(Рейтинг: 2.0, общо 8 гласа)

Развитието и формирането на сърцето е изключително сложен процес, който се случва в първите седмици на бременността. Слаб сърдечен ритъм при плода може да бъде регистриран още на 5 гестационна седмица и като се започне от 8-9 седмица на бременността, сърцето вече има четири камери: две предсърдия и две вентрикули.

През първите три месеца от бременността сърдечната честота е силно променлива. Това се дължи преди всичко на развитието на сърцето, нервната автономна система, която взема голямо участие в свиването на сърцето..

Пулсът е нормален

Колко често трябва да бие сърцето при нормален, здрав плод? Сърдечен ритъм:

 • 6-8 седмици от бременността - 100-130 удара в минута;
 • 9-10 седмици от бременността - 170-190 удара в минута;
 • започвайки от 11-12 седмици и до раждането, пулсът трябва да бъде 140-160 удара в минута.

Можете да видите, че броят на ударите в минута е пряко свързан с гестационната възраст. Основният фактор за здравословното развитие на детето е именно нормалното биене на сърцето, това показва правилното развитие.

Лош сърдечен ритъм на плода

Приглушен сърдечен ритъм на плода може да възникне в резултат на продължителна хипоксия. Той идва да замести тахикардия и се характеризира с намаляване на броя на ударите в минута. Бавен сърдечен ритъм се има предвид, ако скоростта на ударите е по-малка от 120 удара, също такова отклонение се нарича брадикардия. Появата на брахикордия при раждане е основната причина за операция. Развитието на забавен сърдечен ритъм при плода е основната причина за допълнителни изследвания и, ако е необходимо, лечение.

Как да чуете сърдечен ритъм

От най-ранните етапи на бременността можете да чуете сърдечния ритъм при ултразвуково сканиране. За това се използват специални вагинални сензори, които ви позволяват да слушате сърдечния ритъм, започвайки от 5-та седмица на бременността. Когато се използва ултразвук на корема, сърдечният ритъм на плода може да бъде записан, започвайки от 6-7 седмици. С помощта на стетоскоп пулсът може да се чуе, започвайки от 22-23 седмици на бременността. Акушерският стетоскоп е специална тръба за прослушване на сърдечния ритъм. Единият му край се нанася върху ухото на лекаря, а другият - върху корема на бременна жена. Необходимо е да се приложи стетоскоп под пъпа отляво или отдясно, в зависимост от местоположението на плода.

Подготовка за раждането на бебе: колко опасна е брадикардия на плода и майката по време на бременност и какво да правите едновременно?

Брадикардията е вид аритмия, при която човешкият пулс се забавя необичайно. Това състояние е опасно за бременните жени и плода, който те носят, тъй като насищането на мозъка с кислород зависи от сърдечната честота..

За тези, които ще имат деца, е полезно да научат за видовете, причините и диагностиката на брадикардия по време на бременност.

Причини за развитие

Безопасната брадикардия, която не засяга здравето на жената и плода, се нарича физиологична. Характерно е за тези, които активно живеят и спортуват. Освен това пулсът естествено се забавя в студено време и по време на сън..

Бременна жена

Намаляването на пулса до 60 удара в минута и по-малко, застрашаващо здравето на бременната жена и нероденото бебе, се нарича патологична брадикардия. Това състояние изисква лечение. Развива се с нестабилно кръвно налягане. Също така, следните сърдечни заболявания могат да причинят брадикардия:

Пулсът на бъдещата майка може да се забави поради нарушение на състава на кръвта. Патологии на стомашно-чревния тракт, различни наранявания, както и следните заболявания водят до брадикардия при бременни жени:

 • хипотиреоидизъм;
 • тумори;
 • инфекции;
 • отравяне;
 • бъбречна недостатъчност.

Плодът

Някои лекарства причиняват забавяне на сърдечната честота на плода. Rh-конфликтът води и до брадикардия - несъвместимостта на кръвта на жена и плода с Rh фактора. В допълнение, нарушение на сърдечния ритъм в ембриона възниква по следните причини:

 • поради токсичната среда;
 • майчина анемия;
 • психически стрес при бременна жена;
 • малформации;
 • ранно стареене на плацентата;
 • неуспех в натрупването на околоплодна течност.
Намаляване на сърдечната честота на ембриона може да настъпи, ако бременната жена пуши или пие.

Бременност при пациенти с брадикардия

Състоянието на пациентите с вече установено заболяване може да се влоши, след като забременеят. В допълнение, намаляването на пулса на жената ще повлияе на плода. Бавният пулс при потенциална майка води до хронична ембрионална хипоксия, при която развиващите се тъкани нямат кислород. В същото време бъдещото дете изостава в развитието си, мозъкът му се формира неправилно, което в най-лошите случаи заплашва с умствена изостаналост..

За да се избегнат нежелани последици за себе си и бебето, жените с брадикардия трябва да планират бременност, като вземат предвид препоръките на кардиолог. Когато носи плод, пациентът трябва да бъде наблюдаван от този специалист.

Феталният пулс е нормален и ненормален

Сърцето на ембриона започва да бие на 21-ия ден от развитието. На 3-5 седмици тя намалява 75-85 пъти в минута. С течение на времето пулсът се ускорява и след формирането на нервната система постепенно намалява. Обикновено индикаторите се променят както следва:

 1. На 5-6 седмица сърцето бие 80-100 пъти всяка минута.
 2. На 6-7 седмици пулсът е близо до 100-120 удара в минута.
 3. На 7-9 седмици сърдечната честота достига своя връх - 140-190 удара всяка минута.
 4. На 10-12 седмица пулсът спада до 160-180 удара в минута.
 5. След 3-месечна бременност сърдечната честота на плода не надвишава 140-160 удара всяка минута.
 6. Към 9-ия месец сърцето бие 130-140 пъти в минута.

Феталната патология се диагностицира, ако през 2-ри триместър пулсът е по-малък от 110-120 удара всяка минута.

Фетална брадикардия в ранните и късните стадии

Ако на 6-8 седмици от развитието и по-късно, пулсът на ембриона не надвишава 85 удара в минута, не се предполага, че сърцето на плода е брадикардия, а че спира или малформации. В други случаи намаляването на сърдечната честота на плода, което се случва в ранните етапи, не се счита за патология.

Брадикардия се определя само след 20 гестационна седмица, ако сърцето на бъдещото бебе бие по-малко от 120 пъти в минута.

