Трудният период на бременността, повечето жени по-късно си спомнят като най-щастливото време, светъл период от време, изпълнен с невероятни чувства и вълнуващи открития. Трудно е да се намери жена по света, която да не иска да изпитва тези чувства отново. Те са здраво вградени в паметта. Какъв е терминът за носене на бебе и колко всъщност продължава, ще ви кажем в тази статия.

Период преди доставка в брой

Бременността може да варира по продължителност от деня на зачеването до деня на раждането. Денят, който се определя като очакван ден на раждане, е само приблизителна насока, позволяваща на лекарите и самата бъдеща майка да не се бъркат във времето.

В акушерството е обичайно да се изчислява продължителността на бременността според правилото Negale. В него се посочва, че бременността продължава точно 280 дни от началото на цикъла. С други думи, отброяването започва от първия ден на последната менструация, настъпила преди бременността..

Както знаете, зачеването е най-вероятно в деня на овулацията или в рамките на един ден след нея. Овулацията се случва в средата на цикъла и следователно средно 38 седмици или 266 дни преминават от зачеването до раждането..

 • Менструация
 • Овулация
 • Висока вероятност за зачеване

Овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл (с 28-дневен цикъл, на 14-ия ден). Отклонението от средната стойност е често срещано, така че изчислението е приблизително.

Също така, заедно с календарния метод, можете да измервате базалната температура, да изследвате цервикална слуз, да използвате специални тестове или мини-микроскопи, да правите тестове за FSH, LH, естрогени и прогестерон.

Възможно е еднозначно да се установи денят на овулацията чрез фоликулометрия (ултразвук).

 1. Лосос, Джонатан Б.; Raven, Peter H.; Джонсън, Джордж Б.; Сингър, Сюзън Р. Биология. Ню Йорк: McGraw-Hill. стр. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. а. Биология. 9-то изд. - Бенджамин Къмингс, 2011. - с. 1263
 3. Ткаченко Б. И., Брин В. Б., Захаров Ю. М., Недоспасов В. О., Пятин В. Ф. Човешка физиология. Компендиум / Изд. Б. И. Ткаченко. - М.: GEOTAR-Media, 2009. - 496 с..
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Прието е бременността да се изчислява по акушерски месеци, които се различават от календарния месец, който е познат на повечето хора. Календарен месец може да има 30 дни и 31 дни, най-краткият месец - февруари - обикновено има 28, а в високосна - 29 дни. Месец акушерка - точно 4 седмици, независимо как се нарича в календара.

По този начин, 9 месеца бременност в популярни термини са 10 акушерски месеца, или точно 40 седмици от деня на последната менструация, или 38 седмици от датата на зачеването..

Целият този период е разделен на три основни периода, всеки от които се нарича триместър. Първият триместър е времето от началото на бременността до 13 седмици. През този период протичат най-важните процеси - полагане на органите и системите на бебето, тяхното формиране. Вторият триместър е периодът от 14 до 27 седмици, през този период бебето расте интензивно, взаимодействието в работата на всички негови органи се отстранява. През третия триместър, от 28 до 40 седмици, бебето наддава и се подготвя за раждане.

Какво влияе върху времето?

Бременността може да продължи 38 акушерски седмици, 40 и дори 42 седмици. Всички тези термини показват, че бебето е доносено, готово за раждане. Бременността след термина се счита от 42-43 седмици. Според статистиката само 5% от децата се раждат на предполагаемата дата на раждане, изчислена според правилото на Негал. Защо бременността на една жена продължава по-дълго, а на друга е по-малко?

Отговорът на този въпрос е неизвестен за медицината. Религиозните хора казват в този случай, че само висшите сили знаят кога бебето трябва да се появи на земята. Лекарите вярват, че продължителността на бременността се влияе от продължителността на периода на имплантиране, когато яйцеклетката се придвижва по маточната тръба към матката, продължителността на имплантирането, както и хода на самата бременност..

Така че жените, които са родени на 43 седмици от бременността, имат по-голям шанс да носят бебето си повече от стандартните 40 седмици. Наследствените причини за удължаване на бременността са едни от най-вероятните.

Отдавна е отбелязано, че бременността продължава по-дълго при жени, които водят премерен и спокоен начин на живот. Необезпокояваните бъдещи майки са склонни да пренапрежават бебетата си, докато възбудимите и нервни жени са по-склонни да раждат преди 39-та седмица от бременността.

Забелязано е, че жените, които се страхуват от родилна болка, раждат по-късно от жените, които са психически готови за раждане. Продължителността на вътрематочния престой на бебето може да бъде повлияна от здравословното състояние на майката и самия плод, състоянието на плацентата, хранителните характеристики и начина на живот на бъдещата майка..

По-често от други жени, които са решили да раждат за първи път след 36-годишна възраст, се отлагат, а преждевременното раждане по-често се случва при жени, които вече имат няколко деца.

Компоненти на природните процеси

Учените са изчислили и установили, че човешкото бебе трябва да бъде в утробата на майката поне 16 месеца от момента на зачеването за по-пълно развитие. Тогава момчета и момичета ще се родят по-силни, готови да отблъснат всички заплахи от агресивна среда, след като са развили инстинкти за самосъхранение и оцеляване..

Но анатомичните особености на структурата на женското тяло няма да позволят на толкова голямо дете да премине през родовия канал, следователно природата се е погрижила бременността да трае възможно най-дълго, за да може бебето да се роди по естествен път.

Смята се, че първите 7 месеца след раждането бебето продължава да се развива със същото темпо, което му е дадено от природата в утробата, а след това интензивността на процесите и биологичните ритми на тялото на детето се променят, забавят, стават по-„земни“.

40 седмици е оптималната продължителност на бременността. След 42 седмици бебето се чувства неудобно в тясна матка, където количеството вода намалява и износената плацента вече не може напълно да подхрани бебето и да му осигури кислород. Преждевременното раждане преди 37 гестационна седмица е пряка заплаха за оцеляването на детето, тъй като белите му дробове все още не се считат за зрели, нервната система не е готова да работи извън корема на майката и количеството подкожни мазнини не може да гарантира, че бебето ще може да поддържа желаната телесна температура в нова среда на живот.

Стимулиране на труда

Допреди няколко години се смяташе за съвсем нормална и обичайна практика в акушерството да се стимулира раждането на всички жени, които прекрачиха датата, посочена като очакваната дата на раждане. Огромният брой усложнения в раждането и по-нататъшното развитие на децата, които са били "прибързани" да се родят, доведоха лекарите до идеята, че намесата в природните закони не може да завърши добре за човек.

Ето защо сега те прибягват до стимулиране на труда само в екстремни случаи, когато по-нататъшният вътрематочен престой може да представлява опасност за живота и здравето на бебето или майка му. Постепенно прогресивната медицина започва да намира общ език с мъдра природа, но основният принцип е принципът на ненамеса в законите на Вселената.

Раждането на дете е една от най-големите мистерии и тайнство, така че само бебето знае точно кога ще дойде денят му..

За колко дни бременността продължава от деня на зачеването, вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Колко седмици продължава бременността?

Колко седмици продължава бременността при жените е невъзможно да се каже със сигурност, тъй като всяко дете е индивидуално и решава самостоятелно кога ще се роди. Съществуват обаче определени норми на бременността, на които повечето бъдещи майки се подчиняват. В какви случаи можем да кажем, че бебето е родено навреме и кога ранните или късните раждания показват патологии?

Колко седмици продължава бременността на жената??

Добре познатите 9 месеца са заоблен период от време, който не се използва в акушерството и гинекологията. Лекарите изчисляват датата на падежа, като добавят 40 седмици или 280 дни към началната дата на последния период..

Всъщност статистиката показва, че само 4% от всички бременни жени раждат точно на 280-ия ден..

70% от майките се срещат с децата си малко по-рано (10 дни преди изчислената дата) или по-късно (на 41-42 седмици).

Предварителната дата на раждане се определя от гинеколога още при първото посещение на бременната жена в антенаталната клиника. След това се провеждат допълнителни изследвания (кръвен тест за хормон на hCG, ултразвук), според резултатите от които срокът на раждане на бебето в повечето случаи се коригира.

Лекарите използват единна система за определяне на продължителността на бременността. Акушерският период започва от първия ден на последната менструация. Съществува и концепцията за ембрионален термин, когато гинеколозите отчитат периода от датата на зачеването, ако е известен със сигурност. Във цялата медицинска документация обаче е посочен броят на акушерските седмици..

Ако датата на зачеването е неизвестна, изчисленията на лекаря могат да имат грешки до 1,5-2 седмици. Това се дължи на ранното или твърде късното начало на овулацията при определена жена. В допълнение, скоростта на оплождане на яйцеклетката директно зависи от подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите, тъй като мъжките и женските клетки могат да се срещнат дори 2-5 дни след полов акт.

Колко трае бременността при жени след седмици от зачеването: норма и патология

Продължителната бременност обикновено продължава от 38 до 42 акушерски седмици. След 37 седмици вътреутробният растеж и развитие на детето е напълно завършен и то е напълно готово за живот в новия свят без подкрепата на лекарите.

Преждевременните раждания се считат за такива, настъпили между 22 и 37 седмици (154-259 дни от бременността, които се отчитат от началото на последната менструация). Твърде ранното раждане на бебе е придружено от редица проблеми и изисква постоянно медицинско наблюдение, кърмене в интензивното отделение и дългосрочна рехабилитация на новороденото в бъдеще, когато състоянието му се стабилизира. Много е трудно да оставите бебе, родено преди 27-та гестационна седмица. Понастоящем в обикновените родилни болници няма специално оборудване, което да поддържа жизнените функции на недоносените бебета и специализирани перинатални центрове, оборудвани с такова оборудване, могат да бъдат преброени от една страна във всеки областен град. Статистиката показва, че почти 10% от бременностите завършват с преждевременно раждане.

Ранното раждане е опасно не само за бебето, но и за майката. Тежестта на последиците зависи от датата на раждане на бебето и причините за преждевременното раждане. За новородено раждането преждевременно е изпълнено със сериозни здравословни проблеми, тъй като най-често такива бебета имат недоразвитие на вътрешните органи и системи. Възможни постоянни дисфункции на централната нервна система, неврологични патологии, проблеми със зрителното и слуховото възприятие, затруднения с дишането, храносмилането и отделителните процеси.

Потенциални последици от преждевременно раждане при жените:

 • възпалителни заболявания на матката, сепсис;
 • руптура на маточния орган, шийката на матката;
 • вътрешно кървене;
 • следродилна депресия и други психологически проблеми;
 • липса на коластра и кърма.

Следродилната бременност продължава 42 акушерски седмици или повече. Подобно на преждевременното раждане, недоносеността е опасна за бебето и може да доведе до последствия като:

 • родова травма;
 • жълтеница;
 • задържане на околоплодна течност в белите дробове на бебето;
 • късно никнене на зъби;
 • забавяне на развитието;
 • хипоксия (кислородно гладуване);
 • енцефалопатия;
 • проблеми с централната нервна система и психомоторни нарушения;
 • увеличаване на периода на адаптация на новороденото към външни условия;
 • фатален изход.

За жената късното раждане е заплашено от разкъсвания на родовия канал. Най-често, за да се предотвратят сериозни последици, лекарите прибягват до цезарово сечение..

Колко дълго продължава бременността на човек след седмици: възможен минимум и максимум

Обикновено бременността продължава 40 акушерски седмици, в 70% от случаите раждането настъпва между 38 и 42 седмици, плодът ще се счита за напълно доносен. Лекарите са се научили да се грижат за бебета, родени дори на 22 седмици, но това е възможно само в перинатален център, оборудван с най-новите технологии.

Възможната минимална и максимална продължителност на носенето на бебе зависи от много фактори. Пренаталното развитие на детето и неговата готовност да живее в нова среда играят решаваща роля. Често е възможно да чуете истории за това как новородено, родено в период от 7 месеца, може да диша самостоятелно и след диагностични тестове от неонатолози в интензивното отделение се дава на новосформираната майка.

Когато жената е достигнала последните 42 гестационни седмици и бебето дори няма да се движи по родовия канал, трябва да се направи непредвидена ехография. Лекарят ще определи степента на стареене на плацентата и е вероятно тя все още да изпълнява напълно функциите си, така че плодът не изпитва дефицит на кислород и се чувства отлично.

Бебетата, родени между 38 и 42 гестационна седмица, са напълно развити и готови за живот извън утробата. Понякога се случва и дете да се роди много по-рано или по-късно. Квалифицирани неонатолози, използващи съвременни медицински технологии, се грижат за недоносени или доносени бебета дори в най-трудните случаи.

Автор-експерт: Наталия Сергеевна Коптева,
лекар-хематолог, специалист по подготовка за раждане

Какво мислите за продължителността на бременността, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Колко седмици забременяват жените?

