Днес родителите имат много повече възможности за физическо и емоционално развитие на своите бебета, отколкото собствените им родители преди много години. Едно от тези общодостъпни и полезни придобивания е фитнес топка за гимнастическа топка. Занятията по него са интересни и полезни не само за деца над една година и половина, но и за новородени бебета. В тази статия ще говорим за това как правилно да организираме фитбол упражнения за бебета, какви упражнения могат да се изпълняват на топката в зависимост от възрастта.

Добро или лошо?

Въпросът за ползите и вредите от фитбола за развитието на бебета няма еднозначен отговор. Повечето педиатри са склонни да вярват, че вредата е възможна, ако родителите не следват техниката на гимнастика, ако започнат да използват гимнастическа топка твърде рано за тренировки с малки деца. Оптималната възраст, на която можете да започнете подобни дейности, се счита за възраст от месец и половина. До тази възраст е по-добре да се въздържате от различни манипулации и упражнения, за да не нараните гръбначния стълб и пъпната рана на бебето.

Ползите от упражненията на гимнастическа топка обаче значително надвишават малкото недостатъци:

 • помага за облекчаване на симптомите на мускулна хипертония, които са характерни за почти всяко дете от раждането до 5-6 месеца;
 • костната и мускулната системи са укрепени;
 • слабата коремна стена на бебето е укрепена, което предотвратява или отслабва проявите на бебешки колики;
 • вестибуларният апарат се развива, детето по-добре координира движенията;
 • детето развива правилно позициониране на краката, правилна стойка;
 • състоянието на нервната система се подобрява.

За да може бебето ви да извлече максимална полза от упражненията по фитбол, е важно да изберете правилната топка..

Само гладки топки са подходящи за деца на възраст 2-3 месеца. На 4-5 месеца е напълно възможно да предложите трохата за зареждане или гимнастически текстурирани фитбол с пъпки, ребра - това ще бъде допълнителен масажен ефект.

Размерът на топката също има значение - ако го купите не само за бебето, но и за себе си, за да влезете в добра физическа форма по-бързо след раждането, вземете по-голяма топка - 75 см в диаметър. Ако топката е предназначена само за трохи, диаметър 45 или 55 см ще бъде достатъчен.

Избягвайте съмнителни фитболи, които имат силна миризма. Материалите може да са опасни - детето може да развие тежки алергии и химически изгаряния. Повърхността на добър и висококачествен фитбол за бебета е неплъзгаща се и равна. Уверете се, че марката ABS е налице - това означава, че топката няма да експлодира или да се спука по време на употреба - тестовете са преминали, което всъщност тази маркировка казва.

Имате ли вече предпазна топка? Тогава нека преминем към изучаването на техниката на класове за бебета на възраст под една година..

Общи правила и препоръки

На първо място, родителите трябва да се научат как да изберат подходящото време за занимания с дете - по време на гимнастиката бебето трябва да бъде заспало, отпочинало, здраво и нахранено. Не е необходимо обаче да започнете да изпълнявате набор от упражнения веднага след ядене, изчакайте час и половина след хранене и едва след това започнете да упражнявате.

Общите укрепващи упражнения, насочени към стимулиране на работата на мускулите, тонизиране на детето, ободряване, се правят най-добре сутрин, а успокояващият релаксиращ комплекс от упражнения се извършва най-добре вечер, малко преди плуване и лягане. Ако не вземете предвид ориентацията на упражнителните комплекси, можете да нарушите режима на деня на детето, да влошите съня му, в резултат на което класовете няма да бъдат от полза. Хлапето няма да спи достатъчно, ще се чувства уморено.

Необходимо е времето за обучение да се увеличава постепенно - от 3-5 минути до 15-20 минути. Натоварването също трябва да се увеличи разумно - започнете с едно или две упражнения, постепенно въвеждайте нови задачи, увеличавайте времето за тяхното изпълнение.

Дръжте детето си сигурно по време на тренировка, за да не падне от гимнастическата топка и да не се нарани. Ако детето отчаяно се съпротивлява, показва признаци на умора, капризно е, урокът също трябва да бъде спрян - чрез сълзи и капризи не могат да бъдат постигнати ползите от гимнастиката, колкото и да се опитвате.

Винаги придружавайте урока с весели и лесни коментари, четете рими, пейте песен, това е важно за детето, за да разбере, че не е подложено на странен ритуал (който между другото може да бъде опасен!), Те играят с него. Само тогава бебето ще започне да възприема адекватно и позитивно класовете..

Ако работите с голо бебе, не забравяйте да покриете повърхността на фитбола с пелена - ще бъде по-приятно за бебето. Не забравяйте за безопасността за минута - не оставяйте бебето без подкрепа, подкрепа и внимание - падането от фитбол може да бъде много болезнено и травмиращо.

Методи на урока

С бебе от 1,5 до 3 месеца

Това е най-младата възрастова група практикуващи фитбол. За такива деца е важно да изпълняват гимнастика в най-деликатния, нежен режим. Затова специалистите препоръчват групи упражнения, насочени към отпускане на мускулите, намаляване на тонуса и предотвратяване на чревни колики. Останалите упражнения все още не са необходими..

Релаксиращите упражнения с топка за малки деца са много лесни за изпълнение.

 • Езда по корем. Поставете бебето на фитбол с корем надолу, главата също трябва да бъде обърната с една буза. Дръжте бебето с едната ръка на гърба, а другата на краката. Започнете внимателно да люлеете топката надясно и наляво последователно. Постепенно усложнявайте упражнението, като добавяте люлка напред-назад и след това в кръг. Внимавайте за скоростта и амплитудата - детето не бива да се плаши или разтърсва от нищо. Това упражнение улеснява отстраняването на чревните газове, намалява интензивността и честотата на коликите, укрепва мускулите на корема..
 • Назад езда. След езда по корем, преминете към езда по гръб. Поставете детето на топката с гръб, но така че главата на трохите да не се накланя назад. Хванете корема на бебето с едната ръка, а с другата фиксирайте краката. Като начало ще бъде достатъчно лесно да размахвате бебето от едната страна на другата, тогава упражнението е сложно по същия начин като първото. Приемът допринася за формирането на стойката, развитието на мускулите на гърба.
 • Футбол за деца. Бебето трябва да бъде поставено на пода, на специална постелка, в легнало положение. Фитболът се обляга на краката и леко се притиска със стената на топката върху краката на трохите. Рефлекторно бебето ще отблъсне топката, като по този начин развива и укрепва мускулите на краката. Повишеният тонус поради интензивни, но нежни движения на удължаване ще намалее.

Избягвайте упражнения за скачане, търкаляне на топката нагоре и надолу. Не сядайте детето на фитбола, твърде рано е за него - гръбначният стълб не е готов за вертикално натоварване.

С бебе 4-6 месеца

На тази възраст трябва да комбинирате упражнения за релаксация с упражнения за развитие на мускулния корсет. Любимите играчки на бебето ще помогнат за това, той вече е успял да ги придобие. Комплексът от упражнения става по-смислен и изисква активно участие на бебето.

