Нормалното вътрематочно развитие се определя от много показатели. Един от тези параметри е теглото на детето. Теглото на плода по седмици от бременността с отклонения нагоре или надолу показва недостатъчно хранене или образуване на хипоксия.

Какво определя теглото на плода по време на бременност?

Теглото на бебето зависи от функционирането на плацентата и доставените хранителни вещества с кислород. Започвайки от втория триместър, плодът нараства до 80 грама. В по-късните етапи седемдневният прием достига 200 грама, но преди раждането темпото се забавя значително, поради смъртта на плацентата.

Индикаторът зависи и от следните фактори:

 • небалансирано хранене на майката;
 • стресови ситуации по време на бременност;
 • хронични болести;
 • токсикоза;
 • тютюнопушене и злоупотреба с алкохол;
 • генетично предразположение.
Теглото на бебето, по време на вътрематочното развитие, също зависи от пола. Момчетата се раждат по-големи от момичетата.

Норма за тегло на плода по седмици от бременността

През първите седем дни след зачеването, оплодената яйцеклетка започва да се дели, образувайки плацентата и плода. До 7 седмици всички жизненоважни органи се полагат и формират. Появяват се очертания на човек - крака, ръце, глава, сърдечен мускул. Бебето може да се измери вече на 5-та седмица.

От втория триместър започва интензивният растеж на бебето. Скоростта на нарастване е около 80 g / седмично. Освен това теглото на плода нараства още по-бързо, достигайки до 300 g / седмица. Матката за 9-месечен период на вътрематочно развитие се увеличава 500 пъти.

Лекарите, когато оценяват параметрите за ултразвук, се ръководят от общите показатели за размери и обиколки. Основният компонент е положителната динамика на вътрематочната формация на бебето и пълното му развитие.

Приблизителното тегло на дете на 30 седмици е до 1,4 кг. Всяко незначително отклонение може да се възприеме като патология или нормално състояние, в зависимост от индивидуалните параметри на бъдещата майка и самото бебе. До началото на раждането бебето достига поне 3 кг 100 g.

Таблица на теглото на плода по седмици от бременността

Очакваното тегло на ранния плод се изчислява с помощта на ултразвук. На по-късен етап лекарят, благодарение на измервания на коремната обиколка и височината на матката, може да изчисли този показател.

Изчисляват се нормите за теглото на детето по седмици на бременността, представени в таблицата:

СедмициДължина, смТегло, гр
11 седмица4.17
12 седмица5.4четиринадесет
13 седмица7.423.
14 седмица8.743
15 седмица10.170
16 седмица11.5100
17 седмицатринадесет140
18 седмица14.2190
19 седмица15.3240
20 седмица25.8300
21 седмица26.7360
22 седмица27.8430
23 седмица28.9500
24 седмицатридесет600
25 седмица34.6670
26 седмица35.6760
27 седмица36.6875
28 седмица37.61000
Седмица 2938.61150
30 седмица39.91320
31 седмици41.11500
32 седмица42.41700
33 седмица43.81900 г.
34 седмица452150
35 седмица46.22380
36 седмица47.42500
37 седмица48.62800
38 седмица49.83000
39 седмица50.73300
40 седмица51.23400

Изчислете теглото на бебето по време на бременност по седмици - калкулатор

Най-информативният метод за изчисляване по време на бременност е ултразвукът. Техникът измерва дължината на бедрото, размера и обиколката на главата и диаметъра на гърдите. След това получава съотношението, което се проверява спрямо таблицата на нормите.

При преглед лекарят е в състояние да изчисли телесното тегло на бебето, използвайки специална формула, която отчита височината на дъното на матката, обиколката на корема и дебелината на костта на жената. Методът се прилага през третия триместър. В случай на значителни отклонения се предписва специфична диета и медикаментозна терапия.

За пълното развитие на бебето, както прекаляването, така и намалените показатели са еднакво опасни. Струва си да се придържате към разумните хранителни норми и да не пренебрегвате разходките на чист въздух, а калкулаторът за тегло и височина на детето по време на бременност ще помогне да се изчислят приемливите граници.

Формуляр за изчисляване на параметри на плода

Как да наддават на тегло по време на бременност?

Когато лекарят установи, че плодът е малък, е необходимо, на първо място, да се коригира диетата. Продуктите трябва да са възможно най-здравословни, с много витамини и минерали. Осигурено е пълно отхвърляне на алкохола и тютюневите изделия, за да се избегне фетална хипоксия.

Някои експерти препоръчват специални хранителни формули, като нутризон, който помага на бебето да наддава на тегло по време на бременност и намалява рисковия фактор за развитието на различни патологии.

Освен това се определят основните причини, довели до спада. След това, най-често в болнични условия, се предписва компенсаторна терапия, за да се стимулира увеличаване на телесното тегло на плода..

Тегло на плода по седмици от бременността: норми и таблици

Когато жената развие бебе в утробата, тя иска да знае колкото се може повече за него: на кого изглежда бебето, какъв цвят са косата и очите му и, разбира се, какъв е ръстът и теглото му.

Теглото на плода и скоростта на неговото увеличаване са въпроси, които засягат не само бъдещите родители, но и лекуващия лекар, тъй като този параметър може да каже много за състоянието на плода.

Твърде малкото или твърде голямото тегло на даден етап от развитието може да показва наличието на проблеми в тялото на жена или нейното дете..

Какво трябва да бъде теглото на бебето по седмици от бременността

През първия триместър теглото на детето е много трудно да се определи, защото все още е много малко. И лекарите все още не се интересуват от този показател..

През първите седмици на бременността протичат най-сложните процеси на полагане на всички тъкани и органи на бебето, поради което по време на прегледа лекарите преди всичко ще разгледат наличието / отсъствието на всички жизненоважни структури в тялото му.

Въпреки че скоростта на наддаване на тегло през първите месеци от живота е впечатляваща: от 1 ∙ 10-6 g (това е теглото на клетка, образувана в резултат на сливането на сперматозоиди и яйцеклетка) до 10-13 g в края на 12 гестационна седмица.

Тоест, масата на нов човек се увеличава стотици хиляди пъти само за няколко седмици.!

В бъдеще темповете на растеж няма да бъдат толкова колосални и ако преброим наддаването на тегло за една седмица, то то ще бъде толкова по-голямо, колкото по-близо е моментът на раждане на детето..

Въпреки това, точно преди раждането, през последните 2 седмици, теглото на плода се променя по-бавно.

През втория и третия триместър теглото на детето по седмица обикновено има следните стойности:

  На 13 седмици, когато детето вече е формирало всички органи и техните системи, теглото му е 14-20 g с увеличение от около 60 mm.

Но въпреки факта, че той може да се движи, майка му все още няма да усети трепета му..

 • От 14 до 20 седмици се формират по-малки детайли от структурата на бебето (шарки на пръстите, косата), теглото е 220-270 г. Плодът вече е достатъчно голям, за да може движенията му да станат осезаеми за майката.
 • През следващите 4 седмици (от 20 до 24) теглото на плода достига 550-600 г. Жената усеща активните му движения.

  В случай на преждевременно раждане, плодът може да оцелее, ако теглото му е поне 500 g.

 • До края на 26-та седмица органите на бебето завършват основните етапи на формиране, така че бебето има голям шанс за живот, ако настъпи преждевременно раждане. Сега теглото му е 750-850 g.
 • Към тридесетата седмица повечето бебета вече обръщат глава надолу в подготовка за естествено раждане. Дължината на плода по това време достига 24 см, а теглото е 1100-1300 g.
 • На около 34 седмици обикновено се предписва редовен ултразвуков преглед, по време на който измерването на приблизителното тегло на плода ще бъде задължителен елемент. Обикновено трябва да е 2100-2300 g.
 • От 34 до 38 седмици бебето расте бързо, като на всеки 7 дни набира около 200 g. Ако раждането настъпи в края на този период, бременността вече може да се счита за доносена. Тегло на плодовете - 3100-3200 g.
 • В края на 40 седмици е време бебето да се роди. Повечето жени раждат през този период. Теглото при раждане на дете обикновено достига 3200-3600 g, а височината е около 50 cm.
 • Ако раждането не е настъпило, бременността се счита за следсрочна. При липса на труд се нарича изкуствено. В рамките на 41-42 седмици бебето нараства до 3500-3800 g.
 • Тегло на плода по седмици: таблица

  Отклонения от нормата в наддаването на тегло на детето

  Теглото на бебето по седмици от бременността може да се различава от дадените цифри и това не означава непременно някакви проблеми в здравето му..

  Но ако разликата е значителна, според лекарите детето очевидно не наддава или надвишава допустимото тегло, тогава е необходимо да се търсят причините за такива отклонения. Липсата на фетално тегло (недохранване) обикновено се причинява от такива фактори:

  1 Наследствено предразположение. Ако родителите (особено майката) имат ниско тегло и ръст, бебето им вероятно също няма да се различава по героичен размер..

  2 Недостатъчно или неправилно хранене на майката, което може да бъде придружено от нарушаване на доставката на хранителни вещества и кислород през съдовете на плацентата.

  3 Лошите навици, особено тютюнопушенето, засягат диаметъра на лумена на съдовете на плацентата. Както и в предишния случай, хранителните вещества, необходими за растежа на плода, се доставят към него в по-малки количества..

  4 Инфекциозни и хронични заболявания на майката, нейните нервни стресове влияят отрицателно върху метаболизма и по този начин ограничават храненето на бебето в утробата си.

  5 Теглото на плода при раждането, по очевидни причини, ще зависи от степента на срока.

  Колкото повече ще бъде с преждевременното раждане, толкова по-големи са шансовете за живот на бебето..

  6 Вероятността за фетално недохранване също зависи от възрастта на бъдещата майка: тя се увеличава при прекалено млади жени (до 18 години) и в случай на късна бременност (след 35 години).

  7 Поднорменото тегло е често срещано при жени с анемия - липса на хемоглобин в кръвта. И майката, и детето страдат от липса на кислород, особено през последните седмици..


  Хипертрофията, тоест излишното тегло на плода на един или друг етап от развитието, може да бъде причинена от следните причини:

  1 Прекомерно и неподходящо хранене на майката, консумация на големи количества брашно и сладко, както и течност, липса на зеленчуци и плодове в ежедневната диета.

  2 Честа причина за фетална хипертрофия е майчиният диабет. Организмът на детето получава много въглехидрати и произвежда големи дози инсулин, като съхранява прекомерно количество мастна тъкан.

  3 Наднорменото тегло при малко дете може да бъде причинено от много други метаболитни нарушения при майката или детето, които не са свързани с диабет..

  4 Както при недохранването, наднорменото тегло може да се дължи на наследственост, ако родителите също имат вродена склонност към наднормено тегло.

  Интересен модел: много често второто и следващите деца се раждат с по-голямо тегло от предишните. Причината за това е неясна, но фактът е на лице: първородните имат по-малък шанс за хипертрофия..

  5 Вродени нарушения на развитието на бебето (синдром на Сотос или мозъчен гигантизъм, както и синдром на Бекуит, проявяващ се с неправилно функциониране и прекомерно разширяване на определени органи на тялото).

  6 Има и въображаема хипертофия, когато телесното тегло на детето се увеличава не поради затлъстяването му, а поради увеличеното съдържание на течности в тялото му (развива се оток).

  Дете, което при раждане тежи повече от 4-4,5 кг, ще се счита за голямо дете. Телесното тегло на новородените в някои случаи може да надвишава 10 кг.

  Как да определим теглото на плода

  Най-често срещаният начин за определяне на телесното тегло на плода е изчисляването му по време на ултразвуково изследване.

  Получените цифри обаче ще бъдат приблизителни, дори такъв модерен диагностичен метод често се заблуждава..

  Лекарите-гинеколози могат да изчислят приблизителното тегло на детето по височината на дъното на матката и обиколката на корема.

  Но резултатите в този случай ще бъдат още по-неточни. Въпреки че опитните лекари често успяват да определят приблизителното тегло със завидна точност.

  Много любопитни майки намират други, по-необичайни методи за изчисление. Например в някои случаи при определяне на теглото на детето се взема предвид обиколката на китката на бъдещата майка..

  Но такива връзки между параметрите са недостатъчно обосновани, което означава, че точността на изчислението ще бъде ниска..

  Ако бременна жена следи здравето си и спазва подходящия режим, бебето й ще има по-малко проблеми с наддаването на тегло. В случаите, когато вече има отклонения в телесното тегло, е необходимо внимателно да се следи състоянието на бебето от лекаря..

  Тегло на плода по седмици: защо да го знаете

  Вътрематочното развитие на бебето се оценява с помощта на редица показатели, сред които е теглото. Плодът е твърде малък или твърде голям - идва моментът за безпокойство: нещо не е наред с нероденото дете. Теглото на бебето се определя през всеки триместър, за да подаде аларма навреме, да идентифицира причината за нарушението и да се опита да върне индикаторите в норма. Нека да разберем какви заплахи чакат децата с необичайни категории тегло.

  Как се развива плодът през триместъра

  Теглото на нероденото дете зависи от това колко хранителни вещества и кислород са му доставени, както и от качеството на временния орган - плацентата - през който плодът се храни и диша.

  От микроскопична бучка от непрекъснато делящи се клетки след девет месеца не се получава такава „трохичка“ - теглото на новороденото достига няколко килограма.

  Не само плодът расте и става по-тежък, но и местообитанието му - матката; гениталният орган се увеличава пет пъти по дължина, в тегло - от 50 грама в началото на бременността до 1200 грама за раждане. Всичко за удобството на бъдещото бебе, което не бива да се смущава от нищо.

  1-ви триместър

  До 5-7 седмици ембрионът е с малки размери, почти не се вижда на монитора по време на ултразвуково сканиране. Но през този период в бебето се полагат основните органи - сърцето, мозъкът; формират се нервната, костната, кръвоносната системи.

  Към 8-ма седмица ембрионът придобива човешки черти - главата, макар и несъразмерно големи в сравнение с тялото, зачатъците на крайниците; очертанията на устата и носа се появяват на лицето. На 12-та седмица се формират мускули, бебето започва да се движи.

  За три месеца от няколко клетки расте плод, който вече прилича на мъж

  Към края на тримесечието (13-та седмица) плодът тежи около 40 грама, а преди месец едва достигна един и половина грама.

  2-ри триместър

  Бебето расте, пропорциите се променят. Този период се характеризира с:

  • образуването на плацентата, началото на работата на временен орган;
  • намаляване на размера на главата в сравнение с тялото, но дисбалансът все още продължава;
  • началото на функционирането на бъбреците и другите вътрешни органи;
  • завършване на формирането на мозъчната кора;
  • първите движения на плода, които бременната жена изпитва.

  Първо, детето наддава на тегло 80 грама на седмица, до края на тримесечието вече 200-300 грама. В резултат на това към 3-ия триместър плодът обикновено тежи около килограм.

  В края на 2-ри триместър жената вече усеща "приятна тежест" вътре, теглото на плода достига килограм

  3-ти триместър

  Органите се формират, сега плодът изгражда мастна тъкан и мускулна маса. Теглото се увеличава с около 200 грама на седмица; само в 3-ия триместър, нероденото дете увеличава теглото си три до четири пъти.

  Бебето заема позиция за излизане на светлина (презентация - глава, таз и други); тялото е покрито с верникс.

  Към момента „готовност номер едно“, детето тежи нормално от два и половина до четири и половина килограма. Момчетата обикновено са по-големи и по-тежки от момичетата.

  Теглото на новороденото не е притеснително, когато се вписва в диапазона от 2,5 до 4,5 килограма

  Какво влияе и какво определя теглото на плода

  Теглото и височината на нероденото дете са най-важните показатели, по които лекарите преценяват дали бебето се развива правилно в утробата и колко добре се чувства. И малките, и бебето с наднормено тегло в утробата са причина за безпокойство.

  Как расте и колко тежи плодът също зависи от:

  • прогнозна дата на падежа; идеалният период за броене е 11-та седмица, по това време според редица параметри на ембриона (включително теглото) се изчислява неговата възраст и се определя кога периодът на бременност ще наближи 40 седмици; лекарите се ръководят от тази дата;
  • начин на доставка; когато бебето е надвишило размера на таза на жената, се предписва цезарово сечение.

  Фактори, които допринасят за отклоненията в теглото на нероденото бебе от стандарта:

  • неправилно хранене на бременна жена;
  • токсикоза;
  • нервност, стрес при бъдещата майка;
  • хронични патологии при жена;
  • лоши навици - пушене, пиене на алкохол;
  • наследственост.

  Възрастта на бременната жена също играе роля; при жени под 18 и над 35 години феталното недохранване се открива по-често - забавяне на физическото развитие поради недостатъчно тегло.

  Как се изчислява теглото на плода

  Не можете да поставите вътрематочен обитател на кантара. Промяната в теглото на бременната жена означава малко: някои бъдещи майки в 1-ви триместър отслабват (поради токсикоза, наред с други неща) и детето се развива според очакванията.

  Въпреки това, медицински учени са извлекли формули, които позволяват редица измервания за изчисляване на желания показател.

  Фетометрия

  Това е името за определяне на параметрите на плода с помощта на ултразвук; фетометрията помага да се оцени как се развива бебето, дали има патологии. Методът е информативен; резултатите обаче не са точни във всеки случай, но като цяло са близки до реалността.

  За бременна жена, регистрирана в предродилна клиника, ултразвуково сканиране се извършва три пъти - във всеки триместър; лекарят контролира и теглото на бебето.

  Ултразвукът се препоръчва редовно за всяка бременна жена; по време на проучването лекарят определя теглото на плода

  При ултразвуково изследване лекарят в рамките на фетометрията измерва използването на сензори при неродено дете:

  • най-краткото разстояние между теменните кости на главата е така нареченият бипариетален размер;
  • Обиколка на главата;
  • диаметър на гърдите;
  • дължина на бедрената кост.

  Въз основа на получените цифри, по специална формула, лекарят изчислява колко тежи бебето. Резултатът, показан от ултразвук, не зависи от количеството на околоплодната течност или от положението на плода в матката; когато се измерват по други методи, тези фактори водят до неточности.

  Изчисляване на теглото на плода у дома

  За да определят теглото на плода, без да надхвърлят прага, те използват различни методи и формули - те са получени благодарение на поредица от измервания на теглото на новородените и редица параметри на бременните жени преди раждането.

  За да намери желания индикатор, жената първо измерва:

   височината на дъното на матката (VDM) - разстоянието от ръба на срамната кост, което е лесно осезаемо, до най-високата точка на гениталния орган (където плътната част на корема е затворена с меката); бременната лежи по гръб, прави измервания с шивашки метър сама или с помощта на роднини;

  Проблематично е да се измери височината на очното дъно без помощ

  И тогава - математика; тук са добре познатите формули, които ви позволяват да изчислите желаната стойност:

  • Метод на Йордания: тегло на плода = OZhhVDM;
  • Метод на Якубова: фетално тегло = (охлаждаща течност + WDM) x100 / 4;
  • Формулата на Соловьов: за изчисляване на коефициента първо се измерва китката - ако тя не надвишава 16 см, задайте коефициента 12, ако е повече от 16 см, вземете коефициента 11; формулата е - фетално тегло = (WDM коефициент) x155;
  • Метод на Доброволски: тегло на плода = (ръст на жената-96) x0,5;
  • Формула на Lankowitz: фетално тегло = (WDM + охлаждаща течност + ръст на жената + тегло на жената) x10.

  Простотата на измерванията и изчисленията е плюс на всички тези техники; но тук са минусите:

  • използва се само през 3-ия триместър, след 32-рата седмица, когато плодът расте и обикновено тежи един и половина килограма; преди това е безполезно - резултатите далеч не са точни;
  • и в по-късните етапи вероятността от грешка е голяма; показателите се влияят от положението на детето, високо или ниско ниво на вода, броя на плодовете в утробата.

  Следователно за точни резултати все пак трябва да отидете в кабинета за ултразвук..

  Когато теглото на плода се счита за нормално

  Изучавайки бременността, лекарите са извлекли средните показатели за тегло на плода, характерни за всеки етап. Отклоненията от нормата по принцип са допустими, но само лекуващият лекар има право да прецени колко опасно е такова състояние и дали трябва да се коригира.

  Практиката показва, че при многократно носене плодът, като правило, е по-голям; теглото на бебето при раждането надхвърля три килограма и половина. Жената натрупа опит, следи по-внимателно диетата и по-малко се притеснява от дреболии, което има благоприятен ефект върху развитието на бебето.

  Ако бременна жена има близнаци, стандартите се променят, така че е предвидена различна стандартна скала за такива ситуации. Единият плод е малко по-напред от другия по тегло, но ако разликата, според лекаря, не е критична, не трябва да се притеснявате.

  Таблица: тегло на плода по седмици за единична и многоплодна бременност

  СедмицаТегло на плода с единичен
  бременност в грамове
  Тегло на един плод с множество
  бременност в грамове
  единадесет74
  12четиринадесетдесет
  тринадесет23.четиринадесет
  четиринадесет4335
  петнадесет7060
  шестнадесет10080
  17140100
  осемнадесет190200
  19.240300
  20.300330
  21.360400
  22.430400
  23.500500
  24600600
  25670700
  26760800
  27875970
  2810001100
  2911501200
  тридесет13201400
  3115001500
  3217001600
  331900 г.1900 г.
  3421502000 г.
  3523802200
  3625002400
  3728002600
  3830002900
  3933003000
  4034003200

  Не всяко несъответствие с нормалните стойности ще накара лекарите да се тревожат сто процента; така че ситуацията не е опасна, ако стойността изостава от седмичната норма или изпреварва една или две седмици.

  Дори значителните отклонения от нормалното тегло не винаги се считат за патологични. Ако родителите са слаби и ниски, едва ли ще имат „герой“, а когато мама и татко имат голяма физика, едва ли ще се роди „инч“.

  Момичета с тегло 2600 грама са се раждали в нашето семейство от поколение на поколение. Ето колко тежеше майка ми, чиито родители не бяха много високи и силни; когато се родих, везните показваха същия брой - 2600, но баща ми и майка ми също бяха "компактни" хора. Когато се ожених, изглеждаше, че децата ще станат по-големи: съпругът ми имаше наистина „героична“ височина за нашето семейство - метър осемдесет и пет. Но моят метър шестдесет "надвиши" - новородената дъщеря показа... 2600 грама. И само внукът успя да надхвърли летвата, но след това и двамата родители излязоха на височина и бебето се роди с тегло 3700.

  Компетентен лекар ще обърне внимание на темпото, с което се развива нероденото дете, и ще се опита да установи причината за необичайното тегло на плода. Не винаги е във физиологията..

  Височината и теглото на новороденото е 80 процента в зависимост от наследствените фактори; 20 процента от други причини.

  След раждането бебето се претегля; ако се открият проблеми с теглото, не се изключват патологии при новороденото

  Ако теглото на плода не достигне нормата

  Инхибирането на наддаването на тегло може да се обясни с:

  • анемия при бременна жена; липсата на хранителни вещества в организма - включително желязо - се превръща в прекъсвания в храненето на плода; той не получава елементите, необходими за развитие, следователно не расте с необходимите темпове; феталната хипоксия е една от последиците от тежката анемия; нероденото дете има недостиг на кислород, тъй като желязото е „строителен материал“ за хемоглобиновия протеин, с помощта на който кислородът се пренася в тялото;
  • патологии на плацентата; така че при фетоплацентарна недостатъчност временният орган не се справя със своите функции, а именно с помощта на плацентата плодът се храни и диша; причинени от различни причини, включително сърдечни и бъбречни заболявания, инфекции, аномалии на матката, нарушения на кръвосъсирването; в резултат - същата фетална хипоксия;
  • прееклампсия - сериозно заболяване, което се появява изключително при бременни жени, води до неправилни функции на органите при жената и до плацентарна недостатъчност, включително;
  • пренебрегване на диетата; някои бременни жени, недоволни от собствените си измерения, също успяват да се подложат на строга диета - това по принцип е недопустимо; когато бъдещата майка е недохранена, бебето страда в утробата, която се нуждае от ежедневна порция витамини и минерали;
  • отравяне на организма с алкохол, никотин, наркотици;
  • прекомерно физическо натоварване при жена, липса на сън, стрес; майчиното тяло в такива ситуации е изчерпано и плодът няма откъде да вземе необходимото за нормалния растеж количество полезни елементи.

  Поднорменото тегло при неродено дете често води до забавяне на вътрематочния растеж, в резултат на което бебето се ражда слабо, анемично; когато порасне, не са изключени проблеми с физическото, психическото състояние. А в тежки случаи плодът не живее, за да роди и умира в утробата (т.нар. Замразена бременност).

  Новородено с ниско тегло се нуждае от специални грижи, впоследствие някои от тези деца ще се развиват по-бавно от връстниците си

  Понякога феталната загуба на тегло се дължи на генетични аномалии; деца със синдром на Даун и други нелечими хромозомни патологии се развиват по-бавно от другите.

  Въпреки това, дори и при затруднения със здравето на майката и ниското тегло на плода, може да няма патологични промени; за да прецени как се развива бебето, лекарят изпраща бременната жена за допълнителен преглед - включително доплер и кардиотокография (CTG); тези тестове показват интензивността на притока на кръв в плацентарните съдове, определят честотата на сърдечните контракции при дете.

  Как да се оправи ситуацията

  В някои случаи помага да се установи нормално хранене за жената; лекарят препоръчва на бъдещата майка да включи в менюто храни, богати на витамини, а понякога към тях да добавя хранителни смеси, разрешени за бременни жени.

  Дамите, склонни към лоши навици, се съветват да ги напуснат възможно най-скоро; осем часа сън, намаляването на физическия и нервния стрес също помагат да се възстанови развитието на плода в нормални граници.

  При желязодефицитна анемия се предписват лекарства, съдържащи микроелементи, например Sorbifer Durules, Maltofer Fol, Totem.

