Защо е толкова важно да отидете в саксията рано сутрин и как сушените плодове ще помогнат на червата.

Запекът е забавен, затруднено или систематично неадекватно изпразване на червата. А запекът при децата е проблем, с който родителите много често се сблъскват. Заслужава ли си да се притеснявате, ако бебето рядко ходи на гърне, в които случаи е важно да посетите лекар и в което можете да разрешите проблема сами, казва известният детски лекар, кандидат на медицинските науки, телевизионен водещ Евгений Комаровски.

- Ако говорим за деца от първата година от живота, то в един случай няколко хиляди запека може да са резултат от така наречената болест на Hirschsprung, продължава Евгений Комаровски. - Това е вродено заболяване, при което нервните клетки не са развити в една от частите на червата, поради което се нарушава перисталтиката и фекалиите се натрупват в червата. В този случай има само един изход - операция.

С една дума, постоянните проблеми с изпражненията при дете трябва да подтикват родителите да се свържат с гастроентеролог, който да изключи заболявания на стомашно-чревния тракт..

Задържането на изпражнения при кърмачета е нормално

Всяко бебе има различна честота на изхождане, което зависи от много фактори. И тук е важно да запомните това:

- При кърмачетата рядко изпразване на червата почти винаги показва, че храната, която детето яде, е висококачествена, напълно му подхожда и се абсорбира почти напълно, казва Евгений Комаровски. - И ако бебето се храни с кърма или адаптирано мляко, ако въведете правилната допълваща храна навреме, но бебето не се качи до шест дни подред, това е нормално. При условие, разбира се, че това не му причинява дискомфорт и не засяга благосъстоянието и развитието му.

Ето защо най-често проблемът не е в детето, а в неговата среда..

„Бабите, след като научиха, че бебето не отиде в гърнето в продължение на два дни, веднага започват да оплакват това, съветват го да го„ лекува “с народни методи, а майките се притесняват и гледат с копнеж в празно гърне“, казва Евгений Олегович. - В този случай причината за задържане на изпражнения може да бъде например прекомерната грижа на майката. Преценете сами. Да кажем, че мама има два картофа. Тя може да ги приготви в униформата си и да ги даде на детето, докато то ще усвои 80% от това ястие, останалото ще излезе естествено. Или мама може да ги свари, да ги обели, да ги омеси правилно, да добави мляко и масло. Ще получите течно пюре, което се абсорбира почти изцяло. Просто няма какво да напусне тялото!

Пет правила за лечение на запек

Ако Вашият лекар е сигурен, че запекът не е симптом на нещо сериозно, можете да опитате да се справите сами. На какво трябва да обърнете внимание?

1. Детето не трябва да има дефицит на течности.

Именно липсата на течности е една от най-честите причини за запек при децата. В същото време изпражненията стават дебели, бавно се движат през червата, надраскват стените му, което причинява болка и колики. И желанието да отидете до тоалетната възниква само когато натрупаните маси започват да притискат стените на ректума, докато водата помага да се увеличи техният обем и бебето ще се качи по-бързо. Затова даваме повече напитки и овлажняваме детската стая!

2. Тялото трябва да има достатъчно калий.

При липса на калий контракциите на червата (наречени перисталтика) рязко отслабват и това може да е причина за запек. Най-много калий има в стафидите, сушените кайсии, сините сливи, смокините, които между другото могат да се добавят към компоти или просто да се приготвят на пара.

3. Пълноценна диета, богата на фибри.

При запек богатите на протеини храни като шоколад, извара и ядки са нежелани. Кисело мляко, еднодневен кефир и кисело мляко са желателни. Черният хляб е по-добър от белия. Ябълковият сок е по-добър от цяла ябълка. По-добре е да ограничите месото. Като цяло фибрите са отлична профилактика на запек. Това означава, че на детето трябва да се дават повече плодове и зеленчуци, както и зърнени култури, за предпочитане леко недоготвени..

4. Безопасни лекарства.

Има само две лекарства, които могат да се използват дори при бебета без лекарско предписание. Първият е лактулозен сироп, който се продава под различни търговски наименования във всяка аптека. Той увеличава обема на изпражненията, задържайки вода в червата, не предизвиква "пристрастяване", можете да го приемате, колкото искате. Вярно е, че при първата доза бебето може да образува газики - като реакция към лекарството, така че е по-добре да увеличавате дозата постепенно. Втората е свещи с глицерин. Тяхното предимство е, че глицеринът не се усвоява от организма, а оставя заедно със съдържанието на червата, докато такива супозитории действат много по-меко от клизмата.

Ако причината за запек са пукнатини в ануса (появяващи се например след преминаване на бучки твърди изпражнения), поради които детето просто не иска да отиде на гърнето, страхувайки се от болка, свещи с масло от морски зърнастец ще помогнат.

5. Ежедневна рутина.

Случва се, че поривът да тръгне по голям начин е, детето го усеща, но го игнорира - например, той е много зает или просто не иска да ходи до тоалетната в градината или в училище, предпочитайки да бъде търпелив до вкъщи. Ако това поведение стане систематично, тогава ректумът започва да се простира от излишък на изпражнения и за да усети желанието да отиде до тоалетната, детето се нуждае от все повече и повече време. Оттук - запек, който трябва да се лекува много дълго време..

За да се предотврати това, е важно от детството да се научи бебето систематично да изпразва червата. По-добре - по едно и също време и в същата позната среда. Нека отиде на гърнето преди лягане или след закуска, преди да излезе от къщата.

Ако всичко по-горе не помогне, трябва да потърсите помощ от лекар. Важно е да се разбере, че специалистите имат много по-широк спектър от схеми за лечение на запек, отколкото родителите..

 • Запек и желязо

Запекът е често срещан страничен ефект на добавките с желязо, който се предписва при нисък хемоглобин. Изход: започнете да приемате желязо в доза 2-4 пъти по-малка, отколкото е според инструкциите, и постепенно го увеличавайте.

 • Ще помогне на сините сливи

Евгений Комаровски говори за продукти, които в 25% от случаите помагат за справяне със запек при дете без никакви лекарства. Това е чаша кисело мляко и 20 парчета сушени сини сливи преди лягане в продължение на няколко дни..

Запек

Нека започнем с определение, взето от Енциклопедичния речник на медицинските термини. И така, "КОНСТИТУЦИЯ - забавено, трудно или системно недостатъчно изпразване на червата." След като сме решили, ще се опитаме да разберем същността на проблема, който е много актуален за хиляди хора от всички възрасти..
Отношението към запека - техните рискове за здравето и интензивността на методите на лечение - до голяма степен се определят от възрастта на човека. Фундаментално важен е фактът, че сериозни причини - вродени нарушения на чревната структура или метаболизма, се откриват, като правило, в ранна детска възраст. Ако човек е на повече от три години и поне външно изглежда здрав - не дистрофичен, без тежко затлъстяване, подходящо за възрастта психическо развитие - вероятността причината за запек да е свързана с някакви вродени аномалии е изключително малка.
Основното заключение от предишния параграф е, че запекът в ранна детска възраст трябва да се приема много по-сериозно, отколкото през останалата част от човешкия живот, тъй като през този период от време трябва да се уверите, че няма сериозни причини за безпокойство..
Като цяло при деца от първата година от живота само една болест е сериозна и опасна причина за запек - това е болестта на Hirschsprung (H. Hirschsprung, 1830-1916, датски лекар, който описва това заболяване). Същността на заболяването е, че нервните клетки в една от частите на червата не са развити. Причината е нарушение на развитието на ембрионалната тъкан и никой не знае със сигурност защо това се случва. Ясно е, че ако нервните клетки функционират неправилно в определена част от червата, то самата тази област не функционира правилно. При болестта на Hirschsprung "нередността" се проявява във факта, че засегнатата област на червата е в постоянно състояние на свиване - над него се натрупват фекални маси и съвсем естествено се появява запек. Лечението на болестта на Hirschsprung е само оперативно. Смисълът на операцията е да се премахне неработещ участък от червата и сложността на интервенцията е очевидна, особено като се има предвид, че децата трябва да оперират през първата година от живота. Но без операция човек е обречен.
За щастие, болестта на Hirschsprung не е много често срещана (един случай на 2-5 хиляди новородени). Следователно 99% от детския запек и почти 100% от запека при възрастни не представляват заплаха за живота, въпреки че наистина могат да помрачат точно този живот..
Винаги трябва да се помни, че чрез индивидуална трудова дейност, тоест без помощта на лекар, е доста трудно да се установи причината за запек. В крайна сметка запекът често не е независимо заболяване, а само симптом на друго заболяване - пептична язва, хемороиди, панкреатит, холецистит, дисфункция на щитовидната жлеза и др. В същото време и това се случва доста често, най-дълбоко изследването не разкрива причината за запек. Между другото, точно тази причина по-често не се открива, отколкото се открива. Но когато правите терапевтични опити за премахване на запек - било то специална диета, клизми или лаксативи - винаги трябва да се уверите, че нищо не е по-сериозно. Следователно, напълно логично заключение: обжалването на лекар специалист (гастроентеролог) винаги ще бъде полезно.
Съвсем очевидно е, че ако изследването разкрие конкретно заболяване, тогава основните терапевтични усилия трябва да бъдат насочени не към спасение от запек, а към лечение на конкретно заболяване. Но ако нищо не беше разкрито, тогава тази статия може да е полезна за вас - ако решите да се самолекувате, опитайте се поне да не правите глупости и да знаете, както казваше великият пролетарски поет, „кое е добро и кое е лошо“.
1. Запекът е лош. Не е проблем, не е трагедия. Проблем. Можете да помогнете на себе си или на детето си. Но как?
2. Има две основни условия за нормалното функциониране на червата. Осигуряване на тялото, първо, с достатъчно количество течност и, второ, с достатъчно ниво на калий. Ако човек загуби много течност, работата на чревните сокове се нарушава. Може би това е например при висока телесна температура във връзка с някакво инфекциозно заболяване или във връзка със сухота и висока околна температура. Плюс това, навикът да пиете преварена вода, генериран от страха от инфекция и отравяне. Никой не спори - преварената вода е по-добра от водата от чешмата, но не трябва да забравяме, че в преварената вода няма минерални соли. Калият за червата е като бензин за кола. При липса на калий контракциите на червата (наречени перисталтика) рязко отслабват и това може да е причина за запек. Най-много калий има в стафидите, сушените кайсии, сините сливи, смокините. Ако вече пиете преварена вода, яжте посочените продукти или дори по-добре, пригответе компота и пийте за вашето здраве. Родители, не забравяйте, че прегряването и преварената вода са основните причини за запек при бебетата. Най-добрата напитка за бебета е стафидовият бульон. Една супена лъжица стафиди на чаша вряща вода - най-добре на пара в термос.
3. Принципите на диетичната терапия са следните. Богатите на протеини храни са нежелани - шоколад, извара, ядки. Желателно - кисело мляко, еднодневен кефир и кисело мляко. Черният хляб е по-добър от белия. Ябълковият сок е по-добър от цяла ябълка. Като цяло за запек вегетарианството е много добро. Между другото, използването на една чаша кисело мляко + 20 парчета сушени сини сливи през нощта ви позволява да се отървете от запек в 25% от случаите без други лекарства. Във всеки случай помнете: когато запекът не се случи, това е категорично възможно и категорично невъзможно. Винаги е препоръчително да решите проблема и да не разваляте себе си или живота на детето си с вечни диети. Следователно, ако наистина искате, тогава можете.
4. От лаксативите, които могат да се използват без съвет от лекар, отбелязваме две групи лекарства. Първо, течни масла (рициново, бадемово, маслиново, вазелин) и, второ, леки лаксативи, съдържащи сена (листа от сена, сенадексин, сенада, глаксена, регулакс). Същността и правилата за употребата на тези лекарства са както следва:

необходимо е да се гарантира, че столът е поне веднъж на ден и в определено време. Най-хубавото - сутрин, преди закуска и преди всичко останало. Накратко, по-добре е да започнете деня с това - станете от леглото и седнете на гърнето (опция е да посетите тоалетната);

преди лягане приемате 1/2 таблетка, например сенадексин. Възможно е тази доза да ви е достатъчна. Ако имате обичайни проблеми сутрин, увеличете дозата. Задачата е да намерите минималната доза, при която сутрешното посещение на тоалетната няма да бъде тест за вас. Незабавно направете резервация: ако следвате принципите на диетичната терапия, описани по-горе, не прегрявате и консумирате достатъчно количество храни, съдържащи калий, а приемането на две таблетки сенедексин през нощта в продължение на три дни не води до премахване на запека, всички опити за самолечение трябва да бъдат прекратени незабавно и вие го искате или не искате, но отидете на лекар. Във всеки случай не превишавайте две таблетки през нощта;

След като вземете дозата, поддържайте я за около 10-14 дни. Важно е не само да се постигне редовно изхождане, но и да се формира в тялото рефлекс за изпразване на червата в строго определено време. След това бавно започнете бавно да намалявате дозата (една четвърт от таблетката на всеки 3-4 дни), в никакъв случай не спирайте незабавно приема. Ако имате проблеми с намаляването на дозата, върнете се към предишното количество на лекарството.

