Бебето има ли нужда от масаж? Можете ли да го направите сами? В какви случаи масажът е противопоказан? За всичко това научихме от педиатъра Людмила Игнатиева.

Обикновено родителите научават, че детето се нуждае от масаж от педиатър или специалист. Като правило лекарят ще предпише общ или медицински професионален масаж. Вторият вариант се извършва стриктно според показанията на лекаря. Общият масаж се препоръчва за почти всички бебета под една година. Полезен е по много причини: развива мускулно-скелетната система, укрепва имунната система, регулира мускулния тонус и развива двигателните умения. И често родителите имат въпрос дали е възможно сами да провеждат сесиите, защото изглежда, че в това няма нищо трудно.

- Ако родителите нямат специално образование, умения и ежедневна практика, тогава терапевтичен масаж не може да се прави на вашето дете. Родителите могат да правят гимнастика и най-меките масажни движения, като поглаждане. Те са особено актуални до навършване на тримесечна възраст, когато активните движения на бебето практически отсъстват и мускулите трябва да се развият. Плюс това, поглаждането подобрява кръвообращението, което има благоприятен ефект върху цялото тяло на детето..

Общият масаж трябва да бъде поверен на професионалисти, тъй като те знаят правилните техники, коя мускулна група трябва да бъде „активирана“ и коя, напротив, „отпусната“. Може да се извършва от тримесечна възраст, когато към движенията с поглаждане се добавят триене, месене и вибрационни движения.

Защо да правим масаж за бебе под 1 година

По правило масажът започва от три месеца, но ако има медицински показания, тогава дори по-рано. Всички видове масаж за бебета под 1 година обикновено се редуват със специална гимнастика, насочена към развиване на уменията за задържане на главата, обръщане от гръб към корем и гръб, седене, пълзене, ставане и ходене.

- Повечето лекари вярват, че първият масаж за дете може да започне след обрастване на пъпната рана, тоест през третата седмица от живота. От тази възраст самата майка може да започне да прави поглаждащи движения за не повече от 10 минути и това трябва да се прави всеки ден. След 1 месец времето на масажа се увеличава до 15-20 минути. Курсът за масаж трябва да се прави от обучен специалист и според показанията на лекаря.

Кой се нуждае от масаж

За някои деца педиатър или невролог определено ще предпише курс за масаж. Кога се прави това:

 • на 1,5-2 месеца бебето не е в състояние да държи главата си, особено легнало по корем
 • на 4-5 месеца не се опитва да се преобърне от корема назад и назад
 • на 6 месеца не може да седне без опора, пада настрани, не се опитва да седне
 • на 8-9 месеца не пълзи и не се опитва да се изправи с подкрепа
 • не започва да ходи до 1-годишна възраст
Всяко от тези прояви е причина за посещение на лекар, който ще насочи родителите какво да правят по-нататък..

Юлия Назарова, 30 години:

- Започнахме да правим масаж, когато Катя беше на 3 месеца. Педиатърът каза, че има лош контрол върху главата и се обърна към невролог. Веднага отидоха в медицинския център, където лекарят предписа масажни сесии: 10 сесии всеки месец. Подобренията, разбира се, бяха очевидни веднага. Катя започна да държи главата си по-уверено след първия курс. Правихме масажи до една година, след това курсът се повтаряше на всеки три месеца.

Наталия Горина, 26 години:

- На един от прегледите педиатърът забеляза, че синът не може да поддържа главата си легнала по гръб и мускулите му са в добра форма. Назначен масаж. Паша беше на два месеца. След това проведоха курса на четири месеца и на шест. Синът стана по-уверен в задържането на главата, хващайки предмети с химикалките си. След третата година се опитах да седя без подкрепа.

Ако бебето ви плаче по време на масаж

Ако бебето е непослушно, тогава е необходимо да разберете причината: неразположение, болезнени масажни движения, глад, умора или нещо друго. Променете времето на масажа на по-удобно за бебето, вземете предвид часовете за хранене, така че бебето да не се чувства гладно по време на сеанса. Също така не забравяйте, че последното хранене трябва да бъде 40 минути преди сесията. Уверете се, че сеансът не съвпада с времето за сън и че стайната температура е удобна за бебето - 20-22 ͦС.

Ако причината все още е в масажните движения, тогава бебето трябва да се разсейва по различни начини - играчки, книги, карикатури (всичко, което родителите измислят), позволявайки на масажиста да си върши работата.

Показания и противопоказания

Някои майки и татковци се вслушват в мнението на лекарите и следват всички инструкции, докато други се придържат към позицията „ще мине от само себе си“. Съществуват обаче редица индикации, за които се изисква масаж, и има случаи, когато сеансите не могат да се извършват.

- Най-често това са ситуации от неврологичен и ортопедичен характер. От страна на неврологията най-честите индикации за курс на масаж са хипертоничност и тортиколис. От страна на мускулно-скелетната система индикации са дисплазия, сколиоза, варус или халюкс валгус.

Има много противопоказания: това е остър период на заболяването, следоперативен период, гнойни кожни заболявания, кожни обриви, сърдечни дефекти. Това включва и захарен диабет, рак.

Екатерина Смирнова, 31 години:

- Дъщеря ми имаше раждане. Лявата ръка практически не се движеше. Всеки месец правихме масаж, след което добавяхме още курсове по акупунктура. Подобренията бяха забележими, но само няколко години по-късно ръката беше напълно възстановена. През цялото това време не спряхме сесиите, а само честотата на курсовете се промени. И дори сега, когато Аня е почти на седем, правим масажи на всеки шест месеца и аз се опитвам допълнително да натоваря лявата й ръка. Например ви моля да вземете играчката с лявата ръка..

Избор на специалист

Изборът на специалист е един от важните моменти. Уверете се, че масажистът има съответното образование. Прочетете отзиви в мрежата, интервюирайте приятели. Обърнете внимание на това как изглежда човекът. Той трябва да носи спретнато медицинско облекло и не трябва да има пръстени и дълги нокти на ръцете си, които могат да увредят кожата на бебето. Опитен специалист ще може да установи контакт както с бебето, така и с родителите, а също така ще обясни подробно своите действия.

Трябва ли да се доверите на масажист за реклама? Ние отправихме този въпрос към педиатъра.

- Моето мнение е, че обикновено специалистите по реклама са студенти по медицина, които са завършили курсове по масаж и търсят непълно работно време в свободното си време. Не бих се доверил на такива масажисти, тъй като опитът е много важен при работата с ръце. Колкото по-опитен специалист, толкова по-добре. Лично аз бих отишъл или в обикновена клиника (държавна или частна), или в специализиран център, където работят висококвалифицирани масажисти.

Масажът е начин за подобряване на здравето на бебето и ефективно средство за решаване на сериозни проблеми. Основното е, че сесиите са навременни и се провеждат от опитен специалист..

Масаж за новородени вкъщи

Масажът за новородено е ефективна и напълно безопасна възможност значително да повлияе на укрепването и възстановяването на бебето през първите месеци от живота. Подобна процедура е важна не само когато бебето вече има проблем и може да го види, но и за абсолютно здрави деца. Масажът лекува и има благоприятен ефект не само върху физическото развитие на новороденото, но и върху неговото нервно и психологическо развитие..

Ползите от масажа за новородени

Правилните и редовни упражнения с вашето бебе ще осигурят само положителен ефект. Масажът за бебета има положителен ефект върху тялото, а именно:

 • Укрепва мускулната еластичност и гъвкавостта на ставите;
 • Има благоприятен ефект върху имунитета;
 • Помага при лечение на рахит, запек, метеоризъм;
 • Развива координацията на движенията;
 • Стимулира мускулния растеж;
 • Укрепва опорно-двигателния апарат;
 • Активира метаболизма;
 • Подобрява храносмилането, работата на вътрешните органи, вкл. сърце, кръвообращение;
 • Облекчава хипертоничността;
 • Премахва подуването и ускорява преминаването на газове;
 • Помага за премахване на храчки при бронхит и тежка кашлица;
 • Подобрява съня и увеличава апетита;
 • Развива двигателните умения и вестибуларния апарат.