  Железните препарати Малтофер и Сорбифер компенсират липсата на микроелемент в организма

  Ако се установи нарушена функция на плацентата, за да се подобри кръвоснабдяването на временния орган, предписвайте:

  • антихипоксанти - подобряват метаболизма в тъканите (Actovegin);
  • спазмолитици и токолитици - лекарства, които отпускат гладката мускулатура (No-shpa, магнезиев сулфат);
  • антитромбоцитни и антикоагуланти - лекарства, които разреждат кръвта и съживяват притока на кръв (Curantil, Clexane).

  Антитромбоцитният курантил не е забранен за бременни жени, но без лекарско предписание лекарството не може да бъде лекувано

  Когато състоянието на пациента изисква постоянно наблюдение от лекари, терапията се провежда в болнична обстановка.

  Ако нероденото бебе е с наднормено тегло

  Причините за наднорменото тегло при плода могат да бъдат:

   прекалена страст към бременни въглехидратни храни - сладкиши, печени изделия; бебето в утробата, следвайки майката, придобива ненужни мастни натрупвания;

  Любовта на бъдещата майка към пайове и торти се оказва с наднормено тегло при плода

  Голямо дете не означава здраво; след раждането на такива деца, проблеми с теглото, задух, отслабен имунитет са преследвани дълго време.

  За жената бременността се превръща в предизвикателство, защото:

  • органите на коремната кухина се изстискват, прекъсвания в работата им не са изключени; една жена страда от киселини, чести пътувания до тоалетната "по малко";
  • движенията на бебето нараняват мама;
  • поради увеличаване на натоварването на краката се появяват тромбози, разширени вени;
  • на стомаха се появяват стрии, които силно развалят настроението на жената.

  Какво да правя

  И същият съвет от лекарите: следвайте принципите на здравословното хранене, не „хващайте“ проблемите със сладкото - ако няма диабет, диетичните ограничения заедно с умерената физическа активност ще помогнат за намаляване на голямото тегло на детето.

  При диабетици нивата на кръвната захар се наблюдават постоянно; на пациентите се предписва специална диета, ако е необходимо, се предписва инсулинова терапия.

  За съжаление не можете да се отървете от Rh-конфликта, можете само да облекчите състоянието на плода чрез вътрематочно кръвопреливане; след 28-та седмица на бременната жена се прилага антирезусен имуноглобулин. Основната задача на лекарите е да предотвратят преждевременно раждане и смърт на дете.

  Как ненормалното тегло на бебето влияе върху хода на раждането

  На бъдещите майки, които имат твърде големи или твърде малки плодове, се препоръчва да дойдат в болницата предварително. Но когато бебе с недостатъчно тегло преди раждането започне да се възстановява, не трябва да бързате към болничното отделение - изведнъж бебето ще има време да увеличи масата до поне два и половина килограма.

  Ако въпреки всички усилия детето все още тежи малко и има опасност за живота му, на 36–37 седмици на жената се прави цезарово сечение с нейно съгласие. Ниското тегло обаче само по себе си не е причина за оперативно раждане; състоянието на плода е задоволително, което означава, че естественото раждане не е противопоказано. Здраво и активно бебе ще преодолее родовия канал без усложнения.

  Отслабеното дете е друг въпрос; това няма да се справи със стреса по време на раждането и може да умре. Затова лекарите прибягват до цезарово сечение.

  При раждането на миниатюрно бебе майката най-вероятно ще избегне разкъсване на перинеума, а самото бебе ще избегне травма при раждането. След раждането бебето се поставя в отопляемо легло; изписан у дома, когато се възстанови до 2700 грама.

  Министерството на здравеопазването издаде препоръки, според които бременните жени с голям плод трябва да идват в болницата на 38-та седмица - независимо дали раждането предстои, естествено или с помощта на цезарово сечение.

  На четири от пет родилки с голям плод се препоръчва да се съгласят с цезарово сечение; естественото раждане е възможно само когато:

  • жената има широк таз, който според ултразвука съответства на размера на главата на плода;
  • плодът е позициониран правилно, с главата си към изхода от матката (главна форма);
  • няма усложнения при бременност.

  Но дори и в такива ситуации раждането няма да е лесно, защото:

  • възможно е ранното изливане на вода с последваща загуба на бримките на пъпната връв или крайниците на детето;
  • разкъсванията на родовия канал, а понякога и на матката, са неизбежни;
  • висок риск от нараняване при новородено - фрактура на ключицата, увреждане на гръбначния стълб.

  Намаляване на заплахата от отклонение на теглото на плода от нормата

  За да не се превърнат индикаторите за тегло на нероденото бебе в източник на постоянна тревожност, помислете за тези прости препоръки:

  • при планиране на бременност лекувайте хронични заболявания, ако е възможно;
  • ако патологиите са нелечими, консултирайте се с доверени лекари как да намалите заплахите за нероденото дете;
  • след забременяване посещавайте редовно вашия гинеколог, за да откриете навреме аномалии в теглото на плода;
  • водете здравословен начин на живот, храните се правилно;

  Разходките на чист въздух ще засилят имунитета на бъдещата майка и ще помогнат за раждането на нормално дете.

  Прегледи на жени

  Според ултразвук теглото е много ненадеждно. Дадоха ми тегло 4200, но се роди 3650. И съсед получи 3000–3200, казват - ще родиш и няма да забележиш с параметрите си. И тя беше почти разкъсана наполовина: 4800 "модел" се оказа.

  Леся

  https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/ves_ploda_1366032247/

  Ние сме на 28 седмици, бебето тежи 800 грама. Те диагностицират "ниско тегло при раждане", тъй като притока на кръв е добър, не се поставя забавяне! Мисля, че всичко ще бъде наред, тъй като аз самият съм роден малко…. Само малко дете - това е всичко! Основното е, че 2500 трябва да са за раждане, ако са по-малко, те се хранят точно с това тегло.

  Жана

  https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/1777591

  Имахме признаци на забавяне на растежа на плода, на 33 седмици теглото на ултразвука беше 2050 грама (но разбирате, че има грешка от +/- 400 грама). Роден 2390/46 см. Изписан както обикновено. Напълних в дивата природа. На 9-месечна възраст тя настигна всички свои връстници по ръст и тегло.

  Евгения

  https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/3355791

  Най-големият син 4560 е роден, сам е родил нормално. Най-младият от 5 години - 4830. Много, много трудно раждане. При такова раждане, цезарово сечение. Много дълго физическо и психологическо възстановяване.

  Душа на катерица

  https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/rody/krupnyj_plod_1497231145/

  Тя е родила на 4400, счупила се е и е прерязала, а синът ми е имал фрактура на ключицата, въпреки че тазът не е тесен и никой не е предупредил, че плодът е голям. Щях да знам, бях направил цезарово сечение и все още много зависи от акушерката.

  Данияша

  https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/rody/krupnyj_plod_1497231145/

  Проследяване на теглото на плода се изисква във всеки триместър; това е важен показател за правилното развитие на нероденото дете. Не изпадайте в паника, когато стойността е извън обхвата, основното е да се установи причината за необичайното тегло; наследствеността или хранителните грешки не са изключени. Ако усложненията на бременността или заболяването при майката станат фактор за ниско или високо тегло на плода, по-добре е да не отлагате лечението; компетентната терапия ще помогне за коригиране на ситуацията.

  Тегло и височина на плода по седмици от бременността

  Теглото на детето при раждането е един от критериите за оценка на състоянието му. И затова не е изненадващо, че бъдещите майки се интересуват много от тежестта, с която ще се роди син или дъщеря. Тази статия ще обсъди как теглото на плода се увеличава през седмицата, както и от какви фактори зависи..

  Темпове на растеж

  През първия триместър на бременността протича процесът на ембриогенеза - през това време всички органи и системи, тъкани се формират в ембриона и до 10-12 седмици развитието на различни ембриони има почти същите характеристики - растежът на дете в утробата е близък до единните стандарти. След 12 седмици развитието на бебетата придобива индивидуалност, предвидена от наследственост, генетична информация (има по-големи и по-малки хора, високи и ниски, с голяма или малка глава и т.н.). И колкото по-близо до края на бременността, толкова по-индивидуални характеристики има вашето бебе..

  До 8 седмица от бременността въпросът за растежа на ембриона не се повдига, той не може да бъде измерен поради твърде малкия си размер, а специалистите по ултразвук измерват само диаметъра на яйцеклетката и КТР - кокцигеално-теменната големина, което по никакъв начин не показва наддаване на тегло.

  Активното наддаване на тегло в плода започва след завършване на ембриогенезата и всички органи и системи са напълно оформени (след 11-12 седмици).

  Към средата на втория триместър детето започва активно да трупа подкожни мазнини, а наддаването на тегло става още по-значително и интензивно..

  Най-бързите темпове на растеж се наблюдават през последния, трети триместър. По това време детето става тясно, вече не може да се движи активно в матката. Последната седмица преди раждането се характеризира с малко увеличение - бебето е напълно оформено и готово да се срещне с родителите си.

  В последната трета от бременността се появяват и различия между половете: момичетата започват да наддават малко по-бавно от момчетата.

  Влияещи фактори

  Как точно ще наддаде бебето, какво ще бъде седмичното наддаване на тегло и крайното тегло при раждането, зависи от наследствеността. Големите родители имат по-голям шанс да родят голямо бебе, докато астеничните мъже и жени обикновено имат едни и същи миниатюрни деца. При това бъдещата майка не може да промени нищо - информация за телосложението и конституцията е вградена в ДНК на трохите още в деня на зачеването му.

  Но има придружаващи фактори, които не са в еднаква степен, но също така влияят върху теглото на бебето..

  • Хранене на мама - при балансирана диета на жената е трудно за детето да натрупа излишни грамове, тъй като с кръвта получава всички необходими вещества в точното количество. При преяждане, пристрастени към въглехидрати, сладкиши, теглото на бебетата също бързо става голямо, тъй като те произвеждат малко от собствения си инсулин. При недостатъчно хранене на майката бебето също има дефицит на хранителни вещества и теглото му може да се отклонява от това, определено от генетичната програма.
  • Пушенето при майката по време на бременността - седем от десет бременни жени, които пушат, имат бебета с недохранване.
  • Начин на живот на жената - теглото на детето може да бъде повлияно от преживяванията и стреса на мама, липсата на сън, упоритата работа, вредното въздействие на отровите и токсините.
  • Болести на майката - със захарен диабет жената има десетки пъти по-голяма вероятност да развие голям плод, а хроничните заболявания на бъбреците и сърцето могат да доведат до недохранване (ниско тегло).
  • Многоплодна бременност и други характеристики на бременността - на фона на заплахата от спонтанен аборт по време на патологична бременност, теглото на плода обикновено печели по-малко интензивно, а при носене на близнаци или тризнаци размерът (височината и теглото) на децата в утробата е по-малък от средния по физиологични причини.

  Степента на телесно тегло на плода и скоростта на наддаване на тегло са относителни понятия, поради което се изисква анализ на наследствеността, анамнезата на бременната жена и характеристиките на хода на гестационната възраст.

  Плащане

  За да се определи очакваното тегло на бебето в утробата на майката, се използват няколко формули, които могат да се използват не само от акушер-гинеколозите, но и от самите бъдещи майки. Не е трудно.

  Според формулата на Lankowitz

  За да изчислите, ще ви трябват два показателя - коремната обиколка на бъдещата майка и височината на маточното дъно (охлаждаща течност и VSDM). Можете да намерите тези данни в обменната карта; лекарят измерва тези показатели всеки път, когато бъдещата майка посещава антенаталната клиника. Вземете изброените последни.

  Също така трябва да знаете височината и теглото си. Формулата е: (VSDM + охлаждаща течност + височина + тегло) x 10

  Пример: гестационната възраст е 29 седмици, OB = 110, VSDM = 29, височина = 160 см, тегло = 65 кг. Умножавайки сумата от числата по 10, получаваме приблизителното тегло на бебето, равно на 3640 грама.

  Допустимата грешка на метода е плюс / минус 0,5 килограма.

  Според формулата на Бубченко

  Теглото на майката е основният показател. Формулата е: (Тегло / 200) x 10

  Тоест, за жена с тегло 80 кг, бебето по тази формула тежи около 4 килограма. Допустимата грешка е плюс / минус килограм. Това прави формулата неудобна за точно представяне и следователно специалистите не използват този метод на изчисление..

  Според формулата на Якубова

  При това изчисление отново ще помогнат данните за охлаждащата течност и VSDM от обменната карта. Формулата е както следва: (VSDM + охлаждаща течност) / 4) x 100.

  При изправена височина на дъното на матката, равна на 30, и обиколка 110, се оказва, че бебето тежи точно 3,5 килограма.

  Формулата се счита за доста точна, но само за жени с нормална конституция, с майчино затлъстяване, данните могат да бъдат много различни от реалността.

  Според формулата на Йордания

  (ОЖ х ВСДМ) - това означава, че две стойности от обменната карта просто трябва да се умножат помежду си. При VSDM = 30 и OB = 110, очакваното тегло на плода ще бъде 3300 g.

  Ултразвуково изследване

  В момента сонографията (ултразвуково изследване) се счита за най-точния метод за оценка на очакваното тегло на дете. Формулите и уравненията, които се използват за това, са доста трудни за практикуване сами, без да сте завършили математика. Скенерът изчислява сам, повечето ултразвукови машини го правят по метода Headlock. За изчисления размерът на фетална фетаметрия е достатъчен - BPR, дължина на бедрото, коремна обиколка, обиколка на главата. Самата програма извършва необходимите изчисления.

  Грешката при определяне на приблизителното тегло на плода чрез ултразвук е приблизително 8-11%, ако жената ражда едно дете, и до 15-17% в случай на многоплодна бременност.

  Както можете да видите, невъзможно е да се разгледа точното определение на масата чрез ултразвук, но по-точно науката все още не е измислила нищо и следователно трябва да се задоволите с наличното. Въз основа на данни от ултразвук, медицински таблици с тегло на плода се съставят днес по акушерски седмици на бременността.

  Таблица с прогнозно тегло на плода

  Срок в седмициВъзможно тегло (грамове)Височина (сантиметри)
  единадесет11-136-8
  1219-268-10
  тринадесет31-4110-12
  четиринадесет52-6612-14
  петнадесет77-10414-16
  шестнадесет118-13716-18
  17160-18218-20
  осемнадесет217-23220-22
  19.270-30222-24
  20.345-37324-26
  21.416-46226-27,5
  22.506-53527,5-29,5
  23.607-64329,5-31
  24733-80531-32
  25844–90732-33,5
  26966-100033,5-35,5
  271135-120535,5-37
  281319-141037-38,5
  291482-155038,5-40
  тридесет1636-169540-41
  311778-185041-42,5
  321930-199042,5-43,5
  332088-218043,5-44,5
  342248-230044,5-45,5
  352414-250045,5-46,5
  362612-269046,5-48
  372820-291048-49
  382992-300049-50
  393170-325050-51
  403373-350051-54

  Трябва да се отбележи, че таблиците са много груба насока, тъй като в действителност децата в утробата са толкова различни, колкото вие и аз. Също така не трябва да се опитвате да изчислявате допустимата седмична печалба от тях - децата растат "на скокове" и доста често теглото може да се удвои само за няколко седмици, а след това "да се забави" за една седмица, няма нищо патологично и тревожно.

  Ако размерите не са правилни

  Растежът и теглото на плодовете, както разбрахме, са доста индивидуални. Но в медицината „златният стандарт“ при раждането на 38–39 седмици е теглото от 3000 до 3700 грама. Бебетата с тегло над 4 килограма се наричат ​​големи, а от 5 килограма - гигантски.

  Ако ултразвуковото сканиране покаже, че теглото на корема ви е по-малко или повече от нормата за акушерските седмици, не трябва да изпадате в паника. Не забравяйте да коригирате грешки (те са изброени по-горе).

  За да се изчисли теглото, не е важна текущата стойност, а динамиката на наддаването на телесно тегло. Както диагнозата "голям плод", така и диагнозата "недохранване" ще бъдат установени само в случаите, когато съществено отклонение от нормите ще бъде регистрирано за няколко поредни прегледа..

  Ако теглото на бебето в утробата е под долната граница на нормата, на жената се препоръчва да се подложи на преглед, включително ултразвуково сканиране с доплер за оценка на състоянието на маточно-плацентарния кръвен поток, експертно ултразвуково сканиране за оценка на правилното развитие на плода, изключване на аномалии и дефекти. Причината за вътрематочна хипоксия може да бъде както резус-конфликт, така и вътрематочна инфекция. Следователно, в повечето случаи ниското тегло е придружено от други признаци на нарушения в развитието..

  Ако отдавна се забелязва хипотрофия, може да се препоръча ежедневно проследяване на CTG, да се посочи хоспитализация и лечение, включително въвеждане на витамини, средства за подобряване на функционирането на съдовете на пъпната връв, плацентата.

  Ако бебето изостава от нормите по тегло и височина, но всички части на тялото му са еднакво намалени (симетрично), тогава това е най-благоприятната ситуация. Асиметрична хипотрофия - почти винаги говори за нещастието на плода, за дефектите и аномалиите в неговото развитие.

  Ако теглото бъде превишено, може да се подозира голям плод и в този случай жената се изследва за захарен диабет и ако не се потвърди, се взема решение за тактиката на акушерството. Министерството на здравеопазването на Русия препоръчва за безопасността на майката и плода да се извърши планирано цезарово сечение в тези случаи.

  Преди да започнете да се притеснявате за поднорменото или наднорменото тегло в трохите, струва си да повторите ултразвуковото изследване на друго устройство, по-модерно - такива има в много клиники за репродуктивно здраве и в съвременните перинатални центрове..

  Често причината за погрешното определяне на очакваното телесно тегло на бебето е лошата визуализация по време на ултразвуково сканиране поради факта, че консултацията е "допотопна" техника.

  Грешката при определяне на очакваното тегло е по-голяма, ако жената има излишни килограми, особено в областта на корема. Не забравяйте да вземете предвид този факт. Жените, които със собствен пример знаят колко приблизителни могат да бъдат данните за ръста и теглото на бебето преди раждането му, обикновено се отнасят по-лесно към прогнозите на лекарите, защото най-точният начин да се разбере колко тежи бебето е да се претегли. И това ще стане възможно още в родилната зала, когато бебето се роди.

  медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

  Тегло на плода по седмици от бременността

  Лекарите много внимателно следят здравето на бъдещите майки и нормалното развитие на бебето в утробата им. За целта жените, които носят дете, трябва да преминат различни прегледи и да вземат много тестове. Заедно с всички видове диагностични методи, много важна роля играе теглото на плода по седмици от бременността, което позволява на лекарите да определят дали раждането на бебето е нормално или има заплаха от развитие на различни видове патологии.

  Развитие на плода по седмици от бременността

  Теглото на бебе в утробата е един от най-важните критерии при изследване на жени, които носят бебе. Неговите показатели позволяват на лекарите да определят как се развива бебето. Също така, измереното тегло на плода по седмици от бременността може да показва наличието на различни видове проблеми по време на бременността, които могат да бъдат решени в ранните етапи..

  Струва си да се отбележи, че развитието и увеличаването на масата на бебето в утробата на майката се случва доста бързо. Това става възможно благодарение на уникалната способност на женския генитален орган да увеличи значително размера си. В нормално състояние матката има размер не повече от 8 см, а до края на раждането на детето размерът й може да достигне 40 см. Преди зачеването на бебето, масата на органа е 60 грама, а в последните периоди на бременността този показател се увеличава до 1,2 кг. Благодарение на такива уникални способности на женската матка, на бебето се осигуряват необходимите условия за нормален растеж и пълноценно развитие..

  Как се определя теглото на плода?

  Бебето в утробата се развива интензивно по време на бременност и наддава с бързи темпове. Няколко седмици след зачеването теглото му е 1,5 g, а след 9 месеца тази цифра се повишава до 3-4 kg. Лекарите внимателно следят как теглото на плода се увеличава през седмици от бременността, като определят теглото на трохите с помощта на различни методи.

