Тамара, майка на две дъщери, отговори честно на въпроси от поредицата „кога за моя син“:

- Да, ще се радвам. Но когато си спомня, че почти ще трябва да живея в предродилна клиника, да взема тестове, да ставам рано за това... - и тя махна с ръка: казват, че вече не е способна на това.

И вие можете да го разберете. Списъкът с прегледите и тестовете, които трябва да се правят по време на бременност, може да бъде поразителен, особено за тези, които ще станат майка за първи път. И възникват много въпроси: защо толкова много неща, необходимо ли е да се изпълнява „програмата“ от и до или е възможно да се откаже нещо...

Разбира се, всяка бъдеща майка има право сама да отговори на тези въпроси. Но за начало все пак ви съветваме да не отрязвате от рамото (здрав съм и нямам нужда от нищо от това!), А да се запознаете с информацията за това какви прегледи лекарите съветват бременните жени и защо.

Станете регистриран! Първи триместър (1 - 12 седмици)

Ако за първи път ще отидете в антенаталната клиника, за да се регистрирате, имайте предвид, че при нападение няма да е възможно да го направи. И въпросът не е в опашките, а във факта, че регистрирането на бъдеща майка в регистъра е сериозен и не бърз въпрос. Акушер-гинекологът ще ви интервюира подробно и ще въведе цялата получена информация в специална извадка от медицинска карта, която се поддържа през цялата бременност.

Въпроси, които лекарят ще зададе, наред с други:

 • Имало ли е случаи на психични, онкологични и други сериозни заболявания в семейството, нарушения на ендокринната система или малформации на органите?.
 • Имаш ли някакви алергии.
 • Имали ли сте някакви инфекциозни (генитален херпес, трихомониаза, хламидия и др.) И / или гинекологични (миома на матката, дисфункция или новообразувания на яйчниците и др.) Заболявания. Имаше ли гинекологични операции, по каква причина.
 • Какви са особеностите на менструалния цикъл (кога е установен, има ли нередности и т.н.)
 • Колко бременности бяха и как приключиха.
 • Какви контрацептиви са използвани.

Този брой въпроси не трябва да ви изненадват или дразнят: всички те имат за цел да гарантират, че нищо не се пропуска и да ви помогнат безопасно да носите и раждате бебето си. Затова е по-добре да се подготвите предварително, да запомните или да изясните информация. Дори по-добре, носете извлечения от медицински записи, резултати от тестове и други изследвания, ако тази информация не е в медицинската карта на клиниката, където ще се регистрирате. Не се смущавайте, няма да изглежда като ненужна корозия и скучно. Напротив, лекарят ще разбере, че си има работа с бъдеща майка, която приема позицията си сериозно. И това винаги предизвиква уважение и съчувствие (при всички случаи от добри специалисти; а вие самите не искате да навлизате в лошите, нали?)

В допълнение към подробното проучване акушер-гинекологът определено ще проведе преглед, който също ще отнеме много време. В края на краищата ще е необходимо да се инспектира кожата (за да не се пропуснат проявите на анемия, херпес, проблеми с бъбреците и т.н.) и щитовидната жлеза и млечните жлези, краката (за да се изключат разширените вени). Необходим е и гинекологичен преглед, той ще помогне да се гарантира, че няма нарушения в структурата на органите на бременната жена. Освен това по време на него лекарят ще вземе тампон от влагалището (той ще покаже липсата или наличието на бактериална инфекция).

В края на посещението ще получите цял набор от насоки за изследване, които ще трябва да бъдат завършени в близко бъдеще.

Какво трябва да предадете след регистрация:

 1. Кръвен тест за сифилис (RW), ХИВ, антитела срещу хепатит В и С (от вена).
 2. Кръвен тест за кръвна група и Rh фактор (от вена).
 3. Клиничен кръвен тест (от пръст). Той ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта.
 4. Биохимичен кръвен тест (от вена). Това ще помогне да се установи дали в кръвта на бременна жена има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, необходими за правилното развитие на ембриона (плода).
 5. Изследването на факторите на кръвосъсирването се нарича още коагулограма (от вена). Резултатите от него ще покажат дали бъдещата майка има кръвни заболявания, които нарушават съсирването. Лекарите трябва да знаят това, тъй като ниското съсирване е изпълнено с усложнения или дори прекъсване на бременността (в резултат на кървене или преждевременно отлепване на плацентата), а високото съсирване - чрез бавно движение през съдовете, което може да увреди бебето.
 6. Общ анализ на урината. Ще даде информация за плътността и състава на урината, което ще премахне бъбречни проблеми или диабет.

На бъдещите майки, чиято бременност протича без усложнения, трябва да се правят общи кръвни тестове и урина веднъж месечно. Обикновено се взема флорен тампон при първото посещение, на 28-30, 36 седмици или при необходимост.

Един и половина до два месеца преди предварителната дата на доставка, тестовете ще трябва да се правят по-често: общи изследвания на кръвта и урината - веднъж на всеки две седмици.

Освен това, ако все още не сте направили ултразвук, лекарят ще го предпише. По време на изследването те ще видят как се развива ембрионът, дали размерът му съответства на гестационната възраст, повишен ли е тонусът на матката, има ли новообразувания в него или в придатъците. Тази информация също е изключително важна и помага да се избегнат много проблеми..

