Повишената телесна температура е изненада за кърмещата майка. Без значение как жената се опитва да се предпази, в следродилния период женското тяло е много уязвимо. Има много причини за това състояние..

За младата майка е важно да вземе решение за по-нататъшното хранене на детето, защото бебето се нуждае от храна на всеки 2-3 часа. Първата стъпка е да се установи истинската причина за това състояние..

Причини за повишаване на температурата

Най-честата причина за неразположение е вирусна и бактериална инфекция, която прониква в тялото на майката по въздух, храна и вода. През есенно-зимния период има пикова честота на респираторни инфекции като грип и ARVI. Ако млада майка е хванала бактериална или вирусна инфекция, тогава рискът от заразяване на новородено бебе е много голям.

Категорично е забранено да се отказва кърменето на фона на ARVI, тъй като ценни имунни съединения влизат в тялото на новороденото заедно с майчиното мляко, които формират устойчивостта на тялото на детето към вирусна или бактериална инфекция. Благодарение на такива антитела рискът от инфекция при бебетата е намален. Ако бебето се зарази от майката, тогава в тялото му болестта ще протече в лека форма..

Следните фактори могат да причинят повишаване на телесната температура при кърмачка:

 • застой в млечните жлези (лактостаза) и гнойно-възпалителен процес (мастит);
 • бактериално увреждане на орофаринкса и назофаринкса (тонзилит, тонзилит, синузит);
 • обостряне на хронични заболявания на вътрешните органи;
 • несъответствие или възпаление на шевовете, наложени след цезарово сечение;
 • хранителна токсикоинфекция;
 • възпалителен процес в ендометриума на матката;
 • други сериозни патологии на вътрешните органи.

Всяко заболяване, предизвикало повишаване на телесната температура, трябва да се лекува под строгото наблюдение на медицински специалист. Въпросът за целесъобразността на продължаването на кърменето се решава от лекуващия лекар, след предварителен преглед. Много лекарства са категорично противопоказани по време на кърмене, така че можете да забравите за самолечение.

Нарушаването на техниката на прикрепване на детето към гърдата провокира развитието на застой. Ако млечните жлези не се изпразнят своевременно, тогава в застоялия фокус се образува възпаление, което се проявява под формата на повишена телесна температура.

Ефект на повишената температура върху качеството на млякото

Най-належащият въпрос за младата майка е качеството и безопасността на кърмата при повишена телесна температура. Това е много важно, тъй като некачественото хранене причинява сериозна вреда на незрелото тяло на новородено дете..

С развитието на гнойно-възпалителен процес патогенните микроорганизми могат да проникнат през кърмата в тялото на бебето. Ако това се е случило с млада майка, тогава тя се съветва да спре кърменето за известно време. За да избегнете загуба на мляко, трябва да го изцеждате редовно.

Ако причината за това състояние на организма е лактостазата, тогава в началния стадий на заболяването няма качествени промени в кърмата. През този период кърменето не трябва да се спира, тъй като този процес ще помогне на бебето да остане сито и ще облекчи младата майка от застой..

Острите инфекциозни заболявания не променят качеството на кърмата. Заедно с млякото в организма на новороденото влизат ценни антитела, които формират имунитета на бебето.

Да се ​​храни или да не се храни

За да отговори на този въпрос, една млада майка трябва да установи причината за това състояние. Можете да продължите да кърмите в такива случаи:

 • ако причината за повишаването на температурата е остра респираторна вирусна инфекция (ARVI и ARI);
 • ако температурата се е повишила поради стагнация и мастит без гноен процес;
 • ако високата телесна температура не е придружена от признаци на гнойно-възпалителен процес в млечните жлези.
 • ако в млечните жлези на кърмачка присъства стафилококова инфекция;
 • ако причината за повишаването на телесната температура е мастит, усложнен от гнойно-възпалителен процес;
 • ако млада майка е обострила хронични заболявания на вътрешните органи.

Ако млада майка е била принудена да прекъсне кърменето, за да се поддържа здравословна лактация, се препоръчва тя постоянно да изцежда мляко и внимателно да следи хигиената на млечните жлези. Има основателни причини за поддържане на пълноценно хранене, които включват:

 • Майчиното мляко е уникален продукт, който може да осигури на тялото на новороденото необходимите вещества. Дори значително повишаване на телесната температура на майката не допринася за втасването и подсирването на млякото..
 • При грип и остри респираторни вирусни инфекции тялото на майката произвежда голямо количество ценни антитела, които чрез храната попадат в тялото на новородено бебе. Този момент е много важен за дете през първата година от живота, тъй като през този период има активно формиране на имунитет.
 • Когато телесната температура е повишена, жената отслабва и за нея е много по-лесно да прикрепи бебето към гърдата в удобна позиция, отколкото да става по няколко пъти на ден, за да изцежда мляко. Изразяването е уморително.

Дори заболявания, причинени от инфекциозни патогени, не могат да причинят прекъсване на храненето, ако за млада майка са избрани безопасни лекарства.

Как да измерим температурата правилно

Правилното измерване на телесната температура влияе на надеждността на показанията. Притокът на кърма в млечните жлези повишава телесната температура, поради което измерването му в подмишницата дава фалшив резултат.

Първите 2 месеца след раждането на детето, млада майка трябва да измерва телесната температура в областта на лакътя. Нормалният индикатор е температурен диапазон от 36,4 до 37,3 градуса.

Как да сваля температурата

Ако причината за това състояние е установена, тогава основната задача е да се определи целесъобразността на неговото намаляване. Ако температурата трябва да бъде понижена, тогава жената трябва да избере само безопасни лекарства, които не са в състояние да навредят на тялото на бебето..

Безопасен начин за понижаване на температурата са ректалните антипиретични супозитории, съдържащи парацетамол и ибупрофен. Тези вещества не могат да влязат в състава на кърмата. На младите майки често се предписват антипиретични лекарства, използвани в педиатричната практика. Такива лекарства имат лек ефект върху женския организъм и бързо намаляват температурата с няколко градуса..

Хладен компрес на челото ще ви помогне да свалите температурата без лекарства. Можете да използвате примитивен метод, който се състои в триене на тялото с разтвор на оцет и вода в съотношение 1: 3.

