Кога могат да се въведат допълващи храни, как да се прави правилно и с какви продукти да се започне? Всички родители на бебета са изправени пред този въпрос. Няма значение дали майката кърми бебето или използва адаптирана формула като заместител. Видът на храненето зависи от срока за въвеждане на продукти за възрастни в диетата на бебето. Педиатрите препоръчват да се запознаят занаятчиите със зеленчуци и плодове по-рано от малки деца на пазачи.

Бебето яде допълващи храни

Защо се нуждаете от допълващи храни

Необходимостта от въвеждане на допълващи храни се дължи на няколко фактора:

 1. Невъзможно е да се снабди зреещото тяло на бебе от определена възраст с необходимото количество минерали, хранителни вещества и микроелементи само със смес..
 2. Необходимо е да се тренира храносмилателната система, за да може детето лесно да премине към „възрастна“ храна;
 3. Навременното стартиране на чревните двигателни функции е важно;
 4. Изисква развитието на умения за дъвчене и преглъщане, привикване към твърда храна.

Допълнителна информация. Навременното въвеждане на допълнителни храни ви позволява да запознаете бебето с нови вкусови усещания, да разберете предпочитанията му и да формирате приблизителна диета за в бъдеще.

От кой месец да давате допълващи храни на дете на IV

Въвеждането на първото допълващо хранене при изкуствено хранене (IV) няма ясен възрастов диапазон. Това зависи от скоростта на развитие на бебето и от увеличаването на телесното тегло. Новите продукти се въвеждат в диетата на изкуствени хора от приблизително 4-месечна възраст.

Важно! Въвеждането на бебето в нова храна по-късно от 6-месечна възраст може да доведе до проблеми с привикването на бебето към твърди и бучки храни..

Внимателните родители сами могат да определят кога детето им е готово да опита нова храна по следните признаци:

 • бебето активно се интересува от това какво ядат възрастните;
 • детето седи самостоятелно на стола за хранене;
 • бебето е загубило рефлекса на изтласкване на храната навън;
 • взема предложената храна и я слага в устата си;
 • гладно бебе отваря уста, ако донесете лъжица храна на лицето си, пълна се отвръща.

Друг признак, по който е възможно да се определи готовността на бебето да приема допълнителни храни, е увеличаване на теглото му с 2 пъти в сравнение с теглото при раждане.

Детето се подготвя за ядене

Откъде да започна

Често педиатрите препоръчват започването на запознаване на новородено с нова храна с бебешки сокове или неподсладени компоти. Поради незрялостта на храносмилателната система, трохи от сок или компот е разрешено да се въвеждат в диетата не по-рано от 3 месеца.

Ако родителите харесват тази схема и педиатърът я одобрява, тогава в диетата първо се въвежда ябълков сок. Ако напитката се възприема успешно, тогава можете да давате сокове от кайсия, круша, слива, праскова и други.

Важно! Преди 1 година соковете трябва да бъдат изключени от потенциално алергенни плодове: ягоди, мандарини, портокали, грозде и други.

От около 4-4,5 месеца бебетата имат право да дават първото плодово пюре. Предпоставка за успешно допълващо хранене е спазването на същия ред за поръчка на храна, както при соковете.

Някои педиатри препоръчват като първа допълваща храна да се даде пюре не от сладки плодове, а от зеленчуци с неутрален вкус. Първите в случая са тиквички, карфиол и броколи. След като свикнете с тези продукти, можете да въведете нови, както и да комбинирате зеленчуци.

Въвеждане на допълващи храни за IV

Въвеждането на допълващи храни е отговорно събитие. Експериментите са изпълнени не само с появата на алергични реакции, стомашно-чревни разстройства, но и с пълния отказ на бебето от допълващи храни. Така че допълващите храни да не причиняват негативни реакции при бебето, трябва да следвате препоръките:

 1. Без да се прекъсва изкуственото хранене, допълнителните храни се въвеждат постепенно. До 1-годишна възраст е невъзможно да се премахне сместа от диетата на бебето. Няма гаранция, че с нови продукти детето ще получи необходимите за растежа вещества.
 2. Първата проба от продукта започва с половин десертна лъжица. Ако в рамките на 2 дни бебето няма алергия или разстройство, тогава обемът на пюрето постепенно се увеличава до 2 чаени лъжички до края на първата седмица.
 3. От момента на въвеждането на картофено пюре, трохите се прехвърлят на 5 хранения на ден, на час.
 4. Допълнителните храни се дават само сутрин или следобед. Не можете да храните бебешкото пюре след 14-00.
 5. Първите се предлагат да опитат зеленчуково или плодово пюре, в края на храненето те дават сместа.
 6. Първите рецепти за бебешка храна бяха съставени само от един продукт. Например, това може да бъде тиква или пюре от тиква. Веднага след като бебето свикне с нововъведенията в диетата, е допустимо да се правят различни комбинации от зеленчуци или плодове.

Различни пюрета за допълващи храни

 1. Сготвеното пюре трябва да се разрежда с бульона, в който се е готвил зеленчукът, или с преварена вода, докато стане течно. С течение на времето консистенцията става по-плътна, като постепенно остават малки парченца от продукта, така че бебето да свикне с твърда храна и да се научи да дъвче.
 2. Ако мама сама прави картофено пюре, препоръчително е да сварите продуктите или да ги готвите в двоен котел.
 3. Готовата храна е допустимо да се съхранява в хладилник, в плътно затворен съд за не повече от един ден. До навършване на една година е по-добре да правите прясна храна ежедневно.
 4. Ако трохите имат обрив, стомахът боли, тогава въвеждането на продукта трябва да бъде спряно за няколко дни. След това опитайте да дадете друг зеленчук или плод.
 5. Пюрето трябва да е топло, около 37 ° C, така че бебето да не изгаря устата.
 6. Ако детето откаже продукта, е капризно, тогава не можете да го принуждавате да яде. Можете да опитате да дадете същия продукт на следващия ден или да изчакате с него и да предложите нещо различно..
 7. С въвеждането на допълнителни храни в менюто на трохите се изисква да се въведе вода, компот или сок.
 8. За да проследи напълно въвеждането на допълнителни храни, майката трябва да води така наречения „дневник за хранене“. В него запишете датата на въвеждане, име и реакция на нов продукт.
 9. Абсолютно невъзможно е да давате сол и захар на бебе под една година..

Допустимо е да се използват магазинни пюрета, предназначени за бебешка храна, като допълващи храни..

Забележка! Ако мама сама ще готви храна, тогава към избора на храна трябва да се подхожда отговорно. Супермаркетите зеленчуци и плодове няма да работят. Добър вариант е храната, отгледана самостоятелно или закупена от фермери.

Таблица за допълнително хранене по месеци до година с IV

Понякога е трудно за една майка да се ориентира колко и какви продукти да дава на бебето си. На помощ ще дойдат разработените таблици за хранене, предназначени за деца под една година с изкуствено хранене.

