Шевовете след раждането са като бойни рани при мъжете след битка и какво е раждането, ако не битка за вашия собствен живот и живота на вашето дете? ___________________________________________________________________

За съжаление, разкъсванията на шийката на матката и перинеума са много чести. Не винаги всичко протича гладко, защото перинеумът е част от тялото, където заздравяването е трудно. Ако по време на прегледа, който задължително се извършва след раждането на бебето, лекарят открие, че разрезите не са зашити.

Как изглеждат шевовете след раждане на перинеума?

Защо болките болят след раждане?

Тъй като това е зашита рана в резултат на руптура или разрез на перинеума. След седмица ще ви бъде много по-лесно, но напълно ще се възстановите за около 8 седмици или дори шест месеца...

Нека да разберем какви са конците, как се прилагат и как впоследствие се лекува една жена.

- Вътрешен - прилага се при цервикални и вагинални сълзи, обикновено не боли и не изисква специални грижи. Те се наслагват от абсорбиращи се материали, не е необходимо да се отстраняват, няма нужда да се обработват, няма нужда да се мажат или да се обливат, просто трябва да се осигури пълна сексуална почивка за поне 2 месеца, защото тук те са в далеч от идеалните условия.

- За да заздравее добре раната, тя се нуждае от почивка и асептика. Нито едното, нито другото не могат да бъдат напълно осигурени, майката все пак ще трябва да се изправи до детето, ще трябва да ходи. В тази област е невъзможно да се постави някаква превръзка, а отделянето след раждането създава среда за размножаване на микроби, поради което е доста често зашитите участъци да се различават.

- възможно е да се зашие перинеума, като се използват различни техники и материали, но почти винаги това са подвижни опции (те ще трябва да бъдат премахнати за 5-7 дни). Най-често, ако всичко върви добре, те се отстраняват в болницата, преди изписването.

- Лечение на зашити места в болницата се извършва от акушерка. Това може да се направи както в изпитния стол, така и точно в отделението. Обикновено се третира с брилянтно зелено 2 пъти на ден. През първите две седмици болката е силно изразена, трудно е да се ходи и е забранено да се седи, майките се хранят легнали, ядат или стоящи, или легнали.

След отстраняването на хирургическите конци и изписването от болницата, жената няма да може да седи нормално почти месец. Отначало можете да седите само настрани върху твърдо тяло и дори от болницата ще трябва да се върнете в легнало положение, в колата на задната седалка.

Колко шева зарастват след раждането?

Грижа за конци след раждане

- Самопоглъщащите се варианти във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи.

- Външните нишки изискват внимателна поддръжка. Налагането им се извършва най-често на слоеве, като се използва подвижен материал.

- След като ги приложите, ще трябва да се измивате с чиста вода с добавка на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната и старателно да подсушавате чатала с чиста кърпа.

- Подложките ще трябва да се сменят много често, тъй като раната се нуждае от сухота. Докато сте в болницата, акушерката ще извърши лечението.

- Премахването на нишките е безболезнена процедура, която до голяма степен премахва дискомфорта.

- През първите дни ще е необходимо първият стол да се отложи възможно най-много, особено при разкъсвания от 3-та степен, в бъдеще ще се извиква с използване на свещи.

- Ще е необходимо известно време да се въздържате от зърнени храни и хляб, зеленчуци и други храни, стимулиращи изпражненията. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се извършва прочистваща клизма, която сама по себе си е способна да забави изпражненията..

Разминаването на конците най-често се случва в първите дни или непосредствено след отстраняването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, внезапни движения, както и такова усложнение като нагнояване. Това е необичайно усложнение, което се случва със сериозни перинеални сълзи, степен 2-3.

Ако има възпаление, зачервяване, остра болка в перинеума, преждевременно отстраняване на материала, задържащ разкъсването на перинеума до пълното зарастване на раната, не е добро, тъй като по този начин се образува груб белег. Как да се справите с раната, гинекологът ще ви каже.

Ако ранният период протече добре, излекуването протича без усложнения, след изписване от болницата ще са необходими само хигиенни мерки. Може да се препоръча Bepanten или друг омекотяващ и лечебен мехлем.

Когато шевовете зарастват напълно след раждането?

Средно дискомфортът изчезва след 2 седмици, но сексът ще бъде неприятен поне 2 месеца след раждането на бебето. По време на зарастването се образува белег, който донякъде стеснява отвора на влагалището, правейки секса болезнен.

За да се справите с това, по-скоро ще спомогнете за избора на най-безболезнената поза, която е различна за всяка двойка и използването на мехлеми срещу белези, например, contraubex.

странни усещания във влагалището могат да ви притесняват дълго време, до шест месеца. В бъдеще обаче те са напълно погълнати..

Когато трябва да подозирате, че нещо не е наред:

- Ако вече сте изписани вкъщи и зашитото място кърви. Понякога кървенето се появява в резултат на отслабване на раната. Няма да можете да се изследвате напълно сами, затова побързайте да се върнете при лекаря.

- Ако вътрешните зашити рани болят. Обикновено след зашиване на вагинални сълзи може да има лека болка в продължение на 1-2 дни, но те бързо преминават. Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на хематом (кръв) в областта на увреждането. Обикновено това се случва през първите три дни след раждането, все още ще сте в болница, информирайте Вашия лекар за това чувство.

- Понякога конците се загнояват след напускане на болницата. В същото време има болезнено подуване в областта на раната, кожата тук е гореща и може да се повиши висока температура.

Във всички тези случаи не бива да мислите сами как да намажете раната, трябва спешно да се свържете с гинеколог.

Прочетете също

Косата пада след раждането какво да правя

Колко дълго след раждането можете да правите секс?

Всъщност това е доста индивидуален въпрос. Важното е какво е било раждането, ако е трудно, тогава раната може да заздравее много по-дълго от обикновено. Във всеки случай е важно преди първия полов акт да се подложите на пълен преглед и да получите препоръки от специалист. Въпреки че има средни стойности. Така че, след около 4-6 седмици, като правило, една жена може да се върне към обичайния си начин на живот с партньора си..

Шевове след раждането: как да ускорите заздравяването?

Някои обстоятелства могат да засенчат първите седмици след раждането на бебето. Това важи особено за шевовете след раждане, които често не могат да бъдат избегнати. Ако не можете да се справите без тях, тогава след раждането ще трябва да спазвате определени правила, за да няма усложнения и изцелението да настъпи възможно най-бързо..

