По време на изкуственото хранене в тялото на детето се появяват малко по-различни храносмилателни процеси. Хлапавите изпражнения, хранени с бутилка, могат да се появят по същите причини, както при кърменето, но има редица фактори, свързани със самата формула.

Но преди да търсите патология, трябва да разберете какво се счита за нормално. И също така разберете кога е необходимо да посетите лекар, ако се появят придружаващи симптоми.

Характеристики на стола с изкуствено хранене

Всяко дете е различно и количеството на изпражненията му пряко зависи от възрастта и консумираната храна. Броят на позивите за дефекация също може да варира. Но това, което има значение, е процесът на ходене до тоалетната - неговата безболезненост и консистенцията на самия стол:

 • през първите месеци има подчертана миризма и плътна текстура, тъй като повече изкуствени смеси преминават през процеса на храносмилане с недостатъчно усвояване;
 • броят на изпражненията обикновено трябва да бъде поне веднъж на ден при определени условия. Ако 15 часа след последното изпражнение детето не отиде до тоалетната, помага му се с помощта на специални клизми, нежен масаж или ректални тръби.

При продължително присъствие на изпражнения в червата те се втвърдяват и предизвикват подуване на корема, както и последващи болки в детето при ходене до тоалетна.

Обикновено изпражненията на детето при изкуствено хранене могат да бъдат 1 път на ден, докато на гърдата - до 6 пъти.

При IV цветът на изпражненията може да бъде кафяв или бледожълт, което се определя от състава на сместа. Трябва да се подозира отклонение, когато изпражненията станат зелени и тънки, при условие че няма промяна в диетата. Обикновено зелените бучки се появяват след въвеждането на допълващи храни с плодови пюрета.

Причини за диария при кърмачета с IV

При новородените диарията с изкуствено хранене е малко по-рядка от запека, причинена от особеностите на състава на смесите. Но не трябва да предприемате ненужни мерки в тази ситуация по определени причини..

По-често течните изпражнения при кърмачета се появяват поради дисбиоза и чревни инфекции, както и в резултат на смяна на сместа. Друга често срещана причина е когато никнат първите зъби. Когато се въвеждат някои храни, диарията може да се появи на фона на лошата им смилаемост:

 1. При дисбиоза на новороденото се дават пребиотични лекарства с бифидобактерии. Такива лекарства са особено подходящи по време на антибиотично лечение, което намалява колониите на полезни бактерии в организма..
 2. При инфекциозни лезии симптомите на диария обикновено са придружени от повръщане и треска. Също така във фекалиите може да има примеси на слуз и кръв. Такива инфекции се развиват доста често, тъй като те не получават модулатори на имунитета от майчиното мляко. Съвременните антибиотици почти винаги се предписват за лечение на инфекция..
 3. Ако се появи диария по време на въвеждането на допълнителни храни, тогава е необходимо да се идентифицират храни, които не се абсорбират и причиняват патология. Всичко, което трябва да направите, е да започнете да водите фуражен дневник. Препоръчителното начало на въвеждането на нова храна в диетата е 5 месеца, но не по-рано. Някои препоръки обаче могат да се отнасят до 2-4 месеца, което според СЗО е неправилно. Обърнете специално внимание на пълномаслено мляко и мазни храни - те са разрешени само от 1-годишна възраст. Трябва да се внимава със закупените в магазина сокове, които съдържат много захар и често водят до разхлабване на изпражненията..
 4. Сменете сместа само ако има основателни причини. Поради факта, че стомахът на новороденото е много чувствителен, той не трябва да бъде подложен на излишен стрес. Когато сменя сместа, детето почти винаги реагира с диария..
 5. По време на никнене на зъби инфекциите могат да проникнат в тялото. Всички дразнители през този период могат да доведат до диария..
 6. Болестите, свързани с непоносимост към определени храни, почти винаги водят до миризма на диария. Лечението на заболявания трябва да се предписва от лекар.
 7. Дори много малко бебе може да развие апендицит и диарията може да бъде симптом на тази патология. Среща се и при волвулус и перитонит..

Но има редица заболявания, които се диагностицират по-често от други при новородени, хранени с бутилка. И диарията се превръща в техния симптом.

Болести и диария при IV

Сериозни заболявания при бебе, хранено с бутилка, могат да възникнат поради генетично предразположение, спецификата на имунната система и други фактори. Можете да ги подозирате по допълнителни симптоми:

 1. Цьолиакия. Среща се при деца, които не могат да смилат глутенови храни. Изпражненията се появяват до 10 пъти на ден и стават светли на цвят. Той е придружен от неприятна миризма. Хлапето става неспокойно, тъй като червата му се възпаляват. Заболяването може да се подозира и по такъв признак като липсата на увеличаване на теглото.
 2. Дефицит на лактоза. В тялото на бебето се произвежда малко лактоза, в резултат на което има непоносимост към млечните продукти, те просто не могат да бъдат усвоени. Млякото причинява диария, която се появява до 12 пъти на ден и спира напълняването.
 3. Кистозна фиброза. Наследено от родителите - в организма се образува вискозна течност, която не позволява на органите да функционират нормално. Изпражненията стават блестящи, тъй като съдържат много мазнини.
 4. Ентеритът е възпалително заболяване на червата. В изпражненията може да се появи кървава или слуз.

Недостигът на лактоза може да бъде придружен от появата на пенести зелени изпражнения с кисела миризма. Резултатът е токсикоза на организма. Зелените изпражнения се превръщат в симптом на други опасни състояния..

Опасност от пенливи течни изпражнения по време на кърмене може да присъства при стафилококов ентероколит. При поява на симптом трябва незабавно да се потърси лекар..

По време на естествената лактация зелените изпражнения се появяват по много от същите причини, така че всяка майка трябва да бъде внимателна. Ако повръщането и температурата са се присъединили към диарията, това е сигурен признак на инфекция. Скоро отидете на лекар.

Ако бебето не проявява загриженост и изпражненията са на ръба на течно и нормално състояние, тогава въпросът може да е с твърде високо съдържание на желязо в сместа. В този случай е подходящо да смените сместа след консултация с лекар..

Първа помощ за бебе

В идеалния случай всяка майка трябва да отиде с детето си за изследване, ако се появи диария при изкуствено хранене, което не изчезва няколко поредни дни. Успоредно с това, докато се появят резултатите, трябва да намалите порциите от сместа и да приемате ястия по-често. Това ще помогне за подобряване на процеса на храносмилане..

Всички странични симптоми, плач и дискомфорт на бебето могат да бъдат причина да се обадите на линейка или незабавно да се свържете с педиатър.

Ако бебето ви има диария, предотвратете дехидратацията. Първите симптоми са слабост, сънливост, суха кожа и възможен обрив. Урината на бебето ще стане тъмна и рядка. За да възстановите баланса, трябва да дадете на бебето разтвор Rehydron съгласно инструкциите.

Диария от сместа?

Потребителски коментари

Ядем Nutrilon Premium от раждането, точно месец всичко започна да се излива от дъщеря ми, дори с добавянето на антирефлукс. Не знам дали това е повлияло на факта, че сме получили гастро-езофагеален рефлукс. Сега представям frisoVom и стана по-добре. Е, и 1,5 месеца лечение с лекарства. Защо това не е известно, може би флората се променя и храносмилателната система узрява и започва, изглежда, не се вписва. И така този стол е норма. Все още имахме зърна, те също казаха нормата.

При нас всичко беше същото. От сместа NENNY след 1,5 месеца те преминаха към Nutrilon. Но за мнозина изглежда така

Мисля, че и от сместа. Но все пак ще проведем терапията докрай. Освен това всички тези лекарства са полезни. Коремът на дъщеря ми не боли поне.

Ако белите петна са смес?

Ами мисля, че да! Нищо друго не може да бъде, ако сте само на IV!

Имахме същото от Nutrilon Premium! Тя вървеше плавно, чак до кръста беше покрита с кака! И имаше частици от неусвоена смес и премина на Nestogen!

За малко дете е добре да отидете до тоалетната така)))))) не е диария

Просто бия аларма, защото преди това не е ходила така до тоалетната. И сега, както излезе, всичко ще бъде направено. Едва го измийте... това определено е норма?

Бяхме 2 месеца в болницата и също имахме разхлабени изпражнения, помислих си за диария, лекарят каза, че за такова дете това е норма)))) диария е, когато детето ходи течно 8-10 пъти на ден)))

Мисля, че може би това е за сместа, никога не се знае, снахата на малкия също само след месец алергията към сместа започна

Диарията и разхлабените изпражнения са две различни неща. Вече ще решите какво имате

Каква е разликата? Не обяснявайте?

Диарията е вода и от 10 пъти на ден. А разхлабените изпражнения са разхлабени изпражнения

Първо, изпражненията са малко каша и след това излиза течност. В същото време детето изглежда добре, изглежда нищо не боли.

Ами обикновено имаме два или три пъти на ден

Е, разхлабени изпражнения. Нормално е да какате течно преди допълнителни храни, ако детето не се притеснява от това

Благодаря за информацията. Просто си помислих, че нормата е каша, но се оказва, че може да бъде по-тънка.

Диария при кърмачета с изкуствено хранене

 • Признаци
 • Как изглежда
 • Възможни причини
 • Кога да тичам на лекар?
 • Мнението на Е. Комаровски
 • Какво да правя?
 • Как да се лекува?

Промените в изпражненията на малко дете са важни за оценка на здравето на бебето. Ето защо родителите трябва да могат да различават нормалното изпражнение от диарията, за да могат незабавно да се обадят на лекар за бебето..

Признаци

За да определите диария при бебе, трябва да знаете какъв трябва да бъде нормалният стол на бебе, хранено с адаптирано мляко. Обикновено изпражненията на бебета, хранени с шише, са по-дебели от тези на кърменото бебе. Цветът на изпражненията често е кафяв и в него няма примеси.

Изкуственото бебе се кака по-често от веднъж на ден, но изхождането до 3-4 пъти на ден се счита за норма. Когато на бебето се дават допълнителни храни, плътната храна става причина за появата на изпражненията и по-рядкото изпразване (веднъж на всеки 1-2 дни).

Как изглежда

При диария изпражненията са тънки, понякога много воднисти. Миризмата на изпражненията може да бъде обидна или кисела. На външен вид изпражненията са лъскави, пенливи. В него могат да се появят различни примеси - зеленина, кръв, гной, слуз, несмляна храна. Честотата на изпражненията се увеличава (повече от 6 пъти на ден), бебето често има болки в корема.

Възможни причини

Храносмилателният тракт на бебето през първите месеци от живота все още не е напълно развит и ензимите са по-малко активни. Бебетата трудно усвояват протеини и мазнини, особено за тези бебета, които се хранят със смеси. Поради тази причина разстройството на храносмилането се развива по-често при изкуствени трохи при прехранване..

Тъй като защитната функция на червата при малки деца е недостатъчна, храносмилателният тракт на бебетата е по-податлив на микроби, алергени и токсини. Също така е фактор за честата поява на диария при кърмачета. Ето защо чревните инфекции са най-честата причина за разхлабване на изпражненията при бебетата..

Болести, които не са свързани със стомашно-чревния тракт, например настинка или отит на средното ухо, също могат да доведат до диария при кърмачета..

Други причини за диария при изкуствено бебе могат да бъдат:

 • Смяна на сместа.
 • Хранително отравяне.
 • Ранно въвеждане на допълнителни храни.
 • Никнене на зъби.
 • Непоносимост към лактоза или глутен.
 • Апендицит или запушване на червата.
 • Лекарства (много често антибиотици).
 • Хелминтска инвазия.
 • Кистозна фиброза.
 • Панкреатит.
 • Стрес.
 • Замърсени ръце, играчки, съдове.
 • Цьолиакия.
 • Дисбактериоза.

Кога да тичам на лекар?

Най-голямата опасност от диария при дете под една година е бързото развитие на дехидратация при такива малки деца, което застрашава здравето на бебето. Ако детето е на по-малко от 6 месеца, обадете се на лекар за всеки случай на диария.

Хлапето трябва да бъде прегледано от лекар, ако:

 • Бебето е потънало в бебето, то е сънливо и летаргично, кожата му е суха, устните му са напукани.
 • Хлапето отказва храна и напитки.
 • Урината е малко и е тъмно.
 • Диарията, въпреки промените в диетата от родителите и прилагането на физиологични разтвори, се е увеличила или не спира за 2-3 дни.
 • В изпражненията се появяват слуз и кръв.
 • Бебето също има повръщане и треска..

Мнението на Е. Комаровски

Известният лекар напомня, че червата на малките деца са много чувствителни, така че не трябва да експериментирате със смеси и допълващи храни. Всички промени в диетата на бебето трябва да бъдат постепенни и съгласувани с лекаря. Ако храненето на трохите не се е променило и изпражненията внезапно са станали течни, тогава най-вероятната причина е чревна инфекция.

Какво да правя?

Не си струва да лекувате диария при малко дете самостоятелно, по-добре е да се обадите на лекар за бебето, като не забравяте да оставите една от памперсите за лекаря, така че специалистът да може да види съдържанието му и да постави диагнозата по-бързо.

След изпразване трохите трябва да се измият, а кожата около ануса да се смаже с крем. Не може да се дават лекарства преди пристигането на лекаря, с изключение на антипиретични лекарства, ако бебето има висока температура.

Как да се лекува?

На първо място, трябва да се погрижите за храна и напитки за бебето. Сместа за трохите трябва да се разрежда наполовина, като концентрацията на храната се увеличава само след нормализиране на изпражненията. Ако детето вече е запознато с допълващи храни, тогава по време на лечението на диария, всички допълващи храни трябва да се изхвърлят.

Важно е да попълните водата, загубена по време на диария, като не забравяте за солите. Ето защо за пиене на трохи с диария трябва да се дават специални солеви разтвори, които със сигурност трябва да са в аптечката във всеки дом. Давайте малко количество течност на всеки 10-20 минути.

Може ли на дете да се дава смес от диария?

Здравето на малко дете е най-важно за родителите. Те внимателно следят неговия хранителен режим, поведение и настроение. Понякога обаче се срива. Важно е да разберете по какви причини може да се развие диария от сместа и в какви случаи е необходима помощта на квалифициран лекар.

Как да разпознаете

За да се забележи, когато диарията е започнала при бебето, е важно да се разграничи нормата от патологичното състояние. Диарията при бебета се различава от подобно разстройство при по-големите деца и още повече при възрастен.

Обикновено изпражненията на новородените бебета са с жълто-кафяв цвят с мека консистенция. Изпражненията не трябва да съдържат бучки или слуз.

При изкуствено хранене детските изпражнения винаги са по-плътни. Актовете на дефекация се случват по-рядко - обикновено веднъж или два пъти на ден. Ако детето е било кърмено и след известно време е било въведено в допълващи храни, изпражненията също се променят.

При децата разхлабените изпражнения понякога са много воднисти. При диария миризмата се променя - изпражненията стават зловонни с кисел оттенък. Фекалиите изглеждат блестящи и съдържат примеси от кръв, слуз и фрагменти от неусвоена храна.

Причините за появата на диария при въвеждането на сместа

Диарията от кърма за кърмачета не е необичайна. Причината се крие в структурните особености на новородено бебе..

При малки деца ензимната система не е напълно развита. Тези вещества са незаменими за храносмилането на храната. За тялото на трохите е трудно да преработи протеини, мазнини и въглехидрати, а когато това е изкуствена смес, натоварването върху тялото се увеличава.

Обаче не само самата храна може да причини разстройство на храносмилането при бебетата. Често има диария при смяна на сместа. Ако след смяна на продукта състоянието се нормализира, това означава, че причината за разстройството е именно в индивидуалната непоносимост към което и да е вещество.

Понякога бебетата развиват алергична реакция към майчиното мляко, така че жените са принудени да преминат към изкуствено хранене, което малкото тяло също не винаги приема веднага. Ако детето е диагностицирано с непоносимост към лактоза, при избора на продукт за хранене, по-добре е да се даде предпочитание на формула без лактоза.

В допълнение към сместа, разстройството на изпражненията може да бъде причинено от такива фактори:

 • изригване на първите зъби;
 • хелминтна лезия;
 • чревна обструкция;
 • непоносимост към глутен;
 • получаване на стрес;
 • контакт с мръсни ръце или играчки.

Дори от хипоалергенна смес новороденото може да изпита неприятни реакции под формата на диария. Най-често майките се оплакват от диария от такива смеси:

 • Симилак;
 • "Нутрилон";
 • „Неподписан“;
 • "Фрисов";
 • "Nan";
 • "Бебе".

Важно е да се разбере дали решението на проблема се крие в обичайната промяна на хранителната формула или е необходима консултация с лекар. Животът и здравето на бебето могат да зависят от грижите на родителите..

Когато имате нужда от лекарска помощ

Необходимо е спешно посещение на лекар, ако новороденото дете развие някой от следните симптоми:

 • намален обем на урината;
 • урината е станала тъмна;
 • бебето има предпазител;
 • кожата на бебето е станала суха;
 • се отбелязва сухота на езика и лигавицата на устата;
 • детето отказва да яде следващото хранене;
 • диарията продължава два дни;
 • развито повръщане.

Всички тези симптоми могат да бъдат признаци на дехидратация, което може да бъде изпълнено с кърмачето. Когато се появят, бебето трябва да се покаже на лекаря и той ще ви каже как правилно да лекувате бебето.

Лечение на диария

Лекарят трябва да определи метода на лечение след прегледа. Първата помощ обаче трябва да се предоставя от родителите.

За да избегнете дехидратация, трябва да осигурите на бебето си много топли напитки. Преди настъпване на едногодишна възраст, оптималното количество течност е 30-50 ml вода след всеки акт на дефекация. Ако има повръщане, давайте чаена лъжичка вода на всеки няколко минути..

На по-големите деца може да се дава повече вода. За възстановяване на солевия баланс се използват специални разтвори за рехидратация. Дайте на детето "Regidron". За кърмачета това лекарство, разредено с кърма.

Лекуващият лекар решава дали на детето да се дават ензимни препарати. Лекарството "Креон 10 000" често се предписва. Дозировката се определя въз основа на възрастта и телесното тегло на детето..

Ако се окаже, че хранителното отравяне е причина за диария, детето трябва да получи сорбент. Преди употреба трябва да се консултирате с лекар.

Ако диарията е причинена от формула, тези препоръки ще помогнат:

 • разредете го повече с вода;
 • временно отказват да въвеждат допълнителни храни;
 • добавете още вода към детето;
 • дайте физиологични разтвори.

Следвайки тези указания, храносмилането може да бъде възстановено по-бързо..

Ако имате тревожни симптоми, трябва да се консултирате с лекар. По този начин здравето и животът на новороденото бебе могат да бъдат защитени..

Информацията на нашия уебсайт се предоставя от квалифицирани лекари и е само с информационна цел. Не се самолекувайте! Не забравяйте да се свържете със специалист!

Гастроентеролог, ендоскопист. Доктор на науките, най-високата категория. Трудов стаж 27 години.

