Днес има много методи за определяне на деня на зачеването (овулацията). Един от тях са домашните тестове, от които има голямо разнообразие: мастиленоструйни касети, ленти и електронен тест за овулация за многократна употреба, процентът на надеждност на които достига 99%.

Правила за използване на електронни тестове

Почти всички тестове определят периода на повишаване на лутеинизиращия хормон (LH) в кръвта в навечерието на фоликулната руптура. В днешно време е по-добре да използвате високо точен тест за овулация, електронен, за многократна употреба, който може да се купи почти навсякъде. Това е ново поколение чувствително устройство. Това е мини-компютър, който показва реакцията на екрана и не осигурява сравнение на промяната в нюансите, като лента.

Преди да използвате такъв тест, трябва да изучите инструкциите. Основните правила са еднакви за всеки анализ:

 • не пийте течност в продължение на 2-4 часа;
 • въздържайте се от ходене до тоалетна за 3-4 часа;
 • изберете час от порядъка на 10.00-20.00;
 • не анализирайте урината след сън;
 • стартирайте пробите 17 дни преди края на цикъла;
 • провеждайте сондиране всеки ден, докато се открие ефектът.

Инструкции за употреба

Електронният тест за овулация за многократна употреба се използва, както следва:

 1. Направете електронен тест за овулация за многократна употреба, свалете капачката, поставете лентата в посоката, посочена от стрелката, така че да стигне до маркировката на апарата.
 2. Задръжте го под струя урина за 5 секунди или го спуснете в събраната течност за 15 минути (някои марки имат различен тип дефиниция).
 3. Затворете капачката, оставете настрана. Иконата „готов за тест“ ще мига на екрана след няколко секунди, което показва, че тестът се извършва правилно.
 4. Очакваме предписаните 3 минути. Не пипаме устройството, не бутаме лентата.
 5. Ако на екрана няма реакция, празен кръг, а ако е положителен, смеещ се емотикон.
 6. Резултатът ще остане на екрана за 8 минути. Извадете и изхвърлете лентата.
Ако резултатът е положителен, електронният тест за овулация за многократна употреба ще покаже усмивка

Ако резултатът се определя от линиите, напоени с реагента, след това, използвайки електронен тест за овулация за многократна употреба, инструкцията ще посочи цвета или нюанса, които те ще придобият с отрицателна и положителна реакция. Тези преносими системи се състоят от самото устройство и набор от ленти (5-7 бр.). Принципът на действие е еднакъв за всички:

 • Наличието на реакция казва, че скоро клетката ще навлезе в репродуктивния тракт. Времето му на живот е около 24-48 часа;
 • за да завършите картината, по-добре е да провеждате анализи 2 пъти на ден, за да не пропуснете момента;
 • започнете оплождането след 10 часа, след като сте получили положителен ефект според показанията на устройството.

Преглед на характеристиките на популярните марки

Тест Clearblue

Най-известният и широко използван днес е Clearblue, електронен тест за овулация за многократна употреба, който може да се купи почти навсякъде. Комплектът включва електронно устройство и 7 ленти. Отговорът се показва на екрана под формата на усмивка. Струва около 1000 рубли. Но когато една жена се притеснява от ранното настъпване на бременността, купувайки електронен тест за овулация за многократна употреба, цената изобщо не е на първо място за нея. Защото дългоочакваното зачеване е най-ценното нещо. Подбрахме видео за вас, което обяснява подробно как да използвате този тип тест:

Ева-тест D

Съществува и многократен електронен тест за овулация, чиято цена е много по-висока - това е "Eva-тест D", характеристика на който е анализаторът на капчица слюнка. Това е като малка домашна лаборатория, голяма колкото кутия за прах. По време на изпръскването на лутеинизиращ хормон в кръвта, солените кристали в слюнката се нареждат във подобието на лист от папрат.

Домашна лаборатория Ева-тест D

Информацията, проучена на много сайтове, показва, че по-голямата част от жените, използвали електронния тест за овулация за многократна употреба, дават положителен отзив за него.

Тестове за овулация. Препоръки за употреба

Планирането на зачеването включва общ тест за овулация. Технологията се основава на откриването на лутеинизиращ хормон в урината. Преди овулацията (24-48 часа) съдържанието му в урината се увеличава. След пиковата продукция, която може да се определи чрез тестване, следващите няколко дни са най-добрите за зачеване.

Какво представлява овулацията?

Това е освобождаването на зряла и готова за оплождане яйцеклетка от фоликула. Процесът се наблюдава в средата на репродуктивния цикъл. След като попадне в коремната кухина, яйцето се отнася от ресничките на маточните тръби и попада вътре, където се извършва оплождането.

Освобождаването на яйцеклетката от фоликула се извършва под въздействието на хормони. В първата половина на цикъла, когато фоликулът узрее, постепенно в него се произвеждат естрогени. Колкото повече са, толкова по-близо е денят на овулация..

Веднага след като нивото на естроген в организма достигне нивото, необходимо за овулацията, настъпва рязко освобождаване на LH и фоликулът се пука. Така че нивото на лутеинизиращия хормон е показателно за прогнозата на овулацията. Това всъщност е в основата на този диагностичен метод..

За какво е тест за овулация??

Успешният период за зачеване е много кратък. Яйцеклетката не е жизнеспособна в рамките на един ден след овулацията и сперматозоидите живеят не повече от 72 часа.

Всъщност може да има само 3-4 дни на месец, през които е възможно зачеването:

 • два дни преди овулацията;
 • първия или втория ден след овулацията.

Поемането на тест ще ви помогне да определите дните, в които е най-вероятно да забременеете. Благодарение на високата си чувствителност (25 mME / ml) се получава по-точен резултат.

Календарните и температурните методи в този случай са по-малко ефективни. Продължителността на първия период от репродуктивния цикъл се различава не само при различните жени, но и при един и същ - в рамките на различни цикли.

Що се отнася до температурния метод, той е трудоемък и неудобен, изисква спазване на много условия, за да се получи статистически надежден резултат..

Основни показания за теста

 1. Необходимостта от определяне на оптималния период за зачеване.
 2. Подготовка за отстраняване на репродуктивен материал за криогенно съхранение.
 3. Даряване на яйцеклетки - прехвърляне на собствените си яйца на други.
 4. Участие на жените в асистирани репродуктивни технологии: IVF, WMO.