Екатерина Свирская
Акушер-гинеколог, Минск

Едно от най-честите усложнения по време на раждането са разкъсванията по време на раждането на меките тъкани на родовия канал, които включват шийката на матката, вагината, перинеума и външните гениталии. Защо се случва това и може ли да се избегнат шевовете? Всъщност е невъзможно да се посочи една причина за почивките. Но някои от тях могат да бъдат повлияни.

На първо място, трябва да се помни, че само здравите тъкани имат достатъчна еластичност и разтегливост. Възпалената тъкан е крехка и оточна, следователно при всякакъв механичен ефект тя не се разтяга, а разкъсва. Така че, всяко възпаление на гениталиите предния ден може да доведе до сълзи по време на раждането. Ето защо, около месец преди раждането, всяка жена трябва да се подложи на преглед и да си направи цитонамазка за микрофлора. Ако се открие възпаление, задължително се предписва лечение, последвано от проследяване на неговата ефективност. Друга причина за намаляването на еластичността на тъканите е предишната травма (белегът не съдържа еластични влакна и следователно е практически неразтеглим). Така че, ако разрез на перинеума е извършен при предишно раждане, като правило, при следващи раждания, това също не може да се направи без..

Бързо раждане, липса на добре координирана работа между жената и акушерката, големият размер на бебето или неправилно поставяне на представящата част на плода е друга причина за разкъсвания по време на раждането. В идеално раждане плодът се движи през родовия канал постепенно и тъканите на тялото на бъдещата майка имат време да се адаптират към нарастващия натиск, те се разтягат все повече и повече всеки път. Ако тялото няма време да се адаптира, това води до нарушаване на кръвоснабдяването и появата на подуване на тъканите на родовия канал, което неизбежно завършва с разкъсване.

Следродилни шевове: възстановяване на разкъсвания и разрези

Всички наранявания на родовите пътища подлежат на задължително лечение. Започва при изследване на родовия канал непосредствено след отделянето на плацентата. За зашиване на малки разкъсвания на шийката на матката не се изисква анестезия, тъй като в шийката на матката няма рецептори за болка. Ако се установи много дълбоко разкъсване (което е рядко), жената се потапя в обща анестезия, за да изследва маточната кухина за дълбочината на разкъсването. Разкъсванията на маточната шийка се затварят с абсорбиращ материал.

След изследване на шийката на матката се изследват стените на влагалището. Ако има малко сълзи по време на раждането и те са плитки, тогава местната анестезия ще бъде достатъчна - ръбовете на раната се инжектират с анестетични лекарства. При дълбоки и многократни разкъсвания се използва обща анестезия. Ако по време на раждането е била използвана епидурална анестезия, тогава по време на зашиване анестезиологът добавя аналгетик към съществуващия катетър. Сълзите на вагиналните стени се зашиват с резорбируеми конци, които не се нуждаят от отстраняване.

Малките пукнатини на външните полови органи често не изискват зашиване, тъй като те се лекуват бързо, но тази част от родовия канал е много добре снабдена с кръв, поради което, ако пукнатините са придружени от кървене, те трябва да бъдат зашити след раждането. Увреждането на външните полови органи е много болезнено, поради което медицинските манипулации в тази област често изискват обща анестезия. Конците се нанасят с много тънки резорбируеми конци, които не се нуждаят от сваляне.

В края на следродилния преглед се възстановява целостта на перинеума. Понастоящем следродилните конци се прилагат по-често с резорбируем шев материал и не изискват отстраняване, по-рядко се срещат нодуларни не абсорбиращи конци.

Отделен случай на зашиване по време на раждане са конците след цезарово сечение. Преди това, по време на цезарово сечение, коремът беше разрязан в средата „от пъпа до пубиса“ и бяха поставени прекъснати конци. Сега се прави малък разрез по линията на косата на срамната коса. Най-често се прилага специален непрекъснат козметичен шев, по-рядко прекъснати конци или метални скоби. Конците след цезарово сечение се отстраняват на 7-9-ия ден. С подходящи грижи, една година след операцията, бял белег остава тънък като конец, който лесно се покрива дори от дъното на бикини.

Заздравяване на шевове след раждане

Разбира се, всички млади майки се притесняват колко дълго зарастват шевовете след раждането? И така, този процес зависи от размера на увреждането, правилната грижа, общото състояние на тялото, техниките и материалите, използвани за зашиване. Когато се използват естествени или синтетични абсорбиращи материали, заздравяването на рани настъпва за 10-14 дни, конците се разтварят за около месец. Когато се използват метални брекети и абсорбиращ материал, те се отстраняват след раждането, средно на 5-ия ден в родилния дом, преди изписването. В този случай заздравяването на рани ще отнеме повече време - от 2 седмици до 1 месец.

Шевове във влагалището и шийката на матката

Саморазбираемите конци във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи. Няма нужда да ги обработвате и премахвате, просто трябва да осигурите пълен мир и чистота. Изписването след раждането е идеален субстрат за растежа на болестотворни бактерии. Ето защо през първите три седмици след раждането е необходимо особено внимателно да се спазват правилата за лична хигиена, така че инфекцията да не попадне в гениталния тракт. Измийте добре ръцете си със сапун и вода преди всяко посещение в тоалетната и всяка смяна на подложката. След като използвате тоалетната, отстранете старото уплътнение отпред назад. Измийте чатала си с топла вода и сапун. Посоката на движение и поток от вода винаги трябва да бъде от гениталиите към ректума. След измиване на гениталиите ги изсушете със салфетка или добре абсорбираща кърпа. Такава кърпа, като бельо, трябва да се смени незабавно, ако се замърси от секрети, и ежедневно - ако всичко остане чисто на външен вид. Дори и да не усещате желание за уриниране, не забравяйте да използвате банята на всеки 3-4 часа. Но няма да е възможно да се изкъпете през първия месец след раждането..

Шевове на чатала

Наличието на шевове върху перинеума ще изисква още по-внимателна хигиена. През първите две седмици те болят доста силно, трудно е да се ходи и е забранено да седи, майките се хранят легнали, те също трябва да ядат, докато лежат или стоят. Това не се отнася за ходене до тоалетна, тъй като можете да седнете на тоалетната още през първия ден след раждането на бебето. Измийте ръцете и чатала, като използвате антисептичен сапун. Не докосвайте областта на шева с ръце. В първите дни подложките трябва да се сменят често, понякога на всеки 2 часа, тъй като за бързото зарастване на раната тя трябва да се поддържа суха. Използвайте специални бикини за еднократна употреба за следродилния период или свободно памучно бельо.

Докато сте в болницата, акушерката ще извършва обработката на шевовете два пъти дневно, като се използва разтвор на "калиев перманганат" или "брилянтно зелено". Премахването на конци е безболезнена процедура, която до голяма степен облекчава дискомфорта.

В първите дни след раждането е необходимо да се отложи изпражненията, за това е по-добре да не се ядат зърнени храни, плодове, зеленчуци и други храни, които стимулират изхождането. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се прави прочистваща клизма. След 3 дни лаксативите ще помогнат за възстановяване на изпражненията, ако е необходимо. За да избегнете запек, можете да изпиете супена лъжица растително масло преди ядене, тогава изпражненията ще станат меки и няма да повлияят на зарастването на шевовете.

След премахване на шевовете и изписване от болницата, ако лезиите се лекуват добре, няма нужда от лечение. Разрешено е да седнете на фирма само след 2 седмици и само на здравото седалище, противоположно на страната на разреза.

През деня направете следното упражнение няколко пъти: изтеглете мускулите на влагалището, перинеума и ануса. Бъдете в това състояние за няколко секунди и след това отпуснете мускулите. След това повторете всичко отново. Упражнението може да се прави за 5-10 минути. Той стимулира притока на кръв към органите и насърчава по-доброто заздравяване. Възлите на резорбируеми конци падат около третата седмица. Настойките от лайка ще помогнат от болка и сърбеж в областта на шева. Можете да се измиете с такава настойка, или можете да навлажнете марлена подложка с нея и да я приложите върху раната за 1-2 часа. Някои жени използват студени компреси. За да направите това, натрошен лед се поставя в стерилна гумена ръкавица. Ръкавицата се нанася върху раната за 20-30 минути. През първия месец се опитайте да не седите или да стоите дълго. По-добре е да легнете настрани и да седнете на възглавница или кръг. В края на първия месец след раждането трябва да посетите гинеколог в антенаталната клиника. Той ще изследва местата на шевовете, ще премахне останалите абсорбиращи се конци, ако е необходимо..

Шевове след цезарово сечение

Шевове след цезарово сечение. Жените, които са претърпели цезарово сечение, трябва да бъдат подготвени за болката в областта на следоперативната рана да бъде обезпокоявана в продължение на 2-3 седмици. В първите дни трябва да се използват болкоуспокояващи. По това време, когато ходите, трябва да поставите следоперативна превръзка или да завържете корема с пелена.

Не си струва да лежите в леглото, тъй като ранното ставане и умерената активност (грижа за бебето, ходене по коридора) не само подобряват чревната подвижност, но и допринасят за по-добро свиване на матката и по-бързо заздравяване на следоперативната рана. Докато сте в болницата, медицинската сестра ще почиства ежедневно шевовете с антисептичен разтвор и ще сменя превръзката. Важно е да държите тази превръзка далеч от водата, така че я покривайте с кърпа при пране. Трябва да се погрижите да поддържате дрехите в непосредствена близост до раната чисти. Бельото, включително нощница, се сменя всеки ден и дори по-често, когато се замърси.

След като премахнете шевовете, можете да се приберете вкъщи и да вземете душ. По правило допълнително третиране на шевовете вече не е необходимо. Първите 2 седмици след изписването кожата трябва да се измива със сапун и вода 2 пъти на ден. След измиване на шевовете те трябва да бъдат внимателно изсушени с кърпа за еднократна или прясно измиване.

Докато раната не заздравее напълно, се препоръчва да се носи леко, дишащо бельо. Тежкото бельо може да нарани шева след цезарово сечение. Най-добрият вариант е широки памучни панталони с висока талия. През първия месец след раждането на нова майка не се препоръчва да вдига тежести повече от теглото на детето. Също така трябва да носите специална превръзка след раждането. Отначало белегът може много да сърби, това се дължи на оздравителните процеси, просто трябва да бъдете търпеливи. До края на втората седмица след раждането можете да започнете да смазвате белега с кремове и мехлеми, които подобряват възстановяването на кожата.

Усложнения след раждането

Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на кръв (образуване на хематом) в областта на увреждането. Това обикновено се случва през първите три дни след раждането, докато все още сте в болница, така че трябва незабавно да информирате Вашия лекар за това чувство.

Разминаването на шевовете най-често се случва в първите дни или веднага след премахването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, резки движения, нарушаване на стерилитета и лошо съвпадение на тъканите по време на зашиване, както и неспазване на хигиенните правила от следродилния период. Това е рядко усложнение, което се случва при тежки дълбоки разкъсвания на перинеума. Ако след изписването вкъщи зоната на шева започне да кърви, боли, зачервява се, се появява гнойно отделяне, е необходимо спешно да се консултирате с гинеколог, тъй като най-вероятно се е присъединила инфекция и е настъпило възпаление. За лечение раната ще трябва да се третира с различни антисептици и понякога може да се наложи специално хирургично лечение..

Усложненията след раждането изискват незабавно лечение, тъй като могат да доведат до много сериозни последици - следродилен перитонит (възпаление на коремната кухина) или сепсис (обща инфекциозна лезия на цялото тяло, която се разпространява през кръвта). Ето защо, ако сте объркани за нещо във вашето състояние, не забравяйте да се консултирате с лекар..

Колко време заздравяват вътрешните шевове след раждането?

Причини за вътрешни прекъсвания

Неправилните действия по време на раждането, особено физиологичната структура на детето и репродуктивните органи на майката водят до увреждане на маточната шийка и вагиналните стени..

Най-честите причини за разкъсване са:

 • нееластични стени;
 • голям размер на плода;
 • ранни опити;
 • възпаление на репродуктивните органи;
 • ерозия на шийката на матката;
 • тясна вагина;
 • преждевременно раждане;
 • аборт в юношеска възраст;
 • неправилно представяне на детето.