Видове ембрионални заболявания

Има 3 вида ембрионална брадикардия: базална, забавяща и синусова. Обикновено тези състояния се развиват поради фетална хипоксия, която се появява по следните причини:

 • поради компресия на главата;
 • поради анемия на майката;
 • поради ниско кръвно налягане при майката.

Базалната брадикардия се поставя, ако сърцето на ембриона бие по-малко от 120 пъти в минута. Ако навреме излекувате неуспеха и отстраните причината за него, ще бъде възможно да се избегне увреждане на жената и плода..

В случай на нарушение на забавящата природа, сърдечната честота на ембриона не надвишава 72 удара в минута. Това състояние изисква стационарно лечение с почивка в леглото..

При синусовата форма на заболяването пулсът на ембриона пада до 70-90 удара в минута. В този случай жената се нуждае от спешна хоспитализация с интензивна терапия и наблюдение до самото раждане, тъй като неуспехът заплашва изчезването на бременността.

Как да разпознаем бавното сърце?

Брадикардия на майката и плода се проявява чрез симптомите на недостиг на кислород. В този случай бременната жена е изправена пред следните заболявания:

 • със слабост;
 • със световъртеж;
 • с главоболие;
 • с шум в ушите;
 • с задух;
 • с намалено налягане;
 • с болка в гърдите.
Възможни са когнитивни нарушения, изразяващи се в нарушена памет и внимание. Бавният импулс също се показва от световъртеж..

Аномалия, която засяга само плода, не засяга благосъстоянието на майката. Той може да бъде открит само с помощта на съвременни диагностични методи..

Какво ще покаже аускултацията??

След 18-20 седмици всеки преглед от акушер-гинеколог включва аускултация - прослушване на сърцето на ембриона с помощта на специален стетоскоп, куха тръба от дърво или метал. За да чуе сърдечния ритъм на нероденото дете, лекарят действа по следния начин:

 1. Поставя единия край на стетоскопа върху корема на бременната жена и опира ухото му в другия край на устройството.
 2. Намира точката, в която сърдечният ритъм на плода се чува ясно.
 3. Отчита минутата, през която се отчитат сърдечните удари на плода.

Недостатъкът на аускултацията в нейната неточност: много фактори могат да попречат на диагнозата, включително затлъстяването на майката и повишената двигателна активност на плода по време на изследването.

Ултразвук на сърцето

Инструменталните методи, като ултразвукова диагностика, позволяват по-точно проучване. В този случай се използва специален сензор, който се прилага върху корема на бременна жена или се инжектира трансвагинално. Той предава данни на екрана, които специалистът дешифрира.

Следните нарушения показват бавен пулс с ултразвук на сърцето на плода:

 • бавни движения на ембриона;
 • конвулсии;
 • спиране на движението на ембриона.

Рядкото дишане или сърцебиене, както и периодичното им спиране, също показват брадикардия. Ултразвукът може да се извършва от 3-5 седмици на бременността.

CTG и други диагностични методи

Кардиотокографията се използва за диагностика от 32 гестационна седмица. Същността на CTG е записване и сравняване на пулса на нероденото дете с честотата на маточните контракции. Резултатите от изследването се декодират, както следва:

 • 8-10 точки - състоянието на плода е нормално;
 • 6-7 точки - има лека брадикардия;
 • 6 точки или по-малко - плодът е в тежко състояние.
Този метод е един от най-точните. Използва се при усложнена бременност, както и ако майката има хронични ендокринни или сърдечно-съдови заболявания..

Друг ефективен начин за откриване на заболяване е фоно-електрокардиографията, при която се записват и анализират електрическите импулси на сърцето. Този метод е комбинация от ЕКГ с фонокардиография - слушане на сърдечни шумове.

При използване на ЕКГ?

Използва се електрокардиограма, ако бременността е нарушена или има опасност от някакви отклонения. От страна на ембриона се различават следните индикации:

 • забавяне на развитието;
 • предварително диагностицирани сърдечни патологии;
 • съмнение за патология на развитието.

ЕКГ се прави на бременни жени над 38 години или преди това са раждали деца с дефекти в развитието. Също така от страна на майката има следните индикации:

 • хипотиреоидизъм;
 • хипертиреоидизъм;
 • диабет;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • тежки инфекции.

Брадикардията се показва от появата на Р вълна на кардиограмата, както и значителен интервал T-P и P-Q. Най-точните данни се получават чрез провеждане на ЕКГ на 18-24 седмица от бременността.

Препоръки за бавен пулс на ембриона

След като откриха аритмия в бъдещото бебе, те откриват причините за това. Въз основа на тях те съставят прогнозата и стратегията за лечение на заболяването. Те се опитват да компенсират хроничните заболявания на майката, а в случай на проблеми с плацентата се предписват лекарства за стимулиране на маточно-плацентарния кръвен поток.

Тежките състояния се лекуват стационарно, при тях естественото раждане е невъзможно и е показано цезарово сечение.

Рискови групи

Тези, които страдат от хронични заболявания, са склонни към брадикардия. Рисковата група включва също жени, живеещи в условия на физически или психологически дискомфорт.

За да намалите вероятността от усложнения при носене на дете, трябва да наблюдавате хода на основното заболяване, да се откажете от лошите навици и да се обърнете към физиотерапия. В същото време се изискват редовни посещения при акушер-гинеколог и други специализирани специалисти..

Брадикардията може да доведе до загуба на бременност или смърт на жена. За да не се случи това, бъдещите майки трябва да внимават за собственото си здраве. Навременното посещение на лекар и правилната диагноза ще идентифицират проблема, преди той да причини непоправима вреда.

Брадикардия при плода в ранна и късна бременност

Статии за медицински експерти

 • Код на ICD-10
 • Причини
 • Рискови фактори
 • Патогенеза
 • Симптоми
 • Усложнения и последици
 • Диагностика
 • Лечение
 • Към кого да се свържете?
 • Предотвратяване
 • Прогноза

Брадикардията е намаляване на сърдечната честота спрямо нормалното (60-90 удара в минута). Лекото отклонение не засяга състоянието на човешкото здраве, но е сигнал за развитието на патология в организма. По същия начин сърдечната честота на плода в утробата трябва да бъде в определен диапазон. Намаляването му до 110-120 удара показва фетална брадикардия. Пулс 37 гестационна седмица. [2]

Код на ICD-10

Причини за брадикардия при плода

Има доста причини, поради които тази диагноза може да се развие. Между тях:

 • ниски нива на хемоглобин в кръвта;
 • инфекциозни заболявания;
 • продължителна и тежка токсикоза;
 • заплитане с пъпната връв;
 • отделяне на плацентата;
 • дефекти в развитието на органите на ембриона;
 • висока или ниска вода;
 • ефектът на майчините антитела върху проводимостта на клетките на сърдечната система.
 • последица от комбинирана гръбначно-епидурална аналгезия по време на индукция на раждане с инфузия на окситоцин. [3], [4]
 • преждевременната амниотомия (40%) значително корелира с фетална брадикардия. [пет]

Често се отбелязват кратки епизоди на преходни забавяния на плода, които отшумяват в рамките на минути, особено през втория триместър, и се считат за доброкачествени. Постоянната фетална брадикардия по време на бременност може да се дължи на синусова, ниско предсърдна или съединителна брадикардия, блокирана от предсърдна бигемия или атриовентрикуларен блок и трябва да бъде оценена, за да се направи разлика между двете.

