Съвременните тестове могат да определят бременността възможно най-скоро след „подозрителен“ полов акт. Но това не може да се направи по-рано, отколкото е възможно по принцип. И за да отговорим правилно на поставения въпрос, е необходимо да се справим с процесите, протичащи след срещата на спермата и яйцеклетката..

Как работи тестът за бременност?

И така, знаем, че след оплождането нивото на хормон на hCG започва да се повишава в кръвта на жената, което показва бременност. След като определи това вещество, тестът ни показва положителен резултат - две ленти. Всъщност тестът реагира на присъствието на хормона гонадотропин в урината: когато нивото на hCG се повиши, реагентът се появява на втората тест лента.

HCG в тялото на бременна жена се произвежда веднага след имплантиране на ембриона в стената на матката, първо в кръвта, а малко по-късно в урината на жената и обикновено в урината е в по-ниска концентрация, отколкото в кръвта. Имплантацията от своя страна се случва 7-10 дни след овулацията. Но в същото време трябва да се има предвид, че нивото на хормона расте постепенно, като се увеличава ежедневно, докато достигне определено ниво, което тестът е в състояние да фиксира. Този момент определя времевата рамка. Тоест тестът е в състояние да „открие“ присъствието на хормона гонадотропин в урината на бременна жена не по-рано от 11-15 дни след деня на последната овулация. Колкото по-нисък е прагът на чувствителност на теста, толкова по-рано той ще може да открие бременност и толкова по-скъп е той. Тестовете с чувствителност 10 mIU / ml (като правило, струйните тестове принадлежат към тази категория) са в състояние да определят бременността, настъпила няколко (до пет) дни преди очаквания период. Тестовете с чувствителност 25 mIU / ml (под формата на лентички) определят бременността от първия ден на забавянето. Но това са статистически данни. А има и отделни случаи с ранна или късна имплантация. Следователно, преждевременният тест често може да бъде грешен..

Кога мога да направя тест за бременност?

Жените, които мечтаят за дете, искат да видят заветните ленти на експресния тест възможно най-скоро и да изчакат момента, в който резултатите от диагностиката ще бъдат надеждни и информативни. Нещата обаче не са толкова прости, колкото изглеждат. След незащитен полов акт ще отнеме известно време, докато експресната лента се „съблече“. За да определите кога може да се направи тест за бременност, трябва да знаете датата на овулация или зачеване и да изчакате закъснение на менструацията, дори ако нямате търпение да разберете страхотната новина възможно най-скоро..

Колко дълго след полов акт може да се направи тест за бременност?

Ще отнеме един ден или повече, докато сперматозоидите влязат в матката и оплодят яйцеклетка. След това оплодената женска клетка продължава да се движи и само след една седмица е прикрепена към маточната стена. От този момент започва производството на hCG (хормон на бременността). Количеството хормон в урината директно зависи от това колко време е минало след интимност с партньор. Поради тази причина се препоръчва да се направи аптечен тест 2 седмици след полов акт..

Бързият тест е най-лесният и достъпен начин за диагностициране на ранна бременност. В аптеките се прилагат тестове с висока чувствителност, можете да закупите както удобно електронно устройство, така и обикновени ленти, които се отличават с ниска цена..

Възможни причини за ненадеждността на изследването:

 • използване на теста след изтичане срока на годност или повреден;
 • тест за ниска чувствителност;
 • диагнозата е извършена следобед;
 • преди теста се изпи много течност;
 • резултатът се оценява твърде късно, тестът е изсъхнал и върху него има следи от урина, които се бъркат с втората лента;
 • жената приема лекарства, които влияят върху състава на урината;
 • наличието на заболявания, при които в урината присъства кръв или протеин;
 • туморни образувания по яйчниците.

Кога и как може да се направи тест за бременност след пропуснат период?

Повечето производители на бързи тестове посочват в инструкциите, че изследването може да се проведе от първия ден на пропусната менструация. Това правило обаче е подходящо за жени с нормален менструален цикъл с продължителност 28 дни и овулация, която настъпва 10-14 дни. Менструацията често надхвърля нормата, така че зачеването може да се случи на 20-ия ден от цикъла, ако продължи например 35 дни.

Забавянето също показва патологични процеси. Женското тяло реагира рязко на стрес, климатични промени, различни заболявания, така че е важно да се изключат провокиращите фактори, преди да се пристъпи към диагнозата. Жените с нередовен цикъл, които са сексуално активни, е малко вероятно да предскажат дали е имало забавяне и в кой ден е настъпило зачеването..

Правилата, при които е вероятно надежден резултат след забавяне на менструацията по време на нормален цикъл:

 • Преди теста трябва да прочетете инструкциите за употреба и да направите написаното там. Стандартна лента се спуска вертикално в съд с урина до определената марка за определено време, след което резултатът може да бъде оценен. Има и други видове тестове (мастиленоструйни, касетни, електронни), които действат малко по-различно, но реагират по същия начин на присъствието на хормон на hCG в урината.
 • При спазване на всички разпоредби на инструкциите за употреба и отсъствието на патологични процеси, две ленти на теста с почти сто процента вероятност показват началото на бременността. Отрицателният резултат може да бъде фалшив до 7-10 дни след закъснението, така че ако се съмнявате, струва си да повторите диагнозата след една седмица.
 • По-добре е да закупите тестове с висока чувствителност към hCG (10-15 mIU / ml).
 • Тестването трябва да се извършва сутрин, а не следобед или вечер.
 • Не пийте поне час преди диагнозата.
 • При прием на лекарства, както и при наличие на треска или болка в долната част на корема, резултатите може да са ненадеждни, така че е по-добре да проверите за бременност по-късно..
 • Винаги е най-добре да проверите резултата няколко дни след първоначалната диагноза..
 • Препоръчително е да закупите тестове от същия производител. В противен случай може да възникнат несъответствия в резултатите и тогава само кръвен тест за hCG ще бъде информативен..
 • Положителният резултат не винаги показва дългоочаквано събитие. За съжаление, при извънматочна или замразена бременност, както и при някои заболявания, тестът може да покаже две ивици. Поради тази причина след тестването е важно да се свържете с антенатална клиника..

В кой ден след овулацията може да се направи тест за бременност?