Продължителността на бременността при жени в седмици е 38 или 40. Различни цифри са свързани с факта, че лекарите понякога говорят за акушерски седмици, а понякога за ембрионални.

Продължителност на бременността: необходими срокове

Когато се регистрира в предродилна клиника, първата бъдеща майка чува въпрос от лекаря: каква е датата на последната менструация? От този ден гестационната възраст се отчита в медицинската карта. Но между датата на последната менструация и датата на зачеването минават поне две седмици. Така че от кой ден е отброяването?

 • акушерска (гестационна) гестационна възраст - тя се изчислява от деня на последната менструация; средна продължителност - 40 седмици (280 дни);
 • ембрионална (оплождаща) гестационна възраст - от оплождането до раждането; средна продължителност - 38 седмици (266 дни).

Акушерките понякога използват собствения си брой седмици и месеци: за един месец те имат точно 28 дни, тоест точно 4 седмици.

Резултатът е, че за 9 редовни календарни месеца, 10 акушерски.

Фетален термин: как да се изчисли датата на зачеването

Акушерският термин е необходим на лекарите, тъй като не винаги е възможно да се определи точната дата на зачеването: всички жени са различни и всяка бременност е уникална, какви чудеса не се случват. И датата на последната менструация - информацията е конкретна и надеждна.

Ето защо, на въпроса: колко акушерски седмици трае бременността, можете да отговорите точно - 40 седмици (280 дни) и въз основа на това да предскажете очакваната дата на раждането.

Ембрионалният термин е по-труден за изчисляване. Лекарите смятат менструалния цикъл от 28 дни като правило за повечето жени; на 14-ия ден настъпва овулация (освобождаване на яйцеклетката от яйчника), през същия период настъпва оплождане.

 • първият ден от последната менструация + 14 дни = овулация (зачеване);
 • означава, че действителната гестационна възраст е 40 - 2 = 38 седмици, или 280 - 14 = 266 дни.

Добавяме 266 дни към датата на очакваната овулация и получаваме приблизителната дата на раждане.

Но това са правилата и в живота има непрекъснати изключения: здравословното състояние на жената, емоционалното й настроение, активността на сперматозоидите и т.н., правят свои собствени корекции..

Лекарите смятат следните гестационни периоди за норма:

 • бременност в седмици - 38-40;
 • колко дни продължава бременността при жените - 266-280;
 • колко месеца - 9 календарни месеца (или 10 акушерски месеца за точно 4 седмици).

Кръвен тест за нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG) и ултразвук помагат да се изясни гестационната възраст през първия триместър. Ултразвукът определя размера на матката, етапите на развитие на плода. Важно е да запомните: ултразвуковото сканиране може обективно да определи продължителността само до 16-та седмица.

Календар за бременност

ТриместърСедмициХарактеристики на периода
Аз1-12Феталните органи и системи започват да се формират
II13-27Формират се всички органи и системи; плодът се движи активно
III28-40Формирането на органи е към своя край, те растат, подобряват се; сетивата започват да функционират

Тегло на плода по седмици от бременността

Гестационен период, седмициТегло на плодовете (приблизително), грамовеГестационен период, седмициТегло на плодовете (приблизително), грамове
7124550-600
81,5-225650-700
девет3-426750-850
десет4-527800-900
единадесет6-828950-1100
129-13291000-1200
тринадесет14-20тридесет1100-1300
четиринадесет21-25311300-1500
петнадесет30-50321600-1800
шестнадесет40-60331900-2000
1750-100342100-2300
осемнадесет140-180352300-2500
19.200-250362500-2700
20.220-270372800-3000
21.280-350383100-3200
22.400-420393200-3400
23.450-500403200-3600

Преждевременна и продължителна бременност: какво е важно да знаете

Всяка конкретна бременност се влияе от много фактори и обстоятелства, които могат да доведат както до преждевременно раждане, така и до продължителна бременност..

Преждевременна бременност

Бременността се счита за преждевременна, а раждането е преждевременно, ако бебето се роди преди 37-та седмица. За жената тази ситуация е по-малко опасна, отколкото за дете. Тялото му все още не е готово за самостоятелен живот.

Бременност след раждането

Следсрочното раждане е по-рядко от преждевременното раждане. Тази диагноза се поставя след 42-та седмица от бременността..

Твърде късното раждане е опасно както за майката, така и за бебето, тъй като плацентата вече е престанала да функционира нормално и снабдява бебето с всичко необходимо. Но дори ако плацентата се справи, плодът може вече да е твърде голям и това е изпълнено с родова травма за детето и разкъсвания, тежко кървене за жената.

Какво влияе върху носенето

Следното може да повлияе на продължителността на бременността, да причини преждевременно или късно раждане:

Бременност след раждането

Бременност: 41 седмици, 42 седмици?

Бременност след раждането

Изминаха девет месеца. И вашето бебе не бърза да се роди. Защо? И какво трябва да прави мама?

Много жени, които не започват раждане след 40-41 седмици, изпитват тревожност. Всеки нов ден сякаш се влачи завинаги. Те се оплакват: "Един ден е като цяла седмица!"

Мама трябва да се успокои, но как можеш да се отпуснеш? Лекарите се страхуват от проблеми с бебето и стимулиране на раждането. Мисълта измъчва, просрочена ли е тя?

Роднините се притесняват и приятели и познати се обаждат със завидна редовност с въпроса: "Е, с кого да ви поздравя?"

След бременност бременност?

Първо, нека дефинираме времето. Нормалната средна бременност попада в доста широки граници: 40 седмици от първия ден на последната менструация (или 38 седмици от деня на зачеването), плюс или минус 2 седмици. И тъй като повечето жени не могат да си спомнят точно деня на зачеването, обичайно е да се фокусира върху 40 седмици..

Раждането на 37-42 седмици не се счита за ранно или късно. Бременност, която продължава 42 или повече седмици и завършва с раждането на нормално доносено бебе без признаци на зрялост, се нарича удължена. Среща се наполовина по-често, отколкото свръхсъпоставени. Все пак не изпадайте в паника.

Всяка жена има своя собствена горна граница за нормалния срок на раждането. Какво го определя?

Ако цикълът на менструацията е повече от 28 дни (от първия ден на една менструация до първия ден на следващата), тогава бременността е повече от 40 седмици - нормално.

Освен това, колкото повече дни в цикъла, толкова по-дълго можете да ходите без страх. При жени с цикъл, по-малък от 28 дни, 36-40 седмици от бременността е нормално.

Ако първият триместър на бременността е протекъл с някои усложнения, има възможност за неговото удължаване без признаци на недоносеност. В този случай детето като че ли получава това, което не е получило в ранните етапи..

Ако в семейството на бъдещата майка някой е носил детето повече от 40 седмици, то с известна степен на вероятност това може да се очаква от нея. Съществува наследствено определен биоритъм на вътрематочното развитие на дете, а оттам и началото на раждането.

Ако една жена си е дала инструкция да роди, например, когато съпругът й се върне от командировка или лекар напусне ваканция, тялото й може да се адаптира към това състояние.

Признаци на просрочие

Но все пак има случаи на наистина следсрочна бременност. Тази ситуация обикновено изисква бърза доставка и трудът не бърза да започне..

Какво инхибира раждането и ясно показва удължаване?

 • Рязкото намаляване на обема на околоплодната течност е предпоставка за развитие на слаб труд.
 • Липсата на "предни води" (т.нар. "Плосък пикочен мехур", който приляга на главата на бебето) инхибира раждането и забавя дилатацията на шийката на матката.
 • Незрелата шийка на 40 седмици показва висока вероятност за продължителна бременност.
 • Плътните кости на черепа на детето, тесните шевове и фонтанелите усложняват периода на дърпане - много повече усилия ще се изискват от майката и бебето.
 • Липсата на люспи от подобно на сирене смазка в околоплодната течност (според ултразвук) показва суха кожа на детето, което показва презрелост.
 • Признаците на стареене на плацентата, които лесно се определят чрез ултразвук, показват, че плацентата вече не може да се справи с нуждите на растящото дете.
 • Мътна от меконий (първото изтичане на бебето в червата) околоплодната течност (според ултразвук) говори за кислородно гладуване на детето.

Причини за просрочие

Какви са причините за следсрочна бременност??

Медицинският аспект на удължаването

Лекарите смятат, че основата за удължаване на бременността е липсата на "биологична готовност" на тялото на майката за раждане. Това се дължи на дисфункция на централната нервна система на майката и детето и / или регулаторната функция на плацентата.

Незрялостта на феталната имунна система, дефицитът на витамини С, Р, Е и група В също допринасят за удължаването, както и ендокринни заболявания, нарушения на метаболизма на мазнините, аборти, някои заболявания на гениталните органи, психични травми.

Наследствеността също играе роля: ако някой от семейството е пресичал бременност, има възможност за удължаване. Клиничните тестове на кръв и околоплодна течност могат да потвърдят хормонален дисбаланс и нарушения във вътреклетъчните енергийни процеси.

Но твърде много медицински контрол сам по себе си също може да забави доставката. Така наречената „биологична неготовност“ за раждане в повечето случаи е следствие от определени проблеми и страхове на майката. Следователно трудът може да бъде стимулиран както с медицински, така и с психологически средства..

Раждането може да не започне поради различни страхове на майката. Например, заплахата от прекъсване на бременността често води до факта, че тя започва да се държи по такъв начин, че да сведе до минимум всички процеси, които провокират спонтанен аборт или преждевременно раждане. Това е много добро за носене на бременност, но пречи на раждането..

Пренаталните процеси като повишаване на тонуса на маточната мускулатура, хералдични контракции, омекотяване и изглаждане на шийката на матката, са свързани в съзнанието на жената със страха от загуба на дете.

За да стимулирате раждането, включете в живота си всички онези дейности, които са били изключени през периода на опасност: дълги разходки, ходене по стълби, гимнастика, плуване. Не пренебрегвайте интимния си живот. Накратко, отпуснете се и се подгответе за раждане.!

Несъзнаваните страхове от раждането не са необичайни. Те работят продуктивно със страхове в пренаталните курсове за обучение, а индивидуалните консултации с психолог също ще помогнат. Ако бъдещата майка е водила много активен начин на живот през цялата бременност и малко преди раждането се е отпуснала и е започнала да се радва, бременността може да се проточи.

Всичко е навреме и преди раждането е нормално да не се чувствате уморени от бременността. Постоянният контрол върху проявите на предстоящото раждане може да бъде твърде досаден. Той предотвратява раждането да започне навреме.

Отвлечете се от очакванията, като планирате и правите нещата. Например, добре е да започнете да приготвяте зестра за дете, да полирате "семейното гнездо", да правите дълга разходка всеки ден или да отидете на гости.

Много често роднините бързат с нещата и заразяват бъдещите родители с безпокойството си. Ако тревожността се усили, би било полезно да се консултирате с добър специалист или да отидете на ултразвуково сканиране, за да определите наличието или липсата на признаци на наистина следсрочна бременност. Ако те не бъдат открити (дори на 41-42 седмици), тогава все още има време.

Най-недвусмисленият фактор, изискващ бърза намеса, е наличието на мекониева суспензия в околоплодната течност (според ултразвукови данни) и влошаване на сърдечната честота на детето. Тогава е полезно майката дори малко да се страхува за бебето, за да започне раждането. Във всеки случай е необходимо професионално медицинско наблюдение и евентуално медикаментозно стимулиране на началото на раждането.

Обсъдете проблема със закъснението в семейния съвет със съпруга / та и други пълнолетни членове на семейството. Можете да изразите в такъв разговор натрупаните си чувства и преживявания, да научите за чувствата на другите.

Случва се страхът от бъдещ баща от раждането и появата на дете да създаде у жената чувство на несигурност - особено ако е свикнала да бъде зареждана с тази увереност от съпруга си. Тогава искреният и поверителен разговор, а понякога дори разборки (със задължително помирение, разбира се) ще имат желания и дългоочакван терапевтичен ефект..

Тест на млечната жлеза

Седнете или легнете в удобно положение, отпуснете се, сложете часовник до него. Дразнете зърната и ареолите с пръсти 5-6 пъти по 1 минута на всеки 3 минути. Поставете ръката си върху корема, за да проследите контракциите..

Резултати:

 • Тестът се счита за положителен, ако контракцията на матката се появи през първите 3 минути от началото на дразнене на зърната и има поне 3 контракции в рамките на 10 минути.
 • Ако тестът е отрицателен до 40 седмици, има тенденция за удължаване на бременността.
 • Ако тестът на млечната жлеза е ясно положителен (след минута стимулация матката реагира с активни контракции) и раждането по някаква причина не започне, тогава бебето трябва да седне още малко в корема на майката. Раждането ще започне веднага след като бебето е готово за раждане..

Защо е просрочено опасно?

Доносените бебета са по-чувствителни към липсата на кислород поради високата степен на зрялост на мозъка. Ако плацентата не осигурява на бебето достатъчно кислород, тогава той може да развие сериозно състояние..

Плътните кости на черепа не се адаптират добре към родовия канал на майката, което увеличава риска от нараняване при раждане. При доносени бебета често се появява усложнение като аспирация на околоплодната течност (задържане на околоплодната течност в белите дробове).

Колко трае бременността: изчисления и вероятни толеранси

Съществуват различни методи за изчисляване на времето на бременността и раждането, които са доста точни, но не дават абсолютни „безпогрешни“ дати. Девет календарни месеца или десет лунни (по 28 дни) е нормата, за която всеки знае. Но по същия начин е известно, че отклоненията след седмица или 10 дни са доста вероятни, тъй като точната дата на зачеването рядко е известна. Как в края на краищата да се разгледа продължителността на бременността и какво се счита за отклонение от нормата за продължителността на раждането на плода? Това ще бъде обсъдено сега.

Ориентири и отклонения

Раждането се счита за преждевременно, ако бременността не е достигнала 27 седмици. А раждането след 42 седмици вече е така нареченото удължаване. Колко дълго е бременността при жените нормална? Смята се, че този стандарт е 40 седмици (около девет календарни месеца). Следователно 6 месеца са 28 седмици, а 36 седмици са равни на 8 месеца.

Ако жената не знае точно деня на зачеването, тогава срокът на вероятното раждане се изчислява по следната схема: 10 дни се добавят към първия ден на последната менструация и след това се изважда тримесечен период. В резултат получаваме датата на доставка.

Началото на смущения помага да се определи датата на „X-деня“. Първите трусове започват още от петата или шестата седмица след оплождането, но жената не ги чува. Обективните усещания за движение стават в средата на бременността. Колко дълго продължава бременността в седмици, може да се изчисли, като се вземе предвид това явление. Смята се, че мама, докато чака първото дете, забелязва първите трусове на 20-21 седмица, а при носене на второто и следващите деца се чуват движения, започващи от 18-та седмица.

Колко трае бременността: броим по размера на корема и матката

При всеки рутинен преглед, започвайки от втория триместър, лекарят измерва коремната обиколка на своите пациенти. Това е важен показател за благосъстоянието на бебето, показващ, че плодът расте в съответствие с нормата..

Медицинските работници имат специални таблици, които се използват за сравняване на цифрите в действителност и в идеалния случай. Знаейки колко дълго продължава бременността в дни, какъв е обемът на корема, обобщавайки тези данни с редица други обективни показатели, лекарят прави заключение относно времето на раждането.

Въз основа само на външни измервания такива заключения не могат да бъдат безупречни, тъй като обемът на корема е доста субективно нещо, това зависи от конституцията на жената и от количеството на околоплодните течности, от това как бебето се намира в матката и редица други фактори. Средно майките със средна физическа маса, по време на раждането, обемът на корема е 100-105 cm.

По-точна представа за „възрастта“ на плода се дава чрез измервания на височината на дъното на матката. Опитният лекар ще може да направи правилни изчисления според тези стойности.

Разбиране на PDD: Приблизителна дата на доставка

В медицината има такова понятие: предполагаемата дата на раждане. Това е де факто признание: невъзможно е да се определи този щастлив момент с абсолютна точност. Дори когато денят на зачеването е известен, много външни фактори могат да повлияят на крайния резултат и организмите на майките са индивидуални. И не само майките, но и бебетата, които вече са в утробата, показват зачатъците на характера, държат се по различен начин, развиват се с някои особености, което се отразява и на датата на раждане.

40 седмици или 280 дни, обикновено наричани бременност, е времето от началото (първия ден) на последния ви период. Но е ясно, че всъщност зачеването не се случва точно в този ден. Практиката на акушерската помощ казва, че 80 процента от ражданията се случват 38 седмици (266 дни) след оплождането. Но тъй като денят на последната менструация е по-ясна дата, изчисленията са обвързани с нея, освен това и изчисленията са по-лесни за извършване по този начин. Този период се нарича гестационен (менструален). И точната възраст на плода, която е приблизително две седмици по-малко, се нарича фертилна (овулация).

Колко трае бременността в дни: изчисления по датата на овулация

Много важна роля за зачеването играе процесът на овулация, т.е. освобождаването на яйцеклетката след узряването на фоликула в коремната кухина от яйчника. През този период яйцеклетката е готова за оплождане и е много къса, около ден-два. Кога настъпва овулацията? 14 дни преди началото на менструацията. С цикъл от 28 дни, това е само средата и с малко по-различен брой жените знаят, че най-плодотворните дни по отношение на зачеването са само половината от цикъла.

Изглежда, че ето, това е уникална улика: тъй като зачеването е възможно на този ден или два, тогава не е трудно да се изчисли датата на раждане. Всичко би било така, ако не само едно обстоятелство: това правило обикновено се спазва при жени с редовен цикъл. Уви, тази яснота се наблюдава рядко и, както вече беше споменато по-горе, дори при такава идеална редовност понякога се намесват отделни фактори..

Лекарите основават своите изчисления на средни стойности, така че нормалният диапазон за раждане на плода е доста голям: от 38 до 42 седмици.

Колко трае бременността след седмици? Какво се счита за бременност след термина?

Много фактори влияят върху развитието на плода и следователно отчасти на периода на бременността: наследственост, особености на морфологията на тялото, здравословното състояние на бъдещата майка, нейното емоционално и психологическо състояние, околната среда: както биологична, така и социална.

Преждевременната бременност се счита за бременност, при която раждането настъпва по-рано от 38-та седмица. След 42-ра - следсрочен. Понякога тези отклонения имат "виртуален" характер: всъщност бебето е здраво, навреме, просто лекарите не могат да установят точната дата на зачеването и да изчислят останалите условия.

Но има и реален ефект от такива неща като мускулни нарушения, хормонални смущения, патологии на структурата на матката, заболявания на гинекологичната сфера и ендокринната система и редица други негативни моменти. В резултат на това жената е физически готова за раждане по-късно. Понякога върху това се наслагват психологически фактори, просто страхът от процеса, който също забавя донякъде раждането..

По-рядко те се отлагат при втората и следващата бременност: тогава мускулният апарат е по-готов за раждане и е малко по-лесно за жената да се настрои емоционално.

Колко дълго продължава бременността при жените: учените спорят за нормите

Колко седмици продължава бременността? Класическото правило Negale, което се използва за изчисляване на термина, посочва 40 седмици. Това е 280 дни от първия ден на предходната менструация или 10 акушерски месеца на аменорея. Според традиционните данни дете, родено преди 38-а или по-късно от 43-та седмица, се ражда „извън времето“, преждевременно или твърде късно. Но в ново проучване учените доказаха, че това не винаги е така. И те също така откриха какво определя колко седмици продължава бременността. И причината не винаги е в продължителността на менструалния цикъл.!

Класически изчисления на продължителността на бременността

Правилото на Негеле гласи: за да се изчисли прогнозната дата на раждане (PDD), трябва да добавите 9 месеца и 7 дни, или 280 дни, към първия ден от менструалното освобождаване, предхождащо зачеването. Ако продължителността на менструалния цикъл при бъдещата майка е повече или по-малко от 28 дни, тогава изчисленията трябва да бъдат коригирани. Втората корекция може да бъде направена от специалист, ако според резултатите от ултразвуково изследване плодът е повече или по-малък от акушерската възраст на бременността.

Въпреки че номинално периодът на ембрионално развитие започва след сливането на женската яйцеклетка с мъжката сперма, обичайно е да се разглежда гестационната възраст от последната менструация - тази дата, за разлика от деня на зачеването, е много по-лесна за определяне от мнозина.

Овулацията, при която зряла яйцеклетка напуска яйчника, обикновено се случва на 12-16 ден от менструалния период, въпреки че тази дата може да е по-ранна или по-късна. Като цяло е общоприето, че овулацията с цикъл от 28 дни настъпва точно в средата..

След като напусне яйчника, яйцеклетката се придвижва по фалопиевата тръба, където среща спермата. Средно женските полови клетки остават активни за един ден или малко по-дълго. Но със спермата всичко не е толкова просто: отново средните сперматозоиди живеят около три дни. Но изследователите са доказали, че има и "дълготрайници", които могат да се скрият във влагалищните гънки до 7-8 дни.

Възможно е да се определи точно кога зачеването е настъпило само след факта, чрез появата в тялото на специален ранен маркер на бременността, което не е лесно, или чрез проследяване на динамиката на растеж на хорион хорион гонадотропин хормон. И учените, които се заеха с такава работа, за да разберат колко седмици продължава бременността и защо само 4% от бъдещите майки раждат точно 280 дни по-късно, имаше изненада.

Как да изчислим точно овулацията и имплантацията?

Националният институт по здравеопазване и околна среда (Дърам, САЩ) проучи достатъчно подробно целия период на бременността. Експертите изключиха различни фактори, които по-рано се смятаха за решаващи по въпроса колко седмици продължава бременността. Преди проучването концепцията, седмиците и продължителността на менструалния цикъл се считат за решаващи по отношение на бременността..

Преди проучването, моментът на овулация и датата на въвеждане на ембриона в маточната стена бяха оценени според средните показатели, които бяха идентифицирани при малка група бременни жени през миналия век. Всички бяха изчислени по средни дати: овулация 14 дни преди менструация, имплантиране на ембрион - 4-5 дни след сливането на зародишните клетки.

Овулацията традиционно се определя от два маркера. Най-често: повишаване на базалната температура, определено веднага след нощен сън в ректалната кухина. Вторият метод е домашен тест за овулация, използващ кристали в слюнката или обезцветяване на реагента върху тест лентата. Днес се смята, че и двата метода могат да носят достатъчни грешки в точността. Няма начин да се определи датата на имплантиране. Приблизително при всяка четвърта бременна жена имплантирането на ембриона в стените на матката причинява имплантационно кървене с кървави отделяния от влагалището, но може да не е налице или да не се появи веднага.

Изследователите се заели да определят датите. За да се определи датата на овулация и имплантиране, всеки ден се взема проба от урина от планиращи и бременни жени, за да се анализира наличието и нивото на някои хормони, hCG, прогестерон и естроген..

В деня на освобождаване на яйцеклетката от яйчника съотношението на естрон-3-глюкуронид и прегнандиол-3-глюкуронид се променя. В деня, в който ембрионът е въведен в ендометриалния слой, в урината се появява хормонът hCG, същият въз основа на който работят домашните тестове за бременност, но в много по-малко количество, определено само в лабораторни условия.

В резултат на това 125 жени останаха под наблюдение, чиито дати на зачеване на дете бяха точно определени. И се оказа, че гестационната възраст дори в този случай варира значително, въпреки че трябва да отговаря на правилото на Негеле и да продължи средно 280 дни (плюс-минус 2 седмици).

Изследователите се фокусираха върху своите данни за средното време от овулацията до естественото раждане при здрава бременност. Според предварителните изчисления жените трябва да раждат 268 дни след овулацията, или 38 седмици и 2 дни. Продължителността на бременността обаче в крайна сметка варира в рамките на 37 дни..

Преди се смяташе, че периодът от 38-43 седмици се дължи на недостатъци в метода за идентифициране на началото на бременността. Но когато експертите изключиха възможността за грешки, колебанията в термина се увеличиха.

Нормалната бременност не трябва да трае 9 месеца, както е официално прието, а десет

Американски учени от Университета на Северна Каролина поставиха под въпрос „традиционната“ продължителност на бременността на жената

02.03.2015 г. в 16:03, гледания: 172474

Най-новите проучвания показват, че нормалната бременност трябва да бъде 10 месеца. За да стигнат до това заключение, учените наблюдават 125 бременни жени. Според техните изследвания само 4% от бременните жени са станали майки навреме. Около 70 процента от жените раждат деца само десетилетие след датата на раждане, определена с помощта на ултразвук, твърдят американски експерти. Всичко това означава, че бременността с продължителност 10 месеца трябва да се счита за норма, а не обичайните 9 месеца..

Традиционно, според Правилото на Negale, което се използва за изчисляване на датата на раждане, бременността на човек продължава около 40 седмици или 280 дни от последната менструация. Бебе, родено преди 37 седмици, се счита за недоносено, когато след 43 седмици е недоносено. Учените обаче поставиха под въпрос това.

Специалистите изключиха шест случая на преждевременно раждане. Но въпреки това продължителността на бременността се различава с 37 дни, според novostiua.net.

Всяка година жената носи бебе за 1 ден по-дълго. Тоест, колкото по-възрастна е родилката, толкова по-дълго продължава бременността. Освен това се оказа, че жена, която самата е родена с много тегло, ще носи детето си по-дълго. За всеки 100 грама наднормено тегло при раждане трябва да добавите 1 ден бременност, когато носите собствено дете, съобщава MyJane.ru.

Методът, използван за изчисляване на вероятната дата на раждането: девет месеца и седем дни се добавят към датата на първия ден от последния менструален цикъл Ако менструалният цикъл на жената е различен от 28 дни, тогава е необходимо изменение, когато се използва това правило. ("Медицински речник").

В акушерството се разграничават физиологична и патологична бременност. Обикновено всяка бременност завършва с общ акт - ражда се дете, а в случай на многоплодна бременност - близнаци (хомо- - идентични или хетерозиготни - различни).

Прието е бременността на жената да се разделя на така наречените „триместри“ (периоди от три месеца), информира wikipedia.org. Съответно те говорят за първия, втория и третия триместър на бременността. Всеки от тримесечията се характеризира с определени акушерски характеристики и рискове.

Човешкото развитие започва с оплождането на женската яйцеклетка със спермата на мъжа. Оплождането е възможно по време на овулация, когато зряла яйцеклетка напусне яйчника. Периодът на овулация обикновено пада на 10-16-ия ден от менструалния цикъл, но може значително да се измести. След овулацията яйцеклетката навлиза във фалопиевата тръба и остава жизнеспособна за около един ден. Сперматозоидите могат да се оплождат в рамките на 2-3 дни след еякулацията..

Колко акушерски седмици продължава една доносена бременност, колко време ще отнеме да се роди напълно здраво бебе?

Колко дълго продължава бременността среднородени и многоплодни жени?

Според статистиката на повечето раждания първата бременност на жената трае малко по-дълго от следващата бременност и за това има логично обяснение. След раждането мускулите на влагалището стават по-гъвкави и ако има рани по време на раждането, те отслабват. Втора бременност може да продължи седмица или две, тъй като шийката на матката се изравнява.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: на кой етап от втората бременност се прави цезарово сечение??

За всяка родилка обаче периодът на бременност протича индивидуално. Случва се второто раждане да започне по-рано от първото. Това не е патология. Има много фактори, които влияят върху времето на бременността:

 • здравословното състояние на майката;
 • наследственост;
 • психоемоционално състояние на бъдещата майка;
 • възраст на майката преди 18 години и след 35 години (периодът на такава бременност се увеличава, но според статистиката е безопасен).

Методи за изчисляване на продължителността на бременността

Веднага след като една жена разбере за нейното „интересно положение“, тя се тревожи от въпроса от коя седмица на бременността можете да раждате. Започва броенето на календарните дни. Тя обаче смята, че датата на падежа ще дойде след 9 месеца. Това не е съвсем правилно.

Когато бъдещата майка се регистрира при гинеколог, тя научава, че продължителността ще се изчислява в седмици. При първото посещение лекарят изчислява очакваната дата на падежа.

Период на овулация (от момента на зачеването)

В цикъла има няколко дни, благоприятни за оплождането, когато настъпи овулация в яйцето на жената. Невъзможно е да се разбере денят на зачеването без грешки. Можете да разберете приблизително тази дата само чрез календара на менструалния цикъл на жената.

Средно цикълът продължава 28 дни, а зряла яйцеклетка се освобождава на около 14 ден от цикъла. Така се определя приблизителният ден на зачеването. От момента на овулация се отчитат 266 дни (общо 38 седмици) - толкова продължава вътрематочното развитие на малък човек.

Гестационен период

Гинеколозите не използват метода за изчисление на овулацията, тъй като считат за почти невъзможно. Никой не знае по кое време ще се извърши оплождането на яйцеклетката и последващото й закрепване към стената на матката (имплантиране). Освен това, дори в два съседни менструални цикъла, яйцеклетката на жената може да се освободи в различни дни..

Обикновено лекарите изчисляват очакваната дата на падежа въз основа на датата на последния период. В този случай към вече познатите 266 дни (броят на дните преди освобождаването на яйцето) се добавят 14 дни и се получават 280 дни или 40 седмици. Този период се счита за традиционен.

Изчисляване, като се вземе предвид продължителността на лунните месеци

40 седмици съответстват на 9 пълни месеца. Акушерите ги разглеждат по различен начин. Те вземат предвид лунните месеци и продължителността на такъв период, като правило, е 28 дни..

Оказва се, че продължителността на всяка бременност не се състои от 9 календарни месеца, а от 10 лунни месеца. 28 трябва да се умножи по 10 и се получава число, съответстващо на продължителността на бременността - 280 дни.

Размери на корема и матката

В допълнение към цифровите определения за датата на раждане, има и друг начин да разберете коя седмица е раждането. Започвайки от 2-ри триместър, при всяка среща, лекарят измерва коремната обиколка и височината на маточното дъно. Има специални таблици, където показателите на тези измервания са нормални и възможни отклонения.

Въз основа на тези измервания опитен гинеколог може да определи точно коя седмица да очаква раждане, без да навреди на бебето. Като правило, ако коремната обиколка вече е достигнала 100 см, тогава скоро се очаква раждане.

Бебешко мърдане

Някои жени изчисляват продължителността на бременността с първото движение на бебето. Предполага се, че ако човек е бременна за първи път, тогава е необходимо да се добавят 5 акушерски месеца към датата на първото движение на бебето, а ако второто е 5,5 месеца.

Това се дължи на факта, че при първото носене на плода движенията му могат да започнат малко по-късно (на 20-22 седмици), а при втория - малко по-рано (на 18-19 седмици). Този метод е по-скоро относителен, тъй като всяка бременност е индивидуална. Не всяка майка веднага ще разбере, че това са движенията на бебето..

Как да изчислим вашата дата на овулация

Вярвате или не, има само един ден във всеки месец, когато е възможно да забременеете. В много редки случаи този ден се случва два пъти през месеца..
Има проста формула, с която можете да изчислите деня на овулация без помощни средства. Учените са установили, че абсолютно всяка жена овулира 14 дни преди началото на менструацията..

Ако менструалният цикъл продължи 28 дни, тогава се оказва, че овулацията ще настъпи на 14-ия ден след последния ден на овулацията.

Съгласете се, това изчисление е много просто. В него обаче има един улов - този метод е подходящ само за онези жени, които имат редовен цикъл. Освен това е възможно да се изчисли денят на овулацията само ако има точен график на цикъла за поне шест месеца..

Освен това в отделни случаи овулацията може да настъпи малко по-рано или малко по-късно. Но ако вземем за отправна точка очакваната дата, тогава се оказва, че бременността просто продължава 266 дни (280-14 = 266).

Ето защо лекарите наричат ​​нормална доносена бременност, която продължава от 266 до 294 дни или от 38 до 42 седмици..

При изчисляването е лесно да се види, че 280 дни (40 седмици) са точно 9 месеца.

Акушерките обаче имат свой собствен брой месеци. Според техните изчисления бременността продължава 10 месеца. Факт е, че се вземат предвид така наречените лунни месеци, които се състоят от 28 дни. Това е периодът, който цикълът продължава за повечето жени..

Какво определя продължителността на раждането на дете?

Бременността на всяка жена продължава по различен начин и този период може да е различен. Това зависи от много фактори:

 • броят на бременностите (смята се, че ако едно момиче има първата си бременност, то може да роди по-късно, отколкото през следващата);
 • многоплодна бременност (близнаци често се раждат няколко седмици по-рано от очакваното, а тризнаците обикновено се носят 35-36 седмици);
 • възможни усложнения (заболявания и инфекции в тялото на майката могат да повлияят на срока, преждевременно раждане обикновено се случва, ако родилката е диагностицирана с ICI, сърдечно-съдови патологии, гестоза, хормонален дисбаланс, инфекции на гениталния тракт);
 • менструалния цикъл (за да разберат на колко седмици ще започне раждането, лекарите вземат средния менструален цикъл - 28 дни, въпреки че за много жени той се отклонява от този показател и може да бъде, например, 35 или 25 дни, тогава продължителността на раждането на плода ще бъде различна ).

Ако това е първият път?

Всъщност, зависи ли продължителността на бременността от това дали това е първата или повторна бременност? Какво сте чували за това? Смята се, че вторият е по-бърз. По-точно, майката изглежда по-скоро в домакинските задължения с първото си дете. И лекарите смятат, че сумата не влияе на срока. Има моменти, когато следващия път една интересна ситуация продължава дори по-дълго.

Така че, невъзможно е да се предвиди точният външен вид на трохите. За съжаление тялото ни не ни информира предварително за намеренията си. Но процесът на доставка за втори път, напротив, е по-бърз. Това се дължи на факта, че пътеките вече са подготвени от първородния.!

Кажете ни, как изчислихте условията за вас? Кога очаквате бебето да се появи? Моля, оставете вашите коментари по темата. И ви каня да се абонирате за актуализации на блогове. Тук ще намерите много интересни теми, включително грижи за деца от различни възрасти! Ще се видим скоро! Докато!

От коя седмица бебето се счита за доносено и може да се роди напълно здраво?

Много хора се чудят колко седмици обикновено раждат. При едноплодна бременност с нормален ход жената по правило ражда здраво бебе на 38-42 седмици без страх. В този случай лекарят въвежда в обменната карта приблизителната дата на доставка на 40 седмици. Това се счита за стандарт, но не е задължително..

Здраво и напълно развито бебе се ражда както на 38 седмица, така и на всяка следваща седмица, включително 42 седмици. Ако бъдещата майка очаква близнаци, терминът обикновено е 35-37 седмици и това е нормално. Това е така, защото женското тяло не може да издържи на такова натоварване..

Причини за късно раждане

Бебето не напуска утробата на майката за дълго време, защото страда от заболявания от невроендокринен характер (наднормено тегло, захарен диабет и др.). Също така, нормалното раждане навреме може да бъде възпрепятствано от такива патологии като миометриум, понижен тонус, биологична недостъпност на матката. Причината за забавяне на раждането може да бъде свързана със заболявания на централната нервна система при детето (синдром на Даун, аненцефалия, хидроцефалия). Ако бебето има заболявания, на тази основа той има забавяне в производството на кортикостероидни хормони, които са отговорни за това, че то се ражда своевременно. Хормоналните смущения, когато се регистрира липса на катехоламини или прогестерон, също могат да бъдат причина за забавяне на раждането. Продължителният престой на бебето в утробата на майката не предвещава нищо добро за бебето. Той просто започва да гладува, докато плацентата старее, тя започва да изпълнява функцията си по-зле. Дете, родено късно, прилича много на възрастен мъж: има суха кожа, понякога с бръчки.

Възможни отклонения във времето и техните последици

Има много физиологични причини, които влияят върху това колко дълго се ражда бебето. Отклоненията от зададените дати се случват както при първородни, така и при хора, които носят плод 2, 3 или 4 пъти. Причините за това явление са:

 • инфекциозни и вирусни заболявания;
 • хормонални нарушения;
 • необичайно развитие на детето;
 • психологическо състояние на майката.

Преждевременна бременност

Ако раждането се случи на 37 седмици и по-рано, тогава в акушерството това състояние се нарича преждевременна бременност. Преждевременното раждане може да бъде предизвикано от следните фактори:

 1. Бързо стареене на плацентата, което причинява нейното отлепване. Важно е да направите всички планирани прегледи навреме. Доплер ултразвукът може да помогне да се определи състоянието на плацентата и кръвния поток. Ако се открие някаква патология, се предписва поддържащо лечение, което подобрява снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества. Понякога се предписва терапия с използването на специални лекарства, които помагат на белите дробове да узреят по-бързо, което ще помогне в процеса на кърмене на недоносено бебе..
 2. Вътрематочни и генитални инфекции. Препоръчително е да се подложите на всички прегледи на етапа на планиране на детето. Тогава можете да изключите опасни заболявания и ако бъдат открити, да предпише адекватно лечение. Често инфекциите в тялото на майката се откриват по време на доставката на задължителни тестове при регистрация. В някои случаи инфекцията се случва още по време на бременност. Ако има нехарактерни симптоми (неразбираемо отделяне, коремна болка, хипертермия), по-добре е да отидете на посещение при Вашия лекар.
 3. Патология на репродуктивните органи. Често преждевременното раждане се причинява от ниско разположение на плацентата и истмично-цервикална недостатъчност. В този случай е необходимо да се следват всички препоръки на гинеколога и, ако е необходимо, да отидете в болницата за съхранение.
 4. Респираторни вирусни заболявания. Вирусите от сезонен грип или ARVI могат да причинят не само хипертермия, хрема и кашлица при бременна жена, но и да провокират инфекция на мембраните и околоплодните води. В този случай може да се получи разкъсване на феталния пикочен мехур и рязко изливане на околоплодната течност. За да се спаси бебето в тази ситуация, се прави цезарово сечение.

Следплоден плод

Обикновено бъдещата майка се притеснява от проблема да има бебе преди време. Въпреки че често се случват ситуации, при които жената ходи с голям корем възможно най-дълго. В този случай лекарствата провокират свиване на стените на матката, за да предизвикат изкуствено раждането. Понякога се предписва цезарово сечение, за да се спаси живота на детето и майката. Възможни причини за късно раждане: