Началото на овулацията може да се усети от много момичета и жени. В наши дни, като правило, вагиналните секрети стават по-вискозни и обилни, либидото може леко да се увеличи, усеща се болка в яйчниците - така природата осигурява механизъм за началото на зачеването. Но за да бъдете една крачка напред, трябва да направите тест за овулация. Това ще ви позволи да определите периода на максимална плодовитост на жената, тоест да изберете най-благоприятния момент за зачеване на дете..

Овулацията е освобождаване на зряла яйцеклетка от фоликула във фалопиевата тръба. Ако по това време тук я чака пъргав жизнеспособен сперматозоон, то тази среща ще завърши със сливането на мъжките и женските клетки и образуването на зигота, която ще продължи пътя си към матката и ще се установи там за по-нататъшното си развитие.

Много е удобно и ефективно да се използва тест за овулация, за да се определи момента на освобождаване на яйцеклетката и да й се осигури прясна сперма. Помага на двойката да избере най-успешния период за зачеване..

Как работи тестът за овулация

Овулацията може да се определи с домашен тест. Принципът му на действие се основава на определяне на нивото на лутеинизиращия хормон (LH) в урината на жената. Този хормон се образува и при мъжете, но те винаги го имат на стабилно ниво. При жените нивата на LH изцяло зависят от периода на менструалния цикъл. Максималните си нива достига в навечерието на овулацията. Специални тестове ви позволяват да коригирате това покачване, което ще бъде доказателство за настъпването на овулацията през следващия ден след получаване на такъв резултат..

Тестът за овулация работи на същия принцип като теста за бременност, само че реагентите на касети и ленти реагират не на hCG, а на LH. В продажба има и устройства за определяне на овулацията чрез слюнка. Те са за многократна употреба, но освен това струват значително повече..

Увеличаването на нивото на лутеинизиращия хормон до стойности, които могат да бъдат записани чрез тест, показва началото на овулацията през следващите 12-48 часа (обикновено говорим за ден или два). За сексуалните партньори това означава най-благоприятното време за зачеване на дете..

Относно тестовете за овулация

Всички семейни двойки, които искат да имат дете, знаят, че е възможно да се зачене дете само в деня на овулацията. Гинеколозите казват, че овулацията настъпва в женското тяло от около 12 до 16 дни от цикъла. Поради някои причини (стрес, промени в климатичните условия, хормонални смущения и др.) Овулацията може да се забави с няколко дни и да се случи в началото на цикъла или в края на цикъла. Освен това времето на развитие на фоликула може да се различава не само при няколко различни жени, но дори при една и съща - в различни цикли. Това се потвърждава от самите планиращи майки, които в продължение на няколко цикъла определят овулацията чрез тестове. И така, как да определите правилния ден за зачеване, как тройно работят тестовете за овулация? Нека поговорим подробно за това в нашата статия..

Как работят тестовете за овулация

Всеки менструален цикъл при жена узрява един, два или повече фоликула в яйчниците. С узряването си клетките на фоликула произвеждат женски хормони, наречени естрогени. Колкото по-голям става фоликулът, толкова повече клетките му произвеждат естроген. Високото съдържание на естроген стимулира рязко повишаване на съдържанието на лутеинизиращ хормон, което кара яйцеклетката буквално да пробие стената на яйчника в рамките на един до два дни след рязко покачване на нивото му. Когато нивото на тези естрогени достигне ниво, което ще бъде достатъчно за овулация, настъпва освобождаването на лутеинизиращ хормон (съкратено - LH). Малко количество LH винаги присъства в урината, но 24-36 часа преди овулацията (освобождаването на яйцеклетка от яйчника), концентрацията му рязко се увеличава. В тази статия говорихме подробно за това как да определим овулацията..

Работата на домашните тестове за овулация се основава на определяне на увеличаването на количеството лутеинизиращ хормон в урината.

Кой ден трябва да започнете да тествате?

Този ден зависи от продължителността на менструалния цикъл. Първият ден от цикъла се счита за деня, в който е започнала менструацията. Продължителността на цикъла е броят на дните, изминали от първия ден на последната менструация до първия ден на следващия. Ако имате постоянен цикъл, тогава е по-добре да започнете да правите тестове 17 дни преди началото на следващия период. Например, ако обичайната продължителност на цикъла ви е 34 дни, тогава тестването трябва да започне от ден 18, както е показано на снимката по-долу..

Ако обичайната продължителност на цикъла ви е 28 дни, тогава тестването трябва да започне на 11-ия ден. Ако продължителността на вашия цикъл е различна, изберете най-краткия цикъл през последните 6 месеца и използвайте неговата продължителност, за да изчислите деня, когато да започнете тестването. За да започнете тестването, няма да е излишно да посетите ултразвуково сканиране, след което, след като се уверите, че фоликулът е достигнал 18-20 мм, можете да започнете тестване всеки ден. За удобство тестовете за овулация не се продават в една версия, а в количества от 5, 7 или 10 броя. За точен резултат е по-добре да използвате тестовете 2 пъти на ден (сутрин и вечер).

Кога да се използва тест за овулация?

Най-доброто време за тестване е от 10:00 до 20:00 часа, по това време се произвежда LH, така че си струва да се придържате към точно това време на теста. В този случай трябва да се въздържате от уриниране поне 3 часа преди теста. Избягвайте да пиете твърде много течности преди тестване, тъй като това може да доведе до намаляване на концентрацията на LH в урината и да намали надеждността на резултата.

Как правилно да провеждате тест за овулация?

Ако използвате цифров тест за овулация, извадете го от опаковката, свалете капачката и поставете върха на тест лентата в модула на устройството, следвайки стрелките. Ако се направи правилно, ще има щракване и на теста ще се появи индикатор за готовност.

Докато не светне, не се препоръчва тестване. Съберете урина в буркан и потопете абсорбиращия край на тестото в урината за 15 секунди. Поставете приемника на равна, суха, чиста хоризонтална повърхност. Изчакайте 4-5 минути. Символът за готовност мига на устройството, резултатът може да се види на дисплея след няколко минути.

Ако използвате тест лента, тогава трябва да отворите торбата, да извадите лентата и да я потопите в предварително приготвен контейнер с урина. Тестовата лента трябва да се спусне за 10-20 секунди до посочената отметка „Max“. След това тест лентата трябва да се постави върху равна повърхност. Резултатът трябва да се оцени при стайна температура след 5 минути, но не по-късно от 10 минути след началото на процедурата. Тестовата лента е само за еднократна употреба.

Резултати от тест за цифрова овулация

За да определите точен резултат, сравнете интензитета на цвета (по-светъл или по-тъмен) на тест лентата с контролната лента. Дигиталният тест за овулация е удобен чрез разпознаване на резултата, който може да бъде един от трите и е показан на екрана

Празен кръг показва, че все още няма освобождаване на LH или присъствието му е незначително и трябва да продължите да наблюдавате скока с помощта на тестове.

Smiley - говори за най-високия LH индикатор. Клетката вече е на път или е на път да си тръгне. Сексуалните актове могат да бъдат безопасно планирани за този и следващия ден..

Резултати от тест лентата за овулация

Като начало е важно да определите коя линия на теста е контролната линия и коя е тестовата линия. Контролният винаги се появява, независимо от наличието на овулация, той показва, че тестът работи правилно и тестването е извършено правилно. Тестовата линия (втора) показва наличието на LH в урината.

