Най-правилното решение, което една жена взема по отношение на своето здраве и здравето на нероденото си дете, е да се подложи на необходимите прегледи на етапа на планиране на бременността и, ако е необходимо, курс на терапия. Но това е идеалът, който повечето бъдещи майки не могат да постигнат. Какво има да се обсъжда - за 80% от тях новината за собствената им бременност е изненада. Каква подготовка има за периода на бременността, ако „изпревари внезапно“!

Друга характеристика на руските и всички постсъветски бременни жени е тяхната неприязън към поликлиниките (и това се оправдава от огромните опашки и многочасовото чакане в офиса) и закъснението в тази връзка с първото посещение в антенаталната клиника с регистрация.

Функцията, както обикновено, се превръща в проблем, ако жената има хронично инфекциозно заболяване на определен етап от бременността. Инфекциите на гениталния тракт на майката представляват огромна опасност за плода..

Какъв е рискът от възпаление на пикочно-половата система на бременна жена

Поради намаляване на имунитета, бременните жени стават „лесна плячка” за патогени. Те се размножават особено активно в пикочно-половата система на жената и е добре, ако показват активното си влияние с характерни симптоми - в този случай можете точно да диагностицирате заболяването и незабавно да започнете лечението.

Но има много случаи, когато процесът е протичал безсимптомно и курсът на терапия е трябвало да започне твърде късно..

Ето защо, ние отново фокусираме вашето внимание върху необходимостта от лечение преди бременност, на етапа на планиране..

Защо гениталните инфекции са толкова опасни, че не само бъдещите майки, но и опитните лекари се страхуват от появата им? Последиците за здравето на майката и плода в случай на късно откриване на инфекция или некачествено лечение могат да бъдат много трагични. Основните усложнения са:

 • намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта;
 • майчина хипертония (високо кръвно налягане);
 • преждевременно раждане;
 • преждевременно изливане на околоплодна течност;
 • раждане на дете с много ниско телесно тегло (по-малко от 2200 g);
 • смърт на плода.

Genferon е всемогъщ?

Ако говорим за спектъра на заболявания на гениталния тракт, лекарството е много ефективно. Но все пак е по-добре да го използвате преди бременност, отколкото по време на бременност, въпреки че определен процент от лекарите смятат Genferon за относително безопасен за плода.

Назначаванията по време на бременност се извършват, като се вземат предвид възможните рискове и се сравняват ползите от употребата на Genferon и вредата, която може да бъде нанесена на здравето на нероденото бебе и майка, пренебрегвайки лекарството.

Списъкът с болести, за които е доказана ефективността на Genferon, е много обширен:

 • генитален херпес;
 • уреаплазмоза;
 • хламидия;
 • микроплазмоза;
 • кандидоза;
 • човешки папиломавирусни инфекции;
 • бактериална вагиноза;
 • ерозия на шийката на матката (не винаги възпалителна, но ако процесът на възпаление е налице, тогава не без участието на инфекциозни бактерии);
 • цервицит (възпалителни заболявания на шийката на матката);
 • вулвовагинит;
 • бартолинит (възпалителни заболявания на бартолиновата жлеза);
 • аднексит (възпаление на придатъците).

Ефективността в противодействието на всички тези далеч от идентични заболявания може да се обясни с факта, че Genferon, на първо място, е имуномодулиращо средство.

Нюансите на използването на имуномодулатори по време на бременност

Търсейки алтернатива на конвенционалните лекарства, бременните жени възлагат големи надежди на имуномодулиращите лекарства и не ги считат за лекарствени, а по-скоро ги възприемат като един вид витаминен комплекс, който им позволява да се отърват от инфекцията без да навредят на себе си и на детето и нормално да носят и раждат здраво бебе.

Ако всичко беше толкова просто...

Първият триместър е периодът на най-голяма уязвимост на бременна жена, тъй като имунитетът е значително намален, ембрионът не е защитен с нищо и прегледът преди бременността не е завършен (нека вземем стандартна ситуация за повечето бременни жени). Повечето лекарства (включително имуномодулатори) са табу за бременни жени.

Използването на имуномодулиращи агенти е забранено за бременни жени в ранните етапи, тъй като крие риск от повишаване на имунитета и отхвърляне на ембриона от майчиното тяло.

Просто Genferon не се предписва поради възможния риск от самостоятелен аборт. За да бъдат внимателни по време на употребата на лекарството през всички тримесечия на бременността, лекуващите лекари непрекъснато настояват своите пациенти и предписват лекарството в комбинация с други терапевтични мерки..

Състав, фармакокинетика

Основните вещества на Genferon:

 • интерферон алфа 2b;
 • таурин;
 • анестетик (бензокаин или анестезин).
 • полисорбат;
 • макрогол;
 • декстран (може да повиши кръвното налягане);
 • дестилирана вода;
 • лимонена киселина;
 • натриев хидроген цитрат;
 • емулгатор Т2 (състои се от полимер на глицерин и естери на мастни киселини, практически безопасен).

Действието на активните вещества е насочено към повишаване на имунитета, премахване на възпалението и облекчаване на болката в засегнатата област.

Антимикробната активност на Genferon е насочена срещу голяма група патогенни микроорганизми: микроплазма, бактерии, гъбички, вируси. Лекарството е в състояние да елиминира огнищата на възпаление и да активира левкоцитите, повишавайки нивото на защита на организма срещу въздействието на патогенни бактерии.

Процентът на абсорбция на лекарството е различен при ректално и вагинално използване на Genferon.

Когато супозиторият се прилага ректално, активното вещество е в непосредствена близост до кръвоносните съдове и 80% от веществото свободно прониква в кръвоносната система.

В случай на вагинално - взаимодействието на лекарството се случва с лигавицата, която няма висока абсорбционна способност, поради което активното вещество в минимално количество прониква в кръвния поток и главно има локален ефект.

Лекарството се метаболизира в бъбреците и се екскретира с урината.

Форма за освобождаване на лекарството

Характеристиката на Genferon ще бъде непълна, без да се споменава ефективността му при грип и ARVI.

Тъй като агентът е имуномодулиращ, той спасява пациентите не само в случай на вагинални инфекции..

Потискането на грипните вируси все още е в силата на лекарството. Но за да се победи болестта, е необходима малко по-различна форма на освобождаване на Genferon.

Супозитории (свещи) се използват за елиминиране на инфекции на пикочно-половата система, а в случай на остри вирусни инфекции и грипно състояние е необходимо нещо друго - лек спрей Genferon.

При първите симптоми на грип или ТОРС инжектирайте спрея в носа и осигурете равномерно разпределение на лекарството върху лигавицата (масажирайте крилата и моста на носа). Интерферонът, прониквайки във все още незначителни огнища на инфекция, ще осигури не само елиминиране на симптомите, но и пълно възстановяване при условие на пълен курс на лечение (еднократната употреба в този случай няма да донесе полза).

Дозировка за бременност

Дозата за бременна пациентка се избира и, ако е необходимо, се коригира от лекуващия лекар. Има две дозировки на Genferon: 125 000 и 250 000 IU. По време на бременност се предписва по-малка, ако няма нужда от засилване на терапевтичния ефект.

Супозиториите се прилагат два пъти дневно, спрей - 2-3 пъти, ако заболяването е в начален стадий.

Странични ефекти

Имуномодулиращият Genferon не е толкова безвреден, че да няма странични ефекти.
В процеса на използване на лекарството те могат да се проявят под формата на алергични реакции, гадене, главоболие и мускулни болки, повишено изпотяване и слабост..

Бременните жени, които имат подобно състояние дори без ефекта на лекарството, трябва да бъдат много внимателни при подобни симптоми и, ако се появят, да се консултират с лекар.

Противопоказания

 • Тежка форма на сърдечно-съдови заболявания;
 • алергия към компонентите на лекарството;
 • ранна бременност (до 12 седмици).

Genferon по триместър

1 триместър

Този период, като потенциално рисков за употребата на лекарства, вече е писан хиляди пъти с предупреждение да не се използват лекарства или да се използва много внимателно под наблюдението на лекар. И, разбира се, не може да става дума за някакво самолечение. Но бременните жени, които възприемат имуномодулатора като напълно безопасно средство, понякога губят своята бдителност и го използват през първите седмици на бременността. Това е абсолютно невъзможно да се направи, тъй като застрашавате по-нататъшното съществуване на вашето бебе..

Формата на спрей се счита за повече или по-малко безопасна, тъй като веществото се концентрира върху лигавиците и проникването му в кръвта е минимално.

Лекуващите лекари не предписват Genferon до 12-та седмица на бременността, включително, терапията се извършва с други лекарства или народни средства.

2 триместър

Лекарството се предписва с повишено внимание, дозировката се избира от лекаря за всеки пациент поотделно.

3 триместър

Приложението е възможно под строг медицински контрол.

Genferon по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Повечето млади майки се замислят какво могат да използват по време на бременност. И така, едно от най-често срещаните лекарства е генферон. Какво може да се каже за него и как той влияе на тялото на жената?

Това лекарство се използва за възпалителни процеси, които протичат в организма. Може да се използва от почти всички, дори бременни момичета, но само от 13 седмици. В крайна сметка в противен случай той е в състояние да навреди на тялото на майката..

Възможен ли е генферон по време на бременност?

Много млади майки се интересуват дали генферон може да се приема по време на бременност? Необходимо е да се разбере, че всяко лекарство е вредно за женското тяло по време на бременност. Освен това, нероденото дете страда..

Следователно, генферон не е изключение. Но все пак е позволено да го приемате в определени дози. Можете да научите за това само от Вашия лекар. Забранено е да приемате лекарството самостоятелно, особено когато става въпрос за първия триместър. Но също така не е препоръчително херпесният вирус да се оставя в тялото. Ето защо си струва да се консултирате за лечението и да разберете дали е възможно да се използва генферон по време на бременност.

Genferon при планиране на бременност

Може ли лекарството Genferon да се използва при планиране на бременност? На първо място, трябва да се отбележи, че това лекарство се използва за унищожаване на херпесния вирус. Ето защо, когато планирате бременност, препоръчително е да подредите собственото си тяло. Въз основа на това е разрешено приемането на лекарството. Всъщност по време на бременност ще бъде трудно да се борим с херпес, особено през първите месеци. Но въпреки това все пак си струва да се консултирате с лекар, за да няма странични ефекти. По принцип генферонът по време на бременност е разрешен, но само в някои случаи. Забранено е да го пиете сами!

Genferon в началото на бременността

Заплашва ли генферонът плода в ранните етапи на бременността? Трябва да се разбере, че през първите седмици и месеци трябва да се изоставят много лекарства. Всъщност на този етап тялото на жената е доста слабо и плодът едва започва да се формира. Следователно, всички видове неблагоприятни фактори могат да причинят не само патологии, но и значително да навредят на бебето. Така че е по-добре да не приемате генферон по време на бременност, особено в ранните етапи. През този период рискът от спонтанен аборт се увеличава, така че нищо не може да се консумира. Всичко се прави само под строгото ръководство на лекуващия лекар.

Genferon през първия триместър на бременността

Как genferon влияе върху тялото на майката и детето през първия триместър на бременността? Въпросът е повдигнат неведнъж дали е възможно да се приемат определени лекарства в ранните етапи. Необходимо е да се помни веднъж завинаги, че това е забранено. Но отново всичко зависи от самото лекарство и неговата цел. Така че, по-добре е да отложите генферон по време на бременност в далечния ъгъл. Особено когато става въпрос за първия триместър, в този случай използването му е неподходящо. Можете лесно да навредите на бебето си и да предизвикате различни проблеми. Но ако има специална нужда да приемате това лекарство, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Genferon по време на бременност с настинка

Как действа генферон по време на бременност при настинка върху тялото на майката и бебето? Необходимо е да се разбере, че това лекарство се предписва само в случаите, когато е необходимо да се борим срещу възпалителните процеси в организма. Но може ли да се използва по време на бременност? Факт е, че нищо не може да се каже със сигурност. В крайна сметка много зависи от тримесечието и благосъстоянието на самата майка и бебе. Genferon не е антибиотик, което му дава известно предимство. Но в този случай има много нюанси. Препоръчително е да започнете лечение с народни средства за лечение на настинка или с обичайните процедури, без лекарства. Ако това няма положителен ефект, тогава се предписва генферон. Само лекуващият лекар трябва да каже дозата, нищо не може да се направи самостоятелно. Genferon е разрешен по време на бременност, но не във всички случаи.

Genferon в носа по време на бременност

Може ли генферон да се използва в носа по време на бременност? По принцип това лекарство не е класифицирано като забранено, но въпреки това не винаги е възможно да се използва. Особено за момичета в интересна позиция. Факт е, че през първия триместър употребата на лекарството трябва да бъде ограничена. Всичко това се прави само под наблюдението на лекуващия лекар. Но ако говорим за мехлем, тогава в този случай няма специални ограничения. Напълно възможно е да използвате лекарството, но само след консултация с лекар. Мехлемът в неговия състав е най-безопасен, следователно, за да облекчите възпалението в носа, можете да го използвате. По принцип генферон по време на бременност се приема само след одобрението на лекаря.

Инструкции за Genferon по време на бременност

Какво казва инструкцията на genferon по време на бременност и какви инструкции има за ефекта върху тялото на жена и дете? Можете да вземете лекарството само от втората половина на бременността. Самата инструкция казва за това, но дали е така? Въпросът е, че не много лекари са съгласни с това. Тъй като е необходимо да изберете дозата на лекарството изключително при всеки пациент. Всичко се прави на чисто индивидуална основа. И трябва да претеглите плюсовете и минусите, тъй като това ще се отрази на майката и детето. Ако говорим за първия триместър, тогава употребата на лекарството е невъзможна. Ефектът от лекарството е вреден и може да намали имунитета на бъдещата майка. В този случай тя няма да може да роди детето или да го роди по естествен път. Поради това не се препоръчва прием на генферон по време на бременност..

Genferon супозитории по време на бременност

Можете ли да използвате генферон супозитории по време на бременност? Това е може би едно от малкото лекарства, които могат да се използват, особено в тази форма. Но изключението е първият триместър на бременността. Факт е, че тялото на майката може да не се справи с натоварването, което лекарството има върху нея. Всъщност, въпреки факта, че не е антибиотик, все още има странични ефекти. Нещо повече, той е в състояние да повлияе негативно на все още необразувания организъм на бебето. Що се отнася до свещите, те имат по-нежен ефект. Но въпреки това е по-добре да се ограничи използването им. Важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги използвате. Всъщност генферон се използва по време на бременност, но в специални дози.

Genferon светлина по време на бременност

Какво може да се каже за генферон светлина по време на бременност и какъв е ефектът му? Естествено, той, както и другите му „аналози“, се използва за борба с всяка инфекция. В този случай имаме предвид възпалителни процеси. Той ефективно се бори с това и то за доста кратко време. Но бременните момичета могат да го приемат само от 13-та седмица. В други случаи може да навреди на бебето и тялото на майката. Факт е, че всеки възпалителен процес има пагубен ефект върху детето. Следователно за борба с възпалителния процес се предписва всеки друг аналог или се използват други методи. Така че, генферон по време на бременност не може да се пие без одобрение от лекар.

Спрей Genferon по време на бременност

Защо генферон спрей е опасен по време на бременност и може ли изобщо да се използва? Със сигурност е възможно да използвате лекарството, но започвайки от 13-та седмица. Не си струва да правите това по-рано, защото има голям риск да навредите на детето и да отслабите имунитета на майката. Започвайки от 28 седмици, употребата на лекарството е разрешена, но курсът на лечение не трябва да надвишава 5 дни. И ако говорим за свещи, тогава е по-добре да ги използваме за един ден. Що се отнася до спрея, тук също всичко е странно. Можете да го използвате свободно от 35 седмици. Но това се прави само под наблюдението на лекуващия лекар. За всяка жена се избира нейната индивидуална доза от лекарството. Така че, генферон по време на бременност може да се използва под всякаква форма.

Genferon капки по време на бременност

Какво добро може да се каже за капки генферон по време на бременност? В този случай страничните ефекти не са толкова изразени. Човекът не се чувства слаб, не се уморява бързо и е мобилен както преди. Но трябва да приемате лекарството само под наблюдението на лекуващия лекар. В крайна сметка тялото на всеки е индивидуално и е малко трудно да се каже еднозначно нещо. По принцип капки генферон се използват по време на бременност. Но, както вече беше казано много пъти, само от 13-та седмица и то не във всички случаи. Не можете да използвате лекарството сами, тъй като ефектът му върху тялото, както върху майката, така и върху бебето, е доста вреден.

Genferon 500 по време на бременност

Има ли странични ефекти на Genferon 500 по време на бременност? Разбира се, всяко лекарство има своите отрицателни ефекти върху човешкото тяло. Така че, генферон може да причини умора, слабост и повишено изпотяване. Но когато става въпрос за бременно момиче, страничните ефекти са невероятни. Така че, приемането на лекарството не се препоръчва по-рано от 13 седмици. В края на краищата това влияе негативно на тялото на майката и имунитетът страда много от това. Често едно напълно здраво момиче не може да роди дете или да го роди по естествен път. Следователно лекарството може да се приема само под наблюдението на лекар и в съответствие с неговите препоръки. В крайна сметка, генферонът по време на бременност има доста вредно въздействие върху тялото.

Genferon 250 по време на бременност

Не е ли опасно употребата на Genferon 250 по време на бременност? Всяко младо момиче в позиция мисли за това какви лекарства може да използва. И така, genferon, какво можете да кажете за него и не е ли опасно да го използвате? Той не носи никакво негативно влияние, когато става въпрос за втория триместър на бременността. Изследвано е как генеферон влияе върху организма през този период. Важно е да изберете нейната индивидуална доза за всеки пациент. Ето защо, преди да вземете лекарството, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Така че генферонът по време на бременност е опасен само през първия триместър и след това, тъй като неговият ефект върху тялото не е напълно проучен.