Подготовка преди теста

Преди процедурата е необходимо да се определи най-подходящото време за нейното изпълнение:

 1. Ако жената поддържа календар на менструацията, е необходимо да се изчисли интервалът между дните на настъпване на менструацията в продължение на няколко репродуктивни цикъла. Най-често това е 25-31 дни.
 2. Изчислете средната стойност. Това е 26-27 дни. Ако цикълът е напълно нередовен, трябва да посетите лекар и да разберете причините. Може да се наложи зачеването да бъде отложено.
 3. Необходимо е да се извади 17 от полученото число - това е точната продължителност на втория период от репродуктивния цикъл (14 дни) и максималната продължителност на овулацията е 3 дни. Полученият резултат ще бъде самият ден от цикъла, от който трябва да започнете ежедневни измервания..
 4. Ако цикълът не е твърде еднороден, например - 23, 27, 31 дни, тогава за изчисления се взема най-малкият показател. В този случай времето за измерване се удължава и може да се наложи не един, а няколко теста за изследване.
 5. Непосредствено преди тестването не пийте в продължение на 3 часа, дефекирайте в продължение на 2 часа. Необходимо е събраната телесна течност да е достатъчно концентрирана и да съдържа нива на LH за истински резултат..

Кои тестове да използвате?

Компанията Frautest произвежда продукти от три вида:

 • Тест ленти за овулация. 5 домашни тест ленти за овулация с контейнери за събиране на урина.
 • Касети за тест за овулация. 7 теста, предназначени за жени с нередовен цикъл. Касетата се поставя директно под струята урина, така че няма включени контейнери.
 • Планиране. 5 тест ленти, 2 теста за бременност и 7 контейнера в комплект.

Най-простият комплект, който работи за повечето жени с нормален цикъл, е 5 тест ленти от овулация. Този евтин тест за овулация е идеален за изследвания. Нека се спрем на правилата за поведението му.

Как да тествате?

Комплектът Frautest съдържа контейнер за събиране на урина и 5 тест ленти (1-2 за ежедневна употреба). Ако жената има постоянен менструален цикъл, тогава пет дни са достатъчни, за да се определи скок на лутеинизиращия хормон.

В удобно за жената време (от 10 до 20 часа) се взема биоматериалът. Тестът не се извършва сутрин, тъй като няма да бъде ефективен поради освобождаването на LH в урината през деня.

На следващо място, една тест лента се изважда от опаковката, потапя се в течността по протежение на марката под формата на стрелки. След изчакване 10 секунди се изважда и се поставя хоризонтално на суха повърхност. Положителен резултат ще бъде видим след 40 секунди, отрицателен резултат се чете след 10 минути.

Как да тълкуваме резултатите?

Продължете теста на следващия ден

Нивото на хормона е повишено. През следващите 1-2 дни ще настъпи овулация. Подходящо време за зачеване. Тестването не трябва да продължава

ОтрицателниИндикаторът показва една или две ивици, но тестът е по-лек
ПоложителенПоявиха се две ивици. Тестова лента от същия или по-тъмен нюанс
ПогрешноБез ивициНеобходимо е да повторите теста, следвайки инструкциите

Къде да купя тест за овулация?

Продуктите Frautest се доставят в много аптеки. Следователно можете да разберете колко струва тест за овулация в аптечен павилион близо до вас. Средно най-простият тест с 5 ленти ще струва 350 рубли.

Frautest е безспорният лидер на пазара на тест ленти. Първото предприятие се появи в Германия през 1991 г. и за малко по-малко от три десетилетия Frautest произвежда широк спектър от тестове за бърза диагностика.

Опцията за касета ще струва двойно повече. Подобна цена на теста за овулация е свързана с висока чувствителност и различен механизъм на действие. Той работи добре при нередовни цикли.

Ползи от теста за овулация:

 • Тестването се извършва у дома.
 • Отнема само 3-10 минути, за да получите резултата.
 • В комплекта са включени контейнери за събиране на биоматериал (урина).
 • Резултат у дома и с лабораторна точност.

Препоръки и предпазни мерки

Правенето на домашен тест може да даде фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Поради това е много важно тестовете да се извършват в пълно съответствие с препоръките на производителя..

Фактори, които могат да повлияят на резултата:

 • Изхабяване на яйчниците.
 • Постменопаузален период.
 • Някои бъбречни заболявания.
 • Стимулиране с hCG хормон.
 • Бедна на протеини веганска храна.
 • Използване на хормонални контрацептиви.

Всички тези фактори могат да повлияят на нивото на лутеинизиращия хормон, променяйки неговите параметри. В този случай, въпреки високата ефективност и правилното изпълнение на теста, резултатът ще бъде неправилен..

Също така не трябва да използвате теста като метод за контрацепция. Не е предназначен за предотвратяване на нежелана бременност..

Тестване на нередовен цикъл

При жени, чийто цикъл е нередовен и понякога над 50 дни, може да се наложи по-продължително проучване. Тяхната овулация е нередовна..

Следователно ще е необходимо през ден или с различна честота, например - слушане на сигналите на тялото ви, определяне на хормонални промени и използване на тест ленти за „улавяне“ на овулацията.

Имайте предвид, че за тези, чийто цикъл е толкова нередовен, е препоръчително да се консултирате с лекар. Защото трябва не само да заченете, но и да раждате здраво дете. И ако причината за редки овулации са хормонални смущения, бременността ще бъде изложена на риск.

Ще покаже ли тест за овулация бременност??

Не, въпреки популярните вярвания, всеки бърз тест е предназначен да идентифицира собствения си хормон. Нивата на LH спадат след зачеването и не си струва да се използва тест за овулация за диагностициране на бременност.

В мрежата има много информация, че тестът за овулация показва бременност. Всъщност, хормонът LH има прилики с Alpha-hCG - хормонът на бременността, но това не е причина този високоспециализиран тест да се използва за други цели..

Планиране на пола на бебето с помощта на тест за овулация

Мъжките полови клетки са хаплоидни - те имат само една хромозома (X или Y). В зависимост от това коя сперма навлиза в яйцеклетката, ще се развие женски (XX) или мъжки (XY) плод.

Статистическите данни показват разликата в свойствата на сперматозоидите с различни хромозоми:

 • Y хромозомите са по-подвижни, но живеят по-кратко. Те са малки и бързи..
 • Х хромозомите са по-малко подвижни, но остават жизнеспособни по-дълго.

Тези данни доведоха до появата на теорията за планиране на пола, базирана на съотношението на датата на овулация и полов акт. То гласи:

„Ако полов акт се е случил 1-2 дни преди овулацията, те ще изчакат и ще участват в оплождането предимно с X-сперма. Ако директно в деня на овулацията ще се роди момче, тъй като бързите Y-сперматозоиди ще успеят повече “.

Невъзможно е да бъдем сигурни в неприкосновеността на това, тъй като по време на 1 полов акт над 10 милиона сперматозоиди влизат в тялото на жената. И кой от тях ще участва в оплождането, вероятно е невъзможно да се изчисли със сигурност..

Основното условие за планиране на пола е точното идентифициране на предстоящата овулация. И това ще помогне на тест лентата за овулация. Получените резултати ще покажат кога да има полов акт:

 • за раждане на момиченце - 1-2 дни преди овулацията;
 • за раждането на момче - в деня на овулацията (5-8 часа след получаване на положителен резултат).

