„Дишайте и се люлеете“ - така е описано модерното упражнение „вакуум на корема“. Изглежда много странно, но какъв ефект има? На популярни въпроси за вакуума GO.TUT.BY отговаря здрав специалист по физическо възпитание, треньор Уляна Прусак (която е против всички да правят това упражнение).

Снимка от личния архив на Уляна

Уляна е треньор по образование. Повече от четири години тя сама практикува вакуума на корема всяка сутрин и разказва за своя опит в Instagram. Когато момичето работеше във фитнеса, тя видя как упражнението се изпълнява чрез изпълнение на спортисти - както мъже, така и жени. Реших да проуча въпроса. Мнозина са писали, че вакуумът е упражнение за изравняване на стомаха. Всъщност, обяснява треньорът, вакуумът идва от йога (рисуване в корема при задържане на дъха) - и това не се прави за самата преса, която виждате под формата на кубчета, а за работата на коремните мускули, които визуално не се забелязват.

Какво е?

Коремният вакуум е упражнение, което включва изтегляне (преместване) на корема и задържане на дъха. Работи, обяснява специалистът, с напречния мускул, до който „във фитнеса не може да се стигне с никакво упражнение - нито с усукване, нито с повдигане на краката“..

Някои от последователите на Уляна изпълняват това упражнение, за да „стартират“ работата на стомашно-чревния тракт сутрин: според техния опит не само сантиметри от кръста изчезват, но и проблеми със запек.

Снимка от личния архив на Уляна. Упражнение "вакуум на корема"

Как се изпълнява упражнението?

Преди да смучете стомаха си, трябва да направите няколко дълбоки вдишвания и издишвания, за да наситите кръвта с кислород. При третото издишване трябва да придърпате стомаха към себе си (според усещанията, обяснява Уляна, как да притиснете стомаха към гръбначния стълб) и да задържите дъха си в това положение. За колко време - всичко е индивидуално: може да бъде 5 или 35 секунди. Уляна обръща внимание на факта, че вакуумът е състояние на хипоксия (липса на кислород), което задължително трябва да се регулира от здравето на практикуващия.

Броят на подходите също се регулира в зависимост от индивидуалните възможности: Уляна, например, всяка сутрин прави 3 подхода на класическия вакуум и 3 - „вакуумна вълна“ (която движи стомаха напред-назад, докато задържа дъха). Но еднократният подход няма смисъл - натоварването е твърде малко. Друго важно условие за поддържане на напречността на напречния коремен мускул е постоянството: дори почивка за почивка може да обезсили резултата..

Снимка от личния архив на Уляна

Когато се прави вакуум на корема?

Важно е да го изпълнявате на гладно, в най-удобното време - след събуждане сутрин. „Трябва да сме сигурни, че няма да има дискомфорт поради несмляна храна“, обяснява Уляна. Ако правите упражнението не на гладно, може да се появи гаф рефлекс..

Как да изберем поза?

Може да се направи легнал по гръб, изправен на четири крака или в изправено положение. Най-удобната поза за стартиране е легнало по гръб, в това положение се чувствате като „стомахът се придържа към гръбначния стълб“. Освен това позицията може да бъде избрана в зависимост от вашия комфорт - това не влияе върху ефективността на вакуума.

Когато не можете да направите стомашна вакуум?

Уляна отбелязва, че това упражнение не е за всеки и е доста опасно. Ако има заболяване (например свързано със стомаха или червата), по-добре е да проучите отделно дали е възможно да практикувате вакуум във вашия случай и да се консултирате с лекар. Също така, не може да се прави по време на бременност и в периода на възстановяване след раждането без разрешението на лекаря..

Уляна не съветва да прави вакуум по време на менструация: „Не съм намерила надежден научен източник, който да твърди, че една жена може да прави вакуум през този период. Затова си правя почивка. Включително да не го правя, когато ме боли стомахът - това е упражнение за дни на благополучие. ".

Те отслабват от вакуум?

Това упражнение работи върху мускулите и не губи мазнини. Мазнините и мускулите са различни видове тъкани. „Не бива да очаквате, че коремът с мазнини ще изчезне от вакуума“, казва Уляна. - Но ако водите активен начин на живот, движите се много и правите вакуум, тогава "мазнините" ще си отидат, защото ще има калориен дефицит ".

Тренирате ли активно, отслабвате ли или поддържате здравословен начин на живот? Абонирайте се за @gotutby в Instagram, маркирайте ни на снимката, споделяйте истории - влезте в нашия акаунт и на страниците GO.TUT.BY.

Прочетете също:

Използването на материала в пълен размер е разрешено само за медийни ресурси, сключили споразумение за партньорство с TUT.BY. За информация, моля свържете се с [email protected]

Ако забележите грешка в текста на новината, моля, изберете я и натиснете Ctrl + Enter

Упражнявайте вакуум по време на бременност

Митове и легенди за упражнението "вакуум"

Вакуумът не е нищо повече от йога техника, популяризирана от фитнес индустрията, наречена удияна бандха. Традиционно се счита за „коремна манипулация“ и има свои собствени индикации и много ясни ограничения, с други думи, противопоказания.

Вакуумът и неговите аналози (средният сбруя - наули, разклащане на стомаха - агнисара-дхаути) са сериозни практики, които е важно да се прилагат, знаейки добре защо правите това, тоест какви цели си поставяте и най-важното, като знаете обхвата на техните възможности и физиологични ефекти.

Целта на тази публикация е да ви даде основна, надеждна информация. След това можете лесно да отделите житото от плявата, като срещнете „вакуума“ навсякъде. Ще можете да определите дали трябва да го направите в момента или не..
Отивам!

❌ „Вакуумът е възможен за всички и винаги“
⏩ Не Ограничения на това упражнение: бременност, менструация, седмица преди очакваната дата на менструация при нередности в цикъла към оскъдно отделяне или аменорея (когато менструацията не идва дълго време и не приемате ОК), с кисти, миома, полипи и други доброкачествени или злокачествени новообразувания коремни и тазови кухини; с ендометриоза, с остри възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, пикочните пътища и органи; ако не сте имали запек или изпражнения през последните няколко дни.

