Раждането на дете малко по-рано или по-късно от датата на падежа не е опасно за здравето или живота му. Ако обаче бебето се роди преди 37 седмици, то според препоръките на СЗО то се счита за недоносено. В началото на трудовата дейност много по-рано от срока експертите се опитват да я спрат, но това не винаги е възможно. Колко седмици трябва да се роди бебе, за да могат лекарите да го спасят и как се изправя пред ранно раждане?

Условия на труд

Физиологичен (оптимален за здравето на бебето)

Идеалното време за раждане на бебе е 40 седмици. Формирането на всички органи, системи и натрупването на оптималния обем подкожни мазнини за висококачествена терморегулация тъкмо приключват. Според статистиката обаче само една жена на всеки десет ражда бебе на 40 седмици.

Клиничните проучвания показват, че незначителните отклонения от нормата не оказват влияние върху състоянието на бебето. В съвременната педиатрия доносеното новородено се счита за родено между 37 и 42 седмици. На 41 и 42 седмица обаче бебето вече се счита за доносено, така че експертите използват лекарства за стимулиране на раждането или извършват цезарово сечение.

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане е раждане, извършено от 22 до 37 седмици от бременността. Ако плодът напусне утробата преди 22 седмици, това е спонтанен аборт. Медицинска помощ се предоставя на всички бебета, които са се родили жизнеспособни, с тегло най-малко 500 грама и дължина на тялото от 25 см.

Има три вида преждевременно раждане:

 • много рано - теглото на плода е 0,5-1 кг, ражда се на 22-27 седмица;
 • рано - телесно тегло в рамките на 1-2 кг, раждането се случва на 28-33 седмици;
 • недоносено - теглото на новороденото е около 2,5 кг, то се ражда на 34 -37 седмици.

Степента на недоносеност на бебето

При деца, родени предсрочно, тялото не е добре развито. Те изостават от другите бебета по отношение на ръст, тегло и дори се различават на външен вид. Степента на недоносеност на новородените е представена в таблицата.

МощностПериод на бременност в седмициВисочина на детето в смТегло на детето в кгВъншен вид и общо състояниеХарактеристика:
Аз36-3740-482-2,5Мускулният тонус е леко намален, но бебето е активно. Кожата е розова, има велусна коса, пъпа е малко под средата на корема. Ноктите се спускат до върха на пръстите. Наблюдава се обща слабост.Хлапето е доста зряло, жизнените показатели са в норма.
II32-3537-401,5-2Кърмачето се нуждае от медицинска помощ и специален режим на хранене.
III28-3235-371-1,5Намален мускулен тонус, сънливост. Кожата е тънка, оточна, зачервена, с много бръчки. Много нисък пъп, къси нокти. Голяма глава в сравнение с тялото.Новороденото се нуждае от дълъг период на рехабилитация под наблюдението на няколко специалисти.
IVПо-малко от 28По-малко от 35По-малко от 1Тялото на бебето не е достигнало зрялост. Само 20% от децата се раждат живи.

Жизнеността и активността на бебето зависи от това коя седмица се е родило. Няма ясна граница между градусите, тъй като жизнените показатели на детето зависят от характеристиките на развитието на тялото му на този етап..

От колко време може да се спаси недоносеното бебе??

За колко време може да съществува плод извън утробата на майката, ако изведнъж започне преждевременно раждане? Бебето с тегло 500 g и повече има шансове за оцеляване - по правило бебетата се раждат с това телесно тегло на 22 гестационна седмица. Статистиката за недоносеността включва само деца, които са достигнали тегло от 1 кг, ръст от 35 см и 28 гестационни седмици. Когато детето се роди от 22 до 27 седмици, лекарите се опитват да спасят живота на бебето - ако то живее повече от седмица, то ще бъде регистрирано живо.

Най-новото медицинско оборудване осигурява помощ при кърмене на новородени, но то не присъства във всички клиники. От 100 бебета, родени с недоносени 4 клас, само 20 оцеляват и повечето от тях, за съжаление, умират през първия месец от живота поради недоразвитие на вътрешните органи.

На 28-32 седмици се раждат 30% от недоносените бебета. През този период на бременност можете да родите жизнеспособно дете, но шансовете да го спасите са 50-60% - недоразвитите бели дробове могат да станат причина за смъртта. Ако лекарите успеят да подготвят органа преди раждането, новороденото ще оцелее.

Каква е опасността от преждевременно раждане на бебе?

Дете, родено преждевременно, може да оцелее, но са възможни различни усложнения:

 • липса на смучещ рефлекс;
 • твърде дълбоко дишане, спиране или апнея поради недостатъчно оформен дихателен център на мозъка (след 1-3 месеца дишането се нормализира);
 • отворен артериален канал в сърцето, поради което се увеличава натоварването на сърдечния мускул и белите дробове (необходими са лекарства или операция);
 • дефицит на хемоглобин;
 • проблеми с усвояването на минерали и витамини;
 • ретинопатия, водеща до слепота без навременно лечение;
 • недостатъчно развитие на централната нервна система или стомашно-чревния тракт;
 • недоразвитие на ставите и костната система;
 • незрялост на имунната система и в резултат на това уязвимост към инфекции.

Децата, родени преждевременно, са по-склонни да настинат и процесът на оздравяване продължава по-дълго. Освен това са по-склонни към бронхит, пневмония и астма. Много хора, дори като възрастни, страдат от астматични пристъпи.

Може ли да се предотврати преждевременно раждане??

Преждевременният труд започва по различни причини и не всички от тях могат да бъдат контролирани или предотвратени. Бъдещата майка обаче може да спазва няколко правила, за да предотврати преждевременно раждане:

 • планирайте бременност и в подготовка за лечение на всякакви хронични заболявания и инфекции;
 • регистрирайте се навреме при гинеколог;
 • опитайте се да не се свързвате с болни хора по време на бременност, за да предпазите плода от инфекция;
 • избягвайте стреса;
 • своевременно лечение на усложнения на бременността (гестоза, плацентарна недостатъчност и др.);
 • спортувайте умерено и не вдигайте тежести;
 • наблюдавайте храненето;
 • направете ултразвук навреме.

Минимално време за раждане на жизнеспособно бебе

Официалните документи, одобрени от Министерството на здравеопазването на Руската федерация по препоръките на Световната здравна организация, определят времето за преждевременно раждане, през което е възможно да се роди жизнеспособно дете. Критериите, регулиращи необходимостта от медицинска помощ за новородено, включват приблизителната гестационна възраст, на която се ражда бебето.

Минимално и физиологично време за доставка

Раждането на бебе на 40-та седмица се счита за оптимално, но само всяка десета бременна жена се грижи за него. Това е идеалното време за раждане, а в живота нещо рядко е перфектно. На 40 седмици природата осигурява необходимите условия за раждането на здраво бебе и процесът на раждане премина без усложнения.