Също така, през първия триместър (по-близо до края му) се провежда изследване, което включва кръвен тест (от вена), който разкрива аномалии в развитието на детето, и ултразвуково сканиране, по време на което експертите определят степента, до която бебето може да има някои генетични аномалии.

Ако всичко е наред, значи сте завършили „минималната програма“ за първия триместър и можете да живеете спокойно (разбира се, не забравяйте да посетите лекар своевременно).

В случай на усложнения може да се наложи „максимална програма“:

 1. Ако кръвта на майката съдържа антитела срещу вируса на хепатит (няма значение, В или С), тогава ще й бъде предписан подробен биохимичен кръвен тест, включително изследване на чернодробните ензими и ултразвуково изследване на този орган.
 2. Ако се открие анемия, бременната жена ще бъде изпратена за биохимичен кръвен тест, с помощта на който се определя нивото на серумно желязо (тежестта на анемията зависи от това).
 3. Разликата между Rh факторите на бъдещите майки (-) и бащите (+) е причина да се вземе кръвен тест за Rh антитела (от вена). Откриването им е тревожен сигнал. В крайна сметка това означава, че бебето е наследило положителния Rh фактор на баща си и това заплашва с резус конфликт и хемолитична болест. В този случай е необходим специален контрол за здравето на майката и бебето..
 4. Допълнителни прегледи за инфекции се предписват на бременни жени, ако са имали херпес, хламидия, токсоплазмоза и др., Или ако имат анамнеза за хронично възпаление на придатъците, извънматочна или неразвиваща се бременност, спонтанен аборт, плацентарна недостатъчност, многоводие. Не забравяйте да изследвате онези бъдещи майки, чиито предишни деца са родени с признаци на инфекции (пневмония, конюнктивит и др.) Или лезии на централната нервна система.
 5. Наличието на бъдещи родители или техни близки роднини на малформации или заболявания на сърцето, бъбреците и други органи е добра причина за по-нататъшно изследване и консултация с генетици.
 6. Ако бременна жена има признаци на ранна токсикоза или заплаха от спонтанен аборт, ще бъде извършен и задълбочен преглед..
 7. Привичен спонтанен аборт или неразвиваща се бременност, както и малформации на предишните деца на жената - основата за насочване на пациента към генетика.

Посещения при акушер-гинеколог:

До 20-та седмица - веднъж месечно.

От 20-та до 33-34-та седмица - 2 пъти месечно.

От 33-34 седмици преди раждането - веднъж на всеки десет дни.

От 37-та седмица - веднъж седмично.

Какви други специалисти трябва да посети бъдещата майка:

Терапевт:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Това се прави, за да се гарантира, че няма заболявания, които могат да попречат на успешния ход на бременността..

Окулист:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Лекарят ще провери състоянието на зрението на бременната жена, ще даде препоръки за начина на раждане. Ако няма проблеми, посещението ще бъде еднократно. В противен случай може да се наложи постоянен надзор на специалисти..

Зъболекар:

До 12 седмици.

Посещението при зъболекар може да помогне да се избегне развитието на патогени в неопесъчената устна кухина.

Продължаваме да се подготвяме. Втори триместър (13 - 26 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяко посещение при Вашия триместър при Вашия лекар ще се измерват Вашата коремна обиколка и височина на очното дъно. Освен това се изискват измервания на теглото. Това е необходимо, за да може лекарят да види дали бебето се развива нормално и бъдещата майка напълнява.
 • На 16-та и след това на 22-ра седмица, като правило, се предписват следните ултразвуци. По време на тях ще бъде обърнато специално внимание и на съобразяването на размера на плода с гестационната възраст. В допълнение, изследването ще помогне да се установи дали трохите имат малформации и какво е състоянието на плацентата (дебелина, размер, степен на зрялост и съответствие на степента на зрялост с термина) и местоположението му.
 • След 18 седмици отново тест за кръвна захар.
 • През второто тримесечие, като се използва изследване на нивото на протеини (алфа-фетопротеин и хорион гонадотропин), се идентифицират рисковете от хромозомни аномалии и вродени малформации на плода.

"Максимална програма":

 • Ако бъдещите родители са на възраст над 35 години, единият (или и двамата) е болен от хламидия, херпесвирусна инфекция и т.н. или има малформации на органите, на 17 - 20 седмици лекарят ще предпише пренатална диагноза. Това проучване ще помогне да се открият онези сериозни генетични нарушения, които не могат да бъдат открити с ултразвук.
 • Въз основа на резултатите от пренаталната диагностика акушер-гинекологът и генетикът решават дали да изпратят пациента за изследване на околоплодните води. Амниотичната течност за анализ се взема през пункцията на мембраните. Освен това може да се предпише кръвен тест на бебето. Материалът за него се взема с помощта на кордоцентеза (пункция на пъпната връв).
 • Могат да бъдат предписани допълнителни проучвания, ако здравето на бъдещата майка предизвиква безпокойство (например има сърдечни дефекти, бъбречни заболявания или захарен диабет).

Схемата от изследвания и анализи, които съвременната местна медицина предлага на бъдещите майки, ви позволява максимално да защитите както самата жена, така и бебето.

