Фалшивите контракции, „бракстони“ или „суичъри“, както ги наричат ​​бъдещите майки, въпреки тяхната безвредност, често се превръщат в съвсем реална причина за безпокойство. Акушер-гинеколог-ендокринолог на мрежата от медицински центрове "Ултразвуково студио" Олга ЯКОВЛЕВА отговори на нашите въпроси относно тренировъчните битки.

Какви са контракциите на Бракстън Хикс?

Това са краткосрочни (не повече от две минути) контракции на мускулите на матката, които спонтанно възникват и изчезват по време на бременността и се усещат като „каменен корем“. Тези усещания, познати на почти всяка бременна жена, са описани за първи път през 1872 г. от талантливия английски лекар Джон Бракстън Хикс, на когото са кръстени.

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс са тренировъчни контракции. Те възникват, за да подготвят матката за реални контракции по време на раждането..

Сигурни ли са контракциите на Бракстън Хикс??

Фалшивите контракции не траят дълго, докато шийката на матката не се отваря и процесът на раждане не се инициира.

Признаци на контракции на Брекстън Хикс:

чувство на компресия в матката, което продължава не повече от минута или две;

нередност (може да има няколко контракции подред, след това те изчезват);

усещания възникват във всяка една област: отгоре, отдолу, отстрани;

контракциите не са болезнени.

Ако чувствата ви съвпадат с това описание - всичко е в ред, подобни контракции са фалшиви, „трениращи“ и не представляват никаква опасност. Уловката е, че тези усещания са много подобни на тези, които възникват при диагнозата „повишен тонус на матката“, което наистина изисква повишено внимание и задължително лечение. Основната разлика между тези състояния е, че тренировъчните контракции преминават бързо и тонусът продължава дълго време.!

Коментар на специалист

Тренировъчните контракции са безопасни, защото се появяват така, че матката „да не забравя“ как да се държи по време на раждането. Контракциите и повишеният тонус на матката, когато коремът стане „каменен“, всъщност са едно и също нещо, но тонусът може да не изчезне дълго време.

Колко болезнени са контракциите на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън Хикс не са болезнени, така че ако бъдещата майка има болка в допълнение към остри мускулни контракции, спешно трябва да се консултирате с лекар!

Коментар на специалист

Контракциите преминават без болка, могат да се появят неприятни усещания за дърпане в долната част на корема, те се чувстват еднакво на всички етапи на бременността.

Когато се появят тренировъчни контракции?

Контракциите на Бракстън Хикс са непредсказуеми. При едната жена матката започва да се "затопля" още от 20 седмици, а другата не е чувала за никакви "Бракстън" до самото раждане. Защитният от бременност хормон прогестерон, който се произвежда от плацентата, отпуска мускулите на матката. Въпреки това, краткосрочните контракции на активно растящите мускули в отговор на дразнене са абсолютно нормални..

Контракциите на Бракстън Хикс могат да бъдат провокирани от:

силно треперене на бебето;

пълен пикочен мехур;

Но най-често активната "подготвителна работа" матката се "разгръща" след 36 седмици. През този период започва намаляване на концентрацията на прогестерон. На арената излизат женските полови хормони естрогени и хормоноподобни вещества простагландини, които причиняват контракции на мускулите на матката и в резултат на това раждане.

Коментар на специалист

Те обикновено идват след 20 седмици от бременността, но според някои автори те могат да се появят през цялата бременност. Обучение ("предшественик") контракции, много жени започват да се чувстват само в навечерието на раждането.

Какво да правите, ако се появят тренировъчни контракции?

Докато контракциите на Бракстън Хикс са безопасни сами по себе си, бременните жени често се плашат от тях, без да разбират какво се случва. И интензивното вълнение може да стимулира мускулните контракции. Какво може да се направи? Отнасяйте се към това като към тренировка! Фалшивите контракции са чудесна възможност да научите релаксиращи дихателни упражнения, умение, което е полезно по време на раждането..

Коментар на специалист

Обикновено промяната на обстановката помага - ако сте лежали, тогава трябва да станете, да се движите, да се разходите, ако свиването ви е хванало по време на физически стрес, тогава трябва да легнете, за да си починете. Топъл душ, топло мляко действа добре, възможни са успокоителни, които Вашият лекар разрешава.

И ако няма контракции на Бракстън Хикс?

Понякога липсата на фалшиви контракции също може да бъде причина за вълнение. „Ами ако нещо се обърка, тъй като матката не се подготвя за раждане?“ Всичко е наред, можете да попитате лекаря!

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс не винаги се случват, често жените, особено примипарите, изобщо не ги забелязват. Разбира се, матката при всички случаи ще бъде подготвена за раждане, дори ако по време на бременност не сте усетили контракции..

Как да различаваме тренировъчните контракции от реалните?

Ако половината от периода на бременността една жена се притесняваше от фалшиви контракции, тогава разумен въпрос: "Как да разпозная началото на раждането?".

„Истинските битки не могат да бъдат объркани с нищо!“, - в един глас отговарят лекари и опитни майки. За да разсеем окончателно съмненията, си струва да си припомним признаците на родилни болки:

атаките не се облекчават чрез дихателни упражнения или спазмолитици;

те се характеризират с редовност и ясна честота;

честотата и продължителността на контракциите се увеличава.

Време и пребройте продължителността на контракцията и периода между тях. Ако периодите са станали редовни - време е да отидете в болница!

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс са нередовни, непостоянни, обикновено с продължителност от 1 до 2 минути, няколко пъти на ден. Истинските контракции са редовни, интензивността им се увеличава, болезнени усещания и времето между контракциите намалява.

 • Как се отделя околоплодната течност
 • Как да се подготвим за раждане: бръснене, клизма, маникюр... Какво и как можете да направите сами
 • Уреаплазмоза

Може би ще ви заинтересува нова статия, публикувана на нашия уебсайт:

Фалшивите контракции, „бракстони“ или „суичъри“, както ги наричат ​​бъдещите майки, въпреки тяхната безвредност, често се превръщат в съвсем реална причина за безпокойство. Акушер-гинеколог-ендокринолог на мрежата от медицински центрове "Ултразвуково студио" Олга ЯКОВЛЕВА отговори на нашите въпроси относно тренировъчните битки.

Кога започват тренировъчните контракции? Колко опасни са те? Как да се отървем от дискомфорта? Трябва ли да се лекува? Всички отговори са тук:

Ira_Savchenko88 написа:
Скъпи жени!

Ginipral беше временно изведен от производство. Аптеките на града и страната нямат тези хапчета. Може би някои от вас го имат на склад и можете да го споделите (разбира се за пари)? Моля, отговорете на вашата молба. Наистина имам нужда от него.
Погледнете в раздела здравна пъпка. майките имат тема отгоре „купувай, продавай“. Имаше някой, който продаваше това лекарство.

Ginipral беше временно изведен от производство. Аптеките на града и страната нямат тези хапчета. Може би някои от вас го имат на склад и можете да го споделите (разбира се за пари)? Моля, отговорете на вашата молба. Наистина имам нужда от него.

Родих на 41 една седмица, нямаше тренировъчни контракции.Понякога дърпах корема, но лекарят каза, че това е нормално

Добавено след 1 минута 58 секунди:

Katerin-ka написа:
И май нямам такива битки)) Непрекъснато се страхувам, че не разбирам, че раждам)) Репетирам само по гимнастика)) Между другото, много е интересно)


когато започнат контракциите, веднага ще разберете какви са))) ще помните какво е за цял живот)

Добавено след 4 минути 48 секунди:

Taisa_ написа:
Вярвам и на моите. Когато каза за честото напрежение на матката (имах повече от 5 пъти на час), тя веднага ме изпрати в болницата със заплахата от преждевременно раждане. Но нямаше места, затова тя беше лекувана у дома с джинипрал. Тонът е малък, въпреки че остава, но напрежението на матката става значително по-малко вероятно.