Развитието на плода в утробата трябва да бъде пълно. Клиничните проучвания показват, че малките отклонения от педиатричната норма нямат съществен ефект върху състоянието на новороденото..

Колко дълго можете да раждате жизнеспособно бебе? Дълго време в съвременната педиатрия доставката се счита за доносена за период от 37 до 42 седмици. Първата акушерска седмица се брои от първия ден на последната менструация и се проверява според ултразвуковите данни за всеки триместър.

Доносеното бебе може да се роди от 37-та до 40-та седмица включително. На 36 години той все още се смята за доносен, на 41 и 42 години - след достъпен. През последната седмица се решава въпросът за спомагателните мерки за стимулиране на трудовия процес или ранно раждане с помощта на цезарово сечение.

В препоръките на СЗО, взети като основа в регулаторните документи на Руската федерация, основният определящ критерий за физиологията на раждането на дете във време, определено от природата, и неговата жизнеспособност е периодът на бременност, а не теглото и височината на новороденото, въпреки че показателите също са взети под внимание. Жената ражда доносено бебе само на 37, 38, 39 и 40 седмици. От 22 до 36 той се счита за недоносен, на 41 и 42 - за недоносен.

Нива на недоносеност и показатели

Медицинска помощ за поддържане на живота в случай на преждевременно раждане се извършва от 22-та седмица на бременността, при условие че детето тежи поне 500 g, а дължината на тялото му е 25 cm или повече. Статистиката включва бебета, родени жизнеспособни, които са достигнали 1 кг и 35 см височина от 28 седмици. От 22 до 27 се предоставя медицинска помощ и се предприемат необходимите сестрински мерки. Ако такова дете е живяло повече от седмица, то е регистрирано живо.

Основните критерии за експозиция в медицинската история по седмица на бременността:

 • 22-27 - 4-та степен на недоносеност, тегло от 0,5 до 0,999 кг;
 • 28-31 - 3 степен на недоносеност, - 1 кг - 1,5 кг;
 • 32-35 - 2-ра степен на недоносеност, - 1, 501 кг - 2,0 кг;
 • 36 (понякога 36-37) седмица - 1 степен на недоносеност, - 2,001-2,5 кг;
 • 37-40 - счита се за доносен;
 • 41-42 - отложено.

Според препоръките на СЗО доставката се счита за преждевременна, ако настъпи между 22 и 37 седмици. Дете, родено на 37 седмици, вече е посочено като родено в минималния период за физиологично раждане, ако бебето е родено седмица по-рано - то все още не е доносено до долната граница на нормата.

Оцеляване на всеки етап

4 степен на недоносеност - периодът, когато детето не е достатъчно подготвено за живот извън утробата на майката. Въпросът е не само в ниското тегло, но и в недоразвитието на жизненоважни органи. Ако родилното заведение разполага с необходимото оборудване и специално обучен персонал, има минимален шанс за оцеляване на новороденото. Следователно регистрацията като живо лице се извършва само от 28 седмици или 7 дни след раждането.

При степен 3 има приблизително 50% оцеляване, причината за висока смъртност при незрели бели дробове. Ако са били подготвени преди раждането, бебето оцелява..

При 2 и 1 градуса, в съвременните условия е възможно да се спасят почти всички деца. Въпреки 100% преживяемост на кърмачета с 1 и 2 степени на недоносеност, лекарите се опитват да удължат бременността поне до минималния физиологичен период. Никое ултрамодерно оборудване не може да замени майчината утроба по отношение на предлагането, комфорта и оптималните природни условия..

В седмиците, когато бебето все още се смята за недоносено, има процеси на преход към външния свят. Тялото претърпява радикални промени, за да осигури адаптация извън майката, прилагане на спонтанно дишане и хранене.

За да се предотврати преждевременно раждане, всяка жена трябва да следва медицински инструкции, да се грижи максимално за собственото си тяло и нероденото дете, което предстои да се роди. Животът и здравето на бебето зависят от майката.

Недоносено бебе

За недоносени деца се считат деца, родени между 22-ра и 37-та гестационна седмица с телесно тегло по-малко от 2500-2700 g и дължина на тялото по-малко от 45-47 cm..

Плодът е жизнеспособен (както е определено от СЗО) с телесно тегло 500 g или повече, дължина на тялото 25 cm или повече и с гестационна възраст над 22 седмици. Статистиката за недоносеността (спонтанно или индуцирано прекъсване на бременността от времето, когато плодът се счита за жизнеспособен) сред родените живи отчита само деца от 28-та гестационна седмица с тегло 1000 g и повече и дължина на тялото 35 cm или повече. От родените живи с телесно тегло 500-999 g новородените, които са живели 7 дни след раждането, подлежат на регистрация..

Има четири степени на недоносеност.

I степен -36-37 седмици - 2001-2500 грама
II степен -32-35 седмици -1501-2000 грама
III степен -31-28 седмици -1001-1500 грама
IV степен - По-малко от 28 седмици - По-малко от 1000

Етиология. Най-честите причини за недоносеност: истмично-цервикална недостатъчност, малформации на матката, екстрагенитална патология, инфекциозни заболявания при бременна жена; фетална патология (малформации, антенатална патология, вродени заболявания), патология на бременността и раждането (токсикоза, имунологична несъвместимост на бременната жена и плода, преждевременно отлепване на плацентата, преждевременно разкъсване на околоплодната течност), както и фактори като професионални рискове, възраст на бременната жена под 20 години и над 35 години, лоши навици (алкохолизъм, наркомания, пушене).

Клинични признаци на недоносеност

Появата на недоносено бебе зависи от степента на недоносеност.

· Дълбоко недоносеното бебе (телесно тегло по-малко от 1500 g) има тънка набръчкана кожа с тъмночервен цвят, обилно покрита с подобна на сирене мазнина и пух (лануго). Еритема симплекс трае до 2-3 седмици. Подкожният мастен слой не се изразява, зърната и ареолата на млечните жлези са едва видими; ушите са плоски, безформени, меки, притиснати към главата; ноктите са тънки и не винаги достигат до ръба на нокътното легло; пъпа е разположен в долната трета на корема. Главата е относително голяма и е 1/3 от дължината на тялото, крайниците са къси. Шевовете на черепа и фонтанелите (големи и малки) са отворени. Костите на черепа са тънки. При момичетата гениталната празнина зее в резултат на недоразвитие на големите срамни устни, клитора

Функционалните признаци на недоносеното бебе са намален мускулен тонус, летаргия, слаб плач или скърцане, недостатъчни или никакви преглъщащи и смучещи рефлекси. Броят на дихателните движения варира от 36 до 82 на 1 минута, дишането е повърхностно, с неравна дълбочина, има удължаване на отделните вдишвания и издишвания, дихателни паузи с различна продължителност, конвулсивни дихателни движения с трудно издишване (т.нар. Задъхвания). изпъква, при момчетата тестисите не се спускат в скротума.

Лечение

Недоносените бебета се кърмят в специално отделение с температура на въздуха 25 ° C и влажност 55-60%. Индивидуални условия се създават с помощта на кувес или допълнително отопление на креватчето. Кани от затворен тип се използват през първите дни от живота за кърмещи деца с тегло 2 кг или по-малко.

Здравите недоносени бебета се изписват у дома, когато телесното тегло достигне 2 кг, но не по-рано от 8-10 дни.

Здрави недоносени бебета, които не са достигнали 2 kg телесно тегло през първите 2 седмици от живота, и пациентите, независимо от телесното тегло, се прехвърлят на втория етап на кърмене

Децата се прехвърлят в болницата на 2-ри етап на кърмене в специално оборудвани реанимационни машини с инкубатор и кислород

В специализираните отделения децата се настаняват в боксирани отделения. Дълбоко недоносените и болни деца се кърмят в кувьози

Къпането на здрави недоносени бебета започва на 2-седмична възраст (с епителизация на пъпната рана), с телесно тегло под 1000 g, хигиенните вани започват на 2-месечна възраст

Разходките се извършват от 3-4 седмична възраст при достигане на телесно тегло от 1700-1 800 g

Здравите деца се изписват от отделението на 2-ри етап на кърмене при достигане на телесно тегло от 1700 g.

Курс и прогноза

Оцеляването зависи от гестационната възраст и теглото при раждане

С HI-IV степен на недоносеност и по-малко от 30-31 гестационна седмица, раждането завършва с раждането на живо бебе в 1% от случаите

При интензивно лечение е възможно оцеляването на деца с гестационна възраст 22-23 седмици

Смъртността се увеличава при наличие на рискови фактори:

Каква седмица може да оцелее едно дете?

един и същ. Но направих всичко възможно и невъзможно, за да предотвратя това. Първото раждане беше на 18 седмици :(

Официално плодът е жизнеспособен от 28 седмици, тъй като от този момент детето вече може да диша самостоятелно, следователно, само преди това време са разрешени абортите.
А в Русия се грижат за деца, родени с тегло най-малко 500 г. В същото време харчат около 1 милион рубли. на дете, от дълбоко недоносени бебета до една година оцеляват само 20%, 60% от оцелелите са с увреждания.

Погрижете се за себе си! Публикацията е модифицирана от потребителя на 02/04/2010 в 11:27

На каква възраст е плодът жизнеспособен?

Е, защо ликвидирате бременни жени? Това е ужасна трагедия, но, първо, това не е свързано с въпроса на автора, подобен ужас може да се случи независимо от гестационната възраст и дори след раждането. в, второ, тези статии не са за топове с бременни жени, тук така че всичко е на нерви, разбирате ли, човекът вече се тресе предварително, какво как и кога и кога..

За автора: спокойно, отидете на църква, помолете се, вземете добър лекар, ако (надявам се) е възможно във вашия град. бъдете наблюдавани и ако е необходимо, лежете в болницата, четете необходимата информация в интернет и книги, но не и ужаси.
преждевременно родените бебета могат да се носят от 500гр. тегло, но за предпочитане от 1000 - 1500гр. телесно тегло на бебето.
тоест от 30-та седмица не е толкова страшно да раждаш.. но по-добре не.

От коя седмица на бременността детето се счита за жизнеспособно?

Пълна информация по темата: „От коя седмица на бременността детето се счита за жизнеспособно“ от професионалисти за хора на разбираем език.

Когато плодът (ембрионът) стане човек?

Между 18-ия и 25-ия ден от деня на зачеването (3-4 седмици от бременността) сърцето на бебето започва да бие. До 20-ия ден се формират основите на нервната система. След пет седмици и половина бебето движи главата си, а на шест седмици цялото тяло, като вече родено дете. Но жената ще усети тези движения много по-късно, на 16-20 седмици. На 43 дни вече е възможно да се направи енцефалограма на мозъка. На 9-10 седмица от бременността бебето вече движи очните си ябълки, поглъща, движи езика си, хълца, будно е и спи. На 11-та седмица - смуче палеца, реагира на звуци, външният шум може да го събуди. Към 11-12 седмици се появяват ноктите, до 16 седмици - мигли. От 10-11-та седмица на бременността при детето функционират всички телесни системи.
———

В края на 40-те. XX век, все още няма научни познания за ембриона. По това време се смяташе, че нероденото дете, плодът, е нещо, което се намира в утробата. И да го считаш или не да го смяташ за човешко същество, единствен по рода си човек, беше въпрос на вяра. Отношението към нероденото дете се променя през 70-те години, когато науката започва да изследва плода и резултатите от това изследване стават собственост на медицината. Откритията в тази област станаха възможни благодарение на въвеждането на най-новите технологии, като ултразвук, електронно наблюдение на ембрионалното сърце, лъчева имунохимия и други. Ултразвукова интроскопия в реално време, т.е. Заснемането на изображение на дете в движение е метод на клинично изследване от 1976 г. Ултразвуковото устройство е толкова точно, че може да различи дори малки сърдечни клапи, които се отварят и затварят по време на сърдечен ритъм. Това усъвършенствано оборудване позволява на родителите да видят детето си дори преди раждането. Благодарение на технологиите, устройствата и оборудването, използвани от съвременната медицина, ние сме убедени, че нероденото дете е човек, друг член на човешката общност, не по-различен от другите хора.

Откъс от документален филм за аборта
Д-р Бернард Натансън "Тихият писък"
(пълен текст)
вижте също: откъс от речта на д-р Бернард Натансън

Аргументирано е, че ембрионът е част от тялото на майката. Това не е така по много причини. Първо, той е генетично различен от майка си. На второ място, плацентата не расте в стената на матката - има плацентарна бариера, която предотвратява проникването на повечето болести на майката през нея, инфекцията на детето, като правило, може да се случи само от момента на раждането. Кръвта на майката не може да проникне в ембриона, според неговия състав и група, според генетиката на всяка клетка в тялото й, ембрионът е различен от майката. Майката го затопля, защитава, премахва въглеродния диоксид и дава кислород и градивните елементи, от които ще се изграждат неговите протеини. Но той ще ги добави във всяка от клетките си според своята уникална генетична програма.

Професор в катедрата по ембриология на Биологическия факултет на Московския държавен университет,
Доктор по биологични науки Д.В. Попов

Във Франция животът на детето започва да бъде защитен от държавните закони 10 седмици след зачеването, в Дания - след 12 седмици, в Швеция - след 20, в много страни животът е защитен законно само след раждането. Нобеловият лауреат Ждамес Уотсън предложи да се защити живота на дете три дни след раждането. Кога всъщност започва човешкият живот? На кого да повярвам? Или може би френските бебета започват да бъдат хора 10 седмици след зачеването, малките датчани 12 седмици след зачеването, шведите 20 седмици по-късно, а бебето на Джеймс Уотсън ще стане човек едва три дни след раждането..

Днес това вече е безспорно установен научен факт: човешкият живот започва точно в момента, в който се срещат и обединяват две полови клетки: мъжка и женска и в резултат на тази комбинация се образува една клетка. И сега, в тази една микроскопски малка клетка, вече е положено цялото бъдеще на човек: неговият пол, кръвна група, дори цветът на очите и косата му - всичко това е в тази клетка и ще се развива и разкрива в бъдеще. Всичко, което е необходимо за формирането на възрастен от тази малка клетка, е храната, кислородът и времето. Това е всичко. Всяка такава клетка - ембрион - вече е уникален и неподражаем човек. Никога не е имало друг такъв в световната история; и колкото и векове или хилядолетия да продължава тази история, никога няма да има друга такава.

Как православната църква гледа на този въпрос? Църковните закони (канони) винаги са защитавали човешкото същество още в утробата на майката: „Ако тя умишлено е унищожила заченатото, в утробата, плодът трябва да бъде осъден за убийство“, пише св. Василий Велики (Канон 2). Както виждаме, няма нито дума за възрастта на плода: няма значение кога е заченато - поне преди 10 седмици, поне вчера, поне час, поне минута. В това отношение всички свети отци са на едно мнение, които са изразили своите мнения по този въпрос. Сред тях, освен св. Василий Велики, ще назовем такива стълбове на православието като св. Григорий Богослов, св. Йоан Златоуст, св. Ефрем Сириец, св. Максим Изповедник.

От църковна гледна точка човешкият живот не започва с раждането и не завършва със смъртта. Само един от етапите на човешкия живот е ограничен от тези два етапа. Този етап е предшестван от вътрематочния живот, този етап е последван от задгробния живот.

Най-бързото развитие и бърз растеж на детето се случват веднага след имплантиране (въвеждане) на ембриона в стената на матката.

Учените са изчислили, че ако растежът и развитието на детето през цялата бременност протичат толкова интензивно, както през първите 7 седмици - към момента на раждането теглото на новороденото би било 14 тона - това е теглото на два слона.

На 10-11 седмица (към средата на третия месец на бременността), всички системи от органи на човешкото тяло са напълно оформени. Оттогава във Франция животът на едно дете започва да бъде защитен от закона. Законите на други държави имат право да убият този вече сформиран човек. Защо? С мотива, че макар да се е формирал, все още не е имал време да се развие напълно. Но тя ще се развива дори след раждането не повече, не по-малко от 12-14 години. Ако е възможно да се убие поради тази причина: недоразвитие - тогава, заедно с фетални бебета, нека позволим и да се убиват всички деца до края на юношеството. Или ще въведем градация в Наказателния кодекс: за убийството на тригодишно дете дайте по-кратка присъда, отколкото за убийството на десетгодишно дете - за това е по-слабо развито. Дивост? И това не е дивотия: за убийството на новородено бебе - до затвора, а за убийството на вътрематочно бебе - платен отпуск по болест, въпреки че както плодът, така и бебето са само потенциално хора. Изпитваме отвращение към майката, която след раждането на детето си тайно го хвърля в кошчето за боклук, а ние носим цветя на друг, който изхвърля детето си в кошчето на обществени места, в медицинското отделение, с помощта на лекарите.

Американско списание разказа за жена, която ражда 5-месечно бебе и моли лекарите да му спасят живота. Цялата болница беше поставена на крака, за да оцелее детето. За спасяването са работили най-опитните лекари, бяха отпуснати големи средства. И в същата болница, в същия ден и час - само в различна стая - друга жена абортира 5-месечното си дете. В една стая 5-месечното бебе се възприема като човек, а в съседната стая същото 5-месечно бебе се разглежда като парче месо..

На една феминистка демонстрация за узаконяване на абортите жените скандираха: "Всички закони са извън тялото ни!" Тези жени очевидно вярват, че абортът е техен чисто личен въпрос и никой няма право да се намесва в такива въпроси. Трябва да се каже на тези жени: - Не, абортът не е ваша лична работа. Този въпрос би бил ваш, ако засягаше само вашата личност. Но това се отнася и за друга личност - личността на вашето дете. Представете си, че бандит ви е нападнал и иска да ви убие. Изтичва полицай и се опитва да те защити, а бандитът му казва: „Хайде, слез! Да я убия или да не я убия, е моя работа. Нямате право да се месите в личните ми дела. " Ще следвате ли бандита, за да убедите полицая да напусне и да не се намесва? Защо, когато те убият - вие викаш за помощ и признавате необходимостта от държавни закони, които да защитят живота ви, а когато ви убият - „всички закони са изключени“ и „никой няма право да се намесва“. Животът ви трябва да бъде защитен - но животът на беззащитно бебе не трябва да бъде защитен? Животът му също трябва да бъде защитен!

Има хора, които вярват, че абортът, въпреки това, не може да бъде приравнен на обикновено убийство - тъй като вътрематочното бебе все още не е „личност“ и дори не е жизнеспособно.

Що се отнася до „жизнеността“, трябва да се изясни: какво се разбира под термина „жизненост“. Ако разбираме способността за независимо и независимо съществуване, тогава детето очевидно не е способно на такова съществуване дори след раждането. И няма да е в състояние за дълго време. Опитайте се да оставите двегодишно или дори петгодишно бебе за себе си - ще живее ли сам, без външна помощ поне седмица.

свещеник Александър Захаров
от книгата "Словото за аборта"

от кой период на бременността плодът се счита за жизнеспособен

Коя седмица от бременността може да оцелее плода??

Не мисли за това. Отидете на лекар навреме, особено от 4-12 седмици, ако има промени в хормоните. Контролът. Узи. При най-малката болка незабавно се консултирайте с лекар. Изпробвайте се за инфекции, ерозия и пийте витамини преди бременност.

Това зависи пряко от това къде живеете, дали болниците имат способността да поддържат живота и развитието на детето и дали лекарите имат мотивация. Ако лекарят каже, че плодът не е жив в продължение на 24 седмици, той няма да опита

Няма да кажа със сигурност. но според мен когато детето тежи само 500 грама. Знам, че те са се научили да спасяват такива малки. ако оч. трябва спокойно да изчислите за коя седмица става въпрос.

Дори 500 грама се поставят в инкубатори - като инкубатор, захранвани през тръба в носа, тъй като мъничките нямат смучещ рефлекс, те растат до един и половина килограма, а след това в кошара - и растат до 2,5 кг - минималното тегло на доносеното бебе. Те се хранят не със смеси, а с донорско мляко.

Най-хубавото - с майчиното мляко. Съставът на майчиното мляко, ако майката е родила преждевременно друго! Млякото е оптимално за бебето, което майката е родила. Ако печели 50-100 грама на ден от донорско мляко, тогава може да добави 200 грама от майчиното мляко.

Майката ще трябва да се изправи, но не е трудно. просто трябва да се доиш до края, тъй като млякото пристига най-малко на всеки 3 часа и бебето е снабдено с храна!

Спестяват в зависимост от това къде да раждат. Медицината се е научила да се грижи за новородени с тегло 350 грама. В Русия има случай на кърмене от 400 грама в Красноярск.

дете се счита от 28 седмици, аз родих момиче на 26 седмици, първата седмица тя се считаше за плод, след 7 дни само дете, тя живее в продължение на 3 седмици, но не може да бъде спасено.

моята приятелка загуби водата си за 27 седмици.

От кой ден се счита гестационната възраст

Има няколко метода за изчисляване на гестационната възраст. Съвременните гинеколози предпочитат да посочват акушерския термин в обменните карти на своите пациенти. В съответствие със съществуващите стандарти, той започва от първия ден на последната менструация..

Някои хора вярват, че гестационната възраст е времето, изминало от зачеването. Тази гледна точка е вярна, но в този случай говорим за ембрионален период. По правило тя продължава 38 седмици, но бебето може да се роди малко по-рано или малко по-късно..

В съвременната медицина е прието да се разглежда не ембрионалният период на бременността, а акушерският. Неговата особеност се крие във факта, че започва да брои от първия ден на последната менструация. Когато регистрира бременна жена, лекарят посочва тази дата в обменната карта и се фокусира върху нея при изчисляване на срока.

Овулацията се случва около средата на цикъла. Ето защо акушерският период на бременност е с около 2 седмици по-дълъг от ембрионалния. По този начин зачеването настъпва само на 2-3 седмици от акушерския период. През първата седмица на бременността яйцеклетката едва започва да узрява и да се подготви за оплождане..

Обикновено бременността продължава точно 40 акушерски седмици. Но раждането на дете на 38-42 седмици също се счита за норма. Формално бременността може да се счита за преждевременна или забавена, но всъщност раждането настъпва навреме. Причината за това несъответствие е, че изчисляването на акушерското време е доста средно. Той съвпада с ембрионалния само ако зачеването настъпи в средата на 28-дневния цикъл, който е бил редовен преди бременността.

В допълнение към стандартното изчисляване на акушерския период според календара, лекарят може да го зададе, като вземе предвид резултата от ултразвука

Бременността е всичко, изцяло - критичен период, тест за силата на бременната жена, без значение колко хора казват, че това е физиологично състояние. Но предвид факта, че ние, за разлика от нашите предци, не раждаме всяка година (е, мислите, че са родени десет - същото количество - не!), А ние живеем по време на много вреди, трябва да знаем на кои конкретни дати от бременността и какви „клопки“ очакват една жена по пътя към раждането на здраво бебе.

Обичайно е целият период на бременността да се разделя на не съвсем равни тримесечия - има три, така че нека да разберем какво време да очакваме - не напразно казват: „предупредени означава предварително въоръжени!“.

През първия триместър на бременността, от 1 до 15 седмици, настъпва зачеване, прикрепването на яйцеклетката, образуването на първоначалните, преди развитието на плацентата, хранителните органи на ембриона. И в същото време се формират всички основни органи и системи на бъдещия човек. Вероятно в края на краищата този период е много важен, напразно една жена е изпратена в „отпуск по майчинство“ през последната, а не през първите седмици на бременността. Критичният период по това време е 2-3 седмици, когато оплодената яйцеклетка е прикрепена към матката. Нарушенията на анатомията могат да се превърнат в пречка - инфантилна матка, прегради в нея, миома, белези от минали цезарови сечения или от аборти. Евакуацията на яйцеклетката се случва и при физическо натоварване, по време на стрес.

Вторият критичен период! триместър е период от 8-12 седмици - периодът за узряване на плацентата. Нормалното му развитие се затруднява от хормонални смущения и не само в репродуктивната система, но и в надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Така че, намаляването на нивото на прогестерон води до преждевременно прекъсване на бременността, високото ниво на андрогени (което е свързано както с яйчниците, така и с надбъбречните жлези) води до „избледняване“ на бременност или спонтанен аборт

P триместърът (16-27 седмици) се счита за относително спокоен, въпреки че като такъв не

Изследване на трупове на новородени

Установяване на зрялост. Нормалната бременност при жената продължава средно 10 лунни месеца (280 дни) и завършва с физиологично раждане на доносен плод. Следователно доносеното бебе се счита за родено след 38 - 40 седмици от бременността..

На трупа зрелостта се установява от дължината на плода (за 10 лунни месеца плодът достига дължина 50 см) и от наличието на ядра на Бекляр - осификация в долната епифиза на бедрената кост, които се появяват през втората половина на 10-ти лунен месец (фиг. 2).

Установяване на фетална зрялост и вътрематочна продължителност на живота. Зрелостта на плода се разбира като степента на физическото му развитие, което осигурява готовността на органите и системите за извънматочно съществуване. Зрелостта се характеризира с комплекс от характеристики, които включват: дължина и тегло на тялото, размер на главата, състояние на кожата, косата, ноктите, външни полови органи, пъпна връв, плацента, осификационни ядра.

Зрелостта се определя не от един знак, а от комплекс, комбинация от тях, тъй като тежестта на тези признаци дори при зрял плод може да бъде различна.

Ако се установи, че бебето е недоносено и незряло, тогава е необходимо да се установи неговата вътрематочна възраст. За целта използвайте проста формула: ако дължината на плода е повече от 25 см, тя се разделя на 5, но ако дължината на плода е по-малка от 25 см, тогава се извлича квадратният корен, резултатът, получен по време на действията, ще покаже вътрематочната възраст на плода в лунните месеци (акушерска).

Установяване на жизнеспособност. Жизнеспособност - способността на плода да започне и самостоятелно да продължи живота извън тялото на майката при нормални условия.

Продължителните и зрели плодове, ако нямат дефекти в развитието или заболявания, несъвместими с живота, са жизнеспособни. Но животът

Всички права върху материалите, публикувани на сайта, са защитени от законодателството за авторското право и сродните му права и не могат да бъдат възпроизвеждани или използвани по никакъв начин без писменото разрешение на носителя на авторските права и активна връзка към главната страница на портала Eva.Ru (www.eva.ru) в близост с използвани материали.

Редакторите не носят отговорност за съдържанието на рекламните материали. Удостоверение за регистрация на средства за масова информация El No FS77-36354 от 22 май 2009 г. v.3.4.103

Колко дълго е жизнеспособно детето?

Не бих искал да мисля за лошото, но се уплаших от заплахата от преждевременно раждане. Сега са 27 седмици, от кога не е толкова възможно да се страхувате за дете, какво се случва? Нещо повече, аз съм в провинцията, така че нивото тук не е най-високото.

„В края на 24 седмици дължината на плода е 30 см, а теглото е 700 г. Вътрешните органи са толкова узрели, че понякога при подходящи специално създадени условия плодът може да бъде жизнеспособен в случай на преждевременно раждане. "

Говорете с Вашия лекар за профилактика с дипроспан / дексаметазон за отваряне на феталните бели дробове. това се прави от 28 до 34 седмици. Разбира се, това не е панацея, но шансът за спонтанно дишане се увеличава. настройте се да носите преди крайния срок и ви пожелаваме вашето бебе да седи в корема поне още 11 седмици

+100 Точно така. В нашата дори не се опитват да излязат за такъв период. Не искам да плаша, но имам много тъжен опит, по това време загубих бебето си. В родилния дом имаше специален отдел и интензивно отделение за недоносени бебета, но екипът очевидно дойде при мен чисто за украсата, тъй като никой не направи нищо. Но 27 седмици вече са шансовете са по-големи, те ми казаха - ако бяха още няколко седмици, вече можеше да има различен резултат.

Имах и заплаха от преждевременно раждане и те започнаха на 28 седмици, лекарите спряха. Така че лекарят на съпруга ми след всичко, което се случи

Колко дълго е безопасна бременността??

Като се започне в колко часа може да се роди дете (имам предвид преждевременно раждане) и то да оцелее? Имали ли сте случаи на успешен резултат от ранно раждане (преди време)?

Коментари

Добър ден. Тя роди дъщеря си в специален родилен дом за недоносени бебета на 34 седмици с тегло 1,8 кг, поради тежка късна токсикоза. Дъщерята си пое дъх. След 2 месеца лежеше в специализирана болница. И така, от около 20 недоносени бебета само две оцеляват с тегло при раждане 900 грама, останалите тежат повече. А в самия родилен дом детето не можеше да бъде транспортирано до специалното. болница, 700 гр. лекарите казаха, че няма да го приемаме. В самата болница две бебета починаха в рамките на два месеца, сърдечен дефект и бъбречна недостатъчност. И ни дадоха куп рани. Дъщеря ми вече е на 4 години, тя е напълно здрава, умна и много, много подвижна. Не е страшно да осъзнаете, че рискът е много голям. Самите лекари казаха, че считаме дете с тегло 500 грама и те са длъжни да носят, но вие сами трябва да разберете, че лекарите не са богове.

Имам песарий от 20 седмици. Вътрешният фаринкс е леко отворен с 12 мм. Сега в продължение на 27 седмици. Каква е вероятността да го докарам до 37 седмици, за да го премахна?

По време на първата ми бременност имах още повече открития от шест месеца. Тя лежеше през цялото време, почти не ходеше, в крайна сметка роди точно на 40 седмици. Подобна ситуация беше и със сестра ми. Основното нещо е да вярвате, че всичко ще бъде наред.

22-28 седмици. 5% от всички преждевременни раждания. Дълбока недоносеност с изключително ниско телесно тегло до 1000 грама. Изключително лоша прогноза.28-30 седмици и 6 дни. 15% от всички PR. Тежка недоносеност с телесно тегло до 1500 грама. С въвеждането на глюкокортикоиди е възможно да се ускори съзряването на феталните бели дробове. Прогнозата е по-благоприятна, отколкото в първата група.31-33 седмици и 6 дни. 20% от всички PR. Умерена недоносеност

Кои са основните фактори за оцеляването на недоносените бебета по седмици? Колко дълго може да се спаси бебе?

Американски учени, изследвали новородени, родени в периода 22-24 седмици, стигнаха до заключението, че процентът на оцеляване и липсата на сериозни когнитивни и двигателни увреждания сред такива бебета непрекъснато се увеличава..

Какво влияе върху степента на оцеляване на недоносените новородени и в какви случаи си струва да се притеснявате за бебето?

Основни рискови фактори

Вероятността за оцеляване на бебето е пряко зависима от два фактора:

 1. Период на бременност.
 2. Тегло при раждане.

Гестационната възраст, която се нарича още гестационна възраст на плода, е показател, който показва броя на пълните седмици от бременността на жената.

Колкото по-висока е гестационната възраст на недоносения плод, толкова повече шансове бебето ще оцелее. Според статистиката бебе, родено с тегло над 1,5 кг, има големи шансове за оцеляване. Кърмачетата с тегло под 1,5 кг съставляват само 1% от живородените.

Развитие на плода

Недоносеното бебе се ражда преди 37 седмица от бременността. Такива деца имат по-малки от обикновено показатели за тегло и размер, както и недостатъчно развитие на организма като цяло. Има четири степени на недоносеност на плода:

 • Първа степен: гестационна възраст 36-37 седмици, тегло 2-2,5 кг., Височина 40-48 см.
 • Втора степен: гестационен период 32-35 седмици, тегло 1,5-2 кг., Височина 37-40 см.
 • Трета степен: гестационна възраст 28-32 седмици, тегло 1-1,5 кг., Височина 35-37 см.
 • Четвърта степен: бременност по-малко от 28 седмици, тегло по-малко от 1 kg, височина по-малка от 35 cm.

Счита се, че бебето има шанс за оцеляване с телесно тегло над 500 грама..

Нека анализираме подробно колко дълго бебето може да оцелее:

 1. Първата степен е най-безобидната. В този случай детето се ражда с лека липса на тегло и размери, но основните жизнени показатели са нормални, бебето е в състояние да съществува извън утробата на майката и е доста зряло.
 2. При втората степен теглото и височината варират от 1,5 до 2 килограма, бебето се нуждае от навременна медицинска помощ, като е в специални условия и специален режим на хранене.
 3. В случай на първа и втора степен на недоносеност, детето се характеризира със следните характеристики:

 • Мускулният тонус е леко намален, но в същото време бебето е в състояние свободно да движи ръцете и краката, е предимно активно.
 • Добро състояние на кожата, розов цвят. Цветни зърна, ясно видими.
 • Наличието на велус коса.
 • Разположението на пъпа точно под центъра на корема.
 • Обща слабост.
 • Меките нокти покриват пръста до върха.
 • При третата степен на недоносеност раждането настъпва много рано, съответно теглото на детето е критично малко. Детето се нуждае от дългосрочно възстановяване, наблюдават го лекари от различни специалности, за да реагира навреме в случаите на първите симптоми на заболяването.
 • Четвъртата степен е най-опасна. Бебето се ражда преди 28 гестационна седмица. Бебето се ражда мъничко с критично ниско тегло. В този случай бебето не достига зрялост и външният свят е истински тест за него. Всяко пето бебе в четвъртата степен на недоносеност е живородено, но много от тях умират дори преди месец.
 • Третата и четвъртата степен също се наричат ​​дълбоки. Следните признаци са характерни за бебето:
  • Мускулният тонус е много нисък, летаргия, сънливост, краката и ръцете са изпънати.
  • Кожата е тънка, тъмночервена, с бръчки и подуване.
  • Цветът на зърната едва се различава от цвета на основната кожа.
  • Пъпът е много нисък.
  • Изглежда, че ръцете и краката са много къси, а главата е твърде голяма спрямо торса.
  • Ноктите са много меки, къси.
 • Няма ясно определена граница между степени, всичко зависи от индивидуалното развитие на детето, следователно едното дете може да има всички признаци на недоносеност, докато другото може да ги няма.

  Колко дълго може да се спаси бебе?

  Недоносеното бебе напуска утробата преждевременно, така че условията, в които се намира, не са подходящи за него:

  1. различна температура;
  2. налягане;
  3. пространство;
  4. въздух и др.

  Преди да отговорите на въпроса колко седмици оцеляват децата, трябва да знаете, че колкото по-дълъг е гестационният период, толкова по-добре бебето се адаптира към промените.
  Всяка бременност е уникална и винаги има надежда да се спаси недоносеното бебе..

  Статистиката за преждевременно раждане показва следното:

  • До 8% от всички раждания са преждевременни. Тоест средно от сто жени в позиция осем раждат преждевременно, а останалите 92 бебета се появяват навреме.
  • Около 6% от недоносените бебета се раждат на 22-27 седмица, около 20% от тях могат да бъдат спасени.
  • 30% от преждевременните раждания се случват на 28-32 седмици, около 60% се раждат живи.
  • Останалите случаи попадат в 32-37 гестационна седмица. Обикновено детето се развива доста добре и бързо напълнява. След няколко месеца бебето не се различава от връстниците си.

  Какви мерки да предприемете?

  Преждевременното раждане може да настъпи по различни причини, много от тях не могат да бъдат контролирани, но все пак има няколко правила за родителите, които искат да се грижат за здравето на нероденото си бебе..

  1. Консултирайте се с лекар. В идеалния случай това трябва да се направи преди зачеването, както с жена, така и с мъж. Дори да изглежда, че всичко е наред, струва си да играете на сигурно. В крайна сметка, различни инфекции могат да навредят на бебето в утробата..
  2. Навреме се регистрирайте за консултация и говорете с лекар за всички ваши заболявания.
  3. Трябва да се избягва директният контакт с болни хора по време на бременност, за да не се застраши плода.
  4. Избягвайте стресови ситуации през цялата бременност. Ако работата на жената е твърде стресираща, струва си да поговорите с лекар относно приема на успокоителни.
  5. Избягвайте тежки физически натоварвания и никога не вдигайте тежести. Ако жената иска да се поддържа в добра форма, струва си да правите само онези упражнения, които се препоръчват за жени в позиция, и само под наблюдение, например, запишете се за фитнес за бъдещи майки. Ще бъде по-добре, ако обучителят изготви индивидуална програма, като вземе предвид гестационната възраст и инструкциите на лекаря.
  6. Също така си струва да се следи храненето, така че бебето да получава достатъчно хранителни вещества..

  На първо място, трябва да се консултирате с лекар, защото всяка ситуация е уникална по свой начин и изисква индивидуален подход..

  Така че степента на оцеляване на недоносените бебета директно зависи от степента на недоносеността, но шансовете варират в зависимост от характеристиките на конкретно новородено. Най-високата степен на оцеляване сред бебетата, родени с първа или втора степен. Най-малките шансове са трохи, които се раждат с четвъртата степен на недоносеност - под 28 седмици от бременността.

  Коя седмица от бременността раждат най-често и от какво зависи??

  Всяка бъдеща майка иска да знае кога ще се роди нейното раждане. И точен отговор на този въпрос е възможен само ако се планира цезарово сечение по медицински причини и вече е определена дата за него. Във всички останали случаи този въпрос остава отворен..

  Средна статистика

  Раждането започва, когато и жената, и бебето са готови за това. Тази подготовка е много старателна, протича на различни нива - от хормонално до мускулно. Следователно никой не може да даде еднозначен отговор на въпроса кога да се роди, тъй като темпът на подготовка на женските и детските организми за раждане е различен при различните жени.

  Съществуват медицински статистически данни, които ви позволяват да направите само приблизителна картина на случващото се и да разберете коя седмица раждат най-често. Ако вземем предвид, че бременността продължава 40 акушерски седмици (броейки от първия ден на последната до зачеването на менструацията), тогава доносената бременност се счита от 37 до 42 седмици. Точно в края на 40-та седмица има същия PDR (предполагаемият ден на раждане), на който много майки имат толкова големи надежди.

  Не си струва да се надявате на PDD със сигурност, защото тя съществува само като приблизително „сигнално знаме“, което позволява на жената и лекарите да се ориентират по-добре в гестационния период.

  На този ден, който гордо парадира в обменната карта на всяка бъдеща майка от момента на регистрацията в консултацията, раждането се случва, според СЗО, само в 5% от случаите.

  Първото раждане по-често се случва на 39-40 седмици и 40-41 седмици (до 75% от тези две седмици) от ражданията на първородни. Преражданията най-често се случват на 38-39 седмици и 39-40 седмици (съответно 30% и 50%). Около 4% от жените носят бебета до 41-42 седмици.

  Ако разгледаме преждевременно раждане, което настъпва от 22 гестационна седмица до 37 седмици, тогава най-честият период, в който се случва раждането, е от 32 до 34 седмици. Много рядко се ражда на 24-26 седмица. Плодът от 22-та седмица на бременността се счита за жизнеспособен, но процентът на преживяемост през този период е много нисък, а рискът от инвалидност при оцелелите е противоположен..

  С увеличаване на продължителността на бременността прогнозата за оцеляване става по-благоприятна. Родените на 23 седмици оцеляват в 16% от случаите, а родените на 29 седмици - в 90% от случаите рискът от необратими последици от преждевременно раждане също намалява с узряването на бебето.

  Планирано цезарово сечение се извършва, съгласно клиничните препоръки на руското министерство на здравеопазването, за период от 39 пълни акушерски седмици. Спешно цезарово сечение за спешни индикации може да се извърши по всяко време, когато се наложи.

  Какво може да повлияе?

  Продължителността на раждането на бебето зависи от здравето на жената и от здравето на бебето, както и от характеристиките на настоящата бременност. Всички фактори са твърде многобройни, за да ги изброим и затова ще засегнем само най-често срещаните.

