Тъмно зелено столче при бебе може да накара както майката без опит, така и опитен родител. И това е естествено, защото често екскрементите сигнализират, че нещо не е наред с бебето, разказват за храносмилането на трохите и здравето му. Означава ли винаги зелените изпражнения болест и кога наистина си струва да се притеснявате??

Бебешки изпражнения

Вискозният тъмнозелен, изглеждащ в черно стол е меконий, първият стол на новородени бебета. Съставът му е разнообразен - околоплодни води, слуз, косми и други органични съединения. 1-2 дни след раждането, изхождането на трохите ще бъде точно такова. Различава се от изпражненията на по-голямо дете по липса на мирис. Но след няколко дни всичко се стабилизира, изпражненията миришат и цветът и консистенцията се променят. Изпражненията стават по-светли, вискозитетът намалява, може да тече и се появява тъмно зелен оттенък. Това се счита за нормално и означава, че тялото на бебето се справя с преработката на мляко или адаптирано мляко..

Обикновено при кърмачетата цветовата гама на изпражненията е доста широка - от бледо жълто до тъмно кафяво. Но понякога става зеленикаво, което не винаги означава патология или заболяване. Нещо повече, това се случва независимо дали новороденото е изкуствено хранено или кърмено..

Зелените изпражнения при дете могат да се появят по различни причини:

 1. При кърмачета, които се хранят само с майчино мляко, този цвят на изпражненията може да бъде вариант на нормата, но не винаги.
 2. При кърмене бебето започва да получава мляко с различно съдържание на мазнини.
 3. Има ситуации, когато бебето суче много малко, заспивайки в процеса и не стига до по-мазно и питателно мляко. Това може да бъде коригирано, като му предложите същата гърда след сън..
 4. Липса на ензими. Това се дължи на факта, че органите на детето не функционират напълно и билирубинът попада във фекалиите.
 5. Ако памперсът е сменен късно, фекалиите се окисляват под въздействието на кислород и променят цвета си.
 6. Примамка. Получавайки допълнителна храна в допълнение към основната храна, бебето преструктурира храносмилателната система до нов режим. Това може да причини затруднено движение на червата, честа регургитация, диария или зелени изпражнения..
 7. При изкуствено хранене новороденото се прехвърля на храна с различна смес.
 8. В случай, че сместа съдържа високи нива на желязо.

В последните два случая си струва да отмените храненето с тази храна и да изберете нещо по-подходящо. И не забравяйте да се консултирате с педиатър по този въпрос.

Какво може да бъде заболяването?

В някои ситуации тъмнозеленият стол всъщност може да е признак на заболяване:

 • чревна инфекция (това състояние може да бъде придружено от треска, слабост, в екскрементите могат да се открият кръвни и лигавични съсиреци);
 • нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт (дисбиоза);
 • алергиите също могат да причинят промени в цвета на изпражненията - в диетата на майката, приемането на лекарства, допълващи храни или смеси. В този случай изпражненията често са течни..
 • дефицит на лактоза (рядко наследствено заболяване) - в този случай изпражненията на бебето са течни, с пяна;
 • вирусна инфекция - имунитетът при бебетата в началото е много слаб и зависи от чревната микрофлора; в тази ситуация е много по-лесно за кърмените бебета, отколкото за изкуствените, тъй като те са защитени от външни и вътрешни заплахи от антителата на майката в млякото. Дори най-качествените смеси не могат да постигнат този ефект..

Виждайки при бебето не кафяви или жълти изпражнения, а зелени, родителите могат сериозно да се разтревожат. Какво трябва да се направи първо? На първо място, оценете състоянието на бебето. Ако се държи съвсем нормално, не се притеснява от колики, газове или висока температура, тогава промяната в цвета на изпражненията не е причина за притеснение. Но за ваше собствено успокоение можете да се консултирате с лекар..

Необходимостта от медицински преглед

При сериозни случаи бебето и майката са хоспитализирани и в болницата се извършва пълен преглед. Ако няма специални причини за паника, но родителите все още са объркани от цвета на изпражненията, тогава, както е предписано от педиатъра, можете да се подложите на следните процедури:

 • даряват изпражнения за бактериологичен анализ;
 • претърпете процедура за засяване, за да разберете състоянието на чревната микрофлора.

Те обикновено се наемат в детска клиника. Ако резултатите са нормални и бебето не проявява загриженост, тогава зелените изпражнения не трябва да притесняват мама и татко - всичко е наред с детето. Ако анализите разкрият наличието на патогенни микроорганизми, тогава педиатърът, въз основа на вида патогени или вирус, ще предпише ефективно лечение. На какви признаци трябва да се обърне внимание при деца:

 • честотата на желанието за дефекация и самите процеси;
 • поява на изпражнения - наличие на пяна, примеси от лигавици, кръв;
 • мирис - ако изпражненията станат зловонни, тогава има шанс за инфекция или вирус.

В повечето случаи заболяването е придружено от други симптоми (треска, повишено образуване на газове, разхлабени изпражнения, умора и др.). В случай на такива състояния трябва да потърсите медицинска помощ..

Всички родители на бебета в началото се чувстват несигурни и се опитват да се застраховат при най-малкото отклонение. Това, разбира се, е добре, но не винаги е оправдано. Необходимо е да се наблюдава бебето, неговото поведение, настроение, благосъстояние, тъй като един зелен изпражнения е малко вероятно да се превърне в симптом на сериозна патология или заболяване. Веселото и енергично бебе е основният знак за здраве!

Защо бебетата имат зелени изпражнения: 10 основни причини

Съдържанието на пелената при бебетата е обект на внимателно майчино внимание. Какушките с различни цветове предизвикват ступор у майките и чувство на справедлив гняв към себе си, че тя, казват, не е спасила детето, даде нещо за пиене, нахранена и отровена. Тъй като зелените изпражнения при кърмачета са свързани преди всичко или с инфекция, или с дисбиоза. И малко хора знаят, че здраво, активно дете с добър апетит има право да се качи от всякакъв цвят. Но има изключения от всички правила. За това ще говорим.

Как трябва да е нормално

Нито един практикуващ педиатър няма да ви каже тази прословута норма. В идеалния случай изпражненията трябва да са жълти и кашави с лека кисела миризма, това дори е описано в медицинските книги. Всъщност цветът на изпражненията зависи от много показатели. И от метода на хранене (кърмене, изкуствено или смесено), и от състава на кърмата на кърмещата майка, от това, което е яла. Дори от околната среда: изпражненията в пелената на бебето се окисляват във въздуха и стават жълто-зелени или зелени от наличното в него желязо.