 • Вземете играчката. Това е по-сложна версия на езда на корема, която е описана в комплекса за бебета. След като навиете бебето, правейки кръгови движения по корема, сложете любимата си играчка на пода пред футбола. Хлапето ще посегне към нея, ще го хване здраво за краката, като фиксира гърба с другата ръка. Разтягането е важно за развитието на страничните коси мускули, както и за стимулиране на корема и мускулите и раменния пояс. За да могат усилията на бебето да се увенчаят с успех, натиснете фитбола леко от себе си, за да може бебето да вземе играчката и да я хване сигурно с ръцете си.

Скачане. Мама сяда на пода, стиска фитбола между краката си и го фиксира. Подпомагайки детето под мишниците, тя го вдига и спуска с крака върху топката, важно е бебето да отблъсква топката с краката си. По-добре е да започнете такова упражнение от 5 месеца, докато трябва да сте сигурни, че натоварването на цялото тяло на бебето не пада върху краката.

 • „Подвижна кола“. Това е вариант на обичаното от много деца упражнение "Тачка", при което майката държи с ръце само краката на бебето, а с ръцете си "ходи" по пода. Разликата ще бъде, че бебето ще докосне топката с дръжките, изтласквайки я напред. Упражнението добре развива ръцете, гърдите, шията и горната част на гърба..

За деца над 6 месеца

За кърмачетата от тази възрастова категория класовете са още по-сложни и в допълнение към двата комплекса, изброени по-горе, към тях се добавят упражнения за развиване на двигателни умения и сръчност.

 • „Вратар“. Ако детето седи самостоятелно, приседете го пред себе си и избутайте топката към него. Задачата на детето е да го хване с две ръце и в идеалния случай да го притисне обратно към майка му. Упражнението развива координация на движенията и логическите способности.
 • "Конни надбягвания". Поставете детето, което вече е започнало да седи, на топката и задръжте отстрани по-близо до подмишниците. Първо, леко преместете топката с бебешката плячка надясно и наляво, напред-назад. Това ще загрее и ще подготви глутеусите и мускулите на гърба. След това направете леки скачащи движения на фитбол - упражнението помага за развитието на мускулите на гърба.
 • „Снежна топка“. Това упражнение е за бебета, които са започнали да стоят самостоятелно. Това ще ви помогне да научите първите стъпки. Поставете детето на топката, помогнете на дръжките да хванат "ушите" на топката. От друга страна, подпрете топката с крак, така че да не се търкаля напред с висока скорост. Когато бебето се държи здраво, започнете постепенно да движите топката напред, разхлабвайки фиксацията с крак. Детето постепенно ще се научи да прекрачва краката, следващи топката.

Полезни съвети

За да може продуктът да продължи възможно най-дълго, експертите препоръчват да се използват следните препоръки.

 • Поддържайте фитбола чист. Избършете го всеки ден с влажна, чиста кърпа и го мийте с бебешки сапун два пъти седмично.
 • Не започвайте да изпълнявате по-сложни комплекти упражнения, ако детето все още не е достигнало препоръчителната възраст или не е усвоило упражненията от предишния набор.
 • След час извадете фитбола там, където бебето няма да го види. Ако веднъж на ден се появява ярко и интересно „нещо“, то ще бъде по-забавно от обичайната, привличаща вниманието играчка.
 • За да постигнете по-ярки резултати от домашните занимания с вашето бебе, комбинирайте упражнения и гимнастика на фитбол с масаж. Трябва да се упражнявате върху топката след масажа, когато мускулните групи се затоплят и са готови за допълнителен стрес.
 • Преди да тренирате на фитбол, е важно да се консултирате с педиатър, за да изключите противопоказанията за такива манипулации при детето..

Противопоказания

Няма много много противопоказания за практикуване на фитбол, но е задължително да се запознаете с тях. По-добре е да откажете уроци, ако детето има:

 • висока температура, режат се зъби;
 • период на възстановяване след заболяване, тежка слабост;
 • заболявания на опорно-двигателния апарат, парализа и пареза (изисква специален терапевтичен комплекс за масаж и упражнения);
 • хидроцефалия;
 • голяма пъпна или ингвинална херния (съществува риск от прищипване);
 • вродени сърдечни дефекти (класовете са възможни, но само под наблюдението на лекар);
 • родова травма (обучението не е изключено, но само след консултация и назначаване на комплекса ЛФК от ортопед).

Отзиви

Много майки отбелязват, че децата възприемат фитбол в първите си класове без особен ентусиазъм. Някои се страхуват от него, има и онези малки деца, които се страхуват от ярък и огромен предмет (и така бебето вижда швейцарска топка). Не можете да принудите крещящо дете да легне върху топка, от която се страхува. Това може да причини сериозни нарушения във функционирането на нервната система, в психологическото състояние на детето..

Ако детето не иска, нищо не трябва да се прави насила. Опитните майки съветват да преместите топката, далеч от погледа, и да я извадите след 2-3 седмици. Ако реакцията е същата, скрийте я отново и я покажете на детето след няколко седмици. Почти всички бебета спират да се страхуват от фитбол до шест месеца.

Някои майки твърдят, че е много ефективно да се люлее дете на фитбол, дори новородено. За целта мама взема бебето на ръце и сяда на топката. Ритмичното люлеене е приспивно, освен ако, разбира се, родителите не са пламенни противници на болестта по движение като такава.

Много хора отбелязват, че бебето, свикнало от раждането с гимнастика на фитбол, става по-силно и е по-малко вероятно да се разболее. А интересът към голямата топка не изчезва дори след една и половина до две години, защото дори учениците обичат да скачат и да седят на швейцарската топка.

В следващото видео ще намерите няколко полезни упражнения за дете на фитбол..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Упражнения за фитбол за бебета - 10 важни упражнения

Fitball за бебета е истински здравен треньор!

Помага на децата да станат пъргави, силни и здрави, нормализира мускулния им тонус и развива координацията на движенията. И ако мама или татко провеждат класове, той също така укрепва връзката между тях и бебето.

Fitball за бебета е истински здравен треньор

Fitball помага на децата да станат пъргави, силни и здрави, нормализира техния мускулен тонус и развива координацията на движенията.

Защо упражненията за фитбол са полезни за бебето?

Упражненията за фитбол за бебета са:

 • Нежно разтягане на гръбначния стълб, връзките и мускулите. Той помага за облекчаване на повишения мускулен тонус, който понякога остава след раждането, облекчава скобите и по този начин нормализира потока на лимфа и кръв, което означава, че допринася за по-доброто насищане на всяка клетка от тялото на детето.
 • Стимулиране на умственото развитие. Когато бебето е изправено пред нови усещания, неговата нервна система се активира и всяко ново движение стимулира предаването на сигнали от една нервна клетка към друга. Благодарение на това връзките между невроните на мозъка се установяват по-бързо, тоест формират се своеобразни „мостове“, чрез които впоследствие се получава и обработва информация..
 • Отърваване от проблеми с корема. Упражненията върху фитбол за колики помагат не по-малко ефективно от различни билкови отвари и лекарства. Когато предната коремна стена работи, червата също започват да усвояват храната по-активно и да се отърват от всичко ненужно, включително газове. Подуването и къркоренето в корема на младите спортисти не пречи.