Маса за допълнително хранене до една година

Името на продуктаБебешка възраст
4 месеца5 месеца6 месеца7 месеца8-9 месецаот 10 месеца до 1 година
Зеленчуково пюре, g.5-3015-100150160180200
Сок, мл5-3040-50556075100
Плодово пюре, g.5-3040-50556075100
Каша без млечни продукти, мл15-10015-100----
Млечна каша, мл--50-100150180200
Растително масло, мл-1-333пет6
Масло, g.--2-3петпет6
Извара, g.--10-30404050
Ферментирали млечни напитки: кисело мляко, кефир и др., Мл--10-3055-100120-150350-400
Пилешки жълтък, бр.--1/41/41/21 / 2-1
Бебешки бисквитки, бр.---11-24-5
Месно пюре, g.---20.5070
Рибно пюре, g.----2550

Въвеждане на допълнителни храни по месеци

Четиримесечно дете се запознава с плодовите сокове. Въвежда се плодово пюре: първо от зелена ябълка, след това от круша, банан, праскова и други хипоалергенни продукти. Цитруси и червени плодове не могат да се дават на бебе под една година. Първото зеленчуково пюре от четиримесечни трохи се превръща по правило в тиква. Следват ги настърган карфиол и броколи. Бяло зеле, краставици, домати, патладжани, цвекло и други "тежки" храни под една година не се препоръчват за бебета.

От този момент е позволено да се опитате да храните бебето със зърнени храни без мляко. Първо се дават елда и ориз. Оризовата каша обаче има закотвящи свойства и не е подходяща за бебета, страдащи от запек. След елдата е ред да опитате царевична каша. Давайте нова храна само сутрин, веднъж на ден.

Зеленчуци за първо хранене

От петмесечна възраст трябва да добавите капка растително масло към зеленчуковото пюре. Диетата може да бъде разнообразна с компот от сушени плодове, ябълки, круши.

От 6-месечна възраст в менюто за дете се добавят малко масло, млечна каша, една четвърт варен пилешки жълтък, кефир, извара. Количеството пюрирани зеленчуци и плодове, въведени по-рано, се увеличава според таблицата за допълнително хранене.

От 7-ия месец е необходимо да се въведе месо. По-добре е да вземете диетични пуешки гърди, лесно се смила и не предизвиква алергии. Време е да се запасите с бебешки бисквитки, но не бива да давате повече от 1 бройка на ден.

Препоръчително е да се въвеждат пшеница и овесени ядки от 8-мия месец. Грисната каша до една година не трябва да се дава.

На 9 месеца е разрешено да се дава картофено пюре от нискомаслени сортове морски риби.

От 10 месеца до една година диетата на детето не се разширява, те се опитват различни комбинации от вече тествани продукти. Порциите стават по-големи.

От 11 месеца храна за „възрастни“ детето се храни три пъти на ден. След събуждане и преди лягане бебето все още е на адаптирано мляко..

Количеството допълнителни храни според възрастта на изкуственото бебе

Допълнителното хранене започва с оскъдни порции - 5-10 г. Всеки месец количеството храна за възрастни в диетата се увеличава в съответствие с нуждите. Разрешените порции на бебето са ясно посочени в таблицата на допълнителните храни.

Важно! Дори ако бебето охотно яде и се нуждае от добавки, не можете да отидете на убеждаване и провокации. Увеличаването на порцията може да доведе до храносмилателни проблеми.

Най-благоприятният период за въвеждане на допълващи храни

Подходящото време за въвеждане на нова храна в диетата на бебето се счита за възрастта от 4 до 6 месеца. Трохите трябва да спрат „коликите“, трябва да има интерес към храната в чиниите на родителите им.

По време на началото на храненето бебето трябва да е здраво. Скорошно заболяване или ваксинация - причини да се отложи въвеждането на допълнителни храни с поне една седмица.

Ако бебето откаже да яде

Не всички деца охотно се наслаждават на предлаганото пюре. Причините за това са различни. Някои деца не харесват вкуса на продукта, други имат болезнени зъби или изобщо не са гладни.

Хлапето отказва да яде допълващи храни

Важно! Ако вчера трохата е яла пюре от тиквички с апетит, а днес категорично отказва да я яде, тогава не бива да я насилвате да яде. По-добре е да оставите опита за хранене на бебето със зеленчуци за една седмица и да предложите нещо друго следващия път.

Какво трябва да направи една майка, ако детето изобщо не иска да опита „храна за възрастни“? Има няколко доказани метода:

 1. За да се избегне истерия и отказ от допълващи храни, препоръчително е да седите бебето на масата и да храните възрастни по време на хранене..
 2. Добре храненото дете ще откаже необичайна храна. Ето защо, преди ядене, не трябва да го храните със смес..
 3. Ако детето не иска да яде броколи, тогава можете да му дадете карфиол.
 4. Не можете да се скарате на дете, че отказва да яде. Той може дълго време да се откаже от „възрастната“ храна.
 5. Трохата се съпротивлява да яде допълващи храни в продължение на няколко дни, а промяната на продукта не помага? Може би забравете за нова храна за една седмица..
 6. За да направите вкуса на новата храна по-познат, можете да отидете на трик и да добавите малко смес към пюрето..
 7. Ясният график на хранене също помага да се избегнат проблеми с въвеждането на допълнителни храни.

Въвеждането на допълващи храни е важен етап от живота на бебето и допълнителна отговорност за родителите. Преди да започнете запознаването си с храна за „възрастни“, струва си да се консултирате с педиатър. Твърде ранното въвеждане на зеленчуци и плодове в диетата може да повлияе негативно на функционирането на храносмилателната система. Но и вие не можете да го изтеглите. Изкуствените бебета, които са били хранени по-късно от препоръчания период, вероятно ще имат забавяне в развитието. За да избегнете проблеми, не трябва да експериментирате, а да следвате препоръките за въвеждане на допълнителни храни, дозировка на порции и не давайте забранени храни, по-специално захар и сол. Тогава бебето ще се радва да опита нови продукти и да расте здраво..

Маса за допълнително хранене за изкуствено хранене

Основната разлика между схемата за допълнително хранене за бебета, които са изкуствено хранени, е по-ранното започване на запознаване с храната, тъй като храносмилателният тракт на изкуствено бебе по-рано се е запознал с продукти, които се различават от майчиното мляко (млечни формули). И затова той е по-готов да смила не-млечни продукти (зеленчукови пюрета и зърнени храни). Таблицата в тази статия е подходяща и за майки, които нямат достатъчно кърма и няма възможност за закупуване на адаптирано мляко..

Също така е важно да не забравяме, че увеличаването на количеството на всяка допълнителна храна трябва да бъде постепенно и да се извършва внимателно. Необходимо е да се наблюдават всички реакции на детето, за да се идентифицират навреме признаци на непоносимост към продукта..

Допълнително хранене по месеци с изкуствено хранене

Ако детето не получава кърма, но се храни изключително с адаптирано мляко, има нужда да получи допълнително хранене по-рано.
За изкуствени хора се препоръчва да се въвеждат допълващи храни от 4 месеца, докато бебетата я получават от шест месеца.
Какви допълнителни храни по месеци с изкуствено хранене могат да бъдат въведени, какви правила трябва да се спазват, в какво количество трябва да се предлагат нови продукти на бебето.

Правила за допълнително хранене за изкуствени бебета

Ранното запознаване с нови продукти на деца, получаващи изкуствено хранене, се обяснява с необходимостта от допълнителни минерали, витамини и други полезни вещества. За разлика от майчиното мляко, в адаптираното мляко няма достатъчно..

За да може детето да приема добре новата храна, е важно да се придържа към редица правила:

• Преди да се запознаете с първите допълващи храни, по-добре е да се консултирате с педиатър.

• Не можете веднага да прехвърлите бебето на обикновена храна, успоредно с това то трябва да получава млечни формули.

• Новите продукти са разрешени само ако бебето е в добро здраве. Стресови ситуации, преместване, никнене на зъби - причина да отложите нови ястия.

• Запознавайки детето със следващия продукт, трябва да започнете с половин чаена лъжичка. Ако всичко върви добре, порцията постепенно се довежда до възрастовата норма..

• За изкуствените хора допълващите храни започват с плодови сокове и пюрета. Най-подходящият вариант са ястията с ябълки.

• Първо на детето се предлага еднокомпонентна храна и едва след това към познатите продукти се добавят нови. Това улеснява проследяването на реакцията на детето и изключването на продукта, причинил алергията..

• Ако детето откаже да яде порция, то не трябва да бъде принуждавано.

• Ако продуктът не му харесва, по-добре е да отложите въвеждането му за 2 седмици и да опитате отново.

• Когато се подготвяте, не трябва да подобрявате вкуса на ястията с подправки, сол и захар.

• Новите продукти не могат да бъдат въведени в същия ден. Между тях трябва да има почивка от 3-7 дни. Това е необходимо за адаптацията на тялото и за проследяване на реакцията.

Ако се появят признаци на алергия, продуктът трябва да бъде изключен за 1-2 месеца. След това опитайте отново да го въведете в менюто на децата.

• През първите месеци не можете да третирате трохи със сурови храни. Те задължително трябва да се подложат на топлинна обработка. Те могат да бъдат варени, задушени или на пара.

• Отначало консистенцията на съдовете трябва да е течна и само с израстването на бебето да придобие плътност.

• При избора на храна за промишлено приготвяне е важно да се вземат предвид препоръките за възрастта, да се провери срокът на годност, да се прочете съставът.

• Можете да подобрите вкуса на допълнителните храни със смес. Когато детето порасне, можете да добавите масло или растително масло към съдовете.

• Най-добре е да започнете да се храните с допълващи храни и след това да добавяте с адаптирано мляко.

• Важно е да се вземат предвид не само възрастовите норми за обема на новите ястия, но и характеристиките на вашето бебе.

Въвеждане на допълнителни храни по месеци

Какъв вид храна и на каква възраст е по-добре да влезете, можете да разберете от таблицата с храните:

Продукт / месец4пет678-910-12
ЗеленчуциДо 30 gДо 100 gДо 150 gДо 160 gДо 180 gДо 200 g
Плодов сок и пюреДо 30 gДо 60 gДо 60 gДо 60 gДо 80 gДо 100 g
Каша на водаДо 100 млДо 100 мл----
Каша с мляко--До 100 млДо 150 млДо 180 млДо 200 мл
Масло--До 4 gДо 4 gДо 5 gДо 6 g
Растително масло-До 3 млДо 3 млДо 3 млДо 5 млДо 6 мл
Жълтък--¼ бр.¼ бр.½ парче.½-1 бр.
Ферментирали млечни напитки--До 40 млДо 100 млДо 200 мл300-400 мл
Извара--До 40 gДо 40 gДо 40 gДо 50 g
Бебешки бисквитки---3-5 g5 g10-15 g
Риба----До 30 gДо 60 g
Месо---До 40 gДо 60 gДо 80 g

Можете да започнете допълнително хранене на бебе, хранено с бутилка, дори на 3 месеца. За това обаче трябва да има специални индикации. Не трябва да бързате, без да се консултирате с лекар.

По време на запознаването с храната за възрастни храносмилането на детето трябва да се стабилизира, коликите трябва да отсъстват напълно.

Ако детето е готово, можете да му предложите половин чаена лъжичка ябълков сок. След това постепенно увеличете порцията до 2 чаени лъжички. Когато приготвяте сами сока, е важно да го прецедите от пулпата..

Отначало е по-добре да се разрежда с вода. В съотношение 1: 1. Следвайки ябълката, можете да предложите на бебето си сок от круши, кайсии, праскови.

Полезни съвети за майките: БЕБЕ ДО ГОДИНА

На 4 месеца започват с плодови сокове, ако преди това не са били лекувани с тях. След това идва време за пюре от ябълки, круши, банани, кайсии, праскови.

На тази възраст е забранено да се въвеждат ястия от екзотични плодове: портокал, киви, манго.

Също така си струва да се отложи въвеждането на детето с диня и пъпеш. Те могат да причинят алергични реакции.

След термична обработка плодовете се довеждат до пюреобразна консистенция и се разреждат с вода.

След сокове и плодови пюрета можете да започнете да изследвате зеленчуците. Най-безопасните са карфиол, тиквички, броколи..

До 12 месеца е по-добре да не предлагате на детето домати, краставици, патладжани, цвекло, бяло зеле.

На тази възраст вече е възможно да се готвят без млечни зърнени храни от безглутенови зърнени храни. Първите зърнени култури са елда и ориз. След това можете да готвите царевична каша.

Трябва да се има предвид, че оризът е противопоказан при деца със запек. Той има укрепващ ефект и само ще влоши ситуацията..

На пет месеца към каши и картофено пюре може да се добави малко растително масло. Подобрява храносмилането на храната. През този период можете да давате не само сок, но и да готвите компоти от сушени плодове.

Те са много полезни за организма и подобряват храносмилането. За първи път компотът също е най-добре да се разрежда с преварена вода..

На 6 месеца се увеличават порциите на познатите допълващи храни. Кашата без млечни продукти се приготвя наполовина с мляко. И тогава детето е напълно прехвърлено на млечна каша.

Също така, яйчен жълтък се появява в диетата на бебе, хранено с бутилка. Можете да сварите пилешки или пъдпъдъчи яйца. Последните се считат за по-хипоалергенни.

Не трябва да предлагате на бебето си катерици. Може да причини алергии. По-добре е да се отложи въвеждането му, докато детето навърши 12 месеца..

На шест месеца можете да добавяте масло към ястията, както и да добавяте извара и кефир в менюто. Ако следвате съветите на д-р Комаровски, изварата и кефирът се въвеждат в диетата като първата допълваща храна.

Педиатърът посочва, че от всички продукти те най-много приличат по състав на адаптираното мляко и майчиното мляко, така че тялото на детето се адаптира най-добре към тях.

На 7 месеца идва времето за картофено пюре. Когато готвите у дома, важно е да избирате само постно месо и да използвате филета. Подходящи за тази възраст: пуйка, заек, пиле, говеждо месо.

Месото се вари, задушава или задушава. След това се довежда до консистенция на пюре в блендер или в месомелачка. Можете да го добавите към зърнени храни или зеленчукови ястия.

По-добре е да не включвате месния бульон в менюто на децата поне една година.

На 8 месеца диетата се допълва с глутенови зърнени храни. Кашата може да се готви от грис, овесени ядки, ечемик, ечемик и просо..

Ако детето яде пюрета от месо добре и вече има няколко зъба, можете да му предложите ястия с кюфтета.

Това ще даде възможност за развиване на дъвкателни умения. Можете също да приготвите зеленчукови бульони за вашето бебе, в които зеленчуците ще бъдат нарязани на ситно или намачкани с вилица..

На 9 месеца детето опитва риба. Най-добре е първо да пюрирате постните сортове. Например мерлуза, костур, треска. Рибите се варят, задушават или приготвят на пара.

По-добре е да изберете рибни филета. Отначало рибата замества ястията с месо веднъж седмично. След това 2 пъти седмично. По-добре е да не комбинирате ястия от риба и месо в един и същи ден..

На 10-12 месец порциите от допълващи храни се увеличават забележимо. И вместо смес преди лягане, вече можете да давате кефир или мляко.

При въвеждането на допълващи храни не винаги е възможно да се спазват всички възрастови норми. Детето може да реагира зле на определени храни.

Важно е навреме да се идентифицира продуктът, който е причинил негативна реакция, и да се изключи за известно време.

Не бързайте. Здравето на детето е по-важно от спазването на нормите. Освен това никога не е нужно да насилвате трохата да яде ястия, които той не харесва..

По-добре да ги предложите след известно време. В противен случай можете да накарате детето да не ги харесва цял живот..

При попълване на детското меню са важни търпението и вниманието към нуждите на бебето.

Организираме допълващи храни за бебе на изкуствено хранене по месеци

Въпреки всички рекламни лозунги, възхваляващи ползите от адаптираните млека за кърмачета, те са далеч от човешкото кърма по състав..

Поради тази причина бебе на изкуствено хранене се запознава с допълнителните храни по-рано от бебето. Това ви позволява да предотвратите хранителни дефицити, да допринесете за пълното и навременно развитие на детето..

От колко месеца могат да се въвеждат допълнителни храни?

Противно на общоприетото схващане, че червата на малко дете под 6-месечна възраст не са готови да смилат никаква храна? в допълнение към кърмата или специална формула, изкуственото тяло се адаптира по-бързо към обработката на нови продукти.

Навременното и правилно разширяване на менюто за деца ви позволява бързо да се справите с регургитация, колики и запек, които често съпътстват използването на адаптирано мляко за кърмачета. С негова помощ се предотвратява развитието на анемия, рахит, нормализира се скоростта на наддаване на тегло. Късното въвеждане на допълнителни храни е изпълнено с инхибиране в развитието на бебето: по-късно той ще се научи да дъвче, да поглъща храна с необичайна консистенция.

Основни правила за въвеждане

Основното изискване за въвеждането на допълващи храни е детето да бъде абсолютно здраво. Последователността на въвеждане на нови ястия трябва да бъде съгласувана с педиатър. Незабавно запомнете списъка с алергенни храни: краве мляко, пилешки яйчен белтък, цитрусови плодове, ядки, зърнени храни, съдържащи глутен.

В противен случай слушайте Вашия лекар и се пригответе да създавате живи пюрета с пасатор, параход, месомелачка, кухненски робот..

Бележка за въвеждане на допълващи храни:

 1. На 1 хранене на детето се предлага 1 нов продукт.

Прилага се с ежедневно увеличаване на обема. Всяко необичайно ястие се предлага в размер на 1 /4 чаена лъжичка, като постепенно увеличавате порцията до обем, съответстващ на възрастта на бебето;

 1. Новите храни и напитки идват само от лъжица.

Навикът да изваждате всичко от шишето ще се отрази негативно на развитието на бебето - по-късно то ще се научи да дъвче и да говори.

 1. Допълнителните храни се въвеждат винаги в седнало положение.

За удобство на мама и бебе е по-добре да използвате специален висок стол за миене за хранене.

 1. Консистенция на допълнителна храна.

Първите нови елементи в менюто трябва да се сервират под формата на картофено пюре или сокове, тъй като бебето все още не знае как да дъвче и няма необходимия брой зъби за това.

 1. Нов продукт се представя седмица след предишния.

Родителите трябва да имат достатъчно време, за да оценят реакцията на бебето и тялото му към промени в храненето..

 1. Не насилвайте бебето си да яде.

Не култивирайте идеята, че е време за допълващи храни. Всяко дете има свой собствен темп на развитие и насилственото хранене то само ще забави, ще спре напълняването;

 1. Водете хранителен дневник.

В него ще отпразнувате ежедневното меню на бебето, порции. Ако имате стомашно-чревно разстройство или алергия, бележките ви ще ви помогнат да определите причината;

 1. Предложете нов продукт преди сместа.

Трябва да е топло и свежо. Използвайте стерилизирани съдове, уреди и прибори за готвене и хранене;

 1. Допълнителните храни трябва да се въвеждат едновременно.

Най-добре е да направите това по време на второто хранене преди обяд, за да видите реакцията на тялото на детето към нов продукт през деня;

 1. Състав, срок на годност и други характеристики.

Когато купувате пюрета и сокове в магазина, обърнете внимание на състава на продукта, датата на производство, репутацията на производителя и възрастта на бебето, за което е създаден. Неприемливо е компонентите да включват захароза, сол, декстроза.

Млада майка споделя своите съвети относно правилата за въвеждане на допълващи храни по месеци.

Процедурата за въвеждане на допълващи храни при изкуствено хранене на бебе

Въвеждането на допълващи храни трябва да бъде придружено от строг график на хранене: 5-6 хранения, всяко от които, премахвайки сместа от диетата на едногодишно бебе, постепенно се заменя с пълноценно хранене.

Храната на детето се състои от продукти, отглеждани или произведени в района на пребиваване - това е някакъв гарант за тяхната естественост. При наблюдение на хранителна алергия продуктът-провокатор се въвежда отново не по-рано от 1 месец.

Не можете да въвеждате допълнителни храни, ако:

 • Детето е болно;
 • Плановата ваксинация е направена преди по-малко от 3 дни;
 • Зъбите на бебето са никнене на зъби, което е придружено от треска, капризи, нестабилен сън;
 • Детето свиква с някои промени в живота: майката е отишла на работа, семейството пътува или преминава през апартамент;
 • Бебето е диагностицирано с алергия, има стомашно-чревни разстройства, кожни обриви.

Определете готовността на детето за допълващи храни

Необходимо е да се представят нови продукти, като се фокусира не само върху възрастта на бебето, но и върху други признаци на непосредственото желание на детето да опита нещо различно от сместа.

Ако първият опит да дадете на трохите сок, картофено пюре или каша от лъжица завърши с факта, че той е направил гримаса, кашлица или изплюл, тогава вие сте започнали да действате рано. Опитайте отново след няколко седмици.

Признаци на желанието на бебето да разнообрази диетата си:

 1. Детето не изяжда 1 литър от сместа на ден, изисква по-често хранене;
 2. Трохите вече имат първите си зъби, той прави дъвкателни движения с уста, ако му дадете нещо да опита;
 3. При отглеждане на лъжица бебето отваря уста и съсредоточено гледа съдържанието му;
 4. Интересува се от храната на родителите си, посяга към чиния, опитва се да вкуси всичко;
 5. Хлапето взема различни предмети и целенасочено ги прибира в устата си;
 6. Детето седи добре, контролира тялото, завърта глава;
 7. При бебето тласкащият рефлекс на езика донякъде избледня. Ако му дадете да пие от лъжица, съдържанието му няма да изтече по брадичката;
 8. Теглото на бебето се е удвоило от раждането;
 9. Детето е готово да се храни самостоятелно, ако му се даде възможност: взема храна с ръце, донася я до устата си, вкусва, поглъща или изплюва.

Ако наблюдавате поне 5 от тези признаци всеки ден, тогава можете спокойно да започнете да въвеждате допълващи храни..

Опции за първото хранене за изкуствено бебе

Продуктът за първата допълваща храна се определя заедно с педиатър, който наблюдава бебето. Това може да бъде плодов сок, зеленчуково или плодово пюре, зърнени храни. Във всеки случай това трябва да бъде само 1 продукт, който е претърпял определена обработка.

Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, необходими за детския организъм, лесно се усвояват. Кашата е за предпочитане, ако бебето ви изостава в наддаването на тегло. След като сте спрели избора си върху плодово пюре, бъдете готови, че зеленчуковото бебе може да не иска да яде, защото далеч не е толкова вкусно.

За първото хранене можете да подготвите:

 • Неалергичен ябълков сок.

Ако ви се струва прекалено кисело, можете да го разредете с преварена вода;

От варени тиквички, тиква, тиква, зелен грах, карфиол или броколи. Можете да добавите малко сол по време на готвене, капка слънчогледово масло.

 • Плодово пюре.

Печена ябълка, круша, праскова или кайсия.

Ориз или елда, приготвени във вода без захар. Първото е за предпочитане, ако детето често страда от нарушения на изпражненията, второто - ако се наблюдава запек. Други зърнени храни не трябва да се избират, тъй като съдържат глутен, който може да предизвика алергични реакции..

Ако това не е възможно, използвайте вашите собствени заготовки от фризера. Ако случаят не е такъв, трябва да закупите индустриално създадени сокове и пюрета. Те се приготвят от специално отглеждани био плодове и зеленчуци, което се потвърждава от сертификати за качество.

Появата на слуз в изпражненията на бебето или диария е причина временно да се изключат зеленчуците и плодовете от менюто, като се заменят със зърнени храни. Ако първата допълваща храна се е превърнала в алергична реакция, не отлагайте разширяването на менюто на вашето бебе с ужас, че сте му навредили със своите „нововъведения“, просто изключете за един месец продукта, за който храносмилателният тракт на бебето още не е готов. Заменете го с друга храна, след като обривите, коликите и други симптоми на хранителна алергия се изчистят.

Първата порция от нов продукт трябва да бъде не повече от 5 g (0,5-1 чаена лъжичка). Всеки ден трябва да се увеличава с 10 g, докато напълно замести сместа в определено хранене.

Консистенцията на първото пюре е течна, плътността също се увеличава постепенно. Едновременно с допълнителните храни, в диетата на трохите се включва преварена вода - до 50 ml за дете до 6 месеца, до 100 ml за бебета до една година.

Разширяване на допълнителните храни по месеци

За някои деца педиатрите препоръчват разширяване на менюто с храни още на 3 месеца. Това може да се дължи на анемия, липса на витамини в организма, лошо наддаване на тегло..

Важно е постепенно да увеличавате порциите нови продукти, като първо захранвате бебето със смес - общият обем храна, получена за едно хранене, трябва да бъде приблизително 150 ml. Не забравяйте да редувате допълващи храни и основни храни, за да не претоварвате храносмилателния тракт на бебето. Например:

 1. Смес;
 2. Каша + смес;
 3. Смес;
 4. Пюре + сок + смес;
 5. Смес.

По-долу са дадени препоръки за приготвяне на нови ястия за вашето бебе и таблица за увеличаване на порциите според възрастта.

Хранене на 3 месеца

Разнообразете менюто на бебето си с натурален плодов сок. По-добре е, ако за приготвянето му се използва зелена ябълка. Пулпът се отстранява от сока и течността се разрежда с преварена вода наполовина. Топла напитка се дава на бебето само с няколко капки, порцията се увеличава леко всеки ден. С течение на времето е допустимо да се въвеждат сокове от праскови, круши и кайсии в менюто..

Хранене на 4 месеца

Към соковете в менюто в самоопределен ред се добавят плодови и зеленчукови пюрета. От плодовете трябва да отдадете предпочитание на кайсии, праскови, зелени ябълки и круши, банан (дава се само суров).

Най-добрите допълващи зеленчуци включват тиква, тиква, броколи, карфиол, тиква, зелен грах, моркови и картофи. Първото пюре трябва да е еднокомпонентно. Когато бебето свикне с отделно предлаганите храни, те могат да се смесват в едно ястие.

Избраните зеленчуци и плодове се варят предварително, задушават се или се пекат. Пюрето се приготвя с пасатор, можете да добавите малко смес към него, за да направи бебето вкус "познат". Можете да разредете зеленчуковото ястие до необходимата дебелина с преварена вода или бульон, останал след готвене. Плодовото пюре се оставя да доведе до необходимата консистенция с помощта на сок.

Вместо пюре е възможно да се въведат каши без глутен и млечни продукти. Приготвя се във вода, смилането на зърнените култури трябва да е наред. Изберете елда или оризова каша. По-добре е да го предлагате за закуска и да преместите зеленчуците и плодовете в следобедните часове..

На 5 месеца

Нов продукт в диетата на бебето е растителното масло. Добавя се към зеленчукови пюрета, можете да го пуснете в каша, ако е по-вкусно за бебето. Зехтинът е противоречив продукт, затова обсъдете с вашия педиатър дали може да бъде включен в менюто на децата. Съдовете може да са малко по-дебели, но без бучки. Плодовият сок понякога може да бъде заменен с компот. Последните също не трябва да се правят твърде концентрирани, по-добре е да се разрежда с вода..

След шест месеца

Време е да прехвърлите трохите в млечна каша. Първо, те се готвят в мляко, наполовина разредени с вряща вода, след това се използва чист продукт. Ако сте алергични към кравешки протеин, може да се използва козе мляко. Допуска се добавяне на масло и варен жълтък към кашата и картофеното пюре. Ако пилешките яйца не работят, заменете ги с пъдпъдъчи яйца. Жълтъкът може да се предложи на бебето като отделно лакомство, като се разтрие с вилица и се смеси с млечната смес.

Допустимо е диверсифицирането на диетата с кефир и извара. Въпреки че уважаваният лекар Комаровски смята, че тези продукти са най-добрите за първите допълващи храни, много педиатри не споделят мнението му. Консултирайте се с Вашия лекар. Тези продукти съдържат полезни за микрофлората бактерии, много калций, но те създават голямо бреме върху бъбреците на бебето..

Хранене на 7 месеца

На тази възраст можете да включите пюре от месо в диетата. За да го приготвите, закупете месо без мазнини, вени и кости. Заешко, пуешко или пилешко филе са най-подходящи за допълващи храни. Телешкото месо е разрешено да се използва, ако бебето не е алергично към кравешки протеин. Месото се сварява или приготвя на пара и след това се нарязва с пасатор или месомелачка.

Можете да разнообразите менюто, като приготвите не само картофено пюре от месо, но и пастет, суфле.

Месният бульон не се използва по никакъв начин, дори в разредена форма, за да се подобри консистенцията на пюрето. За да стимулирате развитието на дъвкателни умения, можете да предложите на трохите багел, бебешки бисквити или крутон, леко напоени с компот, сок или кефир.

Осем месеца

Към диетата се добавят зърнени храни, съдържащи глутен. Започнете да готвите овесени ядки, ечемик, перлен ечемик, царевица, каша от просо за трохите. По-добре е да не въвеждате грис в диетата до една година - той е твърде калоричен и най-малко полезен. Трохата може да се сервира супа с кюфтета. Неговият зеленчуков пълнеж трябва да е познат на детето.

9 месеца

Хлапето може да опита риба с нискомаслени сортове, например мерлуза, треска, костур. Филетата трябва да бъдат приготвени на пара, варени, задушени или печени. Разгледайте го внимателно за семена - пюрето трябва да е гладко и нежно. Той е пълен с витамини и минерали и е по-лесно смилаем от месото. Едно рибно ястие два пъти седмично трябва да замества месното - по-често не е необходимо да го включвате в менюто.

Хранене на 10-12 месеца

През този период порциите на бебето стават по-големи, той почти не се допълва със смес. Зеленчуковите пюрета стават многокомпонентни, приготвят се многозърнести зърнени храни. Плодови сокове и картофено пюре се добавят към изварата, кефира и киселото мляко за вкус, захарта все още е забранена. Менюто за месо и риба се допълва от парни котлети. Вместо каша, понякога можете да предложите юфка, приготвена в мляко. Пригответе гювеч с плодове от извара.

Опитайте да предложите парче хляб на вашата трохичка за супата си. Не можете да смилате зеленчуци с пасатор, а просто да мелите или дори да нарязвате на филийки. Омесете жълтъка с вилица. Храната може да се състои от няколко ястия наведнъж. Ако бебето е здраво и не е податливо на хранителни алергии, тогава нови продукти могат да се въвеждат по-често - 1 път на 3 дни. Вече можете спокойно да започнете да отбивате трохите от бутилката, тъй като менюто му е много разнообразно - той ждрела.

Не забравяйте, че всички схеми са променливи - горното е само приблизителен план за въвеждане на допълващи храни за изкуствено бебе. Трябва да се адаптирате само към вашето дете, което може да обича много един продукт и да отказва друг дълго време. Консултирайте се с вашия педиатър и моля вашето бебе.

Допустимо количество допълващи храни според възрастта на изкуственото бебе

Съдове4 месеца5 месеца6 месеца7 месеца8-9 месеца10-12 месеца
Плодов сок, мл5-3040-5050-606070-8090-100
Зеленчуково пюре, g5-3010-100150150-160170-180200
Плодово пюре, g5-3040-5050-606070-8090-100
Каша на вода, мл10-10010-100----
Растително масло, мл-1-333пет6
Каша с мляко, мл--50-100150150-180200
Масло, g--1-44пет6
Яйчен жълтък, бр--¼.¼.½.½-1.
Кефир, мл--10-3050-100100-200300-400
Извара, g--10-30404050
Бисквитки Galette, g---3-5пет10-15
Пюре от месо, g---10-305060-70
Рибно пюре, g----10-3030-60

Приблизително наддаване на тегло с правилно въвеждане на допълващи храни

Възраст, месеци.4пет678деветдесетединадесет12
Увеличете, g750700650600550500450400350

Особености на въвеждането на допълнителни храни при недоносени бебета на IV

Ако бебето ви е родено преждевременно, тогава въпросът за въвеждането на допълнителни храни трябва да се обсъжда изключително с педиатър, който го наблюдава. Времето за разширяване на менюто зависи от зрелостта на неговите вътрешни системи, началото на производството на храносмилателни ензими и диагнозата за отсъствие на анемия. Много зависи и от телесното тегло на детето по време на раждането, месечното наддаване на тегло.

Някои лекари съветват да се въвеждат допълващи храни в период от 4-6 месеца, понякога този процес се активира за 1-3 месеца с плодови сокове и зеленчукови бульони.

Недоносените бебета се инжектират по-рано с месо, яйчен жълтък, зеленчуци, черен дроб и многозърнести зърнени храни. Последните се приготвят не във вода, а в млечна смес или зеленчуков бульон. Допълнителното хранене се контролира изцяло от педиатър и се коригира според резултатите от планираните прегледи и претегляния.

Разширяване на менюто на детето с месеци

Време за храненеПримерно меню
4-5 месеца6-7 месеца8-9 месеца10-12 месеца
6: 00-7: 00Млечна смес
9: 00-11: 00Каша на вода + плодов сок + допълнително хранене със смесМлечна каша с масло + жълтък + плодов сокМлечна каша с масло + жълтък + плодово пюреМлечна многозърнеста каша с масло + филийки варени зеленчуци + яйчен жълтък
12: 00-14: 00Млечна смесЗеленчуково пюре с растително масло + пюре от месо + допълнително подхранване със смесЗеленчукова супа + зеленчуково пюре с растително масло + кюфтета от месо / рибаЗеленчукова гарнитура с растително масло + котлети на пара от месо / риба + гювеч с извара
17: 00-19: 00Зеленчуково или плодово пюре + добавка със смесПлодово пюре + извара + кефир + крутониПлодово пюре + кефир + извара + франзелаКисело мляко с плодово пюре + бисквитени бисквити
21: 00-22: 00Млечна смес

Не забравяйте да следвате правилните размери на сервиране, за да избегнете прехранването на бебето с потенциално опасни храни, като извара. От 8 месеца основните хранения се организират 3 пъти на ден, но никой не отменя леки закуски, особено за нарастващо тяло. Винаги дръжте в хладилника и вземете със себе си на разходка бебешки бисквитки, натурални сокове, плодове, кефир.

Препоръки за майките

Темата за допълнителното хранене плаши много родители, особено като се има предвид вероятността от хранителни алергии, последствията от които не винаги се елиминират бързо и лесно. Най-често родителите на бебета задават на педиатрите следните въпроси:

 • Какво да правите, ако бебето откаже да яде каквато и да е предлагана храна?

Изчакайте с допълнителни храни, тъй като бебето ви все още не е готово за това. Стимулирайте интереса му към храната, като го вземете по време на вашите хранения, семейни хранения.

 • От колко месеца бебето ще спре да се гърчи?

Това зависи от скоростта на развитие на тялото на детето. Средно бебетата спират да кашлят, докато се хранят до 9 месеца.

 • Какво да направите, ако при въвеждането на допълващи храни детето започне да има проблеми с изпражненията?

Запекът за повече от 3 дни или честотата на изпражненията повече от 5 пъти на ден е извън нормалните граници. Премахнете новите храни от диетата на бебето, докато състоянието му се нормализира, заменете ги с нещо друго, приемливо за неговата възраст. Също така обърнете внимание, ако случайно сте преувеличили размера на порциите..

 • Какво да правите, ако се появят признаци на алергия?

Обсъдете този проблем с вашия педиатър предварително и за всеки случай купете детски антихистамин в домашната аптечка. Воденето на хранителен дневник ще ви помогне да идентифицирате дразнеща храна, премахването й от менюто ще реши проблема..

 • Какво не можете да нахраните дете до една година?

Забранени алергенни храни (ядки, мед, цитрусови плодове, вносни екзотични плодове и зеленчуци, червена риба).

 • Какви готови зърнени храни и картофено пюре са по-добри за бебето?

Когато избирате, обърнете внимание на съответствието на избрания продукт на възрастта на вашето бебе. Проверете състава на продукта, целостта на опаковката, датата на производство. В рейтинга на зърнените култури за 2016 г. първото място заеха различните продукти на компанията Nestle. Най-доброто картофено пюре, според мнението на опитни майки и резултатите от лабораторни изследвания, е асортиментът на ТМ "Гербер".

Адекватното наддаване на тегло, отсъствието на стомашно-чревни разстройства и алергични реакции показват, че правите всичко правилно. Хлапето е здраво, весело и подвижно - доволно е от менюто си и от лакомствата, приготвени от майка му. Но не бързайте да лекувате трохите с деликатеси от масата за „възрастни“ - това е изпълнено със сериозни последици за тялото му.

Въвеждането на допълнителни храни с изкуствено хранене: таблица

Правилното хранене на бебето от първите дни от живота му е гаранция за неговото здраве и сила. Много е важно бебето да получава кърма, което помага за укрепване на имунната система на бебето. Но понякога поради различни причини някои майки не могат да кърмят бебетата си. В този случай на помощ идва млечната смес. Изборът на млечна формула, както и по-нататъшното въвеждане на допълнителни храни на деца, хранени с адаптирано мляко, е много отговорно занимание, тъй като е изключително важно детето да получи всички необходими му витамини, минерали и микроелементи за пълноценно развитие и растеж.

Изкуствено хранене: какво трябва да знаете

Всяка майка знае, че няма по-добро хранене за новородено бебе от майчиното мляко. Има оптимален състав, балансирано количество от всички полезни витамини и минерали, които помагат на бебето да укрепи имунната система.

Храненето с шише е необходимо, ако бебето откаже да кърми, майката няма кърма, има противопоказания за прикрепване на бебето към гърдата, в ситуации, когато майката трябва да напусне дома си и по други причини.

В този случай детето се прехвърля на изкуствено хранене. Но преди да вземете решение за един от видовете смеси, трябва да проучите свойствата и състава на продуктите, представени на рафтовете..

Когато избирате адаптирано мляко за новородено, важно е да знаете основните критерии, които определят качествената формула:

 • съставът на сместа трябва да бъде възможно най-близо до майчиното мляко, поради което е по-добре да се изберат адаптирани видове;
 • не трябва да се забравя за препоръките за възрастта и да не се преминава към следващите етапи на смесите преди установеното време;
 • не се препоръчва сляпо да следвате рекламата при избора на смес;
 • изберете продукт, който не съдържа палмово или рапично масло;
 • трябва да се обърне специално внимание на датите на годност;
 • внимателно следете реакцията на бебето към избраната смес.

Идеално за хранене на бебе е майчиното мляко, което е уникално по своя състав и съдържа всички необходими витамини и минерали.
Но се случва изкуствено хранене да се препоръчва за бебето и почти винаги това е принудителна мярка.

Ето защо, преди да вземете решение за преминаване на дете към адаптирано хранене, е необходимо да се консултирате със специалист, който ще установи дали е необходим преход към изкуствено хранене. Освен това специалист може да помогне на майката да избере най-добрата млечна формула за бебето си..

Изкуственото хранене е много отговорна и трудна задача, при изпълнението на която е необходимо да се знаят и вземат предвид множество нюанси.

Важно е да разберете, че изкуственото хранене е доста скъпо удоволствие и не трябва да спестявате от здравето на детето, като избирате по-евтина и следователно по-малко подходяща за бебето формула.

Правила за избор на млечна формула

През първите месеци от живота си детето не може да обясни какво го притеснява и може да има множество причини за безпокойство. Една от тези причини е грешният избор на храна за изкуствено дете, което влияе негативно на храносмилането на трохите..

Половината от всички бебета страдат от чревни колики. В допълнение, неправилно подбраната смес може да доведе до разстройство на червата и допълнителна загуба на тегло..

Ето защо е много важно да подходите отговорно към избора на сместа. За да се улесни изборът на адаптирано мляко за новородени бебета, има класификация за цялата продуктова гама.

Класификация на смесите по консистенция

Трябва да се отбележи, че въпреки консистенцията на млякото за кърмачета, те се разделят на два вида: кисело и прясно. По консистенция се различават следните видове смеси:

 • Сухите смеси представляват до 90% от всички представени продукти. Тези смеси наподобяват сух прах, херметично затворен в картонена или метална кутия. Преди употреба е достатъчно прахът да се разрежда с преварена вода.
 • Течните смеси трябва само да се затоплят, тъй като са напълно готови за употреба. Недостатъкът е техният малък асортимент и кратък срок на годност..

Класификация на смесите по техния състав

Производителите на формули твърдят, че цялата гама от продукти е направена от пълномаслено мляко. Разликите зависят от степента на обработка на основния продукт и следователно се открояват:

 • адаптиран (основата на такива смеси е деморализираната суроватка). Те са леки, хранителни и се усвояват добре от детското тяло, което ги прави идеални за хранене на новородени бебета. Такива смеси са представени от следните марки: Nestle Nan, Semper, Nutricia Nutrilon;
 • частично адаптиран - можем да кажем, че този вид формула за изкуствени хора най-много прилича на кърмата, но освен лактоза, тя съдържа и захароза;
 • последващи - за тяхното производство се използват пълномаслено мляко на прах, захароза и нишесте;
 • неадаптиран - на базата на казеин. Те се усвояват по-силно от тялото на детето, затова се препоръчва да ги давате едва след 6 месеца, когато храносмилателната система на бебето се развие. Представени неадаптирани смеси Similac, Nestle Nistogen, Malyutka.

Класификация на смесите по предназначение

Случва се, поради някои особености на детския организъм, да се налагат специални изисквания към млечните смеси, които могат да бъдат както специализирани, така и терапевтични. Разграничават се следните видове смеси:

 • за хранене на недоносени бебета - продуктът е богат на суроватъчен протеин и протеини, включва необходимите за бебето витамини и има високо съдържание на калории;
 • за хранене на деца, страдащи от желязодефицитна анемия - смесите имат високо съдържание на желязо, разрешени са за деца от 4 месеца, могат да се използват и за превантивни цели;
 • ферментирали млечни смеси - идеални за хранене на деца с нарушено храносмилане: чревни колики, дисбиоза, запек, повръщане или регургитация. Този продукт съдържа бифидо и млечнокисели бактерии;
 • хипоалергенни смеси - препоръчва се за бебета, които са алергични към краве мляко;
 • смеси без соя и лактоза - препоръчва се за деца, страдащи от алергия към краве мляко, използва се в случаите, когато други хипоалергенни смеси не дават желания резултат;
 • антирефлуксни смеси - препоръчва се в случай на честа регургитация на бебето, тъй като те съдържат специални компоненти - сгъстители (царевично или оризово нишесте, рожков глутен).

Кога да започнем да въвеждаме допълващи храни: правила и характеристики на въвеждането

Допълнителното хранене е много сериозно нещо. Доста често майките бързат да нахранят любимото си дете с нещо вкусно, искрено притеснени, че детето трябва да се умори да яде едно и също всеки ден.

Междувременно трябва да се разбере, че всяко дете е чисто индивидуално, което прави невъзможно да се говори за конкретна рамка за въвеждане на допълващи храни. Съществува мнение, че кърмените бебета могат да получават само майчиното мляко до шест месеца, а изкуствените бебета могат да започнат да опознават "възрастната" храна няколко месеца по-рано

Ранното и неправилно въвеждане на допълващи храни може да бъде изпълнено с трохи. Храносмилателната му система все още е много крехка и неразвита. При новите продукти, въведени преди време, детето може да изпита различни негативни последици, вариращи от алергии и стоматити и завършващи със сериозни нарушения в стомашно-чревния тракт.

Формирането на храносмилателната система и съзряването на нервната система, включително мозъка, може да свидетелства за готовността на бебето да яде и други храни, освен адаптирано мляко. За да определите дали този момент е дошъл или не, трябва да се съсредоточите върху следните признаци:

 • преди да започне въвеждането на допълващи храни, теглото на бебето трябва да се увеличи с около 2 пъти;
 • детето е загубило рефлекса на бутане с езика си, научава се да пие от лъжица, без да изплюва течност;
 • детето знае как да седи, да завърти главата си, да я разклати, като по този начин показва, че вече не иска да яде;
 • ако бебе, хранено с бутилка, изяжда повече от литър адаптирано мляко на ден и остава гладно, значи е готово за допълващи храни;
 • бебето се интересува от "възрастна" храна и постоянно се опитва да я вкуси.

За да започнете въвеждането на допълващи храни, не трябва да чакате проявата на всички признаци на готовност на бебето. Преди да се запознаете с нови продукти, трябва да се консултирате с педиатър, който ще ви помогне да съставите правилната таблица за хранене.

Маса за допълнително хранене

Допълнителното хранене е коренно различно от адаптираното мляко, така че е стресиращо за тялото на бебето. За да опознаете новата храна възможно най-гладко, трябва да следвате правилата и процедурата за въвеждане на определен продукт. По-подробно графикът за въвеждане на допълващи храни на изкуствено дете можете да намерите в таблицата.

Нова храна може да бъде въведена само на соматично здраво дете и това трябва да става постепенно, като се започне с чаена лъжичка (преди да се даде шише) и се увеличи размерът на порцията до 150-180 грама. Не се препоръчва въвеждането на нов продукт в диетата в дните на ваксинация..

Съществува погрешно схващане, базирано на опита на нашите майки и баби, че ябълковият сок трябва да бъде първата допълваща храна. За деца, които се хранят от шише, кашата се въвежда като първата допълваща храна. Не трябва да използвате грис за това. Противно на мнението на по-старото поколение, че децата растат добре и напълняват от грис, този вид каша съдържа глутен. Безглутеновите зърнени храни включват ориз, елда, овесени ядки. Те се продават сухи в опаковки от 400 грама и са много лесни за приготвяне.

В същия ден не се препоръчва да давате на бебето 2 или повече различни допълнителни храни, докато свикне с тях. Постепенно майката ще може да замени първо едно хранене със смес от зеленчуково пюре, а след това две или повече. В този случай трябва да приготвите храна за бебето по такъв начин, че да не получава едно и също ястие и в двете хранения..

На 5-6 месеца в диетата му се въвеждат зеленчукови ястия. По-добре е да се даде предпочитание на зеленчуково пюре, направено от хипоалергенни продукти, смляно до хомогенна консистенция. Педиатрите препоръчват въвеждането на нов продукт в диетата на детето сутрин, така че майката да има възможност да наблюдава реакцията на детския организъм към новия продукт. Извара и яйчен жълтък се прилагат на изкуствени деца на 6-7 месеца.

Яйчен белтък не се дава на бебета, тъй като чуждестранният протеин заплашва бебето с алергии и нарушена бъбречна функция.

До 8-месечна възраст е време да запознаете бебето си с месото. Най-добре е да се даде предпочитание на заек, пуйка, телешко месо. Всичко това трябва внимателно да се усуква и да се втрива до хомогенна консистенция. За да улесните майчиния труд, можете да използвате закупена бебешка консерва. По това време бебето вече има първите зъби и е готово да гризе зрели плодове (ябълки, праскови, банани и др.) С удоволствие..

Към 10-месечна възраст детето вече умее да се храни от лъжица и в диетата му могат да се въвеждат супи и течни ястия. Цялата храна трябва да бъде леко осолена, тъй като бъбреците на бебето не могат да извеждат натрий от тялото. В същото време можете да предложите на бебето си кефир, нискомаслено кисело мляко без добавки и други ферментирали млечни продукти. Време е и за рибни ястия.

Вместо заключение

Ако се замислите, този процес е доста дълъг и изисква максимално търпение от майката. Всъщност състоянието на храносмилателната система на детето и здравето на цялото му тяло и дори настроението му зависят от това как тя е готова усърдно да следва всички инструкции..

Основната задача на родителите при въвеждането на допълващи храни е да направят този преход от бебешка храна към храна за възрастни възможно най-безопасен за бебето. Спазвайки прости правила, родителите ще могат да прехвърлят любимото си дете на нова диета без проблеми и с удоволствие, така че то да расте силно и здраво..