Къпането на бебе през първите месеци от живота му винаги е вълнуващо събитие за родителите. Те се страхуват от прегряване или настинка, страх, че той няма да падне, да удари или да се страхува от вода. Всъщност нищо ужасно няма да се случи. Трябва да знаете, че ако всичко е направено правилно, тогава водните процедури носят удоволствие на бебетата. В онлайн магазин "Дъщери-син" можете да си купите модерни термометри за измерване на температурата на водата.

Каква трябва да бъде температурата на водата при къпане на бебе

Бебетата имат много тънка и нежна кожа, така че замръзват и прегряват много по-бързо от възрастните. Новороденото не може да разбере, че му е твърде горещо или твърде студено. Малките деца все още не са развили имунитет и терморегулация. И топлата, и студената вода са опасни за тях. Първият може да доведе до прегряване и учестен пулс, докато вторият може да доведе до проблеми с пикочната система..

Желаната температура на водата е индивидуална за всяко дете, но по време на първото къпане обикновено се използва преварена вода от 34-37 ° C. Има и друг вариант: д-р Е. Комаровски съветва да се започне от 33-34 ° C. Постепенно температурата на водата ще трябва да бъде намалена (до 27-28 ° C), но не повече от градус за седмица или две.

Как да направите първото къпане възможно най-удобно за вашето бебе:

 • ако не сте сигурни в качеството на водата, тогава трябва да продължите да измивате бебето в преварена вода в продължение на няколко месеца;
 • първото къпане не трябва да е твърде дълго - 10-15 минути, не повече;
 • не забравяйте да си купите термометър за вода;
 • вземете малка вана (по-лесно е да правите "водни упражнения" в нея);
 • по-добре е да не използвате обикновен твърд сапун, заложете на меки пяни и гелове;
 • можете да добавите билки (низ, лайка, различни билкови чайове) и морска сол към водата. Обсъдете концентрацията им с вашия педиатър.

Важно!

Докато се къпете, трябва постоянно да следите температурата на въздуха - не затопляйте стаята, в която измивате бебето твърде много.

заключения

Основното нещо е да разберете правилно как се чувства детето във водата. Ако бебето е студено, то се свива на топка и започва да трепери. Друг ясен знак, че бебето е студено, са сините устни. В твърде гореща вода кожата на детето се зачервява, а самият той става летаргичен и безразличен. Във всеки случай трябва да се съсредоточите върху реакцията на самото бебе: ако му е неудобно, то започва да плаче силно.

Каква трябва да бъде температурата на водата при къпане на новородено

в Семейство и деца 30.04.2020 0 569 Преглеждания

Водата във ваната трябва да бъде около 36 ° C. Може да се измери с термометър или традиционния метод чрез накисване на лакътя - ако не усещате студ или прекомерна топлина, водата е с правилната температура. Ако обаче бебето плаче във ваната или имате впечатлението, че му е студено - добавете малко топла вода (в тавата без бебето!) И разбъркайте водата с ръка. Има ли нужда детето ви от 37 ° C вода? Внимание! Важна е и температурата на стаята, в която се къпе бебето. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо се преохлажда и толкова по-неприятно е измиването за него..

Как да измием бебешката коса?

Доскоро бебешкият шампоан изглеждаше необходим. Днес се смята, че шампоанът е ненужен през първата година от живота на детето. Бебето има малко коса и освен това увеличаването и загубата им са свързани помежду си. Затова повечето деца губят много коса. Някои хора наричат ​​това временно оплешивяване или триене на косата. Достатъчно е да измивате главата на бебето 1-2 пъти седмично или по-често, ако бебето се изпотява или проливен дъжд, с вода или течност за баня, тип 2 в 1.

Бебешко къпане стъпка по стъпка

Каква трябва да бъде температурата на водата при къпане на новородено

Подготовката за плуване е безумно важна, не можете да го оставите сам за минута. Ето защо, преди да започнете, уверете се, че имате на разположение всички необходими консумативи. Можете да започнете с измиване на устата, очите и ушите на бебето. Накиснете памучен тампон в топла вода в купа непосредствено преди къпане. В първите дни след раждането водата може да се вари, по-късно тя ще бъде заменена с кран. Измийте лицето на бебето с памучен тампон. Не използвайте сапун за това, тъй като може да раздразни кожата или да предизвика океан от сълзи, ако попадне в очите..

Трябва ли да купувам скъпа козметика за къпане на новородени??

Най-добре опитайте марки, които други майки препоръчват. Тези, които се използват широко, като правило причиняват минимум алергии и дразнене на нежната кожа на детето. Струва си да се помни обаче, че всяко дете е абсолютно уникално и може да реагира зле на всяко лекарство, независимо от цената му. Купете обаче лекарства за алергична кожа за дете с атопичен дерматит. За съжаление те са малко по-скъпи..

В какво да се къпе бебе

Необходима е баня. Противно на по-ранните идеи, не е необходимо да се изпарява преди първата употреба. Достатъчно е да се измиете със сапун и вода и да изплакнете обилно. Кофа за бебешко пране нямат много последователи. Може би защото според родителите е по-трудно да се измие бебето в тях.

Бележка: основни правила за къпане на новородено

Къпането на новородено е основна хигиенна процедура, която не само поддържа кожата чиста и предотвратява обрива от пелени, но също така активира и стимулира кръвоносните и дихателните функции на бебето. Въпреки това си струва много внимателно да се къпят новородените, като се спазват някои важни правила..

Къпане на новородено бебе - правила

Новородено дете, което няма настинка, което няма противопоказания от лекар, трябва да се къпе ежедневно.

Най-добре е да къпете бебето си по едно и също време, за предпочитане вечер, преди последното хранене.

Температурата на водата за къпане на новородени трябва да бъде 36,5-37 градуса.

Температурата на въздуха при къпане на новородени трябва да бъде 22-24 градуса, докато в никакъв случай не трябва да се допуска течение.

Най-добре е да се къпят новородените 5-10 минути, тъй като водата във ваната се охлажда бързо и след 10 минути тя ще бъде по-ниска от предписаната температура. В същото време се препоръчва първото къпане на новороденото да се намали до 3-4 минути, за да се предотврати охлаждането на водата и хипотермията на бебето. Времето за къпане на новороденото трябва да се увеличава постепенно..

Къпането на новородените, докато пъпната рана е напълно излекувана, е необходимо само във варена вода, със слаб разтвор на калиев перманганат, за предпочитане с добавяне на запарка от струна или лайка. Билки за къпане на новородени могат да се използват в бъдеще - това е само полезно.

Специални хигиенни продукти (шампоани, сапуни, пяна и масла) не трябва да се използват всеки път, когато се къпе новородено. Препоръчва се използването на хигиенни продукти не повече от два пъти седмично.