5. Не забравяйте, че лечението на запек, както и лечението на всяка болест, трябва да бъде цялостно. Това не се преподава по вестниците, а в медицинския институт. Арсеналът от лекарства, които лекарят може да предпише при запек, далеч надхвърля просто приемането на лаксативи - това са лекарства, които намаляват чревния тонус, и ензимни агенти, и така наречените еубиотици и много други..
6. Честа причина за запек са хемороидите и пукнатините в ануса, когато сте готови да отидете до тоалетната поне три пъти на ден, но толкова страшни, че издържате до последно. В тази ситуация, освен специфично лечение, много добър ефект имат свещите с глицерин и свещите с масло от морски зърнастец. Между другото, свещите с глицерин са един от най-достъпните и безопасни начини за борба със запека при деца от първата година от живота. Поне преди да се постави на детето клизма, тези супозитории трябва да се използват.
7. В допълнение към проблемите със самия процес, споменати в параграф 6, често има и проблеми с мястото, където се извършва този процес. Самата тоалетна - нейното местоположение, температура, опашки, санитарни условия, миризми и много други - може да е причина за запек, но не на нивото на червата, а на нивото на главата. Разбира се, не винаги имаме под ръка, по-точно под дупето, топла тоалетна в изолиран апартамент, но поне трябва просто да вземем предвид този факт, преди да бързаме в аптеката за рициново масло.
Същността на тази статия е следната. Запекът е много често срещано патологично състояние, причинено най-често не от сериозни нарушения в организма, а от елементарно неразбиране, че да не ходиш до тоалетната три дни е погрешно и че честотата на изпражненията трябва да се следи. Запекът е болест на цивилизацията, неговите компоненти са стрес, липса на груба храна в диетата, преварена вода и непривлекателни тоалетни. Но за разлика от много други заболявания, запекът в по-голямата част от случаите се повлиява добре от лечението и използваните средства за това са доста безопасни. Така че може би опитайте?

Какво казва Е. Комаровски за запека?

Когато родителите са изправени пред запек при бебе, те искат да помогнат на детето по-бързо и по-правилно, като се позовават на авторитетни специалисти. Нека да разберем мнението на известния педиатър Е. Комаровски за запека и тяхното лечение.

Какво е запек?

Запекът, според речника, може да се нарече трудности при дефекация и изпразване, което е твърде бавно. Наричан още запек е недостатъчното изхождане от изпражненията. Такъв проблем е от значение за човек на всяка възраст, но вниманието към запека при децата трябва да се увеличи, тъй като по този начин могат да се проявят вродените патологии.

Психологически фактор

Мястото, където бебето се изпразва, може да повлияе на изпражненията му. Хлапето може да не хареса местоположението на тоалетната, температурата в нея, миризмата, санитарните условия. Това е особено забележимо, когато пътувате с дете далеч от дома. Тогава запекът може да бъде причинен не от особеностите на червата, а от психологически причини. Това трябва да се има предвид, преди да започнете да лекувате запек при малко дете..

Ако детето има анални цепнатини или хемороиди, тогава може да поиска да използва тоалетната, но да се въздържа от страх от болка. В такава ситуация свещите на основата на масло от морски зърнастец или глицерин могат да помогнат. Комаровски ги нарича един от най-достъпните и безвредни начини за справяне със запек при бебе под една година..

Не е ли болест?

Ако запекът се развие на възраст над три години и детето няма затлъстяване, дистрофия или забавяне на развитието, тогава вродените аномалии се мислят за последно..

При кърмачета от първата година от живота запекът може да означава доста опасна патология - болест на Hirschsprung. При такова заболяване нервните клетки в част от червата са недоразвити, поради което тази област не функционира добре. Той постоянно се свива, причинявайки натрупване на изпражнения. Възможно е да се излекува такава патология само чрез операция, като се премахне онази част от червата, която не работи. Добре е, че това заболяване е доста рядко (при едно новородено сред 2000-5000 хиляди бебета), поради което за повечето деца запекът не е животозастрашаващ проблем..

Възможно ли е да се установят причините?

Може да има много причини за образуването на запек при дете. И само квалифициран лекар ще помогне да се идентифицира точната причина за конкретно дете. Често това е просто симптом на заболяване, а не независим проблем. Запекът може да прояви панкреатит, холецистит, хемороиди, пептична язва и други заболявания.

Комаровски казва, че доста често причините за запек никога не се откриват дори след много изследвания. Опитите на родителите да се справят с този проблем обаче трябва да бъдат под наблюдението на лекар специалист. И ако по време на изследването е установена причината за запек, тогава всички усилия трябва да бъдат насочени не към самия запек, а към болестта, проявила се по този начин.

Ако прегледите на детето не са установили сериозна причина за запек, Комаровски подчертава, че родителите не смятат запека за трагедия или проблем. С тази неприятност може да се справи..

Какво е лечението?

Известният лекар отбелязва, че за нормална работа на червата е необходимо да се осигури на детето нормално количество течност. Но в същото време достатъчно количество калий трябва да попадне в тялото на бебето. Когато детето губи течности (например с висока температура или е на горещо и сухо място), това се отразява на чревните сокове, нарушавайки тяхната функция. Всичко се влошава, когато родителите се страхуват да дават на детето си каквато и да било вода, освен преварена.

Да, по-добре е да давате на бебето преварена вода, отколкото необработена чешмяна вода, но след кипене водата не съдържа минерални соли. И на първо място, липсата на калий в такава вода е неблагоприятна за червата. Ако този елемент не е достатъчен, той влияе върху контракциите на храносмилателния тракт - те отслабват, което в крайна сметка води до запек..

Сушените кайсии, сини сливи, стафиди, смокини се отличават с високо съдържание на калий. Ако родителите дават на детето преварена вода, тогава Комаровски съветва да се дават тези продукти едновременно (или да се готви компот от тях). Според Е. Комаровски основните причини за запек при кърмачета са прегряването на детето и използването на преварена вода.

Диета при запек

Диетичната терапия при диария ще бъде насочена към елиминиране на богати на протеини храни от диетата на детето.

На хлапето може да се даде еднодневен кефир, черен хляб (а белия хляб е по-добре да се ограничи или премахне), кисело мляко, ябълков сок, кисело мляко.

След като пиете подквасено мляко преди лягане и ядете парени сини сливи, можете да облекчите запека в 1 от 4 случая, без да използвате други лекарства. Комаровски също подчертава, че няма продукти, които категорично да не се препоръчват и са задължителни при запек. Подходът винаги трябва да бъде индивидуален.

Лекарства

Що се отнася до лаксативите, без консултация със специалист, известен педиатър счита допустими само две категории такива лекарства:

 1. Течни масла като зехтин, рициново или бадемово масло.
 2. Лекарства на базата на сена, като сенадес или сенадекс.

Давайки на детето тези средства, основната задача е да се постига ежедневно изхождане (за предпочитане сутрин, така че лекарствата се препоръчват да се приемат преди лягане). Трябва да изберете такава доза, така че ходенето до тоалетната сутрин да не причинява дискомфорт..

Ако сте увеличили дозата до максимално допустимата, в същото време сте променили диетата на детето, не го прегрявайте и му давайте достатъчно течност, както и храни с калий и всички тези действия не елиминират запека за три дни, трябва да отидете на специалист.

След като вземете ефективната доза лаксатив, дайте на детето лекарството в тази доза за 10-14 дни, така че не само да направите изпражненията на бебето редовно, но и да развиете рефлекс да се изпразва всеки ден по едно и също време. След това постепенно намалявайте дозата на всеки три до четири дни и ако запекът се появи отново, дайте на детето същото количество лекарство..

Комаровски се фокусира върху факта, че запекът, както всеки друг здравословен проблем, трябва да се лекува комплексно..

Комаровски за запек при новородени с кърмене

Затрудненията и нередовното изхождане са често срещани при кърмачетата. Проблемите със запека са много плашещи за родителите. За да избегнете такава неприятност, трябва да знаете симптомите и методите на лечение. Предотвратяването на запек трябва да се прави редовно..

Какво е запек?

Всяко новородено дете има индивидуален организъм и специфични нужди. Родителите често бият фалшиви аларми, тъй като забавеното изпражнение в повечето случаи не е причина за безпокойство. В зависимост от качеството на хранене, количеството му ще се образува и изпражненията.

Рядкото изпражнение може да показва не само проблеми с червата при бебето, но, напротив, за добрата работа на този орган и максималното усвояване на всички хранителни вещества заедно с кърмата или допълващите храни..

Запекът в чист вид може да се счита за продължително задържане на изпражненията в червата (няколко дни подред). В този случай детето развива сълзливост, апатия и нарушения на съня. Самолечението в този случай не може да се използва от родителите. Някои майки обичат да експериментират с тялото на детето с помощта на сапун за пране, д-р Комаровски не препоръчва тази процедура. Първо трябва да разберете причината за запек при бебето и това може да бъде направено само от опитен лекар и след това да продължите с препоръчаното лечение..

Причините за развитието му при кърмачета

Една от основните причини за запек при бебе Комаровски нарича липса на калий и влага в тялото на детето. Дехидратацията на цялото тяло също влияе на сухотата на фекалните образувания, които поради тази причина не могат напълно да преминат през червата и да излязат навън. Червата започват да работят с големи усилия, цялата работа по образуването и отстраняването на изпражненията става трудна..

Причините за запек при кърмачета могат да бъдат следните:

 • Различни чревни патологии. Най-честата болест от този вид, водеща до задържане на изпражненията, е болестта на Hirschsprung..
 • Чести настинки при дете, възпалителни и инфекциозни процеси в организма.
 • Нарушена чревна микрофлора. Например поради употребата на антибиотици от майката или твърде мазни храни.
 • Алергия към определени видове храни, които мама обича. Често кърмачетата развиват непоносимост към кравето мляко.

Този списък с причини е доста сериозен, така че ако се появят, определено трябва да се консултирате с лекар.

Други фактори, влияещи върху изпражненията на бебето, могат да бъдат:

 • липса на кърма,
 • Недохранване на мама,
 • липса на вода, консумирана от жена,
 • рязък преход от кърмата към изкуствено хранене,
 • рязко въвеждане на допълващи храни,
 • промяна на млечната формула,
 • прегряване на детето,
 • преживявания и стрес при бебето.

Тези причини не са твърде страшни. Жената може да се справи сама с тях, така че помощта на лекар не се изисква.

Симптоми на запек при кърмачета

Запекът е придружен от следните симптоми:

 • настроение, плач и нарушение на съня,
 • безпокойство по време на акта на дефекация, чести опити, болка,
 • непълно изпразване на червата,
 • чести опити за натискане без постигане на резултат,
 • отказ от ядене, задържане на изпражнения за 2 или повече дни,
 • отсъствие на газове,
 • подуване на корема,
 • повръщане.

В същото време бебетата постоянно придърпват краката си към стомаха, тъй като изпитват облекчение в това положение..

Какво казва Комаровски за запек при деца

Доктор Комаровски призовава родителите да не сеят паника, ако детето им няма изпражнения за повече от един ден. Необходимо е разумно да се претеглят всички точки. Възможно е детето да е яло малко или никога да не е докосвало гърдата през последните дни. В този случай, съответно, той не е имал време да натрупва фекални образувания. Няма смисъл да изпитваме този сценарий. Веднага след като детето напълни стомаха по-добре, процесът започва от само себе си..

В дните на задържане на изпражненията на малко дете трябва да се дава възможно най-много течност. Трябва да е топла преварена вода. В същото време майчиното мляко не може да се приема за течност, тъй като червата на бебето се нуждаят от чиста вода без примеси и колкото повече, толкова по-добре.

Лечение на запек при кърмачета

Първият приоритет при наличие на проблем е да се изследва детето, за да се установи причината за запек. За това бебето трябва да се покаже на лекаря. Той ще прегледа детето и ще му предложи изходи от тази ситуация:

 • Масаж на корема. Той ще помогне за облекчаване на спазма, повишаване на тонуса на червата и активиране на перисталтиката му. Лекарят ще покаже на родителите как да извършват нежен, релаксиращ масаж.
 • Механично стимулиране на червата. Лигавицата на ануса се дразни по специален начин. За целта използвайте памучен тампон, покрит с бебешки крем.
 • Глицеринови свещи. Омекотява изпражненията и прочиства червата.

Крайната инстанция, която лекарите могат да предложат, е клизма. 20-30 мл. спринцовки с охладена преварена вода или отвара от лечебна лайка се инжектират на дълбочина от един и половина сантиметра в ануса на бебето и бавно инжектират цялата течност.

Запек по време на кърмене Комаровски

Когато кърмите, недохранването на майката може да причини запек. За да се поправи ситуацията, е необходимо да се промени диетата. Жената трябва да включва възможно най-много пресни зеленчуци и плодове в ежедневното си меню. Също така, според Комаровски, мама трябва да пие повече течности и да яде течни супи и бульони.

В същото време броят на кърменето трябва да се намали или с времето, или с единични порции. Това е необходимо, за да може стомаха на бебето да се преустрои в по-пълноценно мляко, което се образува в майката на майката.

Запек с изкуствено хранене Комаровски

Ако причината за запек е диетата с изкуствено мляко, тогава трябва да помислите за промяната му. Възможно е качеството на сместа, която майката разрежда към бебето си, да не отговаря на нуждите на детето. Количеството на допълващите храни трябва да бъде намалено.

Ако е възможно, трябва да се върнете към естественото хранене на бебето. Ако това не е възможно, тогава трябва да се консултирате с педиатър за по-подходяща допълнителна храна.

