Ситуациите, когато трябва да пиете хапчета, за да не забременеете, често се случват в живота на жените. Незащитен полов акт при случайно сношение, изнасилване, скъсан презерватив може да доведе до нежелана бременност. За да се предотврати зачеването у дома, има спешна контрацепция, която може лесно да бъде закупена на гише във всяка аптека. Тези лекарства са високо ефективни и лесни за използване..

 • 1 Действие на спешни контрацептиви
 • 2 Крайни срокове за прием
 • 3 Лекарства на базата на левоноргестрел
  • 3.1 Постинор
   • 3.1.1 Противопоказания
  • 3.2 Ескапел
   • 3.2.1 Характеристики на приема и странични ефекти
 • 4 Препарати на базата на мифепристон

Лекарствата, които инхибират овулацията и помагат за предотвратяване на бременност след незащитен полов акт, се наричат ​​спешна контрацепция. Името им вече подсказва, че те са предназначени за изключителни случаи и не могат да служат като постоянна контрацепция..

Механизмът на действие на такива лекарства се осъществява в две посоки:

 1. 1. Активното вещество в продукта не позволява на яйцеклетката да напусне яйчника. Сперматозоидите, попаднали в маточната кухина, умират след известно време и оплождането не настъпва.
 2. 2. Лекарството прави слузта в шийката на матката по-плътна, което предотвратява проникването на сперматозоиди в органа.

Двойното действие прави спешните орални контрацептиви ефективни за предотвратяване на зачеването и позволява да се използват във всички случаи, когато съществува риск от нежелана бременност.

Активната съставка на тези лекарства е левоноргестрел или мифепристон.

За максимална ефикасност, лекарството, съдържащо левоноргестрел или мифепристон, трябва да се използва възможно най-скоро след незащитен секс. Ако не беше възможно да се вземе спешна контрацепция в рамките на три дни, по-нататъшното й използване е неоправдано.

В случай на прикрепване на оплодено яйце към стената на матката, тези лекарства са безполезни - те нямат абортивен ефект.

Най-добрият резултат от контрацептивното действие е възможен, когато той попадне в тялото през първите 24 часа след полов акт (95%). През следващите 48 часа ефективността намалява до 85%, а през следващите 72 часа ефективността намалява до 60%. Можете да приемате хапчета за спешна контрацепция по всяко време на деня, независимо от приема на храна..

Спешните контрацептиви не са безопасни лекарства: употребата им повече от 3 пъти през годината води до хормонален дисбаланс в тялото, менструални нарушения и безплодие. При продължителна употреба жените, които правят редовен секс, трябва да използват комбинирани орални контрацептиви или да използват бариерни методи.

Лекарствата, които са много популярни сред жените, са лекарства на базата на левоноргестрел (синтетичен прогестоген) - Postinor и Escapel.

Postinor се предлага в опаковка, съдържаща две таблетки, едната от които се приема не по-късно от 3 дни след незащитен контакт, втората след 12 часа. Лекарството е подходящо за предотвратяване на непланирана бременност в следните ситуации:

 • случаен сексуален контакт;
 • изнасилване;
 • пропускане на следващото хапче от комбиниран контрацептив;
 • счупване или подхлъзване на презерватива;
 • изместване на контрацептивната капачка или цервикалната диафрагма;
 • спермициден крем или супозитория, излизащи от влагалището.

Postinor може да се използва във всяка фаза на менструалния цикъл. Не се препоръчва употребата на лекарството по време на многократни полов акт без защита по време на един месечен цикъл поради риск от маточно кървене.

Ако бременността вече е започнала, не е подходящо да се приема лекарството.

За подрастващите момичета лекарствата са забранени, употребата им е оправдана само в случай на изнасилване, след консултация с гинеколог и задълбочен медицински преглед.

Въпреки високата контрацептивна ефективност, Postinor има много недостатъци. Не трябва да се използва често, за да се избегне неправилна работа на яйчниците и нарушаване на месечния цикъл..

Стопроцентова ефективност от приема се наблюдава само при жени с редовна менструация - при нестабилен цикъл ефектът намалява и настъпването на бременността става възможно. Действието на лекарството е отслабено от заболявания на храносмилателната система, болестта на Crohn, едновременната употреба на антибиотици от серията тетрациклин и ампицилин, PPI.

Postinor не трябва да се приема от жени, които са имали някакъв вид хепатит, които имат остри и хронични патологии на черния дроб и жлъчния мехур. По време на кърмене храненето на детето по време на употребата на лекарството се спира за най-малко 12 часа.

Escapel е модерен аналог на Postinor. Левоноргестрел, чието съдържание в Escapel е два пъти по-високо, може да намали риска от оплождане, като приема само една таблетка. Трябва да се пие в рамките на 72 часа след полов акт, максималният резултат е гарантиран през първия ден.

Ако лекарството е влязло в тялото, когато зачеването вече е настъпило, не можете да се притеснявате за състоянието на плода: левоноргестрел в дозата, съдържаща се в лекарството, не причинява негативни последици за развитието на детето и няма абортивен ефект.

За да се сведат до минимум неблагоприятните ефекти на левоноргестрел, Escapel е приемливо да се използва не повече от веднъж на 3-6 месеца..

Escapel има същите противопоказания като Postinor. Не се допуска едновременното използване на двете лекарства. Ако се появи диария или повръщане в рамките на 3 часа след изпиване на хапчето, гаранцията за неплодородие се намалява, поради което е необходимо да се вземе допълнителна доза.

Ефектите от употребата на левоноргестрел могат да се появят и при двете лекарства. Те се състоят в:

 • развитието на извънматочна бременност;
 • маточно кървене;
 • рискът от безплодие, особено ако левоноргестрел се приема от младо момиче, което не ражда;
 • риск от тромбоза.

Нежеланите реакции са редки и включват главоболие, гадене, сърбящи кожни обриви, подуване на гърдите, болка в долната част на корема.