Как да се къпят новородените

На първо място, трябва да се отбележи, че не можете да къпете бебе в обикновена баня за възрастни. Къпането на новородени в голяма баня може да причини нараняване на бебето, освен това банята за възрастни често е много нестерилна, което също може да причини инфекции при слабо дете.

Препоръчва се бебетата да се къпят в специални детски пластмасови вани, за предпочитане със специално гумирано дъно, което предпазва детето от подхлъзване.

По време на къпане, НИКОГА не трябва да оставяте детето, да отивате в друга стая или да се разсейвате от други въпроси!

Напишете във вана с вода с температура от 36,6 до 37 градуса. Проверете температурата със специален термометър и едва след това преминете към водните процедури. Спуснете новороденото във водата плавно, като поддържате главата и раменете му с лявата си ръка. С дясната ръка внимателно и нежно измийте главата, врата, гърдите, краката. Обърнете специално внимание на гънките, слабините и аксиларните зони. Ако използвате специални хигиенни продукти, изплакнете ги старателно от кожата на бебето, за да предотвратите сухота и последваща сухота на кожата на новороденото..

След къпане изсушете кожата на бебето с мека кърпа. Не е нужно да търкате детето - кожата му е твърде нежна, попивате влагата с кърпа с попивателни движения. Не забравяйте да сложите шапка на главата на бебето и не забравяйте за температурата на въздуха в стаята - от 22 до 24 градуса.

Каква трябва да бъде температурата на водата за къпане на новородено бебе

Температура на водата за къпане на новородено бебе

Новороденото бебе не е в състояние да поддържа стабилни показатели на телесната температура. Терморегулацията му е несъвършена, така че бебето бързо се прегрява или преохлажда. И мама, така че водните процедури да не са придружени от дискомфорт за него, трябва да знае каква трябва да бъде температурата на водата за плуване.

Температурата на водата за къпане на новородено бебе е 36-37 ° C

Температурата на водата е строго стандартизирана. Педиатрите препоръчват да се придържат към диапазона 36–37 ° C. В разбирането на възрастен, такава баня ще изглежда готина. Но новороденото е свикнало с него, тъй като температурата на околоплодната течност, в която е „плавало“ в продължение на 9 месеца, е точно 37 ° C.

Повишаването на температурата до 38 ° C води до повишен пулс и причинява прегряване. Прекалено студената вода - под 34 ° C - плаши детето до пълен отказ да плува.

До пълното заздравяване на пъпната рана на бебето водата трябва да се кипне и след това да се остави да се охлади до желаната температура. Можете да къпете бебето си в течаща вода от 10-14-дневна възраст, защото по това време пъпа вече е напълно излекуван.

Особено внимание трябва да се обърне на къпането на момчето. Но не по отношение на температурата, а в смисъл на интимна хигиена. Трябва да го измиете в посока от пениса към свещеника. Не можете да се опитате да отворите препуциума и да се опитате да измиете всички гънки, такива манипулации водят до неговото възпаление и сливане с главата, което в крайна сметка ще изисква обрязване.

Олег Евгениевич Комаровски препоръчва да се къпе бебето в голяма баня. В същото време първоначалната температура на водата трябва да бъде 33–34 ° С за баня за „възрастни“ и малко по-висока - 36 ° С - за малка пластмасова. Всяка седмица той препоръчва понижаване на температурата на водата с 1 ° C, в крайна сметка да я доведе до 21-26 ° C.

Основната задача на такава процедура е да умори детето. Процесът трябва да бъде активен, така че бебето да е уморено и дори малко студено. След къпане се храни с апетит и спи 6-9 часа..

Процедурата трябва да бъде ежедневна. Единственият изход е болестта, придружена от неразположение и / или треска.

Плуване в морето

Бебето е позволено да се къпе в морето, след като пъпа е напълно излекуван, за да се изключи инфекцията му. Оптимална температура на водата - 26-27 ° С.

Дете на възраст над една година има право да влиза в морето, ако е затоплено до 24–25 ° С близо до брега. Ако бебето е втвърдено, то може да плува при температура 21 ° C.

Температура на водата за къпане за едногодишно дете

Водата за дете над една година се загрява до 32–33 ° С. По-топлата баня не е полезна. Твърде горещата вода ще изсуши кожата и ще причини умора.

Ако бебето седи в банята достатъчно дълго и водата се охлади, но бебето не проявява признаци на загриженост и продължава да играе, тогава няма нужда да добавяте топла вода.

Когато се къпете за първи път, е много важно да се придържате към препоръчаната от лекарите температура. По-късно е препоръчително постепенно да го намалите и да го доведете до 32-33 ° C, докато детето достигне възраст от една година..

Температура за къпане на новородено

Раждането на дете е най-важното събитие в живота на всеки от нас. След изписването от болницата много родители се замислят как и при каква температура да къпят новородено у дома. Това е много важна манипулация, тъй като подобрява здравето на бебето. Освен това детето получава много положителни емоции, докато се къпе..

Къпането на бебе за първи път е отговорна процедура за родителите

Първо къпане

Все още няма консенсус дали е необходимо да се къпе детето на първия ден след изписването от болницата. Следователно си струва да се разгледат и двете гледни точки по този въпрос..

В повечето случаи детето и майката се изписват от болницата на 3-ия ден след раждането. Естествено, раната на въжето не зараства за това кратко време. Ето защо някои експерти твърдят, че първото къпане трябва да се извършва само след излекуване на пъпа..

Други учени са убедени, че къпането на бебето през първите дни от живота му е не само безопасно, но и полезно. Началните етапи на постембрионалното развитие са силен стрес за организма, тъй като той навлиза в различно местообитание. В процеса на подлагане на водни процедури, бебето попада в родния си елемент. Най-важното е, че температурата на водата за къпане за новородени е удобна за тях..

Забележка. Рана от пъпната връв е портал за инфекции, така че докато не се излекува, трябва да използвате преварена вода за къпане на трохите. Към ваната може да се добави малко количество слаб разтвор на калиев перманганат. Освен това можете да използвате запарка от струна или лайка, но в много малки дози. Лечебните растения имат противоалергично, успокояващо и противовъзпалително действие.

Температура за къпане на новородено

Манипулацията с вода е полезна за здравето на вашето бебе. Можете да контролирате температурата във ваната с помощта на термометър. Комфортната температура за плуване е 28-38 ° С, но не трябва да надвишава 40 градуса.

По време на първото къпане водата трябва да е 37 ° C. С течение на времето трябва да се доведе до 27. Ако по време на процеса на къпане бебето започне да плаче, водата трябва да се затопли. Преди да извадите бебето от ваната, то се залива с вода от кана.

