Най-популярният тест за овулация "улавя" прилив на лутеинизиращ хормон (LH) в урината. 12-48 часа след увеличаването на LH, яйцеклетката се освобождава и жената става способна за зачеване. Положителен резултат от теста за овулация е този, при който тест лентата е със същия цвят като контролната или по-ярка.

Какво показва тестът за овулация

Овулацията е моментът, когато фоликул в яйчника се разкъсва и излиза яйцеклетка, готова за оплождане. Този процес започва рязък скок на LH в тялото на жената, когато количеството на хормона в кръвта стане 21,9-56,6 mU / ml. Именно този скок проследява теста за овулация. През следващите два дни след покачването на LH фоликулът се разкъсва.

Лутеинизиращият хормон първо влиза в кръвта и след това в урината. Ако урината съдържа много LH (над праговата стойност на тест лентата) - тест за овулация ще даде положителен резултат.

Това е интересно (!) При около 75% от жените скокът в лутеинизиращия хормон започва от 12 сутринта до 8 сутринта. Освен това, ако днес вашата тест лента е положителна, това не означава, че е настъпила овулация. Това ще се случи днес, утре или вдругиден.

За повечето производители праговата стойност, т.е.чувствителността на теста за овулация, може да бъде 20-30 mIU / ml. Колкото по-ниско е това число, толкова по-ясно се появява тест лентата..

Внимание (!) Ако втората ивица не е толкова ярка като контролната или липсва изобщо, това е отрицателен резултат от теста (тук основната му разлика от теста за бременност) Няма да има овулация през следващите 24 часа. Разбира се, при условие, че се спазват прости правила за тестване.

Подробни инструкции за провеждане на тест за овулация

Началната дата на теста обикновено се определя, както следва: броят на дните на цикъла минус 17 (прочетете повече за това тук). Необходимо е процедурата да се извършва всеки ден по едно и също време (± 30 минути) от 8 до 20 часа.

Съветите за правилен тест са както следва:

 1. Въздържайте се от уриниране в продължение на 4 часа преди теста. По-лесно е да направите това, ако пиете само малко течност, не повече от 0,5 чаши..
 2. Пригответе чист и сух съд за урина (най-удобна е малка пластмасова чаша за алкохол), както и мобилен телефон или часовник. Ако използвате тестови системи или касети, които могат да бъдат поставени директно под потока, не е необходимо да подготвяте контейнера.
 3. Съберете урината и разопаковайте кутията преди тестване. По-добре е да се тества веднага с прясна урина (по този начин реагентите работят по-добре).
 4. Проверете инструкциите за броя секунди на потапяне в урината (или заместване под струята), спецификата на тестването и продължителността на времето за изчакване на резултата. Ако сте загубили инструкциите, отидете на тази страница, където събрах информация за най-популярните тестове за овулация със снимки.
 5. Отворете опаковката на отделните тест ленти и я потопете в урината за препоръчания от производителя брой секунди (това може да бъде 5-30 секунди) до маркировката MAX. След това поставете тест лентата хоризонтално върху чиста и суха повърхност за необходимия брой минути (1-20 минути според инструкциите).
 6. Оценете резултата. Снимайте теста, докато тестовата зона е все още мокра. След изсъхване яркостта и омазняването на ивиците може леко да се променят. Обикновено производителят посочва в бележка: "Не оценявайте резултата след XX брой минути".
 7. Продължавайте ежедневното тестване (и за предпочитане 2 пъти на ден), докато след положителен тест се появи отрицателен резултат и усетите признаците на овулация (за тях по-долу).

Ето как постепенно се повишава нивото на LH в урината. Съответно тест лентата леко озарява:

Постепенно увеличаване на насищането на тест лентата при теста за овулация

Когато има скок в хормона, втората лента става толкова наситена, колкото контролната (или дори по-ярка).

Тестовете за овулация първо са отрицателни, после положителни, след това отново отрицателни след понижаване на LH

В деня след овулацията тестът става отрицателен. След освобождаването на UC вече няма нужда от такова количество LH в организма и нивото му пада.

Ето снимка, на която тестът за овулация първо е отрицателен, след това положителен и след това отново отрицателен:

Тестът за овулация първо е отрицателен, след това положителен и след това отново отрицателен

Колко дни тестът за овулация е положителен?

Точно докато продължи повишаването на нивата на LH. Графиката на скока в лутеинизиращия хормон при различните жени може да има напълно различен вид. От това моделът на яркостта на ивиците на теста в периода преди овулацията ще бъде различен.

С други думи, тестовете за овулация могат да бъдат положителни за различен брой дни. В повечето случаи се наблюдават положителни резултати за един до два дни в един менструален цикъл (но не повече от три дни!).

По-долу има няколко различни типа LH графики, базирани на проучвания за плодовитост и стерилност и съответните им схеми за оцветяване:

Продължителността на LH скока може да бъде различна. максималният нормален брой положителни тестове е три. Най-често само 1-2 позитиви на цикъл

Всички тези опции демонстрират нормалното функциониране на репродуктивната система и началото на бременността е напълно възможно..

Когато настъпи овулация след положителен тест

Много жени овулират в рамките на 12 до 36 часа след последния положителен тест за овулация.

Например, ако две еднакво ярки ивици са били на 16-ти и 17-ти DC, тогава овулацията най-вероятно ще настъпи от 17-ия до 19-ия ден от цикъла..

Малко преди освобождаването на яйцето, повечето жени забелязват промяна в цервикалната течност: тя става по-течна, прозрачна и лигавична, като яйчен белтък.

По време на овулацията мнозина ще почувстват болка в един от яйчниците или в долната част на корема. Има и болезнени усещания в долната част на гърба или ректума - всичко зависи от индивидуалните физиологични характеристики на жената и нейния праг на болката.

Неразумно гадене също може да придружава овулацията. Можете да научите повече за всички признаци и симптоми на овулация в тази статия..

Тестът за овулация е положителен, но тогава няма овулация - причините

Така че, ако тестовете за овулация постоянно показват пик на LH и бременността не настъпи в рамките на 6-12 месеца, препоръчително е да се направи ултразвук.

Има случаи, когато тестът за овулация дава положителен резултат, но фоликулът не се пука и не освобождава яйцеклетка, въпреки че базалната температура изглежда се повишава и менструацията настъпва в очаквания период.

Има три обяснения за това явление:

 1. Налице е преждевременно нарастване на LH, когато доминиращият фоликул все още не е достигнал желания размер от 18-23 mm. Най-вероятно нов скок в LH ще се случи малко по-късно и тогава фоликулът ще се спука и ще освободи зрял UC. Важно е да продължите редовен интимен живот, докато не сте сигурни, че втората фаза е започнала (базалната температура ще се повиши с 0,3-0,5 градуса в сравнение с първата фаза).
 2. Синдром на поликистозните яйчници, когато има скокове в нивата на LH, след което фоликулът не се разкъсва. Диагностициран чрез ултразвук.
 3. Лутеинизация на неовулирания фоликул (FLNF). В този случай нивата на хормоните са нормални, но няма отделяне на яйцеклетката. Въпреки че жълтото тяло не се формира, лутеинизираният доминиращ фоликул е отговорен за производството на прогестерон вместо това. FLNP може да бъде открит само с ултразвук.