❌ "Можете веднага след раждането"
⏩ Това не е вярно! По-горе писах за менструацията, като период, в който не можете да правите вакуум. Така че същото важи и за изписването след раждането. Трябва да изчакаме, докато завършат! Никое упражнение не трябва да пречи на тялото да се отърве от това, което трябва да излезе. Вакуумът може да улови лохиите в маточната кухина и по този начин да увеличи риска от възпаление. Това е сериозно. Следователно чакаме до раждането, дори не само зацапване ще премине, но по принцип изобилно и бяло на цвят. Средно този период е от 6 до 8 седмици.

❌ „Премахване на корема“
О, това е може би най-често срещаното твърдение, което се лута от уста на уста и от коментар до коментар. "Правете вакуум след раждане NN пъти и след няколко месеца стомахът ще си отиде", "вижте - коремът е плосък, направих вакуум" и т.н. Скъпи момичета, голямата тайна е, че няколко месеца след раждането коремът ще стане много по-малък или дори някой ще "си отиде" БЕЗ вакуум, просто защото органите и тъканите се подлагат на постепенна инволюция, това е физиология. Тоест вакуумът няма нищо общо! Матката се намалява до предишния си размер и тегло 20 (!) Пъти през същите 2 месеца след раждането. Самите мускули частично възстановяват тонуса. Връзките вътре в таза се свиват и помагат на органите да се върнат на местата си след 3-4 седмици. Това е идеална картина, разбира се, но като цяло природата предвижда това. Зная. Нашето тяло може да го направи само. И вакуумът няма нищо общо с него.

❌ „Вакуум тренира коремните мускули“
⏩ Не С технически правилното изпълнение на вакуума коремните мускули изобщо не се свиват! Те се разтягат, а коремът се издига и „залепва“ не поради мускулни усилия, а поради разликата в налягането между гръдния кош и коремната кухина и разширяването на гръдния кош от усилието на външните междуребрени мускули. Съдържанието на корема се изсмуква след диафрагмата като течност, която се изтегля от спринцовка, когато повдигнем буталото. Коремните мускули остават отпуснати, съответно по същество е невъзможно да ги укрепите с това упражнение..
И така, защо стомаха се стяга визуално, ако систематично се прави вакуум? Това най-вероятно се дължи на факта, че органите са изместени и повдигнати и това със сигурност е добре. Но е лесно и при липса на специална мускулна тренировка, те се връщат обратно.

❌ "Повишава налягането в корема"
⏩ Всичко е точно обратното. В коремната кухина, когато се извършва "вакуум", налягането намалява. Между другото, в този момент изтичането на венозна кръв от вените на малкия таз се увеличава, така че ако има тенденция към разширени вени и хемороиди, тогава "вакуумът" може да се счита за ваш приятел.

❌ „Ще помогне при диастаза“
⏩ Само по себе си упражнението с вакуум няма да повлияе на ситуацията с мускулна дивергенция. За да вземете диастазата под контрол, трябва сериозно и систематично да укрепвате не само дълбоките мускули, но как например в програмата YogaMammi трябва да възстановите координираната работа на дълбоките и повърхностни мускули на тялото по време на моменти на стрес. Вече знаем, че вакуумът не тренира коремните мускули по дефиниция, следователно дори с цялото желание не може да бъде специфично упражнение за коригиране на диастазата. Той се справя отлично със задачите си в сложни програми за възстановяване. Така че в нашия курс момичетата го овладяват само през втората половина на програмата и го правят в схеми с упражнения, които тренират мускулите. Тоест, самият вакуум не е панацея, той е много добър инструмент, който, ако се използва правилно, ще ви позволи не само да разнообразите дейностите, но и да ги направите още по-полезни за здравето.!

Спорт за бременни жени: какви упражнения не трябва да се правят в ранните и късните етапи?

Както повечето от нас знаят, бременността не е болест и ако протича без усложнения, тогава можете да се опитате да запазите обичайния си начин на живот - например да продължите да играете любимия си спорт. Но този въпрос изисква специален подход, който ще обсъдим в този раздел..

Много бъдещи майки искат да поддържат тялото си в добра физическа форма по време на бременност. За да направят това, те независимо избират набор от упражнения и график за спорт. С непрофесионален подход към обучението по време на бременност е лесно да се направят няколко опасни за здравето грешки..

Какви товари са забранени по време на бременност?

В ранните етапи

От 4 до 12 акушерска седмица лекарите препоръчват на бъдещите майки особено да се грижат за тялото си и да не го подлагат на допълнителен физически стрес: всички вътрешни ресурси са насочени към формирането на плода. Особено внимателни трябва да бъдат онези жени, които преди това не са се занимавали редовно със спорт, в този случай внезапната физическа активност ще бъде удар по тялото и съответно върху здравето на плода.

Също така не можете да правите аеробика със скачащи и стъпкови елементи, тъй като разклащането, което се случва по време на такова обучение, може да доведе до отделяне на ембриона.

Интензивните силови и кардио тренировки, бягане, трудни пози за баланс от йога и пилатес трябва да бъдат напълно изключени. Така в ранните етапи бъдещите майки имат достъп само до най-леките упражнения с големи интервали между сетовете и дихателните упражнения..

По-късна дата

Както през първия триместър, бременните жени трябва да избягват прекомерна употреба през последните седмици. Организмът е зает с подготовка за ранно раждане, така че няма нужда да го натоварвате с допълнителна физическа активност. По същия начин са забранени упражнения за корем, скачане и бягане, упражнения за баланс от йога и пилатес..

В по-късен период не трябва да се извършват вдигания на ръце. Тази мускулна дейност стимулира коремните мускули. Дори бъдещата майка да избягва директен стрес върху пресата, упражненията за повдигане и спускане на ръцете ще повлияят негативно на благосъстоянието на себе си и на детето..

Очевидно в последните етапи на бременността са забранени упражнения с първоначално положение на стомаха. Трябва да се избягва и дълго легнало по гръб, в това положение много бъдещи майки изпитват изключителен дискомфорт и плодът е изложен на хипоксия поради натиска на матката върху долната куха вена.

Определени нежелани видове

Дъска

Това е упражнение в статично положение, при което човек държи право, удължено тяло на ръцете и пръстите на краката..

Трудната част е да не оставяте стомаха и бедрата да увиснат, а да ги поддържате на едно и също ниво. Дъската натоварва много мускулите на корема, гърба, краката и седалището, което прави тялото по-силно и по-стройно. Много жени често правят това упражнение по време на занимания по йога или сами вкъщи, тъй като то перфектно стяга мускулите и привежда цялото тяло във форма, а не само отделни зони..

