Този въпрос се задава най-често от жени, които наближават датата на раждане на бебе. В крайна сметка, всяка бъдеща майка иска да знае точно датата на това заветно време. Но, за съжаление, никой няма да ви каже конкретната и точна дата на вашето раждане. Да, разбира се, лекарят ще определи и ще запише прогнозната дата на важното събитие. По този въпрос обаче има много нюанси. Нека се опитаме да ги разберем.

Първо, нека се задълбочим в събитията, които се случват с бъдещата майка и нейното дете в последните етапи на бременността, и се опитаме да определим предстоящата дата на раждане.

Като правило раждането на бебе продължава 40 седмици или 280 дни от последната менструация на жената. От тази дата можете да извадите три месеца и да добавите още седем дни. Това ще бъде прогнозната дата на раждане на вашето бебе..

За по-точно определяне на този период трябва да запомните датата на първото движение на плода. Обикновено първородните бъдещи майки усещат тези движения на 20 гестационна седмица, а второродени - някъде около 18 седмици от бременността.

Датата на раждането също може да бъде определена от лекаря въз основа на резултатите от ултразвук на плода. Бременността се счита за изцяло след 37 седмици, т.е. след 259 дни и до 42 седмици (294 дни).

Традиционно раждането преди 37 седмици в медицината се счита за ранно, а след 42 седмици - за късно. С края на физиологичната бременност детето в утробата на майката става по-силно и се ражда здраво, с напълно оформени тъкани и органи. Ако говорим за бременност след термина, тогава трябва да вземете предвид рисковете от нараняване на момиче или момче по време на раждане. Възможно е също да се роди мъртво бебе, ако то се отложи за десет дни или две седмици. Ето защо лекарите решават да стимулират труда на бременна жена, чиито контракции не започват в точното време. Традиционно след бременността бременността е по-лесна за предотвратяване, отколкото за спиране на процеса на преждевременно раждане..

От коя седмица плодът вече се счита за жизнеспособен и детето може да оцелее при раждането?

Раждането на дете малко по-рано или по-късно от датата на падежа не е опасно за здравето или живота му. Ако обаче бебето се роди преди 37 седмици, то според препоръките на СЗО то се счита за недоносено. В началото на трудовата дейност много по-рано от срока експертите се опитват да я спрат, но това не винаги е възможно. Колко седмици трябва да се роди бебе, за да могат лекарите да го спасят и как се изправя пред ранно раждане?

Условия на труд

Физиологичен (оптимален за здравето на бебето)

Идеалното време за раждане на бебе е 40 седмици. Формирането на всички органи, системи и натрупването на оптималния обем подкожни мазнини за висококачествена терморегулация тъкмо приключват. Според статистиката обаче само една жена на всеки десет ражда бебе на 40 седмици.

Клиничните проучвания показват, че незначителните отклонения от нормата не оказват влияние върху състоянието на бебето. В съвременната педиатрия доносеното новородено се счита за родено между 37 и 42 седмици. На 41 и 42 седмица обаче бебето вече се счита за доносено, така че експертите използват лекарства за стимулиране на раждането или извършват цезарово сечение.

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане е раждане, извършено от 22 до 37 седмици от бременността. Ако плодът напусне утробата преди 22 седмици, това е спонтанен аборт. Медицинска помощ се предоставя на всички бебета, които са се родили жизнеспособни, с тегло най-малко 500 грама и дължина на тялото от 25 см.

Има три вида преждевременно раждане:

 • много рано - теглото на плода е 0,5-1 кг, ражда се на 22-27 седмица;
 • рано - телесно тегло в рамките на 1-2 кг, раждането се случва на 28-33 седмици;
 • недоносено - теглото на новороденото е около 2,5 кг, то се ражда на 34 -37 седмици.

Степента на недоносеност на бебето

При деца, родени предсрочно, тялото не е добре развито. Те изостават от другите бебета по отношение на ръст, тегло и дори се различават на външен вид. Степента на недоносеност на новородените е представена в таблицата.

МощностПериод на бременност в седмициВисочина на детето в смТегло на детето в кгВъншен вид и общо състояниеХарактеристика:
Аз36-3740-482-2,5Мускулният тонус е леко намален, но бебето е активно. Кожата е розова, има велусна коса, пъпа е малко под средата на корема. Ноктите се спускат до върха на пръстите. Наблюдава се обща слабост.Хлапето е доста зряло, жизнените показатели са в норма.
II32-3537-401,5-2Кърмачето се нуждае от медицинска помощ и специален режим на хранене.
III28-3235-371-1,5Намален мускулен тонус, сънливост. Кожата е тънка, оточна, зачервена, с много бръчки. Много нисък пъп, къси нокти. Голяма глава в сравнение с тялото.Новороденото се нуждае от дълъг период на рехабилитация под наблюдението на няколко специалисти.
IVПо-малко от 28По-малко от 35По-малко от 1Тялото на бебето не е достигнало зрялост. Само 20% от децата се раждат живи.

Жизнеността и активността на бебето зависи от това коя седмица се е родило. Няма ясна граница между градусите, тъй като жизнените показатели на детето зависят от характеристиките на развитието на тялото му на този етап..

От колко време може да се спаси недоносеното бебе??

За колко време може да съществува плод извън утробата на майката, ако изведнъж започне преждевременно раждане? Бебето с тегло 500 g и повече има шансове за оцеляване - по правило бебетата се раждат с това телесно тегло на 22 гестационна седмица. Статистиката за недоносеността включва само деца, които са достигнали тегло от 1 кг, ръст от 35 см и 28 гестационни седмици. Когато детето се роди от 22 до 27 седмици, лекарите се опитват да спасят живота на бебето - ако то живее повече от седмица, то ще бъде регистрирано живо.

Най-новото медицинско оборудване осигурява помощ при кърмене на новородени, но то не присъства във всички клиники. От 100 бебета, родени с недоносени 4 клас, само 20 оцеляват и повечето от тях, за съжаление, умират през първия месец от живота поради недоразвитие на вътрешните органи.

