Човешкото тяло е повече от половината вода. И всички жизнено важни процеси в него протичат със задължителното участие на водата. Следователно не можем да съществуваме без животворна влага - и най-малкият й недостиг не се отразява по най-добрия начин на здравето и благосъстоянието ни, а очевидната липса на течност напълно извежда тялото от действие..

Трябва да се каже, че по време на бременността значението на водата за жената не само се увеличава, но и придобива нов смисъл, защото в системата за циркулация на вода в тялото е включен още един - дете.

В същото време излишната течност в организма става много по-вредна и опасна. Така че този въпрос е един от най-важните в периода на раждане на дете и изисква постоянно наблюдение..

Ползи от водата за бременни жени

Още от първите дни на бременността, много опасности очакват бъдещата майка под формата на влошаване на здравето и благосъстоянието. Често по това време кръвното налягане спада значително, много жени започват да страдат от запек, рисковете от тромбофлебит и разширени вени се увеличават. Но не всеки знае, че осигурявайки достатъчно количество течност в тялото, тези проблеми могат да бъдат избегнати или значително намалени. Освен това на фона на недостиг на вода се нарушават метаболитните процеси в тялото на майката, повишава се нивото на токсичност (поради недостатъчно почистване на метаболитните продукти), повишава се раздразнителността и умората, имунитетът намалява, кожата губи своята еластичност и твърдост. Какво изобщо е страшно - рискът от мутации и други усложнения се увеличава.

Дори лекарствата, които жената обикновено приема през този период (същите витамини), се усвояват по-добре с достатъчно вода.

Ето защо всяка бременна жена трябва да приема достатъчно течности, което е най-важно през първия триместър на бременността..

Защо бременните жени не трябва да пият много вода?

В същото време не трябва да се забравя, че човешкото тяло може само да се адаптира към липса на течност, но не може да се бори с излишъка. И ако това обикновено не ни притеснява много, тогава за една жена в позиция този ред на нещата представлява определена заплаха. Излишъкът от течности води до появата на оток, бъбреците на бъдещата майка вече работят за двама и не могат да се справят с драстично нарастващото натоварване върху тях. Това е и една от причините за бременни жени с наднормено тегло..

Това състояние е особено опасно през третия триместър и най-вече - преди самото раждане (това може да повлияе, наред с други неща, на развитието на фетални малформации и усложнения по време на раждането). Тялото се подготвя да съхранява вода в двойно количество, тъй като обемите на околоплодната течност и кръвта непрекъснато се увеличават и времето на раждане (когато загубата на течност е потенциално особено голяма) наближава. Следователно през последните месеци на срока майката трябва да ограничи притока на течност в тялото..

Норми на прием на течности по време на бременност

Тъй като стойността на живителната влага е особено голяма в ранните етапи на бременността през периода на активно клетъчно делене и растеж, установяването и развитието на всички органи и системи на бебето, консумацията на вода на майката през този период трябва да бъде достатъчна. С тегло 50 кг трябва да пиете средно 2 литра вода на ден, при 60 кг - 2,3 литра, 70 кг - 2,55 литра, 80 кг - средно около 3 литра вода на ден.

Трябва да се има предвид, че през горещия сезон, при повишена телесна температура или разстроен стомах, по време на периода на токсикоза, нуждите на бременна жена от вода се увеличават.

Но вече от втория триместър не бива да ревностте с вода. Пийте достатъчно, за да сте жадни, но не прекалявайте. Ако според показанията обемът на течността, постъпваща в тялото, ще трябва да бъде ограничен, лекарят индивидуално ще установи за вас приемлив режим на пиене.

Но от третия триместър количеството вода, което пиете, ще трябва да бъде строго контролирано. В препоръките за хранене по време на бременност можете да намерите индикация за ограничаване на пиенето през последните етапи, но тази формулировка на въпроса е донякъде неправилна - ограничаването на приема на течности без ограничаване на приема на сол не предотвратява появата на отоци и по принцип не е лесно за жената.

Работата е там, че е необходимо главно да се ограничи и след това да се изостави напълно консумацията на сол, тъй като именно тази сол води до задържане на течности в тялото на бременната жена с всички произтичащи от това последствия. Ето защо, започвайки от 20-та седмица, започнете постепенно да намалявате добавянето на сол към вашите ястия. Ако напълно спрете да добавяте сол към храната, тогава не се изисква значително ограничаване на пиенето, освен ако това не е необходимо по медицински причини (например с бъбречна патология, късна токсикоза и оток).

Между другото, ако здравето ви е добро и състоянието ви е нормално, ограничаването на пиенето през третия триместър може дори да бъде опасно. В крайна сметка околоплодните води през последните месеци се обновяват 8 пъти на ден! И това изисква приличен воден резерв. Но все пак гинеколозите препоръчват в пренаталния период допълнителна чаша течност, ако е възможно, да бъде заменена с цял зеленчук или плод..

Трябва също така да се отбележи, че при някои състояния е невъзможно изобщо да се ограничи приема на течности: например при пиелонефрит или уролитиаза. Следователно, най-правилното решение ще бъде да съгласувате режима си на пиене с Вашия лекар. Но преди да стигнете до лекарския кабинет, направете домашен тест за дехидратация. Съберете част от урината си и оценете нейния цвят: почти прозрачна или много светла урина показва достатъчен прием на течност в тялото, а наситена или тъмна - очевиден дефицит.

Коя е най-добрата напитка по време на бременност е отделен въпрос. Но, разбира се, живата чиста вода винаги е била и ще бъде най-добрата и здравословна напитка..

Колко вода трябва да пие бременна жена в полза на себе си и на плода

Колко вода трябва да пие бременна жена в полза на себе си и на плода

Нито един човек на тази планета не може да живее без вода. Дори малък дефицит от него води до нарушения в организма. Ако говорим за представител на нежния пол, носещ дете, значимостта на скоростта на водата става още по-голяма, тъй като състоянието не само на майката, но и на бебето зависи от консумираното количество. И все пак, колко вода трябва да пие бременна жена??

Проблеми, обхванати в материала:

Защо бременните жени трябва да пият вода

Колко вода трябва да изпиете през първия, втория и третия триместър на бременността

Как да контролирате количеството вода, което пиете

Какви напитки, освен вода, могат да пият бременни жени

Нито един човек на тази планета не може да живее без вода. Дори малък дефицит от него води до нарушения в организма. Ако говорим за представител на нежния пол, носещ дете, значимостта на скоростта на водата става още по-голяма, тъй като състоянието не само на майката, но и на бебето зависи от консумираното количество. И все пак, колко вода трябва да пие бременна жена??

Защо е важно бременните жени да пият вода

Ако говорим за това колко вода трябва да пие бременна жена на ден, тогава за нормалното функциониране на тялото са необходими поне два литра, един и половина от които впоследствие се екскретират през бъбреците, а останалите 0,5 литра през кожата и дишането.

Когато носи дете, бъдещата майка увеличава количеството кръв с 50-60%. Благодарение на това бебето в утробата получава всички хранителни вещества, необходими за развитието. И като се има предвид, че кръвта е 80% вода, количеството течност, което една жена консумира през деня, е много важно..

