Дните на чакане за раждането на дете са изпълнени с необикновена радост и необяснима тревожност. В крайна сметка самият процес на раждане изисква огромен стрес от женското тяло. Въпреки че самата майка-природа е отличен помощник в този случай. Той служи като източник на впечатляващо освобождаване на хормони, което дава на родилката допълнителна енергия и сила. Благодарение на природата, но грижата за себе си също е важна и необходима. И специални упражнения ще помогнат за това..

Как да изберем упражнения

Можете да сте бременна и да оставате постоянно в движение. Активността ще бъде полезна в същата степен както за майката, така и за бебето: бебето, което е в утробата, благодарение на движението, е леко разклатено, а възможните упражнения и умерените спортове стимулират кръвообращението на родилката, предотвратяват набора от излишни килограми, спомагат за укрепването на мускулите, което води до облекчаване на самите процес на раждане. Специалните упражнения ще ви помогнат да бъдете в страхотна пренатална форма.

Как да ги изберем правилно? Най-приемливият вариант са специални курсове за бременни жени, където те ще подберат правилно упражнения и сила на натоварване, като вземат предвид индивидуалното ви състояние. Но ако няма курсове или трябва да отидете до другия край на града с няколко трансфера, тогава е по-добре да се свържете с наблюдаващия лекар, да вземете предвид неговите препоръки и желания и да започнете да правите упражненията сами у дома.

Така че лекарят ми даде разрешение да правя определени видове упражнения. Сега вие сами трябва да балансирате желанията и възможностите. И ако в процеса на тренировка почувствате преумора или дискомфорт, не прекалявайте, спрете! Вашето здраве и здравето на вашето бебе са най-важни. Затова бъдете изключително внимателни. Може би се нуждаете от по-прости упражнения, които ще бъдат приятни и полезни за нероденото дете..

Видове упражнения: Съвети и предупреждения

Съществуват значителен брой добре обмислени упражнения за поддържане на добра физическа форма за бъдещите майки и улесняване на раждането на нов жител на планетата..

Видовете упражнения за бременни жени пряко зависят от целта, допустимото натоварване и спецификата на раждането: в родилния дом, във водата или вертикално.

Нека се спрем на упражненията, които ще бъдат лесни за повечето жени:

 1. Упражнения за загряване.
 2. Релаксационни упражнения.
 3. Дихателни упражнения.
 4. Упражнения за укрепване на мускулите и подвижността на ставите.
 5. Упражнение за издръжливост.
 6. Упражнения, които тренират мускулите на перинеума.

При извършване на физически упражнения за бременни жени трябва да се вземат предвид някои правила:

 1. Изпълнявайте всички упражнения в спокоен ритъм..
 2. Не превишавайте натоварването по време на упражнението: отпуснатите стави могат да бъдат повредени.
 3. Упражнявайте най-малко петнадесет минути и не повече от четиридесет.
 4. Не забравяйте: най-доброто време за занимания е от 10.00 до 12.00 и от 18.00 до 19.00.
 5. Започнете тренировките си с десетминутна загрявка, същото време, пет минути, посветете на твърди и релаксиращи упражнения. След седмица удължете всяка фаза на физическо натоварване до петнадесет минути.
 6. Започнете с загряване, завършете с релаксация и дишане.
 7. Завършете храненето си един час преди гимнастиката, така че калориите, от които се нуждае детето ви, да бъдат усвоени..
 8. По време на тренировка не забравяйте да пиете вода, за да избегнете загубата на излишната течност в тялото..
 9. Не задържайте дъха си.
 10. Бройте на глас, докато тренирате: тази маневра ще ви напомни за важността на правилното дишане..
 11. Практикувайте върху неплъзгаща се подложка за гимнастика.

Упражнения за подпомагане на подготовката за раждане

За класове имате право да изберете един от комплексите с всички упражнения или някои от неговите видове, като разчитате на общото здравословно състояние, възраст, ниво на фитнес.

Как да раждаме без болка? Упражнения за подготовка за раждане

Почти всички жени в позиция имат добре обоснован страх от раждане. В края на краищата те разбират, че предстои доста трудна работа. Резултатът от труда ще зависи от това как жената е прекарала майчинството си, дали е била ангажирана със специални упражнения, дали е водила активен начин на живот. Спонтанното раждане без болка е невъзможно, но определено можете да го намалите, като правите определени упражнения и дейности. Как да облекчим и намалим болката и болките, днес ще говорим.

Фактори, от които зависи интензивността на болката по време на раждането

1. Напрежение и сила на контракциите, опитите. По време на раждането те постепенно се увеличават, удължават и жената страда още повече всеки път..

2. Праг на болка на жена, която очаква дете. Всеки има своя собствена граница, при която става просто непоносимо да издържиш по-нататък.

3. Емоционалното състояние на родилката. Ако една жена не се притеснява, тя е повече или по-малко спокойна и процесът на раждане на бебе няма да бъде толкова труден и невъзможен..

4. Параметри на плода. Когато бебето е голямо, тъканите на родовия канал се разтягат повече. Следователно болката става по-силна..

5. Брой предишни раждания. Смята се, че ако една жена е раждала преди, тогава всяка следваща бременност нейните болкови усещания отшумяват и не изглеждат толкова силни, се получава лесно раждане..

Видове болки по време на раждане

1. Висцерален. Първият етап от усещанията. Прилича на вида болка, с която мнозина започват по време на менструация. Има характер на болки, има болезнен ход, няма конкретно място на приложение. Долната част на гърба, сакрума, лопатките могат да болят. Тази болка се причинява от разтягането на матката. Тя е достатъчно толерантна по природа..

2. Соматично. Това е доста тръпка, за някои момичета те са просто непоносими. Има специфично място на приложение: вагината, перинеума и ректума. В същото време много жени имат желание за дефекация..

3. Самите контракции. Болката продължава от половин минута до една и половина, след това настъпва период на релаксация (така че жената набира нови сили) и започва отново. Такава болка е най-страшната. Но със сигурност е необходимо бебето да се роди по-рано..

На въпроса: "Каква болка по време на раждане?" - отговори, сега да преминем към методите за облекчаване на болката.

Защо емоционалното състояние на жената е толкова важно?

Отговорът на този въпрос се крие във физиологията, самата природа. В края на краищата тя се грижеше за слабото поле. По време на контракциите в централната нервна система се произвеждат специални вещества, които могат да облекчат труда. Те се наричат ​​ендорфини, а според нас "хормони на щастието".

Благодарение на тези вещества, жената е в мъгла по време на процеса на раждане. Тя може да изпита еуфория, лека възбуда. И всичко това, защото ендорфините блокират предаването на болковите импулси към нервните окончания. Болката по време на раждането присъства, но не е толкова изразена. Такива вещества облекчават ненужния стрес и помагат на родилката да се отпусне..

Но освен факта, че те помагат на бъдещата майка, ендорфините също са в състояние да облекчат болката и самото бебе. В крайна сметка той го изпитва и когато преминава през родовия канал. Страда не само жената, но и нейното бебе. Когато хормоните на щастието стигнат до детето, тогава неговите болкови усещания също намаляват..

Производството на тези хормони е крехко. И това зависи от емоционалното състояние на родилката. Ако тя е много напрегната, притеснена, уплашена, тогава нивото на тези вещества спада значително, което означава, че контракциите ще бъдат още по-силни. И няма да помогнете на себе си и на бъдещото си бебе. Ето защо спокойният и уравновесен момент на мама е толкова важен. Всъщност силата на контракциите и интензивността на болката ще зависят от нейните емоции. Как да раждаме без болка? Отговор: "Не сам." Но можете да го намалите както за себе си, така и за бъдещите трохи.

Методи за самоанестезия в първия стадий на раждането

 • Правилни пози.
 • Дихателни упражнения.
 • Масаж.
 • Релаксация.
 • Въображение и измислица.

Силата на болката зависи от позицията, в която се намира родилката. Жената може да си помогне, като избере правилната стойка. Много често това е изправено положение. Тогава момичето се движи, кръвта бърза по-добре, кислородът тече по-правилно. Ако изберете позиция, лежаща отстрани, тогава налягането на главата на плода върху шийката на матката намалява и по този начин болката по време на разтягане на тъканите намалява..

И така, как да облекчим болката по време на раждането? Достатъчно е само да изберете правилната поза.

Дихателните упражнения също са важни, тъй като имат за цел да повишат нивото на кислород в кръвта. И това дава аналгетичен ефект.

Правилното дишане по време на раждане

Повечето акушер-гинеколози препоръчват следната техника на дишане. Когато контракциите започнат, жената трябва да поеме дълбоко, бавно вдишване през носа и издишване през устата. Когато контракциите свършат, родилката може да диша нормално. Но ако започнат отново, това упражнение трябва да се направи отново..

Преходът на болката в различна посока

Преминаването към друг източник на болка е друг начин за облекчаване на болката по време на раждане. Често родилките имат силни болки в областта на сакрума. Ако масажирате в тази част, това ще доведе до факта, че момичето се разсейва от друг вид болка, защото това също не е приятно. В резултат на това битката няма да изглежда толкова силна и ужасна..

Релаксация и спекулации в труден период

Релаксацията с вода е друг начин за облекчаване на болката по време на раждане. Някои родилни болници използват този метод. Жената има право да вземе душ, чиято температура на водата не трябва да надвишава стайната температура. Освен това в някои болници има плувен басейн, в който можете да бъдете в такъв чувствителен момент..

Въображението и фантазията са добри варианти за избавяне от болката. Тук има няколко опции. Една жена може да си представи как се отпуска в луксозен курорт. Че в този момент тя изобщо не изпитва болка. Ако това не помогне, тогава музиката може да дойде на помощ. Трябва да е успокояващо, тихо, за предпочитане класическо, за да може родилката да се разсейва и да мисли за нещо добро..

Ако всички горепосочени методи за самоанестезия не помогнат, тогава лекарите могат да използват лекарства..

Употребата на лекарства в началната фаза на раждането

През първия период такива болкоуспокояващи се използват по време на раждане за намаляване на болката:

1. Разтвор "Промедол". Прилага се интрамускулно един час преди началото на контракциите. Това лекарство може да доведе до пристрастяване, така че трябва да го приемете много сериозно и, ако е възможно, да го замените с друг метод за облекчаване на болката.

2. Премахване на болката чрез вдишване. Този метод се основава на факта, че по време на контракция жената диша азотен оксид заедно с кислород. Такъв състав дава положителен ефект: усещането за болка значително притъпява, въпреки че изобщо не изчезва. Този метод обикновено се използва за онези родилки, чиито бебета се раждат преждевременно (до 37 седмици).

3. Епидурална анестезия. Това е друг начин за раждане без болка. Същността му е следната: с помощта на специална инжекция се инжектира лекарство между гръбначния стълб и гръбначния мозък, за да се блокира провеждането на нервен импулс към мозъка. И по този начин родилката изобщо няма да изпитва болка..

Кога може да се използва епидурална анестезия??

Този тип облекчаване на болката не се предписва от лекарите на всички пациенти. В крайна сметка има противопоказания, този метод има много странични ефекти. Но въпросът: "Как да раждаме без болка?" - той автоматично ще изчезне от вас, ако лекарите прибегнат до този конкретен метод.

При какви обстоятелства гинеколозите използват епидурална анестезия, помислете по-долу:

 • при липса на положителен резултат от облекчаване на болката от други методи;
 • ако кръвното налягане на майката се повиши;
 • когато всички характеристики на контракциите са нарушени;
 • с вазоспазъм и допълнителни усложнения след него;
 • със заболяване на дихателните органи;
 • за различни сърдечни заболявания.

Този метод трябва да се използва, когато шийката на матката се отвори най-малко 4 см и само ако е установено редовно раждане. Този метод ще ви осигури безболезнено и безстрашно раждане..

Методи за облекчаване на болката в следващия етап на раждането

Втората фаза започва, когато се появят контракции и всичко наближава своя логичен край (раждането на бебе). Как да родим без болка в този случай, ние описваме по-долу.

1. Положение на тялото. По това време няма по-добра позиция от изправяне. В това положение се подобрява кръвообращението, притокът на кръв към тъканите се увеличава и в резултат на това усещанията за болка намаляват..

2. Спокойствие и релаксация. На този етап тези два критерия са много важни. Защото когато мускулите на влагалището и перинеума са в напрежение, това само дава допълнителна болка. Затова е толкова важно през този период да се отпуснете и да се успокоите..

3. Дишане. Болката по време на раждането може да бъде намалена чрез правилни дихателни упражнения. А именно: в момента, когато жената е помолена да не бута, по-добре е да диша често с уста и ако има опити, тогава е необходимо, напротив, да задържи дъха си.

4. Следвайки инструкциите на лекаря. На този етап е много важно да се научите да се подчинявате на гинеколога. В края на краищата той ви казва кога можете и трябва да натискате, а понякога трябва да изчакате. Той също така следи дишането ви. Ако следвате всички указания на лекаря, тогава болката няма да бъде толкова силна..

Употреба на наркотици във втората фаза на раждането

По време на периода на опити не се използват лекарства по отношение на родилките, тъй като много от тях могат да повлияят неблагоприятно на нероденото бебе. Бебето може да се роди с всякакъв вид нараняване или увреждане. Например, може да има сериозни проблеми с дишането му. Също така, лекарствата през този период не се използват поради причината, че те просто ще попречат на родилката да се концентрира и да изтласка бебето навън (тъй като мускулите ще бъдат слаби).

Специални упражнения, които помагат за намаляване на болката

Тези класове се използват през периода, когато жената е в родилната зала. За това упражнение ще ви трябва фитнес топка..

1 упражнение. Седнете удобно на топката с крака на ширината на раменете. Преместване от крак на крак. След това бавно наклонете торса си напред и настрани. Можете да отскочите леко. Това упражнение облекчава мускулното напрежение и увеличава притока на кръв към органите..

2 упражнение. Поставете килим или одеяло на пода. Легнете по гръб, сгънете десния крак в коляното и след това го поставете върху топката. Направете колело отляво. Разменете крайниците за минута. Подобна дейност отлично облекчава болката и напрежението в краката..

3 упражнение. Седнете на удобен стол с облегалка. Поставете топката между краката си. Внимателно, бавно съберете коленете си, докато стискате топката. Подобно упражнение забележително укрепва и разтяга мускулите на перинеума..

4 упражнение. Коленичете пред топката и просто я прегърнете. Уверете се, че сте сигурни, че стомахът ви не е притиснат и се чувствате комфортно в това положение. Това занимание просто ще ви даде време да се отпуснете и да се отпуснете..

Това са все упражнения за лесно раждане. Не забравяйте да ги запомните и да изпълнявате в родилната зала.

Релаксиращи упражнения за подготовка за раждане

1 задача. Поставете краката на ширината на раменете. Хванете стомаха си с ръце или ги поставете на бедрата си. И сега най-важният момент: опитайте се да се отпуснете възможно най-добре и започнете да люлеете таза си наляво и надясно, а след това напред-назад. Трябва да си представите, че легенът е купа, пълна до ръба с вода и съдържанието не трябва да се разлива..

2 задача. Поставете меко одеяло на пода, седнете на него, съберете петите си. Дръжте коленете си с ръце. Сега внимателно се люлеейте напред-назад. Внимавайте за дишането си: когато се наведете напред, тогава вдишайте, ако назад, тогава издишайте.

3 задача. За това упражнение ще ви трябва съпруг или друг член на семейството. Седнете на мека постелка на пода срещу партньора си. Съберете краката си така, че краката ви да се допират един до друг. Обединете ръцете и започнете да извършвате завои напред и назад. Първо дърпате половинката си, а след това той дърпа вас. Това упражнение е чудесно за отпускане, а също така тренира вътрешната част на бедрата, което ще ви бъде много полезно в бъдеще..

След изпълнение на такива упражнения раждането без болка, макар че няма да бъде гарантирано, но дискомфортът вероятно ще намалее..

Упражнение за издръжливост, издръжливост на бременна жена

За да научите как да прехвърлите натоварването върху тялото за дълъг период (това е много важно по време на раждането), трябва да тренирате предварително. За това има специално упражнение за издръжливост..

Поставете мек килим на пода близо до стената. Легнете върху него и започнете бавно да движите краката си по стената, сякаш да го изкачите. Вдигнете краката си, разтворете ги на максимална ширина и задръжте в това положение, колкото можете. Времето трябва да се увеличава всеки път.

Вече знаете, че най-доброто средство за облекчаване на болката и облекчаване на болката по време на раждането е да упражнявате тялото си, както и емоционалното състояние на родилката. Освен това адекватното поведение се счита за важен момент, който включва стриктно спазване на съветите на акушер-гинеколог. Следвайки всички препоръки и упражнения в тази статия, можете да раждате безопасно и лесно..

4 ЕФЕКТИВНИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ПОДГОТОВКА НА РАЖДАНЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА БОЛКАТА

Никой не може да предскаже как ще протече раждането, защото всяка жена е различна. Но има лесен начин да подготвите тялото си за раждане и раждане - той е да започнете да правите специални упражнения за бременни жени през цялата бременност. Ако не започнете от самото начало, това все пак ще бъде осезаема помощ за вашето тяло. Най-добре е да се запишете за специални класове за бременни жени, където те ще изберат упражнения и натоварване специално за вас. Подбрахме четири основни упражнения, които могат да подготвят тялото ви за раждане и раждане. Те могат да се извършват дори от неподготвени физически майки. Но преди да ги вземете, ВИНАГИ се консултирайте с Вашия лекар, за да сте сигурни, че освен упражнения за дишане и релаксация, можете да направите и нещо друго :)

1. Упражнения на Кегел.

Упражненията на Кегел включват свиване на мускулите на тазовото дъно (т.е. мускулите на перинеума), които поддържат уретрата, пикочния мехур, матката и ректума.

Укрепването на мускулите на тазовото дъно спомага за подобряване на циркулацията в ректалната и вагиналната област, което помага да се поддържат хемороидите на място и ускорява заздравяването след епизиотомия или сълзи, ако се появят по време на раждането. Също така, според много доклади, силните мускули на тазовото дъно спомагат за съкращаване на работното време, като правят контракциите и напъните по-ефективни, както и избягват разкъсването по време на раждането..

Страхотното е, че можете да правите упражнения на Кегел навсякъде: седнали пред компютъра, гледате телевизия или стоите на опашка в магазина. Комплектът от упражнения е лесен за изпълнение, но много ефективен..

Преди да започнете да тренирате, трябва да разберете кои конкретни мускули се използват. За целта, докато седите в тоалетната, задръжте няколко пъти уринирането. Усещате кои мускули са напрегнати? Това са входните мускули на влагалището. Само те трябва да бъдат обучени. Мускулите на седалището, бедрата, коремните мускули - не трябва да участват в това.

Също така се препоръчва да се изпълняват упражнения в различни позиции: легнало, седнало или изправено, така че по време на раждане в легнало положение да ви е лесно да усетите мускулите и да ги превърнете в работа..

Бавно изстискайте мускулите около влагалището, сякаш се опитвате да задържите потока на урината, и ги задръжте в това състояние за 10-20 секунди. В този случай е необходимо да дишате свободно и равномерно, без да задържате дъха си. След това бавно се отпуснете Повторете упражнението 10 пъти, три или четири пъти, 3 пъти на ден.

Вземете асансьора.

Първо затегнете мускулите си малко и задръжте в това положение 3-5 секунди - вие сте на първия етаж. След това се изкачете още един етаж по-високо, свивайки мускулите малко по-стегнато и отново ги задържайки на това ниво. Продължете да изкачвате етажите до самата граница. Върнете се надолу на същите етапи, задържайки се на всяко освобождаване на мускулите за няколко секунди.

Стегнете и отпуснете мускулите си, опитвайки се да направите това възможно най-бързо. Повторете 10-15 пъти.

Необходимо е последователно да се компресират мускулите на ануса и входящите мускули на влагалището. Първо, бързо затегнете и бързо отпуснете мускулите на ануса, а след това направете същото с вагиналните мускули. Повторете 10-15 пъти.

Натиснете надолу умерено, сякаш на стол. Повторете 10 пъти.

Благодарение на тези упражнения ще се научите да усещате и контролирате добре вагиналните си мускули. Възможността за максимално отпускане на вагиналните мускули е най-важното по време на контракциите и раждането. Повечето жени неволно ги напрягат от болка, като по този начин затрудняват отварянето на шийката на матката, което причинява повишена болка. По време на контракциите се препоръчва да насочите вниманието си от болка към процеса на отпускане на вагиналните мускули. Също така, не трябва да напрягате мускулите на ануса и влагалището по време на преходния период от контракции към опити, когато шийката на матката все още не е имала време да се отвори напълно до 10 см, в противен случай тя може да бъде разкъсана.

2. Упражнение за таза или ядосана котка

Това е вариация на тазовия наклон, която се извършва на четири крака и укрепва коремните мускули, облекчава болките в гърба по време на бременност и раждане. Спуснете се на четири крака: дръжте ръцете изправени и на ширината на раменете (не падайте на лактите), коленете раздалечени на линията на бедрата. Докато вдишвате, стегнете горните коремни мускули и седалище, заоблете гърба си. При издишване се отпуснете и заемете обратната позиция. Повторете с подходящо за вас темпо, следвайки ритъма на дълбоко и равномерно дишане.

Това упражнение може да не е много елегантно, но е чудесен начин да се подготвите за раждането. Това ще помогне за укрепване на бедрата и отваряне на таза. Ако е необходимо, за да не загубите равновесие или да паднете, може да се извърши, като се държите за стената или облегалката на стол. От изправено положение разтворете краката си малко по-широко от бедрата с пръсти, обърнати навън. Свийте горната част на коремните мускули, повдигнете гърдите и отпуснете раменете. Свийте крака, избутайте таза назад, сякаш ще седнете на стол. За да подравните, леко преместете горната част на торса напред. Дръжте гърба си възможно най-изправен. Задните части не трябва да се спускат по-ниско от коленете, които от своя страна не трябва да се простират отвъд пръстите при клякане. По време на клекове тежестта трябва да е на петите, те не трябва да се свалят от пода. Поемете дълбоко въздух и докато издишвате се издигнете до изходна позиция.

Това упражнение ще помогне за отваряне на таза и разхлабване на тазобедрените стави в подготовка за раждане, поддържане на стойката и облекчаване на напрежението в долната част на гърба. Седнете изправени с гръб към стената. Свийте краката си така, че краката ви да се допират. Натиснете внимателно върху коленете си, докато ги спускате надолу, така че да се раздалечат един от друг. Не използвайте прекомерна сила и се опитайте да ги разтегнете по-далеч, отколкото вашата гъвкавост позволява или болезнено. Останете в това положение, докато се чувствате комфортно. Започнете да тренирате бавно, бавно и до нивото, на което ви е удобно. Слушайте тялото си: то ще ви даде сигнал под формата на болка или дискомфорт, ако прекалите с реакцията. И помнете: вашата цел не е да поставяте рекорди, а да подготвите тялото си за раждане..

Упражнения за подготовка за раждане: примери и препоръки.

Раждането е много труден и трудоемък процес както за жената, така и за бебето. Можете да се надявате на подкрепата на майката природа, хормонално освобождаване и просто да изчакате всичко да се разреши от само себе си. Въпреки това, използвайки упражнения за подготовка за раждане, ще помогнете не само на себе си, но и на бебето си. В крайна сметка не се знае дали ще бъдете сред жените, които раждат бързо и лесно без подготовка..

 1. Упражнения за подготовка за раждане: примери и препоръки.
 2. Защо упражненията са полезни за подготовка за раждане?
 3. Преди да започнете упражненията, придържайте се към следните насоки:
 4. Упражнения за подготовка за раждане. Комплекс номер 1
 5. Упражнения за подготовка за раждане. Комплекс номер 2
 6. Облекчаване на труда.
 7. Подобряване на подвижността, еластичността на колянните и тазобедрените стави.
 8. Облекчаване на стреса от гръбначния стълб
 9. Развитие на издръжливост.
 10. Оксигенация на клетките.
 11. Облекчаване на стреса.

Упражнения за подготовка за раждане: примери и препоръки.

Защо упражненията са полезни за подготовка за раждане?

По време на тренировката мускулите на бъдещата родилка се укрепват, издръжливостта се увеличава и кръвообращението се подобрява. Благодарение на това бебето получава приток на кислород и хранителни вещества..
Съществува цяла гама от упражнения за поддържане на физическа форма по време на бременност. Също така, специално за бременни жени, се разработват специални курсове. Не всеки обаче има възможност да ги посети. Някои жени не могат да си ги позволят финансово, други не са доволни от графика, мястото и т.н..

Във всеки случай, ако решите да практикувате самостоятелно, преди да започнете да тренирате, трябва да се консултирате с вашия гинеколог и да получите съгласие. Изпълнявайки упражненията, трябва да бъдете внимателни и да се придържате към принципа "не навреди". Ако по време на класовете изведнъж се почувствате зле, виене на свят, слабост, не забравяйте да спрете и да си починете.

Преди да започнете упражненията, придържайте се към следните насоки:

 • Най-доброто време за тренировка е сутрин. Ако една жена работи, тогава можете да учите вечер, след кратка почивка от бизнеса, но не преди лягане.
 • Необходимо е да практикувате на специална гимнастическа постелка. Ако подовото покритие е неподходящо, хлъзгаво, това може да доведе до наранявания и навяхвания..
 • Заниманията могат да започнат един час след хранене.
 • Продължителността на занятията може да варира от 15 до 40 минути, в зависимост от наличните физически възможности.
 • По време на сеанса трябва да се обръща внимание на дишането. Не можете да задържите дъха си, защото може да навреди на бебето.
 • Упражнението трябва да се прави с умерено темпо. Не прекалявайте.
 • Трябва да започнете заниманията с загряване на мускулите и да завършите с упражнения за релаксация.

Упражнения за подготовка за раждане. Комплекс номер 1

Използвайте ходене на място за 40-60 секунди, за да се загреете. Тогава
поставете стол или табуретка странично на пода и изпълнете описаните упражнения.

Упражнение едно. Изходното положение (I. стр.) Е изправено, краката са на ширина на раменете, ходилата са успоредни, ръцете изпънати напред. Изпълнявайте ритмични полуклек с махове на ръцете надолу и назад, надолу и напред. Тялото е изправено, погледът е насочен напред. Упражнението се изпълнява в бавно темпо, докато трябва да дишате равномерно. Бягайте 10 пъти.

Упражнение две. Началната позиция е една и съща, ръцете са изправени встрани. Наклонете торса си напред, протегнете ръце с ръце наляво и надясно. В I. стр. връщайте се след всеки наклон. Също така трябва да дишате равномерно, темпото е средно. Бягайте 13-15 пъти.

Упражнение трето. И. п. - същото. Извита позиция на торса. Всички мускули на торса и ръцете трябва да са отпуснати, ръцете надолу, главата наклонена напред. След 3-5 s. изправете се, отведете раменете си назад - наведете се. Дишайте равномерно. Правете упражнението в бавно темпо, движенията са плавни. Бягайте 6-8 пъти.

Упражнение четвърто. I. стр. - изправен, краката на ширината на раменете, ръцете разтворени. Наведете торса си напред, като същевременно докосвате пръста на левия крак с дясната си ръка и палеца на десния крак с лявата ръка. Темпът на изпълнение е среден. След като извършите 10 -12 накланяния с всяка ръка, трябва да изправите и отпуснете мускулите на раменния пояс. Правете упражнението 3-4 пъти.

Упражнение пет. И. п. - същото. Наклони на тялото на свой ред надясно, наляво, с движенията на ръцете: когато се навеждате наляво, лявата ръка е зад гърба, а дясната над главата, когато се навеждате надясно, дясната е зад гърба, а лявата ръка е над главата. Упражнявайте се 12 пъти със средно темпо.

Упражнение шесто. И. п. - изправен, краката заедно, краката притиснати един към друг, ръцете надолу. Наклонете се надясно и наляво. Наведете се наляво, спуснете лявата ръка по тялото надолу и вдигнете дясната ръка до подмишницата. При накланяне надясно ръцете са обърнати. Не накланяйте глава. Когато изпълнявате упражнението, трябва да дишате равномерно, без да спирате. Правете упражнението 10-12 пъти във всяка посока.

В края на комплекта от упражнения направете няколко дълбоки вдишвания през носа и издишвания през устата.

Упражнения за подготовка за раждане. Комплекс номер 2

Облекчаване на труда.

Упражнението помага за укрепване на мускулите на корема, таза и корема.

И. п. - изправен, събрани крака, ръце надолу. Когато тренирате в края на бременността, трябва да поставите краката си на ширината на раменете. За да сте сигурни в началото, можете да използвате опора или да доведете съпруга си да помогне. Клекнете възможно най-бавно с изправен гръб. В този случай краката трябва да бъдат притиснати към пода. Тежестта трябва да се прехвърли върху петите. В първите уроци трябва да клякате до 15-20 секунди. При следващите тренировки трябва постепенно да увеличавате това време до минута. Ако не можете да седнете, без да повдигнете петите си от пода, тогава сухожилията ви не са готови за това и просто се нуждаете от редовно обучение..

Подобряване на подвижността, еластичността на колянните и тазобедрените стави.

Седейки на пода, сгънете дясното коляно и дръжте лявото изправено. Гърбът е прав. Вземете малко правите ръце назад. Дръжте ластик, пръчка или дълга кърпа зад гърба си. Извършвайте наклони на тялото напред, като спирате в това положение за 20 секунди. След това изправете гърба и краката. Бягайте 4-6 пъти, сменяйки краката.

Облекчаване на стреса от гръбначния стълб

Поставете краката на ширината на раменете. Вземете пръчка или кърпа и преместете ръцете си зад главата, така че лактите да са под нивото на раменете. Задръжте тази поза за 30 секунди. След това спуснете ръцете си и се отпуснете. Бягайте 5-6 пъти.

Развитие на издръжливост.

Легнали на гимнастическата подложка по гръб, притиснете задните си части към стената. Извършвайте движения напред с крака нагоре по стената. След това трябва да разпънете краката си в страни възможно най-широко и да се задържите с притиснати крака към стената за 30 секунди. Тичайте 4-5 пъти.

Оксигенация на клетките.

Упражнението може да се изпълнява, докато стоите или седите на колене, стол. Вдишайте дълбоко през носа и издишайте дълбоко през устата. Дишайте бавно. Трябва да го изпълните в рамките на 8-10 минути. Можете също така да слушате релаксираща музика..

Облекчаване на стреса.

Също така е удобно да се изпълнява с релаксираща музика. Легнали по гръб или отстрани (което е по-удобно) бавно отпуснете мускулите си в следната последователност: ханш, крака, седалище, корем. В същото време дишайте равномерно, спокойно.

Важно! Всички упражнения за подготовка за раждане могат да се изпълняват само с разрешение на вашия гинеколог. Бременната жена може да има противопоказания за такова обучение, например със заплаха от спонтанен аборт. Упражненията в легнало положение могат да се извършват само до 16 седмици. В бъдеще това положение е неприемливо поради натиск върху долната куха вена. Бъдете внимателни и чувство за пропорция при упражнения.

Упражнявайки се редовно, ще подобрите цялостното си благосъстояние и ще натрупате резерв от сила за трудоемък и енергоемък труд.

Подготовка на тялото за раждане

Подготовка за раждане: гърди, дишане, интимни мускули, корем

Наталия Алешина журналист, психолог, експерт по родителство

Раждането на бебе е много отговорен процес и следователно изисква внимателна подготовка. Когато попитах майка ми дали се готви за раждане, тя ми разказа как тя и баща ми ми купиха зестра, креватче, количка и други неща от първа необходимост. Майка ми научи за необходимостта да тренира вагиналните мускули или да подготви гърдите за хранене след раждането..

Всъщност преди тридесет години първородните жени са знаели много малко за раждането и неговите последици. А съпрузите им са още по-малко. Нашите майки възприемаха раждането като нещо ужасно, но необходимо. Те се примиряват с неизбежните последици от раждането, като руптура на перинеума, силна болка и родова травма при детето, вярвайки, че просто няма друг изход. За щастие, много се промени напоследък. Не само бъдещите майки, но и техните партньори все повече се замислят как да превърнат раждането в празник, който ще се помни за цял живот. Всъщност, ако се подготвите предварително, можете да премахнете или да сведете до минимум всички неприятни последици от раждането..

По време на бременност и раждане метаморфозата засяга цялото тяло на бъдещата майка. Коремът бързо се увеличава по размер, а гърдата се подготвя за хранене на бебето. Освен това бъдещата майка трябва да се научи да контролира дишането и интимните си мускули, тогава нищо няма да засенчи празника на раждането на вашето бебе и да ви помогне бързо да се възстановите след раждането..

Подготовка на гърдите за раждане

По време на бременност не само коремът, но и гърдите се увеличават значително по размер. Млечната жлеза се състои от 15-20 жлезисти лобули и мускулна маса. Сега гърдите ви се подготвят за кърмене, млечните лобули се увеличават значително по размер, понякога в средния или късния стадий жените започват да произвеждат коластра. Много често младите майки в първите дни на кърменето се сблъскват с редица трудности: бебето отказва да кърми, зърната се пукат и болят и т. Н. За да избегнете тези неприятности и бързо да установите кърменето, трябва да подготвите гърдата за хранене по време на бременност.

Много зависи от индивидуалните характеристики на структурата на гърдата. За някои жени формата на гърдите е идеална за кърмене. Но, за съжаление, такива гърди са доста редки. При съвременните майки (първородени) често може да се наблюдава плоско или обърнато зърно. В този случай е трудно за детето, а понякога е просто невъзможно да го уловиш с устата си. За да помогне на бебето да получи храна, майката трябва да подготви зърната за хранене по време на бременност. За да направите това, можете да носите специални подложки, които издърпват зърното, или да го издърпате с помпа за кърма. Препоръчително е да правите това от 20-ата до 36-ата седмица на бременността. След 36-та седмица е по-добре да не стимулирате гърдите, за да не провокирате преждевременно раждане..

За да избегнете напукани зърна и болка по време на хранене, е полезно да масажирате гърдите под контрастен душ. Движенията трябва да са кръгови и насочени отгоре надолу, към средата на гърдите. Нежелателно е измиването на зърното и ареолата със сапун, тъй като изсушава кожата и води до образуване на пукнатини. След душ е полезно триенето на зърната с хавлиена кърпа. Освен това наскоро на пазара се появи специално масло за приготвяне на биберони за хранене. Ако това масло се прилага след душ от 30-36-та седмица на бременността, то ще помогне за предотвратяване на наранявания на зърната и болезнени усещания при хранене..

След прекратяване на лактацията жлезистите лобули намаляват и се връщат в първоначалното си състояние. Само в много редки случаи те стават дори малко по-малки от пренаталния размер. Но мускулната тъкан още по време на бременност, под влиянието на голямото тегло на гърдата и редица други фактори, намалява и отслабва. Липсата на мускулна тъкан причинява намаляването и увисването на гърдата след спиране на лактацията. И като правило, колкото по-голям е гърдите, толкова повече се отпуска, тъй като са необходими по-еластични мускули, които да го поддържат. Самата лактация няма много силен ефект върху гърдите. Но понякога самите жени неволно си развалят гърдите. Има няколко прости правила, които да спазвате, за да намалите риска от нараняване на гърдата..

Първо, трябва да изберете правилния сутиен. Още на петата до шестата седмица от бременността може да се наложи по-голям сутиен. Но в допълнение към размера, трябва да промените стила на бельото. По време на бременност е по-добре да се даде предпочитание на затворени модели, без кости, с широки презрамки, с регулируема катарама и еластичен гръб, който поддържа гърдите. Между другото, по време на хранене и през последните седмици преди раждането е препоръчително да поддържате гърдата денонощно. Само за през нощта е необходимо да изберете по-свободен модел. На второ място, препоръчително е да се откажете от ръчното изпомпване. По време на хранене детето практически не уврежда гърдите и не наранява млечната жлеза, а при ръчно изразяване жената разтяга мускулите много силно, които след това рядко се връщат в първоначалното си състояние. Ето защо за изцеждане е препоръчително да се използват помпи за кърма, които имитират смучещите движения. И, трето, спазвайте основните хигиенни правила и избягвайте стагнацията на млякото от първите дни..

Интимни мускули, упражнения на Кегел

Интимните или в научен план перинеално-кокцигеалните мускули включват мускулите на сфинктера, входа и вътрешните мускули на влагалището. Колкото по-еластични са мускулите, толкова по-лесно и безболезнено е раждането и по-малък риск от сълзи. Освен това тренираните вагинални мускули нормализират кръвообращението в долната част на гръбначния стълб, като по този начин предотвратяват развитието на хемороиди, намаляват менструалните болки, предпазват от възпаление на придатъците и цял куп гинекологични заболявания. Дори не можете да си представите колко се разтягат и отпускат тези мускули по време на бременност и особено по време на естествено раждане! Благодарение на тренираните вагинални мускули раждането при източните жени е доста бързо и безболезнено, а разкъсванията или епизиотомията на перинеума са изключително редки, което не може да се каже за европейците. Освен това разтегнатите вагинални мускули затрудняват постигането на оргазъм (както мъжки, така и женски).

Известният гинеколог Арнолд Кегел разработи сериозна програма за изграждане (трениране на интимни мускули). Сега упражненията му са включени в програмите на много училища за бъдещи майки. На първо място, трябва да усетите какъв вид мускули са те и как да ги тренирате. Докато седите в тоалетната, опитайте се да задържите урината си няколко пъти. Това стяга входните мускули на влагалището. След като почувствате тези мускули, можете да ги тренирате не само в тоалетната. Опитайте се да притискате входящите мускули с максимална сила и да ги държите напрегнати от десет секунди до пет минути. В същото време се опитайте да дишате равномерно и да не задържате дъха си. Изпълнявайте това упражнение в различни позиции (легнало, седнало, изправено) поне 20 пъти на ден..

