Най-важният елемент във всяка спалня или детска стая е леглото. И въпреки че едно тригодишно дете не прекарва толкова време в сън като бебе, 8-12 часа също са доста. А зависимостта на благосъстоянието от спокойния сън при децата е дори по-сериозна, отколкото при възрастните..

Общи изисквания

Съответствието с възрастта и височината на детето е основната задача на детските мебели, а също така е и най-трудно постижимо. Мебелите в детската стая се сменят изцяло поне три пъти и такива полезни механизми като регулиране на височината не решават всички трудности.

За едно легло на първо място е не толкова дължината и ширината, колкото височината на дъното, както и инсталирането на различни устройства, за да се избегне падането в съня. В по-напреднала възраст тези фактори престават да бъдат от значение и родителите са изправени пред друг проблем: поставяне на ново доста голямо легло в малка детска стая.

Тийнейджърско легло (снимка)

Безопасност

Безопасно легло за бебе или малко пораснало малко дете е дизайн с много високо дъно и релси. Като правило той обслужва дете на повече от спалня на възраст до три години, тъй като размерът му е напълно достатъчен.

Щом детето усвои техниката на „катерене“ и това се случи доста бързо, оградите се премахват. За да се предотврати падането, креватчето се поставя близо до възрастния. Бебе на 4-5 години обаче трябва да спи отделно, което означава, че са необходими други устройства.

 • Брони - дървени или пластмасови ниски релси за около 1/3 от дължината на леглото. Страните могат да бъдат монтирани от едната или от двете страни, да бъдат неподвижни или подвижни. Понякога устройството е тапицирано с мека кърпа, за да се предотврати възможността за нараняване. Целта на страната не е толкова да спре падането на бебето по време на неспокоен сън, а да го предупреди. Достатъчен е контакт с внезапно препятствие, за да събудите спящо дете или да спрете да се мятате. Следователно, те не изискват специална здравина отстрани. Но закопчаването трябва да е надеждно: бебето вероятно ще се облегне на него, за да се качи на леглото.
 • Второто изискване за безопасност е устойчивостта. Леглото се използва от детето не само за сън, но и за игри, понякога много активни. Тесните и високи конструкции са по-податливи на сваляне, отколкото широките и ниските.
 • Третото изискване са заоблените ъгли и контури. Детето може лесно да се нарани по остри ръбове..

Материал

 • Най-добрият вариант е дърво. В повечето колекции останалите детски мебели са от ПДЧ или МДФ, но леглото е от дърво. За предпочитане са твърдите дървета - ясен, бук, дъб. Масивът държи перфектно шлайфане и полиране, което елиминира образуването на трески.
 • Не е лош комбиниран вариант - дърво с MDF или ПДЧ. Но в същото време е необходимо да се изясни класът на материала - не по-висок от E1. Същото изискване трябва да бъде изпълнено при избора на легло изцяло от ПДЧ. Материалът с ниски емисии е безопасен и не причинява алергии.
 • Има много модели, при които пластмасата се комбинира с дърво или метал. Нищо лошо не може да се каже за такива опции, ако в производството е използван висококачествен материал. По правило таблата и кракът на леглото са изработени от пластмаса: полимерите са пластмасови, лесно се оцветяват, така че е много по-лесно да им придадете необичайна форма и цвят.

Ортопедичната основа се различава от обичайната зъбна рейка по формата на стелажа. Това не означава, че това решение ще бъде излишно, но цената му е по-висока.

Матрак за бебешки легла

Значението на матрака за спокоен сън или по-скоро за правилен сън е трудно да се надцени. Нещо повече, когато става въпрос за дете, чийто скелет все още не е формиран. Така че изборът е еднозначен: детско легло от 0 до 14 години се нуждае от ортопедичен матрак.

Има голяма разлика между ортопедичния и анатомичния матрак за бебешко легло: първият осигурява опора за гръбначния стълб в желаната позиция, вторият следва формата на тялото. Тези продукти не са взаимозаменяеми, въпреки че ортопедичните могат да имат и анатомични свойства..

Детски ортопедичен матрак (снимка)

Размери на матраци за бебешко легло:

 • От 3 до 6 - нито цервикалният, нито лумбалният завой все още не са оформени, но мускулната тъкан се развива активно. На тази възраст са разрешени матраци с висока и средна твърдост. Но пролетта обаче е препоръчително да се избягва. Твърдостта на продукта все още е по-важна от еластичността.
 • От 6 до 12 - цервикалният завой се формира на 7-годишна възраст, а лумбалният до 12. Ригидността остава същата - висок или средно висок клас. Модели с пружинен блок са приемливи, за предпочитане независими.
 • От 12 и повече години - процесът на формиране на гръбначния стълб е приключил и сега, най-важното е да не го деформирате от грешната позиция на масата или в съня си. За това се избира матрак със средна твърдост, пружинен или без пружина по желание.

За всяка възраст е препоръчително да закупите модел с подвижно покритие, изработено от добре миеща се материя. По правило това са смесени тъкани от жакардово тъкане с определено количество полиестер. Те не са опасни, но осигуряват трайност и лекота на почистване. Калъфите от памук и калико са по-евтини, но също така бързо стават неизползваеми.

Също така е важно размерът на матраците да съвпада точно с размера на леглото на бебето. Твърде големи ще се набръчкат, къси - да се движат по дъното с детето. Освен това, ако говорим за 3-годишно бебе, остава опасността писалка или крак да се забият в процепа между страничната част и матрака.

Тъй като леглата се предлагат в стандартни размери, матраците имат съответни параметри. Немалко производствени компании предлагат производство на ортопедични матраци по поръчка, но цената на такава услуга е подходяща.

Размери на леглото

Размерите на леглата са стандартизирани, включително за деца. Те се избират по възраст и най-важното според ръста на детето.

Размери на детски креватчета по възраст:

 • От 0 до 3 - оптималният параметър за едно детско креватче е 120 * 60 см. Европейските стандарти са малко повече - 120 * 65 см. Ако бебето не е високо, то може да използва такова креватче дори на 4-5 години, просто трябва да регулирате височината на дъното.
 • За 3-5 години стандартните размери са 140 * 70, 160 * 70, 80 * 190 или 195 см. Височината на дъното не е повече от 1 м.
 • За ученик на средна възраст е по-подходящ размерът 80 * 190 или 90 * 200, което съответства на единично "възрастно" легло.

За да се спести място в детската стая, се закупуват двуетажни легла, където леглото се намира на „втория“ етаж, а масата е на първия. За студент такъв дизайн е напълно безопасен и удобен. Височината на шезлонга е около 1,5 м, а параметрите на спалното място съответстват на единично легло - 80 * 190 см. Детски легла по поръчка могат да бъдат изработени по поръчка..

Бебешко слонче, размер на леглото 700х1400 мм (снимка)

Строителство и дизайн

Леглото в обичайната версия е рамка с дъно, инсталирана на крака. Таблата и подножието, между другото, са незадължителни елементи. Малките площи на детските стаи, както и бързият растеж на потребителя на леглото, дадоха тласък за появата на голямо разнообразие от трансформатори..

 • Разтегателно легло с скрин - при първоначалното сглобяване това е креватче за бебе с високи страни и регулируемо дъно. Скрин с маса за повиване правят едно цяло с нея. Докато детето расте, оградите се премахват и се заменят с брони. След това, когато зоната за спане стане тясна, скринът се премества на пода, а леглото се удължава с 60-70 см.
 • Двуетажното легло предлага още повече възможности. Ако моделът е предназначен за едно дете, тогава мястото за спане е организирано на горното ниво, а на първото ниво се създава скрин или гардероб с чекмеджета, бюро или компютърна маса, спортен кът или всички заедно, според нуждите. Опцията е много функционална и спестява много място, но можете да я използвате само след като детето навърши 3-4 години.

Разтегателно тийнейджърско легло (снимка)

 • Разтегателните двуетажни легла са предназначени за две деца и се различават по това, че горното легло е разположено на по-ниска височина. За да се създадат две спални места, долното легло трябва да се извади изпод горното.
 • Маса за легло - реализирана е за по-големи деца, тъй като включва координирани манипулации с равнините на масата и леглото. Просто е твърде трудно за предучилищна възраст.
 • Тийнейджърската версия е разтегателен диван. За пълнолетно дете детската стая е не само работната му зона, но и място за приемане на гости. Диванът е по-необходим в такава ситуация..

Трансформаторите изпитват по-голямо натоварване от обикновените мебели, така че предпочитание трябва да се дава на модели от дърво или комбинирани: дървено легло и скрин, равнина за маса, рафтове от ПДЧ.

Дизайнът на детските мебели е най-разнообразен, но леглото в този смисъл не е най-полезният материал, тъй като по-голямата част от него е скрито от покривката. При модели за деца на възраст 3–6 години отстрани и таблата се превръщат в дизайнерско решение. Те са проектирани под формата на замък, имитират автомобили или яхти и дори "космически кораби".

Те се опитват да избират модели за по-възрастни в съответствие с цветовата палитра. Във всеки случай мебелите, изработени от светло дърво или боядисани в доста ярки цветове, са най-подходящи за детска стая. MDF с акрилно цветно покритие се справя отлично с тази задача..

В стаята на тийнейджър мебелите трябва да са в хармония с избрания стил. За щастие трансформирането на леглото не е трудно: просто сменете таблата.

Изборът на бебешко легло не е най-лесното нещо. Точно както в спалнята за възрастни, този елемент определя стила на стаята, макар и не толкова ясно. Освен това трябва да е подходящо за възрастта. Купуването на нов, докато растете, или вземането на многофункционален трансформатор е индивидуален избор.

Стандартни размери на детски креватчета от новородени до тийнейджъри

Бебешкото легло е най-важната мебел за стаята на малкия човек, за която трябва да се погрижите още преди раждането. Стандартните размери на детски креватчета варират от малка люлка за новородено до сравними за възрастни тийнейджърски дизайни. Важно е да закупите мебели от екологично чист материал, който не може да навреди на здравето на бебето..

Основните критерии за избор на детски креватчета

Удобството, безопасността са най-важните параметри, по които се избира всяко детско обзавеждане. Леглото е избрано в съответствие с растежа, възрастта на бебето, което ви позволява да не затрупвате стаята с продукт "за растеж", като го замествате при необходимост. Мебелите за бебешко спане са оборудвани със защитна скара, която предотвратява случайно падане на пода.

Когато детето порасне (вече е на 5, 7 или 10 години), вниманието му се привлича от нестандартни дизайни на легла под формата на кола, самолет, лодка, като принцеса от карикатура. В този случай изборът зависи не само от пола на децата, но и от съответствието на закупените мебели с действащите стандарти..

Безопасност - какво да се има предвид

Безопасен продукт е този, който не може да причини нараняване при взаимодействие с него. Леглото не трябва да има пролуки между детайлите - любопитно хлапе е в състояние да залепи пръст там, да го притисне болезнено. Всяка грапавост също е неприемлива - трески са много неприятно нещо за тънка бебешка кожа. Всички метални крепежни елементи са маскирани с дървени пластмасови тапи.

Разстоянието между пръчките на бебешкото креватче е не повече от шест см. Страните са направени подвижни, неподвижни. Леглото трябва да е доста стабилно - колкото по-тесен, по-висок е моделът, толкова по-вероятно е да го преобърне. Всякакви остри ъгли, различни травматични декори са забранени.

Производствен материал

По-добре е да изберете естествен материал, от който е направено леглото. Най-популярни са дървените изделия, които не са обработени с боя, лак или внимателно шлифовани. Това е особено важно за малките деца - когато бебето никне на зъби, то гризе всичко, включително отстрани, пръчките на леглото. Когато купувате, трябва да изисквате хигиенен сертификат - структурата не трябва да има неприятна миризма, никакви химически примеси. Когато леглото е покрито с боя, съставът му трябва да бъде изцяло описан в сертификата - оловото и други подобни вещества са неприемливи.

