Всяка бременна жена, чието чакане приключва, трябва да разбере как да не бърка тренировъчните контракции с реални, как да реагира правилно на тях и какво може да се нарече отклонение от нормата..

 1. Тренировъчни контракции: какви са те и как да реагирате на тях
 2. Какво представляват тренировъчните контракции
 3. Винаги се спазват
 4. От коя седмица можете да забележите
 5. Ако не преди доставката
 6. Как да различим тренировъчните фалшиви контракции от реалните
 7. Как започват
 8. Колко трае
 9. Колко често
 10. Може ли да боли много
 11. Може ли да е през нощта
 12. Може ли да има изхвърляне
 13. Колко боли
 14. Ако често се отбелязват тренировъчни контракции: какво да се прави
 15. Определяне на характеристиките по метода на Бракстън-Хикс: синхронизиране на таймера
 16. Колко време преди раждането спира да се отбелязват тренировъчните контракции?
 17. Полезно видео

Тренировъчни контракции: какви са те и как да реагирате на тях

Процесът на наближаване на раждането често е плашещ и кара почти всяка жена да е в състояние да слуша тялото си по-внимателно. Но има специални условия, на които е важно да се обърне внимание и е по-добре да знаете предварително как да реагирате правилно на тях. Тези процеси включват тренировъчни битки..

Какво представляват тренировъчните контракции

Тренировъчните контракции също се наричат ​​фалшиви, а в медицинската терминология контракциите на Бракстън-Хикс, след името на английския лекар, който ги е описал за първи път. Основната цел на подобни контракции е да подготвят матката за самия процес на раждане. Не се страхувайте, защото матката е мускулен орган и е важно всеки мускул да се загрее дори преди малко работа..

Винаги се спазват

Като правило всички жени преминават през подготвителния трудов процес, но не всеки може да ги забележи. Това е много индивидуален процес, в зависимост от индивидуалния праг на болката и чувствителността на жената. Като правило жените отбелязват, че колкото по-интензивна е болката по време на менструалните дни, толкова повече се усещат фалшиви контракции..

От коя седмица можете да забележите

Тренировъчните контракции могат да се забележат от 20 седмица бременност.

Тяхната проява е възможна по-рано, но преди това време матката е все още твърде малка, за да се усетят контракциите. Често се усещат фалшиви контракции, ако сложите ръка на стомаха.

Понякога е възможно да се наблюдава вкаменяване на корема и усещане за спазми.

Има определени фактори, които катализират началото на тренировъчните пристъпи. Те включват:

 • вълнение и стрес, включително това, което изпитва женското тяло (например дехидратация);
 • физическа активност, вдигане на тежести;
 • препълнен пикочен мехур;
 • полов акт и преживян оргазъм, особено през последните седмици от бременността.

Ако не преди доставката

Дори да наближава датата на падежа и ви се струва, че „репетицията“ все още не се е състояла, не бива да се притеснявате. Може би просто не сте забелязали спазмите и тялото ви е почти готово за най-важното събитие. Основното сега е да не се притеснявате за дреболии, да се предпазите от претоварване, стрес и безпокойство, да ходите по-често на чист въздух и да следите водно-солевия баланс.

Смята се, че ако не сте забелязали фалшиви контракции, раждането ще бъде по-малко болезнено и по-бързо. Но това далеч не винаги е така и може би просто не сте ги забелязали поради щастливи обстоятелства..

Как да различим тренировъчните фалшиви контракции от реалните

Важно е да не бъркате контракциите на Бракстън Хикс с началото на процеса на раждане. Основната разлика е, че интензивността и силата на подготвителните контракции постепенно намаляват и болката не трябва да се дава в долната част на гърба. Често дискомфортът, така нареченото вкаменяване, се локализира в определена област на корема и не обхваща цялата матка. Често можете дори да различите контурите на напрегнатата матка..

Мускулните контракции са нередовни и нередовни. Те могат да бъдат спрени изцяло чрез промяна на позицията на тялото или вземане на топъл душ..

При реални контракции е възможно да забележите, че:

 • контракциите стават все по-интензивни;
 • движенията на бебето отшумяват или изобщо спират;
 • има кървене, отделяне на лигавицата, вода;
 • болката отива в лумбалната област.

Ако има съмнение относно естеството на контракциите, най-добре е незабавно да посетите лекар. Не се срамувайте от факта, че изглеждате неопитни и обърквате естеството на контракциите. Акушерската подкрепа, предоставена навреме, ще помогне да се направи раждането по-безопасно. Освен това може да бъдете оставени в пренаталното отделение за допълнителни изследвания и управление на риска..

Как започват

Първият признак за началото на тренировъчните контракции ще бъде усещане за свиване или болка. Първите симптоми са подобни на усещания, подобни на началото на менструалния цикъл, когато се изтегля долната част на корема.

Коремът ще стане по-твърд на допир, сякаш е вкаменен. Сега е важно да не изпадате в паника и да се опитате да се отпуснете. Ако сте се занимавали с физическа работа, трябва незабавно да я спрете и да седнете или да легнете.

Колко трае

Тренировъчният процес на контракциите обикновено продължава не повече от час, но може да се разтегне за целия ден, с прекъсвания. Средно продължителността на контракциите достига около два до три часа, а индивидуалният спазъм от 10 до 30 секунди.

Колко често

Контракциите на Бракстън Хикс са нередовни, интервалът не е ясно изчислен, честотата е хаотична. Като правило родилните болки започват бавно, от 4 на час, и интензивността им постепенно се увеличава. Природата на фалшивите е различна - те могат да възникнат бързо, а след това просто да изчезнат.

Може ли да боли много

Интензивността на болката е индивидуална за всяка жена и зависи от това колко силна е болката преди редовната менструация. За облекчаване на болката се препоръчва да вземете топъл душ, да легнете на лявата си страна и да се отпуснете.

Препоръчително е да слушате музика или да четете любимата си книга. Ще бъде полезно да дишате дълбоко, да пиете малко вода и това също е чудесно време да практикувате дихателните упражнения, препоръчани за трудовия процес. Бройте до четири, докато вдишвате, и бройте до шест, докато издишвате. Ако болката е силна и не отшумява, трябва да уведомите лекаря. Това може да означава развитие на негативни усложнения и преждевременно раждане..

Може ли да е през нощта

Обикновено тренировъчните контракции се наблюдават сутрин или вечер, както и в резултат на пренапрежение. Ако тренировъчните контракции започнаха вечер, те трябва да отшумят през нощта, тъй като за да спрете мускулните контракции, просто трябва да се отпуснете и да промените позицията на тялото си.

Може ли да има изхвърляне

Основната разлика между тренировъчните битки и реалните е липсата на освобождаване от отговорност. Ако имате кървави и кафяви секрети, отделяне на лигавица (или отделяне на слуз от влагалището) или изтичане на вода, трябва незабавно да се свържете с болницата.

Колко боли

Обикновено болката не трябва да е силна. За някои жени, които очакват бебе, подобни контракции са напълно безболезнени..

Също така, болката не трябва да се дава никъде, особено в долната част на гърба. Когато характерът на болките се промени и интензивността им се промени, не се колебайте и забавяйте да се свържете с медицинския персонал.

Ако често се отбелязват тренировъчни контракции: какво да се прави

Твърде честите и най-важното болезнени контракции са причина незабавно да се консултирате с лекар. Ако сте на възраст под 38 седмици, тези симптоми могат да показват началото на преждевременно раждане. Често тренировъчните контракции се превръщат в контракции на труда, особено в по-късните етапи. Затова е важно да бъдете внимателни към себе си, да избягвате претоварване и стрес, да не се притеснявате, да не пренебрегвате леките разходки на чист въздух..

Определяне на характеристиките по метода на Бракстън-Хикс: синхронизиране на таймера

Ако, когато се появят контракции, има съмнения относно тяхната автентичност, вземете таймер.

Както вече беше отбелязано, тренировъчните контракции са нередовни, интервалите между контракциите не намаляват. Интервалите между реалните контракции постепенно се намаляват: от началните 20-30 минути до 3-5 минути.

Продължителност на болката средно 30-90 секунди.

Колко време преди раждането спира да се отбелязват тренировъчните контракции?

Точно както началото на подготвителния процес, така и техният край е много индивидуален процес. Те могат да се наблюдават на 40 гестационна седмица или могат да изчезнат през целия последен месец. Това изобщо не показва нищо и не трябва да тревожи бъдещата майка..

Фалшивите контракции, макар и неприятни и плашещи, са напълно безопасни за мама и бебе. Важно е да се възползвате от тях, това е чудесна възможност да практикувате дихателни упражнения, да се настроите на важен процес за двама и да премахнете безпокойството преди предстоящото раждане.

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Тренировъчни контракции: колко време преди раждането се случват?

Тялото на жената е удивителна по своята функционалност машина, която природата е изобретила с голямо внимание. За да може бъдещата майка да може да роди и роди бебе, той първоначално знае как да се възстанови радикално и след това да се върне в състоянието, в което е бил преди бременността. Някои промени, които бременната жена може да не забележи, някои се забелязват веднага. А някои могат да шокират дори онези жени, които винаги са се смятали за много спокойни и уравновесени. Последните включват тренировъчни битки. Колко време преди раждането започват, как да се държат по това време и какво трябва да се направи? Нека се опитаме да го разберем.

Опасно или не?

По-голямата част от жените в края на бременността не избягват феномена на тренировъчните контракции. Колко преди раждането започват, ще разгледаме малко по-късно. Тези, които носят първото си дете, са много притеснени, когато започнат да ги усещат, дори могат да почувстват паника.

От името вече става ясно, че подобни контракции са редовна репетиция преди раждането. Те наистина са необходими, тъй като подготовката за раждане трябва да засяга не само жената и нейното бебе, но и органите на репродуктивната система на бъдещата майка. В крайна сметка натоварванията в този сложен, но удивителен процес са наистина колосални. Ако не бяха тези контракции на помощ, които се появяват поне през двадесетата седмица, трудовият процес би могъл да бъде непоносим за една жена..

Такова явление като тези контракции не е нищо повече от съкратителните движения на маточния миометриум. Същото се случва и по време на бременността, но жените в кратък период на раждане на бебе не могат да усетят подобни контракции и не им обръщат никакво внимание.

В научните среди контракциите, обсъдени в тази статия, се наричат ​​контракции на Бракстън Хикс. Този британски гинеколог беше първият, който ги изучи. От устните му прозвуча убедително мнение, че подобно обучение абсолютно не е опасно за бъдещите майки. Най-важното е, че те могат да различават тренировъчните контракции (колко дни преди раждането ще настъпят, вече беше споменато малко) от някакво нездравословно състояние по време на раждането на бебе. И бъдещите майки трябва да разберат това напълно сами, така че ако усещанията са странни, те незабавно отиват в болницата.

Разпознаване на контракциите

Първите признаци на контракции

За да може една жена да разбере какво се случва с нея, е необходимо да разберем как тренировъчните битки се различават от реалните..