Профилактика на запек

Полезни превантивни мерки за предотвратяване на запек при бебе:

 • Преди хранене бебето трябва да се положи върху корема му за няколко минути, така че всички газове да излязат навън. След ядене носете трохичката в продължение на няколко минути в колона.
 • Не пропускайте да правите гимнастика с бебето си. Трябва да месите краката и ръцете му.
 • Пийте вода възможно най-често.
 • Препаратите с бифидобактерии и лактобацили, ферментирали млечни продукти, натурални кисели млека са полезни за чревната микрофлора. Те се показват както на детето, така и на майката..
 • Ако е необходимо антибиотично лечение, едновременно с приема им започнете да давате лекарства за профилактика на дисбиоза.

Доктор Комаровски смята, че е доста лесно да се излекува запек при бебе. За да направите това, трябва да определите точната му причина, но това не може да стане без специалист. След като се установи причината, лекарят предписва набор от прости действия, които ще помогнат на майката и детето да решат проблема си..

Комаровски: какво да правим със запек при кърмаче

Често за младите родители е запекът при бебетата. Комаровски бърза да успокои майките, като говори за възможността да премахне неприятностите без да използва лекарства. Те не са вредни за организма на детето, но тяхното използване често се приема с враждебност от младите родители, поради което бебетата са принудени постоянно да имат болки в корема. Освен това, характеристиките на лечението и профилактиката на запек при деца с кърмене ще бъдат разгледани подробно..

Д-р Комаровски за симптомите на детския запек

На първо място, трябва да се справите със симптомите на проблема, тъй като бебетата мълчат и не могат да кажат какво ги тревожи. Понятието "запек" включва следните прояви:

 1. Дискомфорт по време на изхождането - бебето изпитва болка, възможно е да се открие причината за кръвта в изпражненията, което е свързано със силно натоварване и твърди изпражнения.
 2. Ако бебето е кърмено, броят на евакуациите трябва да бъде до 10 пъти или поне 4 пъти. Само до навършване на една година броят на актовете на дефекация се намалява до веднъж на ден.
 3. Изпражненията са меки, кашави в консистенция, с течение на времето те стават по-твърди.
 4. Цветът на изпражненията пряко зависи от храненето. Изисква се да се обърне внимание, ако се появи зелен стол при бебе, хранено с бутилка. Това често говори за развитието на херния и други патологии при дете..

Родителите трябва незабавно да посетят лекар, ако детето им допълнително развие повръщане и подуване на корема. При липса на редовно изхвърляне на изпражнения можете да използвате следните методи.

Причини

Лечението изисква предварително определяне на причината за проблема. В този случай могат да се разграничат следните общи възможни предпоставки за постоянния дискомфорт на бебето:

 • неправилно хранене на майката, ако детето е кърмено - месо, черен чай, ядки, ориз, бял хляб могат да укрепят консистенцията на изпражненията;
 • детето е дехидратирано - в системата няма достатъчно течност за разбиване на изпражненията;
 • ранно хранене;
 • липса на нормално количество диетични фибри - често свързано с факта, че бебетата отказват да ядат зеленчукови и плодови пюрета;
 • неправилно хранене, при което се поглъща въздух - това води до развитие на подуване на корема.

Често има психологически запек при дете на 3 и повече години, което е свързано с раздяла с майката. В повечето случаи това се случва, когато започнете детска градина..

Кърмени

Ако бебето кърми и родителите забелязват трудности при дефекация, трябва да се имат предвид следните възможни причини за проблема:

 • неправилно хранене на майката - в диетата на жената трябва да има зърнени храни, зеленчуци и пълнозърнест хляб в малки количества;
 • недостатъчно количество мляко - детето е недохранено, поради което храната се абсорбира напълно и не остава нищо, което да напусне червата;
 • въвеждането на допълващи храни е започнало - това е или ранно въвеждане, или грешен избор на продукти или смес.

Течните изпражнения при кърменото бебе също трябва да предупреждават родителите и майката на първо място. Това означава, че диетата на жената съдържа повече зеленчуци и млечни продукти. След това трябва да добавите още месо към диетата..

Хранена с бутилка

Бебетата, хранени с шише, най-често страдат от запек поради следните причини:

 • грешен избор на смес - съставът може да съдържа много желязо, което се получава в излишък за тялото на детето;
 • извършен е рязък преход към смеси - практиката на допълнително хранене предполага добавяне на смеси към диетата в малки количества;
 • детето се храни със смеси по-често от други разрешени храни - диетата на бебето трябва да бъде балансирана;
 • на бебето не е позволено да пие обикновена вода - погрешно е да вярваме, че бебетата получават необходимото количество течност от сместа;
 • допълващите храни, а именно смесите, започнаха да се въвеждат твърде рано - на кърмените деца се разрешава да дават смеси само когато навършат 4-месечна възраст;
 • бебето приема антибиотично лечение;
 • психологическа травма - може да се случи в резултат на остър звук, заслепяваща светлина и други външни фактори.

Бебетата са чувствителни към заобикалящия ги свят, така че дори кавга между родителите може да повлияе на психологическото му състояние - в такива случаи децата се плашат от писъците на роднини.

Смесено хранене

Често майките допълват децата си с адаптирано мляко, страхувайки се, че млякото им не е достатъчно за бебето. Това трябва да бъде диагностицирано от педиатър - често като се има предвид бавното наддаване на тегло и забавяне в развитието. Възможните причини за запек включват:

 1. Несъвместимост между мляко и адаптирано мляко - трудно е да се избере адаптирано мляко, поради което педиатрите съветват да не се използват при наличие на кърма. Д-р Комаровски казва следното за бебешки стол със смесено хранене - ако смес се въведе на дете, по-добре е да откажете кърменето. Препоръчително е да давате на бебето си един вид мляко, за да предотвратите проблеми със запек..
 2. Прекомерно разнообразие - детето използва всеки ден нови продукти, което не може да се направи. Инструкцията за въвеждане на допълващи храни включва добавянето на един нов продукт на седмица - през това време можете да анализирате реакцията на организма към продукта.
 3. Недостатъчен прием на течности - в този случай се взема предвид и използването на първи ястия.

Често при смесено хранене запек се появява при 2-годишно дете в момент, когато майката внезапно спира да кърми. Тук се появява и психологически стрес и ситуацията трябва да бъде преживяна..

Норма за изпражнения при деца на различна възраст

Преди да започнете да помагате на детето си при запек, трябва да разберете нормата за "ходене до тоалетна". Д-р Комаровски говори за факта на индивидуалността, така че всяка майка трябва да анализира старите дни - за да установи броя на изпражненията и консистенцията на изпражненията. Не можете да очаквате ежедневен стол от детето - ако бебето не се притеснява от колики, значи храната се абсорбира напълно. Липсата на ежедневни изпражнения показва само пълното съответствие на майчиното мляко и млечна смес с тялото.

Увеличаването на теглото и липсата на плач показват нормалното състояние на детето - няма запек, така че няма болка в червата. Не трябва да се предприемат допълнителни действия.

Необходимо е да бъдете предпазливи, ако е имало стол с пяна след дълго отсъствие. След това трябва да се свържете с педиатър за лабораторен анализ. Това често показва лошо храносмилане - неправилна диета или неподходяща формула. Често киселите смеси допринасят за образуването на пяна в изпражненията.

Какво да правим със запек

Представена е следната инструкция за това какво да се прави със запек при деца:

 1. Премахнете очевидните причини за запек - нормализирайте храненето, прегледайте диетата, сменете сместа.
 2. При липса на правилния резултат е необходимо да се подложите на преглед от гастроентеролог, невролог и ендокринолог. Проучването ще даде точен отговор какво да се прави, ако дете е на 4 години и повече с пенливи изпражнения - до тази възраст децата започват да консумират пълноценно храна за „възрастни“. Наличието на пяна и други аномалии показват развитието на патология на органите на стомашно-чревния тракт.
 3. Препоръчително е да излагате бебета на корема преди всяко хранене, не забравяйте да ги притискате към себе си след хранене - той трябва да се оригне. При поява на колики е достатъчно да нанесете гореща пелена, но не и нагревателна подложка.
 4. Препоръчително е бебетата да дават повече зеленчуци и плодове под формата на картофено пюре, можете да практикувате пиене на компот от сушени плодове.

Всяко допълнително хранене започва с една чаена лъжичка на ден. След това те разглеждат реакцията на детето и тялото. На втория ден, при липса на алергии, можете да увеличите новия продукт до 2-3 лъжици. Постепенно увеличавайте количеството на нов продукт и следете състоянието на трохите.

Препоръки на Комаровски

По отношение на запека при кърмачета, д-р Комаровски се изразява по следния начин:

 1. Основната причина за запек при деца е дехидратацията. От първите дни на живота на децата се дава малко количество преварена вода..
 2. Не забравяйте да поддържате температурата на въздуха в стаята - проветрявайте стаята, не слагайте няколко слоя дрехи върху бебето, редовно въздушни бани за детето.
 3. Трябва да ходите с детето си всеки ден, поне по един час на ден. Правете сутрешни упражнения и коремен масаж.
 4. С напредване на възрастта диетата на детето се доближава до тази на възрастен, така че количеството вода и други течности трябва да се увеличи.
 5. По-добре е да давате на бебета отвара от стафиди и други сушени плодове, за да предотвратите запек.
 6. Функционирането на червата е пряко зависимо от калия в организма - дефицитът води до запек. Много микроелементи в стафиди, смокини и сини сливи.
 7. Ако запекът много притеснява бебето, препоръчително е да се използва лактулозен сироп - това е Duphalac, Lazilak, Normaza и други. Започнете да приемате с 2 ml наведнъж, като постепенно довеждате количеството до 5 ml. През първите 2-3 дни от сиропа ще започне силно образуване на газове, но това няма да притеснява детето и бързо ще премине.
 8. Често поради трудни движения на червата бебетата имат пукнатини в ануса и дори на дебелото черво. В такава ситуация се използват свещи с глицерин и масло от морски зърнастец..

За да се предотврати запек, Комаровски съветва да се нормализира изпражненията в съответствие с времевата рамка и ограниченията - детето трябва да отиде до тоалетната в определен час. Няма нищо по-добро от режима на изхождане. Ако се разработи, няма да са необходими допълнителни средства.

Ако откриете грешка, моля, изберете част от текста и натиснете Ctrl + Enter.

Запек при бебета: съветва д-р Комаровски

Последна актуализация на статията: 05/01/2019

 1. Нормата на броя на изхожданията при кърмачета
 2. Причини за запек според д-р Комаровски
 3. Видове затруднено изпразване при кърмачета
 4. Разновидности на трудно дефекация при кърмачета
 5. Д-р Комаровски за лечението и профилактиката на запек при новородени

Какво е запек? Това е трудно, нередовно или непълно движение на червата. Запекът при деца под една година се случва доста често, което носи страдание на бебето и неговите родители. Основните признаци на запек при новородени са редки движения на червата, твърди изпражнения, наличие на кръв в изпражненията или неуспешни опити на детето да се качи.

Появата на такива проблеми с дефекацията определено трябва да доведе родителите до идеята да посетят педиатър. Ако в изпражненията има кръв, незабавно потърсете професионална медицинска помощ и се обадете на линейка!

Нормата на броя на изхожданията при кърмачета

Всяко новородено е абсолютно индивидуално и уникално. Той има уникални характеристики и нужди. Често запекът при бебе е измислен проблем, който родителите и бабите му измислят. Мнозина са твърдо убедени, че нормалното изхождане на детето задължително трябва да се случва поне веднъж на ден. Това казва за това известният лекар Комаровски, който се прочу с новия си научен подход за лечение на деца и отхвърлянето на „съветските“ утвърдени медицински методи. „Някой е смятал, че едно дете трябва да се качи всеки ден! Но! Ако е кърмен и рядко се изпразва, това означава само, че млякото на майка му е идеално за него и се абсорбира почти напълно. " Същото важи и за бебетата, хранени с бутилка. Редки изпражнения може да показват, че адаптираното мляко е идеално за вашето бебе..

Според Комаровски по този въпрос си струва да се обърне внимание само на състоянието на самото бебе, а не на съдържанието на пелената. Благосъстоянието на бебето и достатъчното наддаване на тегло показват, че процесът на храносмилане и изпразване е оптимален. В този случай не трябва да правите нищо, напразно да се притеснявате и да се опитвате да го принудите да извърши акт на дефекация. Не трябва да измъчвате себе си и детето, да бягате при всички лекари, да четете книги и статии за запек, да гледате различни видеоклипове по тази тема.

Причини за запек според д-р Комаровски

Основните причини за лошо изпразване на тялото на бебето Комаровски нарича липса на влага и калий в тялото на детето. При дехидратация има сухота на изпражненията и неефективност на червата, което води до затруднено изпразване. Липсата на калий в организма на бебетата до една година от живота, от своя страна, се отразява негативно на правилното функциониране на чревната подвижност. Това води до слаби контракции на дебелото черво, което прави акта на дефекация доста труден за детето..

