Малко преди раждането плодът в утробата заема положението на главата надолу. Именно тази поза му позволява да се движи свободно по родовия канал. След раждането на главата, най-голямата част от тялото на бебето, се отваря път за напредване на останалата част от тялото.

Понякога бъдещите родилки се диагностицират със седалищно предлежание - надлъжното разположение на плода в маточната кухина с крака или седалище, обърнати към входа на малкия таз. Тази поза е патологична и може да причини усложнения по време на раждането. Тази ситуация обаче не е безнадеждна. В повечето случаи детето се обръща в правилната позиция с помощта на специални упражнения..

Причини за неправилно положение на плода

Защо плодът заема неправилно положение в маточната кухина? Това се улеснява от следните фактори:

 • твърде тесен таз на бъдещата родилка;
 • повишен или намален тонус на матката;
 • къса пъпна връв;
 • положението на плацентата, което предотвратява преобръщането на ембриона;
 • постоянната поза на жена по време на сън през цялата нощ;
 • липса на физическа активност на бъдещата майка или, обратно, прекомерно физическо натоварване;
 • чест стрес;
 • обилна храна преди лягане;
 • излишък или недостатъчен обем околоплодни води;
 • многоплодна бременност.

Видове презентация

Има много възможности за фетално представяне. Вътрематочното местоположение на детето се определя от онази част от тялото, която е (представена) по-близо до изхода от маточната кухина. Някои пози не влияят по никакъв начин на резултата от бременността, докато други, напротив, могат да усложнят процеса на изхвърляне на плода от матката. Таблицата предоставя подробна информация за това какви видове представяне на плода съществуват.

Видове вътрематочна позиция на дететоПодвидРазпространение,%основни характеристики
ГлаваТилна95Главата е разположена над входа на таза на майката
Чело
Lobnoe
Лицево
Таза (глутеална)Крак4-6Задните части са обърнати към изхода от маточната кухина
Чист глутеал
Смесени
Кръст (наклонен)Отсъстващ0,5-0,8Позицията на бебето се определя от главата. Ако е отляво - първата позиция, отдясно - втората.

Противопоказания за специална гимнастика за промяна на положението на бебето

Упражнения, предназначени да обърнат плода надолу, не трябва да се правят в следните случаи:

 • предлежанието на плацентата, което води до припокриване на изхода от маточната кухина;
 • белези или новообразувания на матката;
 • риск от спонтанен аборт;
 • симптоми на късна токсикоза;
 • нарушение на сърцето, черния дроб, бъбреците;
 • наднормено тегло на бъдещата родилка;
 • носене на първо дете след 30 години;
 • тесен таз;
 • анормална структура на матката;
 • излишък или недостатъчен обем околоплодни води;
 • заплитане на плода с пъпната връв;
 • безплодие, спонтанен аборт или мъртво раждане;
 • фетални малформации;
 • тежки патологии, които не са свързани с репродуктивната система;
 • повишен тонус на матката;
 • многоплодна бременност.

Комплект упражнения за седалищно представяне

Има много упражнения, които могат да помогнат за превръщането на плода в седалищно положение, така че той да е в правилната позиция, за да позволи на жената да роди без никакви усложнения. За да ги направите правилно, трябва да се ръководите от видео уроци. Тази мярка е задължителна. Ако направите дори един грешен ход, можете сериозно да навредите на бебето си..

Техниката на И. Ф. Дикан

За превръщането на детето от седалищната презентация в правилна стойка, лесни за изпълнение упражнения Dikan се доказаха добре. Трябва да започнете да ги изпълнявате малко преди раждането, а именно от 29-та гестационна седмица. Тази техника включва редуване в легнало положение по 10 минути на твърда повърхност от всяка страна. В този случай се препоръчва да се правят поне 3-4 подхода. Упражнението трябва да се извършва в продължение на една седмица и половина, 4 пъти на ден на гладно..

Метод на В. В. Фомичева

Таблицата предоставя подробна информация за това как да се изпълнява този вид гимнастика.

Име на упражнениетоОписаниеБрой повторения, пъти
СклоновеСтоейки изправени с раздалечени крака, докато вдишвате, наведете се назад, докато издишвате, наведете се напред.пет
Разплодни ръцеРазтворете краката на ширината на раменете и подпрете ръце на бедрата си, като поемете дълбоко въздух, разтворете ги. Когато завъртате тялото наляво и надясно при издишване, ги съберете.3-4
Повдигане на кракатаОпирайки се на облегалката на стол, повдигайте последователно краката, свити в коленете, леко ги премествайки в страни. В този случай трябва да докоснете ръката си.2-3
СклоновеСтоейки изправени, облегнете се на стол с едно коляно, разтваряйки ръце в страни. Вдишвайки бавно, завъртете таза наляво и надясно, докато издишвате, внимателно се наведете.3
Извиване на кракаЛегнал от дясната страна, докато вдишвате, огънете левия крак отстрани на корема. На издишване го изправете. Повторете същото от другата страна..4-5
Удължаване на гърбаКачвайки се на четири крака и закръгляйки гърба си, докато вдишвате, притиснете брадичката си към гърдите. Докато издишвате, се изправете.десет
Повдигане на тазаЛежейки по гръб и опирайки се на стъпалата и тила, докато вдишвате, повдигнете седалището, докато издишвате, спуснете.3-5

Комплект упражнения според Блохина

За да може бебето да заеме позиция на главата в утробата преди раждането, тези упражнения трябва да се изпълняват от 32-седмичния гестационен период. Препоръчително е да спортувате не по-рано от 1,5 часа след хранене. Всички упражнения от този комплекс се изпълняват в коляно-лакътна позиция:
(повече в статията: позиция на коляно-лакът за бременни жени)

 1. Вдишайте въздуха дълбоко и издишайте бавно. Повторете 5 пъти.
 2. Вдигнете и вземете крака направо в коляното встрани. Докосвайки пръста й до пода, заемете изходната позиция. Направете същото с другия крак. Повторете 3 пъти.
 3. Бавно наклонете тялото надолу, докато издишвате, докосвайки ръцете с брадичката. Повторете 5 пъти.
 4. Издишвайки, спуснете главата и заоблете гърба. При вдишване го огънете в лумбалната област, като повдигнете главата си нагоре. Направете 4 повторения.

Метод Е. В. Брюхина

От седалищното представяне плодът се превръща в правилната позиция само за 2-3 седмици редовно упражнение по метода на Брюхина. Препоръчително е да започнете този комплекс от 32 гестационна седмица. В този случай класовете трябва да бъдат спрени преди началото на 38-седмичния период. Таблицата предоставя подробна информация за това какъв е този вид гимнастика..

Име на упражнениеОписаниеПродължителност на упражнението, минутиспециални инструкции
Обръща сеЛегнете на страната, където главата на плода е изместена, като за удобство поставяте малка възглавница между коленете. След това сменете позицията.десетПрепоръчва се упражненията да се изпълняват 2-3 пъти на ден преди хранене или не по-рано от 1,5 часа след хранене. Движенията трябва да са плавни. Ако се появи дискомфорт, незабавно прекратете упражненията..
Повдигане на тазаЛегнете по гръб, като поставите навита кърпа под долната част на гърба, така че тазът да се издигне над главата с 20-30 см.петнадесет
Удължаване на гърбаОпирайки се на колене и лакти, притиснете брадичката си към гърдите и извийте гърба си, фиксирайте тази позиция.

