Обхватът на храните за кърмачета е огромен. Те се различават леко по състав, в препоръчителната възраст на употреба и в индивидуалните характеристики и нужди на детето. Въпреки това изобилие, никоя формула не замества ползите за здравето от човешкото кърма. Когато избирате млечна формула за новородено, трябва да се консултирате с педиатър и самостоятелно да проучите състава.

Първата година от живота на бебето е много важна от гледна точка на адаптация и преструктуриране на тялото към условията на новата среда. Следователно, при липса на производство на кърма, майката трябва да бъде много отговорна при избора на заместител. Почти всяка смес съдържа витамини и минерали, необходими за здравословното развитие на мозъка, имунната и зрителната системи. Но има свързани вещества, които може да не донесат веднага видима вреда, но не бива да очаквате и нищо добро от тях. Такива вещества включват: палмово масло, консерванти, нишесте, захар.

 1. Критерии по избор
 2. Най-добра хипоалергенна формула за кърмачета
 3. Nutrilon (Nutricia) хипоалергичен (от раждането) 400 g
 4. BIBICOL Nanny Classic (от раждането до 1 година) 800 g
 5. Friso Frisolaс Gold PEP (от 0 до 12 месеца) 400 g
 6. Най-добрата формула за кърмачета за недоносени и бебета с ниско тегло при раждане
 7. MAMAKO Premium (от 12 месеца) 800 g
 8. Materna Extra Care Sensitive (0-6 месеца) 400 g
 9. Similac (Abbott) NeoShur (от раждането) 370 g
 10. Най-добрата формула за бебета при колики и запек
 11. Similac (Abbott) Comfort 2 (6-12 месеца) 375 g
 12. Nutrilon (Nutricia) Комфорт (от 6 месеца) 800 g
 13. Friso VOM 2 (6-12 месеца) 400 g
 14. Най-добра смес без лактоза
 15. Similac (Abbott) Alimentum (от раждането) 400 g
 16. Humana SL (от раждането) 500 g
 17. Nutrilak (InfaPrim) Премия соя, готова за консумация (от раждането) 200 ml, 1 брой.
 18. Най-добрата формула за кърмачета против рефлукс
 19. Materna Extra Care A.R. (от 0 месеца) 400 g
 20. Nutrilak (InfaPrim) Премиум антирефлукс (от раждането) 350 g
 21. Bellakt AR (от раждането до 12 месеца) 400 g

Критерии по избор

Смесите се предлагат в суха или течна форма. Най-често виждаме сухи смеси по рафтовете на магазините и аптеките. Тъй като имат по-дълъг срок на годност, те издържат по-дълго и излизат по-икономично при закупуване. Течните смеси са готови за употреба продукти, които трябва само да се доведат до необходимата температура. И съответно при отваряне на пакета той не се съхранява дълго време. В зависимост от подхода на формулата към кърмата има адаптирани, частично адаптирани и неадаптирани. Всичко зависи от модифицирания кравешки протеин в основата на сместа. Този компонент има страхотен ефект върху тялото на детето и може да провокира алергични реакции. Те са адаптирани за по-ранна възраст и не представляват особена опасност за здравето на бебето. Неадаптираните са по-трудни за смилане, по-добре е да ги давате от половин година, те се основават на непреработено мляко на прах.

По-голямата част от изкуственото хранене се основава на краве мляко, но тъй като то е богато на лактоза, има смеси с козе мляко, където то е много по-малко. Съществуват и смеси без млечни продукти, те се основават или на соев протеин, или на млечен хидролизат.

Сместа се избира според индивидуалните изисквания на детето. Не забравяйте да обърнете внимание на възрастта, посочена на опаковката. Тъй като за всеки възрастов период има различни дозировки на хранителни вещества и хранителни вещества. Ако бебето има проблеми, например алергии, болки в корема, нездравословна чревна микрофлора или липса на необходимите витамини или минерали, трябва да изберете специална смес, чието действие е насочено към решаване на съществуващите усложнения и нормализиране на работата на организма. Не бива да следвате сляпо чужди примери и съвети, по-добре е да ги комбинирате с решението си и да развиете свое собствено индивидуално мнение. Изборът на смес зависи и от предпочитанията на детето. Той ще ви каже коя точно смес е вкусна за него и коя се приема от тялото му (без обриви, зачервяване, възбуда). Следователно, не трябва първо да купувате големи опаковки. Следете целостта на опаковката и срока на годност.

Съзнателно разберете какво получава детето с храна. За да знаете тогава какво да оставите и какво да замените. Ако майката е доволна от състава на продукта и не вижда съмнения относно полезността, това е първата стъпка към положително решение..

Най-добра хипоалергенна формула за кърмачета

Nutrilon (Nutricia) хипоалергичен (от раждането) 400 g

Тази частично адаптирана смес е чудесна, ако детето ви е изложено на риск от алергии. Намира се в удобна, широка тенекия. Възрастова граница до шест месеца. Качеството отговаря на международните изисквания. Произведено в Холандия. Има кратък срок на годност. Много лекари го препоръчват..

 • не е надценен;
 • не съдържа консерванти, захар, нишесте;
 • включва пребиотици.

BIBICOL Nanny Classic (от раждането до 1 година) 800 g

Основата на сместа е козе мляко, доставено от екологично чисти територии на Нова Зеландия. Адаптираната формула може да се храни както на напълно здраво бебе, така и на бебе с непоносимост към кравешки протеин. Мека по структура за храносмилане и има приятен, деликатен вкус. Добре за бебета от първите месеци от живота.

 • без захар, консерванти, палмово масло, нишесте;
 • максимално сходство с кърмата;
 • съдържа мастни киселини, които насърчават здравословното развитие на мозъка и зрението.
 • много висока цена.

Friso Frisolaс Gold PEP (от 0 до 12 месеца) 400 g

Особено за деца, които имат непоносимост към краве мляко и лактоза. Рядко сместа не помага при алергии. Страна на произход Холандия. Има приятен вкус. Съставът отговаря на всички мерки за безопасност. Може да повлияе на промяната на изпражненията. Методът на разреждане е посочен подробно на кутията. Разреждайте стриктно в съответствие с посочените стандарти в таблицата, в противен случай могат да се появят вредни последици.

 • съдържа пребиотици;
 • има благоприятен ефект върху здравата консистенция на изпражненията;
 • има компонентите, необходими за здравословното развитие на телесните системи.
 • съдържа палмово масло;
 • неудобна опаковка.

Най-добрата формула за кърмачета за недоносени и бебета с ниско тегло при раждане

MAMAKO Premium (от 12 месеца) 800 g

Многофункционална детска напитка, е на върха сред останалите. Засяга превенцията на няколко храносмилателни разстройства наведнъж. Специално формулиран от експерти за деца с непоносимост към краве протеини. Много е нежен към храносмилателната система на детето. Много е удобен за използване, на капака на буркана има специално приспособление за мерителна лъжичка, което елиминира възможността да го загубите. Не е горчив на вкус, с приятен аромат. Производител Испания.

 • включва пребиотици, пробиотици, бифидобактерии;
 • много богат и полезен състав;
 • не съдържа палмово масло, консерванти, нишесте;
 • предотвратява колики и запек.

Materna Extra Care Sensitive (0-6 месеца) 400 g

Смес за насищане на малко тяло с полезни вещества, които допринасят за ефективно наддаване на тегло и постигане на нормални показатели от недоносени и изоставащи деца. Колкото е възможно по-близо до кърмата. Страна на произход Израел.

 • влияе върху развитието от мозъчната дейност до нормалното изпражнение.
 • има не особено приятна миризма;
 • трябва да положите усилия по време на готвене, в противен случай може да се утаи на дъното под формата на картофено пюре;
 • може да бъде трудно да се намери в продажба;
 • малко хора го използват, трудно е да чуете отзиви за качеството от други родители.

Similac (Abbott) NeoShur (от раждането) 370 g

Влияе върху формирането и укрепването на имунната система. Съдържа вещества за изграждане на костите. Поради необходимия брой калории в сместа, новороденото бързо наддава на тегло.

 • голям списък с минерали и витамини;
 • не съдържа палмово масло, консерванти.
 • могат да се образуват пяна и въздушни мехурчета;
 • неудобно за приготвяне (може да се появят бучки, прахът не е напълно разтворен).

Най-добрата формула за бебета при колики и запек

Similac (Abbott) Comfort 2 (6-12 месеца) 375 g

Частично съобразена премиум смес - лесна за усвояване. Особеността е, че преработеният протеин се разгражда на по-малки елементи. Това води до леко възприемчив продукт. Този тип допълваща храна заема едно от първите места в много оценки.

 • нормализиране на изпражненията;
 • без палмово масло.

Nutrilon (Nutricia) Комфорт (от 6 месеца) 800 g

Производителят проучва от около половин век, за да направи сместа възможно най-близка до естественото, кърмата, кърмата. Препоръчва се както за основно хранене, така и за допълнително хранене за бебета.

 • подобрява чревната микрофлора.
 • съдържа палмово масло и нишесте.

Friso VOM 2 (6-12 месеца) 400 g

За да се създаде желаната консистенция, се използва смола от рожкови, това е много по-добър заместител на нишестето. Насочен към избягване на регургитация. Червата реагира достатъчно леко на венците, така че изпражненията без запек.

 • голям състав от витамини и минерали;
 • формира силен имунитет за борба с алергените;
 • приемлива цена.
 • съдържа палмово масло;
 • скъпа цена.

Най-добра смес без лактоза

Similac (Abbott) Alimentum (от раждането) 400 g

Протеинът е фино разделен, това улеснява усвояването на храната в червата и не причинява алергии. Отнема много време на детето да свикне със сместа. Първо, давайте на малки порции. Можете да намерите голям брой фото и видео рецензии за тази смес в Интернет, за да я опознаете по-добре преди да купите. Произведено в Америка.

 • Без палмово масло, консерванти, оцветители, глутен и ГМО;
 • насочени срещу образуването на газове;
 • мазнините и въглехидратите се усвояват добре от организма.

Humana SL (от раждането) 500 g

Основната съставка без лактоза е преработен, рафиниран соев протеин. Има както терапевтични, така и профилактични ефекти. Препоръчително е да се направи тест за чувствителност преди хранене (опитайте малко). Смесеният прах не може да се съхранява дълго време. Смес от 1-ви етап, подходяща за деца до 1 година. Немски продукт.

 • малка цена;
 • има приятен, сладникав вкус;
 • кратък срок на годност.
 • съдържа палмово масло.

Nutrilak (InfaPrim) Премия соя, готова за консумация (от раждането) 200 ml, 1 брой.

Течна смес в опаковка за еднократна употреба, еднородна консистенция, която не изисква разреждане и изключва възможността за образуване на бучки. Готовите ястия могат да предизвикат съмнения относно тяхното качество. Но поради факта, че има много малко готови смеси, практически няма какво да се сравни.

 • удобен за използване на пътя, на улицата;
 • не е необходимо да се притеснявате за приготвянето на храна за детето предварително.
 • съдържа палмово масло, нишесте.

Най-добрата формула за кърмачета против рефлукс

Materna Extra Care A.R. (от 0 месеца) 400 g

Одобрена от деца лекарствена смес за предотвратяване на регургитация на бебето. Най-ефективният и правилен избор сред другите смеси. Подходящ както за здрави, така и за недоносени бебета. Не е ефективен срещу алергии. Страна на произход: Израел. Същата компания произвежда и зърнени култури (млечни и без млечни продукти) за първо хранене. За някои деца преминаването към следващия етап на допълнително хранене в рамките на една и съща компания не изисква допълнително обучение.

 • практически безвреден състав, единственото изключение е нишестето.

Nutrilak (InfaPrim) Премиум антирефлукс (от раждането) 350 g

Суха смес, продавана в картонена кутия, която може да създаде дискомфорт на някои родители. Има добър и здравословен състав, без подозрителни съставки. Антирефлуксният ефект е клинично доказан. Напълно адаптиран, това елиминира възможността за други храносмилателни проблеми. Подходящ за деца под една година. При спазване на правилата, инструкциите не са трудни за разплод.

 • относително адекватна цена.
 • трудно се намират в продажба;
 • малък брой хора, които са използвали тази смес;
 • има не особено привлекателен вкус и обонятелни свойства;
 • не е удобна опаковка.

Bellakt AR (от раждането до 12 месеца) 400 g

Неадаптирана беларуска смес. Има по-дълъг срок на годност, това поставя под съмнение полезността и качеството. Лесно е да се развъжда. Допринася за поддържането на здравословна чревна среда благодарение на естествените диетични фибри. Продуктът има кремообразен вкус. Антирефлуксният ефект е тестван и доказан. Произведено в Беларус.

 • ниска цена;
 • съдържа смола от рожкови.
 • съдържа палмово масло;
 • картонена кутия;
 • много дълъг срок на годност;
 • трудно и не навсякъде може да се намери в продажба.

ТОП 10 най-добри храни за новородени: коя да купите, плюсове и минуси, рецензии

Кърмата е най-добрата храна, която една майка може да даде на новороденото си бебе. Често има ситуации, когато кърмата е твърде малко и трябва да нахраните бебето или дори по някаква причина кърменето е невъзможно. Тогава млечната формула идва на помощ на родителите и как да изберем най-доброто?

Интересно е! Знаете ли, че първият продукт за изкуствено хранене на бебета се появи още през 1867 г. благодарение на швейцарския фармацевт Анри Нестле, който, експериментирайки с различни комбинации от мляко, пшенично брашно и захар, създаде продукт за изкуствено хранене на бебета, които не получиха кърма?.

Нов иновативен продукт за онези времена беше наречен "Млечно брашно на Анри Нестле", който спаси живота на стотици хиляди бебета и след няколко години беше активно продаван в повечето европейски страни.

В продължение на 140 години съставът на формула за изкуствено хранене непрекъснато се подобрява. И днес, благодарение на съвременните технологии, адаптираните млека за кърмачета или кърмата се произвеждат на индустриална основа в съответствие с всички съответни стандарти на Codex Alimentarius.

Храните за кърмачета почти напълно задоволяват нормалните хранителни нужди на бебетата, допринасят за правилното и пълноценно развитие на бебето, а също така са адаптирани към физиологичните характеристики на новородените.

Внимание, важна информация!

Първите 1000 дни от живота на детето са най-важният етап. През този важен период, от зачеването до 2 години включително, се полага добро здраве до края на живота ви..

Всяко отклонение в здравословното състояние може значително да повлияе на бебето, както физически, така и интелигентно.

Коликите са прост пример. Когато бебето развие интензивни колики и лошо храносмилане, е важно да се вземат навременни мерки.

Какво представляват адаптираните храни за кърмачета

Храните за кърмачета могат да бъдат разделени на два големи вида: мляко и без млечни продукти.

Млечни смеси

Млечните млека за кърмачета са предназначени за здрави деца, те се основават на краве или козе мляко и се считат за адаптирани, тоест техният състав е близък до състава на кърмата по отношение на съдържанието и съотношението на основните хранителни вещества: протеини, мазнини и въглехидрати. Всички храни за кърмачета са предназначени за хранене на бебета от раждането до една година в случаите, когато кърменето е невъзможно по някаква причина.

Смесите от козе мляко не са хипоалергенни, тъй като съдържат друг ензим, към който детето може да бъде или да не е алергично. Например, ако детето е алергично не към кравешки протеин, а към бета-казеин, тогава козето мляко също ще предизвика алергия.

Козето мляко, подобно на кравето мляко, съдържа повече казеин, отколкото албумин. И в това и двете се различават коренно от женските гърди. Козето и кравето мляко не са заместители на майчиното кърма!

Кърмата съдържа най-висококачествените, добре смилаеми протеини, някои от които вече са частично разградени. Качеството и количеството протеини, които ще получи бебето ви, са много важни, защото това ще допринесе за пълното му развитие и формирането на здравословно бъдеще.

Важно! Храните за кърмачета трябва да имат правилното ниво на протеин, за да помогнат на вашето бебе да расте и да се развива хармонично от раждането..

Високопротеиновите храни за бебета или готовата бебешка храна за бебета на основата на краве мляко могат да претоварят все още незрялата храносмилателна система на трохите с храносмилането на животински протеини, всичко това може да повлияе отрицателно на здравето на детето.

Следователно днес се произвеждат специални формули с правилното ниво на протеин близо до кърмата. Такива смеси включват NAN SUPREME. Формулата е предназначена за здрави бебета от раждането до една година в случаите, когато кърменето е невъзможно. Също така за здрави деца в риск

Заслужава да се отбележи фактът, че уникалността на тази смес се крие във факта, че тя съдържа комплекс от 2 олигозахарида в оптимална доза, подчертаваме, точно от 2 (в момента няма аналози).

Внимание! Не бъркайте комплекс от 2 олигозахариди 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT) с кратковерижни GOS пребиотици и дълговерижни FOS.

GOS и FOS също са известни пребиотици:

 • галактоолигозахариди (GOS);
 • фруктоолигозахариди (FOS).

FOS и GOS са включени в много хранителни продукти. Те не се подлагат на разделяне в горната част на стомашно-чревния тракт и достигат до дебелото черво непроменени. Там те функционират като пребиотици, осигурявайки бифидогенен ефект..

Нека да разгледаме защо са необходими олигозахариди в кърмата (OGM). Както знаете, природата се е погрижила напълно бебето да получи всички необходими вещества и в точната доза с майчиното мляко..

Олигозахаридите в майчиното мляко (BMO) са сложни въглехидрати, открити в кърмата.

Олигозахаридите в кърмата са уникален компонент и третият по големина компонент в млякото. Изследванията показват, че олигозахаридите в майчиното мляко помагат за защита срещу инфекции и повишават имунитета.

Въглехидратите в майчиното мляко се състоят от лактоза и олигозахариди в кърмата. OGM не се усвояват и нямат хранителна функция. Олигозахаридите са третият компонент на кърмата след лактозата и мазнините. Съдържанието му варира от 20-25 g / l в коластрата до 10-15 g / l в зрялото мляко.

Използването на нови методи, комбиниращи използването на течна хроматография и масова спектрометрия с висока разделителна способност, даде възможност да се идентифицират около 200 уникални структури на олигозахариди, които включват от 3 до 22 захари.

OGM се основава на 5 монозахариди: глюкоза (Glc), галактоза (Gal), N-ацетил-глюкозамин (GlcNAc), фукоза (Fuc), сиалова киселина (Sia) (N-ацетил-невраминова киселина (Neu5Ac)). С помощта на ензима гликозилтрансфераза към молекулата на лактозата се добавят отделни монозахариди, образуващи въглехидратни вериги с различна дължина и различна степен на разклонение.

Понастоящем структурата на около 200 олигозахариди е дешифрирана, но реалният им брой може да е хиляди. Средно млякото на всяка жена съдържа от 10 до 15 OGM.

Функции на олигозахаридите в кърмата

Влиянието на олигозахаридите на кърмата върху детското тяло е огромно, благодарение на тях се образува нормална микрофлора, моделира се съставът на чревната микробиота на бебето, намалява вероятността от инфекция и се формира имунитет.

Учените са доказали, че от 70% до 80% от имуномодулиращите клетки на бебето се намират в червата му. Като част от кърмата, олигозахаридите в майчиното мляко навлизат в червата на бебето, където изпълняват важните си функции..

 1. Олигозахаридите са първите естествени пребиотици за бебето. Само някои полезни бактерии могат да използват OGM за хранене, получавайки ползи за растежа. Различните олигозахариди са предназначени като източник на храна за различни бактерии, поради което олигозахаридите в майчиното мляко допринасят за установяването на нормална микробиота на бебето в червата.
 2. Олигозахаридите блокират патогенните микроорганизми. Микробите, за да причинят заболяване, трябва да се прикрепят към клетка в тялото ни. Някои олигозахариди в кърмата действат като "капани" за патогенни микроорганизми. Тъй като съществуват различни видове олигозахариди, те са в състояние да „заловят“ различни бактерии. Микробът не се прикрепя към клетка на тялото, а към олигозахаридите на майчиното мляко и не може да причини заболяване.
 3. Олигозахаридите тренират обикновените клетки, правят ги устойчиви на инфекциозни агенти. Те помагат за правилното развитие на имунитета, като взаимодействат с клетки, участващи в формирането на имунната защита на детския организъм, всичко това води до намаляване на инфекциозните заболявания.

Сложността на структурата на олигозахаридите, вариабилността на състава и структурното разнообразие не позволяват към днешна дата да възпроизведе напълно състава на OGM в млечните млека за кърмачета.

Към днешна дата е синтезиран само комплекс от 2 олигозахариди със смес NAN Supreme, които са структурно напълно идентични на съдържащите се в кърмата.

Първият олигозахарид, който учените са успели да създадат и изследват, е 2'-фукозилактоза (2'FL) - най-известният олигозахарид в кърмата. Той представлява повече от 30% от общото съдържание на олигозахариди.

Втората иновация е реконструкцията на още един олигозахарид лакто-N-неотетраоза (LNnT), който е един от десетте най-разпространени олигозахариди в кърмата.

Двата олигозахарида 2FL и LNnT съставляват около 33% от общото количество олигозахариди в кърмата. Ако майка по някаква причина не може да кърми, уникалната в момента смес NAN Supreme съдържа този комплекс..

Научно изследване

Клиничните проучвания показват, че използването на 2FL и LNnT в храненето на децата помага за нормализиране на състава на чревната микробиота, като по този начин намалява честотата на инфекции на долните дихателни пътища, бронхит и съответно такива деца са по-малко склонни да се нуждаят от антибиотична терапия и антипиретични лекарства.

Въз основа на проведеното изследване се подобрява съставът на адаптираните храни за деца, хранени с адаптирано мляко. Това гарантира формирането на здравето на детето при липса на кърма..

Съставът на сместа NAN Supreme съдържа:

 • HM-O е комплекс, състоящ се от 2 олигозахариди - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT), структурно идентични с олигозахаридите в майчиното мляко. Олигозахаридите формират многостепенна защита срещу инфекции и укрепват имунната система на бебето.
 • OPTIPRO HA - оптимизиран частично хидролизиран протеинов комплекс с намален алергенен потенциал лесно се усвоява и абсорбира във все още незрелите черва на бебето.
 • Lactobacillus L. reuteri - живи пребиотични култури от бактерии, които също допринасят за формирането на здрава чревна микрофлора.
 • DHA и ARA са специални незаменими мастни киселини, които влияят върху развитието на мозъка и зрението.

Ето защо, ако естественото хранене не е възможно, педиатрите препоръчват да се използват адаптирани детски храни за бебешки храни..

Безмлечни смеси

Безмесечната формула за кърмачета е специално създадена за деца с непоносимост към казеин (протеин от краве мляко). Безмесечните хранителни добавки за кърмачета съдържат същите хранителни вещества като конвенционалните адаптирани хранителни храни за кърмачета, с изключение на суроватката. Той е заменен с алтернативен компонент, соев протеин, който има висока хранителна стойност, е с ниска алергенност и се усвоява лесно от храносмилателната система на незряло бебе.

Безлактозни смеси

Според статистиката дефицитът на лактаза се наблюдава при повече от 30% от децата през първата година от живота. Смесите без лактоза могат да бъдат разграничени от всички останали на рафта на магазина по името си. Винаги има думата „без колактоза“ или индикация, че продуктът принадлежи към медицинското хранене в името на млечната формула.

Дефицитът на лактаза доста често се комбинира с различни храносмилателни разстройства, поради което педиатрите често предписват специални смеси на бебета с непоносимост към лактоза. Поради липсата на лактоза, храносмилането се нормализира в условията на лактазен дефицит.

Хипоалергенни смеси

Хипоалергенните смеси могат да бъдат разделени на 2 групи: за лечение и профилактика.

Сред специални хипоалергенни смеси може да се разграничи на базата на хидролизат на суроватъчен протеин, който осигурява облекчаване на симптомите на алергия към протеини от краве мляко (CMPA) при деца с нарушени функции на стомашно-чревния тракт или непоносимост към храни с неизвестна етиология.

Например, адаптираното мляко за бебета Alfare се предписва от педиатрични алерголози и педиатри в първата линия на лечение на алергия към протеин от краве мляко, придружено от нарушения в стомашно-чревния тракт. Сместа съдържа нуклеотиди, които стимулират регенерацията на чревната лигавица, и имат противовъзпалителен ефект поради DHA и GLA киселини в състава им.

За здрави деца, които се нуждаят от профилактика на алергии, като правило се предписва хипоалергенна смес или мляко, което съдържа хипоалергенен протеин, който се абсорбира напълно и лесно. Благодарение на това рискът от атопичен дерматит при деца от първата година от живота е намален с почти 52%.

Антирефлуксни смеси

За бебета през първата година от живота рефлуксът или регургитацията след хранене са доста чести, ако са епизодични. Въпреки това, когато регургитацията настъпва систематично, е наложително да се вземат мерки за тяхното отстраняване. В противен случай това може да повлияе неблагоприятно на растежа и развитието на бебето. За предотвратяване на регургитация, съгласно лекарското предписание, се прилагат специализирани лечебни млечни формули срещу регургитация - антирефлуксни формули.

Антирефлуксните смеси се предписват на бебета с функционална регургитация, те намаляват честотата им на регургитация и нормализират стомашно-чревната подвижност. Как са ефективни антирефлуксните смеси? Благодарение на сгъстителите, които увеличават вискозитета на сместа.

Има два вида антирефлуксни смеси: нишесте и смола от рожкови

Смеси на базата на скорбяла на нишесте - използват се при регургитация и храносмилателни разстройства. С рационален подход към храненето с формули на базата на нишесте, те могат да се използват много дълго време. Нишестето прави готовите ястия дебели веднага след готвене.

Можете да храните бебето си със смеси с нишесте през цялата година. Препоръчва се за бебета с нормално изхождане. Положителният ефект идва достатъчно бързо.

Антирефлуксните смеси на базата на смола от рожкови също се предписват за регургитация, докато периодът на хранене се контролира стриктно от лекаря. Този сгъстител „работи“ само след като попадне в стомаха и предозирането на това вещество може да причини колики и метеоризъм. Що се отнася до съдържанието на дъвка в бебешката храна, предозирането тук не може да се случи - всички допустими норми са строго регламентирани и спазвани.

Розичката на рожкови се усвоява лошо и в случай на предозиране пречи на усвояването на хранителните вещества. Добавката може да се дава на бебе не повече от 3 месеца.

Дъвка се препоръчва за пациенти със склонност към запек и честа регургитация. Храненето трябва да се въвежда постепенно, увеличавайки дозата, докато регургитацията спре.

Смеси за сложен разтвор на колики, запек, регургитация

Такива смеси обикновено са подходящи за деца със съпътстващи прояви на колики, запек и регургитация. Може да се използва от раждането. По правило такива смеси съдържат пробиотици, които помагат за формирането на здрава микробиота и нормализират стомашно-чревната подвижност. Също така е лесно смилаем хипоалергенен протеин, който се усвоява и усвоява добре и има намален алергенен потенциал и незаменими мастни киселини, които влияят върху развитието на имунната система на детето. Класически пример е комбинацията NAN Triple Comfort.

Blend NAN Triple Comfort съдържа: частично хидролизиран протеинов комплекс, пробиотици lactobacillus L. reuteri, пребиотици GOS и FOS, незаменими мастни киселини DHA, ARA.

Частично хидролизиран протеинов комплекс OPTIPRO HA, който се получава по специална технология и е лесно смилаем.

Пробиотиците Lactobacillus L. reuteri спомагат за установяване на процесите на храносмилане в тялото на бебето. Проучванията показват, че поради въвеждането на lactobacillus L. reuteri в сместа при деца с бебешки колики, има намаляване на интензивността на плача, намаляване на честотата на регургитация, увеличаване на честотата на изпражненията..

Пребиотиците GOS и FOS са диетични фибри, които имат положителен ефект върху тялото на бебето, насърчават образуването на редовни меки изпражнения и подобряват състава на чревната микробиота.

DHA и ARA - 2 незаменими мастни киселини, в състава на сместа NAN Triple Comfort присъстват и в майчиното мляко, те играят важна роля за формирането на имунната система на бебето и допринасят за развитието на мозъка и зрението.

Ферментирали млечни смеси

Ферментиралите млечни млека и млякото се използват в бебешката храна от раждането. Те могат да бъдат отлична алтернатива на кефира и се предписват както на здрави деца за подобряване на състава на чревната микробиота, така и при храненето на децата по време или след антибиотична терапия..

Ферментиралите млечни смеси решават проблема с функционалните нарушения на храносмилането и запека при деца, докато те могат да бъдат предписани като основен тип кърма за кърмачета за корекция или лечение на функционални нарушения на храносмилането при деца. Ако детето има постоянни проблеми, свързани със задържане на изпражнения, тези смеси могат да се използват като добавка към обичайната адаптирана смес за предотвратяване на запек.

Бебешките формули (особено терапевтични и профилактични) се използват само по предписание на лекар.

Смеси за недоносени деца и деца с ниско тегло при раждане

Формулите за недоносени и бебета с ниско тегло са храна за специални медицински цели, която се използва в болницата, както и след изписване от нея. насърчава развитието на мозъка и зрението.

Внимание: като правило такива смеси не са предназначени за деца с установена алергия към протеини от краве мляко, с непоносимост към лактоза и вродени метаболитни заболявания, като галактоземия, непоносимост към глюкоза-галактоза.

Формулите за недоносени бебета се правят от подбрани суровини, без използването на генетично модифицирани съставки, консерванти, оцветители и аромати. Съставът им е максимално балансиран, като се вземат предвид нуждите на трохите.

Формулите за недоносени бебета и бебета с ниско тегло включват: протеини (казеин / суроватъчни протеини 30/70), мазнини, въглехидрати, лактоза, малтодекстрин, нишесте, DHA-ARA мастни киселини (подпомага развитието на мозъка и зрението, минерали и витамини.

Такова медицинско хранене се предписва само от лекар, като се вземат предвид всички характеристики и нужди на бебето. Можете да закупите такива смеси в аптеките, както и на официалните уебсайтове на производителите.

Сместа трябва да се приготви непосредствено преди хранене на трохите и да се спазват стриктно инструкциите за нейното приготвяне.

За да запазите живите бактерии в сместа, първо охладете преварената вода до около телесна температура (37 o C), едва след това разредете сухия прах в нея.

За да приготвите сместа, трябва да използвате приложената мерителна лъжица, напълнена без пързалка.

Внимание! Разреждането на грешно количество прах - повече или по-малко от посоченото в таблицата количество може да провокира дехидратация на тялото на бебето или да доведе до нарушаване на храненето му. Необходимо е стриктно да се спазват посочените пропорции и да не се променят без лекарско предписание..

Как да се разрежда адаптирано мляко

Помислете за основните правила за приготвяне на адаптирано мляко за кърмачета:

 • За разреждане на сместа използвайте само преварена вода и варени бутилки.
 • Сместа се приготвя само непосредствено преди хранене на бебето, докато е важно стриктно да се спазват инструкциите за приготвяне.
 • Разреждането на неправилно количество сух прах в сравнение с количеството, посочено в инструкциите, може да доведе до неблагоприятни ефекти или недохранване на детето.
 • Важно е да се придържате към посочените пропорции..
 • Забранено е да се променят пропорциите без съвет от лекар..
 • Подкрепете бебето си по време на хранене, за да предотвратите задавяне..
 • Преди и след отваряне на опаковката на сместа (кутии или кутии) се препоръчва да се съхранява при температура не по-висока от 25 o С и относителна влажност не повече от 75%.
 • Съдържанието на буркана трябва да се използва в рамките на 21 дни след отваряне.
 • Не се препоръчва да съхранявате сместа в хладилник..

Не забравяйте, че неправилното съхранение, транспортиране, смесване и хранене може да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето..

Гамата от смеси се разширява и съставът се подобрява, така че изборът става по-труден. Затова решихме да помогнем на младите родители и съставихме рейтинг на най-добрата кърма за кърмачета, която отговаря на всички хранителни изисквания и изисквания за безопасност..

Съвети за избор на адаптирано мляко за кърмачета

Когато избирате формула за новороденото, попитайте вашия медицински специалист за съвет, а също така обърнете внимание на няколко основни аспекта:

 • Съставът на сместа. Сместа трябва да бъде направена от суровини, произведени от специално подбрани доставчици, без използването на генетично модифицирани съставки, консерванти, оцветители и аромати.
 • Протеини. В състава на смесите е важно да се обърне внимание на съотношението на казеина и суроватъчните части на протеина, както и неговото количество, то трябва да е близо до майчиното мляко. Общото количество протеини в кърмата е 0,9-1,0%, което е 2-3 пъти по-ниско, отколкото в кравето мляко. Ниско съдържание на казеин в началото на лактацията (съотношение суроватка / казеин 90:10).
 • Подходяща за възрастта. Сместа трябва да е подходяща за възрастта на бебето. Номерата са посочени на опаковката, моля, прочетете я преди покупка.
 • Пробиотици. Една добра смес трябва да съдържа пробиотици, които спомагат за нормализиране на чревната подвижност и увеличават способността на организма да се бори с инфекциите.
 • Витамини и микроелементи. Продуктът трябва да съдържа витамини и минерали в необходимото количество за този етап на развитие.
 • Хипоалергенен протеин. Ако някой от родителите има склонност към алергични заболявания, струва си да се обърне внимание на оптимизиран частично хидролизиран протеинов комплекс с намален алергенен потенциал.
 • Наличност на продукта. Страхотни миксове не се продават навсякъде. Затова използвайте продукт, който не изчезва рязко от рафтовете, защото преквалификацията на дете от една смес в друга не е лесна..
 • Реакцията на детето. Когато започвате да се храните, наблюдавайте бебето, състоянието му, изпражненията и наличието на обриви. Не забравяйте да контролирате алергичните реакции, ако се появят, препоръчително е да се консултирате с лекар.
 • Първичен здравен специалист. Консултирайте се с лекарите си преди това. как да изберем смес и преди да започнем допълващи храни. Специалистът ще даде конкретни препоръки по отношение на смесите и техния състав.

Най-добрата адаптация за кърмачета за новородени (възможно най-близо до кърмата)

Основната характеристика на такова хранене е минималното количество казеинов протеин, който при някои бебета създава затруднения в храносмилането и се абсорбира слабо. Като част от адаптираната диета, повишено съдържание на албумин и глобулини, което максимално приближава характеристиките му до майчиното мляко.

Важно е такива смеси да не съдържат практически никакви компоненти, които могат да причинят затруднения в храносмилането, което е идеално за бебето. Именно от такава линия трябва да избирате храна през първите месеци на новороденото, за да предотвратите появата на алергии..

РЕЙТИНГ НА НАЙ-ДОБРИТЕ СЪМЕШЕНИЯ ЗА КЪРМЕНЕ ЗА НОВОРОДЕНИ 2020

За да можете по-добре да се ориентирате в гамата от бебешки храни, ние сме подготвили за вас рейтинг на най-добрата адаптация за кърмачета за новородени въз основа на прегледите и препоръките на много майки.

NAN SUPREME Blend

Сместа NAN SUPREME ще осигури на вашето мъниче всички хранителни вещества, необходими за хармонично физическо и психическо развитие.

 • HM-O е комплекс, състоящ се от 2 олигозахариди - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT), структурно идентични с олигозахаридите в майчиното мляко. Олигозахаридите формират многостепенна защита срещу инфекции и укрепват имунната система на бебето.
 • OPTIPRO HA - оптимизиран частично хидролизиран протеинов комплекс с намален алергенен потенциал лесно се усвоява и абсорбира във все още незрелите черва на бебето.
 • Lactobacillus L. reuteri - живи пребиотични култури от бактерии, които също допринасят за формирането на здрава чревна микрофлора.
 • DHA и ARA са специални незаменими мастни киселини, които влияят върху развитието на мозъка и зрението.

Предимства:

 • Швейцарско качество.
 • съдържанието на всички необходими компоненти в достатъчно количество и съотношение.
 • хармоничен растеж и развитие, благоприятен ефект върху функционирането на организма като цяло.
 • уникални компоненти HM-O (комплекс, състоящ се от 2 олигозахариди) несравними.
 • lactobacillus L. reuteri се намира само във формулата на Nestlé.
 • съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали.
 • съдържа DHA и ARA основни мастни киселини, необходими за развитието на мозъка и интелигентността.
 • има вкус на кърма, така че бебето с удоволствие взема бутилката.
 • не се добавя палмово масло.
 • избрани суровини.
 • лесно съхранение.
 • лесно за намиране във всеки супермаркет.

Недостатъци:

NAN OPTIPRO микс

Формулата NAN OPTIPRO е предназначена за хранене на здрави бебета от раждането в случаите, когато кърменето не е възможно..

Научно доказано е, че протеинът е един от най-важните макронутриенти за растежа и развитието на вашето дете и участва във формирането на мозъка, мускулната тъкан и други органи. Качеството и количеството протеини, които детето получава от храната, ще му помогнат да положи стабилна основа за здравето си сега и в бъдеще..

Важно е да изберете правилния протеин в сместа, който ще помогне за формирането на имунитет и развитието на храносмилателната система, както и за здравословното наддаване на тегло..

Предимства:

 • Швейцарско качество.
 • съдържа протеинов комплекс, оптимизиран като количество и качество.
 • съдържа живи бифидобактерии BL, които помагат за укрепване на имунитета на трохите.
 • съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали.
 • съставен от две мастни киселини DHA и ARA, играят роля при формирането на имунната система, насърчават развитието на мозъка и зрението.
 • има вкус на кърма, така че бебето с удоволствие взема бутилката.
 • сместа осигурява хармоничен растеж и развитие на бебето, има положителен ефект върху функционирането на организма като цяло.
 • не се добавя палмово масло.
 • избрани суровини.
 • лесно съхранение.
 • лесно за намиране във всеки супермаркет.

Недостатъци:

 • съставът не съдържа комплекс от олигозахариди - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT).

Смесете NESTOGEN 1 с пребиотици Prebio

Сместа Nestogen съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали за хармоничен растеж и развитие.

Създаден да осигури балансирана, здравословна диета и удобно храносмилане за новороденото, Nestogen 1 съдържа пребиотици и уникалния L. reuteri lactobacillus. Този състав подобрява чревната подвижност, допринася за образуването на редовни меки изпражнения, здрава микробиота на бебе, хранено с бутилка и намаляване на коликите..

Сместа е направена от суровини, произведени от специално подбрани доставчици, без използването на генетично модифицирани съставки, консерванти, оцветители и аромати.

Предимства:

 • Швейцарско качество.
 • съдържа пребиотици Prebio и lactobacillus L. reuteri.
 • съдържа пребиотици (TOS, FOS), насърчава развитието на собствената им здравословна чревна микрофлора и подпомага имунитета на детето, като помага за намаляване на риска от алергии и инфекции.
 • съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали.
 • има вкус на кърма, така че бебето с удоволствие взема бутилката
 • намалява коликите.
 • избрани суровини.
 • приемлива цена.
 • без палмово масло.
 • балансиран състав.
 • форма за освобождаване 350 gr, 700 gr, 1050 gr.
 • осмоларност 247 mOsm / kg.

Недостатъци:

 • съставът не съдържа комплекс от олигозахариди - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT).
 • само а-линоленова киселина.

Nutrilon Premium 1

Благодарение на уникалния комплекс от съставки на PronutriPlus, Nutrilon Comfort 1 допринася за развитието на имунитета и интелигентността на бебето, помага на детето да се развива хармонично.

 • съдържа пребиотици GOS и FOS, насърчават развитието на собствената им здравословна чревна микрофлора и подпомагат имунитета на детето, като спомагат за намаляване на риска от алергии и инфекции.
 • съдържа мастни киселини DHA и ARA, които влияят върху развитието на интелигентността.
 • съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали.
 • разпространение на суроватъчните протеини над казеина в съотношение 60/40.
 • съдържа палмово, рапично, кокосово и слънчогледово масло.

Недостатъци:

 • липса на пробиотици.
 • съставен от палмово масло.
 • доста висока цена.

Friso Gold 1

Прахообразната адаптирана стартерна формула има предимството да замести протеина от краве мляко със суроватъчен продукт. По този начин той изключва появата на алергични реакции при деца. Също така съставът съдържа незаменими мастни киселини, които имат положителен ефект върху развитието на мозъка и зрението на детето..

Предимства:

 • съдържа високо смилаем протеин.
 • има приятен вкус
 • има балансиран състав.
 • съдържа нуклеотиди и пребиотици.
 • съдържа мастни киселини DHA и ARA, които влияят върху развитието на интелигентността.
 • не съдържа палмово масло.

Недостатъци:

 • висока цена.
 • не съдържа пробиотици.

По този начин отговорът на въпроса коя кърма за кърмачета е най-подходяща за вашето новородено бебе се решава само на индивидуална основа, като се вземат предвид много характеристики и фактори, както и внимателно наблюдение на бебето..

Коя е най-добрата формула за бебета

В интернет можете да намерите много различни възгледи на родителите по темата за бебешката храна. В тази статия ще обсъдим мнението на украинския педиатър - телевизионната звезда Евгений Олегович Комаровски за това кои формули за новородени са по-добри.

Мнението на Комаровски за изкуствените смеси

Лекарят казва, че кърмата е най-оптималният и безопасен начин за хранене. Никоя изкуствена формула за бебета няма да бъде по-добра по състав от майчиното кърма. Необходимо е да отдадем почит на производителите на бебешки храни: те непрекъснато подобряват състава на изкуствените смеси, опитвайки се да го приближат възможно най-близо до майчиното мляко. И ако има причини, поради които жената не може да храни детето си, тогава си струва да се обмисли възможността за преминаване към специализирана бебешка храна.

Най-добрата формула за кърмачета за бебета: рейтинг на д-р Комаровски

На уебсайта на д-р Комаровски можете да намерите списък с най-добрите млечни формули, препоръчани на родителите при избора на хранене на деца от раждането до една година.

 1. Бебе нова формула. При този тип хранене производителите са постигнали намаляване на нивата на протеини чрез обогатяване на сместа с няколко вида аминокиселини. Наличието на съвременни пребиотици и нуклеотиди има положителен ефект върху процеса на храносмилане, а мастните киселини укрепват нервната система.
 2. Нутрилак. Напълно отговаря на хранителните стандарти за бебета от 0 до 12 месеца. В състава можете да намерите полиненаситени мастни киселини, витамини и минерали, важни за развитието, нуклеотиди, пребиотици. Продуктите се диференцират по възрастта на малките потребители, компанията си взаимодейства с Института по хранене на Руската академия на медицинските науки, така че няма причина да се съмнявате в качеството на своите продукти.
 3. Скъпа. В състава, в допълнение към основните компоненти, могат да се отбележат важни минерали: желязо, натрий, калий, магнезий, фосфор. Сред положителните характеристики потребителите посочват удобна опаковка, приятен вкус, лекота на приготвяне, способността да се разтварят добре и не твърде висока цена..
 4. Бона. Тауринът регулира нивата на холестерола, свързва и премахва жлъчните киселини и насърчава здравословния пулс при бебетата. Бона е без захароза и палмово масло. Препоръчва се за деца с леки алергии.
 5. Дамил. Различава се от останалите по наличието на L - карнитин, който влияе върху подобряването на зрението. В допълнение, съставът съдържа йод и селен. Те са много полезни за щитовидната жлеза. Растителните мазнини, използвани от производителя, позволяват на детето да избегне запек.
 6. Мамекс плюс. Повишава имунитета, облекчава проблемите с храносмилането. Лесно се абсорбира в тялото на бебето. Често се използва за предотвратяване на дисбиоза при деца, стимулира развитието на полезни микроорганизми в червата.
 7. MD милион Храна на основата на козе мляко. Предназначен е за деца с диагноза алергия към протеини на краве мляко, дефицит на лактаза или дерматит. Съдържа палмово, рапично, кокосово и слънчогледово масло, което може да се отдаде на недостатъци. Полезни микроелементи: йод, селен, калций, магнезий, таурин, фолиева киселина и т.н. Съдържа пребиотици, но не включва пробиотици.
 8. Нан. Активира имунната система на бебето, създава условия за развитието на естествената микрофлора на стомашно-чревната лигавица. Допринася за пълното интелектуално и физическо развитие на бебето. Колкото е възможно по-близо до кърмата.
 9. Неподписано. Европейската марка може да се похвали, че продуктите им са произведени в съответствие със санитарните и медицински стандарти. Храненето осигурява здрав и здравословен сън на бебето, стимулира храносмилателната система, доста лесно е да го закупите във всеки магазин.
 10. Бавачка. Производителят посочва, че техните продукти се препоръчват за бебета с ниско тегло или бебета, родени преждевременно. В допълнение, тази формула се използва най-добре за бебета, които са алергични към протеини от краве мляко. Това е профилактика срещу запек, честа регургитация, диария, алергии и намален имунитет. Недостатъците са голям брой синтетични компоненти и висока цена..
 11. Пилти. По отношение на състава той практически не се различава от известните марки. Съдържа обаче лимонена киселина за регулиране на киселинността. Производителите в състава не използват захароза, а лактоза, което може да се отдаде на предимствата. Тази храна обаче е доста трудна за намиране в продажба..
 12. Similac. Представен е от широк спектър, както за обикновени деца, така и за деца с проблеми с физическото развитие: недоносеност, ниско тегло при раждане, алергични реакции, честа регургитация, запек, диария, колики. Симилак съдържа полезни добавки; палмовото масло не се използва при производството му. Въпреки това, захарозата, която е включена в състава, може да причини алергични реакции при дете..

Как да изберем най-добрата формула за новородено: съветът на Комаровски

 • Купувайте само онези смеси, които лесно можете да намерите в магазините във вашия град.
 • Прочетете внимателно информацията на опаковката. Трябва да се посочат не само дневната доза и инструкциите за приготвяне. Потърсете специална таблица, в която можете да намерите данни за теглото, възрастта на бебето и хранителните норми, съответстващи на тези данни.
 • Не приемайте специализирано хранене, ако няма причина за това.
 • За новородени е най-добре да изберете силно адаптирана формула. След това с възрастта можете да преминете към по-малко и частично адаптирани.
 • Ако формулата е подходяща за новородено и не предизвиква нежелани реакции, тогава е по-добре да не я сменяте често и да я използвате за постоянно хранене или допълнително хранене..
 • Купувайте продукти от компании, които имат линия храна за всички възрасти. Това няма да натовари храносмилателната система при преминаване към други марки с възрастта.

Не забравяйте да наблюдавате бебето след въвеждането на изкуствено хранене. Ако няма проблеми с храносмилането и кожни обриви, тогава най-добрата смес е избрана правилно..

От какво се състои формулата за новородено??

Повечето формули се правят от краве мляко. В същото време той е силно модифициран по такъв начин, че тялото на бебето да го асимилира. Има няколко начина за приготвяне на млечен протеин, така че смесите се различават по степента на приготвяне..

 • Адаптирани. Най-благоприятният вид хранене за тялото на новороденото. При тях млечният протеин е най-близък по свойства до кърмата. Той е хранителен и лесно смилаем. В тези смеси по правило се добавят всички необходими витамини, мастни киселини и минерали. Адаптираните формули са по-скъпи от другите и представляват пълноценно хранене за бебето.
 • Частично адаптиран. Тези формули все още са подобни по свойства на майчиното мляко, но не се усвояват толкова добре, колкото адаптираните. Освен това те не съдържат минерали и основни мазнини. Те обаче са напълно подходящи за хранене на бебе след 6-месечна възраст..
 • Ниско адаптиран. Пълноценно краве мляко с добавена захароза и нишесте.

Това не означава, че по-малко адаптираните смеси са по-лоши от адаптираните. Всеки сорт е предназначен за бебе на определена възраст. Адаптираните формули са подходящи за бебета до 6-месечна възраст, след което на детето могат да бъдат дадени частично адаптирани. След една година от своя страна за бебето са подходящи ниско адаптирани опции..

Възрастов критерий

Избирайки смес, лесно можете да определите за каква възраст е подходяща..

 • 0 - продукт за недоносени бебета или деца с поднормено тегло;
 • 1 - продукт, подходящ за новородено до 6-месечна възраст;
 • 2 - продукт за хранене на деца от 6 месеца до 1 година;
 • 3 - продукт за деца над 1 година.
обратно към съдържанието ↑

Най-добра формула за кърмачета с козе мляко

Тази версия на детската храна се появи на вътрешните пазари не толкова отдавна, но вече придоби голяма популярност. Това се дължи на теорията, че козето мляко се усвоява от незряло детско тяло по-лесно от кравето мляко и по своите свойства е равно на майчиното мляко. Подходящ е и за хранене на новородени, които са алергични към краве мляко. В същото време изборът на майки, решили да преминат към такъв продукт, е малък - на пазара има само 4 такива марки, които ще бъдат описани подробно..

1. Бавачка

Продукт от Нова Зеландия, който с право се счита за най-добрата формула от козе мляко. Основната му разлика от продуктите на други марки е високото съдържание на казеинови протеини, които по-лесно се усвояват от незряло тяло. Друга особеност е липсата на допълнителна обработка на млякото, което гарантира максимално запазване на полезните му качества. Освен това тази марка не съдържа палмово масло. Всичко това заедно осигурява минимален риск от алергии, което е много важно, когато става въпрос за новородено бебе..

Предимства:

 • висококачествени продукти
 • без палмово масло и суроватъчен протеин
 • минимален риск от алергии

Недостатъци:

 • висока цена

Храненето за кърмачета от испанския производител съдържа казеин и суроватъчни протеини в равни пропорции. Продуктът нямаше време да спечели голяма популярност, тъй като се появи на рафтовете сравнително наскоро. Майките, които са го опитали обаче, отбелязват, че млякото на негова основа има приятен сладък вкус, който децата обичат. Статистическите данни за алергичните реакции също са минимални..

Предимства:

 • пропорционално съотношение на протеини от суроватка и казеин
 • наситени с пребиотици

Недостатъци:

 • трудно за намиране (не се предлага във всички магазини)
обратно към съдържанието ↑

3. Кабрита

Бебешка храна от Холандия, съдържаща мастен комплекс Digest X, патент за който принадлежи на производителя. Този вид мазнини са предназначени за подобряване на храносмилането, както и за увеличаване на усвояването на калций. Тези показатели са много важни за бебешката храна през първите месеци след раждането. Според повечето майки Cabrita е най-доброто съотношение цена-качество сред формулите с козе мляко..

Предимства:

 • съдържание на специален мастен комплекс
 • оптимално съотношение на себестойността и качеството на продуктите

Недостатъци:

 • трудно се намират в магазините
обратно към съдържанието ↑

4. MDmil SP Коза

Хранене за кърмачета с добър състав, произведено съвместно от Швейцария и Испания. За разлика от други марки детска храна, насищането на млякото с протеини и соли е в нормалните граници (при други продукти или надвишава допустимите граници, или е в горната им граница). Тази оптимална комбинация избягва ненужния стрес върху детските органи като червата и бъбреците. Освен това съотношението на омега киселини тук е най-близко до това на майчиното мляко, което има положителен ефект върху развитието на нервната система на децата..

Предимства:

 • оптимален състав с минимален риск от алергии
 • нормализиране на изпражненията и липса на колики, когато се използва

Недостатъци:

 • висока цена

Важно е да знаете! Никога не съхранявайте сухата смес отворена, тъй като във въздуха има микроорганизми, които също могат да попаднат в храната.

Препоръчваме ви да гледате видеоклипа Тестова покупка за адаптирано мляко!

Най-добрата адаптация за кърмачета за новородени (възможно най-близо до кърмата)

Основната характеристика на такова хранене е минималното количество казеинов протеин, който при някои бебета създава затруднения в храносмилането и се абсорбира слабо. Като част от адаптираната диета има повишено съдържание на албумин и глобулини, което прави характеристиките му максимално близки до майчиното мляко. Това означава, че на практика в тази диета няма съставки, които могат да причинят затруднения в храносмилането, което е идеално за бебе. Именно от такава линия трябва да избирате храна през първите месеци след раждането на бебето, за да няма алергия.

1. Нутрилон

Най-добрата адаптация за кърмачета според повечето майки е била през годините. Има оптимално съотношение на растителни мастни киселини с минерали и витамини. Освен това има високо ниво на усвояване на хранителните вещества, пропорционално съотношение на фосфор и калций. По своя състав Нутрилон също е възможно най-близо до майчиното мляко, което е много важно за детето..

Предимства:

 • добър състав
 • висока смилаемост от организма на детето
 • лесно да се намери в супермаркета

Недостатъци:

2. NAN

Не само една от най-добрите храни за кърмачета, но и една от най-вкусните. Разтваря се бързо, когато се готви, насища детето добре. Оптималното количество пребиотици и пробиотици осигурява гладкото функциониране на червата, както и повишаване на неговите защитни свойства. Има благоприятен ефект върху мозъка, нервната система и зрението на малкия човек.

