Все повече клизма преди раждането вече не е задължителна процедура. Тя не оправда целите си, което се потвърждава от изследванията. Понякога е много полезно, понякога е противопоказано, но като цяло самата жена може да реши дали да прибегне до тази процедура или не..

Неоправданите надежди на медицинския персонал

Ако дебелото черво е пълно с изпражнения, то неизбежно ще излезе по време на изтласкването. Желанието да се избегнат последствията от това обяснява защо преди раждането е направена клизма, без да се провалят на всички.

  1. Премахнете препятствията, които изпражненията могат да създадат, когато бебето премине през родовия канал.
  2. Предотвратете замърсяването на хребета.
  3. Премахнете контакта на новороденото с изпражненията, като прочистите червата преди началото на раждането с клизма за бременни жени.
  4. В морално-етичен план - да се спаси една жена от излишни грижи, които с опити могат да доведат до недостатъчни усилия от нейна страна.
  5. Ускорете хода на раждането.

Всичко от което се нуждаем

Дългосрочните наблюдения показаха непоследователността на почти всяко от тези твърдения. Това обяснява защо клизмата не се дава по-често сега. Резултатите от проучвания на американски лекари много ясно потвърдиха тези факти..

  1. Като правило, под действието на хормони, които карат мускулите на матката да се свиват по време на раждането, чревната подвижност се увеличава. При повечето бременни жени на етапа на раждането настъпва естественото му прочистване..
  2. Една клизма преди раждането абсолютно не гарантира, че всичко ще излезе напълно. Неволни движения на червата се случват при много жени, които са се подложили на процедурата, особено ако контракциите продължават дълго време. Замърсяването след клизма беше много по-трудно за отстраняване, отколкото без него..
  3. Изпражненията излизат по време на изригването на главата на плода. Така че е много лесно да се изключи контактът му с изпражненията без клизма преди раждането, като се спазват обичайните хигиенни мерки. Родилката в този момент вече е на стола, където има специална тава за урина, кръв, околоплодни води. Фекалиите също стигат до там, лесно и бързо се елиминират.
  4. Това, което определено не си струва да правите, така че се притеснявайте за това. Лекарите много добре знаят какво да очакват. Издърпването на червата е много по-често, отколкото обикновената жена може да си представи..
  5. Клизма преди раждането не ускорява хода си. Това беше установено в резултат на специално проведено изследване..

Имайки предвид тези факти, много родилни болници са изоставили практиката на задължителна клизма за родилките. Но не всички са го направили, някои все още са верни на старите традиции. Дали определена институция прави процедура преди раждането на дете, трябва да разберете предварително. Също така е важно да обсъдите този въпрос с Вашия лекар. Научете също как да различавате фалшивите контракции от реалните..

Ако процедурата е задължителна и жената е категорично против, можете да опитате да откажете. Най-лесно е да направите това за тези, които раждат срещу заплащане. Ако не се изисква, но се прави по желание, няма да възникнат въпроси. Ако изобщо не, този проблем също може да бъде разрешен..

Показания и противопоказания

И така, дали е необходимо жената да направи клизма преди началото на раждането, в по-голямата си част тя решава сама. Повечето от тях все още предпочитат да преминат през тази процедура. И все пак възможността за „смущение“ не е привлекателна. И ако се прилагат шевове, следващите два или три дни ще бъдат по-лесни, тъй като при празно черво няма нужда да се натискате в тоалетната.

Със сигурност е най-добре да обсъдите с Вашия лекар дали тази процедура е необходима. Той ще обясни на жената всички нюанси, като вземе предвид индивидуалното състояние на нейното тяло. Понякога е достатъчно да смените диетата за няколко дни. На много хора се помага от микроклистери, вместо от обичайните.

За да прочистите червата по възможно най-добрия начин сами:

  • диетата включва повече фибри, ферментирали млечни продукти;
  • увеличете приема на течности;
  • в същото време намалете количеството брашно, сладко, мазно, за предпочитане изобщо до нула.

В ситуация като запек се изисква клизма преди раждането. Това е единственото задължително указание за процедурата. Именно стагнацията на изпражненията създава осезаеми препятствия при преминаването на детето през родовия канал. И жената след процедурата ще се чувства много по-добре..

Има и категорични противопоказания. Клизма не е и не е правена преди при условия като изброените по-долу..

  1. Пълна дилатация на шийката на матката.
  2. Бърз труд.

Процедурата се прави най-добре в болница

Разбира се, ако бременната жена желае и разрешението на лекаря преди раждането, е позволено да се направи клизма у дома, както правят много. Това прави процедурата по-спокойна, но все пак по-безопасна в болницата. Жените се притесняват от правилността на действията, както и от невъзможността да посетят тоалетната по пътя, ако изведнъж се "изпекат".

Независима процедура

Независимата процедура има свои собствени характеристики. За да поставите клизма у дома преди раждането, имате нужда от собствен опит на жена или опитен асистент.

Времето за процедурата се определя от следните критерии:

  • започнаха контракции;
  • потънал корем;
  • излезе слуз.

Необходими инструменти и устройства:

  • Чаша на Есмарх с лула и връхчета;
  • клейон, който да сложите на леглото (или да извършите процедурата в банята);
  • вазелин или друго смазващо средство за смазване;
  • преварена охладена вода (не по-висока от 37 градуса), можете да използвате отвара от лайка, количеството е един и половина до два литра.

Как се прави клизма преди началото на раждането у дома.

  1. Напълнете халбата с течност.
  2. Закачете го на височина един и половина метра от точката на поставяне на върха.
  3. Освободете въздуха от тръбата. За надеждност трябва да излезе малко вода. Защипете тръбата.
  4. Смажете върха.
  5. Легнете на лявата страна или коленичете с лакти.
  6. С плавно движение, постепенно, леко завъртане, вкарайте върха в ануса.
  7. Отпуснете тръбата бавно.
  8. Клизма преди началото на раждането трябва да се прави както обикновено, инжектиране на течност бавно. Възможни са паузи, ако се появят неприятни усещания. Процедурата е по-лесна, ако дишате дълбоко, поглаждате стомаха си по посока на часовниковата стрелка.
  9. След изпразване на чашата можете веднага да отидете до тоалетната. По-добре да легнете десет минути, ако е възможно, дори да ходите.

