Изпражненията са един от най-важните показатели за състоянието на бебето. На тази възраст детето все още не може да каже на родителите си за това, което го тревожи, затова трябва да обърнете внимание на естеството на изписването и тяхната честота. Степента на изхождане при децата зависи от възрастта. Родителите трябва да знаят нормалните стойности, за да открият навреме нарушенията.

Какъв трябва да бъде столът на детето?

През първите 8-10 часа след раждането на бебето трябва да се появи първото изпражнение - меконий. Ако дефекацията е започнала по-късно, това може да е признак на вродено заболяване на червата или муковисцидоза. Процентът на дефекация при деца се променя постепенно:

 • през първия месец от живота честотата на изпражненията е 10-15 пъти на ден;
 • на 2-6 месеца от живота - 2-5 пъти на ден;
 • след шест месеца - 1-2 пъти на ден;
 • от 1 до 4 години - веднъж дневно;
 • от 4 до 12 години - 4-9 пъти седмично.

Как да разберем, че стомахът на детето работи нормално?

Изпражненията на кърменото бебе трябва да са жълти или зелени. Билирубинът придава характерния цвят на изпражненията. След 8 месеца количеството билирубин в изпражненията намалява и изпражненията стават кафяви.

Изписването на здраво бебе на възраст над 1 година трябва да бъде плътно и добре оформено. Фекалиите могат да променят цвета си в зависимост от храненето на детето. С преобладаването на млечната храна в диетата, сянката на отделянето е по-малко ярка, а месото - напротив.

Признаци на запек при дете

Неопитните родители започват да се притесняват, дори ако детето няма изпражнения за 1-2 дни. Всъщност броят на изпражненията при децата е строго индивидуален. Трябва да обърнете внимание не само на честотата на изпражненията, но и на неговата природа. Запекът ще бъде показан от твърди изпражнения с гнилостна миризма. Ако изпражненията на детето са разхлабени дори след забавяне, няма от какво да се притеснявате..

Ако бебето ви има забавяне в изпражненията, можете да му дадете леко слабително средство. Phytomucil Norm на основата на фибри е разрешен за деца на възраст от 3 години. Прахът може да се разтвори във вода или любимата напитка на детето ви. Подробни инструкции за приемане ще намерите в опаковката на продукта..

Нормално изпражнение при детето. Видове изпражнения, които трябва да предупреждават родителите

Често родителите са толкова притеснени от детските тоалетни подвизи, че започват да изучават съдържанието на памперсите почти под микроскоп. Това има ли смисъл? Кога родителите трябва да посетят лекар и кога е достатъчно да коригират диетата? Предлагаме да обсъдим темата с педиатъра на медицинския център „Доктор Добри” Юлия Хвостова.

Внимание! Съветваме ви да проучите тази полезна, но изключително деликатна тема между храненията. Особено впечатлителните родители трябва да се подготвят психически преди да четат :)

От раждането червата на детето изпитват трудности. Само си представете: той трябва да се научи как да смила храната от нулата. Ще отнеме повече от една седмица и повече от един месец, преди този процес да бъде напълно адаптиран при новородено. Задачата на родителите е да разпознаят навреме сигналите за храносмилателни проблеми и да предприемат необходимите мерки.

Кои изпражнения се считат за нормални?

Първите дни след раждането изпражненията на бебето обикновено са тъмнозелени, почти черни меконий. На третия ден изпражненията изсветляват и на петия ден изглеждат като типични изпражнения на кърмаче..

Нормалното бебешко столче е жълтеникаво, сламено, жълто-кафяво или жълто-зеленикаво, в консистенция - кашаво или под формата на течна каша, с леко кисела миризма. Стол на HB не може да бъде с еднакъв цвят и консистенция през цялото време, тъй като съставът на кърмата се променя в зависимост от продължителността на лактацията и храните, които майката яде. В изпражненията често могат да се видят малки белезникави частици, наподобяващи семена. Всичко е наред, не се тревожете.

При дете на изкуствено хранене изпражненията придобиват мехлем или пастообразна консистенция. Понякога става украсена, с остра миризма.

Бебето расте и съдържанието на пелената се променя заедно с него. След въвеждането на допълващи храни изпражненията на детето обикновено придобиват по-неприятна миризма, могат да бъдат мехлем или украсени. Дете на „обща маса“ обикновено има стол, оформен като на възрастен, кафяв на цвят с характерна миризма. Хлапето е пораснало!

Колко често трябва да ходи дете до тоалетна?

Дете на HB през първите 1,5-2 месеца оцветява пелената средно 2-6 пъти на ден. Но понякога се случва едно дете да ходи по-широко само веднъж на 3-5 дни. Ако в същото време той се чувства добре, напълнява, изпражненията му са с мека консистенция, нормален цвят, тогава няма причина за безпокойство и назначаване на лечение. Факт е, че при кърмачетата в повечето случаи се случва функционално задържане на изпражненията. Това се дължи на незрялостта на стомашно-чревния тракт на детето и не е заболяване.

Дете на изкуствено хранене радва родителите с техните подвизи по-рядко от бебето - 1-2 пъти на ден. За деца над една година е нормално да ходят на гърнето 1-2 пъти на ден или през ден. В зависимост от храненето и индивидуалните особености на тялото на детето, броят на пътуванията до тоалетната може да бъде от 3-4 пъти седмично до 3-4 пъти на ден. По правило всяка майка знае кой стол е норма за детето..

Ако забележите нещо необичайно в пелена или саксия, трябва да сте нащрек.

Какво да направите, ако намерите...

ТЕЧЕН СТОЛ

Редки и чести изпражнения (10 пъти или повече на ден) - това е причина да се консултирате с лекар.

Диарията може да бъде причинена от вирусни и бактериални чревни инфекции, отравяне, лекарства като антибиотици, лоша диета и дори стрес. Основната опасност от диария е дехидратацията. Следователно загубата на вода и соли трябва да се компенсира преди прегледа на лекаря. В аптеките има голям избор от специални прахове, които се разтварят във вода и се дават на детето по 5-10 ml на всеки 5-10 минути.

Понякога нарушение на изпражненията може да се случи по време на никнене на зъби, когато бебето дърпа всичко в устата си. Разбира се, невъзможно е да се стерилизира всичко наоколо, така че бактериите навлизат в тялото на детето, които се размножават и причиняват разстройство на изпражненията. Обикновено разхлабените изпражнения в такива случаи продължават 3-4 дни, ако проблемът продължава, трябва да подадете аларма.

СТОЛ С ПАРЦЕЛИ НА АВТОМЕННА ХРАНА

Хранителните частици в изпражненията могат да бъдат свързани с преяждане, недостатъчно дъвчене на храна, хранене на храни, които не са подходящи за възрастта и т. Н. В случай на храносмилателни разстройства, в допълнение към парчета несмляна храна, изпражненията могат да изтънят с добавяне на слуз. Ако изпражненията се променят рязко, детето се тревожи за нещо, появяват се други симптоми, трябва да посетите лекар.

Друг е въпросът дали виждате в изпражненията неразградени хранителни частици по време на храненето. Родителите не трябва да се притесняват от това, тъй като червата са все още незрели, те растат и се развиват, което означава, че просто не е в състояние да усвои количеството храна, което идва към него. Ако няма други прояви (диария, запек, кръв или слуз в изпражненията), можете просто да наблюдавате.

ТВЪРДА РАМКА

Изпражненията с висока плътност могат да се наблюдават, когато детето не ходи дълго време до тоалетната. Еднократно задържане на изпражнения се случва при всяко дете. Например, едно дете започва да посещава детска градина и ограничава стол поради необичайни условия. Изпражненията се натрупват в долната част на червата, в ануса и се образува плътна бучка. Това може да доведе до запек..

Критерии за запек според международна експертна група:

1. Ако детето не ходи до тоалетната по-дълго от обикновено за 25% от времето.

2. Ако детето ходи много по-рядко 2 пъти седмично.

3. Ако детето трябва да бута прекомерно.

4. Ако изпражненията са твърде твърди или на бучки.

С запек при дете, на първо място, трябва да коригирате диетата и да установите режим на пиене. Ако запекът продължава, важно е да посетите лекар.

Пенлив стол със слуз

Пенестите изпражнения могат да бъдат често срещани при малки деца. Това може да е симптом на лактазна недостатъчност, хранителна алергия, ферментационна диспепсия, чревна инфекция и т. Н. При такива симптоми непременно трябва да се свържете с педиатър, за да предпише необходимите прегледи и лечение.

СТОЛ С КРЪВ

Алена кръв или ивици кръв в изпражненията най-често се появяват поради пукнатини в ануса при деца поради запек, така че запекът трябва да се лекува. В допълнение, кръвта в изпражненията може да бъде симптом на сериозни чревни инфекции (дизентерия, инфекция със салмонела), онкология, образуване на полипи и др., Така че трябва да се консултирате с лекар, ако веднага видите такова изпражнения..

СЪМЪР, БЛЕЩАВ СТОЛ

Мазните изпражнения са свързани с нарушена абсорбция на мазнини и могат да се появят при диария и запек. В някои случаи това се дължи на функционалната незрялост на червата, но само лекар може да определи това. Мазните изпражнения също могат да бъдат симптом на заболявания на панкреаса, черния дроб и жлъчните пътища. Ето защо, ако откриете такова изпражнение при дете, не се колебайте, консултирайте се с лекар.

СТОЛ СЪС СИЛЕН МИРАЛЕН МИРОД

Неприятната миризма по принцип е норма за детския стол, дори децата не се качат като момина сълза. Но някои характеристики на миризмата трябва да предупреждават родителите и да станат причина за контакт с педиатър. Например, миризмата на сероводород показва вирусни, бактериални инфекции или заболявания на червата. При дефицит на лактаза миризмата на изпражненията е много кисела и остра. В същото време, заедно с миризмата, консистенцията на изпражненията обикновено се променя, най-често миризмата е вторична проява на някакъв вид храносмилателни разстройства.

СТОЛ под формата на малък грах

Плътните изпражнения, състоящи се от малки твърди бучки, така наречените "овчи изпражнения", обикновено говорят за спастичен запек. Поради повишения чревен тонус изпражненията са компресирани и не могат да се придвижат напред. Това може да се дължи на неточности в храненето, с въвеждането на нови допълващи храни, изобилие от въглехидратни храни в диетата. Също така, подобен симптом може да се появи на фона на стрес или ниска физическа активност на детето. Лечението се предписва от лекар в зависимост от причината. На първо място, трябва да коригирате диетата, да премахнете стреса, да осигурите на детето необходимата физическа активност и използването на достатъчно вода.

Как да помогна на дете?

В случай на храносмилателни разстройства, много родители се обръщат към лекаря с молба да предпише лекарства, които ще помогнат за нормализиране на изпражненията, но в същото време те не мислят за промяна на диетата на детето. Не е правилно. Храносмилателните разстройства се коригират предимно чрез коригиране на диетата на детето.

Ето общи насоки за деца, които имат проблеми с храносмилането:

За деца с НВ е необходимо да се коригира диетата на детето и майката.

 • Нормализирайте режима на хранене на бебето и премахнете прекомерното хранене.
 • Изключете във вашата диета храни с танини (шоколад, кафе, какао, чай, сок от нар и др.) И храни с високо съдържание на животински мазнини. Освен това кърмещата жена трябва да пие достатъчно течности и да яде повече храни, които стимулират чревната подвижност: пресни млечни продукти, ястия с високо съдържание на диетични фибри.
 • Въвеждайте допълващи храни съгласно препоръчаната схема на хранене, не по-рано от 4-5 месечна възраст.
 • За първо хранене изберете храни с високо съдържание на диетични фибри: зеленчуково пюре (пюре от тиква, зелен грах, тиквички, карфиол, зелен фасул).
 • Елдата и царевичната каша са най-подходящи като фураж за зърно..

При изкуственото хранене трябва да преразгледате диетата на детето..

 • Контролирайте еднократните и дневни количества храна, за да изключите прекомерното хранене и наблюдавайте динамиката на наддаване на тегло. Откажете се от родителските тактики до последната капка.
 • Когато избирате смес, отдавайте предпочитание на продукти, които съдържат олигозахариди - това са естествени пребиотици, които стимулират растежа и жизнената дейност на чревната микрофлора. Обърнете внимание и на пробиотиците в състава - това е култура на живи бактерии.
 • Започнете първото си хранене с храни с високо съдържание на фибри.

Ние коригираме храненето за малки и деца в предучилищна възраст:

 • Ако детето има болки в корема и чревни спазми, първо ограничете приема на груба, механично дразнеща храна, ако е възможно, напълно премахнете фибрите..
 • Предоставяйте на детето си по всяко време пресни плодове без кожа и сокове с пулп.
 • Въведете в диетата леки салати, картофено пюре, пресни кисело млечни продукти, нарязано месо и риба, бял хляб от вчерашни печени продукти, мед, консерви, конфитюри.
 • След намаляване на болките в корема, можете да увеличите в диетата на детето храни, съдържащи диетични фибри - добре изпечен хляб с трици, пълнозърнести бисквитки.
 • Зеленчуците и плодовете трябва да съставляват поне 50-60% от диетата и трябва да се консумират само в термично обработена форма, тъй като такава храна е по-лесна за смилане. Показани са цвекло, моркови, зелен грах, зелен фасул, тиква, тиквички, аспержи, червени чушки. Можете да ядете зеленчуци под формата на салати, винегрети, картофено пюре, подправени с растително масло или 5% заквасена сметана.
 • Ограничете храни, произвеждащи газ, като пълномаслено мляко, бобови растения, прясно зеле, репички, грозде и гроздов сок. Избягвайте шоколад, какао, деликатни бели хлябове, кифлички и тарта, зелен чай, прахообразни супи, боровинки, боровинки, дрян, грис и оризова каша, юфка и други тестени изделия.
 • Полезни ще бъдат продуктите, съдържащи калий - печени картофи и сушени плодове (сушени кайсии, сини сливи, смокини, фурми, банан).
 • Пиенето на много течности е важно при лечение на запек. Едно малко дете трябва да пие поне 2-3 чаши на ден преварена вода, компоти, плодови напитки, умерено минерализирана вода.

В заключение бих искал да отбележа, че храносмилането на децата до голяма степен зависи от това как детето се храни. Не трябва да бързате да администрирате лекарства, винаги можете да въведете продукти, които ще помогнат на стомаха на детето да работи като часовник.

Автор: Олга Давлетбаева, илюстрации: Евгения Булгакова

Nestogen® 3 Ферментирало мляко

Млякото Nestogen® 3 е специално създадено за подпомагане на храносмилането на вашето бебе. В края на краищата, когато коремчето работи както трябва, тогава настроението е отлично.!

Какво трябва да бъде изпражненията при дете: норма и патология. Въпроси Фекалии бебе на 10 месеца

Какво трябва да бъде изпражненията (изпражненията) при новородени и кърмачета. Как свойствата на изпражненията зависят от храненето на детето? Когато промяна в естеството на изпражненията на детето показва заболяване?

През първата година от живота на детето функциите на храносмилателната система все още не са напълно оформени и следователно изпражненията (изпражненията) на новородени и деца от първата година от живота имат редица характерни черти. Анализът на изпражненията при деца от първата година от живота също има някои характеристики, които е важно да се вземат предвид при опит за установяване на диагноза дисбиоза или храносмилателни разстройства. Свойствата на изпражненията на бебето зависят от храненето, което получават, така че нормалното изпражнение на кърмените бебета е много различно от нормалното изпражнения на бебета, хранени с бутилка..

Особености на анализа на изпражненията при новородени

Първото изпражнение, което излиза около 8 до 10 часа след раждането на дете, се нарича меконий. Мекониумът е лигавица, която съдържа малък брой клетки, покриващи червата на бебето, както и малки капки мазнини и жълто-зелен пигмент, наречен билирубин. Мекониумът обикновено е лепкава, плътна субстанция без мирис, която има вискозна консистенция и тъмно зелен цвят. Характерният цвят на мекония се дава от пигмента - билирубин, образуван по време на разграждането на еритроцитите (червените кръвни клетки) на детето. Като цяло мекониумът е стерилен, което означава, че не съдържа микроби..

Нормалното отделяне на меконий под формата на зеленикаво-черна слуз в общо количество до 100 g продължава още 2-3 дни след раждането.

Какви заболявания се откриват при анализ на меконий?

Изследването на меконий е важна стъпка при идентифицирането на някои вродени заболявания на храносмилателната система на детето. Важен показател е времето, необходимо за преминаването на първия меконий (обикновено първата порция меконий се отделя през първите 8-10 часа от живота на детето). Забавянето в преминаването на меконий за повече от 24 часа след раждането се нарича мекониева чревна непроходимост и може да е признак за следните заболявания:

 1. Кистозната фиброза е наследствено заболяване, характеризиращо се с повишено производство на гъста слуз от жлезите на тялото (включително жлезите в червата). В този случай мекониумът става твърде вискозен и не може да се откроява..
 2. Аномалиите в развитието на червата (свръхрастеж на чревния лумен - атрезия, стесняване на чревния лумен - стеноза и др.) Са причината за забавянето на отделянето на меконий. Лечението в такива случаи се състои в хирургично възстановяване на чревната проходимост..

Характеристики на изпражненията на кърменото бебе през първата година от живота.

При кърмене бебето получава всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали с млякото. Освен това кърмата съдържа ензими, които позволяват на бебето да усвои максималното количество хранителни вещества от майчиното мляко..

Честотата на изпражненията при кърмачета варира в зависимост от възрастта:

 • През първия месец до 10-15 пъти на ден
 • През следващите 4-5 месеца 2-5 пъти на ден
 • След 6 месеца 1-2 пъти на ден или по-малко
 • След една година, веднъж на ден или веднъж на всеки два дни

Фалшива диария

За пореден път насочваме вниманието на читателите към факта, че течните, чести изпражнения при кърмачета, получаващи кърма, са напълно нормални. Такова изпражнение не трябва да се разглежда като диария или признак на дисбиоза. В писмата на нашите читатели често има такива изрази като „дете, което е кърмено от раждането, има диария... Правени са многобройни опити за лечение, но безуспешно, докато анализът на изпражненията показва наличие на дисбиоза“. Тази ситуация може да се коментира по следния начин:

Съвсем естествено е, че дете, което получава само течна и лесно смилаема храна, отделя течни изпражнения. Съвършено здравият възрастен ще има приблизително еднакви изпражнения, ако започне да яде само мляко. След въвеждането на допълнителни храни, течните изпражнения на бебето веднага ще започнат да се уплътняват и ще станат същите като при възрастните, само след като детето започне да получава точно същата храна като възрастните.
Фактът, че дисбактериозата често се определя при деца от първата година от живота, може да се обясни с факта, че чревната микрофлора се формира за доста дълго време. Не препоръчваме лечение на дисбиоза в случаите, когато единственият симптом на предполагаемото заболяване са течните изпражнения. Към лечението трябва да се прибягва само ако има очевидни и тежки симптоми на дисбиоза: алергии, изоставане в телесното тегло, силно подуване след 6 месеца.

Фалшив запек

Поради факта, че кърмата се усвоява и абсорбира почти напълно, при някои деца след 6 месеца изпражненията могат да станат много редки (веднъж седмично или по-рядко). Ако в същото време детето се чувства нормално, може самостоятелно да изпразни червата, без да плаче и безпокойство, такъв график на изпражненията трябва да се счита за нормален. В този случай не се изисква лечение на запек..

Също така доста често при деца от първите месеци от живота има някои временни затруднения с отделянето на изпражненията, което предизвиква значително безпокойство от страна на родителите, които веднага започват активно да стимулират отделянето на изпражненията при детето с помощта на клизми, лаксативи, газови тръби и дори сапун (!).
В такива случаи трябва да обърнете внимание на консистенцията на изпражненията на детето: ако изпражненията са меки, не е необходимо лечение, тъй като трудността при дефекация очевидно не се дължи на факта, че изпражненията са твърде плътни, а на факта, че детето все още не се е научило да контролира добре функция на червата. Обърнете внимание също, че постоянните опити на родителите да стимулират изхождането при дете с меки изпражнения могат само да задълбочат проблема, тъй като лишават детето от възможността да научи червата си да работят правилно. Използването на клизми и лаксативи е разрешено само като линейка в случаите, когато детето не може да премахне плътни изпражнения. Ако детето има хронично образуване на плътни изпражнения и съпътстващите затруднения при дефекация, то трябва да се покаже на лекар и да започне лечение на запек.

Характеристики на изпражненията на кърменото бебе

Изпражненията на кърменото бебе са несформирана маса от златист или жълто-зелен цвят, с кисела миризма. Често, дори при една и съща диета на майката, цветът на изпражненията на детето се променя от жълт на зелен, което също не трябва да предизвиква безпокойство..
Реакцията на изпражненията към съдържанието на билирубин е нормална при деца на възраст до 6-8 месеца. Билирубинът придава на изпражненията зеленикав оттенък, така че зеленото изпражнение (изпражнения) при дете под 8-месечна възраст, което не е придружено от други признаци на заболяване (треска, кръв в изпражненията, безпокойство при детето), не трябва да предизвиква безпокойство и не изисква лечение.
При кърмачета след 8 месеца живот билирубинът в изпражненията практически липсва, тъй като чревните бактерии го превръщат в стеркобилин. До 8-месечна възраст чревната микрофлора не е достатъчно оформена, за да превърне напълно билирубина в стеркобилин.

И така, анализът на изпражненията на кърменото бебе е нормален:

 • изпражненията са жълто-зелени на цвят, кашави или течни
 • положителен за билирубин (до 6-8 месечна възраст)
 • има кисела миризма и леко кисела среда (pH = 4.8-5.8)
 • бебешкото изпражнение може да съдържа бели кръвни клетки (кръвни клетки, използвани за борба с инфекцията), слуз и видими неразградени млечни бучки
 • чревната флора не е напълно оформена

Характеристики на изпражненията на дете от първата година от живота, което е хранено с бутилка

При здраво бебе, хранено с бутилка, изпражненията имат някои разлики в сравнение с изпражненията на бебе, което получава кърма:
Цветът на изпражненията на дете, хранено с бутилка, е бледожълт или светлокафяв, има неприятна миризма и по-алкална реакция (pH = 6.8-7.5)
Консистенцията на изпражненията е пастообразна (ако детето получава течни формули) или полутвърда, ако детето получава твърда храна
Реакцията на изпражненията към билирубин също е положителна до 6-8-месечна възраст
Микроскопският анализ на изпражненията на дете от първата година от живота разкрива единични левкоцити и малко количество слуз.
Изпражненията се оставят 1-2 пъти на ден, в по-големи количества, отколкото при естествено хранене.

Основните заболявания на бебетата, които причиняват промени в анализа на изпражненията:

 1. Целиакия е заболяване, характеризиращо се с дефицит на специален ензим, който насърчава усвояването на глутен, вещество, което се съдържа в пшеничното брашно, овеса, ориза, ръжта и ечемика. Болестта се проявява само когато детето се запознае с допълнителни храни, съдържащи храни с глутен (различни зърнени храни, хляб, бисквитки). Несграденият глутен причинява алергична реакция в организма, което води до чревни възпаления. Симптомите на цьолиакия са: чести изпражнения (до 10 пъти на ден) със светложълт цвят, с неприятна миризма, безпокойство на детето, липса на наддаване на тегло и др. Анализ на изпражненията на детето с целиакия: изпражненията съдържат голямо количество мазнини (стеаторея).
 2. Дефицитът на лактаза е заболяване, при което тялото на детето не произвежда достатъчно лактаза, ензим, който насърчава усвояването на лактозата (въглехидрати в майчиното мляко). Недостигът на лактаза се проявява в първите дни на хранене на бебето с кърма: изпражненията са чести (до 10 пъти на ден), изпражненията са воднисти, имат кисела миризма, детето е неспокойно, плаче, не наддава. При анализа на изпражненията се определя голямо количество мазнини (стеаторея) и млечна киселина - вещество, което се образува от млечна лактоза под въздействието на чревната микрофлора.
 3. Муковисцидозата е наследствено заболяване. При муковисцидоза жлезите на тялото произвеждат вискозен секрет, който затруднява работата на всички органи. При чревна форма на муковисцидоза (преобладаваща лезия на храносмилателната система) изпражненията на детето имат вискозна консистенция, сивкав цвят, неприятна миризма, поради наличието на мазнини във фекалиите (стеаторея) „блести“. Анализът на изпражненията на дете с муковисцидоза разкрива голямо количество мазнини (стеаторея), в по-напреднала възраст, с въвеждането на допълнителни храни - мускулни влакна (креаторея), съединителна тъкан и нишесте. Всички тези вещества в изпражненията показват недостатъчно смилане на храната. като

Детето не ходи на 10 месеца

Много родители са изправени пред такъв проблем, че детето им не може да ходи на 10 месеца. Това норма ли е или има нещо нередно в развитието на бебето? На първо място, трябва да разберете, че няма конкретни стандарти за време, в които бебето ви да започне да ходи. Не е необходимо всички деца да могат да ходят на възраст 10 месеца, някои от тях на тази възраст могат да стоят, държейки се за опора или да се движат, опирайки се на ръцете на възрастни.

За да научите детето си да ходи възможно най-бързо, опитайте се често да го поставяте близо до повърхност, за която може да се придържа. Такава възможност ще му позволи да направи първите независими стъпки и след кратко време той ще може самостоятелно бързо да тича из апартамента. Не бива да насилвате бебето да ходи, ако то само не иска, може би просто все още не е готово за това и се нуждае от малко повече време от връстниците си. Във всеки случай, докато детето ви е все още на 10 месеца, не бива да се притеснявате от факта, че то все още не знае как да ходи, защото на неговата възраст е съвсем нормално.

Разхлабени изпражнения на 10 месеца

При деца на 10 месеца разхлабените изпражнения може да са напълно нормални и да не изискват никакво лечение. По-долу ще предоставим описание на това как можете да различите диарията от нормалните, нормални разхлабени изпражнения. В различни случаи продължителната или тежка диария при бебе на 10 месеца може да показва сериозно заболяване. По-долу ще бъдат симптомите, с появата на които бебето трябва незабавно да се покаже на лекаря.

В случай, че детето развие диария на фона на заболяване, има голяма вероятност да започне опасна дехидратация, поради което лечението трябва да се извърши възможно най-скоро и да се проведе по специална схема. В какви случаи детето трябва да се покаже на лекаря? Гадене, разхлабени изпражнения и повръщане при бебе могат да показват появата на сериозни заболявания, които могат да станат животозастрашаващи. Детето трябва незабавно да се покаже на лекаря, ако:

 • бебето, на фона на диария, има температура над 38 градуса;
 • детето има обилна и много честа диария (повече от 3-5 пъти на ден);
 • видяхте, че детето плаче без сълзи, има хлътнали очи, изсъхнали устни, станало е летаргично и сънливо;
 • изпражненията са много течни, можете да видите много слуз в него, излиза с много газове или пяна, детето изглежда болно;
 • на фона на постоянните разхлабени изпражнения детето не наддава добре, а може би дори отслабва;
 • в изпражненията на бебето се появиха кървави примеси;
 • на 10-месечна възраст, по време на диария, се появи обрив по кожата (по корема, по краката, по лактите, по бузите) под формата на олющени груби петна с различни размери;
 • диария се е случила при бебе, което е получило аспирин преди няколко седмици или дни поради настинка или грип;
 • разхлабени изпражнения се появиха след антибиотично лечение.

Температура при дете на 10 месеца

Ако детето има температура на 10 месеца, първо, не трябва да изпадате в паника. Когато детето стане летаргично и слабо, майката забравя за оказване на първа помощ и започва да се втурва из апартамента, като трескаво се обажда на приятели. Ето защо, ако температурата на детето се повиши на 10 месеца, тогава трябва да се придържате към правилата, за да се справите с проблема:

 • ако температурата не е по-висока от 38 градуса и трохата го понася добре, тогава не можете да давате антипиретици. Работата е там, че в резултат на повишаване на температурата тялото започва интензивно да се бори с инфекциите, така че е по-добре да не го събаряте ненужно. Изключение могат да се нарекат онези случаи, когато трохата има неврологични заболявания или просто не понася добре температурата - в този случай се дава антипиретик, започвайки от 37,5 градуса;
 • ако температурата е повече от 38 градуса, се дава антипиретик, предписан от лекар. В никакъв случай на дете не трябва да се дава аспирин на 10 месеца, тъй като при вирусна инфекция това може да причини опасни усложнения - синдром на Рейе;
 • не забравяйте да се обадите на лекар, за да разберете защо температурата се е повишила. Обърнете внимание на симптомите, които съпътстват треска - повръщане, кашлица, хрема, диария, обрив, коремна болка;
 • ако температурата се е повишила над 40 градуса или детето има припадъци, тогава спешно се обадете на линейка и преди нейното пристигане дайте антипиретично средство;
 • опитайте се да сложите бебето в леглото, прочетете му интересна книга, играйте тиха игра, покажете карикатурата. Въпреки че е по-добре, ако детето просто спи, набира сили и почивка.

Бебето наддава слабо на 10 месеца

Повечето родители са изправени пред такъв проблем, че детето им не наддава добре от 10 месеца. Наистина ли е толкова страшно и каква може да е причината за това явление? Нека се опитаме да го разберем заедно. В случай, че забележите, че детето ви напълнява зле, на първо място, не трябва да се притеснявате, по-добре е да се опитате разумно да прецените общото състояние на бебето, колко активно се държи, дали кожата му е еластична и здрава, дали е болно, не изглежда слаба и бледа? Ако нито един от горните симптоми не се отнася за вашето бебе, тогава има вероятност да нямате причина да се притеснявате. Но ако бебето ви на 10 месеца наддаде под 300 грама тегло, това е сериозна причина да започнете да търсите причината за такъв проблем. Ето няколко причини, поради които бебето може да не наддава добре на 10 месеца:

 • ако все още кърмите бебето си, докато едновременно с това прилагате бебето към едната или другата гърда, в този случай той просто няма време да яде по-мазно „задно“ мляко;
 • в резултат на наличието на анемия има възможност за намаляване на хемоглобина;
 • диария, чести запеци и други заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт;
 • наличието на червеи;
 • неврологични заболявания или просто скорошен стрес.

Друга причина за слабо наддаване на тегло на тази възраст може да бъде въвеждането на допълващи храни, особено ако го правите на големи порции. Ако след допълнително хранене не закопчаете бебето за гърдите, тогава храната може да бъде много лошо усвоена. Тъй като дори малко количество кърма може значително да подобри функционирането на стомашно-чревния тракт, като помага за усвояването и смилането на храната, получавайки най-голямо количество хранителни вещества от нея. Изключително важно е, ако забележите, че бебето ви наддава на 10 месеца, да го покажете своевременно на лекаря, за да може той да определи точна диагноза и да предпише подходящо лечение.

Ако детето не спи добре

Ако детето има проблеми със съня на 10 месеца, тогава в някои случаи причината за това може да бъде алергична реакция към салицилати, открити в хранителни добавки, аспирин, някои плодове и зеленчуци (цитрусови плодове, домати). Диета с изключване на такива храни може значително да увеличи съня на детето след няколко дни. Във всеки случай, преди да искате да промените нещо в диетата на трохите, трябва да се консултирате с педиатър. Също така, причината за неспокоен сън на 10 месеца може да са зъби, които тепърва започват да никнат. В този случай можете да облекчите болката, като масажирате венците с лед и използвате успокояващ гел. Също така, причината за лошия сън могат да бъдат грешки във възпитанието на трохите, които водят до нарушения. За да се установи сън при бебе на 10 месеца, се препоръчва следното:

 • никога не трябва да събуждате дете, ако то спи, дори и да е време за ядене. Бебето трябва да установи свой собствен ритъм на будност и сън. Ако започнете постоянно да нарушавате хода на биологичния часовник, тогава детето ще свикне по-малко с ежедневния редовен режим;
 • ако детето спи, не трябва да говорите шепнешком, да ходите на пръсти, да се страхувате да включите телевизора или радиото. Колкото по-скоро трохата свикне да заспива под различни ежедневни звуци, толкова по-добре ще бъде за вас;
 • когато слагате бебето си в леглото, уверете се, че то не е гладно;
 • храненето през деня трябва да е ободряващо, за предпочитане да се смее, да говори рязко, да му пее песни. По-добре е да храните бебето близо до прозорец или при ярка светлина;
 • на възраст 10 месеца трябва да се изключи нощното хранене. Детето може да е малко капризно, но обикновено заспива след 20 минути. След 4-5 такива нощи сънят му ще бъде непрекъснат през цялата нощ..

Регургитация

Ако детето плюе на 10 месеца, това е причина да бъдете предпазливи. Обикновено към тази възраст регургитацията трябва да премине и трябва да сте особено нащрек, ако:

 • регургитация "фонтан" - най-често това е следствие от неврологични нарушения (вътречерепна хипертония, перинатална енцефалопатия). Ако това се случи, бебето трябва спешно да се покаже на невролог, по-рядко причината за това явление е спазъм на храносмилателния тракт (гастроентерологът лекува);
 • късна регургитация - час или повече след хранене, до следващото. Това показва, че бебето има „мързелив стомах“, срещу който се появява чест запек. В този случай трябва да посетите гастроентеролог;
 • честа регургитация. Ако детето повръща на всеки 5-10 минути на 10 месеца, това също не може да се нарече норма. С този проблем се препоръчва също да посетите гастроентеролог;
 • регургитация, придружена от плач и безпокойство. Това може да е симптом на спастични колики. Гастроентеролог или педиатър може да посъветва ефективно средство за лечение;
 • регургитация след ядене на малко количество храна, пиене, придружено от намаляване на наддаването на тегло, безпокойство, детето започва да се държи странно и изглежда болно. Такава регургитация може да показва анатомичен дефект, наречен пилорна стеноза (рязко стесняване на храносмилателната тръба в резултат на късо черво, където храната почти не навлиза). Често такива дефекти се появяват в първите дни от живота на бебето и се определят почти веднага, но понякога това се случва в по-късните месеци. Ако това заболяване е причината за регургитация, тогава непременно се консултирайте с детски хирург.

Обрив и дразнене

Какво да направите, ако бебето има странно непознато петно ​​по кожата на 10 месеца? В този случай се препоръчва да посетите педиатър, който ще определи произхода му и ще Ви посъветва за оптималното лечение. Като правило обривите по кожата на детето могат да бъдат причислени към определени групи..

Пигментирано петно ​​от цвета на кафето с мляко, неправилно или кръгло. Обикновено те не са много забележими, въпреки че могат да бъдат с размерите на монета от пет рубли. Вероятно трохите ще ги имат за цял живот, ако детето има повече от 5 такива петна, тогава трябва да го покажете на лекаря.

Тъмните цветни петна с различни форми, покрити с косми - могат да се появят на всяка част на тялото. Те продължават цял ​​живот и често не причиняват караница. Лекарят трябва да се консултира само когато започне да расте или променя формата си..

Монголоидно петно ​​- синьо-лилав знак в долната част на гърба или дъното - обикновено се среща при деца с тъмна кожа. Не се нуждае от лечение и изчезва с 12-15 години.

Гъбична инфекция. На увредените участъци могат да се образуват гъбички и вредни микроорганизми - в този случай на кожата ще се появят червеникави кръгли петна с ресни ръбове, рани или пустули. Лекарят ще предпише комплексно лечение за детето: противогъбично лекарство, мехлем, средства за укрепване на имунната система, витамини.

Алергична диатеза. Това не е истинска алергия, а само възможна предразположеност към нея. Най-често диатезата се появява за първи път при деца с наднормено тегло на възраст от 3 месеца, но това се случва и в по-късна възраст. Пурпурни бузи, люспест червен обрив по врата, зад ушите, по краката са основните му признаци. В този случай, ако майката кърми бебето си, тя трябва да премахне от диетата цитрусови плодове, мед, риба, яйца и краве мляко..

Капризи на детето на 10 месеца

Ако едно дете на 10 месеца започне да бъде капризно, тогава поздравления - вашето бебе е пораснало. Наближавайки първия си рожден ден, той се позиционира като независим, макар и все още малък човек, който зависи от майка си. Той вече знае как да отдели тялото си и тялото на майка си, разбирайки какво чувства самият той и какво чувства майка му. На тази възраст детето започва да бъде капризно буквално по всякаква причина, ако не му е позволено да играе с инструментите на баща си или му е забранено да прави нещо. Също на тази възраст детето се страхува много да не остане без майка..

На 10 месеца детето започва да реагира много остро на всякакви задръжки, в някои случаи регресията може дори да бъде забележима в поведението му: отказва да ходи, хвърля се на пода, иска залъгалка или започва да пълзи. Като цяло той се опитва да протестира по всякакъв възможен начин. И най-интересното е, че през такъв период детето не оставя майка си да направи крачка. Да се ​​справиш с такъв проблем всъщност е много просто, защото възрастните са много по-силни и не бива да наказваш детето по груб начин, достатъчно е спокойно да обясниш как може да действа и как не. Ако детето ви има първа година криза, то тя може да се прояви в следното:

 • трудности във възпитанието - упоритост, инат, изисквания за повишено внимание и неподчинение;
 • опит за независими действия, рязко увеличаване на новите форми на поведение, вземане на решения за отказ от извършване на редица действия;
 • повишено настроение;
 • свръхчувствителност към коментарите на възрастни - в отговор има агресия, недоволство и негодувание;
 • противоречиво поведение - детето може да поиска помощ и веднага да я откаже.

Това е, което родителите трябва да знаят. Всъщност, често по какъв вид изпражнения има едно дете, може да се каже много за здравословното му състояние...

На първо място, изпражненията на детето ще зависят от:

1. възрастта на детето
2. вид хранене: кърма или адаптирано мляко
3. от това дали детето е започнало да яде твърда храна

Какво ще бъде изпражненията на новородено бебе?

През първите няколко дни от живота на новороденото бебе изпражненията му ще бъдат меконий. Това е зеленикаво-черно, лепкаво, смолисто вещество, което се състои от слуз, околоплодни води и всичко, което стомаха на бебето е усвоил, докато е бил в утробата..
Мекониумът може да бъде трудно да се изтрие, но външният му вид означава, че червата работят добре.

Какво ще бъде изпражненията на кърменото бебе?

Първото мляко действа слабително, като помага на тялото на бебето да се отърве от мекония. В рамките на няколко дни след като бебето започне да се храни с майчиното мляко, изпражненията на новороденото постепенно ще се променят. Ще бъде така:

 • 1. Не по-малко от размера на монета от 10 копейки
 • 2. Постепенно озарявайте, ставайки ярко или горчично жълто вместо зелено-кафяво. Този стол може да мирише сладко.
 • 3. Мека консистенция. Понякога може да е хлабав, зърнени или бучки

През първите седмици от живота изпражненията на новородено бебе са доста чести: бебето може да се изхожда почти след всяко хранене, средно 4 пъти на ден. С течение на времето системата ще се развие и червата на трохите ще започнат да работят по график, а изпражненията на бебето ще станат редовни, принуждавайки ви да сменяте памперса по едно и също време всеки ден..

След няколко седмици изхождането на кърменото бебе отново ще се промени. Детето може да се изхожда веднъж на няколко дни или веднъж седмично. Но е добре, ако изпражненията са меки и лесно се отделят от тялото..

Графикът може да се промени в следните ситуации

 1. Въвеждате твърда храна във вашата диета
 2. Ако детето е болно
 3. Когато броят на храненията намалява

Как храненето с адаптирано мляко влияе на изпражненията?

Изпражненията на бебе, хранено с бутилка, се различават от тези на кърменото бебе. Може да се характеризира както следва:

По-плътна консистенция от тази на децата на HB (по-близо до пастата за зъби). Това е така, защото млякото от сместа не се усвоява напълно, за разлика от кърмата.

 • Цвят на изпражненията - бледожълт или кафеникавожълт.
 • Силна характерна миризма.
 • Хранените с адаптирано мляко бебета са по-склонни да имат запек, отколкото кърмещите бебета. Консултирайте се с лекар, ако детето има някакви проблеми.

  Ще се промени ли изпражненията на бебето при преминаване от кърмене към адаптирано мляко?

  Да, ще се промени. Бебешкото изпражнение ще стане по-тъмно и по-пастообразно и ще се добави миризма. Ако преминавате от кърмене към адаптирано мляко, направете го постепенно, в идеалния случай преходът трябва да отнеме няколко седмици.

  Това ще даде на храносмилателната система на бебето време и възможност да се адаптира и да предотврати запек. А за вас това ще намали риска от болезнено подуване на гърдите и мастит..

  След като бебето е свикнало да се храни с бутилка, червата може да се промени драстично..

  Как ще изглежда изпражненията на детето, ако започнете да въвеждате твърди храни в диетата??

  Добавянето на твърди храни към диетата на вашето бебе значително ще промени изпражненията, което ще го направи по-зависим от това, което бебето е яло. Например, ако сте хранели бебето си с пюре от моркови, съдържанието на пелената ще бъде ярко оранжево..

  Влакнести храни, като стафиди или печен фасул, избягвайте прекаляването и се озовават в оригиналната пелена. С напредването на възрастта, когато може да усвоява фибри, това ще се промени..

  С въвеждането на разнообразни храни в диетата изпражненията ще станат по-тъмни, плътни и ще придобият по-силна характерна миризма..

  Какъв вид изпражнения не се счита за норма?

  Диария (чести течни изпражнения при дете)

  Признаци на диария:
  1. Изпражненията са много течни
  2. Детето се изпразва по-често или в големи обеми
  3. Разпределенията идват на фрагменти, не гладко

  Ако кърмите бебето си, то е по-малко вероятно да получи диария. Това е така, защото кърмата инхибира растежа на бактерии, които причиняват диария..

  Децата, които се хранят с адаптирано мляко, са по-податливи на тази инфекция, така че е важно винаги да използвате стерилни прибори и да измивате добре ръцете си..

  Причини за диария при дете:

  • Инфекция на гастроентерит
  • Реакция на лекарства
  • Висока чувствителност или алергична реакция към всеки продукт

  Ако храните бебе с адаптирано мляко, тогава реакцията на тялото на бебето към адаптирано мляко от различни производители също може да бъде различна. Преди да смените обичайния производител на сместа с нов, не забравяйте да се консултирате с лекар.

  Ако зъбите на бебето зъбят, изпражненията могат да станат по-малко плътни, което е нормално, но не и диария. Ако детето има диария, никненето на зъби не е причината за това, най-вероятно това е инфекция.

  При по-голямо дете диарията може да бъде предвестник на тежък запек. Твърди изпражнения, блокиращи прохода, причиняващи изтичане на разхлабени изпражнения.

  При нормални условия диарията трябва да спре в рамките на 24 часа. Ако симптомите продължават, детето вероятно е дехидратирано..

  Ако детето има до 6 пристъпа на диария на ден, незабавно посетете лекар.

  Запек при дете

  Често бебетата вече се изчервяват и натискат по време на изхождането. Това е нормално.

  Но запекът от своя страна се проявява по следния начин:

  • Движението на червата причинява затруднения на детето
  • Столът е частичен и сух, като заешки. Или обратното, голям размер и твърда консистенция.
  • Детето е нервно, плаче и крещи по време на изхождането
  • Коремът е стегнат на допир
  • В изпражненията има ивици кръв, които могат да бъдат причинени от леки кожни лезии, анални цепнатини, поради преминаването на твърде твърди изпражнения

  Кърмещите бебета са по-малко склонни да получат запек, отколкото адаптираните храни, тъй като кърмата съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждаете, за да поддържате меки изпражнения..

  Промяната в естеството на изпражненията при малките деца често е първият признак на начално заболяване на стомашно-чревния тракт, което е особено трудно в тази възраст.

  Изпражненията на дете, хранено с краве мляко, са по-плътни, тъмнокафяви на цвят (фиг. 11) с неприятна миризма, алкална реакция. Флората на изпражненията е разнообразна и се състои от 50% Bact. коли.

  Има следните видове изпражнения за патологични състояния при малки деца (12-20).
  1. "Гладни изпражнения" - тъмно кафяво, тъмно зелено или черно, неприятна миризма. Среща се при кърмачета с гладуване или недохранване.

  2. Алкохолни изпражнения - обезцветени, белезникавосиви, мазни, глинести. Среща се с атрезия на жлъчката и епидемичен хепатит.

  3. Гнилостни изпражнения - мръсно сиви, кашави с миризма на развалено сирене. Среща се при едностранно хранене с протеини.

  4. Сапунени изпражнения - сребристи, лъскави, меки с малки бучки слуз на повърхността. Възниква при хранене с недостатъчно разредено краве мляко.

  5. Мазни изпражнения - белезникави, с кисела миризма и малко слуз. Възниква при консумация на излишни мазни храни и нарушена резорбция на мазнините.

  6. Фекалии при запек - твърди, сиви с гнилостна миризма.

  7. Жълти воднисти изпражнения - без мирис, се появяват при новородени при кърмене с високо съдържание на вода и ниски хранителни вещества.

  8. Плътни кашави изпражнения - жълти, наблюдавани при кърмачета, които получават много каша (например грис).

  9. Напукани изпражнения - с бучки сапун и примес на слуз, показва повишена перисталтика и недостатъчно усвояване на мазнините.
  10. Фекалии при диспепсия при кърмачета - коагулирани, със слуз, зелени или жълто-зелени. Воднисти, зелени или светложълти, подобни на ориз изпражнения, наблюдавани при остри хранителни разстройства.
  11. Фекалии с дизентерия - течна консистенция, със слуз и кръв, понякога дори без фекални примеси.
  12. Фекалии с мелена на новородени - течни, тъмни, почти черни.
  13. Фекалии с колиентерит - воднисти, охра-жълти, по-рядко зеленикави, обикновено без кръв.
  14. Фекалии с чревен инфантилизъм - изключително обилен, нормален цвят, може да надвишава количеството изядена храна на ден.

  Фигура: 9 - 20. Фекалии на малко дете. Фигура: 9. Меконий. Фигура: 10. Мазни хомогенни изпражнения на кърмаче. Фигура: 11. Фекалии на дете, хранено с краве мляко. Фигура: 12. "Гладен" стол. Фигура: 13. Алкохолни изпражнения с атрезия на жлъчните пътища. Фигура: 14. Фекалии с мелена на новородени (melaena neonatorum). Фигура: 15. Гнилостни изпражнения с едностранно хранене с протеини. Фигура: 16 и 17. Изпражнения с алиментарна диспепсия. Фигура: 18. Фекалии с колиентерит. Фигура: 19. Фекалии с дизентерия. Фигура: 20. Фекалии с чревен инфантилизъм.

  Характерът и цветът (сив, черно-зелен, жълт, кафяв, течен) на остатъците от храносмилането могат да кажат много. Тези фактори се използват в медицинската практика за поставяне на диагноза на пациент, заедно със специални тестове. Какво показва зеленото изпражнение при хората? Опасен ли е този сянка на изпражненията? Цветът на изпражненията е особено повлиян от диетата на човека, както и от състоянието на храносмилателния тракт, особено на жлъчния мехур и черния дроб. Всички нарушения на функционалността на тези органи, възпалителни процеси се показват чрез промяна в цвета и консистенцията на изпражненията.

  Причини за зелени изпражнения при възрастни

  Когато цветът на изпражненията се промени, човек неволно обръща внимание на здравето си. Фекалиите ще бъдат зеленикави, ако храната с добавка на зелени багрила е попаднала в хранопровода или в диетата на възрастния преобладава голямо количество зеленина, например през лятото. Тоест състоянието и сянката на изпражненията се влияят пряко от диетата..

  Но в повечето случаи промяната в изпражненията е свързана със сериозни патологии на тялото: заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, дисбиоза, неправилно функциониране на панкреаса. Фокусът на инфекцията е обитаван от левкоцити и след смъртта им изпражненията придобиват зелен оттенък. Възпалителният процес е придружен от характерни симптоми: болка и спазми в корема, червата с примес на блато, гнилостна миризма на изпражненията, анемия, диария.

  Защо детето има зелени изпражнения??

  При новородените маслинено-черните изпражнения се считат за нормални при раждането и през първия месец от живота. Мекониумът е вариант на изхвърлянето на оригинала, като каша, черни изпражнения. След три дни изпражненията на бебето придобиват тъмно маслинен тон, а около 5-10 дни след раждането цветът на изпражненията е близък до естествения светлокафяв нюанс. Следователно родителите на бебето не трябва да имат някакви специални причини за безпокойство, освен че благосъстоянието на бебето рязко се е влошило.

  Причината за зеленикавия цвят на изпражненията при кърмачето е незрялостта на черния дроб, храносмилателните органи, отделянето на чернодробни ензими (билирубини), които не участват в храносмилането. Това идва от недохранването, когато бебето не изпразва напълно гърдата. В крайна сметка най-ценното не е „предното“ (първо) мляко, а „задното“, обогатено с хранителни вещества. Времето за „узряване“ на черния дроб се влияе от наличието на патология на бременността, метода и времето на раждането, началото на кърменето.

  Какво може да означава тъмнозелените изпражнения на бебето??

  Когато бебето се храни на шише, причината за появата на зеленикави изпражнения се счита за неподходяща хранителна смес или промяна в нея. Ако промяната в цвета на изпражненията не води до други симптоми (треска, липса на апетит, остра миризма по време на дефекация, наличие на слуз, следи от кръв сред изпражненията), това показва появата на сериозно инфекциозно заболяване, което педиатърът трябва да диагностицира, без да губи време. При по-големите деца зеленикавите изпражнения показват лактозен дефицит или дисбиоза..

  Зелени изпражнения: признак на каква болест?

  Приемайки антибиотици вътре за дълго време, някои продукти (голямо количество зеленина, зелени ябълки) допринасят за оцветяването на изпражненията в зеленикав оттенък. Но след няколко дни цветът на изпражненията се нормализира до обичайния. В противен случай, зеленият оттенък на изпражненията показва наличието на някои заболявания, свързани с нарушаване на храносмилателната система и червата..

  Трябва да знаете, че самата жлъчка е с ярко зелен цвят и при преминаване през тънките черва постепенно губи наситеността си и придобива жълто-кафяв оттенък. Ако функцията на изпръскване на жлъчката е нарушена и последният попадне в червата много преди усвояването на храната, тогава изпражненията се доказват от „зеленина“. Също така, зеленият оттенък на движенията на червата се дължи на влиянието на следните фактори:

  • хранително отравяне;
  • салмонелоза;
  • ламблия;
  • ротавирусна инфекция;
  • индивидуална непоносимост към лактоза, фруктоза;
  • хранителни алергии;
  • цьолиакия;
  • синдром на малабсорбция;
  • Болест на Крон;
  • язвен колит;
  • тиреотоксикоза (повишено ниво на тироксин в кръвната плазма поради нарушена функция на щитовидната жлеза)
  • гастроезофагеална рефлуксна болест;
  • нарушения на чревната инервация при диабет;
  • нарушения на усвояването на жлъчните киселини в тънките черва;
  • възпаление на тънките черва;
  • хирургично отстраняване на илеума.

  Какво да правите или какво лечение да предприемете?

  Да видим кога е необходим лекар? Изпражненията са „позеленяли“ от яденето на храна, която би придала такъв цвят, тогава не би трябвало да има аларма - промяната на цвета ще настъпи до обичайната сянка след ден-два, ако нищо друго не ви притеснява. Същото важи и за продължителната употреба на антибиотици. Ако здравословното състояние се е влошило рязко, има колики, спазматични болки в корема, червата, повръщане, диария, зеленикави изпражнения за повече от 5 дни, температурата се повишава, незабавно е необходима медицинска квалифицирана помощ.

  Преди назначението на Вашия лекар, използвайте следните съвети:

  • Пробиотиците ще помогнат за възстановяването на чревната микрофлора: Lactobacterin, Bifikol, Bifidumbacterin (таблетки, ректални супозитории, капсули, прах).
  • Ако появата на зелени изпражнения е била предшествана от отравяне, тогава най-добрият помощник е активният въглен. Лекарството се приема с много течност..
  • При диария и силно повръщане вземете Rehydron.

  Видео: Причини и лечение на зелени, разхлабени изпражнения

  Първата реакция на проявата на зелени движения на червата не трябва да бъде паника, първо трябва да определите възможната причина за появата на нехарактерно изпражнение. Можете да разберете какво да правите на първо място, как да помогнете на пациент с разхлабени, зеленикави изпражнения, като гледате образователно видео от Елена Малишева:

  Внимание! Информацията, представена в статията, е само с информационна цел. Материалите на статията не призовават за самолечение. Само квалифициран лекар може да диагностицира и да даде препоръки за лечение въз основа на индивидуалните характеристики на конкретния пациент.

  Открихте грешка в текста? Изберете го, натиснете Ctrl + Enter и ние ще поправим всичко!