Вижте теста, ако се появи втора бледа ивица - тестът е отрицателен, LH все още не е настъпил и тестването трябва да продължи. Ако след правилно тестване в продължение на няколко дни все още не намерите втора ярка лента, тогава цикълът е ановулаторен. Причините за това са няколко: стресови ситуации, рязка промяна в климата, употреба на мощни лекарства, следродилен период, кърмене, пременопауза, активна физическа активност и др. Липсата на LH освобождаване изглежда като на снимката по-долу.

Положителен тест е ярка лента, която е същата като контролната или дори по-ярка. Положителният тест означава, че ще овулирате в рамките на 24-36 часа. Как изглежда тестването у дома и как изглежда овулацията в пример, показан на снимката по-долу.

Най-подходящото време за зачеване започва, когато установите, че LH скок вече е настъпил. В този случай скокът на LH се е случил на 15-ия ден от цикъла и ако сношението се случи през следващите два дни, шансът да забременеете ще бъде максимален. След като установите, че LH скокът вече е настъпил, няма нужда да продължите тестването, тестовете ще започнат да избледняват.

Тест за овулация: принцип на действие, чувствителност

Статии за медицински експерти

Овулацията се счита за основен етап в хода на менструацията, през който настъпва максимален шанс за оплождане. Датата на овулация е важна от гледна точка на семейното планиране, тъй като двойка, която се опитва да има дете, трябва ясно да знае периода, когато се появява това явление. Овулацията означава максимална физическа готовност за зачеване. Днес не е трудно да се определи ясна дата, за да им помогне да създадат тест за овулация - специално разработена система за тестове, която дава възможност да се определи точното време, когато яйцеклетката напуска яйчника. Това означава пълна зрялост. Принципът на теста се основава на улавяне на концентрацията на хормони, чието ниво се променя значително през този период. Използвайки тестове, можете значително да увеличите шансовете за зачеване на дете, тъй като точното познаване на времето на овулация дава възможност за полово сношение точно през този период..

Чувствителност при тест за овулация

Счита се за високо. Тестовете се основават на факта, че те могат да определят концентрацията на литератинизиращия хормон във всеки момент от времето. Точно този хормон е отговорен за възможността за оплождане. Концентрацията му рязко се повишава, когато се планира навлизане във фалопиевите тръби, където се извършва по-нататъшно оплождане. При стимулация или семейно планиране лекарят използва ултразвук, за да определи колко зрял е фоликулът. Когато достигне размер около 18-20 мм, това показва, че той придобива способността да овулира. След това лекарят препоръчва жената да се тества редовно у дома. Ще се получат допълнителни резултати, които точно ще посочат времето за освобождаване на яйцето. За да се подобри точността, е по-добре да се проследяват показателите във времето.

Може ли тестът за овулация да е грешен?

За съжаление съществува и риск от грешки и неточности. Това се дължи на механизма на действие на теста. Той улавя чисто промяна в концентрацията на LH, която рязко се повишава точно във връзка с овулацията. Но по различни причини овулацията може да не се осъществи..

В допълнение, остър скок на хормона също се случва поради различни патологии на репродуктивната система, в някои физиологични и функционални състояния. Повишаването на нивата на LH може да бъде насърчено от изчерпване на яйчниците, нарушаване на нормалния хормонален метаболизъм и нервни процеси в тялото. Дори бъбречната недостатъчност може драстично да изкриви резултатите. Много жени в постменопауза изпитват подобни скокове..

Такива промени могат да бъдат постоянни и променливи. Много от тези промени настъпват, след като жената внезапно е спряла да приема хормонални лекарства. Дори промяната в диетата (рязка) може да повлияе на нивата на хормоните. Например, ако човек внезапно реши да стане суровоядец или премине към вегетарианство. Това се дължи на факта, че растителната храна съдържа голямо количество фитохормони, които също влияят на общия емоционален фон на човек..

Грешката възниква и под влиянието на хормонални смущения, които по никакъв начин не са причинени от скок в LH, а са свързани с други показатели. По този начин, LH на молекулярно ниво има структурна идентичност с прогестерон, който се произвежда по време на бременност. Съществува определено ниво на сходство между други хормони, главно от гликопротеинов произход: hCG, FSH, TSH. Те също се произвеждат, възникват кръстосани реакции, които се отразяват като фалшиви положителни резултати. Тази ситуация се случва в случаите, когато на жена умишлено са инжектирани хормонални лекарства, които изкуствено стимулират овулацията. Следователно трябва да вземете предвид тази точка предварително и не правете теста веднага след подобни процедури, той ще бъде напълно неинформативен. Фалшиво отрицателните показатели почти никога не се случват, с изключение на случаите, когато тестът е изтекъл или е приложен неправилно. Можете да избегнете объркване, като не броите в спорни ситуации, както и когато възникне хормонално нарушение. Хардуерното изследване е по-точно.

Принципът на тестовете за овулация

Състои се в способността на тестовата система да разпознава LH, да комуникира с него, което се изразява като положителен резултат. При отсъствие (ниски концентрации на LH) реакцията не настъпва, резултатът от теста е отрицателен.

Това се дължи на факта, че процесът на съзряване е придружен от остър скок на LH, показва предстояща овулация, по време на която можете да забременеете..

Тестове за овулация. Препоръки за употреба

Планирането на зачеването включва общ тест за овулация. Технологията се основава на откриването на лутеинизиращ хормон в урината. Преди овулацията (24-48 часа) съдържанието му в урината се увеличава. След пиковата продукция, която може да се определи чрез тестване, следващите няколко дни са най-добрите за зачеване.

Какво представлява овулацията?

Това е освобождаването на зряла и готова за оплождане яйцеклетка от фоликула. Процесът се наблюдава в средата на репродуктивния цикъл. След като попадне в коремната кухина, яйцето се отнася от ресничките на маточните тръби и попада вътре, където се извършва оплождането.

Освобождаването на яйцеклетката от фоликула се извършва под въздействието на хормони. В първата половина на цикъла, когато фоликулът узрее, постепенно в него се произвеждат естрогени. Колкото повече са, толкова по-близо е денят на овулация..

Веднага след като нивото на естроген в организма достигне нивото, необходимо за овулацията, настъпва рязко освобождаване на LH и фоликулът се пука. Така че нивото на лутеинизиращия хормон е показателно за прогнозата на овулацията. Това всъщност е в основата на този диагностичен метод..

За какво е тест за овулация??

Успешният период за зачеване е много кратък. Яйцеклетката не е жизнеспособна в рамките на един ден след овулацията и сперматозоидите живеят не повече от 72 часа.

Всъщност може да има само 3-4 дни на месец, през които е възможно зачеването:

 • два дни преди овулацията;
 • първия или втория ден след овулацията.

Поемането на тест ще ви помогне да определите дните, в които е най-вероятно да забременеете. Благодарение на високата си чувствителност (25 mME / ml) се получава по-точен резултат.

Календарните и температурните методи в този случай са по-малко ефективни. Продължителността на първия период от репродуктивния цикъл се различава не само при различните жени, но и при един и същ - в рамките на различни цикли.

Що се отнася до температурния метод, той е трудоемък и неудобен, изисква спазване на много условия, за да се получи статистически надежден резултат..

Основни показания за теста

 1. Необходимостта от определяне на оптималния период за зачеване.
 2. Подготовка за отстраняване на репродуктивен материал за криогенно съхранение.
 3. Даряване на яйцеклетки - прехвърляне на собствените си яйца на други.
 4. Участие на жените в асистирани репродуктивни технологии: IVF, WMO.

Подготовка преди теста

Преди процедурата е необходимо да се определи най-подходящото време за нейното изпълнение:

 1. Ако жената поддържа календар на менструацията, е необходимо да се изчисли интервалът между дните на настъпване на менструацията в продължение на няколко репродуктивни цикъла. Най-често това е 25-31 дни.
 2. Изчислете средната стойност. Това е 26-27 дни. Ако цикълът е напълно нередовен, трябва да посетите лекар и да разберете причините. Може да се наложи зачеването да бъде отложено.
 3. Необходимо е да се извади 17 от полученото число - това е точната продължителност на втория период от репродуктивния цикъл (14 дни) и максималната продължителност на овулацията е 3 дни. Полученият резултат ще бъде самият ден от цикъла, от който трябва да започнете ежедневни измервания..
 4. Ако цикълът не е твърде еднороден, например - 23, 27, 31 дни, тогава за изчисления се взема най-малкият показател. В този случай времето за измерване се удължава и може да се наложи не един, а няколко теста за изследване.
 5. Непосредствено преди тестването не пийте в продължение на 3 часа, дефекирайте в продължение на 2 часа. Необходимо е събраната телесна течност да е достатъчно концентрирана и да съдържа нива на LH за истински резултат..

Кои тестове да използвате?

Компанията Frautest произвежда продукти от три вида:

 • Тест ленти за овулация. 5 домашни тест ленти за овулация с контейнери за събиране на урина.
 • Касети за тест за овулация. 7 теста, предназначени за жени с нередовен цикъл. Касетата се поставя директно под струята урина, така че няма включени контейнери.
 • Планиране. 5 тест ленти, 2 теста за бременност и 7 контейнера в комплект.

Най-простият комплект, който работи за повечето жени с нормален цикъл, е 5 тест ленти от овулация. Този евтин тест за овулация е идеален за изследвания. Нека се спрем на правилата за поведението му.

Как да тествате?

Комплектът Frautest съдържа контейнер за събиране на урина и 5 тест ленти (1-2 за ежедневна употреба). Ако жената има постоянен менструален цикъл, тогава пет дни са достатъчни, за да се определи скок на лутеинизиращия хормон.

В удобно за жената време (от 10 до 20 часа) се взема биоматериалът. Тестът не се извършва сутрин, тъй като няма да бъде ефективен поради освобождаването на LH в урината през деня.

На следващо място, една тест лента се изважда от опаковката, потапя се в течността по протежение на марката под формата на стрелки. След изчакване 10 секунди се изважда и се поставя хоризонтално на суха повърхност. Положителен резултат ще бъде видим след 40 секунди, отрицателен резултат се чете след 10 минути.

Как да тълкуваме резултатите?

Продължете теста на следващия ден

Нивото на хормона е повишено. През следващите 1-2 дни ще настъпи овулация. Подходящо време за зачеване. Тестването не трябва да продължава

ОтрицателниИндикаторът показва една или две ивици, но тестът е по-лек
ПоложителенПоявиха се две ивици. Тестова лента от същия или по-тъмен нюанс
ПогрешноБез ивициНеобходимо е да повторите теста, следвайки инструкциите

Къде да купя тест за овулация?

Продуктите Frautest се доставят в много аптеки. Следователно можете да разберете колко струва тест за овулация в аптечен павилион близо до вас. Средно най-простият тест с 5 ленти ще струва 350 рубли.

Frautest е безспорният лидер на пазара на тест ленти. Първото предприятие се появи в Германия през 1991 г. и за малко по-малко от три десетилетия Frautest произвежда широк спектър от тестове за бърза диагностика.

Опцията за касета ще струва двойно повече. Подобна цена на теста за овулация е свързана с висока чувствителност и различен механизъм на действие. Той работи добре при нередовни цикли.

Ползи от теста за овулация:

 • Тестването се извършва у дома.
 • Отнема само 3-10 минути, за да получите резултата.
 • В комплекта са включени контейнери за събиране на биоматериал (урина).
 • Резултат у дома и с лабораторна точност.

Препоръки и предпазни мерки

Правенето на домашен тест може да даде фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Поради това е много важно тестовете да се извършват в пълно съответствие с препоръките на производителя..

Фактори, които могат да повлияят на резултата:

 • Изхабяване на яйчниците.
 • Постменопаузален период.
 • Някои бъбречни заболявания.
 • Стимулиране с hCG хормон.
 • Бедна на протеини веганска храна.
 • Използване на хормонални контрацептиви.

Всички тези фактори могат да повлияят на нивото на лутеинизиращия хормон, променяйки неговите параметри. В този случай, въпреки високата ефективност и правилното изпълнение на теста, резултатът ще бъде неправилен..

Също така не трябва да използвате теста като метод за контрацепция. Не е предназначен за предотвратяване на нежелана бременност..

Тестване на нередовен цикъл

При жени, чийто цикъл е нередовен и понякога над 50 дни, може да се наложи по-продължително проучване. Тяхната овулация е нередовна..

Следователно ще е необходимо през ден или с различна честота, например - слушане на сигналите на тялото ви, определяне на хормонални промени и използване на тест ленти за „улавяне“ на овулацията.

Имайте предвид, че за тези, чийто цикъл е толкова нередовен, е препоръчително да се консултирате с лекар. Защото трябва не само да заченете, но и да раждате здраво дете. И ако причината за редки овулации са хормонални смущения, бременността ще бъде изложена на риск.

Ще покаже ли тест за овулация бременност??

Не, въпреки популярните вярвания, всеки бърз тест е предназначен да идентифицира собствения си хормон. Нивата на LH спадат след зачеването и не си струва да се използва тест за овулация за диагностициране на бременност.

В мрежата има много информация, че тестът за овулация показва бременност. Всъщност, хормонът LH има прилики с Alpha-hCG - хормонът на бременността, но това не е причина този високоспециализиран тест да се използва за други цели..

Планиране на пола на бебето с помощта на тест за овулация

Мъжките полови клетки са хаплоидни - те имат само една хромозома (X или Y). В зависимост от това коя сперма навлиза в яйцеклетката, ще се развие женски (XX) или мъжки (XY) плод.

Статистическите данни показват разликата в свойствата на сперматозоидите с различни хромозоми:

 • Y хромозомите са по-подвижни, но живеят по-кратко. Те са малки и бързи..
 • Х хромозомите са по-малко подвижни, но остават жизнеспособни по-дълго.

Тези данни доведоха до появата на теорията за планиране на пола, базирана на съотношението на датата на овулация и полов акт. То гласи:

„Ако полов акт се е случил 1-2 дни преди овулацията, те ще изчакат и ще участват в оплождането предимно с X-сперма. Ако директно в деня на овулацията ще се роди момче, тъй като бързите Y-сперматозоиди ще успеят повече “.

Невъзможно е да бъдем сигурни в неприкосновеността на това, тъй като по време на 1 полов акт над 10 милиона сперматозоиди влизат в тялото на жената. И кой от тях ще участва в оплождането, вероятно е невъзможно да се изчисли със сигурност..

Основното условие за планиране на пола е точното идентифициране на предстоящата овулация. И това ще помогне на тест лентата за овулация. Получените резултати ще покажат кога да има полов акт:

 • за раждане на момиченце - 1-2 дни преди овулацията;
 • за раждането на момче - в деня на овулацията (5-8 часа след получаване на положителен резултат).

По този начин тестът за овулация е много полезно изобретение. Той е безопасен, бърз и е помогнал на милиони жени да избегнат проблеми с зачеването. Препоръките за използването му са много прости и тестването не отнема много време и усилия.!

Тест за овулация

Използването на специални тестове за овулация значително увеличава шансовете на жената да забременее. Представени са в различни видове и в повечето случаи приличат на тест ленти. Комплект за диагностика с тест за овулация се появи сравнително наскоро, така че не всички жени знаят за него.

Принцип на действие

Овулацията е физиологичен процес, който протича в тялото на жената. Веднага след менструацията в яйчниците започват да узряват една или две нови яйцеклетки. След това има освобождаване на зряла яйцеклетка, което е придружено от хормонални промени в тялото..

Принципът на действие на съвременните тестове за овулация е да се идентифицира лутеинизиращият хормон. Появява се по време на отделянето на зряла яйцеклетка не само в кръвта, но и в други биологични течности на тялото на жената, по-специално урина, слюнка. Повечето тестови системи, които са на съвременния фармакологичен пазар, са предназначени да определят наличието на лутеинизиращ хормон в урината на жената.

По този начин това устройство помага на жената да забременее по-бързо. Определянето на нивото на LH в урината дава възможност да се планира оптималната дата за полов акт. Така че шансовете за бременност ще бъдат много по-големи, отколкото при спонтанни интимни контакти, без да се взема предвид датата на разкъсване на фоликула и освобождаването на яйцеклетката от него.

Когато свърши?

Тест за овулация е възможен само в определени дни от цикъла. Това се прави в момент, когато зряла яйцеклетка се освобождава от фоликула. Изборът на датата за оценка на нивото на LH в урината се основава на продължителността на цикъла:

 • 28 дни - тестът се използва от единадесетия ден от цикъла. Започва да се брои от началото на менструацията..
 • Повече от 28 дни - изследването се извършва 17 дни преди очакваното начало на менструално кървене.
 • При нестабилен менструален цикъл, когато продължителността му се променя от месец на месец, за начална точка се приема определен ден от най-краткия цикъл, записан при пациента. С продължителността си от 24 дни, тестът за овулация се извършва за първи път на 7-ия ден от цикъла. Ако продължи 26 дни, нивото на LH в урината започва да се определя от ден 9, а ако продължи 32 дни, се правят измервания от ден 15.

За да се „хване“ овулацията и да се извърши сношение за оплождане навреме, тестът трябва да се прави всеки ден, 2 пъти на ден. Може да се направи по всяко време през деня. Но първата порция сутрешна урина не подлежи на изследване..

Видове системи за изпитване

На съвременния фармакологичен пазар има голям брой различни системи за тест за овулация, които могат да бъдат разделени на няколко големи групи:

Тест с ленти

Представен е с хартиена лента, в единия край на която е нанесен специален реагент и контролна лента с определен (червен, виолетов) цвят. С края на реактива той се спуска в контейнер със събрана урина за период от около 10 секунди. Ако в урината има лутеинизиращ хормон, което показва, че процесът на овулация е започнал, тест лента от същия цвят започва да се появява близо до контролната лента. С положителен резултат, показващ процеса на овулация и готовността на репродуктивната система на жената за оплождане, има две ивици (контролна и експериментална линия) с еднакъв цвят и интензивност на оцветяването.

Тествайте таблетка

Системата е малък пластмасов калъф с два малки прозореца. При едната се прилага капка урина, а при втората след кратък период от време се появява резултатът. Вторият прозорец съдържа контролната линия. С високо ниво на лутеинизиращ хормон в урината, след въвеждането му се появява втора тест лента, която има същия цвят и интензивност на оцветяване като контролната. Тестваната таблетка се счита за по-надеждна система по отношение на лентите, цената й също е по-висока.

Бърз тест за мастиленоструйни принтери

Изглежда като тест с ленти. За да се определи наличието на лутеинизиращ хормон, краят на лентата с реагента се поставя под струята урина по време на уриниране. Резултатът от теста се оценява за 3-5 минути. При наличие на овулация се виждат 2 ленти (контролна и експериментална) с еднакъв цвят и интензивност на оцветяването.

Преносима система за многократна употреба

Включва електронно устройство и ленти, които са потопени в урина. След излагане на урина (експозицията обикновено е няколко минути), лентата се поставя в специален жлеб на апарата, след което резултатът се появява на нейния екран. Повечето устройства показват концентрацията на лутеинизиращ хормон в урината като число. Те съдържат инструкции, чрез които жената оценява резултата..

Оптичен тест

Преносима система за многократна употреба, тя е малък микроскоп (по размер и форма наподобява червило). Същността на изследването е да се идентифицират промени в свойствата на женската слюнка, провокирани от появата на лутеинизиращ хормон в нея. Малко количество слюнка се поставя в специален прозорец на системата, при наличие на овулация по време на изследване чрез уголемител, появата на характерен модел под формата на мразовит модел или лист от папрат привлича вниманието.

Всеки тип система за тест за овулация има своите предимства и недостатъци. Системите за многократна употреба осигуряват по-надеждни резултати и могат да се използват неограничен брой пъти, обикновено няколко пъти на ден. Цената на системите за многократна употреба е значително по-висока от тази за еднократна употреба.

Характеристики на тестването

За да се получат правилните резултати за определяне на овулацията (тестът е положителен поради повишаване на нивото на LH в урината), по време на теста трябва да се вземат предвид редица характеристики:

 1. Тестовете за овулация не показват, че е настъпила бременност. Ако видите две ивици, това означава, че овулацията е започнала. Не го бъркайте! Когато купувате тест, трябва да кажете на аптечния работник точно за какво ви е необходим.
 2. Тестът за овулация се използва поне пет дни подред. По това време е възможно освобождаването на яйцеклетката от фоликула..
 3. Тъй като най-високата концентрация на LH не се задържа през целия ден, тест за овулация трябва да се направи два пъти - сутрин и следобед.
 4. Избягвайте да пиете много вода, преди да вземете тест за овулация. В крайна сметка това води до факта, че урината става по-малко концентрирана. Съответно, в него може да има по-малко лутеинизиращ хормон и това често се превръща в фалшиво отрицателен резултат (тестът може да не покаже овулация, която всъщност настъпва).
 5. Цифровият тест винаги се сравнява с контролна картина. И ако е числово, то трябва да се сравни с таблицата, за да се избегнат грешки при декодирането на резултатите..

Не забравяйте, че овулацията не винаги се случва в средата на цикъла. Промяната във физиологичните процеси на репродуктивната система може да бъде повлияна от фактори като изменение на климата, прекомерен физически, емоционален стрес, стрес, патологични състояния на репродуктивната, нервната, ендокринната системи. Независимо от вида на системата за тест за овулация, важно е внимателно да прочетете инструкциите преди употреба..