Ако се появи неразположение, тогава е много важно за кърмещата майка да спазва правилния режим на пиене. Дневният обем на течността трябва да бъде 1,5-2 литра. Трябва да пиете обикновена и минерална вода, плодови сокове, компоти и плодови напитки. Топлият чай с лимон има антипиретично действие. Чай може да се пие с калина или сладко от малини. Използването на такива продукти трябва да бъде съгласувано с Вашия лекар. Ако бебето има склонност към алергии, тогава жената трябва да се въздържа от ядене на определени храни..

Храненето в това състояние трябва да бъде разнообразно и пълноценно. Храната трябва да се яде често и на малки порции. Важно е да избягвате физически и емоционален стрес..

На кърмачка е строго забранено да се бие сама с треска. Ако жената се чувства зле, тя трябва да потърси съвет от медицински специалист, който ще избере необходимото лечение, без да рискува да навреди на бебето..

Какво да правим с температурата на кърмещата майка: възможно ли е да нахраним бебето, как да свалим треската по време на кърмене?

Когато телесната температура се повиши, това показва, че имунната система се бори активно с болестта. Треската е нормална реакция на организма, но в случай на кърмачка ситуацията е малко по-различна. През първите 6 седмици след раждането има възможност за развитие на следродилни усложнения, особено ако раждането е било трудно или е използвано цезарово сечение. В такава ситуация високата температура може да означава възпаление на следродилни белези или органи на пикочно-половата система - тогава е необходима консултация и помощ от квалифициран лекар.

През първия месец и половина след раждането тялото на жената все още е много слабо и високата температура може да показва усложнения и възпаление на органите на репродуктивната система

Защо температурата може да се повиши по време на кърмене?

Когато следродилният период (6 седмици) приключи, някои заболявания се добавят към причините за повишаването на температурата. Между тях:

 • грип, остри респираторни инфекции, настинки;
 • лактостаза и мастит;
 • чревна инфекция, отравяне.

По-рядко се срещат остри респираторни заболявания по време на кърмене. Инфекция може да възникне от някой от семейството, живеещ в същата къща като тази за кърмещи. Симптомите на това заболяване са добре известни на всички - загуба на сила, запушване на носа и сополи, кихане, възпалено гърло (вижте също: как да се лекува гърлото на кърмачка, докато кърми, ако боли?). Температурата се повишава над 38 градуса. Наблюдавайки почивка в леглото, пиене на много течности и прием на антипиретици, на петия или шестия ден можете напълно да се спасите от неприятно заболяване.

Лактостазата е нарушение на изтичането на мляко в млечните жлези. Млечният канал се запушва, появява се оток, последван от възпаление. Естествено, по време на такива процеси температурата се повишава и се появяват болки в млечните жлези и ако проблемът продължи, след 3-4 дни може да се усложни от бактериална инфекция и маститът ще се развие с още по-сериозна температура - до 39-40 градуса. Не е много трудно да се предотврати лактостазата. Необходимо е да се гарантира предотвратяването на стагнацията на млякото, което се постига чрез често прикрепване на бебето към гърдата, декантиране на остатъците и масаж. Ако в гърдите има твърде много мляко за бебето, някои майки използват ръчна помпа за кърма. Вярно е, че при този метод в гърдите се появяват малки уплътнения, но те лесно се отстраняват с масаж.

Когато се стигне до инфекциозен мастит, антибиотиците ще трябва да бъдат лекувани, а в най-напредналия случай ще се наложи операция.

В случай на отравяне и чревна инфекция, освен висока температура, се наблюдават повръщане, диария, силно главоболие, силна слабост (препоръчваме ви да прочетете: какво трябва да приема жената с главоболие по време на кърмене?). Лечението изисква обвиващи лекарства и сорбенти, както и строга диета. Определено трябва да се консултирате с лекар, тъй като чревните инфекции са много опасни и те трябва да се лекуват с кърмене само под наблюдението на специалист..

Алгоритъм на действия при повишени температури

Когато температурата по време на кърмене внезапно стане по-висока от обичайното, в никакъв случай не трябва да изпадате в паника - това ще влоши болезненото състояние на майката и ще повлияе на бебето по най-лошия начин.

Първият е да се установи причината

Ако знаете симптомите на всички горепосочени заболявания, няма да има особени трудности при определянето на причината. Във всеки случай, дори когато правилно сте си поставили диагнозата, посетете Вашия лекар. Това е важно при кърмене, тъй като специалистът може да забележи признаци, които са избягали от погледа ви. Помощта на опитен лекар никога няма да бъде излишна.

Второто е продължаване на лактацията

Широко разпространено е схващането, че не трябва да продължите да кърмите бебето си при повишена температура, но има все повече доказателства за противното. Лекарят Рут Лорънс, експерт в своята област, изброява болестите, при които процесът не трябва да спира в ръководството за кърмене за медицински специалисти:

 • грип, остри респираторни инфекции, настинки;
 • лактостаза, мастит, абсцес на гърдата;
 • диария;
 • хепатит А, В, С;
 • херпес (с изключение на ареолата);
 • стафилококова инфекция;
 • рубеола;
 • дребна шарка;
 • автоимунни заболявания.
Майчиното мляко е най-добрият „имуномодулатор“ за бебето, така че педиатрите в повечето случаи препоръчват продължаване на кърменето, дори ако се чувствате зле

В днешно време има лекарства, които могат да се използват от кърмачка, без да навредят на бебето. Ако кърменето бъде спряно по време на заболяването, детето ще загуби антитела, които се произвеждат в кръвта и преминават в кърмата; и ако той самият се разболя, това е още по-безполезно.

Третото е да измервате правилно температурата

Това не е изненадващо - дори при липса на заболяване при кърмачка, температурата в областта на подмишниците е малко над нормалната - 37,1-37,3 градуса. Хипертермията се дължи на високото съдържание на мляко в млечните жлези. Надежден резултат може да се получи само половин час след хранене чрез измиване и добре избърсване на кожата на подмишниците.

Четвъртият е да се използва антипиретик

Средствата за понижаване на температурата са орални (таблетки, прахове, сиропи) и ректални (супозитории).