Къпането е лечебна процедура, но в началото може да изплаши детето. За да не се случи това, бебето първо се потапя във вода с пелена, след което се изважда. По време на първото къпане само тялото е потопено във водата, лицето е оставено отворено.

Съвременните лекари разрешават водни процедури от първия ден на престой у дома

Какво ви трябва за плуване

Необходимо е предварително да се подготвите за процедурата, всичко необходимо трябва да е под ръка. Ваната за къпане на детето трябва да се измие със сода, да се изплакне добре с вода и след това да се изплакне с вряща вода. За да къпете бебе, ще ви трябват следните инструменти и инструменти:

 • термометър за вода;
 • кана;
 • пелена;
 • кърпа за пране;
 • хипоалергичен шампоан или сапун;
 • кърпа, изработена от естествени материали;
 • гребен с тъпи краища;
 • долна риза;
 • пелена;
 • гащеризон от трико;
 • антисептици за лечение на пъпна рана;
 • бебешко олио или крем за кожа;
 • памучни тампони.

Защо да следите температурата на водата

Кожата на бебето е много нежна и тънка, терморегулаторните механизми в тялото все още не са формирани, поради което децата толкова лесно замръзват и прегряват. Дори възрастните с прегряване в банята могат да се чувстват зле и дори за бебета. При пара на кожата на детето, порите се отварят, което значително улеснява процеса на проникване на инфекция в тях. В студена вода детето изпитва дискомфорт, то непрекъснато ще плаче, освен това има голяма вероятност от развитие на възпалителни реакции в пикочните пътища.

Съвет. Имайки предвид всичко изброено по-горе, температурата на водата в банята трябва да се контролира много внимателно. По време на изпълнението на водните процедури също е необходимо да се следи общото благосъстояние на детето. Температурата на водата във ваната трябва да е малко по-висока, отколкото в стаята.

Проверка на температурата на водата във ваната

Признаци на топлинен удар

Родителите се страхуват повече от „замразяване“ на бебетата, отколкото от прегряване, но напразно. В края на краищата метаболитните процеси в тялото им са придружени от производството на голямо количество топлина. Трябва да се отървете от излишъка му, но е невъзможно да направите това под топло одеяло или в вълнено яке..

Понякога при бебетата телесната температура се повишава до 37,5 ° C, това е напълно нормална ситуация. Някои лекари твърдят, че е достатъчно просто да заплетете новороденото няколко пъти и топлообменът ще бъде нарушен..

Прегряването на тялото провокира развитието на топлинен удар. Това е много опасно състояние за тялото на бебето, тъй като развива редица усложнения, които дори могат да доведат до смърт. В моменти на прегряване детето може да има следните симптоми:

 • хиперемия на кожата;
 • повишено изпотяване;
 • гадене;
 • летаргия;
 • сънливост;
 • повръщане;
 • диспнея;
 • кардиопалмус;
 • рязко повишаване на температурата (понякога се повишава до 38.4 ° C).

По време на топлинен удар треската на детето може да продължи до 2 дни. При хипертермия детето повръща. Появата му показва умерена степен на топлинен удар. В този случай трябва спешно да се обадите на линейка. Преди пристигането на Вашето дете трябва да се дават много течности. Можете да направите компрес на челото си с малко сол (за 0,5 литра вода, 1 ч. Л. Кухненска сол). Температурата на водата не трябва да е ниска, а малко по-висока от стайната, за да не предизвика рефлексен вазоспазъм.

Можете да разберете колко и при каква температура трябва да къпете новородено бебе с лекар

Как да организираме правилно оптималната температура

Довеждането на водата за къпане на бебето до комфортна температура е лесно. В бебешката вана се излива студена преварена вода. След това във ваната се поставя термометър за вода и постепенно се добавя гореща вода, докато термометърът покаже 36-37 градуса.

Температура на въздуха при къпане на новородено

Когато къпете бебе, е важно да следите не само температурата на водата във ваната, но и температурата на въздуха в стаята. За здравословното развитие на бебето температурата в банята трябва да е удобна за него, тоест 22-24 ° C. При тази температура бебето и майката ще се чувстват комфортно. Препоръчително е да оставяте вратата към банята отворена по време на къпане, но се погрижете за липсата на течение. Това ще предотврати рязък спад на температурата на въздуха при излизане от стаята, където детето е плувало..

Умереният топлинен удар изисква лечение, което само лекар може да предпише

Продължителност на къпането

Продължителността на водните процедури зависи от възрастта на детето. Ако говорим за това как да се къпе новороденото за първи път, тогава престоят на бебето във водата не трябва да надвишава 2-3 минути. През втория месец от живота продължителността на водните процедури може да бъде увеличена до 5 минути. Деца над шест месеца могат да плуват до 20-30 минути. Педиатрите препоръчват да се къпят деца вечер преди лягане.

Непосредствено след къпането бебето се увива с топла пелена и хавлиена кърпа или одеяло. В стаята детето се избърсва внимателно, всички гънки се поръсват с бебешка пудра или се третират с крем. След това бебето се слага на шапка, плъзгачи и жилетка. След процедурите за баня бебето трябва да бъде хранено, тъй като най-вероятно е много гладно. След хранене майката трябва да приспи бебето. Ако се спази тази процедура, детето много бързо ще свикне с режима всеки ден, ще бъде по-лесно да заспи и да спи по-добре през цялата нощ.

Честота на къпане

За да поддържате тялото на детето чисто, достатъчно е да го къпете 2-3 пъти седмично. Бебетата все още не притежават прекомерна активност и способността да се замърсяват навсякъде, дори там, където изглежда няма мръсотия, като бебета на възраст от 1 до 3 години. Следователно, ако водните процедури се дължат на чисто хигиенни мотиви, тогава такава честота ще бъде напълно достатъчна.

Билкови отвари

Повечето педиатри не препоръчват да се къпят бебета във вани с билкови или други добавки, освен ако няма конкретни индикации за това. Работата е там, че кожата на бебетата е много чувствителна към въздействието на различни дразнители. Много билки имат изсушаващ ефект върху кожата. Дори най-безобидната на пръв поглед билка е способна да провокира развитието на алергични реакции в детския организъм.

В някои случаи педиатрите предписват лечебни билкови вани. Те са полезни при диатеза, обрив от пелени, хипертоничност и др. Най-често срещаните видове лечебни билки:

 • Копривата омекотява нежната кожа, насърчава растежа на косата, има противовъзпалителен ефект, подобрява състоянието на цялото тяло на бебето.
 • Къпането за новородени намалява обривите, помага при корички по скалпа, но също така изсушава кожата. Не можете да плувате в него по-често 1-2 пъти седмично.
 • Мечото грозде и майчиният плод ще ви спасят от колики, ще ви помогнат да регулирате функцията на червата.
 • Лайка за къпане на новородени облекчава дразненето на кожата, намалява сърбежа, нежно успокоява неспокойните бебета, има добър ефект върху отделителната система на момичето.
 • Жълтият кантарион е полезен за момчета. Освен това той лекува рани, помага при диатеза.
 • Лавандула и валериана се препоръчват за неспокойни бебета. Те подобряват съня, облекчават спазмите, ефективни са при обриви.

