Smecta за деца се препоръчва като антидиарично лекарство за остра или хронична диария, киселини, метеоризъм, дискомфорт в корема. Лекарството адсорбира микроорганизми и токсини на повърхността си. По-долу ще намерите подробни инструкции за употреба на Smecta за деца.

Формуляр за освобождаване

Лекарственият продукт се предлага в 2 форми:

 • Суспензия за перорално приложение. Тя е хомогенно жълтеникаво сиво с карамелена миризма.
 • Прах за приготвяне на перорална суспензия. Може да е ванилия, ягода и портокал. Цветът на праха може да варира от сивкаво бял до бледо сиво жълт. Миризмата му е мека, може да бъде неспецифична или ванилова.

Показания

Smecta се отнася до естествени адсорбенти. Лекарството, взето в терапевтични дози, не нарушава чревната подвижност. Той селективно адсорбира бактерии, вируси и токсични вещества на повърхността си, които се намират в лумена на храносмилателния тракт.

Лекарството стабилизира лигавичната бариера на храносмилателния тракт, комбинира се със слуз гликопротеини, а също така увеличава съдържанието му, подобрява защитните му свойства срещу микроби и техните метаболитни продукти, водородни йони на солна киселина, хленова киселина.

Благодарение на тези свойства, Smecta се предписва на дете, ако има следните нарушения:

 1. остро и хронично лошо храносмилане, включително свързано с алергии, лечение с определени лекарства, грешки в диетата, промени в състава на храната, например, когато детето влезе в детска градина;
 2. диария, причинена от инфекция, включително Smecta, е възможна при ротавирус и отравяне, продукти, замърсени с патогенни микроорганизми, в този случай адсорбентът трябва да се пие в комбинация с други лекарства;
 3. киселини, метеоризъм, дискомфорт в корема, които са свързани със заболявания на храносмилателния тракт.

На каква възраст може Smektu?

Лекарството Smecta може да се дава на деца от раждането. Лекарството няма възрастови ограничения.

Инструкции за употреба

Схемата на терапия зависи от диагнозата и възрастта на пациента..

В суспензия Smecta на дете с остра диария трябва да се дава в следните дозировки:

ВъзрастДози
Бебета от първа годинаПрез първите 3 дни давайте на лекарството 2 сашета на ден, след което намалете дневната доза до 1 саше.
Деца над 12 месецаПървите 3 дни лекарството трябва да се дава в 4 сашета, след което дневната доза се намалява до 2 сашета.

За други показания суспензията трябва да се дава в следните дози:

ВъзрастДози
Бебета до една годинаЗа пациенти под една година дайте лекарството по 1 саше на ден.
1 до 2 годиниДневната доза за бебета на възраст 1-2 години може да варира от 1 до 2 сашета.
Над 2 годиниДеца на 2 години могат да получават 2 или 3 сашета на ден.

Smecta на прах трябва да се дава на дете в следните дози:

ВъзрастДозировка
Деца под 12 месецаДавайте на лекарството по 1 саше на ден..
1-2 годиниВ зависимост от тежестта на състоянието, можете да давате 1-2 сашета на ден.
От 2 годиниДневната доза може да бъде 2-3 сашета.

Преди да дадете суспензията на детето, затворено саше с него трябва да се омеси до течно състояние. Може да се пие неразреден или предварително разреден в 50 мл вода. Също така малките деца могат да смесват суспензията с други течности и полутечна храна, включително бульон, компот, бебешка храна, картофено пюре.

За да се получи суспензия от праха, трябва да се разрежда в 50 ml вода или да се смесва с полутечна храна..

По време на терапията трябва да се имат предвид следните препоръки:

 1. Курсът на лечение може да варира от 3 дни до седмица.
 2. Ако детето има езофагит, тогава Smecta трябва да му се дава след хранене. В други случаи лекарството трябва да се приема между храненията..
 3. По време на лечението терапевтичната доза не трябва да се превишава, тъй като в този случай антидиарейният агент може да причини задържане на изпражненията.
 4. Smecta може да повлияе на абсорбцията на други лекарства. Следователно, ако на детето са предписани други лекарства, те не могат да се приемат едновременно с адсорбента, интервалът от време между тях трябва да бъде 1-2 часа.
 5. За да може суспензията да не загуби терапевтичния си ефект, тя трябва да се съхранява при температури до 30 градуса, а прахът - до 25 градуса. Срокът на годност на лекарствения продукт е 36 месеца, след което трябва да се изхвърли.
 6. Когато предписват Smecta при диария, децата задължително трябва да се подложат на рехидратационна терапия. Това ще помогне за предотвратяване на дехидратация. Лекарят може да предпише рехидратационен разтвор през устата, а в тежки случаи и интравенозна инфузия на физиологични разтвори.
 7. Ако имате разстроен стомах, трябва да промените диетата на детето си. Не трябва да му се дават сурови зеленчуци и плодове. Подправките, замразените храни и напитки трябва да бъдат изключени от диетата му. По-добре хранете бебето си с ориз.

Противопоказания

Независимо от формата на освобождаване, Smecta е противопоказан при деца с алергия към състава на лекарството, както и при пациенти, които са диагностицирани с чревна непроходимост.

Освен това прахът е противопоказан при деца, които имат следните патологии:

 • непоносимост към плодова захар;
 • нарушена абсорбция на глюкоза и галактоза;
 • дефицит на захараза-изомалтаза.

Антидиарейно средство трябва да се дава с повишено внимание на деца с анамнеза за тежък запек..

Странични ефекти

Smecta при деца, независимо от формата на освобождаване, може да причини следните нежелани реакции:

 • алергия, която може да се прояви като копривна треска, обриви, сърбеж, ангиоедем;
 • запек;
 • подуване на корема;
 • повръщане.

Ако детето има запек по време на терапията, тогава е необходимо или да намалите дозата, или да отмените лекарството.

Лекарството е радиопрозрачно и изпражненията след Smecta не оцветяват.

Цената на Smecta зависи от броя на торбичките в опаковката. Цената на 10 сашета с лекарството е около 140 рубли, 30 сашета около 380 рубли.

Аналози

В продажба има аналози на Smecta:

 • Неосмектин;
 • Полисорб;
 • Ентерофурил;
 • Enterosgel;
 • Ентерол;
 • Regidron;
 • Linex;
 • Фосфалугел.

Какво е по-добре за дете Neosmectin или Smecta?

Неосмектинът е пълен аналог на Smecta за деца, който струва малко по-малко. Предлага се в прах за суспензия, който може да бъде ванилия, малина, лимон или портокал. В допълнение, Neosmectin се различава в състава на спомагателните компоненти и срока на годност, който е 4 години. Няма по-съществени разлики между тези средства, поради което след консултация с лекар можете да пиете някое от тях..

Polysorb или Smecta за деца е по-добре?

Polysorb MP принадлежи към групата на адсорбенти. Предлага се на прах за перорална суспензия. Като терапевтичен компонент Polysorb MP съдържа колоиден силициев диоксид, който има сорбционен и детоксикационен ефект. Лекарството се използва за интоксикация от различен произход, включително придружена от диария. Може да се пие с алергии, високи нива на билирубин и азотсъдържащи вещества в кръвта. Адсорбентът не е разрешен в случай на алергия към неговия състав, чревна атония, рецидив на стомашно-чревни язви, кървене от храносмилателния тракт. Тоест, Polysorb MP има не само различен състав, но също така и индикации и ограничения, поради което лекарят трябва да реши кое лекарство е по-добро, в зависимост от диагнозата и противопоказанията..

Какво е по-добре Enterofuril или Smecta за дете?

Enterofuril се предлага в капсули и суспензии. Това е чревен антисептик, който се използва за остра диария, причинена от бактерии, включително Escherichia coli, Salmonella, Clostridia, Vibrio cholerae, Staphylococcus. В суспензия лекарството може да се използва за бебета на възраст над 1 месец и капсули за пациенти на възраст над 3 години. Ентерофурил има други свойства, той се различава по показания и противопоказания за употреба, поради което не е много правилно да се сравнява със Смекта.

При бактериална диария и двете лекарства могат да се пият в комбинация, но най-важното е интервалът от време между приема им да е поне 1 час.

Smecta или Enterosgel е по-добре за деца?

Enterosgel принадлежи към групата на адсорбенти. В продажба лекарството е под формата на гел, обикновена и сладка паста. Enterosgel може да се дава от раждането (с изключение на сладка паста, която е разрешена от една година) с интоксикация с различна етиология, алергии, високо съдържание на азотсъдържащи вещества и билирубин в организма. Не може да се приема при свръхчувствителност към неговите активни и допълнителни компоненти и чревна атония, сладка паста е забранена в случай на непоносимост към сулфонамиди.

Smecta и Enterosgel не са напълно взаимозаменяеми, поради което лекарят трябва да прецени кое лекарство е най-добре на индивидуална основа.

Какво е по-добре Enterol или Smecta за деца?

Enterol принадлежи към антидиарейни средства. Лекарството се предлага в капсули и прах за приготвяне на суспензия, които се използват за профилактика и лечение на лошо храносмилане от различен произход при пациенти на възраст над една година..

Enterol няма абсорбционен ефект, има различен състав и механизъм на действие, така че е невъзможно да се каже със сигурност кое лекарство е по-добро.

Smecta или Rehydron е по-добре за деца?

Rehydron се продава на прах, от който се приготвя орален разтвор. Това е перорално средство за рехидратация. Използва се при диария само ако не е причинена от холера. Но Regidron не нормализира изпражненията, препоръчва се да се възстанови водно-солевият баланс в случай на лошо храносмилане.

Трябва да се приема в комбинация с адсорбент.

Какво е по-добре за дете Smecta или Linex?

Linex принадлежи към еубиотиците. Лекарството се препоръчва за лечение и профилактика на дисбиоза, която е придружена от разстроен стомах, задържане на изпражнения, подуване на корема, коремна болка, гадене, повръщане.

Linex и Smecta имат различен състав, показания и противопоказания, така че лекарят трябва да реши кое лекарство е по-добро.

Какво да изберем Фосфалугел или Смекта за дете?

Фосфалугелът се предлага под формата на гел, който може да се дава от раждането с функционална диария, стомашно-чревни разстройства, причинени от отравяне, и лекарства. Това е антиацидно средство, което има абсорбиращ и обгръщащ ефект. Препоръчва се при стомашно-чревни язви, гастрит и други заболявания на храносмилателния тракт, придружени от киселини. Невъзможно е да се каже кое лекарство е по-добро, тъй като те имат различен състав, механизъм на действие.

Какво да се даде на детето вместо Smekta, трябва да се реши от лекаря, тъй като всяко лекарство има свои собствени характеристики.

Отзиви

Мнение на родителите

В интернет има много положителни отзиви за лекарството Smecta. Добре е при диария, включително такава, причинена от ротавирус и отравяне. Той е ефективен при подуване на корема, киселини и преяждане. Също така адсорбентът бързо елиминира признаци на алергия като обриви.

Отрицателните отзиви се дължат на факта, че не всички деца харесват вкуса на лекарството и те отказват да го пият. Също Smecta може да причини алергии.

Мнението на д-р Комаровски

Евгений Олегович вярва, че Смекта трябва да бъде във всеки домашен аптечка, трябва постоянно да се носи със себе си по време на път и тъй като диарията може да започне по всяко време. И е наложително да се лекува разстроен стомах, тъй като той е опасен в своите последици.

Въпреки факта, че адсорбентът се отпуска без рецепта, самолечението е неприемливо за тях. Само лекарят трябва да реши как да се дава Smecta при диария на дете.

Как да давате смекта на новородено дете: с диария, колики и запек

Нашите баби са се борили с колики и чревни спазми с помощта на копър вода (специално настоявана за копър), масаж на корема и прилагане на топла пелена върху болезненото място. Но трябва да се отбележи, че копърната вода помага да се отърве детето от подуване и излишни газове, но не се бори с стомашни разстройства (запек, диария, повръщане) и патогенна микрофлора, която може да навлезе в тялото на детето. В такива случаи трябва да се лекувате с лекарства..

Тъй като на новородено може да се даде много тесен списък с лекарства, много лекари предписват Smecta за новородени. И тук младите майки имат много въпроси: в какви дози и колко често може да се дава лекарството на детето, дали ще навреди на малкото тяло.

В какви случаи се дава Smecta на новородени?

