Недоносените бебета представляват специална група пациенти, които се характеризират с признаци на физиологична незрялост, което определя специалните условия на кърмене. В Руската федерация делът на недоносените бебета сред всички новородени е средно

Недоносените бебета представляват специална група пациенти, които се характеризират с признаци на физиологична незрялост, която определя специалните условия на кърмене. В Руската федерация делът на недоносените бебета сред всички новородени е средно 6–8%. Децата, родени преждевременно, трябва винаги да бъдат в центъра на вниманието на педиатрите, тъй като именно сред тях се отбелязва най-високият процент перинатална патология и много по-често се откриват отклонения в последващото развитие [1].

Колкото по-голяма е степента на недоносеност, толкова по-значителни проблеми, свързани с последващото развитие на детето, трябва да се изправи: те могат да варират от минимални мозъчни дисфункции (проблеми на поведението и обучението, разстройство на хиперактивността с дефицит на вниманието) до тежки нарушения, водещи до увреждане. Някои нарушения са необратими. Компенсаторните възможности на детския организъм са доста големи, но те се проявяват напълно само на фона на активна рехабилитация, добри грижи и адекватно хранене [2]. Извършената рехабилитация може да бъде успешна и да доведе до минимизиране на последиците от недоносеността, в противен случай възникват различни отклонения в развитието на детето. В тази връзка, ролята на адекватното хранене за недоносеното бебе - както на най-ранните етапи от неговото развитие, така и през цялата първа година от живота - трудно може да бъде надценена. През последните години беше постигнат известен напредък както в подобряването на методите за хранене на много недоносени бебета (парентерално хранене и хранене в сонда), така и в подобряването на формулирането на специални адаптирани смеси за недоносени бебета, по-специално в резултат на въвеждането на нуклеотиди в техния състав, дълговерижни полиненаситени мастни киселини, редица метаболизъм на нервната тъкан на аминокиселини, които имат положителен ефект върху развитието на мозъка и органите на зрението [3].

Най-високите темпове на растеж се наблюдават при плода по време на неусложнена бременност. Но при недоносени деца с ниско тегло при раждане периодът на вътрематочно развитие се съкращава, в резултат на което забележима част от този важен етап, протичащ извънматочно, „отпада“. Това се отразява в последващото развитие на детето..

Недоносените бебета са родените, когато са бременни под 37 седмици (259 дни). Поради преждевременно раждане детето се ражда недостатъчно зряло и има проблеми, свързани с адаптацията към условията на извънматочния живот. Ситуацията се усложнява от проблеми като незрялостта на храносмилателната система и ограничените запаси от хранителни вещества в тялото..

Прием на хранителни вещества преди и след раждането. В процеса на вътрематочно развитие плодът постоянно получава хранителни вещества през пъпната връв. Глюкозата, аминокиселините и мастните киселини осигуряват елементарно хранене. След раждането храненето (кърмата) започва да тече през устата, под формата на по-сложни съединения (лактоза - протеини - липиди), които изискват ензимно разграждане.

Недоносените бебета, които след стабилизиране на клиничното си състояние се характеризират с т. Нар. Догонващ растеж (английски термин - догонващ растеж), имат високи изисквания към хранителните вещества [4]. Междувременно способността да ги усвоява не винаги съответства на общите нужди на недоносеното бебе от хранителни вещества и енергия..

Целта на храненето и изборът на режим на хранене при недоносени бебета се диктува, като се вземат предвид характеристиките на храносмилателната система и метаболизма на основните хранителни вещества [5]. При такива кърмачета рефлексът на смучене и преглъщане е намален или напълно отсъства, секрецията на стомашен сок е намалена, има недостатъчно производство на панкреатични протеази, липаза и чревни дизахаридази (особено лактаза), но активността на чревните пептидази е доста висока. Намалява се способността на жлъчката да емулгира мастните киселини. Посяването чрез болнична микрофлора в комбинация със забавена и нередовна чревна подвижност причинява висока честота на дисбиотични нарушения. Поради хипогалактия, значителна част от жените, които са родили преждевременно, често нямат способността да осигурят на детето майчино мляко [6].

Особености на състава на кърмата след преждевременно раждане. Още през 80-те. Редица проучвания показват, че кърмата на жени, които са родили преждевременно, има по-висока енергийна стойност и съдържа повече протеини (1,2–1,6 g на 100 ml), а аминокиселинният състав има по-висока концентрация на незаменими аминокиселини. Съдържанието на мазнини в такова мляко също е по-високо и освен това то има по-високо ниво на незаменими мастни киселини. За същото общо ниво на въглехидрати млякото съдържа по-малко лактоза и повече олигозахариди. За състава на кърмата при жени след преждевременно раждане също е характерно по-високо съдържание на редица защитни фактори, по-специално лизозим. Човешкото мляко се смила лесно и се понася добре от недоносени бебета, което позволява да се постигне пълният обем на ентерално хранене по-рано от изкуственото хранене.

Несъмнените предимства на кърмата включват фактори на имунната защита, тя съдържа бифидогенни компоненти (олигозахариди), които имат положителен ефект върху формирането на чревната микрофлора. Кърмата съдържа хормони, които подпомагат съзряването на червата [7].

Последните проучвания показват наличието на разлики в съдържанието на имунологичните защитни фактори (по-специално секреторния имуноглобулин (Ig) A) в майчиното мляко на жени, които са родили на различни етапи от бременността (Таблица 1).

Редица проучвания обаче показват, че кърмата не отговаря напълно на високите нужди на недоносените бебета от енергия и протеини, редица витамини (мастноразтворими - A, D, E, K и водоразтворими - витамин С, фолиева киселина) и минерали (калций, фосфор, магнезий) [9].

Независимо от това, няма съмнение, че човешкото мляко е оптималното хранене за недоносени бебета, поради което всички усилия на медицинския персонал трябва да бъдат насочени към поддържане на кърменето, доколкото е възможно, предвид особената биологична стойност на майчиното местно (прясно изцедено) мляко за недоносено бебе. и важната роля на контакта майка-новородено по време на хранене.

Установено е, че топлинната обработка влияе отрицателно върху хранителната стойност на човешкото мляко: при хранене с пастьоризирано кърма увеличението на телесното тегло през първия месец от живота е недостатъчно и е средно 9,6 ± 0,4 g / kg / ден [10].

Доказано е, че млякото с преждевременно раждане на жени може да задоволи хранителните нужди на недоносени бебета с тегло над 1700-2000 г. В същото време недоносените бебета с по-ниско телесно тегло след края на ранния неонатален период постепенно започват да изпитват дефицит на протеини, калций, фосфор, магнезий, натрий, мед, цинк и витамини от група В2, AT6, C, D, E, K, фолиева киселина и се нуждаят от оптимизация на храненето - обогатяване на диети [11].