Отнема дванадесет часа, докато шийката на матката на първородна жена се отвори напълно. При втората и следващите бременности този процес отнема по-малко време. При бързо раждане, фалшиви контракции, когато жената започне да натиска, докато шийката на матката се отвори, меките тъкани се разкъсват под натиска на главата на бебето. Ако гинекологът е наблизо по време на раждането, той ще спре бъдещата майка от ранни опити.

Принципи на шевовете

През първите два до три часа след появата на бебето маточната шийка не е чувствителна, поради което зашиването става без анестезия. Ако вагиналните стени, на които са разположени много нервни рецептори, са наранени, лекарите използват локална анестезия с новокаин или лидокаин.

По време на зашиване обикновено се използват конци, чиято резорбция става естествено под въздействието на протеини и вода..

Саморазтварящите се влакна включват кетгут - естествени нишки от чревна тъкан на животни и полусинтетичен викрил и капроаг. Първият вид влакна се абсорбира за 7-10 дни, вторият - за два до три месеца, третият - за шест месеца.

По-голямата част от материала се разтваря от тялото, но понякога парчетата от шева излизат естествено. Ако шевовете се извършват с найлонова или копринена нишка, шевовете се отстраняват след 5-6 дни.

Как да се грижим за вътрешните шевове

Зашитите повреди не изискват специални грижи. Всичко, което се изисква, е пълна ненамеса в женското тяло отвън, мир и хигиенни процедури.

Също така трябва да следвате определен начин на живот през първите месеци след травматично раждане, така че да няма несъответствие или нагнояване на шевовете..

 • В следоперативния период се изисква почивка в леглото за поне 2-3 дни.
 • Седенето не се препоръчва за един месец; най-добре е да заемете легнало положение или да седнете на едно седалище.
 • Храненето на бебето се извършва изключително в легнало положение, а майката трябва да се храни в изправено или легнало положение.
 • Докато почивките са напълно обрасли, трябва да се миете под душа два пъти на ден, баните са противопоказани.
 • Не повдигайте тежки предмети, в противен случай шевовете могат да се разпаднат. Тази забрана включва също носене на трохи в ръцете си, особено ако е роден герой.

Сред продуктите за грижа за новородена майка първо трябва да са налични следродилни подложки, а след това и обичайните подложки за ежедневна употреба. Те трябва да се сменят поне на всеки четири часа, за да запазят следоперативните шевове сухи.

Носенето на оформящо бельо е противопоказано за един и половина до два месеца. Проблемът се крие в създаването на ненужен натиск върху репродуктивните органи, което предотвратява бързото обрастване на конците. Най-добре е да носите памучно бельо. Идеален за закупуване на специални бикини за еднократна употреба, изработени от дишаща материя.

Можете да правите секс само след два месеца. През това време разкъсаните участъци растат заедно и придобиват предишната си еластичност..

Ако репродуктивните органи са били сериозно увредени по време на раждането, се предписва антибиотично лечение под формата на инжекции, за да се предотврати възпаление и вторична инфекция. Продължителността на антибиотичната терапия е три дни, инжекциите се правят след 6-8 часа. За лечение лекарят ще предпише такива фармацевтични продукти, които почти не се абсорбират в кърмата и не увреждат бебето, така че процесът на лактация не може да бъде прекъснат.

Диета за бърза рехабилитация

Друга особеност на начина на живот през периода на рехабилитация е правилното хранене. Важно е за нормализиране на перисталтиката и предотвратяване на запек. В края на краищата, ако една жена натиска по време на изхождането, шевовете могат да се разпаднат. Ако не можете да дефекирате в продължение на 1 до 2 дни, вземете слабително или направете клизма. Непосредствено след дефекация е необходимо интимните зони да се изплакнат добре с топла вода с разтворено в нея антисептично лекарство, тъй като дъното на вагиналната стена, където могат да бъдат разположени конците, е в пряк контакт с перинеума.

Какво трябва да ядете, за да избегнете запек:

 • храни, богати на диетични фибри, които засилват двигателната активност на чревния тракт. Тази категория включва зеленчуци, пълнозърнести сладкиши, неполирани зърнени храни;
 • пресни плодове в количество най-малко 300-400 g на ден, сушени плодове и ферментирали млечни продукти, нежно стимулиращи перисталтиката;
 • студени първи курсове, например, okroshka, за подобряване на двигателната активност на червата.

Консумирайте салати от пресни зеленчуци със слънчогледово, маслиново или ленено масло като лека закуска. От напитките изберете шипка или слаб зелен чай, както и сокове от моркови, тиква, праскова, кайсия и слива.

И за повишаване на имунитета и избягване на възпаления, яденето на храни, съдържащи пребиотици, е полезно. Това са банани, зелен лук, аспержи, боб и смокини..

Шевове за изкуствено раждане

При раждането на дете, с помощта на хирургическа интервенция, се прилагат конци както отвътре, така и отвън: върху тялото на матката, стената на перитонеума и в долната част на корема. Обикновено след цезарово сечение времето, прекарано в болницата, се увеличава. Медицинският персонал се грижи за шевовете: подменя превръзките и извършва лечение на белези с кутасепт.

През първите седем дни новородената майка трябва да носи поддържаща превръзка.

През първия ден не се препоръчва да се миете под душа, след това тази забрана се отменя. След всяка водна процедура трябва да изсъхнете раната. За да се ускори заздравяването на тъканите, на жената се предписват мехлеми или супозитории.

Пълното възстановяване след изкуствено раждане настъпва не по-рано от няколко месеца по-късно. По време на периода на възстановяване физическата активност е ограничена, сексът не се препоръчва.

Лечебни проблеми

Вътрешните шевове след раждането могат да се разпаднат. Причините са преждевременно полов акт, резки движения, вдигане на тежести. Възможно е и нагряване на шевове поради инфекция..

Признаци на проблеми със затварянето на шева:

 • зашити области постоянно боли и сърбеж;
 • усеща се тежест в долната част на корема;
 • температурата внезапно се повишава;
 • кървене или гной излизат от влагалището.

Ако млада майка забележи проявата на предупредителни признаци в себе си, трябва да се свържете с лекуващия гинеколог.

Дори да няма неприятни симптоми, трябва да се подложите на гинекологичен преглед. Непосредствено след раждането и зашиването на наранявания лекарят няма да може да оцени напълно резултатите поради силно подуване на меките тъкани. Точна диагноза се извършва от гинеколог малко по-късно, по време на периода на възстановяване. За да потвърдите, че оздравителният процес протича по план, трябва да дойдете на среща на лекар не по-късно от месец и половина след раждането..

Възможни усложнения

С нарастването на лезиите шийката на матката и вагиналните стени се връщат в състояние, близко до това, което са били преди бременността. Ако шевовете се разминават, инфекция попада в раната, настъпва деформация на увредените области с образуването на белези.

При груби белези или неправилно сливане на шевове, една жена може да има проблеми в бъдеще:

 • спонтанно прекъсване на последваща бременност;
 • непълна дилатация на шийката на матката при втория процес на раждане;
 • хронично възпаление.

Тези проблеми могат да бъдат решени чрез многократна операция: старият белег се врязва и се налагат нови конци.

Но неприятните последици са рядкост. Ако се спазват всички правила на рехабилитационния период, увредените тъкани се възстановяват и стават толкова еластични, колкото преди раждането..

Колко сълзи зарастват след раждането

Процесът на възстановяване на всяко женско тяло зависи преди всичко от неговите индивидуални характеристики. Разкъсванията след естествен труд не са необичайни. И, естествено, жените ще изпитват известен дискомфорт относно изцелението си известно време след раждането на дете..

Скоростта на зарастване на сълзите след раждането зависи от способността на женското тяло да възстановява увредените тъкани, от състоянието на кръвоносната система, както и от тежестта на получените наранявания. Понякога сълзите могат да бъдат толкова малки, че дори не се нуждаят от зашиване. Жената ще забрави за такива леки наранявания през първата седмица след раждането..

Сериозните разкъсвания, както и разрезите на перинеума, които се правят при необходимост по време на естествения процес на раждане, изискват дългосрочен ремонт. Възстановяването след зашиване със саморазбиращи се конци отнема до 2,5 седмици, а самите конци изчезват в рамките на месец. Заздравяването на рани след нанасянето на обикновени конци е малко по-бавно - до 1,5 месеца.

Сълзите след раждането зарастват много по-бавно, ако някаква инфекция попадне в раната. Ето защо е необходимо внимателно да следвате препоръките на лекаря и да се грижите правилно за наранения перинеум. Последователното и правилно третиране на шевовете не само ще ви помогне да защитите зоната от микроби, но и значително ще намали болката. Вътрешните сълзи зарастват по-бързо от външните сълзи.

Трябва да се отбележи, че при наличие на разкъсвания след раждането трябва да се спазват някои ограничения за бързо възстановяване. По препоръка на лекар, в зависимост от степента на получените наранявания, човек не може да седи известно време след раждането. Всяко натоварване на мускулите на тазовото дъно е забранено. Лекарите също препоръчват да спазвате конкретна диета, за да не натоварвате червата и да причинявате запек, който от своя страна може да причини болка и разминаване на конците..

Прекъсвания след раждане

Перинеални и цервикални сълзи по време на раждане

Разкъсването след раждането е много често срещан проблем за жените. Обикновено млади момичета под 20 години и жени, които раждат първото си дете на възраст над 35 години, се сблъскват с този проблем. Перинеумът и шийката на матката могат да се „разкъсат“. Във всяка от тези ситуации, шевовете се прилагат след доставката. Ще ви разкажем за това, както и за някои от причините за проблема и препоръките на гинеколозите..

Защо една жена е "разкъсана"

Има много причини. Някои от тях.

1. Нееластичен перинеум (скованост на перинеалната тъкан). Поради това се случва разкъсване на перинеума след раждане при родилка. Но можете да избегнете нараняване, ако масажирате преддверието на влагалището по време на бременност. Можете да го направите сами, но е по-удобно с помощта на партньор. Той трябва да използва два пръста много внимателно, внимателно, издърпайте го надолу. Акушерката прави същото. Но ако чаталът е много стегнат, ще бъде болезнено. За да може масажът на перинеума по време на бременност да не предизвиква неприятни усещания, можете да смажете пръстите си с лубрикант, вагинален гел за лубрикант на водна основа. Не масажирайте перинеума при вагинална кандидоза, бактериална вагиноза, херпес и други инфекциозни заболявания.

2. Висока чатала. Това е такава анатомична характеристика, при която разстоянието от перинеума до ануса е повече от 7 cm.

3. Раждането на голям плод, в седалищно предлежание.

4. Твърде бърз, бърз труд.

5. Продължително раждане, в резултат на което гениталиите на жената се подуват.

6. Грешни действия на акушерката (доста рядка причина).

Какво се случва при раждането

Разкъсвания на шийката на матката по време на раждането могат да възникнат дори преди да започнат. Факт е, че опитите често започват много преди пълното разкриване на шийката на матката, което е необходимо за безпрепятственото излизане от матката на детето. Жената неволно натиска и в резултат на това шийката на матката се разкъсва.

Перинеумът е разкъсан вече в процеса на напускане на детето.

Но такива спонтанни разкъсвания могат да бъдат избегнати чрез извършване на перинеотомия или епизиотомия. Това е, когато лекарят реже по права линия или по наклонения вестибюл на влагалището. Това помага да се премахнат множество сълзи, които са трудни за зашиване. Те зарастват по-зле и по-често се превръщат в груби белези. Трябва да се каже за анестезия. По-голямата част от жените ще отговорят, че не са били обезболени по какъвто и да е начин преди перинеума. Много лекари смятат, че това не е необходимо. Разрезът се прави по време на бутане, когато жената е много напрегната, бута и практически не усеща болка от разреза. Но съвременните лекари казват, че анестезията е необходима. И за него има ефективни лекарства..

Между другото, епизиотомията и перинеотомията също са необходими за по-бързо раждане. Ако жената не може да роди по никакъв начин или има признаци на фетална хипоксия, лекарите по този начин ускоряват раждането му..

Независимо от целта, за която е направен разрез на перинеума или не, ако има разкъсвания или разкъсвания на шийката на матката, те трябва да бъдат зашити. Лекарите често спорят за анестезия в тази ситуация. В крайна сметка на шийката на матката няма нервни окончания, тоест жената няма да усеща инжекции с игла, но има в перинеума. Но, от друга страна, много неприятно е да се направи инжекция в перинеума, за да се вцепи. Всичко се решава на място и зависи от степента на щетите. Ето как се зашиват сълзи след раждане в руските родилни домове. Между другото, конците се нанасят с резорбируеми конци или не. Обикновено първият се използва за малки сълзи. И второто, когато пропуските са големи, тези шевове се премахват, когато напуснете болницата.

Какво очаква една жена в болницата след раждането

1. Забраната за сядане. Няма да имате право да седите в продължение на три седмици. 7-10 дни след раждането е позволено да седнете с едно дупе на твърда повърхност. Междувременно ще трябва да стоите или да лежите, за да ядете и да храните бебето. В добрите родилни болници в столовите има специални високи маси, където се хранят жени, които не могат да седнат след раждането.
Шевовете могат да болят в началото. Жената усеща тежест в перинеума. 1-2 месеца - това е приблизителният период от това колко паузи зарастват след раждане, някои повече, а други по-малко.

2. Обработка на шевове. Всеки ден в отделението или при прегледа шевовете се обработват с брилянтно зелено. Също така, в много родилни домове се провежда физиотерапия, за да се ускори тяхното излекуване. Тоест лечението на перинеалните сълзи след раждане е да се вземат мерки за предотвратяване на тяхното възпаление и за бързо възстановяване на тъканите. Много зависи от качеството на личната хигиена. Трябва да се миете редовно и често, около 1 път на 2 часа, тъй като кървенето след раждането е силно, сменете дамските превръзки. Повърхността на фугата трябва да е суха.

3. Клизма преди премахване на шевовете. Ако една жена не е ходила до тоалетната през следващите 2-4 дни и това често се случва при жените след раждането, тъй като преди да започнат също правят клизма, отново й се предлага силно тази процедура. Между другото, с дълбоки и обширни пропуски, трета степен, на жената обикновено не се препоръчва да има стол през първите 6-7 дни. За да не се разпаднат внезапно шевовете. Менюто й не трябва да съдържа продукти с слабително действие. След като изпражненията се причиняват от клизма или ректална супозитория.

След изписване от болницата

У дома жената се препоръчва внимателно да следи чистотата на гениталиите и да ги измива с отвара от лайка (или други подобни).
Е, последиците от разкъсването след раждането могат да се усетят по време на първия полов акт. Между другото, интимността е разрешена не по-рано от 2 месеца след раждането на детето. Жената ще почувства болка. За щастие в повечето случаи това явление е временно. Лубрикантите и редовният секс помагат за решаването на този проблем..

Ако всичко друго се провали, може да се наложи пластична хирургия, лазерно отстраняване на белези.

В бъдеще е възможно спонтанно раждане след разкъсване на шийката на матката. Но при 2-3-ра степен на разрушаване може да възникнат проблеми с лагера. Наложително е да планирате бременност, да проверите състоянието на шийката на матката преди зачеването. Понякога е позволено да забременеете само след пластика на маточната шийка..

Раждането сълзи колко време отнема заздравяването

По време на раждането не е необичайно жената да разкъса вагината, матката или перинеума. Тази ситуация не е трудна, тъй като лекарите умело и бързо зашиват такива пропуски, без да се фокусират върху това..

Всъщност всичко това е много неприятно. Първо, процесът на зашиване е доста болезнена процедура. На второ място, шевовете след раждането могат да доставят на младата майка много грижи и неприятности. Трябва да знаете как да ги сведете до минимум и да намалите нежеланите последици от пропуските до нищо. Правилната грижа след раждането за тези „бойни“ белези до голяма степен ще зависи от това къде се намират..

В зависимост от това къде точно се е случило разкъсването, има външни (на перинеума) и вътрешни шевове след раждането (на шийката на матката, във влагалището). Изработени са с конци от различни материали, което означава, че изискват специални грижи, за които младата майка трябва да бъде информирана..

Шевове по шийката на матката

 • причина: големи плодове;
 • анестезия: не се извършва, тъй като шийката на матката след раждане губи чувствителност за известно време;
 • конци за шев: кетгут, който ви позволява да прилагате саморазбираеми конци, които след това не трябва да се премахват; а също и викрил, капроаг, PHA;
 • предимства: не причиняват неудобства, не усещат, не причиняват усложнения;
 • грижи: не се изисква.

Вагинални шевове

 • причина: родова травма, вагинални разкъсвания с различна дълбочина;
 • анестезия: локална анестезия с новокаин или лидокаин;
 • шевен материал: кетгут;
 • недостатъци: постоянство на болката в продължение на няколко дни;
 • грижи: не се изисква.

Шевове на чатала

 • причини: естествени (увреждане на перинеума по време на раждане), изкуствени (дисекция от гинеколог);
 • видове: I степен (нараняването засяга само кожата), II степен (кожата и мускулните влакна са повредени), III степен (разкъсването достига до стените на ректума);
 • анестезия: локална анестезия с лидокаин;
 • конци за шев: кетгут (за степен I), не абсорбиращи конци - коприна или найлон (за степен II, III);
 • недостатъци: персистиране на болката за дълго време;
 • грижи: почивка, хигиена, редовно третиране с антисептични разтвори.

Особен проблем са външните шевове след раждането, които се извършват върху перинеума. Те могат да причинят различни видове усложнения (нагнояване, възпаление, инфекция и т.н.), поради което се нуждаят от специални, редовни грижи. Младата майка трябва да бъде предупредена за това в родилния дом, както и да бъде информирана за това как да третира такива повърхности на рани. Обикновено жените имат много въпроси за това и всеки от тях е много важен за нейното здраве и състояние..

Колко време отнема на заздравяването на шевовете след раждането??

Всяка жена, която не е успяла да избегне разкъсванията, е загрижена за това колко дълго шевовете се лекуват след раждането, защото наистина искат бързо да се отърват от болезнените усещания и да се върнат към предишния си начин на живот. Скоростта на изцеление зависи от много фактори:

В опит да се върнат бързо към предишния си начин на живот и да се отърват от болезнените усещания, младите майки търсят начини за бързо заздравяване на шевовете след раждането, така че да не пречат на радостта от общуването с новороденото. Това ще зависи пряко от това колко внимателна е жената и дали компетентно се грижи за раните си след раждането.

Как да се грижим за шевовете?

Ако сълзите не могат да бъдат избегнати, трябва предварително да знаете как да се грижите за шевовете след раждането, за да избегнете усложнения и да ускорите заздравяването им. Лекарят трябва да даде подробни съвети и да ви каже как да го направите правилно. Това е част от професионалните му задължения, така че не се колебайте да попитате. Обикновено грижата за конците след раждането включва заседнал начин на живот, спазване на хигиенните правила и лечение с различни лечебни рани и антисептични средства.

 1. В родилния дом външните белези се лекуват с "зелено" или концентриран разтвор на "калиев перманганат" от акушерка 2 пъти на ден.
 2. Сменяйте подложката си на всеки два часа след раждането.
 3. Използвайте само свободно естествено (за предпочитане памучно) бельо или специални бикини за еднократна употреба.
 4. Не можете да носите оформящо бельо, което оказва силен натиск върху перинеума, което има лош ефект върху кръвообращението: в този случай зарастването на шевовете след раждането може да се забави.
 5. Измивайте се на всеки два часа и след всяко използване на тоалетната.
 6. Отидете до тоалетната на такива интервали, че пълният пикочен мехур да не пречи на свиването на матката.
 7. Сутрин и вечер, когато се къпете, измийте чатала си със сапун, а през деня просто го измийте с вода..
 8. Измийте възможно най-старателно външния белег: насочете потока вода директно към него.
 9. След измиване изсушете чатала с размазващо движение на кърпата в една посока - отпред назад.
 10. Друг важен въпрос е колко дълго е невъзможно да се седи с шевове след раждането, ако те са направени върху перинеума. Лекарите, в зависимост от степента на увреждане, наричат ​​периода от 7 до 14 дни. В този случай е позволено да седнете на тоалетната веднага през първия ден. След една седмица можете да клякате на седалището, противоположна на страната, в която е регистрирано увреждането. Препоръчително е да седите само на твърда повърхност. Този въпрос трябва да бъде обмислен по време на завръщането на млада майка от болницата. По-добре е да лежи или да седи наполовина на задната седалка на колата.
 11. Не е нужно да се страхувате от силна болка и поради това пропуснете изхождането. Това поставя допълнителен стрес върху мускулите на перинеума, което води до повишена болка. За да улесните този процес, можете безопасно да използвате глицеринови супозитории след раждане с конци: те са ректални и омекотяват изпражненията, без да навредят на ранения перинеум.
 12. Избягвайте запек, не яжте храни, които имат фиксиращ ефект. Пийте супена лъжица растително масло преди ядене, за да спомогнете за нормализиране на изпражненията и да не забавите процеса на оздравяване..
 13. Не можете да вдигате тежести с тегло над 3 кг.

Това са основните хигиенни правила, които позволяват на тялото на млада майка бързо да се възстанови и да се нормализира дори в случай на почивки. Но какво ще стане, ако шевовете болят твърде дълго след раждането, когато всички условия вече са минали, но все още не става по-лесно? Може би някои фактори провокират усложнения, които ще изискват не само допълнителни грижи, но и лечение.

Какви усложнения може да има при зашиване?

Много често жената продължава да изпитва болка и дискомфорт две седмици след раждането. Това е сигнал, че нещо е попречило на заздравяването и това е изпълнено с различни усложнения - в този случай ще се изисква медицинска намеса, лечение и лечение на шевове след раждане със специални лекарства. Ето защо една млада майка трябва да бъде изключително внимателна и чувствително да изслушва собствените си чувства, да наблюдава много внимателно процеса на заздравяване на следродилни наранявания.

 1. ако белезите не се лекуват много дълго, те болят, но по време на медицински преглед не са установени патологии и специални проблеми, лекарят може да посъветва затопляне;
 2. те се извършват не по-рано от 2 седмици след раждането, за да се позволи свиване на матката (прочетете повече за възстановяване на матката след раждане);
 3. за тази процедура използвайте "сини", кварцови или инфрачервени лампи;
 4. отоплението се извършва за 5-10 минути от разстояние 50 см;
 5. можете да го направите сами вкъщи след консултация с лекар;
 6. Мехлемът за заздравяване на конци "Contractubex" също може да облекчи болката: прилага се 2 пъти на ден в продължение на 2-3 седмици.

Шевът се отдели:

Ако първите дни са минали без описаните по-горе усложнения и специални затруднения, ще има още една процедура - премахването на шевовете след раждането, която се извършва от специалист амбулаторно. Също така трябва психически да се подготвите за него, за да не изпадате в паника и да не се страхувате.

Как се премахват шевовете?

Преди изписването лекарят обикновено предупреждава в кой ден шевовете се премахват след раждането: при нормалния ход на лечебния процес това се случва 5-6 дни след прилагането им. Ако престоят на жената в болницата е забавен и тя все още е в болницата към този момент, тази процедура ще й бъде извършена там. Ако изписването е станало по-рано, ще трябва да дойдете отново.

И все пак, основният въпрос, който тревожи всички жени, които отиват на тази процедура, е дали е болезнено да се премахват шевовете след раждането и дали се използва някаква анестезия. Разбира се, лекарят винаги успокоява, че тази процедура прилича само на ухапване от комар. Всичко обаче ще зависи от прага на болката на жената, който е различен за всички. Ако не е имало усложнения, наистина няма да има болка: усеща се само необичайно изтръпване, примесено с парене. Съответно анестезия не се изисква..

Раждането е непредсказуем процес, така че всичко може да се случи. В същото време руптурите не са рядкост и не се възприемат от лекарите като усложнение или трудност. Съвременната медицина предполага професионални, компетентни шевове след раждане, които впоследствие причиняват минимум дискомфорт при правилна грижа.

ние сме в социалните мрежи

„По време на раждане

Шевове след раждане

По време на раждането често възникват ситуации, когато възникват разкъсвания на перинеума или вътрешните органи, свързани с особеностите на тяхната структура или с размера на плода. Саморазбираемите конци се използват по време на естествено раждане или по време на цезарово сечение. Това е много удобно, тъй като те изключват по-нататъшната процедура за премахване на шевовете, което е доста проблематично, предвид областта на приложението им.

Всяка родилка се интересува от въпроса колко шева се разтварят след раждането? Отговорът директно зависи от вида на материала, използван за нишките. Ако това е кетгут - материал от растителен произход, тогава резорбцията настъпва достатъчно бързо, като отнема не повече от 15 дни, ако се използват синтетични нишки, като викрил, тогава процесът отнема повече време - около 80 дни. Саморазбираемите конци след раждането се избират в зависимост от местоположението на разкъсването или разреза. Например в случай на разкъсвания на перинеума се прилагат нишки, които попиват по-дълго време, тъй като прекъсванията в тази област отнемат много време, за да заздравеят. За цезарово сечение или за спукани срамни устни по-често се използва кетгут.

Заздравяването на конци след раждане, с разкъсване на перинеума, се случва доста бързо, но може да бъде придружено от някои проблеми. За да заздравее успешно раната, са необходими постоянна хигиена, асептика и почивка. След посещение на тоалетната е необходимо шевът да се измие със слаб разтвор на магнезиев перманганат и да се изсуши с леки тангенциални движения със специална салфетка. Тези мерки трябва да се извършат в рамките на месец след зашиване. Също така си струва да се въздържате от висококалорични и мазни храни, като го замените с по-леко, отслабващо червата, тъй като целостта на шевовете може да зависи от опитите по време на изпражненията. Освен това на жените не се препоръчва да седят през първите няколко дни след раждането. Редовното лечение с антисептични разтвори, постоянна смяна на дамски превръзки и, ако е необходимо, налагане на стерилни превръзки, напълно зависи от това колко заздравяват конците след раждането..

Саморазбираемите конци на матката и коремната стена, приложени след цезарово сечение, са достатъчно болезнени, поради което се нуждаят от болкоуспокояващи. Шевовете по кожата също трябва постоянно да се обработват и да се избягва всеки стрес. Те ще се разтворят, когато кожата се възстанови. Вътрешните шевове се лекуват по-дълго, от 30 дни до 5 месеца. Най-дълго е резорбцията на апоневротичните и сухожилните конци, тъй като самите тези тъкани растат дълго време.

Когато се изписват вкъщи, лекарите дават препоръки на всяка жена, по-специално как и какво да обработват шевовете след раждането, като вземат предвид тяхното състояние и местоположение. Следвайки всички инструкции на акушер-гинеколога, рискът от инфекция е сведен до минимум.

Има препоръка на акушер-гинеколозите, за която много родилки „забравят” - ако една жена има шевове след раждането, тя не трябва да седи около 1,5-2 месеца. Можете само да лъжете или да стоите. В екстремни случаи, например, когато трябва да стигнете някъде с кола, е позволено положение „полуседнало“. И не вдигайте тежести повече от теглото на собственото си бебе, при никакви обстоятелства.

Ако шевът боли след раждане за дълго време, трябва да посетите Вашия лекар, това показва възпалителен процес. След прегледа гинекологът ще даде препоръки как да се мажат шевовете след раждане за тяхното ранно заздравяване.

Колко вътрешни конци се разтварят след раждането?

Автор: Алена Морозова

Не винаги следродилният период за жената е лесен и безоблачен. И става въпрос не само за грижата за новороденото, но и за други проблеми. Сериозният дискомфорт може да бъде причинен от последиците от разкъсвания и разрези, тоест вътрешни шевове след раждането. Кога лекуват? Колко скоро трябва да посетя лекар? Тези въпроси засягат много жени..

Как се появяват вътрешните шевове?

Какво причинява вътрешни шевове? Това обикновено е разкъсване на шийката на матката, което може да се случи при естествено раждане. Ако жената започне да натиска преждевременно и шията се отваря бавно, тогава нейните тъкани могат да се разкъсат. Такива преждевременни опити могат да се появят при повечето жени, така че е толкова важно да ги задържите, докато шийката на матката се отвори напълно.

Вътрешните разкъсвания не винаги се забелязват, затова е важно след раждането лекарят внимателно да прегледа жената и да я зашие. Между другото, тази процедура е безболезнена, тъй като в шийката на матката няма рецептори за болка и не се извършва анестезия. Конците могат да се прилагат по няколко начина. По принцип те използват специални хирургически конци (кетгут или викрил), които впоследствие се разтварят.

Какво да правим с вътрешните шевове?

По правило жената не трябва да прави нищо с тези шевове - те не се нуждаят от мехлеми, спринцовки или хапчета..

Колко вътрешни конци се разтварят след раждането?

Тук играят роля два фактора: материалът на шевовете и тежестта на разкъсването. Средно нишките се абсорбират напълно за 90 дни. Понякога сливането на увредените тъкани се случва по-рано и нишките просто падат. След това останките им се виждат по бельото. И ако не изпитвате никакви болезнени усещания или други тревожни симптоми, тогава няма от какво да се притеснявате..

За да заздравяването на шевовете се случи по-бързо, трябва да спазвате всички правила за лична хигиена. Диетата също е важна. Факт е, че в този случай запекът е изключително нежелан, тъй като ненужните опити могат да повлияят негативно на състоянието на шевовете..

Също така трябва да спазвате няколко прости правила - не можете да вдигате тежести, да правите резки движения (например, да се занимавате със спорт) през първите седмици след раждането, а също така да се въздържате от полов акт за един или два месеца.

Трябва ли да посетя лекар?

През първите няколко дни след раждането много жени изпитват дискомфорт в корема. Може да се появят и болезнени усещания и усещане за пулсиране. През първите два или три дни това са съвсем нормални прояви. И ако продължат по-нататък, трябва незабавно да се консултирате с лекар..

Други тревожни симптоми ще бъдат болка в областта на шева, усещане за тежест в матката, рязко повишаване на телесната температура, както и гнойно отделяне, придружено от неприятна миризма.

Това са признаци, че или вътрешните шевове са се разделили, или са възникнали възпалителни процеси в тях. Във всеки случай само лекар предписва лечение. Това могат да бъдат процедури с използване на специални мехлеми или антибиотици, повторно зашиване или просто поставяне на лед..

Ако нищо не ви притеснява в следродилния период, не трябва да се отлага и превантивно посещение при гинеколог. Лекарят трябва да разгледа състоянието на белезите, да провери дали има деформация на матката, дали има неправилно сливане на тъканите. Всички тези проблеми в бъдеще могат да се развият в различни заболявания. Пълното възстановяване на тъканите се случва по различен начин за всяка жена, но обикновено за период от 3 до 6 месеца.