На 28-32 седмици се раждат 30% от недоносените бебета. През този период на бременност можете да родите жизнеспособно дете, но шансовете да го спасите са 50-60% - недоразвитите бели дробове могат да станат причина за смъртта. Ако лекарите успеят да подготвят органа преди раждането, новороденото ще оцелее.

Каква е опасността от преждевременно раждане на бебе?

Дете, родено преждевременно, може да оцелее, но са възможни различни усложнения:

 • липса на смучещ рефлекс;
 • твърде дълбоко дишане, спиране или апнея поради недостатъчно оформен дихателен център на мозъка (след 1-3 месеца дишането се нормализира);
 • отворен артериален канал в сърцето, поради което се увеличава натоварването на сърдечния мускул и белите дробове (необходими са лекарства или операция);
 • дефицит на хемоглобин;
 • проблеми с усвояването на минерали и витамини;
 • ретинопатия, водеща до слепота без навременно лечение;
 • недостатъчно развитие на централната нервна система или стомашно-чревния тракт;
 • недоразвитие на ставите и костната система;
 • незрялост на имунната система и в резултат на това уязвимост към инфекции.

Децата, родени преждевременно, са по-склонни да настинат и процесът на оздравяване продължава по-дълго. Освен това са по-склонни към бронхит, пневмония и астма. Много хора, дори като възрастни, страдат от астматични пристъпи.

Може ли да се предотврати преждевременно раждане??

Преждевременният труд започва по различни причини и не всички от тях могат да бъдат контролирани или предотвратени. Бъдещата майка обаче може да спазва няколко правила, за да предотврати преждевременно раждане:

 • планирайте бременност и в подготовка за лечение на всякакви хронични заболявания и инфекции;
 • регистрирайте се навреме при гинеколог;
 • опитайте се да не се свързвате с болни хора по време на бременност, за да предпазите плода от инфекция;
 • избягвайте стреса;
 • своевременно лечение на усложнения на бременността (гестоза, плацентарна недостатъчност и др.);
 • спортувайте умерено и не вдигайте тежести;
 • наблюдавайте храненето;
 • направете ултразвук навреме.

Недоносено бебе

За недоносени деца се считат деца, родени между 22-ра и 37-та гестационна седмица с телесно тегло по-малко от 2500-2700 g и дължина на тялото по-малко от 45-47 cm..

Плодът е жизнеспособен (както е определено от СЗО) с телесно тегло 500 g или повече, дължина на тялото 25 cm или повече и с гестационна възраст над 22 седмици. Статистиката за недоносеността (спонтанно или индуцирано прекъсване на бременността от времето, когато плодът се счита за жизнеспособен) сред родените живи отчита само деца от 28-та гестационна седмица с тегло 1000 g и повече и дължина на тялото 35 cm или повече. От родените живи с телесно тегло 500-999 g новородените, които са живели 7 дни след раждането, подлежат на регистрация..

Има четири степени на недоносеност.

I степен -36-37 седмици - 2001-2500 грама
II степен -32-35 седмици -1501-2000 грама
III степен -31-28 седмици -1001-1500 грама
IV степен - По-малко от 28 седмици - По-малко от 1000

Етиология. Най-честите причини за недоносеност: истмично-цервикална недостатъчност, малформации на матката, екстрагенитална патология, инфекциозни заболявания при бременна жена; фетална патология (малформации, антенатална патология, вродени заболявания), патология на бременността и раждането (токсикоза, имунологична несъвместимост на бременната жена и плода, преждевременно отлепване на плацентата, преждевременно разкъсване на околоплодната течност), както и фактори като професионални рискове, възраст на бременната жена под 20 години и над 35 години, лоши навици (алкохолизъм, наркомания, пушене).

Клинични признаци на недоносеност

Появата на недоносено бебе зависи от степента на недоносеност.

· Дълбоко недоносеното бебе (телесно тегло по-малко от 1500 g) има тънка набръчкана кожа с тъмночервен цвят, обилно покрита с подобна на сирене мазнина и пух (лануго). Еритема симплекс трае до 2-3 седмици. Подкожният мастен слой не се изразява, зърната и ареолата на млечните жлези са едва видими; ушите са плоски, безформени, меки, притиснати към главата; ноктите са тънки и не винаги достигат до ръба на нокътното легло; пъпа е разположен в долната трета на корема. Главата е относително голяма и е 1/3 от дължината на тялото, крайниците са къси. Шевовете на черепа и фонтанелите (големи и малки) са отворени. Костите на черепа са тънки. При момичетата гениталната празнина зее в резултат на недоразвитие на големите срамни устни, клитора

Функционалните признаци на недоносеното бебе са намален мускулен тонус, летаргия, слаб плач или скърцане, недостатъчни или никакви преглъщащи и смучещи рефлекси. Броят на дихателните движения варира от 36 до 82 на 1 минута, дишането е повърхностно, с неравна дълбочина, има удължаване на отделните вдишвания и издишвания, дихателни паузи с различна продължителност, конвулсивни дихателни движения с трудно издишване (т.нар. Задъхвания). изпъква, при момчетата тестисите не се спускат в скротума.

Лечение

Недоносените бебета се кърмят в специално отделение с температура на въздуха 25 ° C и влажност 55-60%. Индивидуални условия се създават с помощта на кувес или допълнително отопление на креватчето. Кани от затворен тип се използват през първите дни от живота за кърмещи деца с тегло 2 кг или по-малко.

Здравите недоносени бебета се изписват у дома, когато телесното тегло достигне 2 кг, но не по-рано от 8-10 дни.