Продължителността на тренировките, които всяка жена ще започне своевременно, е доста кратка. По правило продължителността на всяка такава битка е от няколко секунди до две минути. Тяхната дължина не се променя с увеличаване на гестационната възраст. Но честотата... С други думи, те могат да се появят по всяко време.

Интензивността на такива контракции е една и съща всеки път и те могат да се появят на различни интервали. Тези, които вече са родили, вероятно си спомнят, че постепенно отшумяват и след това напълно изчезват. Броят на контракциите на час обикновено не е повече от шест.

По време на началото на тренировъчните контракции бъдещата майка ще усети напрежението на матката, което ще бъде подобно на това как бицепсите биха се напрегнали по време на повдигане.

Възстановеното коремче ще се почувства много трудно на допир и ще създаде впечатление, че се е изострило.

През деня преминават няколко контракции и бъдещата майка няма да изпитва никаква особена болка.

Ние разглеждаме причините за появата

Стрес при бременни жени

Въпреки сериозното развитие на медицината, причината за появата на такова явление като тренировъчни битки все още не е добре проучена. Колко преди раждането те се появяват, ще разгледаме малко по-късно. Защо тази причина не е проучена? Да, всичко е просто: зависи от биохимичните процеси, които протичат в организма на всяка бременна жена. Ако бъдещата майка е доста млада и здрава и нейната ендокринна система работи нормално, тогава при нея ще се случат фалшиви контракции в незабележима форма.

Природата предвижда, че през целия период на бременността мускулите на матката трябва периодично да се свиват, тъй като по този начин тя се подготвя за раждането. Около няколко седмици преди раждането има и други предвестници на този процес. Плодът постепенно потъва до дъното на корема, подготвяйки се за раждането му. Слизестата запушалка се отделя и се появяват болки в долната част на гърба. В същото време започват хаотични схващащи болки. Всичко това показва, че женското тяло се подготвя за раждане..

Някои лекари, като Бракстън-Хикс, смятат, че контракциите са просто необходими за тялото на бъдещата майка, тъй като те увеличават притока на кръв към плацентата. И това от своя страна има положителен ефект върху живота на плода, защото той получава засилено хранене. Постепенно подобни контракции разтягат шийката на матката, което я подготвя за раждане..

Съществува мнение, че ако се появи фалшива контракция, която се появи твърде рано, това означава нарушение на централната нервна система. Какво може да причини подобно явление? Физическа активност на бъдещата майка, нездравословна диета, многобройни стресове, трудна екологична ситуация. Но други са сигурни, че причината за такива ранни контракции е патологията на шийката на матката, която трябва да узрее до самото раждане, но това се случва с известни трудности..

Причините, които могат да допринесат за появата на тренировъчни контракции, включват активността на бъдещото новородено в корема на майката, стрес, многоплодна бременност, неврози, оргазми, чай-кафе-пушене-алкохол, развитие на извънгабаритен плод, препълнен пикочен мехур на майката, нейната физическа активност. И все пак, въпреки факта, че тези причини съществуват и има немалко от тях, бъдещата майка трябва да се опита да ги намали до нула, в краен случай - до минимум. В тази ситуация здравето на бъдещото дете е много по-важно от пушена цигара или чаша вино, дори много добро..

Какво е?

Трябва да се отбележи, че не всички бъдещи майки изпитват тренировъчни контракции, тъй като такава маточна активност показва рязка хормонална промяна в тялото на жената. И в младо и здраво тяло всичко това трябва да протича абсолютно гладко и неусетно.

Много майки ги очакват напълно напразно, питайки „опитни“ - приятели и познати, колко време преди раждането има тренировъчни битки. Ако има някакви нарушения в органите на вътрешната секреция, тогава фалшивите контракции могат да започнат през втората половина на бременността. И все пак отговорът на въпроса, който тревожи почти всички жени - колко дни преди раждането могат да бъдат усетени, ще бъде следният: около четиринадесет, тоест две седмици. Всъщност през този период хормоналната система на бъдещата майка започва да "командва" отблизо биохимичните реакции, които ще бъдат просто необходими по време на раждането. Случва се този вид предвестници да се появят, ако бебето е пораснало до голямо.

Тренировъчни контракции - колко време преди да започне раждането и какво да се прави?

И така, кога можете да видите началото на тренировките? Като правило за първи път една жена може да наблюдава подобно нещо през двадесетата седмица на бременността. Но поради факта, че тези контракции са все още много слаби и редки, само няколко бъдещи майки могат да го почувстват. Но с увеличаване на срока тези контракции стават по-изразителни. И сега бременните жени могат да кажат, с увеличаване на срока, че чувстват известен спазъм, известно напрежение в мускулите на заобленото коремче, след което за известно време става по-твърдо.

Въпреки факта, че като цяло всички са запознати с времето на бременността - девет месеца, всяка бъдеща майка започва раждането по свое време: някои - на 37, други - на 41 седмици. С тренировъчните контракции нещата са още по-неочаквани. Те не само започнаха по различно време за различни майки, но и продължиха напълно индивидуално. Някои майки ги усещат през последния триместър (те могат да бъдат както силни, така и слаби), докато други изобщо не ги забелязват.