Други начини за промяна на позицията на плода

Има много други начини да помогнете на бебето да заеме правилната позиция в утробата:

 1. Внушение. Ако разговаряте с бебе на глас 2-3 пъти на ден всеки ден, убеждавайки го да се преобърне, вероятно рано или късно то ще заеме оптималната позиция за успешно раждане. В този случай е препоръчително да погладите стомаха, сякаш насочвате бебето в правилната посока.
 2. Визуализация. Бъдещата майка трябва да си представя възможно най-често, че бебето й заема правилната вътрематочна позиция.
 3. Приложение на светлинен сигнал. Можете да опитате да осветявате фенерче или лампа в долната част на корема. Любознателно дете ще се интересува от светлината, идваща отвън, и ще се обърне, за да види какво се случва в осветената част на корема на майката.
 4. Използването на класическа музика. Според много лекари децата реагират живо на успокояващи звуци. Ако поставите слушалки, от които звучат релаксиращи музикални композиции, в долната част на корема, плодът, за да чуе по-добре приятната музика, ще се обърне на страната, от която идва.
 5. Контрастни компреси. Можете да стимулирате бебето да заеме правилната стойка, като нанесете кърпа, навлажнена с хладка вода, в горната част на матката и топла вода в долната част..

Презентационна презентация - как да обърнете бебето си

До 34–36 гестационна седмица бебето плава свободно в матката и положението му в нея се променя много често. Ето защо, ако лекарят е определил преди това време, че бебето има седалищно предлежание, не трябва да се страхувате, детето ще се обърне сто пъти. Но ако дойдат 36 седмици и бебето възнамерява да се роди с дупето напред, тогава можете да опитате да го обърнете. Ще ви кажем как да го направите.

Говори с него

Винаги има връзка между детето и майката. А мама е първият човек, на когото бебето вярва и се подчинява. Затова се опитайте да убедите бебето да се обърне в желаната позиция. Разкажете всичко подробно: защо трябва да се обърне, какво ще даде и на майката, и на детето при раждане. Можете да говорите на глас, или можете да говорите със себе си, най-важното е да говорите с бебето си за това постоянно. Бъдете едновременно нежни и упорити. Не забравяйте да свържете бъдещия татко с разговора, децата слушат мъжете още повече. Когато убеждавате бебето, допълнително поглаждайте корема, сякаш показвате на детето как да се обърне. Чудесен вариант: татко говори и гали стомаха си с теб.

Представям си

Визуализацията е начин, по който човек си представя картината, от която се нуждае. Така че бъдещата майка просто трябва да си представи бебето в правилната позиция. Ако не знаете как изглежда или просто не можете да си представите бебе в стомаха, намерете красива снимка от списание, книга или интернет. Тук не е важна някаква анатомична точност, достатъчна е само приятна и разбираема картина: бебето лежи в корема на майката с главата надолу. Погледнете по-често илюстрацията и си представете, че бебето също е в правилната позиция във вас. Но трябва не само да гледате нечия снимка, но и да представяте себе си и детето си..

Няма нужда да се притеснявате и да се притеснявате, ако дете под 36 седмици е „задник напред“: това е напълно нормално явление и бебето все още има време да се преобърне. Между другото, случва се бебето да се обърне с главата надолу и непосредствено преди раждането, а дори и по време на самото раждане.

Примами го

Друг начин е да примамите бебето. Децата, особено малките, са много любопитни, затова накарайте бебето да се обърне, като му покажете нещо интересно. Но бебето все още е в стомаха, как може да види нещо? Не знаем точно как детето реагира на света извън корема на майката, но се смята, че например може да чува звуци. Поставете слушалките с приятна музика в долната част на корема, това също може да насърчи детето да се обърне към звука. Музиката трябва да е спокойна, мелодична и да не е силна, за да не се изплаши бебето.

А можете също да включите фенерчето и да го подпрете към стомаха на майката на мястото, където е главата на бебето, а след това, докато говорите, бавно преместете фенерчето настрани и надолу, влачейки бебето по себе си.

Плувайте и се отпуснете

Плуването също помага на бебето да направи презентация с глава. Във водата тялото на майката се отпуска, което означава, че мускулите на матката също се отпускат, нейният обем донякъде се увеличава и в резултат на това детето има малко повече място за "маневри". Но плуването трябва да е приятно за мама, ако жената се страхува от вода или не е достатъчно топла, тогава няма да има отпускане. Следователно трябва да искате да плувате, плюс водата трябва да е с комфортна температура.

Упражнение

Има няколко много прости упражнения, за да помогнете на бебето да седне правилно. Но първо се консултирайте с Вашия лекар дали можете да правите този вид гимнастика. Гимнастика за превръщане на бебето в главна форма не се извършва, ако има гестоза, заплаха от прекъсване на бременността, белег на матката след предишното цезарово сечение, предлежание на плацентата.

Обръща се. Легнете на дивана, обърнете се от една страна на друга 3-4 пъти след 10 минути. Правете го 3 пъти на ден. Обръщането обикновено се случва през първата седмица.

Сила на гравитацията. Легнете по гръб с голяма възглавница под долната част на гърба и малка възглавница под главата. Сгънете коленете си с ходила, плоски на пода. Легнете така 10 минути..

Коляно-лакътна позиция. Застанете на колене и лакти, докато тазът ви е над главата. Останете в това положение по 15 минути няколко пъти на ден..

Свържете се със специалист

Ако упражненията и психологическите техники не дават резултат, тогава има друг начин - превантивен външен завой, който се прави от опитен акушер-гинеколог в родилно заведение. Първо, майката се инжектира със средства, които отпускат матката, след това лекарят с определени движения на ръката се опитва да обърне детето, действайки върху главата и таза през корема на бъдещата майка. Всичко това се извършва под контрола на ултразвук и обикновено жената не изпитва никакви неприятни усещания по време на тази манипулация..

Вярно е, че сега външният завой се извършва рядко: първо, не всички акушер-гинеколози знаят как да го направят и не всички лекари вярват, че е необходимо; второ, не всяка жена е настроена психологически към него и освен това не винаги има доказателства за него.

Психологическите методи може да изглеждат малко съмнителни, но въпреки това често помагат. И ако добавите гимнастика и плуване, тогава вероятността бебето да се превърне в правилната позиция само се увеличава. Така че, ако не искате да правите цезарово сечение със седалищно предлежание или да раждате „първо дупе“, тогава трябва да опитате всички методи, които са подходящи и разрешени за вас..

Правене на салто или как да се обърне дете със седалищна презентация

Веднъж, на около 28 седмици, за пореден път отидохте при Вашия лекар и той Ви информира, че бебето все още не е заело правилната позиция в матката. Това означава, че бебето е обърнато надолу не с главата, а с краката и задните части. Не бива да се плашите от тази ситуация, тъй като много деца заемат класическата позиция след 32-34 седмици или дори в навечерието на раждането..

Защо бебето е в грешна позиция?