Здрави недоносени бебета, които не са достигнали 2 kg телесно тегло през първите 2 седмици от живота, и пациентите, независимо от телесното тегло, се прехвърлят на втория етап на кърмене

Децата се прехвърлят в болницата на 2-ри етап на кърмене в специално оборудвани реанимационни машини с инкубатор и кислород

В специализираните отделения децата се настаняват в боксирани отделения. Дълбоко недоносените и болни деца се кърмят в кувьози

Къпането на здрави недоносени бебета започва на 2-седмична възраст (с епителизация на пъпната рана), с телесно тегло под 1000 g, хигиенните вани започват на 2-месечна възраст

Разходките се извършват от 3-4 седмична възраст при достигане на телесно тегло от 1700-1 800 g

Здравите деца се изписват от отделението на 2-ри етап на кърмене при достигане на телесно тегло от 1700 g.

Курс и прогноза

Оцеляването зависи от гестационната възраст и теглото при раждане

С HI-IV степен на недоносеност и по-малко от 30-31 гестационна седмица, раждането завършва с раждането на живо бебе в 1% от случаите

При интензивно лечение е възможно оцеляването на деца с гестационна възраст 22-23 седмици

Смъртността се увеличава при наличие на рискови фактори:

Колко седмици раждат - първо, второ раждане

Новороденото се счита за доносено от 38 седмици, така че пренаталният период започва по това време. Продължава до развитието на труда. Ако жената очаква първото си дете, тогава раждането се счита за нормално на 38 до 42 седмици..

Предварителната дата за това колко седмици може да започне раждането се определя от лекаря. Най-често по време на първата бременност този период е 40 акушерски седмици. Ако детето се роди по-късно, те говорят за следсрочно раждане..

Разпространението, когато е възможно да се роди първото дете, е голямо - 4 седмици. През целия този период бъдещите майки се интересуват много от въпроса коя седмица се ражда здраво бебе и кога ще се роди. Отговорът се търси не в книгите, а в здравето на жената, състоянието на тялото ѝ..

В зависимост от това колко седмици раждат, тялото на всяка жена я предупреждава 2 дни преди началото на раждането.

Каква седмица да родим - нормално време

Когато първородните раждат, нормалният срок е 37 седем дни. Ако датата на раждане на първото дете е по-ранна, това зависи от деня на последната менструация. Статистиката показва, че раждането обикновено се случва на 39-40 седмици. Около 70% от бебетата се раждат на този етап от раждането.

Невъзможно е да се каже точната дата на колко седмици на доставка. Според статистиката при първородните този период идва по-късно от останалите. Това се дължи на късното разпознаване на признаци на бременност и предшественици на раждането, както и на развитието на труда..

Дълго чакане

Първата бременност трае дълго, шийката на матката се отваря бавно. Тялото тепърва опознава този процес, така че не се притеснявайте колко седмици ще започне раждането. Първородните раждат по-късно.

Ние гледаме теглото на бебето

Отбелязвайки колко седмици се ражда първото дете, лекарите говорят за 37 седмици. През този период бебето е готово за раждане. Всички жизненоважни системи и органи са оформени и готови за раждането на бебе.

Ако раждането започне по това време, бебето се счита за доносено. Средната височина е около 48 см, а телесното тегло е 3 кг. Теглото на бебето се увеличава всеки ден поради подкожните мазнини, които бебето е натрупало в утробата..

Зависи от продължителността на менструалния цикъл

При изчисляване на периода, през който седмица от бременността жената може да роди, гинеколозите използват формулата на Негеле. Изчислявайки датата на раждане на бебето върху него, трябва да извадите 3 месеца от началото на последния менструален цикъл и да добавите 7 дни.

Този метод за определяне от коя седмица жената започва раждането обаче не е точен. Използва се за приблизителната дата, когато можете да родите здраво бебе, ако менструалният цикъл на бъдещата майка е 28 дни. Ако е по-дълъг, тогава периодът, в който можете да родите, ще дойде по-късно..

При нередовен цикъл е трудно да се установи датата на овулация, поради което този метод за определяне през коя седмица ще дойде раждането се счита за неподходящ.

Засяга наследствеността

Ако близките роднини имат първото си раждане по-рано или по-късно от определената дата, може да имате такава ситуация. Попитайте колко седмици са родили мама и баба. Наследственият фактор играе важна роля, можете да повторите тяхната история.

Ходът на бременността е друг фактор

Периодът, през която седмица раждат, зависи от характеристиките на този период. По време на войни и опустошения децата не бързаха да се раждат. И двамата чувстваха, че топло легло и пълноценно хранене не ги очакват, затова останаха по-дълго в стомаха на майка си.

Когато детето се чувства неудобно в утробата: плацентата не изпълнява функцията си, майката е претърпяла стрес, продължително заболяване - вероятността от преждевременно раждане се увеличава. Същите последици се наблюдават при преразтягане на матката, високо тегло на плода, многоводие или многоплодна бременност..

Независимо от това колко дълго раждат първородните жени, бебетата могат да изглеждат здрави и доносени. Следователно времето за това колко седмици започва нормалното раждане не се ограничава до точния брой..

Колко седмици обикновено раждате първото си дете??

Ако за първи път ставате майка, тогава има около 70% от вероятността раждането да дойде навреме - около 40 седмици от бременността. Това е така, защото тялото на жената все още не е преминало през процесите, които се случват вътре и отнема време, за да изгони плода.

Бременната жена не знае как започва раждането и коя седмица ражда първото си дете, така че може да пропусне началото на този момент. Трудовата дейност през първите години трае дълго, тя е слаба и продължителна, контракциите могат да продължат до 7 часа.

Но и тук се случват изключения. Ако не вземете предвид причините за преждевременно раждане (до 36 седмици), когато има нарушения в организма на бъдещата майка, тогава има и бременност след термина. В този случай бебето се освобождава с кратък интервал - след 42 седмици..

Статистика за второ раждане

Като се отбелязва в коя седмица обикновено се ражда второто дете, се споменава период от 36 седмици. Вторият труд започва внезапно и изчезва по-бързо и по-лесно.

Шийката на матката, както и родовия канал, се отваря бързо, така че жените, които вече са родили, често нямат време да стигнат до болницата. Преражданията идват около 38 седмици, но има и изключения.

