Времето лети бързо, наскоро навлязохте в последния триместър и 31-та седмица на бременността вече започна, което означава, че осмият акушерски месец приключва. Остава все по-малко време преди заветната дата на раждане и много жени през този период с удоволствие избират дрехи и други неща за своите трохи..

Все още има около девет седмици преди планираната дата, но е време да изберете родилен дом, където ще се роди вашето дългоочаквано бебе. Освен това всичко може да се случи, в случай че раждането започне преждевременно, по-добре е винаги да държите необходимите документи под ръка. Освен това 31 седмица от бременността не е най-доброто време за дълги пътувания, по-добре е да се отпуснете близо до дома.

Благополучие

Бременността на 31 седмица не е лесно време. Сигурно сте забелязали, че сте станали много по-уморени и когато се изкачвате по стълбите, имате задух. Тези неприятни явления се дължат на съвсем разбираеми причини. Към този период матката е нараснала толкова много, че останалите вътрешни органи са компресирани. Поради тази причина:

 • затруднено дишане (задух);
 • киселини, чувство на гадене при преяждане;
 • запек;
 • чести позиви за уриниране.

Всички тези явления са временни, просто трябва да издържите този труден период. За да намалите дискомфорта, се препоръчва:

 • избягвайте резки движения;
 • ходете бавно и внимателно;
 • следете стойката си;
 • почивайте по-често.

Препоръчително е да се разхождате всеки ден, но трябва да направите маршрут, за да можете периодично да си почивате, седнали на пейка.

31 акушерска седмица на бременността е времето, когато метаболитните процеси на жената се ускоряват. Това се проявява от факта, че на бъдещите майки често им става горещо, въпреки че температурата на въздуха е ниска. Изпотяване и апетит се увеличават.

Изпотяването трябва да се бори изключително с чести душове. Лекарите не препоръчват да се използват антиперспиранти, които блокират активността на потните жлези през този период. В края на краищата, заедно с потта, токсините се отстраняват от тялото..

До 31 седмица телесното тегло на жената трябва да се увеличи с 8-11 кг, ако за сравнение теглото се вземе преди периода на бременността. Трябва да се претегляте седмично и след седмица наддаването на тегло не трябва да бъде повече от 500 грама.

Ако забележите, че сте започнали да тежите много повече, това е причина да посетите лекар. Рязък скок в теглото може да показва образуването на вътрешен оток. Коремът по това време вече е твърд, дъното на матката е разположено на дланта над пъпа.

Формата на корема е индивидуален показател, зависи от структурата на тялото на жената, както и от това колко бременности е имало преди. По време на първата бременност по-голямата част от корема е „остър“ и стърчи напред. При следващи бременности мускулното разтягане може да доведе до появата на корема по-заоблен..

Подготовка за раждане

Гестацията от 31-32 седмици е все още много ранна за раждането, но междувременно тялото вече започва активно да се подготвя.

 • Започват да се произвеждат специални хормони, благодарение на които връзките и тазовите кости омекват. Това е необходимо за по-лесното преминаване на детето през родовия канал..
 • Тренировъчните контракции се появяват периодично. Това се проявява с усещане за спазъм, коремът става "камък", може да се появи лека болка. Тези контракции се появяват спорадично и никога не са редовни..
 • Гърдата се подготвя за периода на лактация. Коластрата, гъста жълта течност, може периодично да се отделя от зърната. Никога не се опитвайте да изразявате коластра, тъй като стимулацията на зърната може да причини тонус на матката и преждевременно раждане..

Разбъркване

Детето е пораснало много, така че вече става тясно в матката. Най-вероятно бебето вече е заело положението, в което ще бъде до самото раждане. Следователно движението в 31 гестационна седмица се ограничава до факта, че детето избутва стената на матката с ръка или крак.

Внимателната майка може да забележи, че на 31-ва седмица от бременността, движенията на плода се случват в определен период. Най-често вечер, когато мама отива да си почине. Броят на движенията трябва да се следи. Ако интензивността на движенията на плода се е увеличила рязко или, напротив, бебето е спряло да "подава сигнали", тогава трябва да се консултирате с лекар.

Ако има две в корема

31 седмица бременна с близнаци е труден период. Факт е, че при многоплодна бременност рискът от преждевременно раждане е много по-висок, но тридесет и първата седмица все още е твърде рано за раждане. Ако е възможно, бременността трябва да се поддържа. И за това може да се наложи да прибегнете до медицинска помощ..

По това време може да се наложи да отидете в родилния дом, за да спестите. В този случай ще трябва да лежите почти през цялото време, за да не стимулирате раждането. По това време лекарите трябва да решат дали бременната жена ще роди сама или е необходимо цезарово сечение.

Индикацията за операция е седалищното представяне на деца или опцията, когато един близнак е разположен напречно. Лекарите могат да вземат решение относно необходимостта от цезарово сечение, дори ако жената има определени заболявания.

Как се развива едно дете?

Нека да разберем какво се случва с бебето на 31 гестационна седмица. Към този период формирането на тялото отдавна е приключило, но органите и системите продължават да се подобряват и развиват.

