Спорна тема от форуми за бъдещи майки: „Витамин А е необходим на бременните жени, но в същото време може да причини нарушено развитие на бъдещото бебе“. Къде е истината?

Витамин А безопасен ли е? Колко витамин на ден се нуждае от жената? И можете ли да си го набавите от храната? Всички тези въпроси зададохме на експерт.

Акушер-гинеколог от първа квалификационна категория, клиничен ординатор на Катедрата по акушерство и гинекология, БелМАПО

- Преди да отговорим на всички тези въпроси, е много важно да разберем, че витамин А е антиоксидант, който е жизненоважен за бременната жена. Витамин А е един от основните микроелементи и има няколко важни функции:

 1. Профилактика на анемия по време на раждането на дете;
 2. Поддържане на метаболизма на бъдещата майка;
 3. Растеж на тъкани по време на бременност, както и развитие на плода (кожа, зъби, кости, зрение).

Принципът „повече е по-добре“ за витамин А е напълно неприемлив. Защо?

Излишъкът от витамин А е наистина опасен: появяват се сънливост, главоболие, възпаление на роговицата на окото и болка в краката. Всичко това са прояви на интоксикация на тялото. Това причинява нарушено развитие на плода и в резултат на това патология при детето.

Има две форми на витамин А:

 • Ретинолът е активна форма, която веднага участва в биологичните процеси. Този мастноразтворим животински продукт се намира в големи количества в черния дроб (риби и животни). Предозирането и последствията от него са свързани с тази конкретна форма на витамин А.
 • Бета-каротинът е провитамин А, който набавяме от жълтите и оранжевите зеленчуци и плодове, както и от зелените. Когато попадне в тялото, той първо преминава през етапа на преработка и едва след това се абсорбира. Бета-каротинът се различава от ретинола по това, че предозирането причинява пожълтяване на кожата, но не е опасно за организма.

Трябва да се помни, че дори при употребата на витамин А в относително ниска доза, но за дълго време можете да получите предозиране. Това се дължи на факта, че усвояването на този витамин от организма е бавно, а излишъкът се натрупва в черния дроб и мастната тъкан..

Установено е, че ретинолът е много опасен по време на бременност, дори в приемливи дози, тъй като е много трудно да се изчисли безопасна доза. Ретинолът преминава през плацентата и неговото предозиране води до необичайно формиране на ембриона. Просто казано, ако ядете телешки черен дроб или рибено масло всеки ден и освен това имате ретинол в пренаталния витамин, получавате твърде много витамин А и рискувате да навредите на бебето си..

Списъкът с храни, които могат да представляват заплаха за вас и вашето бебе, е малък и лесен за запомняне:

 • морска риба черен дроб,
 • телешки черен дроб,
 • пилешки черен дроб (за ускоряване на растежа на птиците, ретинол се добавя директно към фуража).

Ами рибеното масло? Бременните жени трябва да бъдат съветвани само от лекар, тъй като дозата на витамин А в този продукт може да бъде токсична за жената..

От какви храни можем да получим витамин А умерено и безопасно? От зеленчуци и плодове с жълт и оранжев цвят, от млечни продукти - масло, заквасена сметана. Доказано е, че храни, съдържащи бета-каротин, които тялото преобразува в ретинол при необходимост, попълвайки липсващите запаси, не водят до излишък.

Какво друго можем да забравим и да увеличим дозата на витамин А неволно?

Истинската причина за хипервитаминоза и опасни последици за детето могат да бъдат лекарства и хранителни добавки, съдържащи активната форма на витамин А - ретинол. Също така не се препоръчва използването на различни козметични продукти и кремове на основата на витамин А по време на бременност..

Максималната полза от витамин А за мама и бебе е възможна чрез спазване на две прости правила:

 1. Избягваме чернодробни продукти от животински произход (чернодробни колбаси, черен дроб, пастети, рибено масло от черния дроб) и комплекси със съдържание на ретинол. Чистият витамин А (ретинол) може да се използва в единствения случай - когато е необходимо бързо да се попълни запаса му, и то само по указание на лекар!
 2. Ядем храни, които подпомагат и попълват запасите от витамин А без увреждане на здравето и съдържащи бета-каротин (форма на витамин А, полезна за майки и бебета) - аспержи, моркови, целина, броколи, спанак, тиква, тиквички, домати, сладък пипер, грозде, боровинки, касис, ябълки, кайсии, банани, авокадо, грейпфрут, манго, киви) или комплекси с бета-каротин.

Защо бременните жени не трябва да приемат витамин А

По време на раждането на дете жената е особено внимателна към диетата си. Много хора знаят, че тялото на майката и плода се нуждаят от витамини и минерали. Често обаче забравяме, че не само дефицитът на тези елементи, но и излишъкът им може да навреди.

Това се отнася изцяло за витамин А, чието прекомерно насищане може да предизвика редица отклонения. Защо бременните жени не могат да приемат витамин А и как да се съобразят с нормата - тези въпроси трябва да бъдат проучени от бъдещата майка предварително.

Характеристики на витамин А

Лекарите посочват, че естественият прием на витамин А в организма трябва да се осигурява от животински продукти. Растителните храни съдържат каротин - провитамин А. Той се превръща в ретинол вече в стените на тънките черва. Източникът на каротин е морковите, спанакът, тиквата, чушките и др..

Ефектът на витамин А е свързан с положителен ефект върху имунната система, като по този начин осигурява защита срещу настинки. Въздействието върху лигавиците помага да се възстанови функционирането на белите дробове, меките тъкани, стимулира производството на колаген.

Каква е нормата на витамин А за бременни жени

Когато говорим за това защо бременните жени не могат да приемат витамин А, ние се фокусираме върху спазването на нормите за приемането му в организма. Лекарите посочват следните параметри на дозиране:

 • бременни жени - не повече от 3 mg (3000 mcg) на ден;
 • кърмене - в рамките на 1,2 mg (1200 mcg) на ден.

Витамин А се съдържа не само в храните. Той е част от много витаминни комплекси. Следователно проблемът с предозирането често се свързва с неконтролирания прием на синтетични витамини. Значително количество ретинол в мултивитамини предполага необходимостта от постоянно наблюдение на дозите.

Опасност от предозиране

Важно е да знаете защо бременните жени не трябва да приемат големи количества витамин А. Причината за това е предозиране, което се проявява с пожълтяване на склерата на очите и кожата. Пациентите могат да получат пукнатини в ъглите на устата, на лигавицата, както и болки в главата, гадене, прекомерна възбудимост. Ретинолът в големи количества има токсичен ефект върху черния дроб и през периода на бременността може да повлияе отрицателно на развитието на бъдещото бебе..