Именно поради голямото натоварване на корема лентата трябва да бъде изключена от комплекса упражнения в ранните и късните етапи на бременността..

Като цяло това упражнение изисква интензивна работа на различни мускулни групи, което е нежелателно във всеки триместър на бременността, когато лекарите препоръчват нежен режим на упражнения.

Вакуум

Това упражнение е следното: човек в легнало положение с опора на лактите или седнал дърпа максимално стомаха си, напряга коремните мускули до краен предел и задържа това положение за около тридесет секунди. Такива действия ви позволяват да изгаряте мазнини в корема, да го правите по-изпъкнал и по-силен и да правите талията тънка.

По време на бременност обаче е забранено упражнението, наречено „вакуум“. Първо, това упражнение натоварва коремните мускули. Отрицателните последици от такова физическо натоварване са обсъдени по-рано. На второ място, вакуумът предполага нарушение на естествения ритъм на дишане, което няма да бъде от полза за бъдещата майка и плода..

Това ограничение не се отнася за специални дихателни упражнения, които се препоръчват да се практикуват през цялата бременност за пълно насищане с кислород на майката и на плодовите организми..

Проблемите с дишането по време на бременност могат да доведат до рязко влошаване на благосъстоянието на бъдещата майка, например до слабост и световъртеж.

Натиснете

Можете да тренирате коремните си мускули по най-различни начини: повдигане на тялото, докато лежите по гръб или по корем, повдигане и спускане на изправени крака, усукване в кръста при повдигане на тялото и много други. Тази мускулна група може да се работи и заедно с други, например при вдигане на ръце. Списъкът продължава и продължава..

Плачевните последици от обучението на пресата по време на бременност са описани по-горе..

Бременността със сигурност налага определени ограничения върху физическата активност на жената. Не мислете обаче, че няма друг изход, освен да лежите на дивана през всичките 9 месеца. План за обучение, който е правилно подбран, като се вземе предвид продължителността на бременността и индивидуалните характеристики на тялото, ще помогне да останете енергични и здрави.

Полезно видео

Предлагаме ви да гледате видеоклип за това кои упражнения и спортни натоварвания са забранени по време на бременност:

Опасен вакуум: ужасните последици от популярното упражнение

Днес много блогъри популяризират идеалното упражнение за корем - вакуум. Обикновено се прави сутрин на гладно, за да се постигне плосък корем. Но по някаква причина рядко някой говори за противопоказанията, които съществуват за това упражнение. Преди да се присъедините към редиците на сутрешните спортисти, уверете се, че вакуумът не ви навреди.

Нека започнем с това какво е това упражнение и защо се прави. Смята се, че е много ефективен метод за укрепване на коремните мускули и за повишаване на енергията. Според експерти и блогъри това помага за корекция на корема и талията. Препоръчително е да го правите сутрин преди закуска, тъй като е по-добре да правите вакуум на празен стомах. Изходно положение: изправено или легнало. Трябва да поемете дълбоко въздух, да издърпате корема назад и нагоре и да заключите в това положение (първо за удобно време, след това се препоръчва да го увеличите до 15-20 секунди). След това внимателно издишайте въздуха. Трябва да направите около 5 повторения. Можете да практикувате комплекта всяка сутрин..

Кой не трябва да прави вакуум? На първо място, той е забранен за бременни жени, тези, които имат инфекциозни заболявания, миома на матката, заболявания на коремната кухина и малкия таз, обостряне на хронични заболявания на храносмилателната система, тромбоемболични заболявания, глаукома и повишено вътречерепно налягане, сърдечни заболявания, както и злокачествени тумори и след операции. Освен това не се препоръчва да го правите по време на менструация и с нетипично отделяне. Силно не се препоръчва да се прави вакуум след хранене, може да се прави само стриктно на гладно.

Упражнявайте вакуум по време на бременност: може или не може

Упражняването на вакуум е известно на почти всички. Много често се прави от жени, за да се получи красива талия, да се премахне леко изпъкналото коремче, да се помпа и да се укрепят коремните мускули. Но когато жената се готви да стане майка, тогава тя има напълно логичен въпрос: можете да правите вакуумно упражнение по време на бременност, за да поддържате себе си във форма?

Коремът вакуум: какво е това

Тези, които тепърва започват да подреждат телата си, по препоръка на много фитнес инструктори, започват да правят вакуумни упражнения. Това не означава, че не е подходящо за тези хора, които спортуват дълго време или правят определени упражнения, за да поддържат форма. Много хора може да си помислят, че за красива талия трябва само да укрепите коремните си мускули. Всъщност това не е така. Мастният слой ще остане на мястото си, а размерът на корема и съответно талията ще се увеличи още повече. На първо място, трябва да се отървете от мастния слой в корема. Именно за това е измислена специална техника - вакуум. Такива упражнения могат да правят дори слаби хора, които имат кожни проблеми под формата на отпуснатост. Но ако очаквате бебе, първо трябва да разберете дали можете да правите вакуум упражнение по време на бременност или не..

Това упражнение представлява няколко техники, събрани в едно, които трябва да се изпълняват по определен начин. Упражнение вакуум се прави във фитнес, йога, боди флекс. Можете да правите упражнението и у дома. Но не можете да правите вакуум упражнения по време на бременност. Същността на подобна тренировка на коремните мускули е, че коремът се изтегля максимално и се задържа в най-напрегнато състояние за около 30 секунди, при спазване на правилната дихателна техника.

Резултатът от редовните упражнения няма да закъснее. Освен това може да се използва за укрепване на напречните коремни мускули, които са отговорни за коремната равнина. В рамките на няколко седмици той няма да издуе, както в началото на класа. Чрез редовни упражнения можете да премахнете висцералната мазнина. Упражненията с вакуум са отлична профилактика на пролапса на корема. Освен това подобрява значително метаболитните процеси, храносмилането. Червата започват да работят по-активно и най-важното - правилно. Талията постепенно се оформя, коремът се изравнява и стойката се подобрява. При условие, че упражнението се изпълнява правилно, вакуумът, абсолютно всички органи започват да получават повече кислород, което има положителен ефект върху тяхната работа. Можете да направите това преди зачеването и след раждането. Упражнявайте вакуум по време на бременност не си струва да правите.