Друга причина, поради която бременната жена трябва да пие много вода, е да предотврати възпаление в пикочните пътища. В крайна сметка, както знаете, те претърпяват промени през този период, което провокира развитието на някои заболявания. Когато повече вода започне да попада в тялото, отделянето също се увеличава, тоест отстраняването на вредни вещества и продукти от гниене от него. Поради това бактериите се измиват по-бързо, отколкото имат време да провокират възпалителния процес..

За бременната жена е необходимо достатъчно количество течност, тъй като именно от нея се състоят 99% от околоплодните води. Започвайки от 25 седмици, околоплодните води се увеличават в обем с 50 ml на всеки седем дни. По-близо до 37 седмица амниотичната течност достига обем от около един литър.

Ако бъдещата майка изпие необходимото количество течност по време на бременност, това й пречи да задържа в тялото. Освен това обемът на кръвта се увеличава през този период, добре е, ако жената развие леко подуване. В някои случаи обаче последното е толкова силно изразено, че пречи на воденето на обичайния начин на живот и изпълнението на ежедневните задължения. В тази ситуация консумацията на достатъчно количество вода ще подобри циркулацията й в тялото и ще премахне солта, което допринася за задържането на течности..

Ако говорим за това колко бременна жена трябва да пие на ден, е необходимо да разберем причините, поради които тялото се нуждае от много влага. Те включват:

намаляване на вероятността от запек;

предотвратяване развитието на хемороиди;

поддържане на еластичността и мекотата на кожата;

прочистване на организма както на майката, така и на детето от токсини;

нормализиране на процесите на терморегулация.

Колко вода трябва да пие бременна жена през първия триместър

Пиенето на достатъчно вода е особено необходимо през първия триместър, тъй като се стига както до образуването на околоплодни води, така и до увеличаване на обема на кръвта. Освен това всички метаболитни процеси в организма протичат във влажна среда. Според препоръките на експертите бременната жена трябва да пие поне 2500-2800 ml течност на ден.

Струва си да се отбележи, че водата участва във всички процеси, протичащи в бъдещата майка, т.е. биохимични, формирането на фетални органи и системи, елиминирането на метаболитни продукти и токсини от тялото на жена и дете..

Освен това приемът на необходимото количество течности също ще помогне за облекчаване на токсикозата, от която страдат повечето бременни жени..

Препоръчани статии за четене:

Колко вода трябва да пиете през втория триместър

През този период се наблюдава активен растеж и развитие на плода. През второто тримесечие скоростта на метаболизма достига своя максимум. Понастоящем е необходима и много течност, тъй като околоплодната течност се актуализира на интервали от три часа..

Въпреки това, от период от 20 седмици, поради толкова бърз растеж на плода и ускорен метаболизъм, могат да възникнат проблеми с функционирането на бъбреците и черния дроб. Това от своя страна води до появата на отоци..

Най-често поради прекомерно натоварване бъбреците започват да работят зле, настъпва застой на течности и това може да се случи дори при онези жени, които не са срещали подобни проблеми преди бременността.

Причината за тази патология се определя от гинеколог, при когото бъдещата майка е регистрирана.

Трябва да се отбележи, че ако жената има оток, това може да означава развитие на късна токсикоза (гестоза). Като правило причината за това състояние е нарушена бъбречна функция, тъй като те не могат да се справят с товара. Това е доста опасно отклонение за бременна жена, което може да повлияе отрицателно както на състоянието на майката, така и на развитието на детето. Ако бъдещата майка е заподозряна в гестоза, препоръчва се да си води дневник, в който да отбелязва колко течност е пила на ден и колко е излязла с урината. Освен това нейните задължения включват претегляне, което също се записва. Благодарение на тези мерки лекарят ще може своевременно да разпознае нередности в работата на отделителната система..

Жена, която постоянно води дневник, докато носи дете, държи под контрол не само здравето си, но и състоянието на бебето.

В някои случаи, за да се отърве от отока, бъдещата майка трябва да намали количеството течност, което консумира през деня. Лекарят обаче трябва да я информира за това. По правило на този етап от бременността гинеколозите не съветват жените да пият много вода, дори ако не се наблюдават отклонения.

Твърде малко течност обаче може да бъде също толкова опасна, колкото и твърде много течност..

Трябва да се има предвид, че в резултат на растежа на матката положението на пикочните органи се променя. Това води, първо, до нарушаване на изтичането на урина, и второ, до по-лесно проникване на инфекции в женското тяло. Ако в подобно състояние също има липса на течност, тогава вероятността от началото на заболяването се увеличава няколко пъти.

Особено опасно е намаляването на консумацията на вода на фона на такива патологии като разширени вени, уролитиаза, захарен диабет. Това може да доведе до влошаване на клиничната картина на съществуващото заболяване..

Консумация на вода през третия триместър

Консумацията на необходимото количество вода също е важна през третия триместър, както за бъдещата майка, така и за плода. През този период обаче обемът на течността, постъпваща в тялото, трябва да бъде леко намален. Що се отнася до това колко вода трябва да пие бременна жена през третия триместър, 1,2-1,5 литра на ден се считат за норма..

По-близо до раждането амниотичната течност се обновява по-рядко, обемът на циркулиращата кръв също намалява, т.е.загъстява. По този начин природата се опитва да предпази жената от голяма загуба на кръв по време на предстоящото раждане..

На този етап от развитието на бременността почти всяка бъдеща майка има или подуване на долните крайници, или пастоза. Освен това и двете патологии могат да бъдат свързани с прекомерно количество течност в тялото, както пряко, така и косвено. С наближаването на раждането хормоналният фон започва да се променя, което води до запазване на част от течността, така че процесът на възстановяване на тялото на майката след раждането на бебето да върви по-бързо и лактацията да започне безопасно.

В последните етапи на бременността, както и по време на раждането, концентрацията на окситоцин в кръвта се увеличава, което освен че стимулира свиването на матката, причинява и задържането на влага в тялото. По този начин отокът при бъдещите майки може да се появи не само с излишък от вода, но и с липса на такава. Така тялото се опитва да компенсира липсата на влага, като я съхранява в тъканите..

Воденето на дневник ще помогне да се установи причината за появата на оток, в който ще бъде записано колко течност е изпито, колко е разпределено. По-добре е да изготвите таблица, в която в една колона да записвате количеството консумирана вода на ден в милилитри, а във втората - обема на отделената от тялото урина. Благодарение на това за лекаря ще бъде по-лесно да оцени работата на бъбреците и да установи точната причина за появата на подпухналост..

Струва си да се отбележи, че поддържането на такъв запис прави бременната жена по-дисциплинирана по отношение на консумацията на вода и храна, което е много важно както при излишък, така и при недостиг..

Ако специалист установи, че има прекомерно натрупване на течност в тялото на бъдещата майка, тогава ще е необходимо да се намали количеството вода, така че бъбреците да не бъдат претоварени. Това ще ви позволи да достигнете до раждане без усложнения и да родите здраво бебе. Въпреки това може да възникне обратната ситуация, тогава обемът на консумираната течност ще трябва да се увеличи.

