В повечето случаи бебетата се раждат с глава.

По-рядко се случва бебето да заеме различно положение в матката, което може до известна степен да усложни процеса на раждане..

Позицията, която плодът заема в долния сегмент на матката, се нарича неговото предлежание..

Има следните видове презентация:

1. Презентация на ръководителя
2. Предварителна глава
3. Фронтален
4. Лицево
5. Тазова
6. Смесени глутеални
7. Крак

Грешна позиция

1. Напречен
2. Косо

Седалищно предлежание и напречно положение на плода могат да се появят в следните случаи:

* При многократни бременности, особено ако предната коремна стена е опъната, мускулите са отпуснати, матката и плодът не са достатъчно фиксирани от мускулите на предната коремна стена, вероятността от предлежание на седалището е по-висока, отколкото при първата бременност.
* С многоводие. В този случай бебето плува в голямо количество течност, има повече пространство за маневри, така че често може да се обърне и да промени представянето от главата на таза и обратно..
* С аномалии в структурата на матката или миома на матката. В такава ситуация може да е по-удобно бебето да бъде разположено в седалищния участък, тъй като тазовият край е с по-малък обем от главата, а при наличието на например миоматозни възли в долната част на матката, там е тазовият край..
* При ниско положение или предлежание на плацентата, когато последната се намира в долната част на матката.
* С фетални малформации.

В много случаи, след 24 седмици от бременността или в определени периоди от 3 триместър, позицията на плода може да бъде променена с помощта на специална коригираща гимнастика. Преди това задължително трябва да се консултирате с лекар..

Общите противопоказания за всеки гимнастически комплекс са:

• заплаха от прекъсване на бременността;
• предлежание на плацентата.

Така че, ако нямате противопоказания, можете да направите следните упражнения:

1. Легнете настрани на диван или диван (не използвайте меко легло). Легнете 10 минути от едната страна, обърнете се от другата, легнете още 10 минути. Обърнете се от страна на страна 3-4 пъти. Тези прости упражнения трябва да се правят 2-3 пъти на ден. Ефектът от тях най-често се проявява още през първата седмица..

2. Легнете с повдигнат тазов край. За целта поставете възглавници под кръста и краката. В този случай краката трябва да са на 20-30 см над главата. В това положение можете да прекарвате 10-15 минути 2-3 пъти на ден.

3. В коляно-лакътна позиция можете да останете 15-20 минути също 2-3 пъти на ден. За да заемете тази позиция, трябва да коленичите и да се опрете на лактите.

Тези упражнения се препоръчват да се изпълняват на гладно..

Препоръчително е да спите от страната, където е разположена главата на плода.

Плуването също насърчава бебето ви да обърне главата надолу..

При изпълнение на такива упражнения тазовият край на плода се отстранява от тазовите кости, стимулира се двигателната активност на плода и той получава повече възможност да се обърне..

С напречното (наклонено) положение на плода (според И. И Грищенко, А. Е. Шулешова), изпълнете следните упражнения:

1. Позиции отстрани, съответстващи на положението на плода (глава отляво - от дясната страна, отдясно - от лявата страна), крака, свити в коляното и тазобедрените стави. Легнете 5 минути.

2. Поемете дълбоко въздух, обърнете се на противоположната страна. Легнете 5 минути.

3. Изправете крака (в 1 позиция вдясно, в 2 позиции вляво), другият крак остава сгънат.

4. Хванете коляното с ръце, отведете го на страната, противоположна на позицията на плода. В същото време тялото се навежда напред. Със свит крак опишете полукръг, докосвайки предната коремна стена, направете дълбоко, продълговато издишване и, отпускайки, изправете и спуснете крака.

Ако бебето ви е обърнало глава надолу, трябва да му помогнете да се „оправи“ в това положение. За целта използвайте пренатална превръзка. Трябва да се носи в легнало положение и да се носи през целия ден. Едно от упражненията, което помага за разтягане на връзките и мускулите на таза и вкарване на главата в таза, ще помогне за консолидирането на резултата. Можете да го правите по няколко пъти на ден. Седнете на пода, разтворете коленете си отстрани и ги притиснете възможно най-близо до пода, притиснете краката си заедно. Останете в това положение за 10-15 минути..

Понякога, след 35 седмици от бременността, лекарят може да извърши външна ротация на плода. Извършва се с напречни и наклонени фетални позиции, по-рядко с седалищно предлежание. Външният завой се извършва само в болнична обстановка и под строг надзор на състоянието на майката и детето и само при липса на противопоказания. Но тъй като използването на този метод може да доведе до сериозни усложнения, тази процедура се използва изключително рядко..

Ефективни упражнения за фетално флип

 • Когато е необходимо упражнение?
 • Комплекс
  • "Махало"
  • "Кипарис"
  • "Котка"
  • "Мост"
  • "Платноходка"
  • Преврат на Дикан
  • Методът на В. Фомичева
 • В плувен басейн
 • Полезни съвети
 • Отзиви

Повечето бебета, много преди раждането, заемат правилната позиция на тялото в матката - главата. Главата им е разположена към изхода от матката. Именно този метод на раждане се смята за най-безопасен и оптимален, измислен от самата природа. Но често жените чуват от лекаря, че бебето им е в седалищно състояние. Как да помогнем на вашето бебе да заеме най-подходящата поза за раждане с помощта на упражнения за бременни жени, ще разкажем в този материал.

Когато е необходимо упражнение?

Представянето на седалището е опасно за бебето и майка му само по време на раждането, ако бебето, противно на природните закони, реши да се роди с крака напред. Увеличава се рискът бебето да получи тежко раждане, смърт на дете, усложнения от процеса на раждане. Ето защо на жените, чиито бебета са разположени в утробата с плячката си до изхода от маточната кухина, се препоръчва да правят специална гимнастика. Това ще позволи на бебето да обърне главата надолу..

Веднага трябва да се отбележи, че упражненията не винаги са ефективни. Те се считат само за помощни, но изобщо не гарантират нищо. Често се случва бебето да откаже да се преобърне, колкото и да се опитва бъдещата майка. След 35 седмици седалищното представяне се възприема от лекарите като свършен факт. Взема се решение за раждането чрез извършване на цезарово сечение по планиран начин. Обикновено това се прави на 37-38 или 38-39 седмици от бременността..

Жената може да започне да прави специален набор от упражнения от 30-31 седмица от бременността. Препоръчително е занятията да се провеждат под наблюдението на лекар. Те трябва да бъдат одобрени от акушер-гинеколог. Можете да го направите у дома, но първо трябва да демонстрирате техниката за изпълнение на упражненията на лекуващия лекар.

Специалистът трябва да се увери, че сте разбрали всичко правилно, да не навредите на себе си и на детето.

Комплекс

Коригиращата гимнастика е разработена от самите акушер-гинеколози. Техниката е одобрена от професионалната асоциация на лекарите. Комплексът включва няколко ключови упражнения за обръщане на плода с тазово или напречно предлежание. Помислете за техниката за изпълнение на основното.