А редовните упражнения с фитбол дават на бебето и семейството му много положителни емоции и здрав сън! След тренировка бебето заспива сладко и мама може спокойно да се занимава с работата си.

Fitball дава положителни емоции и здрав сън

Кога да започнете класове?

Можете да започнете първите тренировки още през втория месец от живота на бебето, но повечето родители предпочитат да започват занимания по-късно, след като детето започне уверено да държи главата си.

Първи стъпки с фитбол

Заслужава си да започнете занимания от момента, в който бебето може да държи главата си.

С нарастването на бебето упражненията ще стават по-трудни и комплексът ще се попълва..

Правейки го както трябва

За да могат часовете да бъдат приятни и най-важното, да са от полза за бебето, трябва да се обърнете към тях компетентно.

 • На първо място, можете да започнете да спортувате само час и половина след последното хранене. В противен случай натоварването ще бъде придружено от дискомфорт..
 • Тренировките се провеждат само ако бебето е здраво. Всякакви неразположения са причина за отлагане на спорта..
 • По-добре е напълно да съблечете бебето преди тренировка и да поставите мека пелена върху топката, така че да е приятно да я докоснете.
 • Първите уроци може да ви разочароват малко: бебето може да се уплаши и да не иска да извършва непознати действия. Бъдете упорити, но приятелски настроени. След само няколко часа страхът му да не бъде заменен от радостта да учи и да бъде заедно.
 • И, разбира се, важно е да започнете с добро настроение! Когато бебето е весело, а майката весела, заниманието ще донесе много удоволствие и на двамата!
Fitball може да бъде забавно за мама и бебе

Когато бебето е весело, а майката весела, заниманието ще донесе много удоволствие и на двамата!

Кой фитбол да избера?

Когато избирате фитбол за тренировки с бебета, на първо място, трябва да обърнете внимание дори не на формата на дръжките или цвета на топката, а на нейния размер. Оптималният диаметър е от 65 до 75-80 см. Няма да е много удобно да работите с по-малка топка.

Фитбол за бебета

Фитбол упражнения за бебета

Отначало, докато увереността все още не се е появила, по-добре е да работите с бебето, докато седите, като фиксирате топката с колене. По-късно можете да правите по-голямата част от упражненията в изправено положение..

Прекрасната мама и видео блогър Марина Ведрова и синът й Максим ще ни покажат 10 от най-ефективните упражнения по фитбол.

1. Тук-там. Придържайки бебето, го търкаляме напред-назад по топката. Започваме с най-малката амплитуда. Можете постепенно да увеличавате обхвата на движение.

2. Тук-там на гърба. Поставяме бебето по гръб и здраво държим "ролката" върху топката.

Упражнение напред и назад

3. Пролет. Фиксираме бебето в легнало положение върху корема. С едната ръка го държим за крака, с другата ръка правим натискащи движения по гърба. Бебе се люлее нагоре и надолу на топка.

4. Дръпване. Хлапето лежи на твърда повърхност и се опитва да отблъсне топката с краката си.

5. Вземете играчката. Поставяме играчка пред топката. Придържайки здраво бебето за краката, навийте го на топката. Задачата на хлапето е да грабне играчката, лежаща на пода.

Вземете упражнението за играчки

6. Количка. Балансиране върху топката, докато стоите на дръжките.

7. Упражнения за крака. Придържайки бебето на топката, огънете краката му на свой ред.

Упражнение за крака

8. Ездачът. Упражнение за тези, които вече са се научили да седят. Натиснете леко седящото бебе върху закачалката.

9. Самолет. Придържайки бебето за дръжката и крака, го търкаляме на топката отстрани.

10. Скачане. Придържайки топката, поканете бебето да скочи върху нея..

Упражнения за бебета на фитбол. С подробни снимки!

Момичета погледнете, може би някой ще ви бъде полезен, много полезен за децата.

Упражнения за бебета на фитбол.

Защо топката от раждането е полезна??
Люлеене на топката - развива вестибуларния апарат (един от най-важните компоненти на класовете с дете през първата година от живота).
Бебето може да прави "пасивно" плуване, както правеше в корема на майката. Така той получава необходимите вестибуларни, зрителни и кинестетични импулси..
Отпуска - при децата, от раждането, като правило, преобладава флексорният тонус. Отпуска коремните мускули, като същевременно подобрява храносмилането и намалява коликите при бебетата. Ако коремните мускули са отпуснати, тогава дишането се подобрява значително..
Вибрацията е вид физиотерапия, има аналгетичен ефект, стимулира функцията на надбъбречната кора, черния дроб, бъбреците и други жизненоважни органи.
От раждането на топката можете да правите най-простата гимнастика, усложнявайки я с възрастта. В същото време всички мускулни групи се укрепват и развиват. Укрепването на мускулите на гърба и особено около гръбначния стълб го прави силен и гъвкав. Това е ключът към нормалното функциониране на нервната система и свободното разпределение на нервните импулси в тялото..
Това е интересно и забавно занимание. Ученето от най-ранна възраст, уверявам ви, в бъдеще ще получите доволно, щастливо, забавно лице за вашето бебе, веднага щом го поставите на топката. Всички деца обикновено обичат да играят с топката, което е много важно за емоционалното и психологическото развитие на бебето..

Как да изберем топка?
Най-оптималният размер е 60 - 75 см в диаметър. Този размер на топката позволява на цялото семейство да го използва. Удобно е просто да седнете на него, да скачате дори за възрастни. Това намалява натоварването на гръбначния стълб и отпуска мускулите на гърба. В допълнение, гимнастиката на толкова голяма топка позволява на възрастните да имат терапевтичен ефект върху цялото тяло. За майките ще бъде полезно да възстановят фигурата си след раждането. Е, за бебета този размер на топката може да се използва от раждането до 4-5 години, а за игра още повече.
Еластичност. Когато леко натискате топката, дланта трябва да пружинира, лесно да отскача от нея и да не отговаря на прекомерно взаимно съпротивление и да не потъва лесно вътре Ако ви се струва, че материалът на топката е твърде тънък, опитайте да „прищипите топката“ - образуването на множество малки гънки показва ниско качество на продукта. Висококачествената топка трябва да има висока пластичност - когато се надуе отново, възстановете формата й без гънки, бръчки или пукнатини.
Силата е и най-важната характеристика на материала, от който е направена топката. Еластичността, пружинните свойства и следователно функционалността зависят от това. Качествените топки са изработени от високоякостен каучук и са предназначени за товари от 300 до 1000 кг. Има топки със система против експлозия (ABS), което е особено важно при работа с деца..
Формата. Шевовете, образувани върху висококачествена топка при съединяване на части, са почти невидими визуално и незабележими по време на тренировка, което не може да се каже за топки с неизвестен произход (винаги има светкавица - прорези, белези и влакнести структури, което е доказателство за технологични грешки или незадоволителна последваща обработка).
Зърното на марковите топки е безотказно запоено отвътре и по никакъв начин не пречи на работата, прилепвайки към килими или дрехи и още повече не може да нарани кожата. При фалшив продукт зърното изпъква забележимо навън, често се оказва просто залепено, нарушавайки естествената форма на топката.
Електростатични свойства. Добрите топчета имат задоволителни антистатични свойства, улесняват повърхностната обработка, изработени са от хипоалергичен, екологичен материал и не съдържат никакви вредни примеси. Съвременните технологии, използвани при производството на висококачествени топчета, предотвратяват прилепването на малки отломки и прах по топката.
Порьозност на повърхността. Качествената топка винаги ще се чувства топла на допир в сравнение със студена фалшива топка. Евтините топки често са „лепкави“ на допир или дори хлъзгави - и упражнението в тези случаи ще бъде изключително трудно за детето.
www.u-mama.ru/read/article.php?id=1214
Цвят на топката. Марковите топки, като правило, се произвеждат в голямо разнообразие от цветове (естествени тъмни и светли, метални, прозрачни, със снимки и др.), А сред фалшификатите преобладават фосфорно-отровните или ярки дъгови цветове. Руският физиолог И. М. Сеченов. пише, че "работата на мускулите е работа на мозъка", тоест там, където двигателният апарат е с ниска активност, общото развитие на висшата, нервната дейност също се забавя. Това важи особено за децата от първата година от живота..
Първите уроци могат да започнат още на 2-седмична възраст (вие и бебето вече сте се адаптирали у дома, режимът ви на хранене, сън и бодърстване постепенно се е подобрил, пъпната рана е заздравяла). Занятията трябва да се провеждат не по-рано от 40 минути - 1 час след хранене.
Първият ви урок е кратък. Първо трябва да свикнете сами с топката. Седнете на стол или диван, поставете топката пред себе си. Покрийте го с пелена и внимателно поставете бебето върху корема му в центъра на топката. В същото време не е необходимо първо да го събличате, но от опит ще кажа, че облеченото бебе е по-малко стабилно на топката. И той, и вие ще се чувствате несигурни.
ВНИМАНИЕ! По време на уроци по топката не можете да държите или дърпате децата за дланите (ръцете) или краката. Глезенните и китковите стави все още не са готови за работа с теглото на бебето - съществува голям риск от нараняване.
Играта и в същото време упражнението „Назад-назад по корем“ перфектно тренират вестибуларния апарат. Бебето лежи на топката с корем надолу, мама или татко поставят ръката си на гърба му, придържайки бебето и го люлеят напред-назад върху фитбола, надясно и наляво. След това в кръг. Това упражнение помага да се справите с gaziks. Повтаряйте, докато вие или вашето бебе не се отегчите.

„Назад и назад по гръб" - сега обърнете бебето и го сложете по гръб. Веднага ще видите как той напряга пресата, опитвайки се да стане. Също така се люлее в различни посоки, отпускайки мускулите на гърба. Като цяло фитболът е много ценен инструмент за отпускане и предотвратяване на микроизмествания на гръбначния стълб.

„Пролет“ - детето лежи с корем надолу върху топката. Пролетни движения надолу / нагоре (кратко, меко, рязко натискане с длани в долната и задната част на бебето). Тук се нуждаете от правилен захват на краката - такива „вилични“ хватки се използват в динамичната гимнастика. Притиснете глезена между показалеца и средния пръст. Палецът "затваря" пръстена около крака на детето. Ако описанието на хватката изглежда твърде сложно, просто хванете бебето за глезените и изчакайте то да изправи краката си, отблъсквайки се от дланите ви. Оказва се пролетно скачане. Пролет може да се направи и на гърба, тогава шестмесечно бебе обикновено има тенденция да се издига - в резултат на това необходимите мускули работят.

"Гледам". Бебето лежи на топката с гръб. С две ръце държим детето за гърдите - люлееме детето на топката, като правим кръгови движения (по посока на часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) надясно / ляво.
Това бяха основните, прости упражнения, препоръчани от нашата масажистка. Ако вкусите и искате повече - четете нататък. Но не забравяйте, че упражненията, описани по-долу, изискват доста умения и търпение за овладяване. Не насилвайте малкото си дете, ако не е в настроение или няма нужда да стане „професионален гимнастик“!
За седящите и ходещи бебета има по-трудно упражнение - „Тачка“ - със стомах надолу. Детето опира ръце на топката, а вие повдигате краката си, сякаш имате „кола“ в ръцете си. Балансът понякога може да бъде труден.

Друга забавна игра с упражнения, Tiptoe, ще ви помогне да развиете баланса си и да тренирате глезена си. С едногодишно дете (или по-големи деца) можете да бъдете като топка с вашата застраховка. Хлапето застава на топката, вие го държите за дръжките (фиксирайте снаряда с колене) и детето се опитва да ходи. Упражнението може да бъде сложно, като помолите детето да застане на пръсти, като момиче от картина на Пикасо.
„Сгъване“. Позиция - коремче върху топката, бебето „прегръща“ топката с длани. Дръжте пищяла на бебето с всяка ръка. Преобръщане на топката назад - придърпваме бебето към себе си, сгъвайки краката в коленете. Преобръщане на топката напред - разгънете краката. Повтаряме няколко пъти.

„Самолет“. (Трудно упражнение, което изисква търпение от бебето и майката при овладяване на движението). Позиция на топката - отстрани (последователно). Мама (или татко) държи детето за дясната пищял и дясната предмишница. Трохата лежи върху топката с лявата си страна. Правим няколко разходки надясно / наляво. След това сменяме позицията.

"Ездач". Гърбът на трохите върху топката. Вдигаме бебето, придържайки предмишниците, в седнало положение. Необходимо е да задържите тази позиция за няколко секунди, балансирайки върху топката. След това отново връщаме „гимнастичката“ на топката.

„Войник“. Изходна позиция - краката на детето на пода, придържайки топката с длани. Мама внимателно контролира (можете да го подкрепите в началото), тъй като бебето се опитва да стои самостоятелно за няколко секунди с опора на топката. Препоръчваме да започнете това упражнение по-близо до 8-9-ия месец.

„Грабнете“. Когато бебето се научи да хваща играчката, можете да разпръснете няколко малки играчки по пода и ще видите как започва да откъсва първо една дръжка, а след това веднага две от топката, опитвайки се да вземе играчката. Вашата дейност ще се превърне в забавна игра.

Също така топката може да се използва като играчка - хвърляйте се една към друга, навийте я на земята или на пода. Обикновено смехът не спира. И вашето бебе ще бъде заредено с радост и положителни емоции. Освен това вие самостоятелно и без много трудности ще стегнете физическата му форма, ще развиете определени мускули. Вашето бебе ще стане по-активно, по-силно, вече няма да се страхува от промени в позицията на тялото си, апетитът и сънят му ще се подобрят, ще получи голям положителен емоционален заряд..
Не се страхувайте да експериментирате в стените на дома си. Радвайте се искрено на всеки успех за вашето мъниче.
Топката е много добра и за игра с бебета, които имат някаква неврологична (хипер-, хипотонична и др.) Или ортопедична патология (тортиколис, дисплазия на тазобедрената става и др.). Но в тези случаи само специалист трябва да провежда класове.!

Класове по фитбол за бебета, деца под една година. Упражнения за дисплазия, мускулна дистония. Как да изберем топка, съвет на Комаровски

Класовете по фитбол са възможност за физическо развитие на бебета от най-ранна възраст. Може да се използва и за упражнения от останалата част от семейството..

Защо фитбол е полезен?

Fitball е едновременно оборудване за упражнения и играчка. Педиатрите препоръчват още от първите месеци от живота му да се използва не само при морска болест, но и за гимнастика.

За новородени и деца под една година Fitball е полезен за следното:

 • ви позволява да развиете отличен вестибуларен апарат;
 • подобрява координацията на движенията и ориентацията в пространството;
 • помага при лечението на хипертония;
 • облекчава симптомите на колики, подобрява храносмилането чрез отпускане на коремните мускули;
 • подобрява мускулите на гърба, помага за формиране на правилна стойка;
 • успокоява, тъй като движенията върху топката по интензивност и амплитуда са подобни на движението на бебето в корема на майката.

Fitball за бебета: индикации и противопоказания

Упражненията за фитбол за хармонично физическо развитие се препоръчват от педиатрите за повечето бебета.

Има някои медицински показания за използване на топката:

 • хипертоничност на всякакви мускули;
 • изоставане във физическото развитие;
 • дисплазия;
 • мускулна дистрофия;
 • храносмилателни разстройства;
 • тежки колики;
 • чести капризи, нарушение на съня.

Fitball не винаги е полезен за бебета.

Класовете са противопоказани в следните случаи:

 • детето не го харесва, по време на упражненията той започва да бъде капризен, да се окаже;
 • детето има висока температура, кашлица, хрема;
 • пъпната рана не зараства добре.

Как да изберем правилната топка

Полезността на упражнението по фитбол за бебета зависи от качеството на топката..

Когато купувате, трябва да се придържате към следните параметри:

 1. Сила на звука. За цялото семейство се препоръчва да закупите фитбол с диаметър 75 см. Ако само бебе се нуждае от гимнастическа топка, продукт от 45 см ще направи.
 2. Материал. Препоръчително е да се използват топки от материал, който не се наелектризира и няма неприятна миризма.
 3. Еластичност. Ползите от упражненията за фитбол зависят от това. В магазина материалът може да бъде проверен чрез леко прищипване на топката. Сгъването трябва да се разгърне много бързо. Еластичността може да бъде тествана и по друг начин: чрез силно натискане с длан върху повърхността на топката. Колкото по-силно извира, толкова по-добър е продуктът..
 4. Цвят. Според статистиката фитболите от пастелни, сиви и меки цветове са с по-добро качество и по-приятни за окото. Твърде отровните нюанси са по-често срещани сред фалшификатите.
 5. Защита от експлозия. Фитболът трябва да има стикер или маркировка за наличието на анти-експлозивна защита, най-често това е абревиатурата ABS. Такива топки могат да издържат натоварване от 300 кг; ако се повредят, те не експлодират, а се издухват..
 6. Повърхност. Гладката, топла повърхност без залепващи шевове е знак за качество на продукта. Сферичният нипел трябва да бъде запоен вътре.
 7. Наличието на допълнителни елементи. Fitballs могат да бъдат абсолютно кръгли или да имат "рога". За новородените последните са безполезни, тъй като могат да попречат на упражненията. Топки с рога се препоръчват за деца, които се чувстват удобно да седят или да се учат да ходят. С тяхна помощ детето ще може да контролира баланса си..

Как и колко да се прави фитбол

Физическите упражнения върху фитбол за кърмачета се препоръчват ежедневно. Ако има медицински показания, упражненията се изпълняват по няколко пъти на ден. Новородените бебета се нуждаят от няколко минути, след шест месеца това време постепенно се увеличава до 10 минути. В бъдеще можете да навигирате от детето: ако му харесва, продължителността на гимнастиката може да бъде увеличена до половин час.

Времето на занятията се избира индивидуално, въз основа на дневния режим на бебето. Важно е детето да не е сънливо и да е изминал поне 1 час от последното хранене. Бебетата са особено активни сутрин, така че педиатрите препоръчват да се използва времето между сутрешното хранене и дрямката..

Ежедневните упражнения по фитбол за бебета са придружени от мека лека музика, можете да използвате различни игри за детски стихчета и детски песнички.

Занимания за деца 1-2 месеца

Основната задача на гимнастиката на фитбол за 1-2 месеца е да подобри храносмилането и да предотврати колики.

През това време се изпълняват следните упражнения:

 1. Детето се поставя с корем върху топката. Възрастният трябва да поддържа раменете и главата с едната ръка, а краката и бедрата с другата. Извършват се 5-6 люлеения напред и назад.
 2. Бебето е преобърнато, придържано по подобен начин, но то вече е по гръб. Извършват се 5-6 люлеения. На 2 месеца можете да добавяте движения в кръг, ляво-дясно.
 3. Детето е положено на легло или диван с крака, висящи от коляното. Внимателно го задържа, мама търкаля фитбола. Инстинктивно детето отблъсква топката. Упражнението се повтаря 5-6 пъти.

Упражнения за бебета от 2 месеца

На тази възраст децата знаят как да пазят главите си, така че упражненията могат да бъдат сложни, добавете гимнастика за укрепване на мускулната рамка.

 1. Детето се поставя по корем. С едната ръка трябва да хванете дупето му, с останалите пръсти да хванете глезените. Трябва да се уверите, че бебето хваща топката с ръце. По време на тренировка детето се люлее напред-назад. Брой екзекуции - 10.
 2. Бебето се поставя по гръб върху фитбола. Едната ръка фиксира гърдите и раменете, другата ханша и краката. Необходимо е да се извършват люлеещи движения, леко натискане на топката. Извършват се 10-12 люлки. С всяко следващо трябва да ускорите темпото.
 3. Детето е поставено настрани. С едната си ръка той се държи за ръката и раменете, с другата - за краката. Извършват се леки пружиниращи движения, по 10 повторения. Упражнението се повтаря от втората страна, върху стомаха и гърба..
 4. Детето се поставя по корем, придържайки гърба си. Краката и ръцете на бебето трябва да бъдат увити около фитбола. Бавно топката се търкаля напред-назад до максималната си дължина. Това упражнение се препоръчва за завършване на гимнастика.

