Седмица 21 беше назначена вагинално за две седмици. който е назначен, споделете вашия опит.

Потребителски коментари

Изписаха ми, понижиха прогестерона.Нямаше добри странични ефекти, родих навреме

и лекарят ми предписа ваксинално Prajisan 200 mg до 20 седмици. 2 таблетки на ден. Малко хора знаят за него, дори в аптеките, но въпреки това го взех от 12 до 20 седмици, нямаше странични ефекти.))

Изписаха ми, но 100. Жълтото тяло не беше достатъчно голямо, съответно липсата на хормон. Видях дълго време, почти половината Б. Нежелани реакции не бяха разкрити. Ражда здрав син!

помогна да извадя лялика)

Имах спонтанен аборт преди година. Вероятно затова бях назначен. Е, лекарят го предписа и каза, че сега ще е такъв момент да се играе на сигурно място. Мислех, че заплахата вече е преминала (

Ще го сложа, разбира се, нека видим как ще реагира организмът, особено след като им беше предписано да не го приемат дълго време, иначе се страхуваха да свикнат с това лекарство, тъй като след него организмът нямаше да произвежда собствен прогестерон. предотвратяване.

Утрожестан

Състав

Една капсула съдържа 100 или 200 mg прогестерон, извлечен от ямс (в микронизирана форма), както и фъстъчено масло (Arachis hypogaea), соев лецитин (лецитин), глицерин (глицерол), желатин (желатин), добавка Е171 (титанов диоксид).

Формуляр за освобождаване

 • Капсули Utrozhestan 100 mg, опаковка No 30;
 • капсули Utrozhestan 200 mg, опаковка №14.

фармакологичен ефект

Прогестогенен.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Фармакодинамика

Ефектите на Utrozhestan се дължат на свойствата на съдържащия се в него прогестерон, който е аналог на естествения биологичен прогестерон, произведен от жълтото тяло на яйчниците след овулация, а също и при бременни жени от плацентата.

Под въздействието на прогестерон лигавицата, покриваща маточната кухина, се удебелява и става секреторна, което допринася за консолидацията на оплодено яйце в нея и нормалното развитие на бременността в бъдеще.

При бременни жени прогестеронът намалява контрактилитета и възбудимостта на мускулите на матката и фалопиевите тръби..

Блокира секрецията на хипофизни хормони, регулиращи освобождаването на FSH и LH, потиска овулацията и производството на гонадотропини от хипофизната жлеза. Не са открити андрогенни свойства.

Перорална фармакокинетика

Плазмената концентрация на прогестерон започва да се увеличава от първия час след приема на капсулите и достига своите максимални стойности след 1-3 часа. Един час по-късно тази цифра е 4,.25, след два часа - 11.75, след четири часа - 8.37, след шест часа - 2 и след осем часа - 1.64 ng / ml.

Две трети от приетата доза прогестерон се метаболизира в черния дроб. В урината се откриват предимно прегненолон и прегнандиол (метаболитите са идентични с тези, образувани по време на физиологичната секреция).

Тези производни на прогестерон играят важна роля в образуването и обмена на други стероидни хормони. От 15 до 60% от метаболитните продукти се екскретират през бъбреците, малко по-малко от една трета - с изпражненията.

Фармакокинетика за интравагинално приложение

Когато се прилага парентерално, прогестеронът се абсорбира в лигавицата. Абсорбцията е бърза. Концентрацията на плазмата започва да се увеличава от първия час след приложението на лекарството. Нивото му достига най-високите стойности за 1-3 часа.

Употребата на Utrozhestan 100 mg капсули през нощта позволява да се постигне и поддържа стабилна и физиологична концентрация на прогестерон в плазмата, която съответства на тази във фазата на жълтото тяло (лутеалната фаза) на цикъла при жени с нормална овулация.

По този начин лекарството стимулира адекватно съзряване на вътрешната лигавица на матката и насърчава нормалното имплантиране на ембриона..

Използването на доза над 200 mg / ден, интравагинално приложение на Utrozhestan не позволява да се достигне плазменото ниво на прогестерон, което би било идентично с това през първите 3 месеца от бременността.

Метаболитните продукти в урината и кръвната плазма са идентични с метаболитните продукти, които се намират във физиологичните течности по време на образуването на ендогенен прогестерон.

Около 95% от дозата се екскретира под формата на метаболити (основният е прегнандиол) с урината.

Показания за употреба

Utrozhestan: защо се приема вътре?

И в акушерската практика Utrozhestan се използва за предотвратяване на заплаха от спонтанен аборт или обикновен спонтанен аборт на фона на отказ на лутеалната фаза (LF), както и за предотвратяване на заплахата от преждевременно раждане.

Също така, пероралното приложение на лекарството е показано за гинекологични нарушения, свързани с дефицит на прогестерон, включително ПМС, менструални нарушения (дис- или ановулация), ПХБ на млечните жлези, състояния в пременопауза; безплодие, причинено от лутеална недостатъчност; ХЗТ при жени с менопаузални разстройства (в комбинация с естроген-съдържащи лекарства).

Показания за употреба на Utrozhestan вагинално

Подобно на свещите, Utrozhestan се използва:

 • с хормонозаместителна терапия за нефункциониращи яйчници като част от програмата за даряване на яйцеклетки;
 • с IVF (за поддържане на фазата на жълтото тяло на етапа на подготовка за оплождането на яйцеклетката);
 • за поддържане на фазата на жълтото тяло в индуцирания / спонтанен цикъл;
 • за предотвратяване на спонтанен / привичен спонтанен аборт поради гестагенна недостатъчност;
 • с ендокринно безплодие;
 • с ендометриоза;
 • с миома на матката;
 • ако има ограничения за перорално приложение на лекарството или ако е невъзможно.

Противопоказания

Противопоказания за употребата на Utrozhestan:

 • тежки нарушения на черния дроб;
 • вагинално кървене с неясен характер;
 • непълен / неуспешен аборт;
 • мозъчен кръвоизлив;
 • тромбоемболични нарушения;
 • тромбофлебит;
 • генитална / млечна неоплазия (потвърдена или подозирана);
 • порфирия;
 • свръхчувствителност към някое от веществата, съдържащи се в капсулите.

Странични ефекти на Utrozhestan

Страничните ефекти на Utrozhestan при перорално приложение най-често се проявяват под формата на:

 • промени в цикъла на менструалното кървене;
 • кървене, започващо в средата на цикъла;
 • аменорея;
 • главоболие.

В редки случаи може да се появи гадене.

Категорията на изключително редки (не повече от 1 на 10 хиляди жени) странични ефекти включват депресивни състояния, хлоазма, уртикария.

Също така не е изключена вероятността от промени в либидото, появата на дискомфорт в гърдите и / или симптоми, характерни за ПМС, хипертермия, алопеция, безсъние, хирзутизъм, белодробна емболия, венозна тромбоемболия, промени в телесното тегло, стомашно-чревни нарушения, задържане на течности, анафилактични реакции на свръхчувствителност. Тип.

Преходните световъртеж и / или сънливост са особено изразени при съпътстваща хипоестрогения. За да се елиминират тези явления (без да се намалява терапевтичният ефект), обикновено е достатъчно да се увеличи дозата на естроген или да се намали дозата на лекарството.

Ако лечението започне преди 15-ия ден от цикъла, цикълът може да бъде съкратен. Понякога може да се появи и кървене.

Ако таблетките Utrozhestan се инжектират във влагалището, страничните ефекти се изразяват под формата на реакции на свръхчувствителност (хиперемия, сърбеж, изгаряне) и появата на мазни секрети.

Прегледите на страничните ефекти на Utrozhestan (включително по време на бременност) ни позволяват да заключим, че най-голям брой неприятни явления се появяват след прием на капсулите вътре. За да се намали тежестта им, капсулите трябва да се приемат преди лягане или да се преминат към интравагинален начин на приложение.

Капсули Utrozhestan: инструкции за употреба

Начинът на приложение, както и инструкции за това как най-добре да приемате Утрожестан, колко дълго да продължите лечението и как да отмените лекарството, зависят от показанията за употреба и клиничните прояви на патологията.

Инструкции за употреба на Utrozhestan вътре

Вътре, като правило, лекарството се предписва в доза от 200-300 mg / ден. Основната (вечер, преди лягане) приема 200 mg, сутрин (ако е необходимо) се приема още 100 mg.

При лутеална недостатъчност (ПМС, ПХБ, пременопауза, неуспехи в цикъла) таблетките се приемат на десетдневни курсове, започвайки от 17-ия ден на цикъла.

При ХЗТ в климактеричния период, поради факта, че не се препоръчва отделна терапия с лекарства, съдържащи естроген, Utrozhestan се използва като допълнение към основното лечение.

Трябва да започнете да приемате лекарството 7 дни след началото на всеки курс на ХЗТ. Продължителността на употреба е 2 седмици. Трябва да се помни, че кървенето при отнемане е възможно по време на ХЗТ..

За да се предотврати преждевременно раждане (PR), лекарството се приема 3-4 пъти на ден, на равни интервали. Еднократна доза - 400 mg. След изчезването на клиничните прояви на заплахата от PR, дозата постепенно се намалява до поддържащата доза - 600 mg / ден: капсулите продължават да се приемат една по една 3 r. / Ден.

Относно коя седмица да приемате лекарството, инструкциите дават следните препоръки: прием по време на бременност в доза от 600 mg / ден. възможно до 36 седмици.

Не се препоръчва употребата на прогестерон за повече от 36 седмици.

Как правилно да инжектирате капсули Utrozhestan интравагинално?

Капсулите се вкарват във влагалището възможно най-дълбоко. Средната дневна доза на лекарството за интравагинално приложение е 200 mg (1 капсула 200 mg 1 r. / Ден или 2 капсули 100 mg 2 r. / Ден). Ако е необходимо, може да се използва апликатор за повече удобство.

В зависимост от отговора на жената на предписаното лечение, дозата може да бъде увеличена.

С частично НЛФ ("синдром на овулация", неуспехи в цикъла) Utrozhestan се използва в продължение на 10 дни в доза от 200 mg / ден. Лечението започва на 17-ия ден от цикъла.

При пълна НЛФ при жени с отсъстващи (нефункциониращи) яйчници (даряване на яйцеклетки) се предписват 100 mg прогестерон сутрин и вечер от 15 до 25 дни от менструалния цикъл.

Ако бременността се потвърди на 26-ия ден от цикъла, от този момент дозата постепенно се увеличава със 100 mg / ден, довеждайки я до максимум - 600 mg / ден. (една капсула 200 mg за всяка доза).

В тази доза супозиториите Utrozhestan продължават да се използват до 60 дни.

По време на IVF цикъла, 1 капсула 200 mg се прилага веднъж на 8 часа.

По време на бременност, когато има вероятност от нейното прекратяване, както и за предотвратяване на повтарящ се спонтанен аборт, свързан с дефицит на прогестерон, на жена до 12 седмици трябва да се прилагат 100 или 200 mg прогестерон на всеки 12 часа.

Много е важно правилно да вкарате капсулите във влагалището, особено когато лекарството е предписано за хормонална подкрепа при IVF. Преди да влезете в капсулата, трябва да легнете на леглото, като същевременно поставите възглавница под седалището и долната част на гърба, разтворете краката си широко и поставете таблетката възможно най-дълбоко във влагалището.

След това, за да има време активното вещество на лекарството да се абсорбира в лигавицата в необходимия обем, се препоръчва да останете в леглото в същото положение за още 15 минути до един час..

Предозиране

Симптомите на предозиране могат да се проявят като симптоми на странични ефекти на лекарството: сънливост, еуфория, замаяност, метрорагия, съкратена продължителност на цикъла, дисменорея.

За някои жени стандартната доза може да е твърде висока поради наличието или вторичната ендогенна секреция на прогестерон, свръхчувствителност към Utrozhestan или съпътстващо намалено ниво на естрадиол в кръвта.

Ако се появи преходно виене на свят или сънливост, достатъчно е да се намали дозата на прогестерон или да се предпише лекарството вечер (преди лягане).

При съкращаване на цикъла и метрорагия, началото на лечението се отлага за по-късен ден от цикъла (например от 17 на 19 дни).

При пациенти, получаващи ХЗТ в пременопауза, е необходимо да се контролира нивото на естрадиол.

Взаимодействие

Жените, на които е предписано лечение с естроген-съдържащи лекарства по време на менопаузата, се препоръчва да започнат да приемат прогестерон не по-късно от 12-ия ден от цикъла.

Ако при лечението на заплахата от PR лекарството се комбинира с β-адренергични агонисти, последните могат да се използват в по-ниска доза.

Едновременната употреба на други лекарства може да наруши фармакокинетиката на прогестерона, причинявайки повишаване или, обратно, намаляване на неговата концентрация в плазмата и по този начин, което води до промяна в действието на лекарството.

Лекарства, които мощно индуцират чернодробни ензими (антиепилептични лекарства, барбитурати, фенилбутазон, гризеофулвин, рифампицин, спиронолактон) подобряват метаболизма на прогестерона в черния дроб.

Някои антибиотици (по-специално тетрациклини, ампицилини) могат да нарушат баланса на чревната микрофлора, в резултат на което ентерохепаталният стероиден цикъл може да се промени.

Известно е, че тези лекарствени взаимодействия са индивидуални и могат да се различават значително при различните категории пациенти. Невъзможно е еднозначно да се предвидят възможните им клинични прояви..

Всички гестагенни лекарства са склонни да намаляват глюкозния толеранс, което може да доведе до необходимостта от увеличаване на единична доза перорални хипогликемични лекарства и инсулин при пациенти със захарен диабет.

Пушенето намалява бионаличността на прогестерона, алкохолът го увеличава.

Условия за продажба

Условия за съхранение

Капсулите трябва да се съхраняват при температура не по-висока от 25 ° C.

Срок на годност

специални инструкции

Лечението в препоръчани дози не осигурява контрацептивен ефект.

Поради вероятността от метаболитни нарушения и тромбоемболични усложнения е необходимо да се прекрати лечението, когато:

 • зрително увреждане, включително загуба на зрение, двойно виждане, съдови лезии на ретината, оток на оптичния диск, проптоза;
 • тромботични или тромбоемболични венозни усложнения (независимо от това кой сайт е засегнат);
 • главоболие с висока интензивност, мигрена.

Пациентите с анамнеза за тромбофлебит трябва да бъдат под постоянен медицински контрол.

Липсата на менструация по време на лечение с Utrozhestan изисква тестове за потвърждаване или изключване на бременност, която може да е причина за аменорея.

Повече от 50% от спонтанните аборти в началото на бременността се дължат на генетични усложнения. В допълнение, механичните нарушения и инфекциозните заболявания могат да причинят аборт. В такива случаи употребата на прогестеронови препарати е оправдана само в случаите, когато има забавяне при експулсирането на яйцеклетката.

Въз основа на това трябва да се предвиди назначаването на Utrozhestan по препоръка на гинеколог за случаите, когато тялото на жената произвежда недостатъчно количество прогестерон.

Капсулите не трябва да се приемат с храна. Оптималното време за прием е преди лягане. Едновременната консумация на храна увеличава бионаличността на Утрожестан.

Някои жени се интересуват дали лекарството влияе върху нивото на hCG. Лекарите казват, че Utrozhestan не променя резултатите от кръвен тест за hCG.

Следва Утрожестан - какво да се прави?

Всички пациенти отбелязват, че при интравагинална употреба лекарството изтича навън. Производителят и лекарите казват, че подобно явление е норма. Появата на мазно отделяне е свързана с лекарствената форма на Утрожестан и неговия състав, който съдържа мастни вещества - растително масло и соев лецитин.

Някои жени се притесняват, че това може да намали ефективността на Utrozhestan. Лекарите тук обаче бързат да се успокоят, уверявайки, че не излиза активното вещество, а само обвивката на капсулата..

В някои случаи, когато лекарството се използва няколко пъти на ден, лекарят може да препоръча интравагинално приложение само на 1 р. / Ден - преди лягане, а в други случаи - сутрин и следобед - перорални капсули.