По този начин тестът за овулация е много полезно изобретение. Той е безопасен, бърз и е помогнал на милиони жени да избегнат проблеми с зачеването. Препоръките за използването му са много прости и тестването не отнема много време и усилия.!

Многократни тестове за овулация: Общ преглед на електронните устройства

Жените, планиращи бременност, често използват тестове за овулация, които не само са еднократни. Тестовите системи за многократна употреба осигуряват по-точни резултати и освен това спестяват пари за закупуване на ленти за еднократна употреба, които могат да се изискват много.

Как работят те?

Тестът за овулация за многократна употреба е устройство, което може да се използва многократно чрез подмяна на сензорната лента за реагент. Овулацията е процес на освобождаване на зряла женска репродуктивна клетка от фоликула на повърхността на яйчника. Това се случва веднъж месечно, обикновено в средата на менструалния цикъл. И именно времето на овулация се счита за най-подходящо за зачеване, тъй като през този период жената е плодородна.

 • Менструация
 • Овулация
 • Висока вероятност за зачеване

Овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл (с 28-дневен цикъл, на 14-ия ден). Отклонението от средната стойност е често срещано, така че изчислението е приблизително.

Също така, заедно с календарния метод, можете да измервате базалната температура, да изследвате цервикална слуз, да използвате специални тестове или мини-микроскопи, да правите тестове за FSH, LH, естрогени и прогестерон.

Възможно е еднозначно да се установи денят на овулацията чрез фоликулометрия (ултразвук).

 1. Лосос, Джонатан Б.; Raven, Peter H.; Джонсън, Джордж Б.; Сингър, Сюзън Р. Биология. Ню Йорк: McGraw-Hill. стр. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. а. Биология. 9-то изд. - Бенджамин Къмингс, 2011. - с. 1263
 3. Ткаченко Б. И., Брин В. Б., Захаров Ю. М., Недоспасов В. О., Пятин В. Ф. Човешка физиология. Компендиум / Изд. Б. И. Ткаченко. - М.: GEOTAR-Media, 2009. - 496 с..
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Репродуктивната клетка не живее дълго - само 24-36 часа. Ако през това време срещата й с мъжката репродуктивна клетка не се състои, няма да има зачеване. Ето защо е толкова важно да можете да определите най-благоприятния ден за зачеване с максимална точност..

Многократният тест, като еднократен тест, работи на принципа на реакция към определен хормонален фон и тестовете за бременност работят по същия начин. Но ако последният стане положителен при определена концентрация в урината на хорионгонадотропин (hCG), тогава тестовете за овулация откриват съдържанието на друг хормон - лутеинизиращ. Пиковата концентрация на LH се достига около 1-2 дни преди овулацията и именно този хормон във високи дози води до изтъняване и разкъсване на фоликуларната мембрана.

Фоликулът с яйцеклетката вътре узрява през първата фаза на женския цикъл. Увеличаването му по размер се влияе от хормона FSH. И само когато фоликулът достигне големи размери и ооцитът в него е достатъчно зрял, концентрацията на естроген се увеличава, което прави възможно интензивното производство на лутеинизиращ хормон. След разкъсване на фоликула, LH намалява, подобно на естрогена, започва да се произвежда прогестерон, който поддържа втората половина на женския цикъл.

Електронни и цифрови тестове за овулация се извършват в урината и определят концентрацията на LH в нея.

Има и друг тип тестове за многократна употреба - мини-микроскопи. Те определят началото на благоприятно време за зачеване чрез слюнка, а някои модели чрез вагинално течение. Действието на такива системи не се основава на определяне на LH, а на улавяне на деня с максимална концентрация на естроген в тялото на жената. Той е в състояние да задържа калий и натрий във физиологичните течности на тялото (които са слюнчена течност и вагинални и цервикални секрети), поради което, когато течността изсъхне, тя придобива много характерен модел, наподобяващ листа от папрат или мразовити шарки.

В сравнение с тестовете за еднократна употреба, тестовете за многократна употреба са по-изгодни: след като платите зададената цена веднъж, вече няма да се притеснявате, че ще трябва да купувате пакет отново в нов цикъл. Освен това цифровите системи са по-информативни и някои са не само тест за овулация, но и цяла мини-лаборатория, която може да даде много друга информация за здравето на жената..

Общ преглед на системата

Днес не можете да изненадате никого с тест за овулация, такива системи се предлагат във всяка аптека и в онлайн магазините..

За да улесните избора, струва си да помислите за няколко популярни устройства, които имат най-много отзиви..

Clearblue digital

Цифровият тест ви позволява точно да определите двата дни в цикъла, когато зачеването е най-вероятно. Появата на положителен резултат показва повишено съдържание на лутеинизиращ хормон в урината. Производителите твърдят, че устройството открива концентрацията на LH един ден преди овулацията. Съответно те препоръчват да правите любов с двойка за планиране в деня на получаване на положителен резултат, както и на следващия ден..

Комплектът може да съдържа различен брой ленти (от 1 до 20), като самите ленти са предназначени за еднократна употреба.

Както при всички цифрови устройства, тестът изисква внимателно проучване на инструкциите за употреба, преди жената да пристъпи към самодиагностика. За разлика от лентите за еднократна употреба, които се препоръчват да не се използват на сутрешната порция урина, производителите на този тест твърдят, че няма ограничение във времето и жената може да бъде тествана по всяко време, удобно за нея, стига следващият тест да се проведе едновременно с първия. Не се препоръчва да се пият големи количества течности четири часа преди това..

Преди употреба свалете защитната капачка от устройството, поставете тест лентата, както е посочено в инструкциите. След това трябва да изчакате малко, докато системата подаде сигнал, че е готова за употреба. Можете да съберете урина за него в чист контейнер или да замените лента под потока (като струен тест), това няма да повлияе на резултата по никакъв начин. Тъй като устройството е цифрово, важно е да се избягва разливане на течност върху самия корпус.

40 секунди след извличането ще се появи първият сигнал, който показва, че тестът работи. И след 3 минути резултатът ще се появи.

Ако няма сигнал, тогава самопроверката е извършена с грешка. Трябва да смените лентата, да стартирате устройството отново и да повторите всичко, но в съответствие с инструкциите.

Този тест няма да зарадва втората лента и първата също, тъй като резултатът не е украсен с ивици, а с усмивка. Ако денят е благоприятен, тестът се „усмихва“, ако не, устройството показва кръг без усмивка.

Лентите не могат да се използват повторно. Те се изхвърлят след получаване на резултата..

Точността, според производителите, достига 98-99%. Според прегледите това устройство е много просто и не е обременително. Няма нужда да мислите дали работи правилно или не - добре обмислената индикация показва всичко в реално време.