Лечебните билки, предписани от лекар, е най-добре да се купуват в аптека. Един чл. л. лечебни суровини се запарват в 0,5 л течност. За това е по-добре да използвате глинени съдове или емайлирани съдове. Алуминиеви саксии не могат да се използват, тъй като металът реагира с компонентите на лекарството.

След кипене, бульонът се влива най-малко един час. След определеното време екстрактът се филтрира през тензух. Изсипете 30-50 ml инфузия във ваната. Преди да използвате бульона, трябва да се направи тест. За да направите това, посоченият разтвор се нанася върху малка част от кожата на бебето, ако няма алергична реакция, продуктът може да се използва за къпане.

Съвет. За къпане на новородено се използват само прясно приготвени билки. При вани с добавки не трябва да къпете детето си по-често от 3 пъти седмично.

Плач по време и след плуване

Бебетата обичат да плуват, тъй като водата е техният елемент, има седативен ефект. Понякога може да има случаи, когато детето започва да действа и да плаче по време на водните процедури. Какъв е проблема?

Основните причини за това поведение са следните:

 • нарушен е температурният режим;
 • голяма баня;
 • страх;
 • стрес;
 • дискомфорт във ваната;
 • рязко потапяне във вода;
 • появата на зъби;
 • хранителни и неврологични проблеми;
 • грешното време за водни процедури (бебето е гладно или сънливо).

Има няколко фактора, които карат бебето да плаче след плуване:

 • рязка промяна в температурите;
 • глад и жажда;
 • излишък от емоции;
 • страх от неизвестното;
 • силен сърбеж с кожни прояви на алергични реакции;
 • синдром на болката;
 • умора и желание за сън;
 • твърде висока или ниска температура на водата.

Препоръки

При къпане на бебета експертите препоръчват да се спазват няколко прости правила:

 • по-добре е да се къпе бебето един час след хранене;
 • следете температурата на водата и въздуха в стаята;
 • не къпете детето в деня на ваксинацията;
 • не пенете големи части от тялото, тъй като бебето може просто да се изплъзне от ръцете;
 • използвайте само висококачествена хипоалергенна козметика за деца за къпане.

Къпането за дете е не само един от елементите на ежедневието му, но и първата стъпка към развитието на възрастните. Подобна обичайна дейност за нас носи неоспорими ползи за бебето. Например, втвърдяването с вода е много по-меко от втвърдяването с въздух. Освен това водните процедури облекчават мускулния тонус и премахват коликите.

Температура на водата за къпане на новородено бебе

За това каква трябва да бъде температурата на водата за къпане на новородено бебе и за други важни характеристики, ще научите от тази статия.

Ползите от този ритуал за току-що роден мъж са неоспорими:

 • поддържане чистотата на кожата;
 • успокояващ, релаксиращ ефект;
 • Подготовка за сън;
 • адаптация към външния свят и околната среда;
 • втвърдяване на тялото;
 • процесът на оздравяване на пъпната връв е много по-бърз;
 • приятна процедура: и децата, и родителите много я обичат.

Относно температурните критерии

Къпането на бебе е процедура, която трябва да носи радост и удоволствие. При контакт с вода настъпва тактилна стимулация и физическите показатели се подобряват.


Но задължително условие, разбира се, са хигиенните манипулации и температурните условия: както водата, така и околният въздух.

По време на вътрематочния живот бебето беше заобиколено от околоплодни води през всичките 9 месеца. След раждането той напуска тази среда, преминава през процесите на адаптация към нови условия. Затова плуването във вода е за него напомняне за „миналия“ живот в корема на майка му.

Ако говорим за температурния режим, то той е около 37 градуса. Когато това ниво на температурата се повиши, детето може да прегрее или да изгори. И обратно, плуването в студена вода може дори да изплаши бебето и да обезкуражи плуването за дълго време..

Първото къпане на бебето трае около 10 минути, така че не трябва да се притеснявате, че водата ще има време да се охлади.

Начини за измерване на температурата на водата:

 • термометър;
 • "Лакът път".

Аптеките продават разнообразни термометри за вода с форма на риба, които са потопени във вана. Можете също да използвате собствените си ръце. Потопете лакътя си във вода и приблизително преценете дали водата е гореща или студена..

Трябва да се помни, че пъпната рана в много малки трохи все още не е заздравяла и за къпане на новородени през първите дни от живота е необходимо да кипнете вода. Това трябва да се направи през първите две седмици. За целта първо събираме студена вода във ваната, след това добавяме вряща вода до необходимата ни температура - 36-37 градуса. Разбъркайте водата.

Когато бебето прегрее, ще забележите зачервяване на кожата, летаргия. И, обратно, ако бебето е замръзнало, то ще стисне юмруци, ще плаче и устните и крайниците му ще посинеят.

Ако детето плаче, докато се къпе, тогава процедурата трябва да бъде спряна. Прегледайте отново какво правите грешно.

Температурата на въздуха в банята трябва да бъде около 23 градуса.

Когато новородените се къпят за първи път?


Мненията са различни кога да започне да се къпе новородено. Някои педиатри твърдят, че водните процедури трябва да се извършват само след заздравяване на пъпната рана..

Това е около 10-14 дни след раждането на бебето. До този момент експертите препоръчват да се поддържа тялото чисто, като се избърсват с мокри кърпички или мека кърпа, напоена с преварена вода.

Други педиатри смятат, че можете да къпете бебето си веднага или на втория ден след изписването от родилния дом. Това е приблизително четвъртият или петият ден след раждането. Някои лекари препоръчват да се правят бани с преварена вода с добавяне на билкови инфузии.

Специалистите казват, че лечебните растения допринасят за зарастването на пъпната рана. Много майки не могат да решат кога е най-подходящото време да започнат да къпят бебето си. Препоръчително е да се консултирате с местния педиатър, който посещава детето в първите дни след завръщането си у дома.


Лекарят ще прегледа бебето, ще оцени състоянието на пъпната му рана и ще ви каже кога е най-добре да започне водни процедури, ще даде съвети за къпане.

Всяка седмица патронажна сестра ще посещава дома, за да прегледа бебето.