Започнах да тонизирам на 35 седмици, благодарение на моя лекар, не го изпратих в болницата, но предписах почивка в леглото, слава Богу всичко мина и се роди прекрасната ми дъщеря)

Dasha1205 написа:
О, момичета. С ужас си спомням тренировъчните контракции по време на първата ми бременност. Те започнаха на 36 седмици, а аз родих на 39 седмици. Изтощиха ме физически.

По същия начин! Само моите тренировъчни битки така плавно се превърнаха в фалшиви на 37-та седмица, прекарах още една седмица в РД. Изобщо нямаше болка, но и с тях не беше възможно да спя и се оказа, че съм влязла в раждането не просто уморена, но изтощена. НО това е в миналото. Сега, с опит, вече няма да позволя същата ситуация.

Тренировъчни контракции: усещания и симптоми

Бременността е труден и важен период от съществуването на женското тяло. През това време какви усещания не изпитват жените - тежест в корема, чести позиви за уриниране, подуване и много други. Но много от тези усещания са насочени към подготовката на тялото на бъдещата майка за предстоящото раждане. Едно от тези явления е така нареченото обучение или фалшиви контракции по време на бременност..

Какво представляват тренировъчните контракции

Тренировъчните контракции са периодични контракции на гладката мускулатура на матката. Другото им име е контракциите на Бракстън Хикс - след името на учения, който за първи път описва това явление през 1872 година. Тренировъчните контракции не водят директно до раждането, целта им е да подготвят родовия канал за самия процес на раждане..

Причини за тренировъчни контракции

Основните причини за появата на тренировъчни контракции са следните:

 • голяма физическа активност на бъдещата майка;
 • често докосване на стомаха;
 • активността на детето в утробата;
 • липса на влага в тялото;
 • пълен пикочен мехур;
 • полов акт;
 • вълнението и притесненията на бъдещата майка.

Симптоми и усещания по време на тренировка / фалшиви контракции

Болезнени ли са тренировъчните ви контракции? Контракциите на Брекстън Хикс са напълно безболезнени и почти не носят дискомфорт на бъдещата родилка..

Какви са тренировъчните контракции и как ги разпознавате? Те са като внезапно неудобно притискане или напрежение в долната част на корема, не придружено от болка. Долната част на корема и долната част на гърба може леко да увиснат.

Честотата на подобни контракции при конкретна жена е чисто индивидуална: честотата варира от няколко пъти на час до няколко пъти на ден.

Как да разграничим реалните контракции на труда от контракциите при обучение

Как да различа фалшивите контракции от реалните пренатални контракции? Много просто:

 • тренировъчните контракции са нередовни;
 • интервалите от време между тях не са циклични;
 • фалшивите контракции са лесни за спиране чрез промяна на положението на тялото или вземане на душ;
 • шийката на матката не се отваря;
 • постепенно подобни контракции изчезват напълно.

Контракциите, предвестниците на раждането, напротив, са редовни и се повтарят през равни интервали от време, които постепенно намаляват. В същото време самите контракции стават по-дълги във времето. Те продължават до раждането на бебето. Трудовите контракции са болезнени и промяната на позата не помага за облекчаване на гърчовете. Шийката на матката постепенно се отваря.

Фалшивите контракции, които се появяват след 38-та седмица на бременността, понякога е трудно да се разграничат от реалните, но акушер-гинеколозите съветват да се успокоят и да не се паникьосват: според статистиката жената винаги себе си и със 100% точност разбира, че раждането започва. Многородовите хора обикновено нямат такива въпроси относно тренировъчните контракции..

Какво да правите по време на тренировъчни пристъпи

Какво трябва да направи бъдещата майка по време на тренировъчните контракции, особено ако те й пречат? Използвайте следните съвети:

 • Променете позицията на тялото си - седнете, обърнете се към Бог, легнете по гръб. Най-важното е, че се чувствате комфортно.
 • Вървете малко по улицата или къщата, движете се плавно и бавно.
 • Вземането на топъл душ е чудесен начин да прекратите тренировъчните си контракции..
 • Отидете до тоалетната, изпразнете пикочния мехур.
 • Пийте тиха вода, плодови напитки.
 • Починете си от контракциите - заемете се с любимите си хобита, слушайте музика или четете.
 • Опитайте се просто да игнорирате фалшивите контракции.

Направете следните дихателни упражнения:

 • Духнете свещите - вдишайте дълбоко през носа и след това издишайте през устата. Вдишайте бавно и издишайте рязко и бързо..
 • Дишайте като куче - плитки бързи вдишвания и издишвания по време на контракция. Не дишайте по този начин повече от 30 секунди, за да не започне замаяност.
 • Спестете дъх - по време на свиването издишайте бавно и след това поемете дълбоко пълно въздух. след това, след края на схватката, упражнението се повтаря.

Кога да посетите лекар?

Ако изпитвате нормални тренировъчни контракции, не трябва да изпадате в паника и да бягате на лекар, но трябва да се консултирате със специалист в следните случаи:

 • значителна болка в кръста и кръста;
 • кървави проблеми;
 • кървене;
 • водни листа;
 • крампи и болезнени контракции;
 • гадене и диария;
 • плодът започна да се движи забележимо по-малко.

Видео за фалшиви и раждащи контракции

Предлагаме ви да гледате видеоклип, в който специалист споделя своите знания за контракциите при обучение, как те се различават от контракциите на труда. За тези, които се готвят да раждат за първи път, такива знания ще бъдат много полезни..

10 факти за тренировъчни битки

Някои от нас, преди бременността, никога не са чували за тренировъчни битки, освен, че приятели, които вече са станали майки, са просветлени. Но дори и за онези, които са знаели за „генералната репетиция“ преди раждането, появата на тренировъчните контракции често е изненада, плаши и ги кара спешно да напуснат всички дейности и да отидат в болницата, дори ако предварителната дата на раждане е само няколко седмици по-късно..

Какво е това, тренировъчни битки? Защо се появяват, имат ли всички и как да различа фалшива аларма от бойна аларма?

Теория

Теоретичните знания са нещо добро и необходимо, за да си представим поне в общи линии какво се случва. Затова нека започнем с теорията..

Първо, нека разберем терминологията. Тренировките, фалшивите контракции или контракциите на Бракстън-Хикс (кръстени на гинеколога, който ги описва за първи път през далечния 19-ти век) са всичко за тях, точно тези „репетиционни“ моменти. Контракциите, които се появяват в края на бременността, се наричат ​​предвестници..

Всички тези различни имена означават едно и също нещо и представляват подготовката на матката (която, както всички знаят, мускулен орган) за трудната работа напред. Мускулите могат и трябва да се тренират. Така че матката се обучава да прави всичко, което се изисква от нея в точното време. Подобна „репетиция“ не бива да плаши бъдещата майка. Затова нека разберем точка по точка как и какво се случва по време на тренировъчни битки, така че по-късно, когато всичко започне, да не изпадаме в паника..

Факт номер 1

Тренировъчните контракции се чувстват като периодична болка по време на менструацията. Освен това много (но далеч не всички) бъдещи майки установяват, че ако менструацията им обикновено е болезнена, тогава фалшивите контракции също са силни.