Правилно изпълнение на упражнението в легнало положение

Не всеки човек може да прави това упражнение правилно, особено ако е начинаещ по този въпрос. Препоръчително е да тренирате пред огледало, за да можете да наблюдавате правилността на всички необходими действия. Когато тялото се адаптира и лесно можете да направите вакуум, докато лежите, можете да промените стойката си и да правите упражнението на колене.

И така, инструкции стъпка по стъпка за правилното, ефективно прилагане на вакуума, докато лежите.

 1. Легнете по гръб, сгънете коленете. Ръцете трябва да са по тялото. Ако е неудобно - разнесете ги малко отстрани.
 2. Гърбът трябва да е прав.
 3. Опитайте се да се отпуснете възможно най-много и започнете бавно да издишвате целия въздух..
 4. Когато вече няма въздух, изтеглете максимално коремните си мускули и спрете да дишате.
 5. Представете си, че трябва да докоснете гръбнака с пъпа..
 6. Задръжте тази позиция за около 20 секунди, след това вдишайте малко въздух, задръжте мускулите още 20 секунди.
 7. Сега можете да започнете да дишате и да си възвърнете дишането.

Такова обучение предизвиква силно напрежение в корема, така че не можете да правите вакуум упражнение по време на бременност..

Упражнявайте се седнали

Упражнението в седнало положение е много по-трудно. В този случай освен коремните мускули започват да работят и мускулите на гърба. На първо място, трябва да седнете на достатъчно твърда повърхност. Можете също така да направите вакуум върху фитбол.

 1. Поставете ръцете си на колене с всички сили.
 2. Краката трябва да са под ъгъл от 90 градуса.
 3. Уверете се, че краката ви докосват напълно пода.
 4. Издишайте целия въздух и издърпайте пъпа възможно най-много към гръбначния стълб..
 5. Дръжте мускулите си напрегнати поне 30 секунди.
 6. Издишайте и веднага повторете упражнението. Значи три пъти.
 7. Ако по време на тренировка се появи поне леко замаяност, вече не можете да задържате дъха си. Можете също така да съкратите времето за задържане на напрежението.

Постоянна тренировка

Най-добрите резултати могат да бъдат постигнати чрез прахосмукачка в изправено положение. Има два различни начина да направите това упражнение. Човек може да стои изправен с ръце надолу, краката на ширината на раменете. Можете също така да се опрете на нещо или леко да наклоните цялото си тяло напред. Последната позиция много често се използва от културистите. След това следвайте инструкциите.

 1. Заемете избраната от вас поза.
 2. Издишайте напълно целия въздух през устата си..
 3. Отпуснете устните си, така че да не са лула.
 4. Издърпайте стомаха си възможно най-много, след като няма въздух в белите дробове.
 5. Задръжте тази позиция за поне 30 секунди. С всяка нова тренировка увеличавайте времето с до минута.

Тази опция е много трудна. Натоварването отива на почти всички мускулни групи, така че в никакъв случай не правете вакуум по време на бременност.

Гимнастика за коремни мускули: безопасна или не

Този вид гимнастика е много полезен, особено за жените, но само ако няма да станат майки. По-добре е да правите вакуум след раждането, защото именно той ви позволява да се върнете във форма, да укрепите корема, да направите талията по-малка и да отслабнете. Единственото условие е, че трябва да правите упражнението редовно, в противен случай няма да има ефект.

Упражнявайте вакуум: противопоказания

Основните противопоказания включват следното:

 • Не правете вакуумни упражнения по време на бременност.
 • При наличие на заболявания на сърдечно-съдовата система или белите дробове.
 • Ако има язва на дванадесетопръстника, стомаха.
 • По време на критични дни, особено ако са придружени от болезнени усещания.

Не трябва да изпълнявате упражнението за вакуум по време на бременност, защото няма да постигнете положителен резултат, а само ще навредите на себе си и на бебето. Поради силно напрежение може да възникне хипертоничност на матката, което да доведе до спонтанен аборт.

Вакуумен масаж по време на бременност

Чакането на бебе е щастливо време! Но колко често е засенчен от досадни неприятности - наддаване на тегло, оток на тъканите, внезапна поява на "портокалова кора" на съвсем наскоро идеално гладки бедра! И аз наистина искам незабавно да започна атака срещу неканени гости и да приложа „тежка артилерия“ към целулит и допълнителни сантиметри - например консервиран или вакуумен масаж. Наистина не искам да чакам няколко месеца и спокойно да наблюдавам как всичко, постигнато чрез упражнения във фитнес залата и грижа за себе си, бавно се покрива със слой мазнина. Но възможно ли е да се прилагат мощни видове масаж?

Трябва ли да взема банки?

Консервираният антицелулитен масаж по право се счита за едно от най-ефикасните средства в борбата срещу "портокаловата кора" и отоците, съпътстващи хода на целулита. И всичко това, защото ефектът от освободеното пространство, създадено в буркана, и спадът на налягането имат мощен масажиращ ефект върху кожата. Вакуумът буквално разбива мастните плътни туберкули, увеличава циркулацията в тъканите на кръвта и лимфата. Тъй като не е трудно да овладеете този вид масаж у дома, има изкушение да правите масаж с чаши по време на бременност - безплатно, ефективно и ще помогне на пръв поглед да се справите с отока и да предотвратите развитието на целулит.

Но експертите упорито казват категоричното си „не“. По време на бременност на всеки от нейните етапи, дори когато фигурата все още не дава интересна позиция, е невъзможно да се направи масаж с вендузи. Забраната за консервиран масаж в областта на корема е особено категорична. Но дори и само да искате да масажирате бедрата си или да спасите ръцете си от прекомерно „замъгляване“, ще трябва да проявите търпение и да изчакате.

Гинеколозите казват, че поради силата на въздействие масажът с чаши по време на бременност е абсолютно противопоказан и може да доведе до усложнения, спонтанни аборти или вътрешно кървене. Освен това, по време на бременност, съдовете на краката стават по-крехки и банките могат лесно да провокират появата на паякообразни вени, от които по-късно ще бъде много трудно да се отървете..

Ако по време на бременност прекомерното наддаване на тегло, подуване и разхлабване на тъканите и грапавост на кожата започват да се тревожат, тогава при първите признаци на неприятности трябва да въведете дни на гладно веднъж седмично, да намалите приема на течности, следвайки инструкциите на лекаря. Ще бъде много полезно да посетите спортни секции за бременни жени - плуване, йога, фитнес. И най-добре е да отидете не само във фитнес залата, а в центрове за бъдещи майки, където такива занимания се провеждат от специалисти, които са добре запознати с това какви упражнения и натоварвания са оптимални за бременни жени..

За да се предотврати развитието на разширени вени и да се намали подуването, ще бъде полезен ръчният масаж на краката. Но извършете всички манипулации след консултация с Вашия лекар, който ще Ви помогне да определите степента на стрес въз основа на здравословното състояние и хода на бременността. Може да се окаже, че във вашето положение всякакви натоварвания и масажи обикновено са противопоказани..

Правете вакуумен масаж по време на бременност

Въпреки факта, че вакуумният масаж и масажът с чаши се основават на едни и същи закони на физиката, те все още се различават сериозно един от друг. Вакуумният масаж поради спада на налягането, разпределен в хоризонтална и вертикална посока, е вид съдова гимнастика. Под въздействието на вакуум кръвоносните и лимфните съдове се стесняват или разширяват. Освен това капилярната мрежа оживява и дори повече - онези капиляри, които с времето напълно заспиха и спряха да доставят кръв, се пълнят с кръв и започват да функционират отново. Поради всичко това метаболизмът в тъканите се подобрява драстично, активира се циркулацията на интерстициалната течност, кръвообращението и лимфният дренаж. Токсините се освобождават, състоянието на организма се подобрява, то се подмладява. И разбира се кожата се подобрява, подуването се отдръпва и коварният целулит изчезва. За разлика от масажа с чашки и някои други видове ефекти, вакуумният масаж не оставя метаболитните продукти (на обикновения език, шлаки и токсини) вътре, а принуждава тялото да ги премахне навън. Но наличен ли е вакуумен масаж по време на бременност?

Добрата новина е, че за разлика от консервирания масаж, вакуумният масаж, поради различния си принцип на действие, може да се използва по време на бременност. Само не забравяйте, че времето на използването му е ограничено до първата половина на бременността. На по-късна дата все още трябва да го изоставите - това вече може да причини нежелани усложнения.

В ранните етапи това може да бъде от голяма полза. Вакуумният масаж работи тъканите по-дълбоко от класическия. Положителният му ефект е по-дълъг - за почти пет дни. Вакуумният масаж ще ви позволи да излекувате тялото, да премахнете токсините и да подобрите метаболизма (което е много полезно в ранните етапи и ще помогне да се справите с токсикозата), да се отървете от подуване на тъканите, да подобрите настроението, благосъстоянието и съня.

Но вакуумен масаж в началото на бременността може да се направи, ако няма сериозни сърдечно-съдови заболявания, тромбофлебит, гнойни и гъбични кожни лезии.

Пресотерапия

Пресотерапията е ефектът на сгъстения въздух върху лимфната и кръвоносната системи, подобряване на лимфния поток, кръвообращението, елиминиране на течности, токсини, метаболизъм. Процедурата се извършва чрез насилване на въздух в специално яке или панталон, които след това се поставят върху тялото. Пресотерапията става все по-популярна процедура за тези, които искат да отслабнат и да се отърват от лимфния застой и проявите на целулит. Освен това се подобряват имунитетът и устойчивостта на стрес. С нервност, повишена умора, депресивни настроения, пресотерапията може значително да подобри състоянието, да възстанови доброто настроение и доброто настроение..

С помощта на пресотерапия можете не само да се отървете от отоци и „портокалова кора“ - тази процедура помага за ефективно лечение на разширени вени в началния етап... Известно е, че една сесия за пресотерапия заменя 20 сесии за ръчен масаж.

Пресотерапията е особено полезна за жени на 2-3 месеца от бременността. В същото време ще помогне за подобряване на състоянието, ще облекчи натоварването на краката, ще укрепи вените на краката, ще помогне при венозна недостатъчност и подуване, ще облекчи тежестта в краката. Струва си да се помни, че е необходимо да се изключи въздействието върху коремната област. Трябва да се отнася само за краката или ръцете.!

В по-късните етапи на бременността е по-добре да откажете пресотерапията. Все още не е точно доказано, че пресотерапията непременно може да повлияе негативно на хода на бременността, дори ако ефектът върху корема е напълно изключен, но е по-добре да не се рискува!

Така че, по време на бременност, трябва много внимателно да се подходи към избора на методи за подобряване на тялото. Ако има дори и най-малкото съмнение дали тази процедура ще бъде от полза, по-добре е да я откажете. Щастието на майчинството по това време е много по-важно от красотата. И можете да се погрижите за красотата малко по-късно..

Как да правим упражнения за вакуум на корема и как е полезно?

Вакуумът е едно от най-ефективните упражнения за корем. Възникна от най-старите йога практики и придоби популярността си в „златната ера на културизма“.

Визитната картичка на атлетите от онова време е така наречената V-образна фигура: развити рамене, широки гърди и, разбира се, плосък релефен корем и тясна талия. Легендата за културизъм Арнолд Шварценегер призна, че подобна естетическа комбинация се постига до голяма степен благодарение на упражнението "вакуум на корема".

За да разберем защо трябва да направите вакуум, как да го направите и как възниква ефектът от неговото изпълнение, обръщаме в статия към структурата на мускулите на пресата.

Анатомия на абс

Коремните мускули са съставени от външни и вътрешни мускулни групи:

 • Външни коремни мускули:
  • Направо.
  • Външна коса.
 • Вътрешни мускули:
  • Вътрешно наклонено.
  • Напречно.

Липсата на натоварвания върху напречната мускулна група допринася за:

 • Появата на наднормено тегло в кръста, тъй като влакната на тези мускули са от бавен тип, като се използват подкожните мазнини като енергиен източник.
 • Липса на сила в мускулния корсет, което води до изстискване на вътрешните органи на корема напред.

Класическите упражнения за трениране на пресата (повдигане на тялото, краката, усукване и др.) Отработват главно само външните мускулни групи, които формират релефа.

За ефективно укрепване на напречните мускули е необходимо да се правят статични (изометрични) упражнения. Заедно с дъската, най-добрият пример за статично упражнение за развитие на вътрешни коремни мускули е вакуумът..

Какво е упражнението "вакуум за корема"?

Вакуумът на корема е:

 • Статично (изометрично) упражнение, т.е. упражнение, в резултат на което напрежението в мускулите възниква не с помощта на движение, а поради забавяне в определена позиция.
 • Упражнение за дишане.