За прочистване на червата

Ако изглежда, че червата все още не са се изпразнили напълно, е позволено да повторите процедурата. Но можете да направите това най-малко 40 минути след първата.

Многобройни отзиви показват, че жените предпочитат да правят клизма преди раждането. Ето само няколко от тях.

Раждайки първата, бях малко шокирана, когато изпратиха на клизма. Не помня никакво смущение. Но със втората вече бях готов за тази процедура, въпреки че все още се оказа много на стола.

Спомням си, че лекарят също попита дали съм ходил до тоалетната. Да, казвам, ходих три пъти... Така че три литра в червата не е гаранция, че няма да се смутите. Въпреки че никой не се закле, те просто се отстраниха и продължиха да раждат по-нататък.

Елена Павлова
Валентина БаженоваМного се страхувах и не исках да правя това. Не знам каква клизма са поставили в болницата преди раждането, не съм я виждал. Но всичко пасваше идеално, мина без проблеми. След това за няколко дни си я спомних с благодарност, защото беше страшно дори да си помислим да отидем до тоалетната "в по-голямата си част".
Зоя МалиновскаяПървият път, когато родих преди десет години, тогава беше задължително. И сега лекарят каза, че вече не го правят. Притеснявам се, че няма да имам време да го направя сам, не искам да се смущавам.

За автора: Боровикова Олга

Клизма преди раждането: настояща мярка или реликва от миналото

Успешният резултат от раждането зависи от различни фактори. Много събития, правилата за поведение на лекар или жена са ясно определени и има някои противоречиви моменти. Въпросът за необходимостта от извършване на клизма преди раждането не е единодушен нито сред лекарите, нито сред родилките. Нека разберем дали е необходимо изкуствено движение на червата.

Защо да поставяте клизма преди раждането

Не толкова отдавна прочистващата клизма преди раждането беше неизбежна процедура за всички руски жени. В съвременното акушерство лекарите настояват за прочистване само в няколко случая. В западните страни клизмата отдавна не се използва. Научни изследвания показват, че изкуственото движение на червата не влияе по никакъв начин на хода на раждането. И възможните актове на дефекация по време на опити се считат за естествен момент: нито лекарите, нито майките се спират на това.

Днес в руските родилни болници има различни практики. По принцип лекарите са лоялни към желанието на жената да извърши процедурата. Ако родилката е категорично против клизма, тя трябва да издаде само писмен отказ. Понякога лекарите настоятелно препоръчват извършването на прочистващи мерки поради следните причини:

  1. Улесняване на напредъка на детето по родовия канал. Старите изпражнения заемат много място в червата и могат да затруднят преминаването на вашето бебе. Лекотата също няма да навреди на мама, тъй като процесът изисква огромно количество сила и енергия..
  2. Хроничният запек е абсолютна индикация за клизма..
  3. Въпрос за хигиена. Някои лекари смятат, че съществува риск от заразяване на плода с изпражненията на майката. Въпреки това изпразването може да се случи само по време на периода на опитите и в този момент главата на плода е все още в малкия таз. Медицинският персонал следи процеса и винаги отстранява всички секрети навреме. Освен това има специален поднос в майчинския стол, в който се оттичат околоплодната течност, урината и изпражненията при опити.
  4. Психологическият аспект. Някои жени са смутени от естествения процес и са притиснати твърде много и това може да повлияе на интензивността на напъването. Прекаленото преживяване може да забави трудовата дейност.
  5. Цезарово сечение. Всяка операция на корема включва изкуствено изпразване на червата, тъй като за първи път след процедурата е много трудно да отидете до тоалетната в голям мащаб.

В развитите страни пренаталните клизми се считат за дълбоко остарели. Аргументът е твърдението, че тялото на жената се почиства 1-2 дни преди раждането и е непрофесионално лекарите да се намесват в естествения процес.

В съвременното акушерство клизмите не се правят. Това обаче не означава, че ще има спонтанно освобождаване на ректума от изпражненията. Всички са различни и повечето жени все още нямат движение на червата.

акушер-гинеколог Berezovskaya E.P..

http://www.komarovskiy.net/faq/neobxodima-li-klizma-pered-rodami.html

Противопоказания за използването на клизми преди раждането

Като цяло процедурата за почистваща клизма е безопасна както за майката, така и за бебето. При нормалното протичане на раждането няма противопоказания. В редки случаи прочистването на червата не се извършва.

Таблица: когато не се прави клизма и защо

ПротивопоказанияПричини
Бърз трудЖена пристига в родилната зала с напълно отворена шийка, така че вече е забранено да се прави клизма. Когато трудът е бърз, няма време за допълнителни дейности.
Тежки патологии на плода или плацентата (отлепване, остра хипоксия и др.)При сериозни усложнения основната цел на лекарите е да спасят живота и здравето на майката и детето. Нелепо е да се мисли за дребни мерки за почистване в такъв момент..
Някои заболявания на стомашно-чревния тракт на майката (дисбиоза, травма, кървене и чревни тумори, тежки форми на хемороиди и др.)Клизмата е изпълнена с последващи усложнения. Процедурата представлява опасност за здравето и живота на майката..

Особености на клизмата в болницата

Ако има индикация за клизма, като правило това се прави на първия етап от раждането. Когато жена влезе в болницата с признаци на раждане, дежурният гинеколог преглежда майката на стола и решава дали е препоръчително да се извършат прочистващи мерки. Желанието на жената също се взема предвид.

Клизмата е напълно безболезнена процедура, по време на която медицинска сестра пълни червата на родилката с 1,5 литра топла вода. В този момент жената лежи на лявата си страна, сгъвайки колене. След това, ако е възможно, трябва да изчакате 10-15 минути. Щом има силно желание за дефекация, бягайте до тоалетната. Ако е необходимо, процедурата може да се повтори след 30–40 минути. По-добре е да поверите почистваща клизма на професионалист

Трябва да сте наясно, че клизма преди раждането не гарантира пълно прочистване на червата. Дори след процедурата е възможно неволно изригване на изпражнения по време на постоянен период.

Факт е, че червата, матката и пикочния мехур са обединени от общ нервен сплит. С активното свиване на репродуктивния орган се стимулира работата на останалите. Ето защо, особено срамежливите жени трябва да разберат, че неволното изригване на урина и изпражнения по време на изтласкване е нормално. Трябва психологически да се настроите правилно и да не се притеснявате, да не се разстройвате от това, а да се съсредоточите върху раждането.

За да се избегнат различни недоразумения и конфликти, би било разумно да се обсъдят всички въпроси, които предизвикват безпокойство, в институцията, в която се очаква доставката. Особено ако доставката е планирана на търговска основа.

Провеждане на клизма у дома

Всички хора са различни. Някои жени категорично отказват да правят клизма в болницата. В този случай не е забранено провеждането на процедурата у дома. Трябва предварително да се консултирате с вашия гинеколог за необходимостта и възможността за провеждане на мерки за почистване у дома. Когато се получат препоръките на специалиста, следващите действия са, както следва:

  • закупете 1,5–2 литра халба Esmarch в аптеката;
  • напълнете с топла преварена вода - 35–37 0;
  • намажете върха с вазелин или крем;
  • заемете позиция от лявата страна;
  • поставете върха в ануса и излейте цялата вода;
  • изпразнете червата.

По-удобно е да провеждате процедурата за почистване у дома с помощта на любими хора. Тъй като чашата трябва да се държи високо над жената за безпрепятствена инфузия на вода. За да избегнете неприятни усещания по време на клизма, трябва да се отпуснете, да погладите стомаха си по посока на часовниковата стрелка.

Фото галерия: видове чаши Esmarch

Алтернативни методи

В случаите, когато по различни причини е невъзможно да се използва клизма, други методи за облекчаване на червата са на разположение на жената. Няколко дни преди очакваното раждане е необходимо да се намали приема на калории. Ограничете тежките храни в диетата (брашно, сладки, мазни). Увеличете приема на вода, фибри, плодове, зеленчуци, млечни продукти. Тези мерки ще позволят редовно естествено прочистване на червата и не изискват клизма. И процесът на раждане ще бъде много по-лесен..

Някои жени предпочитат да използват супозитории или перорални лаксативи. Във всеки случай е необходима консултация с гинеколог. Трябва да се помни, че ректалните супозитории не почистват напълно червата, но могат да донесат известно облекчение. А таблетките и суспензиите имат много странични ефекти..

Напълно възможно е да използвате микроклистери, ако те помагат да се отървете от чувството за тежест. При тежък запек този метод ще бъде най-малко ефективен, тъй като действа в долните черва. Ако по някаква причина жената не започне процеса на самопочистване на тялото преди раждането, пълната клизма е най-ефективният начин. Използват се алтернативни методи, ако през последните дни няма проблеми с изпражненията.

Фотогалерия: почистващи средства за червата преди раждането

Отзиви за пренатална клизма

След дълъг запек тази клизма в спешното беше рай за мен! Но това, което не ми хареса, беше бръсненето...

Мария Еф.

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/3134545

Тя е родила в 8-о майчинство (в градската болница 24), съгласно договора. Никой не ми каза нищо за бръснене и клизма. По желание. Не мога да кажа със сигурност за раждането. Аз самият помолих да направя клизма, може би имаше затруднения през последните дни преди раждането, когато натискате, натискате толкова силно, че няма да е много готино, ако и това пълзи по лайна, изобщо не преди), но след това всеки сам решава за себе си)

Олга

https://www.baby.ru/blogs/post/586102991–557103424/

Не ми направиха клизма и по време на раждането нищо не ми се случи. Струва ми се, че вкъщи тялото ми се изчисти от всичко излишно, тъй като около 16 часа преди раждането от тоалетната нямаше време да се движи повече от метър. Както по-късно прочетох тук, много хора започнаха да раждат така. Момичето, което роди с мен, беше готово. Тя каза, че има малко приятно.

MaMaStA

http://www.babyplan.ru/forums/topic/14486-klizma-pered-rodami/page__st__100

Прегледите в мрежата по въпроса за клизмите преди раждането представляват голямо разнообразие от мнения от ентусиазъм до пълно отхвърляне на процедурата. Разбира се, това не е глобален момент, но вземането на решение само по емоции не е напълно разумно. Мисля, че правилният подход е да се оцени индивидуалното здравословно състояние, функцията на червата, да се консултирате с вашия гинеколог и да вземете правилното решение в конкретна ситуация. Ако има всички индикации за клизма, тогава е по-добре да я поверите на специалисти. Срамежливостта, неудобството, капризите тук ще бъдат неподходящи.

В съвременното акушерство няма изискване за принудително прочистване на червата преди раждането. Научната медицина е доказала преувеличената ефективност на процедурата. Остава под внимание само морално-етичната страна на въпроса. Следователно, поставянето на клизма преди раждането на дете в повечето случаи зависи от желанието на жената и показанията.

Как и защо се прави клизма преди раждането?

Много жени в интересна позиция се опитват да разберат възможно най-много за предстоящото раждане: колко дълго продължават контракциите, какви процедури и лекарства може да са необходими. Обикновено най-съмнителната е необходимостта от поставяне на клизма преди раждането. Защо и защо го правят?

Защо се прави клизма преди раждането?

Този въпрос в родилното отделение е един от най-често срещаните: родилките искат да знаят дали тази процедура е задължителна и каква е нейната цел..

Всъщност в много страни от Европа и Америка те отдавна са изоставили прочистването на червата преди раждането и са оставили тази манипулация в миналото, но местните експерти не бързат да вземат такива драстични решения. Трябва обаче да се каже, че в някои случаи клизмата е не само безполезна, но и вредна..

И така, защо се поставя клизма преди раждането?

Първо, за хигиенни цели. По време на раждането матката достига впечатляващи размери и силно притиска червата, а по време на контракциите най-вероятно близкото разположение на органите ще доведе до неволно прочистване на червата. За лекарите това почти няма значение, но за самата родилка може да се превърне в сериозна причина за безпокойство. Жената ще изпитва психологически дискомфорт, смущение и неудобство, което ще усложни раждането.

На второ място, клизмата ще помогне за стимулиране на контракциите и активиране на трудовия процес, тъй като тонизира матката.

Трето, дава се клизма за облекчаване на състоянието на жената след раждането. Обикновено, известно време след най-важното събитие в живота си, жените изпитват затруднения и болка при опит да отидат до тоалетната..

Задължителна индикация за поставяне на клизма преди раждането е склонността към запек при майката. В този случай твърдите изпражнения образуват стагнация в червата и когато бебето се движи по родовия канал, ще срещне това препятствие.

Клизмата не е задължителна процедура преди раждането. Взети са под внимание характеристиките на женското тяло, а има и противопоказания за тази манипулация. Освен това много жени сами ходят до тоалетната малко преди раждането. Ето защо жената трябва да изясни този момент в болницата, да се консултира с лекар и да реши дали има нужда от нея или не..

Как се поставя клизма правилно?

В началните етапи на раждането, преди първите опити, родилката се изпраща на клизма в тоалетната или остава в отделението. Сестрата приготвя халбата Esmarch - специално гумено устройство за прочистване на червата, чийто обем обикновено е 1,5-2 литра. Пълни се с хладна или топла (до 37 градуса) вода, по-рядко с билков разтвор от лайка.

Родилката заема поза на четири крака или лежи настрани. Сестрата освобождава въздух от устройството и смазва върха с вазелин или бебешки крем. След това леко се вкарва клизма в задния отвор и медицинската сестра започва бавно да въвежда течност в тялото на бъдещата майка. В същото време родилката трябва да се отпусне, да поддържа равномерно дишане. Постепенно жената трябва да има чувството, че червата са започнали да се пълнят. Ако това не се случи, трябва да кажете на специалиста за това: може да е така в грешното местоположение на върха.

Веднага след като чашата на Есмарх се изпразни, жената се отвежда в тоалетната. Ако всичко е направено правилно, подтикът ще се появи в рамките на няколко минути. След прочистване на червата, родилката се изпраща в пренаталното отделение и се изследва. В някои случаи може да се наложи да повторите процедурата, но не по-рано от половин час..

Клизма преди раждането: необходима ли е?

След постъпване в родилния дом, повечето от нашите сънародници преминават през задължителни процедури, включително клизма преди раждането. Не всички пациенти в лечебните заведения разбират за какво е това. Следователно възниква разумен въпрос - до каква степен е необходима клизма преди раждането?

В САЩ са проведени изследвания, които показват, че клизмата не влияе на продължителността на раждането. Опитът показва, че замърсяването с чревна течност след клизма може да бъде по-голямо и по-трудно за отстраняване, отколкото без него. Изпразването на червата се случва малко по-рано от пълното раждане на главата, все още само когато избухва през постоянния период. Следователно контактът на детето с изпражненията се изключва, ако се спазват основните хигиенни мерки. През този период жената по правило е на гинекологичен стол и всичко, което се излива по време на раждане (околоплодни води, кръв, урина) попада в задължителна тава. Ако се е случило така, че по време на раждането е имало движение на червата, тогава изпражненията попадат в една и съща тава. Съответно блокът от пръти не се замърсява. Вярно е, че трябва да признаем, че това ще добави караница към персонала..

Трябва да се отбележи, че въпреки това има ситуации, при които клизма е наистина необходима преди раждането, например с плътни изпражнения в ректума, което може да е резултат от запек.

В преобладаващото мнозинство родилни болници в цивилизованите страни те вече са се отдалечили от практиката на задължителните клизми преди раждането. В редица родилни болници у нас те също са станали по-лоялни към нежеланието на родилките да бъдат подлагани на тези манипулации. Но, за съжаление, служителите на домашните родилни болници не винаги се срещат с пациентите наполовина, така че ще дадем на читателите няколко съвета:

  • 1. Не се колебайте и се опитайте да обсъдите предварително „чувствителния“ въпрос с персонала на болницата. Възможно е да ви срещнат, особено ако раждате на търговска основа..
  • 2. Може би просто се съгласявате, че ще си направите клизма по всички правила у дома и въпросът ще бъде решен. В този случай знанията за правилата за поставяне на клизма ще бъдат полезни..

Правила за самостоятелно прилагане на клизма преди раждането

Процедурата за клизма се извършва в началния етап на раждането. При значителна дилатация на шийката на матката и още повече в персистиращия период не се прави клизма (включително в онези родилни болници, където тази процедура е задължителна, когато жената е приета за раждане). В аптеката ще трябва да закупите халба (купа) Esmarch1 - гумен резервоар за вода с обем 1,5 - 2 литра. По време на процедурата жената лежи на лявата си страна или стои на четири крака, облегнала се на лакти. Изсипете 1,5 литра топла вода в чашата на Esmarch (температурата й не трябва да е по-висока от 37 ° C), източете малко вода, за да изхвърлите въздуха от тръбата. Чашата трябва да бъде окачена на височина 1 - 1,5 метра от равнината, на която лежите. Смажете върха с вазелин, бебешки крем или сапун. След като започнете да правите клизмата, в първата минута трябва да почувствате чувство за пълнота в червата. Ако това не се случи, сменете позицията на върха. Дълбокото, спокойно дишане и поглаждането на корема ще помогнат за намаляване на дискомфорта при пълно черво и ще облекчат желанието за изпражнения. Уверете се, че въздухът не навлиза в червата след края на водата в клизмата. След като червата ви се напълнят, можете веднага да отидете до тоалетната. Ако смятате, че имате нужда от втора клизма, можете да направите това след 30 - 40 минути, когато сте сигурни, че водата от предишната клизма е напълно излязла.

Имайте предвид, че ако сами ще поставите клизма преди раждането, силно се препоръчва първо да се консултирате с Вашия лекар.

Имам ли нужда от клизма преди раждането: плюсовете и минусите

Винаги ли е необходима клизма преди раждането, възможно ли е да се откаже процедурата и има ли противопоказания - ще ви разкажем всичко експертно в статията.

  1. Защо да се прави клизма на родилките
  2. Мнението на местните лекари
  3. Мнението на западни експерти
  4. Когато правят клизма в болницата
  5. Как да дадете клизма в родилния дом
  6. Възможно ли е да правите всичко у дома
  7. Какво се изисква за домашна процедура
  8. Как да направя
  9. Има ли алтернатива на клизма
  10. Клизми Mikrolax - за и против
  11. Диета преди раждането
  12. Противопоказания за клизма
  13. Заключение

Защо да се прави клизма на родилките

Преди пет години клизма беше задължителна манипулация в болницата. Сега една жена има право да й откаже. Но струва ли си да го направите?

Въпросът защо е необходима клизма преди раждането е един от най-често задаваните въпроси на женските форуми. Мненията на майките и лекарите се различават. Има и такива, които считат процедурата за 100% необходима. Други не виждат смисъл.

Нека разгледаме плюсовете и минусите на принудителното прочистване на червата преди раждането..

Мнението на местните лекари

Нека започнем с анатомията на женското тяло. Матката, ректума и пикочния мехур са разположени една до друга. Нервните окончания, отговорни за дейността на техните мускули, се контролират от един нервен център.

Сигнали от мозъка, които стимулират раждането на матката, се изпращат както до ректума, така и до пикочния мехур, активирайки мускулите им. Следователно, по време на раждането могат да възникнат спонтанни актове на уриниране и дефекация..

В процеса на придвижване на плода през родовия канал е възможно да се изцедят изпражненията от ректума. Всичко това може да причини психологически дискомфорт на жената и да усложни процеса..

Смята се, че когато главата на бебето излезе, може да възникне спонтанен акт на дефекация. И това може да доведе до контакт на новороденото с изпражненията..

Акушерите от старата школа вярват, че почистването на тялото преди раждането тонизира матката, стимулира раждането.

След раждането нова майка може да има затруднения с изпражненията. Клизмата, взета предния ден, напълно прочиства червата. Следователно през следващите 2-3 дни необходимостта от пътувания до тоалетната не възниква като цяло..

Клизмата е показана за запек при жена през последните седмици от бременността. Тъй като има опасения, че твърдият стол в червата може да попречи на развитието на плода по време на раждането.

Мнението на западни експерти

Много бъдещи родилки се интересуват дали се прави клизма преди раждането в САЩ или европейските страни. Повече от десетилетие тази практика е изоставена на Запад..

Проведени са изследвания в САЩ. Резултатите им опровергават връзката между трудовата дейност и принудителното прочистване на червата..

В хода на многогодишната практика е установено, че клизмата не гарантира липсата на спонтанна дефекация. А смесването на изпражненията с вода е по-обезпокоително за медицинския персонал..

Контактът на детето със съдържанието на червата на майката е изключен, ако се спазват основните хигиенни стандарти. Тъй като спонтанната дефекация е възможна в процеса на опити за завършване на раждането на главата.

Клизма преди раждането в Америка или Европа се поставя само по медицински причини или по искане на жена.

Когато правят клизма в болницата

Ако чакате раждане в болницата, тогава ще ви бъде поставена клизма след преминаване на запушалката или околоплодните води.

Също така е възможно да се извърши манипулация по време на контракциите в началния етап, когато интервалите от време между тях са 20 минути.

Ако дойдете в болницата с контракции, ще се направи клизма на рецепцията при регистрация. Но преди това ще ви е необходим преглед и консултация с лекар..

Как да дадете клизма в родилния дом

Въпросът как се прави клизма в болниците често тревожи бъдещата майка. За тази манипулация жената се изпраща в кабинет или клизма, което по принцип е едно и също. Те се намират в близост до тоалетната.

Така че няма нужда да се притеснявате, че няма да имате време да го достигнете..

  • Обикновено на бъдещата майка се предлага да легне от лявата страна..
  • Сестрата приготвя купата на Есмарх.
  • В него се налива 1,5 литра вода.
  • Върхът е смазан с бебешки крем.
  • Внимателно се вкарва в ректума..
  • Купата е окачена на височина 1-1,5 метра.

След процедурата жената трябва да отиде до тоалетната. Лекарите съветват да прекарате там около 30 минути, така че червата да се изчистят напълно..

След което родилката се препоръчва да вземе душ и да отиде в родилното отделение.

Повечето жени казват, че правенето на клизма не е болезнено. Манипулацията носи само дискомфорт.

Възможно ли е да правите всичко у дома

Поставянето на клизма е деликатен процес.

Не всяка жена иска да премине през това пред непознати. Можете да направите клизма вкъщи при първите признаци на предстоящо раждане..

Какво се изисква за домашна процедура

Ако решите да си направите клизма у дома, потърсете помощта на някой от вашето семейство. Да го направите сами с голям корем ще бъде трудно..

Трябва да се подготвите предварително:

  • Чаша Esmarch (подобна на гумена нагревателна подложка с тънък маркуч и накрайник, продава се в аптека)
  • мушама и чаршаф или пелена за еднократна употреба (вторият вариант е по-удобен).
  • вазелин или бебешки крем.

За процедурата за поставяне на клизма, жената ще се нуждае от един и половина литра топла вода (до 37 ° C). Можете да използвате и отвара от лайка.

Как да направя

Вкъщи се прави клизма, точно както в болница. Трябва да лежите на лявата си страна. Можете да се качите на четири крака, ако това е по-удобно за вас..

Преди да поставите върха в ректума, трябва да изцедите малко вода от чашата на Esmarch, така че въздухът да излиза заедно с нея. Когато процедурата приключи, върхът се отстранява внимателно.

Има ли алтернатива на клизма

Възможно ли е изобщо да не се прави клизма? Смята се, че в продължение на няколко дни преди раждането тялото се подготвя за този процес. Много жени отбелязват по-меки и обилни изпражнения ден-два преди раждането на детето..

Прогресивните лекари смятат, че ако през деня преди контракциите родилката е отишла до тоалетната в голяма степен, няма нужда от принудително прочистване на червата. Но това е вярно само ако последните седмици на бременността са били без запек..

Ако въпреки това са възможни затруднения със стол, можете да използвате микроклистери Mikrolax. Още по-добре, седмица или две преди раждането, прегледайте диетата си..

Клизми Mikrolax - за и против

Microlax се използва при запек както при деца, така и при възрастни. Може да се използва и от бременни жени.

Микроклизерите включват: натриев лаурил сулфоацетат, разтвор на сорбиат, натриев цитрат. Активните вещества втечняват изпражненията и подпомагат ранното им отделяне от червата.

Микроклистерите се използват, както следва:

  • преди процедурата трябва добре да се измиете;
  • свалете защитната капачка от микро клизмата;
  • изцедете част от съдържанието, за да избегнете попадане на въздух в ректума;
  • поставете върха в ректалния отвор;
  • екструдиране на съдържание;
  • извадете тръбата в компресирано състояние.

След 15 минути лекарството ще влезе в сила. Някои бременни жени, за цялостно прочистване на тялото, поставят две микроклистери на интервали от 30 минути.

Някои жени, използвали Mikrolas, отбелязват, че лекарството увеличава болката при контракции.

Лекарите казват, че активните съставки могат да провокират рязко отваряне на шийката на матката. Ако искате да използвате Microlax вместо обикновена клизма, консултирайте се с вашия гинеколог.

Диета преди раждането

Фактът, че е важно бъдещата майка да се придържа към принципите на правилното хранене, жената чува от първите седмици на бременността. Последните седмици не са изключение. За да избегнете запек, трябва да ядете колкото се може повече фибри (пресни зеленчуци, плодове).

Ако имате този деликатен проблем, добавете сурово или варено цвекло, сини сливи в менюто. Яжте трици няколко пъти седмично. Не забравяйте за ферментиралите млечни продукти - кефир, натурални кисели млека. Те ще подобрят чревната перисталтика.

Седмица преди PDD се опитайте да пиете повече вода, яжте на малки порции. Опитайте се да не претоварвате червата си. След това ще се изчисти естествено и можете спокойно да се откажете от клизмата..

Противопоказания за клизма

Въпреки факта, че принудителното прочистване на червата все още се използва в много родилни домове, има редица противопоказания за това..

Клизма по време на раждане не се прави в следните случаи:

  • пълно отваряне на врата;
  • обостряне на стомашно-чревни заболявания;
  • фетална хипоксия;
  • рискът от руптура на матката;
  • пролапс на пъпната връв или част от плода;
  • патология на плацентата;
  • бърз труд.

Заключение

По закон родилката има право да откаже манипулация. Клизмата е една от тях. Но е по-добре да обсъдите този деликатен момент с лекаря предварително..

Ако жената се смущава от процедурата в болницата, можете да помолите любим човек да направи клизма у дома и след това да отиде в болницата. Но обикновено родилките нямат достатъчно време за домашни процедури..

Как да дадете клизма преди раждането?

Клизмата преди раждането е неприятна процедура, която предизвиква негативни емоции у бъдещите майки. Доскоро навсякъде се правеше клизма, но сега не всяка родилка преминава през нея. Защо трябва да проведете това събитие и в какви случаи трябва да го откажете? Как се прави клизма преди раждането, действията на лекаря причиняват ли болка при жените??

Прави ли се клизма преди раждането?

В интернет често се разпалват сериозни спорове за това дали винаги е необходимо да се използва клизма преди раждането. Привържениците на процедурата вярват, че тази неприятна нужда ще улесни трудовия процес и ще предотврати усложнения. Противниците твърдят, че имат право да се държат при раждане, както се чувстват комфортно, без да преминават през манипулации, които унижават достойнството им. Много жени просто се страхуват от болка..

Клизма се препоръчва в следните случаи:

    • планирано цезарово сечение;
    • преди да роди, жената не е прочиствала червата в продължение на няколко дни;
    • през цялата бременност или непосредствено преди раждането, бъдещата майка е страдала от запек;
    • слабост или отсъствие на раждане (понякога се прави клизма, за да се стимулира работата на коремните мускули и последващото „стартиране“ на маточните контракции);
    • съществува риск от чревна непроходимост.

В други ситуации жената има право сама да реши дали има нужда от клизма.

Важно е обаче да се помни за положителните аспекти на това събитие, които имат благоприятен ефект върху трудовата дейност:

  • Улесняване преминаването на бебето по време на контракции. Ако в червата няма изпражнения, ще бъде много по-лесно да се роди дете. Движението по родовия канал ще бъде по-бързо и по-малко травматично.
  • Естетичен компонент. Колкото и да иска една жена напълно да контролира чревните процеси по време на раждането, тя няма да успее. По време на контракции и при опити върху перитонеума, перинеума и червата се упражнява силен натиск, в резултат на което неволно могат да излязат изпражненията. В този естествен процес няма нищо срамно, но акушерът ще трябва постоянно да се разсейва от хигиенни мерки и почистване, вместо да наблюдава контракциите на родилката. Породената жена също ще се чувства по-удобно, ако не се притеснява и не се колебае в този неподходящ момент..
  • Хигиена. Във фекалиите присъстват вредни микроорганизми, които по време на раждането могат да попаднат върху увредените полови органи и да причинят неприятни последици. Това е изпълнено не само с инфекция на млада майка, но и с инфекция на новородено.
  • Предотвратяване на разминаване на шевовете. Ако жената е преминала през клизма, червата й ще бъдат празни за един ден или повече. Ако перинеумът се счупи по време на раждането, тя няма да се налага да се напъва поради желанието да използва тоалетната в първите дни след раждането на бебето.
  • Стимулиране на труда. Често именно след клизмата мускулите на матката започват интензивно да се свиват, което значително влияе на скоростта и качеството на раждането..

Практиката за провеждане на процедурата е в повечето държавни родилни болници, но жената може да я откаже. Преди да вземете такова решение, е важно да се консултирате с наблюдаващ гинеколог и да прецените предимствата и недостатъците.

Защо може да не правят клизма преди раждането?

Процедурата не се извършва в следните случаи:

  • бърз, преждевременно раждане, когато няма време за клизма;
  • използването на алтернативни методи за изхождане (супозитории, гел);
  • спешно цезарово сечение;
  • напреднали стадии на хемороиди;
  • туморни образувания и други чревни патологии;
  • междупрешленна херния;
  • появата на кръвоизлив от ануса;
  • отказ на родилния дом от практиката за извършване на процедурата.

В повечето случаи жените се уведомяват предварително къде ще раждат. Поради тази причина първо трябва да разберете дали се прави клизма в избрания родилен дом или не, за да се подготвите за процедурата или нейното отсъствие. Домашните родилни болници започнаха да се вслушват в препоръките на световната асоциация на гинеколозите и да отказват задължителната клизма преди раждането.

Всичко това е свързано с негативните аспекти на принудителното изхождане:

  • поради страх от клизма, жената се напряга, което се отразява негативно на процеса на раждане, тъй като през този период тя трябва да се отпусне и да се съсредоточи върху бебето, а не върху собствените си черва;
  • клизма носи неприятни усещания, което също не оказва най-добър ефект върху психологическото състояние на родилката;
  • рискът от заразяване на бебето с изпражнения по време на раждане е толкова голям, колкото по време на изхождането от предния ден.

Съвременните специалисти казват, че клизмата е процедура по избор. Тъй като подобни манипулации могат да донесат не само полза, но и вреда, окончателното решение трябва да бъде съгласувано с лекаря..

Как се прави клизма преди раждането? Боли ли?

Много жени се страхуват от болка и затова отказват клизма. Някои нови майки твърдят, че наистина са се чувствали неприятно и болезнено. Всичко обаче е индивидуално и реакцията на женското тяло зависи от прага на болката - колкото по-ниска е тя, толкова по-голям е рискът да изпитвате болка. Също така, при наличие на хемороиди и пукнатини в ануса, ще възникнат неприятни усещания дори при използване на специална смазка. Всички притеснения трябва да бъдат обсъдени с Вашия лекар. Никой няма да принуди жената да направи клизма, ако тя не я иска.

Етапи на процедурата:

  1. Чашата на Esmarch се пълни с топла преварена вода (около 1,5-2 литра). В някои родилни болници се използва друго устройство - комбинирана нагревателна подложка.
  2. Контейнерът се намира над дивана, на който ще лежи жената (на височина около 1 м).
  3. Родилката лежи от лявата страна.
  4. Върхът на чашата на Esmarch се смазва с вазелин и внимателно се вкарва в ануса, преди излишният въздух да се отдели от гумената крушка.
  5. Здравният специалист бавно притиска контейнера и течността постепенно се вкарва в червата.
  6. След 5-10 минути жената има силно желание да стане "голяма" и я отвеждат в банята.

След клизма и изхождане, лекарят преглежда бъдещата майка на стол, оценява състоянието на матката и положението на плода. При достатъчно отваряне на шийката на матката процедурата не е необходимо да се повтаря. Понякога специалистът решава да повтори всички манипулации, но по-често е достатъчна една клизма.

За да може клизмата или нейното отсъствие да не се превърне в неприятна изненада след постъпване в родилното отделение, трябва предварително да обсъдите тази точка в родилния дом, където ще се роди раждането. Също така е задължително да се консултирате с наблюдаващ гинеколог, който ще отговори на въпроси и ще посъветва да поверите манипулациите на акушер-гинеколозите, да прибегнете до алтернативни методи или да се откажете от процедурата поради наличието на противопоказания. Окончателното решение се взема от жената, тъй като състоянието на бебето при раждането ще зависи от неговия физически комфорт и емоционално благосъстояние.

автор: Раиса Михайловна Ишимбаева,
лекар по инфекциозни болести, експерт по естествено раждане

Какво мислите за клизма преди раждането, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Клизма преди раждането

Раждането на дете като последен етап от 9-месечна бременност не е маловажно, свързано със значителен риск и неприятни процедури. Една от мерките е клизма преди раждането. Много родилки питат: защо се прави прочистване на червата, как процедурата трябва да се прави правилно?

Цел на клизма преди раждането

Преди 10 години процедурата за почистване на червата преди процеса на раждане се смяташе за задължителна. Сега в клиниките и болниците манипулацията престава да се извършва насила, оставяйки избора на жената.

Предполага се да се знае защо правят клизма преди раждането в болницата:

  • След освобождаването на изпражненията в тазовата кухина се освобождава повече пространство. По време на раждането нищо не трябва да пречи на изхода на бебето от матката. Препълненият пикочен мехур или пълното черво се превръща в сериозно препятствие, което може да създаде много неприятности както на родилката, така и на акушерите.
  • Контракциите се стимулират. В женското тяло матката и червата са свързани помежду си органи чрез нервната система. Когато се стимулира двигателната активност на чревния тракт, стимулират се маточните контракции, шийката на матката се отваря много по-бързо..
  • Естетика по време на раждане. В момента, в който плодът се придвижва към изхода, главата му запълва пространството на сакралната кухина и притиска червата. Ако в ректума присъстват фекални маси, те се изстискват, което води до замърсяване на мястото за излизане на бебето. Естетична страна: неприятна миризма, неприятно състояние на персонала на родилната зала. Родилката започва да мисли не за раждането, а за случилото се, пречи на процеса на раждане.
  • Извършва се преди операция. Когато се планира цезарово сечение, пълното черво може да бъде сериозна пречка..

Известно е алтернативно мнение:

  1. Клизмата не влияе на продължителността на трудовия процес.
  2. Многобройни проучвания показват, че изпражненията се изстискват много преди да се появи главата на бебето. Това е достатъчно време за подмяна на мръсна кутия за отпадъци или покриване на изпражненията с кърпа. Залата за раждане остава чиста при всякакви обстоятелства.
  3. Пълнотата на червата със съдържание не винаги е пречка за непланирани и спешни операции. В тези случаи операцията се прави без предварителна подготовка..
  4. Почистваща клизма може да провокира запек в следродилния период. Опасността от връщане на хемороиди остава.

Пренебрегвайки горните аргументи, много домове на предците предлагат да се подложат на процедура за почистване. Жената може да извърши тази процедура у дома, отивайки на раждане..

Противопоказания

Подхранвайте положителните и опровергаващи факти, установява се пряка забрана за клизма на родилка. Това се случва по следните причини:

  • Процедурата не се прави, ако застрашава живота и здравето на майката и неродения плод.
  • Има патологични промени при нероденото бебе или дефект на плацентата.
  • Има загуба на фрагменти от пъпна връв.
  • Матката е тънка и допълнителен стрес ще провокира нейното разкъсване.
  • Нероденото дете е диагностицирано с липса на кислород.
  • Плацентата се ексфолира, клизма ще доведе до непланиран трудов процес.
  • Неизправности на храносмилателната система, хемороиди.

Поставяне на клизма

Процесът на клизма може да се направи у дома или в болнична обстановка. Необходимостта от прочистване възниква при жени, които раждат за първи път. При посещение на родилния дом за втори или трети път, червата се почистват у дома, а подготвената жена идва в родилната зала..

Когато правите клизма

Когато определят времето, когато трябва да направите процедурата, те разчитат на определени фактори:

  • Жената започнала да получава контракции и матката започнала да се отваря..
  • Коремът падна значително. Това означава, че детето е заело правилната позиция и се готви да си тръгне..
  • Водите ги няма. Това е основният признак за началото на пренаталната дейност..

Когато се появят първите признаци, лекарят предлага родилката да прочисти червата, за по-лесен ход на раждането.

Как да прочистим червата преди раждането в клиниката

Почистването за бременни жени се извършва в специална стая. Има тоалетна и възможност да се измиете. Възможно е да се извърши директно в отделението, ако поради обстоятелства родилката не може да се движи.

  1. Сестрата подготвя необходимото оборудване - кръгът на Есмарх. Това е гумен контейнер с гъвкав гумен маркуч и накрайник.
  1. Контейнерът се пълни с хладка вода. Температурата на течността не трябва да надвишава 37 градуса. Чашата се побира от един и половина до два литра. В интернет и на форуми се препоръчва да се постави клизма от отвара от лайка, но в болнична обстановка достъп само до преварена вода.
  2. Преди употреба въздухът се освобождава от гумен маркуч и когато водата тече, се поставя специална скоба. Чашата се монтира на височина 1 метър от пода, така че течността да влезе вътре под лек натиск.
  3. Пациентът лежи на лявата си страна, ако това не причинява дискомфорт, тогава тя се изправя на четири крака и се навежда, така че главата да е под ануса.
  4. За плавно и меко навлизане на върха в ануса, първият е покрит с вазелин или бебешки крем.
  5. Върхът се поставя бавно и внимателно. Скобата на чашата е затворена, водата не тече.
  6. След като върхът е напълно вкаран на дълбочина 10 сантиметра, скобата се отстранява и течността започва да тече в червата. За по-добро проникване на вода дълбоко в червата трябва да се вдишват дълбоко. Веднага има усещането, че пространството вътре се запълва.
  7. Когато обемът, поставен в халбата, се влее в червата, жената отива в тоалетната. По правило подтикът се появява за 2-3 минути..
  1. В края на процеса на почистване бременната жена отива на лекар. На фотьойла се извършва преглед: колко широко се е отворила шийката на матката, се определя положението на нероденото дете. Ако ширината е достатъчна, жената отива в стаята в родилната зала.
  2. Ако почистването е непълно, процедурата се повтаря. Това ще бъде възможно само след 30 минути.

Почистването на чревния тракт не е болезнено. Ако има микропукнатини в ануса или хемороидите се притесняват, болка ще има.

Как да си направя клизма у дома

Жената може самостоятелно да се подготви за раждане и да извършва мерки за клизма сама и у дома. Той е много по-удобен и по-спокоен, отколкото в болнична обстановка. Без зрители и без бързане.

Няма затруднения при поставянето на клизма. Основното нещо е да подготвите всичко, от което се нуждаете, така че след стартиране на процедурата да не стартирате и да търсите. Също така, баналният страх може да попречи на нормалния ход на почистването. Когато се появи страх, се произвежда специален хормон, който причинява спазматични явления в червата и водата не може да проникне дълбоко за ефективна манипулация.

Какво трябва да се подготви:

  • Чаша Esmarch или друг контейнер с гумен маркуч отдолу за течност. Капацитетът на халбата е от един литър и половина до два.
  • Преварена вода в обем от 2 литра. Ако течността е студена, трябва да я загреете до 36-37 градуса.
  • Вазелин или бебешки крем.

Температурата на водата е важна: горещата вода може да увреди лигавицата на органа, а студената вода ще предизвика неволно свиване на чревните стени.

Необходимо е да поставите контейнер с вода на височина от един до един и половина метра. Когато водата се постави в чаша, трябва да се спусне гуменият маркуч и да се постави скоба.

Помислете предварително за позицията, която заемате. Ако няма дискомфорт, те се качват на четири крака с главата надолу. Преди поставяне върхът се смазва с вазелин или бебешки крем.

Процесът на въвеждане е бавен и точен. Върхът се вкарва дълбоко 4 сантиметра, сочейки към пъпа. Ако няма неприятни усещания, продължете да въвеждате останалите 6 сантиметра към гръбначния стълб. Върхът е заел мястото си, скобата се отстранява, очаква се, когато цялата течност ще изтече в червата.

Докато водата навлиза в червата, дишането трябва да бъде установено: равномерно и дълбоко. Ако е необходимо, допустимо е леко поглаждане на стомаха. Ако има дискомфорт и болезнено усещане, трябва да затегнете маркуча и да спрете достъпа на вода, да изчакате, докато болката изчезне, и да продължите инжектирането на течност. Явлението е възможно, когато водата се сблъска вътре с изпражненията.

Не е необходимо да се използва целият обем течност. Препоръчително е да спрете процеса, когато в контейнера има малко вода - за да се избегне навлизането на въздух. Върхът се отстранява внимателно. Трябва да легнете по гръб, водата се разпределя равномерно. Пет минути са достатъчни. При първото желание отидете до тоалетната.

Препоръчително е да се използват специални аптечни клизми "Mikrolax". Удобно е да влезете, действието започва след четвърт час. Насърчава цялостното прочистване на чревния тракт.