Интересно е (!) Според статистиката от 6 до 25% от всички случаи на безплодие са свързани с наличието на FLNP. Има доказателства, че продължителната употреба на противовъзпалителни лекарства може да причини този проблем. Например, съществува риск от FLNF при лечение на автоимунни заболявания, ендометриоза или артрит.

Когато въпреки това овулацията протича нормално, но няма бременност, препоръчвам да прочетете подробна статия за други често срещани причини за неуспешно планиране..

Ако тестът за овулация е отрицателен през цялото време

Ето няколко причини, поради които няма положителни резултати от теста за овулация:

 1. Все още нямаше овулация. Особено често грешното начало на теста се случва при жени с нередовен цикъл или олигоменорея (редки периоди). Подробна схема за изпитване на нередовен цикъл е описана в този материал..
 2. Ановулация (без овулация). Тя може да бъде физиологична, например, почивка на яйчниците 2-3 цикъла годишно, при жени 35+, броят на овулаторните цикли постепенно намалява, кърменето, бременността и патологичен, например, при СПКЯ, хиперандрогения, дисфункция на щитовидната жлеза и т.н..
 3. Лош тест или неуспех на теста. Колкото и да е странно, това също е често срещана причина за трудности при откриване на овулация с помощта на тест ленти. Опитайте няколко различни производители (може би евтини), уверете се, че датите на годност не са надвишени. Не използвайте нощна или сутрешна урина (препоръчително е да „хванете“ LH след 10:00 до 20:00). Не пийте много вода преди тестване, а също така се препоръчва да не уринирате в продължение на 4 часа.
 4. Фалшиво отрицателен резултат, когато в действителност е настъпил скок, но поради ниската концентрация на LH в урината, тестът дава бледа втора лента. В раздел 3 вече са описани няколко причини за спада на чувствителността на теста: лошо качество на продукта и нарушаване на техниките за тестване. В допълнение, фалшиво отрицателен резултат може да провокира бъбречни проблеми или повишени нива на хормона пролактин (например по време на хепатит В).
Причини за отрицателни тестове за овулация - подробно обяснение

Ако в продължение на три цикъла подред не можете да уловите овулацията с помощта на тестове, препоръчвам да се свържете с вашия гинеколог.

Тестът за овулация е положителен - кога да започнете да планирате

Веднага щом получите положителен резултат, можете да започнете активни действия. Интимността в деня на овулацията и един или два дни преди това е по-вероятно да завърши с бременност.

Внимание (!) Препоръчителният интервал между PA е 2-3 дни. Това е особено важно, ако има затруднения с броя и подвижността на спермата (вижда се на спермограмата).

Например, ако сте имали интимност в деня на положителен тест за овулация, по-добре е следващата PA да е след 1 ден, след това друг ден и така до появата на признаци на овулация, които са се появили: болка или пълнота на гърдата, повишен BT, телесна температура над 37, изчезване на секрети от протеинов тип.

За повече информация относно интимния живот преди и след овулацията има отделна статия с примери и препоръки..

Специален цифров тест за овулация за зачеване на момиче

Известно е, че сперматозоидите, носещи женската Х хромозома, са бавни, но по-упорити. Момчешките сперматозоиди са по-бързи, но бързо се изчерпват и умират. Това е вторият най-надежден метод за планиране на пола на дете след директно ръчно събиране на сперматозоиди от специалист в репродуктивен център..

Ако интимността се случи повече от 2 дни преди овулацията, ще има момиче с висока степен на вероятност. Ами тестовете за овулация, които показват наближаването на период на висока плодовитост само през следващите ден-два??

В тази ситуация най-добрият вариант за изследване е този, който „улавя“ скока на два хормона наведнъж: LH и естроген. Тази електронна система за тестове ще покаже наближаването на овулацията след 3-4 дни, т.е. в най-доброто време за зачеване на момиче. Нарича се Clearblue Advanced Digital Ovulation Test.

При повечето жени нивата на естроген започват да се повишават 3-4 дни преди овулацията. Когато това се случи, тестът показва мигащо усмихнато лице. За да планирате момиче, трябва да планирате интимност точно в дните на мигащата усмивка.

Веднага щом се появи немигащият емотикон, е необходимо да спрете да имате отворен сексуален живот..

Забележка (!) За съжаление тази система за тестове все още не се предлага в обикновените аптеки. Можете да поръчате такъв тест на Русия в Amazon или Walmart. Това са големи доказани онлайн магазини с възможност за доставка на стоки до различни страни по света.

Има отделна статия за различни начини за изчисляване на идеалния период за планиране на момиче..

Кой е най-добрият тест за овулация?

Като цяло евтините и скъпи тест ленти за овулация не се различават. Цената се определя от марката, ширината на тестовата повърхност, както и наличието на допълнителни „екстри“, като контейнери, за събиране на урина.

Забележка (!) Повечето бюджетни тест ленти са много тесни, но можете да разпознаете положителен резултат.

Единственото нещо е, изберете тестове с чувствителност 20-25 mIU / ml, тъй като някои жени имат пик на LH само 22-25 и тест лентите с чувствителност 30 mIU / ml никога няма да станат достатъчно ярки. Ето защо толкова много жени се оплакват от недостатъчната яркост на ивиците, например Frautest.

Ако финансовите възможности позволяват, изберете цифрови устройства за определяне на овулацията, тогава няма да се налага да се притеснявате да анализирате наситеността на лентите.

В случай на дълги или нередовни цикли, когато са необходими много тестове, можете да поръчате големи количества евтини тест ленти (50-100 бр.) Чрез Интернет (има отделен раздел с моите препоръки за поръчка).

В заключение ще добавя, че не е важна марката и цената на теста за овулация, а колко правилно е съхраняван и използван. Можете да уловите началото на фертилния период с помощта на най-простия тест.

Препоръчвам да започнете тестове за бременност 10 дни след положителен тест за овулация или в деня след появата на първите ранни признаци на бременност..

Не забравяйте, че положителните резултати за повече от три дни в един цикъл или липсата на положителни резултати за повече от три последователни менструални цикъла са причина да се консултирате с лекар..

Дебела ти втора ивица и ранна бременност!

Планиране на бременност: правилният тест за овулация е ключът към надеждността

За успешна бременност е необходимо не само качеството на биологичния материал, но и способността да се използва, а именно да се изчисляват благоприятни дни за зачеване. За това се използват диаграми, календари, наблюдение на симптомите и ултразвук. Един от най-надеждните методи е сондирането. За да установите точни резултати, трябва да знаете как правилно да направите тест за овулация..

