Всеки човек се нуждае от вода, за да поддържа жизнените си функции. Не е необходимо да се изключва от диетата на кърмачета, особено тези, които се хранят от шише. Много майки се чудят каква вода да дават на бебетата си. За да отговорите на този въпрос, трябва да знаете какъв ефект има върху тялото и какви свойства има.

Важна информация

Малко дете получава достатъчно течности чрез кърмата. Но това се отнася само за първия месец от живота. Докато детето расте, физическата активност също се увеличава, детето се изпотява много. За да попълни загубената влага, той трябва да пие достатъчно течности. Това важи особено за бебета, които се хранят с адаптирано мляко.

Колко течност се нуждае от малко тяло? Бебето трябва да пие 60 ml вода на ден. Не е необходимо да се нагрява твърде много. Течността трябва да е със стайна температура (23-24 градуса) или малко по-топла. Всеки месец дневната доза се увеличава и до края на годината трябва да бъде около 100 ml.

Водата трябва да е влажна и да не се преварява. Суровата вода съдържа много микроелементи, необходими за развитието на тялото и пълноценното функциониране на вътрешните органи. По време на кипене всички вещества умират. Преди да дадете на детето да пие, водата трябва да се филтрира..

Ако детето е предразположено към запек, тогава трябва да знаете, че преварената вода допълнително укрепва изпражненията..

Какво да разгледаме

Някои експерти са съгласни, че не е необходимо да се дава вода на дете до шест месеца. Това се обяснява със следните точки..

 1. Водата нарушава чревната микрофлора и може да има риск от развитие на дисбиоза. По време на кърменето, заедно с хранителни вещества, в организма влизат полезни бактерии, които се колонизират в червата. Те помагат на храносмилателните органи да работят по нормален, здравословен начин. Водата може да дисбалансира този процес..
 2. Тялото на новородено бебе през първите месеци се адаптира към новите условия. Вътрешните органи продължават да се формират и не изпълняват напълно функциите си. Това важи и за бъбреците. Водата носи допълнително бреме върху този орган. Съдържа повече соли от майчиното мляко. Основната функция на бъбреците е да премахват излишната сол от тялото. Опасността се крие в стагнацията на солите.
 3. Водата може да убие здравословния апетит на детето. В резултат на това той няма да получи необходимото количество хранителни вещества и ще спре да напълнява..
 4. Процесът на лактация също е опасен. Смукането стимулира гърдите. Млякото се произвежда в точното количество. Ако давате вода през нощта вместо мляко, тогава този процес се нарушава. През нощта хормонът пролактин се произвежда в големи количества, което стимулира производството на дневно мляко..
 5. Чрез даване на бутилка вода за пиене, има опасност бебето да откаже да суче. Течността от отвора на зърното тече по-лесно и по-бързо, не е необходима сила, за да се напълни.

Кога е необходима вода

Нуждата от вода се увеличава след едномесечна възраст на новороденото. По това време кърмата престава да изпълнява напълно функцията за утоляване на жаждата. Колко вода можете да дадете за първи път? Трябва да започнете да свиквате с вода с няколко чаени лъжички..

Кога е необходима допълнителна течност??

 • Пиенето на много вода е необходимо през лятото, когато времето е горещо. И през зимата, когато стаята се отоплява.
 • Деца. тези, склонни към прекомерно изпотяване, трябва да пият необходимото количество течности на ден.
 • По време на настинки, особено тези, придружени от повишаване на температурата, е необходимо да се дава течност. Той е в състояние да премахне вирусите от тялото.
 • Не са редки случаите, когато малките деца изпитват симптоми, свързани с изпражненията. Ако имате диария или запек, просто трябва да пиете вода..
 • През първия месец децата могат да развият жълтеница. Това заболяване преминава по-бързо, когато бебето пие много течности..

Няколко съвета за добавяне на течности към вашата диета.

 1. В някои случаи течността може да помогне за отбиване на бебета от нощни храни. Бебе, което пие вода вместо мляко, скоро ще спре да се събужда напълно за нощно хранене..
 2. Не насилвайте детето да пие вода. Самото тяло на детето ви дава да разберете колко течност е необходима. Ако той плаче, капризен е, избутва бутилката, тогава трябва да предложите да опитате по друго време. Бебето може да няма нужда да пие до 9-10 месеца.
 3. Принуждаването на бебето да пие вода, когато е необходимо (хранене с бутилка, допълващи храни или горещо време) изисква да привлечете вниманието им. Можете да започнете да давате компоти от сушени плодове. В този случай ще бъде по-лесно да свикнете с вода..
 4. Ако детето пие повече вода от нормата, има вероятност то да откаже да яде. Или го яжте в малки количества. Опасността е, че тялото няма да получи достатъчно витамини и минерали, които съставляват кърмата. Мама трябва внимателно да следи колко вода пие бебето..
 5. Колко грама вода трябва да изпие едно дете едновременно? Единичната доза не трябва да надвишава 20 грама. Когато дозата не бъде превишена, това няма да създаде ненужно бреме върху отделителната система и бъбреците. По-добре е да предложите да пиете от лъжица вместо от бутилка..
 6. Ако бебето пие мляко непосредствено преди хранене, то няма да яде. Това не трябва да се прави. По-добре е да научите да пиете един час преди хранене или веднага след хранене.
 7. Необходимо е да се даде на детето да пие само с висококачествена вода. Може да се появи алергична реакция под формата на обрив, кашлица, нарушения на изпражненията.
 8. Минералната вода, както с газове, така и без тях, също е вредна за малкия организъм. Съдържа много соли.
 9. За запек можете да направите вода със стафиди. За да направите това, залейте малко стафиди с преварена вода и оставете за няколко минути. Ако научите детето на тази инфузия, тогава столът ще се подобри.
 10. Ако детето пие много течности, не пие необходимото количество, трябва да се консултирате с лекар. Това може да е признак на заболяване като диабет..

Каква вода трябва да изберете

Идеалният вариант е специална бутилирана бебешка вода, която може да се намери на рафтовете на магазините или в аптеките. Напълно преминава през всички етапи на почистване, неподвижен и готов за употреба. Можете не само да го пиете, но и да готвите любимите ястия на вашето бебе: зърнени храни, супи, картофено пюре.

Не си струва да рискувате с водата, която тече от чешмата. Той може да съдържа патогенни микроби, които влияят неблагоприятно върху функционирането на тялото..

Ако водата е преминала през специален филтър за пречистване, тогава не можете да се страхувате да предложите на бебето да пие.

Топената вода се счита за полезна за организма. Пречистената течност се излива в контейнер и се поставя във фризер. Когато е напълно замразен, трябва да се извади от фризера и да се постави на топло място. Не трябва да давате на детето да пие студена вода. Носоглътката на новородените все още не е силна и може да започне възпаление.

На бебето не трябва да се дава газирана вода. Минералната вода с газове също е забранена. Може да навреди на храносмилателната система.

Минералната вода е разрешена за употреба при деца над една година и само със специална цел на специалист.

Не е необходимо да добавяте захар или други сладки сиропи към водата. Можете да навредите на ендокринната система или да повредите зъбния си емайл. Трябва да свикнете с обикновената филтрирана вода.

Признаци на дехидратация

Има няколко признака, които показват, че детето има спешна нужда от вода..

 1. Апатия, летаргия.
 2. Сухота в устата (сухи устни, без слюнка).
 3. Фонтанелата потъва.
 4. Рядко уриниране.
 5. Урината придобива силна, неприятна миризма и променя цвета си.

Какво трябва да направим? В тези случаи е показано често прихващане към гърдите, както и допълнително добавяне между храненията..

Как се дава вода на малки деца

Няколко варианта да дадете на детето си малко вода.

 1. С помощта на лъжица можете лесно да дозирате количеството течност. По-добре, ако това е специална гумирана лъжица..
 2. Можете да използвате спринцовка.
 3. След като детето се научи да седи самостоятелно, може да му се предложи специална халба - сипи.
 4. Най-често срещаният начин е да се пие от бутилка..

След като родителите преценят плюсовете и минусите на допълнителното добавяне на бебето, ще бъде взето правилното решение. Консултацията с педиатър ще ви помогне да направите правилния избор. Като се вземат предвид особеностите на развитието на тялото на детето и характеристиките на лактацията, той ще помогне да се определи времето за въвеждане на течност. Ще ви кажа колко вода трябва да дадете.

Въпрос към лекаря: колко вода трябва да пие новороденото?

Когато бебето току-що се роди, нуждата му от вода се осигурява от кърмата. Постепенно става недостатъчно.

Следователно майката трябва да дава малко количество питейна вода. Попитайте вашия педиатър за препоръчителния обем и качество.

Колко вода трябва да пие новородено дете на ден, колко може да се дава, какви са причините бебето да пие много течност?

Нормата на ден за бебе - от какво зависи?

Обемът зависи от следните фактори:

  Теглото. Нуждата от вода се увеличава с увеличаване на телесното тегло. Например, новородените се нуждаят от 50-70 ml.

Когато бебето достигне 6 месеца, количеството се увеличава до 100 милилитра.

След 1 година обемът се изчислява от пропорцията от 30 ml за всеки килограм тяло.

 • Степента на развитие на вътрешните органи. Когато водата попадне в тялото, тя преминава през храносмилателния тракт, като се разпределя във вътрешните органи. Излишната течност (заедно с минерали и микроелементи) се отделя през бъбреците. Ако те са слабо развити, обемът се намалява.
 • Качеството на женското мляко. Ако майката замени HS с вода, тя постепенно ще произвежда по-малко мляко. Следователно на детето може да се дава да пие само в интервалите между храненията, придържайки се към нормата.
 • Качеството на чревната микрофлора на бебето. С помощта на лактобацили и опортюнистични микроби се образуват изпражнения. Ако в тялото няма достатъчно течност, ще се образува запек. Това означава, че обемът вода на ден трябва да се увеличи..

  Ако изпражненията са с нормална консистенция, нищо не трябва да се променя. Когато се използва вода по време на хранене, може да се развие дисбиоза (нарушение на нормалното съотношение на бактериите в червата).

 • Качеството на кожата и лигавиците на бебето. Ако кожата се разхлаби, устните изсъхнат, обемът на водата се увеличава. Погледнете устната лигавица. Винаги трябва да се хидратира.
 • Например, ако устните бързо изсъхнат, детето не може да изпразни червата, бебето започва да се запоява.

  Последици от твърде много и недостатъчно пиене

  За бебето винаги трябва да поддържате стабилен обем течност в тялото. Ако този параметър се промени нагоре или надолу, възникват странични ефекти.

  Ако майката препое бебето, в тялото се случват следните действия:

  • оток, най-концентриран върху лицето и долните крайници;
  • повишено отделяне на урина, памперсът е постоянно пълен;
  • повишено натоварване на бъбреците, което води до прекомерно отделяне на минерали, микроелементи, витамини в урината (те стават недостатъчни в организма);
  • чревна дисбиоза, водеща до развитие на алергични реакции, диария;
  • загуба на апетит - стомахът на бебето е постоянно пълен, така че не се нуждае от храна;
  • намаляване на количеството кърма при майката.

  Липсата на течност в организма води до следните състояния:

  • намаляване на обема на циркулиращата кръв, което води до риск от тромбоза, съдово запушване;
  • намаляване на количеството кислород, разпределено във вътрешните органи и мозъка, това води до нарушаване на техните функции;
  • разстройство на централната и периферната нервна система (конвулсии и изтръпване на крайниците, объркване);
  • припадък;
  • намалена мозъчна функция до стадия на кома;
  • намален сърдечен ритъм, намалена сърдечна функция, която причинява бледност на кожата, загуба на сила;
  • нарушена бъбречна функция, намалено или пълно отсъствие на урина;
  • забавяне на ненужни микроелементи, токсини в организма.

  Ако дехидратацията е лека, мама може да се справи сама. За целта увеличете дозата дневно консумирана вода..

  Каква е дневната нужда от течности при нормални условия?

  Ако бебето е здраво, количеството консумирана вода зависи от неговата възраст. Данните за новородени са описани в таблицата:

  Бебешка възраст, месеци.Необходимост от вода, мл
  От раждането до 1 месец50-60
  1-360-80
  3-660-100
  6-1270-150

  Следващата таблица показва средните данни за зависимостта на обема на дневната вода от параметрите на околната среда:

  Параметри на околната средаДеца под 1 година
  Горещ и сух климат с околна температура над 24 градуса100-200 мл
  Средна влажност с температурен диапазон 20-24 градуса60-100 мл
  Студен сезон със стайна температура 18-22 градуса50-100 мл

  Въз основа на параметрите в таблицата, всяка майка трябва да разбере, че по-малко от 50 ml вода на ден за новородено е неприемлив параметър. Това е минималният лимит, така че трябва да се стремите към по-голям обем..

  По време на болест

  Когато детето е болно, количеството консумирана вода зависи от тежестта на заболяването:

   Болест без повишаване на телесната температура. Количеството течност, което пиете, се увеличава леко, за да се отстранят токсините от тялото.

  Не запоявайте прекалено бебето, за да избегнете подуване. Повишаване на телесната температура с повече от 37-38 градуса. Обемът се увеличава със 100-200 ml от препоръчителния параметър за 1 ден.

  Когато телесната температура е повишена, течността се изпарява от тялото по-бързо през белите дробове и кожата. Следователно трябва да попълните обема му. Повишаване на телесната температура до 38 градуса или повече. Детето се запоява добре на всеки 30-40 минути. Те дават максималния обем течност, който тя може да поеме. Те използват не само вода, но и компоти, чайове, сокове.

  Ако се появят признаци на дехидратация, няма достатъчно вода. Трябва да добавите рехидратираща смес (прах, състоящ се от минерали, микроелементи, витамини), продавана в аптеката. Например Regidron.

  Защо бебето пие много, какви са причините?

  Организмът на детето може да се нуждае от голямо количество вода по физиологични причини:

  • повишаване на околната температура;
  • сух въздух в стаята;
  • повишена физическа активност;
  • стрес, нервно напрежение.

  Ако детето развие жажда по физиологични причини, компот, сладък чай и други видове течности със захар не се препоръчват. По-добре да се дава чиста, неподвижна вода. Тя бързо ще утоли жаждата ви.

  По-рядко честотата се увеличава поради патологични причини:

  • всякакъв вид захарен диабет;
  • възпалителни заболявания на черния дроб, бъбреците;
  • ендокринни заболявания поради дисфункция на панкреаса, щитовидната жлеза;
  • наличието на хелминти, други паразити в тялото.

  Ако родителите подозират заболяване, най-добре е да се свържат с педиатър. Той ще проведе лабораторни и инструментални методи за изследване, ще определи точната причина.

  Прочетете за това как и колко да пиете вода за дете тук, за правилното използване на вода от човек - тук.

  Цялата най-важна и полезна информация за това как се пие вода за деца е представена в този раздел..

  Заключение

  Човешкото тяло е предимно вода. Затова трябва да се консумира от самото раждане..

  Дори ако майката храни бебето с кърма, не забравяйте да давате чиста вода за пиене. Педиатрите трябва да предупреждават за това при ежемесечния преглед на бебето..

  Трябва ли да давам вода на бебета

  Има ли полза от добавянето на вода? Как са свързани водата и дисбиозата? Какво да правите, ако детето е горещо? Кога да давате на бебето си вода?

  Съвсем просто е да се отговори на въпроса дали бебетата се нуждаят от вода. Нека просто се опитаме да се върнем психически назад дори преди сто години. И нека помислим, колко майки винаги имат достатъчно чиста (очевидно преварена) вода, която да дават на бебетата си, без да рискуват здравето си? В продължение на хиляди години от човешката еволюция бебетата през първите месеци от живота не са получавали вода, защото това означава пряка опасност за живота им. Тоест необичайно е човек като биологичен вид да пие малки деца. Както обаче и за други бозайници - бебетата започват да получават вода, когато започват да ядат същата храна като родителите си. Ако говорим не само за здравия разум, но и за медицинските обосновки, тогава Световната здравна организация, подобно на последните инструкции от Министерството на здравеопазването на Руската федерация, предлага да не се дават допълнителни напитки на кърмените деца без специални медицински показания, до около шест месеца. Защо тогава?
  Първата опасност е недохранването. Стомахът на трохите е с размерите на юмрука си и той е в състояние да приема и обработва ограничено количество входяща храна (през първия месец от живота е 1/5 - 1/6 от телесното тегло на ден). А особеността на нервната система на новороденото е такава, че водата предизвиква у него фалшиво чувство за ситост. Ето защо е важно една майка да разбере: ако детето й е изпило 100 мл вода, това означава, че не е получило 100 мл мляко. В същото време растежът и развитието на детето зависи от млякото, а водата не му носи абсолютно никаква полза..
  Втората опасност е намаляването на производството на мляко. Млякото се произвежда в отговор на сученето на бебето, т.е. колко бебето е смучело на гърдата - толкова много мляко ще пристигне по-късно. Ако майката е дала на бебето вода, то то ще суче по-малко. Особено опасно в това отношение е нощното хранене на бебето с вода, тъй като по време на нощното хранене се стимулира производството на хормона пролактин, което увеличава дневното производство на мляко. Това означава, че бебето, което кърми през нощта, по този начин си осигурява необходимото количество мляко през деня. И ако „доброжелателите“ съветват майката „да заблуди детето с малко вода, за да не го притеснява през нощта“ - помислете, че детето може да бъде измамено, но естествената система на производство на мляко не може да бъде заблудена...
  Третата опасност е нарушение на естествения баланс в храносмилателната система на детето. Дете се ражда със стерилно черво и до около шест месеца активно го засява с полезна микрофлора. Кърмата помага за формирането и поддържането на естествения баланс на бактериите в храносмилателната система и всичко, което бебето получава през това време от живота в допълнение към кърмата, влошава този баланс. И ако практиката на допълване стане постоянна, тогава много често преобладаването на вредната микрофлора над полезната се открива при едно дете - самият феномен, който нашите лекари обикновено наричат ​​дисбиоза. Изследванията, специално проведени от Световната здравна организация, показват, че повечето бебета, кърмени изключително през първите 6 месеца, са здрави и растат добре. А бебетата, които са получавали вода или чай в допълнение към майчиното мляко, са имали смущения в червата три пъти по-често от напълно кърмените бебета... Имате ли нужда от такъв риск?
  Четвъртата опасност е вероятността от отхвърляне на гърдата. Водата обикновено се дава от шише със зърно, което често води бебетата до „объркване на зърната“ - тоест отказ да смучат майчината гърда в полза на бутилка.
  Нека сега разгледаме аргументите на онези, които настояват за необходимостта да се дава на бебето вода.
  Водата помага за премахване на жълтеница при бебета
  Жълтеницата се причинява от билирубин, който е мастноразтворим ензим. Не е водоразтворим, но мастноразтворим. Тоест, той не се отделя от тялото с вода, а се отделя точно с коластра и впоследствие с мляко, което за разлика от водата съдържа необходимите за детето мазнини в оптимално съотношение.
  „Млякото е същата храна като например кашата. Гладът трябва да се задоволява с храна, а жаждата чрез пиене. В противен случай детето получава допълнителни калории! "
  Всъщност консистенцията на млякото и кашата е напълно различна. Млякото е 85-90% вода. Ако възрастните постоянно ядяха една и съща течна храна, тогава предположенията, че тя трябва да се втечни още повече, не биха възникнали... Освен това, до определена възраст малко дете изобщо не прави разлика между глад и жажда. Ето защо, както вече споменахме, водата създава у него усещане за фалшива ситост, измествайки майчиното мляко. Преместваме акцента: тъй като набавянето на вода не е биологично оправдано, правилно е да се каже не, че изключително кърменото бебе получава „допълнителни калории“, а че дете, което е допълнено с вода, губи необходимите калории.
  „Вода трябва да се дава, ако навън е горещо и въздухът в стаята е сух.“
  Всъщност през лятото добавката се аргументира от топлината, а през зимата - от сухотата на въздуха в отопляемо помещение. Много проучвания обаче са проведени по целия свят в сухи и горещи страни (например в Индия при температура 35-40 ° C и влажност от 10 до 35%; в Пакистан при температура 27.4-40.7 ° C и влажност от 24 до 77%; в тропици при температури от 4 до 41 ° C и влажност от 9 до 60%), което недвусмислено показва, че децата, на които е давана само гърда, страдат от по-малко дехидратация от тези, които са били хранени с кърма и с добавки. Факт е, че кърмата съдържа оптималната концентрация на всички соли и минерали, необходими на детето - между другото, ако възрастен страда от дехидратация, той също се препоръчва да възстанови баланса на влагата не с обикновена вода, а с разтвор на специално подбрани соли... Така че, ако Мама смята, че детето е горещо - не трябва да се допълва с вода, но е по-лесно да се облече и проветри добре стаята! Едно малко дете, което е жадно, просто ще поиска по-често гърдите на майка си. При екстремни горещини можете да изтриете тялото на детето с хладка вода и въздухът в стаята ще направи по-малко сух парния овлажнител или обикновена бутилка с пулверизатор, но в този случай водата е желателна навън, а не вътре в тялото на детето...
  „Ако детето е болно, водата е незаменима - тя ще възстанови баланса на влагата, ще помогне да се премахнат вирусите в урината и можете да разтваряте лекарства в нея“
  В горното няма нито една функция, с която кърмата да не се справи по-добре от водата. Същото лекарство, което детето ще опита с всички сили да го изплюе разреден във вода, то ще приеме много по-благоприятно с изцедена кърма, което също ще спомогне за по-добро усвояване.
  "Детето ми понякога се успокоява веднага след като получи бутилка вода."
  Ключовата дума тук е бутилка. По много различни причини бебето понякога иска да суче нещо, но не и гърдите на мама. Двата най-прости и най-безобидни начина за успокояване на бебе, което току-що няма достатъчно гърдите на майка си, са да смучат чисто измит пръст или просто да сочат към сън, защото най-често така се държат децата, уморени от дневни впечатления, преди да заспят.
  „Всички са жадни и децата не правят изключение!“
  Има много храни, които възрастните могат спокойно да ядат, но които ще създадат големи проблеми за бебетата, тъй като храносмилателната им система все още не е достатъчно зряла. Опитът за хранене на бебе въз основа на нуждите на възрастен стомах би имал ужасни последици. Повечето бебета сами отказват да пият водата, която им се предлага, и започват да утоляват жаждата си с нея едва след 9-12 месеца.

  Колко вода да дадете на новородено?

  С появата на първородния в семейството младите родители имат много въпроси: как да се къпят, хранят, обличат, повиват. По-старото поколение, представено от баби и дядовци, охотно споделя своя опит и знания, без да отчита, че в продължение на няколко десетилетия подходи към развитието на новородените, организацията на храненето им може да се промени. Дори и най-безобидният въпрос може да се превърне в препъни камък: дали да се даде допълнителна напитка на новородено дете и колко вода трябва да пие на ден.

  Преди водата за новородено задължително присъстваше в диетата. Сега, според препоръките на опитни педиатри, на кърмено бебе не може да се дава допълнителна вода, ако не е прегрято, не се разболява и не изпитва дискомфорт. Но всяка майка трябва да чувства бебето си и да реагира навреме на проблемите. В кои случаи на детето трябва да се пие и колко вода трябва да пие, всички родители трябва да знаят.

  Вода за кърмено новородено

  Здравото бебе на възраст до 6 месеца не се нуждае от допълнителни напитки - има достатъчно вода, съдържаща се в кърмата. Майките знаят, че условно процесът на хранене може да бъде разделен на 2 етапа: първият, при който бебето изсмуква така нареченото „предно“ мляко, и вторият, когато се отделя „задното“ мляко.

  На първия етап бебето задоволява жаждата си и поради „задното“ мляко, което има по-висок процент мазнини, то е сито. Ето защо е важно бебето да се храни поне 10 минути, за да има време да изсмуче „задното“ мляко, поради което то ще наддаде на тегло.

  Ако първата половина от живота на бебето пада през есента, зимата, пролетта, то е здраво и родителите поддържат оптималния температурен режим в апартамента, тогава бебето може да се справи без допълнителна вода. Но ако стаята, в която живее бебето, е гореща (температура над 20 градуса), суха (влажност под 50-70%), тя е топло облечена и прегрята, тогава бебето се нуждае от допълнителна напитка.

  Също така трябва да дадете на бебето напитка, ако:

  • той има запек;
  • той е болен, телесната му температура е повишена;
  • той рядко пикае, което може да означава липса на вода в диетата.

  Вода за изкуствено бебе

  Без значение какво могат да кажат производителите на бебешка храна, адаптираното мляко се различава от майчиното мляко и не се усвоява толкова от тялото на детето. Децата, които се хранят от шише, които се хранят с наситени смеси, са по-склонни да получат запек и са възможни алергични реакции..

  Педиатрите препоръчват изкуственото бебе да започне да пие много по-рано от бебето, което пие майчиното мляко. Можете да му дадете да пие след неонаталния период - от 4-5 седмици.

  Как и какъв вид вода трябва да се дава на бебето

  След като вземат решение да дадат на бебето да пие, родителите обикновено се сблъскват с такива проблемни въпроси: колко често да пият, колко пъти, по кое време, с каква вода, да го затоплят или не.

  Педиатрите съветват да се полива бебето между храненията, около час след хранене. Ако бебето е неспокойно, плаче, можете да му предложите малко вода по всяко време, но не преди хранене. Стомахът на бебето е мъничък, ако пие вода, може да откаже мляко, така че е по-добре да му дадете малко вода, след като е яло. Педиатрите и консултантите по кърмене съветват лъжици за вода на бебета. По този начин родителите могат да контролират количеството пиене едновременно..

  Изкуствен човек, който вече яде смеси от бутилки, може да пие от тях. Разбира се, за всички майки е по-удобно да използват бутилки с вода за разходка. Температурата му трябва да бъде най-малко 20-25 градуса, а отначало, при добавяне на трохи във вода, е препоръчително да се загрее до 30 градуса.

  Много майки искат да знаят точния отговор на въпроса "Колко вода да се даде на новородено?" Колкото му трябва, за да утоли жаждата си. Обикновено педиатрите препоръчват да се фокусират върху такива цифри: около 30 ml на ден на 1 кг тегло на бебето. Необходимо е да наблюдавате бебето и да регулирате режима му на пиене: ако се наблюдава запек, бебето е горещо, изпотява се, ядосва малко, можете да му предложите повече вода. Обикновено на детето се дават по няколко лъжици наведнъж, гледайки го да пие - с нетърпение, с удоволствие или с неохота.

  Следващият препъни камък за родителите на първородния е въпросът какъв вид вода да му се даде: варена, изворна или специална бутилирана вода за бебета. Най-лесният и безопасен вариант за психиката на майките и татковците е преварената вода. Бебета на възраст над 3-6 месеца могат да получат вода за прохождане от аптека или магазин. Производителите твърдят, че е претърпял специално почистване и е създаден специално за тялото на детето. Както показва практиката, родителите на 2-ро, 3-то дете, докато порасне, му дават водата, която те самите използват - изворна вода, пречистена чрез филтри или минерална трапезария с неутрален вкус.

  Дали да давате напитка за новородено или не трябва да решават родителите, оценявайки благосъстоянието на бебето и състоянието на неговата среда. Младите майки и татковци трябва да помнят няколко "златни" правила:

  1. Трябва да напоявате бебето, ако температурата на въздуха около него е над 20-22 градуса. Колкото по-горещо и сухо е, толкова по-бързо бебето губи течност и трябва допълнително да се напълни с малко вода.
  2. Наложително е да се дава вода при чревни колики и други проблеми с корема. Преди това, панацея за запек, gaziks се считаха за "копър" вода, сега почти всички разбират, че трябва да давате на бебето си вода за пиене - това ще помогне на чревните сокове при смилането на храната.
  3. Отначало водата трябва да се нагрее до 30 градуса, бебета на възраст над 3 месеца вече могат да получат вода със стайна температура.

  Да пие или не, бебето решава за себе си, основното за родителите е да му осигурят комфортни условия (температура, влажност), да се облича правилно, да не се увива или прегрява и да предлага малко вода между храненията. В горещите дни по време на разходки, ако бебето се изпотява интензивно, мама винаги трябва да има бутилка вода под ръка, за да го пие и да предотврати прегряване. Внимателно наблюдавайки бебето си, мама ще се научи да разпознава всички признаци за кратко време и ясно ще знае кога бебето е жадно и се нуждае от допълнителна вода..

  Колко вода да дадете на детето без вреда за здравето

  Колко вода да дадете на детето без вреда за здравето

  Всички знаят, че без вода човек не може да живее и да бъде здрав. Друг добре известен факт е, че трябва да пиете чиста вода и да отстранявате примесите и примесите с филтри. Дали тази информация е изчерпателна, за да не навреди на здравето на бебето? От тази статия ще разберете колко вода да дадете на детето си и на какви изисквания трябва да отговаря тази течност..

  Проблеми, обхванати в материала:

  Възможно ли е да се дава вода на новородено

  Колко вода да дадете на детето в зависимост от възрастта

  Колко вода да се дава на бебе на изкуствено хранене

  Каква вода да дадете на дете

  Дали да се дава вода на новородено

  При кърмене майчиното мляко е едновременно храна и напитка за бебето. Състои се от 90% вода и в неонаталния период осигурява баланса на течността в тялото на новороденото на необходимото ниво..

  Майчиното мляко съдържа всички необходими ензими за нормалното храносмилане на бебето. Тялото на майката е чувствително и се адаптира към нуждите на бебето, променяйки състава и количеството кърма. Ако бебето ви се нуждае от повече вода, то ще кърми по-често и ще изсмуква предното мляко, което има по-малко хранителни вещества, но повече вода. Това ще попълни електролитния баланс..

  Но не бързайте със заключението, че на новороденото никога не трябва да се дава вода..

  Няма консенсус сред педиатрите дали да се дава вода на кърмено бебе на възраст 4–6 месеца в случай на треска или чревна инфекция. Ако се съмнявате, консултирайте се с Вашия лекар дали да давате на бебето си вода или не..

  В особено тежки случаи на децата се предписват капкомери със специални разтвори за попълване на загубите на течности. Ако бебето откаже да кърми, лекарите съветват бебето да се допълва с малко вода, но с изцедено кърма от лъжица или малка чашка..

  Ако бебето повръща, трябва да дава кърма често и в малки дози, за да не провокира рефлекса на гърлото. Ако лекарят е на мнение, че бебето трябва да бъде допълнено с течност, той трябва да напише за това в срещата и да не забравя да посочи колко вода може да се дава на детето и колко често.

  При добавяне на вода на деца под 1 месец има определени опасности:

  Не давайте вода на новородено, което е диагностицирано с физиологична жълтеница, тъй като билирубинът ще се отделя по-зле и ситуацията дълго време няма да се промени към по-добро. Поради слабителните си свойства, майчиното мляко насърчава премахването на билирубина по-бързо и по-ефективно, включително с изпражнения. Понякога може да се дава изцедена кърма в допълнение към прихващането на бебето.

  Ако новороденото пие много вода, то ще се насити и ще яде по-малко майчино мляко. Водата, за разлика от млякото, не е хранителна и в резултат на това бебето ще отслабне поради липса на хранителни вещества.

  При голям прием на вода бебето може да изпитва водна интоксикация, тоест водно отравяне. В резултат на това може да възникне остър оток и има заплаха за живота. Препоръки на СЗО (Световната здравна организация): здраво бебе, което е кърмено при поискване, не се нуждае от добавки до 4-6 месеца.

  Деца от 4 месеца могат безопасно да получават вода, това по никакъв начин няма да доведе до изтощение и няма да попречи на по-нататъшното кърмене. Няма противопоказания за здраво бебе да пие вода доброволно и щастливо. Липсата на влага в тялото на детето обаче може да доведе до катастрофални последици. Родителите трябва да помнят, че високата скорост на метаболизма при децата е свързана с големи загуби на течности. Майките и татковците трябва да са наясно колко, колко често и в какви случаи може да се дава вода на бебета, както и какви нужди от нея при различни видове хранене.

  Колко вода се дава на новородено бебе? Всяко бебе има свои собствени нужди от течности, точно като възрастен. Препоръката на детските лекари е не повече от 0,1 литра вода на 1 кг тегло за един ден, но това се взема предвид кърмата. Оказва се, че обемът на чистата вода е 30–70 ml. Можете да давате течност в специална бебешка бутилка или да добавяте вода от малка лъжичка, което ще помогне след това да се въведат допълнителни храни, защото бебето вече ще знае какво е лъжицата и за какво служи. Основното правило тук е добра воля, ако детето откаже да пие, не го насилвайте.

  Колко вода да се дава на бебе, хранено с бутилка

  С изкуственото хранене на бебе, съвсем различно състояние на нещата. По какви причини трябва да давате на бебето вода в този случай??

  Изкуственото бебе получава повече протеин от адаптираното мляко в сравнение с бебето, което е кърмено. За да може допълнителният протеин да се усвои по-добре, е необходима повече течност. Храненото с адаптирано мляко новородено се нуждае от добавки между храненията от раждането.

  Пиенето на добавки не само помага за по-доброто храносмилане, но е и превантивна мярка срещу запек. Родителите на деца на изкуствено хранене редовно се сблъскват с този проблем: в тялото на новородено, в случай на липса на вода, изпражненията са твърде твърди и сухи, което усложнява процеса на дефекация.

  Пиенето ще ви спаси от хълцане, когато диафрагмата и ларинкса неволно се свиват, което причинява дискомфорт на бебето. Водата ще помогне за облекчаване на спазмите и ще облекчи състоянието. За да избегнете многократно хълцане, грижете се добре за бебето: повдигнете го в изправено положение, така че въздухът, който е погълнал, да излезе, успокойте го, ако бебето е уплашено или превъзбудено, загрейте го, ако бебето е студено. Ако новороденото има треска и треска, трябва да му се даде вода за подобряване на терморегулацията. Втората причина е, че излишната течност ще ви помогне бързо да се справите с токсините и вирусите..

  В случаи на бърза загуба на течности, като диария или повръщане, на бебето трябва да се помогне да компенсира загубата на течност от тялото. Опитайте се да го давате на малки порции и толкова често, колкото детето се съгласи да пие..

  Някои възрастни смятат, че ако новородените имат жълтеница, трябва да им се дават много течности. Това не е факт, физиологичната жълтеница се причинява от повишено съдържание на билирубин в кръвта на новородено и този пигмент не се разтваря във вода, следователно допълнителен обем течност не допринася за неговата екскреция.

  За да давате вода на изкуствено бебе, най-добре е да имате отделно бебешко шише. Бебетата, които са кърмени, започват да дават течност с въвеждането на допълнителни храни. По-добре е да правите това с малка лъжичка, така че зърното на шишето да не се конкурира с майчината гърда, защото смученето на гърдата изисква повече усилия от бебето.

  Водата за добавки не трябва да е гореща или охладена, течността с температура на човешкото тяло от +36 ° C се абсорбира най-добре, точно това има майчиното мляко, най-естествената течност за бебето. С течение на времето, когато бебето е на 2-3 месеца, температурата на водата може да бъде намалена до стайно ниво - +20 ° С.

  Оптималното време за допълнително поливане е час след храненето на бебето със смес, разредена с вода, което означава, че желанието за пиене вече е удовлетворено частично.

  Когато родителите дават на бебето бутилка вода, то определено ще пие, ако е жадно в този момент, и ще пие точно толкова, колкото му е необходимо в момента. Както при храненето, и тук е важно да не настоявате, а да предлагате, давате, но не и да се натрапвате.

  Ако в стаята е горещо или задушно, бебето трябва да се дава вода по-често от обикновено, но поне веднъж на всеки половин час. В студена стая децата имат по-малка нужда от допълнителни напитки, може би водата, която пият със сместа, ще му бъде достатъчна.

  Ако детето се намира в стая с комфортни температурни условия (около +24 ° C), то то може да пие около 60-100 ml на ден. Съветите на педиатрите за това колко вода да се дава на кърмачета от раждането до шест месеца варират. Някои казват допълнително 50 ml, други 200 ml. Тук няма недвусмислено препоръчителна норма и не може да има, всичко зависи от конкретното бебе и условията, в които се намира. Времето на годината, климатът, сместа, с която се храни - тези фактори трябва да се вземат предвид.

  Всяко дете е различно, някои малки деца обичат да пият много вода, а някои просто малко. Основното нещо е да не забравяме, че обемът на стомаха на бебето е около 250 мл и колкото повече вода пие, толкова по-малко смес ще яде. Избягвайте да давате твърде много вода преди хранене.

  Препоръчани статии за четене:

  Колко вода да дадете на детето

  И все пак, колко вода трябва да пие едно дете на ден? Няма категоричен отговор на този въпрос и не може да има - много зависи от параметрите на бебето: тегло, възраст, активност, здравословно състояние, както и метеорологичните условия и околната среда..

  Говорихме за нормите за пиене за новородени и бебета на кърмене и изкуствено хранене, сега нека поговорим за деца на възраст над 1 година.

  На възраст от 1 до 3 години.

  Когато бебето започне да яде твърда храна, то се нуждае от повече течности. В същото време бебето се научава да ходи самостоятелно, увеличава се физическата му активност, а с това и загубата на влага. Нормата на консумирана вода на ден се изчислява по аналогия с кърмачетата: 50 ml течност на 1 kg телесно тегло.

  Моля, обърнете внимание, че това е бистра, все още вода. Други напитки: мляко, кефир, сок, чай, компот са изключени от изчислението.

  С възрастта децата пият все повече и повече течност на ден. Колко вода можете да дадете на детето си? Нормата за деца в предучилищна възраст на 7 години е 1,2-1,7 литра вода на ден. Започвайки от четиригодишна възраст, децата започват фаза на активно формиране на нервната и костната система и във водата, която бебето пие, трябва да има достатъчно флуорид и магнезий.

  Възрастните трябва да се опитат да възпитат на децата в предучилищна възраст здравословен навик редовно да пият вода и да осигурят свободен достъп до нея. Излизайки на улицата, не забравяйте да вземете бутилка течност, детски или спортни "неразливания" са много удобни. Ако бебето е диагностицирано с бъбречно заболяване, сърдечно заболяване или захарен диабет, трябва да следвате режима на пиене, предписан от педиатър.

  7 години и повече.

  Децата в училищна възраст трябва да пият 1,7-2,5 литра вода на ден. Точната цифра за конкретно дете зависи от неговата подвижност. За млад спортист или физически активен ученик дневната норма на течности ще бъде по-висока. На деца над 12 години може да се дава вода със същия състав като за възрастни. Препоръките, че по време на горещина и по време на заболяване трябва да пиете повече вода, са задължителни за юноши и ученици.

  Как да разпознаем недостига на вода при детето

  Децата, както и възрастните хора, са изложени на риск от дехидратация поради следните причини:

  Поради възрастта си децата често страдат от заболявания, на фона на които има треска и проблеми със стомашно-чревния тракт. Например, повръщането и диарията могат да доведат до тежка дехидратация. Загубата на течности се случва и при вирусни и простудни респираторни заболявания, като синузит, пневмония, бронхит или инфекции на пикочните пътища.

  Бебешкото тяло има по-висок процент водно съдържание, отколкото възрастен. Тази стойност намалява с възрастта от 70 на 50%, като се вземат предвид възрастта и пола.

  При децата съотношението между телесната повърхност и теглото е по-голямо при по-малък размер на тялото. В резултат на това бебетата губят повече влага през лигавиците си. Това означава, че кожата и лигавиците на бебетата изпаряват повече влага, отколкото техните родители.

  В организма на възрастните при критична загуба на влага започват да работят компенсаторни механизми, които в ранна възраст не са развити или недостатъчно развити. Например, тялото на новороденото е по-малко способно да концентрира урината, за да намали загубата на течности, отколкото това на ученик или възрастен..

  Новородените и децата в по-млада предучилищна възраст не могат да пият и да получават вода сами за това. По този въпрос те са изцяло зависими от възрастните, които трябва да осигурят на бебетата вода и да я дават в критични ситуации при дехидратация или по време на жегите. Оказва се, че новородените и бебетата са най-уязвими към дехидратация..

  На деца с определени хронични заболявания може да се предписват лекарства, които ще влошат симптомите на дехидратация. Например, диуретици като фуроземид и спиронолактон премахват течността от тялото чрез урина. Такива лекарства се предписват за компенсиране на заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система..

  Ако на деца с хронични заболявания са предписани някакви лекарства, преди да ги дадете, трябва да знаете спецификата на тяхното използване. Така че нивото в кръвта на активните вещества на лекарството, неговите полезни и странични ефекти могат да се променят, ако тялото на детето е дехидратирано. Човек не трябва да се страхува от това, но просто имайте предвид. Например, ако на бебето е показано да приема антиепилептично лекарство, не трябва да се допуска дехидратация, тъй като в тази ситуация лекарствата не действат правилно и е възможен рецидив..

  Какво трябва да знаете за симптомите на дехидратация? Тук е необходимо да се разгледа въпросът от две страни: симптоми, дължащи се на загуба на течност и минерални соли (електролити) и показатели на компенсационния механизъм, който започва в критична ситуация за попълване на загубата на влага.

  Ето симптомите на дехидратация, за които трябва да знаете:

  усещане за сухота в устата, малко или никаква слюнка или е леко, пенливо;

  бледност на кожата;

  липса на сълзи при плач;

  продължително отсъствие на уриниране;

  Изброените признаци на дехидратация, заедно с други клинични прояви, се оценяват с помощта на различни скали, за да се определи степента на дехидратация на тялото на детето. Има скали на Gorelik, Американската академия по педиатрия, скалата за клинична дехидратация и други. Ако имате един или повече симптоми със съмнение за дехидратация, незабавно потърсете медицинска помощ.

  Как можете да избегнете дехидратацията? В случай на критична загуба на течност по време на треска, повръщане, диария, трябва да се обърне голямо внимание на запояване. Напитките трябва да се дават възможно най-често, за да се възстанови и поддържа хидратацията на нормално ниво. Течността, която предлагате като напитка, трябва да съдържа захар (глюкоза) и минерални соли, тъй като при повръщане и диария се губи не само вода, но и жизненоважни минерали: натрий, хлор и калий.

  Тези елементи са необходими за нормалното функциониране на нашето тяло, неговите системи и органи. Има термини, които описват такива ситуации: хипер- или хипонатриемия, хипогликемия. Такива състояния са много опасни за детския организъм и могат да засилят проявите на болестта. Педиатрите препоръчват компенсиране на загубата на влага с лекарства за орална рехидратация, които са лесно достъпни в аптеките..

  В жегата и при силни физически натоварвания често се случват ситуации, при които причината за загубата на течност в тялото на детето е обилното изпотяване. В този случай трябва да давате вода, за да попълните загубата на влага, както и храни, богати на въглехидрати, например плодове, които съдържат въглехидрати, минерални соли и вода. Не давайте на децата изотонични спортни напитки, те могат да навредят на детското здраве.

  Каква вода да се пие за деца

  Разбрахме колко вода може да се даде на дете. Сега нека разберем каква вода могат да пият.?

  1. Бебета от първата година от живота.

  Нека да обясним за каква вода ще говорим.

  Варено. Най-често възрастните дават на малките деца да пият охладена преварена вода. Смята се, че под въздействието на високи температури вредните микроорганизми, съдържащи се в течността, умират. Това е само част от истината. Всъщност по време на процеса на кипене само някои от бактериите умират, но в същото време се образуват хлоридни съединения, които могат да навредят на здравето на бебето..

  Естествено. В никакъв случай не трябва да се дава на новородено сурова чешмяна вода или естествени източници (извори, езера, реки, потоци). Естествената течност съдържа голям брой бактерии, химични съединения, примеси и нитрати, които навлизат в потока от почвата.

  Терапевтична. Лекарите категорично не препоръчват да се дава на деца лечебна минерална вода с различна степен на карбонизация..

  Филтрирано. Течащата вода, пречистена от битов филтър за кана, разбира се, е по-чиста, отколкото от източници в природата, но не бива да я давате на деца като питие. Безопасно е само за възрастни.

  Бутилирано. Детските лекари препоръчват на децата да се дава специална "бебешка" вода от бутилки. В супермаркетите и аптеките можете да избирате контейнери с различни размери и от различни производители. Етикетът трябва да съдържа надпис, в който се посочва, че продуктът е одобрен от Руската академия на медицинските науки. Изискванията към този бебешки продукт са по отношение на минералното съдържание:

  - общата минерализация е по-малка от 200–300 mg / литър;

  - калций под 60 mg / литър;

  - калий под 5–20 mg / литър;

  - натрий по-малко от 20 mg / литър;

  - магнезий по-малко от 10-35 mg / литър.

  Вода от "детски" филтри. По-икономичен вариант от закупуването на бутилирана течност е бебешкият филтър за многократна употреба. Това битово изделие е евтино и ще продължи дълго време, при условие че патроните се сменят навреме след филтриране на обем от 100-200 литра. Филтърът се справя добре с почистването на течаща вода от груби механични примеси, пестициди, хлор, а също така унищожава всички бактерии. Такива устройства са направени от качествена екологична пластмаса. Педиатрите ги препоръчват за битова употреба..

  2. Деца над 1 година.

  Деца от една година могат да получат вода, ако тя отговаря на първата или най-качествената категория, която зависи от наличието на полезни минерали в състава и отсъствието на вредни вещества.

  Първата категория е вода от всеки източник, но в същото време е напълно безопасна за деца. Качеството на такава течност е по-високо от това на чешмяна вода и в нея няма странични хлорирани съединения..

  Най-високата категория е безопасна вода от източници, които са добре защитени от замърсяване. За течности от най-висока категория се прилагат по-строги критерии за качество, санитарни и хигиенни изисквания и допустими стандарти за наличие на микро- и макроелементи.

  Деца под тригодишна възраст се съветват да дават вода само от най-високата категория. Той не съдържа такива консерванти като сребро и въглероден диоксид, които могат да имат отрицателен ефект върху чревната микрофлора. Децата не трябва да получават течности, които съдържат флуорни йони в концентрация над 0,6-1,0 mg / литър, тъй като те се натрупват в тялото.

  Питейната вода може да бъде естествена или приготвена. Ако първата се добива директно от природни източници, тогава втората се подлага на пречистване и изкуствена минерализация. На такава течност се приписва и качествена категория..

  Естествената вода, в зависимост от източника, е:

  Артезиански - от подземни артезиански кладенци и пластове. Водата попада в кухини в земята след дъждове и топящ се сняг. Когато влагата проникне в скалата, от една страна, тя се почиства, а от друга, абсорбира природни елементи и полезни минерали. Тези дълбоки шевове са защитени от повърхностно замърсяване. Ако процесът на изпомпване от артезиански кладенец е организиран правилно, тогава течността трябва само да бъде почистена от груби утайки и съдържанието на микроелементи трябва да бъде регулирано.

  Пролет - от извори, бликащи от земята. Такава течност има приятен свеж вкус, но нейната чистота и качество трябва да бъдат внимателно проверени поради валежи и вредни ефекти върху екологията на индустрията и транспорта. Изворната вода от естествени източници се продава с първата категория качество.

  Ледников - получава се в процеса на топене на ледниците. Тази вода по право се счита за най-чиста, по състав е близка до дестилирана поради минимума на минералите в състава си..

  Водата от естествен източник се характеризира с постоянен състав и температура по време на екстракцията. Винаги съдържа минерални соли. Ако течността е с високо качество, достатъчно е да я почистите механично от груби суспензии. Химията на водата трябва да се следи по-внимателно, ако ще я давате на детето си.

  Водата се пречиства по няколко начина:

  Използване на обратна осмоза. Най-често се използва за почистване. Технологията е следната: течността се прекарва през мембранни филтри, които премахват всички примеси и минерални соли. Този метод гарантира абсолютно почистване както на вредни, така и на полезни вещества..

  Напълно "деминерализирана" вода не трябва да се дава на деца, нейното рН се измества към киселинната страна. Балансът на минералните соли в тялото на детето ще бъде възстановен за сметка на костната тъкан и зъбите, което ще доведе до пагубни последици за здравето на бебето..

  Чрез озониране. Това е високоефективен начин за пречистване на водата. Озонът окислява бактериите и предотвратява растежа на микроорганизми в контейнер с течност, докато оригиналният минерален състав остава непроменен. Във вода обаче може да се появи разтворима органична суспензия, която ще предизвика появата на нови, по-вредни микроби..

  С ултравиолетово лъчение. Използва се след механично пречистване на вода от утайки. Ултравиолетовата светлина унищожава само живите микроорганизми, бактерии и вируси, без да влияе на химичния състав на течността.

  Водата, която ще давате на бебето, може да съдържа оскъдно количество вредни примеси в състава си. Но съставът на течността, включително количеството минерални соли, трябва да бъде безупречен.

  Кой производител на вода да изберете

  Тази статия може да ви накара да повярвате, че най-безопасният начин да напиете бебето си е да му давате бутилирана вода. Когато купувате течности в бутилки, трябва да сте внимателни към малките неща, да помислите добре за избора на производителя, предназначението и състава на бебешката вода.

  Когато избирате бебешка вода, прочетете внимателно етикета на бутилката. Заглавието трябва да съдържа думи като: "за деца", "за деца" и други подобни думи. Информацията върху контейнера трябва да отговаря на изискванията на законодателството на страната на произход.

  Обърнете внимание на предназначението на течността, посочена на етикета. Днес в продажба можете да намерите бебешка вода за приготвяне на смес или питейна вода. Прочетете препоръките и съветите за използването му, ако има такива. Питейната вода не е подходяща за приготвяне на кърмачета за кърмачета поради наличието на микроелементи в нея. Количеството минерални добавки е приемливо за пиене, но използвайте специална течност за приготвяне на адаптирано мляко.

  Вижте етикета за възрастта на децата, на която този продукт може безопасно да се дава.

  Когато избирате бебешка вода в магазина, проверете наличността на документи, потвърждаващи качеството на продуктите. Производствената компания трябва да разполага с:

  удостоверение за държавна регистрация;

  сертификат за качество на водата;

  документи, потвърждаващи, че водата в бутилката съвпада с името на етикета.

  Biokit предлага широка гама от системи за обратна осмоза, водни филтри и друго оборудване, което може да върне чешмяната вода до естествените й характеристики..

  Специалистите на нашата компания са готови да ви помогнат:

  свържете системата за филтриране сами;

  разбират процеса на избор на филтри за вода;

  вземете заместващи материали;

  отстраняване или разрешаване на проблеми с участието на инсталатори;

  намерете отговори на вашите въпроси по телефона.

  Доверете се на системите за пречистване на вода Biokit, за да поддържате семейството си здраво!

  Моля изберете
  удобно за вас
  опция за избор,
  необходимо
  системи
  пречистване на водата

  За да получите консултация
  нашият експерт

  Изберете оборудване,
  като отговори на 4 въпроса

  Изберете система въз основа на резултатите
  анализ на вашата вода

  ИЗПРАТЕТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНАЛИЗА

  ИЗБОР ПО РЕЗУЛТАТИ
  АНАЛИЗ НА ВОДАТА:

  Въведете телефонния си номер и прикачете документ с резултатите