Случаят се движи към края. Трети триместър (26 - 40 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяка среща лекарят продължава да измерва коремната обиколка, височината на дъното на матката и теглото на бъдещата майка.
 • На 26-та седмица се прави още един ултразвук. Ако обаче бременната жена се чувства добре и резултатите от предишния ултразвук са били в нормални граници, лекарят може да реши да не провежда това проучване..
 • Доплер изследванията се извършват от 28-29 седмици. Въпреки че външно всичко, което се случва, е подобно на конвенционалния ултразвук, този метод на изследване показва кръвния поток на детето и това помага да се разбере дали получава достатъчно кислород и хранителни вещества..
 • Седмица 33 е времето на първата кардиотокограма (CTG). Тя дава на лекарите информация за благосъстоянието на бебето. По-близо до раждането изследването се повтаря. В същия период може да се предпише друг ултразвук, тъй като е на по-късните етапи от сто
 • На 30, а след това на 36-38 седмици се предписват повторни кръвни тестове за ХИВ, сифилис. Резултатите от теста се въвеждат в обменна карта, която бременната жена трябва да вземе със себе си в болницата.
 • На 38 - 40 седмици отново ще имате ултразвуково сканиране. Той ще покаже положението на бебето, пъпната връв, както и състоянието и степента на зрялост на плацентата.

"Максимална програма":

 • Ако според резултатите от CTG детето не се чувства достатъчно добре и е необходимо да се открият причините за това, отново се предписва ултразвукова доплерометрия.

На финалната линия

По време на раждането лекарите наблюдават състоянието на родилката: цвета на кожата и лигавиците, пулса, дишането и налягането. Освен това се извършва сърдечно наблюдение - с помощта на сензори, фиксирани върху корема на родилката, те следят сърдечния ритъм на бебето по време на контракциите.

Делото е направено, ако можете да бъдете прегледани!

Ден след раждането на бебето се правят общи изследвания на кръвта и урината.

На първия или втория ден може да Ви бъде предписана хемостазиограма. Това се прави за навременна диагностика и предотвратяване на усложнения, причинени от твърде бързо или бавно движение на кръвта през съдовете, в следните случаи:

 • След всяка хирургическа интервенция (те включват цезарово сечение или ръчно отделяне на плацентата).
 • Ако мама има разширени вени.

3 - 5 дни - време за ултразвук. С негова помощ ще се установи как матката се свива, дали в нея има парчета от плацентата и / или натрупвания на кръвни съсиреци, както и признаци на възпаление.

Това е всичко. Може да изглежда, че този списък наистина е твърде дълъг. Но ако разпръснете всички предмети в продължение на девет месеца, се оказва, че всичко не е толкова страшно. А здравето - ваше и на бебето - е основателна причина да се подложите на всички необходими прегледи и необходими изследвания.

Ана се убеди в това от собствения си опит. Двете й дъщери бяха дългоочаквани (най-голямата се роди, когато Ана беше на 33, а най-малката на 35) - раждането им беше предшествано от години и години на стерилитет. През цялата първа бременност бъдещата майка внимателно следваше инструкциите на лекарите. Освен това коагулограмата показва проблеми с коагулацията на кръвта, тя трябваше да бъде наблюдавана в специализиран център, чиито специалисти знаеха как да й помогнат. В резултат на това се роди силно и здраво момиче навреме.

Втората бременност беше не по-малко неочаквана. Най-голямата дъщеря изискваше много внимание, нямаше кой да помогне на Ана (съпругът й беше постоянно в командировки, бабите живееха далеч, а самата Ана не се съгласи с бавачка). В резултат на това жената се обърна към специалисти по проблеми със съсирването на кръвта едва на тридесет и четвъртата седмица, но тя се увери, че тестовете, взети в антенаталната клиника, показват само незначително превишаване на нормалните параметри. В резултат, преди да дойдат резултатите от изследванията, направени в специализиран медицински център, Анна започна да кърви. Поради преждевременно отлепване на плацентата, тя претърпя спешно цезарово сечение. Най-малката дъщеря се роди на тридесет и петата седмица. Тогава същият лекар, който видя първата си бременност, внимателно подхвърли:

- Виждате ли, надявах се на „може би“, дойде при нас твърде късно и нямахме време да предотвратим отряда.

Ана само кимна с печал. Самата тя разбра, че греши. За щастие грешката не беше фатална. Най-малката й дъщеря беше спасена. И въпреки че тя и съпругът й трябваше да издържат няколко ужасни дни, момичето скоро започна да се възстановява. Сега, четири години по-късно, здравето на бебето е в пълен ред. Но на всички свои познати на бъдещи майки, Анна, ако я помолят за съвет, препоръчва внимателно изслушване на лекарите, стриктно спазване на техните указания и препоръки и не разчита на същото „може би“, което някога ги е разочаровало с дъщеря й.

Внимание! Всички условия и видове изследвания в статията са приблизителни и могат да варират. Данните по-горе ще ви помогнат в контур да си представим какво, защо и кога ще назначат специалисти по време на бременност. Ще получите по-подробна, пълна и актуална информация от Вашия лекар.

Регистрация за бременност. Плащания 2020, как се случва, какви тестове да вземете

Жена по време на бременност трябва да премине през процедурата за регистрация. Навременното посещение на лекар помага да се контролира за период от 9 месеца, да се предотврати и своевременно да се елиминират възможните патологии, които заплашват смъртта на бебето.

Процедура за регистрация за бременност

Регистрацията за бременност е описана в нормативните правни актове на Руската федерация и е отговорност на всяка жена, която забременее. Регистрацията на бременността се извършва в медицинско заведение, което предоставя акушерски и гинекологични услуги.