Достоверност

Почти всички съвременни системи за овулация с висока степен на надеждност показват повишаване на нивото на лутеинизиращия хормон в биологичните течности на женското тяло. Независимо от това е възможно да се получи фалшиво положителен резултат, който е свързан с подобна промяна в фоновия хормон на тялото, не свързана с овулация, но провокирана от други причини:

 • Постменопауза.
 • Изчерпване на яйчниците, причинено от различни патологични процеси в структурите на репродуктивната система на жената.
 • Липса на функционална активност на бъбреците, при която отделянето на лутеинизиращ хормон от организма е нарушено.
 • Приемът на фитохормони в тялото на жената с храна, биологично активни хранителни добавки или определени лекарства.
 • Хормонални нарушения, които са резултат от патологични процеси в различни ендокринни жлези (хипофиза, щитовидна жлеза, надбъбречни жлези).
 • Физиологично повишаване на нивото на лутеинизиращия хормон, характерно за сутринта, поради което не се препоръчва приемането на първата порция урина след сън за теста.

Фалшиво отрицателен резултат от теста за овулация може да бъде свързан с относително намаляване на концентрацията на лутеинизиращ хормон в урината, което е свързано с нарушение на режима на пиене, развитието на началните етапи на бъбречна недостатъчност. По време на теста трябва да се вземат предвид всички фактори, които могат да доведат до фалшиво положителен или фалшиво отрицателен резултат. За да се получи надежден резултат, се препоръчва провеждането на теста с помощта на няколко системи.

Декодиране на резултатите

Почти всички системи за тест за овулация работят на принципа на ленти, следователно за повечето от тях декодирането на резултатите е по същество същото:

 • Отрицателен резултат - наличието само на една контролна лента, тест лентата не се появява.
 • Слабо положителен резултат - тест лентата след развитие не се различава по цвят от контролната, но има по-ниска интензивност на оцветяване. Това показва ниска концентрация на лутеинизиращ хормон в тествания материал..
 • Положителен резултат - експерименталната лента по цвят и интензивност не се различава от контролната.
 • Съмнителен резултат - няма контролна лента при наличие или липса на тест лента. Това обикновено се случва при използване на дефектна система за изпитване..

Когато се използва система за оптично изпитване, резултатът се оценява чрез проява на специфичен модел на слюнка, когато се гледа под увеличение. Използването на цифрова система за многократна употреба изисква сравнение на получения цифров резултат или цвета на лентата с таблицата, която е приложена към инструкциите.

Кога да започнете да зачевате дете

Продължителността на живота на зряла яйцеклетка, освободена от яйчника, е около 1 ден. Веднага след разкриване на факта на овулация, не трябва да започвате зачеване. Препоръчва се да се изчака няколко часа, тъй като този период от време е необходим за прехвърляне на яйцеклетката във фалопиевата тръба. Също така, не отлагайте до последните часове на деня, тъй като самият процес на оплождане продължава няколко часа (понякога до един ден), през които яйцеклетката може вече да не е жизнеспособна.

Появата на съмнения относно правилното използване на теста за овулация е основата за консултация с гинеколог. Ако е невъзможно да забременеете в продължение на шест месеца или повече, при системно ангажиране в незащитен секс с един сексуален партньор, се извършва диагноза за възможно безплодие.

Подготовка за важна стъпка: как да използвате правилно теста за овулация (попита гинеколог)

Тези тестове ви помагат да планирате най-важната стъпка в живота си. Как работят - подредени с експерт.

Един от най-важните етапи от подготовката за планиране на бременността е определянето на „прозореца на възможностите“ за зачеване - овулацията. Днес има достатъчен брой методи за това, от сложни (но изключително точни) лабораторни тестове до масивни, но не много надеждни тестове за „съхранение“. За да разберем кога и как да използваме правилно теста за овулация, лекар - акушер-гинеколог, репродуктивен специалист Елена Младова ще ни помогне.

Защо е важно да се направи тест за овулация

За да разберем защо е толкова важно да знаем кога една жена, която иска да забременее, започва овулация, ще разберем сложния и деликатен механизъм на менструалния цикъл. По принцип неговата коректност определя доколко въобще е възможно зачеването: поне 25% от случаите на безплодие са свързани с менструални нарушения.

Започвайки от юношеството, всяка жена обикновено има много точен вътрешен часовник: по време на лунния месец, който продължава четири седмици, той преминава през три важни фази, които преминават една в друга, всяка от които подготвя тялото за настъпването на възможна бременност:

 • фоликуларен - когато тече узряването на яйцеклетките във фоликулите;
 • овулаторна - зряла яйцеклетка (яйцеклетка) напуска яйчника във фалопиевата тръба за оплождане. Само в тази фаза е възможна бременност;
 • лутеален - пикът в производството на прогестерон, чието ниво определя дали е настъпило оплождане и дали ще се развие бременност или ще настъпи менструация.

Тези фази се регулират поради динамичния баланс на женските полови хормони:

 • фоликулостимулиращият хормон (FSH), който се произвежда от хипофизната жлеза, е отговорен за селекцията и растежа на доминиращия фоликул;
 • лутеинизиращият (LH) хормон, който също се произвежда от хипофизната жлеза, дава „начален изстрел“ от началото на овулацията;
 • естрогени - цял набор от женски стероидни хормони, които регулират, по-специално, растежа на маточната лигавица - ендометриума;
 • прогестерон - стероиден хормон, чиято основна функция е да подготви ендометриума за имплантиране на яйцеклетката и да поддържа ранните етапи на бременността. Произвежда се от жълтото тяло на яйчниците.

Благодарение на тези хормонални промени е възможно да се определи точно фазата на цикъла у дома, като се избере най-подходящото време за зачеване. Такива тестове се основават на химичното определяне на присъствието на лутеинизиращ хормон, обикновено в урината, по-рядко в слюнката.

Видове тестове

Въпросът за тестовете е един от най-често задаваните въпроси от гинеколозите. Въпреки че в клиниките се използват високоточни хардуерни техники при асистирани репродуктивни технологии, значението на „домашните“ методи за определяне на благоприятно време за зачеване не може да бъде подценявано..

Трябва да се има предвид, че традиционният календарен метод не се различава по точност, а по-информативният "електронен" (за кристализация на слюнка) метод и метод за измерване на базалната температура е трудоемък и изисква известно умение. Ето защо е по-добре да изберете тест-лента "закупена от магазина" - тя е проста, удобна и дава напълно приемлив резултат. С едно условие - трябва да се прилага правилно.

Такива тестове за овулация се продават в аптеките, супермаркетите и цената им е ниска. Те ви позволяват да определите пиковото съдържание на лутеинизиращ хормон: неговата концентрация се увеличава във всички секрети на тялото. В по-голямата част от случаите овулацията настъпва в рамките на 36 часа след пика на LH..

Въпреки относително високата си точност, конвенционалният тест е валиден само ако се използва правилно. Как да използваме теста за овулация, колко пъти да го направим и как да интерпретираме резултата?

Как да използваме теста за овулация - какво показва прегледът на инструментите за експресен анализ с цени

Жените, които мечтаят за бебе, не винаги успяват да забременеят. Помощ в тази ситуация се осигурява от тест за овулация, който чрез промяната в цвета на лентата определя времето на вероятното оплождане на яйцеклетката от спермата - ако всичко е направено правилно. Какъв е принципът на действие на такъв експресен анализ, колко висока е неговата точност, какво показват резултатите от теста - жените, планиращи да забременеят, трябва да знаят за това.

Какво е тест за овулация

Информацията за времето на оплождане на яйцето е важна за тези, които желаят да имат бебе. Периодът на овулация е времето, когато вероятността за зачеване е най-голяма. Съществуват точни методи за определянето му чрез специални тестове. Просто трябва да знаете характеристиките на женското тяло:

 • след края на менструацията фоликулът на яйчника узрява;
 • под въздействието на женските хормони се развива яйцеклетка;
 • се правят важни промени;
 • освобождаването на яйцеклетката от яйчника се предшества от освобождаването на хормони, отговорни за процеса на оплождане.

Един от тези важни химикали има максимална концентрация през този период. Това е лутеинизиращият хормон (LH), който се определя с помощта на диагностични техники. Намира се в кръвта и течностите като урина и слюнка. Принципът на действие на тестовете, които определят надеждното време на овулация, се основава на косвено определяне на концентрацията на хормона LH. В резултат на такава домашна диагностика:

 • положителен - говори за зряла яйцеклетка, голяма вероятност за бременност;
 • отрицателен - знак за липса на зачеване.

Как работи

Интересно е да се разбере как работят тестовете за овулация. Когато лентите или касетите влязат в контакт с урината, която съдържа повишено количество хормони, възниква реакция. Компонентите, приложени към пробите, започват да взаимодействат с LH. Важно е да знаете:

 • повишаване на хормоните се наблюдава през деня, поради което се препоръчва да се направи анализ сутрин и вечер;
 • ако слюнката започне да реагира с цифров тест, резултатът се проверява спрямо референтна проба;
 • положителен резултат - сигнал за действие - за започване на секс със сексуален партньор за зачеване на дете.

Какво показва

Как да определим овулацията чрез тест и периода, когато има вероятност да настъпи бременност? Диагностиката може да покаже различни резултати. При сравняване на контролната лента и резултата от експресния анализ се отбелязва положителен резултат:

 • признак на овулация - цветът на линиите е еднакъв по тон или по-ярък;
 • яйцето е готово за оплождане в близко бъдеще;
 • оптималното време за зачеване е 6 часа след теста.

Отбелязва се отрицателен факт, ако линията не се вижда или се наблюдава слаба ивица. Резултатът с такава диагноза се интерпретира по следния начин:

 • остава още много време преди овулацията;
 • яйцеклетката вече е напуснала яйчника, нивото на лутеинизиращия хормон е спаднало;
 • тестът е дефектен, повреден или с изтекъл срок на годност - в този случай концентрацията на LH в урината може да бъде увеличена.

Кога да се направи тест за овулация

Кога е най-доброто време за изследване за планиране на бременност? Това зависи от продължителността на вашия менструален цикъл. Изчисляването на времето се взема от първия ден на последната менструация. Препоръчително е да изследвате проби от урина ежедневно, сутрин и вечер. Инструкцията за тест за овулация препоръчва за продължителността на цикъла:

 • 28 дни - започнете тестване в 11;
 • ако цикълът е нередовен, за основа се взема най-краткият;
 • за по-голяма продължителност - изчислете началото на първия ден от следващия цикъл и извадете 17 дни.
 • Как се прави салата от говеждо сърце
 • Бърза и лесна зелева баница - вкусни рецепти със снимки. Готвене на зеле Желиран пай
 • Пържени лисички: рецепти

Видове тестове

Повечето методи за тестване, като бременност, използват урина. Техниките се основават на регистриране на повишаването на нивата на хормоните преди освобождаването на яйцеклетката. Диагностичните инструменти се различават по надеждност, цена, удобство. Производителите произвеждат тест ленти с ниска точност, подходящи за жени с редовен цикъл.

По-точни резултати се получават при използване на устройства, които имат повишена точност и надеждност. Популярността са:

 • продукти за многократна употреба с набор от тест ленти;
 • електронни устройства, които реагират на слюнката;
 • струйни тестове, които определят повишеното ниво на хормони в потока на урината;
 • комплекс от малък микроскоп и осветление, при който моделът върху стъклото се променя в зависимост от концентрацията на соли в слюнката - се сравнява със стандартния.

Често се използва прост метод за определяне на времето на освобождаване на яйцеклетка от яйчника - съставяне на календар за овулация. Тя се основава на измерване на базалната температура, която се променя по време на цикъла. След менструация е по-малко от 37, намалява преди овулацията и след това се повишава до 37,6. Жената се нуждае от:

 • всяка сутрин, легнал в леглото, проверявайте температурата в ректума;
 • запис на резултатите;
 • изграждане на графика на температурните промени;
 • максималните точки ще показват желаните дни;
 • информацията е важна за планиране на бременността.

Тестови ленти

Най-простият и евтин метод за тестване може да даде шанс за забременяване, ако се използва от жена, която има стабилен менструален цикъл със същата продължителност. Тя се основава на използването на ленти с нанесен върху тях реагент и червена контролна линия. За да извършите, трябва:

 • изсипете урина в чиста купа;
 • потопете лента в нея за няколко секунди;
 • изчакайте 10 минути;
 • сравнете получената линия със стандарта по цвят.

Многократно

Оригинално миниатюрно устройство, подобно на тубичка червило - система, която точно определя времето за освобождаване на яйцето. За анализ се използва слюнка, която променя характеристиките по време на менструалния цикъл. Изследването със светещ микроскоп помага:

 • вижте модел, който прилича на растително листо;
 • сравнете го с приложените проби, типични за периода на пикови хормони.

Тестове за определяне на овулацията - кое е по-добре да изберете и как да го направите правилно

Овулацията е основният етап в менструалния цикъл. Този период е най-благоприятен за зачеването на дете. Препоръчително е жена, която мечтае за бебе, да знае точно кога в тялото й настъпва овулация. За да се определи има тестове за овулация.

Концепция за овулация

Овулацията е изход от яйчника на зряла яйцеклетка, готова за оплождане. След овулацията жената може да забременее в рамките на два дни. Ако яйцеклетката не бъде оплодена в рамките на 48 часа, тогава тя ще умре и ще трябва да изчакате следващия месец, за да заченете дете. Ако е имало полов акт 3 дни преди овулацията, тогава също има шанс да забременеете, тъй като сперматозоидите запазват активността си точно толкова време и ще могат да "изчакат" освобождаването на яйцеклетката от яйчника.

Овулацията настъпва на около 14-ия ден от менструалния цикъл, ако продължителността му е 28 дни. На тази информация обаче не трябва да се разчита. Началото на овулацията зависи от много индивидуални фактори. Можете да разберете по-точно времето за овулация, като използвате специални тестове.

Как работи тестът за овулация

Всеки менструален цикъл е узряването на един фоликул в яйчниците, по-рядко - два или повече. С узряването си клетките на фоликула произвеждат женски хормони, наречени естрогени. Колкото по-голям става фоликулът, толкова повече естроген произвеждат клетките му.

Когато нивото на тези естрогени достигне ниво, което ще бъде достатъчно за овулация, се извършва освобождаването на лутеинизиращ хормон (съкратено - LH), след което в рамките на около един или два дни настъпва разкъсване на фоликула (или просто - овулация) и яйцеклетката, готова за оплождане, се втурва директно във фалопиевата тръба - за среща със сперматозоиди. Времето на развитие на фоликула може да се различава леко не само при няколко различни жени, но дори и при една и съща - в различни цикли.

И така, ефектът от съвременните тестове за овулация се основава на определяне на момента на внезапно повишаване на нивото на LH в урината..

Определяне на времето за овулация с помощта на тестове

Съществуват различни методи и средства, чрез които можете да определите най-благоприятното време за зачеване на бебе. Специалните тестове за овулация са много прости и лесни за използване. Всяка опаковка съдържа инструкции за тест за овулация.

