В ежедневната суматоха на новородено бебе кърмачките рядко планират да видят две ленти на тест за бременност. В крайна сметка, често все още няма менструация по време на периода на хранене, а тялото, изглежда, все още не се е възстановило от скорошно раждане. Но на практика всичко се случва по различен начин, така че второто зачеване по време на лактацията е доста често явление. Като правило, дори докато чакат бебе на курсове по кърмене, бъдещите майки са предупредени за правилата за контрацепция, както и за това как да идентифицират бременността по време на кърмене.

Възможно ли е да забременеете с hv без менструация

Началото на менструацията след раждането при всяка жена се случва навреме и зависи от няколко причини:

 • за това как е родено бебето - чрез цезарово сечение или по естествен път;
 • от индивидуалните хормонални характеристики на жената;
 • за естеството на репродуктивната функция на женското тяло;
 • от режим на кърмене.

При стабилно и правилно хранене лактационният период за повечето жени преминава без менструация. Но понякога, когато майката поставя бебето на гърдата, спазвайки някакъв график на хранене или на голям интервал, първата менструация може да мине още няколко седмици след раждането. Но и в двата случая остава възможността да забременеете с HV - независимо дали кърмачката има менструация или не. Всъщност за зачеването на малък организъм е необходима преди всичко овулацията, която може да бъде непосредствено преди началото на менструацията. Следователно, ако менструацията все още не е започнала, може да настъпи овулация, което означава, че вероятността за зачеване остава..

Симптоми на бременност с hv

Ако бременността все пак е започнала, тогава е необходимо да се идентифицира този факт още с появата на първите симптоми, което често е много трудно да се направи, тъй като признаците на бременност с HV често съвпадат с проявата на хормонални промени в тялото. В допълнение, почти всички кърмещи жени често се оплакват от умора, липса на сън или общо физическо заболяване. Предвестниците на многократно раждане изглеждат просто така - сънливо състояние, чести промени в настроението, главоболие, а вкусът на любимите ви ястия привлича все по-малко всеки ден..

Признаците на токсичност и гадене обаче са по-склонни да потвърдят бременността, отколкото умората. Към първите симптоми се добавя честото желание за уриниране. Но е възможно втората бременност да бъде напълно различна от първата. Известната токсикоза в ранните етапи на първата бременност може да не се появи през втората. Прекомерното наддаване на тегло и подуване може да се появи само в случай на второ дете и да не притеснява майката по никакъв начин през първите девет месеца на чакане.

Самото първо дете може да свидетелства за нова бременност с пазачи. Обикновено многократното зачеване засяга вкуса на кърмата и бебето, усещайки това, отказва да кърми..

Рязката промяна в самото мляко (неговата консистенция или обем) също показва възможно оплождане, тъй като тялото изразходва тези сили върху нов плод. Гърдите също могат да предложат закупуване на тест: обезцветяване на ореолите, свръхчувствителност на зърната при контакт и подути млечни жлези - тези признаци също показват раждането на нов живот.

Ще покаже ли тестът бременност по време на кърмене?

Тестът за бременност потвърждава факта на зачеването въз основа на хормона hCG, който се образува в тялото на жената от първия ден. Характерна промяна в цвета на ивиците на теста показва резултата вече на седмична база. Но понякога тестът може да бъде грешен, което няма нищо общо с лактацията. Пролактинът е отговорен за производството на мляко и съвсем различен хормон говори за зачеването, така че ако има бременност, тестът ще го покаже с голяма степен на вероятност.

Тестът може да покаже неправилен резултат, ако жената е имала късна овулация или цикълът все още не е станал редовен. След това при най-малкото съмнение трябва да се направи втори тест след една седмица - концентрацията на хормона ще се увеличи и резултатът ще бъде по-надежден.

В случай, че менструалният цикъл вече е стабилен, но тестът все още не потвърждава забавяне от повече от две седмици, скоро трябва да се свържете с вашия гинеколог. Може би в тялото се развива патологичен процес. Освен това тест, направен вечер, може да покаже неправилен резултат. За точно потвърждение на бременността си струва да използвате урина, събрана сутрин..

Възможно ли е да кърмите по време на бременност

Раждането на времето може да бъде планирано или не. Във всеки случай жената с повтаряща се бременност може да се сблъска със ситуация, при която първородният все още е кърмен, но в тялото вече се ражда нов живот. Тогава въпросът за полезността на охраната възниква сам по себе си. Физиологично бременната жена не е в опасност при кърмене и нищо не застрашава бебето и нероденото дете. Но има ситуации, при които е необходимо да се спре кърменето, например, ако:

 • поради променения вкус на млякото, самото бебе се отстранява от гърдите на майката;
 • появата на токсикоза провокира гаф рефлекс при бебе;
 • подуването на млечните жлези е придружено от болка с hv;
 • млякото „изгаря“, когато настъпи бременност.

Ограничения за охраната могат да възникнат в резултат на медицинско заключение, ако:

 • кърменето провокира болка в матката;
 • появява се кърваво отделяне;
 • рязко намаляване на теглото при кърмачка и в същото време бременна жена;
 • в историята на предишни бременности майката вече е претърпяла преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Често кърмещата майка буквално се "забива в ъгъла", размишлявайки върху предимствата на пазачите по време на бременност, като взема предвид съветите на приятелите си, които изобщо не са хранили детето си. Така че, можете да чуете, че кърменето може да провокира загубата на бебе. Тъй като производството на кърма става под действието на окситоцин и е придружено от свиване на матката. Но за развитието на бременността в женското тяло е отговорен прогестеронът, чиито основни функции до 20-та седмица на бременността не пречат нито на окситоцина, нито на натоварването на матката. И ако лактацията на майката не се промени и процесът винаги е редовен, тогава производството на окситоцин е минимално. И в такова количество не представлява опасност за плода..

Отбиването на бебето от майчината гърда по време на бременност или поддържането на лактацията е резултат от балансирано решение от самата майка. Ако здравето на жената й позволява да роди второ дете, без да спре да храни първото, тогава може да няма причина за отказ на пазачите. В крайна сметка процентът на спонтанни аборти и други негативни последици по време на бременност на gv по никакъв начин не показва, че е виновно кърменето. Основното е да забележите навреме признаците на нова бременност, да се храните правилно и да си почивате много, тъй като носенето на плод и паралелното кърмене създават много голямо натоварване върху тялото на жената.

Работи ли тестът за бременност при кърмене?

Съдържанието на статията

 • Работи ли тестът за бременност при кърмене?
 • Как да забременея, докато кърмя
 • Как да забременея, докато кърмя

Не може да се изключи вероятността от бременност по време на кърмене. Методът на лактационна аменорея ефективно предпазва жената от бременност само през първите шест месеца и само ако се спазват всички правила за кърмене. Ако нивото на пролактин в кръвта падне, тогава е възможна овулация, което означава бременност.
Противно на стереотипите, кърменето не влияе върху точността на теста. Факт е, че лактацията се контролира от пролактин, който е отговорен за производството на мляко, и окситоцин, който осигурява неговата наличност. По време на бременност хормонът hCG присъства в тялото на жената.

Тестът за бременност измерва нивата на hCG

HCG след раждане и аборт

Нивата на hCG след раждането могат да останат достатъчно високи, за да се открият в кръвта и урината до 3 седмици след раждането и до 2 дни след аборт. Ако тестът е положителен 2 дни след аборта, най-вероятно абортът не е извършен до края и феталното яйце остава в маточната кухина, това се случва и при многоплодна бременност, когато след аборт в матката има един жив ембрион.

Ако кърмачка вече е започнала менструация и е имало закъснение и тестът показва отрицателен резултат, тестът трябва да се повтори след 2-3 дни. Овулацията може да е настъпила към края на менструалния цикъл и следователно нивото на hCG все още не е достатъчно високо. Именно с това се свързват фалшиво отрицателните резултати от теста, а не с ефекта на хормоните за кърмене върху нивото на hCG. Друга причина за фалшиво отрицателен тест е неправилното събиране на урина - необходимо е да се използва сутрешната първа порция урина, тъй като в нея нивото на hCG е доста високо. Повторете теста няколко дни по-късно. Ако вашият менструален цикъл вече се е възстановил, но планираният период не е настъпил след 2 седмици, посетете Вашия лекар. Положителна точност на теста ─ 99%, отрицателна проба ─ 90% точност.

Ако жената не планира да роди дете, е необходима надеждна и адекватна контрацепция, лактационният метод на контрацепция може да се препоръча само на онези двойки, които не са против времето в семейството и когато настъпи бременност, тя ще бъде спасена, доносена, а бебето е желано и очаквано.

Признаци на бременност при кърмене

Признаци на бременност с хепатит В

Новите бременности по време на кърмене не са необичайни. Смята се, че е невъзможно да забременеете по време на кърмене, но на практика се оказва много просто. И ако плановете ви не включват деца на същата възраст, трябва да помислите предварително за контрацепцията и да знаете признаците на бременност при кърмене без менструация..

1. Токсикоза. Може да се изрази не само със силно гадене и повръщане, но и с киселини, отхвърляне на някои вкусове, миризми.

2. Силен неразумен метеоризъм вечер. Коремът изглежда увеличен и стегнат. Това е особено забележимо при майките, които са родили повече от едно дете и ако не е минало много време след раждането, тоест коремната стена все още не е имала време да се укрепи.

3. Рисуващи болки в долната част на корема. Това е така наречената хипертоничност на матката. По време на кърмене, ако менструалният цикъл не се е възстановил, матката е много спокойна, не болезнена. Ако все още нямаше менструация и стомахът някак странно се дърпа и дори този признак на бременност при кърмачка не е сам, двойката ще бъде изследвана.

4. Обилни воднисти вагинални секрети. При лактационна аменорея (без менструален цикъл при кърмене) изобщо няма вагинални секрети... Ако внезапно са се появили, това е причина да се мисли, че може да е настъпила овулация и след 2 седмици менструацията ще премине (ако бременността не е настъпила). Или вече е настъпила овулация, настъпило е зачеване и не се очакват критични дни в продължение на няколко месеца.

5. Кървави вагинални секрети, които се появяват само периодично и са твърде оскъдни, за да се считат за менструация. Ако има такива признаци на бременност с хепатит В и липса на менструация, те могат да се разглеждат като ясен симптом на заплахата от прекратяване. Отиди на лекар.
И също така, зацапване се случва с ендометриални полипи, ендометриоза, хиперплазия и други заболявания на матката. Всички те се нуждаят от внимание.

6. В средата на корема започна да се появява ивица. Това е забележимо за онези жени, чиито ивици вече са изчезнали след предишната бременност. Въпреки че понякога започва да се проявява малко без бременност, във втората фаза на цикъла, когато производството на хормона прогестерон се увеличава.

7. Тежка умора, сънливост. Много типично за първия триместър. Освен това умората не е мотивирана.

8. Леко болезнено и често уриниране по време на нормален анализ на урината. Още през първите 2-3 седмици от бременността мама може да ходи до тоалетна до пет пъти през нощта. По този начин прогестеронът действа върху пикочния мехур, отпускайки го.

9. Повишена базална температура. По време на бременност температурата в ректума надвишава 37 градуса. Отвъд болестта. Температурата се измерва ректално, сутрин, преди да станете от леглото.

10. Поява на акне. Не само по лицето. Мнозина развиват червено акне на гърба си.

11. Изтръпване в яйчника. Обикновено от страната, където е настъпила овулацията. Там се образува жълто тяло или киста на жълтото тяло, което понякога причинява такива усещания.

Ще покаже ли тестът бременност по време на кърмене?

Тест лентите съдържат реактиви, които започват да се появяват на повърхността на диагностичния агент, когато върху него попадне специално вещество - хорион гонадотропин, хормон, образуван от първите дни на бременността.

За жени, които са сексуално активни по време на лактация с невъзстановен менструален цикъл или нередовна менструация, което също не е необичайно при кърмене, препоръчително е да се правят тестове веднъж месечно. В крайна сметка бременността без признаци по време на кърмене не е необичайна. Оставете сами да решите, че при никакви обстоятелства няма да прекъснете бременността, дори и да дойде непланирано, по-добре е да научите за този факт възможно най-рано. Най-малко, за да започне незабавно да приема фолиева киселина, липсата на която заплашва ембриона с най-тежките малформации.

За да получите надежден резултат веднага, купете тест за висока чувствителност, който е много търсен. Те включват "Evitest" от тези, които са по-скъпи, и "Bishur" - бюджетен вариант.

Как да предотвратим бременност по време на кърмене

Тъй като непланираното зачеване може да настъпи още 1,5-2 месеца след раждането, лекарите съветват всички полово активни майки да се грижат за контрацепцията.

Вътрематочно устройство може да се постави 2-3 месеца след раждането. При условие, че няма възпалителен процес в матката. По този начин можете практически да забравите за контрацепцията в продължение на 5 години, докато в матката има спирала.

Ако няма желание да поставите спиралата, можете да използвате спермициди или презервативи.

Е, съвременните гинеколози предлагат по-надежден начин - хормонални контрацептивни хапчета. Конвенционалните хапчета, наречени комбинирани хапчета, които съдържат както прогестерон, така и естроген, могат да намалят лактацията. Затова се предлага добра алтернатива - хапчета, които не съдържат естроген. Наричат ​​ги още мини-напитки. Най-популярни са "Laktinet" и оригиналното лекарство - "Charosetta".

Инструкциите за хапчетата казват, че те трябва да се приемат от първия ден на менструалния цикъл. Но какво, ако няма период? След това трябва да отидете на лекар, така че той да изследва матката и да даде да вземе хапчетата. След това направете тест, за всеки случай (трудно е да се изключи краткотрайна бременност чрез гинекологичен преглед) и започнете да приемате контрацептив на всеки избран ден. Когато приемате контрацептив, може да се появи кърваво отделяне от влагалището. Или продължават да отсъстват. Няма значение, няма значение.

След като бебето се запознае с допълнителни храни, можете да преминете към комбинирани лекарства. Те обикновено се понасят по-добре от организма и имат по-малко странични ефекти..

И все пак, има метод за лактационна аменорея, за който лекарите знаят. Така че възможно ли е да забременеете, докато кърмите през първите месеци след раждането? Не препоръчваме да проверявате това на собствен опит. Е, на практика гинеколозите често виждат жени, които нямат менструация дори по-късно от една година след раждането. Това се случва, ако детето е много активно денонощно кърмене..

Но не забравяйте, че бременността при кърмене може да е преди първия следродилен период. Не рискувайте.

Признаци на бременност при кърмене

Много жени са сигурни, че докато кърмят и няма периоди, шансът да забременеете отново е нулев. Това обаче не е така, тъй като способността за възпроизвеждане на потомство се възстановява в рамките на 2 - 3 месеца след раждането (при 5% от жените дори по-рано). Следователно си струва да помислите предварително за средствата за защита. В края на краищата се препоръчва да се мисли за деца само 2 години след първата бременност. През този период тялото на жената има време да се възстанови от стреса..

Обикновено се използват специални тестове за откриване на бременност у дома. Тези биохимични системи дават възможност да се определи положението на жената въз основа на откриването на концентрацията на hCG (човешки хорион гонадотропин). Надеждността на тестовете достига 95 - 98%. Много жени се интересуват от въпроса колко точни са резултатите от теста, извършен по време на кърмене, и по какви признаци може да се открие бременност. Това е, което ще бъде обсъдено по-нататък..

Риск от зачеване с хепатит В

Хората са много по-склонни да забременеят с лактация, отколкото животните. Женската не овулира, докато не нахрани децата. Дори хуманоидните примати не могат да забременеят отново, докато бебето остарее. При хората плодовитостта (способността за зачеване) не зависи от цикличните процеси в природата, те трябва да го регулират независимо.

Повторната бременност по време на кърмене може да настъпи при следните обстоятелства:

 • Бебето е на комбинирано хранене, тоест яде майчино мляко и адаптирано мляко.
 • Новороденото често прескача нощното хранене.
 • Когато се храни по график, майката спазва диетата ясно.

Признаците на бременност при кърмене са същите като при нормално зачеване. Кърмещата майка обаче може да не ги забележи, докато се грижи за бебето..

Симптоми на бременност при кърмещи жени

Признаците на бременност при кърмещи жени често се бъркат с хранителни разстройства или нормална умора.

 • Токсикоза. Това е най-очевидният признак на непланирано зачеване. Жена страда от гадене, изригване на повръщане, изгаряне зад гръдната кост, отвращение към остри вкусове и миризми.
 • Метеоризъм вечер. Коремът се увеличава, става плътен, ръмжи, отделят се газове. Този симптом е типичен за жени, които са родили две или повече деца, малко време е минало след раждането и коремната стена все още не е укрепена.
 • Дискомфорт в долната част на корема. Така се проявява повишеният тонус на матката. При НВ, ако цикълът все още не се е възстановил, матката по никакъв начин не се проявява. Ако все още не сте имали менструация и има дърпаща болка (ако този симптом е добавен от други), тогава трябва да се свържете с гинеколог.
 • Силно водно отделяне. При лактация и липса на менструация няма вагинални секрети. Подобни симптоми могат да се появят, ако настъпи овулация. Тогава настъпва бременност или менструацията може да мине след 14 дни, ако не е настъпило зачеване.
 • Оскъдно отделяне, смесено с кръв. Ако този симптом се комбинира с други и няма менструация, тогава съществува риск от спонтанен аборт. След това трябва да посетите лекар. Подобен симптом се проявява чрез доброкачествени образувания върху ендометриума (вътрешния слой на матката), ендометриоза (пролиферация на жлезистата тъкан на матката) и др..
 • В средата на корема се появява тъмна ивица. Този знак показва, че жената е забременяла или концентрацията на прогестерон в тялото се е увеличила по други причини..
 • Повишена умора, сънливост. Подобно състояние се случва преди 13-та седмица от бременността..
 • Често изпразване на пикочния мехур, дискомфорт по време на този процес. По този начин се проявява и ефектът на прогестерона, след което една жена посещава тоалетната около 5 пъти на нощ.
 • Базалната температура се повишава. Температурата в ректума е по-висока от 37 °, докато жената не е болна. Измерете го сутрин, ректално.
 • Акне. Под въздействието на хормони се появяват червени пъпки по лицето и гърба.
 • Болка в яйчниците. Усещането за изтръпване се появява в яйчника, където е настъпила овулация.
 • Увеличаване на бюста. Млечните жлези стават по-плътни, възниква болка.
 • Липса на менструация. Менструацията може да отсъства през целия период на кърмене..

Освен това някои жени изпитват болки в долната част на гърба, които отдават на грижите за новороденото. Достатъчно лесно е за майките да не забелязват гадене, повишена сънливост.

Тест за бременност за НВ

Както бе споменато по-рано, бременността по време на кърмене може да се определи с тест ленти. Те съдържат реактиви, които се проявяват, когато hCG (хормон, който се произвежда от първите дни на бременността) попадне на повърхността му. Две ивици се появяват 7 - 10 дни след оплождането на яйцето.

Кърмещите жени, които редовно се включват в интимни връзки (ако менструалният цикъл все още не се е възстановил или менструацията е нередовна), се препоръчва да правят тест веднъж на 2 до 4 седмици. Това е необходимо, тъй като често при НВ характерните симптоми не се появяват или не са изразени, поради което жената просто не ги забелязва.

Ако майката е решила да запази бременността, тогава е по-добре тя да разбере за положението си възможно най-рано. В крайна сметка повтарящата се бременност е опасна не само за майката, но и за плода. За да се предотвратят тежки малформации, жената се препоръчва да приема лекарства с фолиева киселина.

Често тестът показва грешен резултат. Много майки вярват, че това се дължи на хормонални промени в хепатит В. Различните хормони обаче регулират бременността и кърменето. Пролактинът се секретира по време на лактация, а по време на зачеването процесът се контролира от hCG, на който тест лентата реагира. Въз основа на това GW не влияе на резултатите от теста..

Концентрацията на хорион гонадотропин по време на бременност наистина се увеличава, но така се държи през първите 3 седмици. Ако по време на лактацията менструацията е започнала и има закъснение и тестът показва отрицателен резултат, тогава трябва да се повтори след една седмица. Това се дължи на факта, че овулацията дойде късно и концентрацията на hCG не достигна желаното ниво. Друг вариант - менструалният цикъл просто още не се е нормализирал..

Ако цикълът се е възстановил, резултатът е отрицателен и забавянето продължава повече от 14 дни, тогава трябва да посетите гинеколога. Така че някаква патология може да се прояви. Фалшиво отрицателен резултат се дължи на неправилно събиране на урина. За анализ се препоръчва да се събира точно сутрешна урина, която съдържа високо ниво на hCG. За да получите точен резултат, се препоръчва да закупите тестове с висока чувствителност: Evitest, Bishur и др..

Превенция на повторна бременност

Вероятността за оплождане на яйцеклетка се увеличава 1,5 - 2 месеца след раждането. Ето защо майките, които са сексуално активни, се препоръчват да използват контрацептиви. За повече информация относно възможните методи за контрацепция можете да прочетете връзката https://vskormi.ru/mama/zaderzhka-mesyachnyh/.

След 8 до 12 седмици на жените е разрешено да поставят вътрематочно устройство (ако няма възпалителни заболявания на матката). Тези устройства предпазват от непланирана бременност в продължение на 5 години. Освен това за тази цел се използват спермициди (химически контрацептиви) или презервативи..

Можете да предотвратите нежелана бременност с хормонални контрацептиви. Тези лекарства обаче съдържат прогестерон и естроген, които инхибират лактацията. Добър заместител на комбинираните продукти - мини-хапчета, които не съдържат естроген. Lactinet и Charosetta често се предписват на кърмещи жени.

Според инструкциите за мини-напитката, таблетките се приемат през първия ден от цикъла. Но ако няма менструация, тогава си струва да бъдете прегледани от гинеколог. След това трябва да проведете тест, ако няма бременност, тогава лекарството се приема всеки ден. След като детето премине към смесена диета, майката може да приема комбинираните лекарства. Те обикновено се понасят от организма и рядко провокират негативни явления..

По този начин вероятността да забременеете по време на кърмене е доста висока, особено ако жената пропуска нощно хранене или новороденото е смесено хранене. Ако кърмещата майка е възобновила сексуалната активност, тя трябва да избере най-подходящите контрацептиви. Лекуващият лекар ще помогне за това, а тестът за бременност при кърмене ще помогне да се определи позицията на новородената майка..

Признаци на бременност при кърмеща жена - ще покаже ли тестът бременност?

Екип от професионалисти в различни области

Проверено от експерти

Цялото медицинско съдържание на списание Colady.ru е написано и прегледано от екип от експерти с медицинско образование, за да се гарантира точността на информацията, представена в статиите.

Ние свързваме само академични изследователски институции, СЗО, авторитетни източници и изследвания с отворен код.

Информацията в нашите статии НЕ е медицински съвет и НЕ е заместител на търсенето на специалист.

Време за четене: 6 минути

Допреди няколко десетилетия кърменето се смяташе за отличен метод за контрацепция. Жените продължават лактацията, вярвайки, че това ще помогне за предотвратяване на бременност. Въпреки това, за да бъде този метод достатъчно ефективен, определени условия трябва да бъдат изпълнени безусловно. Следователно, след като бебето достигне 6 месеца, твърдението, че кърменето е отличен метод за контрацепция, се превръща в мит..

В тази статия ще отговорим на въпроса защо това се случва и как да не пропуснем първите признаци на бременност по време на кърмене..

Съдържанието на статията:

Лактационна аменорея и нейният механизъм

Пролактинът, хормон, отговорен за секрецията на мляко, има ефект върху тялото на жената, който не й позволява да забременее. Освобождаването на този хормон се случва на вълни, като реакция на хранене на бебето и последващо изпразване на гърдата..

Ето защо през първите седмици след раждането нивото на пролактин е максимално високо, но с течение на времето намалява. Ако жената не прилага бебето достатъчно често на гърдата си, тогава следващата порция хормон може да не е достатъчна, за да блокира структурите на репродуктивната система, които са отговорни за узряването на яйцеклетката (яйчниците и хипофизната жлеза).

С въвеждането на допълнителни напитки или храна в диетата на детето нивото на пролактин намалява, тъй като детето започва да се привързва по-рядко и за по-кратко време към гърдата. Продължителността и честотата на сученето за ефективно блокиране на плодовитостта се определя индивидуално.

Има обаче общи принципи, чрез които можете да забавите овулацията и менструацията..

За ефективното използване на лактационна аменорея като метод за контрацепция е важно да се гарантира, че са изпълнени едновременно следните три условия:

 • След раждането жената никога не е имала менструация..
 • Бебето се храни изключително с кърма при поискване без добавки и добавки с адаптирано мляко. Максималният интервал между ежедневните хранения трябва да бъде не повече от 4 часа, а между нощните хранения - не повече от 6.
 • Не са изминали повече от 6 месеца от раждането на бебето.

Ако са изпълнени всички условия на лактация, които подкрепят аменореята, майката може да разчита на постоянно високо ниво на пролактин, за да гарантира 98% защита срещу непланирана бременност. Бременността по време на кърмене е възможна дори при правилно хранене на детето, тъй като индивидуалните характеристики на тялото могат да допринесат за колебания в нивото на хормоните, които ще допринесат за узряването на яйцеклетката и началото на бременността.

Ако не искате да забременеете, тогава е най-добре да използвате комбинация от LAM и други методи за контрацепция, които лекарят може да избере индивидуално..

Признаци на бременност по време на кърмене

Ако жената кърми бебето си, но менструалният й цикъл вече се е подобрил, тогава признаците на бременност, които се появяват по време на кърмене, ще й бъдат познати: забавена менструация, обща слабост, гадене и остра реакция на определени храни и миризми. Как обаче да разберем, че жената е бременна, ако не е имало менструация след раждането на детето?

Най-изразеният признак от страна на промените в работата на тялото е промяна в количеството и качеството на кърмата, причинени от хормонални промени. Повечето майки забелязват, че има по-малко мляко и според реакцията на детето те забелязват промяна във вкуса му, тъй като то започва вяло да суче по гърдите - или дори отказва да яде. Също така формата на гърдата се променя визуално, което обикновено се увеличава и подува осезаемо по време на притока на мляко..

Положителният тест за бременност е надежден признак за зачеване. Използването на този бърз метод у дома ще ви помогне да потвърдите повишаване на нивата на hCG, независимо от наличието или отсъствието на лактация..

Освен това жената може да посети гинеколог, който ще потвърди факта на бременността по време на прегледа и ултразвука.

Първите симптоми на бременност по време на кърмене

Доста трудно е да се определи началото на бременността по субективни чувства. Класическите признаци, които се появяват след зачеването на дете, като правило са доста слабо изразени или са пренебрегнати от жената, тъй като те се отписват за възстановяване след миналото раждане.

Наистина, наличието на безсъние, безпокойство, прекомерна умора, гадене и болки в кръста може да е показателно за рехабилитация. И най-очевидният признак на бременност - липсата на менструация - е напълно невъзможен..

Следователно трябва да се обърне по-голямо внимание на следните симптоми:

 1. Появата на обща слабост и постоянно желание за почивка. Тази проява на бременност може да се отдаде на липсата на сън през нощта. Ако обаче една жена е забелязала, че е уморена повече от обикновено и след кратка почивка все още се чувства съкрушена, тогава е най-добре да използва тест за бременност..
 2. Повишено желание за уриниране. Това може да се дължи на едно от възпалителните заболявания на отделителната система или бременност. С развитието на плода тялото на жената реагира на този процес с увеличаване на притока на кръв, който има за цел да осигури на нероденото бебе всички хранителни вещества. Това провокира увеличаване на количеството урина. Ето защо ще бъде полезно да посетите гинеколог.
 3. Болезненост в млечните жлези. Чувството за дискомфорт може да бъде причинено не само от стагнацията на млякото, но и от началото на бременността. Промяната в нивото на прогестерон и естроген провокира развитието на болезнени усещания в млечната жлеза.
 4. Гадене сутрин. Този симптом може да се появи поради различни причини и повишаването на концентрацията на hCG в кръвта на жената е една от тях. Нивата на човешкия хорион гонадотропин се повишават с началото на бременността. Следователно използването на теста ще бъде информативно дори по време на кърмене..
 5. Детето отказва да кърми. Промените в хормоналните нива допринасят за сгъстяване на консистенцията на млякото и намаляване на количеството му. Ето защо в такава ситуация е най-добре да се консултирате с лекар, за да изясните причината за промените в предпочитанията на детето..

Бременност по време на кърмене: основните плюсове и минуси

Раждането на друго дете е радост за родителите. Всяка жена обаче трябва да е запозната както с положителните аспекти на бременността по време на хепатит В, така и с възможните рискове, които обещава..

Много по-лесно е да отглеждате метеорологични деца, отколкото малки деца с доста голяма възрастова разлика, тъй като те могат да спазват общия дневен режим. Освен това те могат да използват едни и същи играчки и имат общи интереси. Следователно ще бъде много по-лесно за родителите да се адаптират..

Потенциалните рискове включват:

 • Недостатъчно възстановяване на тялото на жената, тъй като това изисква поне две години. Новият плод може да не получи необходимите ресурси за пълен растеж и развитие..
 • Повишен риск от смърт на плода и лошо здраве.
 • Продължаващото кърмене допринася за свиване на матката, което може да доведе до спонтанен аборт.

Поддържането или прекратяването на непланирана бременност е въпрос единствено на бъдещите родители. Освен това, ако първата бременност протече без усложнения, тогава шансовете за раждане на второ дете без риск за собственото си здраве са съвсем реални..

Осем признака на бременност с хепатит В

Признаците на бременност по време на кърмене са трудни за откриване, особено в ранните етапи. Повечето кърмещи жени имат нестабилен менструален цикъл, а някои не. Понякога бъдещата майка научава за новата позиция още когато коремът расте и бебето започва да се движи. За да не влезете в бъркотия, трябва внимателно да наблюдавате вашето благосъстояние и за да предотвратите непланирана бременност, използвайте доказано защитно оборудване.

Вероятност за зачеване с хепатит В

Смята се, че кърменето и новата бременност са взаимно изключващи се понятия. Затова много двойки отказват контрацептиви и използват метода на лактационна аменорея. Всеки гинеколог ще каже, че този метод не е надежден, защото можете да забременеете дори при активно кърмене.

Физиологията на жените е проектирана по такъв начин, че веднага след раждането да настъпи радикална промяна в хормоналните нива. Хормонът пролактин насърчава производството на кърма. При повишен пролактин яйчниците спират да работят и ендометриумът не расте, което е придружено от липса на овулация и менструация.

Може да се заключи, че бременността по време на хранене е невъзможна, но това не е така. Трудно е да се предскаже как хормоналният фон ще реагира на ново състояние на тялото. Медицината познава много случаи, когато при ХС началото на овулацията доведе до зачеване. Половите жлези могат активно да започнат да работят в рамките на месец след раждането или „да спят“, преди да спре лактацията.

Вероятността от бременност след раждане се увеличава при условия:

 • хранене на час. За да се произведе пролактин в достатъчно количество, за да потисне работата на яйчниците, е необходимо да се прилага новороденото при поискване;
 • бебе суче залъгалка. В резултат на това бебето се нуждае от по-малко от гърдите на майката;
 • бебето е хранено по шише. Това води до постепенно намаляване на производството на мляко;
 • без нощно хранене. Този период е пикът на секрецията на хормони, които произвеждат лактация;
 • двойката не използва съвременни методи за контрацепция. За кърмещите жени има няколко метода за предотвратяване на бременност (презервативи, спирала, мини питие).

Първите признаци на бременност могат лесно да бъдат забелязани, ако слушате как се чувствате..

Признаци на бременност при кърмене без менструация

Лесно е да се подозира бременност с установен и редовен менструален цикъл. Със закъснение жената започва да се изслушва и забелязва други симптоми на оплождане. По време на GW обаче цикълът е нередовен. Следователно няма да е възможно да се разпознае ново състояние чрез забавяне на физиологичното отсъствие на менструация..

В ранните етапи някои жени от първите дни усещат нова позиция. Други определят промените в телата си по-близо до втория триместър. Ако има активно хранене и бременността не може да бъде определена със забавяне, струва си да се търсят други очевидни симптоми.

Възпалени зърна

Веднага след като оплодената клетка се имплантира в лигавичния слой на матката, започват хормонални промени. По тази причина зърната стават чувствителни и дори променят цвета си. По време на бременност с НВ е неприятно за жената да се храни. Ако по-рано сученето на бебето не е създавало неудобства, сега всяко докосване на зърната причинява болка.

При хепатит В бременността се проявява под формата на растеж на гърдите. Количеството мляко обаче не се увеличава. Възможно е да се подозира бременност по време на кърмене само на тази основа: чувствителни гърди и болезнени усещания при сучене.

Глад

Бременността по време на кърмене, както обикновено, може да бъде придружена от токсикоза. Ако при някои жени се проявява с гадене и сутрешно повръщане, то при други това е чувство на глад. Токсикозата при бъдещата майка възниква от образуването на токсични вещества, които се образуват по време на развитието на ембриона. В ранните етапи това състояние не предизвиква безпокойство сред лекарите, ако не води до изчерпване на организма..

Токсикозата по време на кърмене при много жени е придружена от желанието да се яде нещо необичайно. През първите месеци на кърмене новосформираната майка трябва да се придържа към специална диета и да изключи някои храни от диетата, така че бебето да не развие алергична реакция или колики. Ако по-рано подобни ограничения се понасяха спокойно, тогава след зачеването жаждата за солено или сладко става неустоима. Трябва да се отбележи, че не само бременността с кърмене е придружена от глад или, напротив, гадене. Тези симптоми могат да показват други аномалии в тялото..

Промяна в лактацията и поведението на бебето

По време на кърменето количеството произведено мляко съответства на нуждите на бебето. С порастването на бебето количеството на естествената храна се увеличава. Ако настъпи нова бременност, тогава неизбежно ще настъпи промяна в хормоналните нива. Нивото на пролактин ще намалее и количеството на прогестерона ще се увеличи. По тази причина количеството мляко може да намалее. Жената отбелязва, че гърдите й вече не се изливат както преди. Бебето трябва да суче дълго време, за да започне прилива. По време на бременност и кърмене майката може да забележи, че бебето е тревожно. Хлапето е ядосано, че не може да получи толкова храна, колкото иска, става хленчещо и по-често се отнася за гърдите.

Смята се, че вкусът на кърмата се променя след зачеването. Поради това някои деца се отказват от обичайната си диета. Но вкусът може да се промени поради диетата на майката. Следователно тази характеристика може да се счита и за непряка..

Други симптоми

Новата концепция на жената не е като предишната. Ето защо не трябва да търсите всички симптоми, които са били за последно. Те могат да станат различни.

 1. Промяна във функцията на червата. Поради производството на прогестерон от жълтото тяло в яйчника, мускулните тъкани на тялото се отпускат. Това води до лошо храносмилане и намаляване на двигателните умения. Жената усеща повишен метеоризъм, особено вечер и понякога страда от запек.
 2. Рисуване на болка в корема. Смукането на гърдата води до свиване на матката. При бременна жена това е придружено от болка, а в медицината се нарича „хипертоничност“. Ако дискомфортът се появява периодично, тогава определено трябва да се консултирате с лекар.
 3. Вагинално отделяне. През периода на активна лактация количеството цервикална слуз значително намалява. Ако изведнъж се появи отделяне (лигави, бели, млечни), това може да са симптоми на бременност.
 4. Образуване на лента на корема. Бременността по време на хранене, както и при негово отсъствие, се придружава от появата на пигмент по корема. Този знак е подходящ за онези жени, чиято ивица вече е изчезнала след последната бременност..
 5. Висока базална температура. Надежден признак за бременност при НВ е повишаването на BT. Ако една жена е спазвала график, то сега тя ще може да установи факта на зачеването. Базалната температура в ранните етапи се поддържа на 37 градуса.

Мога ли да използвам теста, докато кърмя?

Смята се, че е безсмислено да се използва тест за бременност за НВ. Според жените с повишено ниво на пролактин, което се счита за норма за лактация, устройството няма да покаже правилния резултат. Всъщност не е така.

Тестът е проектиран по такъв начин, че да реагира на един хормон, който се произвежда от първите дни след имплантацията. Нивото му се повишава ежедневно в кръвта, а след това и в други биологични течности, включително урина. Ако има бременност и количеството на хорион гонадотропин е голямо, тогава тестът ще покаже две ленти. За надежден отговор трябва да изберете надеждни устройства с висока чувствителност.

За жени, които не използват контрацепция по време на кърмене, гинеколозите препоръчват да се правят тестове всеки месец. Този подход ще ви позволи да определите бременността навреме. Дори ако една жена е решена да роди деца от времето, ще бъде по-добре, ако разбере за зачеването, което се е случило, преди то да стане забележимо за другите.

Правенето на тест за бременност по време на кърмене не е противопоказано, няма да навреди. За по-надежден резултат обаче е по-добре да вземете кръвен тест за hCG..

Опасна ли е бременността на фона на НВ

Бременността след раждане с кърмене най-често не се счита за опасна ситуация. Много жени успешно носят и раждат метеорологични деца. Подобно натоварване обаче е тежко за организма. При кърмене тялото изразходва много енергия за производството си. Бременността също е товар, който изисква повишена работа на органи и системи..

Също така се смята, че по време на бременност и едновременна лактация рискът от спонтанен аборт се увеличава. Смукателните движения стимулират зърното и това води до повишаване на тонуса на матката. Но не всички лекари подкрепят това мнение..

Гинеколозите препоръчват да планирате следващата си бременност не по-рано от 1-2 години след предишната. В същото време се препоръчва да се отбие бебето от гърдата, за да се сведе до минимум вероятността от проблеми и да се позволи на тялото да се възстанови..

Ако бременността настъпи след цезарово сечение през първата година, тогава съществува сериозна заплаха за здравето на жената. Лекарите съветват планирането на зачеването след такава операция не по-рано от 2-4 години по-късно. Важно е да се вземе предвид състоянието на белега. Ако оплождането се случи по-рано, тогава то може да се разпръсне, което ще доведе до масивно вътрешно кървене и смърт на плода..

Ако се появят признаци на бременност по време на кърмене, тогава трябва да посетите лекар. След прегледа специалистът ще ви позволи да комбинирате лактацията с бременността или ще ви информира за необходимостта от отбиване. Един от вариантите за успешно и дългосрочно кърмене е тандемът.

Тест за бременност при кърмене

Благодаря! Все още сме много щастливи и с нетърпение очакваме бебето - въпреки че при нас се оказа малко непланирано

При деца на 9 месеца направих тест - две ленти. Бяхме на GW, нямаше месец. Ходих на ултразвук и при един от най-добрите узисти няма нищо и косвени признаци също. Но в сърцето си някак си не можех да повярвам, че не е В, преминах теста за hCG, резултатът беше отрицателен. Е, добре, мисля, че това означава не този път. Отидох в Египет да се храня, спрях да се храня и всички месеци не дойдоха. Купих още тестове отново 2 ленти. Мисля да отида и да предам чХГ отново. Издържа положителния резултат. Ходихме на ултразвуково сканиране там за 13-14 седмици и дори подът вече се виждаше. Е, сега имам същото време

»Добавено по-късно

Инструкциите за теста винаги казват: той работи от първия ден на закъснението. Има такива, които определят бременността на 4-7 дни от зачеването, т.е. преди закъснението, но те не дават 100% точност.

Ако закъснението е повече от седем дни и тестът е отрицателен, отидете на лекар: никога не знаете какво.

Отговор на съобщението Beginner_Mamochka от 25 декември 2009 г., 14:25 "

Мисля, че във вашия случай бременността е доста вероятна, особено след като имате менструация, докато кърмите, например, аз също се храня, но никога не съм имала менструация.
Моята приятелка наскоро забременя, тя също кърмеше, лекарят й каза, че храненето трябва да се спре, защото докато смуче гърдата, матката се свива и може да бъде прекъсната. Така че, ако мислите, че сте бременна и ако бременността е желана, мисля, че е по-добре да спрете кърменето и да не рискувате. Аз лично бих направил точно това.

Възможно ли е да забременеете по време на кърмене (кърмене) без менструация: резултати от изследвания

Дата на публикуване: 03.12.2018 | Преглеждания: 13756

По време на бременност производството на естроген и прогестерон се инхибира в тялото на жената. Първият е отговорен за узряването, вторият е за прикрепването на яйцеклетката към матката. Тази промяна е характерна и за първите 6-8 месеца след раждането, при условие че се поддържа лактацията. Основният противник на хормоните на зачеването - пролактин, чието производство се стимулира от смучещия рефлекс, осигурява надеждна защита срещу многократна бременност.

Но е невъзможно да се изключи зачеването по време на кърмене (HB) със 100%. Статистиката показва, че рискът от „представяне“ на яйцеклетките през този период остава при показател 1,5-2%.

Може ли кърмачка да забременее?

Ако практикувате кърмене [1]:

 1. Шансът за бременност е почти нулев през първите три месеца, по-малко от 2% между 3 и 6 месеца и около 6% след 6 месеца (ако приемем, че майката все още не се е върнала).
 2. Средното време за връщане за менструални периоди е 14,6 месеца.
 3. Майките, чиито цикли се връщат рано, обикновено са стерилни през първите няколко цикъла. Майките, чиито цикли се връщат по-късно, са по-склонни да овулират преди първата си менструация.

Следователно, дори при кърмене, се препоръчва използването на контрацепция и ежемесечно проследяване с hCG тест. При 7% от жените месечният цикъл се подобрява към 3-ия месец от храненето, а в 15% от случаите менструацията се забавя до края на лактацията. Важно е да се отбележи, че яйцеклетката узрява 14-16 дни преди първата менструация и ако майката не очаква менструация, тогава бременността може да бъде открита много късно (случаите на диагноза са отбелязани през третия триместър).

Ако не практикувате хепатит В (бебето се храни на шише), можете да забременеете само 3 седмици след раждането на бебето, дори ако периодът Ви все още не е започнал [5].

След раждането (с НВ) е възможно да се съсредоточите върху цикъла не по-рано от 6-18 месеца, индивидуално. Тъй като допълващите храни влизат в диетата на детето, производството на пролактин се потиска и естрогенът и прогестеронът се „събуждат“. От този период рисковете нарастват, контролът трябва да бъде засилен.

Как да увеличите максимално естествения си период на безплодие?

Времето за връщане към плодовитостта варира значително при жените и зависи от графика на хранене на бебето и от това колко чувствително е тялото на майката към хормоните, участващи в лактацията..

 1. Честотата на кърмене и общото количество време, прекарано на кърмене на ден са най-мощните фактори, водещи до връщане към плодовитостта: майката е по-вероятно да види възвръщаемостта на плодовитостта, ако честотата и / или продължителността на кърменето намалят, особено ако промяната е внезапна.
 2. Изследванията показват, че нощното поддържане забавя връщането към плодовитост при някои популации.
 3. Едно проучване установи, че майките, които са били отделени от бебетата си (но са изцеждали мляко, за да осигурят 100% кърма за бебето), са имали по-висок риск от бременност (5,2%) през първите 6 месеца [2].
 4. Въвеждането на твърда храна също може да бъде фактор за връщане на плодовитостта. След като бебето започне да приема твърди вещества (ако циклите на мама не са се върнали), естественият период на безплодие може да бъде удължен чрез кърмене.

Изключителното кърмене (само по себе си) ефективно предотвратява бременността при 98-99,5%, при условие че са изпълнени всички изброени по-долу условия [4]:

 1. Вашето бебе е на по-малко от шест месеца.
 2. Вашите менструални периоди все още не са се върнали.
 3. Бебето кърми (както през деня, така и през нощта) и получава само кърма (разрешено е символично количество друга храна).

Първите признаци на бременност с ХС без менструация

Акушерите се съгласяват, че бременността с НВ трябва да се планира не по-рано от 2 години по-късно. Тялото се нуждае от възстановяване след раждане и натрупване на ресурси за носене на следващия плод. Но когато диагностицира бременността, майката взема решение сама, лекарите не настояват за прекъсване. За да се елиминират рисковете от трудни аборти за сексуално активна кърмачка, се препоръчва да не се пренебрегват признаците на зачеването.

Симптоми

 • Токсикоза (60% от случаите).
 • Повишена чувствителност на млечните жлези.
 • Замайване.
 • Слабост, сънливост.
 • Отвращение към познати миризми и храни.
 • Намаляване на кръвното налягане.
 • Внезапна промяна в апетита (увеличаване или загуба).
 • Базална температура 37-37,3 ° C.
 • Субфебрилно тяло t.
 • Намалено предлагане на мляко (30% от случаите).

По-често кърмачка бърка бременността със студено или банално преумора. Това отношение е оправдано, тъй като през първите шест месеца тези симптоми се считат за нормални, тъй като жената се уморява от усилие - болест на движението, често хранене, липса на сън през нощта, безпокойство и борба с коликите. Ето защо на кърмачка с редовен сексуален живот се препоръчва да прави тест веднъж месечно.

Възможно ли е да кърмите по време на бременност

След раждането тялото се изтощава и само набира ресурси за възстановяване. Като правило са необходими 12-18 месеца, за да се върне към стабилно функциониране на ендокринната, пикочо-половата и сърдечно-съдовата системи. В същото време натоварването на тялото по време на бременност се удвоява..

Ако първата бременност и раждането са протекли с рискове или усложнения, вероятността от повторни рецидиви остава. Ето защо е важно да се обсъди въпросът за продължаването на хепатит В с гинеколога, водещ бременността. Препоръчва се цялостен преглед на тялото, за да се оцени състоянието на ресурсите за едновременно хранене и носене.

Не се препоръчва продължаване на GV

 • Майки над 40.
 • След операции, цезарово сечение (препоръчва се прекратяване в рамките на една година след първото раждане).
 • С миома на матката.
 • Анамнеза за риск от спонтанен аборт.
 • Предписва се да приема лекарства, насочени към запазване на плода.
 • Ако при предишното раждане са били диагностицирани сълзи и са минали по-малко от 6 месеца.
 • Период на бременност от 7 месеца.

Ако не са отбелязани рискови фактори, кърменето може да продължи до 22 седмици, за да осигури на първото бебе важни полезни елементи. След това трябва да се съсредоточите върху поведението на матката при хранене. Ако жената изпитва тренировъчни контракции, по-добре е да спрете GV, за да елиминирате риска от спонтанен аборт..

Как да забременея, докато кърмя

Ако едно семейство е взело съзнателно решение да роди едногодишни деца, препоръчително е да се придържат към определени правила. Задачата е да "събуди" естрогена и прогестерона.

Препоръки

 • Не се отказвайте от зърната.
 • Правете секс без контрацепция, за предпочитане на всеки 2 дни.
 • Премахнете съвместния сън с дете.
 • Хранене на бутилка.

Ако се спазват препоръките, производството на пролактин ще намалее, вероятността от овулация и оплождане ще се увеличи. Но за началото на бременността яйцеклетката също трябва да се прикрепи и да остане на матката. Този сложен процес изисква стабилност на хормоналния фон, който обикновено се установява след 6-8 месеца (с въвеждането на допълнителни храни).

Вероятността за зачеване с хепатит В до шест месеца след раждането е не повече от 5%.

Трябва ли да отуча бебето си, за да забременея??

Вероятно не. Вярно е, че кърменето може да забави връщането на плодовитостта, особено ако честотата и продължителността на сесиите за кърмене останат високи. Но повечето жени могат да станат напълно фертилни, докато все още кърмят. Освен това, ако менструацията Ви се е върнала и е редовно, вероятно кърменето вече не влияе върху плодовитостта Ви. [3]

Тест за бременност за НВ

Методите за диагностика на бременността по време на кърмене не се различават от традиционните. Препоръчва се използването на тест ленти, които определят нивото на hCG (хорион гонадотропин) в урината. Съдържанието на хормони се увеличава, след като оплодената яйцеклетка се прикрепи към матката. В зависимост от декларираната чувствителност на теста се определя периодът за провеждане на изследването (с чувствителност 25 mMU / ml, бременността се диагностицира още в първия ден на прикачването).

Надеждността на този метод се оценява на 98%. Не трябва да се съмнявате в резултата, позовавайки се на лактацията. Растежът на hCG не е свързан с хормонални промени след раждането. Грешки са вероятни само ако се използва изтекъл тест или се постави диагноза, преди да бъде прикрепено оплоденото яйце.

Изчезва ли млякото по време на нова бременност

Прекратяването на лактацията по време на бременност по време на HB е изключено, тъй като смучещият рефлекс все още провокира производството на пролактин. Кърмата е подхранваща и полезна за растящото бебе.

Широко разпространено е мнението, че бременността променя вкуса на млякото и бебето само отказва НВ. Всъщност вкусът зависи от състава. През първия месец продуктът е богат на лактоза, която постепенно се заменя с натрий. Поради такива пренареждания млякото придобива неутрален вкус, сладостта оставя, което много деца не харесват. Млякото се губи в резултат на потискане на производството на пролактин: няма смучене.

Основните методи за прекъсване на бременността с хепатит В

През първите 8 седмици след раждането не се препоръчва полов акт, тъй като вагиналните цепнатини са уязвими на бактериални инфекции. По-добре е да възобновите сексуалния живот след излекуването на микротравми със задължително използване на контрацепция.

Ако въпреки това се е случило зачеване и родителите са решили да прекъснат бременността, важно е да се преценят рисковете от аборт за здравето на майката. Колкото по-рано жената потърси лекар, толкова повече възможности за прекъсване ще има. Фактори за избор - гестационна възраст, желание за продължаване на хепатит В, метод и дата на предишното раждане.

 • Лекарства (орални капсули - Мифепристон, Мизопростол, Гимепрост).
 • Хирургически.
 • Вакуум.

Медицинско прекъсване на бременността

Подходящ за дати до 6 седмици. Колкото по-малко време е минало от зачеването, толкова по-безопасна е процедурата за здравето на майката. В състава на лекарства, вещество, което блокира ефекта на прогестерона върху ендометриума. В резултат на липсата на „опора“ яйцеклетката се отделя и отхвърля от тялото.

Активните съставки проникват в млякото в малки количества, които са безопасни за бебето. Но след медицински аборт хепатит В се преустановява за 48-72 часа. По време на въздържание се изцежда мляко.

Видът, дозировката и времето на спиране на хепатит В се определят от лекуващия гинеколог. Лекарствата се отпускат само по лекарско предписание.

Хирургичен метод

Той продължава да се търси поради ниските срокове за операцията - до 12 седмици без индикации, до 22 седмици, строго на базата на противопоказания. Методът включва остъргване на маточната кухина от тялото на плода. Колкото по-дълъг е периодът, толкова по-трудна е операцията. Ако се използва обща анестезия, HW се спира за 72 часа. В случай на локална анестезия, кърменето не може да бъде прекъснато.

Вакуумна аспирация

Признат за безопасна алтернатива на хирургичния аборт. Минималният риск от усложнения (травма на матката, инфекция, кървене), продължителност 15 минути, без необходимост от прекъсване на хепатит В са ключови предимства за кърмещите майки. Методът се прилага до 6 седмици.

Извършва се с помощта на електрическа вакуумна помпа, която извлича яйцеклетката от кухината под отрицателно налягане. Методът елиминира риска от „остатъци“ на плода по стените на матката.

Хирургическият и вакуумен метод не се предписва на кърмачки, които са имали по-малко от 6 месеца след предишното раждане. Решението за метода на аборта се взема от лекаря въз основа на оценката на риска от усложнения след аборт.

За да поддържат здравето на кърмещата майка, акушерите настояват за контрацепция след раждането. И съветите на лекарите са основателни - носенето, както и прекъсването на бременността, с хепатит В е болезнено, с риск от усложнения за физическото и психологическото състояние на майката и плода. Ето защо е по-добре да избягвате бременност с времето в полза на пълноценното хранене и развитието на вече родено бебе..

Десерт за днес - видео за кърменето по време на бременност.

Библиография:

 1. Естествено разстояние между деца и кърмене - от Джен О'Куин, 1998.
 2. Ефективност на метода на лактационна аменорея (LAM) сред работещите жени - Катедра по педиатрия, Медицински факултет на Католическия университет в Чили, Сантяго де Чили, Чили, 2000 ноември.
 3. Приключения в тандемно кърмене: кърмене по време на бременност и след това - от Хилари Флауър, 2003 юли / ISBN-10: 0912500972.
 4. Кърмене и плодовитост - от Кели Бонята, BS, IBCLC (публикувано на 20.07.2011).
 5. Кога периодите ми ще започнат отново след бременност? - от NHS (публикацията е проверена на 28.03.2018).

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079