  Невъзможно е да се получат абсолютно точни показатели за теглото на бебето в утробата. Най-точните данни на лекаря се установяват с помощта на ултразвуков преглед. Първото ултразвуково сканиране по време на бременност се предписва на 7-8 седмици, когато се използват специални формули, лекарите могат да получат приблизителни показатели за теглото на плода. Рентгенолозите успяха да извлекат такива формули въз основа на проучвания на много хиляди пациенти. За да получат данни за теглото на бебето, експертите използват следните показатели:

  1. бипариетален размер;
  2. дължината на бедрената кост;
  3. Обиколка на главата;
  4. коремна обиколка;
  5. гестационен период.

  На по-късни етапи на бременността опитни лекари могат да определят теглото на бебето в утробата без ултразвуково изследване. За да направят това, те просто трябва да знаят височината на маточното дъно и обиколката на корема на бременната жена.

  Таблица на теглото на плода по седмици от бременността

  Когато една жена се подлага на ултразвуково сканиране по време на бременност, лекарите определят теглото на роденото бебе и го сравняват с данните в таблицата. Това ви позволява да установите наличието на отклонения в показателите за тегло и да възложите на жената подходящ преглед, за да установите причината за тях..

  В ранните етапи на бременността теглото на бебетата почти винаги се поддържа в точно определени граници, така че лекарите, дори и с незначително отклонение на данните, получени от показателите в таблицата, започват да търсят причината за тази ситуация. Много по-трудно е да се определи дали има проблеми по-късно през бременността. Във всеки отделен случай теглото на бебето може да се различава значително от данните, показани в таблицата, и това не винаги е следствие от развитието на заболявания.

  За лекарите динамиката на увеличаване на теглото на бебето е от голямо значение. Индикаторите за тегло във всеки отделен случай рядко могат ясно да показват наличието на заболявания или патологии. Освен това всяка клиника има своя таблица за бременност по седмици, което показва ненадеждността на показателите за диагностициране на всеки проблем, свързан с развитието на бременно дете..

  Норми за тегло на бременно бебе по седмици от бременността

  От осмата седмица нататък лекарите могат да наблюдават теглото на бебето, което се ражда. През следващите седмици теглото на бебето се увеличава първоначално с няколко грама, а по-близо до края на бременността със стотици грама. До 14-та седмица трохите развиват органи и крайници, така че теглото на плода през този период се увеличава значително.

  След 14-та седмица бебето започва да се научава да работи с крайници, да мърда пръсти, така че нарастването на теглото на този етап се забавя донякъде.

  Започвайки от 28-та седмица, теглото на роденото бебе отново се увеличава значително. По това време развиващият се плод формира имунната и други системи, изглажда кожата, укрепва крайниците.

  На всеки от тези етапи нормалното тегло и височина на бебето по седмици от бременността показва пълно развитие. Ако се появят някакви промени под формата на отклонения към намаляване или увеличаване на теглото, това може да сигнализира за проблеми със състоянието на бебето или да е следствие от заболявания на бъдещата майка..

  Какви фактори могат да повлияят на теглото на плода?

  Какво показват отклоненията в теглото на плода от нормалните показатели??

  Има моменти, когато теглото на бебето, което се ражда, значително се отклонява от предписаната норма. Това може да показва появата на различни заболявания както при бъдещата майка, така и при нейното бебе. Понякога лекарите могат да заявят наличието на проблеми дори при ултразвуково изследване. Ако теглото на бебето има отклонения и ултразвукът не разкри никакви проблеми, тогава на жената се назначават допълнителни изследвания за точна диагноза.

  Малко тегло

  Твърде малкото тегло на плода по седмици от бременността може да показва наличието на патологии. Ако жената, която носи бебе, има преждевременно стареене или отлепване на плацентата, това може да доведе до забавено развитие на трохите поради недостатъчен приток на кръв. Не получавайки необходимото количество кислород или други хранителни вещества, плодът бавно ще набира маса.

  Наличието на заболявания на сърдечно-съдовата, невроендокринната, дихателната, пикочно-половата система на бъдещата майка може да доведе до плацентарна недостатъчност, при която плодът също не може да се развива нормално. Същите последици могат да бъдат изпълнени с инфекция на плацентата с различни вируси или бактерии..

  Лошите навици на бъдещата майка също не допринасят за нормалното развитие на детето. Ако бременна жена пуши или пие алкохол, бебето й не получава хранителните вещества, необходими за развитието му, което му пречи да напълнее. Последиците от системното недохранване могат да бъдат същите..

  Тежко тегло

  Наднорменото тегло на детето до голяма степен зависи от майката, която го носи. Преяждането или яденето на боклуци или висококалорични храни може да доведе до значително наддаване на тегло на плода.

  Излишъкът от инсулин може да стимулира образуването на мастна тъкан при дете. Хиперинсунилизмът също води до нарушаване на протеиновия метаболизъм при бебето, което допринася за образуването на нови клетки. Този проблем се наблюдава при бременни жени с диабет..

  Какво да направите, ако се открият аномалии?

  Ако получените показатели за тегло на плода се отклоняват от нормата, лекарите са длъжни незабавно да намерят причината за това. Когато се открият патологии на бременността, като плацентарна недостатъчност или други, на пациента се предписва хоспитализация и подходящо лечение, което помага за подобряване на утероплацентарния кръвен поток. Благодарение на това бебето ще бъде снабдено с количеството кислород и други хранителни вещества, необходими за нормалното развитие..

  В случаите, когато в ранните етапи на бременността след лечение на бременна жена нейният плод не напълнява, лекарите могат да диагностицират замразена бременност. Ако тази ситуация се случи на по-късна дата, тогава лекарите могат да причинят началото на преждевременно раждане..

  Ако отклоненията са незначителни и са причинени от грешен начин на живот на бъдещата майка, лекарят ще даде подробни препоръки за коригиране на ситуацията. Той ще обясни подробно какъв трябва да бъде процентът на теглото на плода по седмици от бременността и каква роля играе в пълното развитие на детето..

  Теглото на плода по седмици от бременността е много важен показател, който може да разкрие наличието на различни проблеми в нормалното развитие на носещо дете. Увеличаването или намаляването на теглото на бебето до голяма степен зависи от здравословното състояние на майката и от начина на живот, който тя води. За да може бебето да се развива нормално, бременната жена трябва да обърне достатъчно внимание на храненето и разходките си на чист въздух. Също така трябва да се откажете от лошите навици и да се опитате да избягвате стресови ситуации, които влияят неблагоприятно върху развитието на бебето..