Диария при бебета, хранени с шише: как да се идентифицират и лекуват

Диарията при кърмачета, хранени с адаптирано мляко, се счита за често явление. Педиатрите смятат кърмата за най-добрата храна за бебето, но в някои случаи кърменето не е възможно. Сместа, дори скъпа и с високо качество, може да бъде възприета от тялото на детето извън кутията. Диарията при деца се появява по различни причини, включително адаптирано мляко. Лечението в този случай се предписва от педиатър след задълбочен преглед..

 1. Норми за изпражнения при IV и признаци на лошо храносмилане
 2. Причини за диария при бебе
 3. Правила за лечение и лекарства
 4. Традиционни методи за лечение на диария
 5. Други препоръки

Норми за изпражнения при IV и признаци на лошо храносмилане

За да определите диарията при кърмачета и да разпознаете навреме появата на патология, трябва да разберете как изпражненията на децата изглеждат нормални. Малко дете има хлабав стол, несформиран в сравнение с възрастен. Храненето с адаптирано мляко обаче затруднява изпражненията. Нормалният цвят е жълт или оранжев. Консистенцията трябва да е кашава, без бучки и несмлени частици. След въвеждането на допълващи храни изпражненията се формират по-добре.

Именно столът е показател за здравето на бебето и нормалното функциониране на храносмилателната система. Тежката диария при хранено с бутилка новородено може да е признак на опасно заболяване, инфекция, така че състоянието му трябва да се следи.

Следните признаци ще помогнат за определяне на диария при дете:

 • Изпражненията стават по-чести. Честотата на изпражненията е различна. Децата могат да използват тоалетната веднъж или 4 пъти на ден. За бебето и двете са норма. Ако честотата на изпразване е повече от 5 пъти на ден, можете да подозирате храносмилателно разстройство.
 • Консистенцията става по-течна. Диарията обикновено е водниста и може да се абсорбира напълно от пелената. И също така има разпенен стол, което е патология.
 • Цветът на изпражненията се променя. Твърде светлият и тъмен цвят на изпражненията се считат за отклонение от нормата. Зеленикав оттенък показва дисбиоза, възпаление и други нарушения на червата. Светлият нюанс може да показва проблеми с черния дроб, а черен - наличието на съсирена кръв в изпражненията..
 • Появява се нехарактерна миризма. Майките обикновено забелязват, че има необичайна миризма, например гнилна, остра, неприятна.

Самата диария е опасна за новороденото бебе, тъй като води до дехидратация. Струва си да се свържете с педиатър, ако фонтанелът на бебето е слят, той е станал по-летаргичен, сънлив, губи тегло, уринирането е станало рядко. При дехидратация количеството урина значително намалява.

Докато детето е малко и не може да се оплаче от състоянието си, важно е да се следи изпражненията му, наличието на кръв или несмляна храна в него..

Причини за диария при бебе

Ако говорим за причините за разхлабените изпражнения при кърмените бебета, струва си да си припомним, че има много от тях. Не се препоръчва да диагностицирате у дома и да започнете лечението си сами. Струва си да се помни, че диарията се нарича патологично често изхождане с течни изпражнения. Ако детето е ходило обилно до тоалетната, но се чувства нормално, рано е да се говори за болестта.

Следните фактори могат да провокират нарушения на изпражненията при дете:

 • Смяна на млечна смес. Кърмата е по-лесна за стомаха на бебето. Трябва да свикнете с всяка смес, така че в началото може да се появи диария и метеоризъм..
 • Дисбактериоза. След раждането червата започват да се колонизират с бактерии. Този процес не винаги протича гладко. Повечето деца имат дисбиоза, колики, редки и чести изпражнения до месеца..
 • Въвеждане на допълващи храни. Педиатрите дават съвети кога да започнат да дават плодови пюрета и зърнени храни. Ако запознаете детето с кисели млека и плодове преди графика, функцията на червата ще бъде нарушена..
 • Никнене на зъби. Когато зъбите започнат да се появяват, детето може да има температура, то става неспокойно, яде и спи лошо и се появява диария. Това състояние обикновено трае до 3 дни и изчезва от само себе си..
 • Цьолиакия. Този термин се нарича непоносимост към глутен. При ядене на овес, пшеница и други зърнени храни се появява силна диария. Тази патология обаче е рядка. Не е необходимо веднага да прехвърляте детето на безглутенови зърнени храни.
 • Болести на стомашно-чревния тракт. Панкреатитът или апендицитът могат да провокират диария. В някои случаи причината е чревната непроходимост. Всички патологии на храносмилателната система имат други симптоми: болка, подуване на корема, треска.

Струва си да се помни, че при новородено храносмилателната система е недостатъчно оформена. Чревната микрофлора едва започва да се формира, така че децата са уязвими към вируси, бактерии, инфекции.

Не можете да започнете лечение, преди да установите причината. Неправилно подбраните лекарства могат да навредят на бебето и забавянето ще доведе до нежелани последици..

Правила за лечение и лекарства

Само лекар трябва да предписва лекарства и да предписва курс на лечение. Основната задача на родителите е да не влошават ситуацията и своевременно да покажат детето на педиатър. Новороденото не може да разкаже за здравето си, поради което е невъзможно да се диагностицира само по появата на изпражнения. Възможно е да се установи причината за състоянието само след прегледа и прегледа на бебето..

Понякога педиатърът съветва просто да смените сместа с нисколактозна (ако причината е лактазна недостатъчност) или ферментирало мляко. Следните лекарства могат да бъдат предписани на бебе с диария:

 • Смекта. Това лекарство може да се дава дори на новородени. Той действа нежно върху тялото, премахва токсините, обгръща стомашната лигавица. Чревната микрофлора не е нарушена. Smecta се продава на прах, разреден с вода, има приятен вкус. Лесно е да го дадете на дете. Няма странични ефекти, тъй като лекарството не се абсорбира в кръвта.
 • Филтрум. Той също така премахва токсините и бактериите, но има и успокояващ и противовъзпалителен ефект. В допълнение към алергените и вредните вещества, Filtrum има способността да премахва метаболитни продукти като билирубин и холестерол.
 • Хилак Форте. Той е ефективен пробиотик, който помага за възстановяване на чревната микрофлора. Продава се в удобна форма (капки), за да улесни лечението на новороденото.
 • Ентеросгел. Това е един от най-популярните ентеросорбенти, използван за подпомагане на бебетата. Той абсорбира добре и премахва токсините, отровите, алергените. Enterosgel има гел структура и се екскретира напълно от тялото в рамките на 12 часа..

Изброените лекарства могат да бъдат заменени с аналози. Но основата на лечението са пробиотиците и ентеросорбентите. По-сериозни противовъзпалителни и антибактериални лекарства се предписват с повишено внимание и само ако е абсолютно необходимо..

Много майки се интересуват от въпроса дали е опасно да се дават фиксиращи лекарства на малко дете. Педиатрите не препоръчват прием на лекарства за диария при кърмачета, тъй като съществува голям риск от странични ефекти.

Традиционни методи за лечение на диария

Много лекарства са противопоказани при бебета. За бързо избавяне от диария и нормализиране на състоянието на червата на бебето се използват народни средства. Използването им трябва да бъде съгласувано с педиатър. Тялото на детето може да не реагира според очакванията на лечението. Билките и цветята са алергени. Не всички билки и плодове могат да се дават на новородени. Повечето от тях могат да се прилагат по-близо до годината.

Популярните лечения за детска диария включват:

 • Оризов бульон. Ако бебето вече е запознато с кафявия ориз, който се дава на бебета от 6-7 месеца в настърган вид, отвара от кафяв ориз ще помогне много. Готви се с 10-15 минути по-дълго от бялото. Освен това той е в пъти по-хранителен и има същите лечебни свойства. По-специално в такива зърнени храни има достатъчно калий и натрий, които ще помогнат за възстановяване на функцията на червата..
 • Билков чай. След шест месеца на децата може да се дава чай. Черният чай с лайка или мента е добър при диария. Билките облекчават възпалението и успокояват, помагат да се спре загубата на течности.
 • Нар корите. Те могат да причинят алергии и трябва да се използват с повишено внимание. В народната медицина това е една от най-ефективните рецепти. Изсушените кори се заливат с вряща вода и се настояват.
 • Мента и маточина. При малко дете нарушения на червата могат да възникнат при стрес. Ментата и маточината действат успокояващо.
 • Картофено нишесте. Има стягащ ефект и бързо спира диарията. Една чаена лъжичка картофено нишесте се разрежда в чаша вода и се дава на детето на малки порции през целия ден.
 • Компот от боровинки. Това зрънце в прясно състояние се използва като лек при запек, а в изсушена форма - при диария. Плодовете се варят няколко минути, охлаждат се и се дават на бебето с лъжица през деня..

Диария при бебета, хранени с адаптирано мляко, може да се появи при настинки. В този случай лечението трябва да бъде цялостно. Отварата от лайка в този случай ще бъде от полза..

Не трябва да давате на детето си билкови отвари и настойки, ако причината за заболяването не е изяснена. При сериозни инфекциозни заболявания традиционната медицина може да е безсилна или да навреди.

Други препоръки

Диарията често е трудна за малки деца. Те плачат, отказват да ядат и са неспокойни. Мама трябва да знае как да успокои бебето си и да не се паникьосва. Кърменето действа успокояващо на бебето. Може да се прилага върху гърдите толкова често, колкото е необходимо. Храненето с адаптирано мляко обикновено е навреме. Ако бебето откаже да яде и плаче, няма нужда да го насилвате.

С диария при кърмачета си струва да запомните следните правила:

 • Необходимо е да се храни детето по време на диария, ако то не е загубило апетита си. Това обаче разрежда сместа повече, така че да е по-течна..
 • В допълнение към храненето е важно да давате на бебето си вода, за да предотвратите дехидратация. Това се прави между храненията..
 • Ако причината са зъбите, можете да къпете охлаждащи гелове, специални играчки, прорезыватели. Те ще облекчат състоянието на бебето. Играчките за зъби трябва постоянно да се мият или варят, за да се предотврати инфекция.
 • По време на въвеждането на допълнителни храни е полезно да използвате дневник, да записвате кога и какъв продукт е въведен. Дори ако допълнителните храни са навременни, подходящи за възрастта, тялото може да реагира с диария. Дразнещата храна ще трябва да се изхвърли.
 • Необходимо е да смените млечната смес с нова, само ако старата е причинила дразнене на червата и е била слабо усвоена. Без причина не трябва да прехвърляте бебето на друга смес, тъй като това е стрес за него. Препоръчително е да изберете най-добрия вариант и да храните детето с него, докато не бъде отменено.

Ако състоянието на бебето се влоши, то стане бледо, летаргично, в изпражненията се открият ивици кръв, трябва незабавно да се обадите на лекар. Дехидратацията и инфекцията са по-опасни за малко дете, отколкото за възрастен.

Причините за появата на разхлабени изпражнения с изкуствено хранене и коя смес ще премахне проблема

Отклоненията в консистенцията на изпражненията показват промени в здравето на бебето. И двамата родители трябва да могат да различават нормалното изпражнение и диарията за навременна медицинска помощ. Трябва да изберете специална смес за диария при кърмачета, която ще помогне за безопасното отстраняване на проблема.

Причини за диария при използване на сместа

По време на изкуственото хранене в тялото на бебето се проявяват донякъде отличителни храносмилателни процеси, отколкото при бебета, които се хранят с майчиното мляко. Диарията при кърмачета с изкуствено хранене може да се появи по същите причини, както при кърмене. Но има група фактори, свързани със смесите..

Разхлабените изпражнения често се появяват поради дисбиоза, чревни инфекции и в резултат на заместването на сместа. Интересен факт на разхлабените изпражнения е периодът на никнене на първите зъби. Допълнителни причини за диария могат да бъдат разгледани:

 • отравяне;
 • смесващи смеси;
 • преждевременно въвеждане на допълващи храни;
 • непоносимост към компоненти на лактоза / глутен;
 • възпаление на апендикса;
 • чревна обструкция;
 • ротавирусна инфекция;
 • реакция към лекарства (често антибиотици);
 • група заболявания, свързани с проникването на паразитни червеи в човешкото тяло;
 • Панкреатит;
 • състояние на стрес.

Методи за лечение на диария при кърмачета

Преди да определите методите за лечение на диария, трябва да знаете естественото състояние на изпражненията на бебето, хранено с адаптирано мляко. Цветът на изпражненията трябва да е кафяв, а нивото на изпразване е малко по-високо от това на бебето.

Съществуват голямо разнообразие от лечения за диария при кърмачета. Преди самолечение, съсредоточете се върху общото състояние на детето, ако е необходимо, потърсете помощта на специалист. Важно е да започнете процеса на лечение на разхлабени изпражнения в първите часове на неприятни симптоми. Наблюдаваната диария при бебе, хранено с бутилка, се лекува лесно с лекарства за рехидратация (повторно насищане на предварително дехидратирано вещество с вода), антибактериална терапия, прием на сорбенти, биологични препарати, ензимни препарати.

Медикаментозно лечение
 • разтвори на сол;
 • отвари;
 • антибиотици;
 • сорбенти;
 • биологични продукти;
 • храносмилателният процес се подобрява с използването на ензими.
Препарати за рехидратация
 • рехидрон;
 • глюкозан;
 • хидровит;
 • реозолан;
 • цитраглюкозан.
Антибактериална терапия
Необходимостта от използване на антибиотик за диария при бебе се появява само в двадесет процента от случаите. Индикация за употребата на медикамент се счита за образуване на бактериална чревна инфекция..

 • Какви лекарства за диария са забранени за кърмачка
 • Диария при бебета: причини, симптоми, лечение и профилактика
 • Преглед на основните лекарства за диария с меренга

Не всички антибиотици са показани за малко дете. Често лекарите избират полусинтетични пеницилини, макролиди и цефалоспорини.

 • амоксиклав - антибиотик от пеницилиновата група с широк спектър на действие с бета-лактамазен инхибитор;
 • амоксицилин - антибиотик от пеницилиновата група с широк спектър на действие, унищожен от пеницилиназа;
 • ампицилинът е антибиотик от групата на полусинтетичните пеницилини с широк спектър от ефекти;
 • Цефалексин е полусинтетично антибактериално средство с бактерициден механизъм на действие;
 • цефтриаксон и цефиксим са цефалоспоринови антибиотици от трето поколение с широк спектър от ефекти;
 • цефтазидим е антибиотик, произведен под формата на прах за приготвяне на инжекционен разтвор, кристален, от бял до кремав;
 • еритромицин е антибиотик от естествено антибактериално съединение с ниска токсичност за хората. Има бактериостатичен ефект;
 • азитромицин - отнася се до антибиотици от групата на макролидите, които се използват за лечение на различни заболявания, причинени от бактерии, чувствителни към активната съставка на лекарството.
Сорбенти за диария
 • смекта;
 • ентеросгел;
 • полифепан;
 • филтърна стая;
 • полисорб;
 • Активен въглен.
Биологични продукти
 1. Бифидумбактерин.
 2. Linex.
 3. Биобактон.
 4. Хилак форте.
 5. Acipol.
Ензимни препарати
 • Креон;
 • Лактаза бебе.

Възможно ли е да се даде на дете смес за диария

Бебето, оставайки на IV, определено трябва да яде сместа в периода на чести тънки изпражнения. Единственият начин да помогнете е да го прехвърлите в адаптирано ферментирало мляко и безглутенови смеси + допълнително леко да модифицирате обичайната диета. Промяната на режима се състои в хранене на бебето на малки порции, честотата на честотата на хранене трябва да се увеличи.

Адаптираните формули (маркирани с номер едно) са най-доброто решение за хранене на бебе при липса на кърмене от раждането до 6 месеца / ако е предоставено от производителя - от раждането до една година.

През периода на примамка без глутен не трябва да се консумират други допълващи храни..

Преглед на разрешените храни за кърмачета с диария

Важен момент е изборът на смеси за кърмачета с диария..

Безмлечните лекарствени смеси, направени на основата на соев протеин, имат подчертан фиксиращ ефект.
ИмеТвърдСтрана
Alsoy - специално без лактоза за деца от раждането до една годинаНестлеШвейцария
Бона-соя - суха смесКумосФинландия
ВайсойБели лабораторииВеликобритания
Nutrilak Soy е сух продукт на основата на соев протеинов изолат за медицинско хранене на деца от първата година от живота и повечеРусия
НутрисояХраненеХоландия
Similac Isomil - за удобно храносмилане и поддържане на здрава чревна микрофлораAbbott LaboratoriesСАЩ
Sma бяла капачка (visoy / nursoy)Waet lederleСАЩ
Soybean Semp - хипоалергичен за новородениSemperШвеция
FrisosoyФризияХоландия
Humana LPХуманаГермания
Соева смес ХайнцХайнцСАЩ
Enfamil сояМийд ДжонсънСАЩ

Безмесечните формули се базират на деминерализирана млечна суроватка (един от протеиновите компоненти). Те включват: Nan без лактоза, Nutrilon Premium без лактоза.

Кога да посетите лекар

Трябва да алармира течния стол при кърмачета, които са на изкуствено хранене. Ако забележите образуването на пяна и промени в цвета (обичайният цвят е засенчен от зелено, жълто и др.), Миризма и консистенция (образуването на слуз и лигавични секрети) на бебето, е време да ударите камбаните и да предприемете редица необходими действия. Особено важно е да се обърне внимание на изпражненията на възраст от един месец, два месеца и три месеца. Първите месеци от живота са важни за бебето.

Най-голямата опасност от диария при малки деца под една година е моменталното обезводняване на организма, което води до опасни последици и се превръща в заплаха за здравето на бебето. По време на диария преди навършване на шест месеца търсенето на медицинска помощ е необходим акт.

Не трябва да се самолекувате в случай на нарушение на консистенцията на изпражненията, придружено от болезнени спазми в корема, повръщане, температура. В такава ситуация е важно спешно да се обадите на лекар или да потърсите помощ от най-близкото детско лечебно заведение..

Възможни усложнения и профилактика

Диарията се счита за един от сериозните призиви за болестта на бебето. Бързото осъзнаване на родителите на трохите за опасностите от разхлабени изпражнения, заедно с обичайното разстроен стомах при новородено, прави по-вероятно да победи болестта с минимални загуби за възможно най-кратко време. Ако започнете диария, има заплаха от усложнения:

 • отслабване;
 • лошо усвояване на хранителни вещества;
 • рахит;
 • липса на калций в организма;
 • дехидратация;
 • загуба на енергия и намаляване на телесната температура.

Препоръчват се превантивни мерки за избягване на диария. Утежняващият сезон на този проблем се случва през лятото, важно е през този период да се следи внимателно храненето на бебето и да се гарантира дневният прием на вода.

Следвайте прости хигиенни правила по отношение на себе си и вашето бебе. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода и поддържайте чистите си кърмачки.

Трябва да въвеждате допълнителни храни на бебето само с висококачествени и хипоалергенни продукти.

В случай на симптоми на проникване, препоръчваме да преразгледате индивидуалния режим и диета или да смените сместа, консултирайте се с Вашия лекар..

Диария при бебета, хранени с шише: как да се идентифицират и лекуват

Норми за изпражнения при IV и признаци на лошо храносмилане

За да определите диарията при кърмачета и да разпознаете навреме появата на патология, трябва да разберете как изпражненията на децата изглеждат нормални. Малко дете има хлабав стол, несформиран в сравнение с възрастен. Храненето с адаптирано мляко обаче затруднява изпражненията. Нормалният цвят е жълт или оранжев. Консистенцията трябва да е кашава, без бучки и несмлени частици. След въвеждането на допълващи храни изпражненията се формират по-добре.

Именно столът е показател за здравето на бебето и нормалното функциониране на храносмилателната система. Тежката диария при хранено с бутилка новородено може да е признак на опасно заболяване, инфекция, така че състоянието му трябва да се следи.

Следните признаци ще помогнат за определяне на диария при дете:

 • Изпражненията стават по-чести. Честотата на изпражненията е различна. Децата могат да използват тоалетната веднъж или 4 пъти на ден. За бебето и двете са норма. Ако честотата на изпразване е повече от 5 пъти на ден, можете да подозирате храносмилателно разстройство.
 • Консистенцията става по-течна. Диарията обикновено е водниста и може да се абсорбира напълно от пелената. И също така има разпенен стол, което е патология.
 • Цветът на изпражненията се променя. Твърде светлият и тъмен цвят на изпражненията се считат за отклонение от нормата. Зеленикав оттенък показва дисбиоза, възпаление и други нарушения на червата. Светлият нюанс може да показва проблеми с черния дроб, а черен - наличието на съсирена кръв в изпражненията..
 • Появява се нехарактерна миризма. Майките обикновено забелязват, че има необичайна миризма, например гнилна, остра, неприятна.

Самата диария е опасна за новороденото бебе, тъй като води до дехидратация. Струва си да се свържете с педиатър, ако фонтанелът на бебето е слят, той е станал по-летаргичен, сънлив, губи тегло, уринирането е станало рядко. При дехидратация количеството урина значително намалява.

Докато детето е малко и не може да се оплаче от състоянието си, важно е да се следи изпражненията му, наличието на кръв или несмляна храна в него..

Най-добрите лекарства за диария за деца

Диарията е най-честото нарушение на храносмилателната система. Това не е независимо заболяване, но е част от симптомите на различни видове инфекции или общи соматични заболявания.

Това състояние на организма се нарича диария. Това е много опасно и изисква незабавна медицинска помощ. В случай на забавено действие могат да се развият усложнения и необратими промени в тялото. Тежките случаи на диария могат да бъдат фатални.

Причини за диария при бебе

Ако говорим за причините за разхлабените изпражнения при кърмените бебета, струва си да си припомним, че има много от тях. Не се препоръчва да диагностицирате у дома и да започнете лечението си сами. Струва си да се помни, че диарията се нарича патологично често изхождане с течни изпражнения. Ако детето е ходило обилно до тоалетната, но се чувства нормално, рано е да се говори за болестта.

Следните фактори могат да провокират нарушения на изпражненията при дете:

 • Смяна на млечна смес. Кърмата е по-лесна за стомаха на бебето. Трябва да свикнете с всяка смес, така че в началото може да се появи диария и метеоризъм..
 • Дисбактериоза. След раждането червата започват да се колонизират с бактерии. Този процес не винаги протича гладко. Повечето деца имат дисбиоза, колики, редки и чести изпражнения до месеца..
 • Въвеждане на допълващи храни. Педиатрите дават съвети кога да започнат да дават плодови пюрета и зърнени храни. Ако запознаете детето с кисели млека и плодове преди графика, функцията на червата ще бъде нарушена..
 • Никнене на зъби. Когато зъбите започнат да се появяват, детето може да има температура, то става неспокойно, яде и спи лошо и се появява диария. Това състояние обикновено трае до 3 дни и изчезва от само себе си..
 • Цьолиакия. Този термин се нарича непоносимост към глутен. При ядене на овес, пшеница и други зърнени храни се появява силна диария. Тази патология обаче е рядка. Не е необходимо веднага да прехвърляте детето на безглутенови зърнени храни.
 • Болести на стомашно-чревния тракт. Панкреатитът или апендицитът могат да провокират диария. В някои случаи причината е чревната непроходимост. Всички патологии на храносмилателната система имат други симптоми: болка, подуване на корема, треска.

Струва си да се помни, че при новородено храносмилателната система е недостатъчно оформена. Чревната микрофлора едва започва да се формира, така че децата са уязвими към вируси, бактерии, инфекции.

Не можете да започнете лечение, преди да установите причината. Неправилно подбраните лекарства могат да навредят на бебето и забавянето ще доведе до нежелани последици..

Пребиотици

Средства, които нормализират баланса на чревната микрофлора. Такъв баланс в тялото на бебето може да бъде нарушен не само поради приема на антибактериални лекарства. При деца под 5-годишна възраст храносмилателната система далеч не е съвършена, микрофлората тепърва се установява, така че съотношението на вредните и полезните микроорганизми непрекъснато се променя в едната или другата посока. Някои експерти смятат, че дисбиозата в ранна възраст не трябва да се лекува, всичко ще бъде наред без намесата на лекарства. От вас зависи да се вслушате в това мнение или не, но за лечение на дисбиоза, както вече казахме, са необходими лекарства, които съдържат полезни бактерии, живи или сухи. В допълнение, такива бактерии се намират в кефир, млечна суроватка и, ако детето е много малко, в адаптирани ферментирали млечни смеси.

Правила за лечение и лекарства

Само лекар трябва да предписва лекарства и да предписва курс на лечение. Основната задача на родителите е да не влошават ситуацията и своевременно да покажат детето на педиатър. Новороденото не може да разкаже за здравето си, поради което е невъзможно да се диагностицира само по появата на изпражнения. Възможно е да се установи причината за състоянието само след прегледа и прегледа на бебето..

Понякога педиатърът съветва просто да смените сместа с нисколактозна (ако причината е лактазна недостатъчност) или ферментирало мляко. Следните лекарства могат да бъдат предписани на бебе с диария:

 • Смекта. Това лекарство може да се дава дори на новородени. Той действа нежно върху тялото, премахва токсините, обгръща стомашната лигавица. Чревната микрофлора не е нарушена. Smecta се продава на прах, разреден с вода, има приятен вкус. Лесно е да го дадете на дете. Няма странични ефекти, тъй като лекарството не се абсорбира в кръвта.
 • Филтрум. Той също така премахва токсините и бактериите, но има и успокояващ и противовъзпалителен ефект. В допълнение към алергените и вредните вещества, Filtrum има способността да премахва метаболитни продукти като билирубин и холестерол.
 • Хилак Форте. Той е ефективен пробиотик, който помага за възстановяване на чревната микрофлора. Продава се в удобна форма (капки), за да улесни лечението на новороденото.
 • Ентеросгел. Това е един от най-популярните ентеросорбенти, използван за подпомагане на бебетата. Той абсорбира добре и премахва токсините, отровите, алергените. Enterosgel има гел структура и се екскретира напълно от тялото в рамките на 12 часа..

Изброените лекарства могат да бъдат заменени с аналози. Но основата на лечението са пробиотиците и ентеросорбентите. По-сериозни противовъзпалителни и антибактериални лекарства се предписват с повишено внимание и само ако е абсолютно необходимо..

Много майки се интересуват от въпроса дали е опасно да се дават фиксиращи лекарства на малко дете. Педиатрите не препоръчват прием на лекарства за диария при кърмачета, тъй като съществува голям риск от странични ефекти.

Сорбенти

Препарати от групата на ентеросорбенти могат да се дават на бебе, независимо от причината за заболяването. Освен това те ще помогнат за спиране на диарията при дете както на 3 години, така и на 7 години, както и при новородено бебе. От раждането бебето може да приема Smecta и Enterosgel, по-големи деца - активен въглен, Polysorb, Polyphepan и други. Ефективността на такова лечение се крие във факта, че сорбентите имат свойството да премахват всички вредни вещества (токсини, токсини, продукти на разпадане, бактерии, алергени и дори газове) от тялото. В допълнение, някои средства (например същите Smecta и Enterosgel) обгръщат лигавицата и облекчават дразненето. Така бушуващата перисталтика се успокоява и симптомите на диария отпадат.

Традиционни методи за лечение на диария

Много лекарства са противопоказани при бебета. За бързо избавяне от диария и нормализиране на състоянието на червата на бебето се използват народни средства. Използването им трябва да бъде съгласувано с педиатър. Тялото на детето може да не реагира според очакванията на лечението. Билките и цветята са алергени. Не всички билки и плодове могат да се дават на новородени. Повечето от тях могат да се прилагат по-близо до годината.

Популярните лечения за детска диария включват:

 • Оризов бульон. Ако бебето вече е запознато с кафявия ориз, който се дава на бебета от 6-7 месеца в настърган вид, отвара от кафяв ориз ще помогне много. Готви се с 10-15 минути по-дълго от бялото. Освен това той е в пъти по-хранителен и има същите лечебни свойства. По-специално в такива зърнени храни има достатъчно калий и натрий, които ще помогнат за възстановяване на функцията на червата..
 • Билков чай. След шест месеца на децата може да се дава чай. Черният чай с лайка или мента е добър при диария. Билките облекчават възпалението и успокояват, помагат да се спре загубата на течности.
 • Нар корите. Те могат да причинят алергии и трябва да се използват с повишено внимание. В народната медицина това е една от най-ефективните рецепти. Изсушените кори се заливат с вряща вода и се настояват.
 • Мента и маточина. При малко дете нарушения на червата могат да възникнат при стрес. Ментата и маточината действат успокояващо.
 • Картофено нишесте. Има стягащ ефект и бързо спира диарията. Една чаена лъжичка картофено нишесте се разрежда в чаша вода и се дава на детето на малки порции през целия ден.
 • Компот от боровинки. Това зрънце в прясно състояние се използва като лек при запек, а в изсушена форма - при диария. Плодовете се варят няколко минути, охлаждат се и се дават на бебето с лъжица през деня..

Диария при бебета, хранени с адаптирано мляко, може да се появи при настинки. В този случай лечението трябва да бъде цялостно. Отварата от лайка в този случай ще бъде от полза..

Не трябва да давате на детето си билкови отвари и настойки, ако причината за заболяването не е изяснена. При сериозни инфекциозни заболявания традиционната медицина може да е безсилна или да навреди.

Други препоръки

Диарията често е трудна за малки деца. Те плачат, отказват да ядат и са неспокойни. Мама трябва да знае как да успокои бебето си и да не се паникьосва. Кърменето действа успокояващо на бебето. Може да се прилага върху гърдите толкова често, колкото е необходимо. Храненето с адаптирано мляко обикновено е навреме. Ако бебето откаже да яде и плаче, няма нужда да го насилвате.

С диария при кърмачета си струва да запомните следните правила:

 • Необходимо е да се храни детето по време на диария, ако то не е загубило апетита си. Това обаче разрежда сместа повече, така че да е по-течна..
 • В допълнение към храненето е важно да давате на бебето си вода, за да предотвратите дехидратация. Това се прави между храненията..
 • Ако причината са зъбите, можете да къпете охлаждащи гелове, специални играчки, прорезыватели. Те ще облекчат състоянието на бебето. Играчките за зъби трябва постоянно да се мият или варят, за да се предотврати инфекция.
 • По време на въвеждането на допълнителни храни е полезно да използвате дневник, да записвате кога и какъв продукт е въведен. Дори ако допълнителните храни са навременни, подходящи за възрастта, тялото може да реагира с диария. Дразнещата храна ще трябва да се изхвърли.
 • Необходимо е да смените млечната смес с нова, само ако старата е причинила дразнене на червата и е била слабо усвоена. Без причина не трябва да прехвърляте бебето на друга смес, тъй като това е стрес за него. Препоръчително е да изберете най-добрия вариант и да храните детето с него, докато не бъде отменено.

Ако състоянието на бебето се влоши, то стане бледо, летаргично, в изпражненията се открият ивици кръв, трябва незабавно да се обадите на лекар. Дехидратацията и инфекцията са по-опасни за малко дете, отколкото за възрастен.

Внимание

За да избегнете появата на диария, просто трябва да се придържате към следните прости правила за поведение с кърмачета.

 • Измийте ръцете си след посещение на улицата и пазете непознати далеч от бебето без това основно хигиенно действие.
 • Сварете съдовете и залъгалките на бебето.
 • Не въвеждайте допълващи храни по-рано от крайните срокове, признати от официалната педиатрия.
 • Кърмещата майка се придържа към принципите на правилното хранене.
 • Поддържайте добър режим на съхранение на хранителни продукти, предназначени за дете.