В определен период повечето жени имат най-щастливия ден от живота си - това е началото на бременността. Но забавянето на менструацията все още не е повод за радост, защото има много други причини, поради които този отказ се появява в тялото.

За да се знае със сигурност дали едно момиче ще стане майка или не, днес има такова устройство като тест за определяне на бременност при жена в ранните етапи..

Разновидности на това устройство

В днешно време съществуват различни видове тестове за определяне на бременност, които се различават един от друг по цена, възможни функции и точността на вероятното зачеване. Също така разберете цената на дигиталния тест за овулация clearblue и използвайте японската секс карта на нероденото бебе.

Има четири основни групи тестове за определяне на "позицията на интерес":

 • тест ленти за определяне на наличието на бременност - чувствителност 20 - 25 mME / ml ("Evitest №1", "Evitest Plus №2", "Frautest двоен контрол" - цена от 20 до 100 рубли);
 • таблетка - чувствителност от 10 - 25 mME / ml ("Frautest Expert", "Evitest Professional" - цена от 50 - 180 рубли);
 • струя - чувствителност 10 mME / ml (Frautest Comfort, Frautest Exclusive, Evitest Professional - цена от 200 до 300 рубли);
 • електронна (цена "ClearBlue" от 700 до 900 рубли).

Основният принцип на работа е един и същ за всички видове тестове, само методите на използване се различават.

Видове детектори за положение

Принципът се основава на действието на реагента, с който е импрегниран тестът, а именно нивото на човешки хорион гонадотропин. Този хормон се намира само в урината на жената. Що се отнася до цената на тези тестове, най-достъпни са конвенционалните тестове под формата на малка хартиена лента..

Инструкции за употреба

За да определите резултата с този тип тест, трябва.

 1. Внимателно отворете опаковката с теста, извадете тест лентата, проверете за цялост, за да избегнете съмнителни резултати по-късно.
 2. Прочетете внимателно приложената листовка.
 3. Съберете урината в чист, сух съд, за предпочитане първата сутрин.
 4. Спуснете тази лента, като държите боядисаната част в контейнер с урина до максимума, задръжте 15-20 секунди.
 5. След това извадете тест лентата от течността, поставете я на хоризонтална суха повърхност.
 6. След 3-5 минути оценете резултата: 1 лента - не е настъпило зачеване, 2 ясни ленти - настъпило е зачеване.

Дори появата на втора слабо изразена лента през първите 3-5 минути е съмнителна реакция, но все пак е признак за ранен период.

По-скъпо от тест лентите е такова средство за определяне на "интересна позиция" като тест за таблет, който е оборудван с два прозореца:

 • няколко капки урина се инжектират в една с пипета;
 • другият показва резултата след няколко минути.

Подобно на таблетната версия

Но най-надеждният и по-скъп от всичко това е мастиленоструйният тест. Просто трябва да го поставите под струята урина, след няколко секунди ще разберете за позицията си.

Високата ефективност на този тест се дължи на наличието на специална повърхност, която има слой от сини кристали. Ако хормонът hCG присъства в урината, тогава тези кристали го обгръщат, незабавно осигуряват резултата.

Jet версията се счита за най-надеждната

Естествено, цената на теста за бременност с дефиницията на термина ще се различава.

ИмеОписаниеЦена, търкайте
"ClearBlue"Електронен тест за бременност с точно време900
"Тест за ранна бременност на MediSmart TOP"Тест за определяне на „интересното положение“ на изглед на касета или мастилено-струен печат400
"FRAUTEST експерт"Тип тест за таблет160
"Evitest Plus"POI тест лента110

Що се отнася до теста за бременност Clearblue и цената му, той е по-разбираем и удобен за използване, тъй като резултатът се показва на екрана. Ако периодът ви се забави, точността е по-добра от 99%. Възможно е дори да проверите 4 дни преди очакваното месечно, тогава точността достига 50%.

Този тест за бременност с определяне на датата има голям брой положителни отзиви, което е огромен плюс за тези, които са изправени пред избора за покупка.

Как да извърша този анализ правилно? Преди да започнете, трябва внимателно да прочетете инструкциите.

 1. Извадете устройството от опаковката и свалете капачката.
 2. Поставете пробника, насочен надолу, под струята урина за 5 секунди.
 3. Дръжте останалото тесто сухо.
 4. След това затворете капачката и оставете устройството на хоризонтална повърхност.
 5. Можете да съберете урина в чист, сух контейнер и да поставите пробника надолу в урината за 20 секунди.
 6. Символът за изчакване трябва да мига, за да покаже, че тестът е в ход.
 7. След като символът в режим на готовност спре да мига, резултатът се появява (след около 3 минути).
 8. Знакът "+" означава, че зачеването е настъпило, знакът "-" означава, че зачеването не е настъпило.

В допълнение към иконите, показващи наличието на нов живот отдолу, се появява и гестационният период, който е изминал от момента на зачеването, който включва 3 периода (1-2 седмици, 2-3 седмици и повече от 3 седмици). Резултатът остава на дисплея за 24 часа. Разберете всичко за отделянето след овулация, ако е настъпило зачеване и забавянето на менструацията е 2 дни.

Ако тестът е установил наличието на плод и очаквания период, трябва да се консултирате с лекар за съвет, който ще обясни по-нататъшни действия и ще определи периода не от момента на зачеването, а от първия ден на последната менструация.

Кое лекарство да изберете?

Всяка жена, ако подозира възможна бременност, първо задава въпроса кой тест е по-добър за определяне на бременността на жената.

 1. Преди да изберете, трябва да знаете, че нито един от тестовете не дава 100% гаранция, но колкото по-скъп е тестът, толкова по-висока е неговата чувствителност, следователно резултатът ще бъде по-точен..
 2. Определено трябва да обърнете внимание на срока на годност и внимателно да прочетете инструкциите, преди да продължите..
 3. Задължително е да използвате сутрешна урина за изследването или дневна, ако не сте посещавали тоалетната в продължение на 4 часа преди това..
 4. Ако следвате тези основни правила, е по-вероятно да знаете дали ще станете майка или не..
Определяне у дома

Ако по някаква причина не е възможно да си купите тест и любопитството е на най-високо ниво, тогава можете да определите бременността без тест, у дома.

В света има много методи за определяне на бременността у дома без тестове и като правило това винаги изисква урината на бъдещата майка..

 1. Съберете урината в малък съд и добавете капка йод към нея. Ако капката се разпръсне, жената не е бременна, ако остане на повърхността, има бременност.
 2. Смята се, че ако урината е с наситен тъмножълт оттенък, това означава, че трябва да очаквате попълване, а ако е светложълта, няма бременност.
 3. Можете да добавите малко количество вино в контейнера с урина. За жени, които не чакат за попълване, сместа става мътна и подсирена, а за бъдещите майки не променя цвета и консистенцията си.
 4. Съберете част от сутрешната урина в чист, сух съд и добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб там. Ако тази смес започне да се разпада, няма бременност и ако содата се утаи, изчакайте попълване.

Разбира се, да вярваш на резултатите от тези експерименти или не, е частен въпрос за всяка жена. Можете да надграждате собствените си чувства и да определяте бременност без тест - обърнете внимание на наличието на токсикоза, набъбване на млечните жлези, извращение на вкусовете, промени в настроението и т.н..

Най-точният резултат може да бъде показан само чрез ултразвукова диагностика, която ще бъде предписана от лекаря след назначението.

За автора: Боровикова Олга

Как и кога да се направи тест за бременност, за да се получи точен резултат

Дори и перфектен тест ще бъде лъжа, ако нарушите прости правила.

Днес можете да закупите експресни тестове за бременност във всяка аптека и дори на касата на супермаркета. Те са лесни за използване и надеждни: лекарите оценяват точността им на 99% тестове за бременност. Но често такива тестове лъжат..

Как работят тестовете за бременност

Абсолютно всички тестове за бременност проверяват дали в урината или кръвта има специален хормон за тестове за бременност (ако говорим за лабораторен тест) - човешки хорион гонадотропин или накратко hCG. Започва да се произвежда веднага щом оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката..

Ако няма бременност, hCG няма откъде да дойде. Ако е така, ще се изисква hCG.

Обикновено яйцеклетката е прикрепена към матката шест дни след оплождането. Безсмислено е да правите теста през този период: той няма да покаже нищо. Но след това нивото на hCG се увеличава бързо, като се удвоява на всеки 2-3 дни.

Кога да се направи тест за бременност

Вече 8 дни след овулацията, през която яйцеклетката е постигнала сперматозоидите, нивото на hCG става достатъчно, за да може да се регистрира бременност с помощта на лабораторен кръвен тест.

Няколко дни по-късно - тоест на 10-12-ия ден след оплождането - ще се види бременност и редовни аптечни тестове.

Въпреки че инструкциите за много от тях обещават точен резултат още в първия ден на забавянето, лекарите съветват да не бързате с домашните тестове за бременност: Можете ли да се доверите на резултатите?... Причината е проста.

Ако овулирате на 10-14-ия ден от цикъла, тогава до началото на следващия цикъл ще минат поне 13 дни от момента на оплождането. Това означава, че тестът ще ви излъчи с две ивици..

Овулацията обаче може да се измести. Ако освобождаването на яйцеклетката е станало на 22-ия ден от цикъла, тогава до началото на закъснението действителната гестационна възраст може да бъде по-малка от 7 дни. Това означава, че дори перфектните тестове най-вероятно няма да поправят нищо..

Ако вашият цикъл е по-дълъг или по-малък от 28 дни, това все още е по-объркващо..

Следователно, за да получите най-точния резултат, трябва да изчакате 5-7 дни от началото на забавянето.

Ако сте бременна, нивото на hCG по това време при всички случаи ще бъде такова, че дори и най-евтините тестове с ниска чувствителност недвусмислено ще го разпознаят.

Но дори и да спазите всички срокове, тестът пак може да ви подведе. Например, той няма да види високо ниво на hCG и ще покаже отрицателен резултат при съществуваща бременност или, напротив, ще издаде две ленти, въпреки че не мирише на бременност. За да бъдем честни, нека кажем, че не толкова тестът е виновен, колкото вие. Пет причини за фалшиво положителни тестове за бременност.

Защо лъжат бързите тестове за бременност

1. Използвахте изтекъл или счупен тест

Бързите тестове съдържат специални високочувствителни вещества, които реагират на нивото на hCG. Именно те при контакт с урината на бременна жена са боядисани в ярка втора лента или знак плюс.

Ако обаче тестът изтече или се съхранява неправилно, чувствителността на тези вещества може да намалее. В резултат те ще дадат отрицателен резултат, който може да се окаже невярен..

Какво да правя

Купувайте тестове само в аптеките, където за разлика от супермаркетите се опитват да осигурят правилните условия за съхранение. Когато купувате, не забравяйте да проверите срока на годност.

2. Купихте тест с ниска чувствителност

Чувствителността на бързите тестове е посочена с цифри - 10, 20, 25, 30. Тези цифри показват концентрацията на hCG в урината (в mIU / ml), която те са в състояние да уловят. Колкото по-голям е броят, толкова по-малко точен е тестът. Най-скъпите и точни опции имат чувствителност 10. Но евтините може да не хванат hCG и да ви заблудят, като покажат отрицателен резултат.

Какво да правя

Когато купувате тест, не забравяйте да се консултирате с фармацевта колко чувствителен е той. Също така тази информация често може да бъде намерена на опаковката и винаги в инструкциите..

3. Направихте теста днес следобед

Не напразно в инструкциите за абсолютното мнозинство от тестовете производителят казва за сутрешната урина. Той е по-концентриран, в него има повече хорион гонадотропин, което означава, че тестът ще бъде по-надежден.

Следобед съдържанието на hCG в урината е по-ниско.

Какво да правя

Използвайте теста изключително сутрин, както е указано от производителя.

4. Пили сте много вода, преди да вземете теста.

Водата разрежда урината, което понижава нивата на hCG. Бързият тест може да не усети хормона и да даде фалшиво отрицателен резултат.

Какво да правя

Опитайте се да не ядете и не пиете нищо преди теста.

5. Пропуснали сте резултатите

Инструкциите за всеки тест определят правилата за неговото използване. Например по следния начин: „Резултатът може да бъде оценен за 4-5 минути след теста, но не по-късно от 15 минути.“ Тези минути не са взети от тавана.

Долната граница обозначава времето, необходимо на изпитването за чувствителните вещества, съдържащи се в него, да реагират на нивото на hCG. Ако погледнете теста преди уговореното време, втората лента (или знакът плюс в съответния прозорец) може още да не се появи и ще видите фалшиво отрицателен резултат.

Ако погледнете лентата след времето, посочено като горна граница, рискувате да получите фалшиво положителен резултат. Изпарената урина може да остави линия, която лесно може да бъде объркана с втора лента.

Какво да правя

Преди да използвате теста, прочетете инструкциите и стриктно ги следвайте.

6. Пиете определени лекарства

Някои диуретици и антихистамини влияят върху състава на урината, като я разреждат. Това понижава нивата на hCG, което означава, че съществува риск от получаване на фалшиво отрицателен резултат..

Други лекарства, от друга страна, могат да ви дадат две ленти, въпреки че всъщност не. Тези лекарства включват:

 • някои транквиланти и хапчета за сън;
 • антиконвулсанти;
 • лекарства за плодовитост.

Какво да правя

Ако приемате някое от лекарствата в този списък, не трябва да разчитате на хартия за бърз тест. Направете си лабораторен кръвен тест, за да определите дали сте бременна или не..

7. Болни сте

Ако урината ви има високи нива на кръв или протеин, това също може да повлияе на резултатите от бързия тест. Но тук е важно да се отбележи, че подобна ситуация сама по себе си е изключително нездравословна. Кръвта в урината показва аномалии във функционирането на пикочния мехур или бъбреците, повишените протеини показват вътрешно възпаление.

Следователно е вероятно треска и / или дискомфорт в областта на гениталиите и бъбреците да бъдат прикрепени към грешните две ивици на теста..

Какво да правя

Не разчитайте на бърз тест, ако имате температура и болки в кръста и долната част на корема. При такива заболявания трябва да се консултирате с терапевт, гинеколог или уролог възможно най-скоро, за да не пропуснете сериозно заболяване.

8. Развивате тумор на яйчниците

Някои видове тумори могат да подмамят теста да покаже две ивици..

Какво да правя

След като получите положителен резултат, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще проведе изследване, по време на което ще установи реалната гестационна възраст (ако има такава) или ще ви изпрати за допълнителни изследвания и при специализирани специалисти.

Как да направите правилно тест за бременност

 1. Прочети инструкциите. И го следвайте разбира се!
 2. Запомнете правилото: ако сте здрави и тестът е положителен, шансът за бременност е 99%. Отрицателният резултат може да бъде фалшив до една седмица след закъснението.
 3. Изберете тестове с високо ниво на чувствителност. 10 е идеално.
 4. Правете теста сутрин, а не следобед и още по-малко вечер.
 5. Опитайте се да не пиете поне час преди теста..
 6. Не разчитайте на теста, ако приемате изброените по-горе лекарства или ако сте загрижени за треска и болки в долната част на корема.
 7. Купете два теста наведнъж, за да можете да проверите отново резултата.
 8. Ако бързите тестове си противоречат, не бива да се чудите какъв е проблемът. Направете лабораторен кръвен тест, за да получите надежден резултат.

Важно! Положителният тест, дори и да сте го чакали, уви, не е причина да се радвате. Може да се регистрира повишено ниво на hCG в урината, включително при извънматочна или замразена бременност. Ето защо, след като сте получили две ленти, отидете при гинеколога възможно най-скоро.

Дигитално устройство за определяне на гестационната възраст "Cliable"

Единственият тест, който ще покаже броя на седмиците 1

Цифровото устройство „Cliable“ за определяне на гестационната възраст е първият и единствен тест, който е толкова точен при определяне на гестационната възраст в седмици, колкото ехографското изследване **. Неговият интелигентен двоен сензор не само ще ви каже дали сте бременна или не, „Бременна“ или „Не сте бременна“, но също така ще определи и вашите срокове за седмици.

 • видео
 • Снимки на продукта
 • Как да използвам

Толкова точен, че определя броя на седмиците от зачеването

Този тест комбинира 2 теста в един - първо, той открива присъствието на хормона на бременността с точност над 99% (когато се използва от деня на очакваното начало на менструацията ви) и ако сте бременна, ДОРИ посочва периода в седмици от момента на зачеването (1 - 2, 2 - 3 седмици и повече от 3 седмици (3+)). Точността при определяне на броя на седмиците от момента на зачеването е 92%.

Тестване 5 дни по-рано

Толкова чувствителен, че може да се използва до 5 дни преди деня на пропуснатия период *.

Непогрешимо точни цифрови резултати

В рамките на 3 минути на екрана ще се покаже резултатът "Бременна" или "Не бременна". Когато се покаже резултатът () "Бременна", времето от зачеването също ще бъде показано на екрана (1 - 2, 2 - 3 седмици и 3+ седмици).

Снимки на продукта

Как да използвам цифровото устройство „Cliable“ за определяне на гестационната възраст

1. Преди теста.

Моля, прочетете внимателно инструкциите, преди да използвате Cliable Digital Test за бременност.

От деня, в който се очаква да започне менструацията ви, тест за бременност може да се направи по всяко време на деня. Когато тествате рано, използвайте първата сутрешна урина за този ден, за да получите точен индикатор за срок за седмици. Избягвайте прекомерния прием на течности преди извършване на тест за бременност.

За да започнете тестването, отворете торбата с фолио, извадете теста от нея и отстранете синята капачка. Тествайте веднага.

2. Провеждане на теста.

Задръжте абсорбиращия тестов връх надолу под струята урина за 5 секунди. Внимавайте да не намокрите останалото тесто.

Като алтернатива можете да вземете проба от урина в чист, сух съд. Потопете абсорбиращия връх в урина за 20 секунди.

Може да се наложи да сложите капачка и да поставите теста върху хоризонтална повърхност.

- Задръжте върха надолу, докато чакате резултата да се появи, или поставете теста върху хоризонтална повърхност.

ВАЖНО
По време на изпитването никога не провеждайте теста с абсорбиращия връх, насочен нагоре.

3. Изчакайте 3 минути.

След тестването на екрана ще се появи мигащ символ в режим на готовност - пясъчен часовник - за да покаже, че тестът работи. Когато символът в режим на готовност спре да мига, резултатът се показва.

4. Четене на резултатите.

- Крайният резултат ще се покаже на екрана след 3 минути.

- Резултатът "Бременни" може да се покаже до резултата от дължимия индикатор за седмици. Изчакайте, докато символът на пясъчен часовник спре да мига и дисплеят показва резултата от дължимия индикатор в седмици.

- Резултатът ще остане на екрана за около 24 часа.

Тълкуване на резултатите
резултатиВреме от зачеванетоГестационна възраст на лекаря (въз основа на 28-дневен цикъл)
Резултатът ви е "Не сте бременна"-
Резултатът ви е "Бременна",
зачеването е станало преди около 1-2 седмици.
3-4 седмици
Резултатът ви е "Бременна",
зачеването е станало преди около 2-3 седмици.
4-5 седмици
Резултатът ви е "Бременна",
зачеването е настъпило преди повече от 3 седмици.
5+ седмици

инструкции

Видео

ЧЗВ

Колко точен е цифровият тест „Cliable“ при определяне на гестационната възраст?

Точността на откриване на бременност е над 99%, когато се използва от деня на очакваното начало на менструацията. Ако обаче направите тест преди деня, в който очаквате да започне менструацията ви и да получите резултат „Не съм бременна“, има вероятност да сте бременна. Виж отдолу.

Кога можете да тествате с помощта на цифровия тест Cliable??

Нивата на хормона на бременността се увеличават бързо в началото на бременността и Digitalblue Test за бременност Clearblue може да се използва още 5 дни преди деня на пропуснатата Ви менструация (т.е. 4 дни преди очакваното Ви начало на менструацията). При лабораторни тестове с проби от жени в ранна бременност, тестовете Clearblue Digital показаха следните резултати.

Дни преди очакваното начало на вашия период

% проби от урина, взети от бременни жени,

за които резултатът е "Бременна"

За да изчислите очаквания ден за започване на менструацията, използвайте обичайната си продължителност на цикъла, като преброите броя на дните от първия ден на менструацията до деня, след който трябва да започнете следващия си период..

 • Ако вашият цикъл е нередовен, при тестване трябва да се има предвид най-дългият цикъл през последните месеци.
 • Ако не сте сигурни кога трябва да започне менструацията ви, препоръчително е да направите тест не по-рано от 19 дни след последния ви незащитен полов акт..

Колко точен е седмичният индикатор Clearblue?

Точността на определяне на срока в седмици е 93%.

Беше потвърдено, че резултатите от периода, посочен от показателя в седмици, в 97% от случаите съвпадат с данните на стандартно ултразвуково изследване (11-13 седмици). Въз основа на сравнение на резултатите от теста на 187 жени (1 - 2, 2 - 3 и 3+ седмици от момента на зачеването) и резултатите от ултразвуково изследване *.

* Johnson et al., Journal of Contemporary Medical Research and Opinion (CMRO) (2011) 27 (2): 393-401

Цифровият тест на Clooublu показва резултата „Бременна“, но вярвам, че зачеването не е могло да се случи в деня, определен от индикатора за зачеване. Възможно е?

Индикаторът за седмицата е 92% точен, когато се тества с помощта на първата сутрешна урина за този ден. Някои лекарства или здравословни състояния могат да повлияят на резултата. Вижте следващия въпрос.

Възможно ли е някакви лекарства или здравословни условия да повлияят на резултата?

Преди тестване, не забравяйте да прочетете инструкциите на производителя за всяко лекарство, което приемате..

 • Лекарствата за плодовитост, съдържащи хормона hCG, могат да доведат до грешни резултати (лекарства за плодовитост обикновено се инжектират и тестването скоро след инжектирането може да доведе до фалшив резултат „Бременни“).
 • Други лекарства за плодовитост (като кломифен цитрат), болкоуспокояващи и хормонални контрацептиви (като противозачатъчни хапчета) не трябва да пречат на резултата.
 • Ако наскоро сте спрели да използвате хормонална контрацепция или приемате лекарства за плодовитост като кломифен цитрат, вашият менструален цикъл може да е нередовен, което може да доведе до преждевременно изследване.
 • Извънматочната бременност, кистите на яйчниците, менопаузата и някои много редки състояния могат да доведат до грешни резултати.

Ако получите неочакван резултат, трябва да се консултирате с лекар.

Първият ми тест показа резултата „Бременна“, а вторият тест - „Не съм бременна“, или започна менструация. Какво означава това?

Въпреки че тестът за хормон на бременността е с точност над 99% от деня, в който се очаква да започне менструацията ви, може да се получи резултат за бременност и след това да установите, че не сте забременяли (например, втори тест ще даде резултат за бременност или започва менструация). Това може да се дължи на естествената загуба на ранна бременност, която за съжаление е много честа: 1 на 4 бременности завършва с ранна загуба на бременност. Ако получите неочакван резултат, посетете Вашия лекар.

Резултатът от моя цифров тест „Надежден“ е „Не съм бременна“. Какво трябва да направя?

Може да не сте бременна или нивата на хормона на бременността ви все още не са достатъчно високи, за да бъдат открити. Възможно е също така да сте пресметнали деня, в който очаквате да започне менструацията ви..

 • Ако е направено ранното тестване, тествайте отново след деня на очаквания период..
 • Ако периодът ви се забави, направете повторен тест след 3 дни. Ако повторното тестване доведе до „Не съм бременна“, но все още няма менструация, консултирайте се с Вашия лекар.

Резултатът от моя цифров тест „Надежден“ е „Бременна“. Какво трябва да направя?

Ако резултатът Ви е "Бременна", трябва да се консултирате с Вашия лекар за съвет какво да правите по-нататък.

Тест за бременност, който определя срока

Забавянето на менструацията, освен нарушения в организма, може да означава и началото на зачеването. Следователно няма да е излишно да се направи тест за бременност с определяне на срока. Особено популярни са онези сортове, които откриват бременността възможно най-рано..

Как работи устройството

Интересна позиция разкрива реагента в устройството, който определя нивото на хорион гонадотропин. Този хормон се намира в женската урина.

Ако хормонът hCG е открит с помощта на тест, който показва гестационната възраст, тогава е настъпило зачеване. Но само лекар може да потвърди концепцията на 100%. Особено ако има женски заболявания, нередовен месечен цикъл.

Можете да използвате таблетно устройство. Разполага с 2 прозореца за показване. Едната е за пипетиране на няколко капки урина в нея; другият ще даде резултата след няколко минути.

По-точен, но и най-скъпият от всички е мастилено-струйният идентификатор. Поставя се под пикочния поток. Изчакването струва не повече от минута и резултатът е готов. Тази ефективност се дължи на специалната повърхност на устройството със слой от сини кристали. Кристалите реагират на присъствието на хормон на hCG, обгръщат хормона, дават резултат.

Забележка! Възможно е да се определи зачеването само след като оплодената яйцеклетка се издигне в матката и там се фиксира. Необходимо е да се направи тест след полов акт поне 2 седмици по-късно.

Ползи

Тестовете за бременност с гестационна възраст имат няколко предимства:

 • те могат точно да определят зачеването дори преди забавяне на менструацията;
 • показват ясен резултат;
 • дават не само потвърждение, но и показват ембрионалния период (тест за бременност в седмици показва времето, изминало от зачеването);
 • формата на устройството е компактна, удобна, със силно чувствителни полета (не е необходимо предварително да се събира урина).

Тестовете за бременност, които показват на колко седмици е ембрионът, са много популярни. Предимствата на устройството са качество, чувствителност, недвусмисленост. Дисплеят дава ясен положителен или отрицателен резултат. Ако е положителен, срокът на зачеване (приблизителен) ще бъде посочен до него. Вероятността за точно определяне е 99%. Резултатът се запазва за един ден.

Правила за кандидатстване

Основното нещо е да следвате инструкциите. Помислете за електронен тест за бременност, който определя времето:

 1. Когато купувате, проверете срока на годност.
 2. Извадете го много внимателно от опаковката. Проверете състоянието за повреди.
 3. Прочети инструкциите.
 4. Отстранете капачката.
 5. Задръжте за 5 секунди под пикочния поток или поставете за 20 секунди в съд с урина.
 6. Завъртете капачката в първоначалното си положение.
 7. Поставете устройството хоризонтално.
 8. Дисплеят ще мига, докато анализира..
 9. След това ще се появи резултатът. Ако „-“ - зачеване не е настъпило; "+" - случи се. Ако резултатът е положителен, до него ще се покаже възрастта на ембриона. Устройството за тест за бременност показва термина на 3 интервала от време: 1-2 седмици, 3 седмици, повече от 3 седмици.

Неточности

Благодарение на съвременните тестове за бременност, показващи периода в седмици, той може да бъде определен във всеки период. Но има грешки.

Например можете да стартирате анализа няколко дни преди закъснението. Само автентичността на общата сума ще бъде около 25%.

Можете да определите по-точно зачеването, като направите проверка 1 ден преди менструация. Тук точността ще бъде до 40%.

Но най-точните резултати от теста, които определят гестационната възраст, се получават 2 седмици след овулацията. Тук, при стриктно спазване на инструкциите, се гарантира точно заключение (99%).

Получават се неточни заключения по следните причини:

 • извършване на манипулации за определяне на зачеването на много ранен етап;
 • устройство за идентификация с изтекъл срок на годност;
 • неспазване на инструкции, правила;
 • приемане на голямо количество течност преди извършване на анализа (индикаторът на hCG хормон е изкривен, вероятно е установен невярен резултат);
 • може да се появи неправилна присъда, ако има кисти, тумори, които също произвеждат хормона hCG;
 • неточност на показателите се наблюдава и след спонтанен аборт, аборт, операция за отстраняване на извънматочна бременност.

Важно е да се отбележи! За да сте сигурни във вашата предполагаема или интересна позиция, потвърдена от теста, определено трябва да се свържете с вашия гинеколог. В края на краищата 100% гаранция може да бъде получена само в медицинско заведение..

Разходите

Цената зависи от вида на устройството. Основните разлики са различните функции, точното дефиниране на концепцията, цената на теста.

 1. Хартиени ивици. Например квалификаторът на компанията Evitest има стойност до 100 рубли. Най-лесният и достъпен.
 2. Мастилено-струен. От Frautest, Evitest. До 300 рубли.
 3. Таблетка. Същите тези фирми. Цената достига 180 рубли.
 4. Най-скъпите са електронните. Например ClearBlue ще струва около 800 рубли.

По принципа на действие те са еднакви, но се използват по различни начини..

Тестовете за бременност, които показват седмици, са по-скъпи от обикновено.

Отзиви

При използване на тестове ClearBlue, ако има забавяне, точността ще бъде по-добра от 99%. Точността е около 50% - ако проверите няколко дни (4 дни) преди началото, според вашия цикъл, на вашия период.

Според прегледите това устройство се е утвърдило като ясен идентификатор на интересна позиция..

Като цяло съвременните жени предпочитат да използват мастилено-струйни и таблетни тестове. Те са много удобни, невероятно точни. Например джетът е много по-чувствителен от другите устройства..

Но резервоарът е едно от най-модерните устройства от новото поколение. Той има специален буркан с индикатор, който регулира количеството влага и времето. Показва почти 100% надежден резултат.

Цифровите тестове показват седмици от идеална концепция. Тяхната точност се потвърждава и от повечето жени. А в Англия лекарите смятат, че този квалификатор е най-правилният.

Изход

Както и да е, след тестовата присъда трябва да се консултирате с лекар, за да определите правилно позицията. Ако зачеването е осъществено, по-добре е да разберете за това рано и да се регистрирате при гинеколог за наблюдение.

Когато тестът за бременност покаже

Как да използваме методите за откриване на бременност?

В близкото минало нашите майки и баби не са имали възможност да отидат до най-близката аптека и да си купят „райест идентификатор“, който знае всички вътрематочни тайни. Но днес можете да си купите тест за бременност на 6-ия ден за смешни пари, за да разберете бъдещето си, поне за 9 месеца.

Разбира се, както тогава, гинекологът трябва да каже последната дума - след ултразвук и лабораторни изследвания. Но всяка жена, която с нетърпение очаква бебе, иска да знае за това преди лекаря, за да може по-късно да сподели опита си с приятелите си и да пише във форумите в кой ден прегноната е показала тест за бременност.

Резултатите се очакват с нетърпение от момичета, които са прекарали бурна нощ без контрацептиви - ами ако този път "издуха ?!" Само надписът на електронния тест „non pregnon“ (не бременна) ще ви успокои. Бих искал да поздравя както тези, така и другите, ако очакванията са били изпълнени, когато тестът покаже бременност или липсата му.

Системите за тест за бременност са лесни за получаване във всяка аптека. Но преди няколко десетилетия най-простото устройство за потапяне на урина, като лакмусова хартия от училищна кабинет по химия, се смяташе за гениално изобретение, предназначено да улесни живота на милиони бременни жени. Остава само да се изясни след колко дни може да се провери тест за бременност с определена модификация. Можете просто да попитате в аптеката, опаковката трябва да посочва минималната концентрация на hCG за разпознаване от теста.

След като използвали само народни методи, вярвали в пророчески сънища и отивали при „любимия лекар“ за палпация на матката. Днес всичко е станало по-лесно, а съвременните момичета се интересуват повече от кой ден може да се определи бременността с тест? Разбира се, липсата на менструация и гадене сутрин е сигурен начин да се уверите, че е настъпило зачеването..

Парадоксът е, че искате да знаете за вашата ситуация възможно най-рано, а тестът за бременност само 10 дни след овулацията дава правилния резултат. Тестването със забавяне е най-точно. Преди това можете също да бъдете тествани, но не е факт, че тестът няма да лъже - концентрацията на "хормона на бременността" е твърде малка.

В кой ден тестът за бременност реагира на хормона

Според статистиката точността на тестовите системи не достига 100%, въпреки че всеки производител посочва до 97-99% в инструкциите. Всъщност те често дават погрешни резултати, които зависят от редица фактори. Колко време отнема на различни тестове за бременност, за да покажат резултати??

 1. Оценка „3“ по скалата на точност може да бъде дадена от Babycheck (тестерът се потапя в контейнер със сутрешна урина), чувствителност от 25 mME / ml, когато хормонът на hCG достигне достатъчна концентрация. Дали тестът ще покаже 2 седмици бременност? Да, но по-рано - малко вероятно.
 2. Експертите дават на Evitest Proof (потопен в контейнер с урина), чувствителност от 20 mME / ml и се оценява с "4" по скала на точност на резултатите. В кой ден на забавяне тестът показва бременност? Не по-рано от 11-12 дни.
 3. Frautest COMFORT е оценен с "5" (използва се при всякакви условия, достатъчно е да уринирате за теста). Чувствителността е от порядъка на 10 mME / ml, минималната концентрация на "хормона на бременността" е достатъчна, около 7-8 дни, за да се получи отговор на тест за бременност. Изберете ултра чувствителни системи, за да избегнете грешки.
Индикатор, който реагира на hCG (човешки хорион гонадотропин) е в основата на всяка система за изпитване. Този хормон се секретира от хорион, бъдещата плацентарна мембрана на яйцеклетката, когато е фиксиран вътре в матката. Колко дълго тест системата показва бременност? Оплодено яйце пътува през тръбите и се закрепва в лигавицата на матката след около седмица, като активно се увеличава по размер.

В кой ден на забавяне тестът ще покаже бременност?

Хормонът на hCG се увеличава всеки ден, но обикновен тест за бременност на 17-18-ия ден от цикъла все още не реагира на промени в хормоналните нива. Оплодената яйцеклетка пътува през тръбите, след около седмица тя ще се фиксира в лигавицата на матката. Активно увеличавайки размера си, той в редки случаи може да заседне по пътя, след това настъпва извънматочна бременност, която тестовете "не виждат".

Ако ембрионът е в матката, повечето тестове за бременност на 27-ия ден от цикъла (по време на забавяне) са в състояние да „забележат“ hCG. Освен това, всеки ден концентрацията на хормона се увеличава, по-лесно е да се определи "интересното положение".

Внимание: Съществуват електронни тестови системи, които могат да определят дните и седмиците на бременността по концентрацията на човешки хорион гонадотропин.

Малък дисплей показва "+" или "pregnon" и цифри, показващи седмицата или "възрастта" на ембриона (попитайте в аптеката). Те имат силно чувствителен протеинов индикатор, приложен към специална матрица. Той се намира в сградата, в специален прозорец, където трябва да капете урина.

По-прости системи, като лакмусова хартия, трябва да се поставят под потока или да се потопят за известно време в съд с урина. Но може да има невярен отговор, когато hCG не е достатъчен за откриване на промени. При минимална концентрация на 25-ия ден от цикъла тестът за бременност често е отрицателен, но това не е непременно верен отговор.

Моля, обърнете внимание: Алтернатива в случай на съмнение е да се премине лабораторен анализ за hCG в поликлиника, но също и след няколко дни. Дори високочувствителните тестове няма да покажат бременност веднага след зачеването - все още няма реагенти, необходими за определянето му.

Реални данни могат да бъдат получени в навечерието на следващия месечен период. Дори ултра чувствителен тест за бременност (когато можете да го проверите веднага) ще покаже отрицателен резултат в краткосрочен план. При стандартен менструален цикъл от 28 дни, само чувствителната лента от теста за бременност ще се "съблече" на 23-24 ден от цикъла.

Каква седмица тестът показва бременност

И така, в кой ден от бременността тестът ще покаже резултат? По различни начини и ето защо. Овулацията (освобождаването на зряла яйцеклетка от фоликула) се случва в средата на цикъла. Но може да има опции, когато сдвоени органи (яйчници) „пускат“ яйцеклетки в различни дни, съответно оплождането трябва да настъпи в същия ден.

Понякога това освобождаване на най-голямата клетка на женското тяло е леко забавено или произведено 1-2 дни по-рано, което се отразява в изчисляването на точната дата на овулация и следващата менструация. В резултат на 24-ия ден от цикъла тестът за бременност може да „издава звуков сигнал“ или да мълчи и е настъпило оплождането на яйцеклетката. Това обяснява грешките в броенето на овулацията и тестването на "грешки".

За да може тестовата система да разпознае промени в хормоналния фон, яйцеклетката трябва активно да произвежда hCG, закотвена в стената на матката. Това не се случва веднага след сливането на яйцеклетката с най-бързата сперма. Колко дни тестът ще покаже бременност? Не през първите 2-3 дни, това е сигурно - хорионът все още не е образуван, въпреки че клетъчното делене се осъществява експоненциално. През този период бъдещият ембрион пътува през фалопиевите тръби в продължение на няколко дни..

Важно: Когато разберете коя седмица показва тестът за бременност, не бъркайте седмиците на цикъла (от началото на менструацията) и седмиците след оплождането (по време на овулацията)!

Ако всички процеси са нормални, яйцеклетката активно се придвижва в матката, а след това на 20-ия ден от цикъла свръхчувствителният тест за бременност е в състояние да улови първите молекули човешки хорион гонадотропин. Всичко това се случва на клетъчно ниво, невъзможно е да се погледне как протичат всички процеси..

Може да се предположи чисто теоретично - признаването на бременността е възможно след 3-та седмица, ако броите от началото на менструацията. След 2 седмици - овулация, още една седмица - за зачеване и напредване на яйцеклетката в матката, тоест от 3-та седмица с 28-дневен цикъл.

Следователно, ако бременността е 1 седмица, тестът вече ще покаже бременност. Но това се отнася за онези сонди, които реагират на най-малката концентрация. На опаковката трябва да пише „10 mME / ml“, това са тестове с най-чувствителните показатели на хормона на hCG.

Забележка: Ако искате да знаете за „интересното“ положение, преди да има забавяне, потърсете в аптеката индикатора за чувствителност на теста. Когато купувате система за тестове, разберете дали този тест ще покаже резултат на 4 седмици от бременността.

Няма смисъл да се използват тестове в средата на цикъла, колкото и свръхчувствителни да са те. Незащитеният полов акт по време на овулация е причина да следите внимателно своето благосъстояние, тъй като вероятността от оплождане е голяма.

Ултра чувствителен тест показател седмица преди менструация ще покаже бременност, но е по-добре да се изясни това два пъти - има фалшиво положителни резултати. Възможно е и фалшиво отрицание, но повече за това в друга статия..

Наличието на hCG в кръвта трябва да бъде потвърдено чрез лабораторен анализ, успешно оформена бременност - ултразвук. Независимо дали ще бъде дългоочаквано дете или голяма изненада, във всеки случай пожелаваме да не бъдете измамени с резултата от теста!

Преглед на цените за тестове за бременност. Струва ли си да се надплаща?

Съвременните жени, които търсят оптимален тест за бременност, могат да се сблъскат с големи трудности - изборът на такива продукти е голям, има различни модификации, а цените се различават десетократно. Как и какво съставляват разходите за тестови диагностични системи, които са по-скъпи и дали трябва да надплатите, тази статия ще разкаже.

Сортове и цена

Има няколко поколения тестове. Колкото по-ново е устройството за самодиагностика на бременността у дома, толкова по-скъпо е..

Първо поколение

Най-рентабилно е устройството от първо поколение. Това трябва да включва ленти с ленти. Изборът на тези най-прости тестови тела е много разнообразен. Има ленти на цена от 17-25 рубли за брой. Те включват тестове "Вяра", "Ева" и редица други. Има по-скъпи ленти - до 75 рубли на брой и малко по-скъпи. Тези продукти са представени главно от световноизвестни марки като Frautest, Evitest.

Плюсовете на тестовите системи от първо поколение са, че те са лесни за използване и достъпни. В тях няма нищо сложно: изваждате лента, потапяте я в събраната урина и след определеното време оценявате резултата. Една лента - няма бременност, две ленти - има бременност.

Недостатъците са, че лентите, според прегледите, често се заблуждават, дават фалшиви резултати, често показват съмнителни резултати, което може да бъде трудно за една жена да интерпретира правилно веднага. Такива тестове изискват предварителна суматоха и подготовка - урината трябва да бъде събрана, в противен случай няма да можете да диагностицирате.

Всички тестове от първо поколение са за еднократна употреба. Лентата трябва да се изхвърли след употреба. Ако трябва да повторите тестването, ще трябва да използвате ново.

Второ поколение

Тестовите системи от второ поколение включват тестове за бременност на таблетки или касети. Те представляват пластмасов калъф, вътре в който е скрита лента с реагент, по-широка от лентата. Цената на този дизайн е по-висока от цената на конвенционалните ленти. Това е разбираемо - тяхното производство е малко по-скъпо от гледна точка на разходите. Средно цената за модификация на таблет е от порядъка на 200 рубли.

Предимствата на такива продукти са, че са удобни за използване, те са по-хигиенични и се считат за по-точни от конвенционалните ленти. Самият дизайн допринася за точността - лентата е добре защитена от външни влияния.

Недостатъкът е, че урината трябва да се събира отново. Разбира се, много производители се увериха, че чашата за събиране на урина е включена, но никой не отменя самата процедура. След събиране със специална пипета, която също е включена в комплекта, урината се нанася на няколко капки в специален прозорец на тялото и след определеното време се оценява резултатът.

Тестовете с плочи или касети също са за еднократна употреба и не са предназначени за повторна употреба..

Трето поколение

Това са мастилено-струйни устройства. Не е нужно да събират урина, да я заравят някъде или да я спускат. Достатъчно е само да поставите върха на кутията под струята урина по време на уриниране и след 3-5 минути резултатът ще се появи в специален прозорец. Цената започва от 250 рубли и нагоре.

Плюсове - диагностиката не изисква много време, тя може да се извърши, като цяло, далеч от дома, където е удобно за самата жена, например в тоалетната на работа или в университета. Тестът е хигиеничен и диагнозата е много проста. Мастилено-струйните тестове почти никога не дават съмнителни резултати и затова днес те се считат за най-точни..

Минуси - цената е твърде висока за такъв продукт, особено като се има предвид, че диагностичната система също е за еднократна употреба и не може да се използва повторно.

Четвърто поколение

Това е единствен по рода си цифров електронен цифров тест Clearblue. Той действа като мастилено-струен и следователно самата процедура за тестване е много проста и ясна. Уредът не показва никакви втори ивици, той изписва думите - "Бременна" или "Не е бременна". И също така се произвежда устройство, което показва гестационната възраст в седмици. Това е най-скъпата тестова система, съществуваща днес. Цената започва от 390 рубли.

Плюсът е, че продуктът е за многократна употреба, комплектът включва 2 дузини накрайници, по един за всеки тест.

Недостатъците са високата цена на тестовата система с посочване на периода. В същото време с термина на бременността тестът често се заблуждава, тъй като го определя по-скоро условно, приблизително.

Какво общо?

Може да изглежда странно, но всички тестове, независимо от конкретното име, са много сходни. Те имат един и същ принцип на действие. Изводът е, че специален химически реагент, прилаган от производителите към устройство за самодиагностика, определя молекулите на специален хормон в урината, който се нарича хорион. HCG се произвежда активно, след като ембрионът е прикрепен към маточната кухина, тоест той се имплантира в ендометриума.

Това обикновено се случва седмица след действителното зачеване. И след това хорионните вили произвеждат необходимия хормон, така че жълтото тяло на яйчника да продължи да функционира, произвеждайки прогестерон. Прогестеронът ще осигури ранна бременност. До края на първия триместър формираната плацента ще поеме хормоналната функция.

Нивото на hCG се повишава постепенно. Първо в кръвта, а след това и в урината. На всеки два дни количественият показател на хормона приблизително се удвоява от първоначалното ниво. Неговото присъствие в течността, секретирана от бъбреците, е способно да улавя реагент, към който се добавят антитела към хорион гонадотропен хормон.

Ако такава реакция възникне при излагане на урина, тогава тест устройство от всякакъв дизайн дава положителен резултат. Ако няма реакция, резултатът от теста ще бъде отрицателен..

От тази гледна точка няма разлика между скъпи тестове от известни марки и световни производители и евтини ленти с неизвестни имена..

Какви са разликите?

Единствената разлика между тестовете е тяхната чувствителност. Производителите използват различни реактиви, има известни разлики в самата производствена технология и поради това някои устройства могат да улавят хормона в урината възможно най-рано, докато други се нуждаят от повече време, за да разпознаят наличието на молекули на активното вещество в урината.

Тестовете за свръхчувствителност са подходящи за най-ранната диагноза. Те са в състояние да определят hCG в количество от 5-7 до 15 mIU / ml. Това количество обикновено вече е достигнато 2-3 дни преди началото на закъснението на следващата менструация. Следователно за жените, които със сигурност смятат за необходимо да разберат дали зачеването е настъпило, дори преди закъснението, именно свръхчувствителните тестове са предпочитаният избор.

Повечето диагностични устройства, включително опциите „лукс“, имат чувствителност от 25 mIU / ml и тяхното използване е разумно само след настъпване на забавяне на менструацията..

Прави впечатление, че самата характеристика на чувствителността по никакъв начин не оставя отпечатък върху ценовата категория. Има модели с висока чувствителност в линията на евтини тестови системи, има тестове с висока чувствителност в скъпи марки. В по-голяма степен цената не зависи от чувствителността, както мислят някои, а от други фактори..

Основният ценови фактор за тази продуктова категория е името. Ако дадена марка е широко известна, тогава нейният продукт ще бъде по-скъп от продукта на малко известни производители. На второ място са дизайнът и модификацията. Например мастиленоструйните модели на Frautest и системите с подобно действие Clearblue се различават значително по цена и само защото Clearblue обръща повече внимание на дизайна на кутията, държача, опаковката..

Колко продукти са необходими?

За да разберете кои продукти от коя ценова категория са подходящи за вас, трябва ясно да разберете колко от тях може да ви трябват. Ако една жена започне да тества няколко дни преди началото на закъснението на следващата менструация, за нея е важно да наблюдава динамиката, тоест може да отнеме до 7-9 теста и тогава твърде скъпите системи могат буквално да развалят семейния бюджет.

Ако забавянето вече е започнало, тогава не трябва да купувате голям брой диагностични системи, само една от най-евтините ленти може да е достатъчна, за да установи факта на бременността.

 • След закъснение при жените в урината присъства голямо количество хорион хормон и ленти с всякаква чувствителност ще могат да открият наличието на молекули вещества.
 • Има отлични опции, които са доста достъпни за жени с всякакви доходи - така наречените двойни тестове. Това са две еднакви прости ивици в една опаковка. Единият се диагностицира, вторият - ако е необходимо, се потвърждава или опровергава. Двойното за цената винаги е по-добро от закупуването на две отделни ленти.

Какво да вземете предвид при избора?

Тъй като няма съществена разлика в принципа на работа между скъпи и евтини тестови системи, при избора трябва да обърнете внимание дори не на цената, а на определени подробности, които ще улеснят вашата диагноза и ще ви помогнат да получите най-точните резултати..

 • Преди закъснението е по-добре да изберете евтини лентички, от които можете да закупите около дузина за триста рубли. Много жени предпочитат ленти от различни производители. И в това има някакъв здрав разум, тъй като лентите от една партида може да са дефектни. Основното изискване е високият праг на чувствителност на тестовата система. Моля, обърнете внимание, че опаковката или инструкциите трябва да посочват, че тестът има чувствителност от 5,5 до 15 mIU / ml.
 • След началото на закъснението изберете всяка чувствителност. Тя вече не играе съществена роля. Не се изискват големи количества.

Не забравяйте да прецените срока на годност. Това е важно, тъй като химическият реагент може да загуби свойствата си след определения период. И също така определете колко важна е използваемостта за вас..

Ако няма нужда да правите тест в тоалетната по време на работа, можете спокойно да вземете лента, версия на касета. Ако се предполага, че тестът ще се прави на бягане, а не в домашната тоалетна, тогава е по-добре да изберете модели, които не изискват събиране на урина - струен или дигитален за многократна употреба.

Трябва ли да избера скъпо?

Трудно е да се отговори еднозначно на въпроса дали си струва да се надплаща за скъпи тестове. Това не означава, че те се различават твърде много от евтината точност. Той е във всички тестове, според експерти, на ниво от 95%. Обещаните на потребителя 99% не са нищо повече от маркетингов трик, само един тип диагноза има такава точност - кръвен тест за hCG, но този анализ се извършва изключително в медицински центрове и клиники в лаборатория от квалифицирани специалисти.

Скъпите тестове са по-скоро модни изявления. Ако искате да представите теста на половинката или партньора си в красива кутия с лък, за да отпразнувате по специален начин настъпването на събитие, което е важно и за двама ви, тогава трябва да помислите дали тестът да изглежда красив и естетически приятен. Тук са важни красив калъф, яснота на резултатите, дизайн. Този тест ще остане с вас за дълъг спомен..

Ако това не играе съществена роля и всичко, което една жена иска, е да установи дали е бременна или не, тогава ще направи най-евтината лента-лента, чиято цена е десет пъти по-ниска от цената на скъп тест.

Цифровият тест за многократна употреба е отлично решение за двойка, която се подлага на лечение на плодовитост и се опитва да зачене бебе от дълго време. Ако изчислите колко пари харчи такава жена за закупуване на различни тестове всеки месец, тогава ще бъде много по-изгодно да вземете едно за многократно използване и да проведете до двадесет прегледа с него..

Тъй като системата за тестване е много индивидуално нещо, няма универсални съвети за избора. Всичко зависи от личните предпочитания. Някои хора правят избор въз основа на онлайн отзиви.

За тях бързаме да ви информираме - всеки тест има своите фенове и противници, тъй като скъпите тестове също могат да бъдат грешни..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца