Някои от нас, преди бременността, никога не са чували за тренировъчни битки, освен, че приятели, които вече са станали майки, са просветлени. Но дори и за онези, които са знаели за „генералната репетиция“ преди раждането, появата на тренировъчните контракции често е изненада, плаши и ги кара спешно да напуснат всички дейности и да отидат в болницата, дори ако предварителната дата на раждане е само няколко седмици по-късно..

Какво е това, тренировъчни битки? Защо се появяват, имат ли всички и как да различа фалшива аларма от бойна аларма?

Теория

Теоретичните знания са нещо добро и необходимо, за да си представим поне в общи линии какво се случва. Затова нека започнем с теорията..

Първо, нека разберем терминологията. Тренировките, фалшивите контракции или контракциите на Бракстън-Хикс (кръстени на гинеколога, който ги описва за първи път през далечния 19-ти век) са всичко за тях, точно тези „репетиционни“ моменти. Контракциите, които се появяват в края на бременността, се наричат ​​предвестници..

Всички тези различни имена означават едно и също нещо и представляват подготовката на матката (която, както всички знаят, мускулен орган) за трудната работа напред. Мускулите могат и трябва да се тренират. Така че матката се обучава да прави всичко, което се изисква от нея в точното време. Подобна „репетиция“ не бива да плаши бъдещата майка. Затова нека разберем точка по точка как и какво се случва по време на тренировъчни битки, така че по-късно, когато всичко започне, да не изпадаме в паника..

Факт номер 1

Тренировъчните контракции се чувстват като периодична болка по време на менструацията. Освен това много (но далеч не всички) бъдещи майки установяват, че ако менструацията им обикновено е болезнена, тогава фалшивите контракции също са силни.

Какво друго, освен неприятни усещания, подобни на менструални болки, жената може да почувства или да види дали има фалшиви контракции:

 • коремно напрежение, подобно на крампи, в различни части на корема (горна, долна или дори по-близо до слабините), но не всички наведнъж
 • по време на тях матката се усеща лесно, тя, както често казват, "се превръща в камък"
 • понякога можете да видите ясните контури на напрегната матка
 • постепенно настъпва „избледняване“ на контракциите, намаляване на тяхната интензивност (докато силата на пренаталните контракции обикновено се увеличава само)

Факт номер 2

Най-често тренировъчните контракции се случват сутрин и вечер, въпреки че, разбира се, не винаги и изобщо не. Освен това, ако контракциите започнаха вечерта, то през нощта те обикновено отшумяват и сутрин могат да се възобновят отново.

Продължителността на периода на фалшивите контракции обикновено не надвишава два до три часа, но има и изключения от това правило. Какво да правим - всички сме различни и женското тяло, както отбеляза един от православните свещеници, може да се сравни с най-сложния компютър, докато мъжкият в смешното си изражение е просто пишеща машина.

Факт номер 3

Не всички жени са изправени пред тренировъчни контракции. Или по-скоро не всички ги усещат. Тъй като честотата, интензивността, продължителността на контракциите, както и индивидуалният праг на болката, са различни за всеки. Следователно, някои бременни жени могат да ги почувстват след 20 седмици, други едва по-близо до края на деветмесечното чакане, а трети дори не знаят какво е това..

Така че не се притеснявайте, ако нещата непрекъснато се насочват към „шоу“ и все още няма „генерална репетиция“. Шансовете са, че просто не усещате фалшиви контракции..

Факт номер 4

Въпреки че често е възможно да се прочете в специална литература, че тренировъчните контракции не причиняват много дискомфорт на бременните жени, много майки са категорично несъгласни с това далеч от безспорно твърдение..

Фалшивите контракции често са доста дълги и силни. Те са в състояние да изтощават дори много упорити и позитивни бъдещи майки. И ако ще раждате за първи път, тогава може да ги приемете за реални контракции. Ето защо, ако се съмнявате, отидете на лекар или се обадете на линейка. Няма от какво да се срамувате. Ако изчакате второто, третото и така нататък дете - и без лекари ще разберете какво е какво. Междувременно нямате опит по този въпрос и е по-добре да не рискувате. Нека експертите да ви успокоят.

Факт номер 5

Да, тренировъчните контракции са напълно нормални, но ако те се удължават (повече от 3 - 4 часа подред) и ви изтощават, тогава определено трябва да кажете на Вашия лекар за тях. Може би това е симптом на някакъв проблем..

Факт номер 6

Трудно е да се предскаже появата на тренировъчни контракции. Забелязано е обаче, че те често се появяват:

 • с пълен пикочен мехур (така че се опитайте да не го бутате твърде далеч)
 • след опитен оргазъм или по време на активен сексуален живот
 • ако бъдещата майка е стресирана
 • с тежки физически натоварвания, които бременната жена изпитва
 • в случаи на обезводняване на майката

Въпреки че, разбира се, всичко е индивидуално. Това, което кара приятелките ви или дори сестра ви да започнат тренировки, може да не окаже никакъв ефект върху вас. Просто се опитайте да наблюдавате вашите усещания и може би ще можете да уловите връзката между някои от вашите действия и последващото начало на тренировъчни битки.

Факт номер 7

Мнозина се страхуват, че свиквайки с тренировъчните битки, те просто няма да разберат, когато става въпрос за бизнес..

Не се безпокой! Трудно е да се объркат предшествениците (дори и да са доста силни) с истинските. Но и вие не бива да се отпускате. В крайна сметка тренировъчните контракции може да се превърнат в пренатални. Ето защо, дори ако фалшивите или предшествените контракции са станали нещо обичайно и обичайно за вас, все пак слушайте тялото си, обърнете внимание на честотата, продължителността и редовността на контракциите.

Факт номер 8

Можете да различите тренировъчните контракции от началото на раждането по следните характеристики:

 • интервали между контракциите с различна продължителност
 • контракциите са нередовни
 • често усещанията за болка намаляват или дори изчезват съвсем с промяна в положението на тялото; опитайте се да легнете, ако сте седели или стоите, или се изправете и се разходете, ако, напротив, легнете

Факт номер 9

Фалшивите контракции могат да донесат много неприятни минути на бъдещата майка, но са абсолютно безопасни и безболезнени за детето. Така че не се притеснявайте и за бебето..

Факт номер 10

Ако „репетицията“ продължи, макар и с прекъсвания, в продължение на няколко дни, тогава дори най-упоритите и спокойни бъдещи майки започват да се страхуват, че това все още не е тренировка, а началото на раждането. И имат страх да не стигнат до болницата.

Не се притеснявайте, лекарите казват, че тренировките или прекурсорните контракции никога не предхождат бърз (4-5 часа) или бърз (3 часа) труд. Така че определено ще имате време да стигнете до болницата. И това, разбирате ли, вдъхва известен оптимизъм..

Тренировъчни пристъпи. Облекчаване на състоянието

Ако нямате късмет и тренирате тялото преди раждането, противно на уверенията на интелигентните книги за бременни жени, доставяте неприятни усещания и изтощавате, можете да опитате да облекчите състоянието си по следните начини:

 • легнете на лявата си страна или просто се опитайте да намерите удобна позиция, като използвате възглавница за майчинство или обикновени възглавници
 • заемете коляно-лакътна позиция или коленичете до леглото и подпрете ръцете си върху него
 • пийте малко вода, понякога това помага за облекчаване на стреса
 • правете дихателни упражнения, изпробвайте онези дихателни методи, които се препоръчва да се използват по време на раждането (в същото време практикувайте)
 • опитайте се да броите по време на контракции: при вдишване - до четири, при издишване - до шест, необходимостта да се съсредоточите върху броенето отвлича вниманието от мислите за болка
 • Вземи си душ
 • гледайте добър забавен филм

Опитните майки си спомнят, че тези прости методи са помогнали на много от тях и ако не са премахнали напълно неприятните усещания, то поне са ги отвлекли от тях и са им позволили да забравят за дискомфорта за известно време..

Време е - не е време?

Първият признак, че е дошло времето да се премине от тренировка към „изпълнение“, е редовността и редовността на схватките. За един до два часа записвайте честотата на контракциите, тяхната продължителност и интервалите между тях или използвайте специални броячи за контракции, които се предлагат на много сайтове за бъдещи майки. Ако разбирате, че контракциите са редовни, продължителността им се увеличава, а интервалите между тях, напротив, се намаляват - отидете в болницата.

Освен това трябва да се консултирате с лекар, колкото по-скоро, толкова по-добре, ако в допълнение към тренировъчните битки:

 • появи се кърваво отделяне (това може да е симптом на отлепване на плацентата)
 • околоплодната течност се е изляла или е започнала да изтича (информацията в статията „Водна среда“ ще ви помогне да разберете това)
 • детето "утихна", почти не се движи
 • имаше дърпаща болка в гърба, диария или гадене

Така че, бъдете внимателни към себе си, слушайте най-малките промени в тялото си, не бъдете прекалено несериозни по отношение на необичайни сигнали, но не бъдете излишно нервни. И всичко определено ще се оправи.

Тренировъчни контракции

Тренировъчни контракции по време на бременност

Тренировъчните контракции по време на бременност са често явление, но те могат да бъдат доста изтощителни, тъй като понякога неприятните усещания продължават няколко часа или дори дни. Но много лекари вярват, че изтощителните, чести тренировъчни контракции могат да доведат до фетален дистрес в резултат на липсата на кислород. Поради тази причина, ако жената е хоспитализирана в болница, тя редовно ще се подлага на CTG и ще наблюдава кръвния поток на детето на доплер ултрасонография. Ако симптомите на тренировъчните контракции са изразени, жената може да бъде облекчена от спазмите с лекарства. Това изобщо не е опасно, противно на общоприетото схващане. И това няма да доведе до слабост в раждането. По този начин лекарите не забавят началото на раждането, а напротив, допринасят за бъдещото им нормално протичане. Знаейки колко продължават тренировъчните битки и това, за да бъдем точни, до 240 часа, тези действия са съвсем логични.

Признаци и разлики от реалните

1. Появяват се по всяко време на деня, са нередовни, болката не се увеличава. Може да са чести или редки.

2. Главата на плода (с предлежание на главата) остава подвижна, не навлиза напълно в таза на майката.

3. Структурните промени в маточната шийка не провокират тренировъчните контракции преди раждането. Ако лекарят прегледа, той ще види неподготвена шия, плътна, с или с минимално разкриване.

4. Наблюдава се маточна хипертоничност. Вярно е, че се отстранява доста лесно в повечето случаи от спазмолитик. Понякога се случват и болезнени тренировъчни контракции, но в този случай е по-добре да се доверите на лекарите. Те ще помогнат за облекчаване на тонуса с по-ефективни средства и ще ви кажат точно какви тренировъчни контракции причиняват усещания и какво можете да почувствате, когато раждането наближи. Как да не пропуснете този момент, да не закъснеете за болницата, ако по това време жената е вкъщи.

5. Жената изпитва голямо вълнение. И това вълнение не е добро. Ето защо на всички жени без изключение в болниците се предписват леки успокоителни, а понякога и по-тежка артилерия под формата на "Relanium".

6. Въпреки че тренировъчните контракции се различават по слабост от реалните контракции, понякога те водят до отделяне на околоплодната течност. И тогава не можете да чакате повече. Лекарите провокират узряването на шийката на матката и започват раждане с лекарства, ако независимото начало се забави. Могат ли тренировъчните контракции да се превърнат сами в истински, без помощта на лекарите. Да, това е възможно, особено ако бременността е вече доносена, но в случай на съществуващо разкъсване на околоплодната течност, лекарите няма да чакат самото начало на раждането. В крайна сметка жената през този период има много висок риск от проникване на различни инфекциозни патогени в матката на детето.

Тренировъчните контракции започват приблизително на 30 седмици. Често те се появяват, когато тялото не е твърде удобно, вълнение, докато се движите. Често тонът се провокира просто от хоризонталното положение на тялото, тъй като притиска долната куха вена. Появяват се осезаеми тренировъчни контракции на Бракстън-Хикс, понякога болка. За дете това положение на тялото на майката е опасно поради появата на хипоксия. Не трябва да спите и да лежите по гръб, когато коремът ви вече е с осезаем размер. За да предотвратите спането по гръб през нощта, можете да си легнете със специална възглавница за бременност. Жената ляга отстрани, слага тази възглавница под гърба си и поставя другия й край между краката си. Възглавницата за бременни жени има удължена форма и позволява подобни манипулации.

Когато започват тренировъчните контракции, лекарите съветват да не се паникьосвате. Можете просто да опитате да заспите или да вземете топла вана. Ваната не е забранена, ако лигавицата и амниотичната течност са на мястото си. Можете да вземете спазмолитик. Друго много просто и ефективно средство е уринирането. Често пълният пикочен мехур компресира матката и по този начин води до нейния тонус.

Помнете предварително как да различавате фалшивите контракции от реалните, за да не се объркате в решаващ момент. Но дори контракциите да са нередовни, но просто се чувствате зле, главата ви боли, налягането се повишава, мухите проблясват пред очите ви - трябва спешно да се обадите на линейка.

Как да разпознаем и различим тренировъчните контракции от реалните и какви са основните им разлики: как изглеждат, колко дълго продължават, ако са болезнени

Всяка бременна жена, чието чакане приключва, трябва да разбере как да не бърка тренировъчните контракции с реални, как да реагира правилно на тях и какво може да се нарече отклонение от нормата..

 1. Тренировъчни контракции: какви са те и как да реагирате на тях
 2. Какво представляват тренировъчните контракции
 3. Винаги се спазват
 4. От коя седмица можете да забележите
 5. Ако не преди доставката
 6. Как да различим тренировъчните фалшиви контракции от реалните
 7. Как започват
 8. Колко трае
 9. Колко често
 10. Може ли да боли много
 11. Може ли да е през нощта
 12. Може ли да има изхвърляне
 13. Колко боли
 14. Ако често се отбелязват тренировъчни контракции: какво да се прави
 15. Определяне на характеристиките по метода на Бракстън-Хикс: синхронизиране на таймера
 16. Колко време преди раждането спира да се отбелязват тренировъчните контракции?
 17. Полезно видео

Тренировъчни контракции: какви са те и как да реагирате на тях

Процесът на наближаване на раждането често е плашещ и кара почти всяка жена да е в състояние да слуша тялото си по-внимателно. Но има специални условия, на които е важно да се обърне внимание и е по-добре да знаете предварително как да реагирате правилно на тях. Тези процеси включват тренировъчни битки..

Какво представляват тренировъчните контракции

Тренировъчните контракции също се наричат ​​фалшиви, а в медицинската терминология контракциите на Бракстън-Хикс, след името на английския лекар, който ги е описал за първи път. Основната цел на подобни контракции е да подготвят матката за самия процес на раждане. Не се страхувайте, защото матката е мускулен орган и е важно всеки мускул да се загрее дори преди малко работа..

Винаги се спазват

Като правило всички жени преминават през подготвителния трудов процес, но не всеки може да ги забележи. Това е много индивидуален процес, в зависимост от индивидуалния праг на болката и чувствителността на жената. Като правило жените отбелязват, че колкото по-интензивна е болката по време на менструалните дни, толкова повече се усещат фалшиви контракции..

От коя седмица можете да забележите

Тренировъчните контракции могат да се забележат от 20 седмица бременност.

Тяхната проява е възможна по-рано, но преди това време матката е все още твърде малка, за да се усетят контракциите. Често се усещат фалшиви контракции, ако сложите ръка на стомаха.

Понякога е възможно да се наблюдава вкаменяване на корема и усещане за спазми.

Има определени фактори, които катализират началото на тренировъчните пристъпи. Те включват:

 • вълнение и стрес, включително това, което изпитва женското тяло (например дехидратация);
 • физическа активност, вдигане на тежести;
 • препълнен пикочен мехур;
 • полов акт и преживян оргазъм, особено през последните седмици от бременността.

Ако не преди доставката

Дори да наближава датата на падежа и ви се струва, че „репетицията“ все още не се е състояла, не бива да се притеснявате. Може би просто не сте забелязали спазмите и тялото ви е почти готово за най-важното събитие. Основното сега е да не се притеснявате за дреболии, да се предпазите от претоварване, стрес и безпокойство, да ходите по-често на чист въздух и да следите водно-солевия баланс.

Смята се, че ако не сте забелязали фалшиви контракции, раждането ще бъде по-малко болезнено и по-бързо. Но това далеч не винаги е така и може би просто не сте ги забелязали поради щастливи обстоятелства..

Как да различим тренировъчните фалшиви контракции от реалните

Важно е да не бъркате контракциите на Бракстън Хикс с началото на процеса на раждане. Основната разлика е, че интензивността и силата на подготвителните контракции постепенно намаляват и болката не трябва да се дава в долната част на гърба. Често дискомфортът, така нареченото вкаменяване, се локализира в определена област на корема и не обхваща цялата матка. Често можете дори да различите контурите на напрегнатата матка..

Мускулните контракции са нередовни и нередовни. Те могат да бъдат спрени изцяло чрез промяна на позицията на тялото или вземане на топъл душ..

При реални контракции е възможно да забележите, че:

 • контракциите стават все по-интензивни;
 • движенията на бебето отшумяват или изобщо спират;
 • има кървене, отделяне на лигавицата, вода;
 • болката отива в лумбалната област.

Ако има съмнение относно естеството на контракциите, най-добре е незабавно да посетите лекар. Не се срамувайте от факта, че изглеждате неопитни и обърквате естеството на контракциите. Акушерската подкрепа, предоставена навреме, ще помогне да се направи раждането по-безопасно. Освен това може да бъдете оставени в пренаталното отделение за допълнителни изследвания и управление на риска..

Как започват

Първият признак за началото на тренировъчните контракции ще бъде усещане за свиване или болка. Първите симптоми са подобни на усещания, подобни на началото на менструалния цикъл, когато се изтегля долната част на корема.

Коремът ще стане по-твърд на допир, сякаш е вкаменен. Сега е важно да не изпадате в паника и да се опитате да се отпуснете. Ако сте се занимавали с физическа работа, трябва незабавно да я спрете и да седнете или да легнете.