Действието на Smecta е много подобно на действието на активен въглен или друго адсорбиращо вещество. Основният компонент на препарата е естествена синя глина.

Той действа като вид адсорбент, помага на организма да се бори с образуването на излишни газове и абсорбира всички вредни вещества и микроби. Притежавайки 100% естествен произход, лекарството е напълно безопасно за детското тяло, преминава през стомашно-чревния тракт (GIT), абсорбира като гъба всички токсини и патогенни микроби и се екскретира непроменен. Той няма свойството да попада в кръвта и да се натрупва там. Ето защо лекарството е подходящо за новородени бебета. Друго предимство на това лекарство е приятният му вкус, което е много важно, когато се приема от деца..

Показания за употреба на Smecta:

 • честа регургитация на детето след хранене - какво означава това;
 • разстроен стомах;
 • с чревни колики, повишено образуване на газове;
 • при първите симптоми на хранително отравяне;
 • със симптоми на чревна дисфункция (дисбиоза);
 • при въвеждане на нови продукти в диетата на детето;
 • с алергични реакции.

Полезно: каква може да е заплахата от повръщане при бебе, ако то не бъде спряно навреме? И причините за появата й.

На каква възраст може да се дава лекарството?

Преди да дадете Smect на дете, не забравяйте да се консултирате с педиатър и да прочетете инструкциите за употреба на лекарството. Smecta е абсолютно естествено лекарство, което може да се дава на деца от първите дни на живота. Това се дължи на способността му да премахва токсините, но в същото време да запазва полезната чревна микрофлора, това лекарство се използва широко. Единствените изключения могат да бъдат деца с непоносимост към фруктоза. Приемът на лекарството помага за заглушаване на болката в тялото на детето, премахване на всички симптоми на интоксикация.

Как да дадете Smecta на новородено?

Ако детето приема други лекарства, с изключение на Smekta, тогава се препоръчва да ги приемате 2 часа преди или след използване на Smekta. Когато приемате Smecta, действието на други лекарствени форми се забавя. Ако след приема на лекарството детето има запек, това показва превишение на допустимата доза.

Лекарството се препоръчва да се дава от лъжица или от бутилка. Ако бебето откаже да пие лекарството самостоятелно, тогава се препоръчва да се използва спринцовка без игла. С негова помощ изсипете необходимото количество лекарство в устата на бебето.

Как да се разрежда

За да разредите Smecta до необходимата консистенция, трябва да излеете топла течност (преварена вода, кърма или млечна смес) в чаша и бавно да излеете съдържанието на сашето там, като разбърквате непрекъснато. Приготвената суспензия трябва да бъде хомогенна. Предписаната доза трябва да се дава на равни части няколко пъти на ден..

Когато приемате Smecta през деня, е необходимо да давате на детето много течност.

Дозировка

Инструкциите за употреба показват, че за новородени дневната доза на лекарството е едно саше, чието съдържание се разтваря в 50-100 ml кърма или готова млечна формула. Ако детето има тежка диария или повръщане, тогава дозата може да бъде увеличена до две сашета през първия ден.

Приготвеният разтвор се използва през устата на равни части през целия ден. Една доза трябва да бъде 20-25 ml.

Курсът на лечение е средно от 3 до 7 дни. Приемът на лекарството по-дълъг от 7 дни е противопоказан.

Появата на нежелани реакции при прием на Smecta отсъства. В редки случаи е възможно да се развият кожни обриви или повишаване на телесната температура на детето. В този случай трябва спешно да се свържете с местния педиатър и да спрете приема на лекарството..

Ще бъде полезно: защо диарията започва при кърмачета и как правилно да я различавате от обикновена разхлабена изпражнения?

Противопоказания

Противопоказанията за употребата на лекарството включват непоносимост на детето към фруктоза. Също така, лекарството е забранено за употреба при деца с чревна непроходимост, тежък запек, алергии към някой от неговите компоненти.

Ако в рамките на 3 дни няма подобрение в състоянието на детето, тогава трябва да се консултирате с лекар.

При продължителна употреба на лекарството може да се появи запек, тъй като Smecta е най-силният естествен адсорбент.

Какво може да бъде заменено

Понякога приемът на Smecta е противопоказан при дете. В този случай е необходимо да се използва всеки аналог, например: Неосмектин, Смекта, Диосмектит.