Плодът на 31-та седмица от бременността все още не е готов за самостоятелен живот, но ако все пак настъпи преждевременно раждане, тогава шансовете за оцеляване на детето са много високи. Вече може да диша сам, въпреки че дихателната му система все още е несъвършена..

При 31 гестационна седмица теглото на плода е около 1600 грама, но това е само средна цифра. Вашето дете може да е малко над или под средното ниво. На 31-ва седмица от бременността теглото на детето зависи не само от характеристиките на развитието, но и от наследствените фактори.

Така че, ако родителите са ниски, тогава теглото на детето на 31 седмица може да бъде малко по-малко от средните параметри. Ако сте бременна с близнаци, общото тегло на бебетата може да бъде около 3 кг. Освен това едното дете по правило тежи малко повече от другото..

На 31-та седмица от бременността развитието на трохите продължава както обикновено, по това време могат да се отбележат следните промени:

 • мозъкът на плода на 31 седмица все още се развива активно, централната нервна система се подобрява;
 • натрупването на мастна тъкан протича с бързи темпове, бебето на 31 гестационна седмица вече не е толкова червено и набръчкано, както преди. Но преди да роди, той все още трябва да увеличи теглото си с около два пъти;

Мастната тъкан е необходима не само, за да изглежда бебето по-хубаво и пълничко. Основната му функция е да предпазва тялото от хипотермия и прегряване. Поради това бебетата, родени преждевременно и нямат достатъчно „запас“ от мастна тъкан, се поставят в кувьози, където се поддържа стабилна температура..

 • извършва се подобряване на органите на зрението, бебето знае как да отвори очи и различава светлината от тъмнината. Появява се роговичен рефлекс, тоест детето рефлекторно затваря очи, когато докосне окото;
 • развитието на плода се отразява в промяната във външния му вид. Чертите на лицето стават по-ясни, това може да се види чрез разглеждане на снимка от ултразвуков апарат с 3D ефект;
 • емоционалното развитие на детето продължава, бебето може да покаже недоволство от остри и неприятни звуци, да реагира по различен начин на гласовете на майката и непознати, притеснява се, ако ярка светлина е насочена към корема на жената.

Емоционалното състояние на плода е свързано с настроението на майката. Затова жената трябва да избягва негативните емоции, да се старае да запази спокойствие, да слуша приятна музика и да прави това, което носи удоволствие..

Проучвания

Третият избираем ултразвуков скрининг се провежда на 31 или 32 седмици.

Когато се подлагате на ултразвуково сканиране на 31 седмица от бременността, специалистът ще открие:

 • В каква позиция е плодът. По това време вероятността детето да промени позицията си е малка. Следователно, ако изследването покаже, че бебето е в напречно предлежание или през крака, лекарят може да реши дали е необходимо цезарово сечение..
 • Какво е състоянието на плацентата. Това зависи от това колко добре е плодът снабден с хранителни вещества..
 • Колко добре са развити вътрешните органи на детето.
 • Прави се оценка на това колко амниотична течност е в матката. Твърде малкото или твърде много околоплодна течност се счита за усложнение на бременността.
 • Положението на пъпната връв. Наличието на двойно или тройно заплитане на връвта е фактор, който може да усложни раждането.
 • Освен това се оценява състоянието на тазовите органи на жената..

На този етап се планират анализи, т.е. той се извършва:

 • изследване на урина за наличие на протеин;
 • кръвен тест за съдържание на глюкоза и хемоглобин.

Възможни проблеми

Бременната жена може да бъде обезпокоена от различни заболявания, така че трябва да знаете кои от тях са норма и кога се изисква спешна медицинска помощ.

Разпределения

Обикновено отделянето на 31 гестационна седмица е прозрачно и умерено, въпреки че количеството им може леко да се увеличи, тъй като по това време се увеличава кръвообращението в тазовите органи.

Понякога обаче обилно отделяне, което е без цвят и мирис, е признак за изтичане на околоплодна течност. И това състояние е опасно за плода, тъй като инфекция може да проникне в матката..

В аптеката могат да бъдат закупени специални тестове за определяне на примесите на околоплодната течност в секретите. Ако резултатът е положителен, трябва незабавно да се свържете с вашия гинеколог.

Ако на 31-ва седмица от бременността, отделянето се е променило по своя характер, това може да означава инфекция. По това време е наложително да се направи цитонамазка, така че когато се открие инфекция, да има време за лечение.

Ако инфекцията не бъде излекувана, съществува риск от заразяване на бебето по време на раждането. Появата на кървави отделяния е особено опасна. Появата на кръв може да е признак за настъпване на отлепване на плацентата.

Преждевременно раждане

31 седмици са все още много рано за раждането на бебе, но всичко може да се случи, така че трябва да сте подготвени за всякакви изненади. Ако бременна жена има болки в стомаха и спазмите се появяват периодично на непрекъснато намаляващи интервали, тогава е възможно раждането да е започнало. В този случай трябва да се обадите на Бърза помощ.