Вече 8 дни след настъпването на овулацията (ако след незащитен секс женската яйцеклетка отговаря на мъжката сперма), бременността може да се определи с помощта на кръвен тест за нивата на hCG. Към този момент обаче аптечните експресни тестове е малко вероятно да покажат две ивици. По-добре е да изчакате няколко дни и да направите теста около 12-14 дни след овулацията.

Всеки организъм обаче е различен, така че бременността може да бъде потвърдена много по-рано или по-късно. Всичко зависи от кой ден от цикъла е настъпила овулацията. Може да бъде рано (до 10-14 дни от цикъла) или късно (след 14 дни или повече). В последния случай дори и най-чувствителният тест може да не регистрира факта на бременност дори след забавяне..

Тестовете за бременност с висока чувствителност са на рафтовете на магазините. Колкото и скъпи и качествени да са експресните ленти обаче, те няма да покажат положителен резултат, докато хормонът hCG в тялото на жената не достигне определена концентрация. Кръвният тест е по-информативен и ще показва наличието на бременност в рамките на 8 дни след зачеването, когато тестването с лентички с ленти е безполезно. Ако обаче няма възможност да посетите лабораторията, препоръчително е да изчакате и да направите аптечен експресен тест у дома след 4-7 дни..

автор-експерт: Светлана Фьодоровна Феоктистова,

Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".

Тест за бременност кога да се прави

Кога да се направи тест за бременност?

Тест за бременност кога да се прави? Изглежда, че тази наука не е твърде трудна - да се използва темата за самодиагностика на интересна ситуация, но понякога момичетата правят досадни грешки при провеждане на тестове, поради което резултатът е неправилен. Нека разгледаме основните правила, които трябва да се спазват при диагностициране на бременността, и основните грешки, които водят до изкривени резултати..

Кога да се направи тест за бременност? Ако говорим за датата, тогава най-добре изчакайте първия ден от пропуснатия период. Тази препоръка се намира на абсолютно всички пакети тестове за бременност. Но много жени не искат да чакат толкова дълго след вероятното зачеване и да започнат да тестват още 10 дни след овулацията, т.е. преди началото на забавянето на менструацията. И съответно повечето от тях получават или неправилни, или съмнителни резултати. Втората ивица, което означава наличие на hCG („хормон на бременността“) в урината на жената, може да не се появи или да изглежда едва забележима, така че да бъде невъзможно да се интерпретира резултатът. Ето защо, съвет към онези жени, които нямат търпението да изчакат подходящото време за диагностика: вземете кръвен тест за hCG. Тук той просто показва надежден резултат в рамките на 10 дни след възможно зачеване. Лекарят едва ли ще ви даде безплатно направление, освен ако не сте регистриран за безплодие, но можете да си направите този тест срещу заплащане. Винаги имайте предвид теста за бременност, когато той показва правилния резултат и не се притеснявайте преди време.

По кое време на деня е по-добре да направите теста? Препоръчва се сутрин, след събуждане, за да бъде концентрацията на човешки хорион гонадотропин максимална, достатъчна за появата на втората лента в случай на положителен резултат. Тук става въпрос за ранните дати. И през втората половина на първия триместър и по-късно, тест за бременност, когато е по-добре да го направите: сутрин, следобед или вечер, няма значение. Попитайте: защо да правите тест за толкова дълго време, когато лекарят, по време на гинекологичен преглед, ще може да постави правилната диагноза и плодът вече се вижда на ултразвука? И факт е, че по толкова прост начин жените се опитват да идентифицират възможна заплаха от спонтанен аборт или замразена бременност, което е коренно погрешно. Ако по време на дълъг период на бременност тестът внезапно е станал отрицателен, това означава само, че не е с високо качество.

Колко дни след закъснението тестът ще покаже бременност (видео):

В заключение изброяваме причините, поради които тестовете показват неправилни резултати..

1. Твърде ранна диагностика (преди началото на пропуснатите менструации).

2. Извършване на теста извън сутрешните часове, както се препоръчва.

3. Тестова лента с лошо качество (може би е била съхранявана в случай на температурни нарушения или е изтекла).

4. Оценка на резултата по-рано или по-късно от времето, посочено в инструкциите.

5. Жената има заболяване, водещо до повишаване нивото на hCG.

Това се случва например при някои видове рак.

Приблизителен алгоритъм от действия за тези, които се съмняват в резултата.

1. Купете и направете няколко теста с по-висока чувствителност от други производители.

2. Измерете базалната температура сутрин, без да ставате от изпотяване. Ако е над 37 градуса, най-вероятно има бременност.

3. Вземете кръвен тест за hCG. В този случай надеждността на резултата дори не се обсъжда..

4. Отидете на среща с гинеколог. Лекарят ще може да определи гестационната възраст (ако има такава), ако забавянето продължи повече от 2-3 седмици.

5. Направете ултразвук. По този начин можете доста точно да диагностицирате присъствието на яйцеклетката, но и да разберете местоположението му. Ако всички признаци на интересна позиция са налице и ултразвукът не показва ембриона в матката, въпреки всичко това, забавянето вече е започнало, тогава има голяма вероятност ембрионът да започне да се развива извън матката и това е много опасно.

Тестовете за бременност със сигурност са удобни и достъпни. Всяка жена, която е сексуално активна, трябва да се научи как да ги използва и да знае особеностите на диагностицирането на бременността.

Кога мога да направя тест за бременност

Главна информация

Поради факта, че тестовете за ранно откриване на бременност са измислени едновременно, жената може да получи положителен резултат много преди гинекологът да потвърди щастливата новина. Можете да сте сигурни, че сте бременна през първите седмици след зачеването. Ако използвате теста правилно, можете да получите най-точния резултат..

Но за това трябва да знаете как точно да направите теста, кой да купите, кога да го направите и кога можете да разберете за бременността. Всички характеристики на експресната диагностика на бременността, както и как да изберем най-добрия тест, кои от тях е по-добре да използваме в определен период и как да разберем резултата, са описани в тази статия..

Как работи?

Механизмът на всички тестове за бременност е един и същ: те определят дали урината на жената съдържа хормона хорион гонадотропин (hCG), който започва да се произвежда в организма, след като ембрионът е прикрепен към матката. Тоест, по време на теста резултатът се появява, когато hCG се появи в урината на жената след зачеването.

