Водата е живителна сила. Възрастен е с повече от 75% вода, новородено 90% и ранен ембрион 97%. Бременната жена се нуждае от подходящо снабдяване с течности, за да поддържа жизнените функции на два организма..

Колко вода трябва да пият бременните жени е чест въпрос, на който лекарите по някаква причина отговарят по различен начин.

По този начин днес ще обсъдим един от най-често задаваните въпроси на бременните жени - за количеството вода, което е необходимо. Нека да поговорим за това към какви нужди трябва да отиде водата в тялото и какво се случва, ако има недостиг от нея, как се променя нуждата от вода на бременна жена с увеличаване на бременността, с появата на отоци, колко важно е качеството на водата за бременни жени, какво е по-добре за пиене на бременни жени.

Колко вода се нуждае от бременни жени??

Невъзможно е да се каже категорично например по следния начин: „всички бременни жени пият повече от два литра вода“. Подходът по този въпрос трябва да бъде индивидуален. Първо, много зависи от продължителността на бременността. На второ място, индивидуалните характеристики на жената играят роля. На трето място, има особености в зависимост от съпътстващата патология, нивото на физическа активност, климатичните условия. В крайна сметка необходимото и достатъчно количество вода зависи от телесното тегло на жената..

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) препоръчва на всички жени да консумират средно 2000 ml вода на ден. По време на бременност те съветват тази средна норма да се увеличи с 300 мл, а по време на кърмене - със 700 мл.

Консумация на вода през първия триместър

През първия триместър на бременността в тялото трябва да попадне голямо количество течност. Това е важно, тъй като по това време се използва голям обем вода за образуване на околоплодни води, за да се увеличи обемът на циркулиращата кръв на жената. Известно е също, че всички метаболитни процеси в организма протичат във водната среда. Повечето експерти смятат, че по това време бременна жена трябва да пие 2500-2800 ml течност на ден..

Водата се използва в биохимични процеси, свързани с формирането на органи и системи на плода, изразходва се за отстраняване на токсини и метаболитни продукти от тялото на жената, включително плода, естествено образуван по време на бременност.

Пиенето на точното количество вода също помага да се намали проявата на токсикоза - спешен проблем в ранната бременност..

Втори триместър: скорост на консумация на вода

През втория триместър плодът се развива интензивно, скоростта на метаболизма достига своя максимум за целия период на бременността. Амниотичната течност се обновява доста често (приблизително на всеки три часа). Следователно все още се нуждаете от много течност.

Но след около 20 седмици от бременността жената може да се сблъска с проблем като подуване. Факт е, че такъв интензивен метаболизъм и растеж на плода не може да не повлияе на работата на основните прочистващи органи на бъдещата майка, като черния дроб и бъбреците..

Особено често бъбреците не издържат на натоварването. Това може да се случи дори в случаите, когато бъбреците са работили нормално преди бременността и, както се казва, „нищо не е предвещавало“. В случай, че се появи оток, говорим за нарушение на бъбреците, тоест те не се справят.

Причината за отока и тежестта му трябва да се определят от лекаря, провеждащ бременността. Има много възможни причини. Това може да бъде както бъбречно заболяване, така и една от проявите на гестоза. Може би има излишък от прием на течности или, напротив, трудности при отстраняването му.

Ако установената причина за оток изисква ограничаване на приема на вода, лекарят определено ще ви каже за това. Гинеколозите обикновено съветват през този период да не се пие толкова много течност в сравнение с първия триместър, дори по време на нормалния ход на бременността.

Но недостатъчното количество вода през този период е не по-малко опасно от излишъка му.

Важно е да се отбележи, че по това време при бременна жена, поради увеличаване на размера на матката, положението на органите на пикочната система се променя. От своя страна това води до нарушена екскреция на урина. Общото съпротивление на тялото по време на бременност е намалено. В резултат на това бременните жени вече са податливи на инфекциозни заболявания на пикочно-половата система и при липса на вода рискът от заболяването се увеличава значително.

