Малкият човек най-накрая се е прибрал у дома от болницата, винаги е щастие, къщите и стените помагат. Той ще вземе всичките ви сили, но в замяна ще даде неизмеримо повече радост. Родителите на бебето, особено ако това е първородният, ще трябва да научат и да научат много. И един от първите тестове е къпането малко.

 1. Обичаи и традиции
 2. Какво препоръчват лекарите
 3. Подготовка за къпане
  1. Основни правила за плуване
  2. Какво ви е необходимо за самото къпане
 4. Как е къпането
 5. Избърсване и лечение на пъпната рана

Обичаи и традиции

Нашите предци са приели тази процедура много сериозно. И няма нищо изненадващо във факта, че първото къпане в предишни времена се превърна в почти ритуал. Това, което нашите предци не смесваха, бяха поканени дори специално обучени служители да запознаят бебето с вода. И какво и защо са добавили във водата и какво са направили с децата - като цяло можете да си счупите главата. Достатъчно е да си припомним билките от елекампан и любимец, които бяха хвърлени за здравето на силните и любовта на съседите, те носеха бели дрехи на момичетата - така че кожата да беше бяла и чиста. Въпреки че си струва да се признае, митниците също имат собствено здравословно зърно: съвременните лекари препоръчват и използването на отвари от много билки.

В едно нещо, предците със сигурност са били прави: трябва да къпете бебето си редовно и това трябва да се направи, така че бебето да е доволно от водните процедури. И когато видите радостта му, вие самите не можете да останете безразлични, повярвайте ми.

Какво препоръчват лекарите

Специалистите със специализирано медицинско образование казват следното:

 1. По-добре е да изкъпете бебето за първи път на втория ден след завръщането си от родилния дом. Оставете детето си да се адаптира след преместването и сами подредете мислите си. Планирайте за себе си всичко, което трябва да бъде закупено, предадено и завършено - рядко някой успява да се подготви напълно, дори преди бебето да се нанесе в къщата, това е нормално. Тази временна почивка обаче не ви освобождава от хигиенните задължения на вашето бебе и мокрите кърпички ще ви помогнат..
 2. Незараснала пъпна рана не е противопоказание за къпане, просто изисква повишено внимание и допълнително антисептично лечение. Ако лекарите не са издали специални инструкции по този въпрос, по-долу ще ви кажем как да лекувате раната след къпане. При къпане до заздравяване на пъпната рана е препоръчително да се използва преварена вода.
 3. Трябва да решите къде да къпете бебето си. По правило малките деца се къпят или в банята, или в кухнята. Във всеки случай първият въпрос тук е безопасността на детето. На мястото за къпане и последваща смяна не трябва да има течение. Ваната за къпане трябва да се дезинфекцира; за тази цел се препоръчва използването на обикновена сода (използването на химически дезинфектанти е неприемливо). Отначало къпането е най-добре да се прави във варена вода. Температурата на водата трябва да бъде около 37 ° C. Контролът на температурата може да се извърши с помощта на термометър, или като се опита водата с лакът (ако температурата на водата се поддържа правилно, усещанията ще бъдат удобни - не студено и не горещо).

Подготовка за къпане

Трябва предварително да се погрижите за подготовката на детето и всички необходими неща за къпане и последващи процедури.

Предварително съберете на едно място до променящата се повърхност всичко, от което се нуждаете след водни процедури:

 • нова пелена;
 • изгладени дрехи от чист памук;
 • памучни пъпки със ограничители;
 • лекарства, с които ще лекувате пъпната рана (водороден прекис и брилянтно зелено);
 • комплект детска козметика;
 • четка за коса.

Основни правила за плуване

 1. Времето за къпане трябва да бъде избрано така, че бебето да е сито и будно. Един и половина до два часа преди къпане, детето трябва да бъде нахранено; преди хранене трябва да спи. Препоръчително е този режим да се поддържа от ден на ден..
 2. Хлапето не трябва да се страхува, вашият страх и несигурност (нервност) могат да му се предадат. Създайте спокойна среда.
 3. Подгответе бебето си за къпане. Освободете го от пелената и внимателно, но старателно избършете кожата на бебето с влажна кърпа или измийте (особено ако то наскоро е имало стол).
 4. Легнете бебето гол по корем за няколко минути, преди да се изкъпете. Това ще помогне за втвърдяване на бебето и ще служи като допълнителна стимулация на червата..
 5. Времето за къпане за новородени обикновено не надвишава 4-6 минути, след достигане на тримесечна възраст може постепенно да се увеличи до 10-15 минути или повече

Какво ви е необходимо за самото къпане

 • кърпа с качулка (тя трябва да е мека и за предпочитане топла);
 • изсипете варена вода с необходимата температура във ваната
 • време е да започнете да плувате.

Как е къпането

Детето трябва да се спуска във водата бавно, непрекъснато да говори и да се усмихва на бебето. Вашата първа задача не е да изплашите бебето. Необходимо е да се поддържа раменният пояс и главата на бебето във водата.

Трябва да държите бебето във ваната с една ръка. Главата му лежи на китката ви, поставете дланта си под най-отдалечената лопатка, дръжте рамото си с пръсти.

Намокрете кожата на бебето, като загребвате със свободната си ръка вода от ваната и я изливате. Нанесете малко сапун (пяна) върху него, разпенете и започнете процеса на измиване. Не забравяйте, че имате малко време, но не се суетейте. Измивайте тялото на бебето си последователно, като започнете с врата, гърдите и ръцете и завършите с краката и гърба. Изплакнете останалата пяна и сапун, като загребвате вода от ваната. Не е необходимо да използвате ежедневно препарат, стига да изплаквате добре под пелената всеки път, когато сменяте..

Главата на бебето трябва да се измие последна. Използвайки нежни масажиращи движения от лицето, нанесете шампоан или пяна върху косата, изпенете малко и веднага изплакнете с чиста вода, като избягвате попадане на вода в лицето. След къпане изплакнете тялото на детето с отвара от избраните билки (по-добре е да го приготвите предварително в кана). Температурата на отварата може да е малко по-ниска от температурата на основната баня. Накрая изплакнете лицето на детето с чиста преварена вода..

След къпане, веднага увийте бебето с топла кърпа, не забравяйте да покриете главата му.

Е, това е всичко, няма нищо лошо в плуването. Сега е моментът да започнете следващите процедури..

Избърсване и лечение на пъпната рана

Кожата на трохите трябва да се накисва, а не да се избърсва в буквалния смисъл на думата. Струва си да започнете с главата и след това да ходите по цялото тяло, без да оставяте без внимание нито една гънка. След отстраняване на цялата възможна влага от кожата е необходимо кожата на бебето да се смазва с мляко или овлажнител и да се третира пъпната рана. За целта отстранете изсъхналите кори с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Внимателно изтласквайки краищата на раната, отделете я с няколко докосвания в блестящо зелено. Всъщност това е всичко. Можете да започнете да обличате детето си.

Доктор Комаровски за къпане на новородено

 • Характеристика:
 • Обучение
 • Дали да се къпете с незараснала пъпна рана?
  • Масаж
  • Температура на водата
  • Време
  • Билки и отвари
 • Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?
 • Голяма вана
 • След
 • Съвети

Къпането за новородено дете и родителите му е цяло събитие (особено ако е първото след болницата). Както всеки много отговорен бизнес, този процес повдига много въпроси: как и кога да се къпете, да кипвате вода или не, дали е възможно да се добавят отвари от билки и колко често да се прави, опасно ли е водата да попадне в ушите и т.н. Известният педиатър Евгений Комаровски в своите книги и статии многократно е говорил за основните правила и принципи на организиране на водни процедури за бебе.

Струва си да помислите за най-важните моменти, които трябва да знаете, за да може къпането да носи удоволствие и полза както на детето, така и на родителите му.

Характеристика:

Водните процедури са полезни за абсолютно всички бебета от първите дни на живота. В утробата трохите са във водната среда и затова им е познато и скъпо. Малкото дете се чувства като у дома си във водата. Къпането е не само хигиенна процедура, насочена към поддържане на кожата и косата на детето чисти. Приемането на вани насърчава физическото развитие, носи елемент на игра и следователно има положителен ефект върху психическото и емоционалното развитие на бебето.

Преди няколко десетилетия педиатрите категорично забраниха къпането на дете с незараснала пъпна рана, противопоставиха се на сурова некипната вода и наложиха много доста строги изисквания и ограничения за родителите.

Съвременните лекари гледат на къпането по-демократично.

Родителите с опит, като правило, имат много по-малко трудности при къпане на новородено у дома за първи път, отколкото при новосформираните майки и бащи, получили първородните си на ръце само преди няколко часа. Комаровски съветва спартанецът да бъде спокоен. Именно това е гаранцията за успех в трудната материя за къпане на трохи..

Обучение

Бебето трябва да има всичко необходимо за приятна баня. Мама и татко трябва да се погрижат за това предварително. Дори по време на бременност родителите обикновено купуват необходимото оборудване. Не бива да хвърляте пари в канализацията и да купувате много ненужни неща - например няколко комплекта гумени играчки за игра във водата. Според Комаровски най-необходимото е:

 1. Баня. Дори ако наистина искате веднага да започнете да практикувате къпане в голяма баня или съвместни водни процедури, Евгений Олегович съветва да си купите обикновена малка детска пластмасова вана и да я използвате през първите 2-3 месеца от живота на детето. Причините са няколко: в малко пространство детето е по-удобно, по-лесно е да напълните малка вана с топла вода, дори и да няма водоснабдяване и е по-лесно да се измиете и поддържате чиста, отколкото голяма вана, която се използва не само от бебето, но и от цялото семейство.
 2. Термометър за вода. Отначало родителите ще се нуждаят от него, за да не се объркат с температурата на водата, която е оптимална за водните процедури на новороденото. Малко по-късно мама и татко ще разберат каква вода детето харесва най-много и ще могат да се справят без това устройство. Въпреки това, термометърът може да дойде по-късно, ако родителите решат да закалят детето и Комаровски силно препоръчва да се направи това на всички без изключение. Сега в продажба има термометри за играчки (пластмасови жирафи, змии и други знаци). Те могат да бъдат страхотно забавление за дете, когато започне да играе внимателно по време на вечерно плуване..
 3. Сапун. Трябва да си купите специален бебешки сапун. Комаровски обаче не препоръчва да го използвате често. Лекарят смята, че е напълно достатъчно да се къпе детето със сапун 1-2 пъти седмично. Не трябва да купувате гъби и кърпи, тъй като бебешката кожа е много нежна и уязвима. Евгений Олегович смята за най-добрия вариант да напени собствената си ръка и лесно да избърше кожата на детето. Ако наистина искате да се насапунисате с нещо, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на специални ръкавици за къпане на бебета. Време е малко по-късно на рафта на банята да се появят новомодни и рекламирани продукти „без сълзи“. През първите няколко месеца от живота детето не се нуждае от такива гелове и шампоани..
 4. Кърпа за баня. Детето трябва да има собствена кърпа. Вафла или хавлиена кърпа не е подходяща за бебе. Трябва да изберете много мек, голям продукт, така че бебето да може да бъде увито в него от главата до петите. Комаровски обръща внимание на текстилните багрила, които могат да бъдат доста алергенни за нежната кожа на бебето. По-добре е да се даде предпочитание на бели или светли кърпи, изработени от естествени тъкани (изобщо без оцветители).
 5. Плъзгач или хамак. Това е удобен аксесоар за къпане при липса на допълнителен чифт ръце. Ако няма помощ и не е предвидено, няма да е трудно да изкупите бебето с помощта на пластмасова пързалка или висящ хамак, който е прикрепен към краищата на бебешката баня..

Къпане на новородени бебета

Първородният в едно семейство е грандиозно събитие не само за щастливите родители, но и за всички роднини и приятели. Всеки се опитва да изрази възхищението си и да помогне със съвет или на практика на млада майка и баща. Появата на второто и третото бебе предполага, че родителите вече имат известен опит в боравенето с бебето. Въпреки че първите дни от престоя на новороденото у дома създават усещане за празник и вълнение, както за първи път. Много е важно тези моменти за бебето да не стават стресиращи, а да му носят чувство на радост, грижа и любов. Ето защо е толкова важно да не правите грешки, когато въвеждате бебето във вода по време на първото му къпане..

Първото къпане на новороденото след изписване от болницата

Първото къпане на новородено у дома

Всички деца обичат да плуват. Изключение прави малката група бебета, които като бебета са се уплашили по време на първото си потапяне във вода. Този страх ще остави незаличима следа в паметта им за дълго време. Страхът от вода ще бъде труден за тях за преодоляване и забравяне. Ето защо е много важно тази процедура да радва бебето. Родителите трябва да знаят кога, при какви условия и с какви средства да къпят новородено.

Кога да къпете бебето си за първи път

Няколко фактора ще бъдат решаващи при избора на времето на първата водна процедура. Не се препоръчва да се къпете веднага след изписването, ако:

 • новороденото беше ваксинирано с BCG (срещу туберкулоза) предния ден и не изсъхна;
 • бебето все още не е загубило щипката на пъпа;
 • хлапето е палаво или просто уморено.

На бележка. В такива случаи къпането на бебето може да бъде заменено с избърсване с влажна кърпа.

Къпането на новородени бебета на петия ден след раждането се счита за най-добрият вариант. Най-добрият съвет ще даде педиатър, който ще наблюдава състоянието на бебето след изписване от болницата и ще даде точни препоръки как да се къпе новороденото бебе за първи път. Особено майки, които са родили за първи път, се нуждаят от тях.

Дали да се къпе бебе с незараснал пъп

За да разберете дали пъпът на бебето е излекуван напълно или не, трябва да знаете кога трябва да падне. Това се случва индивидуално: от два до десет дни. Ако на 10-ия ден пъпната връв не е паднала, тогава трябва да се консултирате с лекар. След като сте получили определени препоръки, можете да определите кога и как да провеждате водни процедури за дете..

След като пъпът се изчисти, на мястото на пъпната връв остава незараснала рана. Трябва да се третира правилно с пероксид и брилянтно зелено. За това бебето трябва да бъде поставено на гърба, като поглажда корема, капнете 4 капки 3% разтвор на водороден прекис в раната. След това попийте пяната, излязла от раната, с чиста салфетка и обработете пъпа с брилянтно зелено.

Важно! В случай, че остатъкът от пъпната връв не е паднал, той не може да бъде отстранен със сила - можете да навредите и да внесете инфекция. Къпането на бебето по това време също не се препоръчва. Отнасяйте се към пъпа по същия начин, както за първи път.

Останалата част от пъпната връв в повечето случаи изчезва при новородени до 5-6 дни. Мога ли да къпя бебето си по това време? Възможно е, но само при спазване на всички предпазни мерки, за да не се зарази раната. Тези дни къпете детето си само с преварена вода. По време на водната процедура е необходимо да се предпази пъпа от пряко проникване на вода. След къпане изсушете старателно тялото, като изтриете влагата и не го изтривайте с мека кърпа. След това третирайте раната по същия начин: пероксид + брилянтно зелено. След приключване на обработката дайте време на пъпа да изсъхне.

Къпане на бебето след падане на пъпната връв

Време за къпане за новородено

Ако общото състояние на бебето е задоволително, тогава можете да започнете водни процедури. Родителите трябва да знаят, че до шест месеца е необходимо да се къпе новородено всеки ден, от 6 месеца до една година - през ден. Най-добре е да се къпете по едно и също време, за предпочитане вечер. Като помага да се отпусне тялото на бебето, къпането помага да се подготви бебето за спокоен сън. Ако, напротив, тонизира и бебето не се успокои дълго време, тогава е по-добре да отложите процедурата до първата половина на деня. Важно е къпането на бебето да е от полза за здравето му, за него само за радост..

Как правилно да къпете бебето си

Къпането на дете е истински ритуал за родителите. Съществува специфична процедура за къпане на новородено бебе за първи път. Той е свързан с определени последователни действия.

Подготовка на обекта и необходими консумативи

Голяма вана ще служи като място за къпане, където можете да поставите малка бебешка вана с пързалка (ако има такава). За къпане ще ви трябват черпак или кана, бебешки сапун и шампоан, крем и кърпа, пудра, пелени и чисти дрехи. Всички предмети и вещи трябва да бъдат подготвени предварително и да лежат на удобно място. Това е особено важно за майките, които ще къпят бебето си без помощници..

Ваната и всички предмети, предназначени за къпане (кана за изплакване, бебешка кърпа за бебета), трябва предварително да се дезинфекцират или да се заливат с вряща вода.

Първо кипнете вода и я охладете. Можете да проверите температурата с воден термометър или „метода на лакътя“, като я пуснете във вода за тестване. То трябва да бъде не по-високо от 37 градуса, тоест близо до температурата на околоплодните води в утробата на майката. Ако водата се охлади по време на къпане, можете внимателно да добавите гореща вода, като налеете малко отстрани на банята и разбъркате.

Изсипете четвърт от обема вода във ваната, поставете пързалка в нея или поставете памперс с повдигната табла, затворете банята.

Всички предмети за обработка на кожа, пелени и дрехи трябва да лежат на масата за повиване.

Правилно приготвените артикули за къпане са ключът към отличната процедура за бебешка вода

Подготовка на детето за водни процедури

На масата съблечете бебето, говорейки нежно с него. Това ще го успокои и ще му даде положително емоционално отношение за по-нататъшни действия. Можете да му дадете възможност да прави въздушни бани, ако стайната температура позволява. Завийте не много стегнато и започнете да се къпете.

На бележка. Бебето не трябва да се къпе веднага след хранене и на празна камера. За тази цел майката трябва да нахрани бебето, да го остави да си почине и да се приготви за къпане. Това време е достатъчно за бебето да смила храната.

Първо къпане

Къпането на новородено бебе за първи път не трябва да продължава повече от 5 минути. Постепенно времето на процедурата се увеличава до 15 минути.

Внимателно поставете бебето на пързалката, като започнете бавно да го спускате във водата. В случай, че няма пързалка, извършете първата водна процедура, като държите бебето на свита ръка, спусната във водата. Трябва да започнете да къпете детето с ръце и крака, измийте внимателно главата, опитвайки се да предотвратите попадането на вода в очите. Отначало можете да измивате бебето само с ръце. Накрая изплакнете бебето с подготвена вода от кофа или кана.

Къпане на новородено без пързалка

Съществува определен алгоритъм на действия по време на къпане на бебета от всички възрасти, от първия ден на изписване до една година:

 1. При къпане главата на бебето трябва да е в правилно повдигнато положение. Измийте косата, като започнете от челото и постепенно преминете към задната част на главата. Когато изплаквате, затворете очите с дланта си, за да предотвратите навлизането на вода в тях..
 2. Измийте старателно гънките по всички части на тялото със сапун и ги изплакнете добре. При наличие на обрив от пелена изплакнете бебето с вода, към която е добавена билкова отвара от лайка или струна, след къпане - смажете раздразнените му зони с крем или специален детски козметичен продукт.
 3. Избършете очите с памучен тампон, като леко плъзнете от външната страна на окото в носа.
 4. Почистете ушите и гънките зад ухото с влажен тампон.
 5. Гениталиите на бебетата трябва да се измиват според техните полови характеристики. Момичетата трябва да се измият от все още слабо развитите срамни устни до дупето, за да не заразят. Момчетата не трябва да разкриват своята плът. При къпане на гениталиите не се препоръчва използването на шампоани, по-добре е да ги измиете с чиста вода.
 6. Спазвайте температурата на водата. Ако бебето стане студено, устните и носът му ще посинеят. Ако, напротив, е горещо, той ще се изчерви, във всеки случай ще плаче силно.

На бележка. Има още едно важно правило. Не бива да експериментирате със здравето на бебетата: носете ги в банята и, още по-лошо, ги потопете в ледената дупка след това. Това няма да втвърди бебето, но ще съсипе крехкото му тяло..

След водните процедури бебето трябва да се увие със суха мека кърпа, да попие тялото и да се облече. Ако кожата на бебето е склонна към обрив на пелена, е необходимо да се третират гънките и всички зачервени зони с бебешки крем. Друг изпитан във времето начин за предпазване на нежната детска кожа от раздразнения е използването на пудра..

Всички деца обичат да плуват

Време за къпане на детето

Ако бебето се къпе всеки ден по едно и също време, то то свиква с този режим и с удоволствие чака тази процедура. Отначало бебето не трябва да се държи във вода повече от 5-7 минути..

Хлапето е пораснало, започва да седи. От 15 минути къпането му се увеличава до 30-40 минути. Детето го харесва, с удоволствие се плиска във вода с играчки, така че защо да отказва такова удоволствие? Освен това водните процедури само ще закалят тялото му..

От 4-5 месеца можете да научите бебето си да бъде в голяма вана, пълна с вода, така че краката на бебето да докосват дъното, с кръг около врата. Това ще му даде възможност да плува, да укрепи мускулите на ръцете и краката и да се превърне в отлична хигиенна процедура..

Много родители използват надуваем пръстен почти от първите дни след изписването. Това е опасно, защото бебето все още не е силно, главата му е слаба и все още не е свикнало с голяма вана. Има риск той да се изплъзне и да се удави. Тези играчки не са за бебета..

Но от 3-4 месеца бебе, което вече е свикнало с "голяма" вода, може безопасно да бъде изпратено на голямо плуване. Дълъг престой в тази поза също не се препоръчва - детето бързо се уморява. С порастването на новороденото е възможно да се увеличи времето за „уроци по плуване“, винаги под внимателното наблюдение на родителите.

Забележка! Доста често, докато плуват, децата получават различни наранявания, в някои случаи дори могат да се задавят или погълнат вода. Това се случва, ако родителите са разсеяни или дори са "дали пълна свобода" на детето си. Не можете да оставите бебе без надзор във водата за секунда. В края на краищата той може не само да бъде наранен, но и да бъде уплашен дълго време. След такава психологическа травма бебето дълго време ще се страхува от водата. Ще му трябва много търпение и време, за да преодолее страха си и да започне да плува с удоволствие или поне без сълзи..

В каква вода да се къпят бебетата

За бебето къпането е естествен процес, тъй като доскоро то беше в утробата на майка си във водна среда. Освен това къпането не е само метод за хигиена. Намирайки се във водата, бебето се радва, играе и се развива физически. За да може процедурата да го угоди, трябва правилно да подготвите всички налични инструменти.

Водата, в която ще се къпе бебето, не трябва да надвишава 37 градуса за 2 седмици. Необходимо е да го сварите само ако пъпът не е паднал. След това можете постепенно да намалите или увеличите температурата на водата с 1 градус. Такъв експеримент ще даде възможност на новороденото да се приучи към температурни крайности и да закали тялото. Можете постепенно да го намалите до 32 градуса. Именно в такава вода д-р Комаровски препоръчва да се къпят бебета преди лягане.

Дали да се къпе бебе със сапун

През първите две седмици лекарите не препоръчват използването на сапун по време на къпане, защото бебето все още не е много мръсно. Но трябва да правите ежедневни бани. Бебето се изпотява, многократно облекчава естествената си нужда. За да са гънките на тялото чисти и да не се заблудят, след къпане не забравяйте да ги изтриете с кърпа и да ги третирате с бебешки крем или пудра.

Какви билки можете да използвате

През първите дни и дори седмици се препоръчва да се къпе детето във вода с добавка на отвара от струни билки, лайка или аптечен билков екстракт. По-добре е обаче да използвате билкови лекарства след консултация с педиатър. Няма нужда да ги използвате ежедневно, докато плувате.

Бебето става по-активно, изпотява се, замърсяват се кожни гънки по ръцете, краката и врата. Сега може да се научи да се мие с гъба или мека кърпа с бебешки сапун. Шампоаните не трябва да се използват за измиване до 2 месеца. Разредете внимателно водата с билкови отвари, като ги редувате. Следете кожата на бебето за дразнене или алергични обриви. В този случай трябва да направите почивка в употребата на билки и да наблюдавате коя от тях може да причини алергични прояви..

Важно! Ако по-рано се препоръчваше да се използва слаб разтвор на манган при къпане на бебета, сега в педиатрията той е правилно изоставен. Факт е, че много слаб разтвор на калиев перманганат не е в състояние да дезинфекцира добре водата, а силен може да остави изгаряния по деликатната бебешка кожа. Освен това калиевият перманганат изсушава кожата и може да провокира различни обриви, алергии и други неприятни проблеми..

Действия след къпане

Процедурите за "баня" са приключили. Те не винаги завършват без сълзи. По различни причини бебето може да плаче, да бъде капризно след къпане. Какво трябва да прави мама?

На първо място, не продължавайте процедурите за грижа след банята, а го дръжте на дръжки, разходете се и го успокойте. Можете дори да разклатите и да нахраните, ако той не спре дълго време. Но опитайте се да направите това, за да не заспи бебето, защото се случва новородено да заспива дори докато плува.

На второ място, сложете го на масата за повиване, подсушете и лекувайте бръчките или зачервяванията с бебешки крем. След това облечете памперс и чиста долна риза с плъзгачи. Не забравяйте за капачката, защото след къпане главата на бебето се затопля.

Трето, хранете бебето. Ако къпането е минало добре, тогава по време на хранене той вече ще започне да дреме и постепенно ще заспива крепко и сладко.

В резултат на това няколко думи за ползите от къпането за новородено. Редовните водни процедури не само осигуряват хигиена и чистота, но също така развиват двигателни умения, отпускат мускулите, облекчават коремните спазми и закаляват бебето. Близкото присъствие на родителите по време на къпане предизвиква само положителни емоции у мъника. Изключителни са онези случаи, когато бебето, след като се изкъпе, е капризно и не заспива. В този случай е необходим съвет от педиатър. Къпането на едновременно дете го учи от ранна детска възраст до режима.

Къпане на новородено

Първото къпане на новородено

Първото къпане на новородено е не по-малко вълнуващо за родителите от първата „мама“ или първата стъпка. Наистина, такава трохичка! Ще му хареса ли? Ще бъде ли твърде горещо или твърде студено? Ами ако той се изплъзне? Ами ако татко не може да го задържи? И какво, ако плачът започне? Тези и много други въпроси се роят в съзнанието на новосформираните родители, когато тържествено носят новородения си син или дъщеря си в банята. Нека помислим какво може да повлияе на успеха на това вълнуващо събитие..

Основното нещо, от което се нуждаете, е баня. Дали ще къпете бебето си в баня за възрастни или ще закупите специална за деца - зависи от вас. Но все пак е препоръчително да имате малка бебешка вана, дори ако веднага ще организирате плуване и ще се потопите в завист на делфините. Първо, у нас топлата вода често се изключва и е по-лесно да се вари голям чайник, отколкото три или четири кофи.

На второ място, бебетата понякога имат кожни проблеми - алергии, диатеза, еритема и т.н. Във всички тези случаи показанията за къпане в лечебни билки - отново голяма баня ще изисква три пъти повече от тях. И все пак - в малка баня, според нас, през първите месеци е по-лесно да се правят „водни упражнения“, особено ако банята е с пързалка. И е много по-лесно да го поддържате чист..

Температура на къпане на новородено

Втората е самата вода. Мнозина съветват новородените да се къпят изключително във варена или бутилирана вода. Всичко зависи от чистотата на водоснабдителната система във вашия град. Ако има опасност легионела или друг вреден бацил да изтече от тръбата, препоръчително е да играете на сигурно място, отколкото да страдате в болницата по-късно. И ако ще кипнете вода "за омекотяване", по-добре е да използвате билки, морска сол, пяна за къпане.

Температурата на водата е индивидуален въпрос. И изборът тук е за бебето. Но за първи път температурата на водата трябва да бъде 36,6 С. Ако нямате специален термометър за вода, потопете лакътя си във ваната (по-трудно е да се определи с пръсти). Ако не ви е нито топло, нито студено, значи температурата е правилна. Но е по-добре да си купите термометър.!

След това гледайте бебето. Някои деца предпочитат по-топла вода, други по-студена. А „неподходящата“ температура може да предизвика капризи и горчив плач във ваната. Как да разбера дали детето е студено или горещо? Ако бебето е студено, то се свива на бучка, носогубният му триъгълник посинява, след известно време бебето започва да трепери...

Ако е горещо, кожата става червена, детето става летаргично и отново със сигурност ще протестира с плач. Не се притеснявайте - ако сгрешите веднъж или два пъти, нищо лошо няма да се случи. В крайна сметка крановете със студена и гореща вода са наблизо и винаги можете да направите водата удобна за бебето. И след едномесечно къпане ще излеете точно вода с точно тази температура, която харесва бебето.

Продукти за къпане за новородени

Третото е средство за къпане на новородени. Категорично е невъзможно да се използват антибактериални средства - можете да нарушите естествената микрофлора на кожата и да стимулирате развитието на сериозни заболявания. Според дерматолозите традиционният твърд сапун, който има репутацията на добър почистващ препарат, има изключително отрицателен ефект върху чувствителната бебешка кожа..

Защо се случва? Човешката кожа има защитен филм, който често се нарича хидролипидна мантия. Тя е тази, която не позволява на слънцето, вятъра, водата и други агресивни външни фактори да имат отрицателен ефект върху кожата. За бебета този защитен филм е много тънък. Естественото ниво на киселинност (pH) на бебешката кожа, при което защитният филм обикновено изпълнява функциите си, е 5,5, докато най-мекият и най-овлажнен твърд сапун има този показател в диапазона от 7 до 10.

Алкалните вещества, съдържащи се в обикновения сапун, неутрализират или унищожават естественото ниво на киселинност на кожата, с други думи, "изтрива" филма, който създава бариера за бактериите. Това означава, че рискът от инфекция върху чувствителната бебешка кожа се увеличава..

За да възстанови защитния слой, тялото на бебето извежда влага на повърхността от дълбоките слоеве на епидермиса. Така стартират процесите на дълбоко изсушаване на тънка деликатна кожа. Освен това всеки път тези процеси се засилват. Какво да правя? По-добре да използвате модерни меки и нежни продукти за баня. Те имат принципно различна формула, която ви позволява да постигнете пълно съответствие с нивото на рН на бебешката кожа.

Тези средства не само не увреждат кожата на новородено бебе, но и му помагат да се справи с агресивните външни влияния. Меки, без сапун пяни и кремове-гелове ефективно премахват разтворимите във вода и мазнини примеси от повърхността на бебешката кожа, като същевременно поддържат хидролипидната мантия. Това нежно почистване предотвратява дразнене и сухота. И също така допринасят за запазването на защитната функция на детската кожа.

Как да използвам правилно продуктите за баня за новородени? Първо, трябва предварително да подготвите "водното пространство" - използвайки термометър, уверете се, че температурата на водата е около 37 C, добавете малко пяна за къпане към ваната и създайте лека пяна. След като бебето играе достатъчно във водата, не забравяйте, че може да прави това само под ваше наблюдение! - Вземете малко пяна за къпане и го нанесете върху кожата на любимото си дете с нежни масажни движения. Ако продуктът е подходящ и за коса, внимателно измийте с него главата на детето си или използвайте специален бебешки шампоан с формулата No More Tears..

Полезни добавки

Понякога е добре да къпете бебето си в баня с морска сол. За целта разредете морската сол в тенджера, прецедете през няколко слоя тензух и изсипете във вана преди къпане. Разтвор на морска сол, който ще напомни на бебето за дните, прекарани в корема на майка ви, е много полезен. След къпане облейте бебето с обикновена вода, за да измиете морската сол, ако разтворът е бил достатъчно концентриран.

Всички видове билкови препарати също са чудесни за плуване. Ако детето е неспокойно, можете да го изкъпете в иглолистен разтвор, ако имате проблеми с кожата, в запарка от струна или елекампан. Не трябва да къпете бебето в запарка от лайка - тя изсушава кожата, въпреки че е напълно възможно да го използвате като един от компонентите.

Като цяло, преди да експериментирате с билки, консултирайте се с Вашия лекар - той ще Ви помогне да изберете оптималния състав.

Време за къпане за новородено

Четвъртото е времето за къпане на новороденото. По традиция ние избираме вечерта за плуване. Но, повярвайте ми, това изобщо не е необходимо! Има деца, които са превъзбудени от къпане и след това трудно заспиват и не спят добре. Ако забележите подобна реакция при вашето бебе - защо не го изкъпете сутрин? В края на краищата хлапето не стои на доменната пещ и не е необходимо да отмива потта от дневните грижи...

Някои бебета предпочитат да се къпят преди хранене, други само на пълен стомах. Някои веднага заспиват след къпане, други ще играят трикове за няколко часа. Понякога ни се струва, че това са „капризи“. Но това не е така. Подобни „искания“ са тясно свързани с физиологията на бебето, характеристиките на неговата нервна система. Не е трудно да „счупите“ трохичка и да настоявате за себе си. Само кой ще се възползва от това?

Настройте се на мама!

Петата част от щастливата баня - и може би най-важната - е отношението на майка ви. Най-често, пораствайки, тези деца се страхуват от вода, чиито майки трепереха като заешка опашка, когато бебето се къпеше за първи път. Така те дадоха знак на децата си: водата, къпането е страшно, опасно е!

Тъй като бебето незабавно разчита вътрешното емоционално състояние на майката и го помни до края на живота си, ако в къпането има нещо, което ви притеснява, за което не сте сигурни, проверете го три пъти, преди да вземете бебето и да го носите във водата.

Ако не можете да се преодолеете, оставете бащата, бабата, бавачката да изкъпят детето. Можете да помолите патронажна сестра от клиниката да изкъпе бебето с вас - тя с удоволствие ще ви покаже как да го направите правилно. При липса на асистенти все още има изход. Не крийте състоянието си от бебето! По-скоро споделете страха си с него. Кажете ни от какво се страхувате, какво ще правите сега.

След като сте влезли в такъв „разговор“, след два или три пъти ще се почувствате. Че страховете ви постепенно се изпаряват. И детето, макар и съзнателно, може да възприеме лошо това, което му казва майка му, но то няма да има отпечатания страх...

Медицински сестри при къпане на новородени

Детски рими и малки рими, които отдавна се използват при къпане на бебета, ще помогнат на вас и вашето бебе да създадете радостно настроение: „Поливайте от патица и отслабвайте от бебе“, „Вода, вода, измийте лицето на машината“.

 • „Костенурката отиде да плува
 • И всички трепереха от страх.
 • Бул-бул-бул, Бул-бул-бул,
 • Как не бих се удавил! "
 • „Плуваме, плюскаме се,
 • И в малко вода се забавляваме!
 • Крак нагоре, крак надолу!
 • Придържайте се, придържайте се надолу!
 • Извийте краката,
 • И ние плуваме като ути!
 • Пляскане, пръскане, пръскане!
 • Избърсвам! "

Температура на водата за къпане на новородено бебе

За това каква трябва да бъде температурата на водата за къпане на новородено бебе и за други важни характеристики, ще научите от тази статия.

Ползите от този ритуал за току-що роден мъж са неоспорими:

 • поддържане чистотата на кожата;
 • успокояващ, релаксиращ ефект;
 • Подготовка за сън;
 • адаптация към външния свят и околната среда;
 • втвърдяване на тялото;
 • процесът на оздравяване на пъпната връв е много по-бърз;
 • приятна процедура: и децата, и родителите много я обичат.

Относно температурните критерии

Къпането на бебе е процедура, която трябва да носи радост и удоволствие. При контакт с вода настъпва тактилна стимулация и физическите показатели се подобряват.


Но задължително условие, разбира се, са хигиенните манипулации и температурните условия: както водата, така и околният въздух.

По време на вътрематочния живот бебето беше заобиколено от околоплодни води през всичките 9 месеца. След раждането той напуска тази среда, преминава през процесите на адаптация към нови условия. Затова плуването във вода е за него напомняне за „миналия“ живот в корема на майка му.

Ако говорим за температурния режим, то той е около 37 градуса. Когато това ниво на температурата се повиши, детето може да прегрее или да изгори. И обратно, плуването в студена вода може дори да изплаши бебето и да обезкуражи плуването за дълго време..

Първото къпане на бебето трае около 10 минути, така че не трябва да се притеснявате, че водата ще има време да се охлади.

Начини за измерване на температурата на водата:

 • термометър;
 • "Лакът път".

Аптеките продават разнообразни термометри за вода с форма на риба, които са потопени във вана. Можете също да използвате собствените си ръце. Потопете лакътя си във вода и приблизително преценете дали водата е гореща или студена..

Трябва да се помни, че пъпната рана в много малки трохи все още не е заздравяла и за къпане на новородени през първите дни от живота е необходимо да кипнете вода. Това трябва да се направи през първите две седмици. За целта първо събираме студена вода във ваната, след това добавяме вряща вода до необходимата ни температура - 36-37 градуса. Разбъркайте водата.

Когато бебето прегрее, ще забележите зачервяване на кожата, летаргия. И, обратно, ако бебето е замръзнало, то ще стисне юмруци, ще плаче и устните и крайниците му ще посинеят.

Ако детето плаче, докато се къпе, тогава процедурата трябва да бъде спряна. Прегледайте отново какво правите грешно.

Температурата на въздуха в банята трябва да бъде около 23 градуса.

Когато новородените се къпят за първи път?


Мненията са различни кога да започне да се къпе новородено. Някои педиатри твърдят, че водните процедури трябва да се извършват само след заздравяване на пъпната рана..

Това е около 10-14 дни след раждането на бебето. До този момент експертите препоръчват да се поддържа тялото чисто, като се избърсват с мокри кърпички или мека кърпа, напоена с преварена вода.

Други педиатри смятат, че можете да къпете бебето си веднага или на втория ден след изписването от родилния дом. Това е приблизително четвъртият или петият ден след раждането. Някои лекари препоръчват да се правят бани с преварена вода с добавяне на билкови инфузии.

Специалистите казват, че лечебните растения допринасят за зарастването на пъпната рана. Много майки не могат да решат кога е най-подходящото време да започнат да къпят бебето си. Препоръчително е да се консултирате с местния педиатър, който посещава детето в първите дни след завръщането си у дома.


Лекарят ще прегледа бебето, ще оцени състоянието на пъпната му рана и ще ви каже кога е най-добре да започне водни процедури, ще даде съвети за къпане.

Всяка седмица патронажна сестра ще посещава дома, за да прегледа бебето.

Ако забележи някакви отклонения в състоянието на пъпната рана (възпаление, нагнояване), тогава тя ще ви посъветва да спрете къпането и да започнете лечение с разтвор на манган, брилянтно зелено или водороден прекис. По правило подобрението настъпва след няколко дни от началото на лечението. Затова не се притеснявайте прекалено, ако пъпната рана е леко възпалена. Но не можете да започнете патологично състояние: това е изпълнено с усложнения..

Важни свойства на бебешките гелове

 1. Хипоалергичен - липсата на вредни багрила и аромати, които могат да предизвикат алергична реакция.
 2. Безопасност. В края на краищата всяко дете може да вкуси пяната „на зъб“.

Разбира се, ако това не беше капка гел, а глътка или две, трябва да се обадите на линейка.

Дария, Москва, 25-годишна: „Пяната за баня Johnsons Baby ни подхожда, или по-точно моето шестмесечно щастие, напълно. Предлага се в голяма розова бутилка от 500 ml. Цената е много демократична и ще продължи дълго време - около 4 месеца. Но в зависимост от това колко изливате във ваната. За възбудими деца, яжте и с лавандула ".


Бебешки сапун "Уша бавачка", Hipp също е популярен сред младите майки. Удобен и формата на използването му е течна.

Този сапун трябва да е без аромат. Съществен компонент е глицеринът за омекотяване на нежната кожа. Винаги голям плюс за сапуна е наличието на вещества от растителен произход и специален дозатор за удобна употреба..

Все още можете да къпете децата в билкови чайове с мащерка, лайка, маточина. Те имат добри противовъзпалителни и успокояващи свойства. Те ще предоставят цялата възможна помощ при обрив от пелени и свръхвъзбудимост на бебето.

Наталия, 28-годишна: „Купих миене на коса„ Eared Nanny “, мислех, че ще е подходящо като пяна за баня, но не беше. Пяни посредствено. Страхотен за бебета, омекотява добре кожата. Не са открити алергични реакции. Има обаче аромат на грозде, така че не бих препоръчал за новородени ".

ЛИЧЕН ОПИТ. За сина си използвам течен сапун Eared Nanny. Разпенва се много добре, така да се каже "2 в 1" - както пяна, така и сапун. Миризмата е приятна, бързо се отмива. Никога не съм забелязвал алергии, много добре омекотява и успокоява кожата с обрив от пелени, ако има такива.

Също така, линия немски продукти за къпане е търсена на пазара. Но те са скъпи.

В днешно време можете да намерите много шампоани, пяна за баня, гелове за къпане на бебета. Но дори и при такова разнообразие се изисква индивидуален подход и задължително обмисляне на възможни алергични реакции. Какво да се къпе бебето, само родителите решават.

Приготвяне на вода

И така, за активни дейности във вода се изисква температура на водата между 30 и 33 ° C, при която:

 • кожата на детето е със същия цвят като във въздуха;
 • той се движи спокойно и с интерес, изучавайки тялото си;
 • тялото е отпуснато и в естествен работен тон: детето може да лежи спокойно на водата, ръцете и краката му не са компресирани и той извършва определени действия по желание. Хлапето е доволно, получава удоволствие; очите искрят от интерес; бебе диша естествено.

За релаксиращи дейности във водата е необходима температура на водата между 33 и 36 ° C, при която:

 • тялото на бебето има равномерен розов цвят; бебето лежи тихо или се движи пасивно във водата;
 • дишането е спокойно, равномерно; очите блестят, той се усмихва, ръцете и краката са свободно разтворени, но всеки момент детето може да ги движи на воля.

По време на урока регулирайте температурата на водата в зависимост от състоянието на бебето, като добавите топло или студено, защото сега знаете точно как се чувства.

Първото къпане на новороденото

Ето дългоочаквания момент на изписване от болницата. Пристигнахте у дома и след известно време възниква въпросът как да изкъпете тази малка и много крехка топка щастие.

Къпането на детето след болницата трябва да се извърши на следващия ден, за да може новороденото да се адаптира към новата си стая и креватче.

Детето трябва да се къпе в собствената си баня. Ваната трябва да бъде избрана в детските магазини, тъй като стоките там са сертифицирани, а пластмасата и други вещества, от които е направена банята, няма да навредят на здравето на бебето при къпане.

За тази процедура за удобство може да се използва слайд. Има пластмасови пързалки, хамаци от плат, пързалки с метална рамка, покрити с плат. Продават се и специални тави с вече вградени пързалки.

ЛИЧЕН ОПИТ. Със съпруга ми обичахме да къпем бебето си на пързалка от плат с метална рамка. Съпругът дори сам го построи. Детето е по-удобно и по-меко да лежи върху плата, отколкото върху пластмасова подложка.

Морална подготовка

Първият надпис, който се появява от момента, в който се роди дете в сърцето и мозъка ви: "Не вреди!" Ако по-нататъшни действия преминат през тази цензура, всичко трябва да се получи.

За да могат класовете наистина да са от полза както за родителите, така и за бебето, те трябва да бъдат спокойни и забавни, в удобна и здравословна среда за всички. Не издържате изпита, не изграждате деветото чудо на света, не отивате на най-високата планина на земното кълбо. Не е нужно да наранявате гърба си, ставайки жертва заради детето... Просто играйте: правете само това, което можете да направите днес без страх и удобно за себе си. Нещо, което ще ви донесе радост и истинско удоволствие от ролята ви на мама и татко.

Правила за бебешко къпане

 1. Подготовка на място в банята, където е най-удобно да поставите банята. Можете да го поставите на табуретка или в голяма баня.
 2. Приготвяне на вода. Ако пъпната рана не е заздравяла, тогава водата трябва да се кипне.
 3. Проверяваме наличието на халба или малък черпак, за да изплакнете бебето.
 4. Събираме вода, около една четвърт от банята. Проверяваме температурата с термометър или коляно. Добавете пяна или билкова отвара, ако желаете.
 5. Поставяме слайд.
 6. Затваряне на банята.
 7. Готвене на детето.
 8. Събличаме бебето на масата за повиване. Ако стаята е топла, тогава можете да вземете въздушна баня за няколко минути. След това се повиваме с главата, но не стегнато.
 9. Внимателно поставяме бебето на пързалката, наблюдаваме благосъстоянието на детето, цвета на кожата му, голям фонтан.
 10. Първо внимателно измийте ръцете, краката, тялото, след това главата на бебето, опитвайки се да предпазите очите от вода. Накрая изплакнете бебето с чиста вода. Къпането на новородено трябва да започне след пет минути, като постепенно се увеличава времето до 15 минути.

За повече информация как да се повива новородено и до каква възраст трябва да се увие дете в пелена, прочетете статията на детския лекар.

Каква температура на въздуха трябва да бъде в банята при къпане на новородено


Къпане на новородено при температура 27 градуса по Целзий
В стаята, където бебето се къпе, затваряме прозорците, за да няма течение. Препоръчително е също да затворите вратата. Поддържайте температурата на въздуха най-малко 27ᵒC.

Ние къпем бебето 1 час преди хранене или 1 час след хранене.

Как да се измие новородено?

Можете да измиете дете просто на ръка, или със специална кърпа-ръкавица, която можете да закупите в детски магазин. Когато избирате ръкавица, оценете материала, от който е направен, и миризмата, за да не предизвиквате алергии у детето.

След като детето се изкъпе, то трябва да се увие със суха хавлиена кърпа и да се подсуши. Облечете се с жилетка, плъзгачи или пелени.

Бебето трябва да се къпе през първите 4-5 месеца ежедневно, но косата трябва да се мие не повече от 2 пъти седмично. През втората половина от живота можете да се къпете през ден.

Къпането на бебе не е лесна задача. Още докато сте бременна, ще бъде полезно да изучите необходимите материали за това как правилно да се къпе новородено бебе. Опитайте се да включите съпруга си в този процес..

Асистенти никога няма да бъдат излишни. Бебето ще почувства грижите и на двамата родители.

Температура на водата за къпане на новородено бебе: Комаровски


Доктор Комаровски за къпане на бебе
Според д-р Комаровски можете да къпете бебето си във вода при температура 26-37ᵒC. В коя вода, топла или студена, трябва да се къпе детето ви, не вие ​​решавате, но трябва да наблюдавате усещанията и реакциите на мъника във водата.

Д-р Комаровски вярва, че колкото по-студена е водата, толкова по-здравословна е. Положителни качества на баня с хладка вода:

 • В такава вана бебето няма да се отпусне
 • Мускулният тонус ще се увеличи и притока на кръв ще се увеличи
 • Сърцето работи по-активно
 • Повишава се устойчивостта на малък организъм към инфекции
 • Детето е активно и се движи

Д-р Комаровски смята, че оптималната температура на водата за къпане на малко дете е 33-34.C. Но с течение на времето водата трябва да се приема по-студена и времето за къпане да се увеличи до 40 минути.

И така, сега знаем в каква вода трябва да къпете детето си.

Трябва ли да закалявам новородено?

Първо, нека дефинираме какво е втвърдяване. Това е трениране на тялото чрез въздействие върху него с различни природни явления, като въздух, вода, слънце, високи и ниски температури (спрямо телесната температура). С времето подобно обучение за бебета трябва да бъде краткосрочно и да не се откроява от обичайния ред на нещата, т.е. всичко трябва да е възможно най-естествено. В днешно време има много противоречия сред съвременните майки дали си струва да закалявате бебетата с помощта на водни процедури. Според известни педиатри, втвърдяването е от полза. Но си струва да се вземе предвид фактът, че ако детето е много малко, тогава е по-добре да изчакате малко, докато изливате студена вода.

Имунитет и обливане със студена вода

Пръскането със студена вода е стресиращо и неестествено за бебето. Детето ще бъде капризно и ще пречи на желанието на родителите да го обливат с вода, чиято температура не му е удобна.

От опита и наблюдението на много родители, в семейства, в които децата са втвърдени, те се разболяват не по-рядко от децата, които не са втвърдени.

При ежедневно къпане детето трябва да се радва на удоволствие, а не на стрес. Ако започнете да обливате детето си със студена вода, то ще се страхува да плува. За да избегнете психологическа вреда, трябва да започнете втвърдяването с естествени процедури, а не със студена вода..

Самозакаляване

Втвърдяването трябва да се развие в самовтвърдяване, т.е. станете начин на живот на детето. Всички процеси на втвърдяване трябва да се превърнат в естествено събитие в живота му:

 1. Ходете боси;
 2. Помещението, в което се намира детето, трябва да бъде добре проветрено, където то ще ходи голо;
 3. Не завивайте и не обличайте детето прекалено в много топли дрехи;
 4. Играйте и пръскайте във вода с контрастна температура;
 5. Плуване сред природата през лятото.

По негова инициатива в живота му трябва да се появят процеси за самоутвърдяване на бебето. Исках да играя във водата, да се пръскам и т.н. не е необходимо да се забранява това, а по-скоро да се подкрепя, но разбира се в разумни граници и да се спазва основната безопасност. Такива игри пораждат естествените процеси на закаляване на детето. Такова детско забавление с вода ще има благоприятен ефект върху укрепването на детския имунитет. Напротив, изливането на неподготвено бебе с хладка вода няма да е от полза, а по-скоро ще навреди на психологическото и физическото здраве на детето..

Ако родителите правят сутрешни упражнения и извършват закаляващи процедури, то рано или късно детето ще последва примера им и ще се присъедини към здравословен начин на живот..