Трета бременност

Подготвяйки се да стане майка за трети път, една жена се интересува от въпроса коя седмица ражда по-често третото си дете. Трудовата дейност обикновено започва по-рано. Ако по време на първата бременност раждането настъпва, започвайки от 38 седмици, тогава третата бременност е свързана с период от 36 седмици.

Датите за момче и момиче са различни

Обикновено момичетата искат да видят света преди момчетата, които не бързат да напускат корема на майка си. Ако лекарите отбелязват статистика коя седмица раждат момчета по-често, тогава те говорят за условията от 40-41 седмици. Понякога има рекордьори, които остават до 42 седмици. Момичетата са готови да публикуват първия вик на по-ранна дата - 38 седмици.

Важно е да не забравяте за цикъла на бъдещата майка. Ако цикълът е стандартен или кратък, когато овулацията настъпи на 14-ия ден след началото на менструацията, бебето се ражда в предписаните 40 седмици.

Има няколко причини, поради които момичетата се раждат първи:

 1. Необходимо е време, за да се роди момче, готово за съществуване. Момичетата узряват по-бързо поради своята биологична роля в живота: размножаване.
 2. Коя седмица обикновено раждат момичетата, зависи от здравословното състояние на майката, но първоначално момичетата се раждат по-силни от момчетата. Те бързат да растат и да се раждат, а през живота се развиват по-бързо..

От коя седмица можете да раждате близнаци

За човек многоплодната бременност не е норма, следователно ранното раждане е следствие от усложнения. Матката расте два пъти по-бързо от децата в обем и преразтягането причинява контракции.
Имайки предвид колко акушерски седмици раждат второто бебе, говорихме за периода от 37 седмици. Когато се говори за многоплодна бременност, се споменават 34-35 седмици. Независимо от факта, че близнаците могат да се родят по-рано, те имат много голям шанс за оцеляване.

Най-доброто време за раждане на здраво бебе

Ако разгледаме от коя седмица е възможно да се роди 1 момиче или момче без хронични заболявания при бъдещата майка, тогава лекарите настояват за 38-42 седмици. С този период се появяват добри, здрави, пълноценни деца.

Лекарите се ръководят от 40 седмици - този период е записан в медицинския картон и болнични като дата на началото на раждането. Но дори на 38 или 42 седмици се раждат здрави, зрели бебета.

Друг въпрос е многоплодната бременност. В този случай е по-добре да се роди 4 седмици по-рано, което е свързано с натоварването на тялото, което жената изпитва. Ако цезарово сечение не е планирано, трябва да се подготвите за раждане на 35 седмици.

Симптоми и причини за преждевременно раждане

Неочаквано началото на раждането причинява безпокойство и стрес у жената. Нека помислим защо възниква тази ситуация:

Тази причина е една от най-честите сред бременните жени, което води до ранно раждане. Бъдещата майка се чувства зле и страданието на бебето в утробата е спусъкът за началото на раждането. Ето защо е необходимо да се подложите на преглед, така че бременността да е безопасна..

Лекарите оценяват състоянието на плацентата въз основа на резултатите от ултразвук и CTG. Най-важното е редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на всички прегледи. Ако лекарят установи стареенето на плацентата или нейното отслабване, се предписва лечение, което подобрява притока на кръв и храненето на плода..

В напреднали случаи се предписват лекарства, които ускоряват узряването на дихателната система на бебето. Тогава дори недоносените бебета на месец оцеляват и се кърмят.

В сезона на инфекциозните заболявания страдат не само дихателните пътища, възможно е да се зарази околоплодната течност и да се наруши целостта на мембраната им. При ранно изливане или изтичане на вода настъпва преждевременно раждане.

От усложненията се отбелязва, че ако целостта на пикочния мехур е нарушена и шията не е изгладена, родовият канал все още не е готов и лигавицата не е отдалечена - необходимо е спешно цезарово сечение.

В този случай натискът върху вътрешния фаринкс се увеличава, шийката на матката бързо се изглажда. Придържайки се към препоръките на гинеколога и спазвайки почивка в леглото, можете да предотвратите преждевременно раждане.

Патология на шийката на матката.

Съкратените дисфункции на врата и обтуратора са вродени или са резултат от травма от предишно раждане или аборт. Това води до преждевременно раждане..

Понякога ранното раждане не идва спонтанно, но лекарят предписва спешно цезарово сечение, за да запази здравето на майката и детето. Причините са съдови, сърдечни или ендокринологични заболявания.

Ранният труд настъпва на 28-36 седмица. Ако жената изпитва тревожни симптоми, спешно трябва да посетите лекар:

 • разтягане в долната част на корема, което прилича на менструация;
 • усещане, че нещо притиска пикочния мехур;
 • малко отделяне на кръв от влагалището;
 • схващащи болки с продължителност над 30 секунди. Само не се бъркайте с тренировъчните контракции;
 • изтичане на околоплодна течност;
 • няма фетални движения.

Гинекологът ще прецени състоянието и ще предложи хоспитализация, ако е необходимо. Не се паникьосвайте, не е страшно. Винаги можете да забавите раждането със специални лекарства и процедури.

Защо може да има късно раждане?

Бременността след раждането е не по-малко опасна от преждевременната бременност, затова попитайте Вашия лекар колко дълго е третото раждане. Те идват преди останалите и рискът от раждането на детето е по-голям.
Помислете за причините за късното раждане:

  Хормонални нарушения при майката.

Промените в хормоналната система сигнализират на организма за началото на раждането. Ако нивата на хормоните и метаболизма на бъдещата майка са нарушени, сигналът няма да дойде и контракциите няма да започнат.

По това време, ако една жена е имала редовно менструация, но цикълът е бил 30-35 дни, детето ще се роди по-късно от определената дата. Те говорят за естествен физиологичен процес, а не за патология. Тази бременност се нарича продължителна.

Тази причина е физиологична. Наследствеността засяга ранно и късно раждане. Знаейки колко дълго са родени майката и бабата, можете предварително да се подготвите за труда си.