Има разлика само в скоростта на действие. Пероралните лекарства започват да действат по-бързо, тъй като има повече мукозна област в стомаха, с която веществото взаимодейства.

Пето - пийте много течности

Няма значение дали майката е болна от настинка или просто има излишък на мляко в гърдите си, при повишена температура трябва да пие много течности. Препоръчително е да пиете поне чаша вода на всеки час. В допълнение към факта, че тялото ще попълни загубената течност, млякото няма да се сгъсти и ще бъде лесно да се напусне - това ще помогне за нормализиране на температурата и намаляване на риска от лактостаза..

Приемливи средства за понижаване на температурата по време на лактация

Не трябва да се свалят всички температури. Ако то се е повишило малко над 37 градуса, по-добре е да оставите на имунната система възможност да се бори сама и да произвежда антитела. Препоръчва се да се пият антипиретични лекарства, когато термометърът достигне 38,5.

Кои лекарства са разрешени, ако кърмещата майка се нуждае от помощ? Списъкът в този случай се състои само от 2 елемента:

 • "парацетамол";
 • Ибупрофен.

Според клинични проучвания, "Парацетамол" преминава плацентарната бариера по време на бременност и е доста силно концентриран в кърмата (до 24%). Изследователите обаче твърдят, че не е в състояние да навреди на бебето нито по време на вътрематочно развитие, нито след раждането при кърмене. Дори варианти на препарати "Парацетамол" за деца от 2 месеца са разработени поради неговата безопасност. Кърмещата майка, за да нормализира температурата, трябва да пие 325-650 mg от лекарството и да повтаря на всеки 4-6 часа до стабилен резултат.

Ибупрофенът е нестероидно лекарство. Действа по сложен начин: понижава температурата, премахва възпалението, облекчава болката и успокоява трескавите състояния. В международния класификатор на лекарствата "Ибупрофен" е сред лекарствата, които са съвместими с кърменето. Срокът на неговото антипиретично действие достига 8 часа. Това лекарство се приема по 200 mg 3-4 пъти на ден. При спешни случаи е позволено да се приемат 400 mg, но по-нататъшният прием трябва да се намали до 200 mg. Можете да използвате 400 mg 3 пъти на ден, но не повече.

Какво да не се използва?

За известно време ще трябва да забравите за любимия „Аспирин“. Неговата активна съставка - ацетилсалицилова киселина - не оказва най-добър ефект върху работата на сърцето, храносмилателната система и други органи на майката и детето. Може да провокира локално увреждане на черния дроб и мозъка при бебе (синдром на Рей). Международният класификатор E-LACTANCIA класифицира "Аспирин" като опасно лекарство, което не се препоръчва да се приема по време на кърмене. Допуска се само еднократна употреба, когато всичко останало е още по-нежелано. В същото време е по-добре да не хранете детето, да изцеждате мляко и да продължите да кърмите след известно време (вижте също: как можете ефективно да излекувате кашлица, докато кърмите?).

Не е известно какви нежелани реакции могат да се появят, поради което е по-добре да приемате активната съставка в чист вид.

Как да приемате антипиретик?

Лечението с антипиретици не трябва да се извършва хаотично, а при спазване на определени правила. Опитайте се да се придържате към тях:

 1. Вземете лекарства само когато е необходимо, за да свалите температурата. Не е нужно да правите това за превенция..
 2. Най-доброто време за прием на лекарства е веднага след хранене. Ползите ще бъдат максимизирани, а потенциалната вреда минимизирана..
 3. Не приспособявайте храненето към вашия график за лекарства - това не е необходимо.

Когато нуждата от антипиретик възникне често, много хора имат естествен въпрос: възможно ли е да се използват не едно, а различни средства? Авторитетният педиатър Е. Комаровски дава следния съвет: възможно е да се редуват "Парацетамол" и "Ибупрофен", ако дава резултат, но не забравяйте, че трябва да приемате лекарства последователно, а интервалът от време между дозите трябва да бъде поне 2 часа.

В заключение трябва да се каже, че повишената телесна температура не влияе по никакъв начин на качеството на кърмата - тя не може просто да изгори или да се влоши. Не е необходимо да се отказва лактация в тази ситуация. Тя ще предпази майката от проблеми с гърдите, а бебето ще осигури имунитетна подкрепа.

Температура при кърмачка по време на кърмене: какво може и какво не

Дата на публикуване: 08.11.2018 | Преглеждания: 16611

Повишаването на телесната температура е симптом, който сигнализира за физиологични нарушения в тялото. По-често сигнализира за вирусни, бактериални инфекции или обостряне на хронични заболявания. Кърмещата майка не прави изключение и причините за треската обикновено са стандартни, но има провокиращи фактори, които са присъщи само на жените след раждането. Тактиката на поведението се определя след диагностициране на нарушения.

Нормална температура по време на кърмене

С първия приток на преходно мляко (на 3-4-ия ден) ендокринната система се възстановява до нов режим. Сега ресурсите на тялото са насочени към растежа, развитието на бебето и възстановяването след раждането. Поради увеличеното натоварване имунната система реагира с нискостепенна треска - термометърът показва 1-2 градуса над индивидуалната норма (37-37,5 ° C).

Температурата на здрав човек (без лактация) варира през деня от 36,5 ° C до 37 ° C. Индикаторът се променя в зависимост от времето на деня, физически и психологически стрес. Субфебрилното състояние след раждането е нормалното състояние на организма, което се влияе от 2 фактора: следродилен стрес и хормонални промени.

Температурата на кърмещата майка обикновено може да бъде до 37,5 ° C.

Колкото повече е натрупването на кърма в жлезите, толкова повече е натоварен местният имунитет, толкова по-висока е температурата. Ако жената е диагностицирана с мастит (усложнения на запушен канал), скоростта се повишава до 39 ° C.

Препоръчва се измерването на температурата един час или 30 минути преди хранене. Тъй като млякото тече, термометърът се издига, след прекратяване на смученето се връща към нормалното.