И така, колко време преди раждането започва обучението? Най-ранната дата, когато могат да започнат, е двадесетата седмица. Ако бъдещата майка внимателно следи своето благосъстояние и здраве, тогава тя може да ги усети, макар и през

през този период от бременността те все още са слаби. Но плодът расте, така че контракциите ще станат по-интензивни, болезнени и по-дълги. Повечето бъдещи майки започват да ги усещат съвсем ясно, едва след като достигнат 32-34 седмици чакане на щъркела. И през последните дни те са практически същите като по време на раждането. Това важи особено за жените, които се готвят да станат майки за първи път..

Обикновено се смята, че вечерните контракции са по-характерни за жените: тялото е в покой и е много по-лесно за бъдещата майка да ги „открие“. Вярно е, че ако тя води доста активен начин на живот, тогава те могат да се случат по всяко време на деня..

Определяне на тренировъчни срещи

Всички бременни жени изпитват лек дискомфорт, който се състои под формата на втора болка. Мускулите в матката продължават да работят през цялата бременност. Те са склонни да се напрягат и да се отпускат нормално. Природата е замислила, че гладката мускулатура трябва да изпълнява тези упражнения, така че в точното време бебето да може да излезе от родовия канал. Именно при тези бъдещи майки, чиято ендокринна система не отделя достатъчно количество от необходимия хормон, се провеждат силни и чести тренировки. В повечето случаи това се случва при бременни жени на възраст над 30 години. Вярно е, че те могат да се появят и при по-млади жени, които често изпитват доста сериозен физически или нервен стрес..

Майките, които са родили, по някакъв начин са се приспособили към тренировъчните контракции преди раждането, така че се държат по-спокойно по време на следващите бременности. А жените, които се готвят да станат майки за първи път, се притесняват в пъти по-често..

Фалшиви контракции при започване на раждането

Колко дни преди раждането започват фалшиви контракции?

Как да разберем, че са започнали фалшиви контракции, кога да чакаме след това? Това явление е подготовката на матката за бъдещо раждане. Така наречените контракции на Бракстън Хигс се появяват при някои жени много рано, още на 20 седмица. И много лекари смятат това за заплаха от късен спонтанен аборт. Всъщност това не провокира заплахата от спонтанен аборт. Може би малко неприятно. Жената усеща как матката й периодично става твърда, може да има леки болки в дърпането. Но всичко това не е толкова често в краткосрочен план. Възможно ли е да се предположи, ако са започнали фалшиви контракции, кога жената ще започне да ражда?

За да направите някакви предположения, трябва да знаете гестационната възраст. Ако са 38 седмици или повече, тогава отговорът е очевиден - много скоро. Обикновено, ако се появят фалшиви контракции, тогава още преди началото на раждането се появяват техните предвестници. Те включват:

 • изхвърляне на лигавицата от цервикалния канал, където тази слуз изпълнява защитна функция, служи като бариера за предотвратяване на навлизането на различни инфекциозни патогени в матката, а честите фалшиви или тренировъчни контракции понякога допринасят за относително ранното й отделяне - седмица или повече преди началото на раждането;
 • нивото на матката става по-ниско, визуално стомахът пада, това се дължи на факта, че детето пада по-ниско в таза, по-близо до изхода;
 • теглото леко намалява, повечето жени бързо наддават на тегло през последните седмици на бременността, но главно поради задържането на течности в тялото и по-близо до раждането, тази излишна течност излиза навън и теглото, съответно, намалява;
 • и ако може директно да се появят фалшиви контракции няколко дни преди раждането, то ден или дори по-малко преди началото на тази трудова дейност, тялото на жената се „прочиства“, може да има повтарящи се изхождания, наблюдава се често уриниране без признаци на възпалително заболяване на пикочно-половата система, по-рядко повръщане;
 • болка, чувство за пълнота в перинеума, ако този симптом се появи заедно с маточни спазми, това е един от начините за разграничаване на фалшивите контракции от раждането, тъй като тези усещания много често се появяват в първия стадий на раждането.

Жената, чиято матка е възбудима, т.е. е склонна да влезе в състояние на хипертоничност при най-малкото въздействие, вероятно ще може да различи реалните контракции на труда от този много известен тон. Няма еднозначен верен отговор за това колко дни преди раждането започват фалшиви контракции, въпреки че първородните препарати за раждане започват по-рано от многоплодните. Но те имат разлика от истинските битки - това е тяхната редовност. Ако вече са започнали, те няма да спрат и само ще се засилят, въпреки предприетите мерки под формата на приемане на спазмолитици, топла вана, разходка и т.н..

И все пак, колко дълго траят фалшивите контракции преди раждането, за какво можете да сте подготвени? Неинтензивните могат да издържат целия трети триместър, но към края те набират сила. Възможно е да се диагностицират реални контракции, силни контракции на миометриума, на които дори самата бъдеща майка може да не обърне внимание, използвайки CTG. Това е доста точен метод за изследване, който ви позволява да получите надеждна информация не само за маточните контракции в момента, но и за състоянието на плода, което е още по-важно. На CTG можете да диагностицирате хипоксия - липса на кислород. Най-информативно е да правите проучването сутрин, когато повечето деца са активни..

Динамичното наблюдение на жената се използва и за определяне на контракциите. Контракциите се характеризират със значително напрежение в матката. Шийката на матката реагира на нея. Отначало се изглажда, а след това започва да се разгръща. И колкото по-интензивни са контракциите, толкова по-бързо протича процесът на раждане. Обикновено при многородовите жени както фалшивите, така и родилните болки отнемат по-кратки периоди от време, водят до раждане по-бързо.

Кога започват тренировъчните контракции и колко дълго продължават??

