No-shpa се използва за облекчаване на синдрома на болката, причинен от спазъм на гладката мускулатура.

Всичко зависи от причините, които са причинили необходимостта от прием на No-shpa, възрастта и наличието на съпътстващи заболявания. Възрастни при прием на No-shpa 1-2 таблетки (всяка от 40 mg) и ако болката продължава, потърсете медицинска помощ.

No-shpa помага при главоболие, при болки с неясен характер в корема, едно хапче No-shpa помага за облекчаване на болката, второто хапче No-shpa няма смисъл да се приема, ако първото не е помогнало. Трябва да се обадите на линейка или да дойдете на лекар за уговорка, така се случва, че No-shpa ще помогне при спукан яйчник, но без операция след това е животозастрашаващо. Следователно чакаме едно хапче около час. Според указанията възрастните пият по 40-80 mg три пъти дневно.

Не-Шпа

Състав

Състав на таблетките: 40 mg дротаверин (под формата на хидрохлорид), магнезиев стеарат, повидон, талк, царевично нишесте, лактоза (под формата на монохидрат).

Форте таблетките имат идентичен състав. Единствената разлика е по-високата концентрация на активното вещество (80 mg / tab.).

Състав на No-Shpa в ампули: дротаверин хидрохлорид в концентрация 20 mg / ml, 96% етанол, натриев метабисулфит, вода d / i.

Формуляр за освобождаване

Форми на освобождаване на наркотици:

 • Таблетки No-Shpa, 6 или 24 бр. в блистери, 1 блистер на опаковка, 60 броя в полипропиленови бутилки, снабдени с дозатор за парчета, 1 бутилка на опаковка;
 • таблетки No-Shpa Forte No 20, 10 бр. в блистери, 2 блистера в картонена кутия;
 • инжекции No-Shpa, № 25 (5 × 5), 2 ml в ампула, 5 ампули (разположени в палета), в картонена кутия 5 палети.

Таблетките 40 mg са двойноизпъкнали, кръгли, жълти с оранжев или зеленикав оттенък. Всяка таблетка е гравирана със "спа".

No-Shpa Forte са двойноизпъкнали, продълговати таблетки с жълт цвят с оранжев или зеленикав оттенък. От едната страна има линия на повреда, от другата е гравирана "NOSPA".

Лекарството под формата на инжекция има вид на бистра жълто-зелена течност.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика и фармакокинетика

Дротаверинът е миотропен спазмолитик. Действието на лекарството е насочено към намаляване на тонуса и двигателната активност на гладката мускулатура на вътрешните органи. В този случай тези ефекти са придружени от умерено разширяване на кръвоносните съдове..

В сравнение с папаверин, той има по-голяма спазмолитична активност и продължителност на действие. Няма изразени ефекти върху сърдечно-съдовата, централната и вегетативната нервна система.

Лекарството е ефективно както при мускулни спазми, така и при спазми от неврогенен произход. Независимо от вида на вегетативната инервация, тя помага за отпускане на гладката мускулатура на жлъчните пътища, храносмилателните и урогениталните пътища.

Тъй като дротаверинът действа директно върху гладките мускули, той може да се използва за облекчаване на спазъм дори в случаите, когато е невъзможно да се използват лекарства от групата на антихолинергиците (например с хипертрофия на простатата или глаукома).

Когато се приема през устата, абсорбцията на дротаверин е сто процента. Веществото се абсорбира много бързо от храносмилателния тракт. По време на първото преминаване (преминаване) през черния дроб, само 65% от дозата постъпва в кръвта. TCmax - от 45 минути до 1 час.

В тъканите дротаверинът се разпределя равномерно, прониква в гладкомускулните клетки. Не преминава през BBB. Веществото и / или продуктите от неговия метаболизъм могат да преминат през плацентарната бариера в малки концентрации.

T1 / 2 - от 8 до 10 ч. В рамките на 72 часа веществото се изхвърля почти напълно от организма. Повече от половината от лекарството се екскретира - предимно под формата на метаболити - през бъбреците, около една трета - през стомашно-чревния тракт (екскреция в жлъчката). В непроменена форма дротаверин не се открива в урината.

Показания за употребата на No-Shpy

От какво помагат хапчетата No-Shpy?

Показания за употребата на No-Shpy:

 • спазми на гладката мускулатура, причинени от заболявания на жлъчните пътища (холецистит, холангит, холангиолитиаза, холецистолитиаза, перихолецистит, папилит);
 • спазми на гладката мускулатура на пикочните пътища с цистит, уро- и нефролитиаза, пиелит, тенезми на пикочния мехур.

Като допълнение към основната терапия, лекарството може да се използва за облекчаване на спазъм на гладката мускулатура, причинен от заболявания на стомаха и червата. Показания за употреба са: пептична язва, метеорни форми на спастичен колит, както и SRCT със запек, спазми на пилора и кардия.

Освен това е препоръчително да приемате No-Shpu при главоболие и дисменорея. No-Shpa за главоболие е ефективен, ако причината за болката е спазъм на кръвоносните съдове (напрежение главоболие или напрежение болка).

Форте таблетки се предписват, когато е необходимо да се осигури по-дълъг ефект и да се намали честотата на употреба..

Защо No-Shpa е под формата на инжекция?

No-Shpa в ампули се използва главно в ситуации, при които е невъзможно да се приемат хапчета.

Таблетките съдържат лактоза. Съдържанието му в една таблетка 40 mg - 52 mg, и в една таблетка 80 mg - 104 mg. В тази връзка пациентите с непоносимост към лактоза могат да получат оплаквания от страна на храносмилателната система..

Хората със синдром на нарушена абсорбция на глюкоза / галактоза, дефицит на лактаза и галактоземия трябва да се предписват само инжекции No-Shpa.

Парентералното приложение на лекарството е показано и при панкреатит: заболяването често е придружено от изтощително повръщане, поради което приемането на хапчета не дава желания ефект.

Помага ли No-Shpa при зъбобол?

Общоприето е, че лекарството не помага при зъбобол. И това не е изненадващо, тъй като основният ефект на дротаверина е спазмолитичен. Причината за зъбобол е:

 • увреждане на емайла или дентина на зъба;
 • възпаление на тъканите около зъбния корен;
 • възпаление на пулпата.

Гладките мускули не играят роля в развитието на синдрома на болката, поради което приемането на No-Shpa със зъбобол няма смисъл. В някои случаи обаче хапчетата все още могат да помогнат. Ако сложите хапчето на езика си, можете да почувствате, че езикът започва да изтръпва доста бързо в точката на контакт с него.

Не като аналгетик, лекарството осигурява аналгетичен ефект и това позволява да се използва за облекчаване на състоянието в ситуации, когато няма начин бързо да се види лекар. За облекчаване на болката се прилага хапче върху болен зъб или се поставя в кариозна кухина.

Трябва да се отбележи, че лекарството ще действа само ако пулпната камера вече е отворена..

Но-Шпа с менструация

Според лекарите No-Shpa е едно от най-добрите средства за облекчаване на болката, която се появява по време на менструация. Дротаверинът помага за отпускане на матката, като същевременно осигурява аналгетичен ефект.

С менструална болка No-Shpe може да бъде допълнен с лекарства, които потискат синтеза на Pg в организма (например Brufen, Butadion или Indomethacin).

Противопоказания

Противопоказания за No-Shpu:

 • свръхчувствителност към дротаверин или друго вещество в разтвора / таблетките;
 • тежки форми на бъбречна и чернодробна недостатъчност;
 • синдром на нисък сърдечен обем;
 • дефицит на лактаза, непоносимост към галактоза, синдром на малабсорбция на глюкоза / галактоза (за таблетки).

Лекарството се предписва с повишено внимание на бременни жени, деца и хора, страдащи от артериална хипотония..

Странични ефекти

Лекарството обикновено няма странични ефекти, но трябва да се има предвид, че по време на лечението понякога може да се отбележи:

 • намаляване на кръвното налягане;
 • повишен пулс;
 • безсъние;
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • запек;
 • гадене;
 • реакции на свръхчувствителност.

Ако лекарството се прилага интрамускулно или интравенозно, на мястото на инжектиране са възможни локални реакции.

Инструкции за употреба на No-Shpa (Начин и дозировка)

Таблетки No-Shpa: инструкции за употреба

За облекчаване на състоянието на възрастен се препоръчва да приема от 120 до 240 mg дротаверин през деня. По този начин дневната доза варира от 3 до 6 таблетки No-Shpa. Препоръчително е да го разделите на 2-3 приема..

Максимално допустимата единична доза - 2 таблетки 40 mg, дневно - 240 mg.

Стандартната доза за дете под 12 години е 80 mg / ден. (дозата е разделена на 2 дози), за дете над 12 години - 160 mg / ден. (дозата е разделена на 2-4 дози).

Препоръчителната продължителност на прием без консултация с лекар е не повече от 2 дни. Ако състоянието не се подобри в рамките на 48 часа, трябва да се консултирате с лекар, за да изясните диагнозата и да изберете правилния режим на лечение.

В ситуации, когато No-Shpa се използва като допълнение към основната терапия, препоръчителната продължителност на прием без консултация с лекар е 2-3 дни.

Инструкции за крепостта No-Shpa

Форте таблетките се приемат по същия начин като таблетките от 40 mg. Дневната доза на лекарството е 3-6 таблетки, разделени на 2-3 приема.

Ампули No-Shpa: инструкции за употреба

Средната дневна доза дротаверин в ампули за възрастен е от 40 до 240 mg. Лекарството се прилага интрамускулно в 1-3 отделни инжекции.

No-Shpa IV се прилага на пациенти с камъни в жлъчните или пикочните пътища с остри колики. Еднократна доза - от 40 до 80 mg (разтворът трябва да се инжектира бавно).

Колко време действа лекарството??

Ефективността на No-Shpa е три до четири пъти по-висока от ефективността на Папаверин. Освен това лекарството е 100% бионалично. Когато приемате таблетка, дротаверин се абсорбира много бързо от стомашно-чревния тракт: периодът на полу-абсорбция на веществото е 12 минути.

Когато се приема през устата, ефектът на No-Shpy се проявява за 10-15 минути, а при интрамускулно приложение - в рамките на 5 минути.

Дозировка за животни

Дозировката за кучета е 40 mg (1 таблетка) на всеки 10 kg телесно тегло. Ако парентерално приложение на лекарството е показано на животното, дозата е 1 ml / kg.

Дозировка за котки - 0,1 ml / kg, инжекции се правят 2 пъти на ден.

Предозиране

Тежкото предозиране на No-Shpa е придружено от сърдечна аритмия и нарушена сърдечна проводимост, до пълна блокада на краката на PG (пакет от His) и спиране на сърцето, което може да доведе до смъртта на пациента.

Литературата посочва, че леталната доза дротаверин е 1,6-2,4 грама (от 40 до 60 таблетки от 40 mg). Смъртта настъпила 2-3 часа след приема на лекарството. Уикипедия посочва, че LD50 на дротаверин е приблизително 135 mg / kg.

След прием на голяма доза дротаверин, жертвата трябва да бъде под лекарско наблюдение. Лечението е симптоматично, включително стомашна промивка, предизвикване на повръщане и поддържане на жизненоважни функции на тялото.

Взаимодействие

Подобно на други PDE инхибитори като папаверин, дротаверин отслабва антипаркинсоновия ефект на Levodopa. Когато приемате тези лекарства в комбинация, тремор и ригидност могат да се увеличат.

В комбинация с други спазмолитици (включително m-антихолинергици) има взаимно засилване на спазмолитичното действие.

Значителна част от приетата доза дротаверин е в състояние, свързано с плазмените протеини (главно с β-, γ-глобулини и албумин).

Няма данни за взаимодействието на веществото с агенти, които се свързват значително с плазмените протеини, но хипотетично е възможно тяхното взаимодействие на нивото на връзка с протеин (едно от лекарствата може да бъде изместено от тази връзка, в резултат на което концентрацията на свободната фракция на лекарството в кръвта на пациента ще се увеличи, в което връзката с протеина е по-слаба).

Хипотетично това е изпълнено с появата на токсични и / или фармакодинамични ефекти на такова лекарство..

Условия за продажба

Таблетки от 40 и 80 mg - на гише. Форма за инжектиране - по лекарско предписание.

Условия за съхранение

Съхранявайте при температури между 15 и 25 ° C. Защитете таблетките от светлина..

Срок на годност

Таблетки - пет години. Решение - три години.

Рецептата за No-Shpu на латински изглежда така: Rp.: Tab. Дротаверини хидрохлорид 0,04 N 10 D.S. 1-3

специални инструкции

Таблетките съдържат лактоза, което трябва да се помни при предписване на лекарството на хора с нарушена абсорбция на глюкоза / галактоза, дефицит на лактаза и галактоземия.

При интравенозно приложение на разтвора поради риск от колапс, пациентът трябва да е в легнало положение.

Лекарството трябва да се използва с повишено внимание при пациенти, страдащи от артериална хипотония.

Инжекционната форма на No-Shpy съдържа натриев метабисулфит, който може да причини алергични реакции. При чувствителни пациенти (особено при пациенти с анамнеза за бронхиална астма или алергии) са възможни бронхоспазъм и поява на симптоми на анафилактичен шок.

Пациенти с известна свръхчувствителност към натриев метабисулфит трябва да избягват употребата на No-Shpy при инжекции.

Аналози на No-Shpy

Най-известният руски аналог на No-Shpa е Drotaverin. Други генерични лекарства: Vero-Drotaverin, Bioshpa, Nosh-Bra, Ple-Spa, Spazmonet, Spazmol, Spazoverin, Spakovin.

Кое е по-добре: Drotaverin или No-Shpa?

Дротаверин хидрохлорид е част от таблетките и разтвор на No-Shpa като активно вещество. Въз основа на това можем да заключим, че всъщност Drotaverin е No-Shpa.

Единствената съществена разлика между лекарствата е цената: Drotaverin е няколко пъти по-евтин от внесения си аналог.

No-Shpa за деца

Според анотацията няма ограничения за използването на разтвор за интрамускулно и интравенозно приложение в педиатрията. Таблетките от 40 mg се предписват на деца от шестгодишна възраст. Не са провеждани клинични проучвания за безопасността и ефикасността на таблетките Форте при деца..

Показания за употреба в педиатричната практика

Препоръчително е лекарството да се дава на деца при цистит и нефролитиаза, резки спазми на дванадесетопръстника или стомаха, гастрит, ентерит, колит, метеоризъм, запек, спазъм на периферните артерии, висока температура и силно главоболие.

Противопоказания за деца

При деца употребата на No-Shpa е противопоказана при сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството, ниско кръвно налягане, нарушена абсорбция на галактоза / лактоза, закритоъгълна глаукома, бронхиална астма, атеросклероза на коронарните артерии.

Употребата на таблетки е категорично противопоказана при деца под 12-месечна възраст, но се счита за най-безопасно да се дава лекарството от шестгодишна възраст. За много малки деца такъв мощен спазмолитик се дава само в случаите, когато няма алтернатива..

За да се подобри вкусът на таблетката, тя може да бъде смачкана на прах и смесена със сладък сироп..

Дозировка на No-Shpa за деца

За деца от една до шест години еднократна доза, когато се приема през устата, е 0,5-1 таб. Пиенето на лекарството трябва да бъде 2 или 3 р. / Ден. Дете в училищна възраст No-Shpu се дава от 2 до 5 рубли / на ден. цяла таблетка.

Дозировка за деца при температура

При температура при деца No-Shpa се използва като един от компонентите на така наречената "триада".

В допълнение към спазмолитика, такава смес може да включва:

 • Аналгин и димедрол;
 • Аналгин и парацетамол;
 • Suprastin и Analgin;
 • Парацетамол и Супрастин.

За да свалите температурата, можете да използвате проста комбинация "No-Shpa + Analgin".

Дозировката на всяко лекарство се изчислява в зависимост от възрастта на детето. Така например, за 2-годишно дете са достатъчни tablets таблетки Analgin и tablets No-Shpy.

Но-Шпа и алкохол

Алкохолът и No-Shpa са несъвместими. Лекарството обаче може да се използва за лечение на махмурлук (препоръчително е това да се прави под наблюдението на нарколог).

No-Shpa по време на бременност и кърмене

Дротаверинът има релаксиращ ефект върху всички гладкомускулни структури на тялото, като същевременно провокира разширяването на кръвоносните съдове и допринася за увеличаване на притока на кръв към различни органи.

По време на бременност лекарството се използва главно за тонуса на матката в ранните етапи. Преди раждането не се предписва, това се дължи на факта, че приемането на No-Shpa преди раждането ще допринесе за отпускане и отваряне на шийката на матката.

Приемът на лекарството по време на раждането помага за нормализиране на контрактилната активност на маточната мускулатура и намаляване на болката, намалява риска от нараняване и също така намалява периода на раждането. Въпреки това в много европейски страни назначаването на No-Shpa по време на раждането се счита за реликва на старото училище..

No-Shpa се счита за безопасен за бременни жени. Клиничният опит с употребата на лекарството при бременни жени, както и резултатите от репродуктивни проучвания, проведени върху животни, показват, че дротаверин няма нито ембриотоксични, нито тератогенни ефекти..

Въпреки това, по време на бременност е необходимо да се съпоставят потенциалните ползи за жената с възможните рискове за нейното неродено дете..

Дозировка на No-Shpa по време на бременност

За бременни жени формата на лекарството и дневната доза се избират индивидуално. При повишен тонус на маточната мускулатура в началото на бременността, препоръчителната доза варира от 80 до 240 mg / ден.

Но-Шпа в ампули обикновено се използва за подготовка за раждане. Инжекциите с дротаверин ускоряват процеса на дилатация на маточната шийка. Лекарството се инжектира в мускула в доза от 40 mg. След няколко часа инжекцията се повтаря, ако е необходимо..

Жените, които са приемали лекарството по време на бременност - отзивите са това потвърждение - уверяват, че No-Shpa не само се справя добре с тежки спазми през първите месеци на бременността, но и значително улеснява хода на раждането.

No-Shpa при кърмене

Поради факта, че необходимите клинични данни за употребата на No-Shpa по време на кърмене са малко, не се препоръчва да се предписва лекарството за НВ.

Отзиви за No-Shpe

Има различни отзиви за No-Shpe: лекарството буквално спасява някого (особено по време на бременност), докато други го смятат за напълно неефективно.

Основните предимства на лекарството са:

 • висок профил на безопасност, което се потвърждава от резултатите от голям брой клинични и постмаркетингови проучвания;
 • способността надеждно да предотврати спазма на гладката мускулатура и да намали тежестта му;
 • наличие на 2 лекарствени форми;
 • липсата на странични ефекти, характерни за отделни спазмолитици с антихолинергично действие;
 • способността да елиминира спазми от различен произход (No-Shpa е ефективен при спазми, причинени от урологични и гинекологични заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт и акушерски профил; агентът е лекарството от първа линия, когато става въпрос за оказване на спешна помощ).

Друга важна характеристика на No-Shpa е, че не маскира симптомите на „остър корем“.

Колко е No-Shpa?

Цената на No-Shpa в таблетки от 40 mg в руските аптеки е от 55 рубли (цената е 6 броя). Можете да закупите 24 таблетки от 40 mg средно за 110 рубли и 24 таблетки от 80 mg за 160-200 рубли. Цената на No-Shpa в ампули е от 98 до 447 рубли. (в зависимост от броя на ампулите в опаковката).

Цената на No-Shpy на таблетки в Украйна е от 50 UAH (24 таблетки 40 mg). Инжекциите в Харков или Киев могат да бъдат закупени за 245-260 UAH (25 ампули от 2 ml). Цената на No-Shpa Forte - от 100 UAH.

No-spa ® (No-Spa ®)

Активно вещество:

Съдържание

 • 3D изображения
 • Състав
 • фармакологичен ефект
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Показания за лекарството No-shpa
 • Противопоказания
 • Приложение по време на бременност и кърмене
 • Странични ефекти
 • Взаимодействие
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • специални инструкции
 • Формуляр за освобождаване
 • Производител
 • Условия за отпускане от аптеките
 • Условия за съхранение на лекарството No-shpa
 • Срок на годност на лекарството No-shpa
 • Цени в аптеките
 • Отзиви

Фармакологична група

 • Спазмолитично [Миотропни спазмолитици]

Нозологична класификация (ICD-10)

 • G44.1 Съдово главоболие, некласифицирано другаде
 • K25 стомашна язва
 • K26 Язва на дванадесетопръстника
 • K29.7 Гастрит, неуточнен
 • K31.3 Пилороспазъм, некласифициран другаде
 • K52 Други неинфекциозни гастроентерити и колити
 • K52.9 Неинфекциозен гастроентерит и колит, неуточнен
 • K58 Синдром на раздразненото черво
 • K59.0.1 * Запек, спастичен
 • K80 Холелитиаза [холелитиаза]
 • K81 Холецистит
 • K82.8.0 * Дискинезия на жлъчния мехур и жлъчните пътища
 • K83.0 Холангит
 • K83.4 Спазъм на сфинктера на Оди
 • N12 Тубуло-интерстициален нефрит, неопределен като остър или хроничен
 • N20 Камъни в бъбреците и уретера
 • N21 калкули на долните пикочни пътища
 • N23 Бъбречна колика, неуточнена
 • N30 Цистит
 • N35 Уретрална стриктура
 • N94.6 Дисменорея, неуточнена
 • R14 Метеоризъм и свързани състояния
 • R30.1 Тенезъм на пикочния мехур

3D изображения

Състав

Хапчета1 раздел.
активно вещество:
дротаверин хидрохлорид40 mg
помощни вещества: магнезиев стеарат - 3 mg; талк - 4 mg; повидон - 6 mg; царевично нишесте - 35 mg; лактоза монохидрат - 52 mg

Описание на лекарствената форма

Таблетки: кръгли, двойноизпъкнали, жълти със зеленикав или оранжев оттенък, с гравиране „spa“ от едната страна.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика

Дротаверинът е изохинолиново производно, което проявява мощен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура чрез инхибиране на PDE тип IV (PDE IV). Инхибирането на ензима PDE IV води до увеличаване на концентрацията на сАМР, инактивиране на миозиновата лека верижна киназа, което допълнително причинява отпускане на гладката мускулатура. Ефектът на дротаверина чрез сАМР, който намалява концентрацията на Ca 2+ йони, обяснява антагонистичния ефект на дротаверина спрямо Ca 2 йони+.

In vitro дротаверинът инхибира ензима PDE IV, без да инхибира ензимите PDE III и PDE V. Следователно ефективността на дротаверин зависи от концентрациите на PDE IV в различни тъкани. PDE IV е най-важен за потискане на контрактилната активност на гладката мускулатура и следователно селективното инхибиране на PDE IV може да бъде полезно за лечение на хиперкинетични дискинезии и различни заболявания, придружени от спастично състояние на стомашно-чревния тракт..

Хидролизата на сАМР в миокарда и гладката мускулатура на съдовете се осъществява главно с помощта на ензима PDE III, което обяснява факта, че с висока спазмолитична активност дротаверинът няма сериозни странични ефекти от сърцето и кръвоносните съдове и изразени ефекти върху CVS.

Дротаверин е ефективен при спазми на гладката мускулатура както от неврогенен, така и от мускулен произход. Независимо от вида на автономната инервация, дротаверинът отпуска гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища и пикочно-половата система.

Поради съдоразширяващото си действие дротаверин подобрява кръвоснабдяването на тъканите.

По този начин горните механизми на действие на дротаверин премахват спазма на гладката мускулатура, което води до намаляване на болката..

Фармакокинетика

Абсорбция. В сравнение с папаверин, когато се приема през устата, дротаверин се абсорбира по-бързо и по-пълно от стомашно-чревния тракт. След пресистемния метаболизъм 65% от приетата доза дротаверин постъпва в системната циркулация. ° Смакс в плазмата се достига след 45-60 минути.

Разпределение. In vitro дротаверинът има висока връзка с плазмените протеини (95–98%), особено албумин, γ и β-глобулини.

Дротаверинът се разпределя равномерно в тъканите, прониква в гладкомускулните клетки. Не прониква в BBB. Дротаверин и / или неговите метаболити могат леко да проникнат през плацентарната бариера.

Метаболизъм. При хората дротаверинът се метаболизира почти напълно в черния дроб..

Екскреция. т1/2 дротаверин е 8-10 часа.

В рамките на 72 часа дротаверинът се екскретира почти напълно от тялото. Около 50% от дротаверина се екскретира през бъбреците и около 30% през храносмилателния тракт. Дротаверин се екскретира главно под формата на метаболити, непроменения дротаверин не се открива в урината.

Показания за No-shpa ®

спазми на гладката мускулатура, със заболявания на жлъчните пътища: холецистолитиаза, холангиолитиаза, холецистит, перихолецистит, холангит, папилит;

спазми на гладката мускулатура на пикочните пътища: нефролитиаза, уретролитиаза, пиелит, цистит, спазми на пикочния мехур.

Като допълнителна терапия:

спазми на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт: пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, спазми на кардията и пилора, ентерит, колит, спастичен колит със запек и синдром на раздразнените черва с метеоризъм;

напрежение главоболие;

дисменорея (менструална болка).

Противопоказания

свръхчувствителност към активното вещество или някое от помощните вещества на лекарството;

тежко чернодробно или бъбречно увреждане;

тежка сърдечна недостатъчност (синдром на нисък сърдечен обем);

деца под 6 години;

период на лактация (няма клинични проучвания);

наследствена непоносимост към галактоза, лактазен дефицит и синдром на глюкозо-галактозна малабсорбция (поради наличието на лактоза монохидрат в препарата).

С внимание: артериална хипотония; педиатрични пациенти (липса на клиничен опит при употреба); бременност (вижте "Употреба при бременност и кърмене").

Приложение по време на бременност и кърмене

Извършените проучвания не разкриват тератогенните и ембриотоксични ефекти на дротаверин, както и неблагоприятен ефект върху хода на бременността. Ако обаче е необходимо да се използва No-shpa ® по време на бременност, трябва да се внимава и лекарството да се предписва само след оценка на съотношението на потенциалните ползи за майката и възможния риск за плода.

Поради липсата на необходимите клинични данни по време на кърмене, не се препоръчва предписване.

Странични ефекти

По-долу са нежеланите реакции, наблюдавани в клинични проучвания, разделени по органични системи, показващи честотата на тяхното появяване в съответствие с градацията, препоръчана от СЗО: много често (≥10%), често (≥1, ЦНС: рядко - главоболие, замаяност, безсъние.

От CVS: рядко - сърцебиене, понижаване на кръвното налягане.

От страна на стомашно-чревния тракт: рядко - гадене, запек.

От страна на имунната система: рядко - алергични реакции (ангиоедем, уртикария, обрив, сърбеж) (вж. Раздел "Противопоказания").

Взаимодействие

Леводопа. PDE инхибиторите като папаверин намаляват антипаркинсоновия ефект на леводопа. Когато дротаверин се предписва едновременно с леводопа, е възможно да се увеличи ригидността и тремора.

Други спазмолитици, включително m-антихолинергици. Взаимно засилване на спазмолитичното действие.

Начин на приложение и дозировка

Възрастни. 1-2 маси. наведнъж 2-3 пъти на ден. Максималната дневна доза е 6 таблетки. (което съответства на 240 mg).

Деца. Не са провеждани клинични проучвания за употребата на дротаверин при деца.

В случай на назначаване на дротаверин на деца:

- за деца на 6-12 години, 1 маса. наведнъж 1-2 пъти на ден. Максималната дневна доза е 2 таблетки. (което съответства на 80 mg).

- за деца над 12 години, 1 табл. наведнъж 1-4 пъти на ден или 2 маси. наведнъж 1-2 пъти на ден. Максималната дневна доза е 4 таблетки. (което съответства на 160 mg).

Когато приемате лекарството без консултация с лекар, препоръчителната продължителност на лекарството обикновено е 1-2 дни. В случаите, когато дротаверин се използва като допълнителна терапия, продължителността на лечението без консултация с лекар може да бъде по-дълга (2-3 дни). Ако синдромът на болката не намалее, пациентът трябва да отиде на лекар..

Когато използвате бутилка с PE запушалка, снабдена с дозатор за парчета. Преди употреба отстранете защитната лента от горната част на бутилката и стикера от долната част на бутилката. Поставете бутилката в дланта на ръката си, така че отворът за дозиране на дъното да не опира в дланта ви. След това натиснете горната част на бутилката, което кара една таблетка да падне от отвора за дозиране на дъното.

Метод за оценка на ефективността. Ако пациентът може лесно самостоятелно да диагностицира симптомите на заболяването си, тъй като те са му добре известни, ефективността на лечението, а именно изчезването на болката, също се оценява лесно от пациента. Ако в рамките на няколко часа след приема на максималната единична доза има умерено намаляване на болката или липса на намаляване на болката, или ако болката не намалее значително след приемане на максималната дневна доза, се препоръчва консултация с лекар.

Предозиране

Симптоми: Предозирането на дротаверин е свързано с нарушения на сърдечния ритъм и проводимост, включително пълен блок на снопчета и сърдечен арест, което може да бъде фатално.

Лечение: в случай на предозиране, пациентите трябва да бъдат под медицинско наблюдение и, ако е необходимо, те трябва да бъдат лекувани симптоматично и насочени към поддържане на основните телесни функции, включително предизвикване на повръщане или стомашна промивка.

специални инструкции

Всяка таблетка No-shpa ® 40 mg съдържа 52 mg лактоза монохидрат. Може да причини стомашно-чревни оплаквания при пациенти с непоносимост към лактоза. Тази форма е неприемлива за пациенти с лактазен дефицит, галактоземия или нарушен синдром на абсорбция на глюкоза / галактоза (вж. "Противопоказания").

Влияние върху способността за управление на автомобил и други механизми. Когато се приема през устата в терапевтични дози, дротаверин не влияе върху способността за шофиране и извършване на работа, която изисква повишено внимание. Ако се появят някакви странични ефекти, въпросът за шофиране на транспорт и работа с механизми изисква индивидуално разглеждане.

Формуляр за освобождаване

Таблетки, 40 mg. 6, 10, 12, 20 или 24 раздел. в блистер PVC / алуминий. 1, 2, 4 или 5 бл. 6 раздел. поставени в картонена кутия. 3 бл. 10 раздел. поставени в картонена кутия. 2 бл. 12 раздел. поставени в картонена кутия. 1 бл. 20 или 24 раздел. поставени в картонена кутия.

10 раздел. в блистер Алуминий / Алуминий (полимер ламиниран). 2 бл. поставени в картонена кутия.

60 или 64 маса. в бутилка от полипропилен с PE запушалка, снабдена с дозатор за парчета. 1 флакон. поставени в картонена кутия.

100 раздел. в бутилка от полипропилен с PE запушалка. 1 флакон. поставени в картонена кутия.

Бутилки от полипропилен, по 60 таблетки всяка, снабдени с дозатор за парчета и по 100 таблетки. с PE запушалка, 1 ет. в картонена кутия.

Производител

Завод за фармацевтични и химически продукти Hinoin ZAO, Унгария. ул. Levai 5, 2112 Верешегихаз, Унгария.

Потребителските искове трябва да се изпращат на адреса в Русия: 125009, Москва, ул. Тверская, 22.

Тел.: (495) 721-14-00; факс: (495) 721-14-11.

Условия за отпускане от аптеките

Условия за съхранение на лекарството No-shpa ®

Да се ​​пази далеч от деца.

Срок на годност на лекарството No-shpa ®

40 mg таблетки - 3 години.

Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.

No-Shpa: състав, дозировка, противопоказания

Състав

Основната активна съставка на лекарството е дротаверин. Съдържанието му в една таблетка е 40 mg. Той също така включва помощни компоненти, които включват:

 • Лактоза монохидрат.
 • Талк.
 • Царевично нишесте.
 • Повидон.
 • Магнезиев стеарат.

Формуляр за освобождаване

Таблетките "No-Shpa" са малки, с кръгъл цвят и жълт цвят. Таблетките No-shpa са опаковани в блистер от 6 и 24 броя, както и в стъклени бутилки от 60 и 100 броя.

Картонената кутия съдържа един блистер или бутилка със съответния брой таблетки, както и инструкции за употребата на лекарството.

фармакологичен ефект

Как действа лекарството? "No-Shpa" е производно на изохинолин, което проявява мощен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура чрез инхибиране на ензима PDE, понижава кръвното налягане.

Инхибирането на PDE ензима води до повишаване на концентрацията на сАМР, което предизвиква следната каскадна реакция: високи концентрации на сАМР активират cAMP-зависимо фосфорилиране на миозин киназа от лека верига (MLCK), фосфорилирането на MLCK води до намаляване на афинитета му към Ca2 + -калмодулинов комплекс, което води до инактивиран KM подпомага мускулната релаксация.

cAMP също влияе върху цитозолната концентрация на Ca2 + йона, като стимулира транспорта на Ca2 + в извънклетъчното пространство и саркоплазматичния ретикулум. Този ефект на понижаване на концентрацията на Ca2 + на дротаверин чрез сАМР обяснява антагонистичния ефект на дротаверин към Ca2+.

Дротаверин е ефективен при спазми на гладката мускулатура както от неврогенен, така и от мускулен произход. Независимо от вида на автономната инервация, дротаверинът отпуска гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища и пикочно-половата система.

Дротаверин и / или неговите метаболити могат леко да проникнат през плацентарната бариера.

In vitro дротаверинът има висока връзка с плазмените протеини (95–97%), особено с албумин, γ- и β-глобулини, както и α-HDL.

При хората дротаверинът се метаболизира почти напълно в черния дроб чрез О-десетилиране. Неговите метаболити бързо се конюгират с глюкуронова киселина. Основният метаболит е 4'-дезетилдротаверин, в допълнение към който са идентифицирани 6-дезетилдротаверин и 4'-дезетилдротаверин.

Показания за употреба

Приемът на таблетки No-Shpa е показан за различни патологични процеси, придружени от спазми на гладки мускули на кухи органи:

 • Спазми на гладки мускули на кухите органи на хепатобилиарната система с жлъчнокаменна болест, холецистит (възпаление на жлъчния мехур), холангит (възпаление на жлъчните пътища с различна локализация).
 • Спазми на кухи структури на отделителната система с уролитиаза (нефролитиаза, уретеролитиаза), възпалителен процес в бъбречното легенче (пиелонефрит), пикочен мехур (цистит), тенезми или локализирани спазми на пикочния мехур.

Като спомагателна терапия лекарството се използва при патология на храносмилателния тракт, придружено от спазми на кухи структури, обезболява нервните рецептори - язва на стомаха или дванадесетопръстника, възпаление на тънките (ентерит) или дебели (колит) черва, спастичен колит, синдром на раздразнените черва.

Също така, за допълнително лечение, таблетките No-shpa се използват при главоболие, коремна болка и алгодисменорея (болезнена менструация), докато се комбинират с нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Инструкции за употреба на лекарството "No-Shpa"

В зависимост от целта на употребата, лекарството се използва интравенозно, интрамускулно и орално. Интравенозните инжекции на лекарство се извършват само под наблюдението на медицински специалист; забранено е това да се прави у дома. В анотацията "No-shpa - инструкции за употреба" е посочена следната доза: за възрастни до 2 таблетки на ден или до 4 ml интравенозно.

 1. Хапчета. Изпъкнали кръгли жълти таблетки. Едната страна е гравирана. Максималната дневна доза за възрастни е 6 таблетки или 240 mg. Като лекарствена терапия на пациентите се предписват 2 таблетки три пъти дневно. Максималната дневна доза за деца е 4 таблетки или 160 mg. Трябва да се консултирате с Вашия лекар относно продължителността на приема. В нормални случаи курсът е 2 дни.
 2. No-shpa Forte. Миотропен спазмолитик - No-shpa Forte се предлага под формата на таблетки и разтвор за интрамускулно и интравенозно приложение. Възрастните се предписват 1 до 2 таблетки на ден 3 пъти или 2 до 4 ml 1-3 пъти. Лекарството трябва да се приема преди хранене или един час след това. За облекчаване на чернодробната и бъбречната колика агентът се прилага интрамускулно, 2-4 ml. При периферни съдови заболявания лекарството се прилага интраартериално.
 3. No-shpa в ампули. Как да инжектирате лекарството? За да направите инжекция No-shpa, е необходимо да изтеглите лекарство от ампула в стерилна спринцовка, закупена в аптека. Не е необходимо да се разрежда с вода. Инжекционният разтвор е предназначен за интрамускулно приложение (дозировка 40-240 mg). "No-Shpa" се инжектира интрамускулно бавно (30 секунди) дълбоко в мускулната тъкан. Преди употреба можете да държите ампулата в ръката си, за да се затопли до телесна температура. No-shpa се инжектира интравенозно в редки случаи по 40-80 mg под лекарско наблюдение.

Противопоказания

Приемът на таблетки No-Shpa е противопоказан при редица патологични или физиологични състояния на тялото, те включват:

 • Индивидуална непоносимост към дротаверин или активни съставки на лекарството.
 • Тежка бъбречна недостатъчност.
 • Значително намаляване на функционалната активност на черния дроб.
 • Остра или хронична сърдечна недостатъчност в стадия на декомпенсация.
 • Вродена непоносимост към лактоза, лактазен дефицит, глюкозо-галактозна малабсорбция - състояния на нарушение и абсорбция на въглехидрати, по-специално лактоза, която е спомагателен компонент на таблетките No-shpa.
 • Деца под 6-годишна възраст, лекарството е забранено за новородени.
 • Лактационен период (кърмене) при жени.

Странични ефекти

Докато приемате таблетки No-Shpa, могат да се развият отрицателни реакции от различни органи и системи:

 1. Храносмилателна система - гадене, запек.
 2. Нервна система - главоболие, световъртеж, безсъние.
 3. Сърдечно-съдова система - повишен сърдечен ритъм (тахикардия), по-ниско кръвно налягане (хипотония).
 4. Алергични реакции - обрив по кожата, сърбеж, уртикария (характерни прояви по кожата под формата на изгаряне на коприва), ангиоедем Quincke (изразен оток на кожата и меките тъкани на външните полови органи и лицето), анафилактичен шок (тежка системна алергична реакция, придружена от тежка понижаване на кръвното налягане и полиорганна недостатъчност).

Използването на смъртоносна доза таблетки No-shpa може да доведе до нарушаване на ритъма на сърдечните контракции (аритмия), както и до нарушение на сърдечната проводимост, до пълна блокада със спиране на сърцето.

Лечението при предозиране се състои в измиване на стомаха, червата, прием на чревни сорбенти (активен въглен), както и провеждане на симптоматична терапия в медицинска болница.

Назначаване на "No-Shpy" по време на бременност и кърмене

Основната причина за предписване на No-shpa на бременни жени в ранните и късните етапи, през 1-ви и 2-ри триместър, е лечението на спазми на кухи органи, предимно на гладката мускулатура на матката. В повечето случаи през първия триместър на бременна жена се предписват по 1-2 таблетки три пъти през деня..

Колко време трае лекарството? Действието на лекарството започва след 30-40 минути. За да ускорите ефекта, можете да поставите таблетката под езика и да я разтворите. За да се ускори процесът на дилатация на маточната шийка по време на раждане и да се намали рискът от нараняване, първо се инжектира инжекция от 40 mg от лекарството. Със слаб ефект можете да повторите.

Приложение за кърмене: попадайки в кърмата, активното вещество попада в тялото на бебето. Еднократна доза няма да има отрицателен ефект върху детския организъм.

Назначаване при деца

В инструкциите за "No-Shpe" е записано, че не са провеждани клинични проучвания за ефекта на дротаверина върху тялото на детето.

В педиатрията е възможно да се предпише лекарството No-shpa на дете, ако са изпълнени следните условия: възраст след една година, няма противопоказания за компонентите на лекарството, стриктно спазване на допустимата доза, установена от лекаря. No-shpa се предписва на деца със следните заболявания:

 • цистит;
 • нефролитиаза (камъни в бъбреците);
 • спазми на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, колит, ентерит, запек, метеоризъм;
 • главоболие;
 • топлина;
 • спазми на периферни артериални съдове.

Лекарствени взаимодействия

Когато се използва едновременно с други лекарства, дротаверин може както да повиши тяхната ефективност, така и да отслаби. Според инструкциите, интравенозният дротаверин засилва ефекта на други спазмолитици: атропин, папаверин, бендазол.

Съвместимостта с трициклични антидепресанти насърчава ранен спад на кръвното налягане. Лекарството увеличава способността на фенобарбитала да елиминира спазмите, намалява активността на морфина.

Аналози

Най-евтиният аналог на анализирания спазмолитик е Drotaverin. Според инструкциите лекарството е идентично по своя механизъм на действие и състав. Цената на заместващото лекарство варира от 30 до 130 рубли.

Аналозите на лекарството са по-евтини, направени на базата на папаверин или дротаверин. В продажба се предлага и необичаен заместител - индийското лекарство "Spazoverin". Лекарството, съдържащо парацетамол и кодеин, No-shpalgin, има силен аналгетичен ефект. Други местни аналози:

 1. "Nosh-Bra";
 2. Дротаверин Форте;
 3. Папаверин;
 4. "Spazmonet";
 5. "Spazmol".

Срок на годност и условия на съхранение

Срокът на годност е 5 години.

Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.

Съхранявайте на място, недостъпно за деца, защитено от светлина, при температура 15-25 ° C.

Цената на лекарството "No-Shpa" и условията за отпускане от аптеките

Колко струва лекарството? Можете да си купите спазмолитична форма с рецепта с инструкции от вашата онлайн аптека. За да направите това, поръчайте доставката на лекарството до удобен за вас пункт за доставка и дайте рецептата на куриера или покажете мениджъра на доставката на колети.

Цената на спазмолитик зависи от мястото на продажба, наличието на отстъпка и формата на освобождаване. Най-евтината модификация на лекарството е таблетките. Приблизителната цена на лекарството:

 • таблетки - от 50 до 200 рубли, в зависимост от количеството;
 • ампули - от 1400 рубли.

Не-shpa

Инструкции за употреба:

Цени в онлайн аптеките:

No-shpa - лекарство за облекчаване на спазми.

фармакологичен ефект

No-shpa разширява кръвоносните съдове, намалява мускулния тонус на вътрешните органи, намалява чревната перисталтика, докато агентът не засяга централната нервна система.

Активното вещество на лекарството е дротаверин хидрохлорид, който е подобен по действие на папаверин, но се характеризира с по-изразен, дългосрочен ефект.

Когато се прилага интравенозно, терапевтичният ефект настъпва за 2-4 минути..

Формуляр за освобождаване

Произвеждат се таблетки и разтвор No-shpa.

Показания за употребата на No-shpa

Лекарството е ефективно при спастичен запек и спастичен колит, пиелит, тенезми, проктит, гастродуоденит, стомашно-чревни язви, ендартериит, спазми на коронарни, мозъчни и периферни артерии, алгодисменорея.

Освен това, съгласно инструкциите, No-shpa се предписва за лечение, предотвратяване на мускулни спазми на вътрешните органи с бъбречни, чревни, жлъчни колики, холецистит, дискинезия на жлъчния мехур, жлъчни пътища, синдром на постхолецистектомия.

No-shpa се използва по време на бременност - за премахване на заплахата от спонтанен аборт, предотвратяване на преждевременно раждане. В акушерската практика агентът се използва за облекчаване на спазъм на маточния фаринкс по време на раждане, в случай на продължително отваряне на фаринкса, за облекчаване на следродилните контракции.

Лекарството се използва и за холецистография, инструментални изследвания.

Инструкции за употреба на No-shpa и дози

Вътре No-shpu, съгласно инструкциите, се предписва в доза от 120-240 mg (дневна доза), която се приема два или три r / ден. Максимално допустимата единична доза на таблетките No-shpa е 80 mg, а дневната доза е 240 mg.

Лекарството се прилага интрамускулно на възрастни в обем 40-240 mg / ден за 1-3 инжекции. При остра жлъчна и бъбречна колика лекарството се прилага интравенозно в доза 40-80mg за 30 секунди.

No-shpu за деца 6-12l се предписва в доза 80mg в две дози, за деца след 12l - 160mg в 2-4 дози.

Допустимата единична доза при предписване на No-shpa за деца 6-12l - 20mg, дневно - 200mg.

Когато използвате лекарството самостоятелно, без лекарско предписание, трябва да се има предвид, че терапията трябва да продължи не повече от един или два дни. Ако след този период болката не може да бъде облекчена, трябва да потърсите медицинска помощ за изясняване или изясняване на диагнозата.

No-shpu по време на бременност се предписва да приема средно 3-6 таблетки / ден, когато се появят характерните симптоми на повишен тонус на матката - разтягане и болка в долната част на корема. Добър ефект дава комбинацията от лекарството с папаверин и валериана. Препоръчително е да приемате No-shpa по време на бременност само според указанията на лекар, стриктно следвайки предписанието.

Странични ефекти

Продуктът може да причини сърцебиене, треска, повишено изпотяване, световъртеж, понижено кръвно налягане, алергии.

Поради интравенозното приложение на No-shpa, пациентът може да получи колапс, аритмия и депресия на дишането. За да се предотврати развитието на тези състояния, пациентът с ниско кръвно налягане трябва да е в легнало положение по време на инфузионната процедура..

Поради предозиране на No-shpa, възбудимостта на сърдечния мускул може да намалее, може да настъпи парализа на дихателния център, сърдечен арест.

Противопоказания за употребата на No-shpa

Според инструкциите, лекарството No-shpa е противопоказано при тежка сърдечна, чернодробна недостатъчност, свръхчувствителност към лекарството, непоносимост към натриев дисулфит (с интрамускулно, интравенозно приложение).

No-shpa таблетки не трябва да се приемат в случай на синдром на малабсорбция на галактоза-глюкоза, вродена непоносимост към галактоза, дефицит на лактаза.

Мускулно и интравенозно приложение на лекарството е противопоказано при деца под 18 литра, а назначаването на таблетната форма No-shpa е противопоказано при деца под 6 литра..

Пациентите със стомашно-чревна язва No-shpa обикновено се предписват едновременно с противоязвени лекарства.

Тъй като замайването често започва след интрамускулно, интравенозно приложение на лекарството, се препоръчва да се въздържате от шофиране, като контролирате други сложни, потенциално опасни механизми за още един час след процедурата.

По време на терапията трябва да се има предвид, че агентът може да отслаби ефекта на Levodopa, спазмолитичният ефект на морфина, да засили ефекта на Bendazole, Papaverine и други спазмолитици. Антиспазматичната активност на лекарството се увеличава от фенобарбитал.

No-shpa: цени в онлайн аптеките

No-shpa 40 mg таблетки 6 бр.

No-shpa forte 80 mg таблетки 10 бр.

No-shpa Forte таблетки 80mg 10 бр.

No-shpa 20 mg / ml разтвор за интравенозно и интрамускулно инжектиране 2 ml 5 бр.

No-shpa 40 mg таблетки 24 бр.

No-spa разтвор за интравенозно и интрамускулно инжектиране. 2% 2мл 5 бр.

No-shpa таблетки 40mg 24 бр.

No-shpa forte 80 mg таблетки 24 бр.

Отзиви No-shpa forte

No-shpa Forte таблетки 80mg 24 бр.

No-shpa 40 mg таблетки 64 бр.

No-shpa таблетки 40mg 64 бр.

No-shpa 40 mg таблетки 100 бр.

No-shpa 40 mg таблетки 60 бр.

No-shpa таблетки 40mg 100 бр.

No-shpa 20 mg / ml разтвор за интравенозно и интрамускулно инжектиране 2 ml 25 бр.

No-spa разтвор за интравенозно и интрамускулно инжектиране. 2% 2мл 25 бр.

Информацията за лекарството е обобщена, предоставя се с информационна цел и не замества официалните инструкции. Самолечението е опасно за здравето!

Лицето, което приема антидепресанти, в повечето случаи отново ще бъде депресирано. Ако човек се справи сам с депресията, той има всички шансове да забрави завинаги това състояние..

Американски учени проведоха експерименти с мишки и стигнаха до заключението, че сокът от диня предотвратява развитието на съдова атеросклероза. Едната група мишки пиеше обикновена вода, а другата - сок от диня. В резултат на това съдовете от втората група са без плаки от холестерол..

Хората, които са свикнали да закусват редовно, са много по-малко склонни да затлъстяват..

Според изследване на СЗО ежедневният половин час разговор на мобилен телефон увеличава вероятността от развитие на мозъчен тумор с 40%.

Най-рядката болест е болестта на Куру. Само представители на племето Fur в Нова Гвинея са болни от него. Пациентът умира от смях. Смята се, че яденето на човешкия мозък е причината за заболяването..

В опит да извадят пациента, лекарите често отиват твърде далеч. Така например, някакъв Чарлз Йенсен в периода от 1954 до 1994 г. оцелели над 900 операции за премахване на новообразувания.

Ако черният дроб спре да работи, смъртта ще настъпи в рамките на 24 часа.

Преди се смяташе, че прозяването обогатява тялото с кислород. Това мнение обаче е опровергано. Учените са доказали, че прозявайки се, човек охлажда мозъка и подобрява работата му.

Четири филийки тъмен шоколад съдържат около двеста калории. Така че, ако не искате да се оправите, по-добре е да не ядете повече от две филийки на ден..

Работата, която човек не харесва, е много по-вредна за психиката му, отколкото никаква работа.

Най-високата телесна температура е регистрирана при Уили Джоунс (САЩ), който е приет в болницата с температура 46,5 ° C.

Зъболекарите се появиха сравнително наскоро. Още през 19 век ваденето на лоши зъби е било част от задълженията на обикновения фризьор..

Има много любопитни медицински синдроми, например компулсивно поглъщане на предмети. В стомаха на един пациент, страдащ от тази мания, са открити 2500 чужди предмета.

Левичарите имат по-малка продължителност на живота от десните.

Милиони бактерии се раждат, живеят и умират в червата ни. Те могат да се видят само при голямо увеличение, но ако са събрани заедно, ще се поберат в обикновена чаша за кафе..

Бременността е прекрасен, но изключително важен период от живота на жената. Често радостта от раждането на нов живот е засенчена от страхове и тревоги за здравето на бебето.