Столът на детето е един от най-важните показатели за здравето. Още в родилния дом, когато правят кръг, лекарите винаги питат майките дали бебето е какало. Как и доколко детето кака, ще се интересува допълнително от районните педиатри и медицински сестри - по време на домашни посещения и при преглед в клиниката. В тази статия ще разгледаме всичко за изпражненията на кърмачетата, тъй като това е изключително важен компонент от живота на малките деца и ще разгледаме не само изпражненията на деца, които са кърмени, но и на тези, които получават изкуствено хранене..

Защо е толкова важно да обърнете внимание на това как бебето ви кака? Честотата на изпражненията и основните характеристики на изпражненията (количество, цвят, наличие / липса на примеси, консистенция, мирис) дават възможност да се оцени, преди всичко, работата на стомашно-чревния тракт на детето. Освен това с тях може да се направи заключение относно храненето на бебето (включително дали има достатъчно кърма); промените в характеристиките на изпражненията могат да показват наличие на заболявания в други органи и системи. От не малко значение е фактът, че дефекацията при деца се появява редовно (по-често ежедневно), повечето свойства на изпражненията могат лесно да бъдат оценени визуално (по време на изследването) и следователно за внимателните родители всякакви промени в изпражненията не остават незабелязани.

Но какво да правите, когато редовността или качеството на изпражненията се променят: обадете се на лекар, лекувайте се или изобщо не се притеснявайте - всичко ще изчезне от само себе си? Как обикновено бебето трябва да се качи и как се променя стол в различни периоди от живота му?

Относно нормата и нейните вариации

Нормата е относително понятие. Винаги съм изненадан, когато чуя „бебето трябва да се качи 3-4 пъти (2-5 или 1 или 10 пъти, няма значение) на ден с жълта каша“. Не забравяйте, че детето ви не дължи нищо на никого. Всяко бебе е индивидуалност от раждането. Начинът, по който ще изхожда, зависи от много фактори - и от степента на зрялост на храносмилателната му система, и от вида на храненето, и дори от вида на раждането, и от съпътстващата патология и много други причини. Основните насоки за определяне на индивидуална норма специално за вашето бебе са доброто здраве на детето, редовността, безболезнеността на изпражненията и липсата на патологични примеси в изпражненията. Следователно по-долу ще дам не само средните нормални показатели, но и екстремните стойности на нормата и нейните варианти, в зависимост от влиянието на различни фактори.

Честота на червата

След изхвърлянето на меконий (оригинални изпражнения с вискозна консистенция, кафяви или черно-зелени), от 2-3 дни детето има преходни изпражнения - тъмнозелени или жълто-зелени, полутечни. От 4-5 дни от живота при новородено се установява определен ритъм на движение на червата. Честотата на актовете на дефекация варира в доста значителни граници: от 1 път на 1-2 дни до 10-12 пъти на ден. Повечето бебета се качат по време на или непосредствено след хранене - след всяко хранене (или почти след всяко хранене). Но изпражненията на всеки 2 дни също ще бъдат вариант на нормата - при условие, че това е редовно изпражнение (възниква на всеки два дни), а самият акт на дефекация не причинява безпокойство или болка на детето (бебето не крещи, а само леко изсумтява, изпражненията лесно се отделят), без прекомерно напрежение).

С растежа детето започва да кака по-рядко: ако през неонаталния период е имало средно 8-10 изпражнения, тогава до 2-3 месеца от живота бебето се кака 3-6 пъти на ден, на 6 месеца - 2-3 пъти, и от година - 1-2 пъти на ден. Ако от първите дни на живота бебешкото какао 1 път на ден, обикновено тази честота остава в бъдеще, само консистенцията се променя (кашавата изпражнения постепенно се оформя).

Изпражнения

Количеството изпражнения е пряко свързано с количеството храна, консумирана от детето. През първия месец от живота детето кака доста - около 5 g наведнъж (15-20 g на ден), до 6 месеца - около 40-50 g, през годината - 100-200 g на ден.

Консистенция на изпражненията

Нормата за новородени е мека, кашава консистенция. Но дори и тук колебанията в нормалните граници са напълно допустими - от течност до доста дебела каша. В идеалния случай изпражненията са хомогенни, равномерно намазани, но могат да бъдат течни с бучки (ако детето се закачи в пелената, тогава течният компонент се абсорбира, леко оцветява повърхността и малко количество малки бучки може да останат отгоре).

Колкото по-голямо е детето, толкова по-плътно става изпражненията му, представляващо дебела каша до шест месеца, а до годината става практически украсена, но в същото време доста мека и пластмасова.

Жълто, златисто жълто, тъмно жълто, жълто-зелено, жълто с бели бучки, жълто-кафяво, зелено - всеки от тези цветове ще бъде нормален за изпражненията на новороденото. След завършване на кърменето изпражненията стават по-тъмни и постепенно стават кафяви.

Зелени изпражнения

Моля, имайте предвид, че зеленикавите, блатнозелените, жълто-зелените цветове са нормални варианти, а зеленото оцветяване на изпражненията се дължи на наличието на билирубин и (или) биливердин в него. Билирубинът може да се отдели с изпражненията до 6-9 месеца, тоест зеленикавият цвят на изпражненията през този възрастов период е съвсем нормален. При новородените бебета преходът от жълти към зелени изпражнения и обратно е особено забележим по време на физиологична жълтеница, когато майчиният хемоглобин се разгражда и билирубинът се секретира активно. Но дори и през следващите дни и месеци от живота, докато чревната микрофлора се установи напълно, наличието на билирубин в изпражненията, което придава на изпражненията зелен цвят, е приемливо..

Съвсем нормално е и за явлението, когато изпражненията първоначално са жълти на цвят, а след известно време той "позеленява" - това означава, че изпражненията съдържат определено количество билирубин, който в началото е невидим, но при контакт с въздуха се окислява и придава на изпражненията зелен цвят.

От друга страна, ако бебе (с изключение на дете с жълтеница) никога досега не е имало зелено изпражнение и внезапно изпражненията се озеленява или е изпъстрено със зеленина, е по-вероятно или функционално храносмилателно разстройство (на фона на прехранване, въвеждането на допълващи храни и др.).), или липса на мляко при майката, или някакъв вид заболяване при детето (чревна инфекция, дисбиоза и др.).