Има и друг начин да се определи дали тялото се нуждае от вода или, напротив, е твърде много. Струва си обаче да се отбележи, че тя не се различава със сто процента точност, тъй като се основава на субективната оценка на самата жена. Тестът се състои в определяне на интензивността на оцветяването на урината: ако е светложълта, значи има достатъчно течност, наситена, тъмна - няма достатъчно влага. Ако говорим за норми, тогава цветът трябва да бъде или сламено или сламено жълто.

Как да пиете правилно вода по време на бременност

За да се избегне подпухналостта, бременната жена трябва да следва съветите на своя лекар и диетолог..

Водата, докато носите бебе, трябва да се пие според правилата:

дневният прием на течности трябва да се разпределя равномерно през целия ден;

между питейната вода трябва да мине около един и половина до два часа;

трябва да пиете на малки глътки;

без значение къде е бременната жена, тя трябва да има малка бутилка вода със себе си.

Бъдещата майка трябва да пие около два литра чиста течност на ден. В този случай трябва да разделите обема му на равни части и да го използвате на равни интервали..

Бременната жена винаги трябва да има вода със себе си. Това е необходимо, за да не се приема излишната течност в случай на силна жажда..

Трябва да пиете бавно, на малки глътки. През това време мозъкът успява да получи сигнал, че течността е навлязла в тялото и водният баланс е попълнен.

Други препоръчителни напитки за бременни жени

Според лекари и диетолози не всички напитки са добри за жена, която носи дете:

във водата не трябва да има аромати и аромати;

в никакъв случай не трябва да използвате течност от чешмата;

трябва да се откажете от напитките с въглероден диоксид, тъй като това се отразява негативно както на бъдещата майка, така и на бебето.

Чистата вода трябва да се превърне в основен източник на влага за бременна жена. В допълнение, бъдещата майка може да консумира следните напитки:

компот от сушени плодове без захар;

сок (максимум една чаша на ден);

плодова инфузия;

отвара от шипки;

Бременната жена трябва да бъде внимателна не само към това, което яде, но и към напитките, които използва. Факт е, че някои от тях могат да повлияят отрицателно на развитието на детето. Напитките, които трябва да бъдат или ограничени, или спирани, включват:

алкохол и напитки със съдържание на алкохол, като това също трябва да включва безалкохолна бира;

газирани напитки и изкуствени безалкохолни напитки;

Според лекарите чаят и кафето трябва да бъдат изключени от диетата по време на бременност, тъй като те съдържат много кофеин. Този компонент възбужда нервната система, което от своя страна може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане. Що се отнася до газираните напитки, няма полза от тях за организма на бъдещата майка. Те са просто източник на допълнителни калории..

Водата играе огромна роля в развитието на бебето в утробата. Той участва във всички процеси, протичащи в тялото, но трябва да се помни, че трябва да се пие внимателно..

Ако една жена каже, че консумира много вода по време на бременност, това може да означава, че има проблеми с бъбреците или пикочната система..

Biokit предлага широка гама от системи за обратна осмоза, водни филтри и друго оборудване, което може да върне чешмяната вода до естествените й характеристики..

Специалистите на нашата компания са готови да ви помогнат:

свържете системата за филтриране сами;

разбират процеса на избор на филтри за вода;

вземете заместващи материали;

отстраняване или разрешаване на проблеми с участието на инсталатори;

намерете отговори на вашите въпроси по телефона.

Доверете се на системите за пречистване на вода Biokit, за да поддържате семейството си здраво!

Моля изберете
удобно за вас
опция за избор,
необходимо
системи
пречистване на водата

За да получите консултация
нашият експерт

Изберете оборудване,
като отговори на 4 въпроса

Изберете система въз основа на резултатите
анализ на вашата вода

ИЗПРАТЕТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНАЛИЗА

ИЗБОР ПО РЕЗУЛТАТИ
АНАЛИЗ НА ВОДАТА:

Въведете телефонния си номер и прикачете документ с резултатите

Медицински препоръки за бременни жени, колко вода да се пие на ден

От момента на зачеването до раждането детето е в околоплодните води, което е необходимо за нормалното развитие на бебето.

Ето защо поддържането на водния баланс е важно по време на бременност. Адекватното пиене ще облекчи състоянията, свързани с раждането на бебе.

За това колко вода трябва да пият бременни жени на ден, възможно ли е да има много течност, каква трябва да бъде, ще разкажем в статията.

Какво определя дневната норма по време на бременност?

Фактори, които влияят на дневния прием по време на бременност:

 1. Метеорологично време. В жегата изпотяването се увеличава и съответно настъпва загуба на влага. В тази връзка дневната норма трябва да се увеличи с около 500 ml..
 2. Гестационна възраст. През първия триместър се образуват околоплодни води, което изисква повече пиене. През последните месеци, напротив, количеството консумирана вода е намалено.
 3. Дихателни проблеми и висока температура. През този период дневната норма трябва да се увеличи с около 600 ml. Това ще ускори лечебния процес и ще помогне за премахването на токсините..
 4. Повръщане и диария. Нарушенията на стомашно-чревния тракт провокират дехидратация. За да компенсирате загубата, добавете поне 3 чаши вода към дневната доза..
 5. Телесна маса. Колкото повече тегло на жената, толкова повече пиене е необходимо..
 6. Придружаващи заболявания. В този случай дневната норма на консумация на вода се определя от лекуващия лекар..
 7. Прием на лекарства и витаминни комплекси. Абсорбцията на активни вещества става само ако се спазва водният баланс.
 • за жени с тегло 50 кг - най-малко 2 литра;
 • с телесно тегло 80 кг - до 3 литра.

Всяко здравословно разстройство, което изисква промяна във водния режим, трябва да се наблюдава от лекар..

Възможно ли е да има много течност, защо не?

Тялото е в състояние да се справи с недостига на вода, докато свръхпредлагането е много по-трудно. Негативните ефекти са особено забележими по време на бременност. Това се дължи на повишената тежест върху бъбреците..

Поради това не се препоръчва да се консумират повече от 2 литра течности на ден, а през третия триместър не повече от 1,5 литра. Излишъкът провокира отоци, наддаване на тегло, може да причини нарушения в развитието на детето и проблеми по време на раждането.

Колко трябва да пие една жена на ден?

През първите месеци на бременността е важно да набавите необходимото количество вода, за да предотвратите негативни последици..

Нормата на ден зависи от теглото на жената:

 • 50 кг - 2 литра вода;
 • 60 кг - 2,3 л;
 • 70 кг - 2,5 литра;
 • 80 кг - около 3 литра.

Приемът на вода може да варира в зависимост от продължителността на бременността. Трябва да пиете всеки път, когато почувствате жажда, но не трябва да злоупотребявате с това.

Ако според показанията е необходимо да се ограничи употребата на вода, лекарят индивидуално определя нормата.

Първо тримесечие

Експертите са единодушни, че една жена през този период трябва да пие поне 2,5 литра на ден. Спазването на нормите за консумация е предотвратяване на токсикоза в ранните етапи..

При определяне на необходимия обем вода се вземат предвид здравето на жената, нейното тегло и ходът на бременността..