Често се използват и модели, направени от смесени материали - дърво с MDF, ПДЧ, ПДЧ, но трябва да се изясни какъв клас материали се използват. Допускат се дърво в комбинация с метал, пластмаса, но те трябва да бъдат с много високо качество. Такива структури са боядисани в ярки цветове, имат необичайна форма..

Условия, правила за смяна на леглото за дете

Замяната на бебешката кошара с по-голямо легло е необходимо, когато млад член на семейството е на път да се почувства тесен в нея. След три до четири години бебето достига височина от 100-108 см, става тясно в стандартния дизайн с решетъчни страни, въпреки че вероятността от случайно падане на пода по време на сън все още съществува. По това време се закупува продукт за предучилищна възраст - тук все още има барове с ниски граници, но бебето може да се качи и излезе от детското креватче.

Често малко човече, едва излязло от възрастта на Малкото, е принудено да се откаже от люлката на по-малък брат или сестра, които скоро ще се родят. Детето трябва да бъде научено предварително да се „премести“ на голямо легло - изберете подобно спално бельо, опитайте се да поставите плюшени зайци, кукли и пр. В началото около новото легло се поставят възглавници и дюшеци в случай на случайно падане.

Приблизителни условия за подмяна на детското легло:

 • след 6-8 месеца;
 • след 2-3 години;
 • след 6-7 години;
 • след 12-13 години.

По-точното време, когато трябва да смените леглото за ново, зависи от ръста и теглото на малкия човек. Ако конструкцията е счупена, деформирана, тя трябва незабавно да бъде заменена..

Стандартни размери, модели по възраст на детето

Детско легло с решетъчни страни, ако желаете, може да се използва почти 6 години - просто трябва да премахнете една от стените му. Оптималните размери на място за спане за деца на всяка възраст се изчисляват, както следва: 35-50 см се добавят към ръста на бебето, така че да има достатъчно свободно място отдолу и отгоре, ширината също не е необходимо да бъде прекалено ограничена, тъй като много деца обичат да спят с протегнати ръце.

Продукти на местни и чуждестранни производители се представят на вътрешния пазар. Вносните обикновено са малко по-големи - разликата е около 5 см.

На 0-3 години

В съответствие с настоящите стандарти, малко човече от раждането до три години е закупено креватче със спално място от 110-120 см на 60 см. Страните са направени не по-високо от 85-95 см. Долната позиция на матрака е на около 30 см от нивото на пода, горната е 50 вижте дъното на продукта е регулируемо по височина: горното ниво е подходящо за деца под 1,5 години, долното ниво е разрешено за три години.

Понякога люлки се купуват за бебета, с размерите на самото легло 40 на 80 см - те са напълно тапицирани с мек материал, има модели на пода и модели, окачени на тавана. Горната част на люлката е украсена с текстилен балдахин, долната част - с качулка. Люлката служи като вид пашкул, в който бебето се чувства удобно, тъй като е защитено от всички страни, използва се до максимум шест месеца.

Люлеещото се легло е предназначено за деца, които заспиват само ако са разлюляни - обикновено този дизайн представлява двуетажно легло с бегачи, по които целият обект се движи от едната към другата страна. Има и варианти, при които махалото е програмирано - с помощта на дистанционното управление се задава времето, амплитудата на люлеенето.

Допълнителни легла

Страничното легло е чудесен вариант за бебета. Има малки размери - около 100 на 50 см, една подвижна стена, регулируема височина на дъното. Дизайнът е закрепен към леглото на родителите, здраво фиксиран. Този модел е оборудван с колела за лесно придвижване из апартамента, той е правоъгълен, заоблен.

Манежко легло

Легло за много малък човек често служи като детска площадка, в която е удобно не само да спи, но и да играе, докато майката е заета с домакински задължения. Страните на този многофункционален модел са покрити с мрежа, полупрозрачен плат, продуктът се сглобява и разглобява лесно, което ви позволява да го вземете със себе си на пътуване. Минималните размери са 90 на 110 см, височината е от 65 см. Понякога конструкцията е украсена със странична врата за достъп с цип.

Разтегателно легло

Трансформиращите се модели имат подвижна страна, пътечките, които лесно се отстраняват, когато вече не са необходими, са снабдени от дъното с кутии за съхранение на спално бельо и играчки. Практичен трансформатор за по-големи деца, той се превръща от креватче в диван, приблизителните му размери са 1400x600 mm или 1700x700 mm. Често тук са прикрепени скрин за съхранение на ленени аксесоари и маса за повиване. Когато бебето порасне, масата с скрин се демонтира, самата конструкция се използва успешно почти до края на гимназията. Единственият недостатък на трансформатора е относително големите му размери..

Размери за предучилищна възраст, ученици

Кошара за дете на 4-7 години има следните размери: място за спане 60 на 140 см, височина от пода - около 30 см. Парапетите вече не са необходими след три или четири години. Леглото на ученика е малко по-голямо: 80 на 160 см, височината му е 40 см от нивото на пода. Има и други параметри - 75 на 150 см. Много такива продукти са боядисани в ярки цветове, стилизирани като лодки, автомобили, украсени с дантелени тапицерии, сенник от нежни цветове, снабдени с чекмедже, което може да служи не само като място за съхранение, но и като допълнителна повърхност за настолни игри.

Деца на всяка възраст обичат да скачат на леглото, така че мебелите да не се разпадат твърде бързо, препоръчително е да закупите конструкция с най-здравата основа.

За тийнейджъри

Тийнейджър се нуждае от почти "възрастно" легло, с големина на спалното място 70-90 см на 180-190 см, височина до 50 см. Вносните дизайни са по-широки - около 100 см. Има и опции за плъзгане, които се променят с израстването им - от 120 на 180 см. Моделът е удобен, защото не е необходимо да се подменя след няколко години - креватчето е направено възможно най-здраво, изработено от висококачествени материали.

Матракът за „нарастващо“ легло не винаги трябва да бъде напълно заменен - ​​отделни опции са изградени с помощта на един или два фрагмента от една и съща текстура като основния елемент.

Двуетажно

Двуетажно легло се купува, когато в апартамента няма много място, в една стая трябва да поставите места за спане на две или три деца. Такъв артикул е подходящ за възраст над три години, до юношеството. Таванско легло - вид двуетажно легло, различни модели са предназначени за едно или две деца, оборудвани с гардероб, скрин, спортен кът, бюро.

Горното легло на двуетажна конструкция за по-малки деца трябва да има ниски релси, за да се предотврати падането. Същото важи и за стълбите, водещи нагоре.

Персонализирани размери, модели

Необичайните продукти за спане включват двойни легла, стандартните им размери са 1,3 на 1,25 метра. Докато близнаците станат на четири до пет години, се купуват две отделни легла или едно двуетажно легло. Някои модели за малки деца са оборудвани с играчка с въртележка, музикално осветление и различни приставки за дрънкалки. Някои съвременни юноши са необичайно високи - те се нуждаят от легло с размер на възрастен, понякога надвишаващо 2,1 м дължина.

Уникални конструкции, които служат като място за спане и като място за сюжетни игри, се правят самостоятелно или по поръчка. Това може да бъде замък на принцеса или пиратски кораб, състезателна кола или карета, космически звезден кораб или луксозна палатка. При желание тук се монтират стълби, пързалки, люлки.

Леглото изглежда интересно под формата на уста на дракон, боксов ринг, купа на крак, цветна пъпка, фантастично животно и пр. Таблата и гърбът са украсени с цветни щампи, изобразяващи героите от любимите ви приказки и карикатури. Можете да украсите сградата заедно с младия „наследник“ - рисувайте с цветя, залепете с фолио, букви, цифри.

Съвети за избор на матрак

"Правилният" матрак е важен за поддържане на красива фигура, поддържане на желаното положение на гръбначния стълб през нощта, дневен сън, следователно трябва да изберете обект със средна твърдост, а за деца и юноши с нарушения на позата - твърд ортопедичен. Цената зависи от пълнителя, покривния материал, размера, дизайна на матрака. Продуктът е направен единичен или един и половина, той трябва точно да съответства на размера на леглото в определено легло - изключително неудобно е да се използва по-малко или повече.

Матраците се различават по твърдост; има универсални, комбинирани варианти, които, когато детето е пораснало леко, просто се обръщат на другата страна. Хигиената е много важна - в матрака не трябва да се внасят вредни микроорганизми, плесени и др.

"Пълнежът" също е различен:

 • безпружинен матрак - изработен от плоча и латекс, съдържа сизалови и кокосови влакна, което прави възможно създаването на части от всякаква степен на твърдост, които най-добре поддържат гръбначния стълб;
 • с пружинен блок - универсален дизайн, пружините в които са свързани заедно или са разположени поотделно в отделни нетъкани капаци. Матракът е подплатен със слой латекс или филц.

За нестандартни модели матракът се изработва по поръчка, обикновените легла в повечето случаи се продават в комплект с него.

Избор на текстил, възглавници

Един от най-важните параметри на спалното бельо е хипоалергенността както на покривалото, така и на пълнителя. Средно ученик прекарва 8-10 часа в съня си, бебето прекарва по-голямата част от деня, затова текстилът за легло е избран много внимателно.

Какви аксесоари са необходими за бебешко легло:

 • възглавници - не по-малко от матраците, влияят върху формирането на правилна стойка, достатъчно отпускане на мускулите на врата по време на сън. За бебета възглавницата е направена плоска - нейната височина не надвишава 3-5 см. Децата, които имат проблеми с гръбначния стълб, се нуждаят от ортопедична възглавница, която предотвратява развитието на процеса на деформация по-нататък. Има специални С-образни възглавници за деца, които още не знаят как да пълзят - те се поставят под гърдите, така че детето да не се преобърне случайно или да „обгради“ бебето с два такива предмета, за да се чувства в безопасност;
 • одеяло - направено меко, топло. За бебета са подходящи квадратни одеяла с цип, които лесно могат да бъдат превърнати в плик с плик, снабден с вид качулка в ъгъла. Одеялата се изработват предимно от естествени материали. Най-добрите варианти са велосипед или с добавка на холофайбър. Има и двуслойни, едната част от които се използва през лятото, другата през есента, а в случай на студена зима и двете половини се закрепват с велкро, образувайки най-топлото одеяло;
 • покривало, одеяло - съобразено със съществуващия интериорен стил, може да скрие само спално бельо под себе си или да виси на пода. Обикновено е украсена с изображения на котки, кучета, карикатури, цветя, зебра или леопардови щампи. Продуктът често служи като одеяло по време на кратка дрямка;
 • спалното бельо са калъфки за възглавници, чаршафи, завивки, които влизат в пряк контакт с нежната бебешка кожа. Такива аксесоари трябва да бъдат устойчиво оцветени, влагопропускливи и паропропускливи, да се перат в машина без никакви проблеми, без да губят цвят, мекота, да не съдържат вредни химически компоненти, да бъдат "бодливи", да дразнят кожата, да събират статично електричество. Спално бельо обикновено се прави от chintz, калико, ранфорс, сатен, бамбук. Като летен вариант за тийнейджъри е подходяща ленената версия, по-младите се нуждаят от най-гладка текстура. Еластичните чаршафи са подходящи за много подвижни бебета;
 • меки страни - предназначени за бебета, те служат като защита срещу случайни наранявания при удряне на дървени пръти, са прикрепени към основната конструкция с връзки, велкро, украсени с цветни картинки, изработени от пяна гума, калико, калико, фланела. При желание те могат лесно да бъдат зашити на ръка, като предварително са премерили креватчето;
 • завеси, калници - изключително декоративен елемент, продаван най-често в комплект с люлка. Всички дантели, волани, орнаменти трябва да бъдат плътно пришити, измийте добре.

Заключение

Деца, юноши в поведението, навиците си, често копират възрастни - четат в леглото, потъват в него с таблет, телефон, гледат телевизия, докато лежат. Следователно изборът на удобно легло е много важен за поддържане на здравето и стойката на нарастващото тяло. За да бъдат мебелите възможно най-удобни, те се избират според ширината, височината, дължината. При желание е лесно да направите детско креватче със собствените си ръце, според вашия собствен чертеж.

Стандартни размери на бебешка кошара

Първата задача, която трябва да решите, е да направите спалното място на бебето удобно и практично. Ще ви помогнем да разберете как да изберете правилния размер за вашето креватче. Ще дадем компетентни съвети.

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

Ние ще предоставим информация за:

 • Стандарти за бебешко легло.
 • Кое легло да изберете за новородени.
 • Кошара за бебета до една година.
 • Размери на легла за деца на три години.
 • Двуетажно легло за деца.
 • Детско легло със страни.
 • Легло трансформатор.
 • Делфин - удобно легло за деца.
 • Размери на матраци за детски легла.
 • Как да не сбъркате при избора на легло за дете?
p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

Желаем ви приятно четене и заключения без грешки. Ключът към добрия сън на родителите е удобното и уютно бебешко легло. И определено ще започнете да спите достатъчно.

Стандартни размери на бебешка кошара

Дизайнът на детските спални става все по-разнообразен, а мебелите също се променят. Лесно е да намерите размери в магазините от малки приспивни песни до големи легла-трансформатори. Младите родители са все по-притеснени от избора на място за спане на бебето. И производителите правят легла по стандарти или по поръчка. Но кой модел ще бъде идеален за вашето дете? - нека анализираме.

p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

Леглата са разделени на видове: европейско производство и руско производство. Те се различават само по размерната решетка. Те се класифицират на:

 • За деца под три години. Приспивна песен или малко легло с размери 120 х 60 см. Всички видове креватчета за новородени имат страни с височина 90 см - детска безопасност.
 • Легла за предучилищна възраст. Размерите на този клас са 140 на 60 см. Разстоянието до пода е 30 см. Страните отсъстват.
 • Легла за ученици. Стандартно 160 на 80 см, височина 40 см от пода. Зависи от височината на матрака.
 • Модели за тийнейджъри. Размери 180 на 90 см. Практически пълно легло за възрастен.
p, цитат 7,0,0,0,0 ->

Интересен факт. В Европа леглата се правят с 5 см повече по ширина и дължина. Обяснението е просто - по-удобно за родители и дете.

Размери на бебешка кошара за новородено

p, блок цитат 9,0,0,0,0 ->

Той трябва да съответства на факторите: здравина, безопасност, екологичност. Бъдете подходящ размер за използване от родителите и бебешкия сън. Специално предпочитание трябва да се даде на легла от естествено дърво. Когато купувате, вземете стандартните размери на бебешки легла и не купувайте мебели "за растеж".

p, блок цитат 10,0,0,0,0 ->

Снимка: Стандартни размери на бебешка кошара за новородени 1250 x 680

Снимка: Стандартни размери на креватче за новородени 1250 x 720

 • Удобство Трябва да е подходящо за ръста, теглото, възрастта на детето.
 • Безопасност. Пълно отсъствие на ъгли. Мебелите трябва да бъдат сплескани. Не препоръчваме да правите ясли за деца сами - без уменията.
 • Сила. Децата обичат да скачат, да разхлабят страните. Намерете здраво, добре изградено легло.
p, цитат 11,0,0,0,0 ->

Стандартният размер на бебешката приспивна песен е 120 на 60 см. Тя ще стане универсална за следващите 2-3 години. Стандартът на люлка за бебета до 6 месеца е 95 до 55. Всяка кошара за новородено трябва да има брони с височина от 70 до 95 см.

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

p, цитат 14,0,0,0,0 ->

Размери на детски креватчета до три години

Производителите се борят за своите клиенти. Леглата се правят по поръчка все по-често. Но най-бюджетният и най-простият вариант е стандартната рамка на леглото. Стандартни размери на леглото за новородени, едногодишни деца, деца под три години - 120 на 60 см.

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

Те се продават във всички магазини и са изработени от дърво или пластмаса. Но годината на детето е точно времето, когато то бавно започва да пълзи, да стои и да седи. Ето защо, ако бебето ви е мобилно и активно, можете да си направите легло по поръчка..

p, блок цитат 17.0,1,0,0 ->

Подходящите размери ще бъдат 120 на 60, 130 на 70.

p, блок цитат 18,0,0,0,0 ->

Допълнително легло за голямо родителско легло, размерите му ще бъдат до 100 см дължина и до 65 ширина. Отличен вариант е кръглото креватче под формата на детска кошара.

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

Експертите не препоръчват използването на големи легла за деца. Заявявайки това с факта, че детето не може да заспи достатъчно поради чувството на несигурност.

p, блок цитат 20,0,0,0,0 ->

Снимка: Стандартни размери на креватче с брони за деца под 3 години 1500 х 900

Детско легло с размери от три години

Наближили сте възрастта на дете, което е на път да започне да ходи на детска градина. Старата приспивна песен не е подходяща, а детето расте скокообразно? Време е да направите нова, правилна покупка. Легло за предучилищна възраст.

p, блок цитат 23,0,0,0,0 ->

Стандартните му размери са 140 х 60 см.

p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 25,0,0,0,0 ->

Но е време да вземем предвид индивидуалните особености на детето. Обърнете внимание на неговите вкусове и предпочитания. Ще бъде правилно, ако заедно изберете размера на мястото за спане. Не мислете, че 3-годишна възраст все още не разбира нищо. Уважавайте мнението на вашето бебе.

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

Има три вида креватчета на възраст от 3 години:

 • Ъгъл;
 • Класически със и без брони;
 • Модулни.

Снимка: Стандартни размери на детско креватче с брони за деца от 3 години 1300 x 770

Стандартни размери на детско креватче с брони за деца от 3 години 1300 x 920

Размерите на тези легла варират, започвайки от стандарти 140 на 60, а не на стандарти на 160 на 70. Те се различават само по функционалност.

 1. Ъгловите легла могат да се поставят до стената или да се комбинират с родителя.
 2. Класическите с брони са подходящи за тези, които обичат да се въртят през нощта.
 3. Modular ще бъде отлично решение за майки и зимни дрехи.
p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Височината на всички легла е 30-40 см от пода.

p, блок цитат 29,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 30,0,0,0,0 ->

Размери на бебешко легло със страни

Броните са идеални за малки активисти. Леглото ще служи не само за деца под тригодишна възраст, но и идеално за ученици. На сън много деца могат да ходят в сън, да падат, да се трепват. Буфетът е универсално решение за такива ситуации.

p, блок цитат 32,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 33,0,0,0,0 ->

Снимка: Размери на детско легло с брони 1650 x 880

p, блок цитат 35,1,0,0,0 ->

Дължината на леглото е от 120 до 140 см. Ширината е от 40 до 60 см. Височината на страните е от 75-95 см. Разстоянието на леглото от пода е от 30 см..

p, блок цитат 36,0,0,0,0 ->

Страните могат да се свалят. Това ще позволи на детето да се качи самостоятелно и да излезе от креватчето. Ако леглото няма люлеещ ефект, тогава можете да изберете вариант с чекмеджета вътре. Тогава той ще стане с 10-15 см по-висок по размер и по-надежден в дизайна..

Детски размери на двуетажно легло

Имате голям късмет, ако са родени близнаци или близнаци. И се притеснявайте, че стаята за двама е малка и няма къде да сложите леглото. Първоначално е по-добре да вземете две малки люлки. До тригодишна възраст - не се колебайте да потърсите двуетажно легло.

p, блок цитат 38,0,0,0,0 ->

Снимка: Размери на детско двуетажно легло 2000 х 900

p, блок цитат 40,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 41,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 42,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 43,0,0,0,0 ->

Какви са неговите предимства:

 • Голяма размерна мрежа;
 • Заема малко място;
 • Практичен и стилен.
p, блок цитат 44,0,0,0,0 ->

Търсете размери на леглото според височината на децата. Грабнете легло за предучилищна възраст-ученици? В този случай вземете двустепенен "растеж". Не забравяйте, че първото нещо, което трябва да имате предвид, е не дължината и ширината на леглото, а неговата височина..

p, блок цитат 45,0,0,0,0 ->

Стандартната височина е 170-180 см. Със средна височина на тавана в нови сгради от 2,30-2,5 метра.

p, блок цитат 46,0,0,0,0 ->

Ширина 110 см, дължина 180-200 см.

p, блок цитат 47.0.0.0.0 ->

Това ще бъде отлично дизайнерско решение. Просторен и практичен. Подходящ за деца от 6 до 16 години.

Размери на детско легло трансформатор

Снимка: Размери на детско легло трансформатор 1750 x 680

p, цитат 50,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 51,0,0,0,0 ->

p, цитат 52,0,0,0,0 ->

Легло трансформер - ще се впише хладно в детска и юношеска стая.

p, блок цитат 53,0,0,1,0 ->

Предлага се в напълно различни размери и видове..

 • За новородени 120 на 60 см;
 • За деца от 3 години 140 на 60 см;
 • За ученици и тийнейджъри от 160 см дължина, 60 см ширина.
p, блок цитат 54,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 55,0,0,0,0 ->

За новородените ще има подвижна страна, а отдолу ще може да се прибират нещата в кутии. Чрез закрепване на маса за повиване леглото ще стане 60-50 см по-дълго.

p, блок цитат 56,0,0,0,0 ->

Лесно се трансформира в диван с размери 1400 x 600 мм или работно място. Това е многофункционален дизайн, който е изобретен в Германия и използван в стоманата по целия свят. Като правило конвертируемите легла не се придържат към ясни стандартни размери..

Размери на бебешко легло Делфин

Снимка: Размери на бебешко легло делфин 1432 x 800

p, блок цитат 59,0,0,0,0 ->

Практично за използване, особено за ученици. Тяхната разлика от обикновените легла с висока употреба. В допълнение към тези предимства, леглото за делфини е стилно решение за всяка стая. Лекият и прост механизъм за трансформация с няколко движения ще превърне мястото за спане в фотьойл или диван. А качеството на материала и сглобяването не изисква допълнителна поддръжка.

p, блок цитат 60,0,0,0,0 ->

Стандартни размери, спазени от производителите:

 • За деца в предучилищна възраст. 140 на 80, 160 на 80 см.
 • За тийнейджъри 180 на 90, 200 на 80 см.
p, блок цитат 61,0,0,0,0 ->

Височината зависи от механизма за гнездене. Средно също се залепва до 90 см с матрака.

Размер матрак за креватче

Снимка: Размер на матраци за креватче

След като взехте легло, най-важното е да не сгрешите в размера и свойствата на матрака.

p, блок цитат 63,0,0,0,0 ->

Матракът се избира въз основа на параметрите на закупеното легло. Те трябва да съвпадат помежду си. В случай на неправилен избор, препоръчваме да върнете покритието обратно, в противен случай няма да ви бъде полезно. В крайна сметка здравето на детето директно зависи от здравия сън. И достатъчно сън на лош, изкривен матрак няма да работи..

p, блок цитат 64,0,0,0,0 ->

Стандартната височина на детски матрак без пружини е 6-14 см. А моделите с пружини ще бъдат 16-18 см.

 • Дължината на матрака може да бъде 140 см, 160, 180 см.
 • Ширина 70-80 см.
p, блок цитат 65,0,0,0,0 ->

Когато избирате, обърнете внимание на материята на матрака. Погледнете отблизо опцията за защита срещу вандали. Лесно е да се грижите за него и ще бъде трудно да го развалите с детски рисунки.

Как да си купя бебешка кошара и да не се заблуждавам?

p, блок цитат 67,0,0,0,0 ->

Избрали сте подходящ вариант, знаете колко деца трябва да се роди или вече имате, след което продължете да купувате!

p, блок цитат 68,0,0,0,0 ->

Ако искате да го направите правилно и умишлено, следвайте нашите съвети:

 1. Измерете размерите на стаята. Това се прави, за да се разбере колко място ще отнеме леглото. Къде ще се намира. Как ще изглежда. Не купувайте големи модели за много малки стаи..
 2. Помислете за възрастта, ръста и теглото на детето. Определете показателите за размера на леглото, съответстващи на възрастта на детето - можете да прочетете по-горе. Посочихме каква дължина, височина, ширина ще са подходящи за деца, деца от 3 години, тийнейджъри.
 3. Изберете правилния размер.
 4. Производствен материал. Препоръчваме да купувате дървени модели. Той е екологичен, надежден и практичен.
 5. Намерете модела, от който се нуждаете. Трансформатор, делфин, легло за книги, люлка, двуетажно легло. Всички те са многофункционални и лесни за използване. Те могат да създадат повече от едно място за спане, да направят диван или фотьойл. Бъдете работно място. И 1-2 деца могат да спят върху тях.
 6. Намерете правилния матрак. Ортопедични и анатомични свойства, правилна размерна решетка - ще помогнат на детето да заспи добре. Подпрете гърба им в естествено положение.
 7. Покупка с гаранции и възможност за връщане или промяна на продукта. Така че определено няма да сбъркате и в случай на неуспех можете да замените закупеното креватче.
p, блок цитат 69,0,0,0,0 ->

p, цитат 70,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 71,0,0,0,1 ->

Благодарим ви, че прочетохте нашата статия! Качественият сън на бебето е неговото здраве и добро настроение. И като изберат необходимия размер и модел на леглото, родителите и децата ще могат да го използват практически..

Стандартни размери на легла и матраци за детски легла

Когато избирате бебешко легло, трябва да следвате основните правила. Във всяка възраст изискванията за детски креватчета са различни. В креватчетата за бебета най-важните параметри са безопасността и екологичността на материалите. За деца в предучилищна възраст - стабилност и надеждност на конструкцията, способността да скачат и да играят на леглото. За тийнейджърите е по-важно мебелите да са в същия стил и да отразяват предпочитанията и хобитата на детето.

Размерът на бебешко легло е стандартна версия според GOST

 • 120Х60 см - за новородени и деца под 3 години.
 • 140Х60 см - за предучилищна възраст. За деца от 3 до 6 години.
 • 160Х80 см - за ученици от 6 до 12 години.
 • 190X80 см - за тийнейджъри от 12-14 години.

Избор на матраци

За дете трябва да изберете матрак от хипоалергенни материали, за да избегнете алергии. По-добре е да разгледате варианти от полиуретанова пяна, латекс, кокосова кокосова кокоса или комбинация от тези материали.

Размерът на матрака трябва да съвпада точно с размера на леглото. Преди да купите, първоначално трябва да направите измервания или да се консултирате с производителя за съвместимостта на матрака и леглото.

Освен това си струва да се обмисли възможността за придобиване на водоустойчив матрак, който лесно се пере и предпазва мебелите от влага..

Избор на бебешко легло: височина и размери

Когато купувате бебешко легло, един от основните критерии е размерът на мебелите. Правилният избор на модела по размер и височина ще осигури на детето важен комфорт и безопасност..

Когато планирате да закупите мебели за сън на детето, трябва да обърнете внимание на параметри като височината на леглото на детето, неговата дължина и ширина. Разнообразието от модели, представени в магазина, ще ви позволи лесно да изберете вариант с подходящи размери за правилното подреждане на пълноценно легло, в зависимост от възрастта.

Основни параметри за избор на бебешко легло

Не само комфортът, но и здравето пряко зависи от това колко правилно е избрано леглото за детето. Когато купуват, експертите предлагат родителите да се съсредоточат върху следните параметри:

 • Подходяща за възрастта

В зависимост от възрастта на децата могат да се налагат различни изисквания към спалните места и на първо място - към неговите размери. Височината на леглото за детето трябва да му позволява лесно да слезе и да се качи в него самостоятелно, без да рискува да падне, а дължината и ширината трябва да съответстват на височината и строежа.

 • Безопасност

Безопасните детски мебели са висококачествен монтаж, трайна и здрава конструкция, както и пълната липса на възли и елементи, които детето рискува да се нарани или да удари силно - като забележимо изпъкнали основи, остри ъгли и решетъчни страни, в които ръката или кракът на бебето могат да заседнат... Също така такива легла не трябва да имат сложни механизми, с които децата едва ли ще могат да се справят сами и когато купувате, трябва внимателно да проверите избрания модел за повреди, пукнатини и чипове..

 • устойчивост

Качеството на материалите е друг строг критерий при избора на легло за дете. Отговорните производители използват само суровини, които отговарят на строги изисквания за екологична безопасност - техните мебели по правило са изработени от естествено масивно дърво или висококачествен MDF, или пластмаса без опасни добавки, а за оцветяване са избрани само нетоксични хипоалергенни лакове и бои. За да сте сигурни в правилния избор, можете да поискате от продавача документи и сертификати за леглото - маркировката E0 или E1, посочена в тях, показва, че моделът отговаря на всички горепосочени изисквания.

В някои случаи възрастните избират легло въз основа на размера на детската стая, цвета и дизайна. Тези критерии също са от значение, но преди всичко трябва да се вземат предвид комфортът и здравето на детето..

Кога да смените леглото на детето?

Спалните места за деца се нуждаят от периодично актуализиране и поради това рано или късно ще е необходимо друго легло за детето. Смяната на мебели трябва да се извърши в следните случаи:

 • Детето пораства

Този процес е естествен и неизбежен и затова от момента на появата на бебето е необходимо да се планира подмяна на леглото след няколко години. Докато децата растат и се развиват, размерите на мебелите се променят според следните принципи:

 • От 3 годишна възраст. За малко дете е необходимо да се увеличи дължината на леглото до 140-145 см, докато височината на бебешкото легло от пода също се променя поне 30 см нагоре.
 • На 7-10 години. За по-малък ученик се изисква дължина от 160 см и ширина най-малко 80 см. Височината може да остане същата или увеличена с 10-20 см, ако се планира поставяне на кутии за спално бельо или играчки под леглото.
 • Деца на 10 и повече години. За ученици и юноши комфорт ще осигури легло с минимален размер 90х180 см и височина 50 см. Единичните легла за възрастни се различават в същите размери, така че едно дете може да избере опция във всяка гама от модели.
 • Височината или теглото на детето се е променила драстично

В този случай ще е необходима смяна на леглото, преди да преминете към следващия възрастов етап. Изборът на мебели въз основа на стандартни критерии може да бъде доста рискован, така че трябва да се съсредоточите върху отделни параметри: ако детето е бързо изпънато, е необходимо да добавите поне 30-35 см към височината му и от 15 см до ширината.

 • Детето стана неудобно

Неудобството може да бъде причинено не само от промяна в теглото и височината, но и от субективни причини - поради високите страни, той не може да влезе сам в леглото, ниското таблото не му позволява да се чувства удобно или поради твърде активните игри в стаята, с които често се блъска мебели. В този случай е важно да изберете модел възможно най-скоро, въз основа на индивидуалните нужди на детето, в противен случай лошото качество на съня ще се отрази на неговото благосъстояние..

 • Леглото е повредено

Ако се появят пукнатини и пукнатини по тялото или основата, части от леглото се разхлабват или падат - подмяната е необходима възможно най-скоро и предимно от съображения за безопасност.

Стандарти и размери на бебешки легла

Размерите на яслите се определят не само от възрастта, но и от дизайна на моделите. Днес в Москва можете да си купите различни опции - но какъвто и да е вкусът на родителите и детето, важно е преди всичко да обърнете внимание на размерите.

Детски легла от 0 до 3 години

Производителите предлагат модели с различни конфигурации за бебета от раждането до 3-годишна възраст. За стандартно легло се задават ясни размери - от 60х120 см, максималната височина на страничните стени е 95 см. Ако страните са решетъчни, допустимото разстояние между прътите е 7,5 см.

Манежко легло

Безопасни и функционални модели легла за бебета, в които да играят и почиват, дори когато пораснат. Като правило те имат изцяло мрежести или тъкани страни с мрежести прозорци на лека метална рамка. Препоръчителният минимален размер на такива легла е 120x70 cm.

Модели за легло

Отличителна черта на страничните легла е подвижна странична стена, при липса на която тя може да бъде прикрепена близо до спалното място на родителите. По правило размерите им са по-малки от тези на стандартните - ширината е около 55-60 см, дължината е 90 см, височината е 30-50 см, а размерът на стените е до 80 см. Важно е височината точно да съответства на същия параметър на легло за възрастни в избягване на наранявания и дискомфорт.

Разтегателни легла

Такива модели представляват сложен модулен дизайн, който освен легло включва скрин, маса за повиване и кутии за спално бельо. Докато детето расте, отстраняват се страните, височината на основата се регулира от 30 до 50 см, а останалите модули се превръщат в нощни шкафчета и шарнирни рафтове, без които моделът за бебе се трансформира в тийнейджърско легло. Размерите на такива мебели варират в диапазона от 160-200 см дължина и 60-80 см ширина, така че един качествен продукт може да издържи 10-12 години, осигурявайки на детето необходимото удобство.

За предучилищна възраст и ученици

Размерите на мебели за спалня за деца в предучилищна възраст и ученици варират между 140-170 см дължина и 60-80 см ширина. В този случай височината на таблата на леглото на детето също играе важна роля - тя трябва да стърчи нагоре с поне 40 см от матрака, в противен случай на детето ще му е неудобно да се чувства удобно за сън.

За тийнейджъри

Тийнейджърските легла са почти идентични по размер с възрастните - от 180 см дължина, от 80-90 см ширина при средна височина 50 см. Купуването на разтегателно легло също може да бъде разумно решение, тъй като детето продължава да расте малко преди да напусне училище.

Двуетажни легла

Детските двуетажни легла могат да бъдат два вида:

 • С горна зона за спане и долна зона за игра. Стандартният размер на този модел е 90x190 cm.
 • С две зони за спане. В този случай дължината на леглото може да бъде до 200 см, а ширината - до 110 см..

Височината на двуетажно легло за деца е ключов критерий за подбор, който дори влияе върху цената на продуктите. Повечето модели са направени в диапазона от 1,5-1,8 м, въпреки че можете да намерите и модели с височина 1,4 м с разгъващ се долен слой..

Нестандартни легла

Моделите на нестандартни легла включват:

 • Двойни легла. Техният стандартен размер е 135x125 см. Такива легла се използват до 4-5 годишна възраст на децата, след което се сменят на два единични или двустепенни модела.
 • Дизайнерски модели. Леглата под формата на автомобили, брави, кораби, като правило, имат места за спане, съответстващи на стандартите. Преди да купите обаче, определено трябва да направите измервания, за да се уверите в това..
 • Легла по поръчка. Такива модели се правят по-често по поръчка за тийнейджърски деца с висок растеж..

Съвети за избор на матрак, матрак, възглавници, текстил

Освен леглото, аксесоарите за спане са отговорни и за здравословния и пълноценен сън на детето, които се избират според определени критерии..

 • Матрак. По размер те трябва напълно да съответстват на размерите на котвата без деформация и образуване на пукнатини. Височината на матрака за бебешко легло е не по-малко важна. Ако за бебета този параметър е 6-8 см, тогава с всеки възрастов етап той може да бъде увеличен с 2-3 см. По отношение на материалите ортопедите препоръчват пълнители с умерена и висока твърдост.
 • Възглавница. Новородените не се нуждаят от възглавница. Докато растете обаче, е необходимо да изберете опции, които осигуряват здравословно положение на тялото и комфорт в съня - не твърде твърди и високи, от безопасни хипоалергенни материали. Необходимо е да сменяте възглавницата на всеки 2-3 години..
 • Текстил. Най-добрият вариант е спално бельо от тъкани с високо съдържание на естествен памук. В същото време е необходимо да го изберете точно според размера на възглавницата и одеялото, така че калъфката за възглавници и завивката да не се изгубят и да не се търкалят.

Очевидно изборът на бебешко легло и спално бельо зависи от много фактори. Ето защо е важно да избирате мебели бавно, като внимателно изучавате всяка опция за комфорт, качество и безопасност. Също така не си струва да спестявате от такива неща: благодарение на добрия сън се полага добро здраве и правилно развитие на детето.