Вашият лекар ще Ви разкаже за медицинските причини за седалищно предлежание. Но ако със здравето всичко е наред, нека потърсим други възможни причини..

Може би имате навика да спите в една позиция цяла нощ. Повечето хора често се преобръщат от страна на страна в съня си. Но някои хора лъжат цяла нощ, или по-голямата част, в една позиция. Ако бременна жена спи, без да се обръща всяка вечер на една страна - това може да повлияе негативно на положението на бебето в матката.

Затова, преди да си легнете, легнете няколко пъти в удобни за вас позиции поне 2-3 минути. Тези действия ще ви помогнат да създадете нова програма за поведение на съня. Опитайте се и да заспите в различни пози. Разбирам отлично, че в края на бременността, дори и в любимата ви поза, може да е трудно да заспите, да не говорим за смяната й, но все пак опитайте - струва си. В края на краищата след седмица-две старият навик ще бъде забравен и новият ще започне да работи..

Не си лягайте твърде късно. Това е вредно за вашето здраве и благосъстояние на бебето. Бъдещата майка също не трябва да преуморява. Хората, които си лягат късно или много уморени, често се събуждат сутрин в същото положение, в което са заспали. Но ако човек лежи 8-10 часа в едно положение, гръбначният му стълб и вътрешните органи са силно изместени под тежестта им надолу. В този случай има нарушение на положението на гръбначния стълб и вътрешните органи, натрупване на тъкани и застой на кръв, което води до множество проблеми. Можете да се спрете на това по-подробно, но тук статията не е за съня по време на бременност. Ще кажа само, че седалищното представяне е един от възможните проблеми. Ако бъдещата майка лежи в една и съща поза от нощта до нощта или рядко я сменя, матката и бебето в нея ще се изместват всеки път надолу и ще прекарват 8-10 часа на ден в това положение. В ранните етапи на бременността детето ще се върти и преобръща през нощта, но когато бебето порасне и стане тясно, то ще се опита да заеме удобна поза през нощта, като се обръща всеки път в определена равнина под удобен за него ъгъл През деня, придобивайки по-голяма свобода, той ще смени позицията си, движейки се в различни посоки, а през нощта отново ще се обърне към любимата си позиция. Но когато бременността приключи, на 31-32 седмици, е много вероятно бебето, неспособно лесно да се преобърне и да се върти, да остане в положението, в което е прекарало само нощи преди това. Това положение може да бъде напълно неудобно за раждането му (например напречно), което значително ще усложни раждането. Продължителният престой на гърба води до други негативни последици, специфични за бременните жени поради лошото снабдяване на матката и бебето с кислород..

Внимавайте за диетата си. Не яжте много през нощта, не яжте тежки протеинови мазни храни. Колкото и да искате пържен котлет или торта с бита сметана, не се уверявайте, че бременните жени могат да ядат каквото си искат и че това ще се отрази само на фигурата ви. В крайна сметка има случаи, когато майка, която консумира вредни продукти, е била отровена, а нейното неродено бебе се е чувствало толкова зле, че е обърнало дупето надолу или напречно.

Понякога причината е заседналият начин на живот на бъдещата майка. На 30-32 седмици бебето може просто да „заседне“ в грешната позиция, ако майката седи и лъже през повечето време и по този начин лишава детето от възможността да се преобърне. Силният емоционален стрес, преживян от майка, или необичайно физическо претоварване за нея също могат да накарат бебето да се обърне със спуснати задните части. Но понякога детето заема това положение, защото за него е най-удобно да бъде в него - дължината на пъпната връв и разположението на плацентата правят тази позиция много удобна за детето. В този случай опитите да обърнете бебето са безполезни..

Как да преобърнете бебето със седалищна презентация?

В много случаи седалищната презентация може да се превърне в нормална цефална презентация с помощта на специални упражнения. Йога за бременни жени може да помогне много..

Дори в много късните етапи на бременността йога помага на бебето да заеме правилната позиция в утробата. Обърнатите пози дават най-голям ефект. Стойка за ръце до стена, бреза и нейните вариации, стойка за глава, мост и полумост, правилно изпълнени от майката, насърчават бебето да се обърне с главата надолу.

Но обърнатите асани могат да се извършват само от обучени жени, които са правили йога преди бременността и са продължили по време на. В противен случай можете силно да подкопаете здравето си. Преди да изпълнят тези асани, жените правят специална загрявка, която ги подготвя за обърнати пози..

Мостът и полумостът са отлични упражнения за презентация на седалището, които създават условия бебето да се преобърне, ако има седалище или напречно предлежание. Но продължителността на екзекуцията се избира за всяка майка поотделно, като се вземе предвид състоянието на нейното здраве и фитнес.

За бъдещи майки, които никога преди не са практикували йога, препоръчвам да направите много просто упражнение - „полумост“, поставяйки няколко компактно сгънати одеяла под кръста. За да останете в това положение, за да дадете правилния ефект, трябва да стоите в него поне 15 минути няколко пъти на ден, започвайки от три минути и постепенно, в продължение на една седмица, увеличавайки до 15-20. В тази версия това упражнение е достъпно за всяка, дори и най-неподготвената жена, защото правейки го легнал върху купчина одеяла, една жена може да се отпусне. Всички статични упражнения, т.е. асани, и особено обърнати пози, включително „моста“, трябва да се правят преди хранене или не по-рано от 3 часа след хранене.

В йога група за бременни жени, с които съм учил, имаше няколко случая, когато бебетата заеха правилната позиция за период от 30 до 36 седмици. Затова не се притеснявайте преди време, защото бебето перфектно усеща всичките ви емоции. Просто му помогнете малко!

Между другото! Обърнатите пози по никакъв начин не могат да обърнат детето със задни части надолу, тоест от цефаличната презентация до тазовата. Когато майката приеме обърната позиция, бебето получава по-голяма свобода на движение, но използва това, за да се преобърне, само ако положението му в утробата не е правилно. Хлапето подсъзнателно се стреми да използва всяка възможност да се преобърне и да заеме правилната позиция. И именно когато майката изпълнява обърнати пози, мостът и полумостът се формират най-удобните условия за обръщане. А бебетата, които вече са заели правилната позиция, нямат причина да я променят и нищо не ги подтиква към действие. За жена, която е бременна повече от 32 седмици, обръщането на бебето в правилната позиция не е лесна задача. Тя трябва да работи усилено. Всички упражнения помагат на бебето да се преобърне само с честото си и доста дългосрочно изпълнение (жените, които нямат проблеми с позицията на детето, обикновено правят тези упражнения за кратко време). Преобръщането на бебе след 32 седмици е много по-трудно от предотвратяването на подобна ситуация, като водите здравословен и активен начин на живот и правите йога.

Правим преврат! Упражнения за седалищно представяне

1. Първи стъпки! Крака на ширината на раменете, ръцете по-ниски. Вдигнете ръцете си отстрани, дланите надолу, на пръстите на краката и едновременно с това извийте гърба си, като поемете дълбоко въздух. Две - издишайте и стартово положение. Повторете 4 пъти.