Второ

През този период експертите препоръчват да се намали скоростта на консумирана вода. Отокът може да се появи около 20-та седмица. Това се дължи на голямото натоварване на вътрешните органи на жената, по-специално на бъбреците..

Струва си обаче да се помни, че дефицитът на H2O през този период е също толкова опасен, колкото и излишъкът му. Увеличаването на матката провокира нарушение на отделянето на урина, което може да причини инфекция на пикочно-половата система.

Има обаче условия, при които намаляването на нивото на потребление е противопоказано. При наличие на хронични патологии, като уролитиаза, разширени вени или захарен диабет, липсата на вода може да влоши състоянието, което представлява опасност за живота на майката и детето.

Трето

През този период трябва да се намали дневното количество вода. При нормално протичане на бременността не са необходими повече от 1,5 литра.

Този период се характеризира с подуване на краката, което може да показва излишък на вода в тялото или да е причина за други нарушения.

Подпухналостта може да възникне и при липса на вода, когато тялото, съхраняващо вода в тъканите, се опитва да компенсира липсата си. Когато се диагностицира излишък от входяща вода, на жената се препоръчва да намали скоростта на прием, за да намали натоварването на бъбреците..

Как да се справим с постоянно чувство на жажда?

По време на бременност, особено през първия триместър, жените са по-жадни от обикновено. Бъдещата майка трябва да пие повече, за да остане хидратирана и да отговори на нуждите на бебето..

Ако постоянното желание за пиене е причинено от физиологични причини, достатъчно е да коригирате диетата и да спазвате режима на пиене. Когато постоянното чувство на жажда е симптом на заболяване, се предписват лекарства..

Какви напитки трябва да пиете?

Чистата вода е основната напитка за бременна жена. В допълнение към това можете да включите в диетата:

 • отвари от билки и шипки;
 • компоти от сушени и пресни плодове без захар;
 • сокове (не повече от 1 чаша на ден);
 • плодови инфузии;
 • плодови напитки.

Напитките трябва да се пият бавно, на малки глътки. Този метод ви позволява да попълните водния баланс в тялото..

Можете да научите за това как да пиете вода по време на бременност тук, за правилното използване на водата от хората - тук.

Заключение

Скоростта на консумация на вода на ден ще помогне да се определи лекарят, който води бременността. Постоянното желание за пиене може да показва проблеми с отделителната система и бъбреците.

Колко вода трябва да пие бременна жена: режим на пиене на бъдещата майка

В тази статия ще научите:

 • Защо водата е от съществено значение по време на бременност
 • Колко вода трябва да пие бременна жена за правилното развитие на плода
 • Как се различава нивото на консумация на питейна вода в различните тримесечия на бременността?
 • Каква вода е полезна за бъдещата майка
 • Как да увеличите приема на питейна вода
 • Как да премахнем подпухналостта по време на бременност

Бременността едва ли може да се нарече лесен период от живота на жената. Това време се характеризира както с радостно очакване на бебето, така и с проблеми с благосъстоянието. За бъдещата майка е важно да се храни правилно и да спазва режима на пиене. Освен това последният въпрос заслужава специално внимание. Нуждата от течности при бременни жени се увеличава, но прекаленото пиене може да доведе до подуване. От тази статия ще разберете колко вода трябва да пие бременна жена, за да не навреди на себе си и на нероденото дете.?

Защо е важно бременните жени да пият вода

За да може тялото на жената да функционира нормално по време на бременност, е необходимо да се пият поне два литра вода през деня. В този случай 1,5 литра вода се отделят през бъбреците, а останалите 0,5 литра - чрез дишане и през кожата.

По време на бременността обемът на кръвта, циркулираща в тялото на жената, се увеличава с 50-60%. Това осигурява пълноценно снабдяване с хранителни вещества за развиващия се плод. Тъй като кръвта е 80% вода, пиенето на достатъчно течности е от първостепенно значение за бременните жени..

Препоръчани статии по тази тема:

Бременните жени трябва да пият много вода, за да предотвратят инфекции на пикочните пътища. Такива заболявания се причиняват от физиологични промени в организма през периода на бременността. С увеличаване на количеството консумирана вода се увеличава и отделянето на урина. Поради това бактериите се измиват преди да предизвикат възпаление..

За образуването на амниотична течност е необходима течност. Амниотичната течност е 99% вода. От 25-та седмица количеството му се увеличава ежеседмично с 50 ml, а до 37-та седмица обемът на околоплодните води достига около един литър..

Оптималният режим на пиене помага на тялото на бременната жена да се справи със задържането на течности. Поради увеличаването на обема на кръвта, няма нищо лошо в леко подуване през втората половина на бременността. Отокът обаче може да бъде твърде изразен, усложняващ обичайния живот на бъдещата майка. Пиенето на достатъчно вода ще подобри циркулацията й в тялото на бременната жена. Премахва се и излишната сол, което допринася за задържането на течности.

Говорейки за това колко вода трябва да пие бременната жена, нека се спрем на причините, поради които бъдещите майки трябва да пият много течности. Сред тях са следните:

 • намаляване на риска от запек;
 • предотвратяване появата на хемороиди;
 • поддържане на мекотата и еластичността на кожата;
 • прочистване на тялото на жената и плода от токсини;
 • нормализиране на процесите на терморегулация.

Колко вода трябва да пиете през първия триместър

Първият триместър на бременността е най-важният период, когато всички системи и органи на плода са положени и оформени. Задачата на бременната жена е да осигури на бъдещото бебе необходимото количество течност, хранителни вещества и кислород..

Колко вода трябва да пие бременна жена през първия триместър? На ден, като се вземат предвид физиологичните загуби, се препоръчва да се пият около 2,5-2,7 литра течност.

Нуждата от вода може да се увеличи поради следните фактори:

 • горещ сезон, придружен от повишено изпотяване;
 • повишена телесна температура;
 • нарушения на стомашно-чревния тракт;
 • токсикоза.

Токсикозата при бременни жени може да бъде придружена от повръщане и признаци на дехидратация. В този случай, за да коригирате водно-електролитния баланс, трябва да се консултирате с лекар. При тежки форми на това състояние, когато бременната жена не може да пие сама, течността се инжектира в тялото интравенозно.

Колко вода трябва да пиете през втория триместър

Ако говорим за това колко вода трябва да пие бременна жена през втория триместър, тогава този период се характеризира с леко намаляване на количеството консумирана течност. Много, започвайки от втория триместър, забелязват прояви на подпухналост:

 • ями, които остават, ако натиснете върху подбедрицата;
 • проблеми при поставяне и сваляне на пръстени;
 • пастообразно лице;
 • рязко и значително увеличаване на телесното тегло.

Излишната течност, която се консумира от бременна жена през втория триместър, напускайки съдовото легло, се задържа в тъканите на тялото. Не се препоръчва обаче и твърде голямо ограничаване на пиенето..

Колко вода трябва да пие бременна жена през този период? През втория триместър метаболизмът на плода се увеличава значително и следователно количеството на отпадъчните продукти, които трябва да се отделят от тялото, се увеличава. Съответно вътрешните органи на бременна жена са изложени на по-голям стрес: бъбреците, сърцето, белите дробове и черния дроб. Ако не пиете достатъчно вода, ще имате проблеми с прочистването на кръвта от вредни вещества..

Колко вода трябва да пиете през третия триместър

През третия триместър на бременността жените трябва стриктно да контролират количеството вода, което консумират. Препоръчително е да записвате в дневник количеството изпита и изтичаща течност през деня.

Мнението за това колко вода трябва да пие бременна жена през третия триместър е двусмислено. Преди това лекарите препоръчваха ограничаване на режима на пиене до 1,5 литра вода, за да се предотврати появата на отоци. Днес експертите се придържат към различна гледна точка - не течността се нуждае от ограничение, а солта. Това означава, че обичайното меню трябва да бъде преразгледано дори преди бременността. Солта, която попада в тялото на бременна жена едновременно с храната, задържа течност в тъканите извън съдовото легло. Следователно ефективна превантивна мярка ще бъде намаляването на количеството в диетата на този конкретен елемент..

Каква вода трябва да пият бременни жени

По време на бременността и храненето жената се нуждае от висококачествена вода. Важно е течността да е:

 • Чисто. Водата не трябва да съдържа примеси и чужди вещества (соли на тежки метали, бактерии и микроорганизми и др.).
 • Бутилирана пролет или минерал.
 • Все още.

Чистата вода, предназначена за пиене от бременни жени, не трябва да се вари. Високата температура вреди на съдържащите се в нея вещества и минерали..

В допълнение към въпроса колко вода трябва да пие бременна жена, важно е и каква течност може да пие и коя трябва да се избягва. Нека се спрем на тези точки по-подробно..

 1. Вода от чешмата.

Бременните жени са категорично противопоказани да пият вода от чешмата, тъй като тя няма никакви ползи за здравето. Течността, която тече в градската водоснабдителна система, може само условно да се нарече питейна. Той може да съдържа олово или други тежки метали, което може да има сериозни отрицателни последици за плода. И ако има алтернативни варианти, не бива да пиете такава вода.

Проучванията показват, че чешмяната вода съдържа над 2000 чужди химикали. Това са феноли, манган, алуминий, олово, живак, молибден, никел, хром и петролни производни. Питейната вода не трябва да съдържа такива примеси.

Таблицата по-долу съдържа средни стойности, които могат да варират в различните региони. Това обаче ясно показва, че тези индикации не съответстват на нормативната документация..

Филтрацията на чешмяна вода няма да премахне на 100% примесите. Ето защо, дори преди бременността, е по-добре да започнете да пиете пролетна, артезианска, допълнително пречистена вода.

 1. Варена чешмяна вода.

Водата от чешмата се дезинфекцира чрез добавяне на хлор към нея. По време на кипене той не се изпарява и взаимодейства с други химически елементи във водата. Съответно бременните жени не трябва да пият преварена чешмяна вода..

 1. Пречистена чешмяна вода.

Пречистената вода е водата, преминала през филтъра. Вкъщи те най-често използват въглени филтри за кана, дюзи и филтри, монтирани под мивката..

Такива филтри пречистват водата от примеси, съдържащи се в нея, включително хлор, а някои и от вредни бактерии. Филтърните патрони трябва да бъдат заменени с нови в съответствие с инструкциите. Ако говорим за кани устройства, тогава такава подмяна трябва да се прави поне веднъж месечно. В противен случай няма да има ефект от тяхното използване..

Ниското качество на чешмяната вода в Русия е причина за краткия експлоатационен живот на внесените почистващи механизми. Ето защо е по-изгодно за някои региони да купуват бутилирана вода..

С помощта на мембранни филтри е възможно да се пречиства водата не само от вредни примеси, но и от съдържащите се в нея минерални соли и други важни микроелементи, които осигуряват нормалното функциониране на тялото на бременните жени. Такова почистване прави течността празна, като не носи абсолютно никаква полза за човека. За да обогатите състава му, можете да използвате минерализатор.

 1. Лечебна минерална вода.

Колко минерална вода трябва да пие бременна жена? Необходима ли е тя в диетата на бъдещата майка? Поради високото съдържание на сол, такава течност трябва да се пие само ако има определени индикации, като се спазва дозата, препоръчана от лекуващия лекар.

Здравите бременни жени не трябва да пият лечебна минерална вода, тъй като тя може да провокира развитието на гастрит и отлагане на сол.

 1. Бебешка вода.

Трябва ли бременна жена да пие бебешка вода, която може да се купи в различни размери бутилки? Няма да има вреда от пиенето на бебешка вода. Трябва обаче да се има предвид, че съдържащите се в него минерали и други микроелементи като количество се изчисляват за нуждите на детския организъм. Съдържанието им е много по-ниско, отколкото в обикновената течност, което означава, че ползите от използването му ще бъдат по-малко. Също така е изключително трудно да се разбере колко бебешка вода трябва да пие бременна жена на ден..

 1. Газирана вода.

Колко трябва да пие бременна сода и няма ли да бъде вредно? Лекарите са на мнение, че употребата на газирани напитки е противопоказана за жени в позиция. Въглеродният диоксид, който е част от състава, постъпвайки в тялото, може да наруши нормалното функциониране на храносмилателната система. Натрупването на мехурчета в стомаха и червата провокира такива неприятни явления като киселини, оригване, чревни спазми, метеоризъм или запек.

Пиенето на сода може да изостри хроничните стомашно-чревни заболявания при бременни жени. Не се препоръчва да се пие такава течност по време на кърмене..

 1. Кислородна вода.

Всяка втора бременна жена има на картата си диагноза фетална хипоксия, което означава вътрематочна липса на кислород за бебето. Затова лекарите в предродилни клиники препоръчват на бъдещите майки да прекарват повече време на открито. Това не е лесно да се направи в големите градове. Пиенето на кислородна (обогатена с кислород) вода ще помогне да се справите с проблема с липсата на кислород. Това е вид течност, която трябва да пие бременна жена..

Кислородната вода перфектно тонизира, намалява симптомите на токсикоза, повишава имунитета, стабилизира кръвното налягане, подобрява сърдечната дейност, намалява нивата на кръвната захар, нормализира теглото и има благоприятен ефект върху функционирането на вътрешните органи.

Кислородната вода, която трябва да пие бременна жена, се продава както в обикновените супермаркети, така и в аптеките. Течността се получава чрез оксидиране на обикновена изворна или артезианска вода под високо налягане. Трябва да се пие в рамките на 15-20 минути след отваряне на опаковката, докато целият кислород я остави.

 1. Минерална бутилирана вода.

И колко трябва да пие бременна жена минерална трапезна вода? Това трябва да бъде включено в ежедневната диета. За бутилиране се използва течност за пиене от първа и най-висока категория. Това говори за неговата чистота и ползи за здравето. Категория означава насищане на водата с минерали и полезни микроелементи. Бутилираната трапезна минерална вода не съдържа чужди примеси и затова може да се използва не само от бременни жени, но и от цялото семейство.

Източници на наистина добра бутилирана питейна вода са артезиански кладенци, разтопени ледници или планински водоеми..