Спешните контрацептиви на базата на мифепристон (Ginepristone, Zhenale) са много ефективни за предотвратяване на непланирана бременност. Тези лекарства добавят още една към двете посоки на механизма на действие на левоноргестрел - те не позволяват на оплодената яйцеклетка да се закрепи в маточната кухина, тоест те имат лек абортиращ ефект..

Приемът на лекарството е най-ефективен през първите 72 часа след интимността, без да се използват контрацептивни методи. Необходимата доза е една таблетка.

Мифепристонът е забранен по време на бременност поради негативния ефект върху плода, следователно, ако лекарството не е действало и е настъпило зачеване, е показан медицински аборт. Кърменето след прием на Zhenale или Ginepristone се спира за две седмици.

Ефективността на лекарствата намалява с консумацията на алкохол. В продължение на два часа преди и след приема на хапчето трябва да се въздържате от ядене.

Някои жени използват средства на базата на мифепристон - Agesta, Miropristone, Mifeprex като спешна контрацепция, като по този начин излагат здравето си на значителен риск. Тези лекарства не могат да бъдат препоръчани за самостоятелна употреба, тъй като са предназначени за медицинско прекъсване на началото на бременността и са разрешени само в болница под лекарско наблюдение.

Mifeprex е противопоказан при жени след 35-годишна възраст, особено пушачи, които имат бъбречни и чернодробни заболявания, инфекции и възпаления на гениталния тракт, анемия, миома на матката.

Противозачатъчни хапчета след полов акт от бременност

Главна информация

Повечето съвременни момичета и жени са доста добре запознати с контрацепцията и познават основните й методи. Сред които между другото има откровено остарели и напълно без значение. Например календарният метод, когато се изчислява приблизителният ден на овулация, или методът на коитус прекъсване.

В съответствие със скалата, използвана за оценка на ефективността на контрацептивните методи (индекс на Пърл), горните методи са изключително неефективни. Индексът на перлите за тях е определен съответно на 25-40 и 18-27 точки. За сравнение, бариерният метод на контрацепция, при който се използват презервативи, и някои други средства в тази скала, печелят 2-3 точки.

Смята се, че колкото по-нисък е индексът на Перла, толкова по-висока е защитата срещу непланирана бременност. Може би най-ефективните от всички методи за контрацепция, използвани за предотвратяване на бременност, са противозачатъчни хапчета (мини-хапчета, хормонални орални контрацептиви, известни също като КОК) и някои хормонални лекарства като инжекции или вътрематочни устройства.

Разбира се, хапчетата за бременност имат своите недостатъци, но според експертите предимствата на подобна контрацепция повече, отколкото покриват всички нейни негативни аспекти. Може би основната трудност, пред която са изправени жените, използващи противозачатъчни хапчета, е необходимостта от постоянна, с други думи, ежедневна употреба на тези лекарства..

В противен случай, когато пропуснете следващия прием на хапчета, рискът от забременяване след полов акт, при който например не се използват бариерни методи за контрацепция, се увеличава драстично. Какво да правите в такава ситуация и какво да пиете, за да не забременеете? Има един верен отговор на тези въпроси - спешни контрацептиви..

Какво е спешна контрацепция?

В медицината терминът посткоитал се използва за този термин, т.е. спешна, пожарна или спешна контрацепция. Този метод е ефективен след незащитен полов акт. Освен това спешните контрацептиви могат да помогнат за предотвратяване на бременност при непрекъснат прием на противозачатъчни, ако жената не е в състояние или е забравила да приема лекарството повече от два пъти подред..

По принцип хапчетата за спешна контрацепция се използват, когато и само когато основният метод за защита срещу нежелано зачеване е неуспешен. Освен това е необходимо да имате време да вземете такива противозачатъчни хапчета след акта в рамките на 72 часа. В противен случай дори тези специално разработени хапчета за спешна контрацепция за такива ситуации няма да помогнат за избягване на нежелана бременност..

Важно е да се подчертае, че в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (по-долу СЗО), спешната контрацепция след незащитен полов акт не трябва да се използва редовно от жени. Тъй като хормоналните съединения, съставляващи такива лекарства, могат да повлияят отрицателно не само на репродуктивната функция, но и на цялото тяло като цяло.

Спешната контрацепция все още е по-щадяща алтернатива на хирургичния аборт. Но, както всички лекарства, те трябва да се приемат правилно и да не се прекаляват с тях..

Преди да преминем към по-подробен преглед на хапчетата за спешна контрацепция и да говорим за това как такива лекарства влияят на организма, струва си да се спрем на някои основни въпроси, свързани с процеса на зачеването. С цел по-добро разбиране на механизма на действие върху женското тяло на хапчета против бременност.

Така че, за началото на бременността, трябва да настъпи оплождане. Това е сливането на полови клетки на партньори (мъжки сперматозоиди и женски яйцеклетки), в резултат на което се получава образуването на зиготни клетки (диплоидна клетка, способна да "роди" друга клетка). Самият полов акт не може да бъде свързан с акта на оплождане. Тъй като не всеки контакт между мъж и жена се осъществява с цел размножаване.

При незащитен полов акт спермата на мъж по естествен път влиза във влагалището на жената. Прави впечатление, че средата на женското тяло е вредна за сперматозоидите. Това се дължи на високото ниво на киселинност във влагалището. Следователно, след еякулация, по-голямата част от сперматозоидите умират. Въпреки това, най-подвижната част от тях все още прониква в матката и може да доведе до оплождане. Колко дълго можете да забременеете след незащитен полов акт?

За да отговорите на този въпрос, трябва да разберете, че за зачеването звездите трябва, както се казва, да се „сближат“, а именно:

 • през този период жената трябва да овулира; това явление се характеризира със състоянието на зрялост на яйцето. Ако по някаква причина при разкъсване на фоликула яйцеклетката не „излезе“ във фалопиевата тръба или не е достигнала своята зрялост, оплождането няма да настъпи;
 • мъжката сперма трябва да бъде достатъчно силна и подвижна, за да преодолее киселинната среда на влагалището и да проникне в структурата на яйцеклетката;
 • когато спермата и яйцеклетката се комбинират, процесът на разделяне на яйцеклетката трябва да започне;
 • трябва да настъпи имплантиране на яйцеклетката, в процеса на нейното разделяне на стените на матката.