Също така, при вече съществуващи съпътстващи заболявания по време на бременност (уролитиаза, захарен диабет, разширени вени), намаляването на консумацията на вода е просто опасно за жената и може да доведе до обостряне или влошаване на клиниката на тази патология.

Трети триместър

През третия триместър течността също се търси от тялото както на плода, така и на майката. Но през този период дневният прием на вода трябва да бъде леко намален. Обикновено при нормална бременност жената трябва да пие вода през третия триместър от 1,2 до 1,5 литра.

В по-късните етапи, когато тялото на жената се подготвя за раждане, процесът на обновяване на околоплодните води не е толкова интензивен, обемът на циркулиращата кръв на жената намалява, тоест кръвта се сгъстява. Така че природата се погрижи да намали риска от обилна загуба на кръв по време на раждане..

През този период на бременност, като правило, винаги се наблюдават отоци или пастообразни крака. Това може да се дължи на излишната течност в тялото, но не винаги е пряко свързано с това. При наближаване на раждането хормоналният фон на жената се променя, така че течността се отлага в тялото за гарантирано възстановяване след раждането и успешна лактация в бъдеще.

И така, до края на бременността и по време на раждането концентрацията на окситоцин в кръвта се увеличава. Този хормон, освен известния ефект на стимулиране на свиването на мускулите на матката, има и антидиуретичен ефект (причинява задържане на течности в тялото). В резултат на това отокът при бременни жени в късните етапи може да се появи и при липса на течност, когато организмът сам се опитва да компенсира липсата на вода, като съхранява течност в тъканите..

За да прецени причината за подуването, Вашият лекар може да Ви предложи да водите специален дневник „за пиене“. За целта една жена пише в една колона на таблицата колко течност е изпила в милилитри, а в друга - колко течност (урина) е била отделена от тялото. Така че за лекаря ще бъде лесно да оцени отделителната функция на бъбреците и да установи причината за отока на бременната жена..

И е важно нуждата от такъв контрол да направи жената по-дисциплинирана по отношение на консумацията на точното количество вода и храна. Това е вярно както при недостатъчна, така и при излишна консумация на последната.

Ако се установи излишък от входяща течност, лекарят ще препоръча на жената да намали приема на вода, за да не претовари бъбреците и безопасно да роди и роди здраво бебе. Но може да е необходима и обратната препоръка - да увеличите количеството вода, което пиете..

За да се оцени водния баланс на тялото, има още един по-опростен тест. Тестът не е много точен, тъй като е предназначен за субективната оценка на самата жена. Необходимо е да се оцени интензивността на оцветяването на урината на бъдещата майка. Ако урината ви е светложълта, пиете достатъчно течности. Ако цветът на урината е наситен, тъмен, това показва, че урината е концентрирана, тялото няма достатъчно течност. Обикновено цветът на урината трябва да е сламено или сламено жълт.

Може ли водата да се замени с напитки или течности, съдържащи се в плодовете и зеленчуците??

Струва си да започнем с факта, че нищо не може да замести водата. Всички напитки или плодове могат да се разглеждат от бременна жена само като добавка към чиста вода. Но много хора не са свикнали да пият обикновена вода и им е трудно да преминат към друг режим на пиене по време на бременност..

Ето някои данни, които леко ще стимулират жените да преразгледат питейните си навици..