Забележка! Е. Комаровски твърди, че ежедневният масаж за новородени ще помогне за облекчаване на хипертоничността, а простите гимнастически упражнения ще укрепят мускулите и ставите на бебето.

Масажът укрепва връзката между майка и бебе

За какво се използва

Масажът се използва за решаване на следните проблеми:

 • Правилно физическо развитие на детето: нормализиране на мускулния тонус, елиминиране на тортиколис;
 • Премахване на заболявания и разстройства на опорно-двигателния апарат;
 • Избавяне от коликите при бебета, хранени с бутилка;
 • Корекции на нарушения в развитието;
 • Има положителен ефект заедно с гимнастика с хипотония и хипертоничност;
 • Укрепване на имунната система за деца, претърпели инфекциозно заболяване;
 • Премахване на заболявания на нервната, костната и мускулната системи;
 • Регулиране на теглото при бебета с поднормено или наднормено тегло.

Как да го направя правилно

Преди да направите масаж на новородено дете, трябва да се подготвите предварително и да следвате инструкциите стъпка по стъпка за изпълнение.

Внимание! Ако майката не може да направи процедурата сама, тя може да се обади на лекаря у дома. Лекарят ще преподава техниката и всички правила за провеждане.

Обучение

Масажът за новородени бебета у дома трябва да се извършва при удобни условия за детето. Стаята трябва да бъде предварително проветрена, температурата на въздуха трябва да бъде най-малко + 22-24 ° С, тъй като бебето ще бъде съблечено по време на сеанса. Мама трябва да свали пръстени и гривни, да отреже късо ноктите си. Масажът е най-добре да се прави на маса за повиване или твърд диван. Необходимо е също така да се покрие масажната зона с пелена за еднократна употреба, така че ако детето се изпикае, няма да му е неудобно.

За масажа трябва също да подготвите:

 • Масло или бебешки крем;
 • Мокри кърпички (избършете детето, ако пикае или кака).

Маслото трябва да се загрява - трябва да е топло. Затоплете ръцете си. Уверете се, че стаята е топла.

Пригответе бебешко олио преди масаж

Инструкция стъпка по стъпка

Масажна техника за новородено бебе:

 1. Необходимо е да започнете да масажирате пръстите на дръжките, след това внимателно да отворите юмруци и да погалите всяка длан. След това отидете до китките и горната част на дръжките. Не докосвайте подмишниците.
 2. След това трябва да масажирате краката. Първо погладете краката, след което масажирайте всеки пръст. Изгладете краката отдолу нагоре. Не докосвайте зоните под коленете. Краката трябва да са леко огънати.
 3. Масаж на корема. Масажирайте пъпа по посока на часовниковата стрелка. За да направите това движение: свържете двете ръце в средата на корема и погладете с едната ръка нагоре, другата надолу.
 4. Извършвайте поглаждащи движения от гръдната кост до раменете, след това до страните.
 5. Погладете врата. Ако по време на процедурата бебето иска да вдигне глава, тогава трябва да си вземете почивка.
 6. След това се прави масаж на гърба за бебета. Трябва да погалите гърба от кръста до раменете, след това от гръбначния стълб до страните. Самият гръбначен стълб не може да бъде докоснат.
 7. Масажирайте задните части отстрани, като се придвижите към опашната кост.
 8. Обърнете бебето на лявата страна. Извършвайте масажни удари отляво и отдясно на гръбначния стълб и се придвижете от сакрума към главата.
 9. Внимателно поглаждайте главата на бебето, без да докосвате зоната на фонтана.

Забележка! Избягвайте да докосвате и търкате подмишниците, подколенните гънки, слабините, гениталиите. Внимателно навийте бебето върху корема.

