Нормалното вътрематочно развитие се определя от много показатели. Един от тези параметри е теглото на детето. Теглото на плода по седмици от бременността с отклонения нагоре или надолу показва недостатъчно хранене или образуване на хипоксия.

Какво определя теглото на плода по време на бременност?

Теглото на бебето зависи от функционирането на плацентата и доставените хранителни вещества с кислород. Започвайки от втория триместър, плодът нараства до 80 грама. В по-късните етапи седемдневният прием достига 200 грама, но преди раждането темпото се забавя значително, поради смъртта на плацентата.

Индикаторът зависи и от следните фактори:

 • небалансирано хранене на майката;
 • стресови ситуации по време на бременност;
 • хронични болести;
 • токсикоза;
 • тютюнопушене и злоупотреба с алкохол;
 • генетично предразположение.
Теглото на бебето, по време на вътрематочното развитие, също зависи от пола. Момчетата се раждат по-големи от момичетата.

Норма за тегло на плода по седмици от бременността

През първите седем дни след зачеването, оплодената яйцеклетка започва да се дели, образувайки плацентата и плода. До 7 седмици всички жизненоважни органи се полагат и формират. Появяват се очертания на човек - крака, ръце, глава, сърдечен мускул. Бебето може да се измери вече на 5-та седмица.

От втория триместър започва интензивният растеж на бебето. Скоростта на нарастване е около 80 g / седмично. Освен това теглото на плода нараства още по-бързо, достигайки до 300 g / седмица. Матката за 9-месечен период на вътрематочно развитие се увеличава 500 пъти.

Лекарите, когато оценяват параметрите за ултразвук, се ръководят от общите показатели за размери и обиколки. Основният компонент е положителната динамика на вътрематочната формация на бебето и пълното му развитие.

Приблизителното тегло на дете на 30 седмици е до 1,4 кг. Всяко незначително отклонение може да се възприеме като патология или нормално състояние, в зависимост от индивидуалните параметри на бъдещата майка и самото бебе. До началото на раждането бебето достига поне 3 кг 100 g.

Таблица на теглото на плода по седмици от бременността

Очакваното тегло на ранния плод се изчислява с помощта на ултразвук. На по-късен етап лекарят, благодарение на измервания на коремната обиколка и височината на матката, може да изчисли този показател.

Изчисляват се нормите за теглото на детето по седмици на бременността, представени в таблицата:

СедмициДължина, смТегло, гр
11 седмица4.17
12 седмица5.4четиринадесет
13 седмица7.423.
14 седмица8.743
15 седмица10.170
16 седмица11.5100
17 седмицатринадесет140
18 седмица14.2190
19 седмица15.3240
20 седмица25.8300
21 седмица26.7360
22 седмица27.8430
23 седмица28.9500
24 седмицатридесет600
25 седмица34.6670
26 седмица35.6760
27 седмица36.6875
28 седмица37.61000
Седмица 2938.61150
30 седмица39.91320
31 седмици41.11500
32 седмица42.41700
33 седмица43.81900 г.
34 седмица452150
35 седмица46.22380
36 седмица47.42500
37 седмица48.62800
38 седмица49.83000
39 седмица50.73300
40 седмица51.23400

Изчислете теглото на бебето по време на бременност по седмици - калкулатор

Най-информативният метод за изчисляване по време на бременност е ултразвукът. Техникът измерва дължината на бедрото, размера и обиколката на главата и диаметъра на гърдите. След това получава съотношението, което се проверява спрямо таблицата на нормите.

При преглед лекарят е в състояние да изчисли телесното тегло на бебето, използвайки специална формула, която отчита височината на дъното на матката, обиколката на корема и дебелината на костта на жената. Методът се прилага през третия триместър. В случай на значителни отклонения се предписва специфична диета и медикаментозна терапия.

За пълното развитие на бебето, както прекаляването, така и намалените показатели са еднакво опасни. Струва си да се придържате към разумните хранителни норми и да не пренебрегвате разходките на чист въздух, а калкулаторът за тегло и височина на детето по време на бременност ще помогне да се изчислят приемливите граници.

Формуляр за изчисляване на параметри на плода

Как да наддават на тегло по време на бременност?

Когато лекарят установи, че плодът е малък, е необходимо, на първо място, да се коригира диетата. Продуктите трябва да са възможно най-здравословни, с много витамини и минерали. Осигурено е пълно отхвърляне на алкохола и тютюневите изделия, за да се избегне фетална хипоксия.

Някои експерти препоръчват специални хранителни формули, като нутризон, който помага на бебето да наддава на тегло по време на бременност и намалява рисковия фактор за развитието на различни патологии.

Освен това се определят основните причини, довели до спада. След това, най-често в болнични условия, се предписва компенсаторна терапия, за да се стимулира увеличаване на телесното тегло на плода..

Какво трябва да бъде теглото на плода по седмици от бременността?

Теглото на плода е много важен критерий за оценка на неговото развитие. Заедно с други диагностични параметри, той позволява на лекаря да направи заключение за това как протича бременността, дали се развива по принцип и дали бебето е изложено на патогенни фактори. Например, изоставане в теглото може да показва „гладуването“ на бебето (както кислород, който се наблюдава при пушене и пиене на бременни жени, така и питателен, когато тялото на жената не получава достатъчно хранителни вещества), изоставането му в развитието (което може да се случи в редица причини) и дори замръзване на плода. Прекомерното тегло на дете също е неблагоприятен сигнал за някакъв вид нарушение..

Бебето расте много бързо в утробата на майката, което е възможно поради силното увеличение на женската матка, превърнала се в негов временен дом. От 7-8-сантиметров орган той се превръща в почти 40-сантиметров до края на срока, увеличавайки обема си почти 500 пъти! Теглото на матката преди раждането достига 1200 g, докато в началото на бременността е тежало само 50-60 g. Всички тези трансформации осигуряват на растящото бебе пространство, защита и условия, нормални за развитие и растеж..

Теглото на плода по седмици от бременността ще се следи всеки път, когато жената се подложи на ултразвуково сканиране. Този метод е доста надежден и с висока точност ви позволява да оцените този критерий. На по-късна дата гинекологът ще определи теглото на плода по седмици „на око“ - чрез измерване на височината на маточното дъно и обиколката на корема. Но този метод постепенно се заменя с първия поради ниска обективност и голяма грешка в изчислението..

Определянето на теглото на плода по седмици на бременността дава възможност да се идентифицира вероятен проблем или изоставане в неговото развитие и да се коригира ситуацията в случаите, когато това е възможно. Оценява се в комбинация с други показатели (височина, параметри на частите на тялото, сърдечна честота) и корелира с гестационната възраст.

Какво трябва да бъде теглото на плода по седмици от бременността?

 • Как расте бебето?
 • Какво влияе върху масата?
 • Как се определя?
  • Формула на Lankowitz
  • Формулата на Бубченко
  • Формулата на Якубова
  • Формула Йордания
  • Ултразвук
 • Цени по различно време
 • Отклонения от нормалните стойности
 • Надеждност на определяне и грешки
 • Отзиви

Бъдещите майки винаги се интересуват много от това с какво тегло ще се роди бебето им. Затова те силно се интересуват от това колко тежи трохата, докато е още в утробата. Този въпрос е важен и за лекарите. Въпреки че теглото на плода се нарича прогнозно, но дори то ви позволява да научите много за развитието на бебето. Какво е обикновено теглото на бебе в утробата на майката в различни периоди на бременността и от какво зависи, ще ви разкажем в този материал.

Как расте бебето?

В самото начало на бременността всички трохи, независимо от пола, расата, наследствеността, растат по абсолютно същия начин, като всяка седмица добавят милиметри и грамове към мъничкото си тегло. Всички ембриони растат с приблизително еднаква скорост и едва тогава, когато започват да се появяват индивидуалните характеристики на малкия човек, започват да се появяват разлики.

Дори и най-модерната ултразвукова машина може да измери растежа на плода само през втората половина на първия триместър. До 8 седмици се измерва само диаметърът на яйцеклетката и този критерий се счита за основен, показващ растежа на ембриона.

Размерът на трохите все още не е достъпен за измерване, единственото изключение е размерът на опашната кост, но това не дава основание за изчисляване на теглото на ембриона.

Възможно е да се говори за теглото на плода за първи път, когато се подлагате на ултразвуково изследване, започвайки от 11 седмици. По това време започват да се появяват първите разлики между бебетата - някои бебета са по-големи, други са по-малки. На 7-8 седмици бебето тежи около 3 грама, но това е толкова малко, че няма диагностична стойност..

След 12 седмици бебето започва активно да наддава, понякога удвоява теглото си само за една седмица. По това време всички органи и системи, като правило, се формират, започва период на техния интензивен растеж и подобрение. Постепенно бебето започва да се запасява с подкожни мазнини, оттук и бързото наддаване на тегло. Най-голямото увеличение очаква бебето през третото тримесечие.

През последните месеци детето вече е физиологично готово за раждане, остава само малко "да се оправи", всички органи и системи работят. Тъй като доста порасналото бебе вече не може активно да се движи в маточната кухина, сънят и епизодичните нерезки движения в тесната матка се превръщат в основното му занимание. През последните два месеца бебето набира теглото, което ще има при раждането, и само през последните дни преди раждането, наддаването на килограми почти спира.

От края на втория триместър женските плодове печелят малко по-малко от бебетата. Следователно през третия триместър те почти винаги се различават в по-миниатюрни форми, въпреки че това не е абсолютно правило - има момичета, които по тегло могат да оставят след себе си всяко малко момче.

Какво влияе върху масата?

Теглото на плода се влияе предимно от наследствеността. Ако мама и татко са големи и големи, тогава вероятността те да имат същия "герой" е повече от 90%. Миниатюрни, ниски, слаби мама и татко обикновено раждат бебе с малко тегло. За външни фактори е доста трудно да повлияят на този модел..

Бременните жени обаче трябва да помнят, че има фактори, които не могат да не повлияят на телесното тегло на бебето. На първо място, това е храната. Ако една майка се храни добре, балансирано, тогава нейното бебе, заедно с кръвта, ще получи балансиран набор от хранителни вещества, които ще му помогнат да се развива и расте хармонично. Ако бъдещата майка преяжда, харесва въглехидрати, сладкиши, печени изделия, злоупотребява с витаминни комплекси, дори да няма дефицит на витамин, тогава детето получава всичко това чрез маточно-плацентарния кръвен поток. Теглото на мама расте, теглото на бебето също расте.

Ако храненето на майката е недостатъчно, оскъдно на витамини и минерали, протеини и въглехидрати, тогава детето, воля-неволя, му липсва толкова необходимите му вещества, телесното му тегло ще бъде по-малко, отколкото би могло да бъде, като се вземат предвид генетичните характеристики.

Пушенето по време на бременност също може да повлияе на теглото на плода. 70% от бременните жени, които пушат, раждат деца с поднормено тегло. По същия начин плодът е засегнат от алкохол, наркотици и дори обичайните лекарства, които майката е приемала по време на бременност. Нервните стресове и притеснения на мама, тежката физическа работа, условията на труд в опасни индустрии влияят неблагоприятно върху телесното тегло на бебето.

Някои хронични заболявания, които бъдещата майка има, също оказват влияние върху теглото на бебето. Например при захарен диабет или гестационен диабет, който се проявява за първи път още през периода на бременността, съществува възможност за раждане на голямо или дори гигантско бебе, чието тегло ще надвишава 5 килограма. А липсата на тегло на плода може да се прояви в хронични заболявания на бъбреците, черния дроб и сърцето при жената.

Особеностите на протичането на бременността не могат да не повлияят на теглото на детето. Ако всичко върви гладко, тогава няма от какво да се притеснявате. Но бебе, което се развива в условия, близки до екстремни - на фона на заплахата от спонтанен аборт, с други усложнения на бременността, е малко вероятно да бъде герой.

Ако бременността е многоплодна, жената носи две или три бебета, тогава теглото на всяко ще бъде по-малко от нормалното и това е съвсем естествено.

Как се определя?

Акушер-гинеколозите използват няколко формули за изчисляване на очакваното тегло на плода. Ако искате да опитате да изчислите колко тежи бебето, майката може да го направи сама.

Формула на Lankowitz

Експертите смятат този метод на изчисление за най-точен, въпреки че, за съжаление, той не може да направи без грешки. За изчисления една жена ще трябва да погледне обменната си карта на страницата на последното посещение на лекар. Там тя ще намери два важни параметъра за изчисляване - нейната коремна обиколка (OJ) и височината на маточното дъно (VVDM или VDM).

И двете стойности се добавят, след което в полученото количество се добавят теглото на майката в килограми и нейната височина в сантиметри. Полученото число се умножава по 10. Например: гестационна възраст 30 седмици, коремна обиколка 110, височина на очното дъно - 30. Височина на бременната жена - 170 см, тегло - 70 килограма. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Грешката в това изчисление може да бъде до 0,5 кг. Следователно е разумно да се предположи, че жената има голямо бебе - реалното му тегло към този момент вече надхвърля 3 килограма..

Формулата на Бубченко

За да изчислите, трябва само да знаете телесното тегло на бъдещата майка в момента. Теглото й се разделя на 200, полученото число се умножава по 10. Например, теглото на жената е 80 килограма. (80/200) x10 = 4. Грешката при този метод е голяма, тя варира в рамките на килограма, поради което наскоро акушер-гинеколозите се опитаха да не използват такава формула

Формулата на Якубова

За тези изчисления една жена, решила да практикува аритметика и да задоволи любопитството на майката, ще се нуждае от данни за височината на дъното на матката и обиколката на корема. Можете да ги намерите в обменната карта, тези данни се въвеждат в нея при всяка уговорена среща. WDM се добавя към коремната обиколка и получената сума се разделя на 4 и се умножава по 100. Например, WDM - 30, коремна обиколка 100. (30 + 100) / 4 = 32,5. Когато се умножи по 100, получавате 3250 g.

Формула Йордания

За да изчислите отново, ще трябва да знаете височината на маточното дъно и коремната обиколка на бъдещата майка. Тези стойности се умножават помежду си. Например, WDM -30, обиколка - 100, оказва се, че очакваното тегло на детето е 3 килограма.

Най-точните изчисления са тези, които се правят по сонографски метод, тоест чрез ултразвук. За извеждане на приблизителното телесно тегло на детето се използват специални уравнения, които се съставят от софтуера на сканиращата машина, като най-често се използва методът Headlock.

Като необходими математически стойности за уравненията се използват размерите, които лекарят-сомнолог определя на ултразвука. Това е бипариеталният размер на главата на бебето, дължината на бедрената кост, обиколката на корема и главата.

За да стане по-ясно, представяме тези уравнения, като използваме двата най-популярни метода за изчисление (според Hadlock и Shepard):

 • Шепард - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (бипариетален размер) + 0,046 (фетална обиколка на корема) - (2,664 [(обиколка на корема) X (бипариетален размер)] / 100).
 • Според Headlock - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (коремна обиколка на детето) + 0.1844 (дължина на бедрената кост) - 0.0037 (обиколка на корема X дължина на бедрената кост), или Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (бипариетален размер глава) 2 + 0,0458 (коремна обиколка) + 0,158 (дължина на бедрената кост) - 0,003343 (обиколката на корема, умножена по дължината на бедрената кост).

Така измерените параметри на бебето стават компоненти на математически израз, в резултат на което компютърът дава резултат. Обикновено се посочва в протокола за ултразвукова диагностика в раздел „Оценено тегло на плода“. Грешката при едноплодна бременност е от 8 до 10%, при носене на близнаци грешката нараства до 15%.

Този метод не може да се нарече точен, както в аптеката, но медицината все още не е изобретила нищо по-точно..

Именно въз основа на ултразвукови данни са създадени всички съществуващи в момента норми за тегло на плода по седмици и месеци на бременността..

Цени по различно време

Каква трябва да бъде телесната маса на дете, което все още не е родено, е трудно да се каже еднозначно, защото всички сме различни - високи, ниски, слаби и пълни. Бебетата в утробата също имат личностни черти. Следователно може да има разпръскване, но средните стойности все още съществуват..

Започвайки от 11-та седмица на бременността, ултразвуковите апарати вече могат да изчислят първите показатели за тегло:

Акушерски срок, седмица

Приблизително тегло, (грамове)

Акушерски срок, седмица

Приблизително тегло, (грамове)

Тази таблица не включва пола на детето. Някои специалисти, които искат да постигнат най-голяма точност в ситуации, при които начинът на раждане и други важни въпроси зависят от очакваното тегло, използват таблици, разработени от лекари от Германия, за да измерват теглото на европейски изглеждащи деца в началото на 90-те години на миналия век. Той е съставен, като се вземе предвид пола на плода.

Таблица на нормалните стойности за очакваното тегло на бебета от различен пол:

Акушерски срок, седмици

Приблизително тегло на мъжкия плод, допустими колебания (грамове)

Приблизително тегло на женския плод, допустими колебания (грамове)

1690 (1070 - 2110)

1590 (1010 - 2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360 - 2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620 - 4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760 - 4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Немските таблици, които се използват по целия свят, не започват случайно на 23 седмици от бременността. По това време започва формирането на тялото според пола при деца от различен пол, поради което наддаването на тегло при момчетата и момичетата започва да се различава помежду си. На по-ранна дата няма разлика между бебетата с различен пол или тя не е изразена достатъчно ясно и остава незабелязана за диагностициране..

Отклонения от нормалните стойности

Счита се за нормално, ако детето се роди в период от 39-40 седмици с тегло от 3000 до 3800 г. Въпреки това, тези бебета, които са родени с тегло до 3 килограма, и тези, които при раждането имат тегло над 4,5 кг, имат неонатолозите не се тревожат.

Акушерките призовават бъдещите майки да не се паникьосват от разликата в броя, представен в справочните таблици, и реалния им брой.

Първо, винаги трябва да вземате под внимание грешката (плюс или минус 500 g най-малко), и второ, бебетата растат "скокове", така че на 34 седмици трохата може да разстрои майката със закъснение от средните стандарти и до 36 седмици ще нормална средна стойност или дори близо до горната граница на нормата.

Ако бебето по време на всички ултразвукови изследвания по време на бременност демонстрира постоянно излишък от норми, те говорят за голям плод. Тенденцията към голямо бебе може да се види още през втория триместър. Въз основа на един ултразвук не може да се направи такова заключение, необходими са няколко изследвания в продължение на няколко седмици..

В същото време се обръща внимание на инструментални измервания - обиколката на корема на бъдещата майка и височината на матката. При голям плод WDM обикновено надвишава нормата (на 32 седмици с норма 32 cm, например, този параметър се увеличава до 34 cm, а на 36 седмици вместо предписаните 36 cm е около 39 сантиметра).

Ако бебето в утробата на майката значително изостава от средните стойности и за няколко диагностични измервания "преминава" само по най-ниската граница на нормата (5-ти персентил), тогава лекарите предписват допълнителен преглед, чиято цел е да се идентифицира консистенцията на маточно-плацентарния кръвен поток, възможни фетални патологии, включително наследствени и хромозомни, вътрематочно забавяне на растежа, наличие или отсъствие на вътрематочни инфекции, резус-конфликт.

За целта се извършва ултразвук от експертен клас, извършва се ултразвуково сканиране, тестове за инфекции, клинични изследвания на кръв и урина. Ако е необходимо, жената се изпраща за консултация със специалист по генетика и се подлага на инвазивна диагностика за идентифициране на хромозомни аномалии.

Дали да се съгласи на подобни мерки, зависи от самата бъдеща майка, особено след като съвременната медицина е готова да предостави безвредна, но скъпа алтернатива на инвазивните диагностични методи - пренатален ДНК тест чрез анализ на кръв от вената на майката.

На жена със съмнение за фетално недохранване се възлага редовно наблюдение на състоянието на бебето с помощта на кардиография (CTG) и се предписва допълнително лечение (понякога в болница), което включва прием на витамини, лекарства за подобряване на утероплацентарния кръвен поток. Очакваното тегло на трохите се контролира с помощта на междинни ултразвукови изследвания.

Изоставането от нормите не се счита за особено опасно, ако всички параметри на бебето се намалят симетрично. Тогава това може да е вариант на нормата, анатомична характеристика на това дете..

Започвайки от 7-ия месец на бременността, теглото на бебето е не само обект на изгарящо любопитство за бъдещите майки, но и важна информация за акушер-гинеколозите. Въз основа на общите данни за бременността и приблизителното тегло на трохите, те правят изводи за най-добрия начин за раждане на дете..

При голям плод често се препоръчва цезарово сечение, ако размерът на плода и размерът на таза не съвпадат, дори ако самото тегло на бебето е нормално, също се препоръчва да се направи цезарово сечение.

Надеждност на определяне и грешки

Както бе споменато по-горе, за най-точен метод се счита методът за определяне на очакваното тегло на бебето в утробата на майката чрез ултразвук. Според данните, получени от американски лекари от Флорида, грешката в изчислението според Headlock е приблизително 14% от телесното тегло на бебето. С други думи, реалната маса се различава от прогнозираната от апарата с 14% в една или друга посока. Това е най-високият резултат до момента..

Методите, използвани от акушер-гинеколозите преди широкото използване на ултразвук, формули и измервания, на практика не се използват днес, тъй като няма нужда от тях. За да получите информация за възможното телесно тегло на трохите, не е нужно да броите нищо. Компютърна програма ще помогне да се изчисли всичко. Точността на формулите (представени по-горе и някои други) се оценява на около 40-55%. Докато при ултразвук точността на оценката на телесното тегло на детето нараства почти 82%.

Най-точният метод, както обичат да казват гинеколозите, е претеглянето. Ето защо, тези, които искат да разберат колко тежи едно дете в грамове, просто трябва да бъдете търпеливи и да изчакате раждането. Те ще отговорят на този въпрос с пълна точност. Всички останали методи наподобяват гадаене. Размерът на костите и главата на бебето, дори и при ултразвуково сканиране, може да говори за тегло само косвено, защото има деца с дълги крака (до мама), но с тънки или големи глави (до татко).

Самите лекари твърдят, че качеството на образа по време на ултразвук може да повлияе на точността на определяне на теглото на плода. Ако една жена е пълничка, има излишни килограми, мастни натрупвания по стомаха, тогава грешката ще се увеличи. Ако бременността на жената протича на фона на олигохидрамнион, вероятността от по-значителна грешка от 14% от телесното тегло също се увеличава. По-трудно е да се изчисли теглото на бебетата по време на бременност с близнаци, особено при дълги периоди, тъй като крайниците на едно бебе при ултразвуково сканиране могат лесно да бъдат взети върху крайниците на друго, в резултат на което значителна грешка може да се промъкне в прогнозите за телесното тегло на бебетата.

Ако детето има патологии в развитието (хидроцефалия, микроцефалия, гастрошизис), е трудно да се определи очакваното му тегло, тъй като размерите, които са важни за съставянето на математически уравнения, няма да отразяват реалното тегло на детето.

Отзиви

Според прегледите на жените във форумите, посветени на бременността и майчинството, преобладават отзиви за погрешното определяне на теглото на детето преди раждането. Повечето млади майки подчертават, че се предвижда теглото да е по-малко от действителното, а разликата е от 100 грама до килограм..

Жените, които по стечение на обстоятелствата са направили два ултразвука в един и същи ден на две различни места на две различни машини, твърдят, че изчисленията на изчисленото телесно тегло на бебето са били забележимо различни помежду си. Най-близкият „удар“ до истината беше, ако беше направен триизмерен ултразвук.

Всичко за теглото на плода по седмици, вижте следващото видео.

Тегло на плода по седмици: защо да го знаете

Вътрематочното развитие на бебето се оценява с помощта на редица показатели, сред които е теглото. Плодът е твърде малък или твърде голям - идва моментът за безпокойство: нещо не е наред с нероденото дете. Теглото на бебето се определя през всеки триместър, за да подаде аларма навреме, да идентифицира причината за нарушението и да се опита да върне индикаторите в норма. Нека да разберем какви заплахи чакат децата с необичайни категории тегло.

Как се развива плодът през триместъра

Теглото на нероденото дете зависи от това колко хранителни вещества и кислород са му доставени, както и от качеството на временния орган - плацентата - през който плодът се храни и диша.

От микроскопична бучка от непрекъснато делящи се клетки след девет месеца не се получава такава „трохичка“ - теглото на новороденото достига няколко килограма.

Не само плодът расте и става по-тежък, но и местообитанието му - матката; гениталният орган се увеличава пет пъти по дължина, в тегло - от 50 грама в началото на бременността до 1200 грама за раждане. Всичко за удобството на бъдещото бебе, което не бива да се смущава от нищо.

1-ви триместър

До 5-7 седмици ембрионът е с малки размери, почти не се вижда на монитора по време на ултразвуково сканиране. Но през този период в бебето се полагат основните органи - сърцето, мозъкът; формират се нервната, костната, кръвоносната системи.

Към 8-ма седмица ембрионът придобива човешки черти - главата, макар и несъразмерно големи в сравнение с тялото, зачатъците на крайниците; очертанията на устата и носа се появяват на лицето. На 12-та седмица се формират мускули, бебето започва да се движи.

За три месеца от няколко клетки расте плод, който вече прилича на мъж

Към края на тримесечието (13-та седмица) плодът тежи около 40 грама, а преди месец едва достигна един и половина грама.

2-ри триместър

Бебето расте, пропорциите се променят. Този период се характеризира с:

 • образуването на плацентата, началото на работата на временен орган;
 • намаляване на размера на главата в сравнение с тялото, но дисбалансът все още продължава;
 • началото на функционирането на бъбреците и другите вътрешни органи;
 • завършване на формирането на мозъчната кора;
 • първите движения на плода, които бременната жена изпитва.

Първо, детето наддава на тегло 80 грама на седмица, до края на тримесечието вече 200-300 грама. В резултат на това към 3-ия триместър плодът обикновено тежи около килограм.

В края на 2-ри триместър жената вече усеща "приятна тежест" вътре, теглото на плода достига килограм

3-ти триместър

Органите се формират, сега плодът изгражда мастна тъкан и мускулна маса. Теглото се увеличава с около 200 грама на седмица; само в 3-ия триместър, нероденото дете увеличава теглото си три до четири пъти.

Бебето заема позиция за излизане на светлина (презентация - глава, таз и други); тялото е покрито с верникс.

Към момента „готовност номер едно“, детето тежи нормално от два и половина до четири и половина килограма. Момчетата обикновено са по-големи и по-тежки от момичетата.

Теглото на новороденото не е притеснително, когато се вписва в диапазона от 2,5 до 4,5 килограма

Какво влияе и какво определя теглото на плода

Теглото и височината на нероденото дете са най-важните показатели, по които лекарите преценяват дали бебето се развива правилно в утробата и колко добре се чувства. И малките, и бебето с наднормено тегло в утробата са причина за безпокойство.

Как расте и колко тежи плодът също зависи от:

 • прогнозна дата на падежа; идеалният период за броене е 11-та седмица, по това време според редица параметри на ембриона (включително теглото) се изчислява неговата възраст и се определя кога периодът на бременност ще наближи 40 седмици; лекарите се ръководят от тази дата;
 • начин на доставка; когато бебето е надвишило размера на таза на жената, се предписва цезарово сечение.

Фактори, които допринасят за отклоненията в теглото на нероденото бебе от стандарта:

 • неправилно хранене на бременна жена;
 • токсикоза;
 • нервност, стрес при бъдещата майка;
 • хронични патологии при жена;
 • лоши навици - пушене, пиене на алкохол;
 • наследственост.

Възрастта на бременната жена също играе роля; при жени под 18 и над 35 години феталното недохранване се открива по-често - забавяне на физическото развитие поради недостатъчно тегло.

Как се изчислява теглото на плода

Не можете да поставите вътрематочен обитател на кантара. Промяната в теглото на бременната жена означава малко: някои бъдещи майки в 1-ви триместър отслабват (поради токсикоза, наред с други неща) и детето се развива според очакванията.

Въпреки това, медицински учени са извлекли формули, които позволяват редица измервания за изчисляване на желания показател.

Фетометрия

Това е името за определяне на параметрите на плода с помощта на ултразвук; фетометрията помага да се оцени как се развива бебето, дали има патологии. Методът е информативен; резултатите обаче не са точни във всеки случай, но като цяло са близки до реалността.

За бременна жена, регистрирана в предродилна клиника, ултразвуково сканиране се извършва три пъти - във всеки триместър; лекарят контролира и теглото на бебето.

Ултразвукът се препоръчва редовно за всяка бременна жена; по време на проучването лекарят определя теглото на плода

При ултразвуково изследване лекарят в рамките на фетометрията измерва използването на сензори при неродено дете:

 • най-краткото разстояние между теменните кости на главата е така нареченият бипариетален размер;
 • Обиколка на главата;
 • диаметър на гърдите;
 • дължина на бедрената кост.

Въз основа на получените цифри, по специална формула, лекарят изчислява колко тежи бебето. Резултатът, показан от ултразвук, не зависи от количеството на околоплодната течност или от положението на плода в матката; когато се измерват по други методи, тези фактори водят до неточности.

Изчисляване на теглото на плода у дома

За да определят теглото на плода, без да надхвърлят прага, те използват различни методи и формули - те са получени благодарение на поредица от измервания на теглото на новородените и редица параметри на бременните жени преди раждането.

За да намери желания индикатор, жената първо измерва:

  височината на дъното на матката (VDM) - разстоянието от ръба на срамната кост, което е лесно осезаемо, до най-високата точка на гениталния орган (където плътната част на корема е затворена с меката); бременната лежи по гръб, прави измервания с шивашки метър сама или с помощта на роднини;

Проблематично е да се измери височината на очното дъно без помощ

И тогава - математика; тук са добре познатите формули, които ви позволяват да изчислите желаната стойност:

 • Метод на Йордания: тегло на плода = OZhhVDM;
 • Метод на Якубова: фетално тегло = (охлаждаща течност + WDM) x100 / 4;
 • Формулата на Соловьов: за изчисляване на коефициента първо се измерва китката - ако тя не надвишава 16 см, задайте коефициента 12, ако е повече от 16 см, вземете коефициента 11; формулата е - фетално тегло = (WDM коефициент) x155;
 • Метод на Доброволски: тегло на плода = (ръст на жената-96) x0,5;
 • Формула на Lankowitz: фетално тегло = (WDM + охлаждаща течност + ръст на жената + тегло на жената) x10.

Простотата на измерванията и изчисленията е плюс на всички тези техники; но тук са минусите:

 • използва се само през 3-ия триместър, след 32-рата седмица, когато плодът расте и обикновено тежи един и половина килограма; преди това е безполезно - резултатите далеч не са точни;
 • и в по-късните етапи вероятността от грешка е голяма; показателите се влияят от положението на детето, високо или ниско ниво на вода, броя на плодовете в утробата.

Следователно за точни резултати все пак трябва да отидете в кабинета за ултразвук..

Когато теглото на плода се счита за нормално

Изучавайки бременността, лекарите са извлекли средните показатели за тегло на плода, характерни за всеки етап. Отклоненията от нормата по принцип са допустими, но само лекуващият лекар има право да прецени колко опасно е такова състояние и дали трябва да се коригира.

Практиката показва, че при многократно носене плодът, като правило, е по-голям; теглото на бебето при раждането надхвърля три килограма и половина. Жената натрупа опит, следи по-внимателно диетата и по-малко се притеснява от дреболии, което има благоприятен ефект върху развитието на бебето.

Ако бременна жена има близнаци, стандартите се променят, така че е предвидена различна стандартна скала за такива ситуации. Единият плод е малко по-напред от другия по тегло, но ако разликата, според лекаря, не е критична, не трябва да се притеснявате.

Таблица: тегло на плода по седмици за единична и многоплодна бременност

СедмицаТегло на плода с единичен
бременност в грамове
Тегло на един плод с множество
бременност в грамове
единадесет74
12четиринадесетдесет
тринадесет23.четиринадесет
четиринадесет4335
петнадесет7060
шестнадесет10080
17140100
осемнадесет190200
19.240300
20.300330
21.360400
22.430400
23.500500
24600600
25670700
26760800
27875970
2810001100
2911501200
тридесет13201400
3115001500
3217001600
331900 г.1900 г.
3421502000 г.
3523802200
3625002400
3728002600
3830002900
3933003000
4034003200

Не всяко несъответствие с нормалните стойности ще накара лекарите да се тревожат сто процента; така че ситуацията не е опасна, ако стойността изостава от седмичната норма или изпреварва една или две седмици.

Дори значителните отклонения от нормалното тегло не винаги се считат за патологични. Ако родителите са слаби и ниски, едва ли ще имат „герой“, а когато мама и татко имат голяма физика, едва ли ще се роди „инч“.

Момичета с тегло 2600 грама са се раждали в нашето семейство от поколение на поколение. Ето колко тежеше майка ми, чиито родители не бяха много високи и силни; когато се родих, везните показваха същия брой - 2600, но баща ми и майка ми също бяха "компактни" хора. Когато се ожених, изглеждаше, че децата ще станат по-големи: съпругът ми имаше наистина „героична“ височина за нашето семейство - метър осемдесет и пет. Но моят метър шестдесет "надвиши" - новородената дъщеря показа... 2600 грама. И само внукът успя да надхвърли летвата, но след това и двамата родители излязоха на височина и бебето се роди с тегло 3700.

Компетентен лекар ще обърне внимание на темпото, с което се развива нероденото дете, и ще се опита да установи причината за необичайното тегло на плода. Не винаги е във физиологията..

Височината и теглото на новороденото е 80 процента в зависимост от наследствените фактори; 20 процента от други причини.

След раждането бебето се претегля; ако се открият проблеми с теглото, не се изключват патологии при новороденото

Ако теглото на плода не достигне нормата

Инхибирането на наддаването на тегло може да се обясни с:

 • анемия при бременна жена; липсата на хранителни вещества в организма - включително желязо - се превръща в прекъсвания в храненето на плода; той не получава елементите, необходими за развитие, следователно не расте с необходимите темпове; феталната хипоксия е една от последиците от тежката анемия; нероденото дете има недостиг на кислород, тъй като желязото е „строителен материал“ за хемоглобиновия протеин, с помощта на който кислородът се пренася в тялото;
 • патологии на плацентата; така че при фетоплацентарна недостатъчност временният орган не се справя със своите функции, а именно с помощта на плацентата плодът се храни и диша; причинени от различни причини, включително сърдечни и бъбречни заболявания, инфекции, аномалии на матката, нарушения на кръвосъсирването; в резултат - същата фетална хипоксия;
 • прееклампсия - сериозно заболяване, което се появява изключително при бременни жени, води до неправилни функции на органите при жената и до плацентарна недостатъчност, включително;
 • пренебрегване на диетата; някои бременни жени, недоволни от собствените си измерения, също успяват да се подложат на строга диета - това по принцип е недопустимо; когато бъдещата майка е недохранена, бебето страда в утробата, която се нуждае от ежедневна порция витамини и минерали;
 • отравяне на организма с алкохол, никотин, наркотици;
 • прекомерно физическо натоварване при жена, липса на сън, стрес; майчиното тяло в такива ситуации е изчерпано и плодът няма откъде да вземе необходимото за нормалния растеж количество полезни елементи.

Поднорменото тегло при неродено дете често води до забавяне на вътрематочния растеж, в резултат на което бебето се ражда слабо, анемично; когато порасне, не са изключени проблеми с физическото, психическото състояние. А в тежки случаи плодът не живее, за да роди и умира в утробата (т.нар. Замразена бременност).

Новородено с ниско тегло се нуждае от специални грижи, впоследствие някои от тези деца ще се развиват по-бавно от връстниците си

Понякога феталната загуба на тегло се дължи на генетични аномалии; деца със синдром на Даун и други нелечими хромозомни патологии се развиват по-бавно от другите.

Въпреки това, дори и при затруднения със здравето на майката и ниското тегло на плода, може да няма патологични промени; за да прецени как се развива бебето, лекарят изпраща бременната жена за допълнителен преглед - включително доплер и кардиотокография (CTG); тези тестове показват интензивността на притока на кръв в плацентарните съдове, определят честотата на сърдечните контракции при дете.

Как да се оправи ситуацията

В някои случаи помага да се установи нормално хранене за жената; лекарят препоръчва на бъдещата майка да включи в менюто храни, богати на витамини, а понякога към тях да добавя хранителни смеси, разрешени за бременни жени.

Дамите, склонни към лоши навици, се съветват да ги напуснат възможно най-скоро; осем часа сън, намаляването на физическия и нервния стрес също помагат да се възстанови развитието на плода в нормални граници.

При желязодефицитна анемия се предписват лекарства, съдържащи микроелементи, например Sorbifer Durules, Maltofer Fol, Totem.

Железните препарати Малтофер и Сорбифер компенсират липсата на микроелемент в организма

Ако се установи нарушена функция на плацентата, за да се подобри кръвоснабдяването на временния орган, предписвайте:

 • антихипоксанти - подобряват метаболизма в тъканите (Actovegin);
 • спазмолитици и токолитици - лекарства, които отпускат гладката мускулатура (No-shpa, магнезиев сулфат);
 • антитромбоцитни и антикоагуланти - лекарства, които разреждат кръвта и съживяват притока на кръв (Curantil, Clexane).

Антитромбоцитният курантил не е забранен за бременни жени, но без лекарско предписание лекарството не може да бъде лекувано

Когато състоянието на пациента изисква постоянно наблюдение от лекари, терапията се провежда в болнична обстановка.

Ако нероденото бебе е с наднормено тегло

Причините за наднорменото тегло при плода могат да бъдат:

  прекалена страст към бременни въглехидратни храни - сладкиши, печени изделия; бебето в утробата, следвайки майката, придобива ненужни мастни натрупвания;

Любовта на бъдещата майка към пайове и торти се оказва с наднормено тегло при плода

Голямо дете не означава здраво; след раждането на такива деца, проблеми с теглото, задух, отслабен имунитет са преследвани дълго време.

За жената бременността се превръща в предизвикателство, защото:

 • органите на коремната кухина се изстискват, прекъсвания в работата им не са изключени; една жена страда от киселини, чести пътувания до тоалетната "по малко";
 • движенията на бебето нараняват мама;
 • поради увеличаване на натоварването на краката се появяват тромбози, разширени вени;
 • на стомаха се появяват стрии, които силно развалят настроението на жената.

Какво да правя

И същият съвет от лекарите: следвайте принципите на здравословното хранене, не „хващайте“ проблемите със сладкото - ако няма диабет, диетичните ограничения заедно с умерената физическа активност ще помогнат за намаляване на голямото тегло на детето.

При диабетици нивата на кръвната захар се наблюдават постоянно; на пациентите се предписва специална диета, ако е необходимо, се предписва инсулинова терапия.

За съжаление не можете да се отървете от Rh-конфликта, можете само да облекчите състоянието на плода чрез вътрематочно кръвопреливане; след 28-та седмица на бременната жена се прилага антирезусен имуноглобулин. Основната задача на лекарите е да предотвратят преждевременно раждане и смърт на дете.

Как ненормалното тегло на бебето влияе върху хода на раждането

На бъдещите майки, които имат твърде големи или твърде малки плодове, се препоръчва да дойдат в болницата предварително. Но когато бебе с недостатъчно тегло преди раждането започне да се възстановява, не трябва да бързате към болничното отделение - изведнъж бебето ще има време да увеличи масата до поне два и половина килограма.

Ако въпреки всички усилия детето все още тежи малко и има опасност за живота му, на 36–37 седмици на жената се прави цезарово сечение с нейно съгласие. Ниското тегло обаче само по себе си не е причина за оперативно раждане; състоянието на плода е задоволително, което означава, че естественото раждане не е противопоказано. Здраво и активно бебе ще преодолее родовия канал без усложнения.

Отслабеното дете е друг въпрос; това няма да се справи със стреса по време на раждането и може да умре. Затова лекарите прибягват до цезарово сечение.

При раждането на миниатюрно бебе майката най-вероятно ще избегне разкъсване на перинеума, а самото бебе ще избегне травма при раждането. След раждането бебето се поставя в отопляемо легло; изписан у дома, когато се възстанови до 2700 грама.

Министерството на здравеопазването издаде препоръки, според които бременните жени с голям плод трябва да идват в болницата на 38-та седмица - независимо дали раждането предстои, естествено или с помощта на цезарово сечение.

На четири от пет родилки с голям плод се препоръчва да се съгласят с цезарово сечение; естественото раждане е възможно само когато:

 • жената има широк таз, който според ултразвука съответства на размера на главата на плода;
 • плодът е позициониран правилно, с главата си към изхода от матката (главна форма);
 • няма усложнения при бременност.

Но дори и в такива ситуации раждането няма да е лесно, защото:

 • възможно е ранното изливане на вода с последваща загуба на бримките на пъпната връв или крайниците на детето;
 • разкъсванията на родовия канал, а понякога и на матката, са неизбежни;
 • висок риск от нараняване при новородено - фрактура на ключицата, увреждане на гръбначния стълб.

Намаляване на заплахата от отклонение на теглото на плода от нормата

За да не се превърнат индикаторите за тегло на нероденото бебе в източник на постоянна тревожност, помислете за тези прости препоръки:

 • при планиране на бременност лекувайте хронични заболявания, ако е възможно;
 • ако патологиите са нелечими, консултирайте се с доверени лекари как да намалите заплахите за нероденото дете;
 • след забременяване посещавайте редовно вашия гинеколог, за да откриете навреме аномалии в теглото на плода;
 • водете здравословен начин на живот, храните се правилно;

Разходките на чист въздух ще засилят имунитета на бъдещата майка и ще помогнат за раждането на нормално дете.

Прегледи на жени

Според ултразвук теглото е много ненадеждно. Дадоха ми тегло 4200, но се роди 3650. И съсед получи 3000–3200, казват - ще родиш и няма да забележиш с параметрите си. И тя беше почти разкъсана наполовина: 4800 "модел" се оказа.

Леся

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/ves_ploda_1366032247/

Ние сме на 28 седмици, бебето тежи 800 грама. Те диагностицират "ниско тегло при раждане", тъй като притока на кръв е добър, не се поставя забавяне! Мисля, че всичко ще бъде наред, тъй като аз самият съм роден малко…. Само малко дете - това е всичко! Основното е, че 2500 трябва да са за раждане, ако са по-малко, те се хранят точно с това тегло.

Жана

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/1777591

Имахме признаци на забавяне на растежа на плода, на 33 седмици теглото на ултразвука беше 2050 грама (но разбирате, че има грешка от +/- 400 грама). Роден 2390/46 см. Изписан както обикновено. Напълних в дивата природа. На 9-месечна възраст тя настигна всички свои връстници по ръст и тегло.

Евгения

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/3355791

Най-големият син 4560 е роден, сам е родил нормално. Най-младият от 5 години - 4830. Много, много трудно раждане. При такова раждане, цезарово сечение. Много дълго физическо и психологическо възстановяване.

Душа на катерица

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/rody/krupnyj_plod_1497231145/

Тя е родила на 4400, счупила се е и е прерязала, а синът ми е имал фрактура на ключицата, въпреки че тазът не е тесен и никой не е предупредил, че плодът е голям. Щях да знам, бях направил цезарово сечение и все още много зависи от акушерката.

Данияша

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/rody/krupnyj_plod_1497231145/

Проследяване на теглото на плода се изисква във всеки триместър; това е важен показател за правилното развитие на нероденото дете. Не изпадайте в паника, когато стойността е извън обхвата, основното е да се установи причината за необичайното тегло; наследствеността или хранителните грешки не са изключени. Ако усложненията на бременността или заболяването при майката станат фактор за ниско или високо тегло на плода, по-добре е да не отлагате лечението; компетентната терапия ще помогне за коригиране на ситуацията.

Тегло на плода по седмици от бременността: таблица

За да се оцени хода на бременността и ембриогенезата, има много важни критерии, един от тях е теглото на плода. Разберете теглото на детето с ултразвуков преглед, за това те използват определени стойности:

 • обиколка на главата (HC) и корема (AC);
 • бипариетален размер (BPD);
 • челно-тилен размер (OFD);
 • темен размер на опашната кост (CRL);
 • дължина на бедрото (FL);
 • диаметър на яйцеклетката (вътрешен, GS).

Помислете какво трябва да бъде теглото на плода в нормата и как се определя.

Фактор на масата

Теглото на плода се променя седмично и за всяка седмица има свои собствени средни стандарти. Чрез напълняване на плода, лекарят може да оцени рисковете от усложнения при бременност, да установи аномалии в развитието. Ако лекарят подозира нарушение на ембриогенезата, след седмица или две ще бъде предписана втора диагноза за потвърждение и контрол, след което ще бъде направена конкретна диагноза и ще бъдат предприети адекватни мерки за запазване на бременността или ще бъде предложен аборт, ако нарушенията на развитието на плода са несъвместими с живота му.

Разбира се, при такова развитие на събитията се взема предвид не само тежестта, но и други параметри. Отклонението нагоре или надолу показва фетална хипоксия, излагане на външни и / или вътрешни патогенни фактори, липса на хранителни вещества, изоставане или спиране на развитието. Следователно, чрез наблюдение и контрол на теглото на детето в динамика, лекарят може да намери причината за недостига или грубата сила по отношение на средните стойности на нормата..

Този показател зависи от такива фактори:

 • Функционирането на фетално-плацентарния комплекс, от който зависи и храненето на детето. При преждевременно стареене на плацентата се развива фетално-плацентарна недостатъчност, нарушава се кръвообращението в плацентата и матката, нарушава се доставянето на хранителна среда за развитието на ембриона, което може да доведе до нейната хипотрофия.
 • Неправилно хранене на бъдещата майка, дефицит на микроелементи и витамини в диетата.
 • Изпитвате чест стрес по време на бременност.
 • Хронично заболяване на бременна жена, особено диабет или затлъстяване. Инсулинът влияе върху протеиновия метаболизъм, повишеното ниво на този хормон е фактор за стимулиране на вътрематочния растеж на детето.
 • Тежка токсикоза.
 • Консумация на алкохол от майката, пушене.
 • Наследствено предразположение.
 • Бременна възраст.
 • Начинът на живот на бъдещата майка, условията на живот, включително екологичната ситуация.
 • Брой на родените деца.

Нито една от тези стойности не означава наличие на проблем с теглото, това са просто фактори на влияние, с корекция на които (ако е възможно) бебето ще се развие правилно и ще добави нормалното количество грамове.

Смята се, че вътрематочните момчета са по-големи от момичетата. Невъзможно е да не се вземе предвид конституцията на родителите, както и наличието на излишни килограми от майката при изчисленията. Най-често затлъстелите майки имат деца с по-малко тегло от жените с нормостенична физика. Също така, благодарение на дългосрочни наблюдения на бременни жени, беше забелязано, че жените по-високи от 1,64 м имат деца с 200-300 грама по-големи от жените под 1,58 м.

При многократни бременности бебетата също са с около 200 грама по-големи, отколкото при първоначалната бременност. Често параметрите на бебето съвпадат с параметрите на майката или бащата на подходящия етап от развитието..

Промяна по седмица

Бебето в утробата много бързо наддава. На 7-8 седмици бъдещото бебе тежи около 1 грам, това не е достатъчно, за да се проследи размерът му, но от този период теглото започва да расте бързо. От 15-та седмица, след като се формират вътрешните органи на плода, започва активното развитие на мозъка, докато увеличаването на масата малко се забавя.

През втория триместър седмичното увеличение е около 80 грама. Теглото започва да набира отново бързо от 28-30 седмици. През този период нормите на седмичното увеличение са до 300 грама. С нарастващото бебе матката се увеличава значително, което преди раждането може да достигне 1200 грама (дължина до 40 см), в ранните етапи - до 60 грама (дължина до 8 см). Идеален за новородено - 3100-3600 грама.

Можете да разберете теглото на плода по седмици от бременността от таблицата:

Седмици на бременносттаПриблизителната дължина на детето, сантиметриПриблизително тегло на плодовете, грамове
73
8пет
девет7
десетдевет
единадесет4.1единадесет
125.419.
тринадесет7.431
четиринадесет8.752
петнадесет10.177
шестнадесет11.5118
17тринадесет160
осемнадесет14.2217
19.15.3270
20.25.8345
21.26.7410
22.27.8506
23.28.9607
24тридесет733
2534.6844
2635.6969
2736.61135
2837.61319
2938.61482
тридесет39.91636
3141.11779
3242.41930 г.
3343.82088
34452248
3546.22414
3647.42612
3748.62820
3849.82992
3950.73170
4051.23373

Теглото на детето по седмици от бременността в тази таблица е средно, приблизително, тъй като много фактори влияят върху промяната в теглото на плода и при изчисляването трябва да се вземат предвид определени критерии. В ранните етапи диапазонът на стойностите е еднакъв при почти всички ембриони, забележима разлика се появява в по-късните гестационни периоди.

Изчисляване за други показатели

За определяне на теглото на плода по седмици от бременността се използва най-точният диагностичен метод за този случай - ултразвукова сонография. Рутинното изследване се извършва три пъти, веднъж във всеки триместър и при необходимост не е планирано. Ултразвукът ви позволява да извършвате фетометрия, да наблюдавате напредъка на бременността, да идентифицирате рисковете от възможни усложнения, да правите много други измервания, да определяте жизненоважни критерии, да оценявате здравето на майката.

Има и други методи за изчисляване на теглото на плода, по-малко надеждни от ултразвука, но те все още се използват. И така, в сантиметри те измерват височината на дъното на матката и обиколката на корема, умножават тези стойности, получават масата на детето. Грешката на метода е до 200 грама, тъй като е невъзможно да се вземе предвид количеството на околоплодните води, конституцията на майката, представяне, генетични характеристики. Тази техника може да се използва само след 32 гестационна седмица..

Сайтът разполага с удобна услуга за изчисляване на теглото на дете по седмици от бременността. В специални колони се въвеждат няколко стойности и автоматичното изчисление показва необходимия параметър. Цялата операция отнема минимум време. Но с помощта на този онлайн формуляр можете да контролирате само необходимите стойности, основните изчисления се правят от лекаря по време на прегледа и ултразвуковото изследване.

Ако жената няма някакви специални здравословни проблеми по време на бременност, няма усложнения, тогава теглото на бебето ще бъде нормално както по време на вътрематочното развитие, така и при раждането. Ако някои стойности не съвпадат с данните в таблицата, тогава не е нужно да правите заключения сами, не забравяйте, че всичко е индивидуално и окончателната присъда може да бъде направена само от специалист.

Възможно ли е да се увеличи теглото на плода по време на бременност?

Ако теглото на плода е по-малко от нормалното, тогава първото нещо, което лекарят ще посъветва, е хранителната корекция. Бременната жена трябва да преразгледа диетата си, трябва да има нормален баланс на витамини, микроелементи, минерали. Трябва да се придържате към диета, ако е предписана от Вашия лекар. Много жени, когато носят дете, страдат от подуване, високо кръвно налягане. В този случай се препоръчва да се намали консумацията на сол, маринати, сосове, пушени меса, мазни храни.

Съответствието на теглото на жената с гестационната възраст може да се изчисли с помощта на калкулатора за теглото на бременна жена.

Бъдещата майка не трябва да консумира алкохолни напитки, които влияят негативно на ембриогенезата. Необходимо е напълно да се премахне тютюнопушенето, което може да доведе до кислороден глад на плода, което води до намаляване на неговата маса. Има формули, които се препоръчват за жени по време на гестационния период. Това ще помогне да се поддържа теглото на бебето на правилното ниво в съответствие с времето. Основното нещо, което лекарят трябва да разбере, е причината за недостатъчното увеличение, за чиято стимулация бременна жена може да бъде хоспитализирана в болница, за да проведе компенсаторна терапия.