Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Тестове за бременност - видове и производители

Тестовете за бременност са неразделна част от живота на всяка жена. С тяхна помощ можете да проследявате промените в тялото. Тестът работи на базата на реакция антиген-антитяло. Хормонът hCG в женската урина влиза или не взаимодейства с реагента. Въз основа на това се издава резултатът.

Видове тестове за бременност

На рафтовете на аптеките можете да видите различни тестове за бременност, например мастилено-струен, електронен, таблет, резервоар. Събрахме най-пълния списък с тестове, техните плюсове и минуси, както и ценова политика.

Тест ленти за бременност

Най-често срещаните тестове за бременност. Доставя се на тънка лента. Процесът на определяне на бременността е изключително прост. Урината се събира в контейнера. След това предварително отворен тест се потапя там и се задържа там за 5-7 секунди. Резултатът се записва в продължение на 10 минути. Една лента е отрицателна, две е положителна.

Важно! Изчакайте 10 минути след гмуркане. Втората лента може да не се появи веднага или да е неявна.

професионалисти

 • Ниска цена
 • Добра чувствителност

Минуси

 • Необходимо е да се събира биоматериал в контейнер
 • Втората лента не винаги се появява веднага

Мастилено-струйни тестове за бременност

Мастилено-струйните тестове за бременност приличат на молив или писалка. На върха има реагент. Трябва да се замести под струята урина и да се изчака резултатът. Този тест е много лесен за използване. Процесът не отнема много време.

професионалисти

 • Удобството на използване
 • Бързи резултати
 • Висока чувствителност
 • Разпространено в аптеките

Минуси

 • Цената е относително висока

Тестове за бременност на таблетки (касети)

Те представляват контейнер с задълбочаване на биоматериала и прозорец за определяне на резултата.

Методът на използване е съвсем прост. Биоматериалът се събира в контейнер. Събирането на биоматериал се извършва с помощта на пипета. След това преминава в съответната вдлъбнатина на теста и дава определен резултат.

професионалисти

 • Висока чувствителност

Минуси

 • Не е много удобен за използване
 • Трудно е да се намери в аптеката

Резервоарни тестове за бременност

Резервоарните тестове за бременност на външен вид са подобни на тест лентите. В контейнера предварително се поставя само пръчката с регента. Сутрин трябва да го напълните с урина и да изчакате резултата..

Тестовете на резервоарите са много удобни. Но търсенето на тях е малко, защото те не се разпространиха..

професионалисти

 • Удобството на използване
 • Относително ниска цена
 • Бързи резултати

Минуси

 • Непопулярни

Електронни тестове за бременност

Най-модерната версия на тестовете за бременност. Малкият дисплей показва факта на зачеването. Освен това можете да разберете продължителността на бременността. Резултатът може да се покаже по различни начини: под формата на смайли или други символи.

Принципът на работа е идентичен с мастиленоструйния. Някои модели могат да се използват многократно, тъй като имат сменяеми касети.

професионалисти

 • Всички предимства на мастилено-струйните аналози
 • По-ясно показване на резултата
 • Многократно

Минуси

 • Висока цена

Кога се прави тест за бременност?

След оплождането яйцеклетката се имплантира в ендометриалната тъкан. С това освобождаване на хормона на hCG настъпва на 7-10 дни. През този период обаче сумата е недостатъчна. Тестът ще даде надежден резултат 12-15 дни след зачеването.

Ако използвате тест за ниска чувствителност, можете да изчакате още по-дълго след закъснението. Тогава концентрацията на хормоните ще бъде по-висока и резултатът ще бъде по-правдив..

Как да направите правилно тест за бременност

Всеки тест се предлага с инструкции. Приложението се различава в зависимост от модела и вида на теста.

Реактивните ленти са направени от плътна хартия. Те са импрегнирани със специално вещество. Трябва да съберете прясна урина до максималната оценка. След това трябва да изчакате, докато реакцията премине. Резултатът може да бъде оценен за 3-5 минути.

В случай на тестове без контейнер за биоматериал е достатъчно да го заместите под струята урина само за 10 секунди. След 3-4 минути резултатът ще бъде видим на дисплея или контролната зона.

Препоръки за избягване на грешки

Винаги купувайте тест от аптека и обръщайте внимание на срока на годност и неговата цялост. Чувствителността на теста трябва да бъде най-малко 10 mMU / ml. За да подобрите точността, направете теста сутрин. Тестът се прави след 5-7 дни след закъснението. В противен случай резултатът ще бъде невалиден. Ако резултатът от теста е отрицателен, дори по време на забавяне, струва си да повторите теста след една седмица.

Внимание! Ако по време на забавяне имате болки в стомаха или има кървави отделяния от гениталния тракт, трябва спешно да посетите лекар.

Тълкуване на резултатите

Тестът може да покаже следните резултати:

 1. Една лента (отрицателен отговор)
 2. Две ивици (положителни)
 3. Празен контролен прозорец

В третия случай сте сгрешили с процедурата за тестване. Струва си да се преработи всичко. Ако втората лента е неявна, тестът трябва да се повтори след две седмици. Тестът може също да даде фалшиво положителен или фалшиво отрицателен резултат..

В първия случай това може да е маркер за заболявания на отделителната система или онкологични процеси. Погрешно положителен резултат се наблюдава и при прием на лекарства. Когато се свързвате със специалист, опишете вашата анамнеза и вземете тестове.

Фалшиво отрицателен резултат най-често се показва от тестове с недостатъчна концентрация на хормон на hCG в ранните етапи след зачеването. Струва си да закупите устройство с по-висока чувствителност и да избягвате обилно пиене през нощта. Диуретичните лекарства са изключени.

Топ 10 производители на тестове за бременност

Най-добрите ранни тестове за бременност

 1. Frautest Express, икономичен и чувствителен
 2. Clearblue Digital, отличаваща се с високите си технологии
 3. Тест Innotech BB. Този тест реагира на нисък hCG
 4. IND диагностичен дамски тест. Най-удобният от аналозите

Тестове с най-висока надеждност:

 1. Evitest Proof
 2. MediSmart ранна бременност
 3. HomeTest
 4. Сезам

За да планирате зачеване:

 1. Най-измамно планиране
 2. "Детелина" "Роден съм"
 3. Eviplan
 4. IND диагностичен MiAPlan

Тези тестове имат най-доброто съотношение цена-качество. Те са лесни за използване и ще ви помогнат да планирате концепцията..