Рискови фактори

Факторите, допринасящи за появата на фетална брадикардия, включват:

 • нездравословен начин на живот на жената: пушене, алкохол, лошо хранене, липса на чист въздух;
 • прием на лекарства, които оказват неблагоприятно влияние върху плода;
 • хронични патологии на бъдещата майка, особено сърцето и белите дробове;
 • живот в екологично неблагоприятни райони;
 • тежки стресови ситуации.

Патогенеза

Нередовният пулс е свързан с преждевременни импулси, постъпващи в миокарда. Това се дължи на намаляване на автоматизма на синусовия възел, разположен в устието на кухата вена, която се влива в дясното предсърдие. Такава аритмия е постоянна или преходна..

Последното е по-малко опасно, защото причинени от временни нарушения в работата на сърцето, например, притискане на кръвоносните съдове поради неудобното положение на плода.

Постоянната или патологична брадикардия заплашва плода с продължителна хипоксия. Постоянната вътрематочна брадикардия е рядка в пренаталния период. Обикновено се свързва със синусова брадикардия поради фетален дистрес, предсърдни екстрасистоли и вроден пълен сърдечен блок. [6]

Най-важно е наблюдението на персистираща брадикардия, което обикновено се отнася до един от следните механизми: (1) синусова брадикардия; (2) предсърдна бигемия; и (3) пълен сърдечен блок (CHB).

Синусова брадикардия вследствие на прогресивна фетална хипоксия е акушерска спешност. Сърдечната етиология на синусовата брадикардия е по-рядко срещана, но включва удължен QT синдром поради изключително продължителна реполяризация и вродено отсъствие или дисфункция на синусовия възел, например в лявата изомерия на предсърдния епидидим (Ho et al., 1995). Причините за сърдечната дейност се диференцират на базата на ехокардиографски контрол и данни за постнатална електрокардиография..

Множество непроводими PAC могат да доведат до нередовна, бавна сърдечна честота под 100 удара в минута. Пулсът става редовен, ако всеки втори ритъм е блокиран PAC, който идентифицира непроводима предсърдна бигемия. При М-режим или доплер запис на предсърдна бигемия, предсърдната честота е нередовна (редуващи се синусови и преждевременни удари), докато вентрикулите бият редовно с бавно темпо (60–80 удара в минута), което е половината от предсърдната честота. Предсърдната бехемия може да продължи няколко часа, но е клинично доброкачествена и в крайна сметка ще изчезне без лечение.

Необратим пълен сърдечен блок, най-честата проява на аномалии на проводимостта на плода, представлява почти половината от всички основни фетални аритмии, наблюдавани във феталната кардиология. При ехокардиографията предсърдната честота е нормална и правилна, но вентрикулите бият независимо много по-бавно (40–80 удара в минута) поради анормална AV проводимост. Сърдечният блок е най-често свързан със структурно сърдечно заболяване или с майчини анти-Ro автоантитела. Това състояние носи значителен риск от смъртност, тъй като плодът трябва да преодолее бавна камерна честота, загуба на координиран предсърден вход за пълнене на вентрикулите и евентуално едновременно сърдечно заболяване или кардит. Идентифицирането на основното структурно сърдечно заболяване, оток на плода, лоша контрактилитет и камерни честоти под 50 удара в минута са свързани с лоши резултати от бременността.

Най-честата връзка на феталната хронична сърдечна недостатъчност със структурно сърдечно заболяване е дисбалансиран атриовентрикуларен дефект на преградата, свързан с лявата изомерия, която е почти универсално фатална, независимо от избора на перинатална помощ. HCG от плод без структурно сърдечно заболяване има по-добра прогноза и се свързва главно с трансплацентарно преминаване на автоантитела на майката, насочени към фетални рибонуклеопротеини Ro / SSA. Антителата срещу Ro присъстват при около 2% от бременните жени. При подобен процент (1-2%) от фетусите тези антитела ще предизвикат възпаление на AV възела и миокарда. След това възпалената тъкан може да се излекува с фиброза, която може да причини сърдечен блок, ендокардна фиброеластоза и разширена кардиомиопатия. Сърдечен блок, най-честото свързано с антитела сърдечно-съдово усложнение (Jaeggi et al., 2010).

Постоянната фетална брадикардия е относително рядка. Основните механизми включват вродено изместено предсърдно активиране или придобито нараняване на синоатриални възли. Честотата на синусовия възел може да бъде потисната, например, поради (1) изомерия на ляво и дясно предсърдие, (2) възпаление и фиброза в нормалния синусов възел при пациенти с вирусен миокардит или колагенови съдови нарушения (SSA / Ro [+] или SSA / Ro и SSB / La [+] антитела) или (3) лечение на майката с β-блокери, успокоителни или други лекарства. За лечение на синус или ниска предсърдна брадикардия не се изисква фетална терапия, но се препоръчва наблюдение.

Симптоми на брадикардия при плода

Много е трудно да се подозира фетална брадикардия в утробата. При новородено дете първите признаци се изразяват от следните симптоми: новороденото замръзва, кожата пребледнява, придобива синкав оттенък, понякога има конвулсии, апнея - спиране на дихателните движения.

 • Брадикардия в ранна и късна бременност

Фетилната брадикардия в началото на бременността (до 8 седмици) е много вероятно да показва хромозомна аномалия. Това може да е предвестник на синдрома на Патау (наличие на анормална 13-та хромозома), Даун (тризомия на 21-ва хромозома), Едуардс (утрояване на 18 двойки хромозоми).

Нарушаването на сърдечния ритъм през 1-ви триместър на бременността показва заболявания на сърдечно-съдовата система. Така се проявяват вродените сърдечни дефекти.