Дозировка на генферон по време на бременност

Каква е дозировката на генферон по време на бременност и има ли специфични особености при приема на това лекарство? Това лекарство се използва в една супозитория, веднъж дневно или два пъти. Трудно е да се каже еднозначно в този случай, тъй като дозата се определя на всеки пациент поотделно. В този случай всичко зависи от продължителността на бременността, от състоянието на майката и детето, както и от поносимостта на лекарствените компоненти. Невъзможно е да се предпише доза точно така "на око", така че лесно можете да навредите както на майката, така и на детето. Ето защо, преди да вземете лекарството, трябва да се консултирате с лекар. В края на краищата има доста разновидности на медицината. Това са мехлеми, спрейове и таблетки с различен "ефект", така че Genferon по време на бременност трябва да се използва само под най-строг контрол.

Цена на Genferon по време на бременност

Каква е цената на генферон по време на бременност и влияе ли нещо върху него? Така че е трудно да се каже определена цифра. Всъщност в този случай много зависи от формата на лекарството. И така, това са спрейове, мехлеми, таблетки и супозитории. Естествено, ценовата категория ще варира в зависимост от формата на лекарството. Отново регионът, конкретната аптека и т.н. оказват голямо влияние. Но като цяло ценовият диапазон е приемлив. Това лекарство не е скъпо. Истината в този случай се влияе и от формата, под която се продава лекарството. По принцип можете да се запознаете с цените във всяка онлайн аптека или като отидете сами в това лечебно заведение. Така че, генферон по време на бременност се използва само в специални случаи..

Отзиви за генферон по време на бременност

Струва ли си да четете отзиви за генферон по време на бременност и да им вярвате? Трябва да се разбере, че в този случай много зависи от естеството на самите прегледи. В края на краищата те могат свободно да бъдат разделени на няколко вида. Тези, които са от реална полза, и тези, които са предназначени за реклама или контрареклама на лекарството. Ето защо все пак трябва да прочетете отзивите на форумите, където реални хора обсъждат употребата на това лекарство. Като цяло, както отбелязват повечето бъдещи майки, има усещане за това лекарство. Но някои забелязват, че се чувстват слаби и се влошават. Това предполага, че лекарството е взето независимо, в дозата, посочена в инструкциите. Трябва да се разбере, че генферон по време на бременност се използва само в индивидуална доза. Онези жени, които са го приемали по съвет на лекар, не са забелязали никакви странични ефекти. Следователно можете да приемате генферон по време на бременност, но само според индивидуалните препоръки..

Genferon по време на бременност

Всички жени се страхуват от лечение по време на раждането, но в много случаи може да се избегне, ако на етапа на планиране на бременността се подложи на пълен преглед и се отърве от всички заболявания и заболявания. Това важи особено за инфекции на урогениталния тракт - те са много опасни за плода. Доста голям процент спонтанни аборти през първия триместър се дължи именно на тази причина. И дори по време на раждането, все още има висок риск от инфекция на бебето, така че ако не сте били излекувани преди бременността, ще трябва да го направите сега. Например с помощта на Genferon.

Genferon е супозитория за лечение на инфекциозни и възпалителни урогенитални заболявания, като:

 • генитален херпес (генитален херпес вирусна инфекция, херпес симплекс);
 • хламидия (хламидиални болести, предавани по полов път);
 • уреаплазмоза;
 • микоплазмоза (инфекция, причинена от микоплазма);
 • повтаряща се вагинална кандидоза (вулварна и вагинална кандидоза);
 • гарднерелоза;
 • трихомониаза;
 • човешки папиломавирусни инфекции;
 • бактериална вагиноза;
 • ерозия и ектропион на шийката на матката;
 • цервицит (възпалителни заболявания на шийката на матката);
 • вулвовагинит;
 • бартолинит (възпалителни заболявания на бартолиновата жлеза);
 • аднексит (салпингит и оофорит);
 • уретрит;
 • простатит (възпалителни заболявания на простатната жлеза);
 • баланит;
 • баланопостит.

Genferon се предписва в комбинация с други терапевтични средства и мерки, включително антибиотици и други антибактериални лекарства - в този случай неговата ефективност се увеличава. Също така, едновременно с това на жената се предписват витамини Е и С - те засилват ефекта на интерферона, който е част от тези супозитории.

Свойствата на лекарството се дължат на съставките му - активни съставки:

  интерферон алфа-2 - има антивирусни, антимикробни, имуномодулиращи свойства;

По отношение на лечението с Genferon по време на раждането на дете, то не може да бъде изразено еднозначно. Инструкцията предупреждава, че това е възможно само през втората половина на бременността (някои анотации показват 2-ри и 3-ти триместър). И дори тогава с предупреждение: трябва да се прецени ползата за майката и рискът за плода. Лекарите обясняват такова предупреждение, както обикновено, с факта, че само лекар може и трябва да предпише Genferon.

Е, дори и да не разбирате нищо в медицината, след логично размишление можете да направите някои изводи: Genferon е имуномодулиращо лекарство. През първия триместър на бременността имунитетът на жената намалява по естествен начин - това е необходимо за поддържане на бременността. Следователно такова нашествие може да бъде опасно за неговото удължаване. В допълнение, Genferon се предписва заедно с други антивирусни и антибактериални лекарства, а през първия триместър всяко лечение е изключително опасно за плода (всички негови органи и системи са заложени) и следователно изобщо е забранено.

Когато стане възможно да се лекува бъдещата майка (и това е необходимо) - само лекарят избира необходимото лекарство и предписва приемлива доза. Трябва да се каже, че някои гинеколози считат за препоръчително да предписват Genferon на техните отделения като имуномодулатор, за да се предотврати развитието на урогенитални инфекции в края на бременността - в този случай обаче супозиториите се прилагат ректално. А други лекари обикновено смятат това лекарство за неподходящо, тъй като не лекува нищо, а само повишава местния системен имунитет и няма доказана ефективност.

Като цяло можем само да кажем със сигурност, че не можете сами да прибегнете до това. Но ако имате инфекциозно заболяване, тогава все пак трябва да го излекувате, така че ако не сте лекар, вероятно трябва да слушате вашия гинеколог.

Просто вземете под внимание, че супозиториите Genferon могат да причинят алергични реакции и в това отношение могат да се появят странични ефекти: обрив, сърбеж, зачервяване. Интерферон алфа-2 може да причини мускули и главоболие, загуба на апетит, студени тръпки, треска, слабост, изпотяване, левко- и тромбоцитопения. Ако забележите някакви симптоми при себе си - информирайте Вашия лекар за това.