2. Легнете на страната, към която е обърната задната част на плода в седалищно предлежание, или срещу която главата е обърната в напречно предлежание. Сгънете коленете и бедрата и легнете неподвижно в продължение на 5 минути. След това поемете дълбоко въздух, обърнете гръб на другата страна и легнете неподвижно в продължение на 5 минути. След това изправете крака, който е отгоре ви - с таза, или този, на който лежите, с напречното положение на плода. Вторият крак трябва да е сгънат. Поемете дълбоко въздух и сгънете отново изправения крак в коляното и тазобедрените стави, обвийте ръцете си около коляното и го придвижете към гърба с седалищно предлежание или към задните части с напречен. В същото време тялото ще се наведе напред, а свитият крак ще опише полукръг навътре, докосвайки предната стена на корема. Издишайте дълбоко, отпуснете се, изправете и спуснете крака. След това поемете дълбоко въздух отново и повторете упражнението отново. Това упражнение трябва да се прави 5-6 пъти..

3. Упражнение "Котка". На колене, поставете ръцете си на пода, така че ръцете ви да са точно под раменете, а коленете под бедрата. Вдишайте, повдигнете главата и опашната кост, извивайки долната част на гърба (снимка 1). На колене, поставете ръцете си на пода, така че ръцете ви да са точно под раменете, а коленете под бедрата. Вдишайте, повдигнете главата и опашната кост, извивайки долната част на гърба. Докато издишвате, вдигнете опашната си кост, като същевременно извивате и освобождавате гърба си (снимка 2). Докато вдишвате, опитайте се да почувствате плавно движение от основата на гърба до короната на главата. Издишвайки, издърпайте областта на пъпа към гръбначния стълб, изправете лопатките, фокусирайте се върху усещането за удължаване на гърба. Повторете упражнението 10 пъти.

4. "Полумост". Трябва да легнете на пода, да вдигнете крака и да поставите няколко възглавници под таза, така че тазът да стане с 30-40 сантиметра по-висок от раменете. В този случай раменете, тазът и коленете трябва да образуват права линия. Благодарение на това упражнение някои деца се превръщат в правилната позиция още за първи път. Ако детето все още е упорито, повтаряйте урока 2-3 пъти на ден. Никога обаче не правете това на пълен стомах. Има още една вариация на това упражнение. Можете да седнете на съпруга си отсреща и да сложите краката си на раменете му, така че подколенната ви ямка да е на раменете му.

5. Легнал по гръб. Свийте краката си в коленните и тазобедрените стави, отпуснете краката на ширината на раменете на пода, изпънете ръце по тялото. При броенето на пъти - вдишвайте и повдигайте таза, опирайки се на краката и раменете. С две - спуснете таза и издишайте. След това изправете краката, стегнете мускулите на задните части, вдигнете корема и перинеума, докато вдишвате. Отпуснете се - издишайте. Повторете 7 пъти.

Комплектът от упражнения трябва да се повтаря 3 до 4 пъти на ден в продължение на 7 до 10 дни. Този вид гимнастика е проста и изисква малко усилия. Често е ефективен и не е необичайно плодът да се превърне в правилната позиция през първите 7 дни. Ако по време на тренировка усетите движение в корема или нещо подобно на шум, тогава най-вероятно сте „убедили“ детето да заеме правилната позиция. Дълга разходка и превръзка ще му помогнат да се заключи в това положение. Но за да сте сигурни в късмета, трябва да направите ултразвук.

Късмет! Сигурен съм, че вие ​​и вашето бебе ще успеете!

Ефективни упражнения за фетално флип

 • Когато е необходимо упражнение?
 • Комплекс
  • "Махало"
  • "Кипарис"
  • "Котка"
  • "Мост"
  • "Платноходка"
  • Преврат на Дикан
  • Методът на В. Фомичева
 • В плувен басейн
 • Полезни съвети
 • Отзиви

Повечето бебета, много преди раждането, заемат правилната позиция на тялото в матката - главата. Главата им е разположена към изхода от матката. Именно този метод на раждане се смята за най-безопасен и оптимален, измислен от самата природа. Но често жените чуват от лекаря, че бебето им е в седалищно състояние. Как да помогнем на вашето бебе да заеме най-подходящата поза за раждане с помощта на упражнения за бременни жени, ще разкажем в този материал.

Когато е необходимо упражнение?

Представянето на седалището е опасно за бебето и майка му само по време на раждането, ако бебето, противно на природните закони, реши да се роди с крака напред. Увеличава се рискът бебето да получи тежко раждане, смърт на дете, усложнения от процеса на раждане. Ето защо на жените, чиито бебета са разположени в утробата с плячката си до изхода от маточната кухина, се препоръчва да правят специална гимнастика. Това ще позволи на бебето да обърне главата надолу..

Веднага трябва да се отбележи, че упражненията не винаги са ефективни. Те се считат само за помощни, но изобщо не гарантират нищо. Често се случва бебето да откаже да се преобърне, колкото и да се опитва бъдещата майка. След 35 седмици седалищното представяне се възприема от лекарите като свършен факт. Взема се решение за раждането чрез извършване на цезарово сечение по планиран начин. Обикновено това се прави на 37-38 или 38-39 седмици от бременността..

Жената може да започне да прави специален набор от упражнения от 30-31 седмица от бременността. Препоръчително е занятията да се провеждат под наблюдението на лекар. Те трябва да бъдат одобрени от акушер-гинеколог. Можете да го направите у дома, но първо трябва да демонстрирате техниката за изпълнение на упражненията на лекуващия лекар.

Специалистът трябва да се увери, че сте разбрали всичко правилно, да не навредите на себе си и на детето.

Комплекс

Коригиращата гимнастика е разработена от самите акушер-гинеколози. Техниката е одобрена от професионалната асоциация на лекарите. Комплексът включва няколко ключови упражнения за обръщане на плода с тазово или напречно предлежание. Помислете за техниката за изпълнение на основното.

"Махало"

Това упражнение се прави, докато лежите на твърда повърхност. Не можете да практикувате на дивана или леглото. По-добре да седнете на килим или под. Легнала по гръб, жената трябва да сгъне колене и да ги разтвори широко в страни. Краката трябва да прилепват плътно с цялата си площ към пода. Ръцете трябва да лежат спокойно по тялото на пода..

От изходна позиция жената повдига само таза. Това се прави едновременно с дълбоко и спокойно вдишване. Задръжте няколко секунди в новата позиция, след което леко изпуснете таза назад, докато издишвате. Поемете няколко пъти плавно вдишване и издишване, след което повторете повдигането на таза. Правете упражнението 7-10 пъти.

"Кипарис"

Това упражнение се основава на известната гимнастика на Кегел и е по-малко интензивно. Първоначалното положение на тялото, както при предишното упражнение (легнало на пода). Краката трябва да бъдат свити в коленете, краката да са притиснати към пода.

Поемете въздух, изпънете краката си на пода. Без да издишвате, дръпнете задните части, стегнете мускулите на перинеума, представете се като стройна кипариса. На дълбок изход напълно се отпуснете и върнете краката си в първоначалното им положение (сгънете се в коленете и разтворете широко в страни). Това упражнение се прави 7-10 пъти..