 • Какво се случва?
 • Час на появата
 • Причини и цел
 • Усещам
 • Каква е разликата от реалното?
 • Какво да правя?
 • Когато е необходим лекар?
 • Полезни съвети

Бременността внася много нови усещания и емоции в живота на жената. За съжаление не всички от тях са приятни, но почти всички са естествени и осигурени от природата. Ако стриите на корема или болката в гърдите имат напълно разбираем произход, тогава с такова проявление като фалшиви (тренировъчни) контракции възникват много въпроси. От този материал ще научите кога започват, защо и колко дълго продължават, а също и как да не ги объркате с истински родови.

Какво се случва?

Доста дълго време понятието „фалшиви контракции“ беше непознато за лекарите. Имаше само основни болки при раждане, чиято цел се състои в скъсяването на мускулните влакна на шийката на матката, водещо до нейното отваряне. Ритмичните и редовни контракции на мускулите на матката водят до постепенно отваряне на шийката на матката до състояние, при което тя може да пропусне главата на плода.

Тренировъчните контракции, които не водят до началото на раждането, не отварят шийката на матката, не приближават момента на раждането на бебето, са описани за първи път от английския лекар Джон Бракстън-Хикс през 1972 г. в една от лондонските клиники. Той ги изучи и стигна до извода, че неволните краткосрочни и нередовни щамове на женския репродуктивен орган по време на бременност са напълно физиологично явление, способно да навреди на майката и плода..

Трениращите контракции на матката са кръстени на контракциите на Брекстън-Хикс на "откривателя". Самите жени често ги наричат ​​съкратено „суичъри“ или „бракстони“. Фалшивите контракции са напрежения на маточните мускули, които се случват неволно, преминават бързо и обикновено не притесняват много жените.

Час на появата

Обикновено фалшивите контракции, според официални медицински източници, започват след 20 седмици от бременността. Но тренировъчното напрежение на мускулните стени на матката може да се случи по-рано, по-късно. Нормата се счита и за ситуация, в която те изобщо не се появяват..

По време на първата бременност мускулната тъкан на основния женски репродуктивен орган не е толкова еластична и следователно тренировъчните контракции могат да се наблюдават по-рано, приблизително от средата на бременността. По време на втората бременност и всяка следваща мускулните стени вече са донякъде разтегнати, те са по-еластични, по-малко възбудими и следователно тренировъчните контракции на репродуктивния орган може да не се наблюдават почти до раждането.

При многородените жени тренировъчните контракции, ако се появят, винаги повдигат много по-малко въпроси, тъй като те имат опит да преживеят истински и не могат да ги объркат по принцип..

2-3 седмици преди раждането обикновено се наблюдават тренировъчни контракции с различна интензивност и честота при повечето бременни жени, независимо от броя на ражданията преди настоящата бременност. Укрепването на подобни контракции на матката се смята за предвестник на предстоящо раждане. Но не е възможно да се изчисли датата на раждане от тях. За някои предшествениците, които „стартират“ няколко седмици преди раждането на детето, за други - няколко дни, а за трети - буквално в последните часове.

Разбирането, че тренировъчните контракции са нормални, доведе до често срещаното погрешно схващане, че тяхното отсъствие е аномалия. Често дама, която не усеща никакви фалшиви контракции, може да бъде изправена пред мнението, че реалната й трудова дейност няма да бъде пълна, могат да се развият усложнения при раждането, тъй като матката не е била подготвена правилно за предстоящия отговорен процес.

Тези твърдения изобщо нямат основание. Лекарите не успяха да установят пряка връзка между наличието на фалшиви контракции и последващия ход на раждането. Жените, които не са имали нито едно фалшиво свиване, раждат по същия начин, както жените, които са страдали от спазми на матката през цялата бременност..

Причини и цел

Истинските причини за развитието на фалшива съкратителна активност на матката остават неизвестни. Английският лекар Бракстън-Хикс не можа да разбере, нито последователите му откриха истината. Следователно съвременната медицина просто приема съществуването на фалшиви контракции, но на практика не им дава разбираемо обяснение..

Има две теории, които обясняват частично тренировъчните контракции и отговарят на въпроса, защо изобщо са необходими. Според първата, най-често срещаната, се оказва, че с помощта на краткотрайни контракции на гладката мускулатура матката "репетира", подготвя се за пълноценен труд. Теорията издържа на критиките трудно, тъй като не може да обясни как тогава, без подготовка, раждат жени, които не са наблюдавали фалшиви контракции по време на бременност..

Според втората теория фалшивите контракции са „игра на ума“. Тъй като матката расте (и по време на бременност расте не по-малко от 500 пъти!), Интензивността на кръвоснабдяването на този орган се увеличава. Всичко това заедно от време на време води до формирането на неправилни, погрешни команди на мозъка към нервните рецептори, отговорни за напрежението на гладката мускулатура на гениталния орган. Матката, подчинявайки се на командите на мозъка, достига "готовност", но няма хормонална подкрепа, присъща на раждането, поради което настъпва спонтанно отпускане на гладката мускулатура, мозъкът "отменя" грешния ред.

Пряка връзка с подготовката за раждане е открита само при предварителни контракции, които обикновено започват 8-10 часа преди раждането, понякога и по-късно. През този период шийката на матката започва активно да се подготвя за отваряне, но в същото време истинските истински контракции, които започват да я отварят, все още не са започнали.

Усещам

Тренировъчните контракции се чувстват като краткотрайно напрежение в матката. Такива епизоди не траят дълго - от няколко секунди до няколко минути. Ако на 28-30 седмици те обикновено могат да бъдат единични, то вече на 36-37 седмици те могат да се повтарят по-често, а на 39-40 седмици те обикновено се развиват в началото на предварителния период.

По време на фалшиво свиване жената усеща собствената си твърда матка. В продължение на дълъг период, например, на 34-35 гестационна седмица, бременната жена обикновено вече може да усети дъното на собствената си матка на линията под гърдата в момента на напрежение на репродуктивния орган.

Едновременно с напрежението се появява лека болезнена, дърпаща болка в много долната част на корема, рядко в лумбалната област. Прилича на усещането за менструация. Усещането за дърпане не е нищо повече от напрежение на лигаментния апарат, което държи матката в стабилно положение..

Напрежението отпада спонтанно, с времето свиването не е дълго. След известно време тонът може да се повтори или да не се повтаря в продължение на няколко дни.

Най-често, според наблюденията на жени и лекари, тренирането на мускулна дейност се извършва сутрин или вечер, когато бъдещата майка се отпуска след активен ден. От 31-32 седмици, според прегледите, през деня могат да се появят фалшиви контракции. Това се дължи на факта, че жената излиза в отпуск по майчинство, получава повече време за почивка и видът на физическата й активност се променя..

Жените отбелязват, че много често напрежението в матката се появява в такива ситуации:

 • след секс (сексуалната възбуда и оргазъм причиняват повишаване на чувствителността на матката, водят до кратки контракции на мускулатурата на репродуктивния орган) - контракциите не са опасни, ако жената няма други противопоказания за интимен живот по време на бременност;
 • с пълен пикочен мехур (пълен пикочен мехур започва да притиска матката, което увеличава нейната чувствителност) - ходенето до тоалетната и изпразването на пикочния мехур обикновено помага бързо да се отървете от чувството за напрежение в матката;
 • с физическа активност (особено след повдигане на нещо, навеждане напред, надолу, клякане, ходене по стълби);
 • при стрес (ако бъдещата майка се притеснява, изнервя се, в тялото й се стимулира отделянето на хормони на стреса, повишава се чувствителността на гладката мускулатура, появява се тонус);
 • с пълна релаксация (преди лягане, докато тихо гледате филм или четете книга);
 • активни движения на плода (по време на движенията на бебето възниква механично стимулиране на стените на матката).

Освен това всяка конкретна жена може да има свои, индивидуални ситуации. При някои фалшивите контракции започват по време на вълнение, при други - след събуждане по време на измиване, при трети - след хранене.

Каква е разликата от реалното?

Доста лесно е да се разграничат тренировъчните епизоди от истинските трудови болки. В повечето случаи самите жени разбират разликата, когато дойдат истинските контракции. Въпросът за различията обаче е един от най-належащите, особено за жените, които имат само няколко дни преди раждането..

Предвестниците винаги са нередовни. Те се появяват, изчезват, след което се появяват отново. Те не растат, не се усилват, невъзможно е да се проследи цикличността и ритъма на такива битки. Болките са слаби, а при някои те обикновено са невидими, само напрежението на стените на матката причинява дискомфорт. Локализацията на усещанията е долната част на корема, по-рядко кръста. При фалшиви контракции и предшественици жената може да заспи. Помагат й смяна на позата, хапче без опасност, топъл душ и равномерно и спокойно дишане. Няма необичайни изхвърляния по време на фалшиво свиване. Общото състояние на жената остава нормално..

Вярно е, че реалните контракции стават редовни от самото начало. Отначало те се повтарят веднъж на всеки половин час или по-малко, след това постепенно зачестяват. Продължителността на всяка контракция от самото начало е еднаква, същата, с развитието на раждането контракциите стават болезнени, могат да продължат доста дълго и интервалите за почивка между тях стават по-кратки.

Ако контракциите са реални, нито промяна в позицията на тялото, нито позиция на коляното-лакът, така обичана от бъдещите майки за дълги периоди, нито спазмолитично хапче, нито душ, няма да помогнат. Контракциите непрекъснато ще се засилват. Локализация на болката - от гърба към долната част на гърба, а оттам на поясна вълна - долната част на корема и горната част на корема.

Жена с реални контракции няма да може да заспи, да се разсее, колкото и да се старае. Трябва да отидете в болница, когато контракциите станат очевидни и се повтарят на всеки 10-15 минути. Трудовата дейност може да започне с отделянето на околоплодната течност. В този случай няма нужда да чакате контракции, трябва незабавно да се обадите на линейка и да отидете в акушерската институция.

Днес има приложения за смартфони, които са брояч на контракциите и помагат на жената да не пропусне момента, в който тренировъчните контракции се превръщат в реални. Тези приложения са безплатни. Жената може да ги изтегли и инсталира на телефона си на всеки етап от бременността.

Какво да правя?

Не е нужно да правите нищо с тренировъчните контракции. Ако се появят, просто трябва да се примирите с тях. В повечето случаи те не причиняват значителни неудобства на бъдещата майка. Те не оказват влияние върху здравето на детето и не пречат на неговия растеж и развитие. Те не сближават раждането - всичко ще се случи, когато трябва да се случи.

Ако фалшивите контракции продължават да причиняват известен дискомфорт, след предварителна консултация с лекар, жената може да започне да приема No-shpa или да инжектира ректални супозитории с папаверин. Разходката на чист въздух помага, ако ходите с лежерно и премерено темпо. Можете да вземете топъл душ или да се запишете за басейна в специална група за жени "в позиция".

Премереното и дълбоко дишане помага, поглаждайки корема със собствената си ръка. В отговор на докосването на чужди ръце фалшивият бой може да стане по-дълъг. За жената ще бъде полезно да се откаже от прекомерно физическо натоварване, да си почива повече, да се погрижи стресът да мине.