Колко трае

Тренировъчният процес на контракциите обикновено продължава не повече от час, но може да се разтегне за целия ден, с прекъсвания. Средно продължителността на контракциите достига около два до три часа, а индивидуалният спазъм от 10 до 30 секунди.

Колко често

Контракциите на Бракстън Хикс са нередовни, интервалът не е ясно изчислен, честотата е хаотична. Като правило родилните болки започват бавно, от 4 на час, и интензивността им постепенно се увеличава. Природата на фалшивите е различна - те могат да възникнат бързо, а след това просто да изчезнат.

Може ли да боли много

Интензивността на болката е индивидуална за всяка жена и зависи от това колко силна е болката преди редовната менструация. За облекчаване на болката се препоръчва да вземете топъл душ, да легнете на лявата си страна и да се отпуснете.

Препоръчително е да слушате музика или да четете любимата си книга. Ще бъде полезно да дишате дълбоко, да пиете малко вода и това също е чудесно време да практикувате дихателните упражнения, препоръчани за трудовия процес. Бройте до четири, докато вдишвате, и бройте до шест, докато издишвате. Ако болката е силна и не отшумява, трябва да уведомите лекаря. Това може да означава развитие на негативни усложнения и преждевременно раждане..

Може ли да е през нощта

Обикновено тренировъчните контракции се наблюдават сутрин или вечер, както и в резултат на пренапрежение. Ако тренировъчните контракции започнаха вечер, те трябва да отшумят през нощта, тъй като за да спрете мускулните контракции, просто трябва да се отпуснете и да промените позицията на тялото си.

Може ли да има изхвърляне

Основната разлика между тренировъчните битки и реалните е липсата на освобождаване от отговорност. Ако имате кървави и кафяви секрети, отделяне на лигавица (или отделяне на слуз от влагалището) или изтичане на вода, трябва незабавно да се свържете с болницата.

Колко боли

Обикновено болката не трябва да е силна. За някои жени, които очакват бебе, подобни контракции са напълно безболезнени..

Също така, болката не трябва да се дава никъде, особено в долната част на гърба. Когато характерът на болките се промени и интензивността им се промени, не се колебайте и забавяйте да се свържете с медицинския персонал.

Ако често се отбелязват тренировъчни контракции: какво да се прави

Твърде честите и най-важното болезнени контракции са причина незабавно да се консултирате с лекар. Ако сте на възраст под 38 седмици, тези симптоми могат да показват началото на преждевременно раждане. Често тренировъчните контракции се превръщат в контракции на труда, особено в по-късните етапи. Затова е важно да бъдете внимателни към себе си, да избягвате претоварване и стрес, да не се притеснявате, да не пренебрегвате леките разходки на чист въздух..

Определяне на характеристиките по метода на Бракстън-Хикс: синхронизиране на таймера

Ако, когато се появят контракции, има съмнения относно тяхната автентичност, вземете таймер.

Както вече беше отбелязано, тренировъчните контракции са нередовни, интервалите между контракциите не намаляват. Интервалите между реалните контракции постепенно се намаляват: от началните 20-30 минути до 3-5 минути.

Продължителност на болката средно 30-90 секунди.

Колко време преди раждането спира да се отбелязват тренировъчните контракции?

Точно както началото на подготвителния процес, така и техният край е много индивидуален процес. Те могат да се наблюдават на 40 гестационна седмица или могат да изчезнат през целия последен месец. Това изобщо не показва нищо и не трябва да тревожи бъдещата майка..

Фалшивите контракции, макар и неприятни и плашещи, са напълно безопасни за мама и бебе. Важно е да се възползвате от тях, това е чудесна възможност да практикувате дихателни упражнения, да се настроите на важен процес за двама и да премахнете безпокойството преди предстоящото раждане.

Контракции на Бракстън Хикс: тренировка преди раждането - проба или обучение, контракции

Фалшивите контракции, „бракстони“ или „суичъри“, както ги наричат ​​бъдещите майки, въпреки тяхната безвредност, често се превръщат в съвсем реална причина за безпокойство. Акушер-гинеколог-ендокринолог на мрежата от медицински центрове "Ултразвуково студио" Олга ЯКОВЛЕВА отговори на нашите въпроси относно тренировъчните битки.

Какви са контракциите на Бракстън Хикс?

Това са краткосрочни (не повече от две минути) контракции на мускулите на матката, които спонтанно възникват и изчезват по време на бременността и се усещат като „каменен корем“. Тези усещания, познати на почти всяка бременна жена, са описани за първи път през 1872 г. от талантливия английски лекар Джон Бракстън Хикс, на когото са кръстени.

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс са тренировъчни контракции. Те възникват, за да подготвят матката за реални контракции по време на раждането..

Сигурни ли са контракциите на Бракстън Хикс??

Фалшивите контракции не траят дълго, докато шийката на матката не се отваря и процесът на раждане не се инициира.

Признаци на контракции на Брекстън Хикс:

чувство на компресия в матката, което продължава не повече от минута или две;

нередност (може да има няколко контракции подред, след това те изчезват);

усещания възникват във всяка една област: отгоре, отдолу, отстрани;

контракциите не са болезнени.

Ако чувствата ви съвпадат с това описание - всичко е в ред, подобни контракции са фалшиви, „трениращи“ и не представляват никаква опасност. Уловката е, че тези усещания са много подобни на тези, които възникват при диагнозата „повишен тонус на матката“, което наистина изисква повишено внимание и задължително лечение. Основната разлика между тези състояния е, че тренировъчните контракции преминават бързо и тонусът продължава дълго време.!

Коментар на специалист

Тренировъчните контракции са безопасни, защото се появяват така, че матката „да не забравя“ как да се държи по време на раждането. Контракциите и повишеният тонус на матката, когато коремът стане „каменен“, всъщност са едно и също нещо, но тонусът може да не изчезне дълго време.

Колко болезнени са контракциите на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън Хикс не са болезнени, така че ако бъдещата майка има болка в допълнение към остри мускулни контракции, спешно трябва да се консултирате с лекар!

Коментар на специалист

Контракциите преминават без болка, могат да се появят неприятни усещания за дърпане в долната част на корема, те се чувстват еднакво на всички етапи на бременността.

Когато се появят тренировъчни контракции?

Контракциите на Бракстън Хикс са непредсказуеми. При едната жена матката започва да се "затопля" още от 20 седмици, а другата не е чувала за никакви "Бракстън" до самото раждане. Защитният от бременност хормон прогестерон, който се произвежда от плацентата, отпуска мускулите на матката. Въпреки това, краткосрочните контракции на активно растящите мускули в отговор на дразнене са абсолютно нормални..

Контракциите на Бракстън Хикс могат да бъдат провокирани от:

силно треперене на бебето;

пълен пикочен мехур;

Но най-често активната "подготвителна работа" матката се "разгръща" след 36 седмици. През този период започва намаляване на концентрацията на прогестерон. На арената излизат женските полови хормони естрогени и хормоноподобни вещества простагландини, които причиняват контракции на мускулите на матката и в резултат на това раждане.

Коментар на специалист

Те обикновено идват след 20 седмици от бременността, но според някои автори те могат да се появят през цялата бременност. Обучение ("предшественик") контракции, много жени започват да се чувстват само в навечерието на раждането.

Какво да правите, ако се появят тренировъчни контракции?

Докато контракциите на Бракстън Хикс са безопасни сами по себе си, бременните жени често се плашат от тях, без да разбират какво се случва. И интензивното вълнение може да стимулира мускулните контракции. Какво може да се направи? Отнасяйте се към това като към тренировка! Фалшивите контракции са чудесна възможност да научите релаксиращи дихателни упражнения, умение, което е полезно по време на раждането..

Коментар на специалист

Обикновено промяната на обстановката помага - ако сте лежали, тогава трябва да станете, да се движите, да се разходите, ако свиването ви е хванало по време на физически стрес, тогава трябва да легнете, за да си починете. Топъл душ, топло мляко действа добре, възможни са успокоителни, които Вашият лекар разрешава.

И ако няма контракции на Бракстън Хикс?

Понякога липсата на фалшиви контракции също може да бъде причина за вълнение. „Ами ако нещо се обърка, тъй като матката не се подготвя за раждане?“ Всичко е наред, можете да попитате лекаря!

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс не винаги се случват, често жените, особено примипарите, изобщо не ги забелязват. Разбира се, матката при всички случаи ще бъде подготвена за раждане, дори ако по време на бременност не сте усетили контракции..

Как да различаваме тренировъчните контракции от реалните?

Ако половината от периода на бременността една жена се притесняваше от фалшиви контракции, тогава разумен въпрос: "Как да разпозная началото на раждането?".

„Истинските битки не могат да бъдат объркани с нищо!“, - в един глас отговарят лекари и опитни майки. За да разсеем окончателно съмненията, си струва да си припомним признаците на родилни болки:

атаките не се облекчават чрез дихателни упражнения или спазмолитици;

те се характеризират с редовност и ясна честота;

честотата и продължителността на контракциите се увеличава.

Време и пребройте продължителността на контракцията и периода между тях. Ако периодите са станали редовни - време е да отидете в болница!

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс са нередовни, непостоянни, обикновено с продължителност от 1 до 2 минути, няколко пъти на ден. Истинските контракции са редовни, интензивността им се увеличава, болезнени усещания и времето между контракциите намалява.

 • Облекчаване на болката по време на раждане
 • Какво да вземете със себе си в болницата. Три пакета, които бременна жена ще вземе със себе си за раждане
 • Първо посещение на предродилна клиника: въпроси, анализи, срещи

Може би ще ви заинтересува нова статия, публикувана на нашия уебсайт:

Фалшивите контракции, „бракстони“ или „суичъри“, както ги наричат ​​бъдещите майки, въпреки тяхната безвредност, често се превръщат в съвсем реална причина за безпокойство. Акушер-гинеколог-ендокринолог на мрежата от медицински центрове "Ултразвуково студио" Олга ЯКОВЛЕВА отговори на нашите въпроси относно тренировъчните битки.

Кога започват тренировъчните контракции? Колко опасни са те? Как да се отървем от дискомфорта? Трябва ли да се лекува? Всички отговори са тук:

Ira_Savchenko88 написа:
Скъпи жени!

Ginipral беше временно изведен от производство. Аптеките на града и страната нямат тези хапчета. Може би някои от вас го имат на склад и можете да го споделите (разбира се за пари)? Моля, отговорете на вашата молба. Наистина имам нужда от него.
Погледнете в раздела здравна пъпка. майките имат тема отгоре „купувай, продавай“. Имаше някой, който продаваше това лекарство.

Ginipral беше временно изведен от производство. Аптеките на града и страната нямат тези хапчета. Може би някои от вас го имат на склад и можете да го споделите (разбира се за пари)? Моля, отговорете на вашата молба. Наистина имам нужда от него.

Родих на 41 една седмица, нямаше тренировъчни контракции.Понякога дърпах корема, но лекарят каза, че това е нормално

Добавено след 1 минута 58 секунди:

Katerin-ka написа:
И май нямам такива битки)) Непрекъснато се страхувам, че не разбирам, че раждам)) Репетирам само по гимнастика)) Между другото, много е интересно)


когато започнат контракциите, веднага ще разберете какви са))) ще помните какво е за цял живот)

Добавено след 4 минути 48 секунди:

Taisa_ написа:
Вярвам и на моите. Когато каза за честото напрежение на матката (имах повече от 5 пъти на час), тя веднага ме изпрати в болницата със заплахата от преждевременно раждане. Но нямаше места, затова тя беше лекувана у дома с джинипрал. Тонът е малък, въпреки че остава, но напрежението на матката става значително по-малко вероятно.


Започнах да тонизирам на 35 седмици, благодарение на моя лекар, не го изпратих в болницата, но предписах почивка в леглото, слава Богу всичко мина и се роди прекрасната ми дъщеря)

Dasha1205 написа:
О, момичета. С ужас си спомням тренировъчните контракции по време на първата ми бременност. Те започнаха на 36 седмици, а аз родих на 39 седмици. Изтощиха ме физически.