Миризма

При кърменото бебе изпражненията имат особена, леко кисела миризма. При изкуствените деца изпражненията придобиват неприятна, гнила или гнила миризма.

Примеси

По принцип всички примеси в изпражненията - несмляни хранителни частици и други включвания, кръв, зеленчуци, слуз, гной - се считат за патологични. Но периодът на новороденото и бебето са изключителни периоди, тук дори патологичните примеси могат да се окажат съвсем нормални. Вече говорихме за зелените и разбрахме защо зеленото може (макар и не винаги) да бъде вариант на нормата. Нека сега анализираме други примеси в изпражненията на детето..

Обикновено бебетата могат да имат следните примеси в изпражненията си:

Бели бучки - поради незрялостта на храносмилателната система и ензимите на бебето, поради което бебето не усвоява напълно млякото (особено при прехранване). В зависимост от задоволителното здраве на детето и нормалното наддаване на тегло, тези включвания могат да се отдадат на нормалното.

Несвоени хранителни частици - появяват се след въвеждането на допълващи храни и се обясняват със същата физиологична незрялост на стомашно-чревния тракт. Обикновено изпражненията се нормализират в рамките на една седмица, ако през това време естеството на изпражненията в трохите не се нормализира, най-вероятно допълнителните храни се въвеждат твърде рано и бебето все още не е готово за това.

Слуз - слузът постоянно присъства в червата и изпълнява защитна функция. Появата му в малки количества при деца, които са кърмени е вариант на нормата.

Какви примеси не трябва да има в изпражненията на бебето:

 • гной;
 • кръв.

Присъствието им е опасен симптом и ако се появят дори малки количества гной или кръв, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Изпражненията се променят в зависимост от диетата на детето

Кърмене на бебешки стол

Храненето на кърменото бебе се определя от храненето на майката, а изпражненията на бебето ще зависят от начина на хранене на майката. Ако майката спазва основните хранителни правила за кърмещи жени, ограничава диетата на прекалено мазни храни и сладкиши, изпражненията на бебето обикновено отговарят на всички критерии за норма - жълтеникав, кашав, без примеси, редовен, еднороден. С прекомерно количество мазнини в менюто на жената, кърмата също става по-мазна, става трудно смилаема и следователно бебето може да изпита запек и включването на бели бучки във фекалиите. Диета, богата на лесно смилаеми въглехидрати, често води до засилване на ферментационните процеси в червата на детето и е придружена от чести, течни, понякога дори пенливи изпражнения, на фона на къркорене, подуване на корема и чревни колики. Ако имате силно подуване на корема, може да се появи запек вместо разхлабени изпражнения..

Някои храни в диетата на кърмачка могат да причинят алергии при бебето, което се проявява не само под формата на обриви по кожата, но и под формата на промени в изпражненията - става течно, със слуз.

При липса на мляко при кърмачка изпражненията на бебето първо стават вискозни, плътни, след това сухи, зелени или сиво-зелени на цвят, разпадащи се, листа в малки количества или възниква постоянен запек.

Бебешки стол със смесено хранене и адаптирано храни

В сравнение с бебетата, получаващи кърма, бебетата, хранени с шише, се качат по-рядко (през първите месеци от живота - 3-4 пъти на ден, до шест месеца - 1-2 пъти на ден), изпражненията им са по-плътни, като консистенция, подобна на замазка, тъмни жълт на цвят, с неприятна гнила или рязко кисела миризма. При рязък преход към изкуствено хранене, при смяна на обичайната смес са възможни забавяния на изпражненията (запек) или, напротив, се появяват разхлабени изпражнения.

Храненето със смес с високо съдържание на желязо (за предотвратяване на анемия) може да бъде придружено от отделяне на тъмнозелени изпражнения поради наличието на неабсорбирано желязо в него.

При хранене на бебета не с изкуствено адаптирани формули, а с естествено краве мляко, още по-често се наблюдават различни проблеми с изпражненията: хроничен запек или диария. Изпражненията на такива деца обикновено са ярко жълти, понякога с мазен блясък, с „сиренева“ миризма.

Промени в изпражненията по време на въвеждането на допълващи храни

Сами по себе си допълващите храни, които са напълно нов вид храна за дете, изискват активната работа на всички части на храносмилателния тракт и ензимите. В повечето случаи децата не усвояват напълно първите допълващи храни и неразградените частици излизат с изпражненията, те лесно могат да се видят в изпражненията на бебето под формата на хетерогенни включвания, зърна, бучки и т.н. В същото време в изпражненията може да се появи малко количество слуз. Ако такива промени не са придружени от безпокойство на детето, повръщане, диария и други болезнени симптоми, не е необходимо да се отменят допълнителните храни - въвеждането му трябва да продължи, много бавно увеличаване на единична порция ястие и внимателно наблюдение на благосъстоянието и характера на изпражненията на бебето.

Някои допълващи храни, например зеленчуци с високо съдържание на растителни влакна, могат да имат слабително действие - изпражненията стават по-чести (обикновено с 1-2 пъти в сравнение с нормата за дадено дете), а изпражненията понякога са малко променено ястие. Например майките отбелязват, че са давали на детето варени моркови и след 2-3 часа то е качило със същите моркови. Когато първоначалната цел не беше да се стимулира изпразването на червата от трохите (детето не страдаше от запек), по-добре е временно да се отложи поддържането на продукта, предизвикал такава реакция, преминавайки към по-„нежни“ зеленчуци (тиквички, картофи) или зърнени храни.

Други ястия, от друга страна, имат стягащ ефект и увеличават вискозитета на изпражненията (оризова каша).

Всичко това трябва да се вземе предвид и да се съотнесе с особеностите на храносмилането на детето, когато му се въвеждат допълнителни храни..

По принцип въвеждането на допълнителни храни при здрави деца е придружено от увеличаване на количеството на изпражненията, неговата хетерогенност, промени в миризмата и цвета.

Патологични промени в изпражненията и методи на лечение

Сега ще разгледаме какви промени в редовността на дефекацията или в качествените характеристики на изпражненията са ненормални и показват лошо храносмилане, заболявания или други патологични състояния.

Нарушение на честотата на изпражненията

Тук са възможни три варианта: запек, диария или нередовно движение на червата..

Запек

Запекът включва един или повече от следните симптоми:

 • забавяне на движението на червата - 2 дни или повече; за новородено дете запек може да се счита за отсъствие на изпражнения през деня, ако по-рано то е какало няколко пъти на ден;
 • болезнена или трудна дефекация, придружена от писъци, напрягане на детето; често неефективно натоварване (детето се опитва да се качи, но не може);
 • плътна консистенция на изпражнения, "овчи" изпражнения.

Основните причини за запек при кърмачета:

 • липса на мляко при мама;
 • нерационално хранене (прехранване, неправилен подбор на смеси, хранене с краве мляко, ранно въвеждане на допълнителни храни, липса на течност);
 • ниска физическа активност;
 • незрялост или патология на храносмилателната система;
 • съпътстващи заболявания (хипотиреоидизъм, патология на нервната система, рахит и др.);
 • органични причини (чревна обструкция, долихосигма, болест на Hirschsprung и др.).
Облекчение при запек

В случай на остър запек при кърмачета, независимо от причините за задържане на изпражненията, трябва да се установи дефекация. Първо, можете да опитате да помогнете на бебето по този начин: когато той бута, опитвайки се да се качи, приближете краката свити в коленете до корема му и леко (!) Натиснете корема за около 10 секунди, след това направете лек масаж на корема по посока на часовниковата стрелка около пъпа, повторете натискането... В случай на неефективност на спомагателните мерки се препоръчва да се използват детски глицеринови супозитории или да се даде на детето микроклизма ("Microlax"). При липса на детски лаксативи в домашната аптечка можете да извършите прочистваща клизма с преварена вода със стайна температура (в рамките на 19-22 ° C) - за дете в първите месеци от живота използвайте стерилна (варена) спринцовка с най-малък обем. Можете също така да опитате да стимулирате рефлексивно движение на червата, като дразните ануса (като вкарате върха на спринцовка или газова тръба в него).

Понякога трудностите по време на изхождането са причинени от голям брой газове в червата на бебето - това е доста лесно да се разбере от това как бебето плаче, когато се опитва да се качи, коремът му е подут, чува се къркорене, но газове и изпражнения не излизат. В такива ситуации се използват и коремен масаж и адукция на краката; можете просто да опитате да сложите бебето на корема си, да го носите на ръце, като поставите корема си върху предмишниците. Затоплянето на корема (майката може да сложи бебето по корем, лице в лице; нанесете загрята пелена на стомаха) улеснява преминаването на газта (а след тях и стола). От лекарствата симетиконовите препарати (Bobotik, Espumizan, Subsimplex) дават доста бърз ефект за премахване на колики, билковите лекарства се използват за подобряване на изхвърлянето на газови напитки (копър вода, Plantex, отвара от копър, Baby Kalm).

В случай на повтарящ се запек не се препоръчва непрекъснато да се използва рефлекторна стимулация на сфинктера с тръба или да се използват прочистващи клизми - много е вероятно детето да „свикне“ да кака не само, а с допълнителна помощ. В случай на хроничен запек е необходимо, на първо място, да се установи тяхната причина и по възможност да се отстрани. Лечението на хроничен запек при кърмачета трябва да бъде цялостно, включително корекция на храненето на майката или подбор на изкуствени смеси, компетентно своевременно въвеждане на допълнителни храни, ежедневни разходки, гимнастика, масаж и, ако е необходимо, допълване с вода. По-рядко се предписват лекарства (лактулоза и др.).

Диария

Под диария се разбира често (2 или повече пъти в сравнение с индивидуалната и възрастовата норма) изпразване на червата с отделяне на втечнени изпражнения. Диарията не включва постоянната секреция на малки количества изпражнения (леко размазване на повърхността на пелената) при преминаване на газове - това се дължи на физиологичната слабост на аналния сфинктер, а с нарастването на детето при преминаване на газове, изпражненията спират да излизат.

Таблицата по-долу изброява най-вероятните причини за диария при кърмачета..

ЗащотоПризнациМетоди на лечение
Реакция на зъбите
 • Разхлабени изпражнения до 10-12 пъти на ден;
 • изпражнения без патологични примеси (може да има малко количество слуз);
 • умерено повишаване на телесната температура (до 38-38,5 ° C);
 • подуване и зачервяване на венците;
 • слюноотделяне.
 • Хранене при поискване;
 • достатъчно количество течност;
 • използване на антипиретични лекарства, ако е необходимо;
 • използване на местни лекарства (зъби, зъбни гелове).
Остра чревна инфекция
 • Диария с различна тежест (от лека диария до обилна диария);
 • изпражненията са течни, могат да бъдат воднисти, пенливи, с люспи;
 • често се определят патологични примеси - ивици зеленина, слуз, гной, ивици кръв, частици несмляна храна;
 • повишена телесна температура;
 • често повръщане;
 • симптоми на интоксикация (летаргия, бледност, отказ от ядене).
 • Обаждане на лекар;
 • лечение с лекарства като Smecta или Polysorb;
 • запояване на бебето с преварена вода за 1 ч.л. След 5 минути.
Дефицит на лактоза
 • Изпражненията са течни, пенливи, жълти;
 • кисела миризма;
 • чести колики.
Ако симптомите са умерени, не е необходима помощ. В случай на очевидни нарушения - консултирайте се с лекар, предписват се ензими, по-рядко се изисква преминаване към смеси без лактоза.
Функционално храносмилателно разстройство (прехранване, ранно въвеждане на допълнителни храни)
 • Ясна връзка с приема на храна;
 • изпражненията са течни, обилни, жълти, евентуално с мазен блясък, бели бучки;
 • изпражненията са само леко ускорени или нормални;
 • възможно еднократно повръщане след хранене или регургитация.
Корекция на диетата:

 • с кърмене контролирайте честотата на прикрепване към гърдата;
 • с изкуствено - изчислете количеството на хранене в зависимост от теглото на детето (извършва се от лекар);
 • в случай на въвеждане на допълващи храни - временно откажете.
Прием на лекарстваВръзка с лекарства (антибиотици, сулфонамиди, антипиретици). При лечението на някои лекарства (включително антибиотици, съдържащи клавуланова киселина - амоксиклав, аугментин), диарията се развива незабавно поради стимулиране на чревната перисталтика. Дългосрочната антибиотична терапия може да причини дисбиоза и диария на този фон..Консултация с лекар. Може да се наложи отмяна (замяна) на лекарството или допълнително предписване на пробиотици.
Чревна дисбиозаПродължителна диария или нередовно изхождане без температура, възможни са и други симптоми (летаргия, лош апетит, лошо наддаване на тегло, суха кожа и др.) Потвърждава се от лабораторни изследвания, но трябва да се има предвид, че анализът на изпражненията за дисбиоза не е показателен при кърмачета до 3-месечна възраст: през този период червата на детето все още се населяват от нормална микрофлора.Лечението се извършва по лекарско предписание.

Нередовни движения на червата при бебета

Нередовният стол е редуване на запек с диария или редуване на нормално изпражнение със запек и / или диария. Най-вероятните причини са нерационално хранене, чревна дисбиоза. Нередовните изпражнения могат да бъдат проява на хроничен запек, когато след продължително отсъствие на изпражнения се появява голямо количество течни изпражнения.

При нередовно изхождане първо трябва да обърнете внимание на диетата на детето. Ако грешките в храненето са изключени, няма прехранване, бебето получава храна според възрастта, тогава трябва да се консултирате с лекар за по-нататъшен преглед и предписване на лечение.

Смяна на изпражненията

Намаляване на дневното количество изпражнения при кърмачета се наблюдава главно при запек и глад - и в двата случая изпражненията са плътни, слабо течащи, тъмно жълти или жълто-кафяви на цвят. Обилно изпражнение е възможно на фона на прехранване. Постоянното отделяне на големи количества изпражнения, особено с необичаен цвят, с остра неприятна миризма, изисква задължително изследване на детето (за да се изключи ензимната недостатъчност, чревни заболявания и др.).

Промени в консистенцията

Изпражненията стават по-плътни при запек, дехидратация и липса на храна; течност - на фона на диария по някоя от причините.

Промени в цвета

Както вече обсъдихме, цветът на изпражненията на бебето е много променлив и най-често цветовите промени не представляват опасност - с някои изключения - изпражненията на бебето не трябва да бъдат безцветни или черни.

Безцветните изпражнения (бели или леко оцветени) се появяват с обструктивна жълтеница (поява на пречки за изтичането на жлъчката - запушване на жлъчните пътища от топка паразити с хелминтни инвазии, при новородени - атрезия на жлъчните пътища и други вродени аномалии в структурата на жлъчните пътища, панкреаса и жлъчния мехур). Едновременно с алкохолни (безцветни) изпражнения се отбелязва жълто оцветяване на кожата, склерите и лигавиците на устната кухина на детето. Механичната жълтеница не изчезва сама по себе си, за отстраняването й е необходима хирургическа помощ, затова при безцветни изпражнения задължително се обадете на лекар.

Черният цвят е тревожен симптом, който може да е признак за кървене от горната част на стомашно-чревния тракт и кървенето винаги трябва да бъде изключено първо при черни изпражнения. В допълнение към черния стол (мелена), кървенето може да бъде придружено от бледност, летаргия на детето и повръщане, често смесено с червена кръв. Също така се забелязват черни изпражнения при поглъщане на кръв в случай на кървене от носа.

Има обаче и напълно безобидни причини за черния стол на бебето:

 • прием на добавки с желязо;
 • поглъщане на кръв от бебето, докато суче с напукани зърна в мама.

Патологични примеси

В изпражненията на бебето никога не трябва да има примеси на гной или алена кръв (дори ивици кръв) - ако бъдат открити, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Гной може да се появи с възпалителни (инфекциозни и неинфекциозни) заболявания на червата, кръв - в случай на кървене от долния храносмилателен тракт, с тежка инфекциозна диария, с нарушения на съсирването на кръвта, с пукнатини в ануса и др..

Кога веднага да посетите лекар

Необходима е спешна молба за медицинска помощ (извикване на линейка), ако бебето има поне един от следните симптоми:

 1. Черни изпражнения (не са свързани с добавки с желязо).
 2. Алена кръв или ивици кръв в изпражненията.
 3. Диария с висока температура, повръщане.
 4. Изпражнения под формата на „малиново желе“ - вместо изпражнения излиза розова слуз - знак за чревна инвагинация.
 5. Обезцветени изпражнения в комбинация с жълта кожа и очи.
 6. Рязко влошаване на благосъстоянието на детето: летаргия, бледност, монотонен плач, непрекъснат плач и др..

Не само изброените, но и всякакви други „неправилни“ промени в изпражненията на бебето, които не можете да намерите обяснение за себе си или не сте сигурни в причините за тях, изискват консултация с педиатър. Винаги е най-добре да играете на безопасно място и да говорите с Вашия лекар за вашите предупредителни знаци..

Към кой лекар да се обърнете

Когато сменяте изпражненията на детето, трябва да се консултирате с педиатър. След диагностика и анализи лекарят може да насочи родителите и детето за консултация с гастроентеролог, специалист по инфекциозни болести, алерголог, ендокринолог, хирург, хематолог.

Колко пъти на ден едно здраво новородено дете трябва да кака: норми за честотата на изпражненията по месеци

Честото изпразване на червата при новородено бебе е знак за здраве. Като правило детето се качи в каши, подобни на каши, цветът на изпражненията е жълт или зелен, можете да наблюдавате наличието на частици от преработено мляко или смес. Това е често срещана гледка и родителите не трябва да се притесняват. Ако бебето кака с повишена честота или го прави много рядко, изпитвайки дискомфорт от подуване или колики, наддава лошо и се храни без апетит, това е сигнал да отидете на педиатър за консултация.

Възрастови норми за честота на изпражненията

За кърмени бебета

Нека да поговорим за нормите на изхождане при новородено. Младите родители трябва да са наясно, че цветът, консистенцията и броят на изпражненията на бебето по време на кърмене не винаги са еднакви..

Характеристики на стола на деца под 2 месеца

Нека изброим свързаните с възрастта промени в честотата на изпражненията:

 • 1 ден. Мекониумът е оригиналното изпражнение, катранено и черно, характерно за всички новородени. Бебетата в първия си ден от живота могат да дефекират един или дори повече от шест пъти на ден..
 • 2-7 дни. Може мекониумът вече да е спрял, но присъствието му също е съвсем нормално. Оригиналните изпражнения се натрупват в червата на бебето дори през периода на вътрематочно развитие. Той трябва да излезе напълно, така че нормалните изпражнения да дойдат на мястото му. Тази възраст се характеризира с изпражнения в размер от един до три на ден..
 • 2 седмици (препоръчваме да се прочете: детето е на 2 седмици). За новородено през този период нередовното изхождане е напълно приемливо (за повече подробности вижте статията: как правилно да смените памперса за новородено?). Броят на изпражненията за всяко бебе ще бъде индивидуален, в зависимост от лактацията на майката. Постоянната промяна в състава на кърмата през първия месец поради установяването на лактация влияе върху качеството и количеството на изпражненията на бебето. На тази възраст бебето може да започне да развива газове и да се появят колики..
 • 3-5 седмици. Майчиното мляко действа слабително, така че често се наблюдават чести изхождания - до 10 изхождания на ден. Броят на изпражненията директно зависи от броя на храненията. Малък брой движения на червата за 1 месец (по-малко от 4 пъти) показва, че младата майка няма достатъчно мляко.
 • Започвайки от шестата седмица. През този период родителите могат да забележат рязко намаляване на броя на изпражненията. Липсата на дефекация може да се наблюдава за ден, два или дори три. Каква е причината? Виновна за всичко е ензимната криза. Обновяването на кърмата провокира появата на нови ензими, към които малкият организъм вече свиква. Процесът на адаптация може да отнеме до няколко седмици - през този период можете да забележите както увеличаване на желанието за смучене на гърдата, така и отказ от майчиното мляко.

Брой изпражнения след 2 месеца до една година

Продължаваме да изучаваме промяната в движенията на червата:

 • 2 месеца. Индивидуалният ритъм на стомашно-чревния тракт започва точно от тази възраст. Дефекацията на тази възраст вече не е толкова честа. Педиатрите отбелязват, че всяко двумесечно дете може да има свои собствени характеристики и количество изпражнения: някои качат веднъж или два пъти на ден, докато други все още го правят интензивно - до шест пъти. И двата варианта се считат за норма.
 • 6 месеца. Подготвеното тяло на 6-месечно бебе и голямо количество ензими позволяват да се започне въвеждането на допълващи храни. Качеството на изпражненията се променя дори преди началото на допълнителното хранене: отбелязва се появата на специфична миризма, плътността на изпражненията се увеличава и броят на изпражненията намалява.
 • Едногодишно бебе може да покачи един до три пъти на ден..

Няма ясни норми за броя на изпражненията при кърмачета. Наличието на стол след всяко хранене е нормално. Дете, което кака много, може да се претегля по-често, започвайки от втората седмица, тъй като първата седмица от живота се характеризира със загуба на тегло, а втората е началото на набор от заветни грамове. Независимо от това колко движения на червата на ден има вашето бебе, седмичното увеличение от 150 g е знак за нормата..

До навършване на една година изпражненията на детето се установяват с честота около 1-3 пъти на ден, неговата текстура и мирис също се променят. Това се дължи на промяна в диетата и началото на употребата на "възрастна" храна

За бебета, хранени с бутилка

Отбелязва се, че бебетата, хранени с бутилка, могат да се качат със същата интензивност като бебетата, но все пак в повечето случаи изкуственото бебе се изпраща по-рядко. Тази разлика е свързана с по-дълго усвояване на адаптираната формула в сравнение с майчиното мляко:

 • Брой хранения = брой изхождания. За дете на изкуствено хранене е характерен същият принцип като за кърменето. Бебето получава сместа на всеки 3,5 часа, което означава, че броят на изпражненията също ще намалее.
 • Плътност на изпражненията. Изпражненията на бебетата, хранени с адаптирано мляко, са по-плътни, което се отразява на различните моменти на изхождане и тяхната редовност. Дългото движение на изпражненията през червата води до неговото втвърдяване и възможен запек.
 • Задържане на изпражненията. Признак за задържане на изпражнения при изкуствено бебе е липсата на дефекация през деня, което би било съвсем нормално за кърменото бебе.

Бебето може да изпита запек или да страда от чести течни изпражнения поради неправилно подбрана смес. Консултация с педиатър ще помогне за решаването на този проблем. Изборът на правилния микс заедно и плавното преминаване към него ще помогне за подобряване на стола.

Облекчаване на запек в 4 стъпки

Запекът при деца, които ядат майчино мляко, е рядко явление. Не е нужно да се притеснявате, ако бебето кака самостоятелно на всеки три дни, това показва правилното усвояване на майчиното мляко. Стол дори веднъж на всеки 5 дни за бебета се счита за норма сред педиатрите, при условие че детето се чувства добре.

Ако майка забелязва чести настроения, повишено образуване на газове, колики или отказ от ядене, струва си да се прибегне до помощни средства:

 1. Лактулозен сироп (препоръчваме да прочетете: как да използвате лактулозен сироп за бебета?). Млечна захар - лактулозата помага на червата да работят активно. Това безопасно слабително може да бъде закупено на гише във всяка аптека. Педиатрите съветват да го съхранявате в индивидуалния комплект за първа помощ на бебето. От страничните ефекти може да има увеличаване на количеството газове през първите дни от приема на лекарството. Необходимо е лечението да започне с малки дози, като превишаването на количеството не е допустимо.
 2. Детски глицеринови свещи (препоръчваме да прочетете: как да поставите глицеринова свещ за новородено: инструкции). Трябва да поставяте такива свещи само когато е необходимо. Една свещ обикновено решава проблема. Нередовни изпражнения и неспособността на детето да се качи самостоятелно, необходимостта да се прибягва редовно до помощта на свещи - сигнал за търсене на помощ от педиатър.
 3. Клизма или отдушник. Тези процедури не се препоръчват да се извършват редовно. Те трябва да се използват само като спасител в случай на силно подуване и липса на стол в продължение на няколко дни. Прочетете за това как правилно да поставите тръбата за изхода на газ и клизмата в нашата статия..
 4. Гимнастика и масаж на корема. Подобна физическа активност ще помогне на червата да започнат да работят. В същото време ще има активно движение на изпражненията и изпускане на газ.
Глицериновите супозитории са спешно средство, което ви позволява бързо да разрешите проблема с детския запек (за повече подробности вижте статията: най-добрите глицеринови супозитории за деца: рейтинг). Ако употребата им стане систематична, спешно трябва да се свържете с педиатър

Заключения и препоръки

Ако тримесечно бебе не се покачи, може би причината е липсата на майчино мляко и тялото просто няма какво да отделя. За да се увеличи лактацията, лекарите препоръчват често прихващане на новороденото към гърдата..

 • Средният показател за броя на ежедневните изхождания е от 3 до 10 пъти.
 • Липсата на стол в продължение на три дни е нормално.

Честотата на изпражненията зависи не само от вида на храненето, възрастта на детето, благосъстоянието и приема на лекарства, но и от генетичната предразположеност.

Изпражнения на новородено с изкуствено хранене

Изпражнения при изкуствено новородено: честотата и цветът са нормални

Смесеното и изкуствено хранене на новородени често се усложнява от различни здравословни аномалии при децата. Обикновено поради смеси червата страдат. И колкото по-малко е детето, толкова по-трудно се адаптира към изкуственото хранене. В този материал ще ви разкажем за характеристиките на детския стол до една година.

Изпражненията на новородено с изкуствено хранене са нормални до седем пъти на ден, точно както дете, което яде кърма, колко пъти на ден бебето трябва да се качи, решава само тялото му, това е индивидуално. Вярно е, че такива чести изпражнения са рядкост сред изкуствените хора. Обикновено бебетата се качат 1-3 пъти на ден. А честотата на изпражненията при новородено обикновено намалява, когато в диетата му се въвеждат допълнителни храни..

Детските изпражнения се различават много от възрастните. Докато бебето се храни само със смес, изпражненията изобщо не миришат или имат леко кисела миризма. Цветът му може да варира от жълт до зелен. Понякога майките забелязват изпражненията на новородено бебе на изкуствено хранене с примес, а именно, с бели бучки. Появата им е знак, че сместа не се абсорбира напълно, не се усвоява напълно. Но това явление обикновено е временно. А единичните бели бучки не трябва да плашат родителите.

На какво трябва да обърнете внимание? На първо място, върху благосъстоянието на детето. Веднага се вижда дали е здрав или не. Ако бебето има обикновен на пръв поглед жълт кашав стол, но в същото време крещи по време на изхождането, е ясно, че го боли, а през деня има колики - това не е норма. Особено ако детето е на възраст над 4 месеца. Смесените и хранени бебета могат да бъдат коригирани с качествена формула. Няма голяма разлика дали тази смес се основава на кравешки или козе протеини, тъй като техните протеини са много сходни по структура, важно е тя да е подходяща за детето. Ще отнеме няколко дни, за да се адаптира към сместа. След това родителите трябва да видят детето си щастливо, здраво, сито, без кожни алергии, диария и запек..

Диария или запек при новородено, хранено с бутилка

Този проблем може да бъде резултат от еднократна промяна на марката на сместа или лош избор. Ако храненето не се е променило, тогава може да има смисъл да се прехвърли детето на друга смес. Само много внимателно. В продължение на поне 7 дни трябва постепенно да замените една смес с друга.
В този случай сместа, към която се прави заместването, трябва не само да бъде адаптирана за деца на подходяща възраст, но също така за предпочитане да съдържа бифидо или лактобацили. Ферментиралите млечни смеси са се доказали добре в борбата срещу запека.

Кога си струва да се помогне на дете? Обикновено бебето не може да покачи до 2-3 дни без никакъв риск за здравето. Но ако майката забележи, че коремчето на детето кипи, то бута, плаче, необходима е помощ. Най-лесно е да направите това с помощта на глицеринова свещ - дете ("Глицелакс") или половината от възрастен. Друг добър вариант са микроклизмите Mikrolax. Те също са частично съставени от глицерин. Някои майки вкарват памучен тампон в ануса на детето и леко притискат стената на ректума, като по този начин бебето подтиква да настоява. Но е по-добре да не правите това, за да избегнете нараняване..

Важно е да се избягва хроничен запек. При това състояние детето няма изпражнения в продължение на няколко дни поради факта, че ректумът му е престанал да реагира на натиска върху неговите стени на малка част от изпражненията. Просто се разтегна. След това се нуждаете от лечение. Лактулозният сироп (Duphalac или Normase) обикновено е достатъчен за няколко седмици. Той е абсолютно безопасен и с правилната дозировка (подбрана индивидуално) помага на бебето да изпразва червата всеки ден и по едно и също време.

Въвеждането на допълнителни храни с изкуствено хранене може да провокира твърди изпражнения или, обратно, е едно от средствата за лечение на запек. Обикновено се препоръчва да се въвеждат допълнителни храни на възраст от 6 месеца. И го започнете в случай на склонност към запек със зеленчуци или ферментирали млечни продукти. И с тенденция към втечнени изпражнения - от зърнени храни без млечни продукти. Между другото, течните изпражнения при бебета, хранени с шише, не са често срещани, тъй като смесите съдържат по-малко вода от майчиното мляко..

По принцип втечняването на изпражненията с увеличаване на честотата му до 8 пъти на ден или повече може да показва чревна инфекция. Но в този случай обикновено се наблюдават не само воднисти изпражнения при изкуствено новородено, но и болки в корема, треска и повръщане. При такива симптоми или дори частичното му присъствие е необходимо спешно да се свържете с педиатър или линейка, тъй като кърмачетата много бързо се дехидратират. И не забравяйте да давате на детето повече вода.

Просто при новородените, хранени с бутилки, периодично появяващите се зелени изпражнения обикновено не са признак на някакъв вид заболяване. Това може да е при лактазен дефицит. И в този случай, ако педиатърът забележи ниско наддаване на тегло и майката се оплаква от лошия апетит на детето и болката в червата, е възможно да се премине към формули с ниско съдържание на лактоза и без лактоза или да се използват специални добавки с лактаза преди хранене. Това е ензим, който помага на тялото на бебето да смила лактозата - млечната захар.

Понякога родителите, които внимателно наблюдават цвета на изпражненията при новороденото на IV, е бил нормален и какъв е станал с дефицит на лактаза, отбелязват петна по изпражненията. Това се случва поради дразнене на лактозата на чревните стени. Обикновено изчезва от само себе си. Но въпреки това изисква консултация с педиатър.

В допълнение към лактазната недостатъчност, изкуствените деца могат да бъдат алергични към протеини от краве или козе мляко. Изразява се с появата на кървави ивици в изпражненията на детето, обрив по кожата и болка в корема. И често първият признак за това е зачервяване близо до ануса на детето. В този случай трябва да преминете не към нисколактозна смес, а с хидролизиран кравешки протеин. Хранете бебето й в продължение на няколко месеца, докато чакате узряването на червата му, ензимна система, която ще позволи нормалното храносмилане на кравешки протеин.

За разлика от изпражненията на кърмени новородени, изпражненията на кърменото бебе е по-вероятно да бъдат нарушени. Но родителите могат да помогнат на бебето си. И ако е възможно, прехвърлете поне частично на кърмене.

Колко пъти на ден новороденото трябва да има изпражнения

Всички родители трябва да знаят колко пъти на ден новороденото трябва да има изпражнения, тъй като това е един от най-важните признаци, че всичко е в ред със здравето на бебето. Трябва да обърнете внимание не само на броя на изхожданията, трябва да следите и консистенцията, наличието на примеси, цвета, миризмата и обема на изпражненията.

Смяна на пелена за бебе

Колко и как бебето кака

Няма категоричен отговор на въпроса "колко пъти трябва да има изпражнения на кърменото новородено". Броят на изпражненията на ден зависи от обема на изпражненията, които са в дебелото черво на бебето и притискат стените му.

Много често има ситуации, когато бебето не може да се покачи един или два дни и след това започва да се дефекира повече от 3-5 пъти на ден. Това е нормално, но при условие, че малкият се чувства добре, той е весел и активен, няма очевидни симптоми на запек. Докато новороденото има мек стомах, добър апетит и добър сън, няма нужда да се притеснявате.

Забележка! Честотата на изпражненията е индивидуализирана за всяко бебе. Колко пъти на ден едно бебе ще кака е абсолютно не нормално за друго..

Нормален брой изхождания с HV

При новородено на НВ процесът на дефекация най-често зависи от диетата на кърмещата майка. Ако тя се придържа към основните правила за хранене, тогава изпражненията на бебето ще бъдат чести, жълти, кашави, без никакви включвания. Ако не се придържате към правилната диета и консумирате прекомерно количество храна, богата на въглехидрати, тогава детето ще започне да ферментира, изпражненията ще станат течни, пенливи и стомахът му ще се подуе и ръмжи. Честотата на изпражненията зависи не само от храненето, но и от възрастта на детето..

Новородено смучещо гърда

Първите 2 дни след раждането

През този период всички новородени започват да губят първоначалните си изпражнения - мекониум. Броят на изпражненията е 6-10 пъти на ден. Всичко ще зависи от индивидуалните характеристики на храносмилателните органи и тяхната пълнота..

Трети-седми ден

Ако оригиналните изпражнения са излезли напълно, тогава бебето може изобщо да не се покачи. Нормалната кака се появява едва след изчезването на целия меконий. По правило през първата седмица след раждането бебетата се хранят не повече от три пъти на ден..

Втора седмица

Започвайки от втората седмица, процесът на кърмене постепенно се подобрява и съответно храносмилането на бебето. През този период новородените могат да се хранят нередовно, което се счита за абсолютно нормално. Дефекацията се случва до 10 пъти на ден.

Три до пет седмици

От третата седмица бебето започва да се качи след всяко хранене или пред него. Някои бебета имат по-рядко изхождане. Всички бебета са различни, много зависи от храносмилателните органи на конкретно дете.

Важно! Ако бебето не може да се качи дълго време, докато лицето му се зачервява, сълзите текат, трябва да се консултирате с лекар за това.

Месец и половина

При бебе на 1,5 месеца честотата на изпражненията е значително намалена. Бебето може да не се качи толкова често, колкото преди. Той може да отиде до тоалетната веднъж на всеки три дни. През този период процесът на лактация се променя, детето започва да произвежда други протеинови вещества, които участват в процеса на разграждане на храната.

Два месеца

Колко трябва бебето да се качи на 2 месеца? През този период от живота на бебето всички храносмилателни органи започват да се адаптират към храненето. Бебе на 2 месеца може да не се качи толкова често или да продължава да се изпразва както обикновено..

Шест месеца

На шест месеца тялото на детето вече произвежда необходимото количество важни ензими, така че много майки на тази възраст започват да въвеждат допълнителни храни. В резултат на въвеждането на нови продукти, цветът, консистенцията и миризмата на изпражненията се променят. Шестмесечно дете вече може да се качи веднъж или два пъти на ден.

Стол с изкуствено хранене

Новородените бебета на върби може да не се качат толкова често, колкото бебетата, които ядат само майчиното мляко. Това е така, защото всяка адаптирано мляко се усвоява в червата на бебето много по-дълго от кърмата. Най-често тук ще работи същата формула, както за бебетата в EB: колко пъти бебето яде, толкова много кака. Тъй като сместа е по-калорична, тя не се дава на новородени толкова често, колкото гърдите, съответно изкуственото бебе ще кака по-рядко.

Новородените, хранени с адаптирани храни, често могат да страдат от запек с нередовни или разхлабени изпражнения. Това е всичко, защото незрелите черва на детето нямат време да се адаптират към новия състав на изкуственото хранене и в процеса на дефекация започват неизправности..

Хранене с бутилка

Смесен стол за хранене

Каката от новородени със смесено хранене има кашава консистенция и неприятна миризма. Такива бебета се качат веднъж или два пъти на ден, но това се случва по-рядко. Запекът и диарията са много чести, тъй като червата не могат напълно да се смесят, усвоят и усвоят формулата. Важно е родителите да изберат правилната храна в съответствие с възрастта на детето.

Допълнителна информация. Ако детето не се качи много често, но изпражненията остават меки, не се притеснявайте. Ако изпражненията са много твърди, бебето трябва да натиска силно, за да се дефекира, лицето му започва да се зачервява, плаче по време на дефекацията, трябва да посетите лекар, за да замените добавката.

Промени в изпражненията, зависими от храната

Честотата, обемът, структурата и цветът на изпражненията зависят от това какво точно яде бебето..

Фекална честота

5-7 часа след раждането новородените преминават първоначалните изпражнения (меконий). Освен това те може да не се качат 2-3 дни. Започвайки от петия ден, бебетата се хранят от веднъж на всеки два дни до десет пъти на ден. Обикновено движението на червата се случва по време на или непосредствено след смученето..

Колко пъти на ден бебето трябва да се качи на 2 месеца? Порасналото бебе ще се качи по-рядко. Обикновено червата се изпразват три до пет пъти на ден. На шест месеца детето може да качи два до три пъти на ден, на една година - веднъж или два пъти на ден.

Ако бебето кака веднъж на ден, тогава този режим ще продължи, само структурата ще се промени (каката ще стане по-твърда).

Обем на изпражненията

Обемът на изпражненията ще зависи от това колко е изяло детето предния ден. Новородените от първия месец от живота не се хранят много - около 20 g на ден. От шест месеца обемът на изпражненията ще се увеличи до 35-40 g на ден.

Плътност

За новородено и меките кашави изпражнения, и течните се считат за норма. Каката също може да бъде доста дебела, което също е добре. До една година изпражненията вече са почти оформени, но по-скоро меки и пластични.

Нормалните изпражнения при новородени могат да бъдат с различни цветове: жълто, златисто, жълто-зелено, жълто с бели бучки, кафеникаво и зелено. Всички тези нюанси могат да се наблюдават при деца на HB, след завършването му изпражненията потъмняват и стават кафяви.

Миризма

При деца, които са на HB, изпражненията имат необичайна, леко кисела миризма. Ако детето яде смес, тогава изпражненията му ще имат не особено приятен, леко гнил или гнил аромат.

Петна

При новородени изпражненията могат да съдържат различни примеси, това се счита за норма. Примесите могат да бъдат както следва:

 1. Бели бучки. Те се появяват поради факта, че трохичката поради незрялостта на храносмилателния тракт не може напълно да усвои млякото;
 2. Несвоена храна. Появява се по време на допълнително хранене, се счита за норма на свързаните с възрастта промени. Това се случва и поради факта, че бебето все още може да не е готово да консумира въведените продукти;
 3. Слуз. Това е нормално, тъй като предпазва стомашно-чревния тракт, не се страхувайте от появата му в изпражненията на детето.

Важно! Родителите трябва да бъдат нащрек, ако изпражненията на детето съдържат гной и кървави ивици. Това е лош знак, спешна нужда да покажете детето на лекаря.

Кака в бебешка пелена

Как да забележим нередовни движения на червата

Нередовното изпражнение е, когато здравословното движение на червата се заменя със запек или диария, а запекът се заменя и с течни изпражнения.

Как да разберем, че бебето има неправилни движения на червата:

 • Бебето рядко започва да кака, червата не се изпразват повече от един ден;
 • Дефекацията е придружена от силен писък и плач;
 • Детето е много неспокойно, когато се опитва да се качи;
 • Консистенцията на изпражненията се променя. В началото може да има разхлабени изпражнения, след това много твърди.

Какво да направите в този случай:

 • Мама трябва да преразгледа диетата си, да премахне всички грешки в храната;
 • Премахване на прехранването на детето;
 • Предлагайте бебешка храна само за възраст.

Важно! Ако, следвайки всички препоръки, редовността на стола не се получи, трябва да се консултирате с лекар.

Упражнявайте се, за да предотвратите запек

Какво да правите при проблеми с изпражненията

Ако детето има твърда кака или се напряга много по време на дефекация, какането е трудно, тогава цялата причина е запек.

Какво трябва да направят родителите:

 1. Прегледайте диетата на кърмещата майка, ако бебето се храни с кърма. Тя трябва да изключи от менюто всички продукти, които провокират образуването на излишни газове.
 2. Изкуственото дете може да се наложи да промени формулата. Трябва да изберете такъв, който няма палмово масло, тъй като провокира запек.
 3. Масажирайте корема си и използвайте топла подгряваща подложка.
 4. Консултирайте се с лекар, може да се наложи да използвате бифидуми и да използвате глицеринови супозитории.

Ако бебето се притеснява от диария, трябва да следвате определени препоръки за хранене и лечение на храносмилателни разстройства. Какво трябва да направим:

 1. Използвайте лаксативи, които редовно ще изпразват червата.
 2. Нанесете глицеринови супозитории или микроклистери.
 3. Променете диетата на майка си. Тя трябва да яде повече пресни зеленчуци и плодове..
 4. Прехвърлете бебето на друга формула. Може би педиатърът ще препоръча да се даде на малчугана ферментирала млечна смес за нормализиране на изпражненията.
 5. Променете режима си на пиене. Някои педиатри съветват да се допълва детето с вода. Това ще ви помогне да сте хидратирани и да подобрите храносмилането си..

Масаж за облекчаване на запек

Когато спешно е необходим лекар

Има състояния, при които трябва спешно да посетите лекар. Те включват:

 • Детето има черен стол;
 • Новороденото има диария и постоянно повръщане;
 • Бебето се качи с бели изпражнения;
 • В изпражненията има кръв;
 • Когато се опитате да се качите, от жреците излиза розова слуз;
 • Общото състояние на трохите се е влошило значително на фона на нарушения на изпражненията.

Родителите трябва да бъдат много притеснени за здравето на бебе до една година, защото то е толкова беззащитно и податливо на различни заболявания. Неговите органи все още не са напълно зрели и не работят по същия начин, както при възрастните. Важно е да разпознаете съществуващия проблем навреме, за да не навредите на тялото на трохите.