Какво друго, освен неприятни усещания, подобни на менструални болки, жената може да почувства или да види дали има фалшиви контракции:

 • коремно напрежение, подобно на крампи, в различни части на корема (горна, долна или дори по-близо до слабините), но не всички наведнъж
 • по време на тях матката се усеща лесно, тя, както често казват, "се превръща в камък"
 • понякога можете да видите ясните контури на напрегната матка
 • постепенно настъпва „избледняване“ на контракциите, намаляване на тяхната интензивност (докато силата на пренаталните контракции обикновено се увеличава само)

Факт номер 2

Най-често тренировъчните контракции се случват сутрин и вечер, въпреки че, разбира се, не винаги и изобщо не. Освен това, ако контракциите започнаха вечерта, то през нощта те обикновено отшумяват и сутрин могат да се възобновят отново.

Продължителността на периода на фалшивите контракции обикновено не надвишава два до три часа, но има и изключения от това правило. Какво да правим - всички сме различни и женското тяло, както отбеляза един от православните свещеници, може да се сравни с най-сложния компютър, докато мъжкият в смешното си изражение е просто пишеща машина.

Факт номер 3

Не всички жени са изправени пред тренировъчни контракции. Или по-скоро не всички ги усещат. Тъй като честотата, интензивността, продължителността на контракциите, както и индивидуалният праг на болката, са различни за всеки. Следователно, някои бременни жени могат да ги почувстват след 20 седмици, други едва по-близо до края на деветмесечното чакане, а трети дори не знаят какво е това..

Така че не се притеснявайте, ако нещата непрекъснато се насочват към „шоу“ и все още няма „генерална репетиция“. Шансовете са, че просто не усещате фалшиви контракции..

Факт номер 4

Въпреки че често е възможно да се прочете в специална литература, че тренировъчните контракции не причиняват много дискомфорт на бременните жени, много майки са категорично несъгласни с това далеч от безспорно твърдение..

Фалшивите контракции често са доста дълги и силни. Те са в състояние да изтощават дори много упорити и позитивни бъдещи майки. И ако ще раждате за първи път, тогава може да ги приемете за реални контракции. Ето защо, ако се съмнявате, отидете на лекар или се обадете на линейка. Няма от какво да се срамувате. Ако изчакате второто, третото и така нататък дете - и без лекари ще разберете какво е какво. Междувременно нямате опит по този въпрос и е по-добре да не рискувате. Нека експертите да ви успокоят.

Факт номер 5

Да, тренировъчните контракции са напълно нормални, но ако те се удължават (повече от 3 - 4 часа подред) и ви изтощават, тогава определено трябва да кажете на Вашия лекар за тях. Може би това е симптом на някакъв проблем..

Факт номер 6

Трудно е да се предскаже появата на тренировъчни контракции. Забелязано е обаче, че те често се появяват:

 • с пълен пикочен мехур (така че се опитайте да не го бутате твърде далеч)
 • след опитен оргазъм или по време на активен сексуален живот
 • ако бъдещата майка е стресирана
 • с тежки физически натоварвания, които бременната жена изпитва
 • в случаи на обезводняване на майката

Въпреки че, разбира се, всичко е индивидуално. Това, което кара приятелките ви или дори сестра ви да започнат тренировки, може да не окаже никакъв ефект върху вас. Просто се опитайте да наблюдавате вашите усещания и може би ще можете да уловите връзката между някои от вашите действия и последващото начало на тренировъчни битки.

Факт номер 7

Мнозина се страхуват, че свиквайки с тренировъчните битки, те просто няма да разберат, когато става въпрос за бизнес..

Не се безпокой! Трудно е да се объркат предшествениците (дори и да са доста силни) с истинските. Но и вие не бива да се отпускате. В крайна сметка тренировъчните контракции може да се превърнат в пренатални. Ето защо, дори ако фалшивите или предшествените контракции са станали нещо обичайно и обичайно за вас, все пак слушайте тялото си, обърнете внимание на честотата, продължителността и редовността на контракциите.

Факт номер 8

Можете да различите тренировъчните контракции от началото на раждането по следните характеристики:

 • интервали между контракциите с различна продължителност
 • контракциите са нередовни
 • често усещанията за болка намаляват или дори изчезват съвсем с промяна в положението на тялото; опитайте се да легнете, ако сте седели или стоите, или се изправете и се разходете, ако, напротив, легнете

Факт номер 9

Фалшивите контракции могат да донесат много неприятни минути на бъдещата майка, но са абсолютно безопасни и безболезнени за детето. Така че не се притеснявайте и за бебето..

Факт номер 10

Ако „репетицията“ продължи, макар и с прекъсвания, в продължение на няколко дни, тогава дори най-упоритите и спокойни бъдещи майки започват да се страхуват, че това все още не е тренировка, а началото на раждането. И имат страх да не стигнат до болницата.

Не се притеснявайте, лекарите казват, че тренировките или прекурсорните контракции никога не предхождат бърз (4-5 часа) или бърз (3 часа) труд. Така че определено ще имате време да стигнете до болницата. И това, разбирате ли, вдъхва известен оптимизъм..

Тренировъчни пристъпи. Облекчаване на състоянието

Ако нямате късмет и тренирате тялото преди раждането, противно на уверенията на интелигентните книги за бременни жени, доставяте неприятни усещания и изтощавате, можете да опитате да облекчите състоянието си по следните начини:

 • легнете на лявата си страна или просто се опитайте да намерите удобна позиция, като използвате възглавница за майчинство или обикновени възглавници
 • заемете коляно-лакътна позиция или коленичете до леглото и подпрете ръцете си върху него
 • пийте малко вода, понякога това помага за облекчаване на стреса
 • правете дихателни упражнения, изпробвайте онези дихателни методи, които се препоръчва да се използват по време на раждането (в същото време практикувайте)
 • опитайте се да броите по време на контракции: при вдишване - до четири, при издишване - до шест, необходимостта да се съсредоточите върху броенето отвлича вниманието от мислите за болка
 • Вземи си душ
 • гледайте добър забавен филм

Опитните майки си спомнят, че тези прости методи са помогнали на много от тях и ако не са премахнали напълно неприятните усещания, то поне са ги отвлекли от тях и са им позволили да забравят за дискомфорта за известно време..

Време е - не е време?

Първият признак, че е дошло времето да се премине от тренировка към „изпълнение“, е редовността и редовността на схватките. За един до два часа записвайте честотата на контракциите, тяхната продължителност и интервалите между тях или използвайте специални броячи за контракции, които се предлагат на много сайтове за бъдещи майки. Ако разбирате, че контракциите са редовни, продължителността им се увеличава, а интервалите между тях, напротив, се намаляват - отидете в болницата.

Освен това трябва да се консултирате с лекар, колкото по-скоро, толкова по-добре, ако в допълнение към тренировъчните битки:

 • появи се кърваво отделяне (това може да е симптом на отлепване на плацентата)
 • околоплодната течност се е изляла или е започнала да изтича (информацията в статията „Водна среда“ ще ви помогне да разберете това)
 • детето "утихна", почти не се движи
 • имаше дърпаща болка в гърба, диария или гадене

Така че, бъдете внимателни към себе си, слушайте най-малките промени в тялото си, не бъдете прекалено несериозни по отношение на необичайни сигнали, но не бъдете излишно нервни. И всичко определено ще се оправи.

36 седмица от бременността: предшественици на раждането при първородни и многоплодни, характеристики и разлики.

Остава само един месец преди раждането, но изглежда като цяла вечност. И е трудно да ходиш, да стоиш и дори да лъжеш.

Бих искал да родя възможно най-скоро, но областният лекар забрани дори да мисли за това: бебето трябва да се роди доносено и силно.

Но идва вечер, стомахът започва да се дърпа и да се превърне в камък, желанието да отидете до тоалетната е зачестило и дишането е станало много по-лесно... Какво е това? Началото на раждането? Но все още е рано. Предвестници? И така, кога ще започне истинското раждане и струва ли си да се паникьосвате?

36 седмици бременна при първородни

Само за тези, които се готвят да станат майка за първи път, такъв сценарий дори се вписва в нормата. Освен това, появата на първите предвестници в началото на третия триместър предполага, че тялото активно се подготвя за упорита работа и го прави предварително..

Това ще улесни самия процес на раждане, морално ще подготви жената за появата на бебе и приблизително усещанията, които я очакват. Но! Предвестниците могат да объркат бъдещата майка и неведнъж с всички неща, които я "изпращат" в болницата. Където ще й бъде казано: "Няма да раждате тази седмица, можете да се приберете вкъщи или да останете в болницата, за да наблюдавате състоянието на плода." Но как можете да объркате истинското раждане и предвестниците?

 • Поради липсата на опит, дори безболезнените контракции на Брекстън Хикс (които са чести гости на примипарите в продължение на 36 седмици) могат да причинят значителен дискомфорт.
 • Коремът може да спада постепенно всеки ден или наведнъж. Жената изпитва изместване в центъра на тежестта и внезапна лекота. Но това рядко говори за ранно раждане..
 • Синдромът на гнездене е напълно объркващ, тъй като при някои майки той се активира с появата на две ивици на теста. И заедно с майчиния инстинкт не напуска жената през всичките девет месеца.
 • По-обилното отделяне, както и честото желание да отидете до тоалетната, привличат вниманието към себе си, но ако не са кървави, тогава никой не бърза да се притеснява.

36 седмици в многороден

Когато става въпрос за 36 седмици, тогава при многородовите, ако има предвестници, тогава, за разлика от примипарите, няма да отнеме много време да се изчака началото на раждането. Това изобщо не е модел, но не е рядко явление..

Факт е, че организъм, който вече е "бил в раждане", "запомня" всички действия, мускулите му се разтягат по-бързо, шийката на матката омеква и костите се разминават. Ето защо латентният период, който толкова плаши примипарите със своята продължителност (трябва да признаете, че ходенето с контракции повече от 10 часа и чакането за разкриване - удоволствието е под средното) при многократни раждания е значително намалено.

Същото се отнася и за предшествениците, които трябва да подготвят този организъм за раждането на дете. При първото раждане те ще трябва да работят много, защото бъдещата майка е изцяло „нова“. Тя не знае какво представляват контракциите, обърквайки ги с тренировки, как водата изтича или изтича и за какво говори обилното лигавично отделяне.

При многократно раждане всичко това също присъства, но бъдещата майка вече чака реални контракции, не обръщайки дължимото внимание на предвестниците.

Предвестници на раждането

Според много източници, включително свидетелствата на „очевидци“, предшествениците не зависят от последователността на ражданията. Това означава, че при първородните, че при многородните също излиза вода, стомахът се спуска надолу и излиза лигавица. Единствената разлика е коя седмица всичко се случва (ако изобщо).

Смята се, че по време на първата бременност предвестниците започват да се появяват от края на втория триместър..

През този период може да има толкова много от тях, че почти всяка вечер на бедна жена изглежда, че ражда:

 • фалшиви контракции;
 • изтичане или изтичане на околоплодна течност;
 • излизане от лигавицата;
 • разстроен стомашно-чревен тракт;
 • промяна в цвета и консистенцията на отделяне от външните полови органи.

Многоплодните жени от своя страна вече са запознати с всичко това и ясно си спомнят, че при първото втвърдяване на корема не трябва да отглеждате цялото семейство и да го влачите със себе си в болницата. Те вече чакат истински битки.

Как възниква абдоминалната птоза??

Доста субективен предвестник, тъй като може да бъде незабелязан от самата бременна жена или обратно от личния й лекар, въпреки сериозните аргументи на бъдещата майка.

Ако обаче тя носи първото си дете, тогава стомахът й може да започне да пада няколко седмици преди раждането. Какво не може да се каже за многороден: този предвестник се осъществява ясно в деня на раждането или предния ден. И все още трябва да се опитате да не забелязвате това, тъй като липсата на киселини, промяна в центъра на тежестта (и в резултат на стойка), както и значително облекчение на дишането обикновено дават на жената допълнителен запас от сила и търпение.

Но трябва да се има предвид, че ако коремът падне на 36 седмици, трябва по-внимателно да следите собственото си здраве. Не факт, че утре ще родиш. Но фактът, че е направена значителна стъпка към началото на раждането, не трябва да се пренебрегва.

Фалшиви контракции

Някой дори не ги усеща, за някой причиняват значителен дискомфорт. Но най-важното е, че всяка родила жена е запозната с това явление..

И ако легнете или вземете 1-2 таблетки No-shpa, те напълно изчезват.

Би било уместно да ви посъветваме да изчакате, да си починете и чак тогава да действате. Ако не за едно "но". Примипарата с продължителната си "пасивна фаза" на процеса на раждане може да изчака. Но вече опитните майки няма да имат време да погледнат назад, тъй като тренировъчните битки стават редовни и след кратко време те ще бъдат заменени от мощни опити.

Боли долната част на корема: какво да правя?

36-та седмица е онази повратна точка, когато е твърде рано за раждане, но ако това се случи, бебето ще се роди здраво и ще може доста бързо да навакса бебетата, родени навреме.

Но какво, ако бъдещата майка има болки в долната част на корема? Други симптоми на раждането не се наблюдават.

 • Първо проверете за кървави отделяния. Не забравяйте също така да записвате честотата на движенията на вашето бебе.
 • На второ място, спешно се обадете на линейка или отидете сами на Вашия лекар. Помня! Контракциите не започват с обикновена болка в долната част на корема, така че трябва да се изследвате.
 • Трето, опитайте се да се успокоите, дишайте равномерно и дълбоко. Бавно отивайки в болница, слушайте тялото си: може би червата ви се „разбунтуваха“, провокирайки спазми в долната част на корема. Напълно възможно е, но точна диагноза трябва да бъде поставена от специалист..

Какво се случва с бебе на 36 седмици?

Заедно с гореспоменатите контракции на Бракстън Хикс, абдоминална птоза и дори болезнени усещания, състоянието на детето е това, което на първо място трябва да ви тревожи..

В крайна сметка никой освен майка му не може да почувства тихата му паника, която се проявява с необичайно активно поведение. Или пълната импотентност на трохи, когато не се чува дълго време... Но изобщо не е трудно просто да се запише броят на движенията през последните три часа, да се изслушат движенията. И просто още веднъж посетете антенаталната клиника, за да проверите пулса му.

Всичко ще бъде наред с него, разбира се. Но за това мама трябва да бъде търпелива още малко. Да, трудно е, защото детето вече е около 3 кг. Но това вече е пълноценно бебе и той също мечтае да се срещне с най-скъпия си човек на Земята...

mylacoste.ru

Косата ми е моята магия

Тренировъчни контракции: усещания и симптоми. Тридесет и шеста седмица от бременността: какво развитие, усещания, какво се случва Колко често тренирате контракции на 36 седмици

За бъдещите майки, особено за първи път, бременността е вълнуващ и отговорен момент. Жените се страхуват от раждането и очакват с нетърпение пристигането на бебето. Повечето бременни жени се ръководят от датата на раждане, но е почти невъзможно да се предскаже..