Ако забележи някакви отклонения в състоянието на пъпната рана (възпаление, нагнояване), тогава тя ще ви посъветва да спрете къпането и да започнете лечение с разтвор на манган, брилянтно зелено или водороден прекис. По правило подобрението настъпва след няколко дни от началото на лечението. Затова не се притеснявайте прекалено, ако пъпната рана е леко възпалена. Но не можете да започнете патологично състояние: това е изпълнено с усложнения..

Важни свойства на бебешките гелове

 1. Хипоалергичен - липсата на вредни багрила и аромати, които могат да предизвикат алергична реакция.
 2. Безопасност. В края на краищата всяко дете може да вкуси пяната „на зъб“.

Разбира се, ако това не беше капка гел, а глътка или две, трябва да се обадите на линейка.

Дария, Москва, 25-годишна: „Пяната за баня Johnsons Baby ни подхожда, или по-точно моето шестмесечно щастие, напълно. Предлага се в голяма розова бутилка от 500 ml. Цената е много демократична и ще продължи дълго време - около 4 месеца. Но в зависимост от това колко изливате във ваната. За възбудими деца, яжте и с лавандула ".


Бебешки сапун "Уша бавачка", Hipp също е популярен сред младите майки. Удобен и формата на използването му е течна.

Този сапун трябва да е без аромат. Съществен компонент е глицеринът за омекотяване на нежната кожа. Винаги голям плюс за сапуна е наличието на вещества от растителен произход и специален дозатор за удобна употреба..

Все още можете да къпете децата в билкови чайове с мащерка, лайка, маточина. Те имат добри противовъзпалителни и успокояващи свойства. Те ще предоставят цялата възможна помощ при обрив от пелени и свръхвъзбудимост на бебето.

Наталия, 28-годишна: „Купих миене на коса„ Eared Nanny “, мислех, че ще е подходящо като пяна за баня, но не беше. Пяни посредствено. Страхотен за бебета, омекотява добре кожата. Не са открити алергични реакции. Има обаче аромат на грозде, така че не бих препоръчал за новородени ".

ЛИЧЕН ОПИТ. За сина си използвам течен сапун Eared Nanny. Разпенва се много добре, така да се каже "2 в 1" - както пяна, така и сапун. Миризмата е приятна, бързо се отмива. Никога не съм забелязвал алергии, много добре омекотява и успокоява кожата с обрив от пелени, ако има такива.

Също така, линия немски продукти за къпане е търсена на пазара. Но те са скъпи.

В днешно време можете да намерите много шампоани, пяна за баня, гелове за къпане на бебета. Но дори и при такова разнообразие се изисква индивидуален подход и задължително обмисляне на възможни алергични реакции. Какво да се къпе бебето, само родителите решават.

Приготвяне на вода

И така, за активни дейности във вода се изисква температура на водата между 30 и 33 ° C, при която:

 • кожата на детето е със същия цвят като във въздуха;
 • той се движи спокойно и с интерес, изучавайки тялото си;
 • тялото е отпуснато и в естествен работен тон: детето може да лежи спокойно на водата, ръцете и краката му не са компресирани и той извършва определени действия по желание. Хлапето е доволно, получава удоволствие; очите искрят от интерес; бебе диша естествено.

За релаксиращи дейности във водата е необходима температура на водата между 33 и 36 ° C, при която:

 • тялото на бебето има равномерен розов цвят; бебето лежи тихо или се движи пасивно във водата;
 • дишането е спокойно, равномерно; очите блестят, той се усмихва, ръцете и краката са свободно разтворени, но всеки момент детето може да ги движи на воля.

По време на урока регулирайте температурата на водата в зависимост от състоянието на бебето, като добавите топло или студено, защото сега знаете точно как се чувства.

Първото къпане на новороденото

Ето дългоочаквания момент на изписване от болницата. Пристигнахте у дома и след известно време възниква въпросът как да изкъпете тази малка и много крехка топка щастие.

Къпането на детето след болницата трябва да се извърши на следващия ден, за да може новороденото да се адаптира към новата си стая и креватче.

Детето трябва да се къпе в собствената си баня. Ваната трябва да бъде избрана в детските магазини, тъй като стоките там са сертифицирани, а пластмасата и други вещества, от които е направена банята, няма да навредят на здравето на бебето при къпане.

За тази процедура за удобство може да се използва слайд. Има пластмасови пързалки, хамаци от плат, пързалки с метална рамка, покрити с плат. Продават се и специални тави с вече вградени пързалки.

ЛИЧЕН ОПИТ. Със съпруга ми обичахме да къпем бебето си на пързалка от плат с метална рамка. Съпругът дори сам го построи. Детето е по-удобно и по-меко да лежи върху плата, отколкото върху пластмасова подложка.

Морална подготовка

Първият надпис, който се появява от момента, в който се роди дете в сърцето и мозъка ви: "Не вреди!" Ако по-нататъшни действия преминат през тази цензура, всичко трябва да се получи.

За да могат класовете наистина да са от полза както за родителите, така и за бебето, те трябва да бъдат спокойни и забавни, в удобна и здравословна среда за всички. Не издържате изпита, не изграждате деветото чудо на света, не отивате на най-високата планина на земното кълбо. Не е нужно да наранявате гърба си, ставайки жертва заради детето... Просто играйте: правете само това, което можете да направите днес без страх и удобно за себе си. Нещо, което ще ви донесе радост и истинско удоволствие от ролята ви на мама и татко.

Правила за бебешко къпане

 1. Подготовка на място в банята, където е най-удобно да поставите банята. Можете да го поставите на табуретка или в голяма баня.
 2. Приготвяне на вода. Ако пъпната рана не е заздравяла, тогава водата трябва да се кипне.
 3. Проверяваме наличието на халба или малък черпак, за да изплакнете бебето.
 4. Събираме вода, около една четвърт от банята. Проверяваме температурата с термометър или коляно. Добавете пяна или билкова отвара, ако желаете.
 5. Поставяме слайд.
 6. Затваряне на банята.
 7. Готвене на детето.
 8. Събличаме бебето на масата за повиване. Ако стаята е топла, тогава можете да вземете въздушна баня за няколко минути. След това се повиваме с главата, но не стегнато.
 9. Внимателно поставяме бебето на пързалката, наблюдаваме благосъстоянието на детето, цвета на кожата му, голям фонтан.
 10. Първо внимателно измийте ръцете, краката, тялото, след това главата на бебето, опитвайки се да предпазите очите от вода. Накрая изплакнете бебето с чиста вода. Къпането на новородено трябва да започне след пет минути, като постепенно се увеличава времето до 15 минути.

За повече информация как да се повива новородено и до каква възраст трябва да се увие дете в пелена, прочетете статията на детския лекар.

Каква температура на въздуха трябва да бъде в банята при къпане на новородено


Къпане на новородено при температура 27 градуса по Целзий
В стаята, където бебето се къпе, затваряме прозорците, за да няма течение. Препоръчително е също да затворите вратата. Поддържайте температурата на въздуха най-малко 27ᵒC.