Предимства:

 • съдържанието на всички необходими компоненти в достатъчно количество и съотношение
 • положителен ефект върху организма като цяло
 • лесно съхранение
 • лесно за намиране във всеки супермаркет

Недостатъци:

3. Неподписан

Бюджетен вариант за висококачествена бебешка храна. Съдържа витамини и минерали, но количеството им е по-малко, отколкото при по-скъпите марки. Няма рибено масло, което е необходимо за хармоничното развитие на нервната система. Но това е смес без палмово масло. Въпреки факта, че този вид масло се смята за отличен източник на мазнини в западните страни, за много руски майки липсата му е важен аргумент в полза на този продукт. Има и достатъчно количество лактобацили, пребиотици и други важни микроелементи..

Предимства:

 • приемлива цена
 • без палмово масло
 • отличен състав

Недостатъци:

 • липса на някои важни микроелементи в състава

Много е важно стриктно да се придържате към правилата за хигиена и срок на годност в процеса на хранене на бебе с млечна формула. Бебешките бутилки, които не са измити навреме, са идеалното място за развитието и размножаването на патогенни бактерии. Ако не сварите такава бутилка, а просто я изплакнете, изсипете нова порция храна в нея, детето може да повърне и може да помислите, че тази смес не е подходяща за бебето..

Най-добрата формула за кърмачета за недоносени бебета

Бебетата, родени преждевременно, се нуждаят от специални грижи и внимание. Особено чувствителен е организъм, който не е имал време да се оформи напълно и да се подготви за раждане. Ето защо, за тяхното хранене, трябва да изберете специални бебешки продукти, които напълно отговарят на нуждите на малкия човек. Те отчитат всички характеристики на такива крехки бебета: използването на лесно смилаеми протеини, повишеното съдържание на витамини и минерали, увеличаване на енергийната стойност на продукта за по-бързо наддаване на тегло. Също така тази линия се препоръчва за намаляване на риска от алергични реакции..

1. NUTRILON PRE

Хранене за кърмачета с бифидобактерии и ниско съдържание на лактоза. Процентът на суроватъчното мляко е най-висок тук, което го доближава максимално до майчиното мляко. Обогатен с полиненаситени мастни киселини, жизненоважни витамини и микроелементи.

Предимства:

 • оптимален състав специално за недоносени бебета
 • минимален риск от алергии и други негативни реакции
 • възможно най-близо до кърмата

Недостатъци:

2. SIMILAC (ABBOTT) NEOSHUR

Формула, призната за най-добра за храненето на недоносени бебета. На практика не съдържа лактоза; вместо това се използва малтодекстрин, който осигурява не само сладък вкус на продукта, но и висока енергийна стойност, което допринася за бързото наддаване на тегло. Този показател е много важен за тази категория детски продукти. Освен това е идеален за деца, страдащи от газове и колики, поради минималния стрес върху храносмилателната система. Не съдържа палмово масло, но съдържа специален билков комплекс, който помага за облекчаване на запек и омекотяване на изпражненията.

Предимства:

 • състав, който отчита всички характеристики на тялото на недоносено бебе
 • без палмово масло
 • добре се абсорбира от слабо детско тяло

Недостатъци:

Най-добрата адаптация за кърмачета за новородени е евтина и добра

Ако трябва да преминете към изкуствено хранене, не е нужно да купувате най-скъпата формула. Всъщност продуктите, които се произвеждат у нас, отговарят на всички изисквания на стандартите за качество на достъпна цена. Повечето майки смятат, че са по-подходящи за бебета от 12 месеца, но също така са предназначени за бебета от раждането. По-долу ще бъдат разгледани лидерите на детски млечни продукти, които се произвеждат в страната..

1. Бебе

Една от най-популярните марки холандски качествени бебешки храни, произведени в Русия. Съдържа всички основни витамини и минерали, пребиотици и мастни киселини. Може да се дава на здраво доносено бебе от раждането. И ако се чудите коя формула да изберете от 6 месеца, когато настъпи преходът към следващия етап на развитие, това е един от най-добрите варианти. Според отзивите на майки, които първо дават на бебето по-скъпа храна, те преминават към бебе без затруднения, тъй като децата харесват сладкия му вкус. Чудесен вариант за тези родители, които искат да спестят на цена, а не на качество.

Предимства:

 • оптимално съотношение на разходите и качеството на продукта
 • наличност (продава се в почти всички магазини)
 • приемлива цена

Недостатъци:

2. Агуша

Добър микс от местен производител на достъпна цена. Обогатен с всички необходими минерали и витамини, той е подходящ от първите дни за здрави бебета, родени навреме. Съдържа специален витаминен комплекс, предназначен за укрепване на детския имунитет и благоприятен ефект върху растежа и общото развитие на бебето.

Предимства:

 • достъпна цена
 • добър състав

Недостатъци:

 • не е намерен

Препоръчваме ви да гледате интересно видео за това какъв вид адаптирано мляко е и кои от тях са с най-високо качество!

Каква адаптирано мляко за новородено?

Предвид огромния брой марки бебешки храни по рафтовете, изборът на формула за новородено бебе е доста труден. За да не се заблудите при вземане на решение, обърнете внимание на следните критерии:

 1. общ състав
 2. процент на лактоза (по-малко е по-добре)
 3. процент на суроватъчно мляко
 4. специфични характеристики за конкретна марка
 5. препоръки за употреба (за коя категория деца е предназначена)

Също така важен критерий е цената на продукта, тъй като храненето с мляко приключва много бързо и трябва да го купувате доста често. Тук трябва да стигнете до оптималното съотношение на цена и качество, като изберете коя млечна формула е най-подходяща за вашето дете от раждането и не удряте твърде много семейния бюджет. Но в същото време не трябва да плащате прекалено много за марката и удобната опаковка (смеси на бюджетна цена в картонени опаковки могат лесно да се съхраняват в обикновени стъклени буркани с капак).

В допълнение, не забравяйте да вземете предвид, когато избирате коя смес е най-подходяща за развитието на детето, се решава изключително заедно с педиатър, който ще даде важни съвети въз основа на характеристиките на тялото на бебето. Освен това, ако сместа не се побира, не трябва веднага да изпадате в паника. Въпреки общия принцип на производство, всички марки адаптирано мляко имат свои собствени характеристики, с които тялото на малко човече трябва да свикне, а това отнема време. Ето защо трябва да изпробвате всичко ново много внимателно, като въвеждате продукта постепенно. Първият път трябва да дадете минимално количество мляко, като внимателно наблюдавате реакцията на тялото на детето. При липса на предупредителни знаци порцията постепенно се увеличава, докато настъпи пълен преход към новия продукт..

По този начин отговорът на въпроса коя кърма за кърмачета е най-подходяща за новородено се решава индивидуално, като се вземат предвид много критерии и внимателно наблюдение на бебето..

Съвет на педиатър

Въпреки факта, че има признати лидери на пазара на адаптирано мляко за кърмачета, адаптираното мляко трябва да бъде намерено експериментално. Разбира се, трябва да изберете сред най-добре доказаните варианти, но дори и най-добрите продукти могат да предизвикат индивидуална непоносимост при новородено, което се проявява под формата на обрив, разхлабени изпражнения с фрагменти от несмляна смес и обща тревожност.

заключения

Изкуственото хранене при всички случаи остава принудителна мярка, тъй като кърмата остава най-благоприятната храна за бебето. Освен това закупуването на качествена адаптирано мляко за бебета ще бъде скъпо. Поради тези причини си струва да се прибегне до изкуствено хранене само когато кърменето е фундаментално невъзможно..