Регистрацията за бременност е важна процедура. Бъдещата майка трябва да избере подходящо лечебно заведение, което може да бъде или търговско, или безплатно, и да подготви малък пакет документи.

За това къде да се регистрирате за бременност, какви документи ще са необходими за това, както и какво трябва да се даде на бъдещата майка в предродилната клиника - ще разгледаме в тази статия.

На кой LCD да се прилага?

Едно момиче може да се регистрира за бременност във всяка клиника, независимо от мястото на регистрация. Институцията може да се намира както по местоживеене на жената, така и в друг район или регион..

Бъдещата майка да следи напредъка на бременността може да избере:

 • Безплатна антенатална клиника;
 • Частна медицинска клиника.

Всичко зависи от желанията на жената и материалната сигурност, тъй като в частна клиника всички услуги ще се предоставят на търговска основа.

Какво е необходимо за регистрация?

За да се регистрирате в избраното от вас лечебно заведение, ще трябва да представите:

 • Паспорт на гражданин на Руската федерация;
 • полица за задължителна медицинска застраховка;
 • СНИЛС.

Също така, ако преди това сте били наблюдавани в друга клиника, ще трябва да напишете заявление за регистрация на името на главния лекар или ръководител.

Задължителната медицинска застраховка е един от най-важните документи в областта на медицинската помощ - без нея никой лекар няма да може да ви приеме и при необходимост се предоставя само спешна медицинска помощ. Ето защо е важно да следите валидността на документа и да го променяте навреме..

Друг важен документ е флуорографската карта - задължително трябва да я вземете за среща с гинеколог. Понякога може да са необходими талони за всички членове на семейството, живеещи с бременната жена.

Ако решите да се регистрирате в друго лечебно заведение, а не на адреса на регистрация, тогава във вашия LCD ще трябва да вземете извлечения от медицинското си досие или да направите копие от него. Информация за предишни заболявания, ако има такива, определено ще е необходима на лекаря.

Ако е била планирана бременност и сте направили някакви тестове и сте били изследвани преди да е настъпила, трябва да донесете екстракти с техните резултати при назначението на лекаря. Ако данните са свежи, лекарят ще ги компенсира и няма да се налага отново да правите тестовете.

Какви документи се дават на бъдещата майка?

И така, в антенаталната клиника по време на бременност се правят следните:

 1. Сертификат за бременност. Може да се изисква по време на работа или в службата по вписванията, за да се ускори процесът на регистрация на брака.
 2. Удостоверение за регистрация в рамките на 12 седмици. Тя ви позволява да получавате еднократна помощ от държавата, която за 2018г. е 628,47 рубли.
 3. Общ сертификат. Този документ позволява на лечебното заведение да получава фиксирана сума от Фонда за социално осигуряване за управление на вашата бременност и раждане, както и за надзора на вашето дете до една година. Издаден не по-рано от 30 седмици от бременността.
 4. Обменна карта. Документ, съдържащ информация за хода на бременността, преминалите прегледи, здравословното състояние и след раждането на бебето - данни за раждането и здравето на детето. Необходим е при постъпване в родилен дом, поради което, считано от 28-30 седмици от бременността, трябва да се вземе със себе си.
 5. Списък на временните увреждания за бременност и раждане. Издава се на жени, които работят или учат, за да удостоверят временното си увреждане. Необходим за получаване на отпуск по майчинство и получаване на обезщетения. Издава се на 30 седмици от бременността за 140 календарни дни.

Регистрацията е важна процедура, но както можете да видите от горното, тя не изисква събирането на огромно количество документи.

Полезно видео

Повече информация за документите за регистрация за бременност и други правни аспекти е описана във видеото.

Регистрация за бременност. Плащания 2020, как се случва, какви тестове да вземете

Жена по време на бременност трябва да премине през процедурата за регистрация. Навременното посещение на лекар помага да се контролира за период от 9 месеца, да се предотврати и своевременно да се елиминират възможните патологии, които заплашват смъртта на бебето.

Процедура за регистрация за бременност

Регистрацията за бременност е описана в нормативните правни актове на Руската федерация и е отговорност на всяка жена, която забременее. Регистрацията на бременността се извършва в медицинско заведение, което предоставя акушерски и гинекологични услуги.

Тази мярка помага да се следи здравословното състояние на бъдещата майка и нейното неродено бебе, за да се предотврати навреме възможни усложнения.

Наблюдението се осигурява от:

 • Женска консултация, намираща се по местоживеене или регистрация. Услугите на медицинския център се предоставят безплатно. Когато се свързва, бъдещата майка отива при акушер-гинеколог, който ще следи състоянието й през целия 9-месечен период. Ако желаете, можете да се прикачите към гинекологичната консултация, като напишете подходящо заявление.
 • В частна клиника, лицензирана да предоставя акушерски, гинекологични услуги, издаване на обменна карта и акт за раждане. Обжалването предполага договорно основание.

На бъдещата майка силно се препоръчва да се регистрира преди 12-та седмица от бременността.

Ранната регистрация помага:

 • своевременно премахване на патологии, които се появяват през 1 триместър;
 • определете точната дата на раждане и бременност;
 • наблюдава състоянието на младата майка, предотвратява и премахва заболявания, които могат да доведат до усложнения и патологии в развитието на бебето;
 • получавате еднократно парично обезщетение.

За спокоен курс от 9-месечен период е най-добре да изберете акушер-гинеколог, който преди това е прегледал и лекувал жена. При липса на "собствен" лекар (ако има достатъчно средства) се препоръчва да се сключи споразумение с платен специалист.

В идеалния случай трябва да посетите лекар, практикуващ в родилния дом. Така младата майка ще бъде по-спокойна не само по време на носенето на детето, но и по време на раждането. При липса на финансова възможност трябва да се свържете с областната предродилна клиника при назначения на сайта лекар.

Документи за регистрация за бременност

Регистрацията за бременност се извършва при наличие на:

 • паспорти;
 • медицинска застрахователна полица;
 • удостоверение за пенсионно осигуряване.

По време на първата консултация лекарят започва:

 • Индивидуална карта на бременна жена, съхранявана в лечебно заведение.
 • Разменната карта е основният документ, съдържащ цялата информация за здравето на жената и нейното дете, проведените изследвания и техните резултати. Издава се на бъдещата майка на 23 седмици.

Преди раждането (75 седмици) се предоставя акт за раждане, който е необходим за избор на родилен дом и последваща регистрация в него. Регистриран преди 12-та седмица, се изисква представяне на сертификат на счетоводния отдел на работното място за изчисляване на еднократна сума.

За първото посещение на лекар трябва да подготвите:

 • Калъфи за обувки;
 • чиста пелена;
 • еднократен гинекологичен комплект (по избор).

По време на проверката:

 1. Лекарят интервюира младата майка, като събира информация за наличието на хронични заболявания, ДНК патологии в семейството на жената и бащата на детето, предишни операции и заболявания. Разпитва подробно за предишното раждане (ако има такова), времето за започване на сексуална активност, аборт.
 2. Провежда палпационен преглед на стол, по време на който диагностицира бременност, определя срока, взема цитонамазка върху микрофлората.
 3. Попълва индивидуалната и обменна карта на бременната жена, като се въвеждат данни за семейството и анамнезата на пациента.
 4. Измерва ръста, теглото на жената, определяйки максималното наддаване на тегло.
 5. Дава съвети относно храненето, начина на живот, насочва ви към необходимите консултации и анализи.

Какви тестове трябва да се преминат?

Регистрацията е придружена от преглед на жена за потвърждаване на бременност, съставяне на анамнеза, съдържаща информация за здравето на бъдещата майка и баща на детето, издаване на направления за прегледи, установени със законови актове на Руската федерация.

Проучвания, проведени преди 12 седмица:

 • OAM;
 • изследване на кръвта за определяне на съсирваемостта, Rh фактор, група, количество hCG;
 • биохимия;
 • тестове за наличие на антитела срещу HIV инфекция, сифилис, хепатит В и С;
 • вземане на кръв за откриване на инфекции с TORCH, водещи до ДНК патологии на плода (цитомегаловирус, рубеола, токсоплазмоза);
 • OAM;
 • културен резервоар за вагинална микрофлора за ППИ;
 • ЕКГ;
 • Ултразвук (показва маточна (или тръбна) бременност, броя на ембрионите, тяхното развитие);
 • прегледи, проведени от тесни специалисти (зъболекар, офталмолог, отоларинголог; терапевт).

Ако жената е диагностицирана със следните характеристики, се провеждат допълнителни изследвания:

 • хронична патология на вътрешните органи;
 • ДНК предразположение към деформации, заболявания на ембриона;
 • история на спонтанен аборт;
 • възраст над 35 години.

Повечето тестове се провеждат безплатно (с изключение на културата на резервоара за ППИ).

Регистрация в ранна бременност

Регистрацията за бременност в идеалния случай се извършва между 8 и 12 седмици. По това време лекарят може точно да установи присъствието на дете, изключвайки възможността за развитие на патология, която е причинила внезапно увеличение на хорион генадотропин.

Защо да се регистрирате с ранна бременност, можете да получите, като гледате това видео:

Ранното настаняване се препоръчва за:

 • Изключване на възможността за извънматочна бременност, която заплашва смъртта на жена.
 • Навременна диагностика на генитални патологии и полово предавани инфекции. Някои вируси и микроорганизми са способни да провокират ДНК патология на детето. Бързата диагностика и навременното лечение предотвратяват вредното въздействие на бактериите върху плода.
 • Предотвратяване на ранен спонтанен аборт. Особено подходящо за жени с анамнеза за спонтанен аборт.

Преди 4-та седмица регистрацията не се извършва поради възможността за спонтанно елиминиране на яйцеклетката.

Колко често да посещавате лекар?

Броят на посещенията при гинеколога зависи от гестационната възраст:

 • от 4-8-ма до 27-ма седмица - веднъж месечно;
 • от 28-ми до 35-и - на всеки 2 седмици;
 • от 36-ти - седмично.

Само за 9-месечен период трябва:

 • посетете гинеколог поне 7 пъти;
 • 2-г консултация с терапевт и зъболекар;
 • 1 път да бъде прегледан от УНГ и офталмолог;
 • направете поне 3 ултразвукови диагностики по това време (на 11-14, 18-21, 30-34 седмици);
 • претърпете 3 скрининга, за да определите количеството на hCG хормона;
 • издържат пълния брой тестове поне 2 пъти.

Ако бременната жена не се регистрира

Регистрацията за бременност е предпоставка за правилния ход на 9-месечния период и раждането на здраво бебе.

Ако няма желание да се регистрирате в предродилната клиника, жената губи:

 • пренатален отпуск по болест и всички дължими плащания по него;
 • еднократна помощ, издадена за ранна регистрация;
 • възможност за получаване на родово удостоверение, даващо право на избор на болница за майчинство;
 • самоуверено излага себе си и бебето на неоправдан риск, появата на патологии.

При липса на обменна карта с изброените тестове, бременната жена отива в инфекциозния родилен дом.

Кой има право на обезщетения през 2020 г. и размер на обезщетенията

Социалната политика на Руската федерация предвижда парично възнаграждение, което се дава на младите майки след раждането на бебе. През 2020 г. с указ на президента беше извършено преиндексиране на дължимите суми.

Видове плащания:

Помощ за ранно задаване

Ако една жена е регистрирана преди 12-та седмица от бременността, тя получава плащане от 689 рубли.

За да получите обезщетение, трябва:

 1. Кандидатствайте със заявление на мястото на работа, учене или службата за социална защита с молба, като приложите удостоверение, издадено от лекаря, при когото младата майка е кандидатствала.
 2. Помощта може да бъде получена в рамките на 6 месеца, считано от края на отпуска по майчинство.
 3. Парите се кредитират в рамките на 10-дневен период (до 26-ия ден от следващия календарен месец), след като организацията получи необходимите документи.

Помощ за майчинство

Сумата пари, преведена на младата майка от Фонда за социално осигуряване, след предоставяне на удостоверение за неработоспособност. Размерът на плащането зависи от средните официални доходи на жената за 2-те години, предхождащи постановлението.

Минималният размер на обезщетението се определя от нормативни правни актове в размер на 51 919 рубли. (на база доход, равен на 11250 рубли на месец). Посочената сума се получава от безработни и редовни студенти.

Изплащания:

Интервал от време (изчислени дни)Минимум (руб.)Максимум (руб.)
140 (нормална бременност)51919301000
156 (за сложен труд)57852.7335507,65
194 (бременност, водеща до раждането на 2 или повече деца)71944.9417233,86

Максималните плащания не трябва да надвишават 301 хиляди рубли.

Следните могат да разчитат на получаване на суми пари:

 • работещи (безработни) млади майки;
 • редовни студенти;
 • бременни жени, загубили работата си поради фалита на предприятие;
 • жени, които служат във вътрешните и външните войски.

За да прехвърлите средства, трябва да се свържете със счетоводния отдел на фирмата работодател (социална служба, университет), като предоставите удостоверение за неработоспособност, издадено от предродилната клиника (частна клиника, лекар).

Еднократно плащане при раждане на дете

Парична сума, дължима на плащане на родителите на детето по повод добавянето към семейството.

FSS е включен в списъка въз основа на:

 • удостоверение, издадено от службата по вписванията за регистрация на новородено;
 • удостоверения за раждане;
 • изявления на майка или баща;
 • удостоверение, потвърждаващо неполучаването на обезщетения от другия родител.

Документите са в:

 • счетоводен отдел на организацията;
 • Университет (ако родителите са редовни студенти);
 • USZN (услуга за социално осигуряване, намираща се на мястото на регистрация) или MFC.

Това плащане се дължи на лица, които са осиновили (осиновили) бебе при подаване на заявление и документ, потвърждаващ осиновяването. Сумата е 17 000 рубли, дължима за всяко дете поотделно.

Помощ за майчинство

След приключване на 140 календарни дни, една млада майка трябва да плаща месечно обезщетение, докато бебето достигне 1,5 години. Парите се превеждат от работодателя или USZN. Размерът на обезщетението е равен на 40% от средния месечен доход.

Ако жената не е назначена на работа, тя има право на не повече от 4500 месечно. Максималното изплащане не е определено.

Допълнителна месечна помощ за издръжка на първото дете

От началото на 2018 г. президентът на Руската федерация определи допълнителни плащания, дължащи се на млади семейства по повод добавянето към семейството.

„Плащанията на Путин“ се превеждат по сметката на младата майка, при условие че:

 • новороденото е родено след 01.01.2018 г.;
 • детето е нейното първородно дете;
 • бебето се счита за гражданин на Руската федерация и постоянно пребивава в границите на държавата;
 • всеки член на младо семейство има по-малко от 1,5 минимални работни заплати.

Млада майка може да се класира за пари, ако:

 • бебето е първо за нея, но 2-3-то за съпруга си;
 • новороденото е официално осиновено от нея.

Баща, настойник има право да получи дължимата сума пари в случай на смърт на майката.

Издръжката се заплаща при подаване на заявление до органите на USZN или MFC. При раждането на близнаци "плащанията на Путин" се отпускат само за 1 бебе. При спешна нужда законодателните актове позволяват изплащането на пари от майчински капитал (по искане на жена).

Майчин капитал

Сертификат в размер на 453 хиляди рубли. предоставени на семейството при раждането на второто дете.

Документът има право да получи в ръце:

 • майка;
 • баща;
 • настойник (осиновител);
 • самото дете (в случай на лишаване от родителска грижа).

Сертификатът може да бъде изразходван за:

 • домашно строителство;
 • закупуване (разширяване) на жилищна площ;
 • образование на деца;
 • увеличаване на натрупаната част от пенсията на майката;
 • възстановяване на разходите за лекарства и медицински консумативи, закупени за нуждите на дете с увреждане.

От 01.01.2018 г. на президента е разрешено, ако е необходимо, да отпуска месечна помощ на майката от сумата, която съставлява майчинския капитал. Парите могат да бъдат похарчени за всякакви семейни нужди. Само млада майка може да получи средства, ако детето е родено през 2018 г. и не е навършило 1,5 години преди кандидатстване..

Регистрация на ръководството

Средствата, разпределени като обезщетения, са защитени от данъчно облагане. Регистрацията се извършва в организации, създадени със закон по искане на майката. Средствата се превеждат по разплащателната сметка на кандидата.

По-долу е дадена инструкция стъпка по стъпка.

Къде да отидем

Парично обезщетение за млада майка (семейство) се предоставя от FSS, компанията работодател, Пенсионния фонд на Руската федерация.

FSS превежда средства, дължими на жена за:

 • ранна регистрация с гинекологична консултация;
 • отпуск по болест за бременност и раждане;
 • раждане на бебе (еднократна сума).

Прехвърлянето на документи се извършва от:

 • счетоводител на работодателя;
 • служител в деканата на университета (ако майката е студентка);
 • служител на MFC или USZN (ако жената официално се счита за безработна).

PFRF отговаря за предоставянето на сертификат за майчински капитал и "плащания на Путин". Документите за възлагане на плащания се изпращат от служителите на MFC. Работодател, UZSN предоставя месечна помощ до 1,5 години, изплащана на майка, която е в отпуск по майчинство.

За начисляване на средства, документите се подават на:

 • счетоводен отдел (отдел по персонала) на организацията;
 • MFC (при липса на работа).

Условия за назначаване и изплащане на обезщетения

Натрупването на средства, дължими за бременност и раждане, се извършва в рамките на 10 дни от датата на кандидатстване и подаване на документи. Парите се получават до 26-о число на месеца, следващ деня на обращение.

„Плащанията на Путин“ се прехвърлят след вземане на решение за целесъобразността на социалното подпомагане. Отнема 30 дни за разрешаване на проблема с ЗФР. Капиталът за майчинство се предоставя под формата на сертификат. Регистрацията се извършва след раждането на 2-ро дете, издаването на документ след 3 години.

Списък на документите

Парите се превеждат стриктно след предоставяне в срок не по-късно от 6 месеца от датата на доставката:

 • изявления;
 • паспорти (не са необходими за работодателя);
 • карти за пенсионно осигуряване;
 • други необходими документи
Име на плащанеПакет от документи
За ранна регистрация за бременностПомощ от антенаталната клиника
Майчинство
 • Отпуск по болест.
 • СНИЛС.
При раждането на бебе
 • Удостоверение от службата по вписванията за регистрация на новородено.
 • Акт за раждане на бебе.
 • Удостоверение за неполучаване на обезщетения на мястото на работа на бащата на детето (или удостоверение за развод).
 • Решение за осиновяване (настойничество)
Месечна помощ до 1,5 години
 • Удостоверение за раждане на дете.
 • Съдебно решение за осиновяване (настойничество)
„Плащане на Путин“ за 1 дете
 • Документи за семейни доходи.
 • Свидетелство за брак (развод).
 • Удостоверение за раждане на дете.
 • Паспорт на съпруга (не е необходим в случай на развод).
 • Документи, потвърждаващи осиновяването (настойничество)
Майчин капитал
 • Свидетелства за раждане на деца.
 • Документи за осиновяване на 2-ро дете (или деца)

Как да напиша изявление

Заявлението за предоставяне на плащане се попълва на ръка от майката (ако е възможно от бащата, осиновителя):

 • В горния десен ъгъл напишете името на организацията и длъжностното лице, до което е отправено искането (генерален директор на компанията, ръководител на социални услуги).
 • По-долу са посочени координатите (име, длъжност, адрес) на лицето, кандидатствало за плащане.
 • В средата е думата „Приложение“, по-долу е причината за предоставянето на пари: „Моля ви да предоставите плащане за.... (име на причината) във връзка с раждането на дете. Прилагам документите, необходими за издаване на надбавката. По-долу (по избор) можете да изброите списъка на предоставените ценни книжа, ние ще им издадем списък.
 • В долната част на листа се подписва, преписва, дата на написване на документа.

Към заявлението са приложени копия (оригинали на сертификати), необходими за начисляване на пари.

Основания за отказ за изплащане на обезщетения

Обезщетения, дължими при раждането на дете (с изключение на "плащанията на Путин"), се предоставят на всички млади майки без изключение. Отказът да се преведе паричната сума може да се дължи на липсата на необходимите документи. Ако се предоставят липсващите документи, парите се превеждат по сметката на родилката.

„Плащанията на Путин“ се дължат само на семейства с ниски доходи, които са родили първото си бебе през 2018 година

Отказът за отпускане на средства е:

 • доходи на семейството над необходимите стандарти (над 1,5 минимални работни заплати за 1 член на семейството);
 • раждането на дете преди януари 2018 г.;
 • жената има други деца, родени по-рано (ако само бащата има друго бебе, тогава се отпуска надбавката на майката);
 • бебето достига възраст от 1,5 години;
 • обработка на изявление от бащата на детето (ако майката е жива);
 • лишаване от родителски права.

Решението за плащанията се извършва в рамките на 30 дни от датата на кандидатстване.

Капиталът за майчинство се издава на всички семейства, които са родили второ бебе след 2007 г. По молба на жената (в случай на минимален доход), сумата може да бъде изплатена по-рано от 3 години под формата на допълнителна месечна помощ (ако раждането е станало след декември 2017 г.).

Всяка жена, която очаква бебе, трябва да бъде регистрирана своевременно за бременност. Това условие е описано в законодателните норми на Руската федерация, предполага парично възнаграждение и има за цел да контролира състоянието на бъдещата майка и нейното бебе.

Дизайн на статията: Е. Чайкина

Полезно видео за регистрация за бременност

Какво трябва да посетят лекарите при бременна жена след регистрация в предродилна клиника:

Как да получите плащания за майчинство

1. Какви плащания може да получи бременна жена??

По-голямата част от социалната подкрепа за семейства с деца се предоставя след раждането на дете, но има няколко плащания, които са предназначени за бременни жени. То:

 • надбавка за майчинство;
 • еднократна помощ за жени, регистрирани в медицински организации в ранните етапи на бременността (до 12 седмици);
 • еднократна помощ за жени, регистрирани в медицински организации в Москва до 20 седмици от бременността;
 • еднократна помощ на бременната съпруга на наборна служба;
 • допълнителна помощ за майчинство за жени, уволнени във връзка с ликвидацията на организацията.

2. Как да получите обезщетения за майчинство?

Помощите за майчинство се дължат на родили жени и на осиновили дете на възраст под 3 месеца, които:

 • подлежат на задължително социално осигуряване в случай на временна нетрудоспособност и във връзка с майчинството, тоест работят;
 • се обучават на пълен работен ден;
 • служи военна служба по договор, служи в органите за вътрешни работи, войските на националната гвардия, Министерството на извънредните ситуации, в институциите и органите на наказателната система, в правоприлагащите органи на Руската федерация, в митническите органи.

Гражданството и местожителството на жената не засягат правото на получаване на плащане.

Помощта за майчинство се изплаща за периода на отпуск по майчинство. С редки изключения, осигурените жени се изплащат в размер на 100% от средния доход, служителите - в размер на паричната помощ, студентите - в размер на стипендия. В този случай надбавката не може да надвишава определен размер. Можете да проверите настоящите ограничения на уебсайта на Московския регионален клон на Фонда за социално осигуряване на Руската федерация.

Обезщетението се изплаща на мястото на работа, служба или учене. За да го получите, трябва да представите:

 • свидетелство за неработоспособност;
 • за регистрация на мястото на служба или обучение - удостоверение от медицинска организация.

В някои случаи надбавката за майчинство се отпуска и изплаща на последното място на работа или служба, когато отпускът по майчинство дойде в рамките на месец след уволнението.

Жените, уволнени във връзка с ликвидация на организация или прекратяване на дейността им от работодател - физическо лице, в рамките на 12 месеца преди деня, в който са били признати за безработни в съответствие с установената процедура, получават обезщетения по специална процедура.

3. Как да получите обезщетения за жени, регистрирани преди 12 седмици от бременността?

Заплащането се предоставя само заедно с надбавката за майчинство. Ако болничният лист не е платен, това обезщетение също не се предоставя.

Единственият допълнителен документ, необходим за получаване на това плащане, е сертификат от предродилна клиника или друга медицинска организация, регистрирала жена в ранните етапи на бременността.

Обезщетението се индексира ежегодно, можете да разберете текущия му размер на уебсайта на Фонда за социално осигуряване на Руската федерация.

Гражданството и местожителството на жената не засягат правото на получаване на плащане.

Жените, уволнени във връзка с ликвидация на организация или прекратяване на дейността им от работодател - физическо лице, в рамките на 12 месеца преди деня, в който са били признати за безработни в съответствие с установената процедура, получават обезщетения по специална процедура.

4. Как да получите обезщетения за жени, регистрирани преди 20 седмици от бременността?

За да получи това обезщетение, една жена (независимо от гражданството) трябва да има постоянна регистрация в Москва и да бъде регистрирана в медицинска организация в рамките на 20 седмици от бременността. За да попълните ръководството, ще ви трябва:

 • заявление за назначаване на обезщетения;
 • документ за самоличност (паспорт);
 • документ, съдържащ информация за местоживеенето на заявителя в град Москва, ако такава информация липсва в документа за самоличност;
 • удостоверение от медицинска организация, намираща се в Москва, за регистрация до 20 седмици от бременността;
 • документ, потвърждаващ промяната на фамилията и (или) името и (или) бащиното име.

Можете да извършите плащане:

Решението за предоставяне на обезщетения се взема от отдела за социална защита на град Москва в рамките на 10 работни дни от датата на регистрация на заявлението.

Управление на бременността: регистрация, прегледи по различно време

Тамара, майка на две дъщери, отговори честно на въпроси от поредицата „кога за моя син“:

- Да, ще се радвам. Но когато си спомня, че почти ще трябва да живея в предродилна клиника, да взема тестове, да ставам рано за това... - и тя махна с ръка: казват, че вече не е способна на това.

И вие можете да го разберете. Списъкът с прегледите и тестовете, които трябва да се правят по време на бременност, може да бъде поразителен, особено за тези, които ще станат майка за първи път. И възникват много въпроси: защо толкова много неща, необходимо ли е да се изпълнява „програмата“ от и до или е възможно да се откаже нещо...

Разбира се, всяка бъдеща майка има право сама да отговори на тези въпроси. Но за начало все пак ви съветваме да не отрязвате от рамото (здрав съм и нямам нужда от нищо от това!), А да се запознаете с информацията за това какви прегледи лекарите съветват бременните жени и защо.

Станете регистриран! Първи триместър (1 - 12 седмици)

Ако за първи път ще отидете в антенаталната клиника, за да се регистрирате, имайте предвид, че при нападение няма да е възможно да го направи. И въпросът не е в опашките, а във факта, че регистрирането на бъдеща майка в регистъра е сериозен и не бърз въпрос. Акушер-гинекологът ще ви интервюира подробно и ще въведе цялата получена информация в специална извадка от медицинска карта, която се поддържа през цялата бременност.

Въпроси, които лекарят ще зададе, наред с други:

 • Имало ли е случаи на психични, онкологични и други сериозни заболявания в семейството, нарушения на ендокринната система или малформации на органите?.
 • Имаш ли някакви алергии.
 • Имали ли сте някакви инфекциозни (генитален херпес, трихомониаза, хламидия и др.) И / или гинекологични (миома на матката, дисфункция или новообразувания на яйчниците и др.) Заболявания. Имаше ли гинекологични операции, по каква причина.
 • Какви са особеностите на менструалния цикъл (кога е установен, има ли нередности и т.н.)
 • Колко бременности бяха и как приключиха.
 • Какви контрацептиви са използвани.

Този брой въпроси не трябва да ви изненадват или дразнят: всички те имат за цел да гарантират, че нищо не се пропуска и да ви помогнат безопасно да носите и раждате бебето си. Затова е по-добре да се подготвите предварително, да запомните или да изясните информация. Дори по-добре, носете извлечения от медицински записи, резултати от тестове и други изследвания, ако тази информация не е в медицинската карта на клиниката, където ще се регистрирате. Не се смущавайте, няма да изглежда като ненужна корозия и скучно. Напротив, лекарят ще разбере, че си има работа с бъдеща майка, която приема позицията си сериозно. И това винаги предизвиква уважение и съчувствие (при всички случаи от добри специалисти; а вие самите не искате да навлизате в лошите, нали?)

В допълнение към подробното проучване акушер-гинекологът определено ще проведе преглед, който също ще отнеме много време. В края на краищата ще е необходимо да се инспектира кожата (за да не се пропуснат проявите на анемия, херпес, проблеми с бъбреците и т.н.) и щитовидната жлеза и млечните жлези, краката (за да се изключат разширените вени). Необходим е и гинекологичен преглед, той ще помогне да се гарантира, че няма нарушения в структурата на органите на бременната жена. Освен това по време на него лекарят ще вземе тампон от влагалището (той ще покаже липсата или наличието на бактериална инфекция).

В края на посещението ще получите цял набор от насоки за изследване, които ще трябва да бъдат завършени в близко бъдеще.

Какво трябва да предадете след регистрация:

 1. Кръвен тест за сифилис (RW), ХИВ, антитела срещу хепатит В и С (от вена).
 2. Кръвен тест за кръвна група и Rh фактор (от вена).
 3. Клиничен кръвен тест (от пръст). Той ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта.
 4. Биохимичен кръвен тест (от вена). Това ще помогне да се установи дали в кръвта на бременна жена има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, необходими за правилното развитие на ембриона (плода).
 5. Изследването на факторите на кръвосъсирването се нарича още коагулограма (от вена). Резултатите от него ще покажат дали бъдещата майка има кръвни заболявания, които нарушават съсирването. Лекарите трябва да знаят това, тъй като ниското съсирване е изпълнено с усложнения или дори прекъсване на бременността (в резултат на кървене или преждевременно отлепване на плацентата), а високото съсирване - чрез бавно движение през съдовете, което може да увреди бебето.
 6. Общ анализ на урината. Ще даде информация за плътността и състава на урината, което ще премахне бъбречни проблеми или диабет.

На бъдещите майки, чиято бременност протича без усложнения, трябва да се правят общи кръвни тестове и урина веднъж месечно. Обикновено се взема флорен тампон при първото посещение, на 28-30, 36 седмици или при необходимост.

Един и половина до два месеца преди предварителната дата на доставка, тестовете ще трябва да се правят по-често: общи изследвания на кръвта и урината - веднъж на всеки две седмици.

Освен това, ако все още не сте направили ултразвук, лекарят ще го предпише. По време на изследването те ще видят как се развива ембрионът, дали размерът му съответства на гестационната възраст, повишен ли е тонусът на матката, има ли новообразувания в него или в придатъците. Тази информация също е изключително важна и помага да се избегнат много проблеми..

Също така, през първия триместър (по-близо до края му) се провежда изследване, което включва кръвен тест (от вена), който разкрива аномалии в развитието на детето, и ултразвуково сканиране, по време на което експертите определят степента, до която бебето може да има някои генетични аномалии.

Ако всичко е наред, значи сте завършили „минималната програма“ за първия триместър и можете да живеете спокойно (разбира се, не забравяйте да посетите лекар своевременно).

В случай на усложнения може да се наложи „максимална програма“:

 1. Ако кръвта на майката съдържа антитела срещу вируса на хепатит (няма значение, В или С), тогава ще й бъде предписан подробен биохимичен кръвен тест, включително изследване на чернодробните ензими и ултразвуково изследване на този орган.
 2. Ако се открие анемия, бременната жена ще бъде изпратена за биохимичен кръвен тест, с помощта на който се определя нивото на серумно желязо (тежестта на анемията зависи от това).
 3. Разликата между Rh факторите на бъдещите майки (-) и бащите (+) е причина да се вземе кръвен тест за Rh антитела (от вена). Откриването им е тревожен сигнал. В крайна сметка това означава, че бебето е наследило положителния Rh фактор на баща си и това заплашва с резус конфликт и хемолитична болест. В този случай е необходим специален контрол за здравето на майката и бебето..
 4. Допълнителни прегледи за инфекции се предписват на бременни жени, ако са имали херпес, хламидия, токсоплазмоза и др., Или ако имат анамнеза за хронично възпаление на придатъците, извънматочна или неразвиваща се бременност, спонтанен аборт, плацентарна недостатъчност, многоводие. Не забравяйте да изследвате онези бъдещи майки, чиито предишни деца са родени с признаци на инфекции (пневмония, конюнктивит и др.) Или лезии на централната нервна система.
 5. Наличието на бъдещи родители или техни близки роднини на малформации или заболявания на сърцето, бъбреците и други органи е добра причина за по-нататъшно изследване и консултация с генетици.
 6. Ако бременна жена има признаци на ранна токсикоза или заплаха от спонтанен аборт, ще бъде извършен и задълбочен преглед..
 7. Привичен спонтанен аборт или неразвиваща се бременност, както и малформации на предишните деца на жената - основата за насочване на пациента към генетика.

Посещения при акушер-гинеколог:

До 20-та седмица - веднъж месечно.

От 20-та до 33-34-та седмица - 2 пъти месечно.

От 33-34 седмици преди раждането - веднъж на всеки десет дни.

От 37-та седмица - веднъж седмично.

Какви други специалисти трябва да посети бъдещата майка:

Терапевт:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Това се прави, за да се гарантира, че няма заболявания, които могат да попречат на успешния ход на бременността..

Окулист:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Лекарят ще провери състоянието на зрението на бременната жена, ще даде препоръки за начина на раждане. Ако няма проблеми, посещението ще бъде еднократно. В противен случай може да се наложи постоянен надзор на специалисти..

Зъболекар:

До 12 седмици.

Посещението при зъболекар може да помогне да се избегне развитието на патогени в неопесъчената устна кухина.

Продължаваме да се подготвяме. Втори триместър (13 - 26 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяко посещение при Вашия триместър при Вашия лекар ще се измерват Вашата коремна обиколка и височина на очното дъно. Освен това се изискват измервания на теглото. Това е необходимо, за да може лекарят да види дали бебето се развива нормално и бъдещата майка напълнява.
 • На 16-та и след това на 22-ра седмица, като правило, се предписват следните ултразвуци. По време на тях ще бъде обърнато специално внимание и на съобразяването на размера на плода с гестационната възраст. В допълнение, изследването ще помогне да се установи дали трохите имат малформации и какво е състоянието на плацентата (дебелина, размер, степен на зрялост и съответствие на степента на зрялост с термина) и местоположението му.
 • След 18 седмици отново тест за кръвна захар.
 • През второто тримесечие, като се използва изследване на нивото на протеини (алфа-фетопротеин и хорион гонадотропин), се идентифицират рисковете от хромозомни аномалии и вродени малформации на плода.

"Максимална програма":

 • Ако бъдещите родители са на възраст над 35 години, единият (или и двамата) е болен от хламидия, херпесвирусна инфекция и т.н. или има малформации на органите, на 17 - 20 седмици лекарят ще предпише пренатална диагноза. Това проучване ще помогне да се открият онези сериозни генетични нарушения, които не могат да бъдат открити с ултразвук.
 • Въз основа на резултатите от пренаталната диагностика акушер-гинекологът и генетикът решават дали да изпратят пациента за изследване на околоплодните води. Амниотичната течност за анализ се взема през пункцията на мембраните. Освен това може да се предпише кръвен тест на бебето. Материалът за него се взема с помощта на кордоцентеза (пункция на пъпната връв).
 • Могат да бъдат предписани допълнителни проучвания, ако здравето на бъдещата майка предизвиква безпокойство (например има сърдечни дефекти, бъбречни заболявания или захарен диабет).

Схемата от изследвания и анализи, които съвременната местна медицина предлага на бъдещите майки, ви позволява максимално да защитите както самата жена, така и бебето.

Случаят се движи към края. Трети триместър (26 - 40 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяка среща лекарят продължава да измерва коремната обиколка, височината на дъното на матката и теглото на бъдещата майка.
 • На 26-та седмица се прави още един ултразвук. Ако обаче бременната жена се чувства добре и резултатите от предишния ултразвук са били в нормални граници, лекарят може да реши да не провежда това проучване..
 • Доплер изследванията се извършват от 28-29 седмици. Въпреки че външно всичко, което се случва, е подобно на конвенционалния ултразвук, този метод на изследване показва кръвния поток на детето и това помага да се разбере дали получава достатъчно кислород и хранителни вещества..
 • Седмица 33 е времето на първата кардиотокограма (CTG). Тя дава на лекарите информация за благосъстоянието на бебето. По-близо до раждането изследването се повтаря. В същия период може да се предпише друг ултразвук, тъй като е на по-късните етапи от сто
 • На 30, а след това на 36-38 седмици се предписват повторни кръвни тестове за ХИВ, сифилис. Резултатите от теста се въвеждат в обменна карта, която бременната жена трябва да вземе със себе си в болницата.
 • На 38 - 40 седмици отново ще имате ултразвуково сканиране. Той ще покаже положението на бебето, пъпната връв, както и състоянието и степента на зрялост на плацентата.

"Максимална програма":

 • Ако според резултатите от CTG детето не се чувства достатъчно добре и е необходимо да се открият причините за това, отново се предписва ултразвукова доплерометрия.

На финалната линия

По време на раждането лекарите наблюдават състоянието на родилката: цвета на кожата и лигавиците, пулса, дишането и налягането. Освен това се извършва сърдечно наблюдение - с помощта на сензори, фиксирани върху корема на родилката, те следят сърдечния ритъм на бебето по време на контракциите.

Делото е направено, ако можете да бъдете прегледани!

Ден след раждането на бебето се правят общи изследвания на кръвта и урината.

На първия или втория ден може да Ви бъде предписана хемостазиограма. Това се прави за навременна диагностика и предотвратяване на усложнения, причинени от твърде бързо или бавно движение на кръвта през съдовете, в следните случаи:

 • След всяка хирургическа интервенция (те включват цезарово сечение или ръчно отделяне на плацентата).
 • Ако мама има разширени вени.

3 - 5 дни - време за ултразвук. С негова помощ ще се установи как матката се свива, дали в нея има парчета от плацентата и / или натрупвания на кръвни съсиреци, както и признаци на възпаление.

Това е всичко. Може да изглежда, че този списък наистина е твърде дълъг. Но ако разпръснете всички предмети в продължение на девет месеца, се оказва, че всичко не е толкова страшно. А здравето - ваше и на бебето - е основателна причина да се подложите на всички необходими прегледи и необходими изследвания.

Ана се убеди в това от собствения си опит. Двете й дъщери бяха дългоочаквани (най-голямата се роди, когато Ана беше на 33, а най-малката на 35) - раждането им беше предшествано от години и години на стерилитет. През цялата първа бременност бъдещата майка внимателно следваше инструкциите на лекарите. Освен това коагулограмата показва проблеми с коагулацията на кръвта, тя трябваше да бъде наблюдавана в специализиран център, чиито специалисти знаеха как да й помогнат. В резултат на това се роди силно и здраво момиче навреме.

Втората бременност беше не по-малко неочаквана. Най-голямата дъщеря изискваше много внимание, нямаше кой да помогне на Ана (съпругът й беше постоянно в командировки, бабите живееха далеч, а самата Ана не се съгласи с бавачка). В резултат на това жената се обърна към специалисти по проблеми със съсирването на кръвта едва на тридесет и четвъртата седмица, но тя се увери, че тестовете, взети в антенаталната клиника, показват само незначително превишаване на нормалните параметри. В резултат, преди да дойдат резултатите от изследванията, направени в специализиран медицински център, Анна започна да кърви. Поради преждевременно отлепване на плацентата, тя претърпя спешно цезарово сечение. Най-малката дъщеря се роди на тридесет и петата седмица. Тогава същият лекар, който видя първата си бременност, внимателно подхвърли:

- Виждате ли, надявах се на „може би“, дойде при нас твърде късно и нямахме време да предотвратим отряда.

Ана само кимна с печал. Самата тя разбра, че греши. За щастие грешката не беше фатална. Най-малката й дъщеря беше спасена. И въпреки че тя и съпругът й трябваше да издържат няколко ужасни дни, момичето скоро започна да се възстановява. Сега, четири години по-късно, здравето на бебето е в пълен ред. Но на всички свои познати на бъдещи майки, Анна, ако я помолят за съвет, препоръчва внимателно изслушване на лекарите, стриктно спазване на техните указания и препоръки и не разчита на същото „може би“, което някога ги е разочаровало с дъщеря й.

Внимание! Всички условия и видове изследвания в статията са приблизителни и могат да варират. Данните по-горе ще ви помогнат в контур да си представим какво, защо и кога ще назначат специалисти по време на бременност. Ще получите по-подробна, пълна и актуална информация от Вашия лекар.

Колко ще плати държавата за бременност

В Русия и в регионите

На 32 години съм, на 27 родих дъщеря и получих малко пари от държавата.

Средностатистическият руски гражданин на мое място вече би родил две и би получил поне два пъти повече. Ще ви кажа колко бременна жена може да получи от държавата в Русия.

Статистика за ражданията

Според Росстат през 2015-2017 г. първото дете е родено средно на 26,6 години, второто на 30,6 и третото на 32,9.

Всяка година децата раждат по-късно..

За какви плащания говорим?

Родителите могат да очакват различни плащания както преди, така и след раждането на дете. Ще говоря само за парите, които можете да получите по време на бременност..

Как да си върнете част от разходите за раждане на дете и да си купите апартамент

Обезщетенията за бременност и раждане не се изплащат на всички. Някои са само за работещи жени, други само за тези, които живеят в определен регион.

Руските граждани, които са заминали за постоянно в чужбина, губят правото на тези обезщетения. Ако те все още имат разрешение за пребиваване в Русия, те официално имат право да получават плащания. Но съществува риск държавата да изиска парите обратно. Притежателите на второ гражданство или разрешение за пребиваване в друга държава трябва да уведомят Министерството на вътрешните работи за това. Следователно държавните бази данни разполагат с цялата необходима информация..

Но чужденките, които имат руско разрешение за пребиваване или TRP, имат право на обезщетения, свързани с бременност и раждане. Законодателят направи изключение за висококвалифицирани специалисти. Те не подлежат на задължително социално осигуряване, поради което не получават обезщетения..

Това се отнася за всички видове предимства, по-нататък ще говоря за характеристиките и размерите на всеки от тях..

Бременните жени са регистрирани в Русия. Държавата смята, че е необходимо да се вдигне възможно най-рано. Лекарите ще диагностицират и ще помогнат на бременната жена, ако нещо се обърка. Изплаща се надбавка, за да мотивира жените да преодолеят страха си от опашки в клиники.

Обикновено бременните жени са назначени в предродилни клиники в областните поликлиники, но бременността може да се извърши и в други лечебни заведения. Ако се регистрирате през първите 12 седмици, ще имате право на обезщетения.

Колко ще платят. Размерът на надбавката е символичен. В закона това е посочено като 300 рубли, но всяка година се индексира - увеличава, като се отчита инфлацията. Колко да се индексира се определя от правителството на Руската федерация. Сега надбавката е 675 рубли. Опаковка витамини за бременни за един месец струва приблизително същото.

ще бъде платена от Руската федерация, ако се регистрирате за бременност преди 12 седмици

Плащането е фиксирано. Дали ще работиш или учиш, няма значение. Това ръководство е еднакво за всички..

За северните и труднодостъпни региони 675 рубли трябва да се умножат по регионалния коефициент. Максималният коефициент е 2,0. Той работи, например, на Курилските острови и в Чукотския автономен окръг. Това означава, че максималният размер на такова плащане в Русия е 1350 рубли..

Общи витамини за бременни жени. Трябва да ги купувате през цялото време. Разликата с надбавката може да се изразходва за тестови контейнери

Кой ще бъде даден. За всички, които имат право на обезщетения за майчинство:

 1. Редовни студенти.
 2. Наети по трудов договор или договор за услуга.
 3. За военнослужещи.
 4. Безработни, съкратени по време на ликвидацията на дружеството.
 5. Индивидуални предприемачи, адвокати, нотариуси, които доброволно плащат вноски за OSS.

Самостоятелно заетите лица нямат право на тази помощ, както и тези, които получават черна заплата..

Това е федерална полза. Плаща се в цяла Русия.

Кога да се регистрирате. Законът казва, че надбавката се дава на тези, които са се регистрирали преди 12-та седмица от бременността. Съдилищата уточняват: включително 12 седмици.

Бременните жени имат своя собствена времева система - след седмици. Бременността продължава не 9 месеца, а 40 седмици. В един момент свикваш. 12 седмици са малко под 3 месеца.

Продължителността на бременността се определя от лекаря при назначаването. Тя може да бъде много различна от това, което самата жена е броила. Първо, акушерската гестационна възраст и реалната не съвпадат. Акушерството е повече, но той е този, който е взет под внимание. Второ, може да не забележите веднага, че сте забременяли. Случва се. Приятелката ми не можа да получи надбавката за регистрираните в ранните етапи на бременността, тъй като погрешно изчислява повече от месец.

Ако искате да получите тази полза, съветвам ви да не чакате до последната.

Какви документи са необходими. За да получите надбавката, ще ви трябва:

 1. Заявление за изплащане на обезщетения.
 2. Удостоверение от медицинска организация, указващо продължителността на бременността.

Сертификатът трябва да се вземе от същата организация, където сте се регистрирали. Обикновено се издава заедно с болничния лист на 30 седмици. Лекарят отбелязва също така по болест дали бременната жена е била регистрирана до 12-седмична възраст или не.

Няма специален формуляр за такъв сертификат. Тя трябва да бъде подпечатана от лекар и медицинска организация, подпис на лекар.

Този сертификат носи подписите на лекаря и ръководителя на антенаталната клиника, но няма печати. Не забравяйте да проверите дали вашият сертификат има печати на лекаря и медицинската организация

Къде да вземете документите. Зависи дали бременната жена учи, работи или не:

 1. Студентите носят сертификат на мястото на обучение.
 2. Служители по трудов договор - на мястото на работа.
 3. Служители на договор - на мястото на служба.
 4. Безработни - до областния отдел за социална защита.

Кога можете да го получите. Помощта се изплаща едновременно с надбавката за майчинство. Ще говоря за това по-долу. Можете да напишете едно заявление за двете предимства.

Ако вземете удостоверение веднага след регистрацията, надбавката все пак ще бъде изплатена заедно с основната надбавка за майчинство. Невъзможно е да получите 675 рубли преди отварянето на болницата за бременност и раждане.

В Москва и Санкт Петербург има допълнителни плащания за тези, които са се регистрирали преди 20-та седмица. Това е около половината от цялата бременност..

Колко ще платят. В Москва ще бъдат платени 634 рубли за регистрация преди 20-та седмица на бременна жена.

 • 32 339 R - при раждането на първото дете;
 • 43 122 R - при раждане на второ дете;
 • 53 900 R - при раждането на третото и следващите деца.

правителството на Санкт Петербург ще плати за раждането на дете, ако се регистрирате за бременност преди 20 седмици

Оказва се, че в Москва размерът на обезщетението не се влияе, независимо дали става дума за нормална бременност или многоплодна бременност. А в Санкт Петербург как влияе. Ако се родят близнаци, можете да получите повече от 70 хиляди.

Разликата в размера на обезщетенията в Москва и Санкт Петербург е голяма, но те не могат да бъдат директно сравнени. И двете обезщетения са свързани с регистрация преди 20 седмици, но в Санкт Петербург това обезщетение се изплаща само след раждане. Всъщност това е плащане за детето, а не за самата бременна жена. В Москва също има плащания за детето, но те не са свързани с това кога е регистрирана бременната жена.

Кой ще бъде даден. Тези, които са се регистрирали преди 20 седмици и са регистрирани в Москва или Санкт Петербург, включително безработни.

Какви документи са необходими. За да получите надбавката, ще ви трябва:

 1. Изявление.
 2. Паспорт с информация за регистрация.
 3. Удостоверение за регистрация за бременност до 20 седмици включително.

В Санкт Петербург се издава удостоверение след раждане в предродилна клиника, за разлика от това за федерални плащания. Датата на регистрация се проверява в медицинската карта.

Пълен списък на документите за наръчника е установен от регламенти, приети от правителството на Москва и правителството на Санкт Петербург.

Удостоверението за регистрация за бременност до 20 седмици също трябва да съдържа печати на лекар и медицинска организация. Без тях плащането ще бъде отказано - ще трябва да кандидатствате отново

Къде да вземете документите. До отдела за социална защита или най-близкото МФЦ. В Москва можете също да подавате документи чрез портала mos.ru, в Санкт Петербург - на регионалния уебсайт на държавните служби.

Кога и как да го получите. В Москва - след 20-та седмица на бременността, веднага щом получите сертификат. Квотата се превежда по сметката, тя трябва да бъде посочена при кандидатстване за квотата.

В Санкт Петербург - само след раждане. Помощта се прехвърля в специална карта, която се дава при раждането на дете. Може да се използва за плащане на стоки за деца и бебешки храни в определени магазини. Не можете просто да теглите пари от тази карта. Когато децата не се нуждаят от толкова много храна, можете да преговаряте с други родители и да ходите заедно да пазарувате. Единият ще купи бебешка храна, а другият ще му даде пари.

Еднократна помощ за бременност за съпруги на наборна служба

Държавата взема мъже да служат, независимо дали имат деца или бременни съпруги. За да компенсират по някакъв начин, на съпругите от наборната военна служба се изплаща помощ за бременност.

В някои случаи те дават отсрочка от обаждането:

 1. семейството има повече от едно дете;
 2. бащата отглежда детето сам;
 3. дете с увреждания на възраст под три години и др..

Сред причините е и тази: мъжът има дете и бременна съпруга с период от поне 26 седмици. В този случай надбавката няма да бъде дадена, но съпругът няма да бъде отведен да служи..

Колко ще платят. Обезщетението е 14 000 рубли, като се вземе предвид годишната индексация. Всяка година правителството определя колко да увеличи тази сума, отчитайки инфлацията. От 1 февруари 2020 г. надбавката е 28 511 R.

държавата ще плаща на бременната съпруга на войник

В северните и труднодостъпни региони размерът на обезщетението трябва да се умножи по областния коефициент. Следователно максималният размер на плащането в Русия е два пъти по-голям - 57 022 рубли. Това обезщетение е допълнително и може да бъде получено заедно с редовното обезщетение за майчинство..

Кой ще бъде даден. Бременна съпруга на военнослужещ на срочна служба с гестационна възраст най-малко 180 дни. Това е по-малко от 6 месеца или 25-26 седмици. Можете също така да кажете, че това е началото на третия триместър. Бройте колкото искате. Съпругите на кадетите нямат право на обезщетения.

Това е федерална полза. Плаща се в цяла Русия.

Кога можете да го получите. Можете да кандидатствате за това обезщетение в рамките на 6 месеца от датата на демобилизация на съпруга си. Той може да донесе със себе си удостоверение за завършен набор на военна служба или да го вземе у дома, във военно-регистрационната служба.

Обезщетението трябва да бъде изплатено на картата в рамките на 10 дни от датата на кандидатстване за нея. Къде да превеждате пари, трябва да изясните при подаване на заявление.

Какви документи са необходими. За да получите надбавката, ще ви трябва:

 1. Заявление за възлагане на плащане, което се попълва на място.
 2. Удостоверение от медицинска организация, указващо продължителността на бременността в дни.
 3. Удостоверение за военна служба на съпруга.
 4. Паспорт на съпругата на военнослужещия.
 5. Свидетелство за брак или негово копие.

Можете да получите помощ за услугата по два начина:

 1. Искане от командира на военната част, в която служи съпругът.
 2. Изпратете съпруга си във военкомата по местоживеене, когато се върне от служба.

Къде да вземете документите. До отдела за социална защита по местоживеене. В някои региони можете да кандидатствате чрез MFC. По-добре да се изясни преди подаване на документи.

Помощ за майчинство

Обезщетенията за майчинство обикновено се наричат ​​обезщетения за майчинство. Изплаща се за времето, когато жената е в отпуск по майчинство. В Русия трае 140 дни. Половината е в края на бременността, половината е в възстановяване след раждането.

Ако раждането е преминало с усложнения, този период ще се увеличи с още 16 дни. И за цялото това време надбавката ще бъде изплатена. Ако бременността е многоплодна, периодът е още по-дълъг - 194 дни. Няма значение колко деца се очакват: две, три или повече.

Кой ще бъде даден. Помощта не се дължи на всички. Като че ли държавата компенсира доходите на бременните жени, докато са в отпуск по майчинство, и се грижи за здравето им. Ако няма печалба, няма какво да се компенсира. Следователно по-голямата част от безработните и тези, които работят неофициално, не получават това обезщетение..

Помощи за майчинство се изплащат на всички, които се считат за осигурени за болест и майчинство. Обезщетението се дължи:

 1. Редовни студенти.
 2. Официално нает.
 3. Държавни и общински служители.
 4. Войници на договор.
 5. Служители на реда.
 6. Индивидуални предприемачи, членове на селски стопанства, адвокати, нотариуси, арбитражни мениджъри и други лица, занимаващи се с частна практика, ако доброволно плащат вноски към OSS.
 7. Безработни, ако работодателят им е прекратил дейност и е уволнил служители и са били регистрирани в службата по заетостта в рамките на една година.

Това е федерална полза. Всеки, който живее в Русия, има право на това..

Колко ще платят. Размерът на плащанията зависи от това към коя категория принадлежи бременната жена и в кой регион живее. Тя може да варира от стотици рубли до стотици хиляди.

Първо ще изброя накратко кой може да разчита на какво, а след това ще ви разкажа по-подробно как да се изчисли надбавката за работещи жени.

На студентите се плаща според размера на стипендията. Наети по трудов договор, държавни и общински служители - въз основа на размера на средната заплата, за която се начисляват застрахователни премии. Работещите по-малко от 6 месеца получават заплащане въз основа на средната заплата, но не повече от минималната работна заплата, увеличена с регионалния коефициент.

Размерът на надбавката за военнослужещи и служители на реда се изчислява въз основа на размера на паричната надбавка. Безработни - въз основа на 300 рубли на месец, което, като се вземе предвид индексацията през 2020 г., се превърна в 675 рубли. Индивидуални предприемачи и други лица, занимаващи се с частна практика - въз основа на минималната работна заплата.

Какви документи са необходими. За да получите надбавката, ще ви трябва:

 1. Заявление за назначаване на обезщетения за майчинство.
 2. Отпуск по болест, издаден в руско лечебно заведение, или удостоверение за военнослужещи, служители на реда, издадено в ведомствени лечебни заведения.

Безработните, които бяха уволнени във връзка с ликвидацията на дружеството, трябва допълнително да представят:

 1. Трудова книжка или заверено изявление за последното място на работа.
 2. Помощ от службата по заетостта.
 3. Решение за държавна регистрация за прекратяване на дейност от физически лица - работодатели.

Болничните отпуски се издават стриктно съгласно правилата, одобрени от Министерството на здравеопазването. Можете да го издадете по електронен път, ако работодателят е сключил споразумение с FSS. Тогава ви трябва само номерът на болничния лист, всичко останало се въвежда от медицинската организация, работодателя и ФСС чрез информационната система без ваше участие. Това е удобно, но ако работодателят не работи с електронни болнични, ще трябва да изготвите стандартен такъв на хартиен носител.

Къде да вземете документите. Зависи от това кой получава обезщетения:

 1. Студентите носят документи на мястото на обучение.
 2. Служители по трудов договор - на мястото на работа.
 3. Служители по договор - на мястото на обслужване.
 4. Безработните се изпращат в регионалния отдел за социална защита. Можете да кандидатствате на мястото на временна регистрация или на мястото на престой. Но ще трябва допълнително да вземете удостоверение, че надбавката по местоживеене не е била определена.
 5. Индивидуални предприемачи и лица в частна практика - директно към FSS.

В някои случаи заявлението се подава на предишното място на работа. Това се отнася за жени, които са излезли в отпуск по майчинство в рамките на един месец от датата на необходимото уволнение поради:

 1. Преместване на съпруга на работа в друго населено място, преместване в местоживеенето на съпруга.
 2. Болест, поради която жената вече не може да си върши работата или да живее в района.
 3. Необходимостта от грижи за болни членове на семейството или хора с увреждания от група 1.

В такива случаи жените кандидатстват и получават обезщетения чрез последния си работодател, както всички други официално заети.

Кога можете да го получите. Помощта за майчинство се изплаща 70 дни преди раждането или от 30-та седмица на бременността. Ако бременността е многоплодна, обезщетението се издава на 28-та седмица от бременността.

Можете да кандидатствате след 30 седмици. Това е вашето право. Всички отработени часове ще бъдат изключени от отпуск по майчинство. Съответно размерът на обезщетението ще намалее. Ще се изплаща само за времето, когато бременната жена наистина не е работила.

Кандидатствах за обезщетения два дни по-късно, за да финализирам календарния месец. След това трябваше да пиша обяснителни бележки до FSS, че това е моето съзнателно решение.

Можете първо да отидете на почивка и след това да кандидатствате за обезщетения. В такъв случай е важно да кандидатствате в рамките на 6 месеца от датата на края на отпуска по майчинство. Ако пропуснете крайния срок, ще загубите право на участие.

Размерът на надбавката за майчинство

За да изчислите размера на обезщетението, трябва да определите средните дневни доходи и да го умножите по броя на дните отпуск по майчинство.

Средните доходи се изчисляват съгласно специални правила. За целта помислете за заплатата, която е била получена две години преди да излезете в отпуск по майчинство. Годината тук означава от 1 януари до 31 декември. Ако излезете в отпуск по майчинство през 2020 г., ще бъде изчислена цялата заплата за 2018 и 2019 година. Няма значение от коя дата започва отпускът по майчинство.

Ако сте работили за различни работодатели, имате нужда от данни за заплатите за всеки от тях. Случва се работодател вече да не може да бъде намерен. След това помолете компанията, в която работите сега, да изпрати заявка до ЗФР.

Попаднах в точно такава ситуация. Изпратихме искане до ЗФР и разбрахме, че бившият ми работодател е плащал вноски за мен въз основа на минималната работна заплата, а не на сумата, посочена в договора. Според нея са изчислили надбавката.

Спечеленото за две години се разделя на броя дни в две години. Ако една от тях е високосна, тя е 731, а ако и двете години са нормални - 730. Сега има високосна година, а предишната беше през 2016 година. Получената сума е вашата средна дневна печалба.

Тогава започват нюансите.

Дните на заболяване, бременност и грижи за деца са изключени от изчислението. Всички дни, в които жената е била в отпуск по болест или родителски отпуск, трябва да се добавят и изваждат от 730 дни.

Тук има интересен момент за тези, които очакват второ дете и по време на отпуска си за грижа за първото дете са работили на непълно работно време. Законодателството е несъвършено - целият този период ще бъде изключен от изчисляването на средните дневни доходи. И цялата заплата, която работодателят е плащал по това време, ще бъде включена в нея. В резултат на това размерът на обезщетението ще бъде по-висок, отколкото ако просто сте работили през цялото това време, без да ползвате родителски отпуск..

Нека да обясня с пример какво означава това. Олга прекара цялата 2018 г. в родителски отпуск до година и половина, но работеше на непълно работно време. Не 8 часа, а само 6. Държавата й изплати надбавка - 40% от средната заплата, а работодателят намали заплатата - 75%. През 2019 г. синът на Олга навърши 1,5 години и тя отиде на работа на пълен работен ден. През 2020 г. тя отново се срещна в отпуск по майчинство и седна да преброи надбавката..

През 2018 г. работодателят плащаше на Олга 22,5 хиляди рубли на месец, само за година се оказа 270 хиляди. През 2019 г. тя получи пълна заплата - 30 хиляди рубли, само за година излязоха 360 хиляди. Тя сумира тези суми и получава 630 хиляди рубли.

Тогава Олга започна да изчислява колко трябва да бъде разделена. 2 години са 730 дни, но 365 от тях тя е била в родителски отпуск, въпреки че е продължила да работи. По закон те трябва да бъдат извадени. Оказва се, че трябва да разделите на 365 дни.

Средните дневни доходи на Олга:

630 000/365 = 1726 рубли

Ако тя не ползва родителски отпуск, а просто работи, ще бъде по-малко - 863 рубли.

Ако изпаднете в такава ситуация, обърнете внимание на счетоводителя. Дадох много опростен пример, с изключение на отпуските и болничните. Счетоводителят ще вземе предвид всички тънкости.

Ако сте били на почивка с детето си и не сте работили, законът ви позволява да вземете предвид доходите, които сте получавали преди. Ако сте получили добра заплата преди да отидете в отпуск по майчинство или родителски отпуск, помолете счетоводителя си да замени годините, за да изчисли обезщетението. Можете да включите това искане в молбата си за обезщетения за майчинство.

Освен това ще предположа, че за изчислението се вземат пълните 2018 и 2019 години, тоест 730 дни.

Средната заплата не може да бъде по-малка от минималната работна заплата. Това се отнася до минималната работна заплата в деня на назначаването на обезщетения за майчинство. Сега тя е равна на разходите за живот за второто тримесечие на предходната година. От 1 януари 2020 г. минималната заплата е 12 130 рубли.

За да получите стойност, по-малка от средната дневна печалба, не може да бъде, трябва да умножите минималната работна заплата по 24 и да разделите на 730. 24 е броят на месеците в две години, 730 е броят на дните. Оказва се 398,79 R. Тези с по-високи средни дневни доходи са доволни и преминават към следващата стъпка. Тези с по-малко получават минималното обезщетение въз основа на минималната заплата.

В северните и труднодостъпни райони надбавката, изчислена от минималната работна заплата, трябва да се умножи по областния коефициент. За жени, които имат осигурителен стаж под 6 месеца, това правило не се прилага. Тяхната надбавка не може да надвишава минималната работна заплата.

Средните доходи се ограничават от тавана, върху който работодателят плаща осигурителни вноски.

Тези ограничения се определят от правителството на Руската федерация за всяка година. През 2018 г. - 815 хиляди рубли, през 2019 г. - 865 хиляди рубли, през 2020 г. - 912 хиляди рубли. Това е размерът на доходите за година, в рамките на които работодателят плаща застрахователни премии. Това означава, че за да получите максималната помощ, трябва да печелите средно 68 хиляди на месец през 2018 г., 72 хиляди през 2019 г. и 76 хиляди през 2020 година. Можете да печелите повече, но това няма да повлияе на размера на обезщетението.

За да определите максималния размер на обезщетението, добавете лимитите за вноски за две години и разделете на 730. Вземайки 2018 и 2019, се оказва:

(815 000 + 865 000) / 730 = 2301,37 рубли.

Сега сравнете със средните си дневни доходи. Ако е по-малко, получавайте обезщетения въз основа на средните си доходи. Ако повече - въз основа на максималния размер.

максимумът е надбавката за майчинство за нормална бременност

Остава много малко - да се умножат средните дневни доходи по броя на дните в отпуск по майчинство. Размерът на обезщетението ще бъде получен.