Естествената питейна вода има специален вкус, който се различава не само от обикновената вода от чешмата, но и от филтрираната. Отначало може да изглежда странно и необичайно. Този вкус на течност от естествени източници, далеч от градското замърсяване, дава кислород.

Основното предимство на пиенето на бутилирана вода е дългият й срок на годност. Освен това се постига не благодарение на консерванти и примеси, а поради високото качество на течността и полезните компоненти, съдържащи се в нея.

Можем да говорим за абсолютната безопасност на бутилираната вода. Именно тази течност трябва да пие бременна жена, но е подходяща за употреба не само от възрастни, но и от деца. Той може не само да утоли жаждата ви, но и да подготви първи и втори ястия от нея..

Когато купувате трапезна минерална вода, не забравяйте да обърнете внимание на състава. Избягвайте вода, която е изкуствено наситена с минерали. Това означава, че към обикновената вода от чешмата са добавени допълнителни вещества. Преди да направите покупка, трябва внимателно да прочетете етикета. По-голямата част от водата, която се доставя до дома, е обикновена (чешмяна) пречистена вода.

Как се пие вода за бременни жени

Колко вода трябва да пие бременна жена на ден? С началото на втория триместър приемът на течности трябва да бъде леко намален. Водата се заменя със сочни плодове или млечни продукти, които ефективно намаляват чувството за жажда.

Определянето на това колко литра вода трябва да пие бременна жена през всеки триместър е задачата на гинеколога. Въпреки това, в допълнение към количеството изпита течност, бъдещите майки трябва да обърнат внимание на правилността на употребата му. По време на бременност трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Важно е да пиете вода на малки глътки, като навлажнявате устните си с нея. Така чувството за жажда ще изчезне по-бързо, но в същото време няма да е възможно да се пие твърде много течност..
 2. Можете да пиете вода по време на хранене, тъй като сухите храни дразнят вкусовите рецептори и ви карат да се чувствате жадни.
 3. За да получите по-бърза реакция в мозъчните центрове, отговорни за жаждата, трябва да пиете вода с правилната температура, в зависимост от сезона. През зимата е по-добре да се пие течност при стайна температура, през лятото - напитки, чиято температура ще бъде + 10... + 12 ° С.

Жаждата не може да се толерира, тъй като това се отразява отрицателно както на здравето на нероденото бебе, така и на благосъстоянието на бременната жена. Използвайки правилния режим на пиене, можете да сведете до минимум рисковете, които са възможни по време на бременност..

Как да се справим с подпухналостта по време на бременност?

Не винаги е възможно да се избегне оток чрез ограничаване на солта и регулиране на количеството консумирана вода. Ако се появи оток, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро и също така да използвате следните препоръки:

 1. Не пренебрегвайте специалните кремове за намаляване на подпухналостта..
 2. Можете да вземете вана за крака с хладка вода и след това да легнете с крака над нивото на главата.
 3. Масажът на краката също помага, както самостоятелно, така и например от съпруга..
 4. Преди да се роди бебето, трябва да спрете да носите пръстени..

Не забравяйте, че всякакви лекарства могат да се пият само след консултация с лекар. Това важи и за диуретиците. Употребата на лекарството създава риск за развитието на бебето, смазва клиничната картина на бременността и нарушава електролитния баланс в тялото на бъдещата майка.

Съвети за това как да увеличите приема на вода за бременни жени

Как може бременна жена да пие вода, за да увеличи приема на течности? Всеки път трябва да вземете голяма чаша или чаша, за да можете да пиете още малко. Препоръчително е да пиете осем чаши течност дневно, предимно обикновена вода.

 • За да придадете на водата по-приятен вкус, можете да добавите към него лимонов клин или малко количество сок.
 • Не трябва да пиете много вода преди хранене, тъй като това може да намали апетита ви..
 • Носете бутилка вода винаги със себе си.
 • Разпределете равномерно приема на течности, като пиете чаша вода на всеки няколко часа.
 • Избягвайте да консумирате големи количества газирани и / или кофеинови напитки, тъй като те са диуретици.
 • При подпухналост и пастозност бременните жени трябва да пият повече вода. Това ще доведе до елиминиране на излишната течност..
 • Потърсете здравословни източници на вода като пресни плодове и зеленчуци.
 • Строго е забранено да се пие алкохол по време на бременност..

Ако качеството на водата е лошо...

Проблемът с мръсната вода в къщата може да бъде частично решен чрез инсталиране на висококачествен филтър, но в такива системи е необходимо периодично да се сменят компоненти, защото директно зависи от това колко добре ще се пречиства течността за пиене.

В същото време въпросът остава нерешен: как да гарантираме, че водата с най-добро качество е достъпна на нашето работно място или в училището на детето? Най-доброто решение е да го закупите с доставка.

Компанията Айсберг предлага благоприятни условия за обслужване на своите клиенти:

 • безплатна доставка на вода до дома или офиса: купувачите плащат само цената на стоката;
 • кладенците, от които се събира нашата вода, имат документи за регистрация в Държавния воден кадастър на Руската федерация;
 • за добива и бутилирането на вода се използват съвременни технологии, което спомага за запазване и повишаване на нейното качество и естествена чистота;
 • ние също така продаваме модерни охладители за вода и друго оборудване, произведено от известни европейски марки, като отчитаме съществуващите стандарти за качество. Размерите на помпите и стелажите за бутилки са променливи, което ви позволява да инсталирате устройства дори в малки помещения;
 • доставката на питейна вода до вашия дом или офис се извършва на минимална цена, благодарение на постоянни промоции от нашата компания;
 • заедно с вода можете да закупите съдове за еднократна употреба, чай, кафе и други спомагателни продукти.

Нашата компания извършва бърза и изгодна доставка на питейна вода през Самара и Толиати. Можете да попълните заявление както по телефона, така и чрез онлайн формуляра на уебсайта на компанията.

Чистата вода е ценна, но не бива да струва теглото си в злато. Нашата мисия е да осигурим всеки дом и работно място с висококачествена питейна вода, така че сме подготвили най-благоприятните условия за нашите клиенти.

Колко вода трябва да пият бременните жени

Водата е живителна сила. Възрастен е с повече от 75% вода, новородено 90% и ранен ембрион 97%. Бременната жена се нуждае от подходящо снабдяване с течности, за да поддържа жизнените функции на два организма..

Колко вода трябва да пият бременните жени е чест въпрос, на който лекарите по някаква причина отговарят по различен начин.

По този начин днес ще обсъдим един от най-често задаваните въпроси на бременните жени - за количеството вода, което е необходимо. Нека да поговорим за това към какви нужди трябва да отиде водата в тялото и какво се случва, ако има недостиг от нея, как се променя нуждата от вода на бременна жена с увеличаване на бременността, с появата на отоци, колко важно е качеството на водата за бременни жени, какво е по-добре за пиене на бременни жени.

Колко вода се нуждае от бременни жени??

Невъзможно е да се каже категорично например по следния начин: „всички бременни жени пият повече от два литра вода“. Подходът по този въпрос трябва да бъде индивидуален. Първо, много зависи от продължителността на бременността. На второ място, индивидуалните характеристики на жената играят роля. На трето място, има особености в зависимост от съпътстващата патология, нивото на физическа активност, климатичните условия. В крайна сметка необходимото и достатъчно количество вода зависи от телесното тегло на жената..

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) препоръчва на всички жени да консумират средно 2000 ml вода на ден. По време на бременност те съветват тази средна норма да се увеличи с 300 мл, а по време на кърмене - със 700 мл.

Консумация на вода през първия триместър

През първия триместър на бременността в тялото трябва да попадне голямо количество течност. Това е важно, тъй като по това време се използва голям обем вода за образуване на околоплодни води, за да се увеличи обемът на циркулиращата кръв на жената. Известно е също, че всички метаболитни процеси в организма протичат във водната среда. Повечето експерти смятат, че по това време бременна жена трябва да пие 2500-2800 ml течност на ден..

Водата се използва в биохимични процеси, свързани с формирането на органи и системи на плода, изразходва се за отстраняване на токсини и метаболитни продукти от тялото на жената, включително плода, естествено образуван по време на бременност.

Пиенето на точното количество вода също помага да се намали проявата на токсикоза - спешен проблем в ранната бременност..

Втори триместър: скорост на консумация на вода

През втория триместър плодът се развива интензивно, скоростта на метаболизма достига своя максимум за целия период на бременността. Амниотичната течност се обновява доста често (приблизително на всеки три часа). Следователно все още се нуждаете от много течност.

Но след около 20 седмици от бременността жената може да се сблъска с проблем като подуване. Факт е, че такъв интензивен метаболизъм и растеж на плода не може да не повлияе на работата на основните прочистващи органи на бъдещата майка, като черния дроб и бъбреците..

Особено често бъбреците не издържат на натоварването. Това може да се случи дори в случаите, когато бъбреците са работили нормално преди бременността и, както се казва, „нищо не е предвещавало“. В случай, че се появи оток, говорим за нарушение на бъбреците, тоест те не се справят.

Причината за отока и тежестта му трябва да се определят от лекаря, провеждащ бременността. Има много възможни причини. Това може да бъде както бъбречно заболяване, така и една от проявите на гестоза. Може би има излишък от прием на течности или, напротив, трудности при отстраняването му.

Ако установената причина за оток изисква ограничаване на приема на вода, лекарят определено ще ви каже за това. Гинеколозите обикновено съветват през този период да не се пие толкова много течност в сравнение с първия триместър, дори по време на нормалния ход на бременността.

Но недостатъчното количество вода през този период е не по-малко опасно от излишъка му.

Важно е да се отбележи, че по това време при бременна жена, поради увеличаване на размера на матката, положението на органите на пикочната система се променя. От своя страна това води до нарушена екскреция на урина. Общото съпротивление на тялото по време на бременност е намалено. В резултат на това бременните жени вече са податливи на инфекциозни заболявания на пикочно-половата система и при липса на вода рискът от заболяването се увеличава значително.

Също така, при вече съществуващи съпътстващи заболявания по време на бременност (уролитиаза, захарен диабет, разширени вени), намаляването на консумацията на вода е просто опасно за жената и може да доведе до обостряне или влошаване на клиниката на тази патология.

Трети триместър

През третия триместър течността също се търси от тялото както на плода, така и на майката. Но през този период дневният прием на вода трябва да бъде леко намален. Обикновено при нормална бременност жената трябва да пие вода през третия триместър от 1,2 до 1,5 литра.

В по-късните етапи, когато тялото на жената се подготвя за раждане, процесът на обновяване на околоплодните води не е толкова интензивен, обемът на циркулиращата кръв на жената намалява, тоест кръвта се сгъстява. Така че природата се погрижи да намали риска от обилна загуба на кръв по време на раждане..

През този период на бременност, като правило, винаги се наблюдават отоци или пастообразни крака. Това може да се дължи на излишната течност в тялото, но не винаги е пряко свързано с това. При наближаване на раждането хормоналният фон на жената се променя, така че течността се отлага в тялото за гарантирано възстановяване след раждането и успешна лактация в бъдеще.

И така, до края на бременността и по време на раждането концентрацията на окситоцин в кръвта се увеличава. Този хормон, освен известния ефект на стимулиране на свиването на мускулите на матката, има и антидиуретичен ефект (причинява задържане на течности в тялото). В резултат на това отокът при бременни жени в късните етапи може да се появи и при липса на течност, когато организмът сам се опитва да компенсира липсата на вода, като съхранява течност в тъканите..

За да прецени причината за подуването, Вашият лекар може да Ви предложи да водите специален дневник „за пиене“. За целта една жена пише в една колона на таблицата колко течност е изпила в милилитри, а в друга - колко течност (урина) е била отделена от тялото. Така че за лекаря ще бъде лесно да оцени отделителната функция на бъбреците и да установи причината за отока на бременната жена..

И е важно нуждата от такъв контрол да направи жената по-дисциплинирана по отношение на консумацията на точното количество вода и храна. Това е вярно както при недостатъчна, така и при излишна консумация на последната.

Ако се установи излишък от входяща течност, лекарят ще препоръча на жената да намали приема на вода, за да не претовари бъбреците и безопасно да роди и роди здраво бебе. Но може да е необходима и обратната препоръка - да увеличите количеството вода, което пиете..

За да се оцени водния баланс на тялото, има още един по-опростен тест. Тестът не е много точен, тъй като е предназначен за субективната оценка на самата жена. Необходимо е да се оцени интензивността на оцветяването на урината на бъдещата майка. Ако урината ви е светложълта, пиете достатъчно течности. Ако цветът на урината е наситен, тъмен, това показва, че урината е концентрирана, тялото няма достатъчно течност. Обикновено цветът на урината трябва да е сламено или сламено жълт.

Може ли водата да се замени с напитки или течности, съдържащи се в плодовете и зеленчуците??

Струва си да започнем с факта, че нищо не може да замести водата. Всички напитки или плодове могат да се разглеждат от бременна жена само като добавка към чиста вода. Но много хора не са свикнали да пият обикновена вода и им е трудно да преминат към друг режим на пиене по време на бременност..

Ето някои данни, които леко ще стимулират жените да преразгледат питейните си навици..

 • Кафето е ободряваща напитка, от която мнозина трудно се отказват дори по време на бременност. Но тя трябва да бъде изключена или строго ограничена, тъй като има редица негативни ефекти на тази напитка върху тялото на майката и плода.
 • Кафето е диуретична напитка. Има доказателства, че за една чаша кафе на ден трябва да изпиете допълнителна чаша или дори две чаши вода. Тъй като тялото на бременна жена е много податливо на липса на течности и това го заплашва с бърза дехидратация, ясно е защо кафето трябва да бъде ограничено или дори по-добре изобщо да бъде изключено.
 • Основният ефект на кафето върху сърдечно-съдовата система е да повиши кръвното налягане и да стимулира контрактилитета на сърцето. В тази връзка не трябва да пиете кафе с повишено налягане. Увеличението на сърдечната честота неизменно води до паралелно увеличаване на дишането, което от своя страна води до още по-голяма загуба на течности..
 • Кафето помага за извличането на калций от костната тъкан. Недостигът на калций по време на бременност е силен аргумент в полза на избягването на тази напитка. Също така танините, съдържащи се в кафето, пречат на усвояването на желязо от храни и лекарства, което е важно за жените с нисък хемоглобин.
 • Също така кафето възбужда нервната система и стимулира сърдечно-съдовата система не само на жените, но и на плода, което може да повлияе отрицателно на развитието на бебето..
 • Чаят съдържа и танини, което допълнително засилва усвояването на желязото. Освен това, поради високото съдържание на танини в зеления чай, усвояването на такъв необходим витамин през първата половина на бременността като фолиева киселина може да бъде нарушено..
 • Зеленият чай също има диуретично действие, но в по-малка степен от кафето. Също така, зеленият чай съдържа голямо количество кофеин, което повишава кръвното налягане. За жени с хипертония или дори с преходно повишаване на кръвното налягане само по време на бременност, такава напитка е противопоказана.
 • Плодови напитки и компоти. По този начин можете да разнообразите диетата си за пиене. Подкислената вода (лимон, кисели плодове) се усвоява по-добре от тялото и утолява жаждата добре. Такива напитки свеждат до минимум риска от отоци..
 • Сладки газирани напитки. Съдържанието на захар в тях е много високо, така че пиенето на сода води до бързо покачване на кръвната захар. В този случай тялото се опитва компенсаторно да разреди този "сироп в съдовете", привличайки течност в кръвния поток. Така се получава обратен ефект, нуждата от вода се увеличава. Сигурно сте забелязали, че когато пиете сода, жаждата ви се увеличава, искате да пиете все повече и повече..
 • Плодове и зеленчуци. Обикновено плодовете и зеленчуците не се отчитат като прием на течности. Само динята и краставицата са повече от 90% вода. Следователно да се каже, че водата може да бъде заместена еднакво с плодове и зеленчуци, в никакъв случай не е възможно.
 • Зеленчуците и плодовете са отлична алтернатива, ако лекарят препоръча ограничаване на водата поради някаква патология, но все още имате жажда. Сочните плодове ще помогнат да се справите с него.Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат включени в максималното количество във вашата диета и защото това е източник на фибри, което ще помогне да се справите с такъв симптом, който често съпътства третия триместър на бременността, като запек..

Каква вода е по-добра за бременни жени?

Ще започна с най-важното - не можете да пиете вода от чешмата.

Изглежда всеки знае за това. Но многократно е проверено на практика, че колкото и да се говори за това, винаги има такива, които не са чували, не знаят. По-точно тези, които не искат да чуят или знаят.

Водата от чешмата е опасна. Наскоро прочетох друг случай на потвърдена инфекция с легионела чрез чешмяна вода.

Като се има предвид, че периодът на бременността не е времето, когато жената има право на грешка, повтарям още веднъж - не можете да пиете чешмяна вода на бременна жена.

Сварена вода

Основните причини за вредата от такава вода са заключенията за наличието на хлорни съединения в нея. В съвременните големи централизирани пречиствателни станции хлорирането като метод за почистване на практика не се използва. Този метод беше заменен от озониране, ултравиолетово облъчване, ултразвук и други съвременни методи за дезинфекция..

Но поради евтиността на суровините за такова пречистване на места все още се използва хлор. Често се използват комбинирани методи за пречистване и дезинфекция на водата, например хлориране и третиране с ултравиолетова радиация.

Хлорът е летливо вещество, което се изпарява, когато водата се утаи. Ето защо е важно да защитите чешмяна вода, преди да я използвате, ако съществува такава спешна нужда..

Врящата вода не винаги убива вредните бактерии в нея. За някои видове бактерии и вируси високите температури са фатални само при продължително излагане. Но никой от нас не ври вода в продължение на 15 минути, преди да свари чай...

Пречистена чешмяна вода

Като правило водата се пречиства с помощта на различни филтри. Това могат да бъдат филтърни кани, дюзи за крана, инсталации, свързани с тръби, които пречистват водата, преди да я подават директно към крана.

Кани с филтър са често срещани, тъй като на пръв поглед изглеждат „евтини и весели“. Просто трябва да знаете, че подобни кани не са в състояние да предпазват от бактерии. Освен това патроните на такива филтри не могат да пречистят адекватно водата поради лошото качество на нашата чешмяна вода. Така се оказва, че експлоатационният живот не е преминал и вече няма пречистване на водата.

Филтрационните единици се различават по степен (брой етапи на пречистване) и методи на пречистване, в способността за последваща минерализация на водата. Следователно е невъзможно да се каже недвусмислено, че това е най-добрият или далеч от най-добрия метод за почистване, без да се вземе предвид определен модел на филтриращата инсталация..

Но ако сте собственик на нов модел стационарен филтър (мембранен филтър с минерализатор), който осигурява пречистване на водата от тежки метали, бактериални и вирусни агенти и допълнително обогатяване с полезни минерали, тогава за вас е по-лесно да решите проблема с чистата вода по време на бременност. Днес се смята, че такава вода не предизвиква безпокойство. Във всеки случай той е много по-чист и безопасен, отколкото да го почиствате у дома, използвайки други методи..

Бутилирана вода

Обърнете внимание на информацията на опаковката на бутилирана вода, тъй като повечето вода, доставяна до дома ви, е обикновена, пречистена чешмяна вода. Много хора се доверяват само на бутилирана вода за деца, но нейният състав (количество минерални соли) е адаптиран директно към нуждите на малък организъм. Определено няма да има вреда от това, но ползата ще бъде малка..

Минералните води (лечебни, лечебни) за бременни жени могат да се предписват само от лекар. Съдържанието на минерални соли в тях е високо, което може да повлияе негативно на функционирането на бъбреците, които изпитват двоен стрес..

По-добре е да не пиете газирана вода за жена, която носи дете. Такава вода може да провокира метеоризъм, киселини и дори обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт..

Кислородната вода става все по-популярна. Обогатената с кислород вода се позиционира като много полезна за бременни жени. Това не е нищо повече от маркетингов трик..

Кислородът е газ, така че след 15-20 минути след отваряне на такава бутилка той ще се изпари. Можете да го пиете през това време, но струва ли си. В края на краищата всички препоръчват на бременните жени да пият на малки глътки, бавно, така че чувството за жажда да изчезне, а бъдещата майка няма време да пие твърде много. Както при храната: ситостта изостава, така че яжте бавно, за да не ядете много.

По време на бременността жената трябва да се вслушва в себе си, в своите чувства и нужди. Жаден - пийте вода. Не искате да пиете много - и не е нужно да се насилвате. Нормално функциониращото тяло е в състояние да регулира самия воден баланс и незабавно подсказва с чувство на жажда, че е време да пие.

И ако има някакви предпоставки за нарушаване на метаболитните процеси в организма на бъдещата майка, тогава основният съветник за вас ще бъде лекарят, който води бременността ви. В края на краищата той знае всички нюанси на хода на вашата бременност, анализира здравословното състояние на жената преди бременността и директно в момента.