Упражнения от 4 месеца

На 4 месеца детето перфектно държи главата си, контролира ръцете си и започва да се ориентира в пространството. Фитбол се превръща в голяма играчка за него. Хлапето се опитва да го бута, щипе, вкусва. През това време се препоръчват следните упражнения:

 1. Бебето лежи по гръб на пода. Възрастен трябва да търкули топката на краката си и да поиска да я отблъсне. Извършват се 15-20 повторения.
 2. Хлапето лежи по корем върху фитбола. Възрастен, държейки го за подмишниците, движи детето напред-назад. В края на обхвата на движение трябва да се задържите за 5-6 секунди. Това помага за огъване и разтягане на мускулите около гръбначния стълб. Изпълнява се в 5 движения.
 3. Fibole се намира близо до стената или дивана. Детето лежи с корем върху топката, краката му докосват стената. Придържайки бебето, трябва да го навиете на твърда повърхност, така че краката му да са свити в коленете, и след това да го оставите да се отблъсне с петите. По време на упражнението се тренират мускулите на прасците, бедрата и гърба, тялото е подготвено за ходене. Брой подходи: 5-6 пъти.
 4. Детето лежи по корем върху фитбол. Трябва да поставите ярка играчка близо до топката. Придържайки бебето за краката, възрастният накланя фитбола към играчката, докато детето го хване. Трябва да се помни, че е невъзможно да се задържите в това положение дълго време. Повтаря се 3-4 пъти.
 5. Упражнението се изпълнява подобно на предишното, но играчката е поставена малко по-далеч от фитбола. За да го достигне, детето трябва да обърне главата си встрани и да протегне ръцете си. Това перфектно тренира вестибуларния апарат и пространствената ориентация..

Упражнения за деца от 6 месеца до една година

На тази възраст много деца се опитват да седнат и след това да ходят. Мускулите и костите им изискват по-интензивни тренировки, за да се укрепят добре. По това време фитбол помага за ускоряване на физическото развитие и подобряване на координацията в пространството..

 1. Възрастен седи на пода и държи фитбола между краката си. Детето трябва да бъде седнало или поставено върху топката. Извършват се пружиниращи присядания или скокове. Децата много харесват това упражнение, така че можете да го правите в продължение на 5 минути, с почивки от 10-15 секунди. Ежедневната гимнастика със скокове върху топката перфектно тренира вестибуларния апарат.
 2. Упражнението се изпълнява с деца, които седят добре и държат гръб. Детето се поставя на фитбол. Възрастен държи детето с кръста с едната ръка, а с другата протегнатите ръце. Задачата на бебето е да поддържа баланс. Упражнението се изпълнява за 25-30 секунди. След известно време може да се усложни: хванете детето само за ръце.
 3. Детето има корем върху фитбол, ръцете прихващат топката. Възрастен повдига краката на бебето на нивото на тялото му и люлее топката напред-назад, имитирайки работа с количка. Достатъчни са 10-15 движения.
 4. Детето лежи по гръб, краката могат леко да се поддържат с ръце. Възрастен дърпа ръцете на детето от легнало положение в седнало положение. В този случай се препоръчва да кажете "стани" и "седни". Упражнението е полезно за деца, които все още не са седнали сами. Извършват се 5-6 подхода.
 5. Детето стои на крака, възрастният го държи с ръце за кръста. Фитболът служи като опора, която при натискане се търкаля настрани. Това насърчава бебето да предприеме стъпки. Упражнението отнема 4-5 минути. Подходящ е само за онези деца, които знаят как да застанат на опора. Необходимо е да се застрахова бебето, като го държите за кръста, дори ако детето вече ходи самостоятелно.

Набор от класове за дисплазия

Дисплазията е деформация на ставата, която, ако не се лекува, може да доведе до бъдещо възпаление и накуцване. Патологията се лекува успешно със специално облекло, масаж и гимнастика. За положителен ефект упражненията трябва да се правят ежедневно..

 1. Детето е по гръб. Възрастен го фиксира с едната ръка за стомаха, така че тазът е фиксиран, а с другата той редува кръгови движения с долните си крайници. Брой подходи: 4-5.
 2. Детето продължава да лежи по гръб. Възрастен фиксира бебето с една ръка, а с другата изпълнява упражнение, имитиращо каране на колело. Може да се изпълнява на всеки крак поотделно 4-5 пъти.
 3. Стомахът на детето е изместен, ръцете са увити около фитбола. Възрастен човек последователно огъва краката в колянната и тазобедрената става, имитирайки позата на жабата. За 5-6 секунди позата е фиксирана, след това топката се търкаля назад и краката се изправят. Изпълняват се 8 подхода.
 4. Местоположение на стомаха. Техниката е подобна на предишната. По време на изпълнението му коленете са разтворени, доколкото е възможно, и петите са в контакт. Фитболът се движи напред-назад, сгънатите пети се придвижват за няколко секунди до дупето, след което краката се изправят. Извършват се 4-5 подхода.

Комплект от упражнения за мускулна дистония

Мускулната дистония е заболяване, при което тонусът е намален или повишен. За лечение използвайте масаж, занимания в басейна и фитбол.

 1. Детето се поставя с корем върху фитбол. Краката трябва да бъдат свити в коленете и притиснати към топката. Единият от родителите държи детето за ръце, другият държи краката. По време на упражнението детето се търкаля напред-назад. Броят на движенията е не повече от 10.
 2. Бебе с корем на топка. Краката се държат от ръцете на възрастен. Фитболът бавно се навежда напред, докато детето докосне пода с ръце. След това упражнението се изпълнява по подобен начин, но ръцете вече са държани. Може да се извършва на 6-месечна възраст или повече. Брой подходи: 3-4 пъти.
 3. Детето се поставя с гръб на фитбола. Докато поддържате стомаха, е необходимо да извършвате 5-6 пружиниращи движения с плавно търкаляне напред-назад, наляво и надясно. Урокът се провежда за деца 2-6 месеца.

Съвет на доктор Комаровски: какво да не правите по време на час

Известният детски лекар Комаровски смята, че упражненията за фитбол са полезни само ако се изпълняват правилно.

Трябва да се придържате към следните съвети:

 • строго е забранено да се занимавате с каквито и да е гимнастически упражнения, ако детето не се чувства добре, има хрема или температура;
 • по-добре е да отложите упражненията по фитбол за бебета, ако бебето е палаво или иска да спи;
 • не можете да поставите дете на „гол“ фитбол: първо, гумата е студена и неприятна за тялото, и второ, може да залепне и да нарани кожата;
 • не можете да използвате фитбола веднага след раждането: опорно-двигателният апарат на бебето ще бъде готов за първите размахващи упражнения само 2-3 седмици след изписването от болницата;
 • точността е важен елемент от тренировката: не можете да изпълнявате упражнения много интензивно, особено през първите месеци, силното притискане и замахване може да доведе до нараняване на мускулите;
 • не можете да пренебрегвате главата и шията на бебе до 5 месеца, дори ако държи главата си добре, липсата на подкрепа може да провокира изкълчена шия.

Упражненията за фитбол за мама и бебе могат да се комбинират. Съществуват редица упражнения, които не само подобряват здравето на бебето, но и помагат на майката да влезе във форма по-бързо след раждането..

Видео за упражнения по фитбол за бебета

Фитбол упражнения за бебета от 3 месеца:

Фитбол упражнения за бебета от 1 месец:

Комплект от най-добрите упражнения за фитбол за бебета

Отминаха дните, когато се смяташе, че бебето трябва да лежи неподвижно в пелена през по-голямата част от деня..

Съвременните експерти смятат, че за да се развива бебето правилно, той се нуждае не само от свобода на движение, но и от физическа активност..

В допълнение към обичайната програма упражненията върху фитбол могат да бъдат много полезни - специална топка, която може да се види във всяка фитнес зала.

Защо тези упражнения са полезни и как да се правят??

 1. Защо фитбол е полезен??
 2. Показания и противопоказания
 3. Как да изберем топка?
 4. Основни правила за класове
 5. Упражнения
 6. За новородени 1-2 месеца
 7. За деца 2-3 месеца
 8. 3-4 и 5-6 месеца
 9. 7 месеца и повече
 10. За деца на 1 година

Защо фитбол е полезен??

Ако в къщата се появи бебе, тогава фитболът ще бъде полезен както за здравето, така и за забавлението. По-големите деца обичат да скачат върху него, но с новородените можете успешно да извършвате гимнастика. Освен това подобни упражнения са полезни не само за тези деца, които имат неврологични проблеми. Такива упражнения са полезни за напълно здрави деца. Той осигурява предимства по различни начини:

 • Облекчава хипертоничността на мускулите, характерна за новородените.
 • Помага за укрепване и развитие на мускулите на гърба, корема, ръцете и краката.
 • Придава масажен ефект и стимулира функционирането на вътрешните органи.
 • Помага за подобряване на храносмилането и предотвратяване на колики.
 • Помага да научи бебето да координира движенията и помага за развитието на вестибуларния апарат.

Справка! Махането с топката действа успокояващо и релаксиращо на бебето, което спомага за нормализиране на съня.

Показания и противопоказания

Упражненията, насочени към стимулиране на активността и развиване на рефлекси, ще бъдат много полезни, но само ако са правилно изпълнени и подбрани. Упражненията за фитбол за деца при липса на противопоказания са полезни за всички. Тяхното значение е особено голямо при наличието на такива индикации:

 • хипер- и хипотония на мускулите;
 • повишена възбудимост на собственика;
 • недостатъчна активност на бебето, мускулна слабост;
 • колики;
 • безпокойство на бебето, излагане на стрес и вируси.

Като цяло класовете са полезни за всички, но трябва да вземете предвид съществуващите противопоказания:

 • не можете да правите упражнения за деца с вродени наранявания;
 • заболявания на сърцето и пикочно-половата система, както и на белите дробове;
 • при високи температури;
 • поднормено тегло;
 • повишено вътречерепно налягане.

Във всеки случай се препоръчва да се консултирате с лекар, преди да започнете уроците..

Как да изберем топка?

Fitball може да има диаметър от 45 до 75 cm.

Топката от 75 см се счита за универсална, тъй като е подходяща както за деца, така и за възрастни, а майката може да я използва и за упражнения.

Но ако продуктът ще се използва само за бебе, тогава е по-добре да изберете малко по-малък размер..

Fitballs, които имат специални дръжки или рога, които ви позволяват да държите продукта, са удобни за деца..

Много е важно черупката да е гладка. Продукти с релефна повърхност са подходящи за деца на възраст поне 3-4 месеца. Заедно с фитбола трябва да закупите и помпа, но обикновено тя е включена в комплекта.

Фитбол за дете трябва да бъде с високо качество и безопасност, поради което се препоръчва да го купувате изключително в специализирани спортни магазини. Когато купувате, трябва да се опитате да прищипите продукта. Ако материалът е с високо качество, той веднага ще се върне в първоначалното си състояние. Ако се появят малки гънки, това означава, че качеството на продукта оставя много да се желае..

Важно е на топката да няма видими шевове, които да се усещат. Материалът не трябва да мирише на каучук и синтетика. Струва си да си купите топка, на която е посочена маскировката на ABS. Това е най-сигурното оборудване и освен това има антиексплозивна функция..

Основни правила за класове

За да бъде упражнението ефективно и безопасно, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • Най-добре е да правите упражненията сутрин, докато детето е в добро настроение и максимална активност..
 • Преди да започнете урока, трябва да се уверите, че бебето е спокойно и няма нищо, което може да предизвика дискомфорта му.
 • Между храненето и упражненията трябва да има почивка от поне 1,5 часа..
 • Ако бебето е капризно и не иска да учи, не настоявайте, по-добре изчакайте малко.
 • Не всички бебета са щастливи да правят упражненията веднага, затова трябва да им се даде време, за да свикнат и да се чувстват удобно..
 • Първите тренировки трябва да се правят кратко, 4-5 минути, с течение на времето, увеличавайки този показател.
 • Когато тренирате, трябва внимателно да държите бебето за раменете, гърба, корема или глезените.
 • Когато правите упражнения, не дърпайте бебето за ръце или крака..
 • Важно е да не оставяте детето си само на фитбол.
 • За да направите урока по-забавен и интересен, можете да го придружите със стихове и песни.
 • По-добре е детето да учи без дрехи - така нищо няма да му причини дискомфорт. В този случай покрийте топката с фолио, което ще ви помогне да осигурите хигиена и да предотвратите дискомфорт и докосване на деликатната кожа на бебето с повърхността на продукта.
 • Упражнението трябва да бъде избрано въз основа на възрастта на бебето. Има програми, предназначени за деца на възраст от няколко седмици или около година - в тези случаи упражненията ще бъдат различни.

Важно! Преди да започнете уроци, е важно да се консултирате с педиатър и да се уверите, че бебето няма противопоказания. Също така специалист ще ви помогне да изберете набор от упражнения, който е най-подходящ за конкретно бебе..

Упражнения

Както вече споменахме, тренировъчната програма ще зависи от възрастта на бебето. Затова си струва да разгледаме примери за упражнения, като се вземе предвид този критерий..

За новородени 1-2 месеца

Основната задача на гимнастиката в тази възраст е да подобри храносмилането на бебето и да предотврати колики. За това могат да се използват следните упражнения:

 • Трябва да сложите бебето на фитбол с коремчето. Възрастният трябва да поддържа главата и раменете си с едната ръка, а краката и бедрата с другата. Направете 5-6 люлки напред-назад.
 • Бебето се обръща и държи по същия начин, но лежи по гръб. Прави се 5-6 люлеения. По-близо до два месеца можете да извършвате кръгови движения и да се люлеете настрани.
 • Бебето трябва да бъде поставено на диван или легло, така че краката да висят от коляното. Мама внимателно го държи и търкаля топката, а детето ще го отблъсне на инстинктивно ниво. Трябва да направите упражнението 5-6 пъти.