Характеристики на упражнението

Основната характеристика на вакуума е неговата техника, основана на максимално прибиране на корема и правилно дишане..

В този случай правилното дишане включва „дишане със стомаха“, тоест при вдишване въздухът се насочва в стомаха, поради което диафрагмата не се движи напред и назад, а нагоре и надолу. Това не само помага за укрепване на мускулния корсет, но също така развива мускулатурата на диафрагмата..

Какво е полезно?

Систематичното прилагане на коремния вакуум позволява:

 • отървете се от опънатия и изпъкнал корем;
 • значително намаляват размера на талията;
 • укрепват коремните мускули;
 • визуално увеличаване на гърдите;
 • подобряване на стойката;
 • стабилизира гръбначния стълб и намалява болката в долната част на гърба;
 • подобряват храносмилането и кръвоснабдяването в коремните органи;
 • укрепват мускулите на диафрагмата;
 • намаляват висцералния слой мазнини, които се натрупват около вътрешните органи.

Освен това часовете по вакуумна гимнастика не изискват специално оборудване и са подходящи за изпълнение в домашни условия и в офис условия..

Колко пъти да се прави вакуум на стомаха?

Бавните потрепващи влакна на вътрешните коремни мускулни групи се обработват най-добре с ежедневни тренировки и продължителни статични натоварвания.

Следователно, за да се постигне резултатът, е необходимо:

 • Задръжте дъха си и задръжте съкратената позиция възможно най-дълго (оптимално е да изпълнявате 3-5 сета за 1-2 минути).
 • Правете "вакуум" възможно най-често (за предпочитане поне 5 пъти седмично).

Как се прави?

За да направите правилно вакуума на корема, трябва да разберете неговата техника. Въпреки факта, че на пръв поглед изглежда просто, тази техника се състои от много нюанси, свързани главно с тънкостите на правилното дишане, и включва следните стъпки.

А именно:

 • Позиционирайте се в изходна позиция.
 • Вдишайте дълбоко през носа, опитвайки се да насочите въздуха не толкова в белите дробове, колкото надолу по корема. Пресата трябва да продължи напред.
 • Издишайте рязко през устата си, опитвайки се да освободите целия въздух. За това можете да използвате звука "Pha!".
 • Задръжте дъха си.
 • Докато издишвате, издърпайте стомаха си възможно най-много към гръбначния стълб и нагоре, под ребрата.
 • Заключете в позиция, доколкото е възможно. Като начало дължината на изометричното свиване може да бъде 10-15 секунди..
 • Отпускайки корема си постепенно, вдишвайте бавно.
 • В изходна позиция направете 2-3 вдишвания и издишвания, след което повторете упражнението необходимия брой пъти.

В зависимост от изходната позиция, коремният вакуум се разделя на четири вида:

 • в легнало положение;
 • на колене;
 • седнал;
 • изправяне.

Техническият компонент на упражнението във всяка позиция остава непроменен. Разликата се крие само в сложността на нейното изпълнение..

Лъжлив вакуум

Вакуумът от легнало положение се счита за един от най-лесните за изпълнение и е подходящ за всеки начинаещ. В това положение силата на гравитацията сама по себе си помага да се привлекат коремните мускули..

Как да се направи:

 • Седнете на равна повърхност.
 • Изправете ръцете си по тялото.
 • Свийте коленете си или се протегнете напред.
 • Направете вакуум, като следвате правилната техника.

Прахосмукачка на колене

Веднага след като овладеете техниката на упражнението „вакуум“ и лесно ще направите 3-5 сета от 1-2 минути в легнало положение, можете да стартирате вакуума на колене („на четири крака“).

Тази опция се счита за малко сложна, тъй като в този случай трябва да направите вакуум срещу гравитацията.

Как да се направи:

 • Седнете на колене.
 • Поставете дланите си на пода на нивото на раменете.
 • Не сгъвайте лактите и се уверете, че гърбът ви е изправен: не се прекланяйте и не се огъвайте в долната част на гърба.
 • Направете вакуум, като следвате правилната техника.

Седящ вакуум

Седящият вакуум е друга сложна опция, която използва стабилизиращи мускули, които са отговорни за поддържането на равновесното положение на гръбначния стълб..

Как да се направи:

 • Седнете на стол или която и да е равна повърхност.
 • Поставете ръцете си на коленете.
 • Не се облягайте на облегалката на стол.
 • Контролирайте позицията на гърба си: той трябва да остане прав.
 • Направете вакуум, като следвате правилната техника.

Ако желаете, можете да усложните задачата и да увеличите натоварването в това положение. За да направите това, трябва да седнете не на стол, а на повърхност, която осигурява нестабилност на опората, например фитбол.

Можете също така да направите вакуум в корема, докато седите на колене (да не се бърка с вакуум на четири крака, където тялото е успоредно на пода):

 • Застани на колене.
 • Влезте в седнало положение.
 • Преместете бедрата на 20-25 см от петите.
 • Уверете се, че тялото е перпендикулярно на пода.
 • Направете вакуум, като следвате правилната техника.

Постоянен вакуум

Докато напредвате, преминете към най-трудния тип - вакуум от изправено положение. Тази опция ще ви позволи да увеличите максимално използването на вътрешните мускули на корема и мускулите-стабилизатори на гърба..

Как да се направи:

 • Застанете изправени с крака на ширината на раменете и леко свити в коленете.
 • Изправете ръцете си по тялото.
 • Дръжте гърба си изправен и раменете надолу.
 • Направете вакуум, като следвате правилната техника.

Има още няколко варианта на вакуумно изпълнение от изправено положение:

 • Опростен стоящ вакуум, с ръце на коленете и тялото напред за допълнителна опора.
 • Усложнен стоящ вакуум. Ръцете са разположени зад главата, което ви позволява допълнително да ангажирате горните коремни мускули в работата.

Ефективност

 • Ефективността на коремния вакуум директно зависи от редовността и интензивността на тренировките. Очевидно след няколко сесии коремът няма да стане плосък и талията няма да стане тънка.
 • Много е важно да правите вакуума ежедневно или поне 5 пъти седмично, както и постоянно да подобрявате и усложнявате това упражнение..
 • Ако първоначално можете да задържите дъха си и свитото положение на корема за 10-15 секунди, то постепенно се опитайте да увеличите това време с 1-2 секунди.
 • Когато една изометрична контракция при извършване на вакуум от легнало положение е 40-50 секунди, ще бъде възможно да се направи вакуум на коленете, след това да се направи вакуум от седнало положение и в крайна сметка най-трудният вариант е стоящ вакуум. Но това не е ограничението, защото можете да овладеете техниката на "наули" - вакуум, използвайки вълнообразни движения на коремните мускули.