Тестовете могат да открият повишаване на нивата на лутеинизиращ хормон (LH). Количеството му се увеличава в организма 1-2 дни преди овулацията. Жена, която иска да забременее, трябва да планира сексуален контакт с партньор по това време. Нежният пол, който не е готов за бременност, трябва да бъде защитен през този период..

Можете да си купите тест за овулация във всяка аптека. Експертите могат да предложат няколко продукта от различни марки, различаващи се по чувствителност. Цените на инструктажните тестове за овулация са доста високи. Преди да купите, можете да прочетете отзиви в интернет за конкретни продукти или да поискате съвет от приятели, които преди са използвали тестове за овулация.

От кой ден трябва да използвате тестове за определяне на овулацията?

Времето за започване на тестването трябва да се определя въз основа на продължителността на вашия цикъл. Първият ден от менструалния цикъл е денят, в който е започнала менструацията ви. Продължителността на цикъла е броят на дните, изминали от първия ден на най-новия период до първия ден от началото на следващия.

Ако вашият цикъл е винаги редовен, със същата продължителност, тогава трябва да започнете да правите тестове за овулация седемнадесет дни преди началото на следващата менструация, тъй като след овулацията фазата на жълтото тяло продължава 12-16 дни (средно 14). Например, ако продължителността на менструалния цикъл е 28 дни, тогава тестването трябва да започне от около 11-ия ден, а ако 32 - след това от 15-ия.

Ако времето на цикъла не е постоянно, трябва да изберете най-краткия цикъл през последните шест месеца и да използвате неговата продължителност, за да изчислите точно деня, в който трябва да започнете тестването. При наличие на дълги закъснения и липса на редовност, използването само на тестове без допълнително наблюдение на фоликулите и овулацията не е разумно.

При ежедневна употреба (или дори по-добре два пъти на ден - сутрин и вечер), тестовете за овулация дават отлични резултати, особено когато се комбинират с ултразвук. Когато използвате ултразвуков контрол, не можете да губите напразно тестовете, но изчакайте известно време, докато фоликулът достигне размер около 18-20 милиметра и е в състояние да овулира. Тогава можете уверено да започнете да правите тестове всеки ден..

Как да направите правилно тест за овулация

Преди да използвате теста за овулация, трябва да определите продължителността на менструалния цикъл. За да направите това, трябва да преброите броя на дните, преминали от първия ден на предходната менструация до първия ден на следващата. С редовен цикъл тестовете могат да започнат до 17 дни преди началото на менструацията..

Например, ако продължителността на цикъла е 30 дни, тогава тестването може да започне от ден 13. Ако продължителността на цикъла непрекъснато се променя, трябва да изберете най-краткия цикъл през последните шест месеца и да го приложите, за да изчислите първия ден, от който ще трябва да започнете да използвате тестовете.

За да получите надеждни резултати след тестване, трябва внимателно да прочетете инструкциите за теста, преди да го използвате..

Етапите на теста са както следва:

 1. събирайте урина в чист и сух съд;
 2. отворете запечатана торба с тесто;
 3. поставете теста в урината до специалната маркировка за 5 секунди;
 4. поставете теста на суха и равна повърхност;
 5. вижте резултатите след 10 минути.

Има няколко изисквания, които трябва да бъдат изпълнени при тестване. Коректността на последващия резултат зависи от тях. Първо, не е необходимо да използвате първата сутрешна урина за изследване, тъй като нивото на хормона е по-високо в сутрешните часове. В резултат на това резултатът от теста ще бъде неправилен. Препоръчително е да провеждате тест за овулация по едно и също време всеки ден. Най-благоприятният период за тестване е от 10 до 20 часа.

Второ, трябва да се въздържате от уриниране поне 4 часа преди тестването. Трето, не трябва да пиете много течност преди теста. Поради това количеството LH в урината може да намалее и резултатът от теста ще бъде ненадежден. Четвърто, трябва да премахнете теста от запечатаната опаковка преди тестването. До извършване на анализа, той не трябва да съдържа мръсотия или влага. В никакъв случай не трябва да докосвате реакционната зона с ръце. Всички тези изисквания са посочени в инструкциите за тестове за овулация на Eviplan и за продукти от други марки.

Тълкуване на резултатите от теста за овулация

За да определите резултатите от теста, сравнете контролната лента, разположена на ръба на тестовото поле, с тестовата линия. И двете ленти се появяват след анализ в рамките на няколко минути.

Резултатът ще бъде отрицателен, ако тестовата линия не се вижда или е по-слаба от контролната линия. Това ще означава, че нивото на LH в организма не се е повишило, което означава, че все още не е настъпила овулация..

Резултатът ще бъде положителен, ако тестовата линия е по-тъмна от контролната лента или същата яркост. Това ще покаже рязко освобождаване на LH и настъпване на овулация в рамките на 24-48 часа. По този начин следващите 2 дни след повишаването на нивата на LH са най-подходящи за зачеване. Ако полов акт се случи в рамките на 48 часа, тогава шансът да забременеете ще бъде максимален.

Има моменти, когато контролната лента изобщо не се появява. Най-вероятно е установено, че тестът е дефектен или е извършен неправилно. Ето защо е необходимо внимателно да прочетете информацията в инструкциите за Соло тестове за овулация и други средства..

Надеждност на тестовете за овулация

За съжаление тестовете за овулация може да не показват самата овулация, а само малка промяна в динамиката на нивата на LH. Рязкото покачване на LH е много характерно за овулацията, но самото покачване на лутеинизиращия хормон не може да даде сто процента гаранция, че това събитие е свързано с овулацията и последната определено е настъпила.

Увеличение на количеството лутеинизиращ хормон може да се случи и в други ситуации - със синдром на изчерпване на яйчниците, хормонална дисфункция, бъбречна недостатъчност, постменопауза и други нарушения. По този начин, за всяка постоянна или временна дисфункция (включително веднага след оттеглянето на синтетични хормонални лекарства или рязко преминаване към сурова храна / вегетарианска диета), тестовете могат да покажат фалшиво положителни резултати. Освен това са възможни фалшиви положителни резултати под въздействието на други хормони, които абсолютно не са свързани с промени в нивата на LH..

Например, в присъствието на хормон на бременността, тестовете могат да дадат положителен резултат поради известно сходство в молекулярната структура с LH (по структура лутеинизиращият хормон е подобен на някои други хормони-гликопротеини - TSH, hCG, FSH), както много бременни жени вече са могли да се убедят сами. Жени. Тоест тестът за овулация по време на бременност може да даде фалшиво положителен резултат. Когато се стимулира овулацията след инжекции на hCG, тестовете също могат да покажат положителен резултат, който абсолютно не е свързан с увеличаване на съдържанието на лутеинизиращ хормон.

Тестовете за овулация след инжекции с hCG абсолютно не са информативни. Възможно е колебанията в някои други хормони (TSH, FSH) и дори диетичните навици (фитохормони, съдържащи се в растенията) да повлияят донякъде на резултатите от такива тестове..

Следователно, при липса на менструация или ако подозирате някакъв хормонален дисбаланс, не трябва да разчитате само на резултатите от теста. В такива случаи времето и наличието на овулация трябва да се определят с помощта на по-надеждни диагностични методи. Например, с помощта на ултразвуково изследване.

Тестовете за овулация се продават в много аптеки и се представят там в доста широк диапазон..