Каквито и да са тестовете за бременност, те никога няма да заменят посещението при специалист. Ако откриете първите признаци на бременност и получите резултата, трябва да се запишете за консултация. Там ще получите най-точните отговори и ще можете да се тествате..

ТОП 10 най-добри теста за бременност

Повечето жени имат тест за бременност поне веднъж. Това е удобен, прост инструмент, който ви позволява да разберете у дома за наличието на интересна позиция в ранните етапи. Тестът не може да гарантира 100% резултат, но е необходим в случаите, когато не е възможно да посетите гинеколог или да се подложите на ултразвуков преглед. За да изберете най-добрия тест за бременност, надежден, лесен за използване, разгледайте основните видове и техните характеристики по-подробно.

 1. Видове бързи тестове за определяне на бременност
 2. Тестове на ленти
 3. Мастилено-струен
 4. Таблетка
 5. Електронна
 6. Как и кога е по-добре да се направи тест за бременност
 7. Най-добрите тестове за определяне на бременност
 8. Clearblue digital
 9. EVITEST Plus
 10. Kiddy тест
 11. НАЙ-ФРАУТ
 12. Експерт Femitest Ultra
 13. Детелина
 14. Вера
 15. Бъдете спокойни
 16. U-тест
 17. Милатест

Видове бързи тестове за определяне на бременност

Има много тестери, които се различават по цена и начин на употреба. Наличието или липсата на бременност се определя от нивото на хормоните hCG (човешки хорион гонадотропин) в урината. Всички тестери са разделени в 4 категории: тестове с лента, мастилено-струйни, таблетни, електронни.

Тестове на ленти

Тънки ленти от специална хартия, върху единия край на които е нанесен специален реактив. Лентата трябва да се потопи в контейнер с урина за няколко минути и след това да се остави в хоризонтално положение за 2-3 минути. В резултат на това потребителят ще види една или две ивици, разработени. Тестерите на ленти не са достатъчно точни. Тяхната чувствителност е 25 mMU / ml, но те са най-приемливи на цената и следователно са доста често срещани.

Техните предимства са следните:

 • Наличност. Продават се във всяка аптека.
 • Ниска цена.
 • Лесно използване.
 • В някои случаи се оказват много по-точни от скъпите аналози..

Ивиците обаче имат някои недостатъци. За най-точен резултат процедурата трябва да се извърши сутрин и ако преекспонирате лентата в урината по-дълго от определеното време, са възможни погрешни показания. Този метод не е много удобен и хигиеничен, той е подходящ само за тестване у дома.

Мастилено-струен

Този тест не изисква специален контейнер, тъй като лентата се поставя директно под потока урина. Мастилено-струйните тестери са силно чувствителни (от 10 mMu / ml), но ще струват повече.

Сред предимствата са:

 • Хигиена, лекота на използване.
 • Висока чувствителност.
 • Приложение по всяко време на деня.

От недостатъците трябва да се подчертае само разходите..

Таблетка

Малко устройство с пластмасов калъф. Той има два специални прозореца: с реагент, чувствителен към hCG и с резултатите от тест за бременност. Първият се прилага с няколко капки урина с помощта на приложената пипета, а вторият показва резултата. Чувствителността на такива устройства варира от 10 до 25 mMu / ml.

Предимства на таблетните тестове:

 • Достоверност.
 • Удобството на използване.
 • Не е твърде висока цена.

Такива тестове са много по-ефективни от лентите с ленти, но са по-малко точни от мастилено-струйните тестове..

Електронна

Те се използват много по-рядко от други видове, но очевидното им предимство е тяхната повторна употреба. Дигиталното устройство ще определя не само наличието на бременност, но и времето, приблизителната дата на раждане (при някои модели). Ако резултатът е отрицателен, устройството ще покаже най-благоприятните дни за зачеване.

Плюсове на електронни устройства:

 • Недвусмислен резултат.
 • Висока чувствителност.
 • Свързване с компютър за запазване и обработка на получената информация.
 • Многократно.

Недостатъците на електронния тест са високата цена, недостатъчното разпространение, възможността за неправилни показания поради неизправности в електрониката.

На купувача се предлагат и тестери от местни или чуждестранни производители. Кое е по-добре е трудно да се определи. Понякога всички тестове, направени в Русия или Германия, могат да покажат грешна информация, особено ако правилата за съхранение или употреба са нарушени.

Дори и най-добрият тестер може да открие бременност само 5-7 дни след оплождането..

Как и кога е по-добре да се направи тест за бременност

За да бъде тестът най-точен, трябва да знаете кога и при какви условия е най-добре да го направите. Ако правилата не бъдат спазени, купувачът ще похарчи допълнителни пари, но няма да бъде напълно сигурен в резултата.

Правила за тестване:

 1. Прочетете внимателно инструкциите, следвайте ги.
 2. Изберете тестер с висока чувствителност.
 3. Проверявайте сутрин, тъй като нивата на хормоните са най-високи сутрин. Ако производителят посочи, че е разрешено извършването на процедурата по всяко време, съветваме ви да се придържате към това правило.
 4. Не пийте течности, не яжте час-два преди тестването.
 5. За всеки случай направете два теста наведнъж с почивка от 1-2 дни, така че показанията ще бъдат най-точни. Ако и двата тестера показват различни резултати, не губете време и нерви. Вземете кръвен тест за определяне на бременност.
 6. Проверете за една / две ивици наведнъж. Показанията могат да се променят с течение на времето (дори след 20 минути)
 7. При заболявания на пикочно-половата система, придружени от треска, болка в долната част на корема или кръв в урината, резултатът няма да бъде точен.
 8. Някои лекарства също оказват влияние върху ефективността на теста. Сред тях: хапчета за сън, транквиланти, лекарства за повишаване на плодовитостта, антиконвулсанти.
 9. Когато купувате, не забравяйте да обърнете внимание на датата на производство на експресния тест. Изтекли стоки не гарантират точни резултати.

Ако видите две ивици, рано е да се радвате. Повишено ниво на хормона hCG може да се наблюдава при замразена или извънматочна бременност. Не забравяйте да посетите вашия гинеколог възможно най-скоро. Положителен тест се наблюдава и при наличие на тумор на яйчниците..

Опитайте се да купувате тестери в аптеки, а не в супермаркети, тъй като те осигуряват по-задълбочен контрол върху продуктите, спазват се условията за съхранение.

Ако търсите най-евтиния или най-точния тестер, който ви дава спокойствие, разгледайте нашите най-високо оценени отзиви на клиенти.

Най-добрите тестове за определяне на бременност

Clearblue digital

Дигиталният инструмент за най-точни резултати. Показанията му са 99% надеждни благодарение на вградения интелигентен двоен сензор, който се различава значително от повечето по-евтини тестери.

Устройството на тази компания е в състояние да показва не само наличието на бременност (знакът „+“ - е, „-“ - не), но и приблизителното време от порядъка на 1-2, 2-3 и 3+ седмици.

Използва се от първия ден на забавянето, а в специални случаи - 4 дни преди очакваната дата на настъпване на менструацията..

Удобен и хигиеничен. Пакетът съдържа подробни инструкции за употреба, така че дори младите момичета, които се сблъскват с такива неща за първи път, няма да имат проблеми.

Основният недостатък е високата цена. За повечето жени е важно да знаят само наличието или отсъствието на бременност, а колко седмици са минали от зачеването, е по-лесно да разберете, като посетите гинеколог (все пак трябва да отидете при него).

EVITEST Plus

Добър тест от немски производител, който определя бременността след 1-2 дни закъснение. Основното му предимство е, че опаковката съдържа две ленти наведнъж. Ако основните индикации са под съмнение, направете повторен тест след два дни, тъй като количеството на hCG хормоните се удвоява в рамките на 48 часа.

Функции на EVITEST Plus:

 • Средна чувствителност от 20 mMU / ml.
 • 99% точност на получената информация.
 • Отговор 1-3 минути след тестването.
 • Разпространение. Намира се във всяка аптека, както и на рафтовете на супермаркети, магазини с козметични продукти.

Начинът, по който се използва EVITEST, не се различава от използването на други ленти. Препоръчително е да се извършва у дома, тъй като за процедурата е необходимо да се подготви контейнер с урина.

Всяка опаковка съдържа подробни инструкции. Лентите са с ясни маркировки, за да улеснят тестването за нови жени.

Необходимо е процедурата да се извърши през първата половина на деня, в противен случай вероятността от грешка се увеличава.

След 5-10 минути, след процедурата, резултатите може вече да не са валидни.

Kiddy тест

Тест, който ви позволява да определите началото на дългоочаквана бременност 1-2 дни преди очакваното начало на менструацията.

Има няколко вида Kiddy Test: обикновен, под формата на ленти с нанесен реагент, мастилено-струен, по-удобен за използване, класически с две ленти за потвърждаване на резултатите.

Kiddy Test е достъпен, с висока чувствителност, достатъчно точен. Удобен за използване, той ще ви позволи да определите ранната бременност. Това е важно за една жена да започне да се храни правилно предварително, за да избегне големи натоварвания, нерви, да се грижи за здравето на нероденото бебе.

НАЙ-ФРАУТ

Тест с ленти под формата на лента, импрегнирана със специално съединение. Един от най-популярните и достъпни. Различава се с не твърде висока цена, гарантира надежден резултат в 98% от случаите. В сравнение с повечето аналози, рядко е погрешно.

Сред предимствата са:

 • Висока чувствителност при 15 mMU / ml. Поради това става възможно провеждането на тестване 2 дни преди очакваното забавяне.
 • Получете точна информация в рамките на 3-5 минути.
 • Използвайте по всяко време на деня.
 • Недвусмислен резултат. Тестът не показва една и половина ивици или една ярка, а втората по-бледа. Само точният отговор: един или два.
 • Лесен за използване.
 • Не изисква специални условия за съхранение.
 • Продава се на достъпна цена.

Както повечето от тези тестери, той има някои недостатъци. На първо място, това е необходимостта да се търси контейнер за урина, което усложнява тестването извън дома. Поради характеристиките на женското тяло, здравословните проблеми може да не показват наличието на бременност.

Когато купувате ленти с ленти, винаги има шанс да закупите стоки с изтекъл срок на годност или дефекти, проверете датата на производство и срока на годност на стоките.

Експерт Femitest Ultra

Свръхчувствителен мастиленоструен тест, с точност до 99,5%. Спечели вниманието на жените поради лекотата на използване, както и определението за бременност много преди очакваното забавяне.

Сред предимствата на теста на марката Femitest се открояват:

 • Получаване на резултати 3-4 дни преди очакваното начало на менструацията.
 • Точност, сравнима с лабораторни тестове.
 • Висока чувствителност - 10 mMU / ml.
 • Произведено във Великобритания.

Мастилено-струйните тестове са малко по-сложни от конвенционалните лентови ленти. Вътре те имат влакнеста пръчка, състояща се от множество малки каналчета, по които течността постепенно се издига до участъка с реагента. При контакт с HCG той става червен, показвайки една / две ивици.

Femitest е удобен поради факта, че не изисква събиране на урина в контейнер. Достатъчно е просто да поставите устройството под струята урина, след това да го поставите на хоризонтална повърхност и след 3 минути да разберете дългоочакваната новина.

Детелина

Евтин, но надежден тест с чувствителност 12,5 mMU / ml. В аптеките има конвенционални и мастилено-струйни тестове от този производител, с един или два тестера на опаковка. Ако търсите най-евтиния вариант, знаете как да използвате този продукт - купете теста в блистер, без кутия и инструкции.