Във втория и третия семестър на бременността брадикардията най-често говори за плацентарна недостатъчност, когато кръвотокът в нея е нарушен. Плодът не получава достатъчно хранителни вещества и кислород, необходими за неговото развитие, настъпва хипоксия. Всички органи страдат от това, включително сърцето..

 • Брадикардия по време на раждане при плода

Нормалният ход на раждането и едно и също състояние на плода не причиняват значителни отклонения в сърдечната честота, независимо от нейното представяне. Намаляването на базалния ритъм до 100 удара в секунда и под него в рамките на 5-6 минути показва фетална хипоксия. В този случай лекарите трябва да вземат решение за спешна доставка..

Усложнения и последици

Синусовата брадикардия е почти винаги свързана със сериозни нарушения в развитието на детето в утробата. Това е изпълнено със заплаха от преждевременно раждане, възможно кървене през 3 триместър на бременността. Дете може да се роди с вроден сърдечен дефект, да има деформации.

Прогресираща брадикардия до 68-56 удара в минута може да причини смърт на плода. Общата смъртност може да бъде 20% (37%, ако се вземе предвид абортът). Рискови фактори за смъртност са вродени сърдечни дефекти, хидропс и / или камерна дисфункция. [7]

Диагностика на брадикардия при плода

Хромозомната аномалия се определя с кръвен тест за hCG и PAPP-A (двоен тест). Диагнозата се изяснява чрез хорионбиопсия, амниоцентеза и кордоцентеза.

Започвайки от 18 седмици от бременността, лекарят използва стетоскоп, за да прослушва сърдечния ритъм на плода. За по-точна диагноза се използват инструментални методи: фетална магнитокардиография, [8] ултразвук, CTG (кардиотокография). [девет]

Водещият, а понякога и основният метод за определяне на нарушения на сърдечния ритъм е ултразвуковото сканиране. За да се разграничат с други патологии, се използват различните му режими:

 • в М-режим се изследват вентрикула и атриума, определят се ритмите им на контракции;
 • Пулсово-вълновата доплерография улавя артерията и вената и може да регистрира притока на кръв към митралната клапа и нейното изтичане в аортата, да наблюдава бъбречните, белодробните, пъпните съдове.

Основни сърдечни аномалии, включително брадикардия, се откриват на 18-22 гестационна седмица.

Кардиотокографията се извършва след 32 седмици. С помощта на специални сензори, поставени върху корема на бременната жена, сърдечната дейност на плода се записва за 15-45 минути и се изчислява в точки до 10. Индикатор от 6-7 точки показва фетална хипоксия, под 6 - нейното критично състояние.

Фетална електрокардиограма (fECG) може да открие QRS сигнали в плода още в 17 гестационна седмица; техниката обаче е ограничена от минималния размер на феталния сигнал спрямо съотношението на шума. Това се влияе от ранната бременност, майчините шумове като контракции на матката, степента на електрическа изолация, причинена от околните тъкани (vernix caseosa), и устойчивостта на кожата. [десет]

Пулс на плода. Норма, патология, контрол

Сърдечният ритъм на плода е като сигнали от личното му пространство: единственият начин за комуникация, по който лекарите използваха, за да преценят състоянието на бебето, неговото развитие, благосъстояние и благополучие. Съвременните диагностични методи ви позволяват да изследвате нероденото бебе нагоре и надолу и дори, ако е необходимо, да оперирате дете, без да прекъсвате бременността. Но сърдечната честота на бебето все още е най-важният показател за акушер-гинеколозите..

Какви са показателите на сърдечния ритъм на плода - нормата и какво може да показва патология?

Устройство за бебешко сърце

Сърцето е един от първите органи, който започва да се формира при бебе. Това се случва почти веднага след зачеването, вече на 2-3 седмици от бременността. Не всички бъдещи майки по това време се досещат, че вътре е вече възникнал нов живот, а сърцето на бебето, което в този момент прилича на обикновена куха тръба, вече се готви да нанесе първите удари.

До четвъртата седмица на бременността сърдечната тръба започва да се огъва, през петата седмица в нея се появява първата преграда и в същото време първите контракции. Колкото по-нататък, толкова повече сърцето на бебето става подобно на сърцето на възрастен: на шестата седмица междукамерната преграда започва да расте, последвана от междупредсърдната преграда. До осмата седмица на бременността сърцето на плода придобива почти възрастен вид. Почти - тъй като бебето не диша, кръвта, наситена с кислород, не идва от него от белите дробове, а от майката.

„До самия момент на раждането кръвообращението на бебето не е разделено на два кръга - малък, който преминава през белите дробове, и голям, който храни останалите органи и тъкани..

Всички предсърдия и вентрикули действат като единичен кух орган и кръвта от атриума в атриума тече през отворения овален прозорец - специален отвор в предсърдната преграда, който се затваря веднага след раждането, когато бебето поеме първото спонтанно вдишване.

Пулс на плода на различни етапи от бременността

Въпреки че кръвоснабдяването на бебето зависи изцяло от майката, кръвта, изтичаща от плацентата през тялото, "ускорява" собственото му сърце. Следователно сърдечната честота на плода се различава от тази на майка ми, „две сърца бият в унисон“ е поетична метафора, нищо повече.

Тъй като плодът расте, сърдечната честота се чува все по-ясно - от шестата седмица може да бъде записана на ултразвуков апарат, а от 20-та седмица лекарят буквално го чува - за това е достатъчно да прикрепите стетоскоп и по-често - специална слухова тръба към корема на бъдещата майка.

”Тази процедура („ изслушване “на пациента от лекаря) се нарича аускултация и е един от най-старите диагностични методи..

Започвайки от третия триместър, ако лекарят се тревожи за състоянието на плода, сърдечният ритъм на бебето може да се наблюдава чрез кардиотокография, CTG. Именно този метод се използва за наблюдение на състоянието на бебето по време на пренатални контракции, така че спокойно можем да кажем, че повечето майки са запознати с тези три метода за измерване на пулса на бебето - ултразвук, аускултация, CTG.

Какво измерват лекарите? На първо място, сърдечната честота на бебето. Той е много по-висок от този на майката и зависи от гестационната възраст..

Гестационна възраст

Пулс на плода

110 - 130 удара в минута

170 - 190 удара в минута

140 - 170 удара в минута

13 седмици и до доставката

130 до 160 удара в минута

Много майки се притесняват, когато установят, че сърдечната честота на бебето им е извън обхвата. Но при плода, както при възрастен, сърдечният ритъм зависи от много фактори: дали е активен или си почива, какви лекарства приема майка му, дали е спокойна или развълнувана и накрая, по какъв метод се изчислява пулсът, къде се намира плацентата (на предната стена на матката, тя „ предпазва бебето от лекаря).

„Акушерът определя не само сърдечната честота, но (което е много важно) нейния ритъм и монотонност, сърдечната честота се увеличава или изведнъж става по-рядка. Ето защо, не се притеснявайте, ако видите фигура в медицинската карта, която надхвърля границата на нормата: ако това не притеснява лекаря, то не бива да притеснява и вас..

Разстройство на сърдечната честота на бебето

Какво се счита за патология на сърдечния ритъм? На първо място - сериозни отклонения от нормата, например рязко намаляване на сърдечната честота - под 100 (особено 80) удара в минута.

Брадикардия на плода

Намаляването на пулса на детето може да бъде причинено от редица причини, от изключително рядката наследствена брадикардия, когато ниският сърдечен ритъм е вариант на нормата през целия живот, до заплитането на връвта, олигохидрамниона или полихидрамниона. Ето общ списък:

 • неправилен начин на живот: пушене, консумация на алкохол, недостиг на витамини, липса на разходки на чист въздух, заседнал начин на живот;
 • хронични заболявания на сърцето и белите дробове на майката;
 • анемия, включително тези, които се появяват за първи път по време на бременност;
 • инфекциозни заболявания;
 • приемане на определени лекарства;
 • стрес;
 • резус конфликт;
 • дехидратация поради продължителна токсикоза;
 • многоплодна бременност.
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • заплитане с пъпната връв;
 • ниско и многоводие.

Обикновено брадикардията, при условие на ритмичен и немонотонен пулс, не застрашава живота на детето и може да бъде коригирана с лекарства.

Фетална тахикардия

Казва се, че феталната тахикардия е, когато сърдечната честота на плода е стабилна в диапазона от 170-200 удара в минута. Колкото и да е странно, причините за появата му в по-голямата си част са същите като за брадикардия, просто тялото на бебето се опитва да се справи с аварията по различен начин. Сред причините:

 • анемия;
 • дехидратация поради продължителна токсикоза;
 • приемане на определени лекарства;
 • авитаминоза;
 • заболявания на съдовете и сърцето на майката;
 • ендокринни заболявания;
 • вътрематочна инфекция;
 • кръвозагуба на майката.

Тахикардията, подобно на брадикардия, не представлява непосредствена заплаха за живота на плода - много бебета продължават да се развиват нормално по време на такава бременност. В тази ситуация обаче е важно вниманието на лекаря, който ще забележи влошаването на ситуацията навреме и ще го коригира или ще предложи на майката ранна доставка.

Монотонен сърдечен ритъм

Друг тревожен диагностичен знак, който често е неприятна изненада за много майки. Факт е, че пулсът на детето е непостоянен - ​​затова той се движеше, а сърдечният ритъм зачести, успокои се - отново се забави. Ако сърдечният ритъм се измерва с помощта на CTG устройства, тогава записът ще изглежда като поредица от "хълмове" и "ями" или произволен набор от числа - 140, 145, 155, 139...

Цифрите обикновено не се променят, когато бебето спи дълбоко - в края на краищата децата в утробата спят, както всички хора. Обикновено лекарят се опитва да „събуди” бебето - той предлага на майката да смени стойката си, да ходи, понякога дори се опитва да си гъделичка корема...

„Ако отново и отново не е възможно да се събуди детето, има предположение за сериозна хипоксия - кислородно гладуване на бебето.

Обикновено това е сериозна причина за назначаването на допълнителен преглед - ултразвук с доплер, може да се предпише още от 20-та седмица.

Вродена патология на сърцето на детето

Отделно си струва да се спрем на такъв важен момент като вродени сърдечни патологии при дете. Лекарят може да ги заподозре, ако нарушението на сърдечния ритъм на бебето е придружено от забавяне на развитието. В този случай на бъдещата майка се предлага да направи ехокардиография или ултразвук на сърцето, само за да изследва в този случай сърцето на бебето, а не майката. Обикновено това проучване се прави на 18-28 седмица от бременността - по-късно може да е неефективно поради намаляване на количеството на околоплодните води. Echo-KG се предлага и на жени от "рисковата група" - онези бъдещи майки, които поради различни причини имат повишена вероятност от развитие на сърдечни заболявания при плода. То:

 • бременни жени над 40;
 • бременни жени със захарен диабет;
 • сте имали тежки инфекциозни заболявания по време на бременност;
 • бременни жени с вродени сърдечни дефекти;
 • бременни жени, които вече са имали деца с вродени сърдечни дефекти;
 • ако по време на ултразвук на плода се подозира сърдечен дефект;
 • идентифицирани други вродени дефекти или генетични заболявания, обикновено свързани със сърдечни дефекти.

Важно е своевременно да се идентифицират възможните патологии, тъй като това ще помогне да се избере подходящият начин на раждане, както и да се осигури на бебето специализирана помощ веднага след раждането му, без да се губят ценни минути.

Във всеки случай ви съветваме да не пренебрегвате медицинския надзор по време на бременност. Понякога патологиите на развитието на плода могат да бъдат напълно невидими за бъдещата майка: струва й се, че всичко е наред, тя се чувства чудесно и детето по това време страда от недостиг на кислород. Наблюдението на сърдечния ритъм на бебето ще ви позволи своевременно да диагностицирате възникналите проблеми и да ги коригирате с най-малко увреждане на детето.

Всичко за сърдечния ритъм на плода

 • Как се формира сърцето?
 • Слушане - време и методи
 • Норми
 • Отклонения на сърдечната честота
 • Какво друго може да се намери в сърцето при ултразвук?
 • Пулс и пол на детето

Сърдечният ритъм на плода е важен маркер за неговата жизненост и жизненост. Почти от самото начало на бременността до самия момент на раждането, както и по време на процеса на раждане, ритъмът и честотата на сърдечния ритъм на бебето могат да кажат много на лекарите. В тази статия събрахме всичко най-интересно за сърдечния ритъм на плода.

Как се формира сърцето?

Сърцето и кръвоносните съдове в ембриона са сред първите, които се образуват. Те носят голяма отговорност - да осигурят растящ организъм с кръв. Самият процес на формиране на сърце при дете е много деликатен, много точен и сложен. Изненадващо е, че всички тези процеси протичат много бързо, буквално в рамките на няколко седмици. Всяко отрицателно въздействие отвън може да попречи на нормалното формиране и тогава дефектите по-късно се разкриват.