Тази мярка помага да се следи здравословното състояние на бъдещата майка и нейното неродено бебе, за да се предотврати навреме възможни усложнения.

Наблюдението се осигурява от:

 • Женска консултация, намираща се по местоживеене или регистрация. Услугите на медицинския център се предоставят безплатно. Когато се свързва, бъдещата майка отива при акушер-гинеколог, който ще следи състоянието й през целия 9-месечен период. Ако желаете, можете да се прикачите към гинекологичната консултация, като напишете подходящо заявление.
 • В частна клиника, лицензирана да предоставя акушерски, гинекологични услуги, издаване на обменна карта и акт за раждане. Обжалването предполага договорно основание.

На бъдещата майка силно се препоръчва да се регистрира преди 12-та седмица от бременността.

Ранната регистрация помага:

 • своевременно премахване на патологии, които се появяват през 1 триместър;
 • определете точната дата на раждане и бременност;
 • наблюдава състоянието на младата майка, предотвратява и премахва заболявания, които могат да доведат до усложнения и патологии в развитието на бебето;
 • получавате еднократно парично обезщетение.

За спокоен курс от 9-месечен период е най-добре да изберете акушер-гинеколог, който преди това е прегледал и лекувал жена. При липса на "собствен" лекар (ако има достатъчно средства) се препоръчва да се сключи споразумение с платен специалист.

В идеалния случай трябва да посетите лекар, практикуващ в родилния дом. Така младата майка ще бъде по-спокойна не само по време на носенето на детето, но и по време на раждането. При липса на финансова възможност трябва да се свържете с областната предродилна клиника при назначения на сайта лекар.

Документи за регистрация за бременност

Регистрацията за бременност се извършва при наличие на:

 • паспорти;
 • медицинска застрахователна полица;
 • удостоверение за пенсионно осигуряване.

По време на първата консултация лекарят започва:

 • Индивидуална карта на бременна жена, съхранявана в лечебно заведение.
 • Разменната карта е основният документ, съдържащ цялата информация за здравето на жената и нейното дете, проведените изследвания и техните резултати. Издава се на бъдещата майка на 23 седмици.

Преди раждането (75 седмици) се предоставя акт за раждане, който е необходим за избор на родилен дом и последваща регистрация в него. Регистриран преди 12-та седмица, се изисква представяне на сертификат на счетоводния отдел на работното място за изчисляване на еднократна сума.

За първото посещение на лекар трябва да подготвите:

 • Калъфи за обувки;
 • чиста пелена;
 • еднократен гинекологичен комплект (по избор).

По време на проверката:

 1. Лекарят интервюира младата майка, като събира информация за наличието на хронични заболявания, ДНК патологии в семейството на жената и бащата на детето, предишни операции и заболявания. Разпитва подробно за предишното раждане (ако има такова), времето за започване на сексуална активност, аборт.
 2. Провежда палпационен преглед на стол, по време на който диагностицира бременност, определя срока, взема цитонамазка върху микрофлората.
 3. Попълва индивидуалната и обменна карта на бременната жена, като се въвеждат данни за семейството и анамнезата на пациента.
 4. Измерва ръста, теглото на жената, определяйки максималното наддаване на тегло.
 5. Дава съвети относно храненето, начина на живот, насочва ви към необходимите консултации и анализи.

Какви тестове трябва да се преминат?

Регистрацията е придружена от преглед на жена за потвърждаване на бременност, съставяне на анамнеза, съдържаща информация за здравето на бъдещата майка и баща на детето, издаване на направления за прегледи, установени със законови актове на Руската федерация.

Проучвания, проведени преди 12 седмица:

 • OAM;
 • изследване на кръвта за определяне на съсирваемостта, Rh фактор, група, количество hCG;
 • биохимия;
 • тестове за наличие на антитела срещу HIV инфекция, сифилис, хепатит В и С;
 • вземане на кръв за откриване на инфекции с TORCH, водещи до ДНК патологии на плода (цитомегаловирус, рубеола, токсоплазмоза);
 • OAM;
 • културен резервоар за вагинална микрофлора за ППИ;
 • ЕКГ;
 • Ултразвук (показва маточна (или тръбна) бременност, броя на ембрионите, тяхното развитие);
 • прегледи, проведени от тесни специалисти (зъболекар, офталмолог, отоларинголог; терапевт).

Ако жената е диагностицирана със следните характеристики, се провеждат допълнителни изследвания:

 • хронична патология на вътрешните органи;
 • ДНК предразположение към деформации, заболявания на ембриона;
 • история на спонтанен аборт;
 • възраст над 35 години.

Повечето тестове се провеждат безплатно (с изключение на културата на резервоара за ППИ).

Регистрация в ранна бременност

Регистрацията за бременност в идеалния случай се извършва между 8 и 12 седмици. По това време лекарят може точно да установи присъствието на дете, изключвайки възможността за развитие на патология, която е причинила внезапно увеличение на хорион генадотропин.

Защо да се регистрирате с ранна бременност, можете да получите, като гледате това видео:

Ранното настаняване се препоръчва за:

 • Изключване на възможността за извънматочна бременност, която заплашва смъртта на жена.
 • Навременна диагностика на генитални патологии и полово предавани инфекции. Някои вируси и микроорганизми са способни да провокират ДНК патология на детето. Бързата диагностика и навременното лечение предотвратяват вредното въздействие на бактериите върху плода.
 • Предотвратяване на ранен спонтанен аборт. Особено подходящо за жени с анамнеза за спонтанен аборт.