Резултатът от прилагането на вакуума ще се появи още по-рано, ако вътрешните напречни мускули се контролират през целия ден. За да направите това, не е нужно да задържате дъх или да смучете стомаха си, просто трябва винаги да поддържате корема в напрежение. След известно време това ще се превърне в навик и ключът към плоския корем и талията на осите.

Полезни съвети

Най-добрите съвети за извършване на вакуум и впоследствие за отслабване:

 • Правете вакуума на гладно. Най-добре е това да стане ежедневен навик: правете вакуум сутрин преди закуска или вечер малко преди лягане..
 • За да овладеете правилната техника, първоначално направете вакуума в най-простия му вариант - от легнало положение.
 • Обърнете внимание на правилното дишане: трябва да се научите да „дишате с корема“.
 • Използвайте звука "Pha!" за да изпуснете въздуха напълно при издишване;
 • Правейки вакуум, опитайте се да "залепите" пъпа към гръбначния стълб и в същото време издърпайте вътрешните органи под ребрата;
 • Задръжте вакуума възможно най-дълго, слушайки чувствата си.
 • Опитайте се да увеличите времето на изометрично свиване с 1-2 секунди на всяка тренировка..
 • Отпуснете всмукания корем бавно и постепенно, след което напречният мускул ще работи през цялото упражнение..
 • Направете 2-3 комплекта упражнения за коремно вакуумиране за 10-15 повторения.
 • Почивайте между сетовете за 1-2 минути.

Безопасна ли е вакуумната гимнастика за корема?

Вакуумът на корема е упражнение, което не изисква професионална координация, наличие на специализирано оборудване и знания. При спазване на правилната техника на изпълнение, както и отсъствието на противопоказания, дискомфорт и дискомфорт, вакуумната гимнастика не може да навреди на тялото и е безопасна.

Можете да направите вакуум по време на менструация?

Макар да е безопасен, полезен и ефективен, вакуумът има своите ограничения. При жените напрежението на вътрешните мускули на корема в резултат на неговото изпълнение предизвиква маточни контракции.

Следователно е строго забранено да се прави вакуум:

 • По време на менструация (менструация, тъй като вакуумът ще увеличи кървенето).
 • По време на бременност (тъй като вакуумът може да предизвика някои нежелани последици, до спонтанен аборт).
 • Непосредствено след раждането (колко време след раждането ще определя само гинекологът).

Противопоказания

Има още няколко противопоказания, за които трябва да се изостави вакуумната гимнастика:

 • Язва на стомаха.
 • Язва на дванадесетопръстника.
 • Други заболявания на коремната кухина.
 • Възстановителният период след операцията.
 • Заболявания на дихателната система.
 • Болести на сърдечно-съдовата система.
 • Периодът на обостряне на хроничните заболявания.
 • Инфекция.
 • Замайване, коремна болка и други неприятни усещания, които се появяват по време на изпълнението на вакуум.

Трябва да се разбере, че липсата на горните обстоятелства не е насока за действие. И преди да започнете редовно да правите вакуум, трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Вакуумът е изключително ефективно и лесно за изпълнение местно упражнение за коремните мускули. Но, разбира се, не се отървава от подкожните мазнини по корема и тялото..

За да може талията наистина да стане трепетлика и красива, е необходим цял набор от мерки: редовно се занимавайте със сърдечно-съдови тренировки (аеробни упражнения) и се придържайте към правилното хранене.

Отзиви

Отзиви за упражненията за коремен вакуум:

Аборт във вакуум

Време за четене 6 минути

Вакуумният аборт (аборт във вакуум) е най-безопасният вид аборт. С този метод не са необходими инструменти за изстъргване, не се изисква хоспитализация, всички рискове са сведени до нула. Ако имате нужда от аборт, тогава този метод е за вас. Освен това сега той се радва на нарастваща популярност. В интерес на истината е по-добре изобщо да не се прави аборт, във всеки случай - това е нежелателно за женското тяло. Но понякога абортът е много необходим, например по медицински причини. Освен това, ако детето ви е нежелано, тогава трябва да направите аборт без съмнение. Не му съсипвай живота. Едва ли тогава той ще получи най-важното - майчината любов и грижа..

Работен алгоритъм

Този тип аборт може да се нарече и вакуумна аспирация. Това име идва от две латински думи: дъх и празнота. Значението му е следното:

 1. Жената е изложена на местна или обща анестезия.
 2. Във влагалището се вкарва катетър (ако това е първата бременност, тогава първо трябва да го разширите със специално устройство), поради което маточното налягане става отрицателно.
 3. Фетално яйце, което все още е много лошо прилепнало към стената (важно е да се знае, че абортът по вакуумен метод се извършва само в ранните етапи), оставя.
 4. На мястото, където плодът е излязъл от стената на матката, започва силно кървене, което буквално изхвърля бебето от влагалището.

За никого не е тайна, че подобна процедура е по-щадяща, по-мека от обикновения аборт, при който детето буквално се остъргва, откъсва от стената на матката. След това матката се уврежда..

Ползи от вакуумния аборт

 1. Ефективност. Процедурата продължава само около 10 минути, момичето дори може да ходи до къщата си и дори може веднага да отиде на работа. Това може да е важно, ако шефът ви е много строг и не харесва, когато не сте на работа по някаква причина..
 2. По-малък риск от нараняване на маточната стена. Процентът на наранявания на стената на матката се увеличава при конвенционален аборт. При прекъсване на бременността във вакуум рискът от нараняване е много малък (почти равен на нула).
 3. Без болка. След като се използва местна или обща анестезия, няма нужда да се притеснявате. Може да е болезнено само от разширяването на шийката на матката, но болката е приблизително същата като при менструацията.
 4. Малко рискове. Много рядко се получава безплодие от аборт във вакуум. Ако жената има силно и здраво тяло, тогава всичко ще мине без последствия..
 5. Бързо излекуване. Колкото по-кратък е вашият срок, толкова по-бързо всичко ще се възстанови.