"Махало"

Това упражнение се прави, докато лежите на твърда повърхност. Не можете да практикувате на дивана или леглото. По-добре да седнете на килим или под. Легнала по гръб, жената трябва да сгъне колене и да ги разтвори широко в страни. Краката трябва да прилепват плътно с цялата си площ към пода. Ръцете трябва да лежат спокойно по тялото на пода..

От изходна позиция жената повдига само таза. Това се прави едновременно с дълбоко и спокойно вдишване. Задръжте няколко секунди в новата позиция, след което леко изпуснете таза назад, докато издишвате. Поемете няколко пъти плавно вдишване и издишване, след което повторете повдигането на таза. Правете упражнението 7-10 пъти.

"Кипарис"

Това упражнение се основава на известната гимнастика на Кегел и е по-малко интензивно. Първоначалното положение на тялото, както при предишното упражнение (легнало на пода). Краката трябва да бъдат свити в коленете, краката да са притиснати към пода.

Поемете въздух, изпънете краката си на пода. Без да издишвате, дръпнете задните части, стегнете мускулите на перинеума, представете се като стройна кипариса. На дълбок изход напълно се отпуснете и върнете краката си в първоначалното им положение (сгънете се в коленете и разтворете широко в страни). Това упражнение се прави 7-10 пъти..

"Котка"

Това е най-известното и популярно упражнение и се практикува широко от бременни жени, за да се опита да обърне бебето в утробата. Направи го на пода, килим. Заемете така наречената котешка поза: коленичете, извийте гърба си и леко повдигнете таза. Дланите трябва да прилепват плътно с цялата си площ към повърхността на пода. Дръжте коленете си във вертикална линия с бедрата.

При дълбоко вдишване жената хвърля глава нагоре, докато вдига таза си. При издишване жената изглежда изобразява котка, свита на топка. За целта тя закръглява гърба си, спуска опашната си кост и главата надолу. Трябва да правите това упражнение плавно. Упражнението се повтаря до 10 пъти..

Ако се изпълни правилно, няма да има болка в долната част на гърба и мускулите на гърба.

"Мост"

Това упражнение се счита за едно от най-ефективните. Помага за обръщането на плода около 15% от времето. Това няма да изисква физически усилия. Достатъчно е да уловите моментите на двигателна активност на бебето и веднага да започнете да правите гимнастика. Няколко възглавници или валяци трябва да се поставят на пода по такъв начин, че поставеният върху тях леген да е на 20-30 см над нивото на пода и главата, лежаща върху него. Така жената става като заоблен мост.

Не е нужно да напрягате нищо. Достатъчно е просто да дишате спокойно и дълбоко, като сте в изходно положение поне 10-15 минути. Същото упражнение се извършва и със съпруга. В този случай жената хвърля крака върху раменете на мъжа по такъв начин, че подколенните кухини да са точно на раменете му.

"Платноходка"

Това упражнение се прави, докато стоите на пода. Краката трябва да се поставят на ширината на раменете, ръцете да се удължат по тялото. На дълбоко вдишване трябва внимателно да вдигнете ръцете си, така че дланите ви да останат обърнати надолу (към пода). Ръцете са вдигнати до нивото на талията, застават на пръсти, опитвайки се да закръглят гърдите. След това при издишване ръцете постепенно се спускат и спускат до пълен крак. Упражнението е тясно свързано с комплексите на дихателната гимнастика и затова е особено важно да се прави в няколко подхода. Например в самото начало, между други упражнения в средата и в края на гимнастиката.

Преврат на Дикан

Същността на този метод е преврат, промяна в положението на тялото на бременна жена. На всеки 10 минути тя трябва да се обърне от другата страна, легнала на равна и твърда повърхност. Лекарите препоръчват това упражнение да се прави на гладно, за да се избегне лошо храносмилане или гадене. Докато правите упражнението, можете да гледате филм, докато седите на пода..

Препоръчва се да се изпълняват поне четири подхода на ден..

Методът на В. Фомичева

Този набор от упражнения е разработен от известния акушер В. Фомичева за бременни жени за период от 32 до 36 седмици. Включва огъване в страни, докато стоите на пода. Наклоните на тялото се извършват напред и назад с лумбална деформация. В този случай е необходимо да се правят завъртания на тялото, както и повдигане на таза (описано в първото упражнение), но с една отличителна черта: жената извършва опора по време на повдигане на тила и краката. Всяко от упражненията в комплекса Фомичева се изпълнява поне 5 пъти.

След гимнастика се препоръчват спокойни и премерени дихателни упражнения..

В плувен басейн

Ако е възможно, комбинирайте традиционните упражнения от традиционната гимнастика с водни упражнения. Основното е, че водата в басейна не е твърде студена. Облегнете гърба и лактите отстрани на басейна, направете няколко повдигания на таза и краката. Практикувайте свободно плуване.

Всъщност няма значение какво точно правите във водата на басейна. Плуването помага за намаляване на тонуса на маточните мускули. Бебето има малко повече място за движение, когато стените на матката не са твърди. А шансовете бебето да се обърне в по-естествено положение се увеличават десетократно.

Ако нямате собствен басейн в собствения си дом, не се колебайте да отидете в който и да е обществен. Има специални групи за бъдещи майки. Опитен инструктор ще ви научи как да дишате във вода, да правите основни упражнения за водна аеробика и напълно да се отпуснете. Тези умения ще бъдат полезни не само за обръщане на бебето, те ще ви бъдат полезни по време на раждането..

Полезни съвети

Днес лекарите препоръчват на бременните жени психически да убеждават бебето си да се преобърне. Често помага. За целта жената трябва да заеме удобно положение на тялото за нея, да се отпусне, да включи приятна музика, да погали корема си, мислено да си представи как бебето обръща главата надолу. Разговорът със сина или дъщеря ви също е полезен..

Други методи могат да бъдат отбелязани чрез излагане на звук и светлина. Често бъдещите майки носят слушалки с музика в долната част на корема. Смята се, че бебето трябва да се опита да обърне главата си към звука. Точно по същите причини в долната част на корема на майката се носи фенерче. Бебе след 32 седмици вече прави разлика между светло и тъмно. Той може да се опита да се превърне в светлината.

На някои може да изглежда, че тези методи са по-скоро отчаяни. Ако всичко друго се провали, на какви трикове не отиват жените. Лекарите не ги притесняват: всички методи са добри, само ако бъдещата майка не се опита да разгъне детето на ръка. Акушерски преврат (когато плодът се разгъва през предната коремна стена на ръка) се извършва само в болнична обстановка, напоследък почти не се практикува поради противоречивите ползи. Независимите опити да обърнете главата на бебето надолу могат да доведат до нараняване..

Отзиви

Темата за упражненията и методите за превръщане на плода от неправилно положение в класическо активно се обсъжда от бъдещите майки в Интернет. Много хора отбелязват, че ежедневните активни упражнения, които майката прави, не са особено популярни сред децата. Почти винаги момчетата и момичетата в утробата започват активно да натискат. Този факт дава надежда за преврат. Ето защо не трябва да се страхувате от повишената активност на бебето по време на гимнастика..

Мненията се различават относно ефективността на упражненията. Гимнастиката и плуването помогнаха на някои бременни жени, докато други не. Но никой не оспорва значението на правилното и положително психологическо отношение. Понякога само една вяра, че всичко ще се оправи, може да направи чудеса..