Видове затруднено изпразване при кърмачета

Има два вида запек при деца от първата година от живота:

 • Функционален запек. Този тип се характеризира с факта, че възниква трудна дефекация поради нарушение на функционалността на червата на детето..
 • Органичен запек. Този тип е изключително рядък и от момента на раждането на детето се проявява като вродени аномалии на дебелото черво..
 • Фалшив запек. Прекъсванията в диетата на вашето бебе също могат да повлияят негативно на изпражненията му. Препоръчително е кърмените бебета и "изкуствените" да се хранят в определен режим. Нежелателно е да правите резки скокове в храненето на кърмачетата, но ако това вече се е случило, тогава не бива да се притеснявате твърде много. След нормализиране на обичайното хранене фалшивият запек преминава сам.
 • Епизодичен запек. Това временно състояние на тялото най-често се случва в случай на заболяване на бебето. Повишаването на телесната температура води до дехидратация и сухота в изпражненията. Проблемът с дефекацията изчезва, след като детето се възстанови напълно..
 • Психологичен запек. Това се случва в резултат на лошия опит на бебето по време на изхождането. Мръсотия, студена или мокра повърхност на саксията, неприятни миризми могат да обезкуражат детето от дълго време да прави подобни действия..

Разновидности на трудно дефекация при кърмачета

Въз основа на продължителността, запекът също се разделя на два вида:

 • Остър запек. Рязко забавяне на изпражненията на детето, което се дължи на конкретна причина и се елиминира с правилно и навременно лечение.
 • Хроничен запек. Този тип заболявания се характеризират с доста дългосрочни трудности с изпражненията. Систематичният запек за дълго време е проява на определени проблеми в тялото на бебето или ненавременно лечение на остър запек. По правило лечението на хроничен тип разстройство на дефекацията също се характеризира с продължителна терапия..

Д-р Комаровски за лечението и профилактиката на запек при новородени

Какво препоръчва известният лекар за борба с това заболяване при малки деца? Как да лекуваме, какво да правим и как да избягваме тези „трудни“ дни? Във видеопрограмата си „Училището на доктор Комаровски“ този детски специалист фокусира вниманието на родителите върху необходимостта от премахване на двете основни причини за запек при кърмачета преди първата година от живота.

Избягвайте дехидратацията на тялото на детето по всякакъв възможен начин! Сухите и високи температури на околната среда имат пряк ефект върху изпражненията му. Необходимо е редовно да се следят параметрите на влажност в помещението, да се проветрява и да се извършва мокро почистване. Не трябва да увивате прекомерно бебето в голям брой дрехи и по-често да му позволявате да прави въздушни бани в голо състояние. Също така редовните разходки на чист въздух, правенето на сутрешни упражнения с него, имат положителен ефект върху здравето на стола..

Когато бебето достигне определена възраст, той трябва да въведе допълващи храни за храна за „възрастни“ и в същото време задължително добавяне!

Според Комаровски обичайната преварена вода не е подходяща за тези цели! Съдържа незначително количество полезни минерали, така че трябва да се замени с по-полезна течност. Идеалният вариант би била отвара от стафиди, която ще има много по-благоприятен ефект върху общото здравословно състояние на детския организъм. Можете да го направите в термос, като заливате стафиди с вряща вода.

Също така, Комаровски настоява за достатъчен прием на калий, за да се образуват нормални бебешки изпражнения. Липсата на този елемент в организма се отразява неблагоприятно върху функционирането на червата. Калият е в изобилие в храни като стафиди, смокини и сини сливи. Компотите и отварите от тях ще помогнат на бебетата лесно да се справят с изпразването на червата. Лекарят често сравнява калий с бензин за автомобили, без които нищо не може да се направи.

Комаровски смята, че лактулозният сироп е най-безопасното средство за лечение на запек при деца, което се отпуска в абсолютно всякакви аптеки без лекарско предписание. Има няколко търговски фирми, участващи в производството на тези лекарства. Следователно, лактулозен сироп може да се намери под името "Duphalac", "Lazilac", "Normaza" и други. Лекарят съветва да приемате това лекарство на етапи, започвайки с 2 ml и постепенно увеличавайки до 5 ml. В първите дни от приема на лактулозен сироп бебето може да развие прекомерно образуване на газове, което със сигурност ще отмине с течение на времето.

В случаите, когато детето има пукнатини в ануса и дебелото черво, Комаровски предлага да се използват безопасни супозитории с глицерин или масло от морски зърнастец. Болката по време на изхождането постепенно ще отшуми.

Комаровски силно препоръчва да се спазват санитарните условия в тоалетната на бебето, за да не се настрои психологически срещу самия процес на изпразване. Необходимо е да се опитате да научите детето да прави този акт в определено време и при подходящи условия. Тогава детето също не би трябвало да има особени проблеми.!

Можете сами да гледате видеото и да разберете за какво още говори д-р Комаровски, когато обсъждате такъв деликатен проблем при кърмачета.

Избор на смес за бебета срещу запек

Особености на лечението на запек при кърмачета: съвет от д-р Комаровски

Често за младите родители е запекът при бебетата. Комаровски бърза да успокои майките, като говори за възможността да премахне неприятностите без да използва лекарства. Те не са вредни за организма на детето, но тяхното използване често се приема с враждебност от младите родители, поради което бебетата са принудени постоянно да имат болки в корема. Освен това, характеристиките на лечението и профилактиката на запек при деца с кърмене ще бъдат разгледани подробно..

Хранене при запек при кърмачета

Лечението на запек при кърмаче трябва да бъде цялостно и трябва да включва определени промени в храненето. Те се назначават, като се вземат предвид възрастта на бебето и какъв тип храна консумира през този период. За бебета на възраст под шест месеца единствената храна е майчиното мляко или адаптирано мляко. След достигане на шестмесечна възраст в диетата на детето постепенно се въвеждат нови храни, които могат да го накарат да укрепи или разхлаби изпражненията си.

Хранене на майката при запек при кърмени бебета

При запек при деца, които се хранят изключително с кърма, лечението трябва да започне с коригиране на храненето на кърмещата майка. Съставът на кърмата зависи от храните, които жената консумира по време на кърмене..

При забавяне на изхождането при бебе, кърмещата майка трябва да се придържа към следните препоръки в храната:

 • яжте повече храни, богати на груби диетични фибри (зеленчуци, плодове, зърнени храни);
 • изключете храни, които могат да причинят запек (ориз, грис, бял хляб и сладки сладкиши, тлъсти меса, черен чай и др.);
 • пийте повече течности;
 • включва продукти с слабително действие (пъпеш, сини сливи, сушени кайсии, смокини, цвекло, тиква);
 • консумирайте ферментирали млечни продукти (кефир и кисело мляко), които допринасят за редовното движение на червата.

Важно: Понякога липсата на кърма при майката може да доведе до запек при бебето, което налага налагането на добавки за премахване на този проблем.


Честото кърмене осигурява увеличаване на количеството течност, постъпващо в тялото на бебето, което е един от начините за лечение на запек.

Хранене за бебета, хранени на шише

Бебетата, които се хранят с адаптирано мляко или с адаптирано мляко, са много по-склонни да страдат от запек в сравнение с бебета, които се хранят само с кърма. Това се дължи на факта, че въпреки високата степен на адаптация на съвременните млечни формули, те се различават твърде много по състав от майчиното мляко и не отчитат индивидуалните нужди на всяко дете в определен период..

Ако в този случай се появи запек при новородени, първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с педиатър. Той най-вероятно ще препоръча да се даде на детето повече вода и ако желаният резултат все още не съществува, заменете млечната смес с друга. Ферментиралите млечни смеси, съдържащи полезни млечнокисели бактерии и засилващи чревната перисталтика, са подходящи за нормализиране на функцията на червата и редовното движение на червата..

Важно: Замяната на млечна формула за хранене на бебето трябва да се извършва под наблюдението на лекар.


Децата с изкуствено хранене през целия ден между храненията трябва допълнително да получават вода, дневният му обем трябва да бъде равен на обема на едно хранене

Хранене за деца след шест месеца

След 6 месеца в храната на детето започват да се въвеждат нови храни за възрастни. За деца, склонни към запек, допълващите храни се препоръчват да започват със зеленчуци и плодове, богати на груби диетични фибри, които допринасят за повишена чревна подвижност и образуване на меки изпражнения. Пюрета и прясно изцедени сокове, разредени с вода, се приготвят от зеленчуци и плодове за бебета.

При запек помага добре:

 • сок от моркови;
 • пюре от сини сливи, кайсии, праскови, ябълки;
 • отвари и компоти от сушени плодове;
 • зърнени храни от зърнени храни, богати на фибри (овесени ядки, царевица, елда);
 • ферментирали млечни продукти, адаптирани за определена възраст на бебето.


Сините сливи за бебета със запек могат да се използват под формата на отвари, картофено пюре или да се добавят към каша

Важно: Ако запекът на бебето е причинен или придружен от повишено образуване на газове, тогава се препоръчва да му се дава чай с копър, който може да се купи в аптеката или да се направи сам от копър.

Препоръки на специалист

Д-р Комаровски е убеден, че за нормалното функциониране на червата при бебето трябва да се осигури достатъчен прием на течност в тялото. За изкуствените хора това е добавяне с вода, а за тези, които са кърмени, майката трябва да пие достатъчно течност. Известно е, че 80% от кърмата се състои от вода..

Не забравяйте да спазвате режима на пиене, ако е твърде горещо или бебето е болно. Високата телесна температура изгаря течността, която е необходима за правилното функциониране на всички телесни системи.

Според Комаровски запекът, причинен от липса на собствени бактерии, може да бъде предотвратен, просто трябва да пиете пребиотици. Най-доброто лекарство за новородени е Bifidumbacterin, може да се приема от първите дни от живота..

За да предотвратите съдържанието на калий в организма, трябва да консумирате достатъчно количество стафиди, сушени кайсии, сини сливи, смокини. За бебета можете да сварите сушени кайсии и да ги настоявате няколко часа, след което да ги дадете с лъжица. Това е профилактиката на запек и недостиг на калий..

Температурата в стаята, където се намира бебето, трябва да е оптимална. Това е от съществено значение за правилната функция на червата. При първите симптоми на колики е необходимо да отворите прозореца, така че бебето да се успокои и спазмът да премине.

По-добре е да допълвате бебето не с преварена вода, която е напълно лишена от всички полезни свойства и минерали, а с компот, който може да се приготви от сушени плодове или ябълки. Същото се отнася и за кърмачките..

Не забравяйте, че основните причини за запек при кърмачета са:

 • прегряване;
 • липса на калий в организма;
 • допълване с "мъртва" вода;
 • недохранване на кърмачка.

За да избегнете всичко това, просто трябва да се придържате към прости правила, те определено ще помогнат за отглеждането на здраво бебе..

Масаж при лечение на запек при бебета до една година

Причината за запек при много новородени е недоразвитието на нервните окончания в стената на дебелото черво, което води до временна невъзможност за правилно свиване и преместване на чревното съдържимо към ануса. Това състояние е физиологична характеристика на развитието на децата и не изисква никакво специално лечение, тъй като преминава самостоятелно на възраст от два месеца. Можете обаче да помогнете на детето си да подобри функцията на червата, като масажирате корема и упражнявате. Тези методи са безопасни и лесни за изпълнение и не изискват никакви специални знания и умения от родителите..

Как можете да помогнете на новородено при запек с упражнения и масаж? Препоръчват се следните упражнения:

 1. Поглаждайки бебето с топла длан върху корема, избягвайки резки движения. Достатъчно е да направите само 5-10 такива кръгови движения.
 2. Редувайте огъване и удължаване (5 пъти) на бебешките крака в колянните стави, докато лежите по гръб. Когато изпълнявате това упражнение, предната част на бедрото на детето трябва да бъде притисната към корема по време на флексия..
 3. В положението на бебето, легнало по гръб, издърпайте краката му към корема, сгъвайки ги в коленете и изправяйте последователно единия или другия крак. Повторете 5 пъти за всеки крак..
 4. В легнало положение направете упражнението „велосипед“ за бебето.
 5. Полагане на бебето на корема за 2 до 15 минути, в зависимост от възрастта му.
 6. В положението на бебето, легнало по корем, правете поглаждащи движения с дланта на гърба в посока от лопатките към опашната кост. Направете 5 повторения.


Препоръчва се бебето да се изложи на корема по време на хранене и през деня

Изброените по-горе упражнения спомагат за подобряване на чревната подвижност и улесняват изпразването.

Важно: Подгряването има положителен ефект върху функцията на червата. Те облекчават спазма и помагат за отпускане на мускулите на дебелото черво, което е особено важно при спастичен запек. За да направите това, топла пелена се нанася върху корема на бебето, потапя се в топла вана или просто се нанася с корема върху корема на мама или татко.

Народни рецепти

Простите, изпитани във времето методи могат да помогнат, ако се наблюдава запек при деца на 2 години. Народните средства са доста ефективни и щадящи тялото на детето. Въпреки това, когато избирате необходимите средства, трябва да вземете предвид чревния тонус. Ето защо е най-добре да обсъдите използването на народни рецепти с Вашия лекар..

При спастичен запек, придружен от подуване на корема, инфузията от лайка ще помогне перфектно. В случай на атония, лекарят ще препоръча варене на бял равнец и коприва. Отличен ефект ще осигурят плодовете: червена боровинка, цариградско грозде.

