Обрив по време на бременност се среща при много жени. В повечето случаи хормоналните промени в организма се проявяват по този начин. Причините за обрива обаче могат да бъдат не само физиологични, но и патологични. Кожните обриви могат да се появят с различни инфекциозни заболявания, които са опасни за самата жена и нейното неродено дете..

Причини за обрив по време на бременност

Най-честите причини за обриви при бременност включват:

 1. Дерматоза. Предполага се, че дерматозата се появява поради хормонални промени в тялото на бременна жена. Най-често се появява през последния триместър. Обривът се появява главно в областта на стрии и прилича на възли и плаки. В бъдеще елементите на обрива могат да се слеят, образувайки големи плаки и да се разпространят в седалището, гърдите, краката и гърба. След раждането, като правило, дерматозата изчезва. Той не представлява особена опасност за жена и бебе. Лечението се състои в премахване на сърбеж и зачервяване, за което на бременната жена е избран подходящ мехлем или крем, често хормонален.
 2. Рубеола. Това заболяване има пагубен ефект върху плода. Първият триместър на бременността се счита за най-опасен. Рубеолата се проявява с висока температура, главоболие, гадене и бледорозов обрив. Това заболяване може да доведе до развитие на катаракта, глухота, сърдечни дефекти при нероденото дете, освен това засяга нервната система на плода. Следователно, ако жената открие рубеола през първия триместър, бременността обикновено се прекъсва.
 3. Дребна шарка. Болестта се развива при липса на имунитет към нея по същия начин като рубеолата. Морбили, пренесени през първия триместър, могат да причинят деменция и други патологии на нервната система при дете. Симптомите на заболяването са обриви под формата на туберкули, които се появяват на етапи: първо се засягат шията и лицето, след това багажникът и ръцете и след това краката. Прехвърлената морбили през първите 12 седмици от бременността е причина за нейното прекратяване. Ако съществува риск от заразяване с болест или контакт с пациент, се извършва задължителна ваксинация с имуноглобулин, за да се предотврати развитието на болестта.
 4. Херпес. Тази инфекция е най-честата причина за вродени заболявания. В случай на първична инфекция с херпес по време на бременност, вероятността от инфекция на плода е 50%, при обостряне на съществуващо заболяване, рискът е много по-малък - около 4%. Възможно е да се заразите с херпесния вирус чрез сексуален контакт, чрез целувки, предмети от бита, чрез кръвопреливане, а също и чрез въздушна инфекция. Херпесът се появява като малък мехурен обрив, който е придружен от парене, зачервяване и сърбеж. След известно време мехурчетата започват да се пукат, оставяйки язви. Херпесът има особено вредно въздействие през първия триместър на бременността, може да причини умствена изостаналост и заболявания на сърдечно-съдовата система. Заразяването с този вирус през третия триместър може да доведе до енцефалит, хепатит, пневмония и други патологии..
 5. Шарка. Това заболяване е най-опасно през първия и последния триместър на бременността. В първия може да причини спонтанен аборт или тежки малформации. Варицелата, пренесена през третия триместър, води до вътрематочна инфекция, пневмония и лишаване от кислород. Болестта се проявява като обриви под формата на розови петна, върху които след това се образуват мехурчета с прозрачна течност, по-късно мехурчетата изсъхват, покривайки се с корички. Обривът е придружен от силен сърбеж. За лечение се използват антивирусни лекарства, а елементите на обрива се третират с антисептици. При тежко протичане на заболяването, за да се предотвратят усложнения, пациентът се настанява в болница в изолирано отделение.
 6. Краста. Това заболяване се проявява под формата на мехури и подутини със забележими сърбящи дупки. В допълнение към обрива се отбелязва силен непоносим сърбеж. Крастата не представлява опасност за майката и детето. Лечението се предписва от лекар, като правило се състои в използването на специални антипаразитни лекарства.
 7. Алергия. Една от най-честите причини за обрив по време на бременност е алергичната реакция към дадено вещество. Освен това подобна реакция може да се появи по време на периода на очакване на детето, дори към онези алергени, към които не е имало реакция преди бременността. Обривът прилича на малки мехурчета с прозрачно съдържание. Може да се постави върху ограничена част от тялото или да се разпространи по цялата кожа.

Локализация на обрива по време на бременност

Обриви по корема по време на бременност

Ако се появи обрив в корема, докато чакате дете, по-добре е да посетите лекар за диагностика и лечение. Обрив по корема по време на бременност може да възникне в резултат на хормонални промени в тялото, свързани с бременността. В такива случаи обривът се локализира основно на корема, но може да обхване и други части на тялото - ръце, гръб, седалище, бедра, гърди.

Друга еднакво честа причина за обрив по корема по време на бременност е алергията. То може да бъде причинено от храна, битови химикали, козметика, цветен прашец, плат, от който се шият дрехи, животински косми, прах и др. Алергиите могат бързо да прогресират и да се усложнят, освен това мехурчетата се пукат, което създава риск от вторична инфекция.

През лятото бодливата топлина може да се появи като обрив в корема. Особено често се среща при жени, които носят превръзка, предпочитат синтетично облекло и не обръщат необходимото внимание на хигиената си..

Обрив по корема по време на бременност може да се появи и при различни инфекциозни заболявания, както и при нарушаване на нормалното функциониране на вътрешните органи.

Обриви по ръцете по време на бременност

Промени в хормоналните нива и леко отслабване на имунната система могат да доведат до обриви по ръцете по време на бременност, в резултат на алергична реакция, обостряне или развитие на кожни заболявания.

Обривът по ръцете може да бъде един от признаците на алергия. Нещо повече, това може да бъде причинено дори от крем за ръце, който жената е използвала постоянно преди това. Когато се появят алергични обриви, трябва да идентифицирате алергена и да премахнете контакта с него. В противен случай ситуацията може да се влоши и да се присъедини вторична инфекция от бактериален характер. Съществува и възможност за преход на алергичния процес в хронична форма и развитие на екзема..

Промените в кожата на дланите могат да бъдат свързани с еритема и телеангиектазия. Причината за такива промени е повишаване на естрогена в кръвта. Промените представляват постоянно разширяване на малки съдове. Обривът прилича на червени точки, тирета, звездички и т.н. Когато се появи такъв обрив, трябва да посетите лекар, тъй като той може да говори за чернодробни патологии.

Обриви по краката по време на бременност

Основните причини за появата на обрив по краката по време на бременност са същите като на други части на тялото - дерматоза, инфекции, алергии. Най-опасните от тях са инфекциозни заболявания като варицела, рубеола и морбили. Ето защо, ако се образуват обриви по краката, струва си да посетите лекар, само той ще може да реши за необходимостта и състава на лечението.

Обриви по лицето по време на бременност

По време на бременност на лицето може да се появи акне, наподобяващо юношеско акне. По бузите, брадичката и челото се образуват малки подутини и пъпки. Те обикновено не причиняват никакви неудобства, освен естетически. Такъв обрив по лицето по време на бременност е свързан с хормонални промени в тялото и не е опасен..

Обривите по лицето обаче не винаги са безопасни. Обривите в тази област могат да се появят и с инфекциозни заболявания. И така, обрив по лицето се проявява с варицела, херпес, рубеола, морбили.

Видове обриви по време на бременност

Червен обрив по време на бременност

Причината за червен обрив по време на бременност е най-често дерматоза. Тази патология е доста безопасна за жени и деца. Проявява се в обриви и сърбеж, възниква през последния триместър на бременността. Дерматозата засяга предимно жени, които са бременни за първи път, очакват близнаци или са с наднормено тегло. Външно такъв обрив прилича на малки червени подутини. След раждането обривът бързо изчезва, без да оставя следи.