Винаги има шанс плодът да се превърне в правилната позиция, това може да се случи седмица преди раждането или един ден.

За информация какви упражнения да изпълнявате със седалищно предлежание на плода вижте следващото видео.

 • Видове презентация
 • Глава
 • Тазовата
 • Флип упражнения
 • Ниска
 • Лицево
 • Тилна

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Какво да правим със седалищна презентация?

Бременността е много специално време за жената. Този период е изпълнен с цяла гама от емоции, включително радост и безпокойство. Понякога трябва да се притеснявате за медицински доклади, резултатите от ултразвукови изследвания. Едно от тях е седалищното предлежание на плода. Но възниква въпросът: опасно ли е такова положение на бебето в матката или е напълно допустимо? Нека обсъдим този въпрос.

Видове седалищно представяне

След 35 седмици вътрематочен живот плодът обикновено заема позиция с главата надолу. Това трябва да осигури естествения поток на работна ръка. Факт е, че с правилната позиция, необходимият натиск върху майчиния фаринкс се постига в началото на раждането, а родовите пътища се разширяват достатъчно. Благодарение на това, след "раждането на главата", тялото и крайниците на плода ще преминат през родовия канал без особени затруднения.

Седалищно предлежание на плода се среща в около 4% от случаите. Това означава, че след 35 седмици от престоя в утробата, детето все още не е заело нормална позиция. Ако бременността е по-малка от 35 седмици, тогава няма какво да се притеснявате: повечето бебета обръщат глава надолу по-близо до очакваната дата на раждане.

При седалищно предлежание натискът върху фаринкса на майката е под нормалното, родовите пътища не се отварят достатъчно. Това се дължи на факта, че дупето на бебето е по-тясно и по-леко от главата. Трябва да кажа, че в тазовата позиция детето не винаги лежи със задни седалища. Има класификация на видовете седалищно представяне:

 • Седалище. Бебето се поставя със задни части надолу, краката са свити в тазобедрените стави, коленете са в изправено положение, притиснати към корема на бебето. Това е най-често срещаната седалищна презентация;
 • Крак. Хълбоците (или един от тях) са удължени, единият крак е на изхода от фаринкса;
 • Смесени. В този случай бедрата и коленете са свити..

Причини за седалищно представяне

Има огромен брой фактори, които карат детето да бъде „с главата нагоре“. Сред тях се разграничават следните причини за седалищно представяне:

1. Майчина:

 • тумори на матката - всякакви образувания, миоматозни възли, полипи механично предотвратяват преобръщането на плода;
 • преразтягане на матката (в резултат на няколко раждания, настъпили в миналото);
 • белези по матката;
 • хипер- / хипотония на матката;
 • неправилна структура на матката (двурога, седловидна матка, маточна хипоплазия и др.);
 • стесняване на таза на майката: при стесняване от 3-4 градуса или изкривяване на таза, бебето не може да заеме правилната позиция по физиологични, анатомични причини;
 • обременена история на гинекологията и акушерството на майката (аборт, кюретаж, труден труд, възпаление на матката или шийката на матката и др.).

2. Плодове:

 • недоносеност, ниско телесно тегло на бебето, в резултат на което детето е твърде подвижно, често сменя позицията си;
 • вродени аномалии - проблеми с централната нервна система, пикочните, мускулно-скелетните, сърдечно-съдовите системи и други малформации правят обръщането с главата надолу трудна задача за бебето;
 • многоплодна бременност - в този случай, напротив, има малко място за преврат на децата; често един или всички плодове са в неправилна позиция в утробата;

3. Плацентарна:

 • малко / многоводие: в първия случай мобилността на детето е затруднена, във втория - напротив, тя е увеличена;
 • къса пъпна връв (по-малко от 40 см);
 • заплитане с пъпната връв;
 • предлежание на плацентата - когато плацентата е под 7 см от вътрешния фаринкс, като по този начин я блокира, за детето е трудно да се преобърне;
 • фетоплацентарна недостатъчност (диагностицирана с CTG, ултразвук и други медицински мерки);
 • нарушен вестибуларен апарат: невъзможно е да се идентифицира тази причина преди раждането на дете и това не представлява сериозна заплаха за здравето му.

Доставка със седалищно представяне

В ситуации, когато плодът "седи" в матката с главата нагоре, решението за метода на раждането му се взема въз основа на следните фактори:

 • възрастта на родилката;
 • съпътстващи заболявания;
 • размера на таза на бъдещата майка;
 • гестационна възраст;
 • пол, тегло на детето, степен на удължаване на главата;
 • тип представяне на седалището.

Възможно е да се роди по естествен начин с неправилно положение на плода, ако:

 • гестационна възраст - 37+ седмици;
 • тегло на плодовете - 2,5-3,5 кг;
 • тазът на майката е с нормални размери;
 • установи, че плодът е женски;
 • седалищно представяне или смесено.

Ако някои от условията не са изпълнени, тогава се посочва цезарово сечение. Трябва да кажа, че дори при естествено раждане, което вече е започнало, лекарят може да вземе решение за цезарово сечение. Това се случва в случаите, когато по време на раждане се наблюдават:

 • фетална хипоксия;
 • загуба на един от крайниците на бебето или пъпната връв;
 • отлепване на плацентата;
 • слабо изразена трудова активност;
 • нарушена координация на раждането (шийката на матката не се отваря, въпреки че има контракции).

При такива обстоятелства операцията ще бъде разумно решение, тъй като животът и здравето на бебето ще зависят от това..

При естественото раждане има възможност за усложнения, някои проблеми. Те включват слабостта на труда, произтичащата от това хипоксия на плода в резултат на затягане на пъпната връв, отхвърляне на ръцете и главата. Последното заплашва с родова травма. Ето защо, ако лекарят е сигурен, че планираното цезарово сечение е най-безопасният изход, тогава се вслушайте в неговото мнение.

Как да коригирам седалищна презентация

Можете да опитате да коригирате представянето само след 32-35 седмици от бременността. Преди този период не се занимавайте с никакви аматьорски дейности: бебето вероятно ще заеме желаната позиция само, когато е готово за раждане..

Има начини да промените представянето на плода. Първият метод може да се нарече акушерски - това е външното въртене на плода. Всички действия се извършват от лекаря на етапи. Предварително се прави ултразвуково сканиране с фетометрия, за да се гарантира, че няма фетални малформации, нормалното разположение на плацентата, умерено количество околоплодна течност и малко тегло на плода. Всъщност само при тези условия може да се направи външният завой. След това бременната жена се инжектира с хексопреналин, за да отслаби мускулите на матката. Ако е необходимо, се прави епидурална. След това гинекологът пристъпва директно към външната ротация на плода в съответствие с всички правила. След края на процедурата се следи състоянието на детето.

Трябва да се каже, че външната инверсия на плода, с умело изпълнение, рядко носи усложнения. Тази процедура обаче не винаги успява. Съществува риск от усложнения под формата на:

 • остра фетална хипоксия;
 • частично или пълно отлепване на плацентата;
 • наранявания на нервен сплит в областта на рамото;
 • антенатална фетална смърт.