Следните народни рецепти са популярни и ефективни:

 1. Перфектно елиминира запека сини сливи, въведени в диетата. Използва се като пюре или сок. Последното обаче трябва да се дава на бебето само в разредена форма (1: 1).
 2. Триците отлично омекотяват изпражненията. Препоръчително е да ги добавяте към кисело мляко, зърнени храни.
 3. Сокът от моркови ще донесе благоприятен ефект. Препоръчва се да се пие само прясно изцедена напитка. За да е от полза, трябва да пиете сок преди хранене..
 4. Пюрето от краставици ще помогне да се справите с неприятното състояние. Препоръчва се също да се приема преди хранене..
 5. Позволява ви да коригирате изпражненията при деца е друго ефективно средство за защита. За да го направите, трябва да вземете кимион, цветя от лайка и семена от копър в следното съотношение: 2: 1: 1. Този състав ще се нуждае от 1 супена лъжица. лъжица. Залива се с вряла вода - 0,5 литра. Съставът трябва да се влива в продължение на 2 часа. Препоръчва се това лекарство да се приема в количество от 1 чаена лъжичка три пъти на ден, 15 минути преди хранене.
 6. Лененото масло ще бъде от полза. Може да се приема на гладно по малка лъжица. Друго средство също е доста ефективно. Препоръчително е да се смесват равни количества мед и ленено масло. Тази смес трябва да се разбърка старателно. Това лекарство се добавя към натуралното кисело мляко. Вашето бебе трябва да го пие преди лягане..

Лекарства за запек при кърмачета

Лечението на запек при новородени и деца на една година с помощта на лекарства е нежелателно и се извършва стриктно според предписанието на лекаря, ако промените в диетата и масажа не доведат до очаквания положителен резултат. Лаксативите, използвани за лечение на кърмачета, трябва да имат лек ефект, да не причиняват спазми в червата и да не нарушават микрофлората му.

Лекарствата, одобрени за употреба при запек при кърмачета, включват:

 • глицеринови супозитории, омекотяват натрупаните изпражнения и допринасят за бързото изпразване на червата на бебето малко след въвеждането на супозитория;
 • препарати на основата на лактулоза, които имат леко слабително действие, не предизвикват пристрастяване и спомагат за нормализиране на чревната микрофлора;
 • еспумизан, плантекс, се предписват за лечение на запек, придружен от повишено образуване на газове в червата;
 • микроклизми Mikrolax, който е готов разтвор с вискозна консистенция за въвеждане в ректалната кухина на дете;
 • Hilak forte, Linex, Bifidum bacterin, се използват при лечение на запек, причинен от нарушена чревна микрофлора.


Duphalac съдържа лактулоза като активна съставка и може да се използва за лечение на запек при деца на всяка възраст

Важно: Систематичното използване на лаксативи и още повече механично дразнене на ректума с помощта на газова тръба, памучни тампони и други средства може да доведе до отслабване на естествения рефлекс на детето за изпразване на червата.

Проблем като запек се появява често при кърмачета. Не всички родители знаят как да се държат правилно в този случай. Известният детски лекар Е. О Комаровски препоръчва на младите майки да не се притесняват, а да следят по-внимателно състоянието на детето. Преди да предприемете някакви мерки, трябва да знаете точно какви симптоми съпътстват запека при бебетата. Комаровски смята, че не винаги с рядко изпразване на червата бебето трябва да се лекува. В повечето случаи е достатъчно да коригирате храненето и ежедневието на детето. На това учи д-р Комаровски младите родители.

Тревожни симптоми и лечение

Ако трохите имат неуспешно изхождане, тогава родителите трябва да помогнат на бебето. Един от най-ефективните методи е използването на глицеринови супозитории. Те се считат за напълно безопасни за бебето. Освен това им е позволено да се използват дори за едногодишни деца..

Друг отличен метод, който може бързо да помогне, е почистваща клизма за дете (на 2 години). В случай на запек се препоръчва да добавите малко глицерин към чаша преварена хладна вода.

За да не нарани бебето и да не навреди на здравето му, тази процедура трябва да се извършва правилно.

Следните съвети ще улеснят поставянето на клизма възможно най-лесно:

 1. Върхът трябва да бъде смазан с масло или крем.
 2. Крушата трябва да се дезинфекцира.
 3. Не трябва да се използва топла вода. Тази течност бързо се абсорбира в червата и изтегля токсините със себе си. Лекарите силно препоръчват използването на хладка вода. Температурата на течността трябва да е малко под стайната.
 4. Не забравяйте да контролирате количеството течност, което се излива в тялото на детето. Големите количества вода могат да разтегнат червата. Това ще нарани бебето. Лекарите съветват кърмачета на 1-2 години да инжектират 200-250 ml вода. За деца от 2 до 6 години обемът на течността се увеличава до 300 ml.

Този метод обаче не трябва да се злоупотребява. Родителите трябва да разберат, че поставянето на клизма има временен слабителен ефект. А лечението на запек при дете на 2 години може да бъде предписано само от лекар. Следователно, след тази процедура бебето трябва да се покаже на педиатър.

Това е чудесна процедура. Въпреки това, той може да донесе благоприятен ефект, ако патологията не е в пренебрегвано състояние. Такова лечение на запек при дете на 2 години допринася за по-лесното движение на храната през храносмилателния тракт, активира червата.

Масажът е достатъчно лесен. Препоръчва се леко да погалите корема на бебето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.

Запек при кърмачета

В медицината се смята, че бебе до три месеца трябва да изпразва червата два до четири пъти на ден. А запек се нарича състояние, когато няма изпражнения за повече от два дни. Но тук всичко е индивидуално. Понякога се случва кърменото бебе да усвоява напълно майчиното мляко. И изпразването на червата се случва на всеки 3-5 дни. Преди да изпадне в паника и да даде на бебето лекарство, майката трябва да разбере какви симптоми съпътстват запека при бебето. Комаровски казва, че ако бебето се развива добре и напълнява, е весело и спи нормално, а изхождането не предизвиква у него неприятни усещания, тогава рядко изпражнение е нормално. Можете да говорите за болестта, когато освен запек, детето има и други симптоми: образуване на газове, болка, подуване на корема, загуба на апетит. Освен това е много важно да се обърне внимание на състоянието на изпражненията. При кърмачета тя трябва да е кашава, мека, жълтеникава. Ако детето има запек, изпражненията ще бъдат тъмни на цвят, с неприятна миризма, твърди.

Физиотерапия

Ако има запек при дете (на 2 години), тогава е важно да осигурите на бебето физическа подвижност. В този случай бебето трябва активно да се движи през целия ден..

Простите упражнения могат да подобрят вашата подвижност на червата:

 • клекове;
 • склонове;
 • огъване на коленете към корема;
 • люлеещи се крака (прави и свити);
 • развитие на пресата.

Този вид гимнастика може да се превърне в игра на открито. Това важи особено за бебетата. Например, вместо обичайните клекове или наклони, можете да помолите бебето да събере копчетата, разпръснати по пода. В този случай поставете условие човек да носи едно парче.

Симптоми на запек

Кога родителите трябва да предприемат действия? Смята се, че детето има запек, ако се наблюдават следните симптоми:

 • изпражненията са твърде твърди, оформени или грахови;
 • гнилостен аромат на изпражнения;
 • когато се опитва да се качи, бебето е много напрегнато, напрегнато;
 • детето извива крака, пъшка и плаче;
 • коремът на бебето е стегнат и разтегнат;
 • апетитът на бебето изчезва;
 • той има изпражнения по-рядко от веднъж на 3 дни.

Здраве на децата

психологически запек - как да се справим с него?

Детето е на 3 години, страда от психологически запек, т.е. запазва какаото в себе си, когато настоява и след това не се кака в продължение на 5-7 дни. Лекарствата не помагат, лекува се дисбиоза, глисти също. Помогнете, моля, съвет, кой би могъл да се справи с това.

бяхме лекувани с хомеопатия, хвалехме, насърчавахме, обещавахме всички ползи от живота за резултата, но

в труден период са правили клизми и супозитории, наистина съчувствам. Страдали сме ужасно: ((((

о, синът ми имаше същите проблеми, когато беше на 2 години.

Моята малка кака се изправяше (и също пишеше) и не искаше да седи на гърне. Той сам отказа памперси, но не искаше да бъде укакани. В резултат на това 3 дни запек и 3-4 дни свещ.

1) Ходихте ли преди на гърнето? Ако е така, разберете какво се е случило, което е спряло. И премахване на причината за психологически дискомфорт. Може би гърнето, например, не е приятно (неудобно). 2) Не псувайте и не дразнете детето по никакъв начин. И самите те също не са нервни (поне така, че да се вижда). Не упреквайте дори с нежен тон. Не обсъждайте на глас с роднини и приятели. 3) Давах Сенадексин вечер (взех дозата, започвайки от половин таблетка, 3/4 беше достатъчна за нас). Той просто не можеше да го задържи за себе си и постепенно свикна да качи на гърнето. След това тя постепенно намалява дозата и след това напълно отменя.

Не приемайте точка 3 като съвет, казах нашия опит.

дъщеря има същите проблеми

и може ли сенексин да се дава на дете на 2,6 години? Ние имаме същия проблем.Четох, че не трябва да се дават деца. от колко време давате тези хапчета?

Не знам дали е възможно или не. Не съм лекар.

Не настоявам да давам сенедексин. Четох за сенадексин от Комаровски, но не се споменава нито възрастта, нито продължителността на приема. Аз също се страхувах да дам сенедексин, но се каках веднъж на 3 дни и след това ни довършиха със свещ. И това въпреки факта, че синът ми искаше да се качи редовно, но стискаше дупето си до последно. Разговорите не помогнаха. Не намерих детски аналог на Senadexin.

също страда от 2 до 3 години

отиде при психолог, невролог. В критични периоди се запазваха само свещи. Личните консултации не помогнаха по никакъв начин. И тук много ми помогнаха

Консултирах се с този психолог, последвах нейния съвет. И всичко мина :)) Може би детето просто надрасна този страх, но те ми оказаха страхотна подкрепа на този сайт, за което им благодаря. Има много подобни теми, прочетете

Ние имаме същия проблем, ние сме 2 g10 месеца

може да кака само със свещ или клизма, но след дълго време обяснения и убеждаване относно факта, че човек не може да търпи и сдържа, защото мама ще направи клизма. Изглежда разбирам.

Ползи от акаунт на UAUA.info

 • UAUA.info club е програма за лоялност за активни читатели на UAUA.info. Събирайте точки и печелете подаръци!
 • Конкурси и промоции - възможност да спечелите гарантирани подаръци и да участвате в тегленето на поощрителни награди.
 • Последен бюлетин - експертни съвети, най-новите новини за настоящи и бъдещи родители

Ползи от акаунт на UAUA.info

 • UAUA.info club е програма за лоялност за активни читатели на UAUA.info. Събирайте точки и печелете подаръци!
 • Конкурси и промоции - възможност да спечелите гарантирани подаръци и да участвате в тегленето на поощрителни награди.
 • Последен бюлетин - експертни съвети, най-новите новини за настоящи и бъдещи родители

Вашият имейл е посочен по време на регистрацията

Ползи от акаунт на UAUA.info

 • UAUA.info club е програма за лоялност за активни читатели на UAUA.info. Събирайте точки и печелете подаръци!
 • Конкурси и промоции - възможност да спечелите гарантирани подаръци и да участвате в тегленето на поощрителни награди.
 • Последен бюлетин - експертни съвети, най-новите новини за настоящи и бъдещи родители

Психологичен запек при дете снимка Психологичен запек при дете. Комароски нарича този проблем нестандартен и доста деликатен. В същото време бебето се страхува да се качи. Родителите се опитват да не се заяждат по тази тема и напразно. Родителите определено трябва да знаят как да лекуват психологически запек при деца. Комаровски днес ще помогне да се справи с подобна ситуация. ще ви разкаже за причините за проблема.

Защо детето развива психологически запек? Доктор Комаровски за причините за проблема.

Най-честата причина за психологически запек при децата е честият запек. Когато децата не се хранят правилно, често имат запек, изпражненията стават доста твърди и следователно дефекацията е много болезнена. В същото време бебето може да изпитва много силна болка, в резултат на това започва да се страхува да се качи. След това детето може да бъде депозирано в подсъзнанието, че какането винаги е болезнено и следователно то ще издържи, въпреки неприятните усещания и болки в корема. Това се случва на различна възраст, но често този проблем се появява при 2 - 4-годишни деца.

В някои случаи страхът на бебето да отиде до голяма тоалетна се дължи на неправилни методи на родителство. Например, родителите силно се карат на детето, ако то не е успяло да достигне гърнето и да се качи в гащите си. В резултат на това бебето прави грешни заключения, свързва гнева на родителите с процеса на отиване до гърнето. От само себе си се разбира, че след това той ще се опита да издържи до последно, за да не разстрои мама и татко.

Причини за запек

Само лекар може да разбере дали детето е болно или такова изхождане е нормално за него. Ето защо, за всякакви отклонения в поведението на бебето, трябва да се свържете с педиатър. В края на краищата, преди да лекувате бебе, трябва да знаете какво е причинило запека му. Това състояние може да бъде предизвикано от много фактори:

 • патологии на чревното развитие, например, болест на Hirschsprung;
 • различни възпалителни и инфекциозни заболявания, настинки;
 • нарушение на чревната микрофлора;
 • прием на някои лекарства, особено антибиотици;
 • алергична реакция към краве мляко и някои други храни.

В такива случаи само лекар може да лекува запек при кърмачета. Комаровски съветва майките да предприемат някои мерки сами, ако рядко изпразване е причинено от други причини:

 • липса на кърма, докато се появява така нареченият „гладен“ запек;
 • неправилната диета на майката, защото всичко, което жената е яла, влиза в нейното мляко;
 • липса на вода, което помага за отстраняване на изпражненията;
 • преходът от кърмене към изкуствено хранене, тъй като до 4 месеца майчиното мляко не само храни бебето, но и предпазва от заболявания;
 • въвеждането на допълващи храни, в този случай червата на детето със запек могат да реагират на непозната храна;
 • промяна на млечната формула, която може да съдържа непоносим за бебето компонент;
 • прегряване на детето с твърде топъл и сух въздух, което причинява дехидратация;
 • стресовете и притесненията на бебето поради промяна в околната среда, страха му, когато то остане само.