При бременни жени 36-та седмица се характеризира с появата на предшественици на раждането. Признаци, които се появяват през деветия месец, показват, че женското тяло се подготвя за раждане.

Предвестници на раждането: основните признаци

Много жени, особено първородни жени, не знаят нищо за признаците на наближаване на раждането. Промени, които се случват в женското тяло:

 • стомахът пада;
 • честотата на позивите за дефекация и уриниране се увеличава;
 • фалшиви контракции;
 • теглото на майката се стабилизира или намалява;
 • лигавицата запушва;
 • има рязка промяна в настроението.

На 36 гестационна седмица предвестниците на раждането при първородни не се появяват в комплекса, а се появяват само някои от тях. Жените, които раждат за втори или трети път, наблюдават по-ясно признаци на приближаване към раждането.

Тази статия се чете много често:

Жената се готви за раждане, а детето бърза да се роди. 10-20 дни преди началото на раждането, плодът може да промени позицията си в утробата - да се приближи до тазовата област. По това време има значително намаляване на активността на плода..

Повишено желание за дефекация и уриниране

Стомахът потъва, което оказва натиск върху пикочния мехур и червата. В резултат на натиска на матката позивите за уриниране стават по-чести. Бременната жена чувства облекчение на дишането, но в същото време става трудно да ходи и в седнало положение.

Фалшиви контракции

Женската матка се подготвя за раждане и бременната жена е изправена пред фалшиви или трениращи контракции. За първородните жени на 36 седмица бременност това състояние е много страшно и те бързат да стигнат до болницата. Като начало се препоръчва напълно да се отпуснете и да наблюдавате поведението на тялото..

Стабилизиране на теглото

Преди наближаването на раждането се отбелязва стабилизиране на теглото на бременната жена. При жените апетитът намалява или изчезва, отделянето на течности се случва с висока скорост. На 36 гестационна седмица предшествениците на раждането при многородени жени - стабилизирането на теглото или отслабването е по-малко болезнено, тъй като те контролират теглото си.

Разтоварване на лигавицата

За много жени основният предвестник на раждането е преминаването на лигавицата. Много често този симптом се появява няколко дни или 4 седмици преди началото на раждането..

Третият триместър на бременността се характеризира с признаци на наближаване на раждането като промени в настроението, сълзливост и летаргия. Предшественици на раждането, които показват началото на преждевременно раждане:

 • усещане за болезненост в долната част на корема;
 • кърваво отделяне;
 • изтичане на околоплодна течност;
 • схващащи болки.

Такива признаци могат да показват патология или заплаха от прекъсване на бременността..

Също така, гледайте видео на тази тема:

През този период активният растеж на детето продължава в корема на майката. Започвайки от 36 седмици, бременността се счита за доносена и плодът е почти готов за раждане. Тялото „без 5 минути“ на майката развива активна подготовка за предстоящото раждане, което поражда специфични усещания. Като правило чантата до болницата и необходимите документи вече са събрани; жената и нейното семейство предполагат, че важно събитие може да започне всеки момент. Но оптимално бебето все още се нуждае от известно време, за да стане по-силно.

От медицинска гледна точка 36 седмици означава, че са изминали 36 седмици от първия ден на последния менструален цикъл, съответно възрастта на плода вече е 34 седмици.

Акушерска 36 седмица от бременността - това е краят на 8 месеца и началото на деветия, времето, когато целият грандиозен процес на вътрематочно развитие преминава към своя логичен завършек - раждане. Ако вземем предвид средния период на бременност, тогава остава само един месец преди раждането на бебето..

По този начин 36-та седмица от бременността бележи началото на интензивен подготвителен период за раждане и това се отнася както за бъдещата майка, така и за бебето. Забележително е, че бебето в стомаха вече е придобило формата, в която ще бъде видяно при раждането, но неговите органи и телесни системи все още ще узреят през оставащите седмици от престоя в майката.

Симптоми и усещания на 36 седмица от бременността

Този етап е изключително отговорен, но и доста труден в живота на жената. Идва осъзнаването, че бременността не е просто условие, „неизбежно“ за много представителки на жените, но и един вид работа, както и отговорност за нов живот..

Състоянието на бременна жена на 36 седмици далеч не е стабилно: появата на нови неизвестни усещания е характерно (това се отнася за тези, които ще станат майка за първи път). Но дори и при многократна бременност, симптомите могат да се различават от начина, по който са били за първи път в такъв момент. По принцип на 36 седмици бременните жени изпитват и отбелязват следното:

 • Увеличаване на телесното тегло и размера на корема почти ежедневно;
 • Ограничение и скованост на движенията;
 • Чести болки в гърба, усещане за разтягане;
 • Усещане за натиск в перинеума;
 • Повтарящи се нарушения на изпражненията;
 • Силно усещане за движение на плода;
 • Леки замаяност и киселини след хранене;
 • Усещане за по-лесно дишане;
 • Подуване на краката и ръцете;
 • Появата на първите тренировки;
 • Временно "вкаменяване" на корема в резултат на умора или стрес;
 • Изтръпване на крайниците.

Болката, за съжаление, се превръща в неизбежен спътник на бременността на 36 седмица. Значителният размер на плода влияе върху факта, че матката изстисква близките органи на жената, причинявайки дискомфорт. И разтягането в долната част на гърба и долната част на корема се причинява от разтягане на мускулите, които се удължават поради растежа на матката. Да, и вече голямо дете ясно показва своята активност, рита, което далеч не е приятно и дори болезнено. В някои случаи лекарят дори предписва безвредни болкоуспокояващи за бременни жени. Това се прави с цел жената да се чувства повече или по-малко нормална и безпроблемно да се подготви за такива значителни промени в живота си - раждането на дете..

На 36 гестационна седмица (може би по-рано или по-късно) коремът потъва. Хлапето изглежда се готви за скорошно излизане. Сега матката не притиска толкова много диафрагмата, както преди, и следователно дишането на бъдещата майка става много по-малко трудно.

Емоционално жените се чувстват различно на 36 гестационна седмица. Често първородните, изправени пред необичайни усещания в този период, започват да изпитват безпокойство, страх от предстоящото събитие. Има и силно дразнене, причинено от "несръчност", невъзможността да се извършват дори прости действия. Но тези, които се готвят да станат майка за втори или трети път, са обзети от нежност към бебето и може да са тъжни, защото скоро ще премине тяхното специално състояние. Сега за една жена грижата и разбирането от близките са изключително важни.

На 36 седмици трябва много внимателно да слушате тялото си. По това време понякога се проявяват признаци на близко раждане, които включват:

 • Хипертоничност на матката без видима причина;
 • Намаляване на телесното тегло с 0,5-1,5 кг;
 • Честа диария, цялостно прочистване на организма;
 • Спускане на главата на детето до тазовия пръстен (забележимо при ултразвук);
 • Все по-често се посещават тренировъчни срещи;
 • Телесната температура леко се повишава.

И все пак е желателно бебето да стои в стомаха поне седмица-две и да узрее напълно. Разбира се, не може да се спори с природата, но за да се избегне появата на бебе няколко седмици по-рано от датата, трябва да се откаже от сексуалните отношения. В края на краищата сексуалният контакт провокира повишен тонус на матката, което може да доведе до отваряне на раждането на 36 седмици.

Появата на кафеникаво отделяне с кръвни ивици на този етап на носене на трохи е изключително страховито явление, което показва отлепване на плацентата и съответно пряка заплаха за живота на плода. В този случай трябва незабавно да се обадите на линейката. Същите действия трябва да се предприемат, ако е започнало изтичането на околоплодна течност - това е сигнал, че е необходимо ранно раждане.

На 36 гестационна седмица трябва внимателно да наблюдавате появата на вагинално течение. Обикновено те трябва да бъдат прозрачни, вероятно в изобилие, затова се препоръчва да се използват чорапогащници. Промяната в цвета и миризмата на отделяне в подозрителна посока е причина незабавно да информирате лекаря за това. В края на краищата инфекцията вече е напълно безполезна и ако това се случи, тогава гинекологът ще предпише вагинални супозитории, за да премахне неприятностите.

Промени в тялото на жената на 36 гестационна седмица

На 36 седмици коремът става много голям: височината на матката е 36 см, а разстоянието от пъпа до най-високата точка на дъното на матката е 15-16 см. Масата на най-важния орган за носене на плод сега достига 800-850 г, което надвишава първоначалния показател (до бременност) с около 20 пъти.

Понякога коремът при 36 гестационна седмица изобщо не изглежда голям и това се случва, което провокира тревожност. Всъщност, малък корем в последните етапи на повече от половината от ситуациите показва липса на вода или малък размер на плода. Но ако ултразвукът не разкри никакви отклонения, това е вариант на нормата, тъй като зависи от индивидуалните характеристики на телосложението на жената.

Увеличаването на теглото на жената в началото на 9-ия месец на бременността трябва да бъде средно 12-13 кг, но са допустими и незначителни отклонения. По-конкретно, за 36 седмици увеличението е 300-500 г. Ако според състоянието на тялото раждането започне през следващите дни, тогава теглото, напротив, леко ще намалее. Така че има смисъл да се следват показателите.

На този етап се наблюдава постепенно разширяване и омекотяване на тазовите кости, което е придружено от неудобни усещания за бъдещата майка. При преглед от лекар се отбелязва скъсяване и омекотяване на шийката на матката, както и фактът, че църковният канал започва леко да се отваря. Ултразвукът ясно показва намаляване на обема на околоплодните води, специфичното местоположение на бебето в матката.

По това време плодът обикновено вече е в правилната позиция - с главата надолу. Но понякога има тазова и тазово-колянна презентация. В такива случаи се правят опити за „обръщане“ на бебето и ако не са успешни, тогава възниква въпросът за вида на раждането.

На 36 седмица плацентата започва да „старее“ и това е естествен феномен. Така че увяхването на плацентата не е признак, че тя е започнала да се справя зле с възложените функции: органът все още изпомпва 600 мл кръв всяка минута. Но лекарите въпреки това наблюдават степента на зрялост на мястото на детето, за да избегнат развитието на плацентарния глад..

Сред външните явления на 36 гестационна седмица си струва да се отбележи увеличаване на дебелината на линията на косата на краката и ръцете; понякога косата започва да расте дори по корема. Това явление не се случва при всички бременни жени (по-често при тези, които очакват момче) и, между другото, не трябва да предизвиква тревога. Специално "пухкавост" се появява под въздействието на хормони и след раждането всичко се нормализира.

Развитие на плода в 36 гестационна седмица

Бебето вече е подобно по размер на малка диня: теглото му е около 2600-2800 г, дължината му е 45-47 см. Пухкавата коса (лануго), която покриваше тялото му, сега пада; има и активно натрупване на подкожни мазнини, което прави бебето да изглежда закръглено. На главата косата започва да расте интензивно, има натрупване на пигмент, който определя цвета. Отбелязва се и растеж на веждите и ресничките.

На външен вид плодът много прилича на новородено. Той смуче палеца си с удоволствие, сякаш се готви да яде млякото на майка си след раждането. Но докато бременността все още не е стигнала до своя логичен завършек, развитието и усъвършенстването на малкия човек продължава. По-специално, това се изразява в следното:

 • Феталният череп е оформен по такъв начин, че се състои от няколко части, слети в едно цяло от съединителна тъкан. Черепните кости все още са много меки: но това е, което природата е осигурила за лесно преминаване през родовия канал. Черепът ще се втвърди след раждането и дори тогава не веднага.
 • Рефлексите за смучене и хващане достигат доста високо ниво на развитие.
 • Ноктите започнаха да достигат до върховете на пръстите и продължават да растат.
 • Центровете, отговорни за дейността на дихателната и сърдечно-съдовата системи, се приближават към последния етап от своето формиране.
 • Алвеолите на белите дробове на плода са облицовани със сърфактант; това става достатъчно, за да може бебето да диша самостоятелно извън утробата.
 • При печенето се получава интензивно натрупване на желязо.
 • Ушния хрущял придобива плътност.
 • В ход е последният етап на узряване на ендокринната и имунната системи.
 • Сърцето е напълно оформено. Но до момента на раждането той все още ще има допълнителни връзки между големи съдове и камери и все още няма преграда между дясната и лявата част на органа. Пулсът е 120-140 удара в минута.

Бебето в корема на майката на 36 гестационна седмица отлично улавя звуците на външния свят, доколкото слоят на матката и околоплодната течност му позволява. Можете да видите, че плодът започва да се движи по-активно, когато чуе гласа на майката или бащата и дори помни музикални мелодии.

На този етап бебето се научава да поема първите глътки въздух. Сега ноздрите му дишат свободно и преди те бяха затворени със специални тапи. Разбира се, малко околоплодна течност попада в леките трохи, но това не му създава неудобства.

В допълнение, към 36-та седмица от бременността, формирането на репродуктивната система на плода достига етап, подобен на този на бебе, родено в срок. И така, при момчетата тестисите са ясно видими, а при момичетата големите срамни устни са затворени от малките.

Както можете да видите, бебе на 36 седмици теоретично е готово за „излизане“, но останалите 4 седмици ще му бъдат полезни, за да може най-накрая да узрее и да се подготви емоционално за такъв важен процес като раждането.

Хранене в 36 гестационна седмица

На последния етап от бременността е важно да намалите малко калоричното съдържание на диетата, като намалите процента на животински мазнини и лесно смилаеми въглехидрати в нея. Това се дължи на факта, че поради значителното тегло жената значително намалява активността по време на дълги периоди от бременността и следователно сега се нуждае от малко по-малко калории. В същото време няма нужда да се притеснявате за детето: то така или иначе ще вземе всичко, от което се нуждае.

Както и преди, бъдещата майка трябва да яде повече зеленчуци и плодове, но да стои само с уговорката, че е по-добре да се откаже от екзотиката и да включи в менюто тези, които са типични за района.

Също така се препоръчват каши на вода, зеленчукови супи и борш, варена риба и месо, компоти от сушени плодове. За да се избегнат чревни инфекции, които са напълно безполезни през последните седмици на бременността, струва си да премахнете засега от масата морски дарове, суши, консерви, както и всякакви продукти, чиято свежест поражда и най-малкото съмнение.

Има смисъл да се намали значително в диетата или напълно да се откажат от храни като фъстъци, тъмен шоколад, кифли, пушени меса и соленост. Това ще помогне за намаляване на отока и минимизиране на риска от алергични реакции..