Ние къпем бебето 1 час преди хранене или 1 час след хранене.

Как да се измие новородено?

Можете да измиете дете просто на ръка, или със специална кърпа-ръкавица, която можете да закупите в детски магазин. Когато избирате ръкавица, оценете материала, от който е направен, и миризмата, за да не предизвиквате алергии у детето.

След като детето се изкъпе, то трябва да се увие със суха хавлиена кърпа и да се подсуши. Облечете се с жилетка, плъзгачи или пелени.

Бебето трябва да се къпе през първите 4-5 месеца ежедневно, но косата трябва да се мие не повече от 2 пъти седмично. През втората половина от живота можете да се къпете през ден.

Къпането на бебе не е лесна задача. Още докато сте бременна, ще бъде полезно да изучите необходимите материали за това как правилно да се къпе новородено бебе. Опитайте се да включите съпруга си в този процес..

Асистенти никога няма да бъдат излишни. Бебето ще почувства грижите и на двамата родители.

Температура на водата за къпане на новородено бебе: Комаровски


Доктор Комаровски за къпане на бебе
Според д-р Комаровски можете да къпете бебето си във вода при температура 26-37ᵒC. В коя вода, топла или студена, трябва да се къпе детето ви, не вие ​​решавате, но трябва да наблюдавате усещанията и реакциите на мъника във водата.

Д-р Комаровски вярва, че колкото по-студена е водата, толкова по-здравословна е. Положителни качества на баня с хладка вода:

 • В такава вана бебето няма да се отпусне
 • Мускулният тонус ще се увеличи и притока на кръв ще се увеличи
 • Сърцето работи по-активно
 • Повишава се устойчивостта на малък организъм към инфекции
 • Детето е активно и се движи

Д-р Комаровски смята, че оптималната температура на водата за къпане на малко дете е 33-34.C. Но с течение на времето водата трябва да се приема по-студена и времето за къпане да се увеличи до 40 минути.

И така, сега знаем в каква вода трябва да къпете детето си.

Трябва ли да закалявам новородено?

Първо, нека дефинираме какво е втвърдяване. Това е трениране на тялото чрез въздействие върху него с различни природни явления, като въздух, вода, слънце, високи и ниски температури (спрямо телесната температура). С времето подобно обучение за бебета трябва да бъде краткосрочно и да не се откроява от обичайния ред на нещата, т.е. всичко трябва да е възможно най-естествено. В днешно време има много противоречия сред съвременните майки дали си струва да закалявате бебетата с помощта на водни процедури. Според известни педиатри, втвърдяването е от полза. Но си струва да се вземе предвид фактът, че ако детето е много малко, тогава е по-добре да изчакате малко, докато изливате студена вода.

Имунитет и обливане със студена вода

Пръскането със студена вода е стресиращо и неестествено за бебето. Детето ще бъде капризно и ще пречи на желанието на родителите да го обливат с вода, чиято температура не му е удобна.

От опита и наблюдението на много родители, в семейства, в които децата са втвърдени, те се разболяват не по-рядко от децата, които не са втвърдени.

При ежедневно къпане детето трябва да се радва на удоволствие, а не на стрес. Ако започнете да обливате детето си със студена вода, то ще се страхува да плува. За да избегнете психологическа вреда, трябва да започнете втвърдяването с естествени процедури, а не със студена вода..

Самозакаляване

Втвърдяването трябва да се развие в самовтвърдяване, т.е. станете начин на живот на детето. Всички процеси на втвърдяване трябва да се превърнат в естествено събитие в живота му:

 1. Ходете боси;
 2. Помещението, в което се намира детето, трябва да бъде добре проветрено, където то ще ходи голо;
 3. Не завивайте и не обличайте детето прекалено в много топли дрехи;
 4. Играйте и пръскайте във вода с контрастна температура;
 5. Плуване сред природата през лятото.

По негова инициатива в живота му трябва да се появят процеси за самоутвърдяване на бебето. Исках да играя във водата, да се пръскам и т.н. не е необходимо да се забранява това, а по-скоро да се подкрепя, но разбира се в разумни граници и да се спазва основната безопасност. Такива игри пораждат естествените процеси на закаляване на детето. Такова детско забавление с вода ще има благоприятен ефект върху укрепването на детския имунитет. Напротив, изливането на неподготвено бебе с хладка вода няма да е от полза, а по-скоро ще навреди на психологическото и физическото здраве на детето..

Ако родителите правят сутрешни упражнения и извършват закаляващи процедури, то рано или късно детето ще последва примера им и ще се присъедини към здравословен начин на живот..

Оптимална температура на водата за къпане на новородено бебе

Къпането на бебе не е само хигиенна процедура. Тя доставя на детето удоволствие и психологически комфорт, малка, но полезна физическа активност, помага да се установи контакт с майката и света около него, а също така укрепва здравето му и се втвърдява. Но това е така, ако температурата на водата напълно подхожда на бебето. Каква трябва да бъде оптималната температура на водата за къпане на новородено бебе, нека го разберем.

Топъл или студен?

Кожата на новороденото бебе все още е много тънка и деликатна и току-що се формира терморегулация, поради което бебетата се замразяват и прегряват толкова лесно. Дори възрастен може да се разболее след прегряване в прекалено гореща вана, а дори и бебе още повече. Но ако можем да излезем от ваната или да регулираме температурата на водата, тогава детето не може да каже за това, нито да коригира ситуацията. Освен това горещата вода помага да се отворят порите на кожата на детето и да се получат инфекции там: детската кожа е идеален „вход“ за проникване на болести в тялото, тъй като имунитетът на детето, подобно на терморегулацията, все още не е формиран. (прочетете по темата: кожата на новороденото и правилната грижа за нея)

Прекалено студената вода не е много по-добра. Ако детето е студено, няма да има удоволствие от къпането. Също така е риск за отделителната система: ако се втвърди, уринирането ще бъде болезнено..

Идеална температура на водата

Каква трябва да бъде оптималната температура за къпане на най-малката. Както педиатрите, така и майките са съгласни в едно мнение: не по-висока от 37 градуса, но не по-ниска от 34. За възрастни такава вода може да изглежда студена, но факт е, че детето е свикнало с такава вода още преди раждането: околоплодните води имат температура 37 градуса и при тези условия детето се е развило преди раждането. Температурата на водата над 38 може да доведе до ускорен пулс и прегряване на бебето. Твърде студената вода, по навик, може да изплаши бебето и да го обезсърчи за дълго време да плува и детето може да започне да се страхува от банята. Важно: Какво да правите, ако детето се страхува да плува в банята.

Водата с тази температура ще предотврати проникването на инфекции и е полезна за кожата на бебето. Освен това пъпната рана при дете заздравява по-бързо с вода при 37 градуса.

Важно е да знаете. Докато пъпната рана заздравее, детето трябва да се къпе в преварена вода. Можете да плувате в течащата вода от 10-14 дни от живота. По това време пъпната рана се е отделила.

Не се страхувайте, че водата ще се охлади бързо и бебето ще замръзне, защото първото къпане трае не повече от 10-15 минути. Дори ако водата се охлади с един или два градуса през това време, това няма да е критично.

Също така е важно да се следи температурата на въздуха, докато плувате. Детето определено няма да хареса голямата разлика между температурата на водата и въздуха, така че банята не трябва да се прегрява и е по-добре да не се затваря вратата към нея.

И така, започваме да плуваме при температура 34-37 и на всеки 3-4 дни намаляваме температурата на водата с 1-2 градуса. Като цяло, колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-добре. Но, без насилие над деца, трябва да видите мярката.

Някои деца предпочитат по-топла вода, други по-студена. Как да разберете дали на детето му е студено във ваната или е горещо? - Ако бебето е студено, то се свива на топка, носогубният му триъгълник посинява, след известно време детето започва да трепери. Ако е горещо, кожата се зачервява и детето става летаргично. И в двата случая детето ще ви уведоми с плач.

 • В каква вода да се къпе новородено бебе, дали да се вари вода, дали да се добави калиев перманганат?
 • Как правилно да се къпят новородените бебета се чете в тази статия;
 • Оптимална температура на въздуха в стаята за новородено бебе: как да поддържаме температурата.

Как да проверя температурата? Термометър или "коляно"

Най-лесният начин е да закупите специална вана с вграден термометър (вижте за видовете бебешки вани). Ако не, можете да използвате специален термометър за вода, който се продава в аптеките. И накрая, можете да използвате "метода на баба" - да измервате температурата със собствения си лакът. Кожата на тази част на ръката е особено нежна и чувствителна към температурни промени. Така че, ако сложите ръката си във водата с температурата, в която сме свикнали да плуваме, това ще изглежда нормално. Ако сложите лакът в него, водата ще изглежда много гореща. Така ще изглежда на дете. Ако водата изглежда нормална, когато лакътят падне, тази температура ще бъде идеална за бебето..

Организираме оптималната температура

Да направите идеална водата си за къпане е проста работа. Достатъчно е да се въоръжите с воден термометър и тогава всичко е просто.

 1. Налейте студена вода във ваната. Ако детето не е на две седмици, то се сварява предварително и се охлажда в продължение на няколко часа..
 2. Поставихме термометър в него.
 3. Добавяйте малко по малко гореща вода, докато термометърът покаже 36-37. В студа трябва да добавите горещо!
 4. За да може термометърът да казва истината, водата трябва да се бърка през цялото време..

Да закаляваш или не?

Никой не се съмнява в ползите от втвърдяването и неговия положителен ефект върху имунитета на бебето. Някои съветват и най-малките да се къпят при 25-26 градуса. Всъщност новородените не само не се нуждаят от това, но понякога е и вредно: твърде студената вода може да навреди на детето и да обезкуражи всеки интерес към водните процедури. По-добре е да изчакате няколко месеца с втвърдяване, докато се формират механизмите за терморегулация. Ако искате да започнете сега, трябва да започнете от 36-37 градуса и да охладите водата с 1-2 градуса за 3-4 дни. Но във всеки случай температурата на въздуха в стаята, където се къпе бебето, трябва да бъде поне 27 градуса, за да не замръзне бебето.

Но най-важното при къпането е да слушате самото бебе, защото неговите нужди и мнения може да не съвпадат с теориите на педиатрите!

Първото къпане не е страшно!

Детски рими за къпане

По-големите деца обичат да плуват, но бебетата често протестират, когато ги занесат във ваната и ги потопят във водата. За да успокоите бебето, си тананикайте детска рима с тих, нежен глас, докато се къпете.

Изтеглете и отпечатайте всички детски рими - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Кой ще бъде тук kup-kup,
На малко вода, мачкайте?
В банята бързо скок-скок, скок,
в банята с крак дрънкане, дръпване!
Сапунът ще се разпени,
И мръсотията ще отиде някъде.

Плуваме, плюскаме се,
И в малко вода се забавляваме!
Крак нагоре, крак надолу!

Придържайте се, придържайте се надолу!
Извийте краката,
И ние плуваме като ути!
Пляскане Пляскане! Бу-бу!
Заличавам!

Напенете бебето нежно и нежно с мека ръкавица за къпане или гъба, като си тананикате песен или казвате детска рима:
Ще отидем да плуваме
И се плиска във водата,
Пръскане, веселба,
Бебето ще се измие.
Ще ти измием краката
На нашето скъпо бебе,
Мийте ръцете си
На сладко момче,
Гръб и корем,
Лице и уста -
Чисто ето какво
Скъпи сине!

Ай, тревож, тревож,
Ние не се страхуваме от водата,
Измиваме чисто,
Усмихваме се на мама.
Течна вода,
Детето е по-бързо,
Вода от патица -
С дете на слабост.
Вода надолу,
И детето горе.

Водичка, водичка,
Измий ми лицето,
За да изглеждат очите,
За да накарате бузите ви да се изчервят,
Така че устата да се смее,
Да захапеш зъб.

Рибите живееха в езерото,
Тя отплава при нас с вас. (В същото време преместете ръката си под вода, сякаш риба плува).
Скъпа ще се измием,
Ще ловим риба.
Водата не ни е студена.
Къде е рибата? Ето я! (внимателно поръсете малко вода върху бебето)

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Къпане на новородено: температура на водата и въздуха

След заздравяването на пъпната рана при новороденото идва момент, в който можете да започнете да се къпете. Много майки се притесняват от температурата в банята и температурата на самата вода. Страховете са свързани със страха, че детето ще настине. Струва си да се отхвърлят всички съмнения, да се прочетат препоръките на педиатрите, да се купи термометър и да се започне процедурата. Важно е в крайна сметка бебето да възприеме къпането като приятно забавление и това е възможно само ако майката е спокойна, тъй като детето остро усеща настроението на най-близкия си човек. За да може най-накрая всички съмнения да изчезнат от вас и да разберете, че правите всичко правилно, нека разберем препоръките за температурата за къпане.

Температура на водата за къпане на новородено бебе

Колко градуса трябва да се приготви водата за къпане на новородено бебе? За да намерите отговора на този въпрос, трябва да разберете, че регулирането на телесната температура на бебето и възрастния е значително различно. Когато избирате температурата на водата, трябва да се ръководите единствено от реакциите на бебето, а не от чувствата си. Дори да ви се струва, че водата е студена, това не означава, че новороденото ще има подобна реакция..

Оптималната температура на водата е тази, която не е вредна за здравето. Без риск детето може да бъде потопено във вода, чиито температурни показания варират от 26 до 37 градуса. Много родители избират по-висока стойност, въпреки че това е погрешно. Във водата бебето не трябва да се отпуска. Колкото по-студена е водата (в разумни граници), толкова по-здравословна е тя. Студеният ефект върху кожата на новороденото стимулира притока на кръв в мускулите, в резултат на което тонусът им се повишава. Ако е избрана достатъчно ниска температура на водата за къпане на новородено дете (в диапазона 26 - 37), тогава по време на процедурата сърцето на бебето ще работи по-активно. Кръвта е наситена с полезни вещества, в резултат на което се стимулират метаболитните процеси и се увеличава устойчивостта към инфекциозни заболявания.

Температурата на водата над 35 градуса няма ползи за здравето. В такава вода детето се отпуска, няма стимул да се движи. Можете да започнете да се къпете при тази температура, но в бъдеще си струва постепенно да понижавате температурния режим.

За всички млади майки остава въпросът, при каква температура на водата може да се къпе новородено бебе за първи път. Дори ако решите да следвате препоръките на педиатрите и да провеждате процедурата при ниски температури на водата, все пак си струва да започнете от 33 - 34 градуса. Попадайки в топла баня, бебето ще се чувства комфортно, въпреки че тази температура е от малка полза. При първото къпане е важно детето да се влюби в процедурата, ако веднага започнете да се къпете на 30 градуса, това може да предизвика негативни емоции у бебето и по-късно то ще свърже процедурата с нещо неприятно. Намалявайте постепенно температурата на водата и удължавайте времето за къпане. Как да го направите правилно, педиатърът ще ви каже.

Температурата не трябва да е по-висока от 38 градуса, тъй като новороденото лесно се прегрява. Прегряване е възможно дори ако смятате, че водата е хладна.

За да измерите температурата на водата, трябва да използвате алкохолен термометър в защитен калъф. Тези термометри се считат за най-надеждни. Ако оставите уреда във водата за цялата баня, можете постоянно да следите температурата.

Температура на въздуха в банята при къпане на новородено бебе

При къпане на новородено ключова роля играят не само температурните показатели на водата, но и температурата на въздуха в самата баня. Най-добрият вариант се счита, ако температурата се поддържа между 24 и 26 градуса. Ако закалите новородено, температурата в банята по време на къпане може да бъде по-ниска: 21 - 23 °. Не се препоръчва понижаването на температурата под 21 в стаята.

Много родители смятат, че оптималната температура в банята за къпане трябва да бъде по-висока от тази в стаята на новороденото. Това обаче не е така. Хлапето свиква с температурния режим, така че престоя в гореща стая може да доведе до замръзване при нормални условия в стаята му. Ако се страхувате, че детето ще замръзне след водни процедури, тогава е по-добре да не увеличавате температурата в банята и след процедурата, увийте бебето в топла кърпа.

При каква стайна температура може да се къпе новородено през периода, когато е болно и дали изобщо може да се направи, трябва да се консултирате с лекаря. Не провеждайте процедурата в този случай, докато не се консултирате със специалист.

При каква температура в стаята да се извършват водни процедури и какъв температурен режим на водата да се избере да се къпе новородено, родителите, след препоръките, получени в родилния дом, решават сами. Не забравяйте обаче, че тук е важно да не прекалявате с вниманието: прегряването засяга бебето много по-зле, отколкото готино.

В каква вода да се къпе новородено дете

След като сте решили температурните режими на банята и водата, трябва да разберете в коя вода се препоръчва да се къпе новородено дете. Някои родители купуват дестилирана вода, тъй като тя е напълно стерилна. Тази опция е непрактична от гледна точка на икономиката. Ако дестилираната вода все още може да се използва за къпане в бебешки вани, то за голяма баня, където педиатрите препоръчват да се къпят бебета, няма да имате достатъчно пречистена вода. Водата от чешмата е напълно подходяща за къпане, но трябва да се обърне внимание на нейната твърдост, за да се вземат мерки, ако е необходимо, насочени към омекотяване на водата, което допринася за комфорта на бебето по време на процедурата. Много хора инсталират специални филтри на крановете си, което помага за пречистване на водата от вредни примеси. Това обаче рядко се свързва с къпането на дете: обикновено филтри могат да се видят в онези домове, където хората се грижат за здравето си..

Можете да къпете бебе в чешмяна вода от момента, в който пъпът му е заздравял. Има мнение, че именно чешмяна вода помага на бебето бързо да се адаптира към условията на новата среда, защото в нея живеят различни бактерии, с които човек влиза в контакт през целия си живот. По време на първите вани към водата може да се добави разтвор на морска сол, за да се осигури дезинфекция на пъпната рана. При къпане лечебните билки могат да се използват само след консултация с лекар, тъй като имат силен ефект върху тялото на детето, така че е важно да се знае какво може да се използва във всеки конкретен случай и в какви пропорции.

Трябва ли да кипя вода за къпане на новородено

Съществува мнение, че водата за къпане на новородено бебе винаги трябва да се вари: наистина ли е необходимо да се прави, необходимо ли е да се къпе новородено бебе само с преварена вода? Това е един от най-често срещаните митове, с които се сблъсква млада майка. На въпрос дали е необходимо да се вари вода от чешмата за къпане на новородено, педиатрите отговарят, че е препоръчително това да се прави само през първите няколко водни процедури. Колко време да се къпе новородено в преварена вода зависи от скоростта на зарастване на пъпната рана. Обикновено той заздравява на 18-22 дни от живота на бебето. Кипят вода само за да не попадне инфекцията в раната, след заздравяване подобни действия стават неподходящи.

Колко време да се вари вода от чешмата за първото къпане на новороденото? Ако решите да кипнете вода за къпане на новородено бебе, тогава трябва да я държите на котлона толкова дълго, колкото е необходимо за директно кипене, след което можете да излеете водата в банята и да изчакате, докато изстине до подходяща температура.

Използването на преварена вода за бебешки процедури е съпроводено с много неудобства. Дали ще къпете новородено в преварена вода и колко дълго ще продължи, решете сами. Много педиатри са съгласни, че е възможно да се къпе новородено в некипявана вода от първите дни на живота. Това помага за укрепване на имунитета му и облекчава мама от ненужни неприятности. За да избегнете образуването на възпалителни реакции върху незараснала рана, можете да използвате специални инфузии от лечебни билки, които осигуряват дезинфекция. Ако решите да кипнете вода, направете го само през първите двадесет дни, след като пъпът заздравее, подобно начинание ще бъде безполезно.