Усложнение

Има ситуации, когато детето се нуждае от спешна помощ от специалисти в случай на запек..

Трябва да посетите Вашия лекар възможно най-скоро, ако детето Ви изпитва:

 • Висока температура. Запекът може да предизвика този симптом. Това обаче може да бъде и обикновена настинка;
 • Повръщане и гадене. Тези признаци показват интоксикация на тялото. Също така, с този симптом тялото бързо губи вода;
 • Кръв в изпражненията. Този фактор е присъщ и на други заболявания на червата;
 • Болезнените усещания в корема предизвикват характерен звук;
 • Разхлабените изпражнения излизат със запек.

Норма за изпражнения при новородени

След раждането за известно време работата на всички органи на детето се подобрява. През първите три дни бебето излиза с изпражнения, подобни на черно-зелена пластмаса - меконий. След това, до един месец и половина, бебето кака толкова пъти, колкото яде - 8-12. Столът му е кашав, жълтеникав, с кисела миризма. Но до 3 или 4 месеца детето все още не е напълно формирало чревни функции, липсват много ензими и полезни бактерии. Следователно, запек при новородено често се появява по това време. Комаровски призовава родителите да не се паникьосват, а да се опитат да подобрят храненето на кърмачка или да се консултират с лекар относно избора на адаптирано мляко. Обикновено детето, което кърми, трябва да кака 4-5 пъти на ден. А при изкуствениците изхождането се случва по-рядко - 1-2 пъти. Освен това изпражненията трябва да са меки, кашави..

Свобода на червата или сбогуване със запек

Всяка майка ще се съгласи, че набръчканите лица на социалисти, страдащи от дискомфорт в корема, които се появяват на телевизионния екран, не предизвикват дори хилядна част от емоциите, които изпитвате, когато бебето изпитва затруднения с изпразването на червата..

Всяка майка ще се съгласи, че набръчканите лица на социалката, страдащи от дискомфорт в корема, които се появяват на телевизионния екран, не предизвикват дори хилядна част от емоциите, които изпитвате, когато бебето изпитва затруднения с изпразването на червата. И нека слабосърдечните изискани дами си обърнат носа и отминат, а ние ще говорим за една от най-обсъжданите теми на детската площадка - запек, причините за появата му и, разбира се, методи за избавяне от тази напаст. Но първо, нека разберем какво е запек, без да се ровим в джунглата от медицински термини..

Запекът е трудно, забавено или нередовно движение на червата.

Нормалната честота на изпражненията се счита за 1 път на ден. Кърмените бебета имат право да изпразват червата си толкова пъти на ден, колкото имат храна..

Запекът е различен

Такъв запек обикновено се определя от първите дни от живота на бебето. Виновни са вродените анатомични дефекти на червата.

Единственият начин за решаване на този проблем е намесата на компетентен детски хирург. В тази ситуация (за щастие, което е доста рядко), майката трябва ясно да разбере степента на своята отговорност и да разбере, че такава патология не може да се лекува с лосиони, клизми, билки и разточване на яйца, а скъпо и беззащитно бебе страда от забавяне.!

Най-често. Този тип запек показва, че червата, правилно оформени от майката природа, по някаква причина не искат да работят..

В по-голямата част от случаите виновниците за проблема са нездравословна диета и заседнал начин на живот. Много по-рядко функционалният запек се причинява от хипотония или атония на червата (запек от този характер измъчва бебета, родени с недостатъчно тегло).

Основното оръжие в борбата срещу функционалния запек е здравословният начин на живот. Освен това, ако говорим за бебе, кърмачката трябва да получава здравословна храна. Кърменето е най-добрият начин за предотвратяване на запек при бебета.

За децата, които вече са вкусили насладата от храната за възрастни и които са запознати с проблемите с тоалетната, е важно:

 • Установете режим на пиене. Детето трябва да пие достатъчно течности! И не пакетирани сокове или сода, а обикновена чиста вода, компот. Между другото, преварената вода също не е най-добрият избор при запек..
 • Поканете на масата: зеленчуци, плодове, билки, груби зърнени храни, пресни кисели млека, еднодневен кефир, сини сливи, сушени кайсии, стафиди (и други храни, богати на калий).
 • Точка към вратата: шоколад, сладки печени изделия, нишестени храни, колбаси.

И след като прочете статията ни, е много важно мама да се насили да изключи най-накрая компютъра и да излезе навън.!

И анатомията на бебето е в пълен ред и майката следи за храненето и бебето се движи много, но дупето е заключено - и това е всичко. Когато се опитва да направи голямо нещо, малкият се свива, е капризен. Деца, страдащи от психологически запек, могат да задържат изпражненията до 5-7 дни! И когато въпреки това капакът се откъсне, изпразването на червата се случва с болка, появяват се пукнатини в ануса, могат да се появят пръски кръв.

Очакваният персонал на извършителите на психологически запек при бебе е доста широк. Не забравяйте, може би едно дете някога е изпитвало болка, докато е ходило до тоалетна и сега се страхува от нейното повторение? Или може би наскоро сте се присъединили към редиците на учениците в детските градини? Причината за запек може да бъде конфликт в детския екип или страх от прекалено строг учител. Уверете се, че в детската градина на детето е разрешено да ходи до тоалетна при поискване (обяд, сън, разходка, музика или групови занимания и дори посещението на президента не е причина да забраните на бебето да изпраща естествени нужди!). За съжаление, но подобни причини за психологически запек могат да се появят и при учениците (учителят не ги пуска в тоалетната в клас, подиграва им се пред децата). Но вината на родителите също не е изключена. Помните ли реакцията си на инцидента, замърсените си гащи - крещящо, намръщено лице, лекции или дори шамар? Психологическият запек в този случай е изключително ваше лично постижение, само че това не е повод за гордост.

В този случай може би е по-трудно да се нормализира процесът, отколкото при функционален запек, но за любящите родители нищо не е невъзможно. Основното лекарство във вашия случай е абсолютно приятелска атмосфера в семейството, в екипа, който детето посещава, може би консултация с психолог. Уверете се, че бебето няма пукнатини в ануса! Може би детето се сдържа от болката. Обърнете внимание на факта, че при психологически запек трябва да се следват препоръки за профилактика и лечение на функционален запек: необходими са здравословна диета и активен начин на живот.

А също така обърнете внимание на средата, в която бебето прави толкова важно нещо за цялото семейство. Красива саксия или меко покривало за детска тоалетна, топлина, отсъствие на неприятни миризми, чистота и комфорт (да, да - тоалетната трябва да е уютна!) Са много важни за детето. Малък нюанс - уверете се, че трохите имат надеждна опора под краката си.

Много майки и баби бяха много изненадани, че не намериха радикални методи сред решението на проблемите със заключването. Всъщност всичко е някак погрешно, защото рафтовете на аптеките са пълни с най-деликатното и най-естествено слабително, традиционни свещи, а от домашната аптечка стърчи нос от гумена клизма..

Но в крайна сметка като цяло няма разлика между поглъщането на антибиотик и слабително, само страшната дума антибиотик по някаква причина предизвиква страхопочитание у майките, но слабителното не. На първо място, струва си да се помни, че е естествено да се извърши акт на дефекация или, по-просто казано, да се качи, без помощта на помощни средства. Но ако ситуацията изисква по-сериозна намеса от суровите моркови и футбола, тогава трябва да посетите лекар. И вече педиатърът, след като внимателно е прегледал бебето, ще предпише правилното лекарство, свещ или клизма за него..

Разбира се, не е обичайно да се обсъждат проблемите със запек в обществото, но това не ги прави по-малко важни. И, както казваха древните гърци (които винаги са били на почит заради особената си светска мъдрост): Имайте добро движение на червата!.

Запек при кърмачета по време на кърмене

Дете, което се храни с майчиното мляко, може да не се качи до 3-4 дни. Счита се за нормално, ако бебето не се притеснява от нищо, ако е весело и весело, спи добре и наддава. Това означава, че майчиното мляко му подхожда и се усвоява добре. Само в редки случаи има истински запек при кърмачета по време на кърмене. Комаровски смята, че е необходимо да се предприемат действия, ако бебето не наддава, е неспокойно и плаче. Но преди да използвате каквито и да е лекарства, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар. В повечето случаи можете да отстраните проблема просто като промените диетата на майка си..

Какви правила трябва да спазва жената, за да може детето да има редовно изхождане??

 • трябва да изпиете поне 2 литра вода, това ще помогне за стимулиране на чревната перисталтика;
 • яжте редовно сини сливи, сушени кайсии, стафиди и цвекло;
 • ежедневното меню трябва да съдържа елда или овесени ядки, тиква, кайсии, сливи и млечни продукти;
 • необходимо е да се изключат от диетата кафе, чай, шоколад, пушени меса, мазни и пикантни храни;
 • трябва да ограничите приема на ориз, бобови растения, картофи, прясно мляко, орехи и печени продукти.

Но дори и майката да спазва всички правила, понякога има запек при бебе, докато кърми. Комаровски смята, че това се дължи на липса на вода. В горещо време той препоръчва да допълвате бебето си с чиста вода или отвара от стафиди. Но е нежелателно да използвате бутилка със зърно за това, така че бебето да не свикне. Можете да пиете дете от лъжица или специална поилка, но можете да дадете на малко вода вода от спринцовка без игла.

Диетична храна

Доброто хранене играе важна роля при лечението на запек. Невъзможно е да се елиминират нарушените изпражнения без диета. И така, какво да дадете на дете със запек 2 години?

Лекарите дават следните препоръки:

 1. Предпочитат се зеленчукови, плодови пюрета. Тези храни са богати на киселини и фибри. Те перфектно подобряват чревната перисталтика. На по-големите деца могат да се дават зеленчуци и плодове в обичайната им форма или да се задушават, варени. Полезно: моркови, цвекло, зеле, тиква, тиквички, сливи.
 2. Детето трябва да яде белени плодове. В крайна сметка именно тя съдържа голям брой основни вещества..
 3. Салатите трябва да се подправят с растително масло. Абсолютно не са подходящи: заквасена сметана, мазни сосове и майонеза. Такива храни водят до спиране на червата..
 4. Ферментиралите млечни продукти ще осигурят благоприятен ефект. Особено полезни при запек: кефир, кисело мляко, ферментирало печено мляко.
 5. Вашето дете трябва да пие много течности. Въведете в диетата плодови напитки, обикновена вода, компоти, сокове.
 6. Полезна за бебешката каша, приготвена от пълнозърнести храни: елда, просо, царевица, пшеница.
 7. За стимулиране на проходимостта на червата се препоръчва да се използват трици, пълнозърнест хляб.
 8. Не трябва да давате на бебето пържени и мазни храни. Забранен лук, пушено месо, чесън, бял хляб, репички. Препоръчително е да ограничите приема на тестени изделия, картофи, грис, оризова каша.

Запек при кърмачета с изкуствено хранене

Ако при кърмене майките рядко срещат реални проблеми при изпразването на червата на бебето, то това се случва по-често при изкуствени хора. Какво да направите, за да предотвратите запек при бебе, хранено с бутилка? Комаровски препоръчва да се следват следните правила:

 • трябва да разреждате сместа стриктно в съответствие с инструкциите, не можете да я направите по-концентрирана;
 • не забравяйте да дадете на бебето вода, можете да добавите няколко капки отвара от копър;
 • ако запекът се появява често при дете, е необходимо да смените сместа, като изберете такава, която съдържа лактобацили.

Не е ли болест?

Ако запекът се развие на възраст над три години и детето няма затлъстяване, дистрофия или забавяне на развитието, тогава вродените аномалии се мислят за последно..

При кърмачета от първата година от живота запекът може да означава доста опасна патология - болест на Hirschsprung. При такова заболяване нервните клетки в част от червата са недоразвити, поради което тази област не функционира добре. Той постоянно се свива, причинявайки натрупване на изпражнения. Възможно е да се излекува такава патология само чрез операция, като се премахне онази част от червата, която не работи. Добре е, че това заболяване е доста рядко (при едно новородено сред 2000-5000 хиляди бебета), поради което за повечето деца запекът не е животозастрашаващ проблем..

Запек след въвеждане на допълващи храни

Комаровски препоръчва храненето на бебето само с кърма до 4-5 месеца. Ако майката има достатъчно от него, тогава бебето ще получи всичко, от което се нуждае. Много често има запек при кърмачета с въвеждането на допълващи храни. Комаровски съветва, за да се предотврати това, да не се започва с яйчен жълтък или плодови сокове, а със зеленчуково пюре или каша без млечни продукти. След известно време храненето на бебето трябва да бъде разнообразно, така че то да получи достатъчно количество диетични фибри. Ето защо зеленчуковите супи и картофеното пюре, зърнените култури, особено не готови, а направени от тяхната майка, са много важни в диетата на децата. След 7-8 месеца трябва да дадете на детето груб хляб, пресни плодове и зеленчуци.

Понякога се случва запек да се появи при кърмачета след въвеждането на допълващи храни. Комаровски съветва в този случай да давате на детето сок или пюре от сини сливи, тиква, стафидов бульон. Препоръчително е да включите тези храни в диетата, ако бебето вече е на 6 месеца. Храната за дете трябва да се приготвя непосредствено преди употреба, не е желателно да се вари добре. Ако спазвате тези правила, можете да предотвратите запек при бебета..

Диетата

Правилното хранене е важна мярка в борбата с запека при децата. Невъзможно е да се излекува нарушение на дефекацията без правилно хранене. Нека да разберем как да храните бебето си.

Експертите препоръчват на родителите:

 • Дайте предпочитание на пюре от плодове и зеленчуци. Тези храни са заредени с полезни киселини и фибри. Тези компоненти имат положителен ефект върху чревната перисталтика. По-големите деца имат право да ядат задушени, варени или сурови храни.
 • Детето трябва да яде плодове и зеленчуци с кожата. Тази част съдържа много полезни компоненти..
 • Салатите трябва да се правят с растително масло. Необходимо е да се изключи използването на заквасена сметана, майонеза, мазни сосове. Тези храни карат червата да спрат да функционират..
 • Ферментиралите млечни продукти ще донесат много ползи на детето. Те са в състояние да се справят с нарушено движение на червата.
 • Детето трябва да консумира много течности..
 • Пълнозърнестата каша има положителен ефект.
 • Пълнозърнести трици и хляб помагат за подобряване на чревната пропускливост.
 • Изключете от диетата на детето си мазни, пикантни и пържени храни. Освен това се препоръчва да се намали количеството картофи, тестени изделия, ориз и грис.

Какво да правя

Комаровски дава няколко съвета за това как можете да помогнете на бебето си. В крайна сметка не винаги е възможно незабавно да се консултирате с лекар. Но всяка майка е в състояние да облекчи състоянието на детето. И само ако тези мерки не помогнат, определено трябва да се свържете с медицинско заведение. И какво, ако бебето е запек? Комаровски препоръчва следните методи:

 • масажирайте бебето, като внимателно поглаждате корема на бебето по часовниковата стрелка с топла ръка;
 • упражнението "велосипед" помага за активиране на функцията на червата: трябва да вземете краката на детето и внимателно да ги огънете последователно поне 10 пъти;

 • можете да поставите пелена, загрята от ютия на корема на бебето;
 • топлата баня ще помогне на бебето да се отпусне;
 • лекарят смята глицериновите супозитории за ефективно средство за запек;
 • в екстремни случаи можете да дадете на детето слабително лекарство, предписано от лекар.
 • Трябва да се обадите на линейка или да посетите лекар възможно най-скоро, ако детето има следните симптоми:

  • коремна болка, газове, подуване на корема;
  • намален апетит, отказ от ядене;
  • във фекалиите се появяват примеси от кръв;
  • често повръщане;
  • изпражненията и урината на бебето са тъмни, с неприятна миризма.

  Лечение на дете на 1-5 години според Комаровски

  Ако детето има запек, първата стъпка е да коригирате начина на живот и хранене. Ако не успеете да постигнете желания резултат, ще трябва да използвате лекарства.

  Комаровски препоръчва да се използва лактулозен сироп за запек при 5-годишно дете. Може да се закупи във всяка аптека без лекарско предписание..

  Най-ефективните и добре известни лекарства са "Duphalac", "Normase" и "Lazilac". Тези лекарства могат да се използват при малки деца..

  Премахването на запека се случва на курсове и на етапи. Д-р Комаровски препоръчва да се започне с 2 ml и постепенно да се увеличи дозата до 5 ml.

  Характеристика! Ако при трудно излизане на изпражненията бебето има пукнатини близо до ануса, тогава е по-добре да използвате глицерин или свещи от морски зърнастец. Това ще намали болката по време на акта на дефекация..

  Какви лекарства могат да се използват за кърмачета със запек

  Не се препоръчва да давате на бебета каквито и да било лекарства без консултация с лекар. Дори и най-безопасните и одобрени лекарства от раждането могат да навредят на несформирана чревна микрофлора на детето. Ето защо само в екстремни случаи се препоръчва използването на лекарства за лечение на запек при кърмачета..

  • Най-добре е да се използват препарати, съдържащи лактулоза. Това е най-безопасният лаксатив. Лактулозният сироп е пребиотик. Той стимулира производството на полезни бактерии в червата и помага за отстраняването на изпражненията навън. Препоръчват се следните препарати, съдържащи лактулоза: "Duphalac", "Normase", "Portalak", "Lizalak" и някои други. Най-добре е да започнете с намалена доза от тези лекарства. И ако се нуждаете от дългосрочен прием, определено трябва да се консултирате с лекар.
  • За да се намали образуването на газове в червата, лекарите предписват на бебетата следните лекарства: Espumisan, Plantex или Sub-Simplex. Те помагат за облекчаване на спазмите и леко изплакване на газовете, облекчавайки подуването на корема.
  • Комаровски смята глицериновите супозитории за най-доброто средство за запек при кърмачета. Бебетата се продават много рядко, но можете да използвате и обикновени. Една свещ трябва да се разреже наполовина по дължина и след това напречно. Има четири части. С едно парче свещ, с чисти ръце, трябва да изгладите всички краища и внимателно да го поставите в ануса на бебето. Нежно го прищипете за задните части и задръжте за малко. Такава свещ ще помогне за омекотяване на изпражненията и внимателно изваждането им..

  Масаж

  Спешната помощ при запек не е достатъчна. Проблемът трябва да бъде решен изчерпателно. Има лекарства с лактулоза, които омекотяват изпражненията, като леко облекчават запека. Тези лекарства включват Duphalac, Normase. Те трябва да се дават на детето сутрин, разредени с вода. Когато изпражненията се нормализират, лекарството трябва да се дава още 2-3 дни и след това да се анулира.

  Ако детето е потвърдило дисбиоза, тогава можете да преминете курс на лечение за нормализиране на микрофлората. Някои лекари препоръчват Primadophilus, който съдържа специални лактобацили. Но практиката показва, че той може допълнително да осигури стола..

  Според последните проучвания Нормофлорин дава най-добър ефект. Може да бъде от три вида, в зависимост от конкретния случай, така че е по-добре да не го приемате без назначение на лекар..

  Въпреки това, той дава доста бърз ефект и най-важното е, че не лекува симптоми, а конкретно засяга причината за запек..

  Поради възрастта други лекарства не могат да се дават на 2-годишно дете. Ето защо си струва да се съсредоточите върху специална диета..

  Масажът може да има силно положителен ефект върху бебето. Но трябва да се има предвид, че ще бъде полезно, ако проблемът се появи наскоро. Масажът ще позволи на храната да преминава по-лесно през червата.

  Масажът за дете е много прост. Трябва просто да погалите корема на бебето по посока на часовниковата стрелка..

  Как да дадете клизма на бебе

  Мнозина вярват, че това е единственият начин за лечение на запек при бебета. Комаровски препоръчва да се използва клизма само в екстремни случаи. Честото им използване изхвърля полезните бактерии от червата и отслабва тонуса му. Как да си направя клизма за бебе?

  1. Вземете гумена крушка с мек връх, тя трябва да бъде до 60 ml.
  2. Обикновено отвара от лайка се използва за бебета. Трябва да е със стайна температура. Твърде топлата вода веднага се абсорбира през чревната стена.
  3. Поставете бебето настрани или назад. Смажете ануса и върха на клизмата с бебешки крем.
  4. Изцедете малко крушата, за да отстраните въздуха от нея. Внимателно поставете върха на не повече от няколко сантиметра в червата на бебето. Ако усетите съпротива, не можете да натискате.
  5. Бавно пуснете водата, без да използвате сила. Процесът на чревна контракция протича на вълни, така че ако усетите съпротива, трябва да изчакате малко. Извадете клизмата.
  6. Стиснете дупето на бебето и го задръжте за няколко минути.

  Но готовите микроклистери, които се продават в аптеката, са по-удобни за използване и безопасни за детето. Например можете да закупите Mikrolax. Но не бива да ги правите често, за да предотвратите пристрастяване..

  Като заключение

  Запекът при бебетата е доста често срещан проблем. Сега наличието на това отклонение се отбелязва до три години. Това се дължи на факта, че през първите 3 години тялото се укрепва и се научава да живее извън утробата. Образуването на червата е доста дълъг процес и всички проблеми, които възникват през този труден период от време, могат да доведат до допълнителни проблеми, които ще се проявят още в зряла възраст. Ето защо е толкова важно да се избягва запек при малки деца..

  Не забравяйте да наблюдавате кога детето е ходило до тоалетната. Ако бебето вече посещава детска градина, тогава трябва да попитате възпитателите дали детето е положило големи усилия. Продължителният запек води до интоксикация на малък организъм. В този случай се изисква линейка..

  За да се предотврати запек, достатъчно е да се следват всички препоръки на д-р Комаровски. И ако проблемът все пак възникне, тогава трябва незабавно да се свържете със специалист, който ще ви каже как да бъдете в тази ситуация.

  Народни средства за запек

  Много майки се опитват да помогнат на детето си с рецепти, които бабите им са използвали. Те пъхат парче сапун, памучен тампон, намазан с вазелин или термометър в ануса на бебето. Така че в миналото запекът при кърмаче често се е лекувал. Комаровски предупреждава родителите да не използват такива средства. Той вярва, че това е насилие над деца. В допълнение, такива средства могат да наранят лигавицата, да предизвикат дразнене в ануса и допълнително да влошат проблема..

  От народните средства, лекарят предпочита отвари, които помагат за отстраняване на газове. Най-добре е да варите семена от копър, анасон или копър. Комаровски смята, че отварата от стафиди е много полезна. В допълнение към слабителния ефект, тази напитка обогатява организма с калий, който е много важен за нормалното функциониране на червата. Има по-широк избор от лекарства, ако бебе е на 6 месеца със запек. Комаровски препоръчва да се дава на бебето сок, бульон или пюре от сини сливи, включително храни, богати на фибри в диетата.

  Какво е лечението?

  Известният лекар отбелязва, че за нормална работа на червата е необходимо да се осигури на детето нормално количество течност. Но в същото време достатъчно количество калий трябва да попадне в тялото на бебето. Когато детето губи течности (например с висока температура или е на горещо и сухо място), това се отразява на чревните сокове, нарушавайки тяхната функция. Всичко се влошава, когато родителите се страхуват да дават на детето си каквато и да било вода, освен преварена.

  Да, по-добре е да давате на бебето преварена вода, отколкото необработена чешмяна вода, но след кипене водата не съдържа минерални соли. И на първо място, липсата на калий в такава вода е неблагоприятна за червата. Ако този елемент не е достатъчен, той влияе върху контракциите на храносмилателния тракт - те отслабват, което в крайна сметка води до запек..

  Сушените кайсии, сини сливи, стафиди, смокини се отличават с високо съдържание на калий. Ако родителите дават на детето преварена вода, тогава Комаровски съветва да се дават тези продукти едновременно (или да се готви компот от тях). Според Е. Комаровски основните причини за запек при кърмачета са прегряването на детето и използването на преварена вода.

  Профилактика на запек

  Всеки знае, че даден проблем е по-добре предотвратен, отколкото да се търсят начини за справяне с него. Доктор Комаровски казва много за запека при кърмачета, но основното, върху което се фокусира, е, че трябва да установите правилно хранене за бебето. Как да действаме, за да предотвратим запек?

  • Бебето, хранено с бутилка, трябва да получава достатъчно вода.
  • Ако бебето яде кърма, тогава майката трябва да пие поне 2 литра течност и да яде храни, богати на калий.
  • Поставяйте бебето по-често на корема, в идеалния случай за 5 минути всеки път преди хранене.
  • Редовно правете гимнастика с детето: повдигнете краката му, огънете ги в коленете, полезни са упражнения на гимнастическа топка.
  • Необходимо е да се направи на бебето лек масаж на корема, той помага за облекчаване на мускулни спазми и намаляване на образуването на газове.
  • Избягвайте прегряване на бебето.
  • Храната на бебета, които вече получават допълващи храни, не трябва да бъде силно термично обработена и много мека..

  Трябва самостоятелно да лекувате запек при кърмачета само ако това е единственият симптом. И когато бебето изпитва болка в корема, той е увеличил производството на газове и няма апетит, спешна нужда от консултация с лекар.

  Първата година от живота на детето е може би най-трудната както за него, така и за родителите му. Най-малките отклонения в здравословното състояние на бебето предизвикват силно безпокойство и дори паника сред новоизсечени майки и бащи поради липсата на необходимите знания и опит. Един от проблемите, с които могат да се сблъскат в този период от време, е запекът при кърмачетата. Трудността при дефекация при новородени и бебета до една година в повечето случаи е свързана с особеностите на тяхното хранене и незрялостта на храносмилателния тракт.


  Възможно е обаче да има по-сериозни проблеми, които включват вродени малформации на червата, нарушения на нервната система и други заболявания. В същото време важен момент е, че отсъствието на стол при бебе в продължение на няколко дни не винаги показва запек и може да е съвсем нормално..

  Психологически фактор

  Мястото, където бебето се изпразва, може да повлияе на изпражненията му. Хлапето може да не хареса местоположението на тоалетната, температурата в нея, миризмата, санитарните условия. Това е особено забележимо, когато пътувате с дете далеч от дома. Тогава запекът може да бъде причинен не от особеностите на червата, а от психологически причини. Това трябва да се има предвид, преди да започнете да лекувате запек при малко дете..
  Ако детето има анални цепнатини или хемороиди, тогава може да поиска да използва тоалетната, но да се въздържа от страх от болка. В такава ситуация свещите на основата на масло от морски зърнастец или глицерин могат да помогнат. Комаровски ги нарича един от най-достъпните и безвредни начини за справяне със запек при бебе под една година..