Какви са видовете тестове за овулация

В съвременните аптеки тестовете, предназначени да определят овулацията, се представят като:

 1. Тестови ленти. Най-вероятно вече сте запознати с този тип тестове за бременност - тънка лента от специална хартия, която е импрегнирана със специален реагент. Тестът за овулация е подобна лента, която трябва да се потопи за известно време в урината, след което след известно време ще се появи резултат. Такива тестове за овулация не са много точни и имат своите недостатъци..
 2. Тестови плочи (или тестови касети). Подобни тестове също имат аналози сред тестовете за бременност. Тестовият таблет е пластмасов калъф с малък прозорец. Този тест трябва да се постави под струя урина или просто да се пусне малко урина върху него - и след няколко минути можете да видите резултата в прозореца. Тестовите плочи са много надеждни, но също така струват малко повече..
 3. Мастилено-струйни тестове. Това са най-надеждните тестове за овулация, които се предлагат днес. Този тест за овулация се спуска директно в контейнер с урина или просто се поставя под струята урина - и след няколко минути можете да наблюдавате резултата.
 4. Множество тестове за овулация. По принцип те са преносим метър с цял набор от тест ленти. Тези ленти се потапят в урината, след това се вкарват в устройството - и много скоро ще можете да разберете резултата.
 5. Електронни тестове за овулация. Тези тестове не „реагират“ на урината, а на слюнката на жената. Малко количество слюнка трябва да се постави под лещата и след това или да се погледне специален сензор, или чрез микроскопа, който се доставя с лещата, да се наблюдава моделът върху слюнката. Какво означава конкретен модел е написано в инструкциите. Такива тестове за овулация са доста скъпи, но определено нямат конкуренти по отношение на надеждността.!

Вярно е, че когато ще правите тест за овулация, трябва да запомните, че всички горепосочени тестове може да не показват точния момент на овулация, но времето на освобождаване на LH в тялото, след което трябва да настъпи овулация. Това трябва да се вземе предвид при провеждането на такива тестове..

Кой тест е по-добре да изберете

В момента няколко компании произвеждат тестове за овулация. Най-известните сред тях са Frautest, Eviplan и Clearblue..

Най-измамник

Тестът за овулация на Frautest е един от най-надеждните начини за измерване на вашия LH скок. Пакетът съдържа 5 ленти в запечатани торбички и инструкции за теста за овулация на Frautest. За жена с постоянен менструален цикъл ще са достатъчни 5 дни, за да се определи нивото на LH.

Инструкциите отбелязват, че положителен резултат може да се види 40 секунди след края на тестването. За да потвърдите отрицателен резултат, трябва да изчакате 10 минути. Безсмислено е да се интерпретират резултатите от теста по-късно. Чувствителност на теста - 30 mIU / ml.

Frautest произвежда и специални комплекти с тестове за овулация и бременност. Те са много икономични. Една опаковка съдържа 5 ленти за тест за овулация, 2 ленти за тест за бременност, инструкции за тестове за овулация и бременност, 7 специални контейнера, предназначени за събиране на урина.

Съществуват и специални касети Frautest, които ви позволяват да определите нивото на LH. Пакетът включва 7 тестови касети. Това лекарство е подходящо за жени с нередовен менструален цикъл. Преди употреба не забравяйте да прочетете инструкциите на Fraute за овулация, тъй като методите за използване на касети и ленти са малко по-различни един от друг. Тестът е много лесен за използване. Не е нужно да събирате урина в отделна купа. Приемащата част от касетата ще трябва да бъде поставена под струята урина за няколко секунди.

Eviplan

Тест лентите за овулация се произвеждат под марката Eviplan. Тяхната чувствителност е 25 mIU / ml. Инструкциите за теста за овулация Eviplan показват, че резултатът може да се види 5 минути след теста.

Мастиленоструйните тестове Eviplan имат същата чувствителност като лентите на тази марка. Една опаковка съдържа 5 касети. Те осигуряват хигиенни тестове и точни резултати. В подробните инструкции можете да намерите отговори на всички неразбираеми въпроси..

Соло мастилено-струйните тестове на Pharmasco са едни от най-добрите налични тестове за овулация. Всяка опаковка съдържа 5 теста. В инструкциите има специална таблица, благодарение на която можете да определите конкретния ден, когато трябва да започнете тестването. Повечето жени се нуждаят само от една опаковка за измерване на освобождаването на LH.

Има мини-формат за самостоятелни тестове. Това е набор от 5 тест ленти. Пакетът включва също безплатен чувствителен тест за бременност и инструкции за Соло теста за овулация. След овулация и очаквано зачеване е препоръчително да се извърши тестване за бременност след няколко дни.

Clearblue

Тестът за дигитална овулация Clearblue показва леко повишаване на нивата на LH хормон, което обикновено се случва 24-36 часа преди овулацията. Това ви позволява точно да определите двата най-благоприятни дни за зачеване на дете в този цикъл. Правенето на любов през тези два дни ще ви даде много повече възможности да забременеете, отколкото през други дни..

Тестът за овулация Clearblue е най-ефективният домашен тест.

Тестът за овулация Clearblue трябва да се използва в продължение на няколко дни, по едно и също време, всеки ден, когато се очаква повишаване на концентрацията на лутеинизиращ хормон. Тестът може да идентифицира онези дни от цикъла ви, когато шансът за зачеване е най-голям..

Тестът за овулация на марката Clearblue има следните характеристики:

 • Определя самия пик на концентрация на LH с 99% точност
 • Доста лесен за използване, неинвазивен и естествен тест за урина
 • Има оригиналния мигащ знак за тест лента, който показва, че тестът работи правилно
 • Показва резултата за три минути

Цената на тестовете за овулация, произведени от тази компания, е около 700 рубли.

Ползи от тестовете за овулация

Тестовете за овулация улесняват жената да планира личния си живот. С тяхна помощ можете да определите благоприятното време за зачеване и полов акт. Не е необходимо да се измерва ректалната температура, да се правят специални диаграми и да се извършват сложни процедури. Просто потопете тест лентата в контейнер с урина или поставете касетата под струята урина.

Тестовете за овулация са удобни за използване у дома. Те могат да се използват почти по всяко време на деня. Тестът няма да отнеме много време. Това отнема само няколко минути.

С помощта на тестове нивото на LH в организма може да бъде установено доста бързо. След тестването трябва да изчакате 10 минути. Положителен резултат може да се види дори малко по-рано..

Тестовете за овулация дават лесни за четене резултати. Трябва само да сравните двете ленти и да определите интензивността на цвета на тест лентата в сравнение с контролната линия. Инструкциите за тестове за овулация на Frautest и други подобни продукти ви казват как да тълкувате резултатите от теста..

Точността на тестовете е доста висока при 99%. Тази цифра се потвърждава от многогодишни клинични изпитвания..

Тестовете за овулация са безплатно достъпни в руските аптеки. Тяхната цена е прилична, но доста достъпна. Един пакет, съдържащ 5-7 ленти или касети, ще бъде достатъчен за един месец.

В заключение трябва да се отбележи, че резултатите от тестовете за овулация могат да бъдат ненадеждни. Това може да се дължи на дефектен тест или неправилно тестване. В резултат на това дългоочакваният момент на благоприятно зачеване може да бъде пропуснат. За да предотвратите това, можете да комбинирате използването на тестове с други методи за определяне на времето на овулация..