 • Кафето е ободряваща напитка, от която мнозина трудно се отказват дори по време на бременност. Но тя трябва да бъде изключена или строго ограничена, тъй като има редица негативни ефекти на тази напитка върху тялото на майката и плода.
 • Кафето е диуретична напитка. Има доказателства, че за една чаша кафе на ден трябва да изпиете допълнителна чаша или дори две чаши вода. Тъй като тялото на бременна жена е много податливо на липса на течности и това го заплашва с бърза дехидратация, ясно е защо кафето трябва да бъде ограничено или дори по-добре изобщо да бъде изключено.
 • Основният ефект на кафето върху сърдечно-съдовата система е да повиши кръвното налягане и да стимулира контрактилитета на сърцето. В тази връзка не трябва да пиете кафе с повишено налягане. Увеличението на сърдечната честота неизменно води до паралелно увеличаване на дишането, което от своя страна води до още по-голяма загуба на течности..
 • Кафето помага за извличането на калций от костната тъкан. Недостигът на калций по време на бременност е силен аргумент в полза на избягването на тази напитка. Също така танините, съдържащи се в кафето, пречат на усвояването на желязо от храни и лекарства, което е важно за жените с нисък хемоглобин.
 • Също така кафето възбужда нервната система и стимулира сърдечно-съдовата система не само на жените, но и на плода, което може да повлияе отрицателно на развитието на бебето..
 • Чаят съдържа и танини, което допълнително засилва усвояването на желязото. Освен това, поради високото съдържание на танини в зеления чай, усвояването на такъв необходим витамин през първата половина на бременността като фолиева киселина може да бъде нарушено..
 • Зеленият чай също има диуретично действие, но в по-малка степен от кафето. Също така, зеленият чай съдържа голямо количество кофеин, което повишава кръвното налягане. За жени с хипертония или дори с преходно повишаване на кръвното налягане само по време на бременност, такава напитка е противопоказана.
 • Плодови напитки и компоти. По този начин можете да разнообразите диетата си за пиене. Подкислената вода (лимон, кисели плодове) се усвоява по-добре от тялото и утолява жаждата добре. Такива напитки свеждат до минимум риска от отоци..
 • Сладки газирани напитки. Съдържанието на захар в тях е много високо, така че пиенето на сода води до бързо покачване на кръвната захар. В този случай тялото се опитва компенсаторно да разреди този "сироп в съдовете", привличайки течност в кръвния поток. Така се получава обратен ефект, нуждата от вода се увеличава. Сигурно сте забелязали, че когато пиете сода, жаждата ви се увеличава, искате да пиете все повече и повече..
 • Плодове и зеленчуци. Обикновено плодовете и зеленчуците не се отчитат като прием на течности. Само динята и краставицата са повече от 90% вода. Следователно да се каже, че водата може да бъде заместена еднакво с плодове и зеленчуци, в никакъв случай не е възможно.
 • Зеленчуците и плодовете са отлична алтернатива, ако лекарят препоръча ограничаване на водата поради някаква патология, но все още имате жажда. Сочните плодове ще помогнат да се справите с него.Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат включени в максималното количество във вашата диета и защото това е източник на фибри, което ще помогне да се справите с такъв симптом, който често съпътства третия триместър на бременността, като запек..

Каква вода е по-добра за бременни жени?

Ще започна с най-важното - не можете да пиете вода от чешмата.

Изглежда всеки знае за това. Но многократно е проверено на практика, че колкото и да се говори за това, винаги има такива, които не са чували, не знаят. По-точно тези, които не искат да чуят или знаят.

Водата от чешмата е опасна. Наскоро прочетох друг случай на потвърдена инфекция с легионела чрез чешмяна вода.

Като се има предвид, че периодът на бременността не е времето, когато жената има право на грешка, повтарям още веднъж - не можете да пиете чешмяна вода на бременна жена.

Сварена вода

Основните причини за вредата от такава вода са заключенията за наличието на хлорни съединения в нея. В съвременните големи централизирани пречиствателни станции хлорирането като метод за почистване на практика не се използва. Този метод беше заменен от озониране, ултравиолетово облъчване, ултразвук и други съвременни методи за дезинфекция..

Но поради евтиността на суровините за такова пречистване на места все още се използва хлор. Често се използват комбинирани методи за пречистване и дезинфекция на водата, например хлориране и третиране с ултравиолетова радиация.

Хлорът е летливо вещество, което се изпарява, когато водата се утаи. Ето защо е важно да защитите чешмяна вода, преди да я използвате, ако съществува такава спешна нужда..

Врящата вода не винаги убива вредните бактерии в нея. За някои видове бактерии и вируси високите температури са фатални само при продължително излагане. Но никой от нас не ври вода в продължение на 15 минути, преди да свари чай...

Пречистена чешмяна вода

Като правило водата се пречиства с помощта на различни филтри. Това могат да бъдат филтърни кани, дюзи за крана, инсталации, свързани с тръби, които пречистват водата, преди да я подават директно към крана.