  • Генетично предразположение. За да разберете дали една жена има шанс да роди преждевременно или да прехвърли детето си, трябва да разберете по кое време раждането е станало при собствената й майка, баба. Ако жените в семейството са родили предсрочно, има всички основания да вярваме, че в този случай природата ще повтори генетичната програма.
  • Възрастов фактор. Твърде младите бременни жени (под 20 години) и по-възрастните майки над 36 години са по-склонни от другите да се отклоняват значително от деня, отбелязан като PDD в една или друга посока.
  • Редът на раждане. Първородните жени се подготвят за раждане по-дълго - мускулната тъкан е по-малко разтегната, шийката на матката е по-стегната и следователно те са склонни към забавено раждане. Колкото повече раждания в личната история, толкова по-голяма е вероятността раждането да се случи преди PDD..
  • Здраве. Хроничните заболявания на бъдещата майка винаги увеличават вероятността от преждевременно раждане, а ендокринните патологии, напротив, често водят до зрелост..
  • Отрицателни външни условия. Тютюнопушенето, алкохолът по време на бременност, както и продължителният стрес, който изпитва бъдещата майка, увеличават вероятността за ранно раждане. Ниската физическа активност, затлъстяването допринасят за удължаване.
  • Емоционално нежелание на жената да ражда. Страхът от раждане често води до факта, че шийката на матката не узрява навреме, раждането не започва дълго време. Желанието за бързо раждане, ако е силно, може да доведе до ранно раждане.
  • Многоплодна бременност. Близнаците и тризнаците упражняват по-голям натиск върху вътрешния фаринкс на матката - един вид заключващ пръстен. Колкото по-силен е този натиск, толкова по-бързо започва раждането. Следователно близнаци и тризнаци обикновено се раждат преди 39 седмици..
  • Индивидуални биологични ритми. Жените с кратък менструален цикъл (по-малко от 28 дни) обикновено раждат по-рано от PDE с 1-2 седмици, а жените с дълъг менструален цикъл носят бебета до 41 седмици или повече..

  В повечето случаи причината за раждането преди термина или удължаването на бременността не може да бъде надеждно установена. И следователно гестационният период, измерен от природата за конкретна жена, просто се приема за даденост.

  Преждевременно раждане

  Говорейки за преждевременно раждане, не бива да се мисли, че такива ситуации могат да се считат за ситуации, когато дете се роди 2-3 седмици по-рано от ПТД. Говорим конкретно за раждане, при което плодът е функционално и физически незрял - от 22 до 37 седмици.

  За лекарите все още не всичко е ясно за причините и механизмите за развитие на такива раждания. Нито детето, нито майката са явно готови за раждане на 22 седмици и малко по-късно, но нещо в тялото на бременната жена задейства много общата доминанта, която започва процеса на изгонване на плода. Обикновено не е възможно да се установи точната причина за раждането, което се е случило преди датата на падежа. Следователно има само фактори, които се считат за предразполагащи:

  • от страна на майката - операция на матката, спонтанни аборти и аборти в историята, преждевременно раждане по-рано;
  • от страна на детето - аномалии в развитието, резус-конфликт, седалищно представяне;
  • особености на бременността - полихидрамнион и олигохидрамнион, ICI, новообразувания в матката, шийката на матката, генитални инфекции, ранни вирусни инфекции.

  Но трябва да вземете предвид и средата, в която живее бъдещата майка. Ако жената се храни зле, често е нервна, липсват важни витамини, тогава вероятността да роди по-рано се увеличава.

  Плодът от 22 седмици е само условно жизнеспособен, всичко зависи от това доколко тялото му е готово за извънматочен живот. Жизнеността се увеличава с възрастта. Забелязано е, че момчетата са по-склонни да се родят преждевременно, отколкото момичетата.

  Доставка след PDR

  Ситуацията, когато очакваният ден на раждане вече е преминал, а жената дори не наблюдава предшествениците на предстоящия труд, също е доста широко разпространена. Основното е да поддържате самоконтрол и спокойствие и да не се опитвате сами да стимулирате и провокирате раждането. Бременността до 42 седмици не е следсрочна, а продължителна и това са две различни неща.

  Помислете какви причини могат да доведат до удължаване на гестационния период.

  • Неправилно зададени срокове. Това обикновено е рядко. За да сгрешите с изчисленията, трябва да не знаете или да забравите напълно кога е била последната менструация, да не помните не само деня, но и месеца. Това се случва след продължително хормонално лечение, продължителна употреба на орални контрацептиви, неуспех на яйчниците. Тогава гестационната възраст и PDD ще бъдат установени въз основа на резултатите от ултразвуково сканиране през първия триместър. Отклонение от 2 седмици от нормите на фетометрия не се счита за забавяне на развитието и по този начин една жена има 2 допълнителни седмици по време на бременност.
  • Големи и гигантски деца. Теглото при раждане от 4 килограма дава основание да наречем плода голям, а тегло от 5 килограма - гигантско. Такива бебета обикновено предпочитат да седят в утробата на майка си до последно.
  • Хормонални нарушения Малко количество окситоцин, естроген и повишено съдържание на прогестерон създават не най-благоприятния фон за началото на раждането. Докато прогестеронът остава висок, генеричният доминант на хормонално ниво не се добавя.
  • Заседнал и неактивен начин на живот. Мускулите са отслабени, техният тонус е намален, това се отнася за всички мускули, включително мускулите на матката, шийката на матката.
  • Заплахи от спонтанен аборт по време на бременност. Често жените казват, че „са били толкова успешно задържани, че по-късно не са могли да убедят бебето да се роди“. Въпросът не е в това, че за поддържане на бременността са били използвани медикаменти, а в това, че психологически жената е била толкова настроена да продължи бременността, че сега, на психогенно ниво, е много трудно да я убедим да пусне детето, което е успяла да задържи с такава трудност..

  Как да се отървем от тежестта навреме?

  Както можете да видите, понятието „навреме“ е доста широко и една жена не може да повлияе на много фактори. Но това, което зависи от него, трябва да се прави в строго съответствие с препоръките на лекаря. Това ще помогне да се поддържа бременността и да се предотврати преждевременно раждане и да не се удължава бременността..

  Простите съвети ще помогнат за това:

  • не крийте акушерската си история от лекаря (дори ако наистина искате да скриете факта на аборта);
  • не пропускайте следващите планирани посещения в антенаталната клиника;
  • поддържайте здравословен и активен начин на живот през цялата бременност;
  • не пренебрегвайте прегледите и скринингите с цел своевременно идентифициране на патологии, усложнения и рискови фактори.

  За това колко дълго продължава бременността, специалистът разказва във видеото по-долу..