Преди 4-та седмица регистрацията не се извършва поради възможността за спонтанно елиминиране на яйцеклетката.

Колко често да посещавате лекар?

Броят на посещенията при гинеколога зависи от гестационната възраст:

 • от 4-8-ма до 27-ма седмица - веднъж месечно;
 • от 28-ми до 35-и - на всеки 2 седмици;
 • от 36-ти - седмично.

Само за 9-месечен период трябва:

 • посетете гинеколог поне 7 пъти;
 • 2-г консултация с терапевт и зъболекар;
 • 1 път да бъде прегледан от УНГ и офталмолог;
 • направете поне 3 ултразвукови диагностики по това време (на 11-14, 18-21, 30-34 седмици);
 • претърпете 3 скрининга, за да определите количеството на hCG хормона;
 • издържат пълния брой тестове поне 2 пъти.

Ако бременната жена не се регистрира

Регистрацията за бременност е предпоставка за правилния ход на 9-месечния период и раждането на здраво бебе.

Ако няма желание да се регистрирате в предродилната клиника, жената губи:

 • пренатален отпуск по болест и всички дължими плащания по него;
 • еднократна помощ, издадена за ранна регистрация;
 • възможност за получаване на родово удостоверение, даващо право на избор на болница за майчинство;
 • самоуверено излага себе си и бебето на неоправдан риск, появата на патологии.

При липса на обменна карта с изброените тестове, бременната жена отива в инфекциозния родилен дом.

Кой има право на обезщетения през 2020 г. и размер на обезщетенията

Социалната политика на Руската федерация предвижда парично възнаграждение, което се дава на младите майки след раждането на бебе. През 2020 г. с указ на президента беше извършено преиндексиране на дължимите суми.

Видове плащания:

Помощ за ранно задаване

Ако една жена е регистрирана преди 12-та седмица от бременността, тя получава плащане от 689 рубли.

За да получите обезщетение, трябва:

 1. Кандидатствайте със заявление на мястото на работа, учене или службата за социална защита с молба, като приложите удостоверение, издадено от лекаря, при когото младата майка е кандидатствала.
 2. Помощта може да бъде получена в рамките на 6 месеца, считано от края на отпуска по майчинство.
 3. Парите се кредитират в рамките на 10-дневен период (до 26-ия ден от следващия календарен месец), след като организацията получи необходимите документи.

Помощ за майчинство

Сумата пари, преведена на младата майка от Фонда за социално осигуряване, след предоставяне на удостоверение за неработоспособност. Размерът на плащането зависи от средните официални доходи на жената за 2-те години, предхождащи постановлението.

Минималният размер на обезщетението се определя от нормативни правни актове в размер на 51 919 рубли. (на база доход, равен на 11250 рубли на месец). Посочената сума се получава от безработни и редовни студенти.

Изплащания:

Интервал от време (изчислени дни)Минимум (руб.)Максимум (руб.)
140 (нормална бременност)51919301000
156 (за сложен труд)57852.7335507,65
194 (бременност, водеща до раждането на 2 или повече деца)71944.9417233,86

Максималните плащания не трябва да надвишават 301 хиляди рубли.

Следните могат да разчитат на получаване на суми пари:

 • работещи (безработни) млади майки;
 • редовни студенти;
 • бременни жени, загубили работата си поради фалита на предприятие;
 • жени, които служат във вътрешните и външните войски.

За да прехвърлите средства, трябва да се свържете със счетоводния отдел на фирмата работодател (социална служба, университет), като предоставите удостоверение за неработоспособност, издадено от предродилната клиника (частна клиника, лекар).

Еднократно плащане при раждане на дете

Парична сума, дължима на плащане на родителите на детето по повод добавянето към семейството.

FSS е включен в списъка въз основа на:

 • удостоверение, издадено от службата по вписванията за регистрация на новородено;
 • удостоверения за раждане;
 • изявления на майка или баща;
 • удостоверение, потвърждаващо неполучаването на обезщетения от другия родител.

Документите са в:

 • счетоводен отдел на организацията;
 • Университет (ако родителите са редовни студенти);
 • USZN (услуга за социално осигуряване, намираща се на мястото на регистрация) или MFC.

Това плащане се дължи на лица, които са осиновили (осиновили) бебе при подаване на заявление и документ, потвърждаващ осиновяването. Сумата е 17 000 рубли, дължима за всяко дете поотделно.

Помощ за майчинство

След приключване на 140 календарни дни, една млада майка трябва да плаща месечно обезщетение, докато бебето достигне 1,5 години. Парите се превеждат от работодателя или USZN. Размерът на обезщетението е равен на 40% от средния месечен доход.

Ако жената не е назначена на работа, тя има право на не повече от 4500 месечно. Максималното изплащане не е определено.

Допълнителна месечна помощ за издръжка на първото дете

От началото на 2018 г. президентът на Руската федерация определи допълнителни плащания, дължащи се на млади семейства по повод добавянето към семейството.

„Плащанията на Путин“ се превеждат по сметката на младата майка, при условие че:

 • новороденото е родено след 01.01.2018 г.;
 • детето е нейното първородно дете;
 • бебето се счита за гражданин на Руската федерация и постоянно пребивава в границите на държавата;
 • всеки член на младо семейство има по-малко от 1,5 минимални работни заплати.

Млада майка може да се класира за пари, ако:

 • бебето е първо за нея, но 2-3-то за съпруга си;
 • новороденото е официално осиновено от нея.

Баща, настойник има право да получи дължимата сума пари в случай на смърт на майката.

Издръжката се заплаща при подаване на заявление до органите на USZN или MFC. При раждането на близнаци "плащанията на Путин" се отпускат само за 1 бебе. При спешна нужда законодателните актове позволяват изплащането на пари от майчински капитал (по искане на жена).

Майчин капитал

Сертификат в размер на 453 хиляди рубли. предоставени на семейството при раждането на второто дете.

Документът има право да получи в ръце:

 • майка;
 • баща;
 • настойник (осиновител);
 • самото дете (в случай на лишаване от родителска грижа).

Сертификатът може да бъде изразходван за:

 • домашно строителство;
 • закупуване (разширяване) на жилищна площ;
 • образование на деца;
 • увеличаване на натрупаната част от пенсията на майката;
 • възстановяване на разходите за лекарства и медицински консумативи, закупени за нуждите на дете с увреждане.

От 01.01.2018 г. на президента е разрешено, ако е необходимо, да отпуска месечна помощ на майката от сумата, която съставлява майчинския капитал. Парите могат да бъдат похарчени за всякакви семейни нужди. Само млада майка може да получи средства, ако детето е родено през 2018 г. и не е навършило 1,5 години преди кандидатстване..

Регистрация на ръководството

Средствата, разпределени като обезщетения, са защитени от данъчно облагане. Регистрацията се извършва в организации, създадени със закон по искане на майката. Средствата се превеждат по разплащателната сметка на кандидата.

По-долу е дадена инструкция стъпка по стъпка.

Къде да отидем

Парично обезщетение за млада майка (семейство) се предоставя от FSS, компанията работодател, Пенсионния фонд на Руската федерация.

FSS превежда средства, дължими на жена за:

 • ранна регистрация с гинекологична консултация;
 • отпуск по болест за бременност и раждане;
 • раждане на бебе (еднократна сума).

Прехвърлянето на документи се извършва от:

 • счетоводител на работодателя;
 • служител в деканата на университета (ако майката е студентка);
 • служител на MFC или USZN (ако жената официално се счита за безработна).

PFRF отговаря за предоставянето на сертификат за майчински капитал и "плащания на Путин". Документите за възлагане на плащания се изпращат от служителите на MFC. Работодател, UZSN предоставя месечна помощ до 1,5 години, изплащана на майка, която е в отпуск по майчинство.

За начисляване на средства, документите се подават на:

 • счетоводен отдел (отдел по персонала) на организацията;
 • MFC (при липса на работа).

Условия за назначаване и изплащане на обезщетения

Натрупването на средства, дължими за бременност и раждане, се извършва в рамките на 10 дни от датата на кандидатстване и подаване на документи. Парите се получават до 26-о число на месеца, следващ деня на обращение.

„Плащанията на Путин“ се прехвърлят след вземане на решение за целесъобразността на социалното подпомагане. Отнема 30 дни за разрешаване на проблема с ЗФР. Капиталът за майчинство се предоставя под формата на сертификат. Регистрацията се извършва след раждането на 2-ро дете, издаването на документ след 3 години.

Списък на документите

Парите се превеждат стриктно след предоставяне в срок не по-късно от 6 месеца от датата на доставката:

 • изявления;
 • паспорти (не са необходими за работодателя);
 • карти за пенсионно осигуряване;
 • други необходими документи
Име на плащанеПакет от документи
За ранна регистрация за бременностПомощ от антенаталната клиника
Майчинство
 • Отпуск по болест.
 • СНИЛС.
При раждането на бебе
 • Удостоверение от службата по вписванията за регистрация на новородено.
 • Акт за раждане на бебе.
 • Удостоверение за неполучаване на обезщетения на мястото на работа на бащата на детето (или удостоверение за развод).
 • Решение за осиновяване (настойничество)
Месечна помощ до 1,5 години
 • Удостоверение за раждане на дете.
 • Съдебно решение за осиновяване (настойничество)
„Плащане на Путин“ за 1 дете
 • Документи за семейни доходи.
 • Свидетелство за брак (развод).
 • Удостоверение за раждане на дете.
 • Паспорт на съпруга (не е необходим в случай на развод).
 • Документи, потвърждаващи осиновяването (настойничество)
Майчин капитал
 • Свидетелства за раждане на деца.
 • Документи за осиновяване на 2-ро дете (или деца)

Как да напиша изявление

Заявлението за предоставяне на плащане се попълва на ръка от майката (ако е възможно от бащата, осиновителя):

 • В горния десен ъгъл напишете името на организацията и длъжностното лице, до което е отправено искането (генерален директор на компанията, ръководител на социални услуги).
 • По-долу са посочени координатите (име, длъжност, адрес) на лицето, кандидатствало за плащане.
 • В средата е думата „Приложение“, по-долу е причината за предоставянето на пари: „Моля ви да предоставите плащане за.... (име на причината) във връзка с раждането на дете. Прилагам документите, необходими за издаване на надбавката. По-долу (по избор) можете да изброите списъка на предоставените ценни книжа, ние ще им издадем списък.
 • В долната част на листа се подписва, преписва, дата на написване на документа.

Към заявлението са приложени копия (оригинали на сертификати), необходими за начисляване на пари.

Основания за отказ за изплащане на обезщетения

Обезщетения, дължими при раждането на дете (с изключение на "плащанията на Путин"), се предоставят на всички млади майки без изключение. Отказът да се преведе паричната сума може да се дължи на липсата на необходимите документи. Ако се предоставят липсващите документи, парите се превеждат по сметката на родилката.

„Плащанията на Путин“ се дължат само на семейства с ниски доходи, които са родили първото си бебе през 2018 година

Отказът за отпускане на средства е:

 • доходи на семейството над необходимите стандарти (над 1,5 минимални работни заплати за 1 член на семейството);
 • раждането на дете преди януари 2018 г.;
 • жената има други деца, родени по-рано (ако само бащата има друго бебе, тогава се отпуска надбавката на майката);
 • бебето достига възраст от 1,5 години;
 • обработка на изявление от бащата на детето (ако майката е жива);
 • лишаване от родителски права.

Решението за плащанията се извършва в рамките на 30 дни от датата на кандидатстване.

Капиталът за майчинство се издава на всички семейства, които са родили второ бебе след 2007 г. По молба на жената (в случай на минимален доход), сумата може да бъде изплатена по-рано от 3 години под формата на допълнителна месечна помощ (ако раждането е станало след декември 2017 г.).

Всяка жена, която очаква бебе, трябва да бъде регистрирана своевременно за бременност. Това условие е описано в законодателните норми на Руската федерация, предполага парично възнаграждение и има за цел да контролира състоянието на бъдещата майка и нейното бебе.

Дизайн на статията: Е. Чайкина

Полезно видео за регистрация за бременност

Какво трябва да посетят лекарите при бременна жена след регистрация в предродилна клиника:

Регистрация за бременност

Веднага след като бременността ви бъде потвърдена, можете да се регистрирате, тоест започвайки от първото посещение при гинеколога.

Повечето бременни жени понасят добре първия триместър, така че не смятат за необходимо да отидат на специалист и да изчакат три или четири месеца, преди да отидат в клиниката.

Като правило, лекар не се консултира през първия месец след зачеването. През този период все още може да настъпи отхвърляне на плацентата. Въпреки че жената чувства, че е в позиция, на практика е невъзможно лекар да открие бременност на толкова ранен етап. Има голям шанс за спонтанен аборт през първите седем седмици..

Според гинеколозите обаче ембрионът, който се отхвърля от матката, е предварително обречен. Като правило той има различни предопределени патологии. Така природата ви спасява от появата на слаби и нездравословни деца..

Можете сами да определите продължителността на бременността. Дори да знаете деня на зачеването, пак ще започнете да броите от последния ден на менструацията. В медицинската практика такива дни се наричат ​​акушерски термини. Често те не съвпадат с действителния ден на раждането, но за лекарите този метод е най-удобен..

Правила за регистрация за бременност

Всяка бременна жена има момент, в който е необходимо да вземе решение: в коя клиника да отиде и за колко време.

Избор на институция

В момента има избор: регистрирайте се в държавна клиника или в частна. Наблюдението и раждането в частна клиника ще бъдат скъпи, но родилката ще има това, което няма да й се даде в държавна институция.

Повечето избират държавни клиники. В тези институции ще имате собствен гинеколог, който е регистриран за определена област. В случай, че жената промени местоживеенето си преди да роди, тя трябва да вземе извлечение от старата клиника и да го прехвърли в нова.

Най-често използваната опция е женска консултация. Ако се регистрирате извън местоживеенето си, тогава ще ви е необходимо приложение. В случай, че женската консултация се намира в Москва, тогава ще е необходима допълнителна регистрация на мястото на престой.

Ако сте избрали частна клиника, има две възможности:

 • Управление на бременността без договор. Когато плащате за всяко посещение и тестове.
 • Договор със застрахователна компания. Цената му ще бъде доста висока и в крайна сметка също ще се изисква допълнителен договор за раждане. В този случай получавате вашия специалист и пълен план за преглед..

Недостатъкът на частната клиника е, че тя не издава акт за раждане. Един от видовете договори е управлението на бременността в самата болница. В този случай вече не трябва да търсите място за раждане, а да раждате в собствената си, предварително избрана институция.

Основното нещо е да не ставате жертва на измамници при сключване на договор. Особено експертите съветват да обърнете внимание на елемента - изключения. Често недобросъвестните клиники използват юридическа неграмотност и съставят договор по такъв начин, че той може да загуби силата си по всяко време и тогава ще трябва да доплатите за услуги.

Модерен медицински център, наречен перинатален, е идеален вариант за бременна жена. Има всичко, от което тя може да се нуждае през целия период на раждането на детето. За съжаление все още има малко от тях и ако такъв център се намира далеч от дома ви, тогава посещението при лекар за наблюдение ще бъде изключително неудобно..

Важно е да запомните, че вашата регистрация не трябва да представлява интерес за ръководството на лечебното заведение. Можете да се регистрирате в една област и да наемете къща в друга.

Трябва само да напишете заявление, адресирано до управителя и да представите удостоверение за отписване на мястото на регистрация.