Методи за хранене на недоносени бебета

В родилния дом и в неонатологичните отделения в момента се използват следните методи за хранене на недоносени бебета и техните комбинации.

 • Парентерално хранене - през централните или периферните вени (в момента целесъобразността на комбинацията му с минимално ентерално хранене, което подпомага функционирането на стомашно-чревния тракт (GIT) и стимулира по-нататъшното му съзряване).
 • Дългосрочно хранене със сонда с инфузионни помпи (назогастрална сонда).
 • Хранене с порционна сонда (извършва се с помощта на спринцовка).
 • Кърмене (истинско кърмене, изцедено кърмене).
 • Смесено или изкуствено хранене със специални формули за недоносени бебета.

Фигурата показва последователността на използване на методи за хранене на недоносени бебета..

В зависимост от гестационната възраст, телесното тегло на детето и клиничния статус, недоносените бебета в някои случаи изискват пълноценно парентерално хранене. За да се поддържа перисталтичната и секреторна активност на стомашно-чревния тракт, ентералното хранене постепенно се увеличава. Храненето първо се захранва през сонда и след това постепенно се замества с хранене от шише, като се използва кърма или специална формула за недоносени бебета.

При деца с тегло 1800–2000 g се извършва пробно хранене от шише. В случай на незадоволителна смукателна активност, захранването със сонда се извършва (обикновено по порционния метод) изцяло или частично [10, 12].

Новородените деца с тегло над 2000 g, когато се оценяват по скалата на Apgar от 7 точки и повече, могат да се прилагат върху гърдите на майката през първия ден от живота. Обикновено в родилен дом или болница се установява 7-8 режим на хранене. За недоносени бебета безплатното хранене е неприемливо поради неспособността им да регулират обема на изсмуканото мляко и високата честота на перинатална патология, но е възможно нощно хранене. При кърмене е необходимо да се следи отблизо появата на признаци на умора - периорална и периорбитална цианоза, задух и др. Наличието на тази симптоматика е индикация за по-рядко прикрепване към гърдата или за частично допълване с изцедено мляко от шише, или за пълен преход към хранене от шише [10 ].

По този начин изборът на метода на хранене трябва да бъде строго индивидуален, определен от степента на физиологична зрялост на детето, клиничното състояние на пациента и съответно да се променя с подобряването му..

Когато изчислявате храненето за недоносени бебета, трябва да използвате само метода "висококалоричен", който предполага следното изчисляване на храненето [12], в зависимост от възрастта на детето: 1-ви ден - 30 kcal / kg; 2-ри ден - 40 kcal / kg; 3-ти ден - 50 kcal / kg; 4-ти ден - 60 kcal / kg; 5-ти ден - 80 kcal / kg; 6-ти ден - 80 kcal / kg; 7-ми ден - 90 kcal / kg; 10-14-и ден - 100-120 ккал / кг; 30-ти ден - 130 kcal / kg (изкуствено), 140 kcal / kg (кърма) мляко.

Тъй като клиничното състояние на детето се подобрява и когато се установи стабилно нарастване на телесното тегло, както и при наличие на активен смучещ рефлекс, детето се прехвърля на кърмене или се храни с изцедено кърма в комбинация със специална формула за недоносени бебета.

Специални смеси за недоносени бебета

Клиничният опит показва, че хипогалактията се отбелязва при повечето майки след преждевременно раждане. Ситуацията се влошава от факта, че смучещият рефлекс е намален или липсва при децата, което допълнително допринася за изчезването на лактацията. Във връзка с това става необходимо да се използват специални формули за недоносени бебета. При разработването им се вземат предвид специалните нужди на такива бебета от енергия и хранителни вещества и, разбира се, се взема предвид недостатъчната зрялост на храносмилателната система, което е ограничаващ фактор за усвояването на редица основни хранителни вещества (лактоза, мазнини, мастноразтворими витамини и др.) [13].

Съотношението на казеин към суроватъчни протеини е близко до това в майчиното мляко; като част от съвременните формули за недоносени бебета е 40: 60.

Съставът на съвременните специални смеси, които най-добре отговарят на нуждите на детето (например Frisopre), включва нуклеотиди, което допринася за по-бърз соматичен растеж и укрепва имунната система на децата. Информация за съдържанието на нуклеотиди в кърмата и кравето мляко, както и европейските препоръки за тяхното съдържание в адаптираните млека за кърмачета, приети през 1996 г., са представени в Таблица 2.

В организма нуклеотидите играят ролята на регулатори на различни биосинтетични процеси. На свой ред те могат да се синтезират в телесните тъкани и (при нормални условия) не са основни хранителни вещества. Но този синтез е енергоемък и обемът му е ограничен, пример за това е интензивният синтез на нуклеотиди в чревната лигавица на новородените. Следователно, при определени условия, особено при интензивен растеж, хранителните нуклеотиди започват да придобиват голямо значение [14].

Нуклеотидите имат положителен ефект върху съзряването на чревните епителни клетки и насърчават по-доброто образуване на чревни власинки. Оказвайки положителен ефект върху образуването на чревна микрофлора, нуклеотидите по този начин подобряват усвояването на хранителните вещества. Това води до нормализиране на консистенцията и честотата на изпражненията [14].

Включването на глутаминова киселина и аргинин в сместа на Frisopre активира процесите на съзряване на чревната лигавица и повишава ефективността на усвояване на хранителните вещества. Аргининът също се добавя към сместа, за да повиши биологичната стойност на протеина и допълнително допринася за узряването на имунната система.

Аминокиселината триптофан стимулира производството на серотонин, който от своя страна е необходим за развитието на мозъка и е предшественик на синтеза на мелатонин, който регулира изменението в циркадните ритми на съня и бодърстването [15].

Тауринът, несвързана с протеини свободна аминокиселина, играе важна роля в развитието на нервната тъкан и мозъка. Тауринът е от съществено значение за синтеза на нови тъкани и насърчава активната клетъчна пролиферация, което е особено важно в перинаталния период. Тауринът също така участва в защитата на клетъчните мембрани от екзогенни токсини, участва в образуването на зрителните елементи на ретината и в синтеза на жлъчни киселини.

Съставът на мастните киселини на смесите за недоносени бебета също е изключително важен, преди всичко поради факта, че те имат ограничен ендогенен синтез на най-важните дълговерижни полиненаситени мастни киселини - арахидонова и докозахексаенова [16]. Последните се въвеждат в състава на някои продукти (Frisopre, Pre NAN, Humana 0-GA) и играят съществена роля в структурата и функцията на биологичните мембрани, са съществени компоненти на мозъчните фосфолипиди, фоторецептори на ретината на очите [17].

Съставът на мастния компонент на редица продукти (Humana 0-GA, Pre-Nutrilak, Frisopre, Pre NAN) включва средноверижни триглицериди, които осигуряват усвояването на мазнините без действието на липазата, високо усвояване на мазнините в червата, по-добро усвояване на калция и цинка [16].

Във въглехидратния компонент съдържанието на лактоза е леко намалено, за да се избегне прекомерно натоварване на стомашно-чревния тракт на деца с ниско тегло при раждане (които се характеризират с ограничена способност да асимилират млечна захар). В допълнение към лактозата, редица продукти (Humana 0-GA, Pre-Nutrilak, Pre-NAN) съдържат глюкозен полимер - декстрин-малтоза, а в някои - полизахариди като част от глюкозния сироп (Frisopre, Pre-Nutrilon) [16].

Енергийната стойност на адаптираните храни за недоносени бебета, като правило, е малко по-висока и е в диапазона от 75-80 kcal / 100 ml, въпреки че се предлага някои продукти да се използват в две стандартни разреждания, като същевременно получават или повече или по-малко концентрирано хранене (например: Pre NAN Enfamil, Frisolak Prematur).

Задължителен компонент на адаптираното мляко за недоносени деца е витаминоподобното вещество L-карнитин, което участва в метаболизма на мастните киселини..

Въвеждането на диетични фибри (галактоолигозахариди) в сместа осигурява добри бифидогенни свойства на продукта Frisopre, насърчава растежа на собствените му бифидобактерии в червата на детето, което е особено важно за незрелите деца, предвид високата честота на дисбиотични нарушения.

До 17-ия ден от живота, енергийните нужди се увеличават до 130 kcal / kg / ден. При изкуствено хранене съдържанието на калории в диетата не трябва да надвишава 130 kcal / kg / ден. Използването на човешко мляко в диетата на недоносени бебета, както и провеждането на смесено хранене, включва увеличаване на съдържанието на калории до едномесечна възраст до 140 kcal / kg / ден [12].

През втория месец от живота калоричното съдържание на диетата на детето зависи от теглото при раждане: при дете, родено с телесно тегло над 1500 g, калоричното съдържание в диетата намалява ежемесечно с 5 kcal / kg до нормите, приети за зрели деца и възлиза на 115 kcal / kg. Намаляването на калоричното съдържание на диетата на дълбоко недоносени бебета (телесно тегло при раждане под 1500 g) се извършва на по-късна дата - след 3-месечна възраст.

Въвеждането на специализиран продукт в диетата на детето трябва да се извършва постепенно, в продължение на 5-7 дни, като се отчита индивидуалната поносимост. Изкуственото хранене с такава смес трябва да продължи, докато детето достигне тегло от около 3000 g, след което детето постепенно (в рамките на 1 месец) се прехвърля на стандартна формула. В бъдеще, ако е необходимо (дълбока недоносеност, малко увеличение на телесното тегло), формула за недоносени бебета може да остане в диетата на бебето в продължение на няколко месеца в малко количество (1-2 хранения). В този случай е задължително да се изчисляват хранителните дажби не само по калорично съдържание, но и от съдържанието на основни хранителни вещества (особено протеини) в него..

Литература
 1. Yatsyk G.V., Studenikin V.M., Skvortsova V.A. Хранене за новородени: Ръководство за неонатология. М.: MIA, 1998 S. 205-214.
 2. Tsang R. C., Lucas A., Uauy R., Zlotkin S. Хранителни нужди на недоносеното бебе // Кадуцей. Медицински. Публикатори. Залапване. 1992 г..
 3. Sellmayer A., ​​Kolezko B. Дълговерижни полиненаситени мастни киселини и ейкозаноиди при кърмачета - физиологични; и патофизиологични аспекти и отворени въпроси // Липиди. 1999; 34 (2): 199-205.
 4. Грибакин С. Г., Нетребенко О. К., Студеникин В. М., Скворцова В. А. Принципи на хранене на недоносени новородени. М.: Союзмединфо, 1989.53 с.
 5. Скворцова В. А., Боровик Т. Е., Лукоянова О. Л. и др. Съвременни тенденции в проблема с храненето на недоносени бебета // Vopr. модерен педиатрия. 2005. No 2. С. 80-86.
 6. Yatsyk G. V., Studenikin V. M. Хранене на недоносени бебета: Метод. препоръки. М., 1997.18 с.
 7. Володин Н. Н., Мухина Ю. Г., Гераскина В. П., Чубарова А. И. Хранене на недоносени бебета. М., 2002.46 с.
 8. Булатова Е. М. Хранене на малки деца в съвременни условия: Автореферат. дис.... Д-р мед. науки. СПб., 2005.51 с.
 9. Лукоянова О. Л. Витамин на недоносените бебета в неонаталния период: Автореферат. дис.... Кандидат пчелен мед. науки. М., 2000.23 с.
 10. Хранене на недоносени бебета: Насоки за терапевтично хранене на деца / изд. К. С. Ладодо. М.: Медицина, 2000. S. 101-111.
 11. Нетребенко О. К. Някои основни микроелементи в храненето на недоносени бебета. М., 2004 г. 136 с.
 12. Боровик Т.Е., Яцик Г.В., Ладодо К.С., Скворцова В.А. 2004. No 6. С. 87-94.
 13. Shulman R. J., Schandler J., Lau C. et al. Ранно хранене, толерантност към хранене и активност на лактазата при недоносени бебета // J. Педиатър. 1998; 133: 645-649.
 14. Schlimme E., Martin D. Nucleotid -plementierung von Sauglingsnahrung. Kieler Milchwirtschaftliche Forschungsgerichte. 1999; 51 (3): 215-224.
 15. Насоки за храненето на децата / изд. В. А. Тутелян, И. Я. Коня. M.: MIA, 2004, 568 с.
 16. Мухина Ю. Г., Чубарова А. И., Гераскина В. П. Макронутриенти в диетата на недоносени бебета // Детска болница. 2002. No 2. С. 28-34.
 17. Uauy R., Hoffman D. R. Основни нужди от мазнини при недоносени бебета // Am. J. Clin. Nutr. 2000; 71: 245-250.

В. А. Скворцова, доктор на медицинските науки
Т. Е. Боровик, доктор на медицинските науки, професор
Г. В. Яцик, доктор на медицинските науки, професор
С. Г. Грибакин, доктор на медицинските науки
А. В. Андреева
О. Л. Лукоянова, кандидат на медицинските науки
Т.Р.Чумбадзе
SCCH, компания "Anika", Москва

Методи за хранене на недоносени бебета

1. Ентерално хранене от майчината гърда, от чаша, лъжица, спринцовка и бутилка, както и през сонда.

2. Парентерално хранене през пъпната вена, централните и периферните вени.

Показания за хранене на новородено през сонда:

1. Липса на смучещ или преглъщащ рефлекс с дълбока морфологична и функционална незрялост.

2. Тежка вътрематочна или постнатална инфекция, придружена от интоксикация.

3. Вътречерепно нараняване или нараняване на шийните прешлени, гръбначния мозък и продълговатия мозък.

4. Хипоксично-исхемична лезия на централната нервна система с вътречерепен кръвоизлив и мозъчен оток.

5. Малформации на твърдото и мекото небце и горната устна.

6. Тежка дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

Стомашната сонда трябва да отговаря на следните изисквания: да бъде изработена от топлоустойчив материал със специална повърхностна обработка за намаляване на залепващия ефект върху лигавицата, да има стандартен адаптер тип Luer за свързване към спринцовка. На адаптера трябва да има капак, цветен код на адаптера, сантиметрова скала и рентгенова лента.

Размери на сондата в зависимост от телесното тегло:

тегло на детето по-малко от 1000 g - сонда за нос No 4, сонда за орално приложение No 6;

тегло на детето по-малко от 2500 g - сонда за нос № 6, сонда за орално приложение № 10.

Последователността на действията за въвеждане на сондата:

2. Носете ръкавици.

3. Проверете наличността и изправността на оборудването.

4. Проверете температурата на входящата мощност.

5. Измерете дълбочината на поставената сонда.

6. Вкарайте сондата през носа или устата и я поставете на дълбочина, съответстваща на марката, която трябва да бъде или на ръба на ноздра, или на ръба на устната на детето.

7. Уверете се, че сондата е в стомаха, като изтеглите назад стомашното съдържимо.

8. Закрепете сондата с лепяща лента.

9. Прикрепете спринцовка с фураж, който може да бъде преминат през дозатор или през спринцовка без бутало чрез гравитация. При фракционно хранене със сонда, продължителността на храненето трябва да отнеме поне 10-15 минути.

10. След хранене на бебето, поставете го от дясната страна, повдигнете края на главата.

Повечето недоносени бебета на възраст под 32 седмици от бременността се нуждаят от хранене със сонда преди стабилизация и синхрон между смученето и преглъщането. Бебетата с тегло под 1000 g понасят по-добре непрекъснато хранене с инфузионна помпа. Ако сондата е направена от полиетилен, тя трябва да се подменя на всеки 12 часа. Задължително е да проверявате остатъчното съдържание на стомаха преди всяко хранене. Обемът на това съдържание не трябва да надвишава 3 ml (не повече от 10% от обема на храната, получена при последното хранене). При недоносени бебета през първата седмица от живота е по-добре да се използва орогастрална сонда, тъй като апнеята се развива много по-рядко, когато се постави..

Усложнения при хранене в сонда. При използване на сонда с неправилен размер са възможни наранявания на носната лигавица, развитие на язви под налягане в носния проход, хиперпродукция на слуз с развитие на ринит, усукване на сондата в хранопровода, травма на хранопровода, езофагит, повръщане с възможна аспирация. Ако не се спазва дълбочината на вкарване на сондата, възможно е тя да се проведе зад вратаря в дванадесетопръстника, което води до нарушено храносмилане, храносмилане и усвояване на хранителни вещества.

Ежедневната потребност от хранителни съставки се определя по калоричния метод. Като се има предвид, че основната скорост на метаболизма в ранния неонатален период при недоносени бебета е 47-49 kcal / kg на ден, 50 kcal / ден ще бъде достатъчна за поддържането му. Въпреки това, за да се осигури растеж и наддаване на тегло с 15-30 g / ден, е необходимо да се увеличи приема на калории до 110-150 kcal / kg на ден. Децата с вътрематочно забавяне на растежа се нуждаят от 10-20% по-висок калориен прием. Като напитка използвайте смес от разтвор на Рингер с 5% разтвор на глюкоза (1: 1).

При естествено хранене (естествено кърма или пастьоризирано мляко), детето трябва да получи през първата половина на годината 2,2-2,5 g / kg протеини, 6,5-7 g / kg мазнини, 12-14 g / kg въглехидрати; през втората половина на първата година от живота - 3-3,5 g / kg протеини и 5,5-6 g / kg мазнини. При смесено и изкуствено хранене нуждата от протеини е 3-3,5 и 3,5-4 g / kg; съдържанието на калории се увеличава с 10-15 kcal / kg.

Недоносените бебета са много чувствителни към минералния състав на диетата. При кърмене се появява относителен дефицит на калций, при смесен и изкуствен - дефицит на фосфор и някои микроелементи (желязо, цинк, мед). Повечето микроелементи се абсорбират оптимално при кърмене. Когато предписвате калциеви препарати, препоръчително е да се съсредоточите върху нивото на йонизиран калций в кръвната плазма на детето. Дневната нужда от калций е 150 mg / kg по отношение на чист калций. Не се изискват добавки с калций при хранене със специална формула за недоносени бебета. Дневната нужда от натрий при недоносени деца е 3 meq / kg, а за калий - 2 meq / kg. Понякога недоносените бебета с ниско тегло се нуждаят от 4-8 meq / kg натрий на ден, за да се предотврати хипонатриемия поради неизбежна загуба на натрий в урината.

Най-добрият продукт за хранене на бебета с ниско тегло е майчиното кърма. При липсата му се използват смеси за недоносени и бебета с ниско тегло, които по състав са близки до майчиното мляко (Pretutelli, Prepilti, Enfamil, Frisopre и др.). При деца с тегло 1500 g и по-малко е препоръчително да се използват смеси с повишено съдържание на протеин (до 2,0-2,4 g на 100 ml).

Особености на храненето на недоносени бебета.

Преждевременно родените бебета се считат за родени в периода от 28 до 37 седмици от бременността, с телесно тегло 1000-2500 g и дължина на тялото 35-45 cm.

Кърменето на недоносени бебета предполага организирането на специални грижи - температура, влажност, ниво на оксигенация, хранене, ако е необходимо - интензивна терапия.

Организация на храненето на недоносени новородени

Затруднения Храненето на недоносени бебета има значителни характеристики поради

 • слаби или липсващи (до 32-34 гестационна седмица не са развити) смучещи и преглъщащи рефлекси и тяхната координация поради невропсихична незрялост, която корелира със степента на недоносеност;
 • повишена нужда от хранителни вещества поради интензивно физическо развитие,
 • морфологична и функционална незрялост на стомашно-чревния тракт, изискващи внимателно приложение на храна:
  • малък обем на стомаха,
  • преобладаването на тонуса на пилорната област над слабо развития сфинктер на сърдечната част на стомаха,
  • ензимен дефицит: намалена секреция на стомашен сок, способност за производство на киселина и производство на пепсиноген и в резултат непълно разграждане на протеините, намалена лактазна активност (Въпреки това, функцията на панкреаса, дори при много недоносени бебета, е на достатъчно ниво). Чревните ензими, участващи в метаболизма на въглехидратите и протеините, се образуват на по-ранни етапи от липолитичните ензими и поради това при недоносени деца често се наблюдава повишено отделяне на фекални мазнини,
  • ниска активност на чревната перисталтика, което води до подуване, преразтягане на червата.

Когато организирате хранене на недоносени бебета, е необходимо да отговорите на 4 въпроса:

 1. кога;
 2. отколкото;
 3. колко;
 4. по какъв метод.

За недоносени бебета, родени в дълъг период на бременност (35 и> седмици) в относително задоволително състояние, е препоръчително първото хранене да започне не по-късно от 2-3 часа след раждането. При деца с гестационна възраст под 34 седмици и с тегло под 2000 g основните принципи са предпазливост и постепенност.

В относително задоволително състояние

в случай на недоносеност от I степен, можете да започнете да се храните с майчиното мляко или неговите заместители 6-9 часа след раждането,

с II степен - след 9-12 часа,

при III - след 12-18 часа,

при IV - след 36 часа.

Недоносените бебета с тегло при раждане под 1500 g се прилагат върху гърдите от 3-тата седмица от живота.

Изисквания за естествено (кърма или рог) хранене на недоносеното бебе: трябва да бъде смучещ рефлекс.

Ако е невъзможно да се приложи рано (веднага след раждането) на гърдата, е необходимо да се въведат няколко капки майчино мляко в устната кухина на детето с пипета, за да се засели стомашно-чревния тракт с нормална микрофлора.

Честота на подаване зависи от телесното тегло, степента на зрялост, състоянието. Прилагайте 7-8 пъти на ден, но според показанията честотата може да се увеличи до 12 пъти / ден.

Избор на продукт. За недоносени бебета, както и за доносени бебета, идеалната храна е кърма без никаква корекция. При липса на кърма, използвайте адаптирани млечни формули, за предпочитане специализирано за недоносени бебета.

Хранене за кърмачета: "Robolact" или "Linolact" за 1-ва седмица от живота, след това върху адаптирани смеси "Prepilti", "Pregumana", "Novolakt-MM". От 1,5-2 месеца - ферментирали млечни смеси.

Колко?

Изчисляване на храненето за недоносени бебета

По какъв метод?

Видове хранене на недоносени бебета и методи на хранене:

 • естествено: кърмено от майка или мокра сестра,
 • естествени, изкуствени и смесени: зърно - изразено от собствената му майка или донор,
 • сонда: за всяко хранене - един път - или постоянен,
 • парентерално хранене (повръщане, плоска или отрицателна крива на теглото, чревна пареза, хирургична патология на стомашно-чревния тракт и др.).

Методът на хранене се определя в зависимост от тежестта на състоянието и степента на зрялост..

Показания за кърмене:

 • възможно при недоносени новородени 35 - 37 гестационна седмица в задоволително състояние:
 • при кърмене е необходимо систематично контролно претегляне преди и след хранене: загубата не трябва да бъде> 1,5-2%, отделяне на урина 1 ml / kg × час.

Показания за хранене на зърната:

 • използва се при недоносени бебета, родени след 33 - 34 седмици от бременността или II степен на недоносеност (смучещият рефлекс, при който е намален, но доста изразен за зърното), при липса на смущения по време на постнаталната адаптация - през първите 3-4 дни. Преди този период е неподходящо прилагането на детето на гърдата, тъй като кърменето е тежко физическо натоварване за него и може да доведе до вторична асфиксия или вътречерепен кръвоизлив;
 • HDN - с донорско мляко.

Показания за хранене със сонда:

кърмата през еднократна жлъчна тръба:

 • регургитация;
 • слабост или липса на рефлекси на смучене и преглъщане;
 • недоносени бебета с асфиксия, RDS 5 точки; с механична вентилация;
 • дълбока недоносеност - III-IV степен на недоносеност, по-малко от 32 - 33 седмици;
 • бавно наддаване на тегло;

чрез постоянна сонда:

 • с тегло под 1500 g;
 • процесът на смучене пречи на дишането и хемодинамиката:
  • появата на постоянна цианоза при смучене,
  • дефекти на твърдото и мекото небце;
 • съмнение за раждане вътречерепно увреждане.

Сондата се вкарва на дължина, равна на разстоянието от носовия мост до мечовидния израстък, или орогастрален (за предпочитане), или назогастрален (създава допълнителна съпротива по пътя на въздушното преминаване, може да провокира апнея и брадикардия).

Видове хранене в сонда:

и) болус (с прекъсвания). Сондата се използва за единична порция мляко, след което веднага се отстранява. Млякото се доставя без усилие, бавно, чрез гравитация. Методът е по-физиологичен, отколкото капково, тъй като насърчава цикличното освобождаване на хормони, което стимулира растежа и развитието на стомашно-чревния тракт.

б) продължително (капково, микроструй). Сондата се поставя за период от 3 до 7 дни. Обикновено се използва при деца с тегло под 1500 g, както и при по-големи, в случай на тежкото им общо състояние с тенденция към конгестия в стомаха. Адаптираната смес се доставя до стомаха с помощта на инфузионна помпа. В този случай е за предпочитане пред кърмата, тъй като по-лесно е да се поддържа стерилността му през цялото време на приложение.

При хранене през сонда, остатъчният обем на стомаха трябва да се проверява преди всяко хранене. Ако това е повече от 10% от обема на предишното хранене, порцията мляко се намалява с 50%, последвано от постепенно увеличаване на обема.

С цел коригиране на липидния метаболизъм - липофундин 10% 5ml / kg / ден.

При преждевременно раждане кърмата има специални хранителни и енергийни свойства. И така, млякото на жени, които са родили преждевременно, съдържа по-голямо количество протеини, полиненаситени мастни киселини, които са необходими за растежа и развитието на тялото на недоносеното бебе, предимно за съзряването на централната нервна система. Също така, кърмата по време на преждевременно раждане съдържа повече въглехидрати, витамини А, Е, С в сравнение с майчиното мляко при жени, които са родили навреме. Много е важно кърмата при жени с преждевременна бременност да съдържа повече микроелементи, необходими за развитието на детето, а именно: желязо, хлор, цинк, йод. Млякото на жени, които са родили преждевременно, е с по-високо съдържание на протеинов компонент и съдържа 1,8-2,4 g / 100 ml.

Според литературата количеството мазнини в кърмата при жени, които са родили преждевременно, не се различава от това при жените, които са родили в срок, средното ниво е 3,2-3,4 g / 100 ml. Кърмената мазнина се абсорбира напълно.

Лактозата в млякото на жени, които са родили преждевременно, е 5,96-6,95 g / 100 ml. Калцият и фосфорът са малко по-високи. Съотношението калций / фосфор в кърмата е по-физиологично (1: 2), отколкото във формулата, по-ниските нива на фосфор водят до загуба на калций в урината.

По този начин самата природа осигурява физиологичната възможност за хранене на преждевременно родени деца с майчино мляко..

Нуждата на недоносеното бебе от основни хранителни съставки (протеини, мазнини, въглехидрати)

Потребността от протеини при недоносени бебета варира в зависимост от степента на зрялост и възрастта от 2,5-3,0 до 4,0 g / kg на ден.

Необходимост от мазнини приблизително 6,5 g / kg на ден.

Нуждата от въглехидрати 12-14 g / kg на ден.

Енергийните нужди на недоносените бебета постепенно се увеличават: на първия ден те възлизат на 20-25 kcal / kg, на 2-ри - 40, на 3-ти - 50, на 5-ти - 70, на 7-ми - 90, на 10 д - 110 kcal / kg на ден. Тази нужда се увеличава на 20-ия ден до 130 kcal / kg, до 30-ия ден - до 135-140 kcal / kg.

Неща, които трябва да имате предвид при хранене на недоносено бебе?

Бързите темпове на растеж на недоносеното бебе определят по-високите нужди на организма от протеини, микроелементи, витамини. Следователно, за да се отговори на физиологичните нужди на такова дете, като основа се използва кърмата, където се добавят хранителни вещества, които са в дефицит.

Такова допълнително осигуряване на протеини, някои микроелементи, витамини, особено за деца с гестационна възраст под 32 седмици и с тегло 1500 g и по-малко, може да се извърши чрез частично парентерално хранене.

За кърмачета, които са на възраст 32-34 седмици от бременността, добавянето на протеини може да се дава ентерално чрез добавяне на обогатени с протеини добавки към кърмата. Новородените, които са получили обогатено кърма, имат повече наддаване на тегло, линеен растеж, значително по-високи нива на азот в урея.

Методи за изчисляване на количеството храна, необходимо за недоносено новородено бебе

Започнете да хранете недоносени бебета с тегло 2000 - 1500 g от 5-7 ml с постепенно увеличение от 5 ml. При недоносени бебета с тегло 1500-1000 g обемът на първото хранене е 2-4 ml с постепенно увеличаване с 3-5 ml. Деца с тегло под 1000 g започват да се хранят с 1-2 ml и постепенно увеличават обема с 1-2 ml.

При хранене с епруветка на бебета с много ниско и изключително ниско телесно тегло често се срещат 3-часови инжекции с мляко с едночасови почивки и 5-часова нощна почивка. По този начин се правят 5 инфузии на ден. Първоначалната скорост на инжектиране на мляко е 1,5-3 ml / kg на час. На 6-7-ия ден постепенно се увеличава до 7-9 ml / kg за 1 час.

Критериите за определяне на периода на първо хранене на недоносено бебе са гестационната възраст, теглото при раждане и общото състояние на детето. При липса на тежка патология, можете да се храните през първия ден, в зависимост от зрелостта, като използвате различни методи за хранене.

Функционално зрелите бебета над 34 гестационна възраст могат да бъдат хранени 2-3 часа след раждането.

Първото хранене - тест за поносимост към ентерално хранене - се извършва с дестилирана вода (тъй като аспирацията на глюкоза причинява възпалителни промени в белите дробове, подобно на аспирацията на мляко), след това няколко инжекции с 5% разтвор на глюкоза, след което се използва кърма (или адаптирано мляко).

При недоносени бебета до 10-ия ден от живота дневният обем на млякото се определя по формулата на Rommel:

V = (n + 10) x за всеки 100 g от теглото на детето, където n е броят на дните от живота на детето;

или по калоричен начин в съответствие с дневните нужди.

Пример: Дете на 3 дни, телесно тегло 1800 г. Изчислете дневния и еднократен обем мляко.

V = (3 + 10) x18 = 234 ml;

Брой хранения - 10.

Обем на хранене = 234: 10 = 23,4 = 24 ml.

Отчитайки толерантността на тялото на недоносеното бебе към храната на 1-ви ден за едно хранене - 5-7 ml, на 2-ри - 10-12 ml, на 3-ти - 15-17 ml, на 4-ти - 24 ml.

След 10 дни живот дневният обем храна се определя от телесното тегло, използвайки обемния метод, както при доносените бебета.

Наблюдение на адекватността на храненето

Регургитацията, повръщането и подуването на корема са индикации за отказ от стандартната схема на хранене и изискват изясняване на причините, които са причинили тези симптоми. Най-ефективният критерий за правилно хранене е дневната положителна динамика на теглото (приблизително 15 g / kg на ден).

Видове хранене на недоносени бебета

1. Хранене с човешко мляко

Новородени бебета с тегло над 2000 g с оценка по Apgar от 7 точки и повече могат да се прилагат върху гърдите на майката през първия ден от живота. Обикновено 7 - 8 хранения на ден се определят в родилен дом или болница. За недоносени бебета безплатното хранене е неприемливо поради неспособността на такива бебета да регулират обема на изсмуканото мляко и високата честота на перинатална патология. По време на кърмене внимателно следете за признаци на умора (периорална и периорбитална цианоза, задух и др.). Появата им е индикация за по-рядко прикрепване към гърдата или за пълен преход към хранене с изцедена кърма. Усилията на медицинския персонал трябва да бъдат насочени към запазване на кърменето, като се има предвид стойността на майчиното мляко и важната роля на контакта от майка на дете по време на хранене.

Според препоръките на СЗО, недоносените бебета (като доносените бебета) до 6 месеца трябва да бъдат кърмени само. Човешкото мляко след преждевременно раждане има специален състав в сравнение с млякото, което е родило навреме: съдържа повече протеини, мазнини и защитни фактори (лизозим и др.), По-малко лактоза. Но въпреки специалния състав, това мляко може да задоволи нуждите само на деца с тегло над 1800 - 2000 g, а децата с по-малко тегло се нуждаят от повече протеини, витамини и минерали.

Майчиното мляко е предпочитаният хранителен продукт за кърмачета с EBMT.

Ползи от кърмата:

Уникален по своя състав,

Лесно за смилане и смилане,

Съдържа хормони, ензими и растежни фактори,

Млякото на жени, които са родили преждевременно, има по-високо съдържание на калории, повече протеини, натрий, хлорид и по-малко лактоза, отколкото млякото на жени, които са родили доносени деца.

Съдържа антимикробни, противовъзпалителни и други защитни фактори, които предотвратяват развитието на ентероколит.

Но въпреки специалния състав, това мляко може да задоволи нуждите само на деца с тегло над 1800-2000 g, а децата с по-малко тегло се нуждаят от повече протеини, витамини и минерали.

"Недостатъци" на кърмата:

Това мляко може да задоволи нуждите само на деца с тегло над 1800-2000 g, а децата с по-малко тегло се нуждаят от повече протеини, витамини (С, А) и минерали (калций, фосфор, цинк),

Променливост на съдържанието на мазнини (в зависимост от частта на изцеждане, времето на деня, условията за транспортиране и съхранение на млякото).

Възможно е да се запазят основните предимства на естественото хранене и в същото време да се осигурят високите изисквания на недоносеното бебе към хранителни вещества, като се обогати кърмата с подобрители на кърмата (обогатители) и се използва комбинирано хранене: формула + кърма.

2. Хранене с обогатено човешко мляко

Укрепвател Представляват специализирани протеиново-минерални или протеиново-витаминно-минерални добавки, чието въвеждане в прясно изцедено или пастьоризирано човешко мляко елиминира хранителните дефицити. Това не засяга антибактериалните свойства на млякото, при условие че в препарата няма железни съединения.

3. Хранене със специализирани формули за недоносени бебета

Показания за въвеждане на смеси:

· Недостатъчна лактация при майката или пълно отсъствие на майчино или донорско мляко;

· Непоносимост към кърмата;

Наличието на клинични и лабораторни признаци на хранителен дефицит

Обогатяване на диетата на кърменото бебе (достатъчно в размер на 20-30%).

Използване на кърма + формула за недоносени новородени:

· Запазва всички предимства на кърменето с обем мляко най-малко 1/3 от дневния хранителен обем;

Съчетава стабилността на качествена формула с предимствата на кърменето.

Смеси за недоносени бебета са различни

По-високо съдържание на калории (до 80 kcal на 100 ml готова смес),

Високо съдържание на протеин (до 2,4 g на 100 ml),

Намаляване на съдържанието на лактоза,

Използват се смесите: PreNan, Prepilti, Prenutrilon, Alfare, Nutrilak Peptidi MCT, Nutrilon Pepti TCT. Frisopre, Frisolak, Humana GA O и други.

Предписването на млечни продукти за доносени бебета на недоносени бебета води до по-бавно наддаване и растеж на теглото. Соевите смеси също не трябва да се използват в диетата им, тъй като усвояването на някои хранителни вещества (особено минерали) от тях е трудно..

По отношение на неврологичното развитие, децата, които са получили майчиното мляко до 7-8-годишна възраст, изпреварват децата, които са получавали донорско мляко, а децата, които са получавали адаптирано мляко за недоносени бебета, надминават тези, които са получавали конвенционални адаптирани формули!

Отмяната на специализирани формули при недоносени бебета и преминаването им към стандартни формули трябва да се извършва постепенно.

4.2. Методи за хранене на недоносени бебета (фиг. 17, 18)

1. хранене чрез сонда (болус или продължителна инфузия),

2. хранене с мека лъжица,

3. хранене на бутилки,

4. Закрепване на бебето към гърдите на майката.

5. парентерално хранене (в първите дни, ако храненето през устата е трудно).

v Фигура 18. Методи за хранене на недоносени бебета.

а) чрез сонда б) от мека лъжица в) от бутилка г) гърда

Деца с тегло 1500-2000g (гестационна възраст 30-33 седмици) се тестват с хранене от шише. В случай на незадоволителна смукателна активност, храненето с тръба се предписва изцяло или частично.

Децата, родени с телесно тегло под 1500 g (бременност под 30 седмици), се хранят през сонда. Храненето с тръби може да бъде разделено на порции или непрекъснато захранване с помощта на спринцовни инфузионни помпи. Освен това се осигурява парентерално хранене.

Кърмата се храни с недоносени бебета, които са достигнали тегло от 1800 g, са в задоволително състояние.

Съществуват различни алгоритми за хранене за недоносени бебета в зависимост от телесното тегло (Фиг. 19-21).

Изписвайки се от болницата, детето трябва да премине към самосмучене.

v Фиг. 19. Алгоритъм за хранене на деца с тегло под 1300g.

v Фиг. 20. Алгоритъм за хранене на деца с тегло от 1300 до 1800г.

v Фиг. 21. Алгоритъм за хранене на деца с тегло над 1800g.

Механично задържане на земни маси: Механичното задържане на земни маси на склона се осигурява от опорни конструкции с различни конструкции.

Папиларните шарки на пръстите са маркер за спортни способности: дерматоглифичните признаци се образуват на 3-5 месеца от бременността, не се променят през живота.

Недоносено бебе и кърмене: 10 стъпки към здравето

Хранене на недоносено бебе - кърма, а не от шише

Екатерина Карпова консултант по кърмене и допълнително хранене

Раждат се все повече недоносени бебета - вече втора година у нас лекарите се грижат за деца с тегло под килограм, за това има специално оборудване и съвременни методи. И какво може да направи една майка за недоносеното си бебе? Разбира се, запазването на кърмата за него е най-доброто средство за здраве и развитие. Консултант по кърмене обяснява как да започнете да кърмите недоносено бебе.

Недоносеното бебе е бебе, родено под 37 навършени седмици от бременността. В зависимост от периода и телесното тегло се различават 4 степени на недоносеност, започвайки от 29 седмици (или по-малко) до 35-37 седмици. Възрастта на бебето не винаги съвпада със степента на неговата зрялост и стандартното телесно тегло за дадена възраст.

Причините за преждевременно раждане са много - това са както болести на майката, така и патологии на бебето. Естествено, средата, в която се намира преждевременно родено дете, е много различна от условията на вътрематочния живот. Въпреки това той трябва да оцелее, да расте, да узрее в тази далеч от идеалната ситуация..

Лекарите са изправени пред много предизвикателства наведнъж. Необходимо е да се поддържа оптимален топлинен режим и влажност на въздуха за бебето - новороденото бързо губи енергия, системата за регулиране на топлината все още не е перфектна. Често недоносените бебета имат проблеми с дишането - дихателна недостатъчност, внезапно спиране на дишането, белодробни заболявания. Често срещан сърдечен проблем при недоносени бебета е откритият артериален дуктус, вид сърдечен дефект. Мозъчните съдове са много тънки - мозъчен кръвоизлив може лесно да настъпи със сериозни последици. Наложително е да се следи нивото на глюкоза в кръвта: тя може бързо да падне, причинявайки сериозно състояние на новороденото, до хипогликемична кома.

Разбира се, за растеж и развитие, бебето трябва да получи необходимото количество от всички хранителни вещества, витамини, микро и макро елементи. Ако по-рано цялата храна е идвала през пъпната връв, директно от кръвта на майката, сега той трябва да премине към външни източници.

Лекарите и мама са изправени пред два основни въпроса: как да се хранят и с какво да се хранят?

Как да се храня

Всичко зависи от степента на недоносеност и телесното тегло на бебето. Бебетата на възраст под 31 седмици обикновено се хранят интравенозно. Следващата стъпка е захранването със сонда. Тези етапи са необходими, защото бебетата са изключително слаби, те не са в състояние да държат гърдите си в устата си и може да нямат смучещ и преглъщащ рефлекс. Постепенно това хранене се комбинира и заменя с хранене от чаша, пипета, лъжица или специална допълнителна система за хранене, чиято тънка тръбичка е прикрепена към пръста или директно към гърдата.

Американски педиатри описват този преход от хранене със сонда към кърмене с малки стъпки..

 1. Контакт кожа до кожа. Това е първата стъпка, която трябва да се направи възможно най-рано, веднага щом състоянието на детето стане стабилно..
  Методът на кенгуру става все по-популярен както на Запад, така и у нас - начин за кърмене на недоносени бебета, при който те са в пряк контакт с майка си, доколкото е възможно - кожа до кожа. Невъзможно е да се надценява значението на този метод - тук е важен не само психологическият аспект. Децата, които се грижат за използването на тази техника, имат по-стабилно дишане и телесна температура, има по-малък риск от вътреболнични инфекции, да не говорим за огромните ползи за развитието на лактацията и нормалното кърмене в бъдеще..
 2. Уста / нос на бебето до зърното. Бебето спи на гърдите на мама.
 3. Майката ще изпомпа няколко капки коластра или мляко в устата на бебето. Бебето отваря уста, ближе зърното.
 4. Бебето отваря уста, държи зърното в устата си, може да суче и да отпие няколко глътки. Тъй като бебето е много слабо и лесно губи зърното, майката трябва да използва специални позиции - изпод ръката и кръстосана люлка (бебето лежи на ръката, противоположна на предложената гърда). Недоносените бебета имат трудности с преглъщането, често се задавят, затова е препоръчително майката да се облегне назад, за да намали притока на мляко. Също така се използва специална позиция на ръката - ръката на танцьора („ръка на танцьора“), при която майката с пръсти едновременно поддържа брадичката, бузата и гърдите на бебето..
 5. Хлапето се събужда и е будно известно време. Той активно търси гърди, дърпа юмруци в устата си, дава сигнали, че е готов да суче.
 6. Достатъчно активен, за да започне да суче истински. Може да смуче и да направи няколко смукателни движения, а понякога е готов за цяла поредица от 5-7 смукателни движения. След това обикновено се отделя от гърдите и си почива.
 7. Поддържа зърното в устата. Гадно и поглъща. Храненето може да продължи 5-10 минути или повече. Бебето често спира и си почива, но продължава да държи зърното в устата си. Очите могат да бъдат затворени или отворени. Чуват се слаби звуци на преглъщане. Някои експерти като временна мярка предлагат в такива случаи да се използват подложки за зърната, които помагат на бебето да задържи зърното в устата си по-дълго. Не трябва обаче да се забравя, че в бъдеще това може да усложни установяването на кърменето, следователно този метод може да се използва само за много ограничен период от време, докато бебето може да държи зърното самостоятелно..
 8. Бебето получава по-голямата част от храненето от гърдите. За да вземете решение за количеството добавка, е наложително да следите теглото и уринирането.
 9. Хранене при поискване, включително по желание на майката, ако бебето спи дълго време и пропусне храненето. Характеристика на храненето на малки и недоносени бебета е, че за добри печалби и получаване на достатъчно мляко, бебето трябва да суче достатъчно често - поне 1 път на час - и за дълго време, с чести почивки за почивка.
 10. Нормално пълноценно, често хранене при поискване. Обикновено този етап настъпва, когато бебето наближава възрастта от 40 седмици от бременността..

Световната здравна организация препоръчва да се избягва храненето по шише по време на прехода от хранене със сонда към кърмене. Това провокира объркване на зърната и затруднява преминаването към нормално кърмене по-късно..

С какво да се храня

По принцип няма разлика в мненията по този въпрос. Все още не е измислено нищо по-добро от кърмата за бебета. Млякото на майката на преждевременно родено дете се различава по състав, съдържа повече протеини и защитни фактори. Той е идеален за недоносено бебе, така че дори ако една майка е отделена от бебето си, тя трябва да започне редовно (около веднъж на 3 часа) изпомпване възможно най-рано, което е необходимо за поддържане на лактацията и осигуряване на бебето с необходимото хранене..

Клинични помпи за гърди се предлагат в болниците само за често и продължително изцеждане. Трябва да се отбележи, че тъй като рискът от инфекции при недоносени бебета е много по-висок, правилата за съхранение на кърмата са малко по-различни от стандартните. И, разбира се, най-добре е бебето да получава само мляко, изцедено непосредствено преди употреба..

За съжаление в много болници лекарите не подкрепят особено кърменето на недоносени бебета и освен това нямат специални условия за съхранение на кърмата. Сега обаче все повече и повече лекари разбират значението на кърменето за новородено и още повече за недоносеното бебе! Следователно има надежда, че в бъдеще майките ще получат необходимата подкрепа от медицинския персонал и няма да се сблъскат с лошата воля и отказите на лекарите, ако майката иска и е готова да осигури на бебето млякото си..

За да установите пълноценно кърмене на недоносено бебе, трябва да преодолеете много трудности, да покажете истинска смелост, търпение и постоянство. Но наистина си заслужава - най-доброто за детето е просто невъзможно да се измисли.!

Предоставен член
Център за дистанционно обучение за консултанти по GW,
допълващи храни и бебешки колички "Project ProGV"

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.