Ако се придържате към балансирана диета, предозирането на ретинол от храната е почти невъзможно. Синтетичните лекарства, хранителните добавки са от голяма опасност. Те често започват да се консумират без консултация с лекар и без да се следват неговите препоръки..

Витамин А по време на бременност

Потребителски коментари

Добър ден! Максималното ниво на дневен прием на витамин А по време на бременност е 3000 mcg на ден (10 000 IU / ден), а една таблетка от витаминно-минералния комплекс Elevit, тоест в дневна доза, съдържа от 721 mcg (2 403 IU) до 1080 μg (3600 IU). В допълнение, Elevit е балансиран витаминно-минерален комплекс, който съдържа хранителни вещества за правилното развитие на бебето. Можете да прочетете повече за състава на Elevit на нашия уебсайт elevit.ru.

Благодаря за разяснението! Официален представител ли сте?

Витамин А по време на бременност: дозировка, ефект върху плода, норма

Витамин А е мастноразтворим витамин, който се съхранява в черния дроб. Витамин А по време на бременност е важен за феталния растеж на бебето, включително за развитието на сърцето, белите дробове, бъбреците, очите и костите, както и за кръвообращението, дихателната и централната нервна система. Този витамин е особено важен за жени, които са на път да раждат, тъй като помага за възстановяването на следродилната тъкан. Също така помага за поддържане на нормално зрение, бори се с инфекциите, поддържа имунната ви система и помага при метаболизма на мазнините..

Какво представлява витамин А?

Има два вида хранителни вещества:

 1. готов витамин А (ретинол);
 2. провитамин А (каротеноиди).

Готовият витамин А се използва директно от организма и се съдържа в животински продукти като яйца, мляко и черен дроб. Провитамин А се съдържа в плодовете и зеленчуците, но тялото ви трябва да превърне този тип в ретинол.

Повече от 600 каротеноиди се намират по естествен път, но само няколко могат да бъдат превърнати в ретинол. Бета каротинът е най-разпространеният каротиноид.

Стандартът за измерване на витамин А е EAR (еквивалент на активност на ретинол), който се основава на потентността и източника на витамин А. Един микрограм (mcg) ретинол (завършен витамин A) е равен на 1 mcg EAR и също е равен на 12 mcg бета-каротин или 24 mcg алфа каротин.

По-стар стандарт за измерване, който все още се използва (особено върху етикетите на храните), е използването на международни единици или IU. IU е доста трудно да се преобразува в EAR, тъй като преобразуването зависи от вида на витамин А, например EAR 900 mcg може да бъде от 6000 до 36100 IU витамин А.

Колко витамин А ви е необходим (дозировка на витамин А по време на бременност)?

Нормата на витамин А по време на бременност:

 • Бременни жени на възраст под 18 години: 750 mcg RAE на ден.
 • Бременни жени на възраст 19 и повече години: 770 mcg RAE на ден.
 • Кърмещи жени на възраст над 18 години: 1200 mcg RAE на ден.
 • Кърмещи жени на възраст над 19 години: 1300 mcg RAE на ден.
 • Не бременни жени: 700 mcg RAE на ден.

Не е нужно да приемате препоръчителното количество витамин А всеки ден. Вместо това опитайте да използвате тази препоръчителна честота, усреднена за няколко дни или седмици..

Може ли да се случи предозиране на витамин А??

Нормалната човешка диета осигурява на тялото големи количества витамин А. Той се предлага в месото, млечните продукти, рибата, яйцата и обогатените зърнени храни като готов витамин А (ретинол). Той присъства и в повечето плодове и зеленчуци, главно под формата на каротеноиди.

По време на бременност е важно да се избягва предозирането на готов витамин А, тъй като това може да причини вродени дефекти и чернодробна токсичност във високи дози. Въпреки това, можете да получите толкова каротеноиди, колкото искате от плодове и зеленчуци..

Жените на възраст 19 години или повече (независимо дали са бременни или кърмят) трябва да получават не повече от 3000 mcg RAE (или 10 000 IU) готов витамин А от добавки, животински източници и обогатени храни всеки ден. За жени на възраст под 18 години горната граница на прием е 2800 mcg RAE (9333 IU).

Това е една от важните причини, поради които не е препоръчително да удвоявате пренаталния прием на витамин или да приемате каквито и да било добавки, които не са препоръчани от Вашия лекар. Повечето пренатални витамини съдържат поне малко витамин А като бета-каротин, но някои мултивитамини и обогатени храни съдържат значителни количества готов витамин А. Винаги проверявайте етикета на продукта или показвайте всички добавки на Вашия лекар, преди да ги вземете..

Още една точка. Рискът от вродени дефекти от консумацията на твърде много витамин А е причината, поради която бременните жени и опитващите се да забременеят трябва да се пазят от лекарството, наречено Изотретиноин и други лекарства, свързани с ретинол, включително локално лекарство, наречено Третиноин. който се използва за лечение на кожни заболявания.

Хранителни източници на витамин А

Богатите на бета каротин плодове и зеленчуци (особено оранжеви и жълти и листни зеленчуци) са най-добрите източници на витамин А. Можете също така да получите достатъчно готов витамин А от подсилено мляко и зърнени храни.

Черният дроб (от говеждо, телешко или пилешко, включително пастет и чернодробна наденица) съдържа най-високите количества готов витамин А - дотолкова, че да ограничите приема си до една или две порции на месец по време на бременност, за да сте сигурни, че не получавате твърде много веднага. 85-грамова порция телешки черен дроб може повече от осем пъти препоръчителното дневно количество витамин А по време на бременност, като по този начин повече от удвоява безопасния дневен прием!

Някои добри хранителни източници на витамин А са:

 • Един среден сладък картоф (сладък картоф): 961 mcg RAE (19 218 IU).
 • 115 g консервирана тиква: 953 mcg RAE (19 065 IU).
 • 100 g тиква, варена: 572 mcg RAE (11 434 IU).
 • 60 g сурови моркови, нарязани: 534 mcg RAE (10 692 IU).
 • 75 g спанак, варен: 472 mcg RAE (9.433 IU).
 • 80 g пъпеш: 466 mcg RAE (9.334 IU).
 • 50 g зеле, варено: 443 mcg EAF (8 854 IU).
 • 50 g зеле, варено: 361 mcg RAE (7 220 IU).
 • 30 g обогатена овесена каша: 215 mcg RAE (721 IU).
 • Едно манго: 181 mcg RAE (3.636 IU).
 • 240 ml обезмаслено мляко (обогатено с витамин А): 149 mcg EAF (500 IU).
 • 240 ml 2% маслено мляко (обогатено с витамин А): 134 mcg EAF (464 IU).
 • 240 ml пълномаслено мляко: 110 mcg RAE (395 IU).
 • 1 супена лъжица масло: 95 mcg EA (355 IU).
 • Едно голямо яйце: 80 mcg RAE (270 IU).
 • 90 g броколи, варени: 60 mcg EAF (1.207 IU).

Кълцането, нарязването или изцеждането на сокове, както и готвенето, позволяват на каротеноидите (провитамин А) да се усвояват по-лесно в стомашно-чревния тракт. Можете също така да усвоите повече, ако ядете малко количество масло (около чаена лъжичка) заедно с плодове и зеленчуци..

Мога ли да приемам витамин А по време на бременност??

Повечето хора получават много витамин А от диетата си, а пренаталните витамини обикновено съдържат витамин А. Прочетете етикета на опаковката на витамините, които приемате, за да сте сигурни, че не получавате повече от препоръчителната дневна доза..

Ако смятате, че се нуждаете от добавки с витамин А или ако имате въпроси относно витамин А в пренаталната си диета, попитайте Вашия лекар за съвет..

Признаци на дефицит на витамин А

Поради факта, че необходимото количество витамин А е доста лесно да се получи от консумираната храна, дефицитът му при жителите на развитите страни е рядък, с изключение на наличието на някои заболявания. Признаците за дефицит включват нарушено нощно виждане и отслабена имунна система. Хората с дефицит също могат да развият състояние, наречено ксерофталмия, което води до сухота и удебеляване на роговицата на окото. Можете да научите повече за признаците и симптомите на дефицит на витамин А тук - Дефицит на витамин А: симптоми при възрастни и деца, лечение, прогноза.

Полезна ли ви беше тази статия? Споделете го с други!

Ползите и вредите от витамин А по време на бременност

Витамин А по време на бременност има благоприятен ефект върху формирането и развитието на плода, физическото и психологическото състояние на бъдещата майка. Мастноразтворимото вещество не се синтезира в организма, то идва с храната или като част от синтетични лекарства и се натрупва в черния дроб и други тъкани. Витаминът участва в метаболитните и възстановителните процеси, укрепва имунната система.

Активните форми на съединението са каротеноиди (съдържащи се в растителни храни) и ретинол (богат на животински продукти). За да се избегне хипер- и хиповитаминоза, родилката се изследва, правят се тестове за съдържанието на витамин А, определя се индивидуална доза.

Значението на витамин А по време на бременност

Витамин А участва в много процеси в организма през периода на бременността:

Свойства на ретинол.

 1. С негова помощ се формират костната и кръвоносната системи, бъбреците, органите на зрението и дишането, гръбначния мозък и мозъка, имунната система на плода.
 2. Намалява вероятността от усложнения, насърчава раждането на дете навреме и с нормално тегло.
 3. Регулира синтеза на протеини и разпределението на мазнините.
 4. Предпазва отслабения от бременността организъм от възпаления, вирусни и бактериални заболявания на тазовите органи, дишане, храносмилане, засилва имунния отговор.
 5. Той е естествен антиоксидант. Ретинолът насърчава регенерацията на клетките и заздравяването на рани, подобрява структурата на епидермиса, косата и ноктите, забавя процесите на стареене на тъканите, укрепва костите и зъбите, предотвратява пигментацията и стриите.
 6. Активира производството на колаген, който е необходим за поддържане на еластичността на кожата.
 7. Предотвратява появата на сърдечни заболявания, укрепва стените на кръвоносните съдове.
 8. Насърчава синтеза на хормона прогестерон.
 9. С негова помощ можете да премахнете токсините от тялото, да неутрализирате свободните радикали.
 10. Нормализира и поддържа белодробната функция.
 11. Намалява риска от развитие на рак.

На етапа на планиране на бременността

Използването на профилактични дози от лекарството преди зачеване на дете предотвратява много вътрематочни фетални заболявания и заболявания на млада майка, а също допринася за:

 • образуването на плацентата;
 • навременна доставка без патологии;
 • поддържане здравето на косата, ноктите, кожата на бъдещата родилка.

Каква е основата за определяне на нормата на витамин А за бременни жени

Точната доза на витамин А за бременна жена се определя, като се вземат предвид няколко фактора:

 1. Форма за връзка. Прави се разлика между ретинол, готов за възприятие, и провитамин (каротеноид), който се съдържа само в растителните храни и се абсорбира частично от организма. Синтетичните продукти се произвеждат от чист ретинол.
 2. Възраст. За всяка възрастова група нуждата от витамин е различна: под 18 години - 2500 IU (750 μg), след 18 години - 2565 IU (770 μg).
 3. Резултати от теста за ретинол преди бременността и обща история.

В ранните етапи на бременността дозата на лекарството се съгласува с гинеколога, тъй като излишъкът от веществото (повече от 10 000 IU на ден за дълъг период) влияе отрицателно върху развитието на плода и често се превръща в причина за патологии при детето.

Доза витамин А на ден

Ретинол ацетатът се предлага в капсули, таблетки и маслени разтвори и е включен в много сложни витаминни препарати. Лекарите препоръчват да не се злоупотребява с постоянното използване на такива средства, тъй като комплексът съдържа повишена доза витамин А. Според показанията лекуващият лекар предписва режим на дозиране: 2 месеца преди зачеването и през първите 2 месеца от бременността, след това се прави почивка, употребата продължава през последните 2 месеца на бременността и през първия месец след раждането.

Ежедневен прием на витамин А.

Преди зачеването трябва да приемате 5000 IU / ден (1500 mcg).

Руската мед се предписва на бременни жени с 2500-2600 IU (750-800 μg) вещество на ден. През първите месеци на бременността е показано употребата на храна, обогатена с витамин А.

Чуждестранните експерти се придържат към следните ежедневни норми:

 • по време на бременност - до 10 000 IU (3000 mcg);
 • по време на лактация - до 4000 IU (1200 mcg).

Съдържание на витамин А в храните

За да се поддържа балансът на хранителните вещества в тялото на бременна жена, е достатъчно да се яде храна, богата на витамини. Те се усвояват по-добре и по-бързо от синтетичните лекарства.

Продуктите, съдържащи ретинол, включват:

 • мляко и млечни продукти (масло, сирене, сметана, извара, заквасена сметана);
 • пилешки и пъдпъдъчи яйца (жълтъци);
 • тлъста риба (змиорка, херинга), черен и червен хайвер, черен дроб на треска;
 • бъбреци, телешки черен дроб, пиле, пуйка.
Продукти, съдържащи ретинол.

Растителни храни, съдържащи каротин:

 • плодове (кайсия, райска ябълка, праскова, пъпеш, ябълка, слива);
 • плодове (диня, череша, морски зърнастец);
 • зеленчуци (сладки картофи, моркови, тиква, чушки, домати, зеле, тиква, боб);
 • зеленина (копър, киселец, магданоз, хвощ, спанак, маруля, босилек, лимонена трева, мента);
 • масла (ленено, маслиново);
 • зърнени култури (овес, пшеница, елда, просо).

Някои зеленчуци, месо и рибни продукти съдържат повишена доза витамин А (черен дроб, рибено масло, моркови и др.). Препоръчително е да се ограничи употребата на такива продукти по време на бременност.

Бета-каротинът се разгражда и усвоява по-добре при обработка и нарязване на зеленчуци и плодове, както и добавяне на масло или заквасена сметана към ястието.

Признаци за липса и излишък на витамин А

Витамин А има тенденция да се натрупва в тъканите на мозъка, черния дроб, яйчниците и ретината. В случай на недостатъчен прием на съединението с храната, тялото изразходва резерва си, това води до хиповитаминоза.

 • пилинг и суха кожа, поява на бръчки;
 • загуба на коса, крехкост, изтъняване на косата, пърхот;
 • изтъняване на нокътната плочка, чупливи нокти;
 • намален имунитет (чести вирусни заболявания);
 • мускулна болка и слабост;
 • влошаване на зрението (възпаление, умора, сълзене);
 • нарушения в стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система;
 • дългосрочно заздравяване на рани и порязвания;
 • чувствителност на зъбите.

Прекомерното съдържание на ретинол в тялото (хипервитаминоза) се характеризира със следните симптоми:

 • пожълтяване на кожата;
 • гадене, повръщане, загуба на апетит, загуба на тегло, болки в стомаха;
 • неизправности в работата на централната нервна система (студени тръпки, безсъние или сънливост, депресия, изпотяване);
 • главоболие, умора;
 • сърбеж, обриви, пукнатини;
 • нарушение на бъбреците, черния дроб (болка в дясната страна, подуване, кървене от носа).

Опасности от излишък на витамин

Излишъкът от ретинол има отрицателен ефект върху плода и здравето на жената. Дозировка от над 18 000 IU може да наруши ембрионалното развитие, да доведе до вродени деформации, наранявания, недоразвитие на очите и костите, сърдечната, нервната и репродуктивната системи. Излишъкът от вещества през втория и третия триместър влияе отрицателно върху черния дроб и панкреаса както на майката, така и на бебето.

Симптоми на излишък на витамин.

Норма като гаранция за здраве

За пълното формиране и развитие на плода, правилното функциониране на всички органи и системи на жената през периода на бременността е необходимо да се храните правилно или да приемате индивидуално изчислена витаминна норма. Излишъкът води до интоксикация на тялото и вреди на детето.

На бременни жени не трябва да се предписва ретинол при цироза на черния дроб, хепатит, индивидуална непоносимост, алкохолизъм, едновременен прием на хранителни добавки, мултивитамини, тетрациклин.

Нормата от 800 mcg на ден допринася за развитието на здрав плод.

Моля, оценете статията!

Дайте своята оценка на статията от 1 до 5:

Средна оценка: 5 / 5. Гласове: 5

Все още няма оценки, бъдете първият, който го оцени!

Съжаляваме, че тази статия не ви е била полезна.!

Нека го поправим.

Кажете ми как можем да подобрим тази статия?

Витамин А по време на бременност: правилната дозировка, последиците от хипервитаминозата и рисковете от патологии в плода

Момичетата пият витамини, за да подобрят състоянието на косата, кожата и ноктите си. И на пръв поглед това е правилно. Но дори полезните вещества понякога се превръщат в отрова. Така например, витамин А. може да „работи". Особено много въпроси възникват по отношение на приема на лекарства с ретинол при планиране и по време на раждането. Излишъкът от вещество може да провокира патологии на развитието на плода. А в някои случаи жените, които са надвишили допустимите дози, дори се съветват да прекъснат бременността. Колко всъщност е опасен витамин А по време на бременност?

За да се разбере този проблем, е необходимо да се открият дозите, достатъчни за организма за висококачествена работа, да се оценят свойствата на витамина и неговия ефект върху здравето на жените по време на раждането на бебе..

Но първото нещо, което трябва да разберем, е, че витамин А, който получаваме от храната, и синтетичният ретинол в таблетки са различни вещества и имат различна степен на риск в случай на предозиране. За да спечелите хипервитаминоза А в резултат на неправилна диета, трябва да седите на едно рибено масло в продължение на дни. Съгласете се, по подобен начин диетата не е изградена в нито едно семейство. Обикновено ядем богати на ретинол храни няколко пъти седмично, така че витаминът има време да се усвои нормално и да не се натрупва.

В същото време, ако умишлено ежедневно „храните“ тялото с ретинол като част от мултивитаминен комплекс, курс след курс, много скоро може да се появи целият набор от симптоми на предозиране: лош апетит, гадене, повръщане. Ако само през този период жената забременее, тогава детето може да се роди с деформации - ретинолът има съответния тератогенен ефект.

Витамин А - "визитна картичка"

Този витамин е открит първо, така че е обозначен с главна буква на азбуката..
Откриването му се е случило през 1913 г. благодарение на експериментални мишки, които са спрели да растат и са умрели без необходимия дневен прием на витамин.

Ретинолът е активната форма на това вещество, която се намира в животински продукти, особено в черния дроб или пълномасленото мляко..

Каротеноидите съществуват в над 500 вида и могат да бъдат превърнати във витамин А. Те могат да бъдат намерени в растителните храни. Най-известният от тях е бета-каротинът. Това е антиоксидант, който предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Освен това в разумни количества не представлява особена опасност за бременните жени. Витамин А има тенденция да се натрупва в тялото и да се използва само когато е необходимо.

Функции на ретинол

Витамин А действа върху имунната система за защита срещу настинки, включително грип. Благодарение на положителния си ефект върху лигавиците, той е в състояние да нормализира белодробната функция, да възстанови меките тъкани при различни кожни заболявания и да стимулира производството на колаген.

Ретинолът се формира и поддържа в здравословно състояние:

 • кожа;
 • меки тъкани;
 • скелет;
 • зъби;
 • лигавици.

Ретинолът е съгласен с латинската дума retina (което означава „ретина“), тъй като участва в образуването на пигментация на ретината. Той насърчава доброто зрение в тъмното.

Симптоми на дефицит на витамин А

Когато на тялото липсва дадено вещество, то го изразява по няколко начина..

 • Очи. Нощната слепота възниква, когато липсата на светлина се превърне в пълен мрак за очите. Има усещане за пясък, развива се късогледство. Очите сълзят на студа, бързо се уморяват. Клепачите страдат от зачервяване.
 • Кожа. Работата на мастните и потните жлези става нестабилна. Кожата става груба и суха. В резултат на това се появяват бръчки.
 • Коса. Състоянието се влошава, появява се пърхот.
 • Нокти. Крехкостта се увеличава. Те изтъняват, придобиват нездравословен вид..
 • Имунитет. Общото ниво на имунитет намалява, което води до постоянни настинки и развитие на инфекции.

Предозиране на синтетичен витамин

Ако просто спазвате правилната диета, предозирането на това вещество не е застрашено. Само неговата синтетична форма и животинският ретинол могат да окажат отрицателно въздействие..

Следователно почти всички инструкции за лекарства с витамин А посочват бременност (особено първия триместър) и кърменето като периоди, когато лечението със специфичен агент е неприемливо.

Проява на хипервитаминоза

Полученият токсичен ефект се изразява в загуба на апетит, която е придружена от гадене. Това води до загуба на тегло и повишена сънливост. Един от признаците на излишък на витамин А в организма е нарушение на нормалната походка. Вътрешните промени засягат бъбреците, централната нервна система. Кожата също отразява въздействието, така че има силен сърбеж.

Що се отнася до ефекта върху плода, той също е труден за него: предозирането на ретинол причинява вродени деформации, травми, нарушено развитие на нервната и репродуктивната системи, крайниците и сърцето.

Колко витамин А е необходим по време на бременност

Акушер-гинеколог и ендокринолог Елена Геворкова отговаря на въпроса дали бременните жени могат да приемат витамин А. Тя подчертава, че поради риска от нарушено развитие на плода, дозировката трябва да се следи внимателно. Това не означава, че леко превишаване на допустимите норми, 100% ще доведе до патологии. Сериозна заплаха възниква, когато тялото на жената е получавало повече от 10 000 IU (3 mg / 3000 μg) на ден за дълго време.

Допустимият дневен прием на този витамин зависи от няколко показателя: възрастта на жената, количеството ретинол в тялото преди бременността, на различни етапи от които нивото на консумация също се различава.

Международни организации, занимаващи се с проблемите на вродените малформации при деца, дават следните препоръки:

 • дозировка за бременни жени - максимум 3 mg (3000 mcg) на ден;
 • дозировка за кърмене - максимум 1,2 mg (1200 mcg) на ден.

Според лекарите съдържанието на ретинол в мултивитамините за бременни жени е надценено. Следователно те не могат да се приемат неконтролируемо и непрекъснато. Трябва да ги пиете само ако има медицински показания за употреба. В този случай лекарят трябва да предпише комплекса и дозировките. Пиенето на ретинол по ваша преценка от поредицата „за да се развива детето по-добре“ е неприемливо.

По принцип, ако е необходим прием на мултивитамини, препоръчително е да се придържате към следната схема: пийте два месеца преди зачеването и още един и половина до два първите месеца на бременността. След това се нуждаете от почивка. И два до три месеца преди раждането е допустимо да възобновите курса, като се придържате към него през първите месеци на кърмене.

Ретинол в храната

За да осигурите на тялото на бременната жена всички необходими вещества, не е необходимо да приемате хапчета. Хранителните вещества от естествени храни са най-полезни и се усвояват най-добре. В същото време много ястия на обичайната ни маса са източници на витамин А..

 • Храна от животински произход. Това са яйца и млечни продукти, рибено масло. Пълномасленото мляко заслужава да се подчертае особено. Това включва и бъбреците и черния дроб..
 • Растителна храна. Това са моркови, домати, сладки чушки с оранжеви и червени цветове, всички видове зеле, тиква. Различните бобови растения също са с високо съдържание на бета-каротин. Ако отделим лидерите сред плодовете, това ще бъдат праскови, ябълки, кайсии. В сезонните плодове като пъпеш и диня този витамин също присъства. Полезни са и морски зърнастец, шипки, череши..
 • Зелените. Ако бременността настъпи през лятото, можете да добавите зеленина към вашата диета. Това са киселец, коприва, копър и хвощ. В менюто обаче тези продукти могат да се използват само без фанатизъм..

Таблицата по-долу предоставя подробен анализ на количественото съдържание на ретинол в популярни хранителни продукти и процента на покритие на дневната нужда на бременна жена от витамин А. Изчислението се основава на съдържанието на вещество в 100 g от определен продукт..

Таблица - Храни с високо съдържание на витамин А

ПродуктСъдържание на витамин А, μgПроцент на покритие на дневната надбавка за бременни жени над 19 години
Рибена мазнина25 000 mcg35714%
Пуешки черен дроб8000 mcg1038%
Телешки черен дроб8367 μg1086%
Пилешки дроб3300 mcg428%
Сладък червен пипер250 мкг32%
Морков2000 мкг259%
Акне1200 мкг155%
Сладък картоф1000 mcg129%
Броколи386 мкг50%
Целина750 мкг97%
Спанак750 мкг97%
Масло450 мкг58%
Сушени кайсии583 μg75%
Черен гранулиран хайвер550 мкг71%
Зелена салата550 мкг71%
Пъдпъдъчи яйца483 μg62%
Червен гранулиран хайвер450 мкг58%
Тиква250 мкг32%
Зелен лук333 мкг43%
Сирене камамбер303 μg39%
Крем 35%270 мкг35%
Сирене чедър277 мкг35%
Босилек264 μg34%
Пилешки яйца260 мкг33%

Не забравяйте, че приемът на синтетична форма на ретинол в комбинация с витаминна диета е противопоказание. Няма съмнение, че витамин А по време на бременност и в ежедневието е необходим на организма, както много други вещества. Но струва ли си да приемате химически препарати, когато има естествени продукти, които могат да задоволят нуждите на организма??

Отзиви на гинеколози и пациенти

Синтетичният витамин А има тенденция да се натрупва в черния дроб и не се разгражда, поради което трябва да изчакате 6 месеца, за да забременеете. Разбира се, аз не съм лекар, но мисля, че има смисъл да се изследва черния дроб, тъй като по време на приложението и преди разпадането има много силно натоварване именно на този орган. Според състоянието можете грубо да кажете критичната доза или не.

Авторът, в Aevit има много ретинол, който има тенденция да се натрупва и да влияе негативно на плода, до патологии и спонтанен аборт. Когато отидох на лекар за планиране, тя ме попита дали пиете Aevit. Отговорих с гордост: редовно! Тя каза: вържете го и след шест месеца можете да започнете да планирате... Така че дори не знам...

Синтетичните форми на витамин А, а те са няколкостотин, са включени в списъка на веществата, които могат да повлияят неблагоприятно на развитието на плода.

Березовская Е. П., акушер-гинеколог, http://www.komarovskiy.net/faq/prevyshenie-dozy-vitamina-a-pri-beremennosti.html

Приемът на витамини в дози, които значително надвишават физиологичните нужди, може да доведе до нежелани странични ефекти, а понякога и до силна интоксикация. Такива патологични състояния се наричат ​​хипервитаминоза. Използването на високи дози витамини D и A е особено опасно, което се обяснява с високата биологична активност на тези витамини, относително ниската физиологична нужда от тях, бързото усвояване и липсата на ефективни начини за екскреция от организма..

Витамин А и бременност

Витамин А е мастноразтворим витамин, който се натрупва в черния дроб. Витамин А е от съществено значение за ембрионалното развитие на вашето бебе - включително развитието на сърцето, белите дробове, бъбреците, очите и костите, както и циркулацията, дишането и централната нервна система. Той също така помага на тялото да се бори с инфекцията и насърчава нормалния метаболизъм..

Витамин А е особено важен за жени, които са на път да раждат, тъй като насърчава възстановяването на следродилната тъкан. Също така помага за поддържане на нормално зрение и предпазва от настинки, грип и респираторни инфекции. Нека да разберем каква трябва да бъде дозировката и какви са особеностите на приема на витамин А по време на бременност.

Разбиране на витамин А

Терминът "витамин А" обхваща две форми на витамина: готов, чист витамин А (ретинол) и провитамин А (каротин). Готов витамин А (незабавно усвоен от организма) се намира в животински продукти като яйца, мляко, черен дроб. Провитамин А (който тялото преобразува във витамин А) се съдържа в плодовете и зеленчуците.

Повече от 500 каротеноиди провитамин-А се срещат в природата, но само няколко могат да бъдат превърнати от нашето тяло във витамин А. Най-често срещаният от тях е бета-каротинът..

Мерната единица за витамин А е еквивалентът на активност на ретинола (RAE). 1 RAE съответства на 1 μg ретинол, 12 μg диетичен каротин или 24 μg алфа каротин. Старият стандарт за измерване, който все още се използва (особено върху мултивитаминните етикети), е Международната единица или IU или Международната единица. Един μg RAE е равен на 3.3 IU.

Колко витамин А ви е необходим

И така, дневният прием на витамин А е:

 • Бременни жени, на възраст 19 и повече години: Около 770 микрограма RAE витамин А (около 2 565 IU) на ден
 • Бременни жени, на 18 години и по-млади: 750 mg (2500 IU)
 • Кърмещи жени, на 19 години и по-големи: 1300 mcg RAE (4330 IU)
 • Кърмещи жени на 18 и по-млади: 1200 mcg RAE (4000 IU)

Не е нужно да приемате толкова много витамин А всеки ден. Вместо това се стремете към тази сума средно за няколко дни или седмица..

Има ли твърде много витамин А?

Средната диета е с високо съдържание на витамин А. Предлага се в месо, млечни продукти, риба, яйца и обогатени зърнени храни като готов за смилане витамин А или ретинол. Витамин А се съдържа и в повечето плодове и зеленчуци, главно под формата на каротеноиди..

За съжаление ефектите от витамин А може да са не само полезни. По време на бременността е много важно да НЕ приемате твърде много чист витамин А, който във високи дози е токсичен за черния дроб и може да причини вродени дефекти на вашето бебе. (Можете обаче да консумирате неограничено количество каротеноиди от плодове и зеленчуци.)

В Съединените щати правителството смята 3000 mcg RAE (10 000 IU) за максималното количество готов, чист витамин А, което жената може да получава всеки ден от добавки, животински продукти и обогатени храни. Горната граница за момичета под 19 години е 2 900 mcg RAE (9 240 IU).

Това е една от причините, поради които не трябва да удвоявате вашите пренатални витамини сами или да приемате добавки, без да се консултирате с Вашия лекар. Този съвет е от значение както при планиране на бременност, така и в действителност при раждане на дете. По правило дозата на витамин А в повечето витамини за бъдещи майки е поне частично под формата на бета-каротин, но някои мултивитамини или обогатени храни, които се продават без рецепта, съдържат значителни количества готов витамин А. Затова прочетете внимателно етикетите или дори по-добре, консултирайте се с лекар, необходимо ли е да пиете витамин А по време на бременност във вашия случай и ако да, какви лекарства да изберете.

И още нещо: Поради риска от вродени дефекти, причинени от излишък на витамин А, бременните жени и опитващите се да забременеят трябва да избягват изотретиноин (лекарства за акне и акне, известни също като Roaccutane, Acnecutane, Accutane и др.) и други лекарства на базата на ретинол, включително третиноинови (Retin-A) мехлеми, които се използват за лечение на кожни заболявания.

Богати на витамин А храни

 • Плодовете и зеленчуците (особено оранжеви и жълти, листни зеленчуци), богати на бета-каротин, са най-добрите източници на витамин А. Ще получите и достатъчно готов витамин А от подсилено мляко и обогатени зърнени храни.
 • Черният дроб (телешко или пилешко например) съдържа най-готовия витамин А - толкова много, че може да се наложи да се избягва по време на бременност, за да сте сигурни, че няма да получите твърде много витамин А с едно движение. Дозировка от 85 грама от телешки черен дроб от 1 унция може да съдържа 12 пъти препоръчителната дневна стойност на витамин А (т.е. повече от три пъти по-голяма от дневната безопасна стойност!).

Ето някои добри източници на витамин А:

 • 1 печен сладък картоф: 1 096 мкг RAE (21 909 IU)
 • 1/2 чаша варени морковени хапки: 665 mcg RAE (13 286 IU)
 • 1 парче тиквен пай: 596 мкг RAE (4,567 IU)
 • 1/2 чаша варен спанак: 573 мкг RAE (11 458 IU)
 • 1/2 чаша варена тиква: 572 мкг RAE (11 434 IU)
 • 1 средно суров морков: 509 mcg RAE (10191 IU)
 • 1/2 чаша варено зеле: 443 мкг RAE (8 853 IU)
 • 1 чаша обезмаслено подсилено мляко: 338 mcg RAE (1131 IU)
 • 1 пакет водно овесени ядки: 329 RAE (1099 IU)
 • 1 чаша пъпеш на кубчета: 270 mcg RAE (5411 IU)
 • 1 чаша мюсли от стафиди: 261 mcg RAE (868 IU)
 • 1 чаша суров спанак: 141 mcg RAE (2813 IU)
 • 1 голямо яйце, омлет: 87 mcg RAE (321 IU)
 • 1/2 чаша замразен грах, варен: 84 mcg RAE (1680 IU)
 • 1 унция (около 30 грама) сирене чедър: 75 mcg RAE (284 IU)

Нарязването (като настъргване или изстискване) и готвенето на храни улесняват тялото ви да усвоява съдържащите се в тях провитамин А каротеноиди..

Тялото ви ще усвои повече витамин, ако ядете и малко количество мазнини (около чаена лъжичка).

Ако приемате добавка с витамин А?

Обикновено няма причина за това, тъй като повечето хора получават достатъчно витамин А от диетата си. Повечето пренатални витамини обаче съдържат витамин А. Прочетете етикета на вашата витаминна добавка, за да сте сигурни, че не получавате повече от препоръчаната доза. Уверете се също, че витамин А - поне не цялата доза - не се съдържа в готова, чиста форма (вече казахме по-горе защо не можете да пиете чист витамин А по време на бременност в големи дози).

Ако смятате, че трябва да приемате витамин А или ако имате въпроси относно пренаталните витамини, попитайте Вашия лекар за съвет. Най-важното е, че не разчитайте на съветите на семейството и приятелите, които са приемали или не са приемали витамин А по време на бременност. Само специалист ще може да определи кои вещества и в какви количества са необходими във вашия случай.

Признаци на дефицит на витамин А

Тъй като е много лесно да получите достатъчно количество витамин А от храната, липсата му в организма е рядкост. Изключение може да бъде резултатът от някои заболявания..

Липсата на витамин А се проявява със следните симптоми: нарушено нощно зрение и отслабена имунна система. Хората с дефицит могат да развият състояние, наречено ксерофталмия, което води до сухота и удебеляване на роговицата.

Могат ли бременните жени да приемат витамин А?

Витамин А е една от основните съставки в нашата диета. Той не се синтезира в организма, но в същото време е абсолютно необходим за поддържане на здравето..

Този витамин поддържа функцията на зрението и е отговорен за младостта на кожата, растежа и деленето на клетките, следователно този микроелемент е просто необходим за бременни жени, но само в правилната дозировка..

Препоръчителната доза витамин А за бременни жени е 0,8 mg (2600 IU) на ден. Обърнете внимание на съдържанието му в мултивитамини и правете почивки между курсовете.

Както почти всяко биологично активно съединение, витамин А може да повлияе на тялото не само положително, но и отрицателно. При предозиране на витамин А възниква хипервитаминоза А, която е независимо заболяване. Това състояние се проявява под формата на следните симптоми: загуба на апетит, сънливост, летаргия, гадене, нарушена бъбречна функция, но най-важното е, че може да причини деформация на плода.

При изчисляване на приема на витамин А трябва да се има предвид, че той има способността да се натрупва в черния дроб и мастната тъкан. Следователно, дори ако се използват относително ниски дози, но за дълго време, не е изключено предозиране.

Какви храни съдържат витамин А?

Намира се във висока концентрация в черния дроб на рибите и птиците, както и в рибеното масло. И така, в 100 g говежди черен дроб ще има до 13,5 mg витамин А, в 100 g рибено масло - 19,0 mg. Умерени количества от това биологично активно съединение се намират в маслото, сметаната и заквасената сметана.

Вредно ли е да се яде много моркови?

Абсолютно не. Морковите, доматите, зеленият лук и някои други растителни продукти съдържат бета-каротини, които са предшественици на витамин А. Бета-каротинът се различава от витамин А по това, че предозирането му причинява пожълтяване на кожата, но не е опасно за организма.

Възможно ли е да се използва козметика с витамин А по време на бременност?

Козметиката с ретинол (витамин А) е популярна сред жените, защото има положителен ефект върху функцията на кожата, стимулира регенерацията на клетките и неоколагенезата. Въпреки това, дори шест месеца преди бременността, тази козметика трябва да бъде изоставена, за да се избегнат тератогенни ефекти върху плода. Към днешна дата няма проучвания, които да докажат, че проникването на ретинол в организма от външни препарати е по-малко опасно за нероденото дете..

Защо е необходим витамин А по време на бременност?

Витамин А (известен още като ретинол) е антиоксидант, който е от съществено значение за човешкото тяло, по-специално за зрението, зъбите, костите, здравето на косата и кожата и правилното функциониране на имунната система.

Това е мастноразтворим витамин, който се натрупва главно в черния дроб.

Какво представлява витамин А?

Витамин А се отнася до два вида хранителни вещества.

Първият тип, преформиран витамин А (ретинол), се характеризира с незабавна асимилация. Използваме следните храни с високо съдържание на него: животински и рибен черен дроб, яйчни жълтъци, пълномаслено мляко.

Вторият тип е провитамин А (каротеноид), когато попадне в тялото, той се превръща във витамин А с големи загуби.

Но не всички естествени каротеноиди (има повече от 500 вида) могат да се превърнат във витамин А. Извличаме такъв витамин А от следните продукти: плодове, зеленчуци с червен, жълт и зелен цвят. Най-известният каротиноид е бета-каротинът..

Определянето на количеството витамин А е общоприето, като се използва еквивалентът на активност на ретинол (ER), което показва ефективността на витамина, открит в различни източници. По-рано използвана международна единица (IU), въпреки че сега се среща в различни описания.

Защо е необходимо по време на бременност?

Човешкото тяло, особено бременните жени, се нуждае от ретинол, както всеки друг витамин. Ние изброяваме основните функции на витамина:

  • участва в метаболизма на организма;
  • овлажнява очите (предпазва от изсушаване и допълнително нараняване на роговицата);
  • отговорен за нощното виждане (образува пигмента родопсин, който е способен да улавя най-слабата светлина);
  • участва в окислително-редукционните процеси на организма;
  • благодарение на него се образуват зъби и кости; телесни мазнини, регулиране на протеиновия синтез;
  • растежът на новите клетки зависи от това и той също е в състояние да забави процеса на стареене;
  • предпазва и се бори с различни инфекции (грип, настинки, инфекции на пикочните пътища, храносмилателния тракт, инфекциите на дихателните пътища);
 • засяга белодробната функция.

Витамин А заема основното място в много важни процеси по време на бременност. Този витамин е изключително важен за правилното развитие на плацентата и ембрионалното развитие на плода..

По-специално, това засяга развитието на централната нервна, кръвоносната и дихателната системи, формирането на сърцето, бъбреците, белите дробове и очите на плода..

Ретинолът също помага да се запази зрението, да се подобри усвояването на мазнините, а в следродилния период да се възстанови тъканта.

За това кога шевовете зарастват след раждането, нашата статия ще разкаже..

Колко ви трябва по време на бременност?

Консумацията на витамин А по време на бременност се увеличава, тъй като отива за нуждите на тялото на майката и бъдещото дете. Има следните възрастови норми за прием на витамин А:

  • бъдещи майки на възраст под 18 години: около 750 mcg EAR или 2500 IU на ден;
  • бъдещи майки на 19 и повече години: около 770 mcg EAR или 2,565 IU на ден;
  • кърмачки под 18-годишна възраст: около 1200 mcg RAE или 4000 IU на ден;
 • кърмещи майки на възраст 19 години и повече: около 1300 mcg RAE или 4330 IU на ден.

Необходимо е да се следи консумацията на необходимата норма витамин А, според възрастта на бременната жена.

Може ли да има твърде много витамин А?

Витамините по време на бременност могат да бъдат не само полезни, но и вредни, когато има твърде много от тях. Това също е витамин А, той е токсичен в излишък за черния дроб на бременна жена и може да причини нарушения в развитието на крайниците и органите на плода, увреждане на бъбреците, както и други малформации.

При бременна жена предозирането на витамин А причинява главоболие, летаргия, гадене и повръщане, нарушено кръвно налягане, умора и нарушения на кръвосъсирването..

Трябва да се отбележи, че каротеноидите са разрешени във всякакви количества, тъй като те не увреждат тялото, но е по-добре да не злоупотребявате с реформирания витамин.

Тялото трябва да получи точното количество от всички възможни храни, в които има витамини и хранителни добавки.

Трябва да се помни, че можете да използвате хранителни добавки и мултивитаминни комплекси, в които голямо количество преформиран витамин А е възможно само според указанията на Вашия лекар..

Също така, за да не се превишава дозата на ретинол, бременните жени не трябва да използват всички лекарства, които включват съединения на витамин А..

Съдържание в храната

Големи количества витамин А се съдържат в червените, жълтите и зелените зеленчуци и плодове, както и във всички видове плодове и билки..

От растителните храни витамин А е особено богат на кайсии, моркови, тиква, магданоз и спанак. Храните с достатъчно съдържание на каротеноиди включват рибено масло, заквасена сметана, черен дроб на треска, херинга, сметана и масло..

Само малка част от витамина се съдържа в обезмасленото мляко, говеждо месо и зърнени храни.

Ето малък списък с храни, богати на витамин А:

 • моркови - 100 гр. съдържа каротин 49 500 EAR или 15 000 IU;
 • телешки черен дроб - 100 гр. съдържа ретинол 49 500 EAR или 15 000 IU;
 • планинска пепел, киселец, спанак - 100 гр. съдържа каротин 33 000 EA или 10 000 IU;
 • домати - 100 гр. съдържа каротин 853.3 EA или 850 IU;
 • заквасена сметана - 100 гр. съдържа ретинол 2310 EAR или 700 IU;
 • кайсии - 100 гр. съдържа каротин 2310 EAR или 700 IU;
 • бяло зеле - 100 гр. съдържа каротин 2079 EAR или 630 IU;
 • херинга - 100 гр. съдържа ретинол 363 EAR или 110 IU.

Витамин А се комбинира с жлъчката, преди да попадне в кръвта. Ако консумираната храна съдържа малко мазнини, тогава се отделя малко количество жлъчка, което води до загуба на витамин А, понякога дори до 90%.

От храна, богата на каротин, се абсорбира около 30% от бета-каротина, който се превръща само в половината от количеството му във витамин А. По този начин съотношението на конверсия на каротин към витамин А е 1: 6.

За лесно усвояване на каротеноидите е необходимо да се смилат храни или да се изцежда сок от тях. Също така, за по-добро усвояване е добре да добавите малко растително масло към продуктите..

Можете да научите за гела за стимулиране на раждането в тази статия..

Трябва ли да приемам добавки с витамин А??

Витамин А се намира в повечето витаминни комплекси за бременни жени, за да се избегне предозиране, трябва да проучите състава на витамините и да изчислите получената доза витамин. Възможно е организмът да получи достатъчно количество витамин от храната.

Следователно добавки, съдържащи витамин А, могат да се приемат само според указанията на лекар..

Знаци за дефицит

Липсата на витамин А в организма е доста рядка, тъй като храната съдържа голямо количество от него. Поради недостиг на витамин А в организма могат да се наблюдават следните симптоми:

 • намален апетит, което води до загуба на тегло;
 • появата на пърхот, както и забележима загуба на коса;
 • лоша адаптивност на очите да виждат при слаба светлина;
 • спад в зрението;
 • лошо възприемане на цветовете (синьо, жълто);
 • сухота в очите, усещане за пясък в очите;
 • развитие на конюнктивит;
 • бавно заздравяване на рани;
 • появата на чувствителност на емайла на зъбите;
 • повишена чувствителност към настинки и инфекциозни заболявания;
 • преждевременно стареене на кожата.

Витамин А има полезни свойства и играе важна роля в организма на бременна жена. Той се съдържа в много храни, а също и в различни хранителни добавки.

Прекомерното количество витамин А влияе неблагоприятно върху организма на майката и плода, така че е важно да не се надвишава дозировката му.