Най-измамна касета с капачка

Този тест, подобно на предишния, работи чрез откриване на следи от лутеинизиращ хормон в урината на жената с реагент. Но цената му е малко по-ниска, това е по-достъпен вариант.

Също така трябва внимателно да прочетете инструкциите преди употреба. По-специално, той уточнява подробно как точно лентата трябва да се постави под потока урина по време на изпразване на пикочния мехур, за да се получат точни резултати. Те са насочени със стрелки напред и се държат под потока за около 5 секунди.

Касетата трябва да бъде разположена вертикално!

След това капачката се поставя на мястото си и касетата се поставя върху равно пространство, така че да е хоризонтална. След 40 секунди можете да видите положителен резултат. Но при отрицателен всичко е по-дълго - показва се за 10 минути. Няма смисъл да чакате повече от половин час - производителите твърдят, че резултатите, получени след 30 минути, не могат да се считат за валидни.

Резултатът се изразява под формата на ивици, познати на жените в специално обозначен прозорец. Ако втората лента е по-малко ярка от първата, производителите препоръчват да се изчакат още няколко дни, нивото на LH хормона все още не е достигнало своя връх. Само ярките, еднакво оцветени ивици говорят за началото на овулацията..

Овулационен тест микроскоп

Това е по-скъп вариант, но цената му се изплаща доста бързо, тъй като работата му не зависи от наличието на сменяеми ленти или от други консумативи. Повечето от тези тестове на външен вид наподобяват червило. Отстраняването на капачката разкрива малък микроскоп с голямо увеличение. Има модели, които приличат на микроскоп, а има и тестове, които външно наподобяват незабележим предмет от дамската чанта - компактен прах.

Независимо от дизайна, принципът на действие е един и същ за всички устройства и употребата също е сходна: слюнката или секретите се нанасят върху чисто тестово стъкло (ако такава функция е предоставена от производителя). Трябва да изчакате, докато биологичната течност изсъхне, поставете я под окуляра и разгледайте чертежа. Към устройствата са прикрепени сравнителни пластини, в които има разбираеми илюстрации за това как изглежда овулационният период и как е безплоден, когато зачеването е невъзможно или малко вероятно..

Точността на микроскопа надвишава тази на други тестови системи и се доближава до 100%.

Ако искате да закупите точно такова устройство, трябва да обърнете внимание на следните модели.

FertoTest е малък микроскоп, който прилича на микроскоп. Може да се използва за хора и домашни любимци (например, за да се избере времето за чифтосване на куче или котка). Има удобна система за смяна на фокуса на оптиката, както и резервни очила.

 • Fertile Focus - изглежда като червило, лесно за носене в чантата си, работи на малка батерия. Тестването не отнема повече от 5 минути и следователно жената може да го използва навсякъде, дори в тоалетната по време на работа.
 • „Eva-test D“ - прилича на кутия за прах и е малка „джобна“ лаборатория, независимо оценява резултата и издава само заключения. Може да се използва за диагностициране на бременност и за идентифициране на някои други здравословни проблеми на жените.
 • Maybe-Mom е достъпно и доста точно устройство, за което се предпочита сутрешната слюнка. Крайният резултат се оценява за 5 минути.

Бъдете точни, когато тестването започне. Първият тест трябва да се направи с настъпването на плодородния прозорец, т.е. 4-5 дни преди очакваната овулация.

За повече информация как да използвате цифровия тест за определяне на овулацията, вижте следващото видео..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Тестове за определяне на овулацията - кое е по-добре да изберете и как да го направите правилно

Овулацията е основният етап в менструалния цикъл. Този период е най-благоприятен за зачеването на дете. Препоръчително е жена, която мечтае за бебе, да знае точно кога в тялото й настъпва овулация. За да се определи има тестове за овулация.

Концепция за овулация

Овулацията е изход от яйчника на зряла яйцеклетка, готова за оплождане. След овулацията жената може да забременее в рамките на два дни. Ако яйцеклетката не бъде оплодена в рамките на 48 часа, тогава тя ще умре и ще трябва да изчакате следващия месец, за да заченете дете. Ако е имало полов акт 3 дни преди овулацията, тогава също има шанс да забременеете, тъй като сперматозоидите запазват активността си точно толкова време и ще могат да "изчакат" освобождаването на яйцеклетката от яйчника.

Овулацията настъпва на около 14-ия ден от менструалния цикъл, ако продължителността му е 28 дни. На тази информация обаче не трябва да се разчита. Началото на овулацията зависи от много индивидуални фактори. Можете да разберете по-точно времето за овулация, като използвате специални тестове.

Как работи тестът за овулация

Всеки менструален цикъл е узряването на един фоликул в яйчниците, по-рядко - два или повече. С узряването си клетките на фоликула произвеждат женски хормони, наречени естрогени. Колкото по-голям става фоликулът, толкова повече естроген произвеждат клетките му.

Когато нивото на тези естрогени достигне ниво, което ще бъде достатъчно за овулация, се извършва освобождаването на лутеинизиращ хормон (съкратено - LH), след което в рамките на около един или два дни настъпва разкъсване на фоликула (или просто - овулация) и яйцеклетката, готова за оплождане, се втурва директно във фалопиевата тръба - за среща със сперматозоиди. Времето на развитие на фоликула може да се различава леко не само при няколко различни жени, но дори и при една и съща - в различни цикли.

И така, ефектът от съвременните тестове за овулация се основава на определяне на момента на внезапно повишаване на нивото на LH в урината..

Определяне на времето за овулация с помощта на тестове

Съществуват различни методи и средства, чрез които можете да определите най-благоприятното време за зачеване на бебе. Специалните тестове за овулация са много прости и лесни за използване. Всяка опаковка съдържа инструкции за тест за овулация.

Тестовете могат да открият повишаване на нивата на лутеинизиращ хормон (LH). Количеството му се увеличава в организма 1-2 дни преди овулацията. Жена, която иска да забременее, трябва да планира сексуален контакт с партньор по това време. Нежният пол, който не е готов за бременност, трябва да бъде защитен през този период..

Можете да си купите тест за овулация във всяка аптека. Експертите могат да предложат няколко продукта от различни марки, различаващи се по чувствителност. Цените на инструктажните тестове за овулация са доста високи. Преди да купите, можете да прочетете отзиви в интернет за конкретни продукти или да поискате съвет от приятели, които преди са използвали тестове за овулация.

От кой ден трябва да използвате тестове за определяне на овулацията?

Времето за започване на тестването трябва да се определя въз основа на продължителността на вашия цикъл. Първият ден от менструалния цикъл е денят, в който е започнала менструацията ви. Продължителността на цикъла е броят на дните, изминали от първия ден на най-новия период до първия ден от началото на следващия.

Ако вашият цикъл е винаги редовен, със същата продължителност, тогава трябва да започнете да правите тестове за овулация седемнадесет дни преди началото на следващата менструация, тъй като след овулацията фазата на жълтото тяло продължава 12-16 дни (средно 14). Например, ако продължителността на менструалния цикъл е 28 дни, тогава тестването трябва да започне от около 11-ия ден, а ако 32 - след това от 15-ия.

Ако времето на цикъла не е постоянно, трябва да изберете най-краткия цикъл през последните шест месеца и да използвате неговата продължителност, за да изчислите точно деня, в който трябва да започнете тестването. При наличие на дълги закъснения и липса на редовност, използването само на тестове без допълнително наблюдение на фоликулите и овулацията не е разумно.

При ежедневна употреба (или дори по-добре два пъти на ден - сутрин и вечер), тестовете за овулация дават отлични резултати, особено когато се комбинират с ултразвук. Когато използвате ултразвуков контрол, не можете да губите напразно тестовете, но изчакайте известно време, докато фоликулът достигне размер около 18-20 милиметра и е в състояние да овулира. Тогава можете уверено да започнете да правите тестове всеки ден..

Как да направите правилно тест за овулация

Преди да използвате теста за овулация, трябва да определите продължителността на менструалния цикъл. За да направите това, трябва да преброите броя на дните, преминали от първия ден на предходната менструация до първия ден на следващата. С редовен цикъл тестовете могат да започнат до 17 дни преди началото на менструацията..

Например, ако продължителността на цикъла е 30 дни, тогава тестването може да започне от ден 13. Ако продължителността на цикъла непрекъснато се променя, трябва да изберете най-краткия цикъл през последните шест месеца и да го приложите, за да изчислите първия ден, от който ще трябва да започнете да използвате тестовете.

За да получите надеждни резултати след тестване, трябва внимателно да прочетете инструкциите за теста, преди да го използвате..

Етапите на теста са както следва:

 1. събирайте урина в чист и сух съд;
 2. отворете запечатана торба с тесто;
 3. поставете теста в урината до специалната маркировка за 5 секунди;
 4. поставете теста на суха и равна повърхност;
 5. вижте резултатите след 10 минути.

Има няколко изисквания, които трябва да бъдат изпълнени при тестване. Коректността на последващия резултат зависи от тях. Първо, не е необходимо да използвате първата сутрешна урина за изследване, тъй като нивото на хормона е по-високо в сутрешните часове. В резултат на това резултатът от теста ще бъде неправилен. Препоръчително е да провеждате тест за овулация по едно и също време всеки ден. Най-благоприятният период за тестване е от 10 до 20 часа.

Второ, трябва да се въздържате от уриниране поне 4 часа преди тестването. Трето, не трябва да пиете много течност преди теста. Поради това количеството LH в урината може да намалее и резултатът от теста ще бъде ненадежден. Четвърто, трябва да премахнете теста от запечатаната опаковка преди тестването. До извършване на анализа, той не трябва да съдържа мръсотия или влага. В никакъв случай не трябва да докосвате реакционната зона с ръце. Всички тези изисквания са посочени в инструкциите за тестове за овулация на Eviplan и за продукти от други марки.

Тълкуване на резултатите от теста за овулация

За да определите резултатите от теста, сравнете контролната лента, разположена на ръба на тестовото поле, с тестовата линия. И двете ленти се появяват след анализ в рамките на няколко минути.

Резултатът ще бъде отрицателен, ако тестовата линия не се вижда или е по-слаба от контролната линия. Това ще означава, че нивото на LH в организма не се е повишило, което означава, че все още не е настъпила овулация..

Резултатът ще бъде положителен, ако тестовата линия е по-тъмна от контролната лента или същата яркост. Това ще покаже рязко освобождаване на LH и настъпване на овулация в рамките на 24-48 часа. По този начин следващите 2 дни след повишаването на нивата на LH са най-подходящи за зачеване. Ако полов акт се случи в рамките на 48 часа, тогава шансът да забременеете ще бъде максимален.

Има моменти, когато контролната лента изобщо не се появява. Най-вероятно е установено, че тестът е дефектен или е извършен неправилно. Ето защо е необходимо внимателно да прочетете информацията в инструкциите за Соло тестове за овулация и други средства..

Надеждност на тестовете за овулация

За съжаление тестовете за овулация може да не показват самата овулация, а само малка промяна в динамиката на нивата на LH. Рязкото покачване на LH е много характерно за овулацията, но самото покачване на лутеинизиращия хормон не може да даде сто процента гаранция, че това събитие е свързано с овулацията и последната определено е настъпила.

Увеличение на количеството лутеинизиращ хормон може да се случи и в други ситуации - със синдром на изчерпване на яйчниците, хормонална дисфункция, бъбречна недостатъчност, постменопауза и други нарушения. По този начин, за всяка постоянна или временна дисфункция (включително веднага след оттеглянето на синтетични хормонални лекарства или рязко преминаване към сурова храна / вегетарианска диета), тестовете могат да покажат фалшиво положителни резултати. Освен това са възможни фалшиви положителни резултати под въздействието на други хормони, които абсолютно не са свързани с промени в нивата на LH..

Например, в присъствието на хормон на бременността, тестовете могат да дадат положителен резултат поради известно сходство в молекулярната структура с LH (по структура лутеинизиращият хормон е подобен на някои други хормони-гликопротеини - TSH, hCG, FSH), както много бременни жени вече са могли да се убедят сами. Жени. Тоест тестът за овулация по време на бременност може да даде фалшиво положителен резултат. Когато се стимулира овулацията след инжекции на hCG, тестовете също могат да покажат положителен резултат, който абсолютно не е свързан с увеличаване на съдържанието на лутеинизиращ хормон.

Тестовете за овулация след инжекции с hCG абсолютно не са информативни. Възможно е колебанията в някои други хормони (TSH, FSH) и дори диетичните навици (фитохормони, съдържащи се в растенията) да повлияят донякъде на резултатите от такива тестове..

Следователно, при липса на менструация или ако подозирате някакъв хормонален дисбаланс, не трябва да разчитате само на резултатите от теста. В такива случаи времето и наличието на овулация трябва да се определят с помощта на по-надеждни диагностични методи. Например, с помощта на ултразвуково изследване.

Тестовете за овулация се продават в много аптеки и се представят там в доста широк диапазон..