Лентите са подобни на външен вид на Evitest, но са много по-евтини. Когато се използват след забавяне, появата на първите възможни симптоми на успешно зачеване, те показват точен резултат, но когато се използват няколко дни преди очакваната менструация, те могат да заблудят жената, без да показват наличието на интересна позиция.

Повечето потребители говорят положително за "Clover", но ако искате да получите бърз и 99% точен резултат, по-добре е да закупите продукт от чуждестранен производител.

Тестът на местен руски производител, практически не отстъпва на чуждестранните аналози. Точността му е малко по-ниска, но ако търсите достъпен и евтин инструмент, точно това ви трябва. Неговата чувствителност е 25 mMU / ml.

Характеристиките на тестера Vera са както следва:

 • Тестовите ленти са индивидуално запечатани под вакуум.
 • Получаване на резултата в рамките на 5 минути (максимум 10 минути).
 • Съхранява се при стайна температура.
 • Прилага се след 1 ден закъснение.

Начинът на използване на този тестер няма да угоди на всички. Преди да извършите процедурата, е необходимо да съберете урина, да я накиснете за 20 минути при стайна температура. След това потопете лентата в контейнера до посочената маркировка за 5 минути.

Въпреки големия брой положителни отзиви, вероятността от грешни показания все още е доста висока поради ниската чувствителност.

След отваряне на вакуумната опаковка трябва да направите тест в рамките на 2 часа.

Бъдете спокойни

Инструмент, предназначен за бързо определяне на съдържанието на hCG в урината, което ви позволява да определите наличието на бременност възможно най-рано.

Характеристики "Бъдете сигурни":

 • Декларираната чувствителност е 25 mMU / ml. Не най-високата, така че тестът ще покаже по-точни резултати няколко дни след началото на пропуснатия период.
 • Надеждността на получените резултати от теста - 99%.
 • Едноетапен.
 • Предлага се в две версии: единичен блистер, комплект от две ленти.
 • Евтини.
 • Възможността за провеждане на процедурата по всяко време на деня.
 • Резултат за 2-3 минути.

Както всички други тест ленти, те не са много удобни за използване, особено ако спешно трябва да направите тест по време на работа или при други непредвидени условия. Възможно е да закупите тестер във всяка аптека.

U-тест

Експресен тест за точно определяне на съдържанието на хормон на hCG в урината, който ви позволява да откриете бременност, когато се появят първите симптоми. Осигурява 99% точни резултати още през първите дни след закъснението, а в някои случаи дори 1-2 дни преди него.

Yu-тестът има следните характеристики:

 • Чувствителност - 25 mMU / ml.
 • Получаване на надеждна информация 3 минути след началото на процедурата.
 • Достъпна цена.
 • Продукт от руски производител.
 • Ако е необходимо, можете да закупите един тест за ленти или комплект от две ленти.

Често се среща на аптечните гишета. Yu-тестът е евтин, но ако не се спазват правилата за употреба, той не винаги осигурява точни показания.

Милатест

Достъпен гинекологичен тест. Качеството му се контролира от френската лаборатория Laboratoires Treffe. Позволява ви своевременно да идентифицирате наличието на бременност, въз основа на показателите за количеството на hCG в урината. Milatest има следните предимства:

 • Позволява ви да определите наличието или отсъствието на зачеване 2-3 дни преди закъснението.
 • Чувствителността е 12,5 mMU / ml.
 • Много разновидности: обикновена тест лента, 2 ленти, мастиленоструйни и касетъчни опции.
 • Удобно табло.

При спазване на всички правила за употреба, посочени в инструкциите, това ще осигури точен, бърз резултат. Понякога обаче втората лента, потвърждаваща бременността, не е достатъчно ярко оцветена, така че е по-добре да се проведат множество тестове.

Преглед на тестовете за бременност. Кое е по-добре да изберете?

Тестът за бременност е чудесен начин да не се измъчвате от въпроси, а да разберете за настъпването на „интересна ситуация“ на възможно най-ранна дата. Съвременният пазар е изпълнен с множество предложения за такива диагностични системи. Има евтини и скъпи, прости и електронни тестове. И затова няма нищо изненадващо във факта, че е много трудно да се избере такъв..

На първо място, трябва да разберете, че независимо от вида, модификацията и дизайна на теста, независимо от цената и марката му, такава система ще работи по един-единствен принцип. Домашен тест за бременност открива наличието или отсъствието на специален хормон в урината на жената, често наричан хормон на бременността - hCG.

Този хормон започва да се увеличава в тялото на жената, след като ембрионът е успешно имплантиран в маточната кухина. Обикновено това събитие се случва между 6 и 9 дни след овулацията. И след имплантацията нивото на хормона се повишава на всеки два дни, като се удвоява.

Всеки тест за бременност съдържа реактив, който е чувствителен към повишаване нивото на хормона hCG в урината. Веднага след като количеството на хормона в урината надвиши прага на чувствителност на диагностичната система, веществото реагира с хормоналните молекули и жената може да види дългоочакваните две ивици, знак плюс или положителна присъда на дисплея на електронно устройство.

Самите тестове идват в четири поколения.

 • Първото поколение е представено от лентови ленти. Това са обикновени хартиени ленти, които всички познават отдавна. Те са лесни за използване, непретенциозни. Дисталният край на лентата съдържа две области. В контролната лента винаги се появява, а в тест лентата, съдържаща химически реагент, чувствителен към hCG, лентата се образува, когато този хормон се увеличи, т.е.по време на бременност.
 • Второто поколение е представено от тестове за таблети или касети. Това са пластмасови „кутии“, вътре в които са скрити същите хартиени ленти, само че по-широки. В тялото има прозорци - в единия урината се пипетира, в другия човек трябва да очаква резултат.
 • Трето поколение - мастилено-струйни тестове. Те изобщо не изискват предварително събиране на урина. Можете просто да поставите теста под струята урина по време на уриниране и след определеното време да видите резултата в зоната на теста.
 • Четвъртото поколение - електронни, цифрови тестове. Това е устройство, оборудвано със сензор. Можете да го донесете с върха под струята урина или да го спуснете в събраната урина, колкото искате. След определеното време дисплеят ще покаже резултата с думите "Бременна" или "Не бременна".