Сутрин и менструация

Utrozhestan се предписва за коригиране на нарушения на цикъла, причинени от дефицит на ендогенен прогестерон, както и за коригиране на нарушения, причинени от прекомерно производство на естроген.

Забавянето на менструацията по време на употребата на лекарството може да означава бременност. В този случай жената определено трябва да дари кръв, за да определи нивото на hCG или да направи тест за бременност..

Ситуацията, когато няма период след прием на лекарството, също може да бъде следствие от „сляпата“ подкрепа на 2-ра фаза на цикъла, когато времето на овулация не се взема предвид.

За жените, планиращи бременност, лекарите препоръчват прием на Utrozhestan не от 16-ия ден, а един ден след овулацията.

Прогестероновите лекарства могат да се използват за предизвикване на менструация. Менструалното кървене се дължи на ефекта от оттеглянето на Утрожестан. Началото на менструацията обикновено настъпва 2-10 дни след спиране на приема на капсули.

Аналози на Утрожестан

Аналози с подобен механизъм на действие: Oxyprogesterone capronate, Medroxyprogesterone-LENS.

Пражисан и Утрожестан - разликата?

Prajisan принадлежи към групата на прогестероновите лекарства и е генерично лекарство на Utrozhestan. Следователно разликата между тези средства е малка..

Prajisan, за разлика от структурния си аналог, се предлага не само под формата на капсули за орално и интравагинално приложение, но също така и под формата на гел, който се вкарва във влагалището с помощта на апликатор за еднократна употреба..

Кое е по-добре - Крайнон или Утрожестан?

Лекарството Krainon е вагинален гел, произведен от производителя в апликатори за еднократна употреба. Активното вещество е прогестерон, който се съдържа в лекарството в концентрация от 90 mg / доза (1 доза = 1,125 g гел).

Характеристика на лекарството е, че гелът се поставя в полимерна система за доставяне, която осигурява висока степен на свързване с вагиналната лигавица и непрекъснато освобождаване на активното вещество за поне три дни.

Ипрожин или Утрожестан - което е по-добре?

Iprozhin е капсула, съдържаща 100 или 200 mg прогестерон (микронизиран). Основната разлика между лекарството и Utrozhestan е, че при интравагинално приложение на практика не изтича от влагалището, което според много жени е по-удобно.

Анотацията към Iprozhin показва, че той е в състояние да засили ефекта на имуносупресори, диуретици, антикоагуланти и антихипертензивни лекарства, както и да намали лактогенния ефект на окситоцин.

Съвместимост с алкохол

Алкохолът увеличава бионаличността на лекарството.

Сутрин по време на бременност

Утрожестан помага ли да забременеете?

При планиране на бременност е необходима бременност, когато тестът разкрие неуспех във фаза 2 от цикъла.

Употребата на лекарството стимулира образуването на секреторен тип ендометриум, насърчава прехода на маточната лигавица от пролиферативната към секреторната фаза и след това, когато настъпи оплождането, преминаването му в състояние, оптимално за развитието на оплодена яйцеклетка.

Подуването на ендометриума под въздействието на Утрожестан се разхлабва, което улеснява фиксирането на яйцеклетката върху стената на матката.

В допълнение, Уикипедия посочва, че прогестините също помагат за намаляване на възбудимостта и свиваемостта на мускулите на матката и фалопиевите тръби, предотвратяват повишаване на концентрацията на естроген във фаза 2 от цикъла и насърчават нервната релаксация, като по този начин създават условия, благоприятни не само за зачеването, но и за поддържане на нормалното ход на бременността.

Анализирайки отзивите за кого Utrozhestan е помогнал да забременее, можем да заключим, че лекарството е ефективно в ситуации, когато причината за безплодието е ниско ниво на ендогенен прогестерон. Ако няма други пречки за зачеването, бременността настъпва доста бързо, докато се използва лекарството..

Как да приемате лекарството при планиране на бременност?

Препоръките за това как да приемате Утрожестан, за да забременеете, се определят от тежестта на ендогенния дефицит на прогестерон.

Като правило, когато се опитвате да забременеете, лекарството се приема в продължение на десет дни във всеки цикъл, започвайки от 16 дни. На 25-26 ден трябва да се направи тест за бременност или кръводаряване, за да се определи нивото на hCG.

Ако бременността не е потвърдена, лекарството се спира и възобновява в нов цикъл, придържайки се към същия режим.

Ако има причина да се подозира бременност, е невъзможно да се спре приема на Utrozhestan - рязкото отмяна по време на бременност може да доведе до спонтанно прекъсване. Ако тестът е положителен, лекарството продължава до 12-16 седмици.

Ако има опасност от спонтанен аборт, се препоръчва интравагинално приложение на капсули, тъй като този метод на приложение ви позволява да постигнете концентрацията на прогестерон, необходима за поддържане на бременността по стените на матката.

За жени, чиито яйчници изобщо не произвеждат прогестерон, Utrozhestan се предписва интравагинално по следната схема:

 • 100 mg / ден на 13 и 14 ден от цикъла;
 • 200 mg / ден, разделени на 2 приема - от 15 до 25 дни;
 • от 200 до 800 mg / ден. (дозата се увеличава ежедневно със 100 mg до максимум) - от ден 26 (при условие, че бременността е потвърдена).

Как да приемате Utrozhestan по време на бременност?

Употребата на Utrozhestan по време на бременност не оказва неблагоприятно влияние върху плода. Ако е необходимо да се използва след третия месец на бременността, е необходимо да се следи функционалното състояние на черния дроб..

Има доказателства, че употребата на прогестагени при бременни жени с цел предотвратяване на обичайния / спонтанен спонтанен аборт в присъствието на NFL може да доведе до развитие на хипоспадия.

В ранните етапи, със заплаха от спонтанен аборт, лекарството се препоръчва да се използва вагинално, тъй като при този метод терапевтичният ефект се развива по-бързо и натоварването върху черния дроб е минимално. Също така супозиториите се препоръчват за жени, които страдат от тежка токсикоза..

Схемата на лечение и дозировката за всеки конкретен пациент се избират от лекаря индивидуално.

Що се отнася до поддържането на бременността, първоначалната доза обикновено е 400 до 600 mg. Впоследствие жената се прехвърля на поддържащо лечение в доза от 200 mg / ден. до 600 mg / ден. Ако терапията е неефективна, дозата може да бъде увеличена до 0,8-1 g / ден. Лечението обикновено продължава до 18-20 седмици.

Във втория и третия триместър е препоръчително употребата на Utrozhestan, когато клиниката възобнови заплахата от прекъсване на бременността, както и в ситуация, при която жената развива ICI (истмично-цервикална недостатъчност).

Понастоящем пътят на администриране няма значение. Прегледите на лекарите и техните пациенти ни позволяват да заключим, че употребата на лекарството в дневна доза до 300 mg до 36 седмица включително е еднакво ефективна, когато приемате капсули вътре и когато те се вкарват във влагалището.

До 34-36 седмици, докато маточният тонус бъде отстранен, капсулите се приемат през устата на всеки 8 часа. След това на жената се дава поддържащо лечение в доза от 200 mg..

Странични ефекти на лекарството

Най-честите нежелани реакции на Utrozhestan са сънливост, летаргия и световъртеж. Тези неприятни симптоми обаче се проявяват изключително, когато капсулите се приемат вътрешно..

Тъй като Utrozhestan е хормонален агент, естествено възниква въпросът - възможно ли е да се възстановите от него? Лекарите казват, че приемането на капсулите не причинява промени в телесното тегло. Това се дължи на факта, че лекарството не влияе върху метаболизма на въглехидратите и липидите, а също така не задържа течност в тялото..

Изписването по време на бременност след лекарството (с интравагинален път на приложение) не е страничен ефект, ако в тях няма кървави примеси, това е просто разтопена обвивка на капсулата. Появата на зацапване изисква корекция на дозата.

Колко да приемате Utrozhestan по време на бременност?

Само лекар може да каже точно колко време да приема Утрожестан по време на бременност в конкретен случай. Ако бременността настъпи по време на лечението с прогестерон, капсулите продължават да се приемат средно 2 месеца, започвайки от 26-ия ден от цикъла, в който е настъпило зачеването.

Как да спрем лечението по време на бременност?

По време на бременност Utrozhestan се отменя чрез постепенно намаляване на дозата, тъй като рязкото прекратяване на лечението е изпълнено със спонтанен аборт.

Режимът на отнемане може да включва намаляване на дозата от 50 mg на всеки три дни или намаляване на дозата от 100 mg седмично.

Кое е по-добре - Dyufaston или Utrozhestan по време на бременност?

Duphaston, подобно на неговия аналог, се използва за компенсиране на дефицита на ендогенен прогестерон.

Основната разлика между лекарствата е, че първият е синтетичен аналог на прогестерон, а вторият е единственият до момента прогестерон, който се получава от растителни материали..

Ефективността на Duphaston и Utrozhestan при планиране на бременност и при бременни жени е сравнима.

Предимствата на Duphaston са отсъствието на седативно действие, което при използване на Utrozhestan се проявява в сънливост и летаргия, както и дълъг опит в употребата.

Предимствата на Utrozhestan са способността да влияят на обмена на андрогени и да потискат ефектите на окситоцин, като по този начин подобряват хода на бременността.

Заявление за кърмене

Способността на прогестерона да прониква в кърмата не е проучена и поради това употребата на лекарството трябва да се избягва по време на кърмене.

Отзиви за Утрожестан

На форумите по-голямата част от отзивите за Утрожестан са положителни. Лекарството е ефективно при ендометриоза, причинена от дефицит на прогестерон, нарушения на цикъла, при планиране на бременност.

Също така помага за нормализиране на хормоналния фон на жената по време на менопаузата и се използва за поддържане на 2-ра фаза на цикъла, когато IVF се използва за зачеване..

Отзивите за Утрожестан по време на бременност също са изключително положителни. Повечето жени вярват, че само благодарение на употребата на лекарството през първите седмици на бременността са успели да запазят и носят бебето.

Лекарството има уникална молекулярна структура, поради което нормализира обмена на стероидни мъжки полови хормони, които присъстват в тялото на бременна жена, и по този начин допринася за нормалния ход на бременността и подобрява състоянието на кожата.

Способността да взаимодействат със същите рецептори, с които взаимодействат андрогените, препоръчва употребата на Utrozhestan, включително при жени, страдащи от хиперандрогения.

Прегледите на лекарите и прегледите на бременни жени, които са приемали Утрожестан в края на бременността, ни позволяват да заключим, че едно от най-важните свойства на съдържащия се в него прогестерон е неговата токолитична активност.

В края на бременността токолитичният ефект е особено необходим за жени, които не понасят зле антипростагландини и β-миметици или които имат противопоказания за употребата на тези лекарства.

Предимствата на лекарството са различни дозировки на активното вещество в капсули (100 mg и 200 mg), както и възможността да се използват вътре и като вагинални супозитории.

Единственият недостатък е, може би, страничните ефекти, които се появяват под формата на световъртеж, летаргия и повишена сънливост. Трябва обаче да се отбележи, че такива явления се наблюдават изключително при перорално приложение на Utrozhestan..

Колко струва Утрожестан?

Цената на лекарството в различни градове на Украйна практически не се различава. Така например, цената на Utrozhestan 200 mg в Харков, Луганск, Одеса или Днепропетровск за пакет № 14 варира от 270 до 285 UAH. Можете да закупите капсули от 100 mg в Киев и аптеки на други регионални центрове за средно 280 UAH.

Цената на Utrozhestan 100 mg в Русия е 370-400 рубли. Супозитории (таблетки) 200 mg струват 400-450 рубли.

Цената на Utrozhestan 100 mg в Беларус е 150-225 хиляди рубли, Utrozhestan 200 mg - 162-240 хиляди рубли.

Сутрешни свещи. Инструкции за употреба при жени по време на бременност. Цена

Свещи Utrozhestan е хормонално лекарство. Използването му трябва да се извършва съгласно инструкциите при липса на други препоръки на гинеколога.

Форма на освобождаване и състав на лекарството

Съставът на лекарството е разделен на 2 групи:

 • Активна съставка (прогестерон).
 • Помощни вещества (желатин, глицерин, слънчогледово или фъстъчено масло, соев лецитин, титанов диоксид).

Лекарствената форма на лекарството е представена под формата на супозитории. Методът на приложение на микронизиран прогестерон под формата на супозитории е вагинален. Супозитория, овална, жълта.

Интравагиналните супозитории се продават в блистерна лента, поставена в картонена кутия. Броят на супозиториите в опаковката зависи от дозировката. 14 броя от 200 mg и 30 броя от 100 mg в картонена кутия.

Фармакологични свойства на супозиториите

Лекарството принадлежи към групата на гестагенните лекарства. Прогестеронът е полов хормон, отговорен за плодовитостта на жената. След като лекарството попадне в тялото, активното вещество е отговорно за възстановяването на функционирането на матката, облекчава тонуса, ускорява процеса на уриниране.

Прогестеронът е дубликат на естествения яйчников хормон в организма. Активното вещество се абсорбира в клетъчното ядро, след това се активира ДНК и започва синтез на РНК. Utrozhestan регулира прехода на матката в секреторна фаза, която се състои в подготовка на лигавичната повърхност на матката за оплождане.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Utrozhestan след въвеждане в тялото се натрупва в матката, започва да действа 60 минути след прилагането. Максималната концентрация на активното вещество се достига само 6 часа след употребата на лекарството.

Инструкциите показват, че използването на супозитории Utrozhestan е възможно 2 пъти на ден. Средната концентрация на прогестерон в тялото на жената достига 9,7 ng / ml и продължава 24 часа.

В хода на метаболизма с участието на активното вещество се образува 3-алфа, 5-бета-прегнандиол. Нивата на 5-бета-прегнанолон в организма не се повишават. От тялото на жената, метаболитните продукти на прогестерона се екскретират с урина под формата на метаболити 3-алфа, 5-бета-прегнандиол. Продуктите на борсата се показват почти изцяло - 95%.

Показания за употреба

Utrozhestan се използва за лечение на жени както в болницата, така и у дома:

 • Попълване на прогестерон в женското тяло, ако яйчниците отсъстват или функционират неправилно.
 • Ранна менопауза.
 • Хормонална терапия.
 • Превантивни мерки по време на бременност.
 • Превантивни мерки по време на лечението на миома на матката.
 • Превантивни мерки по време на разпространението на ендометриални клетки извън матката.
 • Лечение на безплодие в нарушение на трансформацията на ендометриума.
 • По време на IVF да се поддържа втората фаза на цикъла.
 • Ограничение за перорална употреба на лекарството.
 • Тежка токсикоза.
 • Заплахата от прекъсване на бременността.

Противопоказания

Utrozhestan (инструкциите за употреба на свещ го характеризира като средство с много противопоказания) не се възлага на жени поради следните фактори:

 • Свръхчувствителност към прогестерон и спомагателни компоненти на лекарството.
 • Алергични реакции.
 • Кървене, причината за което не се установява по време на изследването.
 • Чернодробна дисфункция от всякаква степен.
 • Психично разстройство.
 • Захарен диабет (приемът е възможен под постоянното наблюдение на лекар, тъй като активното вещество не е толерантно към глюкозата, инсулинът се приема в увеличена доза).
 • Лактационен период, тъй като активното вещество преминава в кърмата.
 • Хипертония.
 • Нарушения на сърдечно-съдовата система.
 • Редовни пристъпи на главоболие.
 • Внезапни припадъци.
 • Остра емболия на кръвоносните съдове.
 • Предразположение към тромбоза.
 • Злокачествени образувания на женски полови органи.
 • Злокачествени образувания на млечните жлези.
 • Спонтанен аборт.
 • Непълният аборт.
 • На възраст под 18 години (няма клинични изпитвания).
 • Възпаление на кръвоносните съдове, които движат течността към сърцето.
 • Бронхиална астма.
 • Порфиринова болест (фоточувствителност).

Дозировка

Utrozhestan (инструкциите за използване на свещта описват като лекарство, което трябва да се използва само според указанията на гинеколог) е забранено за самолечение. Само лекар разработва схема на лечение индивидуално за всеки пациент. Приемът се извършва с точност до минута. Схемата за отнемане на лекарството е разработена от лекуващия лекар.

Внезапното отмяна на Utrozhestan по време на бременност е опасно за детето, възможен е спонтанен аборт.

Препоръките за употреба показват, че приемането на лекарството трябва да се приема като цяло, докато се постигне положителен резултат. Продължителността на терапията зависи от състоянието на пациента и естеството на заболяването.

Стандартни дози и времеви рамки за лечение

Дозиране на лекарството при дефицит на прогестерон:

Дни на цикълаДозировка, mgЧестота на ден
13, 141001
15 - 251002
от 26+100 на всеки 7 дниПри достигане на доза от 600 mg на ден, приемът се разделя на 3 пъти. Курсът на лечение е 60 дни.

Дозировката на лекарството, за да се избегне преждевременно раждане, е 200 mg веднъж дневно вечер, приемът е възможен от 22-ра до 34-та седмица.

График за прием по време на лечение на безплодие:

Дни на цикълаДозировка, mgБрой пъти на ден
От 17200, 30010 дни дозата се разделя на 2 приема

Схема на лечение при неуспех на цикъла:

Дни на цикълаДозировка, mgБрой пъти на ден
От 1720010 дни, дозата е разделена на 1 или 2 дози, се избира индивидуално

В случай на заплаха от прекъсване на бременността, Utrozhestan се приема през 1-ви и 2-ри триместър в количество от 200 до 400 mg на ден, дозата се разделя на 2 приема.

Приложение по време на бременност

Utrozhestan (инструкциите за употреба на свещта описват като многокомпонентен агент, поради което употребата на лекарството на всеки етап от бременността е възможна само под наблюдението на медицински специалист) е разрешено да се използва от бременни жени през цялата бременност.

Жизненоважните органи, които подлежат на постоянен преглед по време на приема на лекарството, са черният дроб. Бременните жени редовно даряват кръв за биохимични изследвания, нива на ALT и ASAT.

Причината за назначаването на Utrozhestan за бременни жени е:

 • липса на прогестерон;
 • тонус на матката;
 • заплахата от преждевременно раждане;
 • неправилно функциониране на яйчниците.

Утрожестан супозитории се предписват по време на подготовката за бременност, за да се възстанови хормоналния баланс по време на оплождането на яйцеклетката. Честотата и дозировката на прием на лекарството се определят в центъра за планиране и репродукция от гинеколог, най-често от 16 до 26 дни от цикъла.

След началото на бременността, лекарството подлежи на допълнителна употреба до 12 седмици, за да се избегне заплахата от прекъсване на бременността. Отменете лекарството, като намалите дозата. Допустимо е да се намали седмичната доза със 100 mg.

Ако прогестеронът се предписва за профилактика, тогава курсът може да бъде кратък - 10 дни. Вътрешната лигавица на тялото на матката се разхлабва и яйцеклетката се намира на тази подготвена стена. Активните вещества отпускат маточната мускулатура, което създава благоприятни условия за оплождане и протичане на първите етапи на бременността.

Странични ефекти

Свръхчувствителността към компонентите на лекарството се характеризира със следните странични ефекти и нарушения във функционирането на гениталиите:

 • Зачервяване на лигавицата на вътрешните полови органи.
 • Сърбеж и парене.
 • Мазно изхвърляне.
 • Промяна на периода от един период на следващия (съкращаване или увеличаване на цикъла).
 • Липса на менструация.
 • Постно менструално течение.
 • Усещане за болка, подуване в областта на гърдите.

Липсата на менструация не винаги е нежелан ефект; при лечението на безплодие липсата показва текуща бременност. Utrozhestan не влияе на показателите на hCG. Съкращаването на цикъла води до промяна във времето на лечение.

Нежелани реакции, проявяващи се от страна на психиката и нервната система:

 • Мигрена.
 • Чувствам се изморен.
 • Желание за сън.
 • Депресивно състояние.
 • Появата на летаргия.
 • Еуфория.
 • Леки световъртежи.

Нарушения в стомашно-чревния тракт:

 • Рефлекс на повръщане.
 • Метеоризъм.
 • Запек.
 • Гадене и чувство на тежест.
 • Увеличаване на скоростта на използване на глюкоза.

Нарушения на кожата:

 • Кошери.
 • Обрив.
 • Жълтеница.
 • Сърбеж.
 • Повишени запаси от мазнини в тялото, което води до наддаване на тегло.

Редки нежелани реакции:

 • Повишена телесна температура.
 • Косопад.
 • Анафилактичен шок.

Повечето от нежеланите реакции се проявяват само когато микронизираният прогестерон се приема през устата. Корекцията на дозата ще помогне за премахване на страничните ефекти.

Предозиране

Инструкциите за употреба са разработени въз основа на клинични проучвания и неспазването на препоръките по време на употребата на супозитории Utrozhestan може да доведе до предозиране и поява на странични ефекти.

Намаляването на единичната доза и връщането към установената схема елиминира страничните ефекти, след което функционирането на организма се нормализира. Алергичните реакции възникват както поради предозиране, така и поради несъвместимост на лекарството с организма.

Признаци за предозиране:

  Постоянно желание за сън.

По-добре е да не приемате сутрешно гадене преди шофиране.

 • Внезапен краткосрочен емоционален подем.
 • Болка в долната част на корема.
 • специални инструкции

  Като се има предвид способността на Утрожестан да влияе върху концентрацията на възприемане на околната среда, човек трябва да изостави шофирането и да извършва опасни дейности.

  • Лекарството е забранено да се използва като средство за защита срещу нежелана бременност.
  • По време на лечението може да се появи кървене.
  • Промяна в менструалния цикъл.
  • Прогестеронът притъпява скоростта на психомоторните реакции на пациента.
  • Понижава нивата на концентрация.

  Нивото на асимилация на Утрожестан в организма се влияе от начина на живот на човек, високото ниво на алкохол увеличава концентрацията на прогестерон и голям обем никотин намалява концентрацията на лекарството.

  Супозиториите се вкарват във влагалището с помощта на пръст или апликатор. За да се улесни въвеждането на свещта, е необходимо да се третира със студена преварена вода. След приложение на лекарството, тялото на пациента трябва да бъде разположено хоризонтално за пълно усвояване.

  След края на приема на супозитории може да се получи отделяне с кръвни елементи. Явления от този тип са нормални, ако обемът на изхвърлянето не се увеличава..

  Лекарството трябва да бъде отменено, ако се появят следните проблеми:

  • Временна загуба на зрително възприятие.
  • Удвояване на околната среда в очите.
  • Увреждане на съдовете на вътрешната обвивка на окото.
  • Постоянно силно главоболие.

  Не се притеснявайте, ако след вагинално приложение се появят течове. Основният компонент на лекарството успява да се абсорбира в лигавицата на матката, разтопената мембрана, съдържаща помощни вещества, излиза навън. Методите на приложение на Utrozhestan могат да се комбинират: сутрешен прием под формата на таблетки или капсули, вечерен прием - свещи.

  Редовната употреба на продукта може да доведе до промени във функционирането на щитовидната жлеза и черния дроб..

  Лекарствени взаимодействия

  Утрожестан инхибира лактогенната функция на окситоцина. Обемът на основния компонент в кръвната плазма се увеличава с едновременното приложение на Utrozhestan и антимикробни и аналгетични средства, например: Rifampicin, Phenylbutazone.

  Едновременното приложение на антибактериални лекарства и Utrozhestan също води до увеличаване на обема на прогестерон в тялото на жената. Антибиотичната терапия променя микрофлората на стомашно-чревния тракт, във връзка с което се променя скоростта на усвояване на лекарствата. По време на определяне на дозата гинекологът трябва да знае точно какви лекарства приема пациентът, за да се избегне предозиране по време на терапията..

  Utrozhestan засилва ефекта:

  • Диуретични лекарства (диуретици).
  • Имуносупресори.
  • Антитромботични лекарства.

  Списък на лекарствата, които не се препоръчват да се използват едновременно с Utrozhestan:

  • Минолексин;
  • Тетрациклин;
  • Доксициклин;
  • Кардилопин;
  • Enap;
  • Бисопролол;
  • Атака и
  • Uregit;
  • Фуроземид;
  • Турбослим;
  • Триамзид;
  • Оксодолин;

  За да се избегне нарушаване на концентрацията на прогестерон в организма, едновременната употреба на лекарства, които изискват вагинално приложение, трябва да бъде отменена. Лекарствените взаимодействия варират в различните категории. Клиничните резултати от взаимодействието не подлежат на еднозначна прогноза.

  Свещите на Утрожестан имат аналози. Забранено е самостоятелното заместване на лекарството с аналог, тъй като дозата на активното вещество е различна, поради което режимът на употреба на лекарството също се променя.

  • Iprozhin (активна фармацевтична съставка - прогестерон).
  • Crynon (активна фармацевтична съставка - прогестерон).
  • Prajisan (активна фармацевтична съставка - прогестерон).
  • Прогестерон (активна фармацевтична съставка - прогестерон).
  • Дюфастон (активна фармацевтична съставка - дидрогестерон).
  • Ванел (активна фармацевтична съставка - прогестерон).
  • Прогестогел (активна фармацевтична съставка - прогестерон).

  Условия за продажба и съхранение

  Utrozhestan (инструкциите за употреба на свещ се характеризира като средство, изискващо повишено внимание) се продава чрез аптечната мрежа. Покупката е възможна с рецепта от Вашия лекар.

  Свещите се съхраняват на закрито при температури от 15 до 25 градуса. Свещите трябва да се съхраняват на място, недостъпно за деца. Срокът на годност е 3 години от датата на производство на лекарството. След изтичане срока на годност употребата на лекарството е забранена..

  Цена за Utrozhestan в аптеките в Москва, Санкт Петербург, региони

  Цената на лекарството зависи от региона на продажба, производителя и начина на закупуване (лично посещение в аптеката, онлайн поръчка).

  В Русия цената за пакет Utrozhestan варира от 360 до 490 рубли:

  ГрадЦена (предварителна поръчка), търкайте.Цена (без предварителна поръчка), търкайте.
  Москва359,00 - 360,00380,00 - 470,00
  Санкт Петербург363,00уточнение в аптеката
  Новосибирск369,10 - 455,10410,00 - 446,30
  Омск362.80 - 425.00355,90 - 471,20
  Ростов на Дон397.30уточнение в аптеката
  Казан350,50339,00 - 472,50
  Тюмен357,00460,00
  Архангелск373,78уточнение в аптеката
  Петропавловск-Камчатски426,00485
  Владимир380.10уточнение в аптеката
  Могила367.30 - 391.90уточнение в аптеката

  Преди да използвате свещи Utrozhestan, трябва да прочетете инструкциите за употреба, предоставени от производителя. За най-добри резултати следвайте всички препоръки..

  Дизайн на артикула: Мила Фридан