На 36 седмица бременност жените трябва да си почиват повече. Това обаче не означава, че трябва да лежите денонощно на дивана: умерено ходене и лека домакинска работа ще бъдат полезни (по това време повечето от тях започват да проявяват така наречения „синдром на гнездене“). Цялата домакинска работа трябва да бъде поверена на съпруга или роднините. В никакъв случай не трябва да се пренапрягате - това може да провокира раждането преди време.

Но въпросите за активността в сексуалния живот се разрешават най-добре след консултация с лекар. Ако няма противопоказания, тогава защо не? Бебето в утробата е надеждно защитено и такива неща не могат да му навредят. Въпреки това, при най-малкия риск ще е необходимо да се откаже от полов акт, защото сега е много критичен период.

За да се намали натоварването на гръбначния стълб, се препоръчва носенето на скоба на 36 седмици, ако това не е правено преди. Изборът трябва да бъде спрян върху неща, които са приятни на допир, както и ясно да се избере превръзката според размера на корема: тя не трябва да седи свободно, но в никакъв случай не трябва да оказва натиск върху стомаха. И за да се сведе до минимум тежестта на стриите, е необходимо да се увеличи дозата на специални агенти и внимателно да се намажат върху стомаха 2-3 пъти на ден..

На 36-та седмица от бременността трябва да посетите лекар в предродилна клиника, да се претеглите и да подадете урина за общ анализ. Ако има поне минимални проблеми с плода, гинекологът дава направление за допълнителен ехографски преглед. Задължително за всички по това време е преминаването на CTG (кардиотокограма), което ви позволява да оцените сърдечната дейност на плода, както и неговата двигателна активност.

Между другото, от 36 седмици се препоръчва да се изчислява самостоятелно броят на движенията на бебето. Ако за 12 часа са 10 или повече, значи всичко е наред. Но неочакваното намаляване на броя на движенията е добра причина за допълнителни прегледи на бременна жена. Всъщност на този етап основната цел е безопасно да информира бебето, подготвяйки се за раждане с цялата отговорност.

Съжаляваме, че информацията не ви е била полезна.!

Ще се опитаме да се подобрим!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

Настъпи 36-та седмица от бременността (това са почти осем месеца и половина по акушерски стандарти). Ако преждевременното раждане не се е случило и бъдещата майка продължава да носи плода под сърцето си, страхотно!

В края на краищата, от момента на преминаване на този етап, бебето се счита за доносено.

Какво се случва с бебето

Колкото по-дълго плодът стои в корема на майката, толкова по-добре.

Вярно е, че това също има своя собствена рамка, защото бебе, родено по-късно от 40 седмици, се счита за отложено. Тогава са възможни редица неприятни последици..

Например бебе с наднормено тегло или костите на черепа ще станат по-трудни от необходимото, за да преминат през родовия канал.

 • Теглото на плода сега е 2700 грама, но тази седмица разпространението на този показател за различни бебета може да бъде огромно. Някой се приближава до границата от 4 кг, а някой е достигнал 2,5 килограма - тук всичко е индивидуално.

Теглото на бебето се определя до голяма степен от диетата на майката и наследствеността.

 • Височината на бебето вече е около 48 см.
 • Плодът е изцяло оформен и готов за раждане..
 • Процесите, свързани с образуването на нови връзки, продължават да се случват в мозъка..
 • Желязото се натрупва в черния дроб.
 • Бебето се подготвя активно за смучене на гърдата, упражнява върху собствените си пръсти - смуче пръстите на ръцете и краката си.

Плодът е доста готов за раждане, но никой няма да ви каже точния момент на раждането му.

По принцип жените раждат, без да чакат 40 седмици, но точно в определеното от лекаря време, раждането се случва само при всяка двадесета майка.

И когато има близнаци в корема, шансът да стигнете до границата на 40 седмици е малък: при многоплодна бременност само няколко успяват. Близнаците предпочитат да се раждат от 34 до 36 години.

Хлапето е на "старт".

 • Плодът е неактивен (около 10 движения за 12 часа), тъй като в матката тя е тясна.
 • В повечето случаи бебето се поставя с главата надолу..

Ако на ултразвука са ви казали, че сте избрали бебето, вероятността нещо да се промени в бъдеще е практически нулева.

Когато с близнаци едното дете е в главна форма, а другото, например, в напречно предлежание, тогава второто бебе може да пренареди дори по време на раждането..

В края на краищата, след раждането на първото бебе, „безпрецедентни пространства“ изведнъж се отварят преди второто, което ви позволява да направите обратен завой.

Какво става с мама

Какви чувства изпитва една жена в началото на 37 седмици?

 • На първо място, много хора изпитват невероятна умора..
 • И гледайки се в огледалото, те често мислят за методи за връщане на предишната фигура, когато раждането вече е отзад и теглото може да се коригира.
 • Най-вероятно страхът от раждане отстъпи на желанието да вземете бебето възможно най-скоро.
 • Понякога мнозина започват да изпитват все повече и повече ужас от бъдещето: страхуват се за здравето на трохите, мислят за възможните последици за бебето и усложненията, съпътстващи раждането.

Майката, която развива близнаци в стомаха си, най-вече ще бъде засегната от такъв прилив на емоции, тъй като лекарите не спираха да й говорят за големите рискове или жена, която забременя късно, имаше патологии, имаше наднормено тегло.

Опитайте се да излезете от този порочен кръг: по време на бременност трябва да мислите за доброто. Не забравяйте: плодът реагира на вашите емоции.

Точно сега, по-близо до 37-та седмица, по-добре е да не четете в интернет истории за това как е минало раждането на другите: воля-неволя, ще изпробвате ситуации за себе си.

 • Височината на очното дъно на матката остава същата - 36 см, броейки от срамната симфиза.

Ако все още има място за израстване, може да се добави още един сантиметър.

 • Обиколката на талията е около 100 cm.

Навеждането с корем като този е трудно, така че по-добре се научете как да клякате правилно..

Ако имате близнаци под сърцето си, а не един плод, има голям шанс да не можете да станете от това положение без чужда помощ.

 • Тегло: увеличение в сравнение с първоначалното тегло ще бъде около 13 кг. Подобно увеличение се счита за оптимално и е нежелателно да напълнявате повече..

В случай на близнаци дори само ходенето става трудно: теглото на майката може да се увеличи с 16-18 кг. В повечето случаи такива майки по това време се държат в болница.

Разпределения

 • Обикновено те трябва да са лигави в консистенция..
 • Цветът е розов, просто светъл, което между другото е знак за предстоящо раждане.

Голямо количество кафяво отделяне от своя страна показва наличието на някакви усложнения, например отлепване на плацентата.

След това трябва спешно да потърсите медицинска помощ. По същия начин, в случай на подозрение за изтичане на вода (течен воден разряд).

Освен това си струва да се притеснявате, когато изхвърлянето има подсирена консистенция, съдържа гной. В перинеума се усеща сърбеж или парене.

В този случай вероятността от развитие на инфекция в гениталния тракт е висока, което може да засегне плода..

Гнезден синдром - предвестници на труда

Тази седмица голям корем постоянно напомня за себе си, дори и най-лекият товар е труден.

Теглото на мама вече е достигнало почти максимално допустимата стойност по време на бременност - в резултат тя страда от задух, тежест в краката и болки в гърба.

Въпреки това е по-близо до 37-та седмица, малко преди началото на раждането, почти всяка жена има така наречения синдром на гнездене..

Изразен в желанието да подредите гнездото си преди пристигането на бебето.