По същия начин! Само моите тренировъчни битки така плавно се превърнаха в фалшиви на 37-та седмица, прекарах още една седмица в РД. Изобщо нямаше болка, но и с тях не беше възможно да спя и се оказа, че съм влязла в раждането не просто уморена, но изтощена. НО това е в миналото. Сега, с опит, вече няма да позволя същата ситуация.

Тренировъчни контракции: симптоми и усещания с „фалшиви“ контракции по време на бременност

 • Малко теория - какво е това?
 • Кога започват?
 • Симптоми и усещания
 • Разлики от истинските
 • Опасни ли са контракциите на Бракстън Хикс??
 • Как да се справя с фалшиви контракции?
 • Кога да посетите лекар?

Бременността е удивително време, когато жената става по-чувствителна към чувствата си. Чувствата могат да бъдат много разнообразни, но днес ще говорим за тези, които повдигат най-много въпроси - тренировъчни (фалшиви) контракции. От този материал ще научите как и защо възниква подобно явление, как да различавате такива контракции от истинските, как да се държите по време на тренировъчни контракции..

Малко теория - какво е това?

Контракциите в общи линии са неволни контракции на гладката мускулатура на матката. При раждане без контракции би било невъзможно да се роди дете. Изглежда, че мускулните контракции изтласкват плода от утробата, когато му дойде времето.

Тренировъчните контракции не са свързани с раждането, те никога не водят до отваряне на шийката на матката и началото на раждането. Те се наричат ​​тренировки, тъй като дълго време се смяташе, че именно при такива краткосрочни пристъпи на напрежение на маточните мускули по време на бременност тялото на бъдеща родилка се подготвя за реално натоварване при раждане.

Въпросът защо се появяват фалшиви (известни също като тренировъчни) контракции е все още отворен и много противоречив. Ако възприемем теорията на тренировъчната дейност, става не съвсем ясно как раждат жените, които не са имали нито един тренировъчен бой през целия период на раждането на бебе. Повярвайте ми, има много такива жени и те раждат без особени особености, точно като жените, които са усещали фалшиви контракции през цялата си бременност..

Оказва се, че тренировката на маточните мускули няма толкова голямо значение за последващото раждане..

Медицината познава друга теория за появата на тренировъчни контракции (синоним на контракциите на Бракстън-Хикс). Смята се, че тези усещания са „фантомни“, а не реални и са свързани с повишена възбудимост на самата матка, тъй като с настъпването на бременността и растежа на този репродуктивен орган нервните окончания започват да възприемат определени невросигнали по различен начин. В резултат на това мозъкът е "излъган" и води до готовност на мускулите на матката (има усещане за тонус). Ако това не е раждане, тогава мозъкът доста бързо „добавя две плюс две“ и отменя „реда“ на повишено внимание. По този начин, според тази теория, контракциите са "трикове" на нервната система на бременна жена.

Често жените питат кои са Бракстън и Хикс, които са измислили първото описание на странни контракции, които не водят до раждане. Всъщност това е един човек - английският лекар Джон Бракстън-Хикс, който наблюдава бременни жени през 19 век и описва загадъчен феномен. Оттогава неговите колеги и последователи не са направили крачка към установяване на истината - естеството на появата на фалшиви контракции остава голяма загадка.

Говорейки за тренировъчни битки, жената трябва ясно да прави разлика между няколко от техните видове. Тези, които се появяват много преди раждането, се наричат ​​фалшиви, тренировъчни. А тези, които започват няколко седмици преди раждането, са предварителни контракции. Те са известни още като предвестници. Те, както ранните фалшиви, не водят до отваряне на шията и началото на изхвърлянето на плода от утробата, но се случват по-често. Предварителните контракции могат с право да се нарекат тренировъчни контракции, тъй като точно преди раждането мускулите и връзките започват да се отпускат под въздействието на специален хормон - релаксин. Именно неговото действие се превръща в началото на подготвителния период за всички органи, участващи в раждането..

Трябва ли да внимавате с тренировъчните битки? Отговорът на този въпрос се крие в самата дефиниция на явлението. Те не водят до отваряне на шийката на матката, не стимулират и не приближават деня на раждането, по никакъв начин не влияят върху състоянието на плода. Следователно, не е нужно да се притеснявате, основното е да знаете как да се държите в случай на фалшиви спазми, както и как да различавате подобни контракции от реалните. Нека поговорим за това по-подробно..

Кога започват?

Времето за поява на фалшиви контракции е друг труден и спорен въпрос. Официално медицински източници сочат, че една жена теоретично може да започне да усеща контракциите на Бракстън-Хикс след 20 гестационна седмица. На практика тези периоди може да се окажат различни от теорията - за някои те започват до 20 седмици, за някои се появяват едва до 30 седмици, а за някои се появяват само контракции на предшественици, които започват няколко седмици преди бебето " ще се съберат ”в нашия свят. Има жени, които изобщо не усещат никакви тренировъчни напрежения на мускулите на матката и това също е напълно нормално..

Опитните акушер-гинеколози отдавна обръщат внимание на определен модел на поява на контракциите на Бракстън-Хикс от броя на предишните раждания. Така че при първородните жени такива усещания могат да се появят много по-рано. А при многоплодни такива контракции обикновено се появяват непосредствено по-близо до очакваната дата на раждане. Това може да се обясни с разликата в състоянието на гладката мускулатура на жена, която е родила и жена, която никога не е раждала. При тези, които вече са родили, гладката мускулатура е по-еластична и разтегната, растежът на матката и интензивното й запълване с приток на кръв по-„нежно“, както обикновено.

Мнението, че ранната поява на тренировъчните контракции увеличава вероятността от преждевременно раждане, не е вярно. Както и да е, подобни усещания изглеждат заплашителни само на пръв поглед, ако се вгледате по-внимателно в явлението, можете да разберете, че наличието или липсата на тренировъчна активност на маточните мускули не влияе върху датата на раждане. Често тези, които са започнали да усещат фалшиви контракции на 20 седмици, отлагат бременността и раждат едва след 42 седмици, а тези, които не са имали такива контракции, отиват в родилния дом много по-рано.

Симптоми и усещания

Много официални медицински източници авторитетно заявяват, че фалшивите или тренировъчните контракции са напълно безболезнени. На практика и прегледите на жените са ясно доказателство за това, много зависи от индивидуалната степен на чувствителност. Наистина едната бременна жена може да не чувства нищо обезпокоително, но другата ще е доста неприятна..

Контракцията се проявява чрез напрежението на мускулите на матката. Много бременни жени описват, че „стомахът се превръща в камък“, той става по-твърд. Усещане за дърпане може да се появи в много долната част на корема (поради напрежението на лигаментния апарат, който държи матката). Възможно е да има усещане за дърпане в лумбалната област (по същата причина). Често жените твърдят, че усещанията са много подобни на това как се чувстват мензисите..

Напрежението в матката може да продължи няколко секунди или няколко минути. След това изчезва и не се появява, или се появява, но не на определени циклични интервали. Това е фактът, че тренировъчните контракции са нередовни и ви позволява да разберете какво всъщност се случва. Редовните контракции са знак за началото на раждането. Спонтанните епизоди на повишен тонус са фалшиви контракции.

Дори ако контракцията се повтори още няколко пъти в рамките на един час, тя няма да стане по-забележима. Болковите усещания се засилват само при истински, трудови болки, а при фалшивите те винаги отслабват, намаляват.

Появата на такова напрежение може да възникне спонтанно по всяко време, дори когато е напълно неподходящо - на работа, в транспорт, по време на важна среща..

Съществуват и обстоятелства, които косвено или пряко увеличават честотата на такива фалшиви епизоди..

 • Активен интимен живот. При сексуална възбуда, с оргазъм, настъпват малки контракции на гладката мускулатура на матката, поради което след полов акт в продължение на час-два е възможна появата на контракции на Бракстън-Хикс. Това не е причина да се отказвате от интимните връзки, ако жената няма други противопоказания..
 • Голяма физическа активност на бъдещата майка. Навивки, вдигане на тежести, ходене нагоре по стълби, случайна почивка, постоянно изправяне на крака - всичко това може да провокира появата на фалшиви спазми на мускулите.
 • Детска активност. Твърде активните бебета, които често и болезнено „ритат“ бъдещата майка отвътре, също могат косвено да предизвикат повишена нервна възбудимост на матката.
 • Стрес. В момента на силни емоционални преживявания жената често усеща напрежението на матката, но най-често фалшивите контракции „посещават” бъдещите майки след стрес, щом жената се отпусне малко.
 • Препълнен пикочен мехур. Ако бъдещата майка няма възможност да отиде до тоалетната (тя е на обществено място, където няма тоалетна, тя се вози в транспорт), тогава пикочният мехур, пълен с урина, е силно компресиран от матката. Но има и противоналягане - върху матката. Този ефект също причинява краткотрайно напрежение на мускулите на репродуктивния орган..

Съществува и индивидуален модел на поява на контракции и определени действия на бременната жена. Например при някои фалшивите напрежения на матката започват да се появяват, след като жената сутрин става от леглото и се разтяга, докато при други, само след като жените стават от седнало положение. За други след вземане на душ. Ето защо трябва внимателно да наблюдавате в коя ситуация най-често се развиват контракциите на Бракстън-Хикс, за да сведете до минимум подобни ситуации или да сте психологически подготвени за тях..

През годините на наблюдение на бременните жени лекарите забелязват, че тренировъчните контракции се проявяват най-често сутрин и вечер. След обилно хранене е по-вероятно да почувствате напрежение на матката, отколкото след умерена вечеря или закуска. Средно периодът на фалшива хипертоничност продължава от 15 минути до 2-3 часа, но има и единични контракции, както и по-дълги периоди - всичко е много индивидуално, не можете да намерите два еднакви симптоматични признака.

Разлики от истинските

Въпросът за това как да се разграничат тренировъчните епизоди на спазми от истински трудови болки се задава много често, особено от примипарите. Жена, която няма опит с раждането, се страхува от объркване, не се идентифицира навреме, не разпознава реални контракции и не е навреме до болницата. Въпросът става особено актуален с наближаването на очакваната дата на раждане - на 38-39 седмици, както и малко по-рано и малко по-късно. Повярвайте ми, няма да е толкова трудно да различите едното от другото. Когато дойдат реални контракции, те изобщо няма да изглеждат като фалшиви. Ето основните разлики.

 • Болезнени усещания. Ако раждането започне, тогава всяка следваща контракция се чувства по-болезнена от предишната. Това никога не се случва с предшественици или ранни тренировъчни епизоди на тона. Вратът се отваря по време на истински контракции, поради което болката ще стане по-силна.
 • Продължителността на двубоя. Ако става въпрос за обучение и подготовка за раждане, тогава всяко следващо свиване не се увеличава във времето. Не е нужно да се притеснявате. Ако контракциите са болезнени и всяко следващо продължава дълго, не по-малко от предишното, говорим за трудова дейност. Трябва да се въоръжите с хронометър или специална програма за брояч на вашия смартфон и просто да измерите продължителността на два или три последователни епизода на напрежение на матката.
 • Честота. Подготвителните пристъпи не са редовни. Те могат да се повтарят на произволни интервали от време, докато реалните ще бъдат много ритмични (те ще се появяват на равни интервали). Първо - на дълги интервали, след това битката ще стане силна, дълга и епизодите ще станат чести. Ако периодите на напрежение в матката са зачестили и се появяват през равни интервали от време, е време да отидете в болницата.
 • Мерки за намаляване на усещанията. Ако една жена по време на фалшива контракция просто промени позицията на тялото си, вземе душ, вземе хапче, тогава тя ще почувства забележимо облекчение. Истинските контракции не могат да бъдат обезболени, те също няма да реагират на душ и промяна в позицията на тялото. Невъзможно е да се спре започнатата трудова дейност.

За да разграничите точно вида на контракциите, трябва да анализирате други придружаващи признаци. Ако цикличните напрежения на маточната мускулатура са възникнали след отлепване на лигавицата, след изтичане на вода или изтичане и изтичане на околоплодната течност се е случило след началото на контракциите, тогава не можете да се двоумите - раждането е започнало, така че ще бъде по-добре за всички, ако жената е в болницата възможно най-скоро под наблюдението на квалифициран медицински екип.