Дали да извършите тази процедура зависи от вас. Претеглете плюсовете и минусите, преди да продължите с въртенето на плодовете навън.

В допълнение към акушерските методи има начини за самокорекция на презентацията от майката чрез упражнения (за период от над 32 седмици). Преди да правите упражненията, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, защото може да има противопоказания.

Физиотерапия

Преди да правите гимнастика, направете малко загрявка. Ходете с обичайната си стъпка, след това на пети, пръсти. Повдигнете и спуснете ръцете си, завъртете ги. Повдигнете коленете отстрани на корема. След това можете да започнете да правите упражненията..

Упражнение 1

Застанете изправени с крака по-широки от раменете. Ръцете са отпуснати. Застанете на пръсти, разтворете ръцете си отстрани, извийте гърба си, вдишвайки. Издишайте, връщайки се в изходна позиция. Дублирайте 5 пъти.

Упражнение 2

Качете се на четири крака с наклонена глава. Закръглете гърба си чрез вдишване. Заемете изходната позиция, издишвайки. След това извийте гърба си, повдигнете главата нагоре, вдишайте. След това - отново в изходна позиция с издишване. Повторете 5 пъти.

Упражнение # 3

Легнете на пода с няколко възглавници отгоре. Възглавниците се поставят под таза, така че тазовите кости да са на 35-40 см над нивото на раменете. Коленете, тазът и раменете трябва да нарисуват права линия. Правете го два пъти на ден по 7 минути.

Упражнение 4

Легнете по гръб със свити крака и раздалечени на ширината на раменете. Краката са притиснати към пода. Ръцете са отпуснати, лежат по тялото. С вдишване повдигнете таза, гърба, отпуснете се на пода с краката и раменете. С издишване заемете първоначалната позиция. След това вдишайте, изправете краката си, издърпайте стомаха си. Мускулите на седалището, перинеума са напрегнати. С издишване - изходна позиция. Повторете до 7 пъти.

За да постигнете резултата, не само правете специални упражнения, но и се опитайте да се храните правилно и да се разхождате на чист въздух. Можете да си купите фитбол, да правите гимнастика върху него.

Така че, ако Вашият лекар Ви каже, че представянето на Вашето бебе е грешно, не се паникьосвайте. Ако сте бременна под 35 седмици, изчакайте бебето да се включи само. Ако се подготвяте да станете майка от ден на ден, доверете се на Вашия лекар, той знае какво да прави и ще избере най-безопасния метод за раждане за Вас..

Терапевтични упражнения със седалищно предлежание на плода

Известно е, че раждането със седалищно предлежание на плода често протича с усложнения, така че лекарите в такива случаи често трябва да прибягват до цезарово сечение.

Людмила Петрова
Акушер-гинеколог с най-висока квалификационна категория, ръководител на отделението по майчинство на родилното болница № 16, Санкт Петербург

Но все пак това не е начин за решаване на проблема - напоследък все повече и повече внимание се обръща на пренаталната промяна на седалищната форма на главна. Един от методите на тази промяна е специалната гимнастика. Какво е това и каква е неговата ефективност?

По правило естеството на представянето на плода се формира окончателно от 34-36-та седмица на бременността. Ето защо се препоръчва от 29 седмици, когато се открие седалищно предлежание, да се започне коригираща гимнастика - да се коригира седалищното представяне без намесата на ръцете на акушер-гинеколога. Има много набори от упражнения, разработени от I.I. Грищенко, А.Е. Шулешова, И.Ф. Диканем, В.В. Фомичева, Е.В. Брюхина и др. Упражненията се изпълняват или самостоятелно, или индивидуално в училището по психофизическо обучение.

Метод I.F. Dikanya се използва от 29-40 седмици от бременността. Легнала на леглото или на дивана, бременната жена се обръща последователно от едната страна, след това от другата и лежи от всяка страна за 10 минути. Процедурата се повтаря 3-4 пъти. Занятията се провеждат 3 пъти на ден преди хранене.

След установяване на главата над входа на таза на бременната жена, препоръчително е да легнете (и по време на сън) на страната, съответстваща на гърба на плода и да носите превръзка. Правилното носене на превръзката допринася за намаляването на матката в напречно и увеличаване на надлъжния размер и предотвратява връщането на плода от цефалното предлежание към таза.

При този метод въртенето на плода към главата се обяснява не само с механичен момент (увеличаване на двигателната активност на плода, увеличаване на перисталтичните движения на околоплодната течност), но и с промяна в тонуса на матката в резултат на повишено дразнене на нейните рецептори при смяна на положението от едната страна на другата. Методът е безвреден, достъпен, използва се дори при жени със сложен ход на бременността, тоест дори при наличието на следните противопоказания, не води до увеличаване на честотата на заплитане на пъпната връв около феталната шия, багажника и крайниците.

Терапевтични упражнения при седалищно предлежание на плода по метода на V.V. Фомичева

Метод V.V. Fomicheva се използва от 32-34 седмици до 37-38 седмици от бременността. Продължителността на урока е 20-25 минути, комплексът се изпълнява 2 пъти на ден (сутрин и следобед) не по-рано от 1-1,5 часа след хранене. Гимнастиката се изпълнява в бавно темпо, съчетано с дишане, в определена последователност от прости упражнения до по-сложни. Дрехите трябва да са леки и свободни от движение, помещението трябва да се проветрява. Ще ви е необходим стол със здрав гръб и постелка, за да правите упражненията, докато лежите настрани.

Преди основната част на гимнастиката се извършва загрявка за 3-4 минути (ходене на пръсти, на пети, по външната дъга на стъпалото, с високо алтернативно повдигане на коленете отстрани на корема).

Начална позиция (I.p.) - изправен, краката на ширината на раменете, ръцете надолу. Наклон встрани - издишване, преход към I.p. - вдишвайте (повторете 5-6 пъти във всяка посока).

И. п. - изправен, ръце на колана. Лек завой назад - вдишване, бавно огъване напред, огъване в лумбалната област - издишване (повторете 5-6 пъти).

I.p, - изправен, крака на ширината на раменете, ръце на колана. За да разпръснете ръцете си встрани - вдишайте, с обръщане на тялото встрани, изведете ръцете си право пред себе си, заедно - издишайте (повторете 3-4 пъти във всяка посока с бавно темпо).

И. п. - изправен с лице към облегалката на стола, държащ протегнати ръце зад гърба на стола на нивото на талията. Алтернативно повдигнете сгънатия в тазобедрената и колянната става крак отстрани на корема, докосвайки ръката с коляното; спускане на крака, огъване в лумбалната част на гръбначния стълб - издишване (повторете 4-5 пъти с всеки крак).

И. п. - стоене с единия крак на пода, коляното с другия на седалката на стол, ръце на кръста; разтворете ръцете си отстрани - вдишайте, обърнете тялото и таза навън, бавно се наведете, спускайки ръцете надолу пред себе си, - издишайте (повторете 2-3 пъти във всяка посока, сменяйки опорния крак).

I. - коленичи, опирайки се на лактите. Редувайте бавно изправен крак назад и нагоре (4-5 пъти с всеки крак).

И. п. - легнал от дясната страна. Флексия на левия крак отстрани на корема - вдишване; върнете се в I. p. - издишайте (повторете 4-5 пъти).

И. п. - легнал от дясната страна, кракът е повдигнат на 30-40 ° над пода. Кръгови движения с левия крак 4 пъти във всяка посока (повторете 3-4 пъти).

И. п. - изправен на четири крака. Спуснете главата надолу, заоблете гърба, вдишайте; върнете се в I.P., огънете се в лумбалната област - издишайте (повторете бавно 10 пъти).

И. п. - изправен на четири крака. Изправете краката си с опора на предната част на краката (т.е. петите трябва да се отлепят от пода), като повдигнете таза нагоре (повторете 4-5 пъти).

И. п. - легнал по гръб, опора на краката и тила. Повдигнете таза нагоре - вдишайте; върнете се към ip, - издишайте (повторете 3-4 пъти).

След основната част - в легнало или седнало положение 4-5 дихателни упражнения с цел успокояване.

При извършване на този комплекс възникват ритмични контракции на мускулите на гърба, както и на вътрешните наклонени и напречни мускули на корема, чиито влакна навлизат в кръглите връзки на матката. По този начин, под въздействието на упражнения, повишеният тонус на скелетната мускулатура се разпространява в матката и нейният тонус се увеличава. В допълнение, огъването напред на торса и свитите крака в коленните и тазобедрените стави намаляват дължината на матката, допринасяйки за изместването на главата в желаната посока..

Гимнастика с седалищно представяне по метода на Е. В. Брюхина

Метод E.V. Bryukhina се препоръчва от 32-34 до 37-38 седмици от бременността. Занятията се провеждат ежедневно 2 пъти на ден, не по-рано от 1-1,5 часа след хранене. Методът се основава на физически упражнения за отпускане на коремните мускули, като същевременно се използва начална позиция на коляно-лакът и коляно-ръка.

I. стр. - коленичи, облегнат на лакти. Вдишайте, след това издишайте (повторете 5-6 пъти).

И. п. - също. Вдишайте - бавно наклонете тялото надолу, докоснете ръцете с брадичката, издишайте - плавно се върнете в SP. (повторете 4-5 пъти).

И. п. - също. Бавно повдигнете десния прав крак нагоре, отведете го настрани, докоснете пода с пръсти, върнете се в SP. Изпълнявайте 3-4 пъти последователно в двете посоки, дишането е произволно.

И. п. - заставайки на четири крака, спуснете главата надолу, заоблете гърба - издишайте; бавно огънете гърба си в лумбалната област, повдигнете главата - вдишайте (повторете 8-10 пъти).

Въвеждащата част на комплекса е същата. както според В.В. Фомичева, а в заключителната част се препоръчва да се изпълняват упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно с постепенно намаляване на натоварването. Най-често срещаното е упражнението Кегел. Ето една от опциите за това упражнение: стегнете мускулите на тазовото дъно (издърпайте мускулите на влагалището и ануса в себе си) и бройте до 10, след това се отпуснете, след това повторете, броейки до 8, 6, 4.2.

При извършване на този комплекс има положителна динамика на състоянието на шийката на матката, което вероятно е свързано с подобряване на кръвоснабдяването на тазовите органи.

Известно е, че ефективността на различните техники зависи и от тонуса на матката, поради което е важен индивидуалният диференциран избор на гимнастически упражнения. Така че, с повишен тонус на матката, гимнастиката по метода I, F, Dikan е ефективна. При нормален и понижен тонус на матката, V.V. Фомичева, а с неравен тон на матката (тонусът в тялото и долния сегмент е по-висок, а в долния по-малък) - гимнастика по метода на Е.В. Брюхина.

Лекарят на антенаталната клиника ще определи тонуса на матката и ще посъветва необходимия набор от упражнения - не се препоръчва да се използват всички описани комплекси наведнъж. В 76% от случаите със седалищно предлежание е възможно да се постигне въртене на плода в главата при изпълнение на гимнастически упражнения.

Противопоказания за гимнастика

Основните противопоказания за използването на коригираща гимнастика са:

 • плацента превия - състояние, при което плацентата блокира изхода от матката;
 • заплашен аборт.

В случай на усложнения на бременността с гестоза (по-често се проявява с отоци, повишено кръвно налягане, поява на протеин в урината), в случай на сериозна патология с декомпенсация от сърцето, бъбреците, черния дроб, трябва да се избягват упражнения в коляно-лакътна позиция.

Какви упражнения може да прави бременна жена, така че бебето да се преобърне

Упражнението за бременни жени със седалищно предлежание е начин за промяна на позицията на плода преди раждането. Такива комплекси се извършват само след консултация с гинеколог..

Кога да се упражнявате и кога да започнете да го правите

Правилното, физиологично положение на бебето в корема на майката преди раждането е главоболието. В това положение главата на бебето е разположена към изхода от матката..

При седалищно предлежание налягането върху фаринкса на майката е под нормалното, поради което родовият канал не е в състояние да се отвори достатъчно. Ако бебето до 35-та седмица не е заело физиологично положение с главата надолу, то заплашва да получи тежки травми при раждане, усложнения от родовия процес. Ако лекарят диагностицира седалището на бебето, майката се препоръчва да прави специални упражнения за бременни жени, така че бебето да се преобърне и да заеме правилната позиция.

Упражненията не гарантират, че бебето ще промени позицията си в корема и ще промени седалището на главата. Но при тези бременни жени, които са ги направили, процентът на промяна в представянето до правилното е по-висок, отколкото при тези, които не са направили нищо. Упражненията се правят от 29-та до 31-та седмица на бременността. След 35-та седмица от бременността бебето плътно заема обема на корема на майката и вече няма да може да променя положението си самостоятелно.

Какви упражнения се правят със седалищното представяне на детето

Гинеколозите препоръчват специални набори от упражнения за бременни жени за коригиране на седалищното предлежание на плода. Доказани комплекси за самостоятелно обучение у дома:

 • комплекс В.В. Фомичева;
 • E.V. Брюхина;
 • I.F. Диканя.

Упражнения за бременни жени по Фомичева със седалищно предлежание

Според метода на Фомичева те са ангажирани от 32-та седмица на бременността до 37-38-та седмица от бременността. Комплексът се изпълнява 2 пъти на ден, продължителността на занятията е 20-25 минути.