Недостатъци на техниката

 1. Следваща бременност. Можете да забременеете само след поне шест месеца, за да избегнете здравословни проблеми и през цялото това време можете да приемате противозачатъчни хапчета, тъй като това е доста надеждна контрацепция.
 2. Вероятността за частичен аборт. Само част от яйцеклетката може да се отдели, като в този случай бременността ще продължи.
 3. Риск. Различни усложнения могат да възникнат, ако бременността е неточна и процедурата е направена напразно.

Абортът във вакуум крие определени рискове

 1. Ранни усложнения. Те могат да започнат както след вакуумно прекратяване на бременността, така и по време на нея. Например, обилно кървене. Той се проявява в почти всички случаи и може да отнеме около месец. Не боли и има по-малко отделяне, отколкото по време на менструация. Цветът на изхвърлянето, плътността, миризмата са много важни. Ако нещо не е наред, незабавно отидете на лекар..
 2. Разкъсването на шийката на матката може да настъпи от нейното разширяване. Много зависи от лекаря, от неговите умения..
 3. Непълният аборт. Тази патология се появява поради непълно отстраняване на плода, бременността продължава. В тази ситуация сега определено трябва да го прекъснете на всяка цена.
 4. Обилно кървене. Може да е от силно отделяне на плода от маточната стена или от невнимание на лекуващия лекар.
 5. Общо неразположение. Ако имате треска, виене на свят или главоболие, чувствате слабост или гадене, това са всички последици от операцията. Не се притеснявайте, нещата скоро ще се оправят

Прекъсване на бременността с вакуум: късни проблеми

 1. Нередности в менструацията. Те възникват или просто така, или поради нарушения в ендокринната система. Менструални промени в кръвта, изпитвате повече дискомфорт по време на менструацията.
 2. Хормонална смяна. Симптоми: лош апетит, кожни проблеми, болка по време на менструация. Може би радикална промяна в телесното ви тегло. Ако нищо не се направи навреме, ще бъде невероятно трудно да се коригира ситуацията по-късно..
 3. Инфекция и възпаление (малко вероятно) Ако се притеснявате от болезнени усещания в областта на таза и страдате от треска, тогава е време да подадете аларма.
 4. Безплодие. Това се случва или от факта, че абортът е извършен по вакуумен метод (в много редки случаи) или от усложнения след аборт.

По кое време е по-добре да направите аборт от този тип?

Най-добрият вариант би бил 4-5 седмици от бременността, когато яйцеклетката все още не е имала време да се прикрепи добре към стената на матката. Ще бъде лесно да се изключи, докато рискът от усложнения е минимален. Но не по-късно от 10 седмици, така че по-късно да няма проблеми. За да не страдам тогава себе си и да не измъчвам лекарите.

Противопоказания

 • Бременност, протичаща извън матката. Оплодената яйцеклетка се развива във фалопиевата тръба, което представлява огромна опасност за вас и вашето дете. Решете този проблем спешно. Детето ще умре, ако нищо не бъде направено и в същото време ще навреди и на тялото ви. В този случай тръбата се отстранява, ако оплоденото яйце е в нея.
 • Инфекциозни заболявания. Ако имате възпалителни процеси в репродуктивната система, причинени от инфекциозни заболявания, първо ги излекувайте, след което направете аборта, като използвате вакуумния метод.
 • Ако наскоро сте родили, забременеете отново и искате да прекъснете бременността по вакуумен метод, но не са минали 6 месеца, уви, абортът е опасен за вас. Можете да го направите само на свой собствен риск и риск.
 • Ниско ли е нивото на фибриноген в кръвта ви? Абсолютно не. Не се изискват процедури. Можете да умрете от загуба на кръв.
 • В случай на сърдечни заболявания операцията е противопоказана, тъй като анестезията има отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система и това може да доведе до смърт..
 • Алергии към анестезия и други лекарства, свързани с аборт.

Посетете гинеколога във вашата клиника. Той ще ви изпрати там, където трябва, в държавна клиника или в частна, по негова преценка. Той също така ще предпише необходимите тестове и изследвания преди процедурата..

Подготовка за процедурата

 1. Лекарят внимателно изследва тялото ви индивидуално, за да определи неговите характеристики.
 2. Ще трябва да преминете необходимите тестове. Общ анализ на кръв и урина, вагинална цитонамазка. Необходим е и ултразвук, за да се определи точната продължителност на бременността или да се опровергае. Задължителни тестове за наличие на полово предавани болести, ХИВ, хепатит.
 3. След всичко това подпишете необходимата хартия, с която сте съгласни да се лекувате.

Как ще протече операцията

 1. За аборт във вакуум се използва специален стол, където можете да фиксирате краката си.
 2. Влагалището се обработва внимателно, всичко трябва да е стерилно.
 3. Ако сте бременна за първи път, вагината ще бъде разширена с необходимото устройство..
 4. След това е "замразен".
 5. След известно време се поставя катетър с помощта на малка електрическа помпа.
 6. Лекарят изважда яйцеклетката заедно с катетъра.

Правилна грижа по време на рехабилитационния период

След операцията оставате в клиниката за 30-120 минути, не повече. През този период от време ще се възстановите от упойка. Не забравяйте да приемате антибиотици, ако Вашият лекар ги предписва, за да се избегнат всякакви инфекции..

 1. След две седмици след операцията елате на ултразвук, за да сте сигурни, че всичко е наред и не е необходимо допълнително почистване.
 2. Нежелателно е да правите секс за около три седмици.
 3. Не се колебайте, ако нещо започне да ви притеснява - бягайте в клиниката.
 4. Избягвайте стреса, тежките физически натоварвания. Оставете тялото да си почине известно време.

След прекъсване на бременността по вакуумен метод трябва да минат 6 месеца. След това време вече можете да забременеете. Но допълнително посещение на лекар все още не вреди. Трябва да сте сигурни, че сте напълно здрави и че можете да започнете да планирате бебето си, ако искате. В противен случай внимателно се предпазвайте, за да няма повече нежелана бременност, защото дори такава проста процедура като вакуумен аборт вреди на здравето на жените и на нейната психика.

Харесайте статията, кажете на приятелите си

SALID © В случай на пълно или частично копиране на материала се изисква връзка към източника.

Открихте грешка в текста? Маркирайте желания фрагмент и натиснете ctrl + enter