  Нормата на броя на изпражненията за кърмачета

  Броят на изпражненията на ден за деца под една година зависи от вида на храната и възрастта. Няма универсални показатели за нормата, по които човек да може да прецени наличието или отсъствието на проблеми с изхождането при абсолютно всяко дете..

  В първите дни от живота новороденото отделя първоначалните изпражнения, които се наричат ​​меконий. Това са усвоените чревни клетки, околоплодната течност, слузта, жлъчката, водата. Мекониумът е тъмно зелен или черен на цвят и има лепкава и лепкава текстура. Броят на изпражненията на ден при бебета през този период варира от 1 до 3.

  В последващото време изпражненията на бебето се променят в зависимост от избрания тип хранене (кърма, смесено или изкуствено) и остават до момента на въвеждане на допълнителни храни. С изключително кърмене, изпражненията при бебета имат следните характеристики:

  • течна кашава консистенция;
  • жълто или жълто с кафяв оттенък;
  • леко кисела миризма на усвоено мляко;
  • броят на изпражненията е индивидуален за всяко дете (от 8 пъти на ден до 1 път за 3-5 дни).

  Важно: Честотата на изпражненията е най-висока при децата през първите седмици след раждането и може да достигне 5-8 пъти на ден. С нарастването на бебето дневният брой изхождания се намалява до 1-3 пъти.

  При изкуствено или смесено хранене столът по правило има по-плътна консистенция, неприятна миризма и тъмен, по-близък до кафяв цвят. В този случай изпразването на червата трябва да се извършва поне веднъж на ден, в противен случай се счита, че има запек при бебето.


  Изпражненията при запек при кърмачета излизат под формата на отделни твърди бучки (тип 1) или под формата на плътна наденица, състояща се от бучки (тип 2)

  По време на периода на въвеждане на допълващи храни изпражненията на бебето постепенно се променят и започват да наподобяват изпражненията на възрастен. Те се оформят, придобиват кафяв цвят, плътна текстура и характерна миризма.

  Диагностични методи

  При чести запеци задължително се свържете с вашия педиатър. Лекарят ще прегледа детето и при необходимост ще предпише допълнителен преглед - анализ на изпражненията, рентгеново изследване на червата. По време на физически преглед лекарят палпира корема, изследва аналната област и проверява аналния рефлекс.

  Диагностичен методЗа кого е предназначено изследването?Описание на резултатите
  КопрограмаВсички пациентиПървият анализ, който се предписва за нарушения на дефекацията, е копрограма. Какви промени в анализа са характерни за патологията:

  • изпражнения твърди, плътни;

  · Заоблена форма, под формата на топки;

  · Малко усвоени фибри;

  Могат да бъдат открити левкоцити и сквамозен епител.

  Анализ на изпражненията за яйца от червеиВсички пациентиПредписано е да се изключи хелминтска инвазия, която също може да бъде причина за задържане на изпражненията при бебето.
  Общ анализ на кръвтаВсички пациентиПредписано е да се открият признаци на възпаление, хелминтна инвазия:

  При възпаление се определя увеличаване на левкоцитите и ESR;

  С хелминтска инвазия - повишени еозинофили.

  ИригоскопияАко подозирате органична патологияПоказан е при съмнения за структурни аномалии на червата. В ректума се инжектира контрастно вещество, след което се правят рентгенови лъчи. С помощта на иригоскопия е възможно да се разкрие разширяването или удължаването на участъци от дебелото черво, наличието на полипи и туморни образувания.
  КолоноскопияАко подозирате органична патологияЕндоскопско изследване на дебелото черво. Ендоскопът се вкарва в ректума и се изследва чревната лигавица. Възможно е да се идентифицират промени в лигавицата, язви и ерозия. Също така колоноскопията дава възможност за провеждане на биопсия.

  Колоноскопията е травматичен метод на изследване, така че рядко се използва при деца.

  Какви са симптомите на запек при кърмачета??

  Начинът на живот, храненето и целият организъм на деца под една година и още повече на новородено има значителни разлики в сравнение с възрастните. В тази връзка, оценката на всякакви нарушения в здравословното им състояние, включително работата на стомашно-чревния тракт, се извършва, като се вземат предвид възрастта и физиологичните характеристики. Например, ако след акта на дефекация при възрастен има усещане за недостатъчно движение на червата или пълно отсъствие на изпражнения в продължение на 3 дни, тогава тези признаци ясно показват развитието на запек. Докато бебето, което се храни само с кърма, може да няма изхождане в продължение на 3 или дори 5 дни..

  Тази особеност на червата при някои деца се дължи на високата степен на усвояемост на майчиното мляко и, като следствие, минималното образуване на неразграден остатък, недостатъчен за появата на желание за дефекация. В този случай изхождането на детето се случва след натрупването на необходимото количество изпражнения.

  Основните признаци на запек при кърмачета включват липсата на пълно изпражнение за повече от два или три дни подред, което допълнително се придружава от един или повече от следните симптоми:

  • разпределението на малки порции изпражнения с много твърда консистенция;
  • безпокойство, настроение, често плачене;
  • загуба на апетит;
  • забавено наддаване на тегло;
  • зачервяване на лицето и стягане на краката при хранене;
  • интензивно напрежение, крясъци и безпокойство при опит за изхождане.


  Запекът при бебе е придружен от силно образуване на газове, което причинява болка и силен дискомфорт в корема на бебето

  Важно: Ако кърменото бебе има редки движения на червата, които не са придружени от промени в поведението, лошо здраве или настроение, тогава те не са симптоми на запек при бебето.

  Добри причини за безпокойство

  Запекът е трудно или забавено движение на червата, според медицинска справка. Степента на важност на проблема и възможностите за терапия и грижи се определят до голяма степен от възрастта на детето.


  Веднага отбелязваме, че болестта на Hirschsprung може да се превърне в значителна причина за безпокойство, в този случай е важна спешната и спешна помощ..

  Болестта се открива предимно през първата година от живота на бебето. Болестта предполага липса на развитие на нервни клетки в чревните зони и това е следствие от появата на запек при бебета. Лечението е изключително бързо и спешно, без операция - детето е обречено. Такова заболяване е рядко (1 случай на 3-5 хиляди родени трохи).

  Ето защо, ако здраво 2-годишно дете страда от запек, има малък шанс за някакви вродени аномалии, но винаги останете бдителни родители и потърсете медицинска помощ. За да установи причината за събитието, само той може.

  Запекът не е болест, а временна неприятност, сигнализираща за симптом на директно налично заболяване (холецистит,

  Причини за запек при деца под една година

  Трудностите с изхождането при кърмачета могат да бъдат причинени от различни причини. Запекът при деца може да се появи периодично или постоянно. В повечето случаи периодичните закъснения в изпражненията се дължат на някакъв хранителен проблем, който води до нарушаване на работата на червата. Причините за хроничен запек при кърмачета могат да бъдат сериозни патологии на нервната система, вродени малформации на дебелото черво и други фактори. Също така, нередовното изхождане при деца под една година може да бъде свързано с физиологичните особености на структурата на храносмилателния тракт в тази възраст..

  Хранителни причини за запек при деца под една година

  Най-честите причини за запек при кърмачета са хранителните разстройства. Задържането на изпражнения в този случай е временно и след отстраняване на проблема нормалната функция на червата се възстановява от само себе си. Тези причини включват:

  • промяна на обичайната диета (преминаване от кърма към адаптирано мляко или заместване на адаптирано мляко);
  • неподходяща формула за бебета, хранени с адаптирано мляко;
  • неправилно хранене на кърмачка, съдържащо много храни, които спомагат за укрепване на изпражненията или причиняват повишено образуване на газове (ориз, бял хляб и печени изделия, черен чай, газирани напитки, мазно месо, пълномаслено мляко, зеле, бобови растения и др.)
  • твърде рано въвеждане на допълващи храни, когато храносмилателният тракт на детето все още не е готов да усвои новата храна, която му се предлага;
  • недостатъчно количество течност, постъпващо в тялото на бебето;
  • високо съдържание в диетата на бебето през периода на въвеждане на допълващи храни, които причиняват запек при бебето.

  Важно: Обикновено в резултат на въвеждането на допълнителни храни повечето бебета имат нормално и редовно движение на червата. Това се дължи преди всичко на началото на приема на зеленчуци и плодове, богати на растителни фибри в тялото на бебето..


  Запекът при новородени по време на кърмене е доста рядък, тъй като майчиното мляко е оптимално по състав за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт на бебето

  Болести, причиняващи запек при деца под една година

  Нередовното или продължително отсъствие на изхождане при кърмачета може да бъде свързано с редица патологични състояния. Между тях:

  • вродени малформации на червата;
  • разстройство на нервната система, причинено от тежко протичане на бременност или раждане;
  • дефицит на лактаза;
  • хипотиреоидизъм;
  • рахит;
  • хиперпаратиреоидизъм;
  • захарен диабет и др..

  Честотата на вродени малформации на червата, водещи до запек при новородени, е около 5%. В същото време хроничните закъснения в дефекацията се развиват постепенно и напредват, докато детето расте..

  Дефектите на червата включват:

  • удължаване на сигмоидното дебело черво без промяна на диаметъра и дебелината на стените (долихосигма) или с разширяване на лумена и удебеляване на чревната стена (мегадолихосигма);
  • Болестта на Hirschsprung е нарушение на инервацията на отделни фрагменти на дебелото черво, в резултат на което засегнатата област е постоянно в спазматично състояние;
  • стесняване или отсъствие на ануса;
  • удвояване на дебелото черво;
  • чревни дивертикули.

  Важно: Ако детето има вродени аномалии в развитието на червата или други сериозни заболявания, придружени от продължително отсъствие на дефекация, запекът далеч не е единственият симптом на подобни патологии.

  Други причини за запек при кърмачета

  Нарушаването на функцията на червата при кърмачета, проявяващо се в забавено движение на червата, може да възникне периодично под въздействието на определени провокиращи фактори. Те включват:

  • прием на лекарства (антибиотици, спазмолитици, добавки с желязо и др.);
  • висока температура (например при инфекциозни заболявания);
  • период на никнене на зъби;
  • недостатъчна физическа активност;
  • алергични реакции;
  • умишлено забавяне на дефекацията поради психологически причини.

  Препоръка: В случай на продължително отсъствие на изпражнения при кърмачета, детето трябва да се покаже на педиатър. Само той ще може да установи причината за такива промени в работата на червата и да установи дали такова състояние е вариант на нормата или патология.

  Видове и форми на запек

  Според патогенетичния принцип съществуват:

  • Фалшив (алиментарен, псевдо запек). Състояние, което се развива главно при кърмачета поради увеличаване или недостатъчно усвояване на кърмата или адаптираното мляко при бебе. Такива проблеми преминават без намеса в подреждането на храненето..
  • Функционални (дискинетични). Поради все още не перфектния режим на работа на червата на кърмачетата.
  • Периодични (хранителни епизодични). Временно възникващи състояния при инфекциозни заболявания при деца на всяка възраст. Повишаването на телесната температура води до общо обезводняване на тялото и изпражненията, което затруднява дефекацията.
  • Органични (механични). Най-опасният запек се дължи на вродени малформации или придобити аномалии на храносмилателната система. Такива заболявания включват атрезия и стеноза на дебелото черво, неговата кистозна дупликация, болест на Hirschsprung, инвагинация на червата, причиняваща чревна непроходимост.

  Според продължителността на съществуването запекът се разделя на остър и хроничен:

  • Остър (преходен) запек е ситуация, когато на фона на систематични движения на червата има задържане на изпражнения за 1 или няколко дни. Като цяло причината за остър запек е лесна за откриване и бързо коригирана..
  • Хроничният (персистиращ) запек се описва със затруднения при дефекация, твърдо, сухо, фрагментирано изпражнение, нередности и дълги периоди между пътуванията до тоалетната в продължение на поне 3 месеца. Постоянният запек значително намалява качеството на живот на детето..

  ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Защо новороденото постоянно натиска?

  Медикаментозно лечение

  Не трябва да прибягвате до лекарствена терапия сами. Само лекар може да препоръча необходимите лекарства за бебето. Родителите трябва да са наясно, че честото използване на лаксативи (особено без предварителна консултация с лекар) може да доведе до развитие на неприятни симптоми, като разстройство, алергични реакции. Освен това детето може да се пристрасти към използването на такива средства..

  Ето защо, задайте въпроса: "Как да лекуваме запек при 2-годишно дете?" родителите се нуждаят само от лекуващия лекар.

  По правило лекарите предписват сложна терапия:

  1. Слабителни лекарства. На бебетата могат да се предписват лекарства: "Duphalac" (сироп), глицеринови супозитории, свещички от морски зърнастец.
  2. Прокинетика. Често трохи се препоръчват лекарства "Motilium", "Domperidone".
  3. Ензими. За подобряване на храносмилателния процес могат да се предписват лекарства "Mezim", "Panzinorm", "Creon".
  4. Пробиотици. За да възстанови микрофлората в тялото на детето, лекарят ще препоръча лекарства "Bifidumbacterin", "Acipol", "Hilak Forte", "Linex".

  Изключително важно е обаче да не се прибягва до подобна терапия без назначение от лекар.