 1. Загрявка. Ходете на пръсти, пети, като последователно повдигате коленете до корема за 3-4 минути.
 2. Изправете се, краката на ширината на раменете, ръцете надолу. При издишване - наклонете встрани. При вдишване се върнете в изходна позиция. Повторете 5-6 пъти наляво и надясно..
 3. Ръце на колана. Докато вдишвате, наведете се малко назад. Докато издишвате, бавно се навеждайте напред, огъвайки се в лумбалната област. Повторете 5-6 пъти.
 4. Изправете се, краката на ширината на раменете, ръцете на колана. Докато вдишвате, разтворете ръцете си отстрани. На издишване завъртете тялото надясно, като приведете лявата ръка надясно. При вдишване се върнете в изходна позиция. Повторете и другия начин. Правете до 4 пъти във всяка посока.
 5. Застанете с лице към задната част на стола. С протегнати ръце хванете облегалката на стола. Докато вдишвате, повдигнете сгънатия в коляното крак, като го завъртите така, че коляното да не гледа напред, пред вас, а встрани. Докато издишвате, спуснете крака си, огънете се в долната част на гърба. Повторете до 5 пъти с всеки крак.
 6. Застанете с десния крак на пода, оставете лявото коляно на седалката на стол. Ръце в кръста. Докато вдишвате, разтворете ръцете си отстрани и обърнете тялото и таза надясно. Докато издишвате, бавно се наведете, спуснете ръцете надолу пред себе си. Повторете до 3 пъти надясно и наляво.
 7. Качете се на четири крака. Облегнете се на лактите. Бавно повдигнете изправения крак назад и нагоре. Повторете до 5 пъти с всеки крак.
 8. Легнете на дясната си страна. Докато вдишвате, огънете левия крак отстрани на корема. При издишване се върнете в изходна позиция. Повторете от другата страна (3 пъти от всяка страна).
 9. Легнете на дясната страна, повдигнете крака ниско, на 30 ° от пода, направете 4 кръгови движения с него. Повторете до 4 пъти от всяка страна.
 10. Качете се на четири крака, ръцете са изправени, дланите са притиснати към пода. При вдишване се огънете в лумбалната област, при издишване спуснете главата надолу, заоблете гърба. Повторете с бавно темпо до 10 пъти. Упражненията помагат не само при седалищно предлежание, те добре облекчават стреса от кръста на бременната жена.
 11. Качете се на четири крака с изправени ръце. Изправете краката си с опора на пръстите, така че петите да се отлепят от пода, повдигнете таза нагоре. Повторете до 5 пъти.
 12. Легнете по гръб. Краката са свити в коленете, краката са притиснати към пода. Ръцете по тялото, дланите надолу. Докато вдишвате, повдигнете таза нагоре, опирайки се на стъпалата, главата и раменете. При издишване се върнете в изходна позиция. Друго име на тази част от комплекса е Индийският мост (упражнение за бременни жени, при което теглото на бебето се прехвърля от таза към диафрагмата на майката).

Упражненията на комплекса намаляват дължината на матката на бременната жена, като помагат за изместване на главата в правилната посока. Контракциите на напречните и косите мускули на корема, мускулите на гърба повишават тонуса на матката.

Упражнения за бременни жени по Брюхина със седалищно представяне

Комплексът започва да се прави от 32-34-та седмица на бременността до 37-38-та седмица от бременността. Правете го 2 пъти на ден.

 1. Качете се на четири крака, подпрете се на лакти. Дишайте бавно. Докато вдишвате, бавно наведете тялото си напред, докоснете ръцете си с брадичката. При издишване се върнете в изходна позиция. Повторете до 5 пъти.
 2. Началната позиция е същата. Повдигнете прав десен крак нагоре, отведете го встрани, докоснете пода, върнете се в първоначалното му положение. Повторете до 4 пъти от лявата и дясната страна..
 3. Качете се на четири крака. Ръцете са удължени, дланите са притиснати към пода. При вдишване се наведете в долната част на гърба, вдигнете главата нагоре. Докато издишвате, спуснете главата надолу, заоблете гърба си. Повторете до 10 пъти.

Упражнения за бременни жени по Dikan със седалищно представяне

Методът Dikan със седалищно предлежание се използва от 29-та седмица на бременността до раждането. Правете 3 пъти на ден, преди хранене.

 1. Легнете на леглото.
 2. Обърнете се на една страна, легнете върху нея 10 минути.
 3. Преобърнете се от другата страна, легнете върху нея за 10 минути.
 4. Повторете до 4 пъти.

Този метод не изисква специална подготовка, упражненията Dikan за бременни жени са прости, ясни и безопасни..

Ако гимнастиката е работила добре и главата е поставена в желаното положение, препоръчително е бременната жена:

 • почивайте и спите на ваша страна;
 • носете превръзка, която ще помогне да се намали матката в напречен план и да се удължи в надлъжен размер (така че бебето да не се превърне отново в седалищно предлежание).

Противопоказания

Бъдещите майки не трябва да правят упражнения за представяне на таза, без да се консултират с лекаря си. Има противопоказания, при които е опасно за бременни жени да правят такива комплекси.

Препоръки и упражнения за гимнастика за бременни жени

Време за четене 5 минути

През цялата бременност бебето расте и се развива в матката. Всеки ден бебето нараства по размер. В ранните етапи на бременността детето може да променя позицията си няколко пъти на ден, но в по-късните етапи на бременността пространството става по-малко и вече е трудно да се обърне. През третия триместър, при ултразвуково сканиране, лекарят изследва и определя представянето на плода.

Така е заложено от природата, че по време на раждането детето се обръща в главата на матката надолу. Според статистиката повечето деца заемат правилната позиция преди раждането и това улеснява процеса на раждане. Тъй като главата на бебето е по-голяма спрямо останалата част от тялото, тя разширява родовия канал. Тази позиция на детето е естествена..

Има обаче процент от случаите, когато лекарите диагностицират напречно или тазово предлежание. С други думи, когато детето е в грешна позиция. В този случай процесът на раждане става труден, често жената не може да роди сама и лекарят решава да направи цезарово сечение. В момента този проблем е много актуален. Ето защо има гимнастика за бременни жени, за да се превърне плода в правилната позиция преди раждането..

Защо детето не е в правилната позиция?

Причините за неестественото положение на плода:

 • Тазът на жената е твърде тесен.
 • Матката е в състояние на напрежение.
 • Отпускане на мускулите на матката, в резултат на много бременности.
 • Плацентата или пъпната връв пречат на движението на бебето, тъй като те са големи.
 • Навикът на бъдещата майка да спи само в определена поза. В този случай детето свиква и не се движи..
 • Небалансирана диета. Прекомерна консумация на мазни и протеинови храни.
 • Заседнал образ на жена по време на бременност.
 • Силен стрес.
 • Физическо пренапрежение.

Общи препоръки

Бебето може да не е в правилното положение в матката до 34 седмици. Не се притеснявайте, тъй като все още има време. Ако обаче след 34 седмици ситуацията не се е променила, не трябва да изпадате в паника, можете да промените позата на бебето. Необходимо е да се направи ултразвуково сканиране и да се изключи заплитането на пъпната връв на бебето. Ако се е случило заплитане, тогава промяната на положението на детето няма да работи. В този случай трябва да се подготвите за цезарово сечение. Не се паникьосвайте, жените понасят операцията доста лесно. Вероятността от нараняване по време на операция е ниска.

Ако жената има тазово или напречно предлежание на плода, бъдещата майка трябва да преразгледа навиците си:

 • Трябва да планирате отново диетата си, важно е да ядете много зеленчуци и плодове.
 • Бъдете физически активни, правете повече разходки на чист въздух.
 • Откажете се от познатата и удобна поза, в която жената е свикнала да спи.

Често бременната жена спи цяла нощ в едно положение, ако случаят е такъв, това трябва да се промени. Всяка вечер трябва да заспите в различни позиции, подобни действия ще помогнат на детето да се преобърне, както и майката да търси удобна поза.