Когато приемате лекарства за намаляване на тонуса на матката, промените се отнасят и за раждането. Лекарствата за хронични заболявания засягат и раждането. Затова информирайте гинеколога за вашата ситуация, така че той да коригира срещата..

Кога да се страхуваш?

Всеки дискомфорт в корема е причина да посетите лекар. Причините може да са различни, но ако не разпознаете навреме опасността, детето ще умре. При дърпаща болка в долната част на корема е възможен аборт. За да се предотврати това, е необходимо своевременно лечение..

Ако се появи болка, която наподобява възпаление на пикочния мехур или апендицит, съществува заплаха от преждевременно раждане. Не разчитайте само на чувствата си, особено на многородните, а винаги разберете точната причина от гинеколога.

В никакъв случай кървенето по време на бременност не е нормално. Промените в цвета са подозрителни: кафяво, алено, тъмно жълто или бордо. Ако това се наблюдава, незабавно се обадете на линейка или бързайте с колата си до болницата. Информирайте вашия гинеколог за този симптом.

Коремът промени формата си.

Този случай не се отнася за моментите на активно движение на бебето. Ако в спокойно състояние коремът е асиметричен, твърд и напрегнат повече от 30 минути, увисне или промени формата си след падане, незабавно отидете в болницата.

Изтичане или изтичане на вода.

Невъзможно е да пропуснете такъв момент. Ако водите са останали през нощта - леглото ще бъде мокро, ако през деня - те ще потекат по краката. Течът е по-труден за установяване: наблюдава се навлажняване на бельото, което е опасно в случай на преждевременна бременност. Ако се получи изливане - феталният мехур е повреден, трябва да започне раждането.

Не се усещат движения на детето.

Жената усеща първите движения на бебето от 20-та седмица, по време на втората бременност - от 16-та. Ако изчезнат, трябва да внимавате. Липсата на движение за повече от 12 часа е тревожен знак, за който трябва да се съобщи на лекаря.

Ако това се е случило веднъж, след което бебето отново е активно, това е норма. Редовната липса на движение или слаба активност е тревожен знак..

Водете си дневник със записи и контрол на времето на дейността на детето и след това го представете на лекаря.

За автора: Боровикова Олга

Коя седмица от бременността раждат най-често и от какво зависи??

Всяка бъдеща майка иска да знае кога ще се роди нейното раждане. И точен отговор на този въпрос е възможен само ако се планира цезарово сечение по медицински причини и вече е определена дата за него. Във всички останали случаи този въпрос остава отворен..

Средна статистика

Раждането започва, когато и жената, и бебето са готови за това. Тази подготовка е много старателна, протича на различни нива - от хормонално до мускулно. Следователно никой не може да даде еднозначен отговор на въпроса кога да се роди, тъй като темпът на подготовка на женските и детските организми за раждане е различен при различните жени.

Съществуват медицински статистически данни, които ви позволяват да направите само приблизителна картина на случващото се и да разберете коя седмица раждат най-често. Ако вземем предвид, че бременността продължава 40 акушерски седмици (броейки от първия ден на последната до зачеването на менструацията), тогава доносената бременност се счита от 37 до 42 седмици. Точно в края на 40-та седмица има същия PDR (предполагаемият ден на раждане), на който много майки имат толкова големи надежди.

Не си струва да се надявате на PDD със сигурност, защото тя съществува само като приблизително „сигнално знаме“, което позволява на жената и лекарите да се ориентират по-добре в гестационния период.

На този ден, който гордо парадира в обменната карта на всяка бъдеща майка от момента на регистрацията в консултацията, раждането се случва, според СЗО, само в 5% от случаите.

Първото раждане по-често се случва на 39-40 седмици и 40-41 седмици (до 75% от тези две седмици) от ражданията на първородни. Преражданията най-често се случват на 38-39 седмици и 39-40 седмици (съответно 30% и 50%). Около 4% от жените носят бебета до 41-42 седмици.

Ако разгледаме преждевременно раждане, което настъпва от 22 гестационна седмица до 37 седмици, тогава най-честият период, в който се случва раждането, е от 32 до 34 седмици. Много рядко се ражда на 24-26 седмица. Плодът от 22-та седмица на бременността се счита за жизнеспособен, но процентът на преживяемост през този период е много нисък, а рискът от инвалидност при оцелелите е противоположен..

С увеличаване на продължителността на бременността прогнозата за оцеляване става по-благоприятна. Родените на 23 седмици оцеляват в 16% от случаите, а родените на 29 седмици - в 90% от случаите рискът от необратими последици от преждевременно раждане също намалява с узряването на бебето.

Планирано цезарово сечение се извършва, съгласно клиничните препоръки на руското министерство на здравеопазването, за период от 39 пълни акушерски седмици. Спешно цезарово сечение за спешни индикации може да се извърши по всяко време, когато се наложи.

Какво може да повлияе?

Продължителността на раждането на бебето зависи от здравето на жената и от здравето на бебето, както и от характеристиките на настоящата бременност. Всички фактори са твърде многобройни, за да ги изброим и затова ще засегнем само най-често срещаните.