Сред акушерите има шега: „Ако не сте сигурни, че раждате, значи още не раждате“. Помислете за това и се успокойте. Когато дойде времето, въпросът за разликите във видовете маточни контракции няма да бъде повдигнат.

Опасни ли са контракциите на Бракстън Хикс??

Този въпрос от време на време посещава всички жени в „интересна позиция“, които изпитват подобни усещания. Особено притеснен за бъдещите майки, които имат заплахи за преждевременно раждане, патология на бременността. Успокойте всички едновременно - контракциите на Бракстън Хикс не представляват опасност нито за майката, нито за плода.

Има една теория (колко научна е, трудно е да се каже, но лекарите често казват това на притеснените си пациенти), която казва, че тренировъчната битка увеличава кръвоснабдяването на репродуктивния орган, в резултат на което след отпускане на мускулите детето получава повече хранителни вещества и кислород и следователно фалшиви контракции могат да бъдат класифицирани като полезни и продуктивни.

Ако остава още много време преди раждането и често се посещават тренировъчни контракции, например те присъстват цяла нощ, тогава все пак трябва да посетите лекар, за да разберете причините за маточната хипертония. Ако дори на следващата сутрин подобни контракции изчезнат, консултирайте се с акушер-гинеколог. Така всички ще бъдат по-спокойни.

Как да се справя с фалшиви контракции?

Ако се появят фалшиви контракции, жената ще трябва да се примири с тях. Дори ако напрежението на матката е неприятно, има много начини за облекчаване на състоянието и с относително удобство оцеляване с тези тренировъчни епизоди до самото раждане. Какво трябва да направим?

 • Променете позицията на тялото в пространството. Ако е започнал тренировъчен двубой, трябва да опитате да промените стойката си. Ако в този момент жената е лежала, по-добре е да стане и да ходи, ако е седяла, легнете, а ако е стояла, седнете или вземете хоризонтално положение. "Котешката поза" - добре помага коляно-лакътната позиция с гръбначния огъване в долната част на гърба. В него не можете да губите време напразно и да практикувате правилно дишане, това ще ви бъде полезно, когато дойде времето за раждане.
 • Да не обръщат внимание. Ако фалшивата борба е достатъчно нежна и не ви притеснява много, най-добре е да я игнорирате - включете любимия си филм, хубава музика, отворете недовършена книга или се върнете към ръчните занаяти, отложени за по-късно. Това ще помогне да се разсеете.
 • Разходка. Съветът е прост и ефективен. По време на спокойна и спокойна разходка в парк или площад (далеч от градските магистрали), бременна жена и нейното бебе получават положителни емоции и кислород. Редовното ходене намалява честотата и продължителността на фалшивите контракции с няколко пъти.
 • Водни процедури. Топлият душ може да помогне за облекчаване на неприятните симптоми. По-добре е да се въздържате от къпане. Това е душ за 5-10 минути, който ще помогне напълно да се отпуснете и да се отървете от напрежението на стените на матката. Ако жената често получава контракции и я притеснява силно, има смисъл да купи абонамент за басейна, за специална група за бъдещи майки - плуването ще помогне да се намали честотата и продължителността на епизодите на Бракстън Хикс.
 • Лекарства. Необходимо е да се прибягва до хапчета и други лекарства само в екстремни случаи, ако усещанията са много обезпокоителни. Няма да е излишно предварително да се консултирате с лекар. Най-често, за облекчаване на повишения тонус на матката, бременните жени се препоръчват да използват супозитории с папаверин (ректално) или "No-shpa" (орално).
 • Яжте или пийте. Помага на някои. Дори чаша мляко, вода или лека зеленчукова салата могат да направят чудеса - матката бързо се отпуска и състоянието се нормализира.

Кога да посетите лекар?

Във всички случаи, когато тренировъчното напрежение на стените на матката се удължава, когато те продължават повече от 6-8 часа (цял ден, цяла нощ), трябва да посетите лекар. В някои ситуации е по-добре да не рискувате и да отидете направо в болницата, да се обадите на линейка. Такива ситуации включват появата на редовни и продължителни контракции и необичайно отделяне за период до 36 седмици - възможно е началото на преждевременно раждане.

Нарастваща болка, повторение на три епизода на напрежение на матката за 10 минути - основания за спешна хоспитализация, най-добре е да дойдете в болницата.

Жените, които се нуждаят от около месец за раждане, трябва да бъдат особено внимателни. Тренировъчните контракции в този случай може да са ненормални. При нормално предварително узряване на шийката на матката протича едновременно, тоест тялото се подготвя цялостно за раждане. В същото време напрежението на матката рядко продължава повече от 7 часа и може да изчезне и да се появи, но още на следващия ден. Сънят на бременната жена е добър, пълен, апетитът й не е променен. Този предварителен период е типичен за около 65-70% от жените.

Аномалията на процеса ясно се посочва от продължителното „обучение“ - контракциите са болезнени, нередовни, движенията на бебето също са болезнени, шийката на матката не узрява, не се изглажда и не се скъсява, тялото на жената явно не е готово за раждане. Това се случва при около 15% от бременните жени..

Анормални подготвителни контракции най-често се появяват при жени с наднормено тегло, с гестоза, при бъдещи майки, носещи големи деца, при жени с хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, сърцето.

Ако по-рано бъдещата майка е направила много аборти, не са изключени дистрофични промени в матката, което също ще доведе до патологичен период на подготовка и ще изисква медицинска помощ.

Рисковата група включва също жени, които раждат преди 18-годишна възраст или след 30 години (ако раждането е първото), чиято бременност протича на фона на многоводие или малко количество околоплодни води, при жени с тесен таз. Ако подозирате необичаен предварителен период, трябва също да посетите лекар. Жената може да бъде стимулирана да ражда, ако шийката на матката „узрее“ или спре контрактилните епизоди с използването на успокоителни и отнеме време за подготовка на шийката на матката с лекарства.

Ако детето изпитва хипоксия (и това често се случва при необичайно „обучение“), може да се вземе решение за извършване на цезарово сечение. Във всеки случай лекарите ще вземат решение, което е оптимално за конкретна бременна жена..

За информация как да различите реалните контракции от фалшивите вижте следващото видео..