Целият процес на оплождане отнема около седем дни. През този период от време настъпва формирането на ембриона, който с помощта на хориона (предшественика на плацентата) се фиксира в матката, където расте и се развива през следващите девет месеца. Важно е да се подчертае, че не е необичайно хапчетата за спешна контрацепция да са безопасни за зачеване..

Това означава, че дори да спазвате всички правила за използване на хапчета за спешна контрацепция след полов акт (например, те трябва да се приемат след максимум 72 часа, за да не забременеете), оплождането все пак може да настъпи. Разбира се, такива случаи не са мнозинство и са по-скоро изключение. Въпреки това, вероятността от „летене“, както хората наричат ​​нежелана бременност, винаги е налице, дори и с използването на конвенционални контрацептиви.

Хапчетата за нежелана бременност след полов акт са разделени на две основни категории:

 • хапчета "на следващия ден", т.е. лекарства, които е най-добре да се приемат през следващите 24 часа след незащитен контакт. Всъщност жената разполага с максимум 72 часа, за да действат хапчетата за бременност и да помогнат да се избегне оплождането;
 • КОК или комбинирани орални контрацептиви (т.нар. Метод Юзпе).

Що се отнася до оралните контрацептиви, свързани с КОК или лекарства от серията mini-pili, по своята същност не са спешна контрацепция. В крайна сметка противозачатъчните хапчета трябва да се приемат постоянно. Съществуват обаче разновидности на такива лекарства, които могат да се използват като хапчета, за да не забременеете след акт, който не е защитен с никакви средства за контрацепция..

Като правило за тези цели се използва повишена доза противозачатъчни хапчета, съдържащи хормони или антихормони. Също така инсталирането на вътрематочно устройство в рамките на 120 часа след незащитен полов акт може да се отдаде на методите за спешна контрацепция.

Как действат противозачатъчните хапчета?

За бременността хапчетата за спешна контрацепция са опасни, тъй като съдържат в своя химичен състав вещества, които предотвратяват началото на оплождането. Основните активни съединения в хапчетата против бременност след незащитен акт могат да бъдат хормони или антихормони.

Първите съединения са биологично активни вещества, които принадлежат към протеини или стероиди и се произвеждат от органи или тъкани на жив организъм. Хормоните се транспортират през кръвния поток от орган на орган и са отговорни за физиологичната активност на тялото, например за неговото развитие и растеж, метаболизъм и т.н..

Както подсказва името, антихормоните са съединения, противоположни по действие на хормоните. Те потискат хормоналната активност в организма.

Трябва да се отбележи, че антихормоните по своята същност, имащи екзогенен или ендогенен произход, често са структурни аналози на хормоните, които те потискат.

Така че, преди да се чудите какво да пиете, за да не забременеете, трябва да се помни хапче за спешна контрацепция, което този тип лекарства може да съдържа:

 • левоноргестрел, т.е. синтетичен прогестин (стероиден женски полови хормон), съдържащ се в лекарства като: Rigevidon, Escapel, Eskinor F, Postinor, Tetraginon;
 • мифепристон, т.е. синтетичен антипрогестин (антихормон), съдържащ се в противозачатъчни хапчета като: Ginepristone, Renomelan, Miropriston, Agesta, Mifegin, Zhenale, Pencrofton.

Лекарства на базата на левоноргестрел

Първо, нека поговорим за това как действат левоноргестрел и лекарствата, които го съдържат. И така, хапчетата, които прекратяват бременността, са свързани с спешна контрацепция след първата доза:

 • незабавно въздействат върху химичния състав на лигавичния ендоцервикс (цервикален канал на шийката на матката), като също така увеличават неговия вискозитет, като по този начин забавят процеса на проникване на сперматозоиди във фалопиевата тръба;
 • действат върху яйчниците, предотвратявайки освобождаването на зрялата яйцеклетка от основния фоликул (при условие, че таблетките се приемат преди овулацията), потискайки гонадотропните хормони, което в крайна сметка блокира или забавя процеса на овулация;
 • предотвратяват имплантирането на яйцеклетка, оплодена от сперматозоид, в маточните стени за по-нататъшно развитие на ембриона и формиране на „детско“ място. За да настъпи неуспех в оплождането, левоноргестрел не само променя структурата на ендометриума, като по този начин му пречи да навлезе в секреторната фаза, без която овулацията не настъпва, но също така засяга фалопиевите тръби. В резултат броят на техните контракции значително намалява, което води до до невъзможността за оплождане на яйцеклетката в маточната кухина.

Важно е да се подчертае, че трябва да пиете горните лекарства, които включват левоноргестрел, само след консултация с Вашия лекар. Освен това определено трябва да прочетете инструкциите, приложени към таблетките. Работата е там, че тези контрацептиви съдържат колосални дози хормони..

След приемането им в женския организъм възниква хормонален дисбаланс, последствията от който могат да бъдат непредсказуеми. Поради това специалистите наричат ​​такива методи на контрацепция „средства за еднократна употреба“, които силно се препоръчва да се използват повече от 4 пъти годишно. Освен това е строго забранено да се използват такива спешни контрацептивни лекарства повече от веднъж на менструален цикъл..

Хапчетата за спешна контрацепция (те също се наричат ​​"хапчета на следващия ден" поради спецификата на приема) са ефективен, но доста противоречив метод за защита срещу непланирана бременност. Лекарите казват, че след еднократен прием на такива лекарства в организма настъпват сериозни промени, така че е необходимо време, за да се възстановят функциите на репродуктивната система на жената в пълен обем..

Препарати на мифепристон

Какво може да се каже за втората група спешни контрацептивни лекарства, съдържащи антихормона мифепристон - те действат почти по същия начин като противозачатъчните хапчета, съдържащи левоноргестрел, т.е. също:

 • инхибират процеса на овулация;
 • промяна на структурата на ендометриума, което води до невъзможност за фиксиране на оплодената яйцеклетка върху стените на матката;
 • засилват маточните контракции, поради такава хиперреактивност, оплодената яйцеклетка се "изхвърля" от маточната кухина.

Струва си да се отбележи, че нехормонални лекарства могат да се използват и за защита срещу нежелана бременност след незащитен полов акт, например вагинални супозитории, съдържащи ноноксинол (Steridil, Nonoxynol) или бензалкониев хлорид (Pharmatex, Erotex). Горните лекарства се отнасят не само до методи за експресна контрацепция, тъй като те имат спермициден ефект, техният обхват на приложение е много по-широк, поради техните противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства..

Изброените по-горе имена на хапчета за бременност след акт, незащитен от каквито и да било средства за контрацепция далеч не са всички. В днешно време всяка аптека има добър избор от тези лекарства. Можете да научите директно от фармацевта на аптеката за името на хапчетата за спешна контрацепция, но е по-добре да попитате Вашия лекар за тези въпроси. В крайна сметка, всички лекарства (и контрацептивите не са изключение от това правило) имат свои собствени противопоказания и странични ефекти.

Това важи особено за жени с хепатит В (кърмене) или страдащи от определени заболявания, при които големи дози хормони или антихормони могат да станат фатални. Нека няма еднозначен отговор на въпроса дали противозачатъчните хапчета, свързани с посткоиталната контрацепция, са вредни, тъй като това, което ще бъде добро и ефективно за някои, може да се превърне в големи здравословни проблеми за други, никоя жена не трябва да използва този метод за решаване на проблема с нежеланите бременност без предварителна медицинска консултация.

Само специалист ще може, първо, да избере правилното лекарство, като вземе предвид всички индивидуални характеристики на пациента (обикновен човек може просто да се изгуби в имената на хапчета, които не казват нищо за състава, противопоказанията или страничните ефекти след незащитен акт). И второ, лекарят е този, който ще ви каже как да приемате правилно контрацептиви, за да не навредите на тялото си и да постигнете желания резултат.

Има няколко основни правила за приемане на посткоитални контрацептивни лекарства:

 • Необходимо е стриктно да се придържате към периода на употреба на такива лекарства. По-голямата част от хапчетата трябва да се приемат не по-късно от 72 часа от момента на незащитен полов акт. Много хора имат въпрос, колко дни са 72 часа? Добре известно е, че в един ден или в един ден има 24 часа, следователно 72 часа са три дни или три дни. Смята се, че първото хапче за спешна контрацепция трябва да се изпие възможно най-рано, докато второто трябва да се приеме оптимално 12 часа след първото или максимум 16 часа по-късно. Важно е да се подчертае, че ефективността на таблетките зависи пряко от продължителността на приема им. Лекарствата с левоноргестрел се считат за най-ефективни в рамките на 24 часа след полов акт (95% ефективност). Когато се приема след 48 часа, ефективността намалява до 85%, а след 72 часа - до 58%. Таблетките, съдържащи мифепристон, също се приемат не по-късно от 72 часа след контакт..
 • Важно е да се придържате към дозировката, посочена в инструкциите за лекарствата или предписана от лекаря. Както бе споменато по-горе, хапчетата за спешна контрацепция се приемат два пъти след определен период от време, например Postinor. Това правило обаче не важи за всички лекарства. Eskinor Fili Eskapel (съдържащ левоноргестрел) и Zhenale, Ginepristone, Mifolian (съдържащ мифепристон) пият по една таблетка в рамките на 72 часа от полов акт.
 • Строго е забранено самостоятелно да се коригира дозата на контрацептивните хапчета. Това може да доведе до развитие на странични ефекти, както и да провокира сериозни негативни последици (кървене, безплодие). Препоръчва се няколко часа преди приемане на хапчета за спешна контрацепция и след не ядене на храна, така че биологично активните съединения да се усвояват по-добре в организма. Ако след прием на лекарствата се появи повръщане, тогава ще трябва да вземете хапчето отново.

Комбинирани орални контрацептиви

Струва си да се обърне внимание и на така наречения метод за контрацепция Юзпе. Както бе споменато по-рано, добре известни КОК (комбинирани орални контрацептиви) могат да се използват като спешни контрацептиви. Този метод може да бъде отлично решение за тези, които по някаква причина са противопоказани с хапчета, свързани с посткоиталната контрацепция..

Като спешни контрацептиви можете да използвате такива КОК като: Ovidon, Tetraginon, Ovral, Rigevidon, Regulon, Novinet, Logest, Silest и други. По правило такива хапчета съдържат хормони - естроген, левоноргестрел, дезогестрел, етинил естрадиол и прогестоген.

Според инструкциите трябва да приемате COC всеки ден, по едно парче. Това правило обаче може да бъде нарушено при спешни случаи, за да се предотврати нежелана бременност. Основното нещо е да не прекалявате, за да не навредите на тялото. Следните дози COC за посткоитална контрацепция се считат за безопасни:

 • от 2 до 4-5 таблетки (в зависимост от вида на КОК) в първата доза, която трябва да се проведе не по-късно от три дни или 72 часа след полов акт;
 • същият брой таблетки трябва да се приемат 12 часа след първия прием на КОК.

Ефективността на този метод зависи и от времето на приемане на лекарствата. Тоест, колкото по-рано жената е изпила хапчетата, толкова по-голяма е вероятността да не настъпи овулация и да не настъпи оплождане..

Противопоказания

Говорихме за това как да не забременеете след акта "без задължение". Сега е време да обсъдим негативните аспекти на спешната контрацепция и да определим кой не трябва да прибягва до използването на такъв безкомпромисен метод..

Няма полза от хапчетата за спешна контрацепция, освен, разбира се, психо-емоционалното спокойствие на жената - това е факт. И колко и каква вреда могат да донесат?

Забранено е употребата на лекарства, съдържащи левоноргестрел:

 • с патология на жлъчните пътища;
 • с чернодробни заболявания, например чернодробна недостатъчност;
 • в случаите, когато бременността е потвърдена от гинеколог, т.е. оплодената яйцеклетка беше успешно имплантирана в маточните стени;
 • когато възрастта на пациента е 16 или по-малка;
 • с непоносимост към лактоза;
 • в случай на нарушена абсорбция на галактоза и глюкоза;
 • с някои заболявания на стомашно-чревния тракт, например болест на Crohn;
 • при кърмене;
 • при наличие на тумори, които са чувствителни към промени в хормоналните нива;
 • в нарушение на менструалния цикъл;
 • с извънматочна бременност;
 • в случай на неизправности в системата на хемостазата.

Забранено е употребата на лекарства, съдържащи мифепристон:

 • с чернодробна недостатъчност;
 • с порфирия;
 • с бъбречна недостатъчност;
 • в случай на нарушения в работата на системата за хемостаза (съсирване на кръвта);
 • когато приемате глюкокортикоиди, например Дексаметазон, Преднизолон и така нататък;
 • при прием на антикоагуланти;
 • с надбъбречна недостатъчност;
 • с потвърдена бременност;
 • при кърмене; P
 • при наличие на определени заболявания в хроничен стадий;
 • с анемия;
 • жени на възраст над тридесет и пет;
 • с извънматочна бременност.

Разбира се, всяка жена има право самостоятелно да реши кои съвременни методи за контрацепция или дори традиционни методи да използва за защита срещу нежелана бременност. Винаги обаче трябва да мислите какви вредни ефекти могат да възникнат за организма, когато приемате определени лекарства..

Спешните или противопожарните противозачатъчни хапчета могат да бъдат опасни:

 • рискът от последващо развитие на извънматочна бременност, което се дължи на нарушение на процеса на транспортиране на оплодената яйцеклетка до мястото на нейното фиксиране в матката за по-нататъшно развитие;
 • рискът от маточно кървене, който не винаги се управлява успешно дори от медицински специалисти;
 • рискът от безплодие, особено за млади жени, чийто менструален цикъл все още не е установен;
 • рискът от развитие на болестта на Crohn, хронично възпалително заболяване на стомашно-чревния тракт, което засяга всички негови части (от устната кухина до ректума);
 • риск от повишена тромбоза, която се провокира от високи дози хормони, съдържащи се във всички таблетки на "следващия" ден без изключение, което води до белодробна тромбоемболия, инсулт и дори летален ефект.

Според жени, които са изпитали ефектите на хапчетата за спешна контрацепция, най-честите нежелани реакции на тези лекарства са:

 • гадене;
 • алергични реакции под формата на обрив и сърбеж;
 • подуване или болезненост на млечните жлези (масталгия);
 • мигрена;
 • болка в долната част на корема;
 • силно главоболие;
 • стрес;
 • емоционална нестабилност.

Абортивни хапчета. Цена, къде да купя, как да го използвам правилно

Така нареченият фармацевтичен аборт или медицински аборт често се свързва с спешна контрацепция. Те обаче далеч не са едно и също. Разбира се, и двете лекарства помагат да се избегне нежелана бременност, но механизмът на действие и времето на приемане на така наречените абортивни хапчета е различен.

Нека да поговорим за основните разлики между медицинския аборт, който според много експерти е по-безопасен от хирургичната интервенция, като вакуумна аспирация или кюретаж. До кога хапчетата за аборти могат да бъдат ефективни при прекъсване на нежелана бременност?

И така, както споменахме по-рано, след незащитен акт от бременност, контрацептивните хапчета, свързани с спешна контрацепция, могат да бъдат запазени за 72 часа. Лекарството за медицински аборт се използва, когато бременността вече е настъпила.

И така, кога можете да използвате хапчета за аборт или за колко време. Тези средства могат да се приемат в началото на бременността (до 42 дни аменорея - първият ден от последния менструален цикъл).

Това означава, че хапчетата за аборт влияят върху хода на бременността до шестата до седмата седмица..

Струва си да се отбележи, че най-ефективните абортиращи хапчета засягат яйцеклетката, която все още е слабо прикрепена към матката до четири седмици.

През този период хормоналният фон на женското тяло все още не е достигнал върха на своите промени и можете да прибегнете до помощта на лекарства за прекратяване на нежелана бременност.

Трябва да се отбележи, че хапчетата за аборт не трябва да се приемат без лекарско наблюдение. Въпреки че този метод на аборт се счита за по-безопасен от хирургическата интервенция, не винаги всичко протича гладко и без негативни последици за женското тяло.

За да се изключи възможна вреда за здравето, е задължително да се консултирате с гинеколог, а също така да приемате този вид хапчета само в негово присъствие, така че квалифициран специалист да може да окаже бърза помощ (например, ако се отвори тежко кървене) и да предотврати труден резултат от медицински аборт. За съжаление, не много хора се замислят колко опасни могат да бъдат хапчетата за аборт..

В крайна сметка можете дори да умрете от тях, ако възникнат усложнения и лекарите не осигурят на жената спешна медицинска помощ. Следователно лекарствата за медицински аборт, съдържащи мифепристон (стероидно антипрогестагенно вещество от синтетичен произход), например Mifeprex или Mifegin, се приемат еднократно в доза не повече от 200 mg изключително под лекарско наблюдение.

Лекарство за медицински аборт Mifegin

Mifegin, лекарство, произведено от френски производител, подобно на вътрешния му аналог Mifeprex, съдържа в своя химичен състав същото биологично активно вещество мифепристон, което блокира производството на прогестерон, действайки върху прогестероновите рецептори. По време на нормалния ход на бременността стероиден хормон като прогестерон, произведен от жълтото тяло на яйчниците, образува ендометриума, чиято основна функция е да създаде най-добрите условия за развитието на ембриона..

Действието на лекарства, съдържащи мифепристон, има обратен ефект (миометриумът се свива, растежът на простагландини се увеличава), което в крайна сметка води до предотвратяване на нежелана бременност. След максимум 48 часа след използване на хапчето за аборт, жената трябва да завърши медицинския аборт и да приема лекарства като Misoprostol или Gemeprost.

Това са аналози на простагландини, които стимулират процеса на "изгонване" на плода от матката. Много е важно да се разбере, че за да се избегнат сериозни усложнения, пациентът трябва да бъде под задължителен медицински контрол в рамките на 2 часа след приема на горните лекарства..

За да се увери напълно, че бременността е прекъсната, жената трябва да се подложи на ултразвуково сканиране два дни след процедурата и след това да се върне при назначението на гинеколога две седмици по-късно. Според експерти ефективността на този метод достига 99%. Въпреки това, в някои случаи абортиращите хапчета не помагат напълно да се отървете от плода и тогава жената трябва да се подложи на такива неприятни процедури като:

 • ожулване (при обикновен народ остъргване) е операция, насочена към отстраняване на яйцеклетката, както и някои патологични образувания по лигавиците на матката;
 • вакуумната аспирация (обикновено наричана мини аборт) е метод за аборт, при който плодът се отстранява от матката с помощта на специално вакуумно засмукване.

Както казахме по-горе, медицинският аборт се счита за най-щадящия начин за прекъсване на непланирана бременност, тъй като няма механичен ефект върху матката. В резултат на това нейните лигавици не са повредени, което изключва много възможни усложнения. Този метод обаче има и редица противопоказания, при които употребата на абортиращи хапчета е забранена:

 • възпалителни заболявания на яйчниците или матката;
 • извънматочна бременност;
 • белези на матката поради предишни операции;
 • някои стомашно-чревни заболявания.

По време на медицински аборт могат да възникнат следните усложнения:

 • кървене в матката;
 • алергични реакции;
 • гадене;
 • остра коремна болка;
 • непълен аборт, т.е. ситуация, при която бременността напредва, тъй като отхвърлянето на плода не е настъпило;
 • скокове на кръвното налягане;
 • повръщане.

Цена на контрацептивното хапче

Цената на хапчетата за посткоитална контрацепция зависи от няколко фактора. Първо, цената се влияе от производителя на лекарствата, второ, броят на таблетките в опаковката и, трето, регионът, където се продават контрацептиви. Например такива популярни и широко разпространени хапчета като Postinor струват средно 200 гривна в Украйна и 350 рубли в Русия..

Колко струват хапчетата за аборт? Цената на този вид лекарства зависи преди всичко от техния производител. Освен това, както споменахме по-рано, фармакологичният аборт е медицинска процедура, която трябва да се извършва изключително под наблюдението на лекар. Следователно, цената на услугите на гинеколог се добавя към цената на самите хапчета за аборт, които ще наблюдават пациентката и ще могат да й предоставят своевременна помощ, ако нещо се обърка.

Образование: Завършил Витебски държавен медицински университет със специалност хирургия. В университета той оглавява Съвета на студентското научно дружество. Допълнително обучение през 2010 г. - по специалността "Онкология" и през 2011 г. - по специалността "Мамология, визуални форми на онкологията".

Трудов опит: Работа в обща медицинска мрежа в продължение на 3 години като хирург (спешна болница Витебск, ЦРЛ Лиозно) и на непълно работно време като регионален онколог и травматолог. Работете като фармацевтичен представител през годината във фирма "Рубикон".

Той представи 3 предложения за рационализация на тема „Оптимизиране на антибиотичната терапия в зависимост от видовия състав на микрофлората“, 2 творби спечелиха награди в републиканския конкурс-преглед на студентски научни трудове (1 и 3 категории).

Хапчета за бременност след акта след 72 часа, 3 седмици, месец. Име, цена. Най-доброто

Непланираната бременност обикновено е резултат от пренебрегване на защитните средства или използването на некачествени контрацептиви. Този проблем изисква незабавно решение, тъй като е по-лесно да се отстрани в ранните етапи..

Хапчетата за неволна бременност след полов акт са почти толкова ефективни, колкото и хирургичният аборт. Такива лекарства обаче трябва да се използват с повишено внимание, затова е препоръчително да научите повече за тях, преди да ги използвате..

Видове лекарства за аборт

Хапчета за бременност след акт, при който може да е настъпило оплождането на яйцеклетката, трябва да се приемат веднага след откриването на този факт.

Има няколко вида лекарства за прекъсване на бременността:

 1. Антитропни лекарства. Такива средства влияят върху секрецията на хормони. Те обаче не предоставят 100% гаранция за прекъсване на бременността. Такива лекарства са забранени за честа употреба, употребата им е разрешена само определен брой пъти.
 2. COC - комбинирани орални контрацептиви. Самото наименование на лекарства от този тип показва необходимостта да се използват няколко лекарства едновременно: етинил естрадиол (200 μg) и левоноргестрел (1 mg). Трябва да пиете контрацептиви, свързани с този тип, 2 пъти: първият път веднага след комуникация, след което е необходимо да се определи времето. След като изтекат 12 часа, трябва отново да вземете хапчетата. Средствата, принадлежащи към тази група, гарантират резултата, но имат много противопоказания (не могат да се използват от хора с диабет или проблеми със сърцето и кръвоносните съдове).
 3. Прогестационни контрацептиви. Гестагените гарантират 92% ефективност, те трябва да се използват 2 пъти, след близост и 12 часа след първата доза. Някои средства, свързани с този тип (Norkolut), ще помогнат не само за прекъсване на бременност, но и за защита срещу инфекции и болести, които се предават по време на интимност.

Лекарствата, принадлежащи към тези видове, действат по различен начин и имат различни свойства. Дискомфортът, който се появява след приемането му, е подобен, тъй като действието има една посока. Независимо от вида на лекарството, не могат да се избегнат странични ефекти като повръщане, главоболие и коремна болка.

Спешни контрацептивни лекарства

Спешната контрацепция (други имена за спешни случаи, спешни случаи) включва прекъсване на бременността с помощта на различни лекарства. С ранна контрацепция се предотвратява прикрепването на оплодената яйцеклетка към матката и по-нататъшното развитие на плода в ранен стадий.

Ефективността на спешната контрацепция зависи от това кога са взети средствата и от вида на самото лекарство.

Най-ефективни са следните лекарства за спешна контрацепция:

 1. Постинор. Той принадлежи към най-ефективните хапчета за бременност. Postinor са таблетки под формата на бял диск с надпис "INOR". Основната съставка в състава е левоноргестрел. Също така присъства: смес от амилоза и амилопектин полизахариди, талк, лактоза монохидрат и полисорб. Препоръчително е да се пият таблетки веднага след интимност, тяхната ефективност след 3 дни е ниска. Процентът на ефективност на втория ден се намалява с 40%. След първата доза (1 таблетка) трябва да мине половин ден, след което можете да вземете втората. Действието на Postinor се блокира от лекарства като Lansoprazole, Nevirapine, Oxcarbazepine, Tacrolimus. Postinor е противопоказан при продължителна бременност, с проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, за момичета на възраст под 16 години. Страничните ефекти на лекарството са следните: сърбеж, обрив, подуване, коремна болка. Можете да закупите Postinor във всяка аптека (приблизителна цена 400-500 рубли), но се отпуска само по лекарско предписание.
 2. Escapel е друга ефективна спешна контрацепция. Таблетките Escapel са бели и кръгли, с плоска форма. На лицевата страна има гравиране "G00". Това лекарство съдържа левоноргестрел, лактоза монохидрат, талк, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид и смес от амилоза и амилопектин полизахариди. Лекарството се приема през устата, може да се използва независимо от менструалния цикъл. Трябва да вземете само 1 таблетка, за предпочитане веднага след акта. Ако след приема се появи повръщане, трябва да вземете хапчето отново. Противопоказанията и страничните ефекти са същите като при Postinor. Не се препоръчва да се приема заедно с Nevirapine, Lansoprazole, Topiramate, както и с лекарства, които съдържат жълт кантарион. Екстрапел също се продава само по рецепта, приблизителната цена е 600 r.
 3. Eskinor F - контрацептивни хапчета с бяла светлина, кръгла двойноизпъкнала форма. Esquinor съдържа талк, лактоза монохидрат, силициев диоксид, магнезиев стеарат и растително нишесте. Приблизителна цена - 300 r.
 4. Ovidon - бели таблетки, на предната страна има надпис "ов". Този продукт съдържа етинил естрадиол. Трябва да приемате 2 таблетки наведнъж два пъти дневно. Разликата между дозите е 12 часа.Приблизителната цена за това лекарство е 400 рубли..

Изброените по-горе лекарства са най-добрите за спешна контрацепция. Ако се спазват инструкциите, ефективността е 95%.

Препарати с мифепрестон

Препаратите, които включват мифепрестон, са ефективни дори 3 седмици след зачеването. Мифепрестон действа върху матката, повишавайки нейния тонус. В резултат на това оплодената яйцеклетка се отхвърля от матката. Препаратите, съдържащи мифепрестон, силно въздействат върху женското тяло, поради което те трябва да се използват само в присъствието на специалист..

Най-популярните лекарства от тази група са:

 1. Мифепристон е жълтеникава или зеленикава таблетка. В допълнение към основния компонент в състава са включени следните вещества: целулоза, магнезиев стеарат, лактоза, смес от амилоза и амилопектинови полизахариди, поливинилиролидон. Трябва да приемате таблетките 1,5 часа след малка закуска, 3 таблетки наведнъж. Те трябва да се измият с вода. Можете да ги закупите в аптека само по лекарско предписание, приблизителната цена е 1500-3000 r.
 2. Mifegin е хапче с жълтеникав оттенък, имащо двойноизпъкнала форма. Лицевата страна е гравирана с цифрите 167. Включени са също силициев диоксид, магнезиев стеарат, целулоза и повидон. Mifegin е най-ефективното лекарство, което има по-малко странични ефекти от други. Mifegin трябва да се използва по същия начин като Mifepreston, по 3 таблетки наведнъж, в присъствието на лекар, след хранене (поне 1 час). Цената на лекарството варира от 2500 до 3500 r.
 3. Женале. Лекарството Zhenale се предлага под формата на жълти или зелени кръгли таблетки. Съдържа магнезиев стеарат, смес от амилоза и амилопектинови полизахариди, повидон и лактоза монохидрат. За разлика от изброените по-горе лекарства, той може да се приема самостоятелно в 1 таблетка. След последното хранене трябва да минат поне 2 часа. След поглъщане не яжте в продължение на 2 часа. Не се препоръчва употребата на лекарството за хора, страдащи от порфирия, полово предавани болести, анемия, чернодробни и бъбречни заболявания. Също така не се препоръчва да се приема заедно с болкоуспокояващи, противовъзпалителни и антипиретични лекарства. Цената на лекарството варира от 300 до 800 рубли.
 4. Mifolean е абортно хапче на основата на мифепрестон. Таблетките Mifolean са кръгли и жълтеникави на цвят. В допълнение към мифепрестон, съставът включва също смес от амилоза и амилопектинови полизахариди, магнезиев стеарат, лактоза, хиперпелоза. Подобно на други лекарства, които включват мифепрестон, той трябва да се използва само под наблюдението на лекар. Трябва да приемате 3 таблетки наведнъж. Ефектът от лекарството ще бъде намален, ако взаимодейства с противовъзпалителни лекарства. Приблизителната цена на мител е 2000 r..

Средствата, съдържащи мифепрестон, са 98% ефективни. Тяхната ефективност не зависи от времето на приложение. Такива лекарства обаче могат да се приемат само под наблюдението на лекар..

Прекъсване на бременността с противозачатъчни хапчета

Хапчетата за бременност след акт, преминал без използване на контрацептиви, дават резултат, ако се приемат в рамките на 3 дни. През първите няколко дни можете дори да използвате противозачатъчни хапчета за прекъсване на бременност..

Тези хапчета обаче са по-малко ефективни от другите лекарства, тъй като просто потискат овулацията и увеличават производството на слуз, което предотвратява спермата да достигне целта си..

Има изключения сред контрацептивите, които са доста ефективни:

 1. Таблетките на Ярин. Лекарството представлява жълтеникава таблетка с форма на шестоъгълник. На лицевата страна има надпис „DO“. Основните компоненти са етинилестрадиол и дроспиренон, също смес от амилоза и амилопектин полизахариди, лактоза, магнезиев стеарат и повидон. Цената варира от 1000 до 1500 r.
 2. Logest се предлага под формата на кръгли бели таблетки. Основните компоненти на състава са етинилестрадиол и гестоден; той също съдържа нишесте, лактоза монохидрат, поливидон, калциев карбонат, захароза, талк, гликолов восък. Цена 700-2500 r.
 3. Novinet - таблетки с жълтеникав оттенък, с изпъкнала кръгла форма. От двете страни има гравиране. Основните активни съставки са етинилестрадиол и дезогестрел. Включени са също: силициев диоксид, стеаринова киселина, повидон, токоферол, смес от амилозни полизахариди и амилопектин, багрило. Цената варира от 500 до 1000 рубли. Цената зависи от броя на таблетките в опаковката и региона на продажба.
 4. Безшумни - таблетки със син оттенък, кръгла форма с променени ръбове и гравирани от двете страни. Основните елементи в състава са норгестимат и етинил естрадиол. В допълнение, съставът включва смес от амилоза и амилопектинови полизахариди, съединение на магнезий и стеаринова киселина и багрило. Приблизителна цена - 500 r.

Хапчето (контрол на раждаемостта) за аборт може да се използва само 1 до 3 дни след полов акт. Трябва да изпиете 2-5 таблетки наведнъж. Трябва да изпиете същото количество след 12 часа. Противозачатъчните хапчета често се провалят, ефективността им е 80%, дори и да се приемат веднага, затова е по-добре да се използват други лекарства.

Ефективността на лекарствата за нежелана бременност

Медицинското прекъсване на бременността е много по-лесно от операцията. Хапчетата обаче не винаги действат..

Ефективността на лекарствата зависи от следните фактори:

 1. възраст;
 2. физически данни (тегло, височина);
 3. здраве;
 4. менструален цикъл.

Времето, изминало след полов акт, влияе най-вече на ефективността. Ако използвате спешна контрацепция веднага след контакт или след кратко време, ефективността е 99%. С всеки изминал час и ден процентът на изпълнение намалява.

Най-ефективните лекарства за спешна контрацепция са лекарства, които включват мифепристон:

 1. Мифегин.
 2. Митолийски.
 3. Мифепрекс.
 4. Пенкрофтън.

Забранено е да ги използвате сами..

Противопоказания

Хапчета за бременност след акт, който е преминал без използване на контрацептиви, не може да се приема, без да се прочетат съставът и противопоказанията, тъй като те засягат не само матката и яйцеклетката, но изцяло върху цялото тяло. Някои хора се съветват да не прекъсват бременността с хапчета. Това може да доведе до бездетност..

Забранено е да се извършва процедурата за медицински аборт:

 • с дълга бременност или извънматочна бременност;
 • в случай на нарушения в работата на черния дроб, бъбреците;
 • с анемия, кръвна левкемия и др.;
 • с възпаление на тазовите органи;
 • хора с астма;
 • жени с тумори на гърдата и матката;
 • с болести, предавани по полов път;
 • с хормонален дисбаланс.
 • в случай на алергична реакция към компонентите, които са посочени в състава.

Това са общи противопоказания, които се отнасят за всички ранни аборти. Някои лекарства имат допълнителни противопоказания, така че е важно да се проучат напълно характеристиките на избраното лекарство преди употреба..

Странични ефекти

Потискането на бременността с употребата на лекарства винаги причинява дискомфорт, тъй като бременността, дори в ранен етап, променя женското тяло и елиминирането на спермата е външна намеса. Страничните ефекти почти винаги се появяват след спешна контрацепция..

Това може да бъде:

 • стомашни болки;
 • гадене и повръщане;
 • виене на свят;
 • температура;

Хапчетата за бременност след полов акт могат да предизвикат странични ефекти, като треска.

 • стомашни проблеми;
 • кървене.
 • Такива неприятни усещания не трябва да причиняват безпокойство на жената, тъй като те са естествени и бързо преминават. Но понякога (ако се приема неправилно), могат да се появят по-сериозни странични ефекти.

  Например:

  • маточно кървене;
  • непоносима коремна болка;
  • безплодие (при честа употреба на хапчета).

  Къде можете да закупите продукти за аборти и можете ли да ги използвате сами

  Спешните контрацептиви се предлагат само в аптека. Лекарства ще се дават само ако има лекарско предписание. Повечето от средствата за спешна контрацепция могат да бъдат взети самостоятелно, но само след внимателно проучване на характеристиките и инструкциите.

  Препоръчително е обаче да не извършвате аборти сами, тъй като усложнения често възникват след неправилно извършена процедура. Спешните контрацептиви, които включват мифепрестон, могат да се използват само в здравно заведение под наблюдението на специалист.

  Как да проверите дали прекъсването на бременността е било успешно

  Невъзможно е сами да проверите успеха на процедурата. Можете да разберете дали процедурата е била успешна само чрез провеждане на контролно ултразвуково сканиране или като посетите специалист. Само специалист в тази област ще може да определи резултата от приема на лекарства, за това той трябва да проучи състоянието на репродуктивните органи на жената.

  Жената трябва да избере средства за прекъсване на бременността, като вземе предвид характеристиките на тялото и противопоказанията.

  Хапчетата за бременност ще помогнат да се предотврати развитието на оплодено яйце след незащитен акт, но те могат да причинят сериозни усложнения..

  Преди да извършите процедурата, е необходимо да се консултирате с гинеколог, който ще ви помогне да изберете лекарството. Бременността, дори в ранните етапи, е сериозна промяна в тялото и провеждането на процедурата без необходимото внимание често води до безплодие.

  Дизайн на статията: Олег Лозински