За да защитите бебето си, дори когато при теста са открити две заветни ивици, е важно да направите всичко възможно, за да изключите негативните фактори - пушенето, алкохолът, приемането на лекарства без разрешението на лекаря по време на ранна бременност може да доведе до нарушаване на образуването на сърцето и кръвоносните съдове. В рамките на 2 седмици след зачеването започва да се появява мъничко сърце..

Но в самото начало има само две така наречени сърдечни тръби - от които ще се образува несдвоен орган, който ще отговаря за кръвообращението. На 3-та гестационна седмица 2 тръби стават една, кръвта започва да тече в нея, но все още не е разделена на отделни потоци.

Тази седмица жените обикновено научават за „интересното си положение“ и просто свикват с идеята, че скоро ще станат майки. И при детето в утробата вече започва процесът на усложнение на единствената сърдечна тръба. В края на 3 гестационна седмица сърцето става сигмовидно. Формата му все още е далеч от това, на което сме свикнали и засега повече прилича на червей или латинската буква S. Но той вече има първата камера и първичния атриум.

Седмица по-късно еднокамерното сърце започва да бие, но тези първи мускулни контракции все още не могат да бъдат чути, размерът е твърде малък. На 5-та седмица от бременността отделите на сърцето растат, появява се преграда, която прави двукамерен орган от еднокамерен орган. На 6-та седмица от бременността сърцето на бебето придобива три камери, а до края на седмицата става това, което трябва да бъде - четирикамерно.

Смята се, че целият процес на формиране на сърцето на плода завършва до 7 седмици. Отсега нататък нищо не се променя в структурата му, той само расте и се увеличава, работи и доставя необходимото количество кръв на останалите органи. Лекарите следят внимателно състоянието на сърцето на бебето през цялата бременност - тонусът, честотата, ритъмът могат да разкажат за това как се чувства детето, дали има признаци на хипоксия или недохранване. Това е един от основните диагностични признаци..

Слушане - време и методи

На 5-та акушерска седмица на бременността пулсът на бебето се определя на ултразвуков скенер. Вярно е, че при условие, че скенерът е с добро качество, лекарят има висока квалификация и ултразвукът се извършва по трансвагинален начин. Ако се направи външен ултразвук през стомаха (трансабдоминален), тогава можете да слушате сърдечния ритъм на трохите не по-рано от 7 седмици от бременността.

Въпреки факта, че малко сърце вече се слуша, то все още не се усеща от жена. Някои дори в по-късни етапи не могат да усетят сърдечния ритъм сами, ако детето е разположено неудобно - с гръд, обърнат от предната коремна стена на майката.

Можете да чуете сърцето на бебето чрез стетоскоп в края на 2-ри триместър на бременността. Именно това устройство, което представлява дървена тръба с разширен край, ще използва лекарят при всяка уговорена среща в антенаталната клиника..

След 29-30 седмици от бременността се използва допълнителен CTG метод. С него се записват показанията на два сензора наведнъж - единият записва сърдечния ритъм, а вторият двигателна активност. Същите сензори могат да се използват при раждане за наблюдение на сърдечната дейност на новородения плод. През третия триместър жената може сама да слуша сърцето на детето с фонендоскоп у дома, но поне нещо може да се чуе само ако майката не е затлъстяла, че бебето е разположено с гърдите си близо до коремната стена на майката.

По-информативно може да бъде специално устройство - домашен фетален монитор. Сега такива устройства са налични, всяка бъдеща майка може да ги купи. Те определят сърдечната честота (сърдечната честота) на плода. Устройството за слушане е оборудвано със слушалки и удобен ултразвуков сензор. По всяко време, според показанията, лекарят може да предпише дуплексно сканиране - ултразвук с доплер (доплер), който оценява не само развитието на органа, но и скоростта и характеристиките на кръвния поток в сърцето и кръвоносните съдове.

Норми

На различните етапи от формирането на бебешкото сърце бебето ще има различни показатели за сърдечната честота. И ще бъде напълно нормално. Следователно, след ултразвуково сканиране, лекарят винаги проверява получените данни с таблици, които показват нормалния диапазон на пулса за текущата гестационна възраст. В много ранните етапи сърцето на трохите е слабо - сърдечната честота не надвишава 90-115 удара в минута. Най-често на 5 седмици сърцето на бебето бие с честота около 100 удара в минута. Помним, че през този период сърцето на бебето все още не е придобило четири камери и контракциите са по-редки. На 7 седмица, когато органът стане четирикамерен, сърдечната честота обикновено е между 105 и 130 удара в минута..

При ултразвуково изследване, което ще се проведе в периода от 8-9 седмици, сърцето на детето ще бие още по-често - 130-155 удара в минута, а до 10 седмици - до 160 удара в минута. Най-бързо и активно сърцето става до 14-та седмица на бременността - пулсът може да достигне 185 удара. През останалата част от периода на раждането на бебето, сърдечната честота от 120 до 175 удара се счита за нормална, а преди раждането в продължение на седмица или две, сърцето обикновено бие с честота от 120-160 удара.

Отклонения на сърдечната честота

Тъй като скоростта и интензивността на контракциите на сърдечния мускул на бебето се считат за важен диагностичен признак, трябва да знаете за какво могат да говорят тези или тези отклонения в стойностите. Ако реалната сърдечна честота на плода надвишава нормата, това се счита за по-малко опасно състояние от забавянето на сърдечната честота. Сърцебиенето може да се разглежда като признак на заплашваща хипоксия, кислороден глад в самото начално начало. Сърцето на трохите започва да бие по-бързо, когато гладът вече е настъпил, но все още не е донесъл сериозни разрушителни последици. Когато хипоксията е продължителна, некомпенсирана, се записва забавен сърдечен ритъм.

Пулсът също се увеличава с нарушения на структурата и функциите на плацентата. Така че бебето може да реагира на плацентарна недостатъчност, на намален майчин хемоглобин. В допълнение, с ускорен сърдечен ритъм, децата в утробата могат да реагират на нарушение на благосъстоянието на майката..

Простуда, вирусни инфекции, безсъние, силен стрес могат да причинят увеличаване на сърдечната честота на плода. Елиминирането на фактор, влияещ върху сърдечната честота, обикновено връща сърдечната честота на детето в норма.

Ако пулсът е бавен, това плаши повече лекаря, защото това може да е признак за неприятности на детето в стадия на декомпенсация, когато малкото му тяло не може да компенсира липсата на нещо (кислород, хранене). Някои тежки вродени малформации са придружени от бавен сърдечен ритъм, това също може да е признак на нарушения на хемостазата при жена или нейното дете. При откриване на отклонения от нормата на сърдечната честота е важно да се разбере колко постоянни са те..

Ако забавянето е временно и бързо се възстановява до нормалното, тогава реакцията на трохите към факта, че майката е била в легнало положение за дълго време (имаше компресия на съдовете от матката, по-специално от кухата вена). Това отклонение не е опасно. Във всеки случай, когато се установят редовни отклонения на сърдечната честота от нормите, ще бъде показан допълнителен преглед на жената, за да се установят причините, които могат да доведат до влошаване на състоянието на плода.

Какво друго може да се намери в сърцето при ултразвук?

Във всичко, което касае сърцето и здравето му, бъдещите майки са много тревожни и уязвими. И без специални медицински познания е съвсем очевидно, че пълноценното съществуване на дете е невъзможно без здраво сърце. Ето защо бременните жени и техните роднини много често болезнено възприемат сложни медицински термини, които могат да звучат по време на следващия ултразвуков преглед..

7% от бъдещите майки, според съществуващите статистически данни, чуват от лекаря фразата „хиперехоечен фокус в лявата камера“. Това не означава нищо ужасно. Това е името на областта на сърдечния мускул, която дава повишено „ехо“, тоест изглежда най-ярко на монитора на ултразвуковата машина. Смята се, че това се дължи на отлагането на калциеви соли в сърдечния мускул или поради наличието на допълнителна хорда в сърцето. Нито едно от двете състояния не се счита за патологично, не се нуждае от лечение и по никакъв начин не засяга здравето на детето като цяло и по-специално сърцето му.

Само понякога хиперфокусът е признак на аномалия. Говорим за хромозомни патологии, като синдром на Даун, синдром на Търнър, Патау и др. Но в този случай хиперфокусът няма да бъде единственият признак на заболяването при бебето - други характерни маркери, установени при пренатални скрининги, също ще бъдат положителни. Ако скринингът не разкрие висок риск от хромозомни аномалии, ако (с изключение на хиперфокуса) няма нищо подозрително, те говорят за изолиран GEF, който се счита за нормален вариант. Няма причина за притеснение.

Често бъдещите майки се притесняват как се определят сърдечните дефекти. Съвременното ниво на развитие на медицината дава възможност за установяване на повечето видове вродени дефекти при бебе дори по време на бременност. Хипоплазия на лявата или дясната камера, аортна стеноза, аномалии във връзката на белодробните вени, прегради не са трудни за диагностициране. Прогнозите са индивидуални и до голяма степен зависят от вида на дефекта, тежестта му.

Ранното откриване помага на лекарите да планират лечението на бебето от първите минути от неговия независим живот - много сърдечни операции днес могат да се извършват почти веднага след раждането.

Пулс и пол на детето

Мнозина са сигурни, че по естеството и пулса на бебето можете да определите пола му. Учените не могат да открият разлики в сърдечната честота на момчетата и момичетата, гинеколозите многократно са казвали, че няма връзка между пола на детето и сърдечния ритъм. Въпреки това жените продължават да се чудят как да установят пола по сърдечната честота, както се вижда от женските форуми в Интернет..

Така че, народният метод приписва по-често сърцебиене на момичетата, отколкото на момчетата. На практика всичко не е толкова просто. По време на измерването на сърдечната честота майката може да се притеснява и следователно сърцето на трохите бие по-често, жената може да се разболее, да се почувства зле, да страда от токсикоза. Самото бебе може да спи или да е будно, което също ще повлияе на скоростта на сърдечния ритъм..

Тези, които искрено вярват, че сърцата на малките момичета бият тъпо, объркано, грешат. Ето как бият сърцата на деца с дефекти в развитието, тежка некомпенсирана хипоксия, при здрави момчета и момичета сърцето трябва да бие ритмично и ясно, а подът няма нищо общо с това. Тези, които се интересуват от това доколко точният метод за определяне на пола се основава на сърдечния ритъм на плода, трябва да знаят, че точността не надвишава 50%. С други думи, независимо от конкретните стойности на сърдечната честота, момчето или момичето са в утробата на майката. Шансовете са равни.

За да разберете пола на детето, е по-добре да използвате други, по-надеждни методи. След 12-13 седмици на ултразвук, полът на бебето се установява с точност 75%, след 18 седмици точността се увеличава до 90-93%. След 9 седмици от бременността може да се направи неинвазивен ДНК тест, който с точност от 97% ще отговори на въпроса какъв пол да очаква и дали има или няма хромозомна аномалия. Днес в продажба можете да намерите и така наречените тестове за пол за домашна употреба. Те предлагат да се установи полът на детето чрез експресен анализ на урината. Тези тестове са доста скъпи и може да бъдете разочаровани, защото не са много точни..

За това какво вижда специалистът по ултразвук, когато гледа сърдечния ритъм на плода, вижте по-долу.

Защо брадикардията на плода се появява в ранните и късните етапи?

Феталната брадикардия се открива по време на рутинен преглед. При ембриона проблемът се определя, ако сърцето му бие по-малко от 110 пъти в минута. Това е доста опасна патология, в резултат на което феталното тяло не получава достатъчно кислород, което влияе отрицателно на неговото развитие. При дълъг ход на проблема вътрематочното развитие се нарушава и ембрионът умира.

 1. Пулс на плода
 2. В ранните етапи
 3. По-късна дата
 4. Защо възниква
 5. Патологично лечение
 6. Мерки за превенция

Пулс на плода

Пулсът на бебето се следи през цялата бременност. Колко чести и продължителни ще бъдат проверките зависи от състоянието на организма на бъдещата майка. Ако параметрите са по-високи или по-ниски от нормалните, тогава изследванията се извършват по-често..

Обикновено сърцето на плода трябва да бие между 110 и 170 удара в минута. По време на бременността показателите се променят. Ако надвишат нормата, те диагностицират тахикардия, ако плодът има твърде нисък пулс, се открива брадикардия.

Развитието на сърцето на ембриона настъпва от втората седмица. Първите сърдечни удари се появяват на третия и можете да го слушате с напълно оформени сърдечни камери на 6-8-ия.

В ранните етапи

Брадикардия при плода в ранните стадии е относително понятие, тъй като през този период няма ясно определени норми. В самото начало на развитието сърцето бие с честота около 40 удара. Постепенно се формират вени, съдове, аорта и сърдечната честота се увеличава няколко пъти всеки ден. В края на деветата седмица пулсът вече достига 175 удара.