По това време обаче стомахът може да боли по различни причини, включително такива, които не са свързани с бременността. Например, хроничните заболявания на храносмилателната система или бъбреците могат да се влошат. Но във всеки случай болният стомах не трябва да се пренебрегва..

Ако болката продължава дълго време или се повтаря периодично, непременно трябва да се свържете с вашия гинеколог. Признаците за започване на преждевременно раждане, в допълнение към болезнените усещания, са:

 • тежест в долната част на корема и във влагалищната област;
 • излизане от лигавицата с кървави петна;
 • изтичане на околоплодна течност.

И така, 31-ва седмица от бременността е времето, когато трябва да започнете да се подготвяте психически за раждането. Съберете предварително необходимите неща в болницата. Разбира се, рано е да раждате и трябва да се настроите за удължаване на бременността, но в случай на критична ситуация няма да се налага да бързате трескаво, като събирате необходимото. Нека сгънатите неща спокойно "изчакат" датата на падежа.

31 седмица бременна: тегло, растеж и развитие на плода, ултразвук

Тегло, височина, развитие на плода на 31 седмица

Тази седмица бебето тежи около 1700 грама и е дълго до 41 см..

Ултразвук на 31 гестационна седмица

На 31-34 седмици бременните жени се подлагат на трето ултразвуково сканиране. При наличие на определени индикации специалистите предписват допълнителен ултразвук. По време на проучването на 31 седмица: определя се представянето; изясняват се стойностите на фетометричните показатели; анализира се анатомия на плода; определя се местоположението на плацентата, нейната дебелина, разкрива се заплитането около шийката на плода; дава се оценка на двигателната активност на плода.

Третият ултразвук е окончателното проследяване на състоянието на плода, неговото положение, оценка на функционалността на плацентата и избора на начин на раждане. Този планов ултразвуков преглед най-често показва следните необичайни състояния:

 • плодът в напречно положение;
 • плодът е в наклонено положение;
 • предлежание на плацентата;
 • многоводие;
 • заболявания, които не са били идентифицирани преди това.

Ултразвукът също така оценява анатомията на плода. Тук се посочват вътрешните органи и се отбелязва дали имат норма, има ли някакви патологични изменения. Документът също така дава характеристиките на плацентата. Те отразяват способността й да снабдява плода с всички необходими вещества..

Чувство и състояние на бременна жена на 31 седмица

На 31-та седмица от бременността настъпва промяна във външния вид. Много майки откриват, че косата и ноктите им растат по-бързо и кожата им изглежда здрава и сияйна. Това се дължи на увеличеното производство на естроген, женския полови хормон. Понякога състоянието на кожата, напротив, се влошава - върху него се появяват акне, съдова мрежа, пигментация.

Трябва да се внимава при избора на козметика, след консултация с дерматолог, тъй като те могат да съдържат вещества, нежелани за употреба по време на бременност..

Гърдите са увеличени и преоформени. Това се дължи на растежа на млечните лобове, които се подготвят за много месечно хранене на бебето. През целия период на бременността гърдите ще станат по-тежки с 0,5-1,5 кг.

По това време често се появяват болки в кръста, киселини, гадене, запек и метеоризъм. Урината придобива неприятна миризма и тъмножълт цвят, лабораторната диагностика показва наличието на соли и повишено количество протеин в нея.

Лекарят най-вероятно ще бъде диагностициран с пиелонефрит по бременност. В никакъв случай не можете да стартирате болестта, тъй като бактериите, които са заразили бъбреците, могат да проникнат през плацентата и да заразят детето, което е изпълнено с увреждане на неговите органи и нарушения в развитието.

За да се предотврати това, могат да бъдат предписани щадящи антибактериални лекарства, които да неутрализират инфекцията, без да навредят на бебето. Поради увеличения обем течност в тялото, натоварването на бъбреците се увеличава.

Ако една жена е страдала от хронични заболявания на отделителната система преди бременността, те почти сигурно ще се почувстват.

С нарастването си матката ще се издига все по-нагоре, поддържайки диафрагмата и ребрата и причинявайки дискомфорт на жената. Въпреки факта, че на 31-ва седмица размерът на корема не е твърде голям, това вече има отрицателен ефект върху стойката на бременната жена. Поради изместването в центъра на тежестта гръбначният стълб на бъдещата майка се оказва извит, походката става тежка и се появява болка в долната част на гърба.

Не бива обаче да бързате да купувате превръзка, докато бебето се обърне с главата надолу и за да облекчите състоянието си, можете да закупите специални компресионни чорапогащи за бременни жени.

Средно до 31-ва седмица на бременността бъдещата майка трябва да наддаде 7,5-10,5 кг. Ако това не се случи, лекарят може да предпише допълнителни изследвания за проверка на количеството на околоплодните води. Би трябвало да е около 1 литър, но при много вода може да надвишава 2 литра, а при ниска вода може да се намали до 500 мл.

Потенциални рискове и опасности 31 седмици

Що се отнася до рисковете на 31 седмица, те са достатъчни, тъй като той е включен в четвъртия критичен период на бременността.

Така че, ако на този етап от бременността жената получава твърде малко витамин D, в бъдеще това може да провокира развитието на рахит при детето. Липсата на калций в диетата води до извличането му от стените на съдовете на майката, което причинява развитието на разширени вени.

Опасността е превишаването на допустимото наддаване на тегло. Често води до затлъстяване след раждането, метаболитен синдром и дори диабет тип II..

През третия триместър рязко се увеличава вероятността от развитие на най-опасните усложнения на бременността - прееклампсия и еклампсия. Предшества се от гестоза - състояние с неясна патогенеза и етиология. Основните му симптоми са повишено кръвно налягане, появата на протеин в урината и подуване на ръцете, краката и лицето..

Няма методи за лечение на това състояние, така че лекарят просто наблюдава пациента и се опитва да намали възможно най-много симптомите. Ако усложнението прогресира, може да възникне преклампсия.

Симптомите му са силно повишаване на налягането, гадене и повръщане, главоболие и характерни „мухи“ пред очите. Ако не е възможно да се нормализира състоянието, се извършва ранно оперативно раждане. Ако го направите навреме, шансовете да спасите живота на жена и дете са много големи..

При ненавременно приемане в болница или прекалено интензивно увеличаване на симптомите, лекарите може да нямат време да реагират и тогава се появява еклампсия - конвулсии. Жената може да умре по време на или след пристъп от кръвоизлив, асфиксия или белодробен оток. Плодът също често умира от хипоксия..

Препоръки за бременна жена на 31 седмица

 • Разходките на открито и умерените упражнения са много полезни за поддържането на енергия и уелнес, стига да не прекалявате или да не се уморявате. Най-добрият вариант за физическа активност по това време се счита за плуване, фитнес за бременни жени, упражнения за фитбол.
 • Не е нужно да се опитвате да повтаряте всичките си домашни задачи наведнъж, това може да е лошо за вашето благосъстояние..
 • Премахнете всякакъв натиск върху корема. Тесните дрехи могат да провокират спазъм на съдовете, което може да доведе до неадекватно наддаване на тегло и забавяне на развитието. Спането по гръб не се препоръчва по същата причина..
 • Научете се бавно да ставате от леглото. Внезапните движения могат да бъдат болезнени. Като наблюдавате позата си, можете значително да намалите болките в гърба..
 • Ако често ви преследват страхове и тревоги, говорете с някого за това. Споделяйки притесненията си, те вече няма да изглеждат толкова сериозни..

Секс на 31 седмица бременност

Въпреки че 31-ата седмица на „интересна ситуация“ е доста сериозен период, въпреки това интимността през този период все още е приемлива. Ако физическото състояние на жената е добро и няма заплахи за детето, бъдещите родители могат да правят секс без никакъв страх. Изберете само най-безопасните и удобни позиции за вас.

31 седмица бременна: развитие на плода, тегло и ръст

На 31 седмица се случват удивителни неща с мама и бебе. Жената вече е свикнала с новата си позиция. За да се срещне с детето си, тя е готова да понесе голям корем, болки в гърба и други удоволствия от бременността. Трохата напълнява всеки ден и се подготвя за среща с външния свят. В статията ще намерите много полезна информация, ще видите как изглежда малкото на снимката и ще получите ценни съвети за успешна бременност..

 1. 31 седмица бременна - колко календарни месеца?
 2. Бебешко развитие
 3. Развитието на вътрешните органи на бебето на 31 седмица
 4. Как седи бебето в утробата
 5. Разбъркване
 6. Какво да приготвя за мама на 31 седмица
 7. Разпределения
 8. Болка
 9. Повишен тонус на матката
 10. Лошо храносмилане
 11. Ултразвук на плода на 31 седмица
 12. Снимка на детето на ултразвук
 13. Двойна бременност
 14. Раждане
 15. Особености на грижите за недоносено бебе
 16. В какви ситуации трябва спешно да отидете на лекар
 17. Лечение на настинка през третия триместър
 18. Хранене
 19. Качване на тегло
 20. Алкохолни напитки през третия триместър
 21. Интимност
 22. Препоръки на лекарите на 31 седмица
 23. Физическа активност на мама
 24. Видео

31 седмица бременна - колко календарни месеца?

Тридесет и една седмици са 7 акушерски месеца и 3 седмици. След 7 дни мама ще има точно 8 месеца. Акушерският период се брои от първия ден на последната менструация. Феталът е по-малък от акушерския, като правило, с 10-14 дни, в зависимост от продължителността на менструалния цикъл на жената. Отчита се директно от зачеването.

Бебешко развитие

Можете да разберете в какво настроение е детето ви сега по неговите движения. Ако мъникът иска да яде, той ще се движи по-активно, като по този начин изразява недоволството си. Когато пее майката, децата често се успокояват, успокояват се. Бебето също ще хареса плавните танци на жената. Понякога се случва някои бебета да са будни през нощта, което пречи на бременната жена да спи. Пеенето или ходенето бавно може да помогне за успокояване на бебето. Това ще помогне на бебето да заспи..

 • Теглото на бебе на 31 гестационна седмица е около 1500-1600 грама, а височината му достига приблизително 40-42 сантиметра.
 • Индикатори за сърдечната честота на CTG - 140-160 удара в минута.
 • Краката на бебето вече могат да достигнат ребрата ви. В същото време треперенето му може да бъде доста болезнено. Не се притеснявайте. Скоро коремът ще слезе и треперенето няма да е толкова болезнено.
 • Сега има интензивно отлагане на мастния слой при бебето. Кожата му става по-светла и капилярите вече не са полупрозрачни.
 • На главата вече има косми, а на лицето се виждат вежди и реснички. На пръстите на краката и ръцете невенът достига почти до ръба на пръста.

Към 31-ва седмица бебето отваря и затваря очи, присвива очи от ярката светлина и трепва при груби звуци. Гласът на мама го успокоява, а гласовете на други хора са тревожни.

Сега бебето е развило нов рефлекс на роговицата. Ако случайно докосне окото с писалка, той неволно ще го затвори.

Развитието на вътрешните органи на бебето на 31 седмица

Всеки ден дихателната система на детето се подобрява. Сега има постепенно запълване на алвеолите със сърфактант. Това вещество е необходимо, за да се предотврати слепването на белите дробове, когато бебето вдишва за първи път. Поради дефицит на сърфактант, дори деца, родени навреме, могат да развият тежка, несъвместима с живота, дихателна недостатъчност.

Храносмилателната система вече функционира напълно. Червата извършва движения, които приличат на перисталтиката. Инсулинът се произвежда в панкреаса и черният дроб е в състояние да произвежда жлъчка и да филтрира кръвта на бебето от токсини.

Мозъкът се развива много активно на 31-ва седмица от бременността. Сега се синтезират огромен брой невронни връзки и нервните влакна са обвити в специална защитна обвивка. Всеки ден малкото дете учи и подобрява нови рефлекси. Движенията му стават по-малко хаотични. Някои експерти дори ги наричат ​​съзнателни.

Вече ще ви бъде полезно да прочетете за това как се развиват децата от раждането до една година. Цялата информация в нашата статия.

Как седи бебето в утробата

На 31-та седмица от бременността в корема на майката има все по-малко място. Специално положение на тялото помага да се улесни бебето да бъде в утробата. В същото време краката му са свити с колене към корема, а ръцете са разположени в гърдите. Повечето бебета сега обръщат глави надолу. Тази позиция се счита за най-благоприятна за нормалния процес на раждане..

Ако малкото дете е обърнато със задни части надолу, тогава говорим за седалищно представяне. Това състояние при жената е причина за внимателно медицинско наблюдение. Понякога на мама се предписва специална гимнастика, която помага на бебето да обърне главата надолу. Ако по време на раждането малкото дете все още е разположено с краката и седалището надолу, процесът на раждането е малко сложен и дори може да се вземе решение за цезарово сечение.

Разбъркване

До 31-та седмица на бременността повечето бебета вече имат свое ежедневие. Както и преди, бебето спи през повечето време, но по време на периоди на будност активно усъвършенства уменията си. Бебето движи ръцете и краката си, смуче пръст, хълца, обръща глава, изследва тялото си.

На този етап мама трябва внимателно да изслушва движенията на плода. Обикновено през тридесет и първата седмица трябва да има около 10 движения на детето в продължение на 12 часа. Ако има твърде малко движения или, напротив, бебето е започнало да се държи изключително активно, това може да показва една или друга патология. За да се предотвратят усложнения, на майката се препоръчва да информира лекаря за промяната в поведението на малкия човек.

Прочетете какво се случи с бебето на 30 седмици тук.

Какво да приготвя за мама на 31 седмица

Усещанията на жената на този етап от бременността едва ли могат да се нарекат най-приятните, но момичетата са готови на всичко, за да срещнат дългоочакваното си мъниче.

Нека да разгледаме с какви условия може да се изправи представител на прекрасната половина.

Разпределения

Секретът от влагалището може да разкаже много за здравето на женската репродуктивна система. Обикновено изхвърлянето не трябва да има неприятна миризма. Цветът им, при липса на определени заболявания, варира от прозрачен до белезникав. Консистенцията е лигава. Ако естеството на тайната се е променило, особено по време на бременност, мама се съветва незабавно да се консултира с лекар.

Кафявото или кървавото отделяне се счита за особено опасно на 31 гестационна седмица. Те могат да показват наличие на кървене поради отлепване на плацентата или други опасни състояния. Ако откриете червени или ръждиви петна по бельото си, не бива да отлагате посещението при гинеколог. Дори и с началото на преждевременно раждане, този процес може да бъде спрян с навременно приемане в болницата.

Долната част на корема боли и дърпа, а също така има неудобни усещания в лумбалната област при повечето майки през третия триместър на бременността. Прегледите на момичетата показват, че често имат болка в срамната кост, перинеума и долната част на корема. Неприятните усещания и спазми се разпространяват по гърба. В същото време коремът става твърд, сякаш се превръща в камък.

Причини за болезнени усещания:

 • растеж и разтягане на мускулите на матката;
 • повишено натоварване на мускулите и опорно-двигателния апарат;
 • изместване на центъра на тежестта поради увеличен корем;
 • фалшиви или тренировъчни контракции;
 • повишен тонус на матката на 31 седмица.

При силна болка жената определено трябва да се консултира с лекар. Физиологичните болки, които майките изпитват по време на бременност, трябва да изчезнат сами в покой. Ако дискомфортът продължава, не можете да отложите посещението при лекар. За да се справят с болката у дома, експертите препоръчват на жената да заеме хоризонтално положение, да се отпусне и да диша спокойно. Помага за облекчаване на мускулния спазъм, насищане на тялото с кислород.

Повишен тонус на матката

Хипертоничността или повишеният тонус на матката е доста сериозна заплаха за бебето. Диагнозата се поставя от гинеколог и се потвърждава от ултразвуково изследване. В случай на тежко протичане се препоръчва на мама да отиде да спаси. Това помага да се избегнат неочаквани ситуации..

Причините за повишения тонус на матката включват физиологични и психологически фактори. Сред физиологичните, инфекциозни заболявания при бременна жена се различават хормонални нарушения, интензивна физическа активност, вдигане на тежести. Емоционалните преживявания се класифицират като психологически. Те могат да възникнат поради страхове от раждане, нежелано зачеване и по други причини..

Опасността от хипертоничност се крие във факта, че на неговия фон притокът на кръв в тазовите органи е силно нарушен. Кислородният глад е много опасен за детето и може да доведе до хипоксия. Освен това повишеният тонус може да провокира преждевременно раждане и бебето на 31 седмица все още не е готово за раждане..

 • изключване на емоционален и физически стрес;
 • приемане на успокоителни (Папаверин, Motherwort, Magne B6);
 • внимателно медицинско наблюдение;
 • правилно хранене;
 • ако е необходимо, на мама се препоръчва да бъде в болница.

Историите на бременни жени показват, че когато се спазват всички медицински препоръки за хипертоничност, е напълно възможно да се носи бебето до края на срока.

Лошо храносмилане

На 31-та седмица от бременността бебето вече е доста голямо и заема цялото коремче на майката. Нищо чудно, че всички вътрешни органи се изместват. В тази връзка жената има често уриниране, задух и някои храносмилателни разстройства.

Диспептичните разстройства по това време включват такива явления като диария или, обратно, запек, метеоризъм, киселини, понякога гадене. Често момичетата имат болки в стомаха и червата. Този знак не трябва да се пренебрегва. Ако изпитвате болезнени усещания, бременна жена трябва да се консултира с лекар. Това ще помогне за елиминиране на нежеланите последици в бъдеще..

Ултразвук на плода на 31 седмица

Ултразвуково изследване по това време не се извършва във всички случаи. Процедурата се предписва от лекаря, когато мама има определени проблеми или ако предишните резултати от ултразвук са породили съмнения.

Нормален размер на бебето при ултразвук на 31 седмица

Приблизителен параметърРазмери в мм
BPR (бипариетален размер)75-83-7
LB (челно-тилен размер)95-110
Охлаждаща течност (обиколка на корема)245-300
OG (обиколка на главата)275-215
Дължина на бедрото55-65
Предмишница45-55
Дължина на раменната кост50-60
Шин49-50

Често параметрите на плода се различават от нормата, което зависи от индивидуалните характеристики на бебето. Дешифрирането се извършва от квалифициран лекар. В същото време се оценява цялостната картина, а не всеки параметър поотделно.

Освен това се вземат предвид следните показатели:

 • мама е бременна с близнаци, тризнаци или има едно бебе в утробата;
 • колко активно се движи плодът;
 • дебелина на плацентата (нормално на 31 седмица 30-30,5 mm).
 • местоположението на бебето в утробата (глава, таз или напречно);
 • сърдечен ритъм на бебето (обикновено 140-160 удара / мин.);
 • узряване (стареене) на плацентата (на 31 седмица нормално се диагностицира първата степен на зрялост);
 • наличие на патология на околоплодната течност (олигохидрамнион или полихидрамнион).

При откриване на определени отклонения, лекарят решава как да ги лекува. Често терапията се отнася единствено до засилване на медицинския надзор..

Снимка на детето на ултразвук

На тази снимка можете да видите как изглежда бебето на 31-32 гестационна седмица..

В повечето случаи бебето лежи с главата надолу, но понякога се появява и напречно (плодът е разположен наклонено) или предлежание (главата нагоре).

Двойна бременност

Женското тяло е проектирано да носи едно дете, поради което бременността с близнаци или тризнаци, която често се случва след ин витро оплождане (IVF), се счита за опасна както за жените, така и за бебетата. Близнаците са най-често срещаните. В медицинската практика има няколко вида такава бременност. Те зависят от броя на плацентите и мембраните.

Диамниотичният тип близнаци е по-често срещан, който се разделя на двухорионен и монохориален. Дихорионният тип диамниотични близнаци се счита за най-благоприятен за здравето на кърмачетата. В същото време всяка трохичка има свое собствено лично пространство, тъй като феталният пикочен мехур е разделен наполовина от околоплодната преграда. Освен това всяко бебе има своя собствена плацента..

При такава бременност съществува риск от изоставане в развитието на едно от бебетата, но това не винаги се случва. Жена с това състояние се препоръчва да бъде под строг медицински контрол, редовно да се подлага на тестове и да се придържа към всички препоръки на лекаря.

На 31 седмица много майки са загрижени за това кой е родил по това време и какви могат да бъдат последиците за детето. Веднага отбелязваме, че раждането на бебе преди време винаги се счита за опасно за живота му, тъй като вътрешните органи и системи все още не са напълно готови да срещнат новороденото със света около него..

Какво може да провокира преждевременно раждане:

 • патология на развитието на плода;
 • icn - истмично-цервикална недостатъчност;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания на женската репродуктивна система;
 • хормонални нарушения в тялото на майката;
 • силна физическа активност;
 • тежко емоционално сътресение;
 • олигохидрамнион - недостатъчен обем околоплодни води;
 • ниска плацентация;
 • секс, ако има противопоказания за него;
 • коремни наранявания и др.

Въпреки очевидните рискове, повечето бебета, родени на 30-31 седмица, оцеляват. При липса на патологии при пържените и момичетата се наблюдава активно увеличаване на телесното тегло и до една година те догонват връстниците си, родени навреме.

Понякога изкуственото раждане се извършва на 31 седмица. Подобна процедура е необходима в ситуации, когато съществува заплаха за живота на майката или бебето..

Особености на грижите за недоносено бебе

Децата, родени преждевременно, изискват специални грижи и отношение към себе си. Като правило в такива дни новородените са в специални кувьози - кувьози. Това им осигурява оптимални условия на живот със стабилна температура и осигуряване на изкуствено дишане, ако е необходимо. Когато бебето започне да диша самостоятелно, то се прехвърля в специално отопляемо легло.

В първите дни от живота си мама трябва да намери близък физически и емоционален контакт с детето си. На жената се препоръчва да говори с бебето, да му пее песни и да го прегръща. На този етап контактът с тялото е много важен. Детето трябва да бъде поставено с голо тяло на гърдите на мама.

Лекарите силно препоръчват да продължите да кърмите. Кърмата може да помогне на новороденото ви да наддава по-бързо и да се адаптира към света около нея. В допълнение, малкото дете трябва редовно да се показва на местния педиатър, за да вземе необходимите изследвания.

В нашата статия можете да намерите полезна информация за това колко мляко трябва да яде новороденото..

В какви ситуации трябва спешно да отидете на лекар

На 31-ва седмица мама вече има време да свикне с факта, че здравето й не винаги е задоволително. Често тя е изправена пред болка, хронична умора, затруднено дишане и много други удоволствия от бременността..

Въпреки това е важно да можете да правите разлика между действително тревожните симптоми, в случай на които е важно незабавно да отидете в болницата. Те включват:

 • Болките в спазмите, интензивността и редовността непрекъснато се увеличават. Този знак показва началото на раждането, тъй като няма редовност с фалшиви контракции.
 • Момичето е болно, появи се замайване, слабост.
 • Водите ги няма, стомахът е много напрегнат, контракциите са започнали.
 • Имате кървави или кафяви секрети.
 • Налягането е силно намалено или, обратно, налягането се е увеличило.
 • Повръщане, коремна болка.

Всички предупредителни знаци определено не трябва да се пренебрегват. На 31 седмица майка и бебето очакват много опасности. Често се случва всяка минута да е от значение. Не бива да оставяте всичко да върви от само себе си. По-добре да играете на сигурно и да посетите лекар..

Прочетете повече за фалшивите и истински битки в нашата статия..

Лечение на настинка през третия триместър

31-ата седмица на бременността е период, когато всички вътрешни органи и системи на бебето вече са напълно оформени. По това време настинката вече не е толкова ужасна за плода, но това не означава, че вирусни и бактериални инфекции не могат да бъдат лекувани.

Разбира се, строго не се препоръчва самостоятелно да избирате каквито и да било лекарства през този период, защото много лекарства могат да навредят на малкия човек. Само специалист трябва да се занимава с избора на лекарства. У дома можете да използвате безопасни народни методи:

 • Когато температурата се повиши, трябва да пиете повече. За това са подходящи билков чай, компот, обикновена вода с добавка на лимон. Ако термометърът достигне 38 градуса, можете да вземете Парацетамол.
 • Изплакването ще помогне да се отървете от запушване на носа. За да направите това, можете да използвате физиологичен разтвор или отвари от билки (лайка, невен).
 • Подсладените таблетки от мента ще помогнат при болки в гърлото. Можете също така да пиете топъл чай или да хапнете малко мед..
 • Почивка в леглото се препоръчва на мама. По-добре е да оставите домашните сега за по-късно. Имате нужда от повече сън, за да се възстановите.

Ако имате силна кашлица или треска, не трябва да правите домашно лечение. В такава ситуация е по-добре да поверите здравето си на лекар..