Първите 1-1,5 месеца след раждането кърмачка е придружена от нискостепенна треска. Ако в жлезите няма уплътнения и възли, няма причина за безпокойство. Явлението е нормално и при ежедневно оттичане на гърдите термометърът ще падне до 36,6 до края на втория месец.

Резултати от изследванията

Температурата на кожата на гърдата е измерена по време на HW при 11 майки общо 47 пъти с помощта на Coretemp CM-210 (Terumo Corporation, Токио, Япония) за изследване на промените в температурата на кожата на гърдата по време на кърмене. И при двете гърди температурата на кожата на гърдата беше значително по-висока от изходната температура на кожата от началото на сученето до 5 минути след завършване на сученето, а средната температура на кожата на гърдата преди кърмене в периода от 4 дни до 8 седмици след раждането беше значително по-висока от в първите 1-2 дни след раждането. Тези резултати показват, че температурата на кожата на гърдата се повишава през първите 1-2 дни и 4-5 дни след раждането и че температурата на кожата на гърдата остава висока по време на сучене и до 5 минути след завършване на сученето..

Как да се измери температурата правилно за кърмачка

При всяка трета жена, по време на хранене, температурата се повишава до 37,5-37,6 ° C. Индикаторът е естествен и обикновено намалява след 30-60 минути. Ето защо е по-добре да измервате температурата след отстраняване на хиперемията от жлезите и при спазване на правилата.

Препоръки

 • Време за измерване - 30-60 минути след хранене, един час след сън.
 • Кожата под мишниците се измива и избърсва на сухо.
 • Натиснете здраво ръчно термометъра.
 • По време на процедурата не се движете, не яжте, не пийте.
 • Продължителност - 5 минути.
 • Ако подозирате стагнация на каналите, измерете температурата в двете кухини.

Шведските учени стигнаха до заключението, че най-точният начин да се установи t на тялото е ректално, тъй като потта и дрехите засягат подмишниците. Изследването е проведено през 2007-2008 г. с 323 пациенти (Източник: шведското списание The Local, публикувани резултати от изследвания, за съжаление, не могат да бъдат намерени). Този метод не е изключен за кърмачка и се използва по желание..

Обикновено термометърът се поддържа на около 37-37,4 ° C, но ако индикаторът е над 37,7 ° C, патологичният процес в тялото е недвусмислен. Необходима е диагностика на симптомите и лечение.

Възможно ли е да кърмите бебе при температура

Способността на вирусите и бактериите да проникват в млякото не е причина да се отказва кърменето. Още преди да се появят първите симптоми на заболяването, тялото на майката произвежда защитни антитела, насочени към борба с инфекцията. Тези имуноглобулини преминават в кърмата и се предават на бебето. По този начин тялото на детето е подготвено предварително за борба с микроба..

Показания за отбиване от хепатит В при температура са сериозни заболявания, лечението на които изисква прием на антибактериални лекарства. Храненето също спира, ако се предписват болкоуспокояващи или химиотерапия.

Противопоказания

 • Тежки усложнения на заболявания на бъбреците и пикочно-половата система.
 • Отравяне на кръвта.
 • Туберкулоза.
 • Гноен мастит.
 • Остри инфекции - тонзилит, синузит, пневмония, дизентерия, коремен тиф, холера.

В острия ход на патологията се образуват продукти на гниене на вредни микроби, които проникват в млякото. Токсините стигат до детето, нарушава се микрофлората на стомашно-чревния тракт, структурата на плазмата се променя. Хлапето преминава през отравяне. В такива ситуации се препоръчва да се изразявате, за да не възпрепятствате лактацията..

Храненето продължава

 • С ARVI, ARI, грип.
 • Запушени млечни канали (мастит без гной).
 • При заразяване със стафилококи.
 • В случаи на обостряне на хронични патологии (прием на безопасни лекарства).

Храненето трябва да се спира само в извънредни ситуации, когато вероятността от увреждане от състава надвишава ползите от кърмата. Дори при антибиотична терапия се предписват лекарства, съвместими с хепатит В - цефалоспорини и пеницилини (Цефтриаксон, Амоксицилин).

Какво да правим при високи температури

Така че, с индикатор до 37,4 ° C, няма причина за паника. В този случай се препоръчва да се следи температурата в продължение на 3-4 дни. Увеличението може да провокира тривиален стрес или липса на сън. Обикновено температурата се нормализира в рамките на един ден. Ако има увеличение на показателя, значи е време да се предприемат действия.

Общ алгоритъм на действията

 1. Не спирайте кърменето (решението се взема след установяване на причината).
 2. Диагностицирайте причината за симптома (обадете се на лекар).
 3. Започнете лечение с народни методи.
 4. Ако домашното лечение е неефективно, приложете лекарства.

Ако температурата не е критична, препоръчително е да наблюдавате състоянието 1-2 дни. Болести, при които храненето спира, се появяват рязко и рязко, придружени от треска и треска. Необходима е спешна хоспитализация само за тези симптоми.

За да се елиминират рисковете от усложнения, по-добре е да се обадите на лекар в рамките на 24 часа след откриването на симптом. Кърмещата майка и бебето са уязвими на огнища на настинка и грип. Поради отслабения имунитет, вирусите без лечение "падат" в рамките на 3 дни. Резултат - пневмония, тежък ларингит, менингит, спиране на хепатит В.

Ако температурата не надвишава 38 ° C, препоръките се свеждат до пиене на много течности и почивка на половин легло. Важно е да продължите да кърмите, тъй като кърмата е най-добрият имуномодулиращ агент за бебето..

Ако температурата е 38-39 ° C

Индикаторът се счита за критичен и уведомява, че тялото не може да се справи самостоятелно с нарушения. Препоръчват се антипиретични средства и целенасочена лекарствена терапия. За лечение на вирусни инфекции кърмещата майка може да започне с алтернативни методи за лечение:

 • Спазвайте режима на пиене от 1,5-2 литра течност на ден - за да избегнете дехидратация. Водата разрежда млякото, предотвратява лактостазата.
 • 3 пъти на ден пийте чаша чай с лимон или мед (0,5 ч. Л.). Методът е приемлив, ако бебето няма склонност към алергии.
 • Пийте отвара от листа от дива роза или малина (1 супена лъжица плодове в чаша вряща вода, оставете за 30 минути). Препоръчителна доза - 2 пъти на ден: сутрин и вечер.
 • Нанесете хладни компреси от марля върху челото.
 • Избършете със слаб разтвор на оцет (1 ml 70% оцетна киселина на чаша вода).