 • Генетично предразположение. За да разберете дали една жена има шанс да роди преждевременно или да прехвърли детето си, трябва да разберете по кое време раждането е станало при собствената й майка, баба. Ако жените в семейството са родили предсрочно, има всички основания да вярваме, че в този случай природата ще повтори генетичната програма.
 • Възрастов фактор. Твърде младите бременни жени (под 20 години) и по-възрастните майки над 36 години са по-склонни от другите да се отклоняват значително от деня, отбелязан като PDD в една или друга посока.
 • Редът на раждане. Първородните жени се подготвят за раждане по-дълго - мускулната тъкан е по-малко разтегната, шийката на матката е по-стегната и следователно те са склонни към забавено раждане. Колкото повече раждания в личната история, толкова по-голяма е вероятността раждането да се случи преди PDD..
 • Здраве. Хроничните заболявания на бъдещата майка винаги увеличават вероятността от преждевременно раждане, а ендокринните патологии, напротив, често водят до зрелост..
 • Отрицателни външни условия. Тютюнопушенето, алкохолът по време на бременност, както и продължителният стрес, който изпитва бъдещата майка, увеличават вероятността за ранно раждане. Ниската физическа активност, затлъстяването допринасят за удължаване.
 • Емоционално нежелание на жената да ражда. Страхът от раждане често води до факта, че шийката на матката не узрява навреме, раждането не започва дълго време. Желанието за бързо раждане, ако е силно, може да доведе до ранно раждане.
 • Многоплодна бременност. Близнаците и тризнаците упражняват по-голям натиск върху вътрешния фаринкс на матката - един вид заключващ пръстен. Колкото по-силен е този натиск, толкова по-бързо започва раждането. Следователно близнаци и тризнаци обикновено се раждат преди 39 седмици..
 • Индивидуални биологични ритми. Жените с кратък менструален цикъл (по-малко от 28 дни) обикновено раждат по-рано от PDE с 1-2 седмици, а жените с дълъг менструален цикъл носят бебета до 41 седмици или повече..

В повечето случаи причината за раждането преди термина или удължаването на бременността не може да бъде надеждно установена. И следователно гестационният период, измерен от природата за конкретна жена, просто се приема за даденост.

Преждевременно раждане

Говорейки за преждевременно раждане, не бива да се мисли, че такива ситуации могат да се считат за ситуации, когато дете се роди 2-3 седмици по-рано от ПТД. Говорим конкретно за раждане, при което плодът е функционално и физически незрял - от 22 до 37 седмици.

За лекарите все още не всичко е ясно за причините и механизмите за развитие на такива раждания. Нито детето, нито майката са явно готови за раждане на 22 седмици и малко по-късно, но нещо в тялото на бременната жена задейства много общата доминанта, която започва процеса на изгонване на плода. Обикновено не е възможно да се установи точната причина за раждането, което се е случило преди датата на падежа. Следователно има само фактори, които се считат за предразполагащи:

 • от страна на майката - операция на матката, спонтанни аборти и аборти в историята, преждевременно раждане по-рано;
 • от страна на детето - аномалии в развитието, резус-конфликт, седалищно представяне;
 • особености на бременността - полихидрамнион и олигохидрамнион, ICI, новообразувания в матката, шийката на матката, генитални инфекции, ранни вирусни инфекции.

Но трябва да вземете предвид и средата, в която живее бъдещата майка. Ако жената се храни зле, често е нервна, липсват важни витамини, тогава вероятността да роди по-рано се увеличава.

Плодът от 22 седмици е само условно жизнеспособен, всичко зависи от това доколко тялото му е готово за извънматочен живот. Жизнеността се увеличава с възрастта. Забелязано е, че момчетата са по-склонни да се родят преждевременно, отколкото момичетата.

Доставка след PDR

Ситуацията, когато очакваният ден на раждане вече е преминал, а жената дори не наблюдава предшествениците на предстоящия труд, също е доста широко разпространена. Основното е да поддържате самоконтрол и спокойствие и да не се опитвате сами да стимулирате и провокирате раждането. Бременността до 42 седмици не е следсрочна, а продължителна и това са две различни неща.

Помислете какви причини могат да доведат до удължаване на гестационния период.

 • Неправилно зададени срокове. Това обикновено е рядко. За да сгрешите с изчисленията, трябва да не знаете или да забравите напълно кога е била последната менструация, да не помните не само деня, но и месеца. Това се случва след продължително хормонално лечение, продължителна употреба на орални контрацептиви, неуспех на яйчниците. Тогава гестационната възраст и PDD ще бъдат установени въз основа на резултатите от ултразвуково сканиране през първия триместър. Отклонение от 2 седмици от нормите на фетометрия не се счита за забавяне на развитието и по този начин една жена има 2 допълнителни седмици по време на бременност.
 • Големи и гигантски деца. Теглото при раждане от 4 килограма дава основание да наречем плода голям, а тегло от 5 килограма - гигантско. Такива бебета обикновено предпочитат да седят в утробата на майка си до последно.
 • Хормонални нарушения Малко количество окситоцин, естроген и повишено съдържание на прогестерон създават не най-благоприятния фон за началото на раждането. Докато прогестеронът остава висок, генеричният доминант на хормонално ниво не се добавя.
 • Заседнал и неактивен начин на живот. Мускулите са отслабени, техният тонус е намален, това се отнася за всички мускули, включително мускулите на матката, шийката на матката.
 • Заплахи от спонтанен аборт по време на бременност. Често жените казват, че „са били толкова успешно задържани, че по-късно не са могли да убедят бебето да се роди“. Въпросът не е в това, че за поддържане на бременността са били използвани медикаменти, а в това, че психологически жената е била толкова настроена да продължи бременността, че сега, на психогенно ниво, е много трудно да я убедим да пусне детето, което е успяла да задържи с такава трудност..

Как да се отървем от тежестта навреме?

Както можете да видите, понятието „навреме“ е доста широко и една жена не може да повлияе на много фактори. Но това, което зависи от него, трябва да се прави в строго съответствие с препоръките на лекаря. Това ще помогне да се поддържа бременността и да се предотврати преждевременно раждане и да не се удължава бременността..

Простите съвети ще помогнат за това:

 • не крийте акушерската си история от лекаря (дори ако наистина искате да скриете факта на аборта);
 • не пропускайте следващите планирани посещения в антенаталната клиника;
 • поддържайте здравословен и активен начин на живот през цялата бременност;
 • не пренебрегвайте прегледите и скринингите с цел своевременно идентифициране на патологии, усложнения и рискови фактори.

За това колко дълго продължава бременността, специалистът разказва във видеото по-долу..

Възможно ли е бременните жени да се справят със съпруга си и до кога?

Има много мнения относно опасностите от секс с бременна жена. Експертите са единодушни, че тялото на всяка жена е уникално, но има полезни съвети за бъдещите майки, които няма да е излишно да се следват. В тази статия ще разберете дали бременните жени могат да се справят със съпруга си и до кога.

Как да избегнем вредни последици?

Първите девет месеца за бъдещи майки и бащи са изпълнени както с радост, така и с вълнение за нероденото дете. Родителите се стремят да защитят детето си, което все още не се е появило, и по всякакъв възможен начин да го защитят. На този фон въпросът за интимния живот става актуален - ще навреди ли на детето? За колко време можете да се отдадете на интимност и кога е по-добре да го изключите напълно? Тялото на майката може да възприеме оплодената яйцеклетка като чуждо тяло, което води до тонуса на матката. Гинеколозите обаче дават зелено да правят секс с бременна жена само ако нищо не застрашава нейното здраве..

Поради факта, че тялото на жената променя хормоните по време на бременност, сексът може да премине на съвсем ново ниво и дори да достигне своя връх. Ако специалистът не вижда заплаха за бъдещото бебе и майка, няма причина да отменя секса. Това означава, че бременните жени не само имат право да правят секс със съпрузите си, но дори им се препоръчва..

Как да не навредите на себе си и на бебето си?

Когато новината за бременността за бъдещата майка престане да бъде тайна, гинекологът обикновено предупреждава за забраната за секс през първите два месеца. Ако през този период не възникнат пречки, тогава двойката има право да води интимен живот. Ако се установят противопоказания, се препоръчва да се спре сексът.

Какво е противопоказание за прекратяване на интимния живот преди края на бременността?

 • Риск от спонтанен аборт;
 • История на спонтанни аборти;
 • По време на секс виждате зацапване или кървене от влагалището;
 • Носещи близнаци, или дори тризнаци;
 • Ниско предлежание на плацентата;
 • Изтичане на околоплодна течност;
 • Полово предавани болести, открити при един от партньорите.

Ако бъдещата майка не спазва нищо от този списък, тогава можете да правите секс не само за удоволствие, но и в полза на тялото на бъдещата майка..

От кой период на бременността сексът е най-благоприятен и можете ли да го направите??

През първите три месеца на бременността - първото тримесечие на бременността, сексът със съпруга ви насърчава голямото освобождаване на хормони на удоволствието, които също се предават на плода. По време на периода на токсикоза интимността е особено полезна за бъдещата майка, тъй като може да бъде по-ефективно да се променят лекарствата.

По време на втория триместър, правенето на секс подготвя мускулите на матката за раждане, като по този начин ги стимулира.

През последния триместър сексът е малко стимулатор за раждането. Спермата съдържа простагландин, хормон, който помага за омекотяване на мускулите във влагалището и също така помага за отваряне на шийката на матката.

Месец преди раждането сексът трябва да бъде изключен, тъй като инфекциите могат да проникнат в отворения канал на шийката на матката, което ще причини дисбиоза или дори възпаление, поради което през този период бременните жени не трябва да правят секс със съпруга си.

Някои жени се страхуват, че сексът може да навреди или дори да нарани детето им. Но техните страхове са напразни, тъй като детето е надеждно защитено от мускулите на коремната стена, освен това бебето все още е във феталния мехур, пълен с околоплодна течност.

Какъв трябва да бъде полов акт по време на бременност?

 1. Разбира се, не е нужно да правите рекорди и да правите секс със съпруга си много дълго време. Само пет до 10 минути са достатъчни;
 2. Необходимо е да се избере най-подходящата и удобна поза за бременна жена: легнала настрани, в която партньорът е отзад. Но положението, в което жената е отгоре, е най-добре да се избягва, тъй като пенисът може да влезе твърде дълбоко;
 3. Партньорът ще трябва да премахне тежки товари за бъдещата майка и следователно да ги поеме. Поради факта, че коремът на партньора ви трябва да бъде защитен - позата „човек отгоре“ трябва да бъде изключена;
 4. Ако партньорът има суха вагина, можете да използвате лубрикант. Той по никакъв начин няма да навреди на бъдещото бебе;
 5. Жената трябва сама да контролира дълбочината на проникване, както и силата на мъжа.

Къде и за колко време може да се направи аборт

Жените, които са изправени пред нежелана бременност, често се чудят колко дълго е възможно да се направи аборт, до кой месец процедурата е безопасна за здравето. Прекъсването на бременността при всички случаи води до някои усложнения и необходимостта от възстановителен период. Всичко се случва индивидуално и само след посещение на антенаталната клиника.

Описание на процедурата

Абортът е принудително прекъсване на бременността чрез медицинска намеса. В превод от латински тази дума означава "спонтанен аборт".

Разграничава се механизмът на проявление:

 1. Спонтанно, което се случва по ред причини, най-често през първия триместър без инициативата на жената. Някои хора се сблъскват с него дори преди да са разбрали, че носят дете..
 2. Изкуствени. Този клас включва всички други видове аборти, които включват външна намеса по инициатива на майката.

Причините за спонтанен аборт са много различни:

 • неправилен начин на живот;
 • слабост на имунната система;
 • предишни аборти;
 • използването на хормонални контрацептиви;
 • пушене;
 • генитални инфекции.

Независимо от времето на аборта, важно е да запомните, че това е важна стъпка, която изисква много отговорност. След спонтанен аборт могат да последват сериозни усложнения, от миома на шийката на матката до липса на последваща бременност и безплодие като цяло. Необходимо е предварително да се претеглят плюсовете и минусите.

Методи за прекъсване

Абортите, извършени преди 22 седмици, са законни в Русия. В същото време е важно колко дълго се прави абортът, тъй като до 12 седмици това се случва по искане на жената, от 12 до 22 - при наличие на определени обстоятелства.

Те включват случаи, когато:

 • бременност в резултат на изнасилване;
 • има медицински показания;
 • жената е обявена за неспособна след смъртта на съпруга си.