Какви са видовете тестове за овулация

В съвременните аптеки тестовете, предназначени да определят овулацията, се представят като:

 1. Тестови ленти. Най-вероятно вече сте запознати с този тип тестове за бременност - тънка лента от специална хартия, която е импрегнирана със специален реагент. Тестът за овулация е подобна лента, която трябва да се потопи за известно време в урината, след което след известно време ще се появи резултат. Такива тестове за овулация не са много точни и имат своите недостатъци..
 2. Тестови плочи (или тестови касети). Подобни тестове също имат аналози сред тестовете за бременност. Тестовият таблет е пластмасов калъф с малък прозорец. Този тест трябва да се постави под струя урина или просто да се пусне малко урина върху него - и след няколко минути можете да видите резултата в прозореца. Тестовите плочи са много надеждни, но също така струват малко повече..
 3. Мастилено-струйни тестове. Това са най-надеждните тестове за овулация, които се предлагат днес. Този тест за овулация се спуска директно в контейнер с урина или просто се поставя под струята урина - и след няколко минути можете да наблюдавате резултата.
 4. Множество тестове за овулация. По принцип те са преносим метър с цял набор от тест ленти. Тези ленти се потапят в урината, след това се вкарват в устройството - и много скоро ще можете да разберете резултата.
 5. Електронни тестове за овулация. Тези тестове не „реагират“ на урината, а на слюнката на жената. Малко количество слюнка трябва да се постави под лещата и след това или да се погледне специален сензор, или чрез микроскопа, който се доставя с лещата, да се наблюдава моделът върху слюнката. Какво означава конкретен модел е написано в инструкциите. Такива тестове за овулация са доста скъпи, но определено нямат конкуренти по отношение на надеждността.!

Вярно е, че когато ще правите тест за овулация, трябва да запомните, че всички горепосочени тестове може да не показват точния момент на овулация, но времето на освобождаване на LH в тялото, след което трябва да настъпи овулация. Това трябва да се вземе предвид при провеждането на такива тестове..

Кой тест е по-добре да изберете

В момента няколко компании произвеждат тестове за овулация. Най-известните сред тях са Frautest, Eviplan и Clearblue..

Най-измамник

Тестът за овулация на Frautest е един от най-надеждните начини за измерване на вашия LH скок. Пакетът съдържа 5 ленти в запечатани торбички и инструкции за теста за овулация на Frautest. За жена с постоянен менструален цикъл ще са достатъчни 5 дни, за да се определи нивото на LH.

Инструкциите отбелязват, че положителен резултат може да се види 40 секунди след края на тестването. За да потвърдите отрицателен резултат, трябва да изчакате 10 минути. Безсмислено е да се интерпретират резултатите от теста по-късно. Чувствителност на теста - 30 mIU / ml.

Frautest произвежда и специални комплекти с тестове за овулация и бременност. Те са много икономични. Една опаковка съдържа 5 ленти за тест за овулация, 2 ленти за тест за бременност, инструкции за тестове за овулация и бременност, 7 специални контейнера, предназначени за събиране на урина.

Съществуват и специални касети Frautest, които ви позволяват да определите нивото на LH. Пакетът включва 7 тестови касети. Това лекарство е подходящо за жени с нередовен менструален цикъл. Преди употреба не забравяйте да прочетете инструкциите на Fraute за овулация, тъй като методите за използване на касети и ленти са малко по-различни един от друг. Тестът е много лесен за използване. Не е нужно да събирате урина в отделна купа. Приемащата част от касетата ще трябва да бъде поставена под струята урина за няколко секунди.

Eviplan

Тест лентите за овулация се произвеждат под марката Eviplan. Тяхната чувствителност е 25 mIU / ml. Инструкциите за теста за овулация Eviplan показват, че резултатът може да се види 5 минути след теста.

Мастиленоструйните тестове Eviplan имат същата чувствителност като лентите на тази марка. Една опаковка съдържа 5 касети. Те осигуряват хигиенни тестове и точни резултати. В подробните инструкции можете да намерите отговори на всички неразбираеми въпроси..

Соло мастилено-струйните тестове на Pharmasco са едни от най-добрите налични тестове за овулация. Всяка опаковка съдържа 5 теста. В инструкциите има специална таблица, благодарение на която можете да определите конкретния ден, когато трябва да започнете тестването. Повечето жени се нуждаят само от една опаковка за измерване на освобождаването на LH.

Има мини-формат за самостоятелни тестове. Това е набор от 5 тест ленти. Пакетът включва също безплатен чувствителен тест за бременност и инструкции за Соло теста за овулация. След овулация и очаквано зачеване е препоръчително да се извърши тестване за бременност след няколко дни.

Clearblue

Тестът за дигитална овулация Clearblue показва леко повишаване на нивата на LH хормон, което обикновено се случва 24-36 часа преди овулацията. Това ви позволява точно да определите двата най-благоприятни дни за зачеване на дете в този цикъл. Правенето на любов през тези два дни ще ви даде много повече възможности да забременеете, отколкото през други дни..

Тестът за овулация Clearblue е най-ефективният домашен тест.

Тестът за овулация Clearblue трябва да се използва в продължение на няколко дни, по едно и също време, всеки ден, когато се очаква повишаване на концентрацията на лутеинизиращ хормон. Тестът може да идентифицира онези дни от цикъла ви, когато шансът за зачеване е най-голям..

Тестът за овулация на марката Clearblue има следните характеристики:

 • Определя самия пик на концентрация на LH с 99% точност
 • Доста лесен за използване, неинвазивен и естествен тест за урина
 • Има оригиналния мигащ знак за тест лента, който показва, че тестът работи правилно
 • Показва резултата за три минути

Цената на тестовете за овулация, произведени от тази компания, е около 700 рубли.

Ползи от тестовете за овулация

Тестовете за овулация улесняват жената да планира личния си живот. С тяхна помощ можете да определите благоприятното време за зачеване и полов акт. Не е необходимо да се измерва ректалната температура, да се правят специални диаграми и да се извършват сложни процедури. Просто потопете тест лентата в контейнер с урина или поставете касетата под струята урина.

Тестовете за овулация са удобни за използване у дома. Те могат да се използват почти по всяко време на деня. Тестът няма да отнеме много време. Това отнема само няколко минути.

С помощта на тестове нивото на LH в организма може да бъде установено доста бързо. След тестването трябва да изчакате 10 минути. Положителен резултат може да се види дори малко по-рано..

Тестовете за овулация дават лесни за четене резултати. Трябва само да сравните двете ленти и да определите интензивността на цвета на тест лентата в сравнение с контролната линия. Инструкциите за тестове за овулация на Frautest и други подобни продукти ви казват как да тълкувате резултатите от теста..

Точността на тестовете е доста висока при 99%. Тази цифра се потвърждава от многогодишни клинични изпитвания..

Тестовете за овулация са безплатно достъпни в руските аптеки. Тяхната цена е прилична, но доста достъпна. Един пакет, съдържащ 5-7 ленти или касети, ще бъде достатъчен за един месец.

В заключение трябва да се отбележи, че резултатите от тестовете за овулация могат да бъдат ненадеждни. Това може да се дължи на дефектен тест или неправилно тестване. В резултат на това дългоочакваният момент на благоприятно зачеване може да бъде пропуснат. За да предотвратите това, можете да комбинирате използването на тестове с други методи за определяне на времето на овулация..

ТОП 5 от най-добрите и популярни тестове за овулация

Планирането на бременността е много сериозна и отговорна стъпка. И ако говорим за първородния, то бъдещите родители имат повече въпроси, отколкото отговори. Подготовката за бременност трябва да започне с преглед на двамата партньори, отказ от лоши навици и, ако е необходимо, лечение на хронични заболявания. Също така, родителите трябва да са наясно, че бременността е възможна само в рамките на определен период от време - овулация. Тест за овулация ще ви помогне да изчислите този период..

Какво представлява овулацията и защо се случва?

Под менструален цикъл се разбира редовно повтарящи се промени в тялото на жената, чиято външна проява е менструацията - кървене от гениталния тракт. Обикновено менструалният цикъл е овулаторен и се състои от две фази: фоликуларна и лутеална.

Продължителността на фоликуларната фаза е средно 12-14 дни. По времето, когато фоликулът узрее и е готов за разкъсване, има значително покачване на лутеинизиращия хормон (LH). LH от своя страна стимулира производството на специфични ензими, под въздействието на които фоликулът се пука - появява се зряла яйцеклетка.

Моментът на разкъсване на фоликула с освобождаването на яйцеклетката в пика на растежа на LH е овулация. Този период е кратък и отнема 36-48 часа. Биологичната роля на овулацията е да поддържа плодовитост и потомство. По този начин, оплождането на яйцеклетката е възможно само по време на овулационния период..

След завършване на овулацията нивото на лутеинизиращия хормон намалява и започва втората фаза на менструалния цикъл - лутеалната. Стените на спуканата везикула се слепват и тя се трансформира в жълто тяло - временно хормонално активно образувание.

Основната функция на жълтото тяло е да произвежда хормона прогестерон, който е необходим за поддържането и развитието на бременността. Ако бременността не е настъпила, тогава жълтото тяло претърпява обратно развитие и започва менструация. Такива промени в тялото придружават всеки менструален цикъл..

Какви признаци могат да показват овулация?

Някои признаци могат да показват подхода на овулаторния период..

Промяна във влагалищното течение

Един от основните признаци на овулация е промяна в характера на отделянето от гениталния тракт. Жлезите на цервикалния канал отделят слуз, която изпълнява защитна функция. Под естрогенно влияние до края на първата фаза на цикъла цервикалната слуз става по-вискозна и вискозна, наподобяваща яйчен белтък.

Болкови усещания

Тазовите органи, включително яйчниците, имат обилно кръвоснабдяване. Разкъсването на доминиращия фоликул може да бъде придружено от увреждане на малки съдове и кръвоизлив в яйчниковата тъкан.

Следователно, по време на овулацията, жената може да почувства краткотрайно болезнено усещане над пазвата от страната, където фоликулът се е спукал. Освен това може да има подуване на корема, газове и дискомфорт в долната част на корема..

Чувствителност на гърдите

Млечните жлези реагират на циклични хормонални промени. С наближаването на овулацията се появява подуване на гърдите, повишава се чувствителността на млечните жлези, дори допирни усещания са възможни при докосване.

Повишено либидо

Преди началото на овулацията сексуалното желание се увеличава, което също е свързано с колебанията на половите стероиди. С това тялото сигнализира за своята готовност за оплождане и размножаване..

Как работят тестовете за овулация

Описаните симптоми не са сто процента показател за пълна овулация; някои момичета може просто да не забележат тези признаци. За да изчислите надеждно фертилния период, ще трябва да извършите лесно проучване. Основният принцип на овулаторните тестове е да се определи качествено скокът на лутеинизиращия хормон.

Повечето от съществуващите тестове за самоприлагане са предназначени да измерват количеството LH в урината. Лутеинизиращият хормон постоянно присъства в кръвта, независимо от деня на цикъла. Рязкото повишаване на концентрацията по време на овулаторния период ще даде положителен резултат от теста.

Тестове за овулация са необходими за онези двойки, които планират да имат бебе и искат да знаят идеалното време за бременност. Те също така ще бъдат незаменим помощник за партньори, които по една или друга причина нямат възможност да водят редовен сексуален живот, но искат да имат дете..

Струва си да се помни, че тези тестове не са предназначени за предотвратяване на бременност. По различни причини изследването може да бъде фалшиво положително или фалшиво отрицателно. Следователно овулаторните тестове не могат да се разглеждат като средство за контрацепция..

В някои случаи овулаторните тестове могат да показват нарушена репродуктивна функция. Дори при редовни периоди овулацията може да липсва..

Какви тестове има? Къде да купя?

Днес са представени много различни тестове от различни производители. Всеки от тях има свои предимства и недостатъци..

Нека започнем с факта, че тестовете за овулация са еднократни и многократни..

Еднократни тестове

Тестовете с един изстрел включват тестове за мастиленоструйни принтери, плочи и ленти.

Тестове на ленти

Произвежда се под формата на малки хартиени ленти с нанесен върху тях реагент и контролен знак. За да извършите теста, ще трябва да съберете малко урина, след това да потопите ръба с реагента в контейнера и да издържите времето, посочено в инструкциите. Проявата на друга лента ще покаже положителен тест - тоест началото на овулацията. Такива тестове са доста популярни поради ниската си цена..

Мастилено-струйни тестове

Подредени подобно на лентите с ленти. Те се различават по това, че е достатъчно да насочите лентата с реагента под струята по време на уриниране, а не да я спускате в контейнера. Предимството на такова изследване е, че при по-висока чувствителност на теста няма нужда от предварително събиране на урина. Цената на мастилено-струйните тестове за овулация обаче е значително по-висока..

Тестове за таблети

Чрез модифициране на мастиленоструйните тестове производителите предлагат тестове за таблети. Лентите от хартия се поставят в пластмасова кутия. За да настроите теста, трябва да приложите капка урина на определеното място и да изчакате резултата. На относително висока цена тези тестове са изключително точни..

Тестове за многократна употреба

Представено от цифрови и електронни устройства.

Дигитален

Дигиталният тест за овулация е по същество тест, подобен на таблетка. Състои се също от пластмасов калъф с реактивна лента вътре. Устройството за многократна употреба се предлага със сменяеми ленти с касети, които се изхвърлят след всеки тест.

Електронна

Електронните тестове са подредени малко по-различно. Приспособлението, предназначено за откриване на овулация, се състои от пластмасов калъф, наподобяващ кутия за прах и дисплей. Основната разлика между електронния тест е, че за изследванията е необходима слюнка. Увеличаването на концентрацията на естрогени в периода преди овулацията допринася за арборизацията на слюнката - образуването на микрокристали в нея.

Ако капка слюнка се разгледа под микроскоп, картината ще наподобява листа от папрат. Електронният сензорен тест анализира състава на слюнката и показва резултата на мини дисплей. Недостатъкът на такова устройство е високата му цена..