Бременна жена, натежала на краката си, въпреки увеличеното тегло и други „наслади“ от бременността, започва неуморно да се мие, да започва ремонти и пренареждания.

Но не бъдете прекалено усърдни, защото всяко натоварване може да провокира началото на раждането.

Важно е да не се довеждате до пълна липса на сили и раждането може да започне през седмицата..

Само си представете: в момента, в който се появят първите контракции, вие ще бъдете като изцеден лимон. А за раждането на бебе ще са необходими много усилия..

Следователно разпределете работата равномерно и не забравяйте да спите достатъчно.!

Смята се, че по-близо до началото на 37 седмици синдромът е един от предвестниците на раждането. Вярно е, че няма физиологичен характер, а по-скоро психологически.

След развитието на редица процеси, тялото, усещайки близко раждане, дава сигнал на мозъка ви да се подготви.

Фалшиви и истински контракции: как да се различи

Тази седмица, поддавайки се на емоции, много бременни жени неочаквано стигат до заключението: те бързо развиват трудова дейност, изпитват контракции.

И решението на лекаря в родилния дом, където те се втурнаха в пълна бойна готовност, е просто шокиращо за тях: имаше фалшива тревога, но все още е далеч от раждането..

И това, трябва да кажа, може да се случи повече от веднъж.

Защо се случва това?

 • Първо, сега се "приближавате" до седмица 37, вие сте на върха на очакванията. Следователно, всяка промяна в тялото в даден момент може да се тълкува в полза на започващ труд..
 • На второ място, фалшивите контракции неволно предполагат края на бременността.

Фалшивите контракции, научното наименование за контракцията на Бракстън-Хикс, е особено изразено в края на 36 седмици. А за тези, които очакват близнаци, малко по-рано.

Разбира се, те приличат на истински битки, но има много моменти, които ги отличават един от друг:

 • по време на false, интервалите между тях ще бъдат различни. В родовите те се появяват на равни интервали, които постепенно се намаляват;
 • истинските контракции постепенно се усилват и удължават, фалшивите в този смисъл са по-„постоянни“, тоест невъзможно е да се види динамика в тяхното развитие, всъщност няма развитие като такова;
 • фалшивите контракции не могат да причинят дилатация на маточната шийка, докато „истинските“ контракции са предназначени да направят точно това
 • в случай на „фалшива аларма“ можете лесно да заспите, но ако контракциите все още са верни, определено няма да можете да направите това;
 • отделянето не придружава контракциите на Брекстън-Хикс, а с наближаващо раждане с реални контракции на матката (точно в началния етап), дори зацапване е напълно възможно;
 • за разлика от истинските, те могат да спрат, ако бременна жена си вземе душ или си почине малко.

Често обаче има случаи, когато на 36 седмица фалшивите контракции на матката постепенно се развиват в истински с бързото развитие на раждането.

Ето защо, за да разпознаете все още началото на раждането, бъдете внимателни към чувствата си и преди всичко се доверете на себе си.

Понякога лекарите не разбираха веднага, че раждането е точно зад ъгъла, въпреки че бъдещата майка усещаше: „X час“ наближава.

Повярвайте ми, дори първоначалната жена веднага разбира точния момент, когато остават само няколко часа преди да се срещне с бебе.

Те дори усещат контракции за първи път в живота си, като избягват усещанията от тренировъчните контракции. И това се случва например, ако майката е била с наднормено тегло дори преди бременността.

 • Носенето на пренатална скоба по-близо до 37 седмици става необходимост.

Той не само облекчава кръста, но и задържа корема, а също така позволява на бременната жена да намали дискомфорта, когато започват тренировъчните контракции.

Превръзката е особено полезна за тези, от които се очаква да имат близнаци: без нея теглото на бременната жена ще бъде преразпределено, така че гърбът й ще бъде много болен.

Може би този аксесоар ще намали и броя на стриите, които по това време могат да се появят на кожата..

Продължавайте да използвате кремове като сега кожата на корема е опъната почти до максимум, което я прави суха и склонна към образуване на нови стрии.

 • Не забравяйте да контролирате теглото си, като ограничите апетита си.

Внимавайте, защото излишните килограми при раждане само ще усложнят ситуацията..

: плодът няма да страда от това, а напротив, всичко ще има само полза.

Започвайки от 36 гестационна седмица, раждането е точно зад ъгъла, може да се каже - домашният участък. Може да продължи както много кратко, така и до 4-6 седмици. Детето е достатъчно оформено и ако се роди, вече ще може да поддържа живота самостоятелно. Що се отнася до бъдещата майка, само 36 седмици от бременността е времето за предвестници на раждането..

Предвестници на раждането на 36 гестационна седмица

Деветият месец на бременността се характеризира с факта, че основният фокус на женското тяло не е насочен към поддържането на бременността, а към подготовката за раждане. Следователно предвестниците на раждането, които се появиха на 36 седмици, са своеобразна генерална репетиция преди предстоящото събитие..

И така, какви са всички те еднакви, тези предшественици и как да ги различим от началото на истинския труд:

 1. Пролапс на корема. Това се дължи на омекотяването на долния сегмент на матката. Бебето слиза надолу, притискайки главичката към малкия таз. Този предвестник улеснява малко живота на бъдещата майка, защото сега става по-лесно да се диша, не толкова мъчително. След понижаване на корема могат да се появят болезнени болки в долната част на корема, както и стрелящи болки в перинеума и краката. Детето става по-малко активно. Това се счита за съвсем нормално, тъй като главата вече е фиксирана и можете да движите само ръцете и краката..
 2. Изхвърляне на лигавицата. За повечето жени предвестник на раждането в 36 гестационна седмица е преминаването на лигавицата. По време на носенето на бебето тя служи като вид бариера срещу различни инфекции, попадащи в матката. И сега, времето дойде - коркът излиза под формата на бучка кафява слуз с кръвни ивици или на части с размазващи секрети. Най-често това се случва няколко дни преди раждането, но има случаи, както и няколко седмици. Ако имате задръстване на 36 гестационна седмица, не бързайте да отивате в болница, раждането може да не започне дълго време.
 3. Намаляване на теглото. Тема, която тревожи всяка бременна жена, е наддаването на тегло. Когато за пореден път стъпите на кантара и не можете да разберете къде са тези все още натрупани килограми, няма съмнение: в близко бъдеще трябва да очаквате раждането на вашите трохи. Стабилизирането или намаляването на теглото е свързано с активна подготовка на тялото, а именно премахване на излишната течност.
 4. Емоционалното състояние може да се определи като нестабилно. Нервно напрежение, страх от раждане на фона на хормонални промени си вършат работата. Емоционалните изблици се редуват с апатия и плач за кратък период от време. Това е напълно нормално състояние за жена, която е на път да стане майка..
 5. По-често уриниране и изхождане. Това може да се отдаде и на предвестниците на раждането на 36 седмици. Отново, това е свързано с абдоминален пролапс, който притиска пикочните пътища и червата и с прочистването на организма преди раждането.
 6. Най-често заблуждаващият предвестник е фалшив труд. Несъмнено една многородна жена веднага ще може да ги различи от истинските. Но една жена, която се подготвя за раждане за първи път, те сериозно алармират. Основната разлика между тренировъчните битки и реалните е тяхната нередовност и интервалът между тях не намалява. Освен това те са почти безболезнени и ако се отпуснете и си починете, те изчезват съвсем. Какво не може да се каже за реалното.

Такива предвестници на раждането може да срещне жена на 36 гестационна седмица..