Най-добрият „приятел“ на бременните жени, които често изпитват осезаеми фалшиви контракции, е „котешката поза“, при която трябва да се изправите на четири крака с опора на лактите и да огънете гърба си в лумбалната област и да закръглите гърба си с меки и леки движения. В същото време трябва да дишате правилно, тъй като бременните жени се обучават на курсове в предродилна клиника.

Когато е необходим лекар?

Необходимо е жената да се консултира с лекар, ако тренировъчните контракции продължават през целия ден с кратки почивки или цяла нощ, ако обикновено причиняват доста неприятни усещания и се повтарят често.

Обадете се на линейка и незабавно отидете в болницата, ако се появят фалшиви контракции на фона на кървави, кафяви, зеленикави или обилни прозрачни секрети.

Полезни съвети

Периодът на фалшивите контракции може да се извърши с максимална полза. Първо, това е чудесен начин да се научите как да дишате правилно. Това умение ще помогне в бъдеще, когато започнат реални контракции и раждане. Трениращите напрежения на матката дават на жената възможност да опознае по-добре собственото си тяло, както и да се подготви психически за реални контракции.

Например в Япония акушер-гинеколозите препоръчват приемането на тренировъчните контракции като реални, за да си го представят по този начин. Тогава няма да има страх от родилни болки. Отдавна е доказано, че колкото повече жената се страхува от болка, след като чуе истории за „болезнени и ужасни“ контракции, толкова повече болка ще изпита, когато дойде моментът да роди.

За да намали болката по време на естествени родилни болки, жената трябва предварително да се научи да се отнася към тях спокойно, да може напълно да се отпусне и да „пусне“ болката. Това може да се научи в специални часове по йога за бъдещи майки, в часове с женски психолог в антенатална клиника.

За информация как да разпознаете фалшиви контракции от реални, вижте следващото видео..

10 факти за тренировъчни битки

Някои от нас, преди бременността, никога не са чували за тренировъчни битки, освен, че приятели, които вече са станали майки, са просветлени. Но дори и за онези, които са знаели за „генералната репетиция“ преди раждането, появата на тренировъчните контракции често е изненада, плаши и ги кара спешно да напуснат всички дейности и да отидат в болницата, дори ако предварителната дата на раждане е само няколко седмици по-късно..

Какво е това, тренировъчни битки? Защо се появяват, имат ли всички и как да различа фалшива аларма от бойна аларма?

Теория

Теоретичните знания са нещо добро и необходимо, за да си представим поне в общи линии какво се случва. Затова нека започнем с теорията..

Първо, нека разберем терминологията. Тренировките, фалшивите контракции или контракциите на Бракстън-Хикс (кръстени на гинеколога, който ги описва за първи път през далечния 19-ти век) са всичко за тях, точно тези „репетиционни“ моменти. Контракциите, които се появяват в края на бременността, се наричат ​​предвестници..

Всички тези различни имена означават едно и също нещо и представляват подготовката на матката (която, както всички знаят, мускулен орган) за трудната работа напред. Мускулите могат и трябва да се тренират. Така че матката се обучава да прави всичко, което се изисква от нея в точното време. Подобна „репетиция“ не бива да плаши бъдещата майка. Затова нека разберем точка по точка как и какво се случва по време на тренировъчни битки, така че по-късно, когато всичко започне, да не изпадаме в паника..

Факт номер 1

Тренировъчните контракции се чувстват като периодична болка по време на менструацията. Освен това много (но далеч не всички) бъдещи майки установяват, че ако менструацията им обикновено е болезнена, тогава фалшивите контракции също са силни.

Какво друго, освен неприятни усещания, подобни на менструални болки, жената може да почувства или да види дали има фалшиви контракции:

 • коремно напрежение, подобно на крампи, в различни части на корема (горна, долна или дори по-близо до слабините), но не всички наведнъж
 • по време на тях матката се усеща лесно, тя, както често казват, "се превръща в камък"
 • понякога можете да видите ясните контури на напрегната матка
 • постепенно настъпва „избледняване“ на контракциите, намаляване на тяхната интензивност (докато силата на пренаталните контракции обикновено се увеличава само)

Факт номер 2

Най-често тренировъчните контракции се случват сутрин и вечер, въпреки че, разбира се, не винаги и изобщо не. Освен това, ако контракциите започнаха вечерта, то през нощта те обикновено отшумяват и сутрин могат да се възобновят отново.

Продължителността на периода на фалшивите контракции обикновено не надвишава два до три часа, но има и изключения от това правило. Какво да правим - всички сме различни и женското тяло, както отбеляза един от православните свещеници, може да се сравни с най-сложния компютър, докато мъжкият в смешното си изражение е просто пишеща машина.

Факт номер 3

Не всички жени са изправени пред тренировъчни контракции. Или по-скоро не всички ги усещат. Тъй като честотата, интензивността, продължителността на контракциите, както и индивидуалният праг на болката, са различни за всеки. Следователно, някои бременни жени могат да ги почувстват след 20 седмици, други едва по-близо до края на деветмесечното чакане, а трети дори не знаят какво е това..

Така че не се притеснявайте, ако нещата непрекъснато се насочват към „шоу“ и все още няма „генерална репетиция“. Шансовете са, че просто не усещате фалшиви контракции..

Факт номер 4

Въпреки че често е възможно да се прочете в специална литература, че тренировъчните контракции не причиняват много дискомфорт на бременните жени, много майки са категорично несъгласни с това далеч от безспорно твърдение..

Фалшивите контракции често са доста дълги и силни. Те са в състояние да изтощават дори много упорити и позитивни бъдещи майки. И ако ще раждате за първи път, тогава може да ги приемете за реални контракции. Ето защо, ако се съмнявате, отидете на лекар или се обадете на линейка. Няма от какво да се срамувате. Ако изчакате второто, третото и така нататък дете - и без лекари ще разберете какво е какво. Междувременно нямате опит по този въпрос и е по-добре да не рискувате. Нека експертите да ви успокоят.

Факт номер 5

Да, тренировъчните контракции са напълно нормални, но ако те се удължават (повече от 3 - 4 часа подред) и ви изтощават, тогава определено трябва да кажете на Вашия лекар за тях. Може би това е симптом на някакъв проблем..

Факт номер 6

Трудно е да се предскаже появата на тренировъчни контракции. Забелязано е обаче, че те често се появяват:

 • с пълен пикочен мехур (така че се опитайте да не го бутате твърде далеч)
 • след опитен оргазъм или по време на активен сексуален живот
 • ако бъдещата майка е стресирана
 • с тежки физически натоварвания, които бременната жена изпитва
 • в случаи на обезводняване на майката

Въпреки че, разбира се, всичко е индивидуално. Това, което кара приятелките ви или дори сестра ви да започнат тренировки, може да не окаже никакъв ефект върху вас. Просто се опитайте да наблюдавате вашите усещания и може би ще можете да уловите връзката между някои от вашите действия и последващото начало на тренировъчни битки.

Факт номер 7

Мнозина се страхуват, че свиквайки с тренировъчните битки, те просто няма да разберат, когато става въпрос за бизнес..

Не се безпокой! Трудно е да се объркат предшествениците (дори и да са доста силни) с истинските. Но и вие не бива да се отпускате. В крайна сметка тренировъчните контракции може да се превърнат в пренатални. Ето защо, дори ако фалшивите или предшествените контракции са станали нещо обичайно и обичайно за вас, все пак слушайте тялото си, обърнете внимание на честотата, продължителността и редовността на контракциите.

Факт номер 8

Можете да различите тренировъчните контракции от началото на раждането по следните характеристики:

 • интервали между контракциите с различна продължителност
 • контракциите са нередовни
 • често усещанията за болка намаляват или дори изчезват съвсем с промяна в положението на тялото; опитайте се да легнете, ако сте седели или стоите, или се изправете и се разходете, ако, напротив, легнете

Факт номер 9

Фалшивите контракции могат да донесат много неприятни минути на бъдещата майка, но са абсолютно безопасни и безболезнени за детето. Така че не се притеснявайте и за бебето..

Факт номер 10

Ако „репетицията“ продължи, макар и с прекъсвания, в продължение на няколко дни, тогава дори най-упоритите и спокойни бъдещи майки започват да се страхуват, че това все още не е тренировка, а началото на раждането. И имат страх да не стигнат до болницата.

Не се притеснявайте, лекарите казват, че тренировките или прекурсорните контракции никога не предхождат бърз (4-5 часа) или бърз (3 часа) труд. Така че определено ще имате време да стигнете до болницата. И това, разбирате ли, вдъхва известен оптимизъм..

Тренировъчни пристъпи. Облекчаване на състоянието

Ако нямате късмет и тренирате тялото преди раждането, противно на уверенията на интелигентните книги за бременни жени, доставяте неприятни усещания и изтощавате, можете да опитате да облекчите състоянието си по следните начини:

 • легнете на лявата си страна или просто се опитайте да намерите удобна позиция, като използвате възглавница за майчинство или обикновени възглавници
 • заемете коляно-лакътна позиция или коленичете до леглото и подпрете ръцете си върху него
 • пийте малко вода, понякога това помага за облекчаване на стреса
 • правете дихателни упражнения, изпробвайте онези дихателни методи, които се препоръчва да се използват по време на раждането (в същото време практикувайте)
 • опитайте се да броите по време на контракции: при вдишване - до четири, при издишване - до шест, необходимостта да се съсредоточите върху броенето отвлича вниманието от мислите за болка
 • Вземи си душ
 • гледайте добър забавен филм

Опитните майки си спомнят, че тези прости методи са помогнали на много от тях и ако не са премахнали напълно неприятните усещания, то поне са ги отвлекли от тях и са им позволили да забравят за дискомфорта за известно време..

Време е - не е време?

Първият признак, че е дошло времето да се премине от тренировка към „изпълнение“, е редовността и редовността на схватките. За един до два часа записвайте честотата на контракциите, тяхната продължителност и интервалите между тях или използвайте специални броячи за контракции, които се предлагат на много сайтове за бъдещи майки. Ако разбирате, че контракциите са редовни, продължителността им се увеличава, а интервалите между тях, напротив, се намаляват - отидете в болницата.

Освен това трябва да се консултирате с лекар, колкото по-скоро, толкова по-добре, ако в допълнение към тренировъчните битки:

 • появи се кърваво отделяне (това може да е симптом на отлепване на плацентата)
 • околоплодната течност се е изляла или е започнала да изтича (информацията в статията „Водна среда“ ще ви помогне да разберете това)
 • детето "утихна", почти не се движи
 • имаше дърпаща болка в гърба, диария или гадене

Така че, бъдете внимателни към себе си, слушайте най-малките промени в тялото си, не бъдете прекалено несериозни по отношение на необичайни сигнали, но не бъдете излишно нервни. И всичко определено ще се оправи.