Хранене

През тридесет и първата седмица бебето ви се храни с вас. На този етап от бременността, както и на по-ранните етапи, мама трябва да планира диетата си много внимателно. Киселата, мазна, пушена или пикантна храна увеличава натоварването не само върху храносмилателната система на жената, но и върху вътрешните органи на бебето. В тази връзка много храни трябва да бъдат ограничени.

 • Кисели, солени, мариновани, пикантни, пържени храни в големи количества.
 • Алкохол, сода, напитки с високо съдържание на кофеин (силен черен чай, кафе, енергийни напитки);
 • Суров лук, чесън, репички, репички. Тези храни могат да тонизират матката, което може да бъде изключително опасно по време на бременност на 31 седмица.
 • Трябва да ограничите нуждата от шоколад, сладки сладкиши, сладкиши.
 • Зелето и бобовите растения причиняват газообразуване. Ако мама страда от метеоризъм, също е по-добре да откажете тази храна..
 • Трябва да се внимава да се включат в менюто нови екзотични плодове и храни, свързани с алергени (ядки, мед, яйца, шоколад, цитрусови плодове).

За да поддържа здравето на жената и бебето през третия триместър, едно момиче трябва да насити диетата си със зърнени храни, протеини, сложни въглехидрати. Млечни продукти, зеленчуци, плодове, билки ще бъдат полезни. Трябва да се храните на малки порции. Препоръчват се 5-6 хранения на ден. Освен това не трябва да забравяте за прием на достатъчно количество течност..

Прочетете всички подробности за храненето на майките през първите месеци на лактация в нашата статия..

Качване на тегло

Обикновено жената трябва да наддава приблизително 300 грама на 31 седмица. Общо по това време минималното увеличение трябва да е около 8 кг..

Алкохолни напитки през третия триместър

Физиологична анемия често се наблюдава при бременни жени. Хемоглобинът в кръвта намалява поради увеличаване на обема на кръвта, тъй като формираните му елементи нямат време да се образуват. Известно е, че червеното вино повишава хемоглобина, така че много майки не си отказват чаша гроздова напитка..

Преди да направи това, момичето трябва да помисли за следното:

 • Към 31-ва седмица пропускливостта на плацентата се увеличава, така че алкохолът във виното лесно прониква в детето.
 • Етанолът във виното води до спазъм на съдовете, което влияе негативно на кръвообращението на плода.
 • Големите количества алкохол могат дори да доведат до преждевременно раждане..

Имайки предвид всички тези негативни последици, лекарите не препоръчват употребата на алкохолни напитки на 31 седмица от бременността.

Интимност

Сексът по време на бременност е разрешен само ако жената и плодът нямат патологии. В такива случаи се допускат интимни отношения между партньори и дори преди раждането дори се насърчава. Това се дължи на факта, че сексът помага за стимулиране на труда..

Понякога се случва, че полов акт е крайно нежелан. Забранено е при такива условия:

 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • къса шийка на матката;
 • ниска плацентация;
 • изтичане на околоплодна течност;
 • патология на развитието на плода;
 • аномалии в структурата на женската репродуктивна система;
 • инфекциозни заболявания при партньор.

В същото време интимността не е разрешена, тъй като може да провокира някои усложнения, които включват преждевременно раждане..

Препоръки на лекарите на 31 седмица

Стриктното спазване на препоръките на гинеколога на всеки етап от бременността значително намалява риска от различни усложнения.

За да се избегнат много проблеми през този решаващ период, на майка на 31 седмица се препоръчва да се придържа към следните съвети:

 • Всяко заболяване, било то остро или хронично, трябва да се лекува само под лекарско наблюдение.
 • Ако се развият някакви тревожни симптоми, не забравяйте да ги докладвате на водещия гинеколог.
 • Важно е да посетите антенаталната клиника своевременно и да вземете всички необходими изследвания.
 • Забранено е да се занимавате с тежки и травматични спортове, да вдигате тежести.
 • Дрехите не трябва да притискат корема и е за предпочитане да носите обувки без ток.
 • Забранено е да приемате каквито и да било лекарства сами, тъй като много от тях имат противопоказания.
 • Бременната жена се препоръчва да ходи по-често на чист въздух. Плуването, йога, гимнастика по фитбол се считат за полезни спортове през този период..

Освен това, майката трябва да помни, че на 31-ва седмица от бременността е важно да се опитате да премахнете стреса и безпокойството. Отрицателният емоционален фон на жената е изключително лош за здравето на бебето и дори може да доведе до преждевременно раждане..

Физическа активност на мама

Спортните дейности по време на здравословна бременност се препоръчват на всички етапи до самото раждане. През този период ще бъде полезно да правите йога, да спортувате на фитбол, да плувате, да се разхождате в парка. Всяко движение, дори обикновена домашна работа, ще бъде полезно за мама. Основното нещо по този въпрос е да не се преуморявате, защото тялото сега е подложено на голямо натоварване..

Видео

Това видео ще ви помогне да научите повече за благосъстоянието на мама и бебе на 31 седмица от бременността.