За деца 2-3 месеца

Децата на тази възраст обикновено знаят как да държат главите си, така че можете да направите комплекса по-труден, като добавите упражнения, които са насочени към укрепване на мускулния корсет.

 • Трябва да сложим детето по корем. Трябва да задържите дупето с едната ръка, а пръстите на другата да държат глезените. Хлапето трябва да закопчае продукта с ръце. Когато го правите, трябва да го люлеете напред-назад. Направете 10 повторения.
 • Бебето се поставя върху топката с гръб. С едната ръка трябва да фиксирате раменете и гърдите, с другата - краката и бедрата. Маховите движения се извършват с лек натиск върху топката. Необходимо е да се изпълнят 10-12 повторения, като постепенно се ускорява темпото.
 • Бебето е положено настрани. С едната ръка го поддържат за раменете, с другата за краката. Правят се нежни пружиниращи движения за 10 повторения. След това упражнението се повтаря от втората страна, по гърба и по корема..
 • Бебето е поставено по корем, трябва да го държите за гърба. Детето трябва да увие крайниците си около топката. Fitball трябва внимателно да се завърта напред-назад, доколкото е възможно. Препоръчително е да направите това упражнение в края на сесията..

3-4 и 5-6 месеца

Дете на възраст над три месеца вече държи добре главата си, контролира ръцете и навигира в околното пространство. Фитбол за него е голяма играчка, която той ще се опита да избута и вкуси. През този период можете да използвате тези упражнения..

 • Детето се поставя на пода по гръб. Родителят търкаля топката на крака и иска да я отблъсне. Направете 15-20 повторения.
 • Бебето се поставя върху фитбола по корем. Възрастният трябва да го държи за подмишниците и да го движи напред-назад. След като достигнете края на амплитудата, трябва да се задържите за 5-6 секунди. Това упражнение помага за огъване и разтягане на мускулите около гръбначния стълб. Броят на повторенията е пет.
 • Fitball трябва да бъде поставен близо до стената или дивана. Детето се поставя по корем, така че краката му да докосват повърхността. Придържайки детето, трябва да го навиете на твърда повърхност, така че краката да са свити в коленете, и след това да оставите краката да се отблъснат. Това упражнение ангажира мускулите на краката и гърба и подготвя тялото за ходене. Трябва да повторите 5-6 пъти.
 • Бебето се поставя върху топката по корем. В близост до него е поставена ярка играчка. Бебето трябва да бъде подпряно на краката, след което възрастният накланя топката към играчката, докато я хване. В същото време човек не може да поддържа такава позиция дълго време. Повторете упражнението 3-4 пъти.
 • Упражнението се прави както в миналото, но играчката трябва да бъде разположена леко далеч от топката. За нейния зет бебето ще трябва да обърне главата си встрани и да протегне ръцете си. Това помага да се развие ориентация в пространството и осигурява обучение на вестибуларния апарат..

7 месеца и повече

Децата на тази възраст се опитват да седят и след това да ходят. По това време мускулите и костите се нуждаят от активно обучение, което помага да се осигури тяхното качествено укрепване. Fitball ще помогне за ускоряване на физическото развитие и ще осигури обучение за координация.

 • Възрастният трябва да седне на пода, да стисне топката между краката си. Хлапето е седнало или поставено на топката и се правят пролетни скокове или седналки. Децата обичат тези упражнения, защото това може да се прави в продължение на пет минути с почивки от 10-15 секунди. Редовното изпълнение на такава гимнастика забележително укрепва вестибуларния апарат..
 • Упражнението ще бъде полезно за бебето, ако то знае как уверено да седне и да се задържи. Слагат го на топка. Възрастен трябва да го подкрепя за кръста с едната ръка, а удължените ръце с другата. Детето трябва да поддържа баланс. Упражнението се прави за 25-30 секунди. След известно време можете да го направите по-трудно, като държите бебето само за ръце..
 • Хлапето се поставя върху фитбола с корем, ръцете му държат топката. Възрастният трябва да повдигне краката си на нивото на тялото и да люлее продукта напред-назад. Достатъчни са 10-15 движения.
 • Детето лежи по гръб, краката могат леко да се поддържат с ръце. Възрастен дърпа ръцете си от склонно към седнало положение. Това упражнение е полезно за деца, които все още не са в състояние да седят сами. Трябва да направите 5-6 подхода.
 • Бебето е на крака, родителят го държи за коремчето. Фитболът действа като опора, която се търкаля настрани при натискане. С оглед на това бебето предприема стъпки. Упражнението се изпълнява в продължение на 4-5 минути. Подходящ е само ако бебето знае как да стои до опората. Но дори ако детето вече може да ходи, пак трябва да го застраховате, като го държите за кръста..

За деца на 1 година

На тази възраст децата вече са по-независими и упражненията могат да бъдат сложни..

 • Можете да започнете, скачайки върху топката. За да направите това, фитболът е фиксиран между краката на възрастен или между краката с опора. Хлапето може да бъде разположено както с гръб, така и с лице към възрастен. Те го държат за тялото, показват как топката извира и леко повдигат всички, изпълнявайки скокове. Първо, достатъчно е да направите 10-20 прости скока нагоре и надолу, след това в процеса на движенията трябва да обърнете бебето последователно настрани.
 • Детето е поставено на седалището, топката е фиксирана неподвижно. Тя трябва да е пружинирана ритмично, като държи бебето за бедрата. В този случай трябва само да се държи леко, а на топката трябва да се държи. Това е отлично упражнение за изграждане на мускули на гърба и корема, както и за баланс. След скачане топката трябва да се размърда в страни, а след това нагоре и надолу. След това се правят кръгови движения в различни посоки на часовниковата стрелка.
 • Детето сяда на топката, възрастният го фиксира неподвижно. С правите крака на бебето трябва да барабаните по топката. Отначало движенията се правят за детето, след като то го прави сам.
 • Бебето се поставя на стомаха и прилепва към тялото отстрани. Първо се правят 10-20 пружиниращи движения, след това - люлеене на бебето настрани и напред-назад (по 3-4 повторения). Увеличете амплитудата плавно. След това се правят 2-3 кръгови движения на бебето върху изделието по посока на часовниковата стрелка и обратно.
 • Бебето трябва да бъде поставено на топката, като държи бедрата. С отворена длан той трябва да потупа топката 10-20 пъти. След това можете леко да го повдигнете пред фитбола на ръцете си. От това положение той трябва да го достигне и да го потупа отново по повърхността му..

Има много други упражнения. Във всеки случай е по-добре да изберете комплекса заедно с лекар. Трябва да се има предвид, че класовете трябва да бъдат забавни за бебето, така че можете да ги придружавате със забавни песнички или детски стихчета.