Отговорът на въпроса колко дълго може да бъде прекъсната бременността зависи от избрания метод:

Метод на прекъсванеЗаконПериод, когато можете да направите
ИнструменталнаВъзниква чрез изстъргване на плода от маточната кухина с помощта на специални хирургически инструменти.До 22 седмици
Вакуум или мини абортПроизвежда се чрез вкарване на дюза в матката, която изсмуква съдържанието.До 12 седмици
ЛекарстваВъзниква без физическа намеса, чрез перорално лечение.До 6 седмици

Лекарства

За медицински аборт първият триместър е най-благоприятен. Оптималният период за аборт е 45 дни или 6 седмици..

Абортът се извършва с помощта на лекарството Mifepristone. Лекарството блокира секрецията на хормона прогестерон за няколко часа, който е отговорен за запазването на плода. Резултатът е спонтанен аборт..

 1. няма период на възстановяване или престой в болница;
 2. минимален риск от усложнения;
 3. няма увреждане на шийката на матката, както при хирургичен метод;
 4. висока ефективност;
 5. възможността за успешно зачеване в бъдеще;
 6. този метод е психологически по-лесен за жените.

Медицинското прекъсване на бременността настъпва два часа след приема на лекарството и е придружено от кървави маточни секрети. Те могат да продължат две седмици и да са в изобилие. Също така, отделянето често е придружено от болка в долната част на корема, това показва свиване на матката.

При поява на болка се препоръчва прием на аналгетик или спазмолитик.

Три дни след прекъсването на лекарството трябва да започнете да използвате контрацепция, тъй като през този период е възможно зачеването..

Жените, които са в ранен стадий на бременността и не искат да задържат бебето, все по-често прибягват до лекарства..

Този метод е много по-безопасен и по-ефективен от хирургическия. Особено ако по-рано е имало цезарово сечение и шевът на матката все още не е заздравял до края.

Освен това, когато използвате хапчета, не е необходимо да сте дълго време под наблюдението на лекар или да използвате анестезия.

Много хора се питат: абортивни хапчета за колко време можете да използвате. Ефектът от хапчетата е толкова по-висок, колкото по-рано жената е решила да ги използва. Максималният период на аборт с хапчета е 6 седмици или 42 дни от първия ден на последната менструация.

Ако от зачеването са изминали повече от 6 седмици и лекарят реши да прекъсне с помощта на хапчета, тогава процедурата се провежда в болница под наблюдение.

Спонтанен аборт възниква под въздействието на следните лекарства:

МифепристонЕфективно лекарство, което блокира производството на хормона прогестерон при бременни жени. Необходимо е да се вземат 600 mg от лекарството 2 часа след хранене. Мизопростол 400 mg се предписва за засилване на ефекта..
ПенкрофтънАналог на таблетките Мифепристон. Предписва се 600 mg наведнъж. 8-14 дни след приема на хапчето, пациентът трябва да се подложи на ултразвук.
МифегинТова е стероид, който повишава тонуса на матката и води до нейното активно свиване. Пийте лекарството веднъж, в доза от 600 mg.
МитолийскиОсновната активна съставка на Mytholian е мифепристон. Има подобен ефект чрез блокиране на хормона прогестерон. Резултатът е спонтанен аборт..

Въпреки факта, че хапчетата за аборт са признати за най-безопасното средство за защита, има редица противопоказания за тяхната употреба:

 1. злокачествени и доброкачествени маточни образувания;
 2. извънматочна бременност;
 3. заболявания на стомашно-чревния тракт или бъбреците;
 4. високо налягане;
 5. лошо съсирване на кръвта;
 6. епилепсия.

Абортиращите хапчета имат много предимства:

 • психологически лесна процедура
 • отнема малко време,
 • не причинява усложнения.

Много е важно обаче да направите ултразвуков преглед 10 дни след приема на хапчетата, за да сте сигурни в резултата..

Аборт във вакуум

Вакуумният аборт (или мини-аборт) е избавяне от яйцеклетката чрез изсмукване през специална вакуумна дюза

. Този метод е по-малко опасен от инструменталния, тъй като е изключено увреждане на матката или поява на инфекции.

Понякога има спорове колко седмици е възможно да се прекъсне бременността по вакуумен метод, тъй като понякога се провежда до 12 седмици.

Абортът във вакуум е разрешен за период до 6 седмици, при условие на нормално развитие на плода. Ако бременността е замразена, тогава е възможно да се използва мини аборт до 12 седмици включително.

Също така не се препоръчва да се прави твърде рано, тъй като яйцеклетката все още е трудна за разграничаване. Ето защо една жена, която се реши на мини аборт и се интересува от това колко дълго се прави тази процедура, трябва да определи вида на бременността.

Късни дати

Късният аборт представлява заплаха за здравето и живота на бъдещата майка. Но има ситуации, когато такъв метод е неизбежен..

Важно е да запомните колко дълго може да бъде прекъсната бременността. Този период е 22 седмици. След 12 седмици се счита, че това вече е аборт на по-късна дата, тъй като детето е формирало основните органи и системи.

Решението за прекъсване може да бъде взето само от лекар по медицински причини:

 • откриване на фетални патологии или тежки генетични заболявания;
 • майката има инфекциозно заболяване или рак.

Важно е да запомните, че късният аборт е много опасен, така че решението се взема не от един лекар, а като част от консултация.

Продължителност на процеса

Понякога жените се интересуват не само от въпроса колко време ще отнеме цялата процедура.

ВидовеПериод
ЛекарстваПровежда се в рамките на 4-8 часа.
ВакуумПроцедурата отнема 15 минути, можете да се приберете за 3 часа.
ХирургическиВ зависимост от ефекта на анестезията и квалификацията на лекаря, до 20 минути. Престоят под наблюдение е 1-2 дни.

Колкото по-късно една жена реши да се отърве от плода, толкова по-опасни ще бъдат последиците за нейното здраве. Важно е да запомните колко дълго е възможно да се прекъсне бременност с помощта на различни методи, така че дългото чакане да не се превърне в операция..