Използването на народни методи неутрализира настинките за 5 дни. Но ако температурата на кърмещата майка не спадне повече от 3 дни, са необходими антипиретични лекарства.

Антипиретик по време на кърмене

Ако температурата не се заблуждава с народни средства, терапевтите препоръчват лекарства на основата на парацетамол и ибупрофен. Лекарствата проникват през лактационната бариера, но са безопасни за тялото на бебето.

Разрешени лекарства

 • Парацетамол;
 • Панадол;
 • Ибупрофен (Ибуфен).

Лекарствата действат срещу топлина, болка и възпаление. Пуска се в таблетки, суспензии и супозитории. Разлики във формата на освобождаване - време на експозиция. Сиропите действат за 15-20 минути, таблетка - за 30-40 минути, ректална суспензия - в рамките на един час. Ако температурата трябва спешно да бъде свалена, по-добре е да се пие суспензия или капсула, през нощта се препоръчват ректални супозитории.

Забранени лекарства

 • Аспирин;
 • Нимезил;
 • Fervex;
 • Coldrex;
 • Найз;
 • Немулекс.

Ефектът на лекарствата върху млякото не е проучен, но списъкът с нежелани реакции е причина за отказ с хепатит В. Комплексните прахове съдържат вещества, които инхибират работата на централната нервна система и провокират нарушения в развитието на бебето.

Може ли млякото да изчезне при температура: причини за стагнация

Според кърмачките, когато телесната температура се повиши над 38,0 ° C, по-малко мляко постъпва в смучещия рефлекс. Но педиатрите твърдят, че ако причината за треската не е свързана с лактостаза или мастит, няма промяна в обемите на хранене. Важно е да спазвате режима на пиене и да прилагате детето според обичайния график или по-често.

Температурата при кърмачка е нормална, поради слабостта на имунната система след раждането. Ако причината се диагностицира в рамките на 48 часа и лечението започне незабавно, симптомът отшумява в рамките на 3 дни. В същото време отказът от кърмене е оправдан само в 9-14% от случаите - с тежки патологии. В други ситуации трябва да увеличите честотата на привързване, за да предпазите тялото на бебето от вируси и инфекции..

Десерт за днес - видео за 5 начина за сваляне на температурата.

Треска при кърмачка: какво да се прави и дали е възможно да се храни

Високата температура по време на кърмене изненадва почти всяка майка, защото трябва незабавно да вземете мерки за лечение и да разрешите въпроса с храненето на бебето. Поради намаления имунитет тялото на кърмещата майка е доста уязвимо и може да има няколко причини за повишаването на температурата.

Основните причини за повишаването на температурата по време на HW

Най-честата причина за такова лошо време е инфекциозно заболяване. По време на епидемия това може да бъде грип или остри респираторни инфекции и всеки ден - всяка вирусна или бактериална инфекция, пренесена по въздушно-капков път. В този случай най-голям е рискът от заразяване на бебето. Но противно на общоприетото схващане, не си струва да се спира храненето през този период, тъй като лекарствените вещества, постъпващи в тялото на бебето, служат като вид ваксинация, укрепват имунитета на детето, като по този начин намаляват шансовете да се разболее.

В допълнение към настинка или друго вирусно заболяване, причината за треска също може да бъде:

 • развитие на лактостаза или, още по-лошо, мастит;
 • тонзилит или гноен тонзилит;
 • обостряне на хронични заболявания;
 • слабо зарастващи последици от цезарово сечение;
 • възпаление на женските органи след раждане;
 • възможно отравяне.

Във всеки случай, когато се появи температура, жената трябва да се обади на лекар, за да установи правилната причина и да предпише лечение, което понякога може да противоречи на кърменето. Но само терапевт може да реши този въпрос въз основа на предписаните лекарства, здравето на майката и риска от инфекция на детето..

Как да измерим температурата правилно

Активното производство на кърма винаги влияе върху телесната температура, така че не се препоръчва да се измерва под мускулната кухина. Дори в случай на неразположение в родилния дом, майката се измерва в областта на устата или слабините. Но най-надеждният резултат може да се получи в завоя на лакътя. Температурата се счита за нормална от 36,6 до 37,4 градуса. Цифрите по-горе показват наличието на възпалителен процес в тялото на кърмачка..

Ефект на повишената температура върху млякото

Преди да решите да свалите температурата или не, струва си да изясните как тя влияе на кърмата, защото не само лечението на болестта зависи от това, но и качеството на храненето на бебето. Ако високата температура е провокирана от сериозни усложнения след минали заболявания, се развива възпаление и се появяват гнойни новообразувания, тогава е по-добре да спрете храненето по време на лечението, тъй като компонентите на силни лекарства ще проникнат в тялото на бебето. В същото време млякото трябва да се изцежда, така че да не изчезва, а детето да се прехвърли на изкуствено хранене или замразени запаси от майчино мляко.

Ако причината за треската е лактостазата или стагнацията на млякото, тогава нищо не влияе на вкуса и качеството му в началото и храненето може да продължи по-нататък, докато млечните жлези не облекчат.

ARI или ARVI не представляват особена опасност за бебето, а точно обратното, те допринасят за навлизането на антитела в малкото тяло на новороденото и закаляват имунната система. Настинките практически не засягат млякото в гърдите и не си струва да спрете храненето поради това.

Начини за понижаване на температурата

Маркерът на термометъра над 38,5 градуса в деветдесет процента от случаите трябва да бъде свален, особено температурата по време на кърмене. Ако почувствате висока температура или студени тръпки, трябва да измерите показателите и да се консултирате с лекар, навременната диагностика и лечение ще помогнат да се предотврати развитието на усложнения и да се ускори лечебният процес. Сред начините за понижаване на телесната температура са народните и лечебните.

Народни средства за защита

Използването на традиционната медицина може да се счита за независимо лечение или интегриран подход, заедно с лекарства. На първо място, за да премахнете вредните вещества, трябва да консумирате много течност. Препоръчително е да пиете топли напитки, нито студени, нито топли. Добре е да приготвяте плодови напитки или компот у дома; за медицински цели са подходящи плодови напитки от боровинки или касис, малини, слаб чай с добавка на мед, джинджифил или лимон.

Тишината и спокойствието все още не са навредили на никого по време на възстановяването на тялото в случай на заболявания. Трябва да се придържате към почивката в леглото, да спите повече и да си почивате, за да насочите всички сили на тялото към поддържане на силата и борба с вируса.

Компресите върху челото също ще помогнат за облекчаване на физическото състояние и понижаване на температурата. Можете да използвате кърпа, напоена с вода или разреден оцет. Същият състав може да се използва за избърсване на тялото, той се извършва по цялото тяло, с изключение на областта на гърдите, и особено по протежение на шията, завои на лактите и коленете, областта на слабините.

Това, което не трябва да правите, е да се увиете с топли одеяла и да облечете повече дрехи. Това ще наруши преноса на топлина и температурата може да се повиши още повече..

Освен това не трябва да се допуска алкохолно триене на тялото, абсорбирайки се през кожата, то бързо ще навлезе в кръвта на кърмещата майка, а след това с мляко и бебето, което не може да бъде позволено.

Лекарства

Когато кърмите, приемате лекарства с голямо внимание и само в съответствие с лекарско предписание. На първо място, трябва да изберете разрешените средства с охраната, а това са:

 • Парацетамол и препарати, съдържащи го в големи количества - Panadol под формата на сироп или супозитория Tsefekon. Трябва внимателно да проучите дозировката на лекарството, тъй като колкото по-малко попада в тялото на кърмачка, толкова по-добре. За да свалите температурата, достатъчно е да вземете хапчетата 1 път, а при второ повишаване можете да изпиете лекарството след 4 часа;
 • Продуктите на базата на ибупрофен също се считат за безопасни. Нурофен (супозитории, сироп, капсули с течен състав) или едноименната версия на ибупрофен за деца гарантират не най-лошия ефект при спадане на температурата. Нурофен обикновено действа 8 часа и при спешна нужда може да се използва до 4 пъти за един ден. Ибупрофенът, който е част от състава, ще помогне за успокояване на треската, облекчаване на възпалението и също така действа като аналгетик.

Антивирусните лекарства също имат положителни отзиви за борбата с температурата:

 • Oscillococcinum - ще помогне в ранните етапи от развитието на болестта, температурата бързо ще изчезне и може да не се повиши отново;
 • Виферон;
 • Genferon.

Последните са официално разрешени по време на бременност и кърмене, те произвеждат естествен интерферон в организма, допринасяйки за бързо възстановяване.

Ако температурата се е повишила поради лактостаза, тогава нито едно народно лекарство няма да помогне, пиенето на гърдата само ще се напълни още повече, което в резултат може дори да доведе до операция. Само честото хранене или изпомпване ще помогне за облекчаване на болката; тази процедура може да се улесни под душа. След изпразване на гърдата температурата също бавно ще отшуми, ако не, то това е повод да се замислите сериозно и да посетите мамолог.

Правила за прием на антипиретици с hv

Приемът на лекарства винаги е придружен от определен риск за бебето, поради което при използване на антипиретици трябва да се спазват определени правила:

 • можете да приемате само одобрени лекарства за HV - парацетомол и ибупрофен в малки дози се абсорбират в кръвта на майката и практически не са опасни за бебето;
 • не е необходимо да се сваля температурата под 38,5; антипиретик трябва да се пие само в случай на спешна нужда;
 • коригирайте храненето по такъв начин, че да приемате лекарства след следващото с интервал между приема на лекарства от поне 4 часа.

Повишаването на телесната температура винаги е доказателство за възпалителен процес в организма. Ето защо, когато се появи, е необходимо да се свържете с терапевт или мамолог, в зависимост от причините за температурата. Лекарят ще определи диагнозата и ще предложи методи за лечение. Кърмещата майка остава стриктно да спазва всички препоръки и да приема лекарства в съответствие с инструкциите и предписанието. Тогава процесът на оздравяване няма да отнеме много време и няма да навреди на детето..

Температурата на майката с гореща вода: причини как да я свалите и какво можете

При НВ майката често има треска. Причините могат да бъдат физиологични (поради лактация) и патологични (различни заболявания). Температурата по време на кърмене не е противопоказание за по-нататъшно кърмене на бебето. Само при тежки форми на някои заболявания, трябва да се спре по време на GV.

За да се знае дали бебето може да продължи да кърми, трябва да се установи причината за повишаването на телесната температура..

Защо кърмачката има треска?

При жените, в първите дни след раждането, особено често се наблюдава повишена телесна температура от 37,1 - 37,4. Това състояние е причинено от преливане на гърдата. Това не е началото на болестта, а физиологична норма. В този случай температурата се повишава преди хранене..

Често нискостепенната телесна температура сигнализира за началото на заболяването. Особено типични за кърмачките са:

 • Маститът е възпалителен процес, придружен от болка в гърдите;
 • Лактостаза - стагнация на млякото и се характеризира с появата на уплътнения в млечните жлези.

В ранните стадии на заболяването храненето с мляко няма да навреди на бебето и ще помогне на майката да се възстанови възможно най-скоро - защото стагнацията на мляко с мастит насърчава размножаването на инфекцията и само усилва възпалителния процес. Лечението на болестите трябва да започне незабавно, за да не предизвика болестта. В последните етапи млякото ще промени своя състав и може да навреди на бебето.

Важно е да знаете! При майки, чието бебе изсмуква почти цялото мляко от гърдата, лактостазата не се случва.

Освен това температурата може да се повиши поради често срещани заболявания. Като:

 • настинки;
 • възпалителни процеси в организма;
 • отравяне.

Ако телесната температура се повиши при кърмачка, между храненията тя не намалява, трябва да започне лечение (трябва да се свържете с местния лекар и да бъдете прегледани). В някои случаи трябва да спрете да храните бебето си. GW също може да бъде вредно, ако майката има много висока температура и трябва да бъде понижена.

Как и как да сваля температурата по време на кърмене

Температурата трябва да бъде намалена, ако е над 38,4. Това може да се направи с лекарства, които не са противопоказани за хепатит В:

 • парацетамол;
 • Нурофен;
 • Ибупром.

Преди да използвате лекарства, определено трябва да се консултирате с лекар. Само специалист ще предпише лечение и ще посочи необходимата доза лекарства.

При естествено хранене на жената се препоръчва да свали температурата с помощта на народни средства и само ако не помага да използва лекарства.

Един от най-ефективните начини за сваляне на температурата е със студен компрес. На челото можете да прикрепите специална гумена нагревателна подложка, пълна с ледена вода. Или намокрете кърпа, навита няколко пъти със специален разтвор (вода и 9% оцет в съотношение 1: 1).

Различни отвари, инфузии ще помогнат за справяне с топлината:

 • сок от червена боровинка;
 • бульон от шипка;
 • сок от червено френско грозде.

Използването на народни средства за лечение трябва да се извършва с повишено внимание, тъй като детето може да има алергии.

Храненето не трябва да се спира при високи температури. Бебетата нямат собствен имунитет, така че майчиното мляко, съдържащо антитела, им помага да не се разболяват или да се възстановяват по-бързо. И само за някои заболявания, HS е категорично противопоказан..

Мога ли да продължа да кърмя?

Хепатит В при заболявания на майката може да бъде напълно противопоказан при някои много сериозни заболявания.

Противопоказания за хранене:

 • заболявания на бъбреците и пикочните пътища;
 • мастит (ако заболяването тече)
 • тежки кръвни заболявания;
 • отворена форма на туберкулоза;
 • тетанус;
 • сифилис;
 • антракс.

При тези заболявания има голяма вероятност токсините да попаднат в тялото на детето с мляко. Което съответно ще навреди на бебето.

Също така за някои заболявания има относителни противопоказания за ХС:

 1. При ангина, грип, пневмония, ако на майката не са предписани антибиотици, бебето трябва да бъде хранено чрез поставяне на марля превръзка. През останалото време е по-добре да изолирате майката от детето..
 2. При морбили, скарлатина и варицела, храненето може да продължи, докато бебето е имунизирано с гама глобулин (детето е ваксинирано).
 3. Ако майката има дизентерия, тиф или тежка паратифна треска, хепатит В временно се спира. При лека форма бебето се храни с изцедено варено мляко.

С други заболявания и дори с тежко отравяне кърменето помага на бебето да не се разболее. Кърмата съдържа антитела и антитоксини, които укрепват имунната система на бебето. Проведени са редица експерименти, доказващи, че децата, които са кърмени, са по-малко податливи на болести, възстановяват се по-бързо..

Хепатит В трябва да бъде временно преустановен, ако на майката е предписано:

 • "Тетрациклин";
 • "Тавегил";
 • Парлодел;
 • наркотични лекарства;
 • противоракови лекарства;
 • антиметаболити;
 • имуносупресори;
 • "Циклоспорин"
 • препарати, съдържащи литиеви, златни, йодни соли.

Тези лекарства са категорично противопоказани при хепатит В. По време на приема на тези лекарства трябва да хранете бебето си с предварително замразено кърма или специални смеси. За да не спрете лактацията, трябва постоянно да изразявате.

Съществуват редица лекарства, които най-добре се избягват от кърмещите майки. Те включват "Аспирин", някои лаксативи, хормонални лекарства, антибиотици (повече за антибиотиците за НВ).

Трябва да се внимава да се използва "Парацетамол", анестетици, мускулни релаксанти, понижаващи кръвното налягане, антиконвулсанти, сърдечни, антиалергични лекарства. Във всеки случай, преди да използвате лекарства, трябва да се консултирате със специалист.

Ако кърмещата майка има температура, докато кърми, трябва да посетите лекар. Той ще установи причината за високата температура, ще предпише необходимите лекарства, за да я свали и в същото време да не навреди на бебето.

Важно е да знаете! Ако температурата е причинена от инфекциозно заболяване, кърменето не трябва да се спира. Необходимо е да носите марлена превръзка при хранене на дете и да предотвратите инфекция на бебето.

Треска при кърмачка

Как да сваля температурата на кърмачка

Температурата на кърмачка, какво да правите, необходимо ли е спешно да отидете в болницата, ако наскоро е била изписана от нея, да се обадите на лекар у дома или да се обадите на линейка? Колко опасно може да бъде? Температурата на кърмещата майка е 38,5 C изисква внимание. Трябва да разберем каква е причината. Може би това е просто реакцията на организма към инсталирането на лактация, или може би започва мастит, или в организма протича инфекциозен процес.

Възможно ли е да се храни дете, ако кърмещата майка има температура 37, 38 и дори 39 С, или е опасно? Отново всичко зависи от причината. Най-вероятно няма опасност за детето. Самата майка обаче може просто да не е в състояние да направи това. В крайна сметка здравословното състояние в жегата е много лошо. По време на кърмене могат да се използват антипиретични лекарства. Например "Парацетамол", "Нурофен". Те могат да се използват в различни форми - таблетки или сиропи. Но понякога само храненето на бебето или изпомпването е по-ефективно. Това е ако кърмещата майка има треска поради лактостаза.

Ако се обадите на линейка, те вероятно ще ви посъветват да измервате температурата не в подмишницата, а в лакътя. Факт е, че често се оказва повишен локално, в областта на млечните жлези. Тогава наистина най-доброто лечение е да се храни бебето редовно. И ако има уплътнения, тогава ги прецедете, възможно ръчно или с помощта на помпа за кърма.

Ако проблемът не е в гърдите, но възникна въпросът как да се свали високата температура от 39 C на кърмачка, тогава определено трябва да потърсите медицинска помощ. Ако няма признаци на ARVI или ARI, най-вероятно е инфекциозен процес в матката. Остър следродилен ендометрит. Други симптоми са постоянни, неприятно миришещи изпускания от матката и болки в корема и кръста..

В този случай вероятно ще трябва да изплакнете маточната кухина с антисептични разтвори. И евентуално, и провеждайте антибиотична терапия. Веднага след облекчаване на възпалението, температурата също се нормализира..

И, разбира се, всяка майка трябва да е наясно с въпроса за предотвратяване на настинки при кърмачка, тъй като имунитетът на жена, която наскоро е родила, все още е слаб. И ако въпреки това е настъпила инфекция с вирусна инфекция, тогава температурата трябва да бъде свалена, ако се е повишила над 38,5 градуса. Ако температурата на кърмещата жена е 37,5 C, ще има достатъчно народни начини за подобряване на благосъстоянието, симптоматично лечение.
Между другото, как хората облекчават температурата? Няма хапчета? Да, това е възможно, ако температурата не е твърде висока. Много хора се доверяват на известния детски лекар Комаровски по въпроса как да свали температурата, докато кърми без лекарства. Той дава препоръки за лечение на деца, но те лесно могат да се използват и за възрастни..

1. Намалете стайната температура. До 18 градуса е идеално. Ако обаче треперите, можете да се укриете. Треперенето може да доведе до покачване на температурата. Важно е просто да дишате хладен въздух. Това е много ефективен начин за сваляне на температурата на кърмещата майка..

2. Вземете вана, в която водата трябва да е с температура, равна на нормалната телесна температура. По този начин ще се получи топлообмен между вода и кожа..

3. Пийте топли компоти, плодови напитки, слаб чай. Това ще насърчи изпотяването. Кожата ще се охлади, топлината ще отшуми. Какво да пиете при температурата на напитката за кърмене е все едно. Основното нещо не е силен чай или кафе, за да не се предизвиква нервна възбуда у детето (все пак кофеинът ще премине в кърмата). И естествено, не алкохолни напитки.

4. Навлажнете кожата. Преди да свалите температурата с някакъв вид лекарства - парацетамол за кърмене например или нещо друго - опитайте просто да навлажните откритите зони с вода. Уверете се, че лицето и шията, тялото, ако е възможно. Не можете да се избършете след това. Необходимо е влагата да се изпари. В този случай ще получим ефект, подобен на този, който се случва при пиене на топла течност..

Антипиретици по време на кърмене: как да намалим температурата, без да навредим на бебето

Какво може да причини треска и треска

Трескавото състояние с повишаване на телесната температура до високи стойности е характерно за редица заболявания, които включват:

 • увреждане на дихателните пътища - ARVI, синузит, тонзилит, тонзилит, отит на средното ухо, синузит;
 • лактостаза - застой на мляко в каналите на млечните жлези;
 • мастит - възпаление на млечните жлези;
 • цистит, пиелонефрит;
 • хранително отравяне.

В някои случаи внезапното повишаване на температурата се причинява от автоимунни заболявания - артрит, системен лупус еритематозус, морбили, рубеола или хепатит. Всички те изискват специфично лечение и задължително медицинско наблюдение..

Антипиретичните лекарства започват да действат след 15 до 20 минути и температурата постепенно намалява

Ако температурата се повиши поради настинка, можете да опитате да се справите с нея без лекарства. Възможно е мокрото разтриване с оцет и обилното пиене да помогне. В оцетен разтвор, приготвен в размер на 2 - 3 супени лъжици. л. върху ½ топла вода се навлажнява салфетка, с която първо се избърсват лакътните и подколенните гънки, след това подмишниците и багажника.

Ако температурата е надвишила 38,5 ° и не отслабва, по-добре е да вземете лекарството.

Какви антипиретици са разрешени

По време на кърмене е разрешено да се приемат Парацетамол и Ибупрофен, както и повечето от техните производни. Парацетамолът е приемливо лекарство за кърмене, тъй като няма отрицателен ефект върху бебето. Той прониква в кърмата в малко количество, ако се спазват препоръчаните дози, може да се използва от 3 до 4 дни.

Аналозите на парацетамол, съдържащи същото активно вещество, са Panadol, Milistan, Grippostad, Rapidol, Efferalgan и Tsefekon. Съществуват и комбинирани продукти на базата на Парацетамол - Teraflu, Coldrex, Fervex, Coldact Flu Plus, AnviMax, Flucoldex.

Парацетамолът и продуктите на негова основа помагат не само за намаляване на телесната температура, но и бързо облекчаване на главоболие, зъбобол и посттравматична болка.

Най-добре е да изберете оригиналния Парацетамол, който не съдържа добавки и помощни вещества. Това допълнително ще предпази както майката, така и бебето, като намали риска от развитие на алергии и странични ефекти..

За разлика от Парацетамол, Ибупрофен има не само антипиретично и аналгетично, но и противовъзпалително действие. Включен е и в списъка на онези лекарства, които могат да се приемат без страх за здравето на детето..

Ибупрофенът има няколко аналога: Нурофен, Ибупром, Ибуфен. Предлагат се под формата на таблетки, сироп, ректални супозитории и могат да се използват при кърмачки в продължение на три дни..

Характеристики на рецепцията

Най-добре е да приемате хапчета и други форми на лекарства веднага след хранене, за да сведете до минимум потенциалната вреда за бебето..

Парацетамол и ибупрофен се понасят добре и рядко провокират нежелани реакции. Поради това им е позволено да се използват дори от бременни жени и бебета. Лекарствата са със средна сила.

Парацетамол е разрешено да се комбинира с други нестероидни противовъзпалителни лекарства, тъй като не засяга хемопоетичната система и не увеличава риска от кървене.

Майките, които кърмят, трябва да бъдат внимателни при избора на лекарства

Ибуклин има мощен противовъзпалителен, антипиретичен и аналгетичен ефект. Съдържа ибупрофен и парацетамол.

Важно е обаче да се знае, че Парацетамол принадлежи към групата на директните хепатотоксини. Ако надвишите допустимата доза или вземете лекарството за дълго време, чернодробните клетки ще страдат. По този начин, колкото повече хапчета се приемат, толкова по-висок е рискът от увреждане на черния дроб и по-тежките усложнения..

Както показва практиката, еднократна доза антипиретично средство не е опасно нито за майката, нито за детето. Ако температурата продължава или постоянната болка е нарушена, е задължително да се консултирате с лекар..