Свещи Genferon по време на бременност

Състав

Супозитории Genferon е комбинация от три активни вещества:

  рекомбинантен човешки интерферон алфа-2b;

 • бензокаин.
 • Рекомбинантният интерферон алфа-2b се синтезира от генетично модифицирани бактериални щамове в лабораторни условия. Неговата молекулярна структура е копие на човешки протеин. Естественият интерферон се произвежда в отговор на въвеждането на вируси в организма, което води до увеличаване на естествения имунен отговор. [1]

  Особеността на вирусите е, че те се размножават само в клетките на гостоприемника. Извън човешкото или животинското тяло микробът не е способен да се дели.

  Защитният протеин активира три отговора за борба с инфекцията:

   Спиране на деленето на вируси и напускане на клетката на заразения гостоприемник.

  Стимулиране на имунната система, водещо до синтеза на левкоцити - бели кръвни клетки.

 • Укрепване на производството на антитела - защитни молекули, които неутрализират токсините, вирусите и бактериите.
 • Тауринът е аминокиселина, която съдържа сяра. Активната съставка подобрява метаболизма, насърчава засилената регенерация на тъканите, поддържа правилната хидратация и електролитен баланс в клетките на тялото. Лекарството ускорява елиминирането на токсичните метаболитни продукти.

  Тауринът запазва активността на интерферона, предотвратявайки разграждането му. Аминокиселината има антиоксидантно действие. Лекарството насърчава натрупването на енергия в клетките.

  Бензокаинът е третият компонент на супозитория. Лекарството елиминира синдрома на болката поради анестетичния ефект. Лекарството няма системен ефект върху човешкото тяло.

  Форма за освобождаване и срок на годност

  Лекарството се предлага под формата на вагинални и ректални супозитории. Аптеките предлагат супозитории с различни дози - 0,25, 0,5 и 1 милион международни единици.

  Genferon light има два компонента - интерферон и таурин. Лекарството се предлага под формата на назален спрей и супозитории за ректална и вагинална употреба..

  Срокът на годност на лекарството е 24 месеца. След изтичането му приемът на лекарството е забранен. Супозиториите трябва да се съхраняват в хладилник при оптимална температура от 2 до 8 градуса по Целзий.

  Показания за употреба

  Лекарството има широк спектър от показания за употреба. Лекарите препоръчват използването на Genferon за лечение на урогенитални инфекции: хламидия, трихомониаза, микоплазмоза. Лекарството повишава местния имунитет, допринасяйки за формирането на резистентност към микроорганизми.

  Гениталният херпес е често срещана индикация за назначаването на Genferon. Лекарството намалява вирусното натоварване, насърчава заздравяването на стари елементи на обрива. Използването на супозитории предотвратява образуването на нови херпесни везикули върху гениталиите.

  Вагиналната кандидоза или млечница е друго показание за употребата на лекарството. Лекарството подобрява естествените защитни сили на тялото на жената, като помага да се отървете от патогенните гъбички.

  Според клиничните изпитвания лекарството е ефективно при лечението на генитална HPV инфекция. Веществата, включени в състава, спират разделянето на микроорганизма, допринасяйки за стабилизирането на вагиналната флора. [2]

  Гинеколозите предписват супозитории за лечение на неспецифични инфекциозни заболявания на женските полови органи: цервицит, вагинит, аднексит. Лекарството има противовъзпалителен ефект, намалява болката. На фона на терапията се наблюдава намаляване на сърбеж, зачервяване и подуване.

  Лекарите предписват Genferon на жени, страдащи от хроничен цистит. Лекарството помага за намаляване на честотата на обостряния, премахва неприятните симптоми на заболяването. Като част от комбинираната терапия, лекарството причинява стабилна ремисия на патологията. [3]

  Лекарството има способността да се абсорбира в кръвта и да има общ ефект върху човешкото тяло. Вагинални и ректални супозитории се използват за лечение на ARVI, бронхит, фарингит. В случай на настинка и грип, интерферонът води до повишаване на естествения имунитет. [4]

  Ефектът на лекарството върху плода

  Лекарството не се препоръчва за употреба през първия триместър на бременността. В ранните етапи плацентата не изпълнява защитна функция, следователно компонентите на лекарството навлизат в кръвния поток на ембриона, нарушавайки процесите на клетъчно делене.

  В хода на клиничните изпитвания беше установено, че Genferon 250 000 IU е безопасен за тялото на неродено дете, когато се приема през 2-ри и 3-ти триместър на бременността. Лекарството не причинява вродени малформации на плода и не засяга раждането. [пет]

  Инструкции за употреба

  Дозата и честотата на приема на лекарството се избират от лекуващия лекар. Не се препоръчва самостоятелна употреба на Genferon. Показано е, че бременните жени след 13 седмици използват супозитории, съдържащи 0,25 милиона международни единици..

  За лечение на заболявания на гениталните органи лекарите предписват вагинални супозитории. Те трябва да се използват два пъти дневно в продължение на 10 дни. При наличие на хронична рецидивираща инфекция се препоръчва да се увеличи дозата до 750 000 IU на ден за три дози.

  При остри респираторни заболявания е показано използването на ректални супозитории. Стандартната доза е 1 супозитория два пъти дневно. Продължителността на курса на лечение е пет дни.

  За лечение на рецидивиращ цистит се използва ректалният тип лекарство. На фона на обостряне лекарите предписват по една свещ два пъти на ден. Продължителността на курса е 10 дни. За профилактика на рецидив е посочен по-дълъг прием за един месец..

  Преди да използва Genferon, бъдещата майка трябва да се измие със сапун и да се изсуши с хартиена кърпа. Свещта се изважда от защитната опаковка и се вкарва във влагалището или ректума с помощта на показалеца на дълбочина 4-5 сантиметра. За удобство трябва да легнете настрани и да сгънете краката си в коленните стави.

  След въвеждането на супозитория се препоръчва да лежите 30-40 минути. След процедурата трябва да измиете добре ръцете си..

  Противопоказания

  Лекарството не трябва да се използва от лица, които имат алергични реакции към компонентите. Те се проявяват под формата на кожен обрив, оток, сърбеж. За да предотвратите нежелани реакции, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на организма през първия ден след началото на употребата.