Има тестове с два сензора, които също определят продължителността на бременността в седмици. Но с термина те са по-грешни, отколкото с определението за факта на бременността..

Що се отнася до ценовите категории, не е изненадващо, че най-достъпните и евтини са лентовите ленти. Касетъчните тестове са по-скъпи. Най-скъпи са цифровите устройства.

Но освен дизайна, има още една важна характеристика, която играе голяма роля при избора на тестовата система. Това е чувствителност. Прагът на чувствителност е способността на реагента да определи определено количество хормон в течността, отделяна от бъбреците. Знаем, че нивото на hCG се увеличава постепенно и следователно такава характеристика като чувствителността е много важна за ранната диагностика. Ако вашият период се забави значително, почти всеки тест ще работи. Но ако задачата е да получите отговор преди началото на забавянето, тогава си струва да изберете само ултрачувствителни системи..

Според прага на възприятие свръхчувствителните тестове имат най-ниски стойности - от 5 до 15 mIU / ml. Именно това им свойство прави възможно по-ранното определяне на бременността. Тестовете за висока чувствителност имат характеристика 20 mIU / ml и са подходящи за самодиагностика от първия ден на пропуснатия период и след това. Ако забавянето продължава няколко дни, тогава тест с нормална чувствителност - от 25 mIU / ml и повече.

Прагът на чувствителност обикновено е посочен на опаковката с диагностичната система. Ако не можете да го намерите сами, трябва да потърсите помощта на фармацевт в аптека, той ще ви помогне да установите типа чувствителност, който е подходящ за вас във вашата ситуация..

Преглед на популярни тестове и техните оценки

Ако искате да изберете тест, който съчетава максимално цена и качество, трябва да прочетете рейтинга. Съставихме го, като анализираме отговорите на жените и честотата на споменаване на марката, популярността на всяка от представените марки. Да кажем веднага, че всеки тест има своите плюсове и минуси..

Ленти ленти

Голямото предимство на този сегмент от тестове е достъпността. Има тестове, чиято цена започва само от 15 рубли и повечето от тези системи се вписват в ценовия диапазон до 100 рубли. Недостатъците се крият във факта, че трябва да събирате урина в отделен контейнер, а вероятността за грешка, съдейки по прегледите, е по-висока, отколкото при други видове. Жените обаче предпочитат следните марки.

Най-измамник

Продукти, произведени в Германия, които отговарят на репутацията на истинско немско качество. Тази линия включва както ултрачувствителни системи, които могат да улавят хормона в концентрация 15 mIU / ml, така и тестове с нормална чувствителност. По този начин тези ленти могат да се използват 2-3 дни преди началото на забавянето.

Времето за диагностика е стандартно и варира от 3 до 5 минути. Тестовете са лесни за използване и относително евтини. Има няколко опции.

 • Лента в розова кутия, наречена Frautest Express, е най-простият вариант с една лента вътре.
 • Frautest Planning е пълен набор от 5 теста за овулация за определяне на най-добрите дни за зачеване и 2 теста за бременност. Този комплект включва дори контейнери за урина (има точно 7 от тях).
 • Frautest Double control е две ленти в една кутия. Единият може да бъде диагностициран, а вторият, ако е необходимо, да потвърди резултата.

Отзивите за Frau са много положителни. Жените рядко цитират грешки в теста. Вторите съмнителни ивици също са редки..

Evitest

Друга немска марка и отлично немско качество, което спечели благоволението и доверието на руските жени. Фирмата произвежда два вида ленти за ленти - Evitest One (една лента в опаковката) и Evitest Plus (с две ленти в комплекта). Чувствителността от всякакъв вид е 20 mIU / ml и следователно изглежда разумно да се използват системи само с настъпването на забавяне - преди него вероятността от грешен резултат е по-висока.

Според рецензиите, "Evik", както често се нарича тестът на руската жена, е най-добрата комбинация от цена и качество.

BB тест

BB - тест, или "BB-тест" - френска система за изпитване. Един от най-добрите свръхчувствителни тестове за бременност. Прагът на чувствителност е 10 mIU / ml и следователно лентата може лесно да се използва преди началото на пропуснатите периоди. Според рецензиите някои са успели да получат втора лента дори 5-7 дни преди този ден..

Сред недостатъците на жените показват относителната бледност на ивиците. Но не това качество обърква толкова, колкото широко разпространеното убеждение, че точно тези ивици трябва да са ярки. В този случай производителят не е предвидил специална яркост. Това не е важно, но фактът, че BB тестът рядко е грешен.

Консумирани

Британски производствени тестове. Има опаковки с една лента, има - с две. Чувствителност - 15 mIU / ml. Като цяло системата не се различава много от описаните по-горе, с едно предупреждение - тестът показва ивици много бързо и това е предимство. Що се отнася до недостатъците, тук, както и при предишните марки, трябва да се отбележи вероятността от получаване на съмнителен резултат. Понякога жените, преди закъснението, получават слаби втори райета, които не е ясно как да се тълкуват правилно.

Знам сега

Тест, направен в Канада. Той има чувствителност 5 mIU / ml, има опции с чувствителност 20 mIU / ml и затова внимателно погледнете гърба на опаковката, където прагът на възприемане е посочен с дребен шрифт. Тестът е надежден, прост, малък и евтин. Но според прегледите не е лесно да го намерите в аптеките, понякога трябва да поръчате с помощта на аптечна услуга в Интернет.

Една опаковка съдържа две ленти наведнъж, така че можете да потвърдите резултата. Достъпно, достатъчно добро качество. Според жените той рядко греши. Чувствителността е стандартна и е 20 mIU / ml и затова е по-добре да използвате такава система, след като менструацията не дойде.

сигурен съм

Тестът се предлага като единична лента в пакет и в два екземпляра. Смятан за силно чувствителен и евтин. Ценителите на минимализма в дизайна са перфектни. Цената също ще бъде доволна. Жените маркират тази диагностична система за ярки и доста ясни ивици..

Отговор

Руски тест, произведен от компанията Klever. Има ниска чувствителност от 25 mIU / ml. Предлага се в два вида - с една и две ивици в опаковка. Цената е ниска - от 57 рубли, но такива диагностични системи има не във всяка аптека. По принцип в теста няма нищо, за което да се търси във всички аптеки. Често срещан, но доста добър тест, който жените дават около 4 точки от 5.

Застраховане

Тест с висока чувствителност - от 12,5 mIU / ml. Не е лош вариант за тези, които започват да диагностицират преди началото на пропуснатия период. Отзивите за него са положителни и жените почти са му присъдили висок резултат от 5 точки от 5 възможни, но има едно предупреждение - доста често системата дава втора слаба лента на небременни жени. Вярно е, че тази лента бързо изчезва и след 15 минути не е в системата.

Сред тестовете, които често се споменават по отрицателен начин (грешни данни, съмнителни ивици, невалидни системи, които изобщо не показват нищо), трябва да се отбележат следните имена:

 • Itest;
 • Lady Check;
 • Realtest;
 • Тест на медикаментозния отговор;
 • "Бъдете спокойни".

Разбира се, те също имат жени фенове, които останаха доволни от тестването, но, за съжаление, има повече отрицателни отзиви..

Касета

Сред популярните тестове за касети си струва да се отбележат няколко марки, които най-често се споменават от нежния пол. Това са „Роден съм“ и Evitest Proof. Чувствителността на тестовете с плочи е приблизително същата като тази на лентовите ленти, но има предимство - лентата с реагента е надеждно защитена от всичко на света с пластмасов корпус и поради тази причина се смята, че ефективността и точността на системата е по-висока от тази на конвенционалните ленти.

Трудно е да се провери дали това е вярно или не, тъй като такива проучвания не са провеждани специално. Според рецензиите тестът на касетата не е наистина необходим. Можете да направите с лента, но в същото време да спестите пари, защото такъв дизайн увеличава цената на стоките с около 50%.

Мастилено-струен

Говорейки за мастилено-струйни тестове, следните марки не могат да бъдат пренебрегнати..

Clearblue

Британската марка е представена на руския пазар от няколко мастилено-струйни модела - Clearblue compact, Clearblue Plus. Първият определя бременността за 2-5 минути, вторият - след минута. По принцип това е единствената разлика. Тези системи не могат да бъдат приписани на бюджетни системи, но не можете да ги наречете особено скъпи - цената е в рамките на 200 рубли.

Според рецензиите те рядко допускат грешки, те са лесни за използване, жената не трябва да извършва диагностика стриктно в тоалетната на собствения си апартамент. Мастилено-струен - затова е мастиленоструен, за да може лесно да се използва навсякъде, без да е обвързан с дома.

Най-измамник

Германските мастилено-струйни тестове от производител, който вече знаем, ще струват малко по-малко. Frautest Comfort, Frautest Exclusive е отлично решение за тези, които искат да направят мастилено-струйни тестове. Няма много отзиви за тях, тъй като повечето жени в Русия все още предпочитат по-евтини ленти, но наличните отзиви ни позволяват да преценим, че системите са доста прости и точни.

Дигитален

Понастоящем пазарът на електронни тестове е представен само от Clearblue digital. Най-скъпият от всички тестове, цената му започва от 390 рубли. Но това е тест за многократна употреба, който не може да се каже за нито едно от горните. Комплектът с електронното устройство се предлага с 20 взаимозаменяеми накрайника, които ще ви позволят да правите диагностика двадесет пъти, ако е необходимо.

Как да проверите качеството?

Трудно е да проверите качеството на теста сами. Цели лаборатории на всеки производител са ангажирани с това. Но оценката на качеството е вашата задача. Важно е опаковката на тестото да е непокътната, да не е скъсана, скъсана или набръчкана. Самият тест трябва да бъде добре опакован.

Домашните диагностични системи не подлежат на задължително сертифициране и следователно няма критерии за качество, общи за всички.

Обърнете внимание на това как изглежда тестът, колко практичен е той. Ако евтина лента буквално се разпадне в ръцете ви, веднага щом поставите нейния дистален край в контейнер с урина, трябва да приемете, че качеството на този продукт е „куцо“. Но на справедливост трябва да се отбележи, че понякога най-евтините тестове, например "Vera", които струват само 13-17 рубли, въпреки ниското качество, показват точни резултати. Не става въпрос за самата лента, а за качеството на реагента. А именно, не е възможно да се тества извън лабораторни условия..

Време на деня за проверка

Повечето производители съветват да правите теста сутрин. И за това има разумно обяснение. Факт е, че сутрин, когато жената току-що се е събудила, урината й е по-концентрирана и химическият реагент ще може да улови присъствието на хормона hCG, който е важен за диагностицирането на бременността,.

Препоръчително е да се правят тестове точно сутрин, като първата порция урина е преди закъснението и в първите дни след началото му. Ако не сте имали менструация от 5-7 дни, можете да провеждате високочувствителни тестове по всяко време на денонощието, когато ви е удобно..

Как да използвате правилно?

Колко точно използвате системата ще определи колко точен ще бъде резултатът. На първо място, трябва бавно да прочетете инструкциите. Той показва всичко, което трябва да знаете - времето, в което системата се държи в течността, времето за оценка на резултата. Опитайте се по никакъв начин да не нарушавате тези интервали от време. От факта, че задържате теста в урината по-дълго или потопите лентата по-дълбоко, отговорът няма да бъде по-точен.

Оценявайте резултата бавно, но и без да чакате твърде дълго. Ако побързате, можете да видите една лента - контролната. Тя се появява първа, но втората може да закъснее. Но след 15 минути тестът също не може да бъде оценен. Повечето ивици имат време да изсъхнат до този момент и върху тях се появява сивкава втора ивица, което е подвеждащо. Тази лента е следа от приложението на реагента и изобщо не е ранен признак на бременност, както мнозина мислят. Следите започват да се появяват след изсъхване в повечето случаи.

Не забравяйте, че алкохолът, антибиотиците, Дюфастон и други лекарства, които приемате, няма да повлияят на резултатите Ви. Само лекарството hCG, което се използва за IVF и стимулиране на овулацията с лекарства, може да повлияе.

Независимо дали имате изпускане или не, дали те са нормални или не, дали телесната температура е повишена или не - всичко това по никакъв начин не може да повлияе на резултата от теста.

Единственото, което наистина има значение, е времето на поставяне на диагнозата. Най-ранният трябва да се счита за период 3-4 дни преди началото на следващата менструация. Тестването по-рано, според потвърдени лабораторни данни, е ефективно само в 55% от случаите.

Ако получите съмнителен тест или не вярвате в отговора, по-добре е да повторите самотеста не на следващия ден, а след 2 дни, тъй като хормонът на hCG се увеличава с интервал от 48 часа.

Съвети за избор

Кой от съществуващите тестове да изберете, зависи от вас. Всичко зависи от личните предпочитания, финансовите възможности и целите. Основното нещо е да закупите система за тестове не в магазина за хранителни стоки на касата, където те са заедно с дъвки и презервативи, а в аптеката. Супермаркетите нямат идея как правилно да се съхраняват медицински изделия и има много по-голям риск от закупуване на невалиден или изтекъл тест.

Служител на аптеката ще ви помогне да изберете правилния тест. Просто трябва да изясните дали планирате да извършите диагностика преди закъснението или вече по време на него. Най-добрият тест е този с правилното ниво на чувствителност на реагента. За съжаление този фактор често се пренебрегва и жените започват да се карат на системи, които с чувствителност от 30 единици не са им показали втора лента 5 дни преди закъснението..

Ако може да се нуждаете от множество тестове, по-добре е да изберете диагностична система за многократна употреба - цената й ще се изплати. Ако една лента е достатъчна, тогава няма нужда да плащате прекомерно.

Общ преглед

В интернет има огромно количество отзиви за различни марки и марки. От тях е доста трудно да се прецени колко добър или лош е даден тест. В по-голямата си част от прегледа не става ясно - дали са спазени сроковете за тестване и дали всички правила за употреба са спазени при стриктно спазване на инструкциите. Без това не е възможно да се направят правилните изводи..

Имената, които изброихме, са най-често използваните. Това предполага, че именно тези тестове се купуват най-често от руски жени. И всеки има свои почитатели и противници.

Всички тестове са грешни. Всички без изключение. Вероятността за грешка се изчислява на около 5%, дори ако сте направили всичко правилно и навреме. Ако имате нужда от по-точни данни, по-добре е да дарите кръв за hCG. Цената на анализа е само малко по-висока от цената на тестовете.

За информация кой тест за бременност да изберете и дали си струва да се надплаща, вижте следващото видео.

Видове тестове за бременност и техните разлики

Типове ленти: ленти, таблети, мастилено-струйни

Най-простите тестове са диагностичните ленти. Те имат един и същ механизъм на действие, но се различават по външен вид и начин на употреба. Колкото по-малко "проблеми" използва диагностичната система, толкова по-евтина ще бъде тя.

В аптеката се предлагат следните видове тестове:

 • Лента или тест лента е устройство под формата на малко парче дебела хартия, върху което са посочени горният край и максималното ниво на контакт с биологичната течност. За тестване е необходимо да се събере част от урината и системата да се спусне в нея. Резултатът ще бъде известен след 3-10 минути. След 15 минути резултатът от диагностиката става неинформативен.
 • Таблетната система е компактно устройство, което има пластмасов корпус. От едната страна има прозорец за показване на резултата. На противоположната страна има малка фуния, в която трябва да се постави тестовата течност. Съберете урина преди тестване. Включена е специална пипета за прехвърляне на течност. Резултатът от теста става известен след 3-7 минути и след 10 минути става неинформативен.
 • Мастилено-струйните тестове са лесна за използване диагностична система. Устройството може да се използва навсякъде. Диагнозата не изисква предварително събиране на урина. Визуално мастиленоструйният тест прилича на писалка с капачка. След отваряне поставете абсорбиращата страна под струята урина. Резултатът ще бъде достъпен след 5-10 минути. След 20 минути устройството губи информационното си съдържание.

Принципът на тест лентите е химичното определяне на хорион гонадотропин - hCG, който се секретира от ембриона. На повърхността на системата се нанася реагент, който се появява при откриване на хормон на бременността. Колкото по-високо е нивото на hCG в тялото на жената, толкова по-интензивно ще се появи тест лентата..

Електронен тест

Цифровият тест е много популярен през последните години. Тази система се счита за изключително точна и може да се използва дори преди пропускането на менструацията ви. Визуално тестът прилича на малко пластмасово устройство, на което е разположен електронен прозорец. В зависимост от вида на диагностичното устройство, то може да се използва по различни начини: потопено в контейнер с урина, контакт с течност, след като е приложено върху специална дупка или поставено под струя по време на уриниране.

След 3-10 минути можете да видите резултата на екрана за цифрово тестване. Той винаги ви казва точно дали има бременност или не. Това отличава електронната система от другите устройства, които могат да доведат до слабо положителни резултати. Полученият отговор е информативен през целия ден.

Някои електронни тестове предоставят не само отговор, но и показват гестационната възраст в седмици. Възрастта на ембриона се определя чрез оценка на количеството хорион гонадотропин. Колкото по-високо е нивото на хормона, толкова по-дълга е бременността.

Чувствителност и точност

В ранните етапи, дори преди менструацията да се забави, е по-добре да се използват високо чувствителни тестове. Отговорът на количеството hCG не зависи от метода на използване на устройството.

По-рано от други бременността се определяше от системи с чувствителност 10 mIU. Това означава, че те ще открият hCG дори в такава минимална концентрация. Тези устройства обаче имат голяма вероятност от грешни резултати. Съвсем наскоро, но надеждно, зачеването се определя чрез тестове с чувствителност 30 mIU. Също така в продажба можете да намерите индикатор 15, 20 или 25.

Въпреки че тестовете за бременност се различават по вид, начин на приложение, цена и чувствителност, производителите препоръчват да се използват след забавяне. Резултатът от изследването за всички системи ще бъде по-информативен, ако диагностиката се извършва сутрин и се използва първата порция урина за нея.

Какво представляват тестовете за бременност и какъв е принципът на тяхната работа

Новината за настъпването на зачеването винаги е вълнуваща и всяко момиче иска да знае за това веднага. Преди 50 години процедурата за тестване беше дълга и скъпа, но днес може лесно да се направи у дома. И всеки тест може да бъде поръчан от онлайн услугата за поръчки на лекарства.

Как работи тестът за бременност

Преди тестване трябва да разберете същността на идентифицирането на началото на зачеването. Тестването в неподходящо време ще даде ненадежден резултат.

Всичко за бременността се основава на определяне на нивото на хормона hCG (човешки хорион гонадотропин) в урината. Той не се произвежда в тялото, тъй като няма орган, който да го синтезира.

Синтезът на hCG започва 6-8 дни след оплождането. Това се дължи на образуването на нова структура - хорионът. Той помага на ембриона да се прикрепи към стената на матката и също така изпълнява ендокринна функция. Хорионът започва да произвежда hCG, който инхибира узряването на нови фоликули в яйцето. Това е необходимо, за да се предотврати вторична бременност и повторно оплождане на друга яйцеклетка. В резултат на действието на hCG менструацията спира и жената не може да забременее отново през следващите 9 месеца.

Важно! Нито един тест не открива зачеването по-рано от 6-8 дни. Първата седмица в организма няма hCG, което изследването има за цел да идентифицира.

От момента, в който се образува хорионът и ембрионът се прикрепи към стената на матката, нивото на hCG се удвоява всеки ден. Отрицателният резултат на 6-8-ия ден не означава липса на бременност, той трябва да се повтори отново.

Видове тестове за бременност

Същността на работата е еднаква за всички. Разликата в тях се дължи на нивото на чувствителност и метода на провеждане.

По нивото на чувствителност те се разделят на:

 1. Силно чувствителен. Регистрира се минимално повишаване на нивото на хорион гонадотропин в урината. Когато концентрацията на хормона достигне 10 mMU / ml, тестът ще покаже положителен резултат. Открийте бременността през първата седмица на закъснение или през втората от момента на зачеването.
 2. Чувствителен. Това включва повечето тестове, които могат да открият зачеването през втората седмица на забавяне. Уловете концентрацията на hCG 20-25 mMU / ml.

Тестовете с висока чувствителност са по-скъпи. Но ако резултатът е важно да се знае по-рано, трябва да им се даде предпочитание..

Това са едни от най-често срещаните тестове за бременност. Те са евтини и имат добра чувствителност..

Те представляват тънка лента, чийто край е импрегниран с реагент.

 1. Сутрешната урина се събира в контейнер.
 2. Отворете теста.
 3. Потопете го в урината.
 4. Лентата се задържа в урината за 5-7 секунди и се изтегля.
 5. Фиксирайте резултата в рамките на 10 минути. Една лента - без бременност, две - там.

Важно е да изчакате 10 минути след гмуркането. Втората ивица понякога не се появява веднага или е слабо видима през първите минути.

Предимствата са достъпна цена и добра чувствителност. Недостатък - трябва да съберете урина и да използвате контейнер за анализ.

Тестове за таблети

Външно те приличат на кутия с кухина за урина и прозорец за регистриране на резултата. Те бяха често срещани преди, днес се използват рядко.

 • вземете няколко капки урина с пипета;
 • капнете пробата в подходящата вдлъбнатина;
 • в очакване на резултата.

Предимствата на тестовете с плочи са висока чувствителност. По отношение на удобството те отстъпват на райета и мастилено-струйни. Ето защо в аптеките се среща рядко.

Мастилено-струйни тестове

Възползвайте се от предишното им удобство. Външно те приличат на химикалка или електронен термометър. В края има капачка, под която има участък, напоен с реагент.

Определението за бременност е много просто - устройството се поставя под струята урина и изчаква резултата.

Най-често мастилено-струйните тестове се правят силно чувствителни, което ви позволява да откриете зачеването в ранните етапи..

Резервоарни тестове

Те са рядкост, приличат на тези, поставени преди в контейнер. Достатъчно е просто да го напълните със сутрешна урина и да изчакате резултата..

Те са доста удобни за използване, но не се използват широко.

Електронни тестове

Съвременна версия на тестове. Показва факта на зачеването и гестационната възраст. Външно изглеждат като мастилено-струйни, но вместо прозорец със стандартни ивици имат екран. Резултатът се показва като емотикони, бебета

Много модели са оборудвани със сменяеми касети, което ви позволява да използвате устройството няколко пъти.

Принципът на приложение е същият като при мастиленоструйните устройства.

Как да получите надежден резултат от теста?

Най-важното при тестването е времето. Наистина надеждно определяне или опровержение на зачеването може да бъде само 5-7 дни закъснение.

По-ранното откриване на зачеването е възможно, но твърде много фактори ще повлияят на крайния резултат. Между тях:

 • промяна в овулацията и късно освобождаване на яйцеклетката от яйчника;
 • нередовен менструален цикъл;
 • цикъл повече от 28 дни.

На 5-7-ия ден от закъснението нивото на hCG е достатъчно за фиксиране с тест с нормална чувствителност. Отрицателен резултат през този период казва, че бременността определено не е настъпила.

Нивото на hCG е максимално в сутрешните часове, поради което е по-добре да го идентифицирате веднага след сън.

Кои тестове са най-добри?

Днес в аптеките има много производители на тестове, но следните марки са най-популярни и се доверяват на жените:

 • Evitest.
 • Най-измамник.
 • Hometest.
 • Clearblue.

Изброените компании произвеждат тестове с отлично качество и различни видове. Когато купувате, обърнете внимание на чувствителността и техниката на анализ.

Въпреки големия брой тестове и възможността да получите резултата днес, не бива да бързате. Искам да знам за външния вид на бебето възможно най-рано, но прекомерната суматоха и вълнение няма да са от полза. По-добре е да се отпуснете и да изчакате 5-7 дни от пропуснатите периоди. След това време резултатът от теста ще бъде окончателен..