Тялото на жена, която очаква бебе, изпитва повишен стрес, затова много лекари предписват лекарства на бъдещи майки, които предотвратяват различни здравословни проблеми и им позволяват успешно да носят дете. Едно от тези лекарства е "Курантил". Класифицира се като лекарство, безопасно за плода, което се предписва на всеки етап от бременността. Това лекарство засяга кръвоносните съдове и има имуномодулиращ ефект, така че бъдещите майки имат много индикации за употребата му..

Характеристика:

"Curantil" представлява група съдоразширяващи агенти (вазодилататори) и се произвежда от известната немска компания "Berlin-Chemie". В аптеките се представя под формата на хапчета с доза от 25 mg, която е посочена на опаковката, но напоследък лекарството, наречено "Curantil N", е по-често срещано. Нейната разлика от обичайната "Curantila" е формата на освобождаване, тъй като това са филмирани таблетки. Според експерти такова лекарство се абсорбира по-добре и се абсорбира, поради което се предписва по-често..

Но тъй като активното вещество и на двете лекарства е еднакво, те могат напълно да се заменят. В същото време "Curantil N" се произвежда в две дозировки, които също са отбелязани на кутията. Още от името на лекарството можете да разберете колко от активната съставка е в една таблетка. И така, в продажба има "Curantil N 25" и "Curantil N 75". Съответно, в първото лекарство една таблетка е източник на 25 mg от активната съставка, а във второто е три пъти повече (75 mg на таблетка). Това е важно да се има предвид, ако на бъдещата майка се предписва еднократна доза под 75 mg..

Дражетата се продават в стъклени бутилки от 100 броя. Те имат кръгла форма и гладка жълто-зеленикава повърхност. Таблетките Curantil N 25 също са опаковани в прозрачни стъклени бутилки, но една опаковка съдържа 120 броя. Лекарството с доза 75 mg се продава в блистери от 20 таблетки, 40 в една опаковка (два блистера). Те са жълти плоски кръгли таблетки.

За закупуване на всякакъв вид лекарства се изисква лекарско предписание. Една бутилка "Curantila N 25" струва около 550-600 рубли, една опаковка лекарства с доза от 75 mg струва около 700-800 рубли. Съхранявайте лекарството у дома при температура не по-висока от 25 градуса по Целзий. Срок на годност на покритите таблетки - 3 години, хапчета с доза 25 mg - 5 години.

Активното вещество на всички видове "Курантил" се нарича дипиридамол. В състава на хапчетата той се допълва от такива неактивни компоненти като глюкозен сироп, карнаубски восък, желатин, царевично нишесте, талк и други. Сред помощните вещества на таблетките са лактоза, силициев диоксид, багрило, желатин, макрогол и други съединения. На опаковката е посочен пълен списък на неактивните компоненти..

Как?

Един от основните ефекти, които дипиридамолът има, е вазодилатацията (особено малките съдове, които хранят сърцето). Такова вещество тонизира съдовите стени по няколко начина и резултатът е увеличаване на лумена на съдовете и нормализиране на тонуса на гладката мускулатура. Този ефект помага за подобряване на притока на кръв и ускоряване на метаболитните процеси в клетките на различни тъкани, включително плацентата..

Не по-малко ценен е антитромбоцитният ефект на "Курантил", поради което лекарството не се придържа към кръвните клетки, наречени тромбоцити. Това предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвоносните съдове и да нарушат кръвообращението. Образуването на такива кръвни съсиреци е голяма опасност по време на бременност, ако се появят кръвни съсиреци в съдовата система на плацентата..

Това не само ще доведе до фетална хипоксия, но в някои случаи може да доведе до смърт на бебето. Ето защо, ако тестовете на жената показват повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, тогава ще й бъде предписан антитромбоцитен агент, който включва "Курантил". Лекарството разрежда кръвта, предотвратява образуването на холестеролни плаки, което има положителен ефект върху кръвообращението.

Такова лекарство има ефект и върху имунитета, който се нарича имуномодулиращ. По-специално, "Curantil" е в състояние да стимулира образуването на специфично имунно вещество - интерферон.

Това повишава устойчивостта на организма към атаки от вируси и болестотворни бактерии, укрепва защитните сили и помага в борбата с възпалителните заболявания..

Показания

Фетоплацентарната недостатъчност най-често е причината за предписване на Curantil на бъдещата майка. При тази патология се нарушават функциите на плацентата, което води до влошаване на транспорта на кислород и хранителни вещества. Това провокира хипоксия и пречи на нормалното развитие на бебето..

Инструментът се използва както за лечение на такъв проблем, така и като превантивна мярка. "Курантил" възстановява нормалното кръвообращение в плацентата, като засяга нейните съдове, но не засяга плода по никакъв начин. Ето защо плацентарната недостатъчност е едно от основните показания за употребата на такова лекарство през 2 и 3 триместър..

Друга причина да се предписва това лекарство на бременна жена по-късно е повишеният брой на тромбоцитите в кръвен тест. В такава ситуация лекарството ще предпази от сгъстяване на кръвта, спазъм на съдовете и поява на кръвни съсиреци. Това ще има положителен ефект върху работата на всички вътрешни органи, защото те ще получават достатъчно хранителни вещества и кислород..

Поради укрепващия ефект върху кръвоносните съдове, употребата на "Курантил" е оправдана, когато:

 • разширени вени;
 • хемороиди;
 • липса на вода;
 • оток;
 • висок риск от развитие на гестоза.

През първия триместър "Curantil" може да бъде предписан като имуномодулатор, който активира синтеза на интерферон. Това действие на лекарството се търси при грип и различни остри респираторни вирусни инфекции, както и за тяхната профилактика. Освен това може да се предписват лекарства и за хронични вирусни заболявания, за да се намали честотата на тяхното обостряне, например, ако жената има генитален херпес.

Тъй като по време на полагането на тъкани и органи, всякакви вирусни заболявания представляват висока опасност за плода, тогава, когато температурата се повиши, появата на хрема, кашлица, възпалено гърло и други симптоми на остри респираторни инфекции, на бъдещата майка ще бъдат предписани лекарства за стимулиране на защитните сили.

И тъй като "Curantil" се счита за безопасен в ранните етапи, назначаването му за вирусни инфекции се счита за оправдано.

Как да използвам?

Схемата за използване на "Курантила" трябва да бъде определена от лекаря, тъй като зависи от показанията и от тежестта на състоянието на бъдещата майка и от отговора на жената на лечението. Например, ако лекарството се предписва през първия триместър за профилактика на ARVI по време на епидемия, те го пият по 25-50 mg на ден веднъж седмично. За предотвратяване на разширени вени, отоци и повишено кръвно налягане най-често се използват режими, които осигуряват трикратна доза от 25 mg. При увеличен брой тромбоцити дозата варира от 75 mg и може да достигне значителни количества (225-600 mg на ден).

Лекарството се приема на празен стомах и се измива с вода в малко количество. Не се препоръчва да прехапвате или пробивате "Curantil", тъй като това ще повреди защитната обвивка и ще намали активността на продукта. Най-добре е да пиете лекарството един час преди хранене по едно и също време. Ако една жена е забравила да приема на гладно и е яла, тогава можете да вземете хапче или драже 2 часа по-късно..

Продължителността на приема трябва да се определя от лекаря, тъй като зависи от много фактори. За някои бъдещи майки лекарството се предписва в продължение на 10 или 14 дни, други се препоръчва да го приемат за 4-5 седмици или повече. Понякога трябва да повторите курса на лечение няколко пъти през целия период на бременността, като правите кратки почивки.

Какъв е най-добрият начин да се процедира във всеки конкретен случай, трябва да реши специалист. Ако жената не забележи положителни промени в края на курса на лечение, трябва да се свържете с вашия гинеколог. Неприемливо е да променяте режима сами, да отмените лекарството или да удължите приема на Курантил..

Противопоказания

Има много ограничения за употребата на "Курантил", поради което е забранено самостоятелното приложение на такова лекарство по време на бременност. Лекарството не трябва да се пие, когато:

 • свръхчувствителност към дипирадамол или някоя спомагателна съставка;
 • тежки сърдечни заболявания;
 • променено кръвно налягане (с намалени нива);
 • аритмии;
 • повишен риск от кървене;
 • язвена болест на храносмилателната система;
 • обструктивни заболявания на дихателната система;
 • сериозни бъбречни патологии;
 • чернодробна недостатъчност;
 • хеморагичен диатеза.

Ако бъдещата майка е развила плацентарна недостатъчност, тогава при наличие на някое от посочените противопоказания, лечението с Курантил се отказва и се избира друго лекарство.

В сравнение с "Кардиомагнил" активното вещество "Курантила" не инхибира синтеза на простагландини, поради което може да се използва в началото на третия триместър. Тъй като обаче едно от действията на "Курантила" е разреждането на кръвта и намаляването на нейната коагулация, употребата на такова лекарство се спира няколко седмици преди очакваната дата на раждане. Ако се приема през последните гестационни седмици, това ще увеличи риска от кървене по време на раждането и следродилния период. Поради тази причина, за период от повече от 35-36 седмици, това лекарство не се приема..

Освен това, когато предписва Curantila, лекарят трябва също да вземе предвид неговата съвместимост с други лекарства, които бъдещата майка вече приема, тъй като:

 • приемането на такова лекарство заедно с антикоагуланти ("Клексан", "Варфарин") или лекарства, които включват ацетилсалицилова киселина, е опасно с повишен риск от кървене;
 • ако пиете "Curantil" и в същото време приемате някакви антихипертензивни лекарства, кръвното налягане ще спадне повече;
 • ако едновременно използвате антиациди и други лекарства, които влияят върху киселинността на стомашния сок, тогава бионаличността на активната съставка "Курантил" ще намалее;
 • ако на бъдещата майка са предписани цефалоспоринови антибиотици, това ще увеличи антитромбоцитния ефект на дипиридамола;
 • ако такова лекарство се използва заедно с производни на ксантин, съдоразширяващият ефект на "Курантил" ще отслабне.

Последното взаимодействие се отбелязва и при пиене на напитки, които съдържат ксантини (чай, кола, кафе, мате, какао). Следователно инструкциите за хапчетата и таблетките показват, че е правилно да ги пиете само с обикновена вода..

Странични ефекти

Докато приемате "Curantil", могат да се появят различни странични ефекти, особено ако лекарството се приема във високи дози. Когато лекува с таблетки или дражета, жената може да отбележи:

 • повишен пулс;
 • усещане за сърцебиене;
 • зачервяване на кожата на лицето;
 • гадене, разхлабени изпражнения и други проблеми с храносмилането (може да са в началото на приема, но в крайна сметка да изчезнат сами);
 • виене на свят;
 • кожен обрив;
 • шум в главата;
 • слабост;
 • запушване на ушите;
 • главоболие;
 • болка в ставите или мускулите.

Ако се появят, е необходима допълнителна консултация с лекар, който ще реши дали да продължи да приема или е по-добре да се избере аналог, на който няма да има такава негативна реакция. В допълнение, продължителното лечение с "Курантил" трябва да бъде придружено от мониторинг на кръвната картина.

Ако бъдещата майка, която пие това лекарство, има значителен спад в броя на тромбоцитите, следващият прием трябва да се отхвърли.

Какво да заменим?

Ако Curantila не е в аптеката, той може да бъде заменен с Dipyridamole, т.е. аналог на активното вещество. Такова лекарство се произвежда в таблетки с доза 25 и 75 mg, използва се за едни и същи показания, а възможните нежелани реакции и противопоказания за такива лекарства са еднакви. Разликата между тях се крие само в производителя и състава на неактивните компоненти, както и в цената.

При повишен риск от тромбоза, Curantil може да замести лекарството, наречено Agrenox. Това е комбинирано лекарство под формата на капсули, от което бавно се освобождават две активни вещества наведнъж. Един от тях, както в "Курантил", е дипиридамол в доза от 200 mg, а вторият е представен от ацетилсалицилова киселина в доза от 25 mg. Инструментът може да се използва в 1-2 тримесечия, както е предписано от лекар, но през третия триместър Agrenox е противопоказан, тъй като може да предизвика нежелани последици, например проблеми с раждането.

Ако "Curantil" е предписан за подобряване на притока на кръв в матката и плацентата, тогава такива лекарства също могат да го заместят.

 • Актовегин. Основата на този продукт, предлаган в таблетки, инжекционен разтвор и няколко форми за външно лечение, е екстракт от кръвта на телета, богат на пептиди и аминокиселини. Има положителен ефект върху микроциркулацията и абсорбцията на кислород от клетките, подобрява състоянието на сърцето и черния дроб и предпазва от хипоксия. Това лекарство има аналог, наречен "Солкосерил". В сравнение с "Actovegin", той се произвежда само под формата на местни средства и инжекции.
 • "Флебодия 600". Тези покрити таблетки действат благодарение на диосмин, вещество, способно да тонизира вените и капилярите и да подобри микроциркулацията. Често се използва при хемороиди и разширени вени, включително при бременни жени през 2-3 триместър. В ранните етапи употребата на това лекарство не се препоръчва..
 • "Хофитол". Такова билково лекарство, направено от артишок, е разрешено на всеки етап от бременността. Той подобрява притока на кръв в кръвоносните съдове на плацентата, което помага за доставянето на кислород до плода. Това лекарство, представено от разтвор и таблетки, също има диуретичен ефект, което го прави търсен за оток и висок риск от гестоза.

Отзиви

Около 80% от жените, които са имали шанс да приемат "Курантил", докато чакат дете, оставят положително мнение за такова лекарство, потвърждавайки ефективността и безопасността на това лекарство. Те не забелязват отрицателен ефект върху плода нито през 2-3 триместър, нито в ранните стадии. Според тях лекарството често се понася нормално, рядко провокира странични ефекти, не е трудно да поглъщате таблетки и хапчета поради малкия си размер и гладка повърхност..

Лекарите също говорят за Курантил предимно положително. Те потвърждават, че след курс на прием при пациенти със сложен ход на бременността, кръвните тестове и общото състояние се подобряват, отокът и конвулсиите преминават и налягането намалява. Сред недостатъците на лекарството се отбелязва значителен списък от противопоказания, висока цена и неудобна опаковка (ако курсът на лечение е кратък, има много неизползвани таблетки). Има и отзиви за алергични реакции и други странични ефекти по време на лечението с "Курантил", поради което лекарството трябваше да бъде отменено.

За какво се предписва Curantil по време на бременност

В статията говорим за таблетки Курантил по време на бременност. Казваме ви защо се предписва лекарството, как да го приемате през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър, какви противопоказания и странични ефекти съществуват. Ще разберете отзивите на лекарите и бременните жени за лекарството, неговите видове и аналози.

Какво е Курантил

Курантил е лекарство, което има антиангинален, антитромбоцитен и ангиопротективен ефект. Основното активно вещество на лекарството е дипиридамол, който помага да се увеличи производството на интерферон, протеин, който има подчертан антивирусен ефект..

Външен вид (снимка) Курантила

Лекарството има съдоразширяващ ефект върху малки сърдечни съдове и във високи дози причинява намаляване на кръвното налягане. Поради разширяването на диаметъра на съдовете, циркулацията на кръвта се увеличава и притокът на кислород към клетките се подобрява.

Освен това лекарството не позволява на тромбоцитите да се слепват и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, особено при комбинираната употреба на Курантил и аспирин.

Формуляр за освобождаване

Лекарството се произвежда под формата на таблетки, хапчета и разтвори за интравенозно приложение.

Всяка таблетка съдържа 25 и 75 mg активна съставка. Филмираните таблетки имат жълт или зеленикаво-жълт оттенък. В зависимост от количеството на активното вещество в препарата, таблетките се наричат ​​съответно Курантил 25, Курантил 75.

Дражето съдържа 25 или 75 g дипиридамол. Най-често тази форма на лекарството се опакова в стъклени буркани от 100 бр..

В ампули се получава 0,5% разтвор на дипиридамол. Всяка ампула от 2 ml съдържа 0,01% активна съставка.

Цената на лекарството зависи от формата на освобождаване и количеството на активната съставка:

 • Curantil n25 (120 таблетки) - 600 рубли;
 • Curantil n75 (40 таблетки) - 750 рубли.

Ползи по време на бременност

Тялото на жената е подложено на силен стрес по време на раждането на дете. Всички системи и органи започват да работят по-активно и по-усилено, което води до по-голямо изпомпване на кръвта.

Curantil n 25 има положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система, а именно:

 • подобрява кръвообращението;
 • предотвратява образуването на холестеролни плаки;
 • разрежда кръвта;
 • укрепва стените на кръвоносните съдове.

Като правило лекарството се предписва по време на бременност, когато се открие плацентарна недостатъчност. При тази патология плацентата спира да си върши работата, тоест не снабдява плода с кислород и не го храни. В този случай приемът на Курантила е отлична профилактика на това състояние, тъй като подобрява микроциркулацията на кръвта в плацентата..

За плода това лекарство е абсолютно безопасно поради факта, че засяга само кръвоносните съдове в самата плацента. Това означава, че дипиридамолът не прониква в тялото на нероденото дете..

Много бъдещи майки са изправени пред такъв деликатен проблем като хемороиди. Външните и вътрешните хемороиди причиняват много дискомфорт на бременните жени, но да се отървете от тях е съвсем просто, ако приемате Курантил. В същото време стабилизирането на кръвното налягане води до подобряване на работата на други органи, които извършват двойна работа, например бъбреците..

Препоръчително е да приемате Курантил, когато:

 • наличието на оток;
 • прееклампсия;
 • конвулсии;
 • високо кръвно налягане.

Можете да приемате лекарството само според указанията на специалист. Лекарят е този, който ще избере оптималното количество на активното вещество и продължителността на приема..

Показания

Много бъдещи майки се притесняват защо трябва да приемат Курантил по време на бременност. Основните показания са:

 • плацентарна недостатъчност;
 • отслабен имунитет по време на сезонни огнища на грип и ТОРС;
 • хипертония;
 • фетална хипоксия;
 • нисък приток на кръв към капилярите
 • наличието на тромбоза - приемът на лекарството помага да се предотврати образуването им;
 • висок брой тромбоцити;
 • проблеми със съсирването на кръвта.

Обикновено Курантил се приема, докато носи дете, за да се предотврати развитието на сериозни заболявания или да се влоши хода на бременността. Може дори да се приема на етапа на планиране на бременността, но само ако е предписано от лекар. Често лекарството се препоръчва за употреба при хора с разширени вени..

Курантила таблетки се приемат само след лекарско предписание

Лекарството може да се предписва както за ранна, така и за късна бременност. През първия триместър Curantil се предписва, за да се предотврати появата на фетоплацентарна недостатъчност. Това състояние се характеризира с неправилно функциониране на плацентата и влошаване на състоянието на плода и възниква поради различни заболявания и акушерски усложнения.

Таблетките Курантила подобряват кръвообращението между бременната жена и плода, в резултат на което нероденото дете получава достатъчно количество кислород и хранителни вещества. Приемът на Курантил в началото на бременността може да причини кървене, ако дозировката е неправилно избрана. В този случай дозата на лекарството се коригира и се предписва специална диета, по време на която от диетата трябва да се премахнат продукти, които насърчават разреждането на кръвта: зеленчуци (краставици, домати, чесън и лук), цитруси, плодове, натурални сокове, рибено масло и риба.

През втория триместър и на по-късните етапи лекарството се предписва за гестоза, възникнала поради удебеляване на кръвта. Такова състояние е опасно, тъй като нарушава доставката на кислород до органите, в резултат на което те не работят правилно. Поради това се образува подуване на крайниците, корема, лицето..

Приемът на лекарството стабилизира кръвообращението, поради което признаците на късна токсикоза изчезват. Това също има положителен ефект върху състоянието на плода, защото бъдещата майка се чувства чудесно, което означава, че детето в утробата получава всички необходими компоненти за пълноценно развитие..

Малко преди раждането, употребата на това лекарство помага за премахване на пренаталния оток. Но 2 седмици преди очакваната дата на раждане, трябва да спрете приема на лекарството.

Инструкции за употреба

Само специалист може да предпише точната доза и колко да се пие Курантил, въз основа на седмицата на бременността, резултатите от теста и показанията, за които е препоръчана употребата на лекарството.

Инструкциите за употреба посочват стандартната дозировка:

 • Curantil n25 - една таблетка три пъти дневно.
 • Курантил n75 - 1-2 таблетки на ден.

Таблетките трябва да се приемат един час преди хранене или два часа след него по едно и също време.

Ако по време на приема на лекарството не се постигне желаният резултат, трябва да информирате лекаря за това, за да коригирате терапията. Строго е забранено приемането на аналози или други лекарства без разрешението на лекар.

Още няколко препоръки:

 • Не приемайте таблетките с чай или кафе, тъй като това намалява ефективността на лекарството. Таблетката трябва да се измие с чиста вода..
 • Хапчето трябва да се приема на гладно - един час преди хранене или 2 часа след него.
 • Не смачквайте, не хапете и не дъвчете таблетката.

В спешни случаи Curantil се прилага интравенозно. Действието на тази форма е подобно на таблетната форма, но ефектът трае по-малко във времето..

Curantil често се предписва заедно с Actovegin

Аналози

Ако според показанията на пациента е забранено да приема Курантил, е необходимо да се обърне внимание на неговите аналози, които също имат антикоагулант и антитромбоцитен ефект. Ето ги и тях:

 • Аспирин кардио;
 • Аспикор;
 • Актовегин;
 • Кардиомагнит;
 • Тромбоас;
 • Hofitol;
 • Флебодия;
 • Плагрил;
 • Брилинта и други.

Кои от тези лекарства са разрешени по време на бременност, само лекар ще Ви каже. Забранено е независимото заместване на Curantil с други лекарства.

В някои случаи може да се предпише съвместно приложение на лекарства, например Курантила и Актовегин (насърчава разреждането на кръвта). Oscillococcinum ще помогне за укрепване на имунната система.

Противопоказания

Забранено е приемането на лекарства в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • възраст до 12 години;
 • патология с повишен риск от кървене;
 • хеморагичен диатеза;
 • сериозни нарушения на сърдечния ритъм;
 • хипотония;
 • бъбречни, чернодробни и сърдечни патологии.

Освен това наличието на каквато и да е болест може да бъде причина за отказ от употреба на лекарството. Това се дължи на особеността на активното вещество да се натрупва в еритроцитите и след това да се разпространява в тялото, засягайки отслабения орган.

Странични ефекти

Понякога приемането на Курантила причинява неприятни последици под формата на:

 • повръщане, диария и гадене - от стомашно-чревния тракт;
 • понижаване на кръвното налягане, горещи вълни, тахикардия - от сърдечно-съдовата система;
 • мигрена и световъртеж - от нервната система;
 • уртикария, сърбеж и обрив - от кожата;
 • болки в ставите;
 • повишено кървене по време на медицински процедури.

Трябва да спрете приема на лекарството малко преди раждането, за да сведете до минимум риска от кървене.

Взаимодействие

Приемът на каквито и да е лекарства по време на бременност може да доведе до ужасни последици. Ето защо трябва да пиете само тези лекарства, които лекарят предписва..

Категорично е забранено да се комбинира приемът на Курантил с ацетилсалицилова киселина (тези таблетки обикновено са забранени при бременни жени).

Недостатъкът на лекарството е ефектът върху лекарствата, които понижават кръвното налягане. Той увеличава ефекта на тези лекарства, в резултат на което се получава рязък спад на налягането, което е крайно нежелателно по време на раждането..

Ако приемате определени лекарства и ви е предписан Курантил, не забравяйте да информирате Вашия лекар за това, за да избегнете неприятни последици..

Какво още трябва да знаете за взаимодействието? Съвместно приемане на Курантил с:

 • антибактериални лекарства от цефалоспориновата серия (Цефазолин, Цефтриаксон) засилва антитромбоцитния ефект;
 • антикоагулантите (варфарин, хепарин и др.) и ацетилсалициловата киселина увеличават антитромботичния ефект, което увеличава вероятността от кървене;
 • антихипертензивни лекарства (каптоприл, нифедипин) води до рязък спад на кръвното налягане.

Отзиви

Някои лекарства са трудни за управление по време на бременност. Едно от тези средства е Курантил. Помага за справяне с отоци, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и може да се използва като профилактично средство при плацентарна недостатъчност..

Можете да приемате всякакви хапчета и лекарства по време на бременност само след предписване от Вашия лекар. Приемът на Курантил през 1-ви, 2-ри и 3-и триместър спомага за подобряване на функционирането на целия организъм на бъдещата майка. Но в същото време, ако се появят странични ефекти, трябва незабавно да се откажете от лекарството..

Виктория, на 23 години

Видя Курантил през 2-ри триместър, тъй като се появи леко подуване. Забелязах първите подобрения на 7-ия ден от приема на лекарството, отоците започнаха постепенно да отшумяват и здравословното състояние се подобри.

Тя взе Курантил през 3-тия триместър. След него главата ме болеше силно и започна кървене. Трябваше да лежа в болница 2 седмици, за да спася.

Въпреки несъмнената полза от употребата на Курантил, в определени случаи той може да навреди. Не се самолекувайте и стриктно следвайте препоръките на специалист и тогава бременността ще премине лесно!

Как да приемате курантил по време на бременност и за какво се предписва

Много бременни жени са предпазливи по отношение на каквито и да било предписания на лекарства, вярвайки, че през този период хапчетата ще донесат повече вреда, отколкото полза. Но има лекарства, които е по-добре да не отказвате, в краен случай те могат да бъдат заменени с аналози. Те включват Curantil, лекарство, което разширява кръвоносните съдове и осигурява нормален кръвен поток..

За какво се използва Curantil?

Всички девет месеца, през които се развива плодът, тялото на жената е подложено на огромен стрес..

Сърцето изпомпва повече кръв от нормалното. Ако има смущения в работата на кръвоносната система или проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, те със сигурност ще се почувстват.

В такива случаи често се диагностицира плацентарна недостатъчност. За да се избегне, се предписва Curantil 25..

Ефектът на това лекарство върху тялото на бременна жена се проявява, както следва:

 • рискът от образуване на холестеролни плаки намалява;
 • притока на кръв се нормализира;
 • стените на кръвоносните съдове са укрепени;
 • кръвта се разрежда и нейната микроциркулация се подобрява.

Всичко това ви позволява да избегнете такова състояние, при което плацентата изпълнява функциите си по-зле, не снабдява плода с кислород и хранителни вещества. В допълнение, положителният ефект на Curantil се проявява във факта, че предотвратява хемороиди, с които се сблъскват по-голямата част от бременните жени..

Интересно! Как да приемате Elevit Pronatal: инструкции за употреба по време на бременност

Активната съставка на таблетките Curantil е дипиридамол. Той стимулира синтеза на интерферони, които помагат за укрепване на имунната система, отслабена от силен стрес. Това подобрява функционирането на черния дроб, бъбреците, далака,> панкреаса и щитовидната жлеза. Рискът от заразяване с вирусна инфекция е значително намален, което може да причини повече вреди на здравето на майката и детето, отколкото хапчетата.

Списък на показанията

Защо таблетките Curantil се предписват на жени по време на бременност? Основно за лечение и профилактика на такива заболявания и състояния:

 • нарушение на притока на кръв в съдовете на мозъка и гръбначния мозък;
 • образуването на кръвни съсиреци в артериите, вените и сърдечната кухина;
 • тромбоемболия след операция за смяна на сърдечна клапа;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • нарушения на микроциркулацията на кръвта (предписани като част от цялостно лечение);
 • ARVI, грип.

През първите месеци на бременността приемът на тези хапчета може да провокира кървене, но може да се избегне, ако не превишите дозата на лекарството, предписана от лекаря.

Поради това е силно препоръчително да купувате и пиете това лекарство, ако не се препоръчва от гинеколог..

Курантил в началото на бременността се предписва при тежка токсикоза, която може да показва недостатъчно снабдяване на плода с хранителни вещества и кислород.

Важно! Как да използвате супозитории с бетадин по време на бременност

Патологията възниква поради факта, че твърде дебелата кръв допринася за разрушаването на капилярите и по-големите съдове. Настъпва застой на течност, в резултат на което се развива подуване. Удебеляването на кръвта е придружено от такива явления: вазоспазъм, недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, главоболие, повишено кръвно налягане до критични стойности.

Какво трябва да знаете

На първо място, трябва да попитате лекаря с каква цел той е предписал таблетки Курантил. Може би ще има допълнителни препоръки по отношение на ежедневието, менюто, приема на течности. По време на лечението е необходимо да се следи промяната в показателите за съсирване на кръвта. Също така е необходимо да се следи диаметърът на лумена на съдовете, скоростта на притока на кръв от майката към плода, състоянието на съдовете на плацентата и матката.

Максималната концентрация на лекарството се образува в кръвта около час след приема на хапчето. Ако по това време пиете кафе или лекарство, съдържащо кофеин, ефектът от лекарството ще намалее или изобщо няма. Много е важно да не бъркате дозата от 75 и 25 mg. Ако това все пак се случи, е необходимо да се промие стомаха и да се извика спешна помощ.

Интересно! От какво помага матката: защо се приема

Нежеланите реакции по време на бременност обикновено се появяват в случай на предозиране на Curantil. Те се проявяват по следния начин:

 • болки в мускулите и ставите;
 • повишена умора;
 • сънливост;
 • хрема;
 • обриви по кожата;
 • болка в тила и слепоочията;
 • виене на свят;
 • зачервено лице;
 • задръствания в ушите;
 • разстроен стол;
 • гадене, схващане;
 • тахикардия, брадикардия;
 • повишен пулс.

В сравнение с аналозите, Curantil има както предимства, така и недостатъци. Положителните характеристики на таблетките включват благоприятен ефект върху плацентата;

 • укрепване на имунитета;
 • нормализиране на кръвообращението;
 • намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци;
 • укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Отрицателни характеристики, поради които Курантил понякога се заменя с други лекарства:>

 • силно разреждане на кръвта;
 • висока вероятност от алергични реакции;
 • голям брой странични ефекти.

Лекарят трябва да разкаже подробно как да приемате Курантил по време на бременност и колко време трябва да отнеме лечението. Дозировката обикновено е 25 mg, тъй като 75 mg не е количество, което може да се счита за безопасно за бременна жена. Две седмици преди очакваната дата на раждане, лекарството се спира, в противен случай процесът на раждане може да се усложни.

Не можете нито да увеличите, нито да намалите дозата сами. Някои жени смятат, че ако пиете по-малко хапчета, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, можете да намалите вероятните отрицателни ефекти върху плода. На практика този подход води до факта, че хапчетата не са полезни, но причиняват вреда на здравето на майката и детето..

Кой е противопоказан на Curantil

Лекарството не се предписва на пациенти, които имат едно от следните състояния:

 • декомпенсирано бъбречно или чернодробно увреждане;
 • обостряне на исхемична болест на сърцето;
 • припадък;
 • колапс;
 • предсърдно мъждене или камерна аритмия;
 • респираторни заболявания;
 • артериална хипотония;
 • вегетативна дистония;
 • стенозираща коронарна склероза;
 • повишен риск от кървене;
 • хеморагичен диатеза;
 • язва на стомаха;
 • непоносимост към един от компонентите на лекарството.

Препоръчителните правила за прием на Курантил са посочени в инструкциите, но бременните жени не могат да се ръководят от тях, тъй като за всяка жена режимът на лечение се избира индивидуално.

Вземат се предвид следните фактори:

 • данни за анализ;
 • индикации, странични ефекти и противопоказания;
 • гестационна възраст;
 • наличието на хронични заболявания.

Разпространена е следната схема: приемане на една таблетка Курантил в доза 25 mg сутрин, по обяд и вечер. В някои случаи специалист може да реши да увеличи дозата до 75 mg на доза..

По време на лечението се следи състоянието на бременната жена. Ако няма положителен резултат, режимът на лечение се коригира..

Как да приемате Curantil по време на бременност е ясно посочено в инструкциите.

Таблетката трябва да се пие на гладно, без да се разтваря или дъвче. Той бързо навлиза в кръвта и не дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт. Веднага след приема на лекарството трябва да го изпиете с малко вода. По време на лечението не е необходимо да консумирате такива напитки:

 • чай;
 • кафе;
 • кола;
 • лимонада;
 • Газирани напитки.

Тези напитки съдържат вещества, които неутрализират действието на активните компоненти на Курантил.

Най-често срещаният въпрос за бременни жени, на които е предписан Курантил, е как да приемат, преди хранене или след това? Не пийте таблетки веднага след хранене. Лекарството може да се приема само ако са минали 2-3 часа от последното хранене. Важно е стомахът да е свободен> в противен случай ефектът на хапчетата е минимален, а вероятността от странични ефекти, включително гадене, изтръпване, разстроени изпражнения или запек, се увеличава.

Важно! Защо папавериновите супозитории се предписват по време на ранна бременност?

Аналози

Лекарствата, които могат да заместят таблетките Curantil, имат същия състав, но се предлагат в различна форма. Разликата се крие също в цената и производителите. Като правило, колкото по-висока е дозата на активната съставка, толкова по-скъпо е лекарството. Избирайки с какво да замените Curantil, трябва да продължите от препоръките на лекаря.

 1. Persantine. Вазолидиращо лекарство под формата на инжекционен разтвор, предназначен за интравенозно приложение. Има положителен ефект върху тромбоемболия, тенденция към образуване на малки кръвни съсиреци, заличаваща атеросклероза. Цената започва от 255 рубли. на опаковка.
 2. Тромбонет. Популярно генерично лекарство, ефективно за прогресивна атеросклероза. Можете да го закупите в аптеките под формата на инжекционна дозирана форма, хапчета и таблетки с покритие. Тромбонетът намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, нормализира кръвообращението и намалява способността на тромбоцитите да се „залепват“ за левкоцитите и увредените съдови стени. Можете да закупите на цена от 180 рубли. на опаковка.
 3. Агренокс. Форма за освобождаване - желатинови капсули, опаковани в туби. Цената започва от 1125 рубли. за 60 бр. Показания за употреба: профилактика и терапия на исхемичен инсулт. Според изследванията рискът от патология е намален с 35%.
 4. Дипиридамол. По време на бременност това лекарство се предписва за повишаване на устойчивостта към вирусни инфекции. Лекарството разрежда кръвта, облекчава възпалението в съдовете, премахва подпухналостта и нормализира метаболитните процеси между гръбначния стълб и кръвоносните съдове..

Полезно видео: ограничаване на лекарствата по време на бременност

Изход

Винаги трябва да следите здравето си, особено по време на бременност. Ако има прояви на разширени вени, подуване или други признаци, показващи повишена кръвна плътност, трябва да се лекувате, като използвате точно тези лекарства, които лекарят е предписал, включително Курантил. Любителското представяне може да навреди както на мама, така и на бебето. Прочетете концепцията в нашата статия.

Курантил по време на бременност: плюсове и минуси

По време на бременността жената мисли не само за собственото си здраве, но и за благосъстоянието на нероденото бебе, така че всяко назначение на лекар се възприема с повишено внимание. В повечето случаи обаче всички страхове възникват само поради липсата на пълна информация за ефективността и необходимостта от лекарството. Възможно ли е безстрашно да пиете Курантил по време на бременност - защо се предписва и как да приемате лекарството правилно? Открийте отговорите на тези въпроси.

За какво се предписва Curantil по време на бременност?

По време на раждането на дете женското тяло изпитва огромен стрес. Всички органи и системи вършат повече работа от преди, например, сърцето започва да изпомпва повече кръв, отколкото преди бременността.

Curantil 25 по време на бременност има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, по-специално:

 • предотвратява появата на холестеролни плаки;
 • укрепва стените на кръвоносните съдове;
 • разрежда кръвта;
 • подобрява кръвообращението.

Агентът се предписва за предотвратяване на плацентарна недостатъчност. При наличието на това заболяване плацентата просто престава да изпълнява функциите си, например, тя не снабдява плода с кислород, не го храни. Приемът на Курантила по време на бременност може да предотврати това състояние чрез подобряване на микроциркулацията на кръв в плацентата. Повече за плацентарната недостатъчност →

Лекарството не представлява опасност за бебето, тъй като засяга кръвоносните съдове, разположени в самата плацента, т.е.активното вещество не прониква в тялото на детето.

В допълнение към възстановяването на работата на плацентата, приемът на Курантил по време на бременност помага за решаването на проблема с хемороидите, който е от значение за много бъдещи майки. Също така, поради нормализирането на кръвното налягане, работата на други органи, които извършват двойна работа, например бъбреците, се подобрява..

Активното вещество на Курантила е дипиридамол, насърчава производството на интерферони и това е отлична подкрепа за имунната система, която значително отслабва по време на бременност. Приемът на лекарството в този случай носи повече ползи, отколкото вреда. Последиците от вирусни заболявания могат да бъдат по-сериозни.

Curantil се предписва по време на бременност и за решаване на други проблеми, а именно:

Въпреки положителния ефект върху тялото на майката и безопасността за бебето, само лекар може да предпише лекарството. Той е този, който ще избере необходимата доза и ще ви каже как да приемате Курантил по време на бременност.

Показания и противопоказания

Когато лекарят Ви предпише да приемате лекарството, трябва да го попитате защо трябва да приемате Курантил по време на бременност. Показанията могат да бъдат както следва:

 • нарушение на кръвообращението в плацентата (лекарството може да бъде предписано за предотвратяване на такова състояние);
 • фетална хипоксия;
 • повишен брой тромбоцити;
 • отслабване на имунитета в период на повишен риск от вирусни заболявания;
 • нарушено съсирване на кръвта;
 • недостатъчно кръвоснабдяване на капилярите;
 • високо кръвно налягане;
 • наличието на тромбоза (в този случай се предписва, за да се предотврати появата им).

В повечето случаи употребата на таблетки Curantil по време на бременност се извършва с профилактична цел. Това означава, че за назначаването му лекарят трябва да е сигурен, че развитието на определено заболяване е неизбежно при липса на превантивни мерки..

Като правило се използва в курсове през целия гестационен период. Curantil се предписва през първия триместър на бременността, за да се предотврати плацентарната недостатъчност. Това състояние се характеризира с нарушения на плацентата и плода поради различни видове заболявания и акушерски усложнения.

Curantil n 25 спомага за нормализиране на кръвообращението между бъдещата майка и бебето, което води до възстановяване на нормалното хранене и снабдяване с кислород. Курантил в ранните етапи на бременността може да провокира появата на кървене, което може да бъде избегнато чрез правилно подбрана доза, както и спазване на специална диета.

Препоръчително е да премахнете от диетата храни, които допринасят за разреждането на кръвта. Това са зеленчуци (краставици, домати, лук, чесън), цитрусови плодове, плодове, натурални сокове, риба и рибено масло..

Курантил в края на бременността се предписва, ако пациентът има гестоза, която е резултат от удебеляване на кръвта. При това състояние се нарушава подаването на кислород до органите, което води до неизправности в работата им. Повече за признаците и лечението на прееклампсия →

Външно това състояние се проявява с прекомерно подуване на ръцете, краката, корема, лицето. Курантил нормализира кръвообращението, което означава, че елиминира симптомите на късна токсикоза. Освен това влиянието се проявява и върху състоянието на детето - по време на активното развитие на органите е необходимо бъдещата майка да се чувства добре, за да осигури адекватно хранене на бебето.

Непосредствено преди раждането Curantil помага да се справи с пренаталната подпухналост. Въпреки това, две седмици преди очакваната дата на раждане, лекарството трябва да бъде спряно..

Въпреки особеностите на ефекта на лекарството върху тялото на майката и неговата безопасност за бебето, има и противопоказания за прием на Курантила:

 • ниско кръвно налягане - лекарството е в състояние да го намали още повече поради вазодилатация, което може да доведе до критично състояние;
 • чернодробна недостатъчност - активното активно вещество се превръща в чернодробните клетки, което означава, че влияе върху функционирането на органа;
 • сърдечна недостатъчност - дипиридамолът има тенденция да се натрупва в сърдечния мускул;
 • заболявания, които увеличават риска от кървене, като стомашни язви;
 • бъбречна недостатъчност, нейната хронична форма;
 • свръхчувствителност към компонентите на лекарството, склонност към алергии.

В допълнение, наличието на каквато и да е болест може да бъде противопоказание за приема на лекарството. Това се дължи на факта, че активното активно вещество е в състояние да се натрупва в еритроцитите и да се разпространява в тялото и следователно да повлияе на всеки отслабен орган..

Дозировка и начин на приложение

Инструкциите за употреба на Curantila по време на бременност показват стандартните правила за прием, но точната доза винаги се избира индивидуално.

Ако ви е предписан Curantil по време на бременност, лекарят решава как и колко да пиете лекарството. Той взема предвид следните фактори:

 • гестационна възраст;
 • индикации, за които е взето решение за предписване на лекарството;
 • Резултати от тестовете.

Ето защо не се препоръчва да си предписвате това лекарство, дори ако вече сте го приемали в ранните етапи на бременността. Това може да навреди на вас и вашето неродено бебе..

Като правило схемата за прием на лекарството Curantil N 25 по време на бременност е следната: 1 таблетка, която съответства на 25 ml дипиридамол, се приема три пъти на ден. Ако е необходимо, лекарят може да реши да увеличи дозата до 75 ml в една или две дози на ден. В такива случаи пиенето на Curantil 75 по време на бременност е по-удобно..

Трябва да приемате лекарството един час преди хранене или 2 часа след него по едно и също време.

В случай, че приемът на Курантила не е довел до желания резултат, трябва да се консултирате с лекар, за да коригирате режима на лечение. Не можете да направите това сами.

Трябва също да спазвате правилата за прием на Курантила:

 • Не комбинирайте приема на лекарството с чай и кафе, тъй като тези напитки могат да намалят ефективността на лекарството. За да вземете хапче, по-добре е да вземете чиста вода..
 • Трябва да приемате продукта на гладно, един час преди хранене или 2 часа след хранене..
 • Не можете да дъвчете, хапете или по друг начин да смачквате таблетката.

В случай на спешност лекарството се прилага интравенозно. Действието на тази форма на Курантил е подобно на таблетките, но ефектът продължава за кратък период от време..

Странични ефекти

Всяко лекарство може да не действа според очакванията. Много фактори допринасят за това, например състоянието на определен орган. Ето защо лекарят трябва да предупреди за възможните негативни последици..

Ако една жена приема Curantil по време на бременност, страничните ефекти могат да повлияят на работата на редица органи, а именно:

 • стомашно-чревен тракт - повръщане, диария, гадене;
 • сърдечно-съдова система - намаляване на кръвното налягане, горещи вълни, нарушения на сърдечния ритъм, при условие на увеличаване на препоръчителните дози;
 • нервна система - виене на свят и главоболие;
 • кожа - уртикария, обрив.

Сред другите негативни реакции са болки в ставите и повишено кървене по време на медицински процедури. Именно при наличието на голям списък от противопоказания и странични ефекти се разкрива основният недостатък на Курантил. Също така не трябва да забравяме, че малко преди раждането приемът на лекарството трябва да бъде прекратен, тъй като рискът от кървене се увеличава..

Взаимодействие с други лекарства и аналози

По време на бременност жената трябва да бъде изключително внимателна, когато приема различни лекарства. Това важи и за Курантил. Не просто не се препоръчва комбинирането му с някои лекарства, но дори е забранено. Например, категорично е противопоказано да приемате Курантил и Аспирин едновременно (второто лекарство не трябва да се използва по време на бременност в никакъв случай).

Това лекарство влияе и върху средствата, които понижават кръвното налягане. Той засилва ефекта на тези лекарства, което може да доведе до рязък спад на кръвното налягане, което е крайно нежелателно по време на бременност..

За съжаление, няма аналози на лекарството, нито по състав, нито по отношение на ефекта. Следователно, когато Curantil е необходим по време на бременност, дозировката се коригира и решението за употребата му се взема въз основа на съотношението полза-риск.

Ако приемът изобщо не е възможен поради наличието на противопоказания, лекарят избира други средства, в зависимост от целите на лечението. Опции за подмяна:

 • За разреждане на кръвта по време на бременност може да се предпише Actovegin, който е максимално близък до Curantil в действие, но се различава по механизма на действие. Понякога по време на бременност Actovegin и Curantil се комбинират.
 • Oscillococcinum се препоръчва за повишаване на имунитета.

Курантил може да се нарече универсално лекарство, което може да предотврати фетална хипоксия поради удебеляване на майчината кръв. Той разрежда кръвта, кара я да се движи по-бързо, не застоява на едно място, което означава, че помага да се избегне оток. В този случай детето получава необходимото количество кислород и хранене..

Но въпреки това лекарството не може да се нарече безвреден витамин. Неприемливо е да решавате сами използването му. Само с правилната дозировка и медицински контрол е безопасно за бъдещата майка и нейното бебе.

Автор: Анастасия Микитало, лекар
специално за Mama66.ru

Курантил

Състав

Според INN (международно непатентовано наименование), всички лекарствени форми на Курантил включват активната съставка дипиридамол в различни масови части.

1 драже Курантил 25 включва 25 mg дипиридамол. Допълнително: макрогол 6000, лактоза монохидрат, поливидон К25, царевично нишесте, титанов диоксид, желатин, карнауба восък, магнезиев стеарат, глюкозен сироп, талк, калциев карбонат, захароза, лек основен магнезиев карбонат, хинолин жълта боя.

1 таблетка Курантил N 25 съдържа 25 mg дипиридамол. Допълнително (включително черупката): силно диспергиран силициев диоксид, лактоза монохидрат, макрогол 6000, натриево карбоксиметил нишесте (тип А), талк, титанов диоксид, царевично нишесте, хипромелоза, желатин, симетиконова емулсия, магнезиев стеарат, хинолин жълто багрило.

1 таблетка Курантил N 75 включва 75 mg дипиридамол. Допълнително (включително черупката): силно диспергиран силициев диоксид, лактоза монохидрат, макрогол 6000, натриево карбоксиметил нишесте (тип А), талк, титанов диоксид, царевично нишесте, хипромелоза, желатин, симетиконова емулсия, магнезиев стеарат, хинолин жълто багрило.

Формуляр за освобождаване

Производителят "Berlin-Chemie" произвежда лекарството в следните дозирани форми:

 • Курантил 25 - под формата на дражета, 100 броя в стъклени бутилки No1 в кутия;
 • Curantil N (N) 25 - под формата на покрити таблетки, 120 броя в стъклени бутилки № 1 в кутия;
 • Curantil N (N) 75 - под формата на покрити таблетки, 40 броя в кутия.

фармакологичен ефект

Ангиопротективни, имуномодулиращи, антиагрегативни.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Анотация към лекарството позиционира Курантил като съдоразширяващо терапевтично средство с миотропно действие, което има инхибиращ ефект върху агрегацията на тромбоцитите, подобрява микроциркулацията и се характеризира също с лека съдоразширяваща ефикасност.

Съдоразширяващият ефект на ниски дози дипиридамол е селективно насочен към разширяване на артериолите на коронарната циркулация и за разлика от антагонистите на калций и органични нитрати, не засяга по-големите съдове на тази система. Приемът на високи дози дипиридамол води до разширяване на артериолите в други части на системния кръвен поток, от които това лекарство се използва за лечение и профилактика на различни видове съдови патологии.

Съдоразширяващата ефективност на лекарството се проявява поради два различни механизма на неговото действие, които трябва да инхибират процеса на поемане на аденозин и да потиснат производството на фосфодиестераза.

Поради динамичното равновесие, наблюдавано между освобождаването на аденозин и повторното му поемане, вътреклетъчното съдържание на този нуклеозид е на нивото от 0,15-0,20 μmol. При приемане на малки дози дипиридамол се отбелязва инхибирането на улавянето на аденозин от тромбоцити, еритроцити и ендотелни клетки, което води до повишаване на плазмената му концентрация и увеличаване на аденозин-зависимата вазодилатация. Високите дози на лекарството инхибират тромбоцитната агрегация поради действието на аденозин, като по този начин намаляват риска от образуване на тромби.

На свой ред големите дози дипиридамол инхибират фосфодиестеразите, които са отговорни за разграждането на cAMP и cGMP - ефектори, които влияят върху потискането на тромбоцитната агрегация. В терапевтични дози се потиска само cGMP-фосфодиестераза. В процеса на активиране на съответните циклази, производителността на синтеза на цАМФ се увеличава.

Друга характеристика на ефективността на дипиридамола като пиримидиново производно е способността му да индуцира производството на интерферон. In vitro лекарството има модулиращ ефект върху функционалността на интерферонната система и увеличава първоначално намаления синтез на алфа и гама интерферон от плазмените левкоцити, като по този начин увеличава неспецифичната устойчивост на човешкото тяло към вирусни инфекции.

При перорално приложение на дипиридамол в доза 150 mg, TCmax в плазма, равна на 2,66 μg / l, е около 60 минути. Свързването с плазмените протеини е почти завършено. Най-голямото натрупване на лекарството се наблюдава в еритроцитите и сърцето.

В черния дроб настъпват метаболитни трансформации, за които е включен механизмът на свързване на дипиридамола с глюкуроновата киселина. Средният T1 / 2 е 20-30 минути. Под формата на моноглюкуронид лекарството се екскретира в жлъчката.

Показания за употреба

Основните показания за употребата на Curantil включват:

 • лечение на дисциркулаторна енцефалопатия;
 • профилактика и терапия на нарушения на мозъчното кръвообращение, протичащи по исхемичен тип;
 • лечение на всякакви нарушения на микроциркулацията (в комбинация с други лекарства, съответстващи на патологията);
 • профилактика на коронарна артериална болест (първична и вторична), особено с личната непоносимост на пациента към ацетилсалицилова киселина;
 • предотвратяване на възможна тромбоемболия, в следоперативния период на подмяна на сърдечната клапа;
 • предотвратяване на образуването на венозна и артериална тромбоза, както и терапия на усложнения при образуване на тромби;
 • профилактика и лечение на ARVI и грип (за дозировка от 25 mg), като имуномодулатор и индуктор на интерферон.

Показанията за употребата на Curantila по време на бременност включват:

 • профилактика на плацентарна (фетоплацентарна) недостатъчност, фетално недохранване и прееклампсия, възникващи от усложнена бременност;
 • предотвратяване на хиперкоагулация и образуване на тромби при наличие на разширени вени.

Противопоказания

Противопоказания за назначаването на Курантил са:

 • нестабилна стенокардия;
 • миокарден инфаркт в острия период;
 • коронарна артериална болест (стенозираща атеросклероза);
 • колапс;
 • сърдечна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • субаортална стеноза;
 • артериална хипотония;
 • нарушения на сърдечния ритъм от тежък характер;
 • усложнена артериална хипертония;
 • обструктивни патологии на бронхопулмоналната система на хроничен ход;
 • сериозни чернодробни / бъбречни патологии;
 • хеморагичен диатеза;
 • възраст до 12 години;
 • болезнени състояния с повишена вероятност от кървене;
 • лична свръхчувствителност към дипиридамолуен или други съставки на лекарствата.

Странични ефекти

Използването на терапевтични дози Курантила рядко води до образуване на негативни явления и дори в случай на тяхното появяване, страничните ефекти на лекарството най-често са леки и преходни.

Сърдечно-съдовата система:

 • кардиопалмус;
 • усещане за „горещи вълни“ по кожата на лицето;
 • тахикардия (особено при едновременното приложение на други съдоразширяващи лекарства);
 • брадикардия;
 • синдром на грабеж по отношение на коронарните съдове (при приемане на дневни дози дипиридамол над 225 mg);
 • понижаване на кръвното налягане.

Система за хемостаза:

 • функционални промени в тромбоцитите;
 • тромбоцитопения;
 • развитие на кървене;
 • повишено кървене, по време на или след хирургични процедури (много редки).

Храносмилателната система:

 • болка в епигастриума;
 • гадене, повръщане;
 • развитие на диария.

При продължителна терапия страничните ефекти на стомашно-чревния тракт, като правило, изчезват сами..

Други:

 • усещане за шум или запушване в ушите;
 • виене на свят;
 • обща слабост;
 • хиперемия на лицето;
 • главоболие;
 • артрит;
 • ринит;
 • миалгия;
 • алергични прояви (обрив / уртикария).

Curantil таблетки, инструкции за употреба

Инструкции за употреба Curantil 25

За превантивна цел на ARVI и по време на епидемии от грип обикновено се предписва еднократен дневен прием от 50 mg Curantil 25 (2 таблетки или таблетки), веднъж на всеки 7 дни в продължение на 4-5 седмици (4-5 дози на курс).

За предотвратяване на възможен рецидив на ARVI, особено при пациенти, които често страдат от тези инфекции, е показан дневен прием от 100 mg (4 таблетки или таблетки) на два етапа (2 таблетки или таблетки (50 mg)) с интервал от 120 минути. Профилактичният курс продължава 8-10 седмици с еднократна доза от препоръчаната доза на лекарството за 7 дни.

Инструкции за употреба на Curantil 75

Дневната доза Курантил N 75 се избира, като се вземе предвид тежестта на заболяването и личният отговор на пациента на лечението.

За лечение на исхемична болест на сърцето, като правило, се препоръчва да се приемат 75 mg от лекарството три пъти дневно (1 таблетка след 8 часа). Според наблюдаваната ефикасност, лекарят може да увеличи дневната доза..

За профилактика на тромбоза и в случай на нарушения на кръвообращението на мозъка обикновено се предписват 3-6 таблетки Курантил от 75 mg на ден. За максимум 24 часа можете да приемате 450 mg от лекарството.

За да се намали агрегацията на тромбоцитите, Curantil се използва в диапазона от дневни дози от 75-225 mg (1-3 таблетки) в няколко дози. Максималната възможна дневна доза дипиридамол при тежки случаи е 600 mg.

Инструкции за употреба на Curantila по време на бременност

Когато се използва Curantil по време на бременност, изборът на неговите дози се извършва чисто индивидуално. Типичен режим на лечение се счита за прием на 25 mg от лекарството (1 таблетка или таблетка) три пъти на всеки 24 часа.

Как да приемате - преди или след хранене?

При всички горепосочени показания, дражетата и таблетките Курантила се препоръчват да се приемат на празен стомах, без да се смачкват или дъвчат лекарствените форми и да се пият 100-150 ml вода.

Предозиране

В случаи на предозиране с дипиридамол се наблюдава следното: поява на ангина пекторис и / или тахикардия, понижаване на кръвното налягане, обща слабост, чувство на „горещи вълни“ и световъртеж.

Когато симптомите на предозиране се открият бързо, типичните противодействия, включително предизвикване на повръщане, гастроинтестинален клирънс и прием на сорбент, ще бъдат ефективни. За да се спре разширяващото действие на лекарството, се предписва бавна интравенозна инжекция (50-100 mg / min) на аминофилин. Ако симптомите на ангина пекторис продължават, е показан прием на сублингвален нитроглицерин.

Взаимодействие

Ксантиновите производни (включително чай и кафе) могат да намалят съдоразширяващата ефикасност на дипиридамола.

Антиацидите, поради намаляване на абсорбцията на лекарството, понижават максималната му концентрация.

Паралелната употреба с аспирин и антикоагуланти (тромболитици, хепарин) увеличава възможността за кървене.

Дипиридамолът усилва ефективността на антихипертензивните лекарства.

Когато се комбинира с инхибитори на холинестеразата, се наблюдава намаляване на техните антихолинергични свойства.

Едновременното приложение с цефалоспоринови антибиотици (Цефоперазон, Цефамандол, Цефотетан) може да доведе до засилени антитромбоцитни ефекти.

Условия за продажба

Всички лекарствени форми на Curantil се отпускат от аптеките само с рецепта.

Условия за съхранение

За дражета - до 25 ° С.

За таблети - до 30 ° С.

Срок на годност

За дражета - 5 години.

За таблетки - 3 години.

специални инструкции

Поради възможно понижаване на кръвното налягане, в началото на терапията трябва да бъдете внимателни при извършване на опасна работа и шофиране на кола..

Аналози

Аналозите на Kurantil са представени от доста широк списък от лекарства, подобни на него в техните основни антикоагуланти и антитромбоцитни ефекти. Най-известните аналози са: Aspirin cardio, Aspikor, Aspecard, Zilt, Aterocard, Godasal, Atrogrel, Cardiomagnyl, Brilinta, Clopidogrel, Disgren, Plagril, Magnikor, Plavix, Trombonet и някои други.

Цената на аналозите на Kurantila зависи от производителя, броя на таблетките и масовото съдържание на активната съставка в тях и следователно варира в доста широки граници. Например, Аспирин кардио 100 mg № 20 може да се купи средно за 130 рубли, Clopidogrel 75 mg № 28 за 500 рубли и Plavix 75 mg № 28 за 2600 рубли.

За деца

Към днешна дата няма достатъчно опит в използването на Curantil в педиатрията, включително хапчета и таблетки, от които те не са предписани за деца под 12-годишна възраст.

С алкохол

По време на терапевтичния курс на прием на Курантил е забранено да се пият напитки, включително алкохол.

Курантил по време на бременност и кърмене

Практиката на предписване на Kurantil по време на бременност съществува главно в страните от постсъветското пространство, където гинеколозите отдавна и доста успешно използват положителните свойства на това лекарство..

Понякога това лекарство се предписва дори при планиране на бременност, в случай че жената, която иска да забременее, има различни болезнени състояния, свързани с нарушено кръвообращение, микроциркулация или с повишена склонност към тромбоза. Дневната доза на такива патологии според инструкциите за употреба се избира индивидуално и може да достигне 450 mg, поради което би било препоръчително да се използва Curantil N 75. Друго предимство на такава превантивна терапия, разбира се, е способността на дипиридамола да повишава устойчивостта на организма към ефектите на различни инфекции чрез стимулиране на производството на интерферон.

По време на самата бременност, назначаването на каквито и да е лекарства трябва да се подхожда чисто индивидуално и с изключителна предпазливост и поради това, преди да приемате Курантил по време на бременност, е необходимо да се изключат напълно противопоказанията и възможните рискове от терапията както за бъдещата майка, така и за плода. Кога да започне лечението, на какъв етап да се проведе терапия и до кога да се вземе лекарството, гинекологът трябва да определи, в съответствие с историята на пациентката и нейното състояние към момента.

В случаите, когато бъдещата майка има патологии, свързани с кръвообращението или тромбозата, които потенциално могат да доведат до усложнения на бременността в бъдеще, може просто да се наложи медицинско лечение, за което Curantil се предписва рано на бременни жени. В същото време дозата на лекарството може да бъде доста значителна, което увеличава риска от кървене и изисква специално внимание от медицинския персонал..

В по-късните етапи на бременността често се отбелязва развитието на негативни явления, възникващи, inter alia, поради недостатъчна микроциркулация (включително оток, токсикоза, главоболие, повишено кръвно налягане, конвулсии и др.). Решението на такива проблеми е и сред показанията за употребата на Курантил, за което се предписва на бременни жени най-често в минимални дози (25 mg 2-3 пъти на всеки 24 часа) и, в зависимост от тежестта на наблюдаваните негативни симптоми, курсове с различна продължителност. В някои случаи това лечение продължава през цялата бременност с кратки прекъсвания и спира непосредствено преди раждането..

През втория триместър на бременността често се диагностицира плацентарна недостатъчност - усложнение, характеризиращо се с нарушено кръвоснабдяване на плацентата и може да доведе до фетална хипоксия, забавено развитие и понякога спонтанен аборт. Терапевтичните курсове с назначаването на Curantila N 25 (1 таблетка 2-3 пъти дневно) в повечето случаи предотвратяват развитието на това усложнение или значително намаляват неговите прояви, като същевременно не оказват никакъв ефект върху плода.

Показания за назначаването на Курантила по време на бременност през 3 триместър са плацентарната недостатъчност и гестозата (късна токсикоза), при които лекарството, подобрявайки кръвоснабдяването на плацентата, помага за окончателното пълноценно формиране на мозъка, белите дробове и други органи на нероденото дете, а също така значително намалява отрицателния ефект на тези усложнения върху неговото майка. Понякога, при тежък ход на гестоза и / или плацентарна недостатъчност, ефектите на едно лекарство може да не са достатъчни, за които се предписва комплексна терапия по време на бременност с използването на няколко лекарства, например Actovegin и Curantil. Подобряването на трофиката и регенерацията на тъканите, както и метаболизма, присъщ на Actovegin, перфектно допълва съдоразширяващите ефекти на Curantil, като по този начин предпазва женското тяло от много негативни болезнени прояви, включително заплаха от спонтанен аборт.

Важно е да запомните, че по всяко време можете да поискате от Вашия лекар изчерпателни обяснения за въпросите защо това или това лекарство се предписва на бременни жени, как да се пие или инжектира предписана лекарствена форма, какви дози да се спазват, какви положителни моменти и най-важното отрицателни последици, проведените лечение и защо Ви е предписано. Не трябва да се ръководите в това отношение от отзивите за Curantile по време на бременност, които са оставени в различни интернет ресурси, тъй като няма гаранция, че вашето положение е подобно на описаното от други жени. Също така е необходимо задълбочено да се разберат всички възможни странични ефекти на лекарството и методи за предотвратяване на появата им, внимателно да се следи вашето здраве и да се подлагат на редовни прегледи навреме.

Възможността за използване на Курантила по време на кърмене се определя от лекаря.

Отзиви за Curantile

С оглед на доста честото предписване на това лекарство на бременни жени, преобладаващият брой отзиви за Curantile N 25 на форумите са оставени от майките, които някога са го получавали, докато отзивите за Curantile по време на бременност в повечето случаи могат да бъдат разделени на положителни и неутрални. Въпреки че понякога се споменават някои странични ефекти на лекарството, включително зачервяване, сърцебиене и главоболие, чисто отрицателни оценки, с изключение на случаите на лична свръхчувствителност към съставките на лекарството, практически не се срещат. И обратно, има достатъчно положителни отзиви за ефективността на Curantil поне за да се разгледа въпросът за неговото приложение. Естествено, назначаването на Curantil трябва да бъде ясно обосновано и обмислено, а дозите му и броят на дозите трябва да бъдат намалени до необходимия минимум. Също така много жени, след като са чували за назначаването на това лекарство за тях, се опитват да намерят за себе си обяснения за целесъобразността и безопасността на употребата му, като използват интернет за това, докато би било правилно да се изясни този въпрос от техния лекуващ лекар, който просто е длъжен да предостави цялата информация, която ви интересува..

Цената на Curantil къде да купя

Средната цена на всички лекарствени форми на това лекарство понякога може да варира в зависимост от региона и аптечната мрежа, но обикновено е приблизително на същото ниво. Например, можете да закупите 100 хапчета Kurantila 25 в Москва за приблизително същото количество като 25 mg от същото лекарство № 100 в Санкт Петербург.

Цената на Kurantil 25 (100 таблетки от 25 mg всяка), най-често предписвана като имуномодулатор, е 550-650 рубли.

Цената на таблетките Curantila N 25 № 120, традиционно използвани по време на бременност, варира между 450-600 рубли.

Цената на таблетките Curantila N 75 № 40, обикновено използвани за профилактика и лечение на патологии на кръвоносната система, варира около 650-700 рубли.