Малък обрив по време на бременност

Малкият обрив по време на бременност в повечето случаи е следствие от уртикария. Локалната му зона е седалището, корема, бедрата, гърдите, ръцете и други части на тялото. Обривът е придружен от силен сърбеж и дискомфорт. Причината за кошерите са по-често хранителни продукти, които са известни алергени: шоколад, цитрусови плодове, ягоди, малини и др. Когато се открие уртикария, на първо място, е необходимо да се определи алергенът и да се елиминира от диетата на бременната жена. Това обикновено е достатъчно, но ако обривът продължава, може да се наложи да вземете специални антихистамини, предписани от Вашия лекар..

Друга причина за малък обрив може да бъде липсата на хигиена на фона на повишено изпотяване, както и хормонални промени в тялото на жената..

Акне по време на бременност

Причината за акнето по време на бременност е повишаване на нивото на прогестерон, което допринася за повишената секреция на себум. Токсикозата през първия триместър също може да играе роля, причинявайки дехидратация. Освен това, по време на периода на очакване на детето, имунитетът намалява, което прави възможно активирането на патогенни микроорганизми.

Акнето по време на бременност не трябва да се изцежда, да се докосва с мръсни ръце или да се използва без консултация с лекар. Всичко това може да доведе до добавяне на инфекция и развитие на усложнения..

Алергичен обрив по време на бременност

Алергичният обрив по време на бременност прилича на малки мехури, придружени от силен сърбеж, който може да доведе до безсъние, раздразнителност и нервност. Най-често реакцията се причинява от храни, лекарства, но са възможни и други фактори. Алергията е свързана с промяна в количеството на половите хормони в тялото, което също може да доведе до гестоза, така че ако се появи обрив, определено трябва да посетите лекар. Освен това може да настъпи преход на болестта в хронична форма, при която обривът не изчезва сам по себе си дори след премахване на контакта с алергена. В такива случаи лекарят предписва медикаментозно лечение..

Как да лекувате обрив по време на бременност

За да се предотврати появата на алергичен обрив по време на бременност, жената трябва да спазва специална диета, като изключва от диетата шоколад, цитрусови плодове, морски дарове, кафе и други подобни продукти..

Лечението на обрив по време на бременност с инфекциозен характер трябва да се предписва само от лекар, въз основа на индивидуалните характеристики и продължителността на бременността. Често при вирусни заболявания в ранните стадии се извършва аборт по медицински причини. Навременното търсене на медицинска помощ ще помогне да се избегне развитието на последствия и усложнения.

Основата на лечението на обрив по време на бременност е лечението на заболяването, което го е причинило. Също така, лекар може да предпише средства за ускоряване на заздравяването на кожата, повишаване на имунитета, премахване на сърбеж и дискомфорт..

Обрив по време на бременност

Статии за медицински експерти

Обривите по време на бременност са доста чести. Причината за това явление могат да бъдат общи проблеми в организма, както и обостряне на някои заболявания..

Във всеки случай обривът трябва да се елиминира възможно най-скоро. Но първо е необходимо да се установи причината за това явление, така че да е възможно да се предпише качествено лечение..

Код на ICD-10

Причини за обрив по време на бременност

Причините за обрив по време на бременност могат да бъдат различни. Така че, обриви се появяват на фона на херпесна инфекция, варицела и други заболявания.

По кожата могат да се появят мехури, които с времето изсъхват и стават корички. Тогава всичко изчезва и остава само петно. В никакъв случай тези мехурчета не трябва да се разресват, защото това може да доведе до инфекция и поява на абсцеси.

Червени обриви могат да се появят и поради скарлатина. Херпесната инфекция може да причини обрив. Често това явление се появява след излагане на слънце. Това е така наречената слънчева алергия..

Обрив при бременни жени, особено по корема, може да бъде причинен от хормонален дисбаланс. Обикновено се проявява през третия триместър. Неприятните пъпки и зачервявания също са причинени от дерматоза. Често изчезва от само себе си, няколко седмици след раждането..

Обривите могат да бъдат причинени от различни инфекции и вируси. Често те са свързани с наличието на дефекти и аномалии в плода. В този случай трябва да предприемете действия.

Често обривът е свързан с лоша диета. Такава реакция на организма може да се прояви към храна, лекарства и други дразнители. Обрив по време на бременност може да се появи както локално, така и в цялото тяло.

Симптоми на обрив по време на бременност

Симптомите на обрив по време на бременност зависят от причината, поради която е причинен. Така че, това явление може да възникне на фона на инфекциозни заболявания. Симптомите за херпесна инфекция, варицела и други подобни заболявания са еднакви.

По тялото се появяват мехурчета, вътре в които има течност. В никакъв случай не трябва да ги разресвате, в противен случай те ще получат инфекция и ще се образуват пустули. С течение на времето мехурчетата изсъхват сами и се покриват с кора, след което изчезват и изчезват напълно.

Алергичната проява на обрива е донякъде подобна на копривна треска. На кожата могат да се появят петна с различни форми, те често сърбят много. При алергии подобни симптоми се появяват и във вътрешните органи..

При скарлатина се появяват специфични червени обриви. Обривът сърби и се проявява главно в слабините, долната част на корема и по седалището. В някои случаи може да се намери на лицето. Симптомите на заболяването са много специфични. Кожата около устата и носа става бледа, а бузите стават яркочервени. С течение на времето обривът започва да сърби и да се лющи.

При херпесна инфекция се появяват мехурчета под формата на хиперемично петно. Те съдържат течност вътре. С течение на времето мехурчетата изсъхват и се коричат. В някои случаи те се отварят, образувайки ерозия. При това заболяване има главоболие, общо неразположение, сърбеж и изтръпване. Обрив по време на бременност може да се появи по редица причини и да бъде придружен от специфични симптоми.

Акне по време на бременност

Акнето по време на бременност е доста често срещано явление. И се появява спонтанно. Можете да я срещнете по лицето, гърдите и гърба. Някои жени отбелязват самоликвидирането му след бременност..

Акнето се появява поради хормонален дисбаланс. Това често се случва на фона на приетите преди това противозачатъчни хапчета. Следователно, по време на бременност ситуацията се влошава значително..

Трябва да се отбележи, че нивото на мъжкия полов хормон се повишава по време на бременност. Мастните жлези оказват специално влияние върху този процес и поради това се появява акне. Произвежда се голямо количество подкожна мастна тъкан, която запушва жлезите. Не бива да се притеснявате за това, всичко се нормализира след бременност.

За да може обривът да се прояви по-малко, достатъчно е да използвате обикновена козметика. Подходящи са специални почистващи гелове и кремове. Обривът по време на бременност е нормален, особено ако е акне.

Алергичен обрив по време на бременност

Алергичният обрив по време на бременност често прилича на копривна треска. По кожата започват да се появяват малки петна с различни форми. Това явление често е придружено от неприятен сърбеж. Подобни симптоми могат да се наблюдават при алергии към вътрешните органи..

Алергичният обрив може да се появи съвсем внезапно. В този случай се появява характерният за нея сърбеж, появява се сълзене и хрема. Кожните обриви са релефни и доста забележими.

Основното нещо е да се опитате да не разресвате обрива. Това може да предизвика влошаване на ситуацията. Можете да се отървете от дискомфорта с помощта на антиалергични лекарства. Въпреки това, по време на бременност, в много случаи е забранено приемането на лекарства. Следователно е необходима консултация с лекар.

Алергичният обрив няма да изчезне сам. Той трябва да бъде елиминиран; освен това самият стимул трябва да бъде премахнат. В противен случай обривът по време на бременност ще се доставя през целия период, което ще донесе много неудобства..

Диагностициране на обрив по време на бременност

Диагностиката на обрив по време на бременност трябва да бъде задължителна. На първо място, лекарят трябва да направи визуален преглед на ситуацията. Взема се предвид и основната характеристика на елементите на обрива. При визуална проверка може да се получи много полезна информация..

Пациентът се преглежда от дерматолог. Само визуалната проверка в повечето случаи не е достатъчна. Необходимо е да се потвърди или отрече наличието на това или онова заболяване. Следователно клиничните анализи са задължителни. Възможно е да се извършат посеви от тайната на абсцесите.

Диагностиката включва кръвни тестове, които предоставят допълнителна информация. Въз основа на всички получени данни се предписва комплексно лечение. В много случаи това изисква използването на определени лекарства. Но тъй като говорим за бременни момичета, има алтернативни начини за решаване на проблема. В крайна сметка лекарствата могат да влошат ситуацията. Обривите по време на бременност трябва да се лекуват правилно.

Бременност и обриви по тялото

Бременните жени често имат някакви странни петна, обриви, пъпки по кожата си. Какво е това: алергия или често срещано явление по време на бременност - каза ни докторът на медицинските науки, професор, ръководител на научно-консултативния отдел на Държавния изследователски център "Институт по имунология" на FMBA на Русия Людмила Василиевна Лус.

По време на бременност кожата става особено уязвима. Половината бременни жени с атопичен дерматит имат обостряне на заболяването. Това изисква постоянно наблюдение и корекция на терапията от алерголог..

Но по време на бременност са възможни и неалергични кожни лезии, например сърбеж на бременни жени, който засяга около 2% от жените, които очакват бебе. Обикновено се случва между 25-та и 30-та седмица от бременността. Симптомите включват еритематозни, сърбящи папули.

Друго неалергично състояние е полиморфният обрив на бременността. Проявява се като сърбящи оточни папули и плаки, разположени в областта на стрии - навяхвания - на корема.

И накрая, сърбеж при бременни жени, който засяга 2,5% от жените в позицията през 2-3-ия триместър.

Тези обриви по никакъв начин не са свързани с алергии и най-често се появяват поради функционални нарушения на хепатобилиарната система (включва черния дроб, жлъчния мехур, жлъчните пътища).

По време на бременност екзема-подобно зачервяване може да се появи и върху гънките на ръцете. Причините за всички тези прояви могат да бъдат много различни: нездравословна диета, невроендокринни разстройства, обостряне на всяка болест.

Как се лекуват всички тези кожни прояви? Терапията трябва да бъде строго индивидуална, в зависимост от продължителността на бременността, диагнозата, тежестта на заболяването, наличието на съпътстващи заболявания и т.н..

Антихистамините не трябва да се приемат през първия триместър на бременността (в бъдеще изборът на антихистамини се определя само от лекаря).

Следователно основната задача е да се елиминират фактори, допринасящи за увреждане на кожата..

Храненето правилно е много важно. Храненето трябва да бъде разнообразно както по количеството храна, така и по съотношението на хранителните съставки и да покрива изцяло нуждите на бременната жена. Не можете да експериментирате с използването на така наречените хипоалергенни диети, които не са физиологични и не попълват енергийните разходи на бременна жена. От диетата на бременна жена могат да бъдат изключени само тези храни, към които е доказана алергия. Ако бременна жена има съпътстващи заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, ендокринната система (например захарен диабет) и т.н., тогава тя получава диета, която съответства на нейните заболявания (таблица № 5 или № 9 и т.н.), и стриктно под под наблюдението на подходящ специалист.

Разбира се, кожата трябва да се следи. „На първо място трябва да се справим със сухата кожа, която често се случва по време на бременност. И до какво води сухотата? Сърбеж. Защо сърбеж? Увреждане на кожата, инфекция, гнойни усложнения “, обяснява лекарят.

Днес има много висококачествени овлажнители и хранителни продукти - от евтини местни до скъпи вносни, но с добре подбрана формула: Uriage, Noreva, A-Pharm, Topicrem и др. През последните години използвахме такива продукти като „Lux“, „Ideal“, "Delight", крем за след бръснене с витамин F, но днес има високоефективни модерни кремове, които имат благоприятен комплексен ефект върху кожата (овлажняващи, подхранващи, възстановяващи структурата на кожата). В същото време евтиното не означава лошо. Въпреки че е по-добре този избор да не е самата бременна жена, а лекарят.

Людмила Василиевна Лус,

Доктор на медицинските науки, професор, ръководител на научно-консултативния отдел на Федералната държавна бюджетна институция "Държавен изследователски център Институт по имунология", FMBA на Русия.

Изготвил Елена Туева

Защо може да се появи обрив по време на бременност?

Бременността носи изненада след изненада, но те не винаги са приятни. Появата на обрив по корема и други части на тялото е точно това. Той причинява не само чувство на физически дискомфорт, но и страхове у бъдещата майка - какво е това и колко опасен е обривът за растящото бебе?

Какво може да причини обрив по време на бременност:

- в ранните етапи

Херпес, рубеола, варицела, морбили - всички тези заболявания се характеризират с появата на обрив не само по корема, но и по други части на тялото. През първия триместър те често причиняват развитието на патологии, несъвместими с живота на плода и последващата му смърт, спонтанен аборт. Бременността е изключително трудна, с много усложнения, с които може да се справи само в болнични условия и под постоянен медицински контрол. В други случаи бебето се ражда отслабено, изоставайки в развитието от връстниците си.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Освен обриви, рубеолата причинява треска, гадене и главоболие. Детето може да развие частична глухота, катаракта, сърдечни дефекти, неврологични заболявания.

- по-късна дата

Най-голямата опасност в наши дни е варицелата. Появил се няколко седмици преди раждането, той може да причини варицела при новородено при дете, заболяване, чиито усложнения са енцефалит, патологии на дихателните пътища, черния дроб и бъбреците. Тези усложнения дори могат да причинят смърт на плода. Но рубеолата вече не е толкова опасна, колкото през първия период на бременността. Мама ще трябва да се подложи на няколко скринингови теста, за да определи дали съществува риск от деформации и патологии на развитието при бебето. Много рядко лекарите препоръчват прекратяване на бременност..

ВНИМАНИЕ! След 30-та седмица прекъсването е забранено. Следователно жената се взема под специален контрол до самото раждане (вирусът на рубеолата може да причини сериозно кървене през тези часове).

Локализация на обрива:

- на лицето

Обривът по лицето може да наподобява юношеско акне. Всъщност се нарича така - акне. Причинени от хормонални промени в тялото. Разбира се, тя не добавя красота към външния си вид, но не е и опасна..

ВАЖНО! Ако има много червени точки, те се сливат помежду си, кожата се отлепва и в устата се появяват малки бели пъпки - това може да показва опасно заболяване като морбили.

- на ръцете

Обривът по ръцете може да е първият признак на алергия. Всичко може да го причини: храна, вода, прах за пране, крем за ръце. Същият списък включва растителен прашец, плат, от който се шият дрехи, прах. Важно е да идентифицирате алергена навреме и допълнително да избягвате контакт с него, в противен случай при многократен контакт ситуацията може да се влоши (сърбеж, кихане, подуване и вторична бактериална инфекция се присъединяват към обрива.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Скокът на естроген в кръвта води до факта, че кожата на дланите е много суха и покрита с червени (или жълти) точки, петънца и звезди. Въпросът е постоянното разширяване на малките съдове на ръцете. В бъдеще могат да се появят проблеми с черния дроб, така че незабавно посетете лекар.

- на корема

Най-често появата на обрив по корема се причинява от хормонални промени в тялото. Дерматозата постепенно преминава от корема към седалището, гърба и бедрата, външно изглежда като натрупване на плаки и възли, постепенно се сливат помежду си.

Малки малки подутини, които се появяват в горещите дни при жените, показват бодлива топлина. Жените, които са принудени да носят превръзка и предпочитат синтетични тъкани, особено страдат от него. Изпотяването при бременни жени най-често се увеличава, така че хигиенните процедури трябва да се извършват по-често, отколкото през зимата.

РЕФЕРЕНЦИЯ! С краста в неравностите и пъпките, крастата е забележима, а самите те постоянно сърбят. Болестта не е опасна за детето и майката, но е трудно да се излекува с народни средства, затова лекарите предписват специални антипаразитни лекарства.

- пеша

Алергии, дерматози, различни видове инфекции - всички те причиняват обриви по краката. Най-опасните инфекциозни заболявания са морбили, рубеола, варицела.

Опасен ли е обрив по време на бременност?

Ранният обрив може да бъде изключително опасен, ако обхваща голяма част от тялото и причинява силен сърбеж. В този случай се увеличава рискът от развитие на генерализирана инфекция, отравяне на кръвта..

Лечение и профилактика на обриви по време на бременност

Запомнете веднъж завинаги - ако нещо, свързано с вашето здраве, ви причинява притеснения и въпроси, не трябва да прелиствате домашните указатели и да питате приятелите си за съвет! Само лекар е в състояние да ви помогне да разберете дали този или онзи феномен е опасен, дали е симптом на някакво заболяване или просто „издухан от вятъра“. Не се самолекувайте, не отлагайте „за по-късно“ - съжалявайте себе си и бебето си, което също можете да застрашите.

Преди специалист да Ви предпише лечение, той ще Ви прегледа и ще Ви попита за начина Ви на живот и бременността. Затова не се крийте, ако имате хронични заболявания или вътрешни патологии. Не забравяйте да запомните какви нови храни сте въвели във вашата диета, дали сте приемали лекарства или нови витамини..

Използването на народни средства е допустимо и оправдано в отделни случаи, но само след консултация с лекар.

Винаги е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се излекува. Затова не пренебрегвайте превантивните мерки.

 • Поддържайте кожата си чиста. Вана или контрастен душ, изливане няколко пъти на ден ще помогне за предотвратяване на бодлива топлина. Последното също ще бъде много полезно за повишаване на общия тон. Но ароматните бомби и други добавки трябва да бъдат изоставени за известно време. Същото се отнася и за душ гелове и сапуни с добавки (особено оцветени).
 • Прегледайте диетата си. Възможно е даден продукт, с който сте обичали да пирувате преди бременността, след зачеването, да бъде категорично отхвърлен от тялото ви. И това е нормално, защото самото тяло се е променило много. Внимавайте с алергенни храни, плодове и плодове с червени и жълти пигменти. Това са нарове, домати, фъстъци, райска ябълка, ягоди, къпини, моркови, касис, ананаси, къпини - списъкът е доста обширен. Но да бъдете внимателни, не означава да се откажете изобщо от тях. Просто намалете порциите си. Но черен чай, кафе, бързо хранене и други вкусни, но нездравословни продукти е по-добре да се изключат напълно.

ВНИМАНИЕ! Алергологът ще помогне да се определят алергени с помощта на специален тест. Ако нямате възможност да посетите специалист - проверете реакцията на организма на малки порции и „атакувайки“ подозрителен продукт - откажете го.

 • Прегледайте грима си. По време на бременност трябва внимателно да избирате не само храна, но и продукти за грижа за тялото. Лосиони и мляко за тяло, тонери за стегната кожа, ексфолианти и други продукти трябва да се подбират според вашето текущо състояние. Не избирайте непознати марки или формулировки с много съставки. Всичко трябва да е естествено и хипоалергенно. Отделно, да кажем за маслата: те са изключително полезни, могат да се приемат през устата или да се добавят към вана, тамян или да се прилагат върху стомаха, за да се предотвратят стрии и да се увеличи еластичността на кожата. Но и тук могат да се появят алергии, макар и рядко. Преди да купите друга бутилка - консултирайте се с Вашия лекар.

ВАЖНО! Понякога причината е напълно банална - изтекъл срок на годност на дадено козметично средство.

 • Домашни любимци. Скоковете на хормонални нива могат да причинят същата алергия не само към храната, но и към козината на любимата ви котка или хамстер. Жената ще трябва да сведе до минимум контактите с домашни животни, да ги премести в друга стая или друга къща за известно време. Почистване - възможно най-често.
 • Дръжте нервите си под контрол. Нервното напрежение и интензивното вълнение могат да провокират появата на обрив по тялото, така че внимавайте за настроението си и не се обезсърчавайте.
 • Вземете ваксинациите си навреме. Ако не сте имали рубеола, не забравяйте да се ваксинирате няколко месеца преди планираното зачеване. Същото се отнася и за ваксинацията срещу дифтерия, тетанус, хепатит В, грип. Съвременните ваксини няма да навредят на детето и те ще ви помогнат или да избегнете болестта, или да я прехвърлите с най-малка загуба за вас..

Заключение

Обривът на корема е неприятен феномен, но не е фатален и дори опасен, рядко може да се нарече. Спазването на основните правила за хигиена, приемането на разрешени и необходими лекарства, правилното хранене са ключът към гарантирането, че тялото ви ще издържи бременност с възможно най-малки загуби, а чувствата ви ще бъдат изключително положителни. Не се нервирайте, вярвайте в най-доброто и бъдете здрави!

Обрив по време на бременност: видове неща, които трябва да правите и кога да се тревожите

Повечето обриви по време на бременност не се причиняват пряко от него и могат да се появят по същите причини като всеки друг (като контактен дерматит или алергии). Но има редица специфични дерматози, които са характерни изключително за периода на раждане на дете. В такива случаи обривът се появява в резултат на много промени и взаимодействия на различни фактори в тялото на бременна жена и изчезва след раждането. Има 4 основни кожни заболявания по време на бременност:

 • атопичен дерматит (дерматоза) на бременни жени (английски Atopic eruption of бременност или AEP);
 • полиморфна дерматоза на бременни жени (английски сърбежни уртикариални папули и плаки на бременност или PUPPP, както и изригване на бременност или PEP);
 • пемфигоиден гестационен (PG);
 • интрахепатална холестаза на бременността (интрахепатална холестаза по време на бременност или ICP).

Атопичен дерматит на бременността

Атопичният дерматит на бременността е общ термин, който включва три състояния:

 • екзема на бременни жени;
 • сърбящ фоликулит на бременността;
 • пруриго бременна.

Атопичният дерматит представлява около половината от всички кожни заболявания, диагностицирани по време на бременност.

Признаци, симптоми и същност

Този обрив може да бъде много сърбящ и обикновено се появява на ръцете, краката или торса..

Екземата често се характеризира с червени, люспести петна, малки подутини или люспеста кожа. 1 Появява се по-често през първата едноплодна бременност и обикновено през първия или втория триместър, на необичайни места: по лицето, дланите и гънките на ръцете и краката 2

Сърбящият фоликулит първоначално засяга багажника и може да се разпространи в други части на тялото. Възлите, които се образуват върху кожата, съдържат гной и могат да изглеждат като акне. Това е рядко състояние, което се появява през последните два тримесечия и обикновено продължава две до три седмици.

Пруриго може да се появи по всяко време. Около 1 на 300 жени може да бъде засегната от тази дерматоза, която продължава от няколко седмици до няколко месеца след раждането. Изглежда сърбящи или корички папули по ръцете, краката или корема. 3

Жената може да изпита повторни огнища на атопичен дерматит с по-нататъшна бременност.

Причини

Естеството на това заболяване показва проблем с имунната система, който е придружен от склонност към екзема, астма или сенна хрема. Атопичният дерматит често се среща в медицинската история на няколко члена на семейството. Свързва се с лоша бариерна функция на кожата, което я прави суха и чувствителна. 4

Лечение

Атопичният дерматит може да се лекува с локални кремове / мехлеми и перорални антихистамини. На някои жени се предписват и орални стероиди.

Как влияе на бременността и плода?

Атопичният дерматит не е вреден за майката или плода. 1

Полиморфна дерматоза на бременни жени

Полиморфната дерматоза на бременността е сърбящ обрив, който се появява при около 1 на 150 бременни жени, най-често по време на първата им и многоплодна бременност.

Признаци, симптоми и същност?

Обривът обикновено се появява през третия триместър. Появява се върху кожата на корема в стрии и след това се разпространява в багажника и крайниците, обикновено не се издига над гърдите. Може да приеме най-различни форми - папули, плаки или везикули. Обикновено изчезва след раждането в рамките на 1 до 2 седмици. Най-вероятно полиморфната дерматоза, настъпила по време на първата бременност, няма да се повтори по време на следващите бременности или ще бъде изразена в много по-лека форма. 3

Причини

Медицинската общност все още не знае защо се развива полиморфна дерматоза на бременността. Има няколко гледни точки.

 1. Разтягане на кожата. През последните няколко месеца от бременността скоростта на растеж на плода е особено висока и кожата на корема се разтяга много интензивно. Съединителната тъкан може да бъде повредена, причинявайки възпаление, което води до обрив.
 2. Имунният отговор към клетките на бебето. Друга теория е, че някои клетки в плода мигрират в тялото на майката и могат да предизвикат имунен отговор, проявен чрез обрив. Тази теория може да обясни защо полиморфната дерматоза понякога продължава след раждането, тъй като ембрионалните клетки продължават да циркулират за кратък период от време в тялото на майката..

Лечение

Няма лечение за това състояние на кожата, но има редица начини за облекчаване на симптомите:

 • Не мийте засегнатите места. Това може да изложи раздразнената кожа на бактерии и други микроби..
 • Хладни компреси или лед. Нанесете хладна, влажна кърпа или кърпа върху засегнатото място при сърбеж или подуване. Прилагането на пакет с лед, увит в плат за 15-20 минути няколко пъти на ден, също може да помогне за облекчаване на състоянието ви..
 • Овесена каша. Овесените бани лекуват много алергични или възпалителни кожни заболявания. Колоидният овес съдържа група феноли, наречени авентрамиди, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Овесът също съдържа антиоксиданти като витамин Е и ферулова киселина. Изследванията, включително доклад за преглед от 2014 г. от член на Американската академия по дерматология (AAD), показват, че овесените бани могат да намалят сърбежа и други кожни проблеми при хора със състояния като атопичен дерматит и екзема..
 • Овлажнители. Сърбежът на кожата може лесно да изсъхне. За да предотвратите по-нататъшно дразнене, прилагайте овлажнители или омекотители върху възпалена или суха кожа, ако е необходимо. Глицеринът обикновено е най-препоръчваното природно средство.
 • Лайка. Успокояващите свойства на лайката се използват широко за лечение на кожни състояния, а много сърбежни кремове и лосиони без рецепта съдържат екстракт от лайка. В проучване от 2016 г. в Испания 30 души с лишей планус, които са нанесли гел от лайка върху засегнатата кожа, са имали намаляване на сърбежа, паренето и болката. Важно е да запомните, че някои хора може да са алергични към лайка.
 • Мента. Растението съдържа високи дози ментол. Повечето проучвания показват, че ментолът може да намали сърбежа, когато се приема разреден или се прилага директно върху кожата в локални продукти. Ментолът също е леко средство за облекчаване на болката и може да обезболи засегнатата област на кожата..
 • Карамфилово масло. Карамфилът съдържа високи дози антиоксиданти и антимикробни средства като фенол евгенол. В египетско проучване от 2017 г. 25 души са прилагали вазелин, последван от карамфилово масло върху сърбяща кожа всеки ден в продължение на 2 седмици, са имали намаляване на симптомите в сравнение с подобна група, която е прилагала само вазелин. пет
 • Стероиди и антихистамини. Хидрокортизон маз 1%, приложен върху засегнатата област, може да помогне за облекчаване на сърбежа. Примерите за антихистамини, които се считат за безопасни по време на бременност, включват димедрол и цетиризин. Въпреки че тези лекарства се считат за безопасни за бременни жени, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги използвате..

Как влияе на бременността и плода?

Този обрив не причинява усложнения за жена или дете. 3

Пемфигоидна бременна

Пемфигоидът на бременността е много рядко автоимунно заболяване, което засяга средно 1 на 40 000 до 50 000 бременни жени.

Признаци, симптоми и същност

С тази дерматоза, която се появява през втория или третия триместър, червените сърбящи възли се образуват около пъпа и се разпространяват в други части на тялото за период от дни или седмици. Лицето, скалпът, дланите и стъпалата обикновено не са засегнати. След две до четири седмици папулите се развиват в големи, червени, пълни с течност мехури. Те могат да намалят или да изчезнат сами в края на бременността, но 75–80% от жените с пемфигоид по време на бременност имат обостряния по време на раждането. Обривът обикновено изчезва след раждането на бебето без лечение. Огнища на пемфигоид по време на бременност често се появяват в следродилния период (по време на менструация, когато се използват орални контрацептиви). 6 Тази дерматоза обикновено се повтаря при следващи бременности и има тенденция да бъде по-тежка. 1

Причини

При това заболяване имунната система на бременна жена атакува плацентата. Плацентарната тъкан съдържа клетки от двамата родители. Клетките, получени от бащата, могат да съдържат молекули, които се разпознават от имунитета на майката като чужди.

Бащините клетки присъстват във всяка бременност, но автоимунни заболявания като пемфигоид се откриват само в няколко случая. Не е напълно ясно защо имунитетът на майката може да реагира по този начин. Но е забелязано, че плацентата на жени с диагноза пемфигоид съдържа молекули, известни като MHC клас II (основен комплекс за хистосъвместимост), които не се намират на това място..

Лечение

Ако симптомите са леки, могат да се предписват противосърбежни кремове - локални кортикостероиди. Те успокояват кожата, като локално намаляват нивото на активност на имунната система в зоните, засегнати от обрива.

Лекарствата за алергии, които се продават без рецепта, също могат да бъдат полезни. Те включват следните храни, които не причиняват сънливост:

 • цетиризин;
 • фексофенадин;
 • лоратадин.

Димедрол има хапче за сън и се пие най-добре през нощта..

Когато сте бременна, винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да било лекарства, дори лекарства без рецепта.

За лек обрив с пемфигоид на бременността могат да се предложат и домашни средства за борба със сърбежа:

 • охладете кожата с лед или студени компреси;
 • останете в хладни или климатизирани стаи;
 • Вземете вана с Epsom сол или овес
 • носете леки памучни дрехи.

Ако сърбежът и дразненето се влошат, вероятно се предписват перорални кортикостероиди. Тъй като тези лекарства действат чрез намаляване на активността на имунната система, винаги трябва да се използва най-ниската ефективна доза..

Как влияе на бременността и плода?

Пемфигоидът на бременни жени, който обикновено се проявява на по-късни етапи, не е животозастрашаващ за жена или дете. Проучване от 2009 г. обаче установява, че появата на обрив през първия или втория триместър може да доведе до неблагоприятни резултати от бременността..

Изследването разглежда медицинската история на 61 бременни жени с пемфигоид от Великобритания и Тайван. Неблагоприятните резултати при жени с ранно начало на заболяването включват преждевременно раждане и ниско тегло при раждане..

Проучването също така показа, че лечението със системни (орални) кортикостероиди не повлиява значително резултатите от бременността.

В редки случаи (около 1 на 100 000) обривът може да се появи при новородени 6, но обикновено е лек и отзвучава в рамките на няколко седмици. 1

Интрахепатална холестаза на бременността

Интрахепаталната холестаза на бременността, известна също като сърбеж по време на бременност 2, е рядко чернодробно заболяване, което причинява сърбеж по кожата. Приблизително 1 от 146 до 1 293 жени могат да получат холестаза, докато носят бебе.

Признаци, симптоми и същност

Най-често се появява през третия триместър като сърбеж по дланите и стъпалата, постепенно се разпространява по цялото тяло. Различава се от другите дерматози по време на бременност по това, че рядко се придружава от обрив. Но сърбежът е толкова интензивен, че може да доведе до драскотини по надрасканите места. Също така, с напредването на болестта, кожата може да пожълтява. Някои жени изпитват умора, гадене или дискомфорт в корема.

Състоянието на жена с интрахепатална холестаза на бременността се подобрява в рамките на няколко дни след раждането. Въпреки това, заболяването обикновено се повтаря при следващи бременности и може да се повтори и при започване на перорални контрацептиви..

Причини

Причината за сърбеж по време на бременност е неизвестна. Черният дроб се забавя, жлъчните киселини се натрупват в кръвта, нивото на билирубин се повишава, което причинява сърбеж на кожата. Акушерската холестаза често е наследствена.

Лечение

Интрахепаталната холестаза обикновено се лекува с урсодезоксихолева киселина, перорално лекарство, което понижава нивата на жлъчните киселини и облекчава сърбежа. Лечението трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата и да продължи до раждането на бебето..

Как влияе на бременността и плода?

Това състояние е потенциално опасно за плода с повишен риск от фетален дистрес, преждевременно раждане и мъртво раждане. В тежки случаи жената може да има намалена способност да абсорбира витамин К, което увеличава вероятността от кървене по време на раждане. 7

Защо се появи обрив по корема по време на бременност? Лечение на проблема в зависимост от причината

Бременността е удивителен период от живота на всяка жена. Но всякакви промени в здравословното състояние причиняват силно безпокойство у бъдещата майка. Нека се опитаме да разберем защо може да се появи обрив по време на бременност?

Защо се появяват кожни обриви??

Обривът при бременни жени може да се появи по различни причини. Понякога се появяват обриви поради самата бременност, поради многобройни промени от страна на всички органи и системи. Такива състояния се обединяват в групата на бременните дерматози. Но освен това обрив по кожата на бъдещата майка може да се появи по същите причини, както при небременните жени, например поради:

 • Алергични заболявания.
 • Повишено изпотяване.
 • Болест на акне.
 • Кожни паразити.
 • Кожни инфекции.
 • Псориазис.
 • Системни инфекциозни заболявания, например варицела, рубеола и др..
 • Патологии на кръвта и съдовете и др..

Струва си да се отбележи, че всеки кожен обрив по време на бременност е причина за незабавно посещение на лекар. Ако обривът се допълва от влошаване на общото състояние, ще бъде полезно да се обадите на линейка.

В ранните етапи

Повечето обриви по кожата на бременна жена, които се появяват в ранните етапи, са свързани с хормонални промени в организма и естествено намаляване на имунитета. През този период от време бъдещите майки могат да страдат от:

 • Пробив на акне.
 • Различни кожни заболявания, включително инфекциозни. Такива заболявания често се чувстват на фона на намаляване на защитните сили на организма..

По-късна дата

Когато бременността пресича екватора, състоянията, свързани с тази интересна позиция, са по-чести:

 • Различни видове дерматози на бременни жени.
 • Бодлива топлина. В по-късните етапи рискът от развитие на такова заболяване е особено висок, тъй като телесното тегло на бременната жена се увеличава и изпотяването се увеличава.

Различни патологични видове обриви, причинени от системни заболявания, могат да се появят на различни етапи на бременността със същата вероятност.

Дерматози на бременни жени

Дерматозите на бременни жени са цяла група заболявания, които се характеризират със специфични промени в състоянието на кожата. Такива заболявания се срещат само при бъдещи майки, небременните жени не. Най-често те не се нуждаят от целенасочена терапия и преминават безопасно с течение на времето, но има някои изключения. Дерматозите на бременни жени включват 4 състояния:

 • Атопичен дерматит на бременността.
 • Полиморфна дерматоза на бременни жени.
 • Пемфигоидна бременна.
 • Интрахепатална холестаза на бременността.

Лекарите свързват появата на дерматози при бременни жени с естествена промяна в баланса на имунната система, поради което кожните клетки проявяват специална чувствителност към различни фактори на околната среда, както и към всякакви вещества, синтезирани от организма на бъдещата майка. Като правило тези състояния се появяват през третия триместър, но понякога се появяват и по-рано..

Към днешна дата темата за дерматозите при бременни жени все още не е проучена твърде много, затова много лекари се затрудняват да диагностицират и лекуват подобни състояния. В най-добрия случай пациентите са диагностицирани със сърбеж на бременни жени, а в най-лошия случай лекарите установяват и упорито лекуват фалшиви заболявания..

Атопичен дерматит

Това състояние представлява около половината от случаите на дерматоза при бременна жена. Атопичният дерматит при бъдещите майки може да се прояви в три различни форми:

 • Екзема на бременни жени. Това състояние обикновено е доста нетипично. Лезиите по тялото могат да бъдат локализирани в областта на шията, по ръцете и краката на бременни жени, както и по дланите, подметките и лицето, те сърбят забележимо. Появата им често се свързва с механични наранявания или гъбични инфекции, докато по време на кръвен тест жената може да открие увеличение на IgE антитела. Смята се, че наличието на екзема по време на бременност предупреждава за висока предразположеност към атопичен дерматит. Обривите по тялото могат да се появят в началото на бременността, включително през първия триместър. Дерматозата не представлява заплаха за плода, но за премахване на дискомфорта може да се лекува с различни местни симптоматични лекарства.
 • Пуриго бременна. Това е по-рядко състояние, което се характеризира с появата на сърбящи обриви по тялото, подобни на малки възли - папули. Най-често те се концентрират върху ръцете и стомаха на бъдещата майка. Пуриго може да се появи на всеки етап от бременността, не представлява никаква заплаха за здравето на жената и нейното дете..
 • Сърбящ фоликулит на бременността. Това състояние се появява още по-рядко по време на бременност. Той може да се прояви през втория или третия триместър (но не винаги) и да бъде придружен от появата на тялото на значителен брой сърбящи възли, с размери от 2 до 4 mm. Обривите могат да се появят на различни части на тялото, типични места за тяхната локализация са раменете, гърба и гърдите. Понякога се откриват възли на корема. Външно сърбящият фоликулит е подобен на бактериален обрив, но не представлява заплаха за бъдещата майка и нейното бебе. Хистологичното изследване на обриви показва липса на патогенни патогени.

Обикновено лечението на атопичен дерматит по време на бременност не е от полза. Признаците на това състояние изчезват сами - дори по време на бременност или след раждане.

Полиморфна дерматоза на корема

Такава дерматоза на бременни жени се проявява с появата на обриви от различен тип и се счита за доста често срещана. Според статистиката това състояние се наблюдава по-често при многократни бременности, а наднорменото тегло и многоплодната бременност са сред рисковите фактори за появата му. Полиморфната дерматоза обикновено се усеща през третия триместър на раждането на бебето, а в редки случаи такава патология се развива дори след раждането, което значително усложнява диагнозата. Тази дерматоза се характеризира с:

 • Появата на кожата на обриви от различен тип - възли, плаки, а също и мехурчета.
 • Локализацията на обрива първоначално е върху корема (с изключение на областта на пъпа) и стриите, по-късно елементите на обрива могат да преминат към гърдите, бедрата, а също и ръцете. В този случай обривът рядко засяга лигавиците, дланите и ходилата..
 • Спонтанно изчезване малко преди раждането (не в 100% от случаите).

Подобно на други видове дерматози на бременни жени, полиморфната дерматоза не представлява никаква заплаха за бъдещата майка и нейното дете. Това състояние рядко изисква симптоматично лечение, тъй като причинява най-вече естетически дискомфорт..

Пемфигоид

Това е изключително рядко заболяване, което често се нарича херпес на бременността поради сходството на кожни обриви с проявите на херпес. Това състояние обаче не се предизвиква от херпесни вируси; лекарите предполагат, че появата му е свързана с наличието на автоимунни нарушения. Според статистиката пемфигоидът на бременни жени се диагностицира по-често при жени, страдащи от някакъв вид автоимунни заболявания. Това състояние се характеризира с:

 • Появата на папули и плаки в пъпа.
 • Обривът се разпространява в гърдите, гърба и бедрата и ръцете (не винаги). Възможно увреждане на лигавиците.
 • Преобразуване на елементите на изригване в мехурчета.

За пемфигоидните бременни жени е типично производството на антитела IgG, които са в състояние да проникнат през плацентата. Приблизително 5% от жените с тази патология имат деца с различни обриви. Също така това състояние увеличава риска от преждевременно раждане и раждане на деца с ниско телесно тегло..

Pemphigoid по време на бременност обикновено не изисква лечение. Болестта може да отшуми по-близо до края на третия триместър, но има случаи, когато тя се изостря по време на раждането.

Интрахепатална холестаза

Това състояние най-често се класифицира като сърбеж при бременни жени и рядко се придружава от обрив. Болестта започва със сърбеж, най-често по дланите и ходилата, който се разпространява в други области на тялото. Неприятните усещания могат да бъдат толкова силни, че жената неволно се почесва по кожата.

Интрахепаталната холестаза понякога се придружава от повишаване нивото на жлъчните киселини и чернодробните функционални тестове и ако такива показатели се увеличат критично, това представлява заплаха за здравето и дори живота на плода.

Няма ли сърбеж?

В почти 100% от случаите дерматозите на бременни жени са придружени от сърбеж с различна тежест. Следователно обривите, които не сърбят, вероятно ще имат различен произход..

На бъдещите майки, които са открили обриви по тялото, силно се препоръчва да не предполагат какви са, а да потърсят съвет от лекар.

Бодлива топлина

Бодливата топлина е кожно заболяване, което се появява на фона на повишено изпотяване. По правило такова заболяване се диагностицира при кърмачета, възрастните рядко го срещат. Но при бъдещите майки повишеното изпотяване и промяната в състава на потта (поради естествените промени в тялото) могат да допринесат за нейното развитие. Miliaria най-често се появява на тялото през горещия сезон, когато носите тесни, неудобни или твърде топли дрехи от синтетични тъкани. Увеличаването на телесното тегло увеличава риска от това заболяване. Miliaria може да приеме три различни форми:

 • Кристален. В такава ситуация на кожата се появяват малки бели или перлени мехурчета с размер не повече от 2 мм, които не сърбят и се пукат лесно. Кожата след тях става лющеща се и раздразнена. Местата на повреди са локализирани на багажника.
 • Дълбок. Такава бодлива топлина има формата на мехурчета с телесен цвят с размер до 3 мм. Те са локализирани по кожата на крайниците, както и по багажника. Основната причина за появата им е прегряването..
 • Червен. Такъв обрив прилича на малки хомогенни везикули или възли, които са върху зачервената кожа и болезнено сърбят. Този тип бодлива топлина обикновено се проявява в кожните гънки, включително върху и под гърдите (в края на краищата потта се натрупва в такава област по време на бременност и триенето се увеличава). Също така, обриви могат да се появят на места, където дрехите се притискат..

Miliaria обикновено не представлява никаква заплаха за здравето и преминава бързо, трябва само да се нормализира терморегулацията и грижата за кожата. Но елементите на обриви с такова заболяване могат да се превърнат в входна порта за инфекция..

Алергия

Алергичните заболявания по време на бременност се обострят много често и много жени се сблъскват с проблема с алергии за първи път по време на раждането на дете. Такива реакции не винаги се проявяват точно върху кожата; понякога те причиняват дихателни нарушения или системни симптоми. Най-типичните дерматологични прояви на алергии са:

 • Кошери. С развитието на такова състояние на кожата изведнъж се появяват обилни обриви, които много сърбят. Те се появяват скоро след контакт с алерген и след това изчезват безследно. Обривът прилича на мехури, подобни на следи от изгаряне на коприва.
 • Алергичен дерматит. В такава ситуация кожата се покрива с олющени участъци, изсъхва и леко сърби. В някои области могат да се появят малки възлови обриви.

При липса на адекватна и навременна корекция, алергиите могат да доведат до по-сериозни кожни лезии, както и да станат причина за системни алергични реакции, които са опасни както за самата бременна жена, така и за нейното дете..

Фотодерматит по лицето и тялото

Терминът фотодерматит се използва за означаване на определен вид алергична реакция. Това състояние възниква, когато кожата е свръхчувствителна към ултравиолетово лъчение и може да се появи за първи път по време на бременност - при прием на определени лекарства или метаболитни нарушения, както и в резултат на други фактори. Фотодерматитът се проявява скоро след излагане на ултравиолетова светлина (например след излагане на обикновена слънчева светлина), такова заболяване може да се прояви:

 • Зачервяване и подуване.
 • Изгаряне и сърбеж на кожата.
 • Сух епидермис.
 • Малки множествени обриви.
 • Общо влошаване на благосъстоянието (не винаги).

По правило признаците на фотодерматит изчезват сами няколко дни след прекратяване на контакта с ултравиолетова светлина. В бъдеще жената трябва да изключи излагането на слънце или да го ограничи колкото е възможно повече.

Акнето е много често срещан проблем сред бъдещите майки. Акнето по кожата се насърчава от:

 • Хормонални промени. Лицето и дори тялото могат да поръсят още през първия триместър на бременността поради увеличения синтез на прогестерон.
 • Нервни преживявания.
 • Неадекватно хранене и дехидратация.
 • Неправилна грижа за кожата.
 • Липса на чист въздух.
 • Повишено изпотяване.

Акнето по време на бременност най-често се появява през първия и втория триместър. Те обикновено се локализират по бузите, шията и деколтето. Рядко се срещат пъпки по гърба и челото. За да се справят с такъв проблем, на бъдещите майки се препоръчва да се грижат добре за кожата си. И в никакъв случай не трябва да се опитвате да се отървете от акне чрез механично изстискване - това е изпълнено с инфекция и тежки усложнения..

По правило акнето по време на бременност не представлява никаква заплаха за самата бъдеща майка и нейното дете. Но ако обривът стане широко разпространен, не можете да правите без консултация с лекар.

Кожни паразити

Понякога обривите по тялото по време на бременност са резултат от активността на кожните паразити:

 • Demodex акари. Това са малки паразити, които обикновено живеят върху кожата на почти всички, като се хранят с ексфолирани кожни клетки. Активното им възпроизвеждане обаче води до появата на обриви по лицето. Можете да подозирате демодекоза по появата на възпалени уплътнения, розацея, червени петна и оточни участъци по кожата. Акарите често провокират усещане за парене в засегнатата област и могат да доведат до възпаление на конюнктивата, сълзене на очите и загуба на мигли. Демодекозата най-често се проявява в областта на носа и бузите, рядко засяга скалпа и очите.
 • Краста краста. Този паразит причинява краста, която е заразна и изключително неприятна. Появата му може да се подозира при силен сърбеж на кожата, който се увеличава по интензивност вечер и през нощта. В същото време кожата се покрива с червен обрив с малки възли, а надраскването на сърбящите зони причинява пустули. Крастата обикновено се появява първо между пръстите на ръцете и от флексорната страна на китките. Впоследствие паразитът може да се разпространи до лактите, стъпалата, подмишниците, зоната под гърдите и дори до корема. При внимателен оглед могат да се видят малки белезникаво-сиви линии в засегнатите области - сърбящи дупки.

Паразитните заболявания по време на бременност са трудни за лечение, тъй като много лекарства за бъдещи майки просто са забранени. Терапията им се провежда под строгото наблюдение на лекар..

Кожни инфекции

Това е цяла група заболявания, произтичащи от агресията на различни патогенни патогени - вируси, бактерии и гъбички. Те могат да се развият при бременни жени по същите причини, както при небременни жени. Патогените лесно проникват в кожата чрез малки лезии по нея, а намаляването на имунитета допринася за тяхното активно размножаване и развитието на болестта. Най-често бременните жени са изправени пред проблема с гъбични кожни заболявания, те също могат да развият:

 • Бактериални инфекции като остиофоликулит и фоликулит, пиодермия и еритразма. Най-често такива заболявания се проявяват чрез гнойни изригвания, еритразмата се характеризира с появата на петнист обрив с жълтеникаво-розов или кафеникаво-червен цвят, който се локализира в гънките на кожата.
 • Вирусни инфекции - molluscum contagiosum. По-често такова заболяване се диагностицира при деца, но при бременни жени може да се прояви поради намаляване на защитните сили на организма. В същото време на кожата се появяват малки лъскави заоблени възли с перлен цвят, които имат пъпна депресия в центъра. Ако ги натиснете с пинсета, от тях ще се откроява бяла, кашава маса. Такива прояви на болестта могат да изчезнат сами, без лечение. Също така при бременни жени човешкият папиломен вирус може да се активира, което причинява появата на брадавици и папиломи по кожата и в началото на своето развитие те може да изглеждат като малки пъпки с телесен цвят.

Когато при бременна жена се появят симптоми на бактериална инфекция на кожата, целевото лечение е необходимо. Той се избира индивидуално от лекуващия лекар и най-често има локален характер..

Гъбични заболявания

Като обрив по кожата могат да се проявят няколко вида гъбични заболявания:

 • Pityriasis versicolor. При такова заболяване на кожата първо се появяват малки петънца с кафяв цвят. Такъв обрив впоследствие расте, елементите му се сливат помежду си. Засегнатите области са люспести.
 • Епидермофитоза. Като правило това заболяване се проявява в гънките на кожата. За него е типично появата на кожата на петна с ярко розов цвят, които са леко обелени и доста сърбящи. Такива обриви са склонни към бърз растеж и сливане. Ако лезията стане голяма, централната й част потъва, а периферията е оградена от оточен и донякъде повдигнат валяк. Кожата може да се покрие с малки мехури, пукнатини, корички и пустули.

По правило гъбичните инфекции лесно се диагностицират и лекуват. За да се справите с кожни лезии, можете да използвате местни препарати - кремове и мехлеми.

Псориазис

Псориазисът е хронично кожно заболяване, което може да се появи за първи път по време на бременност. Типично за него:

 • Появата на лезии на екстензорните повърхности на крайниците, сакрума и седалището. Проявата на болестта е възможна и в други части на тялото.
 • Появата на обрив под формата на плаки - области, които се издигат над повърхността на кожата. Такива лезии са покрити с дебели, сребристи, лъскави люспи. Те лесно се отделят, оставяйки след себе си плачеща, кървяща повърхност.
 • Появата на силен сърбеж.

Смята се, че псориазисът не е опасен за бременни жени и не представлява заплаха за здравето и живота на плода. Но повечето лекарства, използвани за лечение на такова заболяване, са категорично противопоказани за бъдещите майки..

Системни инфекциозни заболявания

Има немалко инфекциозни заболявания, които могат да се проявят като кожен обрив:

 • Шарка. При това заболяване обривът в началото изглежда като малки червеникави петънца и възли, но скоро се превръща в мехурчета, пълни с течност. Отначало се появяват обриви по скалпа, след което се спускат до цялото тяло.
 • Дребна шарка. При такова заболяване обривът е малък нодуларен и червен, възниква на фона на непроменена кожа. Първоначално се появява на лицето, след това се спуска върху багажника и след това върху крайниците. Обривите се появяват на 3-4-ия ден от хода на заболяването.
 • Рубеола. При такова заболяване обрив се появява още в първия ден от развитието на болестта. Той е с малки петна, бледорозов, разположен върху непроменена кожа. Отначало обривът се появява по лицето, след това се спуска към багажника и крайниците. Рубеолата е изключително опасна за бременни жени, тъй като може да причини сериозни малформации на плода и дори да доведе до смъртта му..
 • Скарлатина. При такова заболяване обривът изглежда яркочервен, петнист. Появява се на 1 - 2-ия ден от заболяването, първоначално се локализира по лицето (с изключение на областта на носогубния триъгълник), след това се спуска по врата и багажника и след това улавя флексийните повърхности и естествените гънки на кожата.

Инфекциозните заболявания по време на бременност могат да бъдат много опасни. Такива заболявания обикновено са придружени от треска и симптоми на интоксикация, те изискват незабавна медицинска помощ..

Херпес

Херпес зостер или херпес зостер е състояние, което се среща при хора, които преди това са имали варицела. Причинява се от активирането на вирус, който е останал в латентно състояние в нервната система. Болестта се характеризира с появата на същите обриви, както при варицелата, както и появата на силна невралгична болка в засегнатите области. Херпес зостер обикновено започва с усещане за общо неразположение и дискомфорт на мястото на обрива. Температурата на пациента се повишава, могат да се появят смущения в работата на храносмилателния тракт. След това на засегнатите области се появяват малки розови петна, най-често те са локализирани в корема, ребрата, а също и в гърдите. Локализация на лицето е възможна. Петната бързо се превръщат в мехурчета.

Херпес зостер при бременни жени е сериозен проблем. Жените, които носят бебе, не могат да използват повечето лекарства и поради намаляване на имунитета заболяването може да причини различни усложнения при тях..

Болести на кръвта и кръвоносните съдове

При заболявания на кръвта и кръвоносните съдове обривите по тялото се появяват поради:

 • Намаляване на броя на тромбоцитите в кръвта или дисфункция.
 • Нарушена съдова пропускливост.

Обикновено обривите при такива патологични състояния имат формата на интрадермални кръвоизливи - малки, точковидни или достатъчно големи. Такива елементи на обрива не сърбят и не причиняват никакъв друг дискомфорт. Това е доста тревожен симптом, тъй като по време на бременност нарушенията в работата на сърдечно-съдовата и кръвоносната системи могат да бъдат опасни и да доведат до сериозни последици както за майката, така и за детето..

Какво да направите, ако се появи обрив?

Всеки обрив, който се появи по време на раждането на дете, изисква задължителна консултация с лекар. Ако появата на обрив е придружена от нарушение на общото състояние, появата на симптоми на интоксикация, повишаване на температурата и други тревожни признаци, трябва незабавно да се обадите на линейка. По време на бременност дори и най-малките промени в благосъстоянието не могат да бъдат пренебрегнати, а обривът е доста тревожен знак..

Струва си да се подчертае, че най-често обривите по тялото на бременни жени все пак са свързани с доста безопасни състояния: дерматози на бременни жени и различни видове алергии. Такива нарушения, като правило, не представляват заплаха за здравето на майката и детето..