"Котка"

Това е най-известното и популярно упражнение и се практикува широко от бременни жени, за да се опита да обърне бебето в утробата. Направи го на пода, килим. Заемете така наречената котешка поза: коленичете, извийте гърба си и леко повдигнете таза. Дланите трябва да прилепват плътно с цялата си площ към повърхността на пода. Дръжте коленете си във вертикална линия с бедрата.

При дълбоко вдишване жената хвърля глава нагоре, докато вдига таза си. При издишване жената изглежда изобразява котка, свита на топка. За целта тя закръглява гърба си, спуска опашната си кост и главата надолу. Трябва да правите това упражнение плавно. Упражнението се повтаря до 10 пъти..

Ако се изпълни правилно, няма да има болка в долната част на гърба и мускулите на гърба.

"Мост"

Това упражнение се счита за едно от най-ефективните. Помага за обръщането на плода около 15% от времето. Това няма да изисква физически усилия. Достатъчно е да уловите моментите на двигателна активност на бебето и веднага да започнете да правите гимнастика. Няколко възглавници или валяци трябва да се поставят на пода по такъв начин, че поставеният върху тях леген да е на 20-30 см над нивото на пода и главата, лежаща върху него. Така жената става като заоблен мост.

Не е нужно да напрягате нищо. Достатъчно е просто да дишате спокойно и дълбоко, като сте в изходно положение поне 10-15 минути. Същото упражнение се извършва и със съпруга. В този случай жената хвърля крака върху раменете на мъжа по такъв начин, че подколенните кухини да са точно на раменете му.

"Платноходка"

Това упражнение се прави, докато стоите на пода. Краката трябва да се поставят на ширината на раменете, ръцете да се удължат по тялото. На дълбоко вдишване трябва внимателно да вдигнете ръцете си, така че дланите ви да останат обърнати надолу (към пода). Ръцете са вдигнати до нивото на талията, застават на пръсти, опитвайки се да закръглят гърдите. След това при издишване ръцете постепенно се спускат и спускат до пълен крак. Упражнението е тясно свързано с комплексите на дихателната гимнастика и затова е особено важно да се прави в няколко подхода. Например в самото начало, между други упражнения в средата и в края на гимнастиката.

Преврат на Дикан

Същността на този метод е преврат, промяна в положението на тялото на бременна жена. На всеки 10 минути тя трябва да се обърне от другата страна, легнала на равна и твърда повърхност. Лекарите препоръчват това упражнение да се прави на гладно, за да се избегне лошо храносмилане или гадене. Докато правите упражнението, можете да гледате филм, докато седите на пода..

Препоръчва се да се изпълняват поне четири подхода на ден..

Методът на В. Фомичева

Този набор от упражнения е разработен от известния акушер В. Фомичева за бременни жени за период от 32 до 36 седмици. Включва огъване в страни, докато стоите на пода. Наклоните на тялото се извършват напред и назад с лумбална деформация. В този случай е необходимо да се правят завъртания на тялото, както и повдигане на таза (описано в първото упражнение), но с една отличителна черта: жената извършва опора по време на повдигане на тила и краката. Всяко от упражненията в комплекса Фомичева се изпълнява поне 5 пъти.

След гимнастика се препоръчват спокойни и премерени дихателни упражнения..

В плувен басейн

Ако е възможно, комбинирайте традиционните упражнения от традиционната гимнастика с водни упражнения. Основното е, че водата в басейна не е твърде студена. Облегнете гърба и лактите отстрани на басейна, направете няколко повдигания на таза и краката. Практикувайте свободно плуване.

Всъщност няма значение какво точно правите във водата на басейна. Плуването помага за намаляване на тонуса на маточните мускули. Бебето има малко повече място за движение, когато стените на матката не са твърди. А шансовете бебето да се обърне в по-естествено положение се увеличават десетократно.

Ако нямате собствен басейн в собствения си дом, не се колебайте да отидете в който и да е обществен. Има специални групи за бъдещи майки. Опитен инструктор ще ви научи как да дишате във вода, да правите основни упражнения за водна аеробика и напълно да се отпуснете. Тези умения ще бъдат полезни не само за обръщане на бебето, те ще ви бъдат полезни по време на раждането..

Полезни съвети

Днес лекарите препоръчват на бременните жени психически да убеждават бебето си да се преобърне. Често помага. За целта жената трябва да заеме удобно положение на тялото за нея, да се отпусне, да включи приятна музика, да погали корема си, мислено да си представи как бебето обръща главата надолу. Разговорът със сина или дъщеря ви също е полезен..

Други методи могат да бъдат отбелязани чрез излагане на звук и светлина. Често бъдещите майки носят слушалки с музика в долната част на корема. Смята се, че бебето трябва да се опита да обърне главата си към звука. Точно по същите причини в долната част на корема на майката се носи фенерче. Бебе след 32 седмици вече прави разлика между светло и тъмно. Той може да се опита да се превърне в светлината.

На някои може да изглежда, че тези методи са по-скоро отчаяни. Ако всичко друго се провали, на какви трикове не отиват жените. Лекарите не ги притесняват: всички методи са добри, само ако бъдещата майка не се опита да разгъне детето на ръка. Акушерски преврат (когато плодът се разгъва през предната коремна стена на ръка) се извършва само в болнична обстановка, напоследък почти не се практикува поради противоречивите ползи. Независимите опити да обърнете главата на бебето надолу могат да доведат до нараняване..

Отзиви

Темата за упражненията и методите за превръщане на плода от неправилно положение в класическо активно се обсъжда от бъдещите майки в Интернет. Много хора отбелязват, че ежедневните активни упражнения, които майката прави, не са особено популярни сред децата. Почти винаги момчетата и момичетата в утробата започват активно да натискат. Този факт дава надежда за преврат. Ето защо не трябва да се страхувате от повишената активност на бебето по време на гимнастика..

Мненията се различават относно ефективността на упражненията. Гимнастиката и плуването помогнаха на някои бременни жени, докато други не. Но никой не оспорва значението на правилното и положително психологическо отношение. Понякога само една вяра, че всичко ще се оправи, може да направи чудеса..

Винаги има шанс плодът да се превърне в правилната позиция, това може да се случи седмица преди раждането или един ден.

За информация какви упражнения да изпълнявате със седалищно предлежание на плода вижте следващото видео.

 • Видове презентация
 • Глава
 • Тазовата
 • Флип упражнения
 • Ниска
 • Лицево
 • Тилна

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Какво да правим със седалищна презентация?

Бременността е много специално време за жената. Този период е изпълнен с цяла гама от емоции, включително радост и безпокойство. Понякога трябва да се притеснявате за медицински доклади, резултатите от ултразвукови изследвания. Едно от тях е седалищното предлежание на плода. Но възниква въпросът: опасно ли е такова положение на бебето в матката или е напълно допустимо? Нека обсъдим този въпрос.

Видове седалищно представяне

След 35 седмици вътрематочен живот плодът обикновено заема позиция с главата надолу. Това трябва да осигури естествения поток на работна ръка. Факт е, че с правилната позиция, необходимият натиск върху майчиния фаринкс се постига в началото на раждането, а родовите пътища се разширяват достатъчно. Благодарение на това, след "раждането на главата", тялото и крайниците на плода ще преминат през родовия канал без особени затруднения.

Седалищно предлежание на плода се среща в около 4% от случаите. Това означава, че след 35 седмици от престоя в утробата, детето все още не е заело нормална позиция. Ако бременността е по-малка от 35 седмици, тогава няма какво да се притеснявате: повечето бебета обръщат глава надолу по-близо до очакваната дата на раждане.

При седалищно предлежание натискът върху фаринкса на майката е под нормалното, родовите пътища не се отварят достатъчно. Това се дължи на факта, че дупето на бебето е по-тясно и по-леко от главата. Трябва да кажа, че в тазовата позиция детето не винаги лежи със задни седалища. Има класификация на видовете седалищно представяне:

 • Седалище. Бебето се поставя със задни части надолу, краката са свити в тазобедрените стави, коленете са в изправено положение, притиснати към корема на бебето. Това е най-често срещаната седалищна презентация;
 • Крак. Хълбоците (или един от тях) са удължени, единият крак е на изхода от фаринкса;
 • Смесени. В този случай бедрата и коленете са свити..

Причини за седалищно представяне

Има огромен брой фактори, които карат детето да бъде „с главата нагоре“. Сред тях се разграничават следните причини за седалищно представяне:

1. Майчина:

 • тумори на матката - всякакви образувания, миоматозни възли, полипи механично предотвратяват преобръщането на плода;
 • преразтягане на матката (в резултат на няколко раждания, настъпили в миналото);
 • белези по матката;
 • хипер- / хипотония на матката;
 • неправилна структура на матката (двурога, седловидна матка, маточна хипоплазия и др.);
 • стесняване на таза на майката: при стесняване от 3-4 градуса или изкривяване на таза, бебето не може да заеме правилната позиция по физиологични, анатомични причини;
 • обременена история на гинекологията и акушерството на майката (аборт, кюретаж, труден труд, възпаление на матката или шийката на матката и др.).

2. Плодове:

 • недоносеност, ниско телесно тегло на бебето, в резултат на което детето е твърде подвижно, често сменя позицията си;
 • вродени аномалии - проблеми с централната нервна система, пикочните, мускулно-скелетните, сърдечно-съдовите системи и други малформации правят обръщането с главата надолу трудна задача за бебето;
 • многоплодна бременност - в този случай, напротив, има малко място за преврат на децата; често един или всички плодове са в неправилна позиция в утробата;

3. Плацентарна:

 • малко / многоводие: в първия случай мобилността на детето е затруднена, във втория - напротив, тя е увеличена;
 • къса пъпна връв (по-малко от 40 см);
 • заплитане с пъпната връв;
 • предлежание на плацентата - когато плацентата е под 7 см от вътрешния фаринкс, като по този начин я блокира, за детето е трудно да се преобърне;
 • фетоплацентарна недостатъчност (диагностицирана с CTG, ултразвук и други медицински мерки);
 • нарушен вестибуларен апарат: невъзможно е да се идентифицира тази причина преди раждането на дете и това не представлява сериозна заплаха за здравето му.

Доставка със седалищно представяне

В ситуации, когато плодът "седи" в матката с главата нагоре, решението за метода на раждането му се взема въз основа на следните фактори:

 • възрастта на родилката;
 • съпътстващи заболявания;
 • размера на таза на бъдещата майка;
 • гестационна възраст;
 • пол, тегло на детето, степен на удължаване на главата;
 • тип представяне на седалището.

Възможно е да се роди по естествен начин с неправилно положение на плода, ако:

 • гестационна възраст - 37+ седмици;
 • тегло на плодовете - 2,5-3,5 кг;
 • тазът на майката е с нормални размери;
 • установи, че плодът е женски;
 • седалищно представяне или смесено.

Ако някои от условията не са изпълнени, тогава се посочва цезарово сечение. Трябва да кажа, че дори при естествено раждане, което вече е започнало, лекарят може да вземе решение за цезарово сечение. Това се случва в случаите, когато по време на раждане се наблюдават:

 • фетална хипоксия;
 • загуба на един от крайниците на бебето или пъпната връв;
 • отлепване на плацентата;
 • слабо изразена трудова активност;
 • нарушена координация на раждането (шийката на матката не се отваря, въпреки че има контракции).

При такива обстоятелства операцията ще бъде разумно решение, тъй като животът и здравето на бебето ще зависят от това..

При естественото раждане има възможност за усложнения, някои проблеми. Те включват слабостта на труда, произтичащата от това хипоксия на плода в резултат на затягане на пъпната връв, отхвърляне на ръцете и главата. Последното заплашва с родова травма. Ето защо, ако лекарят е сигурен, че планираното цезарово сечение е най-безопасният изход, тогава се вслушайте в неговото мнение.

Как да коригирам седалищна презентация

Можете да опитате да коригирате представянето само след 32-35 седмици от бременността. Преди този период не се занимавайте с никакви аматьорски дейности: бебето вероятно ще заеме желаната позиция само, когато е готово за раждане..

Има начини да промените представянето на плода. Първият метод може да се нарече акушерски - това е външното въртене на плода. Всички действия се извършват от лекаря на етапи. Предварително се прави ултразвуково сканиране с фетометрия, за да се гарантира, че няма фетални малформации, нормалното разположение на плацентата, умерено количество околоплодна течност и малко тегло на плода. Всъщност само при тези условия може да се направи външният завой. След това бременната жена се инжектира с хексопреналин, за да отслаби мускулите на матката. Ако е необходимо, се прави епидурална. След това гинекологът пристъпва директно към външната ротация на плода в съответствие с всички правила. След края на процедурата се следи състоянието на детето.

Трябва да се каже, че външната инверсия на плода, с умело изпълнение, рядко носи усложнения. Тази процедура обаче не винаги успява. Съществува риск от усложнения под формата на:

 • остра фетална хипоксия;
 • частично или пълно отлепване на плацентата;
 • наранявания на нервен сплит в областта на рамото;
 • антенатална фетална смърт.

Дали да извършите тази процедура зависи от вас. Претеглете плюсовете и минусите, преди да продължите с въртенето на плодовете навън.

В допълнение към акушерските методи има начини за самокорекция на презентацията от майката чрез упражнения (за период от над 32 седмици). Преди да правите упражненията, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, защото може да има противопоказания.

Физиотерапия

Преди да правите гимнастика, направете малко загрявка. Ходете с обичайната си стъпка, след това на пети, пръсти. Повдигнете и спуснете ръцете си, завъртете ги. Повдигнете коленете отстрани на корема. След това можете да започнете да правите упражненията..

Упражнение 1

Застанете изправени с крака по-широки от раменете. Ръцете са отпуснати. Застанете на пръсти, разтворете ръцете си отстрани, извийте гърба си, вдишвайки. Издишайте, връщайки се в изходна позиция. Дублирайте 5 пъти.

Упражнение 2

Качете се на четири крака с наклонена глава. Закръглете гърба си чрез вдишване. Заемете изходната позиция, издишвайки. След това извийте гърба си, повдигнете главата нагоре, вдишайте. След това - отново в изходна позиция с издишване. Повторете 5 пъти.

Упражнение # 3

Легнете на пода с няколко възглавници отгоре. Възглавниците се поставят под таза, така че тазовите кости да са на 35-40 см над нивото на раменете. Коленете, тазът и раменете трябва да нарисуват права линия. Правете го два пъти на ден по 7 минути.

Упражнение 4

Легнете по гръб със свити крака и раздалечени на ширината на раменете. Краката са притиснати към пода. Ръцете са отпуснати, лежат по тялото. С вдишване повдигнете таза, гърба, отпуснете се на пода с краката и раменете. С издишване заемете първоначалната позиция. След това вдишайте, изправете краката си, издърпайте стомаха си. Мускулите на седалището, перинеума са напрегнати. С издишване - изходна позиция. Повторете до 7 пъти.

За да постигнете резултата, не само правете специални упражнения, но и се опитайте да се храните правилно и да се разхождате на чист въздух. Можете да си купите фитбол, да правите гимнастика върху него.

Така че, ако Вашият лекар Ви каже, че представянето на Вашето бебе е грешно, не се паникьосвайте. Ако сте бременна под 35 седмици, изчакайте бебето да се включи само. Ако се подготвяте да станете майка от ден на ден, доверете се на Вашия лекар, той знае какво да прави и ще избере най-безопасния метод за раждане за Вас..

Упражнения за детето да обърне главата си надолу

Нормалната позиция на плода е да бъде главата надолу. Но понякога по медицински или други причини се наблюдава коренно различна картина. Упражненията ще помогнат да се поправи това, така че детето да обърне главата си надолу, но само ако няма противопоказания.

Защо бебето е в грешна позиция?

Причините за неправилното местоположение на детето могат да бъдат както медицински (в този случай всички опити да се обърне може да са безполезни, поради което решение за цезарово сечение ще бъде взето преди раждането), така и свързани с начина на живот на бременна жена:

 1. Най-често това води до навика да се спи в една поза, поради което вътрешните органи могат да се изместват под собственото си тегло, а кръвта застоява. Ако не можете да се отървете от този навик, тогава можете да смените няколко позиции преди лягане и чак тогава да легнете в любимия си.
 2. Също така не трябва да си лягате твърде късно. Това може да доведе до преумора и сън в една и съща позиция..
 3. Неправилна диета, особено хранене преди лягане. Мнението, че бременните жени могат да ядат всичко е погрешно, особено през нощта. Тежка и съмнителна храна в диетата на бъдещата майка не трябва да бъде.
 4. Заседналият начин на живот, макар и прекомерна физическа активност, към която майката не е свикнала, също влияе отрицателно върху позицията на плода.

Що се отнася до медицинските причини, те могат да бъдат свързани с анатомичните особености на структурата на жената (например тя може да има тесен таз), тонуса на матката или нейното отпускане (ако преди това е имало много повече бременности).

Характеристики на седалищната презентация

Седалищно предлежание на плода е вариант на местоположението му в матката. В този случай тазовият край на плода е представен на входа на малкия таз на жената. Това положение на детето се наблюдава в 5% от случаите. В същото време се разграничават няколко опции за представяне на седалище:

 • глутеална - при това положение на плода, седалището е в непосредствена близост до входа на малкия таз, докато краката са разположени по протежение на тялото;
 • смесени глутеални - фетални крака са огънати в тазобедрената и колянната става;
 • крак - може да бъде пълен (представени са и двата крака), непълен (един крак), коляно.

Като определя вида на презентацията, лекарят може да изготви диаграма на раждането.

Как да се определи позицията на плода?

Знаейки, че има такъв проблем, и постоянно да прави специални упражнения, ще бъде полезно бременната жена да знае как да определи положението на плода, за да се увери, че бебето е обърнато преди раждането. Това може да стане съгласно следните критерии:

 • треперенето, усетено в горната част на корема, показва цефалично предлежание;
 • при тилна предлежание се усеща треперене отзад, докато гърбът се усеща ясно;
 • ако бъдещата майка усети удари в долната част на корема, това означава, че детето е с главата нагоре.

Можете също така да научите за представянето на плода по сърдечен ритъм. Това може да стане със стетоскоп, докато лежите на леглото. Трябва да започнете да слушате от долната част на корема, като постепенно се придвижвате нагоре. Препоръчва се стетоскопът да се приложи отстрани на корема. Приглушеният тон може да показва седалищно предлежание (това също може да говори за олигохидрамнион и плацентарна недостатъчност, поради което е необходима консултация с лекар).

В този случай трябва да знаете през коя седмица детето е в грешна позиция, тъй като лекарят ще вземе решение за цезарово сечение или извършване на специална гимнастика.

Какво да правя. Общи препоръки

Ако лекарят открие седалищно предлежание на плода преди 34 седмици от бременността, няма нужда да се притеснявате, тъй като бебето все още може да се преобърне преди раждането. По желание можете да му помогнете, но само ако няма медицинска причина (заплитане на пъпната връв или положение на плацентата, което пречи на детето да се обърне към предлежанието на главата). Независимо от причината, бъдещата майка трябва да промени навиците си:

 • променете диетата, включете в нея повече зеленчуци и плодове;
 • ходете по-често, движете се повече, но не прекалявайте;
 • правете специални упражнения, които допринасят за обръщането на детето;
 • спете достатъчно, докато спите, опитайте се да смените позата.

В същото време се препоръчва да говорите с детето, да го убеждавате.

Когато е необходимо упражнение?

Седалищно представяне на плода може да бъде опасно за бебето и майката само по време на раждане. Поради това се увеличава рискът от травма при раждане, усложнения от родовия процес, до смъртта на детето.

Упражненията трябва да се правят, така че детето да се обърне и да лежи с главата надолу, но те не винаги са ефективни, поради което се предписват само като спомагателен метод. След 35 седмици седалищното предлежание се счита от лекарите за свършен факт, поради което в повечето случаи се взема решение за цезарово сечение. Следователно трябва да започнете да изпълнявате специална гимнастика за период от 30-31 седмици..

Първо, трябва да се съгласите за упражненията с Вашия лекар, както и да се уверите, че няма усложнения на бременността.

Ограничения за упражнения

Упражненията за преврат за жена не винаги могат да се изпълняват. Противопоказания за гимнастика са:

 • плацента превия, тоест затваря лумена в матката, така че няма смисъл да се превръща детето в правилната позиция, тъй като цезарово сечение не може да бъде избегнато;
 • риск от спонтанен аборт;
 • индивидуални ограничения в зависимост от характеристиките на хода на бременността и състоянието на пациента.

Препоръчително е предварително да се консултирате с Вашия лекар относно възможностите за упражнения. При необходимост комплексът може да се коригира.

Комплекс

Упражнения за обръщане на плода в седалищно предлежание са разработени от акушер-гинеколози. Комплексът е одобрен от медицинското сдружение. Включва ключови упражнения за насърчаване на инверсията на плода. Предимството на такава гимнастика е, че тя може да се изпълнява както като профилактика на предлежанието, така и като подготовка за раждане..

"Махало"

Упражнението се изпълнява в легнало положение. Всяка плоска, твърда повърхност ще работи (диванът и леглото няма да работят).

Лежейки по гръб, трябва да сгънете коленете си и след това да ги разнесете широко, като същевременно трябва да сте сигурни, че краката ви няма да се откъснат от пода. Поставете ръцете си по тялото.

За да се преобърне бебето, трябва да повдигнете таза едновременно с дълбоко вдишване. В новата позиция се задържайте малко и след това плавно се върнете в изходна позиция, докато издишвате. Сега трябва да направите няколко вдишвания и издишвания и едва след това повторете упражнението.

Броят на повторенията - 7-10.

"Кипарис"

Тя се основава на упражнение на Кегел с ниска интензивност. За да направите това, трябва да легнете на постелката на пода, да сгънете краката си в коленете, да разперете и да притиснете краката си. Издигнете краката си, докато вдишвате. След това, без да издишвате, стиснете седалището, стегнете мускулите на перинеума. При издишване тялото трябва да се отпусне и да се върне в първоначалното си положение. Повторете още 7-10 пъти.

"Котка"

Това упражнение е най-популярно сред бременните жени. Трябва да го изпълните на пода. Трябва да коленичите и да заемете позата на котка, тоест да огънете гърба си и леко да повдигнете таза. Не можете да свалите дланите си от пода. Освен това трябва да се уверите, че коленете са в една и съща вертикална линия с бедрата..

Вдишвайки, трябва да наклоните главата си нагоре и да повдигнете таза. Издишвайки, опитайте се да се свиете на топка, за което трябва да закръгнете гърба и да спуснете опашната кост и главата. Всички движения трябва да са възможно най-плавни. Броят на повторенията е около 10.

"Мост"

Това упражнение е най-ефективно (15%), без практически никакви усилия. Трябва да изпълнявате упражнението през периода на максимална активност на детето..

Поставете възглавници или други подобни приспособления на пода по такъв начин, че в легнало положение тазът да е с 20-30 см по-висок от пода.Краката могат да бъдат поставени на стол. В това положение трябва да прекарате 10-15 минути, докато не е необходимо нито напрягане, нито извършване на специални движения.

"Платноходка"

Началната позиция е изправена на пода. Крака - раздалечени на ширината на раменете, ръцете удължени по тялото. При вдишване вдигнете ръцете си и ги поставете така, че дланите ви да са обърнати към пода. След това застанете на пръсти, опитвайки се да закръглите гърдите. При издишване се върнете в изходна позиция.

Това упражнение е включено в комплекса дихателни упражнения, така че може да се повтори няколко пъти по време на цялото упражнение (например в началото и в края).

Метод на Дикан

Можете да превърнете детето в седалищно представяне, използвайки метода на Dikan. Методът се основава на периодично обръщане на тялото и промяна на позицията. За да направите упражненията, трябва да легнете на пода и на всеки 10 минути да се преобръщате от едната страна на другата, докато краката ви трябва да са свити в коленете (за удобство можете да ги държите с ръце).

Упражнението трябва да се прави на гладно, за да се предотврати гадене. По време на такава гимнастика можете да гледате филм.

За подобряване на ефективността се препоръчва да се правят поне 4 подхода на ден..

Комплекс Фомичева

Ако детето лежи неправилно в утробата, тогава комплексът, разработен от акушер В. Фомичева, ще помогне да го обърнете за период от 32-36 седмици. Комплексът е базиран на склонове. Те трябва да се правят напред-назад, докато е необходимо да се огъне долната част на гърба. Освен това трябва да направите:

 • завои;
 • повдигане на таза, както при упражнението "Махало", но опората трябва да е на тила и краката.

Всяко упражнение от този комплекс трябва да се повтори поне 5 пъти..

Техниката на Брюхина

Този комплекс е показан в случай на неравен тон на матката. Ако детето не се преобърне, тогава трябва да изпълните следните упражнения (това трябва да се прави в позиция на коляно-лакът):

 1. Вдишайте бавно 6 пъти и след това бавно издишайте.
 2. Докато вдишвате, спуснете тялото надолу, докато издишвайки се върнете в изходна позиция (брой повторения - 5).
 3. Първо повдигнете изправения си крак, след това го отстранете настрани, докоснете с него пода и след това го върнете в първоначалното си положение. Направете същото с другия крак. Повторете упражнението 4 пъти.
 4. Направете упражнение "Котка".
 5. Изпълнете упражнение на Кегел, което последователно стяга и отпуска мускулите на влагалището и ануса.

В плувен басейн

Упражнения в неправилно положение на плода могат да се изпълняват в басейна. Трябва да изберете този, при който водата не е твърде студена. Най-популярни са следните упражнения за бременни жени:

 • облегнете се отстрани на басейна, повдигнете таза и краката няколко пъти подред;
 • клякайте, след което отблъсквайте дъното и скачайте;
 • заден салто в част от басейна с достатъчна дълбочина;
 • безплатно плуване, което спомага за намаляване на тонуса на матката, което дава на бебето добри условия за обръщане и повече пространство за движение, тъй като стените на матката няма да бъдат толкова твърди, както преди.

Заниманията могат да се провеждат във вашия собствен басейн или публично. В последния случай можете да посетите специални групи за бременни жени, където класовете се провеждат с инструктор. Този специалист ще ви научи как да дишате правилно и ще изпълнява основни упражнения, които ще бъдат полезни не само за обръщане на бебето, но и като подготовка преди раждането..

Популярни варианти на преврата

Не само упражненията за бременни жени ще ви помогнат да обърнете бебето в седалищно представяне. Мнозина вярват, че той може да бъде убеден психически да го направи. Шансът това да помогне е малък, но е такъв. За да направите това, трябва да легнете удобно, да се отпуснете, да включите тиха приятна музика, да погалите корема си и да си представите как детето се обръща. По време на това можете да говорите с него..

Има и други подобни методи:

 1. Въздействие чрез звук. Можете да донесете слушалките в долната част на корема, може би детето ще се опита да достигне източника на звука и да се обърне.
 2. Излагане на светлина. Принципът е същият като при звука. На 32-та седмица от бременността детето вече прави разлика между светлина и тъмнина, така че може да се опита да се преобърне, движейки се към лъча на фенерчето.
 3. Контрастни компреси. Нанесете студен компрес в горната част на корема. Общоприето е, че детето ще се чувства неудобно в това положение и ще се опита да се преобърне, отдалечавайки се от студа.

Тези методи нямат потвърждение за своята ефективност, често се използват като допълнителни, но със сигурност няма да навредят нито на детето, нито на бъдещата майка..

Йога, обърнати асани, също допринася за обръщането на детето в утробата. Но те могат да се извършват само от обучени бъдещи майки, тъй като при липса на умения можете да навредите както на себе си, така и на детето..

Как да разберем, че бебето се е обърнало?

След като завърши набор от специални упражнения, така че детето да се обърне в стомаха, бременната жена определено ще иска да знае за положителния резултат още преди да отиде на лекар. Затова тя трябва да знае как да разбере, че това се е случило. Това може да стане чрез сондиране на корема: трябва да се усети ясно заоблена издутина в горната част - задните части на плода. Трябва да обърнете внимание на локализацията на смущения - в долната част те трябва да са по-малко интензивни.

Независимо от гестационната възраст, винаги има шанс да обърнете бебето с главата надолу. Специални упражнения, постоянни разговори и промени в начина на живот могат да подготвят майката и нейното бебе за раждане без негативни последици..