За да се регистрирате, трябва да имате със себе си:

 • паспорт с фотокопия;
 • карта за пенсионно осигуряване;
 • медицинска застрахователна полица.

Правят се копия и на последните два документа. Освен това за посещение в кабинета на гинеколога може да се наложи:

 • Калъфи за обувки;
 • кърпа за баня;
 • ръкавици.

Вземете химикалка и тетрадка със себе си, тъй като ще има много информация. В клиниката се дават две карти, едната от които е обменна карта, а другата е история. Разменният лист се издава в самия край на срока, за представяне в болницата. По-късно този лист ще се превърне в основния документ за получаване на издръжка за деца. Историята ще записва всички посещения и текущи анализи.

Възможен е вариант, когато жената се наблюдава в платена клиника и ражда в държавна. За това има списък за обмен. Той ви се дава във вашата платена клиника и с него ще отидете да роди болницата си.

Период на бременност за постановка

При липса на оплаквания за здравето, посещаването на предродилна клиника може да бъде отложено. Най-важните прегледи започват от третия месец на бременността, така че можете спокойно да изчакате до дванадесет седмици.

Това важи особено за жени, които поради натоварен график не могат да посещават клиниката седмично.

Минималната лента за регистрация се счита за петата седмица след края на менструацията. Ако една жена е имала спонтанни аборти преди тази бременност, тогава по този начин тя може да играе на сигурно място и да попадне под наблюдението на специалист възможно най-рано. Освен това, ако една жена се регистрира преди дванадесет седмици, тя ще може да получи еднократна помощ, както и безплатни витамини, йод и калциеви препарати..

Бременната жена има право сама да решава кога да се регистрира. Не трябва просто да забравяте, че ако бъдещата майка работи, тя трябва да издаде болничен лист преди началото на отпуска по майчинство..

Регистрацията на ранна дата се препоръчва за тези, които имат вродени аномалии или текущи заболявания. По този начин могат да бъдат избегнати здравословни проблеми на нероденото дете..

За всички без изключение бременни жени се предписват следните тестове:

 1. Общи тестове за урина и кръв.
 2. Тестове за болести, предавани по полов път, както и за СПИН и хепатит.
 3. Трябва да се определи кръвната група на бременната жена и Rh фактора.
 4. Взема се проба от урина за бактериална култура.
 5. Ултразвук, по време на който се определя дали бременността е извънматочна.
 6. Цитологично изследване.

В допълнение към основните тестове, лекарят ще измери размера на таза ви, ще го претегли на кантар и също ще измери вашето налягане. Задачата на гинеколога ще бъде да изследва влагалището и млечните жлези, да оцени състоянието на ретината и кожата.

Може би гинекологът ще определи рисковата група, ако има значителни отклонения от нормата. И също така ще се появи запис за очакваната крайна дата и началото на бременността.

Не се изненадвайте, ако Вашият лекар задава въпроси за Вашето близко семейство. В допълнение към анализите и параметрите на теглото и височината ще бъдат въведени следните данни:

 1. Редовността на менструалния цикъл, времето му и броят на дните в цикъла.
 2. Всички болести, по един или друг начин, свързани със здравето на нероденото дете. Това могат да бъдат списъци с лоши навици, нарушения на ендокринната система, вирусни и инфекциозни заболявания и заболявания, свързани с имунната система..
 3. Трябва да се посочи наличието на психични разстройства както при бременната, така и при нейните роднини.
 4. Броят на децата и абортите, както и информация за това как е протекла предишната бременност и дали е имало усложнения.
 5. Наследствеността на съпруга, лошите му навици, възраст и кръвна група с Rh фактор.
 6. Описание на болести на роднини. Следните заболявания могат да представляват интерес за лекаря: туберкулоза, рак, захарен диабет.

След всичко изброено по-горе лекарят ще даде препоръки и ще направи график на посещенията.

Значението на процедурата

Дори да имате отлично здраве и не работите, което означава, че нямате право на отпуск по майчинство, пак ще ви е необходим акт за раждане. В противен случай, веднага щом дойде времето за раждане, просто ще бъдете изпратени в отдела, където раждат непроучени жени. А това са най-често родилки без определено местожителство и инфекциозно болни. Едва ли ще ви е удобно в такава компания, така че се погрижете предварително за себе си и безопасността си.

За работеща жена е още по-необходимо да се регистрира за отпуск по майчинство и да се прехвърли на лека работа. При многоплодна бременност отпуск по майчинство се получава на двадесет и осмата седмица, а при едноплодна - на тридесетата. Ако смятате, че имате нужда от повече време за домакинските си задължения, тогава има възможност да добавите настоящия си към отпуск по майчинство и по този начин да излезете в отпуск по майчинство предсрочно..

Законодателството предвижда такава възможност, дори ако сте работили на нова работа по-малко от шест месеца..

Съгласно член 254 от Кодекса на труда имате право на намаляване на работния ден и прехвърляне от нощната смяна към дневната. Също така бременна служителка не може да бъде изпратена в командировка и принудена да работи извънредно. На жените с физически труд е забранено да вдигат тежести над десет килограма.

За всички прегледи и посещения при лекар работодателят трябва да освободи бременната работничка без забавяне. Като доказателство за посещение при лекар, тя представя фиш за среща.

Видео

Тази видеокомпилация ще отговори на много въпроси на бъдещите майки относно времето за регистрация по време на бременност.