Положителен резултат "две ивици" на снимката

Жените винаги се интересуват кога тестът за бременност ще покаже точен резултат. Трябва да се отбележи, че количеството на hCG след зачеването се увеличава всеки ден, но веднага след оплождането само специалистите могат да определят, че жената е успяла да забременее, като проведе специално изследване на венозна кръв. По този начин можете да получите положителен резултат пет дни по-рано, отколкото който и да е от тестовете показва 2 ленти. Понякога в първите дни след зачеването 2-ра лента е едва видима - зависи от нивото на чувствителност.

Повечето бързи тестове имат ниво на чувствителност, започващо от 25 mUI hCG. Чувствителността е показана на някои като 10 mUI hCG, но няма доказателства за това. Според много фармацевти подобни чувствителни тестове са просто рекламен трик. Също така, могат да се считат за рекламни ходове, че експресният тест предполага, че има най-голяма вероятност за откриване на бременност дори преди закъснението с точност от 99%. Освен това цената им е доста висока.

Как се провежда?

Кога да се направи тест за бременност, всяка жена определя самостоятелно. Но в същото време е важно да знаете кога може да се направи тест за бременност, така че той правилно да показва точен резултат. Отговорът на въпроса кога е по-добре да се направи тест за бременност след зачеването зависи от това дали жената има редовен менструален цикъл. Съответният брой дни се брои след овулацията, така че зависи от това кога трябва да направите теста.

След закъснението

Ако трябва да определите дали има бременност след закъснение, тогава на кой ден се прави тестът няма значение, тъй като от първия ден на забавянето е възможно да се диагностицира наличието на hCG в урината. Във всеки случай, производителите на тестовете, отговаряйки на въпроса колко време е необходимо да се направи тест за бременност, казват това. Но всъщност експертите казват, че бременността трябва да се определя седмица след закъснението, тоест след очаквания ден от началото на менструацията. С какво закъснение тестът определя бременността точно зависи от нивото на нейната чувствителност.

Преди закъснението

Много жени обаче бързат да направят тест за бременност преди закъснението, като избират силно чувствителни проби, които имат добри отзиви. Трябва обаче да се отбележи, че дори най-чувствителният тест преди закъснението не винаги може да покаже правилния резултат. В крайна сметка е важно правилно да се определи кога може да се направи тестване преди закъснението, така че дори преди месечното закъснение, надеждността на резултата да е висока.

Например, ако жената има редовен цикъл от 28 дни, тогава ако процедурата се прави на 23-ия ден от цикъла, дори чувствителна струя няма да открие бременност до забавянето, тъй като няма да има достатъчно ниво на hCG в кръвта. Дали бременността ще се покаже на 26-ия ден от цикъла преди закъснението, зависи и от деня на оплождането и продължителността на цикъла и т.н..

С редовен менструален цикъл

Кога може да се направи hCG тест или тест за бременност??

Ако жената има редовен цикъл и няма закъснения в нейния период, тогава освобождаването на яйцеклетка, която е готова за оплождане, се случва в средата на цикъла. Тоест, менструацията започва на 30 ден от цикъла, това ще бъде ден 15, овулацията с 28 дневен цикъл настъпва на 14 ден. Оплождането й може да настъпи през следващите два дни. След като сперматозоидите се слеят с яйцеклетката, тя „пътува“ за още 4-5 дни до мястото на прикрепване в матката. По този начин, за тези, които се интересуват от това колко дълго ще покаже тестът, трябва да се отбележи, че на 22-ия ден от цикъла, след като е направен кръвен тест, вече е възможно да се определи увеличаването на нивото на hCG.

Ако говорим за това дали тестът за бременност ще покаже седмица преди менструацията, най-чувствителните и най-точните от тях могат да покажат две ленти 4 дни преди менструация, тоест когато нивото на урината е повече от 25 mUI. Тоест при 30-дневен цикъл може да се направи силно чувствителен тест на 26-ия ден от цикъла, въпреки че има вероятност тестът да бъде отрицателен на 26-ия ден от цикъла. Ако менструацията, като правило, започва на 28-ия ден от цикъла, тогава тестът се провежда на 24-ия ден от цикъла, въпреки че дори на 28-ия ден от цикъла, тестът може да бъде отрицателен.

С нередовен менструален цикъл

При условие, че цикълът на жената е нередовен, първоначално трябва да знаете времето на овулация. Всъщност в този случай е трудно да се определи кога е настъпила овулацията и съответно колко време след овулацията да се направи тестът. Можете да определите периода на овулация:

 • използване на тест за овулация;
 • от нивото на базалната температура (тя се повишава);
 • чрез проява на признаци на ПМС (дали този признак може да показва овулация зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло).

След като определите по кое време на овулацията, трябва да добавите 12 дни към този ден, след което вече се открива увеличение на hCG в кръвта, предвид бременността. Тест за бременност с висока чувствителност може да се направи на 15 ден.

Но най-точните резултати ще бъдат получени след забавянето. Тоест, имайте предвид, че ако имате закъснение от 5 дни, вече има смисъл да направите теста.

По кое време на деня да се прави?

Когато може да се направи тестване, инструкциите за лентите, като правило, не се пишат. Тоест, независимо кога и как да го направите, тестът все пак ще покаже 2 ленти по време на бременност. Но гинеколозите често казват, че е най-добре да го използвате сутрин, когато се е събрала нощна урина. В най-ранните срокове точността в този случай ще бъде по-висока. През деня урината е по-слабо концентрирана и следователно са възможни грешки и тестът по време на бременност ще бъде отрицателен. Подобна ситуация може да се случи, ако тази процедура се извършва вечер. За да стане всичко по-точно през деня или вечерта, една жена трябва да се въздържа от уриниране за около четири часа преди това. Също така през този период трябва да пиете по-малко течност, за да може урината да е по-концентрирана..

Дали е възможно да се направи тест за бременност вечер също зависи от продължителността на планираната бременност. Обяснението защо трябва да го правите сутрин е ясно: по-високата концентрация на hCG е в нощната урина. Но ако периодът е вече няколко дни по-дълъг, правенето на тест сутрин или вечер няма толкова голямо значение. Следователно отговорът на въпроса дали е необходимо тестът да се прави сутрин е двусмислен..

Как правилно да се направи тест за бременност?

Жените имат много въпроси относно използването на тестове:

 • възможно ли е да се направи преди закъснението на менструацията?
 • как да се направи?
 • дали ще бъде положително, ако се извършва преди менструация и т.н..

На всички тези въпроси ще отговори гинеколог. Освен това можете да научите как да използвате теста за бременност, като гледате видеоклипа, а също така да помислите как да го използвате правилно в снимки.

В допълнение към препоръките дали може да се направи през деня, колко може да се направи след предвиденото зачеване и от кой ден тестът показва бременност, има и общи правила за използване на тестове.

Как да направите правилно тест за бременност, снимка

И така, трябва да вземете предвид следното:

 • трябва да съхранявате теста в условията, посочени на опаковката;
 • опаковката не трябва да се повреди;
 • не може да се използва продукт с изтекъл срок на годност;
 • на въпроса дали може да се използва повторно - отговорът е отрицателен;
 • трябва да го отворите непосредствено преди започване на процедурата;
 • по-добре е да се извършва на нощна урина;
 • трябва да се спазва стерилитет: измийте ръцете си преди извършване, използвайте чист съд за урина;
 • преди уриниране жената трябва да се измие и да избърше на сухо;
 • трябва да уринирате в чист съд;
 • използването се извършва стриктно в съответствие с инструкциите: потопете се в урината до предписаното ниво, поддържайте точно препоръчаното време, оценявайте резултата само когато е препоръчано от производителя.

Сортове

В момента има много различни опции за тестване. Цената на експресния тест може да варира. Но всички производители обещават висока надеждност на резултатите.

Всъщност дали тест лентата показва резултат, зависи от правилното й използване, както и от това колко силно чувствителен е тестът. Ето защо е важно ясно да се разбере кои от тестовете са свръхчувствителни и кога всеки от тях ще покаже точен резултат..

Сега най-популярните тестове с висока надеждност са Evitest и Frautest. Произвеждат се в Германия, имат средна цена и рядко показват фалшиви резултати. Тези популярни производители (Frau, Evitest) произвеждат различни видове тестове. Например, тестът за бременност Evitest има няколко вариации: таблетен мастиленоструен и лентов тест. Чувствителността на Evitest зависи от сорта. Ако обаче се използва някой от продуктите на Evitest, инструкциите за употреба трябва да се спазват много ясно. Освен тестове за бременност се прави и тест за овулация. Като цяло инструкциите за Evitest са доста прости и достъпни, следователно Evitest Plus, Evitest One може да се използва от всяка жена при всякакви условия и да получи най-точния резултат..

По принцип дали тестът ще покаже резултати преди закъснението зависи от това дали жената го използва правилно. От кой ден показва резултата зависи и от чувствителността и качеството на лентата. Най-вероятно ще получите надежден резултат при тестване през първите дни след закъснението.

Цената на теста за бременност също има значение. Най-евтиният от тях, съответно - с най-евтиния реагент.

Тест с ленти

Тези тестове са популярни и евтини и могат да се използват от първите дни на забавянето. Тестът прилича на хартиена лента, покрита със слой антитела в hCG.

Проверка на лентата Frautest Express

Именно при нея реакцията възниква, когато тестът за бременност покаже. Тоест, когато тестът за бременност покаже резултат, това се дължи на факта, че хормонът, съдържащ се в урината на жената, реагира на накисването на лентата. В резултат на теста бързо се появява втора лента..

Инструкции

Тестът е лесен за изпълнение: трябва да вземете чист съд, да съберете малко урина в него. Лентата се потапя в урината с върха й до маркировката, която е посочена върху нея, и се държи 10 секунди. Необходимо е да спуснете лентата с дясната страна. Оценка на резултата - в рамките на 1 до 10 минути. Дали ще покаже втората лента през първата минута зависи от нивото на hCG: колкото по-малко е, толкова по-късно се появява втората лента.

Кой ден показва?

От първия ден на забавяне.

професионалисти

Минуси

Не е много удобно за използване, може да е грешно, няма да се покаже до забавянето.

Съвременни лентови тестове

 • Evitest # 1
 • FRAUTEST Express
 • Ева (може да се определи от 1 ден закъснение)
 • Тайна
 • BBtest
 • Femitest Практика
 • Femitest Practic Ultra
 • Itest Plus

Тест за таблет

Произведено в специална кутия с два отвора за прозорци.

Таблет (касета) - Evitest Proof

Действа като тест с ленти. Включена е и пипета, контейнер за събиране на урина.

Инструкции

Първата стъпка е да поставите 4 капки урина в първия прозорец. След 1-10 минути. във втората се появяват 1 или 2 ивици.

Кой ден показва?

От първия ден на забавяне.

Положителен

Евтин, лесен за определяне.

Отрицателни

Има много стъпки, които трябва да направите.

Съвременни таблетни тестове

 • Evitest Proof
 • LadyTest-C
 • Експерт по измама
 • Сезам
 • Clearblue
 • KnowNow Optima
 • Femitest удобен

Мастилено-струен тест

Името вече определя принципа на действие: можете да го направите, като го поставите под струя урина.

Мастилено-струйни тестове - Frautest Exclusive

Важно е тези, които използват Frautest, да следват точно инструкциите за употреба. Въпреки че чувствителността на Frautest и други от същия тип е много висока, Frautest Exclusive може да покаже отрицателни резултати, ако се използва неправилно..

Инструкции

Поставете върха с филтър под струята урина или в контейнер с него за 10 секунди. След това 1 или 2 ивици се появяват в специална дупка след 1-10 минути.

Точност

Може да определи hCG в урината още 5 дни преди закъснението. На въпрос дали тестът може да не показва бременност, ако е настъпило зачеване, отговорът е отрицателен. Мастилено-струйният тест ще покаже бременност преди закъснението, както и в първите дни от закъснението.

Положителен

Удобно използване, прецизност.

Отрицателни

Цената на мастиленоструйния тест за бременност е висока.

Съвременни мастилено-струйни тестове

 • Комфортен комфорт
 • Evitest перфектен
 • Изключително ексклузивно
 • Femitest Jet Ultra
 • Clearblue
 • Ясен изглед
 • Дует

Електронен тест

Нарича се още цифров тест за бременност.

Метод за електронна проверка - Clearblue

Прегледите на експертите показват, че това е най-модерният експресен тест.

Инструкции

Необходимо е да спуснете теста с края с филтъра в урината, задръжте, докато се напои. Можете да го оцените за три минути. Ако резултатът е положителен, се появява думата "бременност" или знакът "+".

Точност

Показва бременност 4 дни преди закъснението. Благодарение на високата си точност, той показва 99% правилен резултат 2 дни преди датата на вашия период.

Положителен

Ако оценяваме чувствителността на тестовете за бременност, това е електронният тест с най-висока чувствителност. Няма нужда да питате кои са най-чувствителните електронни тестове, тъй като всички те имат висока чувствителност.

Отрицателни

Цената на електронен тест за бременност е много висока. Колко струва такъв тест зависи от производителя, но средната цена е около 400 рубли.

Тестът за бременност Clearblue (така нареченият "син" тест), въпреки високата си цена, е много популярен. Ако се използва електронна Clearblue, инструкциите се спазват, резултатът ще бъде възможно най-точен. Този тест за бременност, чиито инструкции за употреба свидетелства, че полученият надпис на Clea Blue изчезва след известно време, жената не може да остави като първото свидетелство за бременност. Clearblue обаче е популярен сега.

Цифрови тестове за многократна употреба

Най-новото изобретение е тест с USB съединител, който може да бъде свързан към компютър и да видите резултата.

P-Teq USB цифрово устройство

Комплектът включва 20 патрона, обработени с реагент, който реагира на наличието на hCG в урината. С този тест можете да проверите дали зачеването е настъпило 21 пъти.

Точност

Показва резултата 4 дни преди закъснението.

Положителен

Ако изберете такъв тест, можете да го използвате много пъти. Някои тестове също могат да проверят продължителността на вашата бременност. Но времето на зачеването може да бъде установено с 92% точност..

Отрицателни

Понастоящем е много трудно да закупите резервни касети.

Отрицателен тест за бременност

Уместен въпрос за много жени е, може ли тестът да бъде отрицателен по време на бременност? Дали експресният тест може да не покаже бременност, пациентите често питат лекари.

Всъщност това е възможно и защо показва отрицателен резултат по време на бременност се обяснява с някои особености на женското тяло. Факт е, че нивото на hCG на всяка бъдеща майка се увеличава по различни начини. През първите две седмици от закъснението е възможна отрицателна стойност по време на бременност, ако жената има ендокринна дисфункция и има опасност от спонтанен аборт.

Защо тестът не показва кога бременността се забавя може да се обясни с факта, че жената го използва много рано. Някои от тестовете не са толкова чувствителни..

В някои случаи жена, която иска да забременее, започва да проверява „ситуацията“ твърде рано, много преди очаквания период. Например, ако започнете да тествате на 25-ия ден от цикъла, тогава по това време hCG в кръвта все още не е достигнал желаното ниво. Дори ако жената има 25-дневен цикъл, кога можете да забременеете зависи от деня на овулацията, така че ако стойността е отрицателна, трябва да проверите резултата след известно време. Жената решава кой тест да избере. Но е важно да се има предвид, че е възможна отрицателна стойност, дори ако тя се използва неправилно..

По този начин причините за отрицателен тест по време на бременност могат да бъдат следните:

 • Тестване твърде рано.
 • Нарушения в тялото на жената.
 • Неправилно прилагане на теста.

Фалшиво положителни резултати

Възможна е появата на две ивици при липса на бременност:

 • През първите два месеца след раждането.
 • С развитието на дисфункция на яйчниците.
 • В случай на хормон-произвеждащ тумор.
 • Ако използвате тест с изтекъл срок на годност.

Надеждни ли са резултатите, ако се прави изследване по време на менструация?

Друг належащ въпрос - възможно ли е да се направи тест за бременност по време на менструация? Всъщност понякога периодите на жената продължават и след зачеването, така че такъв анализ е много уместен.

Менструалната кръв не влияе на тестването, така че доколко тестът за бременност ще покаже резултат не зависи от менструацията. Бъдете сигурни, че дори ако процедурата се извършва с оцветена в кръв урина, резултатът няма да бъде засегнат. Това означава, че по време на бременност ще се появят две ярки ивици..

Резултати с извънматочна бременност

Ако бременността е извънматочна, яйцеклетката е прикрепена извън матката. Въпреки това, тялото все още произвежда hCG. Но в този случай hCG расте бавно и понякога напълно липсва. Тоест, обичайният бърз тест за извънматочна бременност показва 2 ленти. В същото време втората лента може да бъде едва забележима, размазана в сравнение с тази, която се появява по време на нормална бременност. Необходимо е да се вземе предвид, когато се прави тест за бременност, на кой ден той ще покаже резултата с извънматочна бременност: втората лента се появява само след настъпването на закъснение. В кой ден ще покаже тестът за бременност зависи от деня на зачеването и индивидуалните характеристики на женското тяло.

Съществува специален Inexscreen тест, който няколко седмици след закъснението дава възможност да се подозира, че бременността е извънматочна. Действието му се основава на определянето на модифицираната изоформа, която е част от hCG. В случай на извънматочна бременност този показател е много по-висок от 10%, които се наблюдават по време на нормалния ход на бременността.

Резултати със замразена бременност

Положителни или отрицателни за замразена бременност ще бъдат резултатите от теста, в зависимост от времето, в което е проведено. Така че, ако първоначално се появиха две ясни ивици, по-късно, след няколко дни, една лента стана неясна и след няколко дни една лента напълно изчезна, може да се подозира, че бременността е замръзнала. В този случай е важно незабавно да посетите специалист, който ще определи как да провери резултата в тази ситуация..

Дали гинекологът може да определи бременността преди забавяне в този случай зависи от методите на изследване.

Какво да направите по-нататък, ако резултатът е съмнителен?

Независимо в кой ден от цикъла се прави тестът, в крайна сметка може да е под въпрос. Това често се доказва от рецензиите, които жените пишат на всеки тематичен форум..

Съмненията възникват, ако не е ясно колко ивици са се появили. Понякога втората лента е слабо видима, тя е някак размазана, неясна. Това се случва в следните случаи:

 • Ниски нива на hCG в организма, свързани със здравословни проблеми на жената.
 • Тест, който вече е неизползваем (може да не работи поради изтекъл срок, повреда).
 • Желание да видите точно две ивици („Страхувам се, че не съм бременна“). Често жената отбелязва непреки признаци - гадене, загуба на тегло - и се уверява, че е бременна.

Каква е вероятността жената да е бременна може да се потвърди само чрез кръвен тест. Може ли кръвен тест за hCG да е грешен - в този случай отговорът е отрицателен.

Но въпреки това можете да повторите теста, след като сте издържали 2-3-дневна почивка - направете го например на 31-ия ден от цикъла, ако обикновено менструацията започва на 28-ия ден. Втори или трети опит ще бъде успешен.

Кои тестове "изневеряват" най-често?

Без значение как производителите ни уверяват, че техните продукти са почти сто процента ефективни, някои тестове, които правим, все още показват ненадеждни резултати..

Според наблюденията на много жени, следните тестове показват най-честите фалшиво отрицателни и положителни резултати:

 • Тест Vera (чувствителността му е 25 mIU / ml);
 • Бебичек
 • Мон Ами
 • Bee-Sure
 • Бъдете спокойни

заключения

Какво да направите, ако една жена има положителен тест пред очите си, зависи само от нея. Много бъдещи майки, дори тези, за които бременността е дългоочаквана и планирана, не знаят, виждайки две ленти, какво да правят по-нататък. Всъщност трябва да се успокоите и да се зарадвате. Независимо коя седмица тестът, който сте избрали, показва бременност, предстои още много време. Сега е важно да не се изнервяте, да практикувате здравословна диета и правилен начин на живот. И също - посетете лекар, за да потвърдите добри новини и да получите важни препоръки.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Коментари

В първия ден на закъснението тичах до аптеката. В резултат на това най-измамникът издаде две ясни ивици, в болницата гинекологът потвърди бременността въз основа на резултатите от теста.

Защо тогава да се страхувате? Купете Frautest Double Control и го проверете веднага. И използвайте втората лента-лента утре сутрин върху прясна урина.

Използвах различни тестове, някои се провалиха, други не. Спрях се на Premium Diagnostics. Никога не съм ви разочаровал. Освен това, по време на бременност, бях посъветван да тествам ROP на вагината от същата марка. Това спестява нерви и време.!

Кажете ми, способни ли са така наречените онлайн тестове за бременност малко от истината? Или максимума, който могат да направят - да кажат дали да отидат в аптеката за тест или не? )

Е, Айгерим? Положително ?? ))

Опитвайки се да забременея за 6 години като, ето закъснението за 7 дни, много се страхувам да направя теста, сякаш ще взема изпит. Много се страхувам, че тестът ще се окаже отрицателен.

Кога да се направи тест за бременност

Кога да се направи тест за бременност със стабилен и нестабилен цикъл

При редовен цикъл е необходимо да изчакате настъпването на закъснението на менструацията - просто е безсмислено да правите теста по-рано. Но когато забавянето вече е дошло, надеждността на теста ще расте всеки ден. Не бива обаче да чакате твърде дълго - 5-6 дни ще бъдат достатъчни. Ако тестът е показал положителен резултат, препоръчително е да посетите гинеколог след седмица или две: според първите тестове лекарят вече ще може да предположи наличието на определени проблеми и да ги отстрани навреме.

При нередовен цикъл трябва да запомните - каква е продължителността на най-дългия цикъл, който ви се случва за една година. И след това изчакайте това време след последната си менструация. Времето е дошло, но вашият период не е дошъл? Така че е време да си купите тест.

Кога да си направите тест за бременност, ако знаете точно деня на овулацията? Просто отбройте 14 дни от деня на овулацията и вземете теста. В този случай е по-добре да закупите тест с реактивен тип: той е надеждно способен да покаже факта на зачеването три дни преди пристигането на очакваната менструация. Тестът за мастилено-струен печат обикновено е маркиран "10 mIU / ml". Но тестовете с маркировка "25 mIU / ml" ще покажат факта на зачеването само с настъпването на забавяне на менструацията.

Кога е по-добре да се направи тест за бременност с hCG кръвен тест

HCG е тест, който се извършва въз основа на тест за урина или кръв (при лабораторни условия): те определят концентрацията на хормона хорион гонадотропин, който информира за факта на зачеването. Анализът за концентрацията на hCG в серума е по-надежден от анализа на урината и резултатите от всякакви аптечни тестове.

Ако приемете, че зачеването е настъпило в определен ден, просто изчакайте 7 дни и се тествайте за hCG. Ако няма такива предположения, тогава можете да изчакате първия ден от закъснението на менструацията и да се свържете с гинеколога с молба да даде направление за hCG. Вярно е, че през първите два дни резултатите от анализа може да са неясни. Ето защо е по-добре да проведете теста на третия ден от забавянето: концентрацията на hCG по това време вече е достатъчно висока, за да покаже ясен резултат.

Кога може да се използва урина, за да се направи тест за бременност

По-добре е да използвате урина сутрин: тя съдържа максималната концентрация на всички хормони, необходими за теста. Ето защо, всеки тест (аптека или лаборатория) е най-добре да се направи веднага след като се събудите - преди да изпиете нещо или да сте изяли нещо за закуска (между другото, водата важи и тук).

Вярно е, че реактивният тест е изключение от правилото, тъй като той е този, който има най-голяма чувствителност към хормона hCG. Така че може да се използва за тестване, като се използва не само сутрин, но и дневна урина и дори вечер.

Кога да се направи тест за бременност и може ли да се направи по всяко време на деня?

Можете, ако състоянието ви показва ясни признаци на бременност:

 • подуване и болка в млечните жлези;
 • дърпаща болка в долната част на корема;
 • гадене;
 • виене на свят и обща слабост;
 • неочаквана промяна във вкуса и желанието да се яде определен продукт.

Такива признаци сигнализират, че хормоналният ви фон се променя, така че тестът ще реагира активно на такива моменти..

Правила за тестване

Преди да проведете тест, помислете за някои точки, които са необходими за всеки тип тестване:

 • провеждайте процедурата само със сухи и чисти ръце;
 • закупете теста изключително в аптеката;
 • погледнете срока на годност на продукта;
 • съхранявайте теста в съответствие с правилата, посочени в инструкциите;
 • след теста го поставете на чисто и сухо място в очакване на резултатите.

Как и кога да се направи тест за бременност и какви тестове има

 • Тестови ленти. Най-прости и достъпни. Използването им е елементарно: трябва да вземете сух, чист съд (по-добре - с високи стени, но малък обем) и да съберете сутрешната урина в него. След това потопете лентата в урина до маркировката на теста за около 20 секунди. Поставете лентата на суха повърхност и изчакайте резултатите - те ще се появят след няколко минути. Една лента ще отчете липсата на бременност, две ленти за зачеване.
 • Тест за таблет, Той е подобен по вид на тест лента с единствената разлика, че този тест се доставя с пипета, а индикаторът с линия е разположен в специален отвор на кутията на таблета. Как да го използвате: трябва да вземете малко урина от контейнера с пипета и да поставите няколко капки течност върху индикатора. Изчакайте резултата: една лента ще отчете липсата на бременност, две ленти ще отчете зачеването.
 • Електронен тест Този продукт, освен факта на зачеването, ще покаже и приблизителната гестационна възраст. Също така е лесен за използване: преди употреба първо трябва да свалите защитната капачка от теста. Няма нужда да събирате урина в контейнер - просто трябва да поставите теста под струята за няколко секунди, но трябва да спуснете върха надолу. Но можете също така да поставите върха на теста в контейнер с урина, като го държите там за 20 секунди, като тест лента. На тестовия екран ще се появи съобщение за зачеването или неговото отсъствие: или „бременна“ („+“, „да“) и приблизителната дата, когато ембрионът е имплантиран в маточната стена, или „не е бременна“ („-“, „не“).
 • Мастилено-струен тест Това е може би най-точната и надеждна аптечна версия на теста: той реагира перфектно на промените в концентрацията на hCG в урината и е по-удобен за използване от всички тестове, описани по-горе. Как да използвате: отстранете върха от теста, наклонете го леко надолу и го поставете под струята урина за няколко секунди. Поставянето на теста върху повърхност не е необходимо, тъй като резултатът може буквално да се осъществи пред очите ви след 30 секунди.Но за да сте сигурни в резултата, по-добре е да изчакате от пет до десет минути. Резултати: една лента ще отчете липсата на бременност, две ленти ще отчете зачеването.

Кога да се направи тест за бременност след секс?

Когато вече е настъпил сексуален контакт, в рамките на 12 часа се решава съдбата на яйцеклетката: тя ще бъде оплодена или не. Но тестовете не могат да покажат вероятността от зачеване на толкова ранен етап, тъй като те най-често реагират на факта на имплантиране на ембриона към маточната стена, тъй като по това време започва да се произвежда хормонът на hCG, което потвърждава факта на бременност. Това се случва около седмица и половина след зачеването..

След като hCG се прояви, концентрацията му в тялото започва рязко да нараства и след три дни достига нивото, на което тестът реагира. Следователно, след сексуален контакт, трябва да изчакате поне една седмица преди тестването..

Кога да се направи тест за бременност след забавяне?

Тест за бременност може да се приложи около 3-ия ден от закъснението. Ако няма резултати, повторете теста три дни по-късно. Ако направите теста седмица след закъснението, той обикновено показва надежден резултат (ако приемем, че жената е здрава).

Колко време отнема тестът да покаже резултат?

Максималното време за изчакване на резултатите от теста е 20 минути, за по-точен отговор относно времето на тестване вижте инструкциите, приложени към него. Като правило максималната скорост на реакция се притежава от мастиленоструйния тест (от 30 секунди до 10 минути), както и от електронни и таблетни. Трябва да изчакате 10 до 20 минути за резултатите от тест лентата. При по-дълга бременност тестът ще работи по-ефективно. Също така трябва да вземете предвид чувствителността на теста към урината, взета в определен час от деня: някои продукти могат да показват фалшиво отрицателни резултати при реакция на дневна и вечерна урина.

Лошо видима втора лента на теста: какво означава и какво да правя?

При слаба втора лента на теста може да се приеме, че нивото на hCG в урината все още е ниско. Следователно си струва да изчакате около три дни, когато концентрацията на хормона достигне по-високи резултати. За по-висока ефикасност е най-добре да използвате тест за капки и да тествате сутрешната си урина. Лабораторните изследвания, предписани в антенаталната клиника от лекар, ще бъдат още по-надеждни.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Кога да се направи тест за бременност и как най-добре?

Ако цикълът е редовен, няма смисъл да правите теста преди да започне закъснението. Надеждността на резултатите ще се увеличава с всеки изминал ден. По-добре е обаче да не чакате седмици или дори месеци. През първите седмици на бременността за лекаря ще бъде по-лесно да помогне на майката и нейното неродено дете да избегнат опасностите..

Ако вашите менструални периоди са нестабилни, ще трябва да изчакате период от време, равен на най-дългия цикъл през годината. Например, ако е продължило 34 дни, тогава е по-добре да преброите същия брой дни от началото на последната менструация и след това просто да купите теста. Ден на овулация известен? 2 седмици след него вече можете да разберете за вашата ситуация.

Ситуацията до голяма степен зависи от вида на теста. Например струя с марка 10 mIU / ml е в състояние да определи успешно зачеване дори 3 дни преди очакваната менструация. А продукти, съдържащи надпис от 25 mIU / ml, ще бъдат безполезни, докато започне забавянето.

Кога е най-доброто време да се направи тест за бременност (hCG)?

HCG е хормон, който показва бременност. Той става забележим в кръвта по-бързо и по-добре, отколкото в урината. Следователно лабораторният тест показва резултата по-рано от повечето аптеки..

Известен ли е прогнозният ден на зачеването? Можете да дарите кръв за анализ седмица след тази дата. Ако не, тогава първият ден на забавянето ще бъде най-добрата причина да се свържете с антенатална клиника.

Ако резултатите от теста са несигурни, гинекологът ще препоръча да дарите кръв отново след няколко дни. Искате ли да знаете отговора със сигурност и за първи път? Тогава е препоръчително да дарите кръв за hCG около 3 дни закъснение. По това време концентрацията му ще стане ясно видима..

Сутрешната урина се счита за оптимална за доставка - тя е най-концентрирана. Затова е по-добре да правите тестове веднага след събуждане или поне преди ядене или пиене на каквито и да било напитки, включително обикновена вода. Въпреки това, мастилено-струйните тестове са силно чувствителни към hCG, така че те могат да го разпознаят дори в дневна или вечерна урина..

В отделни случаи можете да вземете анализа, независимо от времето на деня. Той е по-вероятно да покаже истината, ако жената в този момент се чувства:

 • болка в гърдите и / или зърната;
 • спазми и / или дърпащи болки в долната част на корема;
 • гадене, слабост, замаяност;
 • внезапно силно желание да ядете нещо специфично.

Тези симптоми показват активна промяна в хормоналните нива. Тестът, който „хвана“ такъв момент, със сигурност ще покаже истината.

Как да направите правилно тест за бременност?

Общи правила

 • Уверете се, че ръцете ви са чисти и сухи преди процедурата.
 • Проверете срока на годност на теста.
 • Купувайте продукти само в аптеките.
 • Придържайте се към правилата за съхранение и употреба, описани в инструкциите за закупения продукт.
 • Поддържайте чистотата на мястото, където ще лежи тестът, през периода на проявяване на резултатите.

Ивици

Те са най-евтините и лесни за използване. Като начало сутрешната урина се събира в сух, чист съд. Желателно е тя да е малка, но с високи стени. Лентата се потапя в течността до посочената маркировка за 20 секунди. След това е по-добре да поставите теста на равна хоризонтална равнина и да изчакате няколко минути.

Резултати:

 • една лента - не е бременна;
 • две ивици - бременна.

Таблетка

Подобно на предишния изглед. Разликата е, че към продукта е прикрепена пипета, а индикаторната линия е разположена в самото тяло.

С пипета се изтегля малко количество урина. По-добре е да го вземете отново от контейнера. След това няколко капки от пипетата остават върху индикатора, разположен в малка дупка на тялото. Остава само да се изчака.

Резултати:

 • една лента - не е бременна;
 • две ивици - бременна.

Електронна

Основното му предимство е, че може да покаже приблизителното време на зачеване. Начин на действие:

 1. свалете капачката от тестото. Веднага преминете към втората стъпка;
 2. поставете предмет под струята урина за 5 секунди или спуснете върха му в съд с урина за 20 секунди;
 3. затворете капачката и поставете продукта на хоризонтална повърхност. Можете също да го държите в ръцете си, но се уверете, че върхът е насочен надолу, а не нагоре;
 4. изчакайте, докато крайното изображение се появи на екрана.

Резултати:

 • „Не сте бременна“, „не“ или „-“ - няма бременност;
 • „Бременна“, „да“ или „+“ и цифри - бременност и приблизителният период от имплантирането на ембриона.

Jet

Оценява се за неговата точност, добра реакция на hCG и лекота на използване. След отстраняване на капачката върхът се поставя под струя урина. Препоръчително е тя да бъде наклонена надолу. Често резултатът се появява точно пред очите ни след половин минута. За пълна увереност обаче е по-добре да отложите теста за 3-10 минути..

Резултати:

 • една лента - не е бременна;
 • две ивици - бременна.

Колко време отнема да се направи тест за бременност след секс?

Оплождането на яйцето настъпва в рамките на 12 часа след успешен полов акт. Невъзможно е обаче да се определи този момент с помощта на тестове. Освен това ще отнеме седмица или повече, докато ембрионът се премести в матката и имплантира в нейната стена. Веднага щом това се случи, започва производството на хормона гонадотропин. Той е този, който помага да се определи бременността..

Така че, hCG се появява в организма средно 7-10 дни след зачеването. След това количеството му се удвоява на всеки 2-3 дни. През втория или третия месец от бременността концентрацията му достига максимум.

Съответно тестът се прави не по-рано от седмица след секс..

Кой ден е закъснението за извършване на теста?

Ако цикълът е редовен, тогава можете да си купите тестове още 1-3 дни закъснение. Ако не, по-добре е да изчакате поне още 2-3 дни или да направите теста няколко пъти с интервал от три дни.

В случаите, когато една жена прави всичко, за да забременее, тя може да се опита да открие резултата дори няколко дни преди очакваната менструация. За да направи това, тя ще се нуждае от реактивен или електронен тест, тъй като другите опции не са достатъчно чувствителни за толкова кратък период..

На 7-ия ден на забавяне, при липса на специфични заболявания и правилна употреба, всички тестове надеждно ще покажат дали жената е бременна или не.

Когато тестът показва бременност?

Отговорът на този въпрос е в инструкциите, тъй като всеки продукт е индивидуален. Като правило времето за изчакване не надвишава 20 минути. Лентите отнемат повече време, докато мастиленоструйните, електронните стикове и таблетните пръчки се справят по-бързо.

Друг критерий е гестационната възраст. Колкото по-малък е, толкова по-дълго се появява резултатът. При тест с ниска чувствителност дневната и вечерната урина обикновено могат да дадат фалшиво отрицателен отговор..

Има отделна категория случаи, свързани с тестове на ленти, които са подвеждащи. Продуктът може да не открие бременност след определен период от време. След час или дори ден по-късно върху него ще се появи втора лента. Това не означава непременно успешно зачеване. По-добре е да играете безопасно и да преминете отново процедурата или да се свържете с гинеколог.

Тестът показа слаба втора лента - защо?

Най-вероятно - ниско ниво на hCG. Изход: изчакайте 3 дни и повторете процедурата. Количеството на хормона ще се увеличи значително и лентата ще стане по-ярка..

Ако в същото време тестът има слаба чувствителност, по-добре е да си купите друг с марка 10 mIU / ml. Покупката на няколко продукта от различни марки и партиди или вземането на тестове в предродилна клиника също ще помогне за изясняване на ситуацията.