Има гимнастика за бременни жени, така че плодът да се обърне, но за да започнете да изпълнявате определени упражнения, трябва да се консултирате с лекар.

Упражнения

За да се обърне плодът, има гимнастика за бременни жени, но има редица противопоказания за нея:

 • Ситуацията, когато плацентата блокира изхода на матката.
 • Вероятността за спонтанен аборт.
 • Други индивидуални характеристики.

Гимнастиката за бременни жени, така че плодът да се обърне, е противопоказана при жени, които страдат от проблеми със сърцето, черния дроб, бъбреците. Във всеки случай експертите ще могат да изготвят индивидуален гимнастически комплекс за бременни жени, така че плодът да се обърне. Упражнението може да направи бебето по-активно и да тонизира матката..

Жените, които са практикували йога преди бременността, могат да използват вече познатите упражнения, те ще помогнат за промяна на позицията на плода. Въпреки това жените, които никога не са опитвали йога, не се съветват да започнат да го правят, тъй като липсата на опит може да доведе до нараняване.

Необходимо е да започнете гимнастика за бременни жени, за да промените позицията на плода под наблюдението на специалист. Не можете да започнете да правите упражнения, без да подготвите тялото, без да загрявате.

Гимнастика за бременни жени за обръщане на плода

 • За начинаещи жени лекарите съветват да правят упражнението в легнало положение. Трябва да поставите възглавница или валяк под гърба си, така че положението на таза да е на около двадесет сантиметра над нивото на леглото. Раменете трябва да са надолу. Необходимо е да лежите в това положение поне 20. Трябва да изпълнявате упражнението от няколко минути, постепенно увеличавайте продължителността всеки ден. В това положение детето става по-лесно да се движи. И инстинктивно заема поза - с главата надолу.
 • Има ситуация, когато матката е в повишен тонус. В този случай експертите съветват да се правят упражнения от I.F.Dikan. Необходимо е да заемете позиция от дясната страна и да сте в нея около 10 минути. След това се преобърнете на лявата си страна. Трябва да повтаряте упражненията 4 серии три пъти на ден..
 • Ако тонусът на матката е нисък. В този случай се препоръчва гимнастика за бременни жени да обръщат плода по програмата на В. В. Фомичева. Комплексът от такива упражнения кара мускулите на корема да се свиват, в резултат на което тонусът на матката се увеличава и детето заема желаната позиция.
 • Когато тонусът на матката е непостоянен. Гимнастиката за бременни жени се препоръчва от лекарите, така че плодът да се обърне по метода на Е. В. Брюхина. Упражненията са насочени към отпускане на корема; всички упражнения трябва да се изпълняват в коляно-лакътна позиция. След като сте заели изходната позиция, трябва да започнете бавно да вдишвате и издишвате за 6 повторения. След това повдигнете правия си крак нагоре, като го отведете настрани, докоснете пода и го поставете на коляното си. Направете 4 комплекта за всеки крак. В края на упражнението "котка" 10 пъти.
 • Много жени се съветват да изпълняват упражнения на Кегел, за да може детето да се обърне в правилната позиция. Такава гимнастика за бременни жени, така че плодът да се обърне, ще помогне на жената и детето да се подготвят за предстоящото раждане..

Преди да направите упражненията, трябва да извършите мини - загряване и след това да преминете към основната част на урока:

 • Докато сте в изправено положение, трябва да се наведете наляво, да се върнете в изходна позиция и след това да се наведете надясно. Трябва да изпълните упражнението 4-5 пъти. Важно е наклоните да се редуват с вдишване и издишване..
 • Заемете изправено положение, повдигнете ръцете си, докато вдишвате настрани. След това издишайте и сгънете ръце пред себе си, обърнете се надясно, след това повторете в другата посока. Изпълнете четири подхода.
 • Изправете се и се облегнете на стол или стена, повдигнете огънатия крак встрани. И изпълнявайте пет пъти с всеки крак.
 • Упражнението се изпълнява в изправено положение. Десният крак е на стол, другият крак е на пода. При вдишване ръцете се повдигат настрани, при издишване горната част на тялото и таза се накланят напред. Три писти от всяка страна.
 • След като заемете коленичила позиция, трябва последователно да повдигнете краката назад. Пет комплекта за всеки крак.
 • След като заемете позиция на Бог, трябва да огънете горната част на крака, докато вдишвате, а когато издишвате, да го огънете. След това започваме да рисуваме кръгове във въздуха с крак. Изпълнете пет сета на всеки крак.
 • Заемете позицията "котка". Застанете на колене, починете на дланите си, спуснете главата надолу, в същото време гърбът се навежда нагоре, поемете дълбоко въздух. Това упражнение трябва да се прави бавно. След това главата и гърбът се връщат в първоначалното си положение при издишване. Десет повторения.
 • Упражнение "полумост". Легнал по гръб, вдишайте и повдигнете долната част на гърба нагоре, докато издишвате, върнете се в изходна позиция. Изпълнете два подхода.

„Важно е да се отбележи, че гимнастиката за бременни жени, за да се обърне плода, трябва да се изпълнява в спокоен ритъм, без резки движения, с правилно дишане.“

Харесайте статията, кажете на приятелите си

SALID © В случай на пълно или частично копиране на материала се изисква връзка към източника.

Открихте грешка в текста? Маркирайте желания фрагмент и натиснете ctrl + enter

SmartYoga: йога за здраве и йога терапия в Москва

Блогът на Лия Волова: упражняваща терапия и йога индивидуално, малки групи

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнения за бременни жени

Случва се, че на 32-33 седмица от бременността, бъдещата майка научава за неправилното представяне на плода. На по-ранна дата бебето все още е доста подвижно и е преждевременно да се притеснявате за позицията си. Но на 34-та седмица вече е възможно и необходимо да се вземат мерки. Има специална гимнастика, която помага да се реши проблемът с косото, напречното или тазовото предлежание на плода. Повечето упражнения са прости и подходящи за самостоятелна домашна практика..

Ако една жена има опит в йога за бременни жени, тогава можете да добавите към най-простата гимнастика и други пози с изходна позиция на четири крака, с опора на коленете и лактите - различни вариации на връзката Cat-Cow, особено в динамика, поза Делфин, поза муцуна на куче надолу и неговите модификации, движения на таза "фигура осем" в изправено положение и др..

Всички тези асани и упражнения, които са ни добре познати от практиката на йога за бременни, ще помогнат на детето да обърне главата си надолу и именно тази поза е най-безопасната и естествена както за майката, така и за бебето. Нека да разгледаме някои от упражненията, които са се доказали ефективни при косо, напречно и седалищно представяне. Изпълнявайте всички упражнения, редувайте или избирайте най-подходящите за вашето здравословно състояние и ниво на фитнес. Изберете време, когато детето ви е активно. Упражнявайте на гладно!

Внимание: в случай на някакви патологии на матката или други усложнения по време на бременност е необходимо да обсъдите с лекаря всички действия, които планирате да предприемете, за да премахнете косото, напречното или седалищното предлежание на плода. Упражненията по-долу са за здрави жени..

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнения с положението на таза над гърдите

Правете тези упражнения за 10-15 минути два до три пъти на ден. Идеята на тази група упражнения за напречно или седалищно предлежание на плода е да повдигнете и фиксирате бедрата си над раменете, като дадете на бебето допълнително пространство и време за извършване на желаната маневра. В резултат на това самата гравитация ще помогне на бебето да обърне главата си към изхода от матката..

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 1

Това е едно от основните упражнения за напречно предлежание на плода. Ще ви трябват стол и възглавници или одеяла. Легнете на пода, сложете краката си на стол.
Повдигнете таза нагоре и поставете възглавници или одеяла под таза (сами или с нечия помощ), така че тялото и бедрата да са под ъгъл от 45 градуса спрямо пода, образувайки права линия.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 2

Изходна позиция - на четири крака.
Поставете възглавници или одеяла под коленете и главата си. Спуснете главата си на пода и се отпуснете.
Можете да правите това упражнение без възглавници, само на килима..

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 3

Застанете в края на килима. Заемете долната поза на кучето (Adho Mukha Svanasana), след това направете четири стъпки с ръце и крака напред, а след това същото количество обратно. Правете го, докато се уморите. Отпуснете се в упражнението 2.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 4, поза Делфин

Позата на делфините изисква известна физическа подготовка. Подходящ е за жени, които са практикували йога преди бременността и след това са продължили да поддържат форма с йога за бременни жени..

Докато вдишвате, избутайте тялото напред, така че главата ви да излиза извън ръцете, които са заключени в китката.
Докато издишвате, върнете торса си назад в позата на кучетата надолу, опирайки се на предмишниците. Коремът е отпуснат. Правете докато се уморите, след това починете в упражнение 2.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 5, раменна стойка

Тази поза е и за тези бременни жени, които са правили йога преди, а сега продължават, като посещават уроци по йога за бременни жени. Не рискувайте да го изпробвате сега: врата ви може да не е готова за натиска, който се оказва върху нея в стойката на рамото, дори в адаптираната му версия.

Легнете близо до стената. Поставете краката си на стената и повдигнете таза. Уверете се, че сте избрали правилното разстояние до стената. Сгънете лактите и подпрете долната част на гърба, така че стойката да е достатъчно удобна за гърба. Отпуснете стомаха си. Останете в поза, докато се уморите..

При напречно предлежание на плода също е много полезно (за предпочитане в присъствието и с помощта на някой близък) да се изкачите с колене на дивана и да спуснете предмишниците си на пода и да се облегнете на тях. Хълбоците и коленете ви трябва да са на около 10-20 сантиметра над раменете ви. Оказва се нещо като силно модифицирана поза Куче надолу с опора на предмишниците..

Отпуснете стомаха, врата и главата си. Задръжте позицията за 30-60 секунди. След това бавно се плъзнете от дивана - първо спуснете едното коляно надолу, после другото. Влезте в седнало положение и си поемете дъх. Повторете. Това упражнение трябва да се прави два пъти на ден в продължение на няколко дни..

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 6 с лед за затопляне

Легнете по гръб с възглавница под таза. Поставете гумена ледена подложка на корема си, където можете да почувствате главата на бебето, насърчавайки го да се премести в по-топла зона. Ако нагревателната подложка е твърде студена, увийте я в кърпа.

Можете също така да поставите топла подгряваща подложка в долната част на корема, за да покажете на бебето си по-удобно място за главата. Също така неведнъж съм чувал, че едно дете може да се обърне, движейки главата си към светлината: за това те светят с фенерче в долната част на корема, в областта на срамната област. Също така помолете съпруга или майка си да се наведе към пубиса и да се обади на бебето от там. Понякога дори използват самоделен гласов усилвател за това - тръба, разточена от картон.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнения в положение на четири крака

Целта на упражненията в тази група е да отпусне корема и бебето, насърчавайки го да заеме правилната позиция с плавните си, но продължителни движения. Изпълнявайте този вид упражнения за 5-10 минути, като отпускате корема, тазовото дъно и перинеума, сякаш насочвате вдишването и издишването там.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 7

Опряйки гърдите си на фитбола за майчинство, леко се люлеейте наляво и надясно.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 8

В положение на четири крака завъртете тялото в кръг в хоризонтална равнина надясно, назад, наляво, напред и т.н. Изпълнете първо в едната посока, после в другата. Колкото повече движите бедрата си, толкова по-бързо ще постигнете целта си от бебето си..

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 9

Заставайки на четири крака, погладете стомаха през и в посоката, в която той трябва да се обърне.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнения в изправено положение, седнал на фитбол и легнал

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 10, скок с крак на стол в динамика

Асиметричната тазова позиция може да бъде много полезна за насърчаване на вашето бебе да влезе в оптимална позиция..

Застанете до един стол, поставете единия крак върху него, като завъртите крака му перпендикулярно на гърба. Долен крак успоредно на облегалката на стола
Преместете таза към задната част на стола, след това се върнете в изходна позиция. Продължете внимателно да се движите в модифицирания удар. След това направете упражнението на другия крак..

Можете да направите подобно упражнение на стълбите. Като алтернатива се изправете на четири крака, изправете торса си и повдигнете едното коляно. Опирайки се на стъпалото на предния си крак, нахвърляйте се по същия начин, както при описаното упражнение за стол. Сменете крака си.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 11, въртене на таза върху фитбол

Седейки на фитбола за майчинство, завъртете таза първо по посока на часовниковата стрелка, след това обратно на часовниковата стрелка. От 35-та седмица въртенето се извършва само по посока на часовниковата стрелка.

Напречно и седалищно предлежание на плода: упражнение 12, завъртания от едната страна на другата в легнало положение

Легнали настрани с възглавници под главата и между краката, внимателно се обърнете от една страна на друга 2-3 пъти в рамките на 10 минути.
В зависимост от позицията на плода можете да спуснете горната част на крака надолу, ако с този допълнителен натиск помагате на бебето да се обърне в правилната посока.

Освен това всеки ден, от сутрин до вечер, трябва да следите стойката си. Обърнете внимание на това как седите, стоите и ходите. Като се мърдаш, не помагаш на бебето да се обърне. Отворете раменете си, избутайте гърдите напред и нагоре, опитайте се да изгладите лумбалната лордоза, като приберете опашната кост към себе си и избутате долните ребра и страните на талията назад. Поддържайте тазовото си дъно в тонус.

Като цяло стойката трябва да е същата като по време на... занимания по йога :-). Това дава на матката способността да приема форма, която помага на бебето да се обърне в правилната посока..

И се движете повече! Няколко кратки разходки всеки ден трябва да се превърнат в навик. Разклащайте таза си по-често, като ориенталски танцьор. Начертайте осмици с таза - изправени и отпуснати на колене и лакти, отпускащи стомаха си. Колкото повече движите бедрата си, толкова по-лесно е бебето ви да влезе в оптималната позиция на корема и да се подготви за раждане..

И след като бебето се обърне, струва си да фиксирате стомаха със специална превръзка, така че да не промени мнението си отново.

Цената на индивидуален клас по йога за бременни жени, за да се промени представянето на плода: 3200 рубли.

Абонирайте се за моя бюлетин

и получавайте нови издания на блога директно във входящата си поща!