  Genferon е противопоказан за бъдещи майки с автоимунни заболявания. Те включват системен лупус еритематозус, системна склеродермия, ревматоиден артрит, дерматомиозит, хроничен гломерулонефрит. Употребата на лекарството увеличава риска от обостряне на изброените усложнения. Механизмът на нежеланата реакция е свързан с увеличаване на синтеза на антитела, докато се приема интерферон.

  Лекарството е забранено за прием на пациенти с алергична патология в остър стадий - бронхиална астма, сезонна сенна хрема, дерматит. Genferon засилва патологичната реакция на организма към дразнещо вещество, което води до влошаване на хода на заболяването.

  Странични ефекти

  Лекарството се понася добре от пациентите и рядко причинява неприятни симптоми. Понякога при употребата на лекарството се появяват локални странични ефекти под формата на вагинална или ректална сухота, сърбеж и зачервяване. Ако се появят описаните оплаквания, препоръчително е да се свържете с Вашия лекар.

  По време на клинични изпитвания специалисти от Катедрата по инфекциозни болести на KSMU разкриха често срещани странични ефекти при пациенти с вирусен хепатит С при прием на интерферони: [6]

 • кожни алергични прояви.
 • Genferon може да причини повишаване на телесната температура до субфебрилни числа, намаляване на апетита, тежка слабост и умора. Лекарството насърчава повишено изпотяване, главоболие и мускулни болки.

  В случай на предозиране на лекарства, съществува риск от развитие на патология от кръвната система. Левкопения - намаляване на броя на белите кръвни клетки. Тромбопения - нарушение на коагулационната система, проявяващо се с повишено кървене.

  Аналози

  Viferon е имуномодулиращо лекарство, което съдържа подобен интерферон. Лекарството се предлага под формата на ректални супозитории, гел и мехлем. Лекарството е показано за лечение на инфекции, причинени от вируси на херпес, грип, човешки папилом. Свещите могат да се използват от 14-та седмица от бременността. Използването на мехлем и гел е възможно от ранна бременност.

  Grippferon е лекарство, което съдържа рекомбинантен интерферон. Лекарството се предлага под формата на спрей за нос. Лекарството е показано при лечение на остри респираторни заболявания. Той не се абсорбира в системната циркулация, поради което е разрешен през целия период на бременността..

  Възможно ли е да се използват свещи Genferon по време на бременност?

  Когато планирате бременност, е необходимо да се изследвате за инфекции и ако е необходимо да се подложите на лечение. Въпреки това, дори и при внимателна подготовка, не винаги е възможно да се избегнат заболявания през всичките 9 месеца на бременността. Но по това време лекарствата трябва да се използват много внимателно. Нека да разберем дали е допустимо да се използва Genferon по време на бременност.

  Всеки ден сме изправени пред огромен брой бактерии и вируси. Имунната ни система ни предпазва от болести. Но при бременни жени имунитетът "не работи" с пълна сила, необходимо е, така че тялото на майката да не отхвърли ембриона, като го обърка с чужд елемент.

  Намаляването на имунитета е причината бременните жени да се справят с инфекциозни заболявания. За лечение Genferon може да се предписва по време на бременност.

  1. Описание
  2. Състав
  3. Интерферон
  4. Таурин
  5. Бензокаин
  6. Форми
  7. Показания
  8. ARVI, грип
  9. Пикочно-половите инфекции
  10. Предпазни мерки

  Описание

  Genferon се предписва за лечение на различни инфекциозни заболявания. Такъв широк спектър на действие се дължи на факта, че този агент е имуномодулиращо и антивирусно лекарство. Инструментът има минимален брой противопоказания, често се препоръчва за употреба от бъдещи майки.

  Състав

  Препаратът съдържа три активни вещества, които взаимно усилват действието си. То:

  • интерферон;
  • таурин;
  • бензокаин

  Съвет! В допълнение към активните съставки, съставът включва помощни вещества. Съставът им зависи от формата на лекарството..

  Интерферон

  Това име е вещество, произведено от имунната система в отговор на въвеждането на патогенна флора. Обикновено синтезираните в човешкото тяло интерферони се разделят на групи, обозначени с началните букви на гръцката азбука и цифри. Съставът на лекарството Genferon включва сорт, принадлежащ към групата на алфа-2b. Това вещество е активно срещу:

  • често срещани вирусни инфекции;
  • редица бактерии;
  • някои видове рак.

  Съвет! Препаратът съдържа рекомбиниран интерферон. Тоест, получена не от човешка кръв, а изкуствено.

  Този компонент има следния ефект:

  • доставя вещество в кръвта, което инхибира развитието на инфекции;
  • стимулира производството на собствени интерферони.

  Таурин

  Това вещество често се включва в състава на лекарствата, тъй като има многостранен положителен ефект върху човешкото тяло. Таурин:

  • осигурява клетъчна защита;
  • възстановява увредените клетки;
  • подобрява сърдечната функция;
  • има положителен ефект върху метаболитните процеси;
  • облекчава възпалението;
  • увеличава скоростта на зарастване на рани.

  Но тауринът е включен в лекарството, за да се увеличи активността на интерфероните.

  Бензокаин

  Инструментът осигурява аналгетичен ефект. Това лекарство помага бързо да облекчи състоянието на пациента..

  Форми

  Genferon се произвежда в различни форми. За лечение на инфекции на пикочно-половите пътища се предписват супозитории. Супозиториите се произвеждат с различни дозировки на активното вещество (интерферон). В леки случаи Genferon light се предписва по време на бременност. Тази специална бебешка форма съдържа 125 хиляди IU активна съставка в една свещ.

  За по-сериозни заболявания се предписват супозитории със съдържание от 250, 500 или 1000 хиляди IU от активното вещество. В допълнение към супозиториите се предлагат капки за нос или спрейове. Използвайте капки или спрей за лечение на вирусни респираторни инфекции. 1 ml разтвор съдържа 500 000 IU интерферон.

  Показания

  Genferon може да се препоръча за употреба при наличие на различни заболявания. По време на бременност можете да използвате лекарството само според указанията на Вашия лекар. Само специалист е в състояние да оцени рисковете от предписване на лекарство, както и да избере оптималната доза за конкретен пациент.

  ARVI, грип

  По време на сезонните епидемии е много трудно да се предпазите от заразяване с вирусни заболявания. При настинки обикновено се предписват капки или спрей, съдържащи 500 хиляди IU интерферон. Инструкцията препоръчва да започнете да използвате спрея на най-ранните етапи, веднага щом се появят първите признаци на заболяването..

  Чрез пръскане на спрея в носните проходи можете да повишите местния имунитет и бързо да премахнете фокуса на инфекцията. Можете също да използвате спрея с цел профилактика по време на епидемии..

  Съвет! Можете да използвате спрей, ако бременна жена трябва да влезе в контакт с болен ARVI (например, ако по-голямо дете е болно).

  Кои капки или спрей да изберете? Няма голяма разлика в терапевтичния ефект. Капките са по-евтини, но спреят е по-удобен за използване. В процеса на лечение на ARVI, трябва да използвате спрея три пъти на ден, като инжектирате една доза във всяка ноздра (едно натискане). Можете да използвате лекарството по всяко време, включително през първия триместър, но само по препоръка на лекар.

  Пикочно-половите инфекции

  Различните инфекции на пикочните пътища са изключително опасни за бременните жени. Инструкцията препоръчва използването на лекарството при лечение на заболявания, причинени от:

  • херпесен вирус;
  • HPV;
  • хламидия;
  • уреаплазма;
  • Трихомонада;
  • микоплазми;
  • гарднерела.

  Това лекарство се използва и за лечение на инфекции, причинени от условно патогенна флора - гъбички Candida, бактериална флора. В повечето случаи Genferon супозитории се предписват в комбинация с други лекарства..

  Дозировката на активното вещество се избира от лекаря индивидуално. Най-често се избира вариант със съдържание на 500 хиляди IU интерферон, но ако е посочено, дозата може да се променя по посока на увеличаване или намаляване.

  Свещите са разрешени, започвайки от втория триместър. През първите 12 седмици използването на този инструмент е изключено. Супозиториите могат да се поставят вагинално и ректално. Опцията за приложение на лекарството се избира от лекаря. Ректалното приложение на лекарството се препоръчва за лечение на общи възпалителни процеси. Лекарството попада в червата и се абсорбира в кръвта.

  За лечение на генитални инфекции се препоръчва използването на вагинални супозитории. При този метод на приложение лекарството действа локално, тъй като стените на влагалището имат лоша способност да абсорбират лекарството. Най-често се възлага следната схема:

  • за остри генитални инфекции се предписва от супозитории (250 или 500 хиляди IU) два пъти дневно в продължение на 10 дни. Изборът на дозировка зависи от разпространението на възпалителния процес; в леки случаи може да се предпише опцията "Light", предназначена за деца;
  • за лечение на продължително възпаление, една супозитория се прилага през ден за дълго време, курсът на лечение може да продължи до 3 месеца.

  Предпазни мерки

  Противопоказание за употреба е индивидуалната непоносимост към компонентите на лекарството. Това се проявява с появата на сърбеж и парене след използване на продукта..

  Ако тези симптоми са отбелязани, трябва незабавно да спрете приема и да обсъдите възможностите за по-нататъшно лечение с Вашия лекар. Не е необходимо да предприемате специални мерки за премахване на симптомите в случай на непоносимост към лекарството, те ще преминат за 1-2 дни.

  Така че, Genferon по време на бременност може да се използва за лечение на инфекциозни заболявания. Агентът под формата на спрей се предписва за ARVI на всеки етап от бременността. Супозиториите, използвани за лечение на генитални инфекции, могат да се използват от 13 седмици. Свещите са забранени през първия триместър.

  "Genferon" по време на бременност: инструкции за употреба

  Лечението в очакване на бебето може да бъде опасно, тъй като много лекарства проникват в плода и могат да навредят на развитието му. Ето защо е най-добре да се изследвате преди зачеването и да се отървете от всички опасни заболявания, например от инфекции на пикочно-половата система..

  Много спонтанни аборти през първия триместър се дължат именно на инфекциозна причина. Ако болестта се влоши на по-късна дата, вероятно е патогенът да стигне до бебето по време на раждането. И затова бременните жени, които не са се отървали от инфекцията на етапа на планиране, трябва да приемат лекарства, които засягат патогенни микроорганизми и имунитет. Един от тях е "Genferon".

  Характеристики на лекарството

  В аптечната верига "Genferon" се представя под формата на супозитории, които имат бяло-жълтеникав цвят и цилиндрична форма. Те се продават в опаковки от 5 или 10 и се предлагат в три дози. Активните съставки на "Genferon" са алфа-2b интерферон, бензокаин и таурин. Съдържанието на таурин във всички свещи е 10 mg, а бензокаинът е 55 mg. Но дозировката на интерферон е различна и може да бъде 250 хиляди, 500 хиляди или 1 000 000 IU.

  Лекарството, наречено "Genferon Light", се произвежда отделно. Една от неговите форми също са свещи, които се различават от обичайния "Genferon" както по състав, така и по дозировка. Тези супозитории не съдържат бензокаин. Тауринът е представен в доза от 5 mg, а съдържанието на алфа-2b интерферон е 125 или 250 хиляди IU в една свещ.

  Освен това Genferon Light се произвежда и в течни форми. Капки за нос с това име са предназначени за пациенти на възраст под 14 години, така че не се използват при възрастни. На бременни жени може да се предпише спрей за нос, тъй като той е този, който се предписва на възрастни пациенти.

  Това лекарство се продава в тъмни бутилки, съдържащи 100 дози от лекарството. Активните му съставки са същите като при свещите Genferon Light. Една доза спрей съдържа 1 mg таурин и 50 хиляди IU интерферон.

  Принцип на действие

  Присъстващ във всички форми на "Genferon" интерферонът има антивирусна и антимикробна активност и също така е в състояние да стимулира имунитета. Под негово влияние фагоцитите, Т-хелперите и естествените клетки убийци стават по-активни, а В-лимфоцитите се развиват по-интензивно..

  Лекарството активира клетките на всички слоеве на лигавицата, което спомага за бързото елиминиране на патологичните огнища и осигурява нормалното производство на имуноглобулин А, който се нарича секреторен. Освен това под въздействието на интерферон възпрепятства възпроизводството на вирусни частици и хламидии..

  Втората съставка в супозитории и течни форми, таурин, стимулира заздравяването и възстановяването на тъканите, укрепва мембраните и има антиоксидантни свойства. Това вещество също намалява активността на възпалението и предпазва чернодробните клетки.

  Бензокаинът, който присъства само в "Genferon" под формата на супозитории, е местна упойка. Под негово влияние се променя пропускливостта на клетъчните стени, което води до блокиране на провеждането на болковите импулси по нервите.

  Супозиториите могат да се използват ректално или вагинално. В същото време интерферонът активно прониква в тъканите на ректума или влагалището, след което попада в лимфната система, което определя неговото системно действие.

  Но с интраназалното приложение на течност "Genferon Light" се осигуряват предимно локални ефекти. Такова решение създава висока концентрация на активни вещества в огнищата на инфекция в назофаринкса и системната абсорбция на лекарството е минимална..

  Позволено ли е по време на бременност?

  В инструкциите за "Genferon" се отбелязва, че такива супозитории са противопоказани в ранните етапи, но могат да се използват от 13 гестационна седмица, както е предписано от лекар. Специалистът ще прецени дали такова лекарство е необходимо през втория триместър и ако неговото използване е препоръчително, тогава той ще предпише супозитории на бъдещата майка. През третия триместър е разрешен и "Genferon", но само след медицински преглед.

  Същите препоръки са предвидени за свещите "Genferon Light". Що се отнася до спрея, употребата му е допустима на всеки етап от бременността, тъй като активните компоненти на тази форма на лекарството не проникват в плода и не оказват влияние върху развитието му през първите гестационни седмици. В същото време независимото използване на която и да е от формите на "Genferon" е нежелателно.

  Когато назначи?

  Супозиториите се използват, ако жената има:

  • генитална херпесна инфекция;
  • активна уреаплазмоза;
  • хламидия;
  • инфекция, причинена от микоплазми;
  • генитална кандидоза с чести рецидиви;
  • инфекция с човешки папиломен вирус;
  • бактериална вагиноза;
  • трихомониаза;
  • ерозия на шийката на матката;
  • възпаление на яйчниците или фалопиевите тръби;
  • смесен вулвовагинит;
  • възпаление на уретрата;
  • гарднерелоза;
  • цервицит.

  Причината за използването на спрея "Genferon Light" при бременни жени е грип или друга респираторна инфекция, причинена от вируси. Ако жената е била в контакт с болен човек, лекарството може да се предписва и профилактично.

  Противопоказания

  В допълнение към първия триместър, използването на "Genferon" също е забранено в случай на свръхчувствителност към която и да е съставка в свещите. Ако бъдещата майка има автоимунни или алергични заболявания, лекарството се предписва с повишено внимание. Ако жената има някакви хронични заболявания или проблеми с бременността, въпросът за лечението с "Genferon" се разглежда индивидуално. За използването на свещи "Light" противопоказанията са еднакви, а за използването на спрея кървенето от носа ще бъде допълнително ограничение..

  Странични ефекти

  При някои пациенти употребата на "Genferon" причинява кожен обрив или друга алергична реакция. Освен това са възможни симптоми на локално дразнене, като сърбеж или парене след поставяне на супозитория във влагалището. По правило всички неприятни прояви изчезват в рамките на 1-3 дни след отнемането на лекарството.

  В редки случаи по време на лечението се наблюдават главоболие, умора, мускулни болки, загуба на апетит, повишено изпотяване, повишена температура и други негативни симптоми. Те могат да показват както непоносимост към лекарството, така и надценена доза, поради което, ако имате заболявания, трябва да се консултирате с Вашия лекар..

  Инструкции за употреба

  Жените в позиция Genferon обикновено се предписват интравагинално, но ректалното приложение също е приемливо. Супозиторият, освободен от опаковката, се инжектира във влагалището два пъти дневно в дозата, предписана от лекаря, която зависи от тежестта на инфекцията и възпалението. Продължителността на терапията също трябва да бъде установена от специалист, но най-често курсът на приложение на "Genferon" е 10 дни. Ако заболяването е хронично, агентът може да се използва съгласно други схеми, например, прилагане през ден в продължение на един месец.

  "Genferon Light" в супозитории за бременни жени се използва в доза от 250 хиляди IU интерферон на свещ. Лекарството, подобно на обичайния "Genferon", може да се прилага както в ректума, така и вагинално. Честотата на употреба на лекарството в повечето случаи е два пъти на ден, на интервали от 12 часа. Единична доза е една супозитория и продължителността на лечението обикновено е 10 дни.

  "Genferon Light" под формата на спрей се напръсква в носната кухина. Една преса освобождава една доза от лекарството. При първите симптоми на остри респираторни инфекции и настинки, бъдещата майка се инжектира с доза от лекарството във всяка ноздра три пъти на ден.

  Курсът на лечение често трае 5 дни. Ако лекарството се използва профилактично, при хипотермия или след контакт с пациент с остри респираторни вирусни инфекции, разтворът се напръсква в една и съща доза два пъти дневно в продължение на 5-7 дни.

  Аналози

  Вместо "Genferon", лекарят може да предпише други лекарства, съдържащи интерферон, на жена в положение. Те включват "Grippferon", "Kipferon", "Viferon". Те имат подобен ефект върху тялото, така че такива лекарства се търсят при същите заболявания. Те се предлагат под формата на супозитории, гел, мехлем, спрей и капки за нос. Забранено е употребата на такива лекарства през 1-ви триместър, а през 2 - 3 триместър те трябва да се използват само според указанията на специалист..

  Отзиви

  На употребата на "Genferon" и лекарството "Genferon Light" по време на периода на изчакване за бебето, те реагират най-вече положително. Жените отбелязват безвредността на такива лекарства за плода, добра поносимост, ефективно действие. Понякога обаче можете да прочетете отрицателни отзиви, в които те се оплакват, че лекарството не е помогнало. Среща се при хронични и тежки заболявания, когато се изискват по-силни лекарства..