Следващото упражнение е да компресирате последователно сфинктерните мускули (в ануса) и влагалищните мускули. Стегнете бързо мускулите на сфинктера и ги отпуснете също толкова бързо. След това направете същото за вагиналните мускули. Повторете това упражнение 10-15 пъти. След това можете да пристъпите към едновременно обучение на интимни мускули и дишане. Издишайте - задръжте дъха си - стиснете входящите вагинални мускули - вдишайте, без да отпускате мускулите - отпуснете мускулите - издишайте. Повторете упражненията с мускулите на сфинктера. Тези упражнения развиват умения, които ще ви бъдат полезни при натискане. Те ще ви научат как да контролирате мускулите си по време на раждането. До края на бременността тези упражнения ще ви бъдат трудни. Това е така, защото всички меки тъкани около вагината се подуват, докато бебето оказва натиск върху дъното. Това е естествено. И веднага след раждането ще ви е трудно да усетите тези мускули. Но това не означава, че те са безвъзвратно изчезнали. Просто започнете да правите интимни упражнения и доста бързо всичко ще се нормализира..

Корем и гръбначен стълб

През следващите девет месеца коремът ви ще се превърне в бебешка къща. Тя ще расте заедно с детето ви. С увеличаването на корема центърът на тежестта на бъдещата майка се преразпределя и тя неволно иска да се наведе напред, да се наведе и да заеме по-удобна поза. Въпреки факта, че коремът расте напред, той поставя голям стрес върху гръбначния стълб. Ако ви е трудно да носите бременна корема, тогава е време да се погрижите за превръзката. Това е превръзката, която облекчава товара от долната част на гърба, регулира центъра на тежестта и улеснява бъдещата майка да носи тежкото бреме на собствения си корем. Лекарите препоръчват носенето на превръзката редовно, започвайки през втората половина на бременността (приблизително 28-30 седмици). Но ако жената изпитва тежест, тогава абсолютно не е необходимо да чакате втората половина на бременността - можете да поставите превръзка веднага щом възникне необходимост. Просто не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. Независимо от стила на превръзката, тя трябва да се носи легнала. Когато жената стане, мускулите под натиска на корема се разтягат и е желателно да се поддържат в първоначалното им състояние. Превръзката не трябва да причинява дискомфорт, да изстисква кръвоносните съдове или да оказва твърде голям натиск върху корема. Ако превръзката е правилна и се носи правилно, тогава жената не трябва да се чувства неудобно. Ако след отстраняването на превръзката по кожата останат червени ивици или постоянно искате да премахнете превръзката, препоръчително е да преминете към по-голям модел. Правилно подбраната превръзка е напълно безвредна за детето и не пречи на свободното му движение.

Специалните упражнения за релаксация ще ви помогнат да облекчите натоварването на гръбначния стълб. Застанете на колене с опора на ръцете. Опитайте се да отпуснете мускулите на гърба (без да огъвате гръбнака). Опитайте се да държите главата, шията и гръбначния стълб в една линия. След това леко огънете гръбначния стълб нагоре („гръб на котката“) и също толкова плавно се върнете в изходна позиция. Повторете това упражнение 5-10 пъти. След това внимателно люлеете бедрата си от едната страна на другата. Завъртете главата и бедрата надясно (сякаш искате да видите опашката си), а след това наляво. Повторете това упражнение 10 пъти. След това комбинирайте извиването на гръбначния стълб и плавното люлеене на бедрата. Това упражнение е особено полезно през последния триместър на бременността. Помага на бебето да заеме позиция „напред“ по отношение на фронталната извивка на корема ви, която се счита за най-благоприятна за раждането..

Друга неприятност за бързо нарастващия корем са стриите. Експертите смятат, че еластичността на кожата е наследствен фактор. Зависи от гените, на първо място, доколко кожата ви е склонна към стрии. Можете обаче да се борите със собствените си гени с модерна козметика..

Дишай дълбоко

Способността да се диша правилно е ключът към здравето и хармонията на бъдещата майка и дете. През следващите девет месеца и по време на раждането ще трябва да дишате не само за себе си, но и за вашето бебе. А състоянието на вашето бебе зависи и от това как ще бъде дишането ви (равномерно и спокойно или бързо и периодично). Ако в ежедневието използваме плитко (коремно) дишане, то сега е много важно да се научим на дишане на гърдите (диафрагмата). Поставете едната ръка върху корема, а другата върху гърдите. Поемете кратко въздух през носа, а след това дълго през устата. След това поемете дълбоко въздух през носа и дълъг дъх през устата. В този случай ръката, лежаща на корема, не трябва да се движи, а ръката, лежаща на гърдите, трябва да се издига и пада заедно с диафрагмата. Повторете всяко упражнение 10 пъти. Много е полезно да седнете в удобна поза, да затворите очи, да се отпуснете и да дишате дълбоко. Няколко минути от това дишане на ден ще ви помогнат да се успокоите и да облекчите вътрешния стрес..

Освен това правилното дишане ще ви помогне да се контролирате по време на раждането и да намалите болката по време на раждането. По всяко време, при подготовката за раждане, специално внимание се отделяше на правилното дишане. Това е древна техника на психофизиологична саморегулация. Има два по-прости вида дишане за облекчаване на болката.

Първият тип е плитко дишане или, както го наричат ​​още, куче-подобно дишане. Преди настъпването на следващата контракция, жената диша равномерно през устата си и с нарастването на контракцията дишането се ускорява и на върха е почти повърхностно, а след това, когато контракцията отшуми, дишането постепенно се нормализира. Този тип дишане е много удобно по време на контракции. Смята се, че това дишане съкращава родилните болки, облекчава болката и насърчава разширяването на маточната шийка. Като правило акушерките в родилните болници препоръчват да дишате като куче. И когато се опитвате да дишате "като куче" е невъзможно. Тогава остава вторият тип дишане - със заекващ звук. При този тип дишане, с настъпването на контракция, се вдишва дълбоко през устата и по време на контракция въздухът бавно се издишва и в същото време се издава гърлен стон.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.