Нервната система постепенно се развива, което засяга функциите на вътрешните органи, а свиването постепенно намалява и до 14-та седмица спада до 157 удара.

Тъй като всички жени имат различни размери на ембрионите, сърдечната честота се изчислява, като се вземе предвид дължината на плода. Ако е около пет милиметра, тогава органът трябва да бие около 100 удара. При големите ембриони показателите могат да бъдат с 10-20 единици по-високи.

Ако детето е на повече от 8 милиметра и сърдечният ритъм не се чува, тогава, най-вероятно плодът е умрял.

След 20-та седмица можете да получите точна информация за състоянието на ембриона. През този период е по-лесно да се определят каквито и да било нарушения в тялото. Не се чува само пулсът, но и положението на миокарда. През второто тримесечие показателите трябва да са от порядъка на 140-160 удара.

По-късна дата

Брадикардия при плода в по-късните стадии е опасна, ако показателите спаднат под 85 удара.

При малки отклонения не се виждат проблеми, тъй като пулсът е индивидуален параметър, който може да бъде повлиян от физиологичните характеристики на тялото на жената, генетичните характеристики, размера на плода и други фактори.

Ултразвукът се използва за определяне на сърдечната честота. С негова помощ се разкриват и патологични процеси в сърдечния мускул..

Фактът, че органът се свива по-бавно, отколкото би трябвало, може да се установи едва на двадесетата седмица. Отклонението е трудно да се забележи на по-късна дата. Голяма роля в това играят характеристиките на тялото на жената и хода на бременността..

Патологичните аномалии са ясно видими през третия триместър на кардиотокографията. В зависимост от периода на раждане на детето се използват различни диагностични методи:

 1. Трансвагинално ултразвуково изследване. С негова помощ брадикардията се открива перфектно в ембриона на 6-та седмица..
 2. Ултразвуково изследване през коремната кухина от 7-та седмица.
 3. Аускултация. Със стетоскоп ритъмът и пулсът се наблюдават от 20-та седмица.
 4. През третия триместър се предписва кардиотокография.
 5. До 34-та седмица може да се получи подробна информация с помощта на доплерометрия на съдовете на матката.

Освен това те даряват кръв и урина за лабораторни изследвания, определят скоростта на притока на кръв в съдовете на пъпната връв.

В периода от 18 до 24 седмица може да се направи електрокардиограма. Това е необходимо, ако има съмнение за нарушение на сърцето и кръвоносните съдове на жената или в случай на неблагоприятен ход на бременността. Извършва се и доплер сонография на кръвния поток в съдовете на матката и плацентата.

Защо възниква

Този проблем не винаги показва сериозно заболяване. Това може да се случи при временни нарушения в работата на сърдечно-съдовата система. Брадикардия може да се наблюдава, ако бебето се превърне в неудобно положение и кръвоносните съдове са прехвърлени в други случаи, които не принадлежат към аномалии в развитието.

Намалената сърдечна честота може да се дължи на генетични характеристики или сериозни аномалии.

Патологичното изоставане е свързано с:

 • хромозомни аномалии;
 • вродени дефекти;
 • плацентарна недостатъчност.

Ако проблемът се появи преди два месеца, то обикновено се случва с хромозомни аномалии като синдром на Даун, Едуардс и други. За идентифициране на проблема се предписва допълнителен преглед..

През първия триместър проблемът може да говори и за дефекти в развитието. Такива отклонения се развиват под влиянието на:

 1. Инфекциозни заболявания, които е претърпяла бременна жена.
 2. Облъчване.
 3. Живот в неблагоприятна екологична среда.
 4. Употребата на някои лекарства.

Много често е невъзможно да се определи защо е възникнал сърдечен дефект. Във втория и третия триместър проблемът може да бъде свързан с плацентарна недостатъчност.

Плацентата осигурява на плода хранителни вещества и кислород. Ако тази функция бъде нарушена, тогава всички органи страдат. Подобен проблем възниква във връзка с:

 • хронични заболявания на майката;
 • анемия;
 • тежка токсикоза в началото на бременността;
 • гестоза;
 • патологии на околоплодната течност;
 • прехвърлени заболявания с инфекциозен произход;
 • нарушения в системата на кръвосъсирването;
 • стресът и лошите навици на майката;
 • преплетена с пъпна връв;
 • многоплодна бременност.

В повечето случаи намаляването на сърдечната честота е свързано с хипоксия. Но понякога причината за този проблем не може да бъде установена..

Патологично лечение

Брадикардия при плода по време на бременност се лекува чрез нормализиране на начина на живот и промяна на диетата на жената, както и назначаването на витаминни комплекси.

Дори в случай на незначителни отклонения от нормата, бъдещата майка трябва постоянно да бъде под наблюдението на лекар. Ако сърдечната честота на плода е твърде ниска, е важно да се спазват всички негови предписания.

В повечето случаи са необходими хоспитализация и лечение в болнична обстановка.

Ако проблемът е възникнал на по-късна дата и вътрематочното развитие на ембриона протича без отклонения, тогава като метод за раждане се препоръчва цезарово сечение..

Ако ултразвуковото сканиране показва влошаване на състоянието на сърцето на плода, забавяне или спиране на движението, наличие на резки дихателни движения и гърчове, жената трябва:

 1. Откажете се напълно от лошите навици.
 2. Нормализирайте начина си на живот.
 3. Използвайте витамини и минерали, избрани от Вашия лекар.
 4. Пийте чайове и тинктури на основата на лечебни растения.
 5. Вземете избрани лекарства.

Във всеки случай се предписват отделни методи за решаване на проблема..

Мерки за превенция

За да се предотвратят всякакви смущения в развитието на ембриона, трябва да се обърне повече внимание на:

 1. Планиране на бременността.
 2. Лечение на хронични заболявания преди зачеването.
 3. Здравословен начин на живот.
 4. Разходка на чист въздух.
 5. Хранене с витамини и минерали.
 6. Редовна почивка.
 7. Премахнете стреса и физическите натоварвания.
 8. Преминаване на профилактични прегледи.

Много по-лесно е да се опитате да избегнете брадикардия, отколкото да я премахнете. Благодарение на спазването на прости препоръки можете успешно да издържите и да родите напълно здраво дете.

Превантивните мерки ви позволяват да избегнете развитието на брадикардия и да премахнете патологичния процес в началните етапи на формиране. Това също може да помогне за намаляване на вероятността от фетални аномалии..