Днес тестовете за овулация се продават не само в аптеките, но и в големите хипермаркети и онлайн магазини. Не забравяйте обаче, че тестовете за овулация са медицински изделия и следователно изискват подходящо сертифициране. Ето защо е по-добре да закупите тестове в аптечна мрежа, за да избегнете фалшификати или неадекватно качество на стоките..

Правила за извършване на тест за овулация

Кога да се направи тест за овулация

Преди да вземете тест за овулация, е важно да разберете кой ден ще бъде оптимален за това. При редовна менструация можете да използвате формулата: време за цикъл минус 17 дни. Тоест с 28-дневен менструален цикъл трябва да започнете изследването на 11-ия ден. Ако менструацията настъпва нередовно, тогава трябва да изберете най-кратката продължителност на цикъла през последните 6 месеца..

Тестова техника

Производителите обикновено предоставят резюме, което описва как да използвате теста за овулация. Има обаче едни и същи правила за всички тестове. Отворете патроните или лентите непосредствено преди употреба..

Оптималното време за измерване на нивото на лутеинизиращия хормон в урината е от 10 до 20 часа. Първата порция урина след нощен сън не е подходяща за изследване поради високата си концентрация. За да избегнете неправилни резултати, не трябва да пиете много преди проучването, за да не подценявате концентрацията на урина. Не трябва обаче да се ограничавате напълно и в течност..

Преди да направите тест за овулация с помощта на лентички за еднократна употреба, трябва да съберете урината в чист, сух съд и след това да потопите лентата в нея. След времето, посочено от производителя, резултатът може да бъде оценен. Ще бъде необходимо да се събере урина за тестове за многократна употреба и след това да се нанесе върху касетата с пипета. За реактивен тест е достатъчно да поставите лентата с реагенти под струята урина за 5-10 секунди.

Електронните тестови системи, които изчисляват овулацията чрез слюнка, не изискват специално обучение и изследването може да се извърши по всяко време на деня. Достатъчно е да поставите малко материал върху панела, след което устройството ще даде резултат.

Тълкуване на резултатите

Всички тест ленти и патрони за овулация имат отметка. Ако е бледо или изобщо не е, тогава такъв тест е дефектен и резултатите не могат да бъдат анализирани. Липсата на втората лента означава, че покачването на нивата на LH не е настъпило и овулацията все още не е настъпила. В този случай направете повторен тест на следващия ден..

Бледата линия, в сравнение с контролата, показва, че е започнало повишаване на нивото на лутеинизиращия хормон, но LH не е достигнал пиковата си концентрация, съответно не е имало руптура на фоликула. Такъв тест се счита за отрицателен, но скоро се очаква овулация. Струва си да повторите изследването за 12-24 часа..

Защо може да има неверни резултати?

Понякога се случва резултатите от тестовете за овулация да са ненадеждни: фалшиво положителни или фалшиво отрицателни. Втората лента при липса на овулация се появява, ако за изследването е взета сутрешната проба от урина. Нивото на хормона в урината ще бъде по-високо, отколкото в кръвта, поради естествената концентрация на урина.

Напротив, ако жената пие много течност 2-3 часа преди теста, тогава плътността на урината намалява и концентрацията на LH ще бъде подценена. Ненадеждни резултати са възможни при съпътстващи хормонални нарушения, кисти на яйчниците, склерополицистични.

Фалшиво положителен тест за овулация може да бъде в началото на бременността. Развиващата се бременност е придружена от синтеза на hCG (хорионгонадотропин), който е сходен по молекулно тегло с LH и може да даде грешни резултати.

Неподходящо е да се извършват тестове, ако пациентът получава HCG инжекции като лечение.

ТОП 5 най-добри теста за овулация

В момента се произвеждат много тестове, които се различават по приложение и ценова категория. Най-популярни са следните тестове.

Clearblue

Clearblue е цифрово устройство. Пакетът включва пластмасов калъф и 7 сменяеми модула за тестване. За тестване можете да спуснете тест лентата в контейнер с урина или да я насочите под потока. Резултатът се показва на цифровия панел, но не под формата на ивици, а под формата на символи.

Празният кръг на дисплея показва отрицателен резултат. Ако се регистрира LH скок и настъпи овулация, на устройството ще се появи усмихнат емотикон.

Най-измамник

Тестовете за овулация на Frautest представляват набор от 5 хартиени тест ленти за еднократна употреба, покрити с LH реагент на урина. В допълнение към стандартните тестове за овулация, производителят предлага и друга опция, когато тестът за бременност е допълнително включен в опаковката..

"Роден съм"

Друг популярен овулаторен тест е, че съм роден с ленти за еднократна употреба. По отношение на структурата и принципа на действие тестът е подобен на Frautest. Поради ниската си цена и висока чувствителност, тестът има много положителни отзиви..

Eviplan

Мастиленоструйните тестове Eviplan по принцип са подобни на тестовете Clearblue. Пакетът включва пластмасов калъф с пет сменяеми теста на хартиени ленти. Резултатът се записва на дисплея. Началото на овулацията се показва от появата на втора лента до теста.

OvuPlan

Друг често срещан еднократен тест е OvuPlan. Тест лентите са предназначени за еднократно определяне на LH в урината. 5 идентични теста с висока чувствителност в един комплект.

Как да разберете дали овулирате без тест?

Тестовете за овулация се превърнаха в добър инструмент за двойки, които искат да имат бебе. Ако обаче менструалният цикъл е нередовен, когато менструацията е нередовна, е твърде скъпо да се прибягва до тестове за овулация..

Друг метод за изчисляване на овулацията би бил по-подходящ - измерване на базалната температура в ректума. В първата фаза на цикъла, когато естрогенният компонент преобладава, ректалната температура се поддържа на 36,2-36,6 градуса. В периовулаторния период нивото на естроген намалява, а базалната температура се повишава и остава на нивото от 36,8-37,0 градуса. Най-високата стойност се записва по време на руптура на фоликула - 37,4 градуса и след това отново намалява.

Монотонната базална температура, която не надвишава 37 градуса, показва еднофазен ановулаторен цикъл, което прави бременността невъзможна. Измерването на ректалната температура е лесен и достъпен начин за изчисляване на овулацията и откриване на менструални нарушения.

Заключение

С голямо разнообразие от тестове за овулация е трудно да се каже кой е най-добрият. Всеки има свои плюсове и минуси. Когато избирате тест, трябва да се съсредоточите върху собствените си предпочитания и финансови възможности. И все пак, когато провеждате изследвания, е по-добре да използвате тестове от същия производител в един менструален цикъл. За по-голяма точност е възможна комбинация от тестове за овулация с измерване на ректална температура.

Разумното използване на тестове за овулация ще ви помогне да планирате правилните дни за зачеване.