Масажът започва с пръсти

На каква възраст можете да правите

Мама може да масажира новороденото у дома от 3-седмична възраст или когато пъпа е напълно излекуван.

Особености на масажа

Техниката на масаж за деца от различни възрасти има разлики в продължителността на манипулациите и тяхното усложняване с всеки следващ месец.

0 до 1 месец

На тази възраст е необходим масаж за нормализиране на мускулния тонус, активно напълняване и увеличаване на подвижността на ставите..

Масажът за новородено дете от 0 се извършва по този начин:

 1. Извършвайте леко поглаждане на гърдите от центъра на страни и назад от врата до дупето и гърба.
 2. Главата на новороденото се поглажда внимателно с върховете на пръстите, докато е важно да не се докосва зоната на фонтанела.
 3. На лицето се извършва лек натиск в посока от средата на челото до ръба на слепоочията. Бузите могат да бъдат поглаждани с полукръгови движения.
 4. В продължение на няколко минути, поглаждайки по една дръжка, след това по втората дръжка. Движенията трябва да се извършват в посока от китката към рамото.
 5. Масажът на краката се извършва чрез обръщане на детето по гръб. В същото време те трябва да бъдат огънати в коленете, краката са разположени на дланите на масажиста. Краката внимателно се повдигат и спускат.
 6. За предотвратяване на плоскостъпие и различни видове деформации на стъпалата се правят кръгови движения по ходилото с помощта на палеца на крака.

Масаж за едномесечно бебе

От 1 до 3 месеца

Ако до един месец са се извършвали само поглаждащи движения, след един месец вече могат да се добавят упражнения за триене и вибриране за бебето. Общият укрепващ комплекс трябва да започва и завършва с удари. Масажна техника за бебета от 1 до 3 месеца:

 1. Започнете да масажирате дръжките. Трохата трябва да хване палеца на майка си. С други свободни пръсти майката трябва да хване ръцете на бебето, да ги разтвори широко в страни и да изпълнява леки вибрационни движения. Ако детето харесва подобни манипулации, тогава хипертоничността в писалките скоро ще изчезне напълно..
 2. След това трябва да отидете до краката. Те трябва да се масажират с поглаждащи движения с добавяне на покриващи манипулации. Те ще помогнат за подобряване на кръвообращението, както и за укрепване на мускулите..
 3. Следващият по ред е гърбът. На два месеца можете да направите удължаване на гръбначния стълб на бебето, което ще се основава на рефлекси. За да го изпълни, детето трябва да бъде поставено отстрани, да прекарате пръсти по целия гръбначен стълб. В този момент бебето ще се огъне и разгъне. Същото упражнение трябва да се повтори, като се постави трохичката върху друга цев..
 4. Поставяне на бебето върху корема. На 2-месечна възраст той трябва да държи главата си добре изправена до 15 секунди.
 5. За да се предотврати появата на пъпна херния, е необходимо да се извършват поглаждащи движения по наклонените мускули на корема.
 6. Много е важно да правите кръгови движения по гърдите по посока на часовниковата стрелка. След това добавете вибрационна манипулация.
 7. Последното - детето трябва да бъде поставено на корема, разтворете краката си в страни. Хлапето трябва да лежи в поза жаба. След това майката трябва да сложи длани на краката на бебето, за да може то да се отблъсне от тях. Ще го направи рефлекторно, сякаш ще продължи напред..

Масаж на гърба за тримесечно бебе

На 6 месеца

Масаж на 6 месеца на бебе се прави по този начин:

 1. Слагат бебето по гръб, крака на масажиста. Те дават на бебето да хване палеца, след което внимателно покриват китката с два пръста: пръстена и малките пръсти. Другата ръка е погалена с лек натиск от ръката на детето отвътре и отвън. Масажирайте в посока от ръката към рамото. Повторете 5 пъти.
 2. За да масажирате краката, детето се поставя на гърба, краката му са фиксирани на дланта, кракът е леко сгънат в коляното. Погладете стъпалото от пръстите до петата. Повторете 8 пъти. След това се поглажда задната и предната повърхност на крака (колянната става не може да се докосне). След това пищялите се търкат и омесват от всички страни. Повторете 6 пъти.
 3. Преминете към масажа на гърдите. Детето трябва да лежи по гръб. Започват с поглаждане, след това правят 2-3 вибрационни движения и отново поглаждат гърдите. Правете поглаждащи кръгови движения от ребрата до раменете.
 4. Коремът се масажира с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Тези движения се извършват 6 пъти. Те също правят контра движения с дланите си в посока нагоре и надолу. Повторете 5 пъти.
 5. Масажът на гърба и дупето се извършва чрез редуване на поглаждане, триене, месене и потупване. Първо, гърбът и дъното на детето се поглаждат няколко пъти. След това разтрийте с върховете на пръстите, след това отново гладете. В края на масажа и двете половини на седалището се потупват с подложките на палеца. Завършете масажа с поглаждащи движения.

Гимнастика за шестмесечно бебе

След 1 година

Поставете детето на корема, сложете под дупето мека кърпа, навита няколко пъти. Започнете процедурата, като леко поглаждате гърба. След това започнете да търкате лумбалната област с подложките на три пръста: индекс, среден и пръстен. След това изрежете с тила си 2-3 пъти. Подредете пръстите под формата на гребло и смилайте междуребрените зони. След това трябва да изпълните следните елементи: активно месете, потупвайте и прищипвайте кожата.

След облегалката търкайте всяка седалище на свой ред. След това изпълнете леки шамари върху всяка част на дупето. Краката трябва да се масажират последователно. Като начало омесете задната част на бедрото на левия, след това десния крак, след това предната част на бедрото на левия и десния крак. След това поглаждайте, търкайте, трион и омесете едновременно двата крака.

Масажът завършва с кръгови удари на корема. За да стимулирате кръвообращението, можете да извършите нежно прищипване на областта около пъпа..

Продължителност на масажа

Първият сеанс на масаж трябва да бъде не повече от 5 минути, постепенно продължителността му трябва да се увеличи до половин час. Всичко ще зависи от това колко дълго бебето ще се държи спокойно и няма да бъде капризно.

Точното време за масаж

Кога и как трябва да се масажира бебето? Всяка физическа активност, включително масаж, трябва да се извършва сутрин. Стресът, причинен от упражнения, често кара бебетата да искат да подремват, но има и такива малки деца, които след процедурите започват да проявяват повишена активност.

Не е лесно да се предскаже резултатът от упражненията, така че не си струва да правите масаж непосредствено преди лягане, особено ако детето ви има проблеми със заспиването. Комаровски съветва да се прави масаж за новородени малко преди вечерното къпане.

Допълнителна информация. Времето за сесията трябва да бъде избрано правилно - веднага след хранене, масажът може да провокира обилна регургитация, а непосредствено преди хранене детето обикновено е гладно и абсолютно не е в настроение за каквито и да било процедури или манипулации. Оптималното време за масаж е 45 минути след хранене или 60 минути преди следващото хранене..

Противопоказания

Не се препоръчва да се масажира бебето в такива случаи:

 • На възраст под три седмици;
 • В случай на нарушения в храносмилателните органи на новороденото;
 • В случай на вирусна инфекция, тялото на бебето ще похарчи всичките си сили за борба с него;
 • Ако бебето има обрив, бодлива топлина, алергично зачервяване на кожата;
 • С повишаване на телесната температура при дете;
 • Обостряне на хронични или вродени заболявания;
 • Сърдечно заболяване;
 • При нарушено кръвообращение;
 • Ако бебето има херния;
 • Чернодробна или бъбречна патология;
 • Лошо общо здравословно състояние на детето;
 • Раздразнителност, плачливост, лошо настроение на бебето;
 • Умората и безпокойството на мама.

Масажът за малко дете винаги е приятен, полезен и необходим през първите месеци от живота. Мама винаги може да прави масажа сама, заобикаляйки бебето с нейните грижи, обич и защита.