Също така, Enterosgel, активен въглен, може да бъде приписан на аналозите на Smecta. Не всички от тези лекарства обаче са приемливи за употреба при кърмачета..

Самолечението е абсолютно неприемливо, наложително е да се консултирате с лекуващия педиатър.

Мама отзиви

В повечето случаи само положителни коментари относно употребата на лекарството могат да бъдат намерени в различни интернет форуми и блогове. Smecta заема водеща позиция, когато се използва при кърмачета, тъй като е абсолютно нетоксичен.

Мненията на лекарите също остават положителни и те препоръчват това лекарство в борбата срещу нарушения в стомашно-чревния тракт както при деца, така и при възрастни..

Когато се използва този инструмент, работата на стомашно-чревния тракт на новороденото бързо се установява, диарията и повръщането спират..

Също така, един от положителните аспекти на употребата на лекарството е относително ниската му цена..

Ще бъде интересно:

За пенливия стол на бебето писахме тук - прочетете повече

Smecta новородено

Smecta е едно от най-безопасните лекарства, на които можете да разчитате при храносмилателни проблеми при малки деца. Това френско лекарство се предлага под формата на прах или готова за употреба суспензия. Лекарството се продава в сашета с една доза.

 1. Смекта състав
 2. Възможно ли е за Smecta за новородено
 3. Как да давате и отглеждате Smecta на дете
 4. Страничен ефект на Smecta
 5. Smecta за кърмачета с диария
 6. Смекта с жълтеница при новородени
 7. Smecta при колики и дисбиоза
 8. Smecta за повръщане и отравяне
 9. Smecta за алергии
 10. Smecta за ротавирус
 11. Аналози на Smekta за деца
 12. Какво е по-добре Активен въглен или Smecta

Смекта състав

Активната съставка в Smecta е диоктаедричен смектит (диосмектит), получен от вулканична бяла глина от остров Сардиния. Всяка плоча от диосмектит е проектирана по такъв начин, че да привлича и задържа полярни молекули, тоест проявява адсорбционни свойства. Smecta е в състояние не само да премахва вредни вещества и микроорганизми, но и да обгръща чревните стени, създавайки защитна бариера, възстановявайки лигавицата.

Състав на Smecta под формата на прах:

 • диоктаедричен смектит - 3 g;
 • глюкоза;
 • натриев захарин;
 • ванилин.

Съставът на Smecta под формата на суспензия:

 • диоктаедричен смектит - 3 g;
 • аромат на карамел-какао;
 • ксантанова смола;
 • лимонена киселина;
 • витамин Ц;
 • калиев сорбат;
 • сукралоза;
 • вода.

Възможно ли е за Smecta за новородено

Това лекарство е безопасно за детето, тъй като не остава в тялото на бебето и се отделя от него по естествен начин в оригиналната му форма. Въпреки това, в някои случаи може да има алергични реакции към компонентите на лекарството, както и запек. Последните изчезват с намаляване на дозата на Smecta.

Важно! Приемът на Smecta може да причини или влоши съществуващия запек.

Приложение на Smecta при кърмачета:

 • премахване на симптомите на остра и хронична диария (диария), причинена от алергии, отравяния, инфекции (като част от комплексната терапия);
 • метеоризъм (подуване на корема) с колики.

Как да давате и отглеждате Smecta на дете

Дозировката на лекарството е еднаква за течните и прахообразните форми на Smecta, тъй като количеството на основното активно вещество в тях е еднакво и зависи само от целта, за която се използва лекарството.

Дозировка на Smecta при остра диария

ВъзрастДозировка при остра диария
До една годинаПрез първите 3 дни по 2 сашета, след това по 1 саше на ден
След една годинаПрез първите 3 дни по 4 сашета, след това по 2 сашета на ден

Дозировка на Smecta за други показания

ВъзрастДозировка
До една година1 саше на ден
1-2 години1-2 сашета на ден
2 години2-3 сашета на ден

Важно! Преди да отворите сашето с течната форма на Smekta, то трябва да бъде добре омесено с пръсти, така че съдържанието да стане хомогенно.

Обикновено лекарството се приема между храненията. За бебета, хранени с адаптирано мляко, се препоръчва съдържанието на сашето да се разтвори в 50 ml преварена вода или предварително разредена кърмачка за кърмачета и да се даде в шише. За деца, които вече получават допълнителни храни, можете да смесвате Smecta с бульон, пюре или друга течна или полутечна храна.

Важно! Не се препоръчва да се съхранява приготвената суспензия Smecta за дълго време. Максималният срок на годност в хладилник при 6-8 ° C, неотворен е 16 часа.

Тъй като лекарството има адсорбиращ ефект, той е в състояние да свързва не само вредни, но и полезни вещества, поради което Smecta не се препоръчва да се приема едновременно с други лекарства, включително антибиотици. Ако въпреки това такава необходимост все още съществува, Smect може да се даде само 1-2 часа след приема им. По същата причина Smecta не може да се дава по време или веднага след хранене. Хранителните вещества могат да се свържат с диосмектит и детето просто няма да ги получи.

Максималната продължителност на приема на Smecta не трябва да бъде 7 дни. Ако след този период симптомите не намаляват или са придружени от повръщане, повишена температура, трябва да потърсите помощ от лекар.

Страничен ефект на Smecta

Има малко странични реакции от Smecta, така че е разрешено за употреба от много малка възраст.

 1. Доста често причинява запек.
 2. Метеоризмът и повръщането са много по-рядко срещани..
 3. С повишено внимание при захарен диабет поради наличието на глюкоза.
 4. Алергиите са изключително редки.

Понякога промяната в цвета на изпражненията на детето е свързана с приема на това лекарство, което не е правилно. Smecta няма тази способност, тъй като не взаимодейства по никакъв начин с хранителните компоненти и се екскретира от тялото в оригиналната си форма. По същата причина появата на зелена диария или слуз не може да се отдаде на грундирането на лекарството..

Smecta за кърмачета с диария

Използването на това лекарство за диария е най-често. Важно е да се обърне внимание, че паралелно при децата е необходимо да се провеждат процедури за предотвратяване на дехидратация на организма - рехидратационна терапия. Ако интензивността на диарията е малка, тогава майката може да наблюдава състоянието на детето, като попълва загубата на течност от тялото в най-простата версия с помощта на преварена вода и най-добре, използвайки Regidron, който ще попълни не само количеството вода, но и баланса на солите. При тежки случаи е необходимо да отидете в болница, където количеството и начинът на приложение на течности ще бъдат избрани в зависимост от възрастта и състоянието на детето.

Понякога педиатрите препоръчват да се използва Enterol за комплексно лечение на диария. Съдържа лиофилизиран Saccharomyces boulardii, които са в състояние да потиснат патогенната микрофлора, без да причиняват вредни ефекти. Лекарството има и антитоксичен ефект.

Смекта с жълтеница при новородени

Способността на Smecta да се свързва и да премахва вредните вещества от тялото дава възможност да се използва при физиологична жълтеница на новородените. Това е състояние, при което ембрионалният хемоглобин постепенно се разрушава и на негово място се формира характерно за възрастен. Когато бъдат унищожени, старите червени кръвни клетки освобождават билирубин, който обикновено трябва да се екскретира от черния дроб и тъй като черният дроб на новороденото все още не функционира напълно, билирубинът, който не се екскретира от тялото, може да даде на кожата жълт оттенък. Обикновено физиологичната жълтеница преминава 7-8 дни от раждането, но Smecta може да бъде предписана, за да ускори процеса и да намали натоварването на черния дроб.

Smecta при колики и дисбиоза

Най-честата причина за колики е метеоризмът (метеоризъм). Това състояние се проявява в болезнени схващащи болки в корема на бебето, неутешителен и продължителен плач.

Метеоризмът може да възникне при липса на патология (първичен и вторичен лактазен дефицит, недохранване на кърмачка, поглъщане на въздух по време на хранене), както и при неговото присъствие (остри чревни инфекции, чревна обструкция, възпалителни заболявания на червата). Ето защо, преди започване на лечението, е необходимо да се изключат патологичните причини, които изискват незабавна медицинска помощ..

Дисбактериозата също може да бъде причина за повишено производство на газове, но при новородено това е по-скоро временно явление, свързано с процеса на колонизация на стомашно-чревния тракт с микрофлора. Тук, след консултация с педиатър, ще бъде по-правилно да се предписват пробиотици, съдържащи полезни микроорганизми (Linex, Hilak Forte).

Gaziki при бебета може да се разпознае по стегнат, напомпан корем. Smecta ще помогне за облекчаване на състоянието на детето, което ще премахне всички ненужни от червата, включително газове, токсини, вируси и бактерии.

Smecta за повръщане и отравяне

Най-честите причини за повръщане са стомашно-чревни инфекции и отравяния. Тъй като Smecta има адсорбционни свойства, нейното приемане помага да се премахнат вредните вещества и микробите от червата и стомаха. Дозировката е същата като при диария, но ако след приемане на лекарството има друга атака на повръщане, лекарството трябва да се повтори. Но повръщането не винаги се причинява от инфекция или отравяне. Повръщането може да придружава треска, травма на главата, нервни разстройства и приемането на Smecta тук ще бъде безполезно. По този начин, преди да вземете лекарството, трябва да знаете причината за повръщането..

Smecta за алергии

Сорбиращите свойства на Smecta позволяват да се използва не само за отстраняване на токсини, вируси и микроби, но и алергени. Свързването на алергени и отрови започва в киселата среда на стомаха, след това в тънкочревните вещества, приети през устата, се свързват, както и секретите на лигавицата, черния дроб и панкреаса и вече в микроорганизмите в дебелото черво и техните токсини. Благодарение на това действие се намаляват токсичните и алергичните реакции.

Важно! Smecta се препоръчва за употреба в случай на алергии с тежка диария. При липса на диария е по-добре да изберете Polysorb или Enterosgel, за да не провокирате запек.

Smecta за ротавирус

Това лекарство може да се използва за инфекции, включително ротавирус. Поради наличието на средни и големи пори в диоктаедричния смектат, той е в състояние лесно да улавя бактерии и вируси, както и техните отпадъчни продукти. Приемът Smekta значително улеснява състоянието на пациента, но не е в състояние да се излекува напълно. Поради това лекарството се препоръчва да се използва като част от комплексна терапия с чревни антисептици. Лекарството Enterofuril се е доказало добре за това, което има широк спектър на действие, не се абсорбира в кръвта и не нарушава полезната микрофлора.

Аналози на Smekta за деца

Има аналози на Smecta по отношение на активното вещество и механизма на действие.

Аналози на активното вещество са:

 • Неосмектин;
 • Диосмектит.

Важно! Според резултатите от някои проучвания, Neosmectin съдържа по-малко желязо и повече магнезий от Smecta и следователно много по-рядко причинява запек, особено при продължителна употреба на лекарството. Неосмектинът, за разлика от Smecta, се предлага само под формата на прах.

Аналози на механизма на действие:

 • На базата на активен въглен (активен въглен, Karbolen, Gastrosorb, Karboktin);
 • На основата на силициев диоксид (Polysorb);
 • На базата на лигнин (Polyphepan, Filtrum, Laktofiltrum);
 • Получава се чрез химичен синтез (Enterosorb, Enterodes, Enterosgel).

Механизмът на действие означава преди всичко способността да се абсорбира. Повечето от тези лекарства обаче не могат да обгърнат лигавицата на стомашно-чревния тракт, като я предпазват от увреждане..

При сравняване на способността за сорбиране е необходимо да се обърне внимание на сорбционната способност. Големият сорбционен капацитет осигурява голям абсорбционен капацитет. Данните за сорбционния капацитет на Smecta по отношение на аналозите не са еднакви и е трудно да се каже нещо за това, тъй като всеки производител хвали своя продукт. Тук обаче не трябва да се забравя, че като сортирате всичко подред, можете да навредите на тялото, като абсорбирате хранителни вещества..

Какво е по-добре Активен въглен или Smecta

Активният въглен има подобен ефект като Smecta, но действа по-сурово, като понякога уврежда лигавицата. Smecta създава защитна бариера, предотвратявайки по-нататъшното проникване на вредни вещества. Също така, размерът на порите на активен въглен е по-малък от този на диосмектита, така че той по-добре абсорбира вещества, полезни за тялото. При избора между тези лекарства е по-добре да се даде предпочитание на Smekta.