Изчисления преди вземане на тест за овулация

Овулацията е процес на освобождаване на зрял ооцит от фоликуларната кухина чрез действието на лутеинизиращ хормон и естрадиол върху стените на фоликула. Преди овулацията естрогенът преобладава в организма, във фазата на лутеинизиране - прогестерон.

Високото ниво на естроген показва голям размер на фоликулите, тъй като все повече и повече мембранни клетки са в състояние да произвеждат хормона. Високата концентрация на естроген е маркер за освобождаване на LH. Пиковата концентрация на хормона в тялото на жената е 1-1,5 дни преди овулацията. Под влияние на LH е възможно разкъсването на фоликула. Продължителността на овулаторния процес е 16-32 часа.

Преди да направите проучване за овулацията, трябва да определите дните, в които да започнете ежедневното броене. Първо, трябва да знаете продължителността на собствения си цикъл. При нормално ниво на хормоните продължителността му е еднаква, а овулацията настъпва с отклонения от 1-3 дни. При нередовен цикъл трябва да фиксирате продължителността на най-краткия от тях в рамките на 6 месеца и да разчитате на него.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/zaberemenet-do-ovulyacii3-300x113.jpg "alt =" забременеете преди овулацията "width =" 300 "height =" 113 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/zaberemenet-do-ovulyacii3-300x113.jpg 300w, https : //dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/zaberemenet-do-ovulyacii3.jpg 660w "sizes =" (max-width: 300px) 100vw, 300px "/> Обикновено след овулация фазата на лутеинизиране продължава 2 седмици.Необходимо е да се започнат измервания 17 дни преди очакваната овулация, тоест от дължината на менструалния ритъм е необходимо да се премахнат 14 дни от лутеалната фаза от края и 3 дни да се изследва реакцията на експресната диагностика в динамика. подробно описани в инструкциите.

Използването на методи за изчисление на овулацията помага да се планира пола на бебето. Сперматозоидите с Y-хромозоми са по-подвижни, но живеят няколко пъти по-малко, отколкото с X-хромозомите. По време на оплождането 2-3 дни преди овулацията сперматозоидите с Y-хромозоми губят подвижност. Това отговаря на въпроса как да заченете момиче..

Кога да се правят изследвания

Преди да направите тест за овулация, трябва да изчислите деня на цикъла, когато трябва да се извърши. Помислете за диагнозата на урината, като използвате примера за 28-дневен менструален цикъл:

 1. Изваждаме 17 от 28 дни, оказва се, че първият тест трябва да се направи на 11 ден.
 2. Ако има слаба лента, следващият тест трябва да се извърши на ден 12 и докато яркостта на двете ленти е еднаква.
 3. Обикновено при 28-дневен цикъл овулацията настъпва на 14 ден, което означава, че при тестване в продължение на 1-2 дни можете да видите положителен резултат.

Тестването трябва да се извършва ежедневно, докато се появи положителен резултат. Отрицателният резултат от проучване за повече от 5 дни показва проблеми с фоликулогенезата, дисфункция на органите на ендокринната система или рязко намаляване на яйчниковия резерв, промяна в периода на овулация.

Диагностика чрез урина

Необходимо е да се прецени кой тест за овулация да се избере според неговата надеждност и комфорт при провеждане. Икономичен и ефективен е приспособление, използващо лентички за определяне на концентрацията на лутеинизиращ хормон в урината. Ако се извърши правилно, той определя деня на началото на овулаторния период с 99% точност..

Ако ритъмът е неравномерен, се препоръчва да се направи тест с голям брой експресни ленти, при нормален цикъл са достатъчни 5 уреда. Някои производители придават диагностика на бременността, което прави комплекса за изчисление по-удобен и пълен. На пазара има 4 вида тестове за урина:

 • ленти с ленти;
 • струя;
 • електронни;
 • устройство за многократна употреба.

С правилния анализ, рентабилните висококачествени ленти не се различават от скъпите електронни устройства с информационно съдържание..

Общи правила за анализ на урината

Информативната стойност на диагностиката се крие в стриктното спазване на правилата за нейното провеждане. В допълнение към приложените инструкции има критерии, които могат да повлияят на качеството на тестовия материал:

 1. Количеството течност, което пиете преди поставяне на диагнозата, влияе върху концентрацията на LH в урината. Това означава, че преди изпитването трябва да се изпие нормално количество вода, тъй като концентрираният или воднист материал може да даде фалшиво положителен или фалшиво отрицателен резултат..
 2. Лентите трябва да бъдат запечатани с вакуум преди употреба. Ако целостта на опаковката е нарушена, това може да доведе до фалшиви резултати..
 3. За по-голяма точност е по-добре да проведете проучване сутрин и вечер. Преди събирането на урина трябва да се въздържате от изпразване на пикочния мехур в продължение на 4 часа, което означава, че първата сутрешна урина не е подходяща за анализ.
 4. Преди тестване трябва да проучите инструкциите, тъй като ако анализът се извърши неправилно, притурката може да е грешна.
 5. Преди употреба е необходимо да спрете приема на хормонални лекарства, тъй като те намаляват надеждността на резултатите.
 6. При нередовен цикъл резултатите от диагностиката не са информативни като средство за естествена контрацепция.

Инструкции

Инструкциите обикновено описват как да се използва тестът за овулация, общи правила за провеждане, принципът на действие на устройството и оценката на резултатите могат да бъдат посочени.

За да диагностицирате с помощта на лента с ленти, трябва:

 1. Погрижете се предварително за гениталната хигиена.
 2. Съберете урината в съд след 4 часа въздържание от уриниране.
 3. След това лентата-лента трябва да се спусне с чувствителния край в течността за 15-20 секунди и да се постави върху хоризонтална повърхност.
 4. Резултатът може да се види след 5 минути.
 5. Ако тестът показа слаба втора лента, препоръчително е да я повторите след 12 часа или след ден..

Анализ на резултатите

Ако преди анализа една лента вече е присъствала на устройството, това показва негодната непригодност. Фалшив резултат се получава и когато течност попадне в граничната лента.

След преброяване на 17 дни от края на менструалния цикъл се извършва тест, резултатите от който могат да бъдат както следва:

 1. През първия ден от изследването може да има слаба втора лента на теста за овулация. Това показва незначителна концентрация на LH, което означава, че следващото сондиране трябва да се извърши за един ден..
 2. Ако след един ден втората лента се вижда по-добре, отколкото по време на първото сондиране, това показва постепенно повишаване на нивото на хормона. В бъдеще се препоръчва да се правят тестове 2 пъти на ден..
 3. Ако лентата е бледа или липсва след тестване в продължение на няколко дни, това показва промяна в овулацията, нарушение на фоликулогенезата или заболявания на ендокринната система.
 4. Ако лентата става по-ярка с всяко сондиране, но нейният тон не достига концентрацията, както в контролната лента, резултатите могат да показват, че резултатът е слабо положителен.
 5. Ако ивиците по време на теста са еднакво ярки или по-наситени от контролата, резултатът е положителен.
 6. При липса на контролна лента най-вероятно или опаковката е била счупена, или устройството е дефектно в производството.

Важно е да се вземе предвид, че изброените опции за дешифриране се основават на правилното провеждане на теста, което означава, че всяко нарушение на инструкциите може да доведе до фалшиво положителен резултат..

Тестове за овулационно мастило

Тестът за мастилено-струен печат е подобрена версия на лентата с ленти. Извършва се без събиране на урина. За сондиране трябва да замените чувствителния край на устройството под струята урина. Резултатите от теста за овулация могат да се видят след няколко минути.

Удобството на този метод за анализ е, че не е необходимо да се търси съд и да се взема урина за сондиране. Устройството е в специална пластмасова опаковка, която го предпазва от излишната влага. Тестът се препоръчва да се извършва 2 пъти на ден, за да се изчисли най-доброто време за зачеване..

Цифрови инструменти - Функции за оценка на резултатите

Електронният тест за овулация се различава в метода за оценка на резултата. Методът за неговото изпълнение е същият като при струйния тест, но за да се установи наличието на овулаторен процес, няма нужда да се проверяват независимо нюансите, да се сравняват резултатите с предишни анализи..

За да извършите теста, е необходимо да отворите една от лентите и след това да свалите специалната капачка от устройството. Устройството трябва да се постави в държача, така че стрелката върху него да съвпада с тази на устройството, след което сигналът за готовност за изпитване трябва да звучи в рамките на 1 минута.

След този сигнал трябва да поставите устройството под потока урина за 5-7 секунди, ако урината е събрана предварително, трябва да поставите чувствителния край за 15-20 секунди, след което можете да отложите теста, докато чакате резултатите. Устройството трябва да издава сигнал за готовността на теста 20 секунди след излагане на течността, което показва коректността на процеса.

Отговорът ще се появи на екрана след 2-3 минути. Може да има само 2 резултата:

 • празен кръг, който показва отрицателен резултат и ниски нива на LH;
 • усмивка, което означава висока концентрация на лутеинизиращ хормон и предстояща овулация.

Устройства за тестване на слюнка - предимства

При изследване на слюнката няма проблеми като разпознаване на слаба ивица при тест за овулация, няма нужда да се сравняват с предишни тестове. Известно е, че в момента на освобождаване на яйцеклетката, солта, поради резки хормонални промени, образува модел, подобен на очертанията на листа от папрат.

Тестовете за слюнка за многократна употреба се разделят на механични микроскопи и електронни. Ако е настъпила овулация, електронен тест показва, че резултатът е положителен; можете самостоятелно да оцените състоянието на слюнката с помощта на микроскоп. Можете да направите тест за овулация сутрин и вечер..

Устройството е предназначено да определи не само разкъсването на фоликула, но е маркер на други процеси, протичащи в тялото на жената:

 • благоприятни дни за зачеване;
 • причината за безплодието;
 • причината за забавянето на менструацията;
 • заплахата от спонтанен аборт или измръзване на плода;
 • бременност до 1-1,5 седмици;
 • оценява състоянието на хормоналния фон по време на менопаузата;
 • пол на бебето;
 • заболявания на репродуктивната система.

Как да използвам

Тестът за хормони за многократна употреба е най-разточителният тест на пазара.

За сондиране трябва да поставите малко количество слюнка или урина върху предметно стъкло и да наблюдавате промяната във външния му вид. Това трябва да става със стерилни инструменти. Под въздействието на естрогени, солите в изпитвания материал, когато се изсушат, се превръщат в удари и линии, чието разположение може да варира. Това ще зависи от концентрацията на естроген в тялото, която достига връх с LH..

Ако по време на проучването в приблизителните дни на овулация кристалите не променят структурата си, това може да означава късна овулация, нарушена фоликулогенеза или бременност.

Как да изберем тест за слюнка

Тестовете за многократна употреба са скъпи машини, но при нередовни темпове те могат да помогнат за по-точното определяне на руптурата на яйцеклетката. Най-често срещаните микроскопи са Ovulux, Arbor-elite, MAYBE MOM. Eva-test D е популярна електронна джобна „лаборатория“ в постсъветското пространство..

Тестът за овулация е най-добрият метод за планиране на бременност, тъй като помага да се определи началото на процеса на руптура на фоликуларната мембрана с 99% точност. За независимо определяне на деня на процеса на овулация се използват тестове за урина и слюнка. Всеки от тях има своите предимства, но при избора на система за планиране трябва да се изхожда не само от удобството или цената, но и от качеството и чувствителността на устройствата..

Независимо от производителя на теста и неговия тип, най-важното е да се спазват инструкциите и общите правила за провеждане на анализа.

Относно тестовете за овулация

Всички семейни двойки, които искат да имат дете, знаят, че е възможно да се зачене дете само в деня на овулацията. Гинеколозите казват, че овулацията настъпва в женското тяло от около 12 до 16 дни от цикъла. Поради някои причини (стрес, промени в климатичните условия, хормонални смущения и др.) Овулацията може да се забави с няколко дни и да се случи в началото на цикъла или в края на цикъла. Освен това времето на развитие на фоликула може да се различава не само при няколко различни жени, но дори при една и съща - в различни цикли. Това се потвърждава от самите планиращи майки, които в продължение на няколко цикъла определят овулацията чрез тестове. И така, как да определите правилния ден за зачеване, как тройно работят тестовете за овулация? Нека поговорим подробно за това в нашата статия..

Как работят тестовете за овулация

Всеки менструален цикъл при жена узрява един, два или повече фоликула в яйчниците. С узряването си клетките на фоликула произвеждат женски хормони, наречени естрогени. Колкото по-голям става фоликулът, толкова повече клетките му произвеждат естроген. Високото съдържание на естроген стимулира рязко повишаване на съдържанието на лутеинизиращ хормон, което кара яйцеклетката буквално да пробие стената на яйчника в рамките на един до два дни след рязко покачване на нивото му. Когато нивото на тези естрогени достигне ниво, което ще бъде достатъчно за овулация, настъпва освобождаването на лутеинизиращ хормон (съкратено - LH). Малко количество LH винаги присъства в урината, но 24-36 часа преди овулацията (освобождаването на яйцеклетка от яйчника), концентрацията му рязко се увеличава. В тази статия говорихме подробно за това как да определим овулацията..

Работата на домашните тестове за овулация се основава на определяне на увеличаването на количеството лутеинизиращ хормон в урината.

Кой ден трябва да започнете да тествате?

Този ден зависи от продължителността на менструалния цикъл. Първият ден от цикъла се счита за деня, в който е започнала менструацията. Продължителността на цикъла е броят на дните, изминали от първия ден на последната менструация до първия ден на следващия. Ако имате постоянен цикъл, тогава е по-добре да започнете да правите тестове 17 дни преди началото на следващия период. Например, ако обичайната продължителност на цикъла ви е 34 дни, тогава тестването трябва да започне от ден 18, както е показано на снимката по-долу..

Ако обичайната продължителност на цикъла ви е 28 дни, тогава тестването трябва да започне на 11-ия ден. Ако продължителността на вашия цикъл е различна, изберете най-краткия цикъл през последните 6 месеца и използвайте неговата продължителност, за да изчислите деня, когато да започнете тестването. За да започнете тестването, няма да е излишно да посетите ултразвуково сканиране, след което, след като се уверите, че фоликулът е достигнал 18-20 мм, можете да започнете тестване всеки ден. За удобство тестовете за овулация не се продават в една версия, а в количества от 5, 7 или 10 броя. За точен резултат е по-добре да използвате тестовете 2 пъти на ден (сутрин и вечер).

Кога да се използва тест за овулация?

Най-доброто време за тестване е от 10:00 до 20:00 часа, по това време се произвежда LH, така че си струва да се придържате към точно това време на теста. В този случай трябва да се въздържате от уриниране поне 3 часа преди теста. Избягвайте да пиете твърде много течности преди тестване, тъй като това може да доведе до намаляване на концентрацията на LH в урината и да намали надеждността на резултата.

Как правилно да провеждате тест за овулация?

Ако използвате цифров тест за овулация, извадете го от опаковката, свалете капачката и поставете върха на тест лентата в модула на устройството, следвайки стрелките. Ако се направи правилно, ще има щракване и на теста ще се появи индикатор за готовност.

Докато не светне, не се препоръчва тестване. Съберете урина в буркан и потопете абсорбиращия край на тестото в урината за 15 секунди. Поставете приемника на равна, суха, чиста хоризонтална повърхност. Изчакайте 4-5 минути. Символът за готовност мига на устройството, резултатът може да се види на дисплея след няколко минути.

Ако използвате тест лента, тогава трябва да отворите торбата, да извадите лентата и да я потопите в предварително приготвен контейнер с урина. Тестовата лента трябва да се спусне за 10-20 секунди до посочената отметка „Max“. След това тест лентата трябва да се постави върху равна повърхност. Резултатът трябва да се оцени при стайна температура след 5 минути, но не по-късно от 10 минути след началото на процедурата. Тестовата лента е само за еднократна употреба.

Резултати от тест за цифрова овулация

За да определите точен резултат, сравнете интензитета на цвета (по-светъл или по-тъмен) на тест лентата с контролната лента. Дигиталният тест за овулация е удобен чрез разпознаване на резултата, който може да бъде един от трите и е показан на екрана

Празен кръг показва, че все още няма освобождаване на LH или присъствието му е незначително и трябва да продължите да наблюдавате скока с помощта на тестове.

Smiley - говори за най-високия LH индикатор. Клетката вече е на път или е на път да си тръгне. Сексуалните актове могат да бъдат безопасно планирани за този и следващия ден..

Резултати от тест лентата за овулация

Като начало е важно да определите коя линия на теста е контролната линия и коя е тестовата линия. Контролният винаги се появява, независимо от наличието на овулация, той показва, че тестът работи правилно и тестването е извършено правилно. Тестовата линия (втора) показва наличието на LH в урината.

Вижте теста, ако се появи втора бледа ивица - тестът е отрицателен, LH все още не е настъпил и тестването трябва да продължи. Ако след правилно тестване в продължение на няколко дни все още не намерите втора ярка лента, тогава цикълът е ановулаторен. Причините за това са няколко: стресови ситуации, рязка промяна в климата, употреба на мощни лекарства, следродилен период, кърмене, пременопауза, активна физическа активност и др. Липсата на LH освобождаване изглежда като на снимката по-долу.

Положителен тест е ярка лента, която е същата като контролната или дори по-ярка. Положителният тест означава, че ще овулирате в рамките на 24-36 часа. Как изглежда тестването у дома и как изглежда овулацията в пример, показан на снимката по-долу.

Най-подходящото време за зачеване започва, когато установите, че LH скок вече е настъпил. В този случай скокът на LH се е случил на 15-ия ден от цикъла и ако сношението се случи през следващите два дни, шансът да забременеете ще бъде максимален. След като установите, че LH скокът вече е настъпил, няма нужда да продължите тестването, тестовете ще започнат да избледняват.

ТОП 5 от най-добрите и популярни тестове за овулация

Планирането на бременността е много сериозна и отговорна стъпка. И ако говорим за първородния, то бъдещите родители имат повече въпроси, отколкото отговори. Подготовката за бременност трябва да започне с преглед на двамата партньори, отказ от лоши навици и, ако е необходимо, лечение на хронични заболявания. Също така, родителите трябва да са наясно, че бременността е възможна само в рамките на определен период от време - овулация. Тест за овулация ще ви помогне да изчислите този период..

Какво представлява овулацията и защо се случва?

Под менструален цикъл се разбира редовно повтарящи се промени в тялото на жената, чиято външна проява е менструацията - кървене от гениталния тракт. Обикновено менструалният цикъл е овулаторен и се състои от две фази: фоликуларна и лутеална.

Продължителността на фоликуларната фаза е средно 12-14 дни. По времето, когато фоликулът узрее и е готов за разкъсване, има значително покачване на лутеинизиращия хормон (LH). LH от своя страна стимулира производството на специфични ензими, под въздействието на които фоликулът се пука - появява се зряла яйцеклетка.

Моментът на разкъсване на фоликула с освобождаването на яйцеклетката в пика на растежа на LH е овулация. Този период е кратък и отнема 36-48 часа. Биологичната роля на овулацията е да поддържа плодовитост и потомство. По този начин, оплождането на яйцеклетката е възможно само по време на овулационния период..

След завършване на овулацията нивото на лутеинизиращия хормон намалява и започва втората фаза на менструалния цикъл - лутеалната. Стените на спуканата везикула се слепват и тя се трансформира в жълто тяло - временно хормонално активно образувание.

Основната функция на жълтото тяло е да произвежда хормона прогестерон, който е необходим за поддържането и развитието на бременността. Ако бременността не е настъпила, тогава жълтото тяло претърпява обратно развитие и започва менструация. Такива промени в тялото придружават всеки менструален цикъл..

Какви признаци могат да показват овулация?

Някои признаци могат да показват подхода на овулаторния период..

Промяна във влагалищното течение

Един от основните признаци на овулация е промяна в характера на отделянето от гениталния тракт. Жлезите на цервикалния канал отделят слуз, която изпълнява защитна функция. Под естрогенно влияние до края на първата фаза на цикъла цервикалната слуз става по-вискозна и вискозна, наподобяваща яйчен белтък.

Болкови усещания

Тазовите органи, включително яйчниците, имат обилно кръвоснабдяване. Разкъсването на доминиращия фоликул може да бъде придружено от увреждане на малки съдове и кръвоизлив в яйчниковата тъкан.

Следователно, по време на овулацията, жената може да почувства краткотрайно болезнено усещане над пазвата от страната, където фоликулът се е спукал. Освен това може да има подуване на корема, газове и дискомфорт в долната част на корема..

Чувствителност на гърдите

Млечните жлези реагират на циклични хормонални промени. С наближаването на овулацията се появява подуване на гърдите, повишава се чувствителността на млечните жлези, дори допирни усещания са възможни при докосване.

Повишено либидо

Преди началото на овулацията сексуалното желание се увеличава, което също е свързано с колебанията на половите стероиди. С това тялото сигнализира за своята готовност за оплождане и размножаване..

Как работят тестовете за овулация

Описаните симптоми не са сто процента показател за пълна овулация; някои момичета може просто да не забележат тези признаци. За да изчислите надеждно фертилния период, ще трябва да извършите лесно проучване. Основният принцип на овулаторните тестове е да се определи качествено скокът на лутеинизиращия хормон.

Повечето от съществуващите тестове за самоприлагане са предназначени да измерват количеството LH в урината. Лутеинизиращият хормон постоянно присъства в кръвта, независимо от деня на цикъла. Рязкото повишаване на концентрацията по време на овулаторния период ще даде положителен резултат от теста.

Тестове за овулация са необходими за онези двойки, които планират да имат бебе и искат да знаят идеалното време за бременност. Те също така ще бъдат незаменим помощник за партньори, които по една или друга причина нямат възможност да водят редовен сексуален живот, но искат да имат дете..

Струва си да се помни, че тези тестове не са предназначени за предотвратяване на бременност. По различни причини изследването може да бъде фалшиво положително или фалшиво отрицателно. Следователно овулаторните тестове не могат да се разглеждат като средство за контрацепция..

В някои случаи овулаторните тестове могат да показват нарушена репродуктивна функция. Дори при редовни периоди овулацията може да липсва..

Какви тестове има? Къде да купя?

Днес са представени много различни тестове от различни производители. Всеки от тях има свои предимства и недостатъци..

Нека започнем с факта, че тестовете за овулация са еднократни и многократни..

Еднократни тестове

Тестовете с един изстрел включват тестове за мастиленоструйни принтери, плочи и ленти.

Тестове на ленти

Произвежда се под формата на малки хартиени ленти с нанесен върху тях реагент и контролен знак. За да извършите теста, ще трябва да съберете малко урина, след това да потопите ръба с реагента в контейнера и да издържите времето, посочено в инструкциите. Проявата на друга лента ще покаже положителен тест - тоест началото на овулацията. Такива тестове са доста популярни поради ниската си цена..

Мастилено-струйни тестове

Подредени подобно на лентите с ленти. Те се различават по това, че е достатъчно да насочите лентата с реагента под струята по време на уриниране, а не да я спускате в контейнера. Предимството на такова изследване е, че при по-висока чувствителност на теста няма нужда от предварително събиране на урина. Цената на мастилено-струйните тестове за овулация обаче е значително по-висока..

Тестове за таблети

Чрез модифициране на мастиленоструйните тестове производителите предлагат тестове за таблети. Лентите от хартия се поставят в пластмасова кутия. За да настроите теста, трябва да приложите капка урина на определеното място и да изчакате резултата. На относително висока цена тези тестове са изключително точни..

Тестове за многократна употреба

Представено от цифрови и електронни устройства.

Дигитален

Дигиталният тест за овулация е по същество тест, подобен на таблетка. Състои се също от пластмасов калъф с реактивна лента вътре. Устройството за многократна употреба се предлага със сменяеми ленти с касети, които се изхвърлят след всеки тест.

Електронна

Електронните тестове са подредени малко по-различно. Приспособлението, предназначено за откриване на овулация, се състои от пластмасов калъф, наподобяващ кутия за прах и дисплей. Основната разлика между електронния тест е, че за изследванията е необходима слюнка. Увеличаването на концентрацията на естрогени в периода преди овулацията допринася за арборизацията на слюнката - образуването на микрокристали в нея.

Ако капка слюнка се разгледа под микроскоп, картината ще наподобява листа от папрат. Електронният сензорен тест анализира състава на слюнката и показва резултата на мини дисплей. Недостатъкът на такова устройство е високата му цена..

Днес тестовете за овулация се продават не само в аптеките, но и в големите хипермаркети и онлайн магазини. Не забравяйте обаче, че тестовете за овулация са медицински изделия и следователно изискват подходящо сертифициране. Ето защо е по-добре да закупите тестове в аптечна мрежа, за да избегнете фалшификати или неадекватно качество на стоките..

Правила за извършване на тест за овулация

Кога да се направи тест за овулация

Преди да вземете тест за овулация, е важно да разберете кой ден ще бъде оптимален за това. При редовна менструация можете да използвате формулата: време за цикъл минус 17 дни. Тоест с 28-дневен менструален цикъл трябва да започнете изследването на 11-ия ден. Ако менструацията настъпва нередовно, тогава трябва да изберете най-кратката продължителност на цикъла през последните 6 месеца..

Тестова техника

Производителите обикновено предоставят резюме, което описва как да използвате теста за овулация. Има обаче едни и същи правила за всички тестове. Отворете патроните или лентите непосредствено преди употреба..

Оптималното време за измерване на нивото на лутеинизиращия хормон в урината е от 10 до 20 часа. Първата порция урина след нощен сън не е подходяща за изследване поради високата си концентрация. За да избегнете неправилни резултати, не трябва да пиете много преди проучването, за да не подценявате концентрацията на урина. Не трябва обаче да се ограничавате напълно и в течност..

Преди да направите тест за овулация с помощта на лентички за еднократна употреба, трябва да съберете урината в чист, сух съд и след това да потопите лентата в нея. След времето, посочено от производителя, резултатът може да бъде оценен. Ще бъде необходимо да се събере урина за тестове за многократна употреба и след това да се нанесе върху касетата с пипета. За реактивен тест е достатъчно да поставите лентата с реагенти под струята урина за 5-10 секунди.

Електронните тестови системи, които изчисляват овулацията чрез слюнка, не изискват специално обучение и изследването може да се извърши по всяко време на деня. Достатъчно е да поставите малко материал върху панела, след което устройството ще даде резултат.

Тълкуване на резултатите

Всички тест ленти и патрони за овулация имат отметка. Ако е бледо или изобщо не е, тогава такъв тест е дефектен и резултатите не могат да бъдат анализирани. Липсата на втората лента означава, че покачването на нивата на LH не е настъпило и овулацията все още не е настъпила. В този случай направете повторен тест на следващия ден..

Бледата линия, в сравнение с контролата, показва, че е започнало повишаване на нивото на лутеинизиращия хормон, но LH не е достигнал пиковата си концентрация, съответно не е имало руптура на фоликула. Такъв тест се счита за отрицателен, но скоро се очаква овулация. Струва си да повторите изследването за 12-24 часа..

Защо може да има неверни резултати?

Понякога се случва резултатите от тестовете за овулация да са ненадеждни: фалшиво положителни или фалшиво отрицателни. Втората лента при липса на овулация се появява, ако за изследването е взета сутрешната проба от урина. Нивото на хормона в урината ще бъде по-високо, отколкото в кръвта, поради естествената концентрация на урина.

Напротив, ако жената пие много течност 2-3 часа преди теста, тогава плътността на урината намалява и концентрацията на LH ще бъде подценена. Ненадеждни резултати са възможни при съпътстващи хормонални нарушения, кисти на яйчниците, склерополицистични.

Фалшиво положителен тест за овулация може да бъде в началото на бременността. Развиващата се бременност е придружена от синтеза на hCG (хорионгонадотропин), който е сходен по молекулно тегло с LH и може да даде грешни резултати.

Неподходящо е да се извършват тестове, ако пациентът получава HCG инжекции като лечение.

ТОП 5 най-добри теста за овулация

В момента се произвеждат много тестове, които се различават по приложение и ценова категория. Най-популярни са следните тестове.

Clearblue

Clearblue е цифрово устройство. Пакетът включва пластмасов калъф и 7 сменяеми модула за тестване. За тестване можете да спуснете тест лентата в контейнер с урина или да я насочите под потока. Резултатът се показва на цифровия панел, но не под формата на ивици, а под формата на символи.

Празният кръг на дисплея показва отрицателен резултат. Ако се регистрира LH скок и настъпи овулация, на устройството ще се появи усмихнат емотикон.

Най-измамник

Тестовете за овулация на Frautest представляват набор от 5 хартиени тест ленти за еднократна употреба, покрити с LH реагент на урина. В допълнение към стандартните тестове за овулация, производителят предлага и друга опция, когато тестът за бременност е допълнително включен в опаковката..

"Роден съм"

Друг популярен овулаторен тест е, че съм роден с ленти за еднократна употреба. По отношение на структурата и принципа на действие тестът е подобен на Frautest. Поради ниската си цена и висока чувствителност, тестът има много положителни отзиви..

Eviplan

Мастиленоструйните тестове Eviplan по принцип са подобни на тестовете Clearblue. Пакетът включва пластмасов калъф с пет сменяеми теста на хартиени ленти. Резултатът се записва на дисплея. Началото на овулацията се показва от появата на втора лента до теста.

OvuPlan

Друг често срещан еднократен тест е OvuPlan. Тест лентите са предназначени за еднократно определяне на LH в урината. 5 идентични теста с висока чувствителност в един комплект.

Как да разберете дали овулирате без тест?

Тестовете за овулация се превърнаха в добър инструмент за двойки, които искат да имат бебе. Ако обаче менструалният цикъл е нередовен, когато менструацията е нередовна, е твърде скъпо да се прибягва до тестове за овулация..

Друг метод за изчисляване на овулацията би бил по-подходящ - измерване на базалната температура в ректума. В първата фаза на цикъла, когато естрогенният компонент преобладава, ректалната температура се поддържа на 36,2-36,6 градуса. В периовулаторния период нивото на естроген намалява, а базалната температура се повишава и остава на нивото от 36,8-37,0 градуса. Най-високата стойност се записва по време на руптура на фоликула - 37,4 градуса и след това отново намалява.

Монотонната базална температура, която не надвишава 37 градуса, показва еднофазен ановулаторен цикъл, което прави бременността невъзможна. Измерването на ректалната температура е лесен и достъпен начин за изчисляване на овулацията и откриване на менструални нарушения.

Заключение

С голямо разнообразие от тестове за овулация е трудно да се каже кой е най-добрият. Всеки има свои плюсове и минуси. Когато избирате тест, трябва да се съсредоточите върху собствените си предпочитания и финансови възможности. И все пак, когато провеждате изследвания, е по-добре да използвате тестове от същия производител в един менструален цикъл. За по-голяма точност е възможна комбинация от тестове за овулация с измерване на ректална температура.

Разумното използване на тестове за овулация ще ви помогне да планирате правилните дни за зачеване.

Тестове за овулация. Препоръки за употреба

Планирането на зачеването включва общ тест за овулация. Технологията се основава на откриването на лутеинизиращ хормон в урината. Преди овулацията (24-48 часа) съдържанието му в урината се увеличава. След пиковата продукция, която може да се определи чрез тестване, следващите няколко дни са най-добрите за зачеване.

Какво представлява овулацията?

Това е освобождаването на зряла и готова за оплождане яйцеклетка от фоликула. Процесът се наблюдава в средата на репродуктивния цикъл. След като попадне в коремната кухина, яйцето се отнася от ресничките на маточните тръби и попада вътре, където се извършва оплождането.

Освобождаването на яйцеклетката от фоликула се извършва под въздействието на хормони. В първата половина на цикъла, когато фоликулът узрее, постепенно в него се произвеждат естрогени. Колкото повече са, толкова по-близо е денят на овулация..

Веднага след като нивото на естроген в организма достигне нивото, необходимо за овулацията, настъпва рязко освобождаване на LH и фоликулът се пука. Така че нивото на лутеинизиращия хормон е показателно за прогнозата на овулацията. Това всъщност е в основата на този диагностичен метод..

За какво е тест за овулация??

Успешният период за зачеване е много кратък. Яйцеклетката не е жизнеспособна в рамките на един ден след овулацията и сперматозоидите живеят не повече от 72 часа.

Всъщност може да има само 3-4 дни на месец, през които е възможно зачеването:

 • два дни преди овулацията;
 • първия или втория ден след овулацията.

Поемането на тест ще ви помогне да определите дните, в които е най-вероятно да забременеете. Благодарение на високата си чувствителност (25 mME / ml) се получава по-точен резултат.

Календарните и температурните методи в този случай са по-малко ефективни. Продължителността на първия период от репродуктивния цикъл се различава не само при различните жени, но и при един и същ - в рамките на различни цикли.

Що се отнася до температурния метод, той е трудоемък и неудобен, изисква спазване на много условия, за да се получи статистически надежден резултат..

Основни показания за теста

 1. Необходимостта от определяне на оптималния период за зачеване.
 2. Подготовка за отстраняване на репродуктивен материал за криогенно съхранение.
 3. Даряване на яйцеклетки - прехвърляне на собствените си яйца на други.
 4. Участие на жените в асистирани репродуктивни технологии: IVF, WMO.

Подготовка преди теста

Преди процедурата е необходимо да се определи най-подходящото време за нейното изпълнение:

 1. Ако жената поддържа календар на менструацията, е необходимо да се изчисли интервалът между дните на настъпване на менструацията в продължение на няколко репродуктивни цикъла. Най-често това е 25-31 дни.
 2. Изчислете средната стойност. Това е 26-27 дни. Ако цикълът е напълно нередовен, трябва да посетите лекар и да разберете причините. Може да се наложи зачеването да бъде отложено.
 3. Необходимо е да се извади 17 от полученото число - това е точната продължителност на втория период от репродуктивния цикъл (14 дни) и максималната продължителност на овулацията е 3 дни. Полученият резултат ще бъде самият ден от цикъла, от който трябва да започнете ежедневни измервания..
 4. Ако цикълът не е твърде еднороден, например - 23, 27, 31 дни, тогава за изчисления се взема най-малкият показател. В този случай времето за измерване се удължава и може да се наложи не един, а няколко теста за изследване.
 5. Непосредствено преди тестването не пийте в продължение на 3 часа, дефекирайте в продължение на 2 часа. Необходимо е събраната телесна течност да е достатъчно концентрирана и да съдържа нива на LH за истински резултат..

Кои тестове да използвате?

Компанията Frautest произвежда продукти от три вида:

 • Тест ленти за овулация. 5 домашни тест ленти за овулация с контейнери за събиране на урина.
 • Касети за тест за овулация. 7 теста, предназначени за жени с нередовен цикъл. Касетата се поставя директно под струята урина, така че няма включени контейнери.
 • Планиране. 5 тест ленти, 2 теста за бременност и 7 контейнера в комплект.

Най-простият комплект, който работи за повечето жени с нормален цикъл, е 5 тест ленти от овулация. Този евтин тест за овулация е идеален за изследвания. Нека се спрем на правилата за поведението му.

Как да тествате?

Комплектът Frautest съдържа контейнер за събиране на урина и 5 тест ленти (1-2 за ежедневна употреба). Ако жената има постоянен менструален цикъл, тогава пет дни са достатъчни, за да се определи скок на лутеинизиращия хормон.

В удобно за жената време (от 10 до 20 часа) се взема биоматериалът. Тестът не се извършва сутрин, тъй като няма да бъде ефективен поради освобождаването на LH в урината през деня.

На следващо място, една тест лента се изважда от опаковката, потапя се в течността по протежение на марката под формата на стрелки. След изчакване 10 секунди се изважда и се поставя хоризонтално на суха повърхност. Положителен резултат ще бъде видим след 40 секунди, отрицателен резултат се чете след 10 минути.

Как да тълкуваме резултатите?

Продължете теста на следващия ден

Нивото на хормона е повишено. През следващите 1-2 дни ще настъпи овулация. Подходящо време за зачеване. Тестването не трябва да продължава

ОтрицателниИндикаторът показва една или две ивици, но тестът е по-лек
ПоложителенПоявиха се две ивици. Тестова лента от същия или по-тъмен нюанс
ПогрешноБез ивициНеобходимо е да повторите теста, следвайки инструкциите

Къде да купя тест за овулация?

Продуктите Frautest се доставят в много аптеки. Следователно можете да разберете колко струва тест за овулация в аптечен павилион близо до вас. Средно най-простият тест с 5 ленти ще струва 350 рубли.

Frautest е безспорният лидер на пазара на тест ленти. Първото предприятие се появи в Германия през 1991 г. и за малко по-малко от три десетилетия Frautest произвежда широк спектър от тестове за бърза диагностика.

Опцията за касета ще струва двойно повече. Подобна цена на теста за овулация е свързана с висока чувствителност и различен механизъм на действие. Той работи добре при нередовни цикли.

Ползи от теста за овулация:

 • Тестването се извършва у дома.
 • Отнема само 3-10 минути, за да получите резултата.
 • В комплекта са включени контейнери за събиране на биоматериал (урина).
 • Резултат у дома и с лабораторна точност.

Препоръки и предпазни мерки

Правенето на домашен тест може да даде фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Поради това е много важно тестовете да се извършват в пълно съответствие с препоръките на производителя..

Фактори, които могат да повлияят на резултата:

 • Изхабяване на яйчниците.
 • Постменопаузален период.
 • Някои бъбречни заболявания.
 • Стимулиране с hCG хормон.
 • Бедна на протеини веганска храна.
 • Използване на хормонални контрацептиви.

Всички тези фактори могат да повлияят на нивото на лутеинизиращия хормон, променяйки неговите параметри. В този случай, въпреки високата ефективност и правилното изпълнение на теста, резултатът ще бъде неправилен..

Също така не трябва да използвате теста като метод за контрацепция. Не е предназначен за предотвратяване на нежелана бременност..

Тестване на нередовен цикъл

При жени, чийто цикъл е нередовен и понякога над 50 дни, може да се наложи по-продължително проучване. Тяхната овулация е нередовна..

Следователно ще е необходимо през ден или с различна честота, например - слушане на сигналите на тялото ви, определяне на хормонални промени и използване на тест ленти за „улавяне“ на овулацията.

Имайте предвид, че за тези, чийто цикъл е толкова нередовен, е препоръчително да се консултирате с лекар. Защото трябва не само да заченете, но и да раждате здраво дете. И ако причината за редки овулации са хормонални смущения, бременността ще бъде изложена на риск.

Ще покаже ли тест за овулация бременност??

Не, въпреки популярните вярвания, всеки бърз тест е предназначен да идентифицира собствения си хормон. Нивата на LH спадат след зачеването и не си струва да се използва тест за овулация за диагностициране на бременност.

В мрежата има много информация, че тестът за овулация показва бременност. Всъщност, хормонът LH има прилики с Alpha-hCG - хормонът на бременността, но това не е причина този високоспециализиран тест да се използва за други цели..

Планиране на пола на бебето с помощта на тест за овулация

Мъжките полови клетки са хаплоидни - те имат само една хромозома (X или Y). В зависимост от това коя сперма навлиза в яйцеклетката, ще се развие женски (XX) или мъжки (XY) плод.

Статистическите данни показват разликата в свойствата на сперматозоидите с различни хромозоми:

 • Y хромозомите са по-подвижни, но живеят по-кратко. Те са малки и бързи..
 • Х хромозомите са по-малко подвижни, но остават жизнеспособни по-дълго.

Тези данни доведоха до появата на теорията за планиране на пола, базирана на съотношението на датата на овулация и полов акт. То гласи:

„Ако полов акт се е случил 1-2 дни преди овулацията, те ще изчакат и ще участват в оплождането предимно с X-сперма. Ако директно в деня на овулацията ще се роди момче, тъй като бързите Y-сперматозоиди ще успеят повече “.

Невъзможно е да бъдем сигурни в неприкосновеността на това, тъй като по време на 1 полов акт над 10 милиона сперматозоиди влизат в тялото на жената. И кой от тях ще участва в оплождането, вероятно е невъзможно да се изчисли със сигурност..

Основното условие за планиране на пола е точното идентифициране на предстоящата овулация. И това ще помогне на тест лентата за овулация. Получените резултати ще покажат кога да има полов акт:

 • за раждане на момиченце - 1-2 дни преди овулацията;
 • за раждането на момче - в деня на овулацията (5-8 часа след получаване на положителен резултат).

По този начин тестът за овулация е много полезно изобретение. Той е безопасен, бърз и е помогнал на милиони жени да избегнат проблеми с зачеването. Препоръките за използването му са много прости и тестването не отнема много време и усилия.!