Кани с филтър са често срещани, тъй като на пръв поглед изглеждат „евтини и весели“. Просто трябва да знаете, че подобни кани не са в състояние да предпазват от бактерии. Освен това патроните на такива филтри не могат да пречистят адекватно водата поради лошото качество на нашата чешмяна вода. Така се оказва, че експлоатационният живот не е преминал и вече няма пречистване на водата.

Филтрационните единици се различават по степен (брой етапи на пречистване) и методи на пречистване, в способността за последваща минерализация на водата. Следователно е невъзможно да се каже недвусмислено, че това е най-добрият или далеч от най-добрия метод за почистване, без да се вземе предвид определен модел на филтриращата инсталация..

Но ако сте собственик на нов модел стационарен филтър (мембранен филтър с минерализатор), който осигурява пречистване на водата от тежки метали, бактериални и вирусни агенти и допълнително обогатяване с полезни минерали, тогава за вас е по-лесно да решите проблема с чистата вода по време на бременност. Днес се смята, че такава вода не предизвиква безпокойство. Във всеки случай той е много по-чист и безопасен, отколкото да го почиствате у дома, използвайки други методи..

Бутилирана вода

Обърнете внимание на информацията на опаковката на бутилирана вода, тъй като повечето вода, доставяна до дома ви, е обикновена, пречистена чешмяна вода. Много хора се доверяват само на бутилирана вода за деца, но нейният състав (количество минерални соли) е адаптиран директно към нуждите на малък организъм. Определено няма да има вреда от това, но ползата ще бъде малка..

Минералните води (лечебни, лечебни) за бременни жени могат да се предписват само от лекар. Съдържанието на минерални соли в тях е високо, което може да повлияе негативно на функционирането на бъбреците, които изпитват двоен стрес..

По-добре е да не пиете газирана вода за жена, която носи дете. Такава вода може да провокира метеоризъм, киселини и дори обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт..

Кислородната вода става все по-популярна. Обогатената с кислород вода се позиционира като много полезна за бременни жени. Това не е нищо повече от маркетингов трик..

Кислородът е газ, така че след 15-20 минути след отваряне на такава бутилка той ще се изпари. Можете да го пиете през това време, но струва ли си. В края на краищата всички препоръчват на бременните жени да пият на малки глътки, бавно, така че чувството за жажда да изчезне, а бъдещата майка няма време да пие твърде много. Както при храната: ситостта изостава, така че яжте бавно, за да не ядете много.

По време на бременността жената трябва да се вслушва в себе си, в своите чувства и нужди. Жаден - пийте вода. Не искате да пиете много - и не е нужно да се насилвате. Нормално функциониращото тяло е в състояние да регулира самия воден баланс и незабавно подсказва с чувство на жажда, че е време да пие.

И ако има някакви предпоставки за нарушаване на метаболитните процеси в организма на бъдещата майка, тогава основният съветник за вас ще бъде лекарят, който води бременността ви. В края на краищата той знае всички нюанси на хода на вашата бременност, анализира здравословното състояние на жената преди бременността и директно в момента.

Колко течност трябва да пие бременна жена: дневен прием и препоръчителни напитки

Често лекарите препоръчват да се ограничи количеството консумирана течност, за да се предотврати оток. Бъдещата майка трябва да приеме този съвет сериозно. Колко вода да се пие по време на бременност на ден? Какво трябва да пият бременните жени? Как да намалим тежестта върху бъбреците? За това по-долу в статията.

 1. Ролята на водата в тялото на бременна жена
 2. Прием на течности по време на бременност
 3. Характеристики на течността за пиене
 4. Дневник за бременна жена в случай на оток
 5. Как да пием правилно течности по време на бременност
 6. Препоръчителни напитки
 7. Какво да огранича и защо
 8. Интересно видео: характеристики на приема на течности по време на бременност

Ролята на водата в тялото на бременна жена

Водата е основата на целия живот. По време на бременността цялото развитие на детето протича във водната среда. От момента, в който зародишните клетки се сливат до раждането, плодът е заобиколен от околоплодна течност. Без нея развитието на бебето е невъзможно..

Функции на водата в тялото на бъдещата майка:

 • участва в процеса на кръвообращение на майката и детето;
 • образуването на околоплодна течност;
 • осигурява еластичност на кожата, предотвратявайки развитието на стрии;
 • участва в поддържането на здравето на ставите и връзките;
 • нормализира изпражненията и предотвратява запек;
 • участва в прочистването на организма и премахването на токсините.

Бременните жени често забравят за важността на това вещество. Като правило бъдещите майки се фокусират върху консумацията на достатъчно витамини и минерали, забравяйки за водата..

Липсата на течност може да причини сериозни малформации на бебето и усложнения по време на бременност..

Пиенето на твърде много вода обаче също е нежелателно. Голямо количество течност, която пиете, може да причини развитие на оток и нарушена бъбречна функция..

Прием на течности по време на бременност

Много лекари препоръчват на бременните жени да намалят количеството вода, което пият през деня. Как да пиете правилно вода по време на бременност, за да не навредите на бебето и тялото си?

През първите 12 седмици от перинаталния период няма ограничения за количеството консумирана вода. Трябва обаче да се придържате към препоръките на диетолозите и да пиете поне 8-9 чаши чиста вода на ден (около 2 литра).

С правилното развитие на бременността през 2-ри триместър не можете да намалите количеството консумирана течност.

Ако бъдещата майка има патологии на отделителната система или започне да се появява оток, употребата трябва да бъде ограничена.

Не се препоръчва да се пие много вода от 28-та седмица на перинаталния период. Това се дължи на факта, че дори при здравословна бременност растящият плод изстисква вътрешните органи.

Обемът на кръвта, който бъбреците трябва да филтрират, се увеличава значително. Следователно, допълнителният обем течност само увеличава тежестта върху бъбреците и отокът често се появява при жените..

Характеристики на течността за пиене

След като са чули препоръките на лекаря за ограничаване на течностите, бъдещите майки често задават въпроса "Защо не трябва да пиете много вода по време на бременност?" Има основна причина - заболявания и нарушения във функционирането на органите на отделителната система, които водят до появата на отоци.

Важно е бъдещите майки да бъдат регистрирани и наблюдавани в предродилната клиника. Лекарят, водещ бременността, може своевременно да открие проблема и да коригира методите за отстраняването му.

Бъбречните заболявания и отоци изискват намаляване на дневния прием на вода и други течности. При диагностицирани заболявания обемът на водата след 20 гестационна седмица не трябва да надвишава 1,5 литра на ден.

В същото време се препоръчва да започнете да намалявате приема на сол. От своя страна това ще намали нуждата от допълнителна течност..

Жените с патологии на бъбреците и отделителната система, както и със сърдечно-съдови заболявания се препоръчват да се подлагат на редовни прегледи и изследвания.

В случай на остър ход на заболяването или много тежък оток, на бъдещата майка се препоръчва да се подложи на болнично лечение.

Дневник за бременна жена в случай на оток

Подуването е много тревожен симптом. Те често сигнализират за развитието на гестоза (късна токсикоза). При това състояние бъбреците на бременна жена не могат да се справят с увеличеното натоварване. Това състояние е изпълнено с негативни последици за жените и децата..

Ако подозирате оток, бременните жени се съветват да водят специален дневник. Необходимо е да се запише количеството вода, което се е пило на ден..

Освен това жената трябва да се претегля ежедневно и да записва теглото си. Това ще помогне навреме да забележите сериозни нарушения в отделителната система..

Воденето на дневник на бременността ще ви позволи да наблюдавате здравето си през цялото време и съответно здравето на детето.

Как да пием правилно течности по време на бременност

За предотвратяване на отоци е необходимо пиене на вода според препоръките на лекарите и диетолозите.

Правила за питейна вода в перинаталния период:

 • целият обем течност трябва да бъде разпределен равномерно през целия ден;
 • интервалът между питейната вода трябва да бъде 1,5-2 часа;
 • трябва да пиете вода на малки глътки;
 • препоръчително е винаги да имате малка бутилка чиста, неподвижна вода със себе си.

Дневният прием на вода за бъдещи майки е приблизително 2 литра. Не можете да изпиете 1,5 от тях сутрин и да разпределите останалата част от обема за деня.

Препоръчителното дневно количество трябва да се раздели на равни обеми и да се пие на редовни интервали..

Бъдещите майки винаги трябва да имат вода със себе си. Това ще предотврати вероятността от пиене на твърде много вода в случай на силна жажда..

Малки глътки и бавна скорост на преглъщане дават време сигнал за прием на вода да достигне до мозъка, което сигнализира, че тялото е достатъчно хидратирано.

Препоръчителни напитки

Не всички напитки са полезни за жени, които очакват бебе. Всички лекари и диетолози се съгласяват какво да пием за бременни жени;

 • питейната вода трябва да бъде чиста, без допълнителни примеси под формата на аромати и аромати;
 • категорично е невъзможно да се пие вода от чешмата;
 • нежелателно е да се пие сода, наличието на въглероден диоксид в такава вода влияе отрицателно върху благосъстоянието на майката и детето.

Водата трябва да бъде основната напитка за бременна жена. В допълнение към него можете да включите следните напитки в диетата си:

 • компоти от пресни и сухи плодове без добавена захар;
 • сокове (не повече от 1 чаша на ден);
 • плодови инфузии;
 • отвари от билки;
 • отвара от шипки;
 • плодови напитки.

Какво да огранича и защо

Бъдещите майки трябва да бъдат внимателни не само към храненето, но и към приема на течности. Не всички напитки са полезни за малко дете, което се развива. Струва си да намалите употребата или да изоставите напълно следните напитки:

 • алкохолни и алкохолни напитки (включително безалкохолна бира);
 • кафе;
 • зелен чай;
 • Черен чай;
 • сладка сода и изкуствени лимонади;
 • компоти от консерви.

Кафето и чаят са богати на кофеин. Той възбужда нервната система и може да причини преждевременно раждане или спонтанен аборт. Лекарите препоръчват напълно да се откажат от тези напитки по време на раждането на дете..

Захарните газирани напитки не носят полза за бременната жена. Той е източник на допълнителни калории.

Водата по време на бременност играе важна роля в развитието на бебето. Никой биологичен процес не протича без него. Но дори питейната вода трябва да се прави с повишено внимание..

Фразата на жената „Пия много вода“ по време на бременност е тревожен сигнал. Това може да сигнализира за проблеми във функционирането на бъбреците и отделителната система..

Медицински препоръки за бременни жени, колко вода да се пие на ден

От момента на зачеването до раждането детето е в околоплодните води, което е необходимо за нормалното развитие на бебето.

Ето защо поддържането на водния баланс е важно по време на бременност. Адекватното пиене ще облекчи състоянията, свързани с раждането на бебе.

За това колко вода трябва да пият бременни жени на ден, възможно ли е да има много течност, каква трябва да бъде, ще разкажем в статията.

Какво определя дневната норма по време на бременност?

Фактори, които влияят на дневния прием по време на бременност:

 1. Метеорологично време. В жегата изпотяването се увеличава и съответно настъпва загуба на влага. В тази връзка дневната норма трябва да се увеличи с около 500 ml..
 2. Гестационна възраст. През първия триместър се образуват околоплодни води, което изисква повече пиене. През последните месеци, напротив, количеството консумирана вода е намалено.
 3. Дихателни проблеми и висока температура. През този период дневната норма трябва да се увеличи с около 600 ml. Това ще ускори лечебния процес и ще помогне за премахването на токсините..
 4. Повръщане и диария. Нарушенията на стомашно-чревния тракт провокират дехидратация. За да компенсирате загубата, добавете поне 3 чаши вода към дневната доза..
 5. Телесна маса. Колкото повече тегло на жената, толкова повече пиене е необходимо..
 6. Придружаващи заболявания. В този случай дневната норма на консумация на вода се определя от лекуващия лекар..
 7. Прием на лекарства и витаминни комплекси. Абсорбцията на активни вещества става само ако се спазва водният баланс.
 • за жени с тегло 50 кг - най-малко 2 литра;
 • с телесно тегло 80 кг - до 3 литра.

Всяко здравословно разстройство, което изисква промяна във водния режим, трябва да се наблюдава от лекар..

Възможно ли е да има много течност, защо не?

Тялото е в състояние да се справи с недостига на вода, докато свръхпредлагането е много по-трудно. Негативните ефекти са особено забележими по време на бременност. Това се дължи на повишената тежест върху бъбреците..

Поради това не се препоръчва да се консумират повече от 2 литра течности на ден, а през третия триместър не повече от 1,5 литра. Излишъкът провокира отоци, наддаване на тегло, може да причини нарушения в развитието на детето и проблеми по време на раждането.

Колко трябва да пие една жена на ден?

През първите месеци на бременността е важно да набавите необходимото количество вода, за да предотвратите негативни последици..

Нормата на ден зависи от теглото на жената:

 • 50 кг - 2 литра вода;
 • 60 кг - 2,3 л;
 • 70 кг - 2,5 литра;
 • 80 кг - около 3 литра.

Приемът на вода може да варира в зависимост от продължителността на бременността. Трябва да пиете всеки път, когато почувствате жажда, но не трябва да злоупотребявате с това.

Ако според показанията е необходимо да се ограничи употребата на вода, лекарят индивидуално определя нормата.

Първо тримесечие

Експертите са единодушни, че една жена през този период трябва да пие поне 2,5 литра на ден. Спазването на нормите за консумация е предотвратяване на токсикоза в ранните етапи..

При определяне на необходимия обем вода се вземат предвид здравето на жената, нейното тегло и ходът на бременността..

Второ

През този период експертите препоръчват да се намали скоростта на консумирана вода. Отокът може да се появи около 20-та седмица. Това се дължи на голямото натоварване на вътрешните органи на жената, по-специално на бъбреците..

Струва си обаче да се помни, че дефицитът на H2O през този период е също толкова опасен, колкото и излишъкът му. Увеличаването на матката провокира нарушение на отделянето на урина, което може да причини инфекция на пикочно-половата система.

Има обаче условия, при които намаляването на нивото на потребление е противопоказано. При наличие на хронични патологии, като уролитиаза, разширени вени или захарен диабет, липсата на вода може да влоши състоянието, което представлява опасност за живота на майката и детето.

Трето

През този период трябва да се намали дневното количество вода. При нормално протичане на бременността не са необходими повече от 1,5 литра.

Този период се характеризира с подуване на краката, което може да показва излишък на вода в тялото или да е причина за други нарушения.

Подпухналостта може да възникне и при липса на вода, когато тялото, съхраняващо вода в тъканите, се опитва да компенсира липсата си. Когато се диагностицира излишък от входяща вода, на жената се препоръчва да намали скоростта на прием, за да намали натоварването на бъбреците..

Как да се справим с постоянно чувство на жажда?

По време на бременност, особено през първия триместър, жените са по-жадни от обикновено. Бъдещата майка трябва да пие повече, за да остане хидратирана и да отговори на нуждите на бебето..

Ако постоянното желание за пиене е причинено от физиологични причини, достатъчно е да коригирате диетата и да спазвате режима на пиене. Когато постоянното чувство на жажда е симптом на заболяване, се предписват лекарства..

Какви напитки трябва да пиете?

Чистата вода е основната напитка за бременна жена. В допълнение към това можете да включите в диетата:

 • отвари от билки и шипки;
 • компоти от сушени и пресни плодове без захар;
 • сокове (не повече от 1 чаша на ден);
 • плодови инфузии;
 • плодови напитки.

Напитките трябва да се пият бавно, на малки глътки. Този метод ви позволява да попълните водния баланс в тялото..

Можете да научите за това как да пиете вода по време на бременност тук, за правилното използване на водата от хората - тук.

Заключение

Скоростта на консумация на вода на ден ще помогне да се определи лекарят, който води бременността. Постоянното желание за пиене може да показва проблеми с отделителната система и бъбреците.