И през първите два до три дни след раждането новороденото има тъмнозелено или черно изпражнения; това е оригиналният меконий, който се състои от околоплодни води, частици от жлъчката и слуз и епителни клетки. В този случай не трябва да се паникьосвате, това означава само, че червата на детето функционират изцяло и като правило след една седмица изпражненията започват да придобиват обичайния цвят - от светложълт до горчица. Следователно детето има право на всеки стол в много нюанси. Допускат се дори изпражнения с пръски и бучки, само ако това не засяга благосъстоянието и развитието му.

Защо бебе на GV има зелени изпражнения

Ако зелената кака при бебетата не ви позволява да спите спокойно, можете да търсите и анализирате причините за зелените изпражнения. Бебе, което е изцяло на GV, няма много от тях..

При много бебета се наблюдава физиологична жълтеница веднага след раждането. Отделеният от тялото билирубин оцветява изпражненията на бебето в зелено. Обикновено при подходящи грижи билирубин се екскретира от тялото на мъника след 2-3 седмици. И постепенно столът придобива нормален нюанс.

Диетата на мама по време на кърмене също може да повлияе на зелените изпражнения. Ако диетата на кърмеща жена съдържа предимно растителни храни (краставици, зеле, броколи) - чудно ли е, че в изпражненията на бебето са се появили зелени петна? И трябва ли мама да преразгледа менюто си, ако бебето е весело и весело - въпросът е доста риторичен.

Но не забравяйте, че зелената кака понякога сигнализира за алергична реакция към всеки продукт. Тази неприятност обикновено се придружава от безпокойство, зачервяване и обрив по бузите и дъното. Всичко това са признаци на хранителни алергии..

Има и друго любопитно мнение, че изпражненията със зелени петна и бучки се появяват, ако детето не изсмуква гърба, по-тлъсто и питателно мляко лошо. Т.е. нарушава се балансът на консумация на мазни и немазни храни. За бебето такова мляко е нещо като обилен обяд, докато предното мляко е по-малко мазно, то служи като напитка. Следователно, ако детето по някаква причина яде само предварително мляко, изпражненията стават зелени..

Зелените при смесени и хранени деца

Ако бебе, хранено на бутилка, има зелени изпражнения, може би майката трябва да преразгледа диетата на бебето. Това може да се случи поради промяна в адаптираната смес, поради приема на антибиотици или хранителни добавки, съдържащи желязо. И ако едновременно консумирате смес, обогатена с желязо, тогава зеленият цвят на изпражненията е гарантиран.

В допълнение, хипоалергенните изкуствени смеси с пълно разграждане на кравешки протеин в процеса на асимилация винаги произвеждат кафяво-зелени изпражнения. Ако във всички останали отношения, с изключение на цвета на стола, сместа е подходяща, тогава смяната й е непрактична.

Важно е да изплаквате и стерилизирате бутилките добре преди всяко хранене, за да избегнете чревна инфекция. Не се препоръчва да съхранявате приготвената смес повече от час, тя се влошава и може да провокира лошо храносмилане при бебето.

С въвеждането на допълнителни храни, стомашно-чревният тракт на бебето може да реагира по такъв начин, че изпражненията да станат дебели и да имат зеленикав оттенък. В процеса на адаптация обаче червата на бебето ще се адаптират към нови продукти и с течение на времето цветът на изпражненията ще стане нормален..

При смесено хранене бебетата ядат майчино мляко и адаптирано мляко, така че зелените изпражнения са още по-чести при тях. Зелените могат да бъдат причинени както от кърмата, така и от адаптираното мляко. Ето защо, преди да правите някакви заключения относно здравословното състояние на трохите, наблюдавайте го, може би няма причина за безпокойство.

Когато този цвят е знак за храносмилателни проблеми или инфекция

Ако промяната в цвета на изпражненията е придружена от промяна в поведението на детето, ако то е мрачно, яде зле и температурата на тялото е висока, тогава е напълно възможно да има инфекция или проблеми с корема.

Внимателната майка със сигурност ще бъде предупредена за опасни симптоми. Например, твърде чести воднисти изпражнения при кърмачета до 10 пъти на ден или повече. Или, когато кърмите, имате зелени, пенливи изпражнения, които имат силна, обидна миризма. Всички тези симптоми са характерни за дисбиозата. Дисбактериозата не се счита за болест: това състояние е типично за всички новородени, при които системата на стомашно-чревния тракт едва започва да се формира. Червата на бебето постепенно се колонизират с полезна микрофлора и всяка намеса (например обичайното добавяне с вода) може да наруши деликатния баланс на полезни и патогенни бактерии, причинявайки дисбиоза.

В допълнение към зелената диария, бебетата с дисбиоза могат да имат обрив и честа регургитация. Проблем от този характер се коригира лесно, достатъчно е да се направи лабораторен анализ на изпражненията. И педиатърът ще избере необходимите препарати за бебето с полезни бактерии.

Ако бебето има зелена диария със слуз, това може да означава дефицит на лактаза. Детето не смуче задното мастно мляко и се разстройва в червата. Допълнителен признак на лактазна недостатъчност е, че детето просто не наддава..

Диарията може да бъде провокирана от „тест върху зъба“ на всичко, което не е заковано по време на зъби. Разнообразни чужди бактерии навлизат в червата на бебето с крехка микрофлора, която може да промени консистенцията и цвета на изпражненията. Ето защо през този период е важно да се следи всичко, което попадне в устата на трохите, и се препоръчва да се варят специални гризалки.

Стол с кръв трябва да предупреждава всеки родител, защото това е сигнал за проблеми в работата на вътрешните органи. Както и остра чревна инфекция и тежко чревно възпаление. Детето трябва да бъде заведено на лекар за преглед и изследвания. Ако имате висока температура, повръщане или признаци на дехидратация, обадете се на линейка. Явно мама трябва да знае отговорите на въпросите на лекаря:

 • когато тя се появи;
 • колко от него се наблюдава във фекалиите;
 • какъв цвят;
 • под каква форма присъства (съсиреци или вени);
 • каква е консистенцията на изпражненията;
 • общо благосъстояние на бебето.

Въз основа на получената информация лекарят може да определи дали има кървене в червата. И ако да, в кой отдел. Може би детето е показано за хоспитализация.

Също така може да се появи кръв в изпражненията на детето:

 • в резултат на пукнатини в ануса, ако бебето страда от периодичен запек;
 • поради атопичен дерматит в червата, в резултат на което чревната лигавица се покрива с обрив и тя кърви;
 • хелминтоза (да, и това е възможно), инфекцията може да възникне както вътрематочно, така и по време на раждане.

Не се самолекувайте. Само квалифициран специалист може да определи естеството на патологичното състояние на червата на бебето. Само въз основа на лабораторни изследвания и визуален преглед, лекарят ще избере необходимите лекарства за бебето.

Бебешки стол

Пет важни въпроса за столчето за малко дете

Нищо не притеснява младите родители повече от стола на бебето им. Жълто или зелено, често или рядко, със слуз, бучки, петна и др. - всяка негова характеристика може да лиши грижите на майките и бащите от сън, подтиква ги да тичат в клиниката, да правят много тестове, а понякога става въпрос и за лекарства. Повечето страхове обаче ще станат неоснователни, ако знаете точно какво може да бъде изпражненията на детето..

С какво сравняваме?

Можете да перифразирате една добре известна поговорка: „Кажете ми какъв стол има детето ви и аз ще ви кажа с какво го храните“. Според традицията стандартът за нормално функциониране на червата на трохите е постоянно жълтото изпражнение с кашава консистенция, понякога с бучки, с кисела миризма. Такова постоянство на неговите характеристики обаче е характерно за изкуствените деца: сместа има същия стабилен състав. За разлика от смесите, майчиното мляко на майката непрекъснато променя своя състав в зависимост от нуждите на трохите в дадено вещество, съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати, което е свързано не само с времето на деня, периода на лактация, но и частично с продуктите, които яде кърмачката мамо. Следователно изпражненията на кърменото бебе не могат да бъдат с един и същи цвят и консистенция през цялото време..

Какво трябва да бъде?

Първото изпражнение на новородено бебе - меконий - е тъмно, черно-зелено, като консистенция, подобно на шпакловка. При правилна организация на кърменето, около третия ден, тъмното изпражнение се променя на зелено (преходно). До 3-6 седмици бебето може да изпразва червата поне 3-4 пъти на ден, понякога до 10-12 пъти, т.е. след всяко хранене.

Важна забележка: преди 10-ия ден от живота изпражненията на детето могат да показват адекватност на лактацията: липсата на изпражнения за повече от 1 ден показва, че бебето получава малко мляко! От 10-14 дни се оценява лактацията според регистрацията на уриниране (тест с мокра пелена).

След 6 седмици изпражненията на бебето може да са по-редки: някои бебета имат периодичност след всяко хранене, други могат да имат 1 път на ден или по-малко. Допустимо е бебето да няма изпражнения до 5-7 дни, ако в същото време състоянието му не се променя, бебето е активно и весело. Такова намаляване на изпражненията показва, че майчиното мляко се абсорбира перфектно от червата на бебето и се усвоява напълно. Консистенцията на изпражненията при бебето може да бъде различна: течност, пюре, необработен стол, цветът може да варира (жълт с различни нюанси, зелен, кафеникав), приемливо е умерено количество слуз, бели, жълтеникави бучки, кисела млечна миризма.

Важна забележка: понякога появата на зелени, пенливи изпражнения със слуз показва, че бебето не смуче мастно задно мляко, а получава само повече течност, предно мляко. Млякото отпред е с ниско съдържание на мазнини, така че преминава по-бързо през стомашно-чревния тракт на бебето, причинявайки симптомите, описани по-горе.

С началото на въвеждането на допълнителни храни след 6 месеца, изпражненията на децата, като правило, стават по-редки - 1-2 пъти на ден. Сега неговият цвят и консистенция могат да бъдат повлияни от допълнителните храни. Например, когато въведете броколи, круши, изпражненията ще станат зелени. Тъй като трохите все още не могат да дъвчат напълно храната, нормално е в изпражненията му да има бучки.

И ако е дисбиоза?

Дисбактериозата обаче става все по-популярна, както и лекарствата, насочени към нейното лечение. В съзнанието на много родители се формира погрешно мнение, че всяко бебе има дисбиоза и биологичните продукти вече не са средствата, които лекарят трябва да предпише - те просто могат да бъдат закупени и дадени на вашето бебе: може би това ще помогне? Нека да разгледаме някои от фактите за това състояние и да спекулираме за тях. В края на краищата, както знаете, "този, който е предупреден, е въоръжен".

Истината за дисбиозата:

 1. Дисбактериозата не е диагноза съгласно Десетата ревизия на Международната статистическа класификация на болестите и свързаните с тях здравословни проблеми (ICD-10) - общоприетата международна диагностична класификация на Световната здравна организация. Това е състояние на дисбаланс на чревната микрофлора, което придружава различни заболявания (например остра чревна инфекция). Също така, дисбиозата се развива след хирургични операции на стомашно-чревния тракт, лечение с антибиотици, цитостатици и подтискащи имунитета. Следователно, ако едно дете е родено здраво, наддава добре, расте и се развива според възрастта, не трябва да търсите дисбиоза от него.
 2. При току-що родените бебета периодът на колонизация на червата с микроби се нарича преходна дисбиоза и принадлежи към граничните състояния на новородените. Основната защита и лекарство за бебето през този период е майчиното мляко. Коластрата съдържа огромно количество антитела, антиинфекциозни протеини и секреторен имуноглобулин А, които осигуряват на бебето първична имунологична защита. В допълнение, бифидусният фактор в човешкото мляко участва в образуването на нормална чревна микрофлора, а лактоферинът свързва желязото и предотвратява размножаването на тези бактерии, които се нуждаят от желязо. Ето защо е изключително важно от раждането нищо друго освен майчиното мляко да не попадне в устата на бебето! Дисбактериозата не е ужасна за здраво бебе.
 3. Анализът за дисбиоза не отразява истинското състояние на чревната микрофлора. Нека си припомним, че микрофлората е динамична среда, броят на микробните единици е в милиони и самите тези единици се възпроизвеждат (и умират) доста бързо. Докато родителите получат резултата от анализа на микрофлората (а това е най-малко 7 дни от датата на доставянето му), микробната "картина" в червата ще се промени радикално. Освен това чревните микроорганизми се населяват неравномерно: има повече от тях в близост до чревните стени, а не в лумена му, а когато се прави анализ на изпражненията, само „луминални“ колонии попадат в „зрителното поле“. Ето защо опитни и компетентни специалисти не се доверяват на този анализ и не бързат да лекуват деца, ако той е променен и няма клинични симптоми.

Както показва практиката, за проблеми с изпражненията при кърмачета често не са виновни бактериите, а неправилно организираното кърмене. Ето най-често срещаните грешки при кърменето, които пречат на развитието на нормалната чревна флора на бебето:

 1. Късно прикрепване на новороденото към гърдата.
 2. Редки хранения „на час“, ограничаващи продължителността на кърменето от бебето.
 3. Пиене на бебето с вода, чайове.
 4. Ранно въвеждане на хранене с адаптирано мляко или постепенно преминаване към пълно хранене от шише.
 5. Въвеждане на допълващи храни преди 6 месеца.

Кога да посетите лекар?

Ако детето има следните симптоми:

 • Диария (повече от 12 изхождания на ден, воднисти изпражнения, понякога с неприятна зловонна миризма)
 • Честа регургитация или повръщане
 • Покачване на температурата. Не забравяйте обаче, че температурата може да се повиши при дете през първите седмици от живота от изобилието на топли дрехи върху него, когато бебето е увито
 • Намалени или липсващи външни реакции
 • Нисък прием, под 125 g седмично (през първите 3 месеца от живота)
 • Отслабване
 • Признаци на дехидратация: отпусната кожа, кожната гънка на бедрото се изправя бавно, хлътнала фонтанела
 • Намаляване на броя на уриниранията (по-малко от 6 на ден), урината е тъмна, с остра миризма
 • Лош дъх

Какво да не се прави?

 • Спрете да кърмите бебето с диария, когато диагностицирате чревна инфекция и наличие на дисбиоза. Защитните фактори на майчиното мляко ще помогнат на бебето да преодолее болестта, както и да ускорят възстановяването на нормалната чревна микрофлора при бебето. Здраве на бебето - в майчиното мляко.
 • Да предаде каквито и да било тестове на бебето просто така или защото „всички наоколо го предават“. Квалифициран специалист трябва да наблюдава прегледа на дете на всяка възраст. Така се предпазвате от излишни грижи и притеснения, а семейният ви бюджет - от ненужни излишни разходи..
 • Самолечение. Биопрепаратите са лекарства, които лекарят трябва да предпише. Непременно посетете лекар, ако нещо ви притеснява или плаши. Запомнете: Няма тривиални или глупави въпроси относно здравето на детето ви.!

Растете здрави! Кърмете бебето си!

Автор: Горенкова Е. К., педиатър, консултант по кърмене

Причини и лечение на зелени изпражнения при кърмени бебета

Родителите винаги са разтревожени, ако при бебе се появи тъмнозелен стол. Но не във всеки случай такъв цвят на изпражненията е патологичен. Има много причини, които водят до промени в храносмилателната система на детето. За да ги разберете и разпознаете, трябва внимателно да наблюдавате поведението и състоянието на новороденото..

Какво трябва да бъде нормалното изпражнение: възрастта има значение

 1. През първите няколко дни след раждането (до около едномесечна възраст) първоначалните изпражнения (меконий) напускат. Тя може да бъде гъста, слуз и да има зеленикав оттенък..
 2. След като детето свикне с живота извън тялото на майката, храносмилателните органи започват да образуват изпражнения по различен начин. При деца на един месец консистенцията му става кашиста, цветът се доближава до зеленикаво-жълт оттенък.
 3. С течение на времето цветът на изпражненията става жълт. Има разлики в изпражненията между кърмените и изкуствените бебета. Кърмата се усвоява по-лесно от организма и се обработва по-бързо. Цветът на изпражненията е светлокафяв или жълтеникав.

Честотата на изпражненията по време на кърмене може да бъде от един до няколко пъти на ден. Дори ако не се отървете от изпражненията в рамките на няколко дни, не бива да се притеснявате твърде много. Но това е в случай, че детето е весело, активно и нищо не го притеснява.

Липсата на изпражнения в този случай до четири дни показва добра обработка на кърмата от червата..

С въвеждането на допълващи храни изпражненията стават редки - до 1 път за два дни. Цветът и консистенцията ще зависят от основната храна. Храни като броколи и круши придават на изпражненията зелен цвят..

Какво определя промяната в цвета на стола

Зеленият цвят на изпражненията при бебе може да показва заболяване, но не винаги.

Причините за промяната на цвета могат да бъдат както следва.

 1. При новородено, билирубинът може да се отделя заедно с изпражненията, което дава зелен цвят.
 2. Хормоните на майката влияят на детския организъм.
 3. Храносмилателната система на новороденото не е напълно оформена, поради което понякога липсват ензими за разграждане на храната. В този случай изпражненията могат да бъдат слуз..
 4. Ако не смените памперса навреме, тогава изпражненията могат да се окислят под въздействието на кислород и да придобият зелени нюанси..
 5. Когато кърмите, храненето на майката играе роля. Може би тя е яла храни, които биха могли да повлияят на цвета на изпражненията - круша, зеле, краставица, тиквички.
 6. Прием на лекарства, съдържащи желязо.
 7. Недостатъчно кърма, в резултат на което бебето не получава достатъчно ензими, които помагат за разграждането на млечната захар и мазнините.
 8. Липса на лактоза в млякото.

Ако в изпражненията на детето се наблюдават кръвни ивици, трябва да потърсите помощта на специалист. Освен това могат да се отбележат течни изпражнения със слуз и остра миризма. В този случай причините са много по-сериозни..

 1. Дисбактериоза. Детето се притеснява от подуване на корема, колики, могат да се появят обриви по кожата. При деца, които са кърмени, може да възникне нарушение на чревната флора, дори когато майката допълнително пие преварена вода. Появяват се разхлабени изпражнения, често със слуз.
 2. Бактериални инфекции.
 3. Болести, причинени от вирус, който засяга правилното функциониране на червата, а изпражненията променят цвета си на зелен.
 4. Чревни инфекции: треска, повръщане, коремна болка.
 5. След прием на антибиотици. Изпражненията в същото време стават зелени. Може да е лигав.
 6. Алергията е често срещана причина..
 7. Патологии на храносмилателния тракт. Този тип нарушение изисква хирургическа интервенция..
 8. Население на тялото с паразити (хелминти, червеи).

Как да разпознаем заболяване

 1. Може да се появят зелени изпражнения със слуз. Основните причини са дисбиоза и настинки.
 2. Пенести зелени изпражнения, които могат да бъдат причинени от липса на ензими и недохранване. Рядко стафилококус ауреус, лекарства, алергични прояви и чревна инфекция са основните причини за тези изпражнения..
 3. Тъмнозелените изпражнения се причиняват от промени в съдържанието на мазнини в кърмата. Тялото на новороденото е много чувствително към всички промени в храненето. Понякога това може да се дължи на факта, че бебето получава мляко от предната камера на гърдата. Съдържа само лактоза и е напитка за бебето. Млякото от задната камера действа като храна - богато е на мазнини.

В допълнение към промяната на цвета и консистенцията на изпражненията, състоянието на новороденото се влошава:

 • детето не спи добре, става неспокойно, иска ръце през цялото време;
 • болка в корема и колики и с леко докосване на корема детето започва да бъде капризно;
 • летаргия, появява се апатия;
 • слаб апетит;
 • гадене, повръщане, след хранене може да се появи честа регургитация;
 • повишена телесна температура;
 • чести течни изпражнения, които могат да доведат до дехидратация.

Предотвратяване на нарушения

Основното правило е внимателно да се следи състоянието на новороденото..

 1. По време на първото хранене се следи състоянието на детето. Продуктите се прилагат на малки порции. Ако след даден продукт се появят разхлабени изпражнения или запек или се появят други симптоми, то трябва да се отложи за определен период..
 2. Прилагайте правилно гърдите, не сменяйте често едната гърда с друга. Именно това гарантира, че бебето ще получи мляко, богато на мазнини..
 3. Ако има проблеми с изпражненията (той е станал течен, цветът се е променил), лекарите съветват да се изцежда първата порция кърма - по този начин бебето ще получава мляко от задната камера по-бързо.

Лечение на разстройство на червата

Преди да се консултирате с лекар, самата жена трябва да предприеме действия. Важно е да се определи защо са настъпили промените в изпражненията на бебето..

В този случай НВ не трябва да се спира, тъй като млякото съдържа антитела, които могат да помогнат за развитието на имунитет. Невъзможно е да се лекувате с лекарства.

 1. Отменете всички лекарства, включително витаминни комплекси.
 2. Корекция на храненето на жената. Изключване от диетата на лаксативи и такива, които могат да провокират алергии. За да разберете природата на зелените изпражнения, можете да премахнете храната, която придава на изпражненията зеленикав цвят. Ако след анулирането им столът не се подобри, следователно причината трябва да се търси другаде.
 3. Когато кърмите, е важно да избягвате намаляването на доставката на мляко. Необходимо е да се храните при поискване, а не да ограничавате времето на сучене. Редувайте гърдите на дълги интервали (приблизително два часа).
 4. Ако зеленият цвят на изпражненията съвпада с първите допълнителни храни, тогава те трябва да бъдат спрени за известно време. Допълнителните храни трябва да се въвеждат навреме.
 5. Могат да се предписват лекарства, съдържащи живи бактерии и сорбенти.

Преди да предпише лечение, лекарят може да предложи допълнителни методи за изследване на детето. И само той може точно да посочи диагнозата и да отговори на въпроса защо цветът на изпражненията се е променил.

Изследванията включват:

 • копрограма (анализ на изпражненията);
 • изследвания на кръв и урина;
 • Ултразвук на храносмилателната система (черен дроб, стомах, жлъчен мехур, панкреас);
 • тестове за идентифициране на паразити;
 • антиалергични лекарства;
 • антибиотици.

Има само една възможност за мама. Прониквайки по време на кърмене чрез мляко в тялото на бебето, те ще предизвикат по-малко странични ефекти и ще се отърват от проблема.

Ако ситуацията е свързана с инфекции, тогава антибиотиците се дават на самото дете. Дозировката и продължителността на приема на тези лекарства се определя само от лекаря. В този случай те могат да спрат разхлабените изпражнения и да се върнат към нормалния цвят..

Лечението трябва да започне с причината и едва след това да премахне симптомите. Сътрудничеството със специалисти (алерголог, гастроентеролог, педиатър) ще ви позволи бързо да определите естеството на зелените изпражнения. Придържайки се към всички препоръки, можете бързо и без последствия да се отървете от проблема.

Причини за зелени изпражнения при кърмени бебета, как да се отървем от проблема?

Появата на зелени изпражнения при кърмаче често предизвиква паника у младите родители. Но не трябва веднага да давате на бебето лекарство и да бягате на лекар, ако бебето е спокойно, може би промяната в цвета и консистенцията на изпражненията се дължи на физиологични причини. Ако има съмнение за сериозна патология, не си струва да отлагате изследването, за да избегнете усложнения. Какви причини могат да причинят изпражненията да позеленеят, как да различаваме обикновените промени в храносмилането от болестите и как да бъдем родители - ще бъдат обсъдени допълнително.

Нормално изпражнение за дете под една година, в зависимост от възрастта

Цветът и консистенцията на изпражненията при кърмачета зависи от възрастта, храненето и въвеждането на допълващи храни. През първите седмици от живота зеленикавите изпражнения по време на кърмене са норма, червата се освобождават от меконий и изпражненията са плътни, съдържащи слуз.

На възраст 1-2 месеца зелените изпражнения при кърмените бебета се заменят с жълто-зелени или жълти, тъй като червата вече са свикнали да се хранят и храносмилателните органи започват да функционират правилно. Майчиното мляко се усвоява по-добре от организма, отколкото адаптираното мляко, така че зелените изпражнения се наблюдават по-често при изкуствени хора.

На 4 месеца и след това, когато започва първият период на хранене, изпражненията стават светло зелени, докато червата се адаптират към новите храни. Честотата на изпражненията варира от един до 4-5 пъти на ден и след въвеждането на допълнителни храни бебето може да ходи до тоалетна веднъж на 1-2 дни и това се счита за норма. Консистенцията и сянката на изпражненията зависи от храната - броколи, аспержи и круша могат да я превърнат в зеленикава.

Какво определя промяната в цвета на стола?

Зеленото изпражнение при кърмачета и бебета със смесено хранене понякога показва здравословни проблеми, но по-често появата му се провокира от следните причини:

 • билирубин излиза заедно с изпражненията;
 • влиянието на хормоналния фон на майката върху тялото на детето;
 • малко количество ензими, необходими за разграждането на храната поради отказ на храносмилателната система;
 • ненавременна смяна на памперси - в този случай изпражненията се окисляват при контакт с въздуха и стават зелени;
 • неправилно хранене на майката - използването на антибиотици, железни препарати, храни, които е нежелателно да се ядат през първите шест месеца от живота на бебето;
 • липса на мляко при жената и липса на лактоза в него.

Преди да подадете аларма, родителите на кърмено бебе трябва да се уверят, че проблемът не е причинен от някой от тези фактори..

Може ли бебето да има зелени изпражнения?

Зеленикавите изпражнения не трябва да плашат родителите, ако се наблюдават при дете на възраст 7-10 дни - по това време мекониумът все още напуска червата и придава на изпражненията зелен оттенък. Тъй като тялото на детето се адаптира към новото хранене, консистенцията на изпражненията ще стане кашиста, ще придобие жълт оттенък без слуз.

Друго нещо е, когато зелени изпражнения се наблюдават при кърмаче на 2 месеца. Причината могат да бъдат факторите, описани по-горе, от физиологичен характер. Това са неточности в диетата, ненавременна подмяна на памперси, прием на добавки с желязо от майка или дете..

Причини за зелени изпражнения при кърмачета?

Зеленикавите изпражнения при кърмените бебета се провокират от дисбиоза, дефицит на лактаза, въвеждането на нови продукти и други причини. Състоянието, придружено от коремна болка, висока температура и лош апетит, изисква наблюдение и медицинска помощ. Често обичайните жълтеникави изпражнения при кърмените бебета се заменят с жълто-зелени при вирусни инфекции, алергии и настинки, както и грешки в храненето на майката.

Влиянието на храненето на мама

Ако едномесечно кърмено бебе има зелени изпражнения, причината е недохранването на кърмещата майка. Развитието на диария и промяна в цвета на изпражненията от жълто до зелено при бебета се улеснява от употребата на следните продукти:

 • зелени плодове и зеленчуци - ябълки, круши, тиквички, краставици, зеле;
 • продукти с химически добавки, оцветители и аромати - червата на трохите все още не са готови за смилане на такива вещества, което може да доведе до озеленяване на изпражненията;
 • протеин от краве мляко - при липса на лактаза и склонност към алергии, употребата на прясно краве мляко провокира проблеми с изпражненията, подуване и появата на зелени изпражнения при бебетата;
 • екзотични плодове - честото използване на портокали, манго и други необичайни за червата на бебето плодове допринася за разстройството на неговото функциониране и разхлабване на изпражненията.

Нарушаването на диетата на кърмещата майка води до проблеми с изпражненията при кърмачетата, поради което през първите шест месеца от живота на детето е по-добре да се въздържате от провокиране на храни, докато червата му свикнат да усвояват храна за „възрастни“.

Дисбактериоза

Дисбактериозата не се счита за отделно заболяване, тъй като се проявява чрез набор от признаци на всяка патология. При това състояние се нарушава балансът между полезната и патогенната чревна флора, в резултат на което се появяват следните симптоми:

 • обезцветяване на изпражненията, често зелени;
 • появата на запек или диария;
 • необичайна консистенция на изпражненията;
 • появата на изпражнения със слуз при кърмачета.

Дисбактериозата може да се развие с късно прикрепване към гърдата, смесено и изкуствено хранене, прием на антибактериални лекарства от майката и бебето. Червата на бебето са чувствителни, тъй като след раждането то е стерилно и колонизацията на микрофлората настъпва през първите месеци от живота. Под въздействието на отрицателни фактори се развива дисбиоза, двигателната функция на червата, производството на витамини и аминокиселини се нарушава и имунитетът намалява. Болестта се проявява с подуване на корема, зелени изпражнения, болка и повишено образуване на газове.

Зелен стол с пяна

Течните зелени изпражнения при кърменото бебе са провокирани от грешки в храненето на майката и недостатъчно производство на ензими. Промяна в цвета на изпражненията от жълт до зелен и малко количество пяна се наблюдават при въвеждането на допълващи храни, при прием на Plantex (лекарство за подуване на основата на плодове от копър) или след смучене на залъгалка.

Ако изпражненията станат пенести или зеленикави, понякога това показва стафилококова инфекция, хранителна алергия или отравяне. Точна диагноза се поставя от лекар, самолечението при съмнение за изброените състояния е неприемливо.

Дефицит на лактаза

Зелените изпражнения при кърменото бебе могат да причинят липса на лактаза, ензим, който разгражда млечната захар (лактоза). Веществото се намира в кърмата и адаптираното мляко за кърмачета, които хранят бебето, а липсата на синтез на лактаза се проявява по генетични причини или се придобива през живота.

Признаци на дефицит на лактаза са изпражненията с кисела миризма, зачервяване и дразнене на кожата около ануса при дете. Подобни признаци се причиняват от вторичен тип патология, когато бебето носи чревна инфекция и в резултат на възпалителния процес се нарушава синтеза на ензими. Производството на лактаза се възстановява след инфекции в рамките на 2-3 месеца.

Когато зелените изпражнения са признак на заболяване

В случай, че кърменото бебе има чести зелени изпражнения, родителите трябва да следят състоянието му. Появата на зелени движения на червата показва развитието на болестта, ако има придружаващи признаци:

 • изпражнения зелени, пенести с примес на вода;
 • честота на изпражненията 12-15 пъти на ден;
 • в изпражненията има ивици кръв и слуз, а миризмата на изпражненията е кисела;
 • около ректалния отвор се виждат следи от зачервяване и дразнене;
 • бебето не се храни и не спи добре, не наддава или отслабва достатъчно.

Постоянното подуване, болка и плач на бебето, особено ако признаците са придружени от повишаване на температурата, показват развитието на патология.

Кога трябва да подадете аларма

Ако бебето има само зелени изпражнения, но не се наблюдават тревожни симптоми, тогава е твърде рано да се правят изводи за патологичното състояние и заболявания. Ако бебето не отказва хранене, спи нормално, спокойно е и наддава добре, рано е да се притеснявате. Трябва да биете аларма за такива прояви:

 • постоянен плач, вълнение на бебето или, обратно, летаргия и сънливост;
 • отказ за хранене;
 • регургитация след хранене, когато изглежда, че повръщаното съдържа повече храна, отколкото е изяло детето;
 • нарушения на съня;
 • повишаване на температурата до 38-40 о С;
 • много слуз и кървави ивици в изпражненията.

Ако тъмнозелените изпражнения, появили се при бебе по време на кърмене, миришат на гниене, бебето извива крачета, обрив се появява по тялото и температурата се повишава, не можете да се колебаете да се обадите на лекар. Симптомите показват остра чревна инфекция. Острите коремни болки се провокират от чревна непроходимост, която изисква операция. В такива ситуации животът на детето е в опасност, трябва спешно да се извика линейка.

Какво да правите, ако детето ви има зелени изпражнения

Когато бебето има зелени изпражнения по време на кърмене, патологии (чревни инфекции, запушване, алергии, вирусни и бактериални заболявания) трябва да бъдат изключени. Посещението на лекар за превенция няма да навреди, дори ако бебето е спокойно, напълнява и спи добре. Основните мерки са доставка на лабораторни изследвания, установяване на функцията на червата, диетата на майката и правилното кърмене..

Тестове за изпражнения на бебето

Преди да се предписват лекарства за премахване на зелените изпражнения, се провежда проучване, включващо следните лабораторни изследвания:

 • копрограмата е основният метод за диагностика на чревни заболявания. Изследването разкрива състава на изпражненията и количеството на лигавичните включвания, остатъци от еритроцити, несмляна храна;
 • тест за окултна кръв - използва се при диагностициране на чревни заболявания, докато е възможно да се идентифицира съдържанието не само на зеленина в изпражненията, но и на кървави петна, които са невидими с просто око;
 • тестове за дисбиоза и чревни инфекции;
 • тестове за откриване на хелминти.

При необходимост се прави ултразвук на коремната кухина, взема се кръв и урина за изследване. Ако подозирате липса на лактаза, се провеждат тестове за съдържанието на въглехидрати във фекалиите, водород във въздуха, който бебето издишва и се оценява абсорбцията на D-ксилоза.

Лечение на разстройство на червата

Преди да се свърже с лекар, кърмещата майка трябва да разбере какво причинява патологични промени в изпражненията на бебето. Необходимо е да се наблюдава състоянието на бебето, без да се отказва храненето, тъй като компонентите, които допринасят за производството на имунни клетки, ще се съдържат в кърмата.

Домашни средства за лечение на червата:

 • премахването на всички лекарства, дори витаминни комплекси;
 • изключване от диетата на кърмачка на храни, които могат да причинят алергии или появата на разхлабени зелени изпражнения;
 • кърмене при поискване за увеличаване на количеството кърма;
 • временно спиране на допълващото хранене, ако зелените изпражнения се появят веднага след въвеждането на нови храни, докато кърмите;
 • дайте на бебето сорбенти и препарати, съдържащи комплекс от живи бактерии, предписани от лекаря.

Важно! Не можете сами да давате на детето лекарства. Първо, трябва да се опитате да премахнете провокиращите фактори, за да подобрите работата на червата и ако това не помогне, започнете лекарствена терапия след преглед от лекар.

Как да оправим изпражненията на бебето, ако това не е болест

Ако бебето е спокойно, няма предупредителни признаци под формата на треска, безпокойство, болки в корема, можете да опитате сами да регулирате стола. Най-често причината за зеления стол при кърмачетата се крие в дисбаланса на млякото при неправилно кърмене..

Млякото отпред съдържа много вода, докато задното мляко съдържа мастни хранителни вещества. Ако по време на кърменето майката отнема гърдата от бебето преждевременно или сменя жлезите повече от веднъж на всеки 2 часа, тогава бебето не получава достатъчно задно мляко. Млякото от предната камера провокира признаци на дефицит на лактаза и пенливи зелени изпражнения. Трябва да се свържете със специалист по кърмене, за да установите процеса.

Трябва да спрете приема на лекарства, особено желязо, и да наблюдавате състоянието на изпражненията. Ако е пожълтяло, това означава, че съдържащите желязо лекарства му придават зелен цвят. Храненето на мама трябва да бъде коригирано - зелените движения на червата при бебето могат да провокират яденето на тиквички, краставици, круши, зеле, зелени ябълки, те трябва да бъдат изключени за известно време от менюто. За бебета на изкуствено или смесено хранене те сменят сместа с друга и също правят почивка при въвеждането на допълнителни храни, наблюдавайки реакцията на детското тяло.

Предотвратяване на зелени изпражнения

За да може по време на естественото хранене бебето да няма зелени изпражнения, трябва да следвате правилата:

 • не въвеждайте допълващи храни преди време;
 • спазвайте диетата на майката до 5-6 месеца;
 • отказвайте лекарства, ако оцветят изпражненията в зелено и това притеснява родителите;
 • кърмете при поискване и позволявайте на бебето да стигне до задно мляко;
 • сменяйте пелените навреме;
 • стерилизирайте бебешките съдове, за да изключите чревната инфекция.

В случай на тревожни промени в състоянието на бебето, цвета и консистенцията на изпражненията, трябва да се консултирате с опитен специалист.

Зелените изпражнения на кърменото бебе не винаги са причина за паника и спешно повикване на лекар. За да се предотврати развитието на болестта, когато се появят зеленикави изпражнения, бебето трябва да се наблюдава няколко дни и да се изключат всички фактори, провокиращи подобни промени. Ако столът не се е подобрил след всички взети мерки, трябва да се консултирате с лекар, за да откриете причината за проблема и възможностите за решаването му.

Степен или индикатор за безпокойство: зелено бебешко столче

Развитието и формирането на бебе не завършва в утробата. След раждането има адаптация към външни фактори, свикване с нова диета. Тревожен момент за младите майки е необичайният зелен цвят на изпражненията при бебе. Нека разгледаме по-подробно какви фактори могат да повлияят на появата на такъв цвят на отделяне, дали това е опасност за живота и здравето на бебето, а също така да ви кажем какво да правите за родителите в тази ситуация.

Какво трябва да бъде нормалното изпражнение

На различните етапи от развитието изпражненията на бебето се променят от течен неестествен цвят във фракция, характерна за всеки човек. Родителите трябва да са сигурни, че контролират честотата, консистенцията, цвета и наличието на миризма при изписването на детето..

Първите три дни от живота

През този период от живота на малкия човек в червата му се натрупват остатъците от околоплодните води, които са влезли в организма при раждането, епителните клетки на червата, жлъчката, слузта и др. Такива изпражнения се наричат ​​първични или мекониеви.

Разрядът има черен, кестеняв или маслинен тон, смолиста структура и е без мирис. Зелените изпражнения при новородено се дължат на небактериалния характер на образуването. Появата на отделяне е първият признак за нормална стомашно-чревна функция..

Първите два до три дни тялото на кърмаче (HB) напълно усвоява коластрата на майката, така че изпражненията не се образуват.

Четвърти - шести дни

Кърмачето развива работата на чревната система, свързана с промяна в състава на млякото на кърмещата майка и образуването на бактерии в храносмилателния тракт.

Процесът протича на два етапа:

 • Преходни изпражнения

Бебешкото столче прилича на каша, гъста заквасена сметана, цветът е предимно жълтеникав, с периодични пръски зелено (остатъчен меконий). Наличието на бяла маса, малко количество изпражнения със слуз при кърмачета не е отклонение. Промените във външния вид на изпражненията се появяват под въздействието на бактерии в храносмилателния тракт.

Разрядът придобива тъмно зелен цвят с преходно сив оттенък, кашава консистенция. Отначало честотата на изпражненията е около десет пъти на ден и когато свикнете с кърмата, честотата на изпражненията намалява до един до два пъти в рамките на три до седем дни..

Това се дължи на пълното усвояване на хранителните вещества от кърмата в храносмилателния тракт на бебето. Необходимо е строго да се контролира мекониумът във фекалиите: ако присъствието му във фекалиите се наблюдава на петия ден, трябва да посетите лекар. Структурата на изпражненията може да бъде повлияна от изкуствено хранене..

Втора седмица от живота - 28 дни

Фекалиите на детето придобиват светлокафяв, горчичен цвят. Консистенцията на масата е гъста. Зелените, разхлабени изпражнения при кърмачета или запек показват аномалии..

Първи месеци

На етапа на хранене на бебето с кърма изпражненията обикновено са зрели. Отпадъчните продукти на бебето могат да бъдат светлокафяви, сивкави и дори зелени. Изпражненията на едномесечно бебе на HB трябва да бъдат със средна плътност: не течни и не твърди.

На 3-годишна възраст в изпражненията са разрешени включвания на храна, а цветът директно зависи от храната, изядена от детето.

Причини за зелени изпражнения при кърмачета

Зелените изпражнения при бебетата не винаги са причина за тревога. Нека подчертаем основните фактори, от които могат да се появят „тревисти“ изпражнения при кърмачето през първите месеци от живота му.

Причини за зелени изпражнения

Източници на неестествен цвят на изпражненията при бебе:

 • съставът на майчиното кърма;
 • използването на допълващи храни;
 • отклонение на имунитета на бебето;
 • възрастови промени.

При кърмене

Причината за появата на зеленикави изпражнения при дете на HB може да бъде:

 • асортимент от храна на мама: ако храната е богата на зелени зеленчуци и билки;
 • интоксикация на тялото на медицинската сестра поради отравяне;
 • излагане на лекарства: например, прием на антибактериални лекарства;
 • липса на хранене: ограничено количество кърма, ранно отхвърляне на хепатит В. В същото време изпражненията стават течни, пенести, теглото на бебето пада.

С изкуствено и смесено хранене

Зеленият оттенък на изпражненията при бебета със смесено хранене възниква в зависимост от състава на допълнителните храни:

 • изкуствената смес е подсилена с желязо;
 • храната причинява дисбаланс в тялото на детето, появяват се алергични реакции;
 • неправилно подбрана или неправилно приготвена храна;
 • дисбактериоза, неуспех на имунната система: сложните компоненти на допълнителните храни затрудняват храносмилателния тракт.

Общи източници

Основните фактори за проявата на зелен стол при кърмачета са:

 • процеси на химично окисляване под въздействието на кислород;
 • възпалителни огнища в стомашно-чревния тракт на бебето поради трудно раждане;
 • естествено отделяне на билирубин (жлъчен пигмент) от тялото;
 • допълнително хранене със смес с висока концентрация на захари и желязо;
 • непоносимост към лактоза, бактериален дисбаланс;
 • въздействието на заболявания, лошо функциониране на ендокринната система, отказ на храносмилателния тракт.

Дисбактериоза

Ако балансът на жизненоважни бактерии се наруши, естествената функция на червата се нарушава в тялото на бебето. Състоянието се характеризира с повишаване на телесната температура, нарушение на процеса на отделяне на изпражнения, психо-емоционални разстройства.

При благоприятно протичане на заболяването имунитетът на бебето се справя сам с него. Дългосрочното разстройство ще изисква поглъщане на храни, богати на бактерии.

Дефицит на лактаза

Състоянието се изразява в трудностите при преработката на млечната захар поради малкото количество лактаза и, като следствие, развитието на дисбиоза. В същото време изпражненията са течни, зеленикаво-жълти с остър мирис и пенеста консистенция.

Отклонението изчезва от само себе си след девет месеца от живота на бебето, по-рядко до една година. Понякога възниква наследствено разстройство. За да се възстанови изпражненията на бебето, се препоръчва да се коригира храненето на майката, произвеждаща хепатит В, както и използването на терапия за попълване на лактаза при дете на 2-годишна възраст.

Месечно

Етапите на развитие на тялото на бебето пряко влияят върху появата на зелен цвят в изпражненията:

 • 1 месец: зеленото изпражнение при новородено е норма, следствие от адаптацията на стомашно-чревния тракт към храненето, ако процесът не е придружен от симптоми на трети страни;
 • 2 месеца: възможна дисбиоза поради нестабилно състояние на червата на двумесечно бебе;
 • 3 месеца: поради бавно развитие зелените изпражнения при 3-месечно дете може да са индикатор за нормата;
 • 4 месеца: честа причина за озеленяване на изпражненията е ненавременното допълващо хранене;
 • 5 месеца: цветът на изпражненията при петмесечно бебе зависи от поддържането на допълнително хранене;
 • 6-7 месеца: бебето елиминира дискомфорта от възникващите зъби чрез хапане на чужди предмети, така че зеленото столче при дете ще се превърне в показател за разстройство, инфекция;
 • 8-10 месеца: билирубинът вече не влияе на цвета на изпражненията, отделянето зависи от състава на допълнителните храни;
 • 11-12 месеца: Зелените изпражнения при 1-годишно дете са показателни за прием на храна или алергична реакция.

Зелените изпражнения като един от симптомите на заболяването

Родителите трябва да предприемат незабавни действия, ако отделянето на зелени изпражнения при дете е придружено от следните симптоми:

 • намалена подвижност, сънливост, настроение;
 • загуба на апетит;
 • консистенция на пенеста изпражнения при бебета,
 • остра гнилостна миризма на изпражнения при едногодишно дете, изхождане със зелена пяна;
 • зелените течни изпражнения се отделят при кърмачета много често;
 • навлизането на кръв като причина за увреждане на стомашно-чревния тракт;
 • постоянна диария при дете на година и половина;
 • повръщане, честа регургитация на храна;
 • детето има зелени хлабави изпражнения с много слуз;
 • метеоризъм, колики;
 • кожни обриви.

Сянката и консистенцията на зелените изпражнения, което ни говори за

По степента на наситеност на цвета и плътността на зелените изпражнения може да се съди за причините за промените:

 • наситено зелено: нормално; зависи от хранителния асортимент; тъмнозелени, разхлабени изпражнения при кърмачета може да се дължат на дефицит на лактаза;
 • светло зелено, жълто-зелено: индикатор за норма; нарушение на лактацията или липса на HS с мастно задно мляко;
 • черно и зелено: типично само за новородени, в други случаи това е неизправност на стомашно-чревния тракт, грешка в захранването;
 • наситено зелено: липса на задно мляко, пигментация на храната;
 • зелена пяна: лактазен дефицит, ниско съдържание на мазнини в млякото с HS;
 • каша: показател за нормата;
 • зелени изпражнения със слуз, воднисти, течни, твърде твърди изпражнения: отклонение на храносмилателния тракт, развитие на болестта.

Причината за паниката на родителите трябва да бъде общо влошаване на състоянието на бебето..

Какво да правим със зелените изпражнения?

Когато в изпражненията се появи зелен нюанс, препоръчително е да се извършат следните действия:

 1. Осигурете правилното прикрепване на бебето към гърдата, оставете го да напълни и завърши GW самостоятелно.
 2. Направете храненето на бебето редовно, в зависимост от нуждите на тялото.
 3. Контролирайте диетата с ХС, откажете се от изкуствени добавки, екзотични продукти.
 4. Лекувайте разстройствата на червата на бебето под лекарско наблюдение.
 5. Не се притеснявайте, ако изпражненията ви станат зелени след прием на смекта.
 6. Изследвайте задълбочено състава на изкуственото хранене, осигурете оптималния подбор за тялото на бебето (например използвайте NAS смеси).
 7. Зелените изпражнения без свързани предупредителни знаци са нормални и не изискват намеса.
 8. Прилагане на допълнително захранване своевременно.
 9. Доктор Комаровски може да даде онлайн консултация на своя уебсайт.
 10. Честотата на зелените изпражнения в комбинация с тревожни симптоми е необходимост за търсене на медицинска помощ..

Зеленото изпражнение при кърмаче не винаги е отклонение. Ако детето ви се развива нормално, весело и активно, не е нужно отново да се притеснявате защо детето има зелени изпражнения и неуморно измъчва детето с посещения при лекар.

Контролирайте храненето по време на хепатит В, осигурете